ISSN 1725-2415

doi:10.3000/17252415.C_2011.191.ell

Επίσημη Εφημερίδα

της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 191

European flag  

Έκδοση στην ελληνική γλώσσα

Ανακοινώσεις και Πληροφορίες

54ό έτος
1 Ιουλίου 2011


Ανακοίνωση αριθ

Περιεχόμενα

Σελίδα

 

I   Ψηφίσματα, συστάσεις και γνωμοδοτήσεις

 

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

 

Συμβούλιο

2011/C 191/01

Σύσταση του Συμβουλίου, της 28ης Ιουνίου 2011, σχετικά με πολιτικές για τη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου ( 1 )

1

 

II   Ανακοινώσεις

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ, ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

 

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

2011/C 191/02

Μη διατύπωση αντιρρήσεων σχετικά με κοινοποιηθείσα συγκέντρωση (Υπόθεση COMP/M.6241 — CIE Management II/Gruppo Coin) ( 1 )

7

2011/C 191/03

Μη διατύπωση αντιρρήσεων σχετικά με κοινοποιηθείσα συγκέντρωση (Υπόθεση COMP/M.6162 — Pfizer/Ferrosan Consumer Healthcare Business) ( 1 )

7

2011/C 191/04

Μη διατύπωση αντιρρήσεων σχετικά με κοινοποιηθείσα συγκέντρωση (Υπόθεση COMP/M.6160 — Apollo/PlayPower) ( 1 )

8

 

IV   Πληροφορίες

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ, ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

 

Συμβούλιο

2011/C 191/05

Απόφαση του Συμβουλίου, της 28ης Ιουνίου 2011, για το διορισμό και την αντικατάσταση μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης

9

 

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

2011/C 191/06

Ισοτιμίες του ευρώ

10

 

Ελεγκτικό Συνέδριο

2011/C 191/07

Ειδική έκθεση αριθ. 5/2011 Καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης (ΚΕΕ): ζητήματα προς αντιμετώπιση για τη βελτίωση της ορθής δημοσιονομικής διαχείρισής του

11

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ

2011/C 191/08

Πληροφορίες που διαβιβάζουν τα κράτη μέλη για τις κρατικές ενισχύσεις οι οποίες χορηγούνται βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1857/2006 της Επιτροπής για την εφαρμογή των άρθρων 87 και 88 της συνθήκης EK στις κρατικές ενισχύσεις προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 70/2001

12

 

V   Γνωστοποιήσεις

 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

 

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

2011/C 191/09

MEDΙΑ 2007 — Ανάπτυξη, διανομή, προώθηση και κατάρτιση — Πρόσκληση υποβολής προτάσεων — EACEA/19/11 — Υποστήριξη της ψηφιοποίησης των ευρωπαïκών κινηματογράφων

15

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

 

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

2011/C 191/10

Προηγούμενη γνωστοποίηση συγκέντρωσης (Υπόθεση COMP/M.6288 — Blackstone/Stargazer) — Υπόθεση υποψήφια για απλοποιημένη διαδικασία ( 1 )

19

 

ΛΟΙΠΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

 

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

2011/C 191/11

Δημοσίευση αίτησης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων

20

2011/C 191/12

Δημοσίευση αίτησης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων

24

 


 

(1)   Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ

EL

 


I Ψηφίσματα, συστάσεις και γνωμοδοτήσεις

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

Συμβούλιο

1.7.2011   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 191/1


ΣΫΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 28ης Ιουνίου 2011

σχετικά με πολιτικές για τη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

2011/C 191/01

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως τα άρθρα 165 και 166,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο όρος «πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου» χρησιμοποιείται σε σχέση με όσους εγκαταλείπουν την εκπαίδευση και την κατάρτιση έχοντας ολοκληρώσει το πολύ έως και την κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και δεν παρακολουθούν πλέον κανένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης.

(2)

Η μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου έχει ουσιαστική σημασία για την επίτευξη ορισμένων βασικών στόχων της στρατηγικής Ευρώπη 2020. Η μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου αφορά τόσο τον στόχο της «έξυπνης ανάπτυξης», μέσω της βελτίωσης των επιπέδων εκπαίδευσης και κατάρτισης, όσο και τον στόχο της «ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς», μέσω της αντιμετώπισης ενός από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου που οδηγούν στην ανεργία, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Για τον λόγο αυτό, η στρατηγική Ευρώπη 2020 περιλαμβάνει στους πρωταρχικούς της στόχους τη μείωση του ποσοστού της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου έως το 2020 σε επίπεδο χαμηλότερο του 10 %, από το 14,4 % στο οποίο βρισκόταν το 2009. Τα κράτη μέλη έχουν αναλάβει να καθορίσουν εθνικούς στόχους, λαμβάνοντας υπόψη το σχετικό σημείο εκκίνησής τους και τις συνθήκες που επικρατούν στο εσωτερικό τους.

(3)

Στις κατευθυντήριες γραμμές για τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών μελών, που περιλαμβάνονται στην απόφαση 2010/70/ΕΕ του Συμβουλίου (1), για την εφαρμογή της στρατηγικής Ευρώπη 2020 τα κράτη μέλη καλούνται να καταβάλουν κάθε αναγκαία προσπάθεια για την πρόληψη της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου.

(4)

Η εμβληματική πρωτοβουλία «Μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού» διαμορφώνει ένα πλαίσιο δράσης για τη διασφάλιση της κοινωνικής και της εδαφικής συνοχής, με ιδιαίτερη έμφαση στη διακοπή του κύκλου της μειονεξίας και την επιτάχυνση της προληπτικής δράσης. Η πρωτοβουλία αυτή αφορά τον πρωταρχικό στόχο της στρατηγικής Ευρώπη 2020 που προβλέπει την έξοδο τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων ανθρώπων από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό κατά την επόμενη δεκαετία.

(5)

Στόχος της εμβληματικής πρωτοβουλίας «Νεολαία σε κίνηση» στο πλαίσιο της στρατηγικής Ευρώπη 2020 είναι «να ενισχυθούν οι επιδόσεις και η ελκυστικότητα των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Ευρώπης σε διεθνές επίπεδο και να βελτιωθεί η συνολική ποιότητα σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης και κατάρτισης στην ΕΕ, συνδυάζοντας αριστεία και ισότητα μέσα από την προώθηση της κινητικότητας των σπουδαστών και των εκπαιδευομένων και τη βελτίωση της κατάστασης των νέων στον τομέα της απασχόλησης».

(6)

Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 5ης και 6ης Μαΐου 2003 σχετικά με τα επίπεδα αναφοράς μέσων ευρωπαϊκών επιδόσεων στην εκπαίδευση και την κατάρτιση (benchmarks) ανέφεραν ότι το μερίδιο όσων εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο θα πρέπει να μειωθεί σε επίπεδο χαμηλότερο του 10 % έως το 2010, ορίζοντας ως άτομα που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο τα άτομα ηλικίας 18-24 ετών που έχουν ολοκληρώσει το πολύ έως και την κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και δεν παρακολουθούν πλέον κανένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης. Ο στόχος αυτός δεν επιτεύχθηκε. Ένας στους επτά νέους εγκαταλείπει σήμερα την εκπαίδευση και την κατάρτιση προτού ολοκληρώσει την ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

(7)

Το ψήφισμα του Συμβουλίου, της 15ης Νοεμβρίου 2007, για τις «νέες δεξιότητες για νέες θέσεις εργασίας» (2) επισήμανε την ανάγκη να αυξηθούν τα γενικά επίπεδα δεξιοτήτων και να δοθεί προτεραιότητα στην εκπαίδευση και την κατάρτιση όσων αντιμετωπίζουν κίνδυνο οικονομικού και κοινωνικού αποκλεισμού και, ιδιαίτερα, των ατόμων που έχουν εγκαταλείψει πρόωρα το σχολείο. Υπογράμμιζε δε την ανάγκη να παρέχεται επαγγελματική καθοδήγηση και ατομικά προγράμματα κατάρτισης σε όσους αναζητούν εργασία και να αναπτυχθεί η επικύρωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων που αποκτώνται μέσω της επίσημης, της ανεπίσημης και της άτυπης μάθησης.

(8)

Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, της 22ας Μαΐου 2008, σχετικά με τη μάθηση των ενηλίκων αναγνωρίζουν τον ρόλο που έχει η μάθηση των ενηλίκων στην αντιμετώπιση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, καθώς δίνει μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους ενηλικιώνονται χωρίς να έχουν αποκτήσει τυπικά προσόντα, με έμφαση κυρίως στις βασικές δεξιότητες, τις δεξιότητες ΤΠ και την εκμάθηση γλωσσών.

(9)

Στα συμπεράσματά του της 12ης Μαΐου 2009 σχετικά με ένα στρατηγικό πλαίσιο για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης ("ΕΚ 2020"), το Συμβούλιο συμφώνησε ότι το ποσοστό όσων εγκαταλείπουν πρόωρα την εκπαίδευση και την κατάρτιση θα πρέπει έως το 2020 να είναι χαμηλότερο από 10%.

(10)

Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, της 26ης Νοεμβρίου 2009, σχετικά με την εκπαίδευση παιδιών μεταναστών επισημαίνεται ότι, ενώ μεγάλος αριθμός παιδιών μεταναστών ακολουθούν επιτυχή πορεία στην εκπαίδευση, οι μαθητές που προέρχονται από οικογένειες μεταναστών έχουν κατά κανόνα περισσότερες πιθανότητες να εγκαταλείψουν πρόωρα το σχολείο. Το μέσο ποσοστό πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου στην Ένωση από τα παιδιά μεταναστών είναι διπλάσιο από το αντίστοιχο ποσοστό των αυτοχθόνων μαθητών. Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι η πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου είναι ακόμα υψηλότερη στον πληθυσμό των Ρομά.

(11)

Τον Μάιο του 2010, το Συμβούλιο συμφώνησε, στα συμπεράσματά του σχετικά με την κοινωνική διάσταση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, ότι για την επιτυχή πρόληψη της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου πρέπει να αποκτήσουμε γνώσεις σχετικά με τις ομάδες που διατρέχουν κίνδυνο εγκατάλειψης της εκπαίδευσης σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, καθώς και να αναπτύξουμε συστήματα για τον έγκαιρο εντοπισμό των ατόμων που διατρέχουν τέτοιον κίνδυνο· κατέληξε δε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να εφαρμοστούν ολοκληρωμένες και διατομεακές στρατηγικές που να περιλαμβάνουν φάσμα σχολικών και συστημικών πολιτικών για την αντιμετώπιση των διαφόρων παραγόντων που οδηγούν στην πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου.

(12)

Οι λόγοι για την πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα, καθώς και εντός των περιφερειών. Οι πολιτικές για τη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου πρέπει να προσαρμοστούν στην ειδική κατάσταση που επικρατεί σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο· δεν υπάρχει μία και μοναδική λύση για όλα τα κράτη μέλη.

(13)

Παρά τις διαφορές που παρατηρούνται μεταξύ των χωρών και των περιφερειών, υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία σε όλα τα κράτη μέλη που δείχνουν ότι περισσότερο πλήττονται οι λιγότερο ευνοημένες και οι ευπαθείς ομάδες. Επιπλέον, το μερίδιο των νέων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες επί του συνόλου των ατόμων που εγκαταλείπουν πρόωρα την εκπαίδευση και την κατάρτιση είναι συγκριτικώς υπερβολικά υψηλό. Η πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου προκαλείται από την κοινωνική μειονεξία αλλά και διαιωνίζει τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού.

(14)

Τηρουμένης πλήρως της αρχής της επικουρικότητας, ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για ολοκληρωμένες πολιτικές σχετικά με την πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου μπορεί να βοηθήσει τα κράτη μέλη να αναθεωρήσουν τις υπάρχουσες πολιτικές, να αναπτύξουν τα δικά τους εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της στρατηγικής Ευρώπη 2020 και να εφαρμόσουν στρατηγικές με ισχυρό αντίκτυπο και καλή σχέση κόστους-οφέλους. Μπορεί επίσης να αποτελέσει τη βάση για συνεργασία μέσω της ανοιχτής μεθόδου συντονισμού και εστιακό σημείο για τη χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ένωσης.

(15)

Για να αποδώσουν καρπούς οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις απαιτείται χρόνος. Προκειμένου να υπάρξει μείωση του ποσοστού της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου μέσα στην επόμενη δεκαετία και να επιτευχθεί ο στόχος της Ευρώπης 2020, πρέπει να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατόν ολοκληρωμένες και διατομεακές στρατηγικές για την πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου,

ΣΥΝΙΣΤΑ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ:

Να χρησιμοποιήσουν το πλαίσιο που παρατίθεται στο παράρτημα της παρούσας σύστασης, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στο εσωτερικό τους, προκειμένου:

1)

να εντοπίσουν τους βασικούς παράγοντες που οδηγούν στην πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου και να παρακολουθούν τα χαρακτηριστικά του φαινομένου σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ως το θεμέλιο στοχοθετημένων και αποτελεσματικών τεκμηριωμένων πολιτικών,

2)

να εξασφαλίσουν τη θέσπιση ολοκληρωμένων στρατηγικών για την πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου πριν από το τέλος του 2012 και την εφαρμογή τους σύμφωνα με τις εθνικές προτεραιότητες και τους στόχους της στρατηγικής Ευρώπη 2020. Οι ολοκληρωμένες στρατηγικές πρέπει να περιλαμβάνουν μέτρα πρόληψης, μέτρα παρέμβασης και μέτρα αντιστάθμισης, με την τελευταία κατηγορία μέτρων να στοχεύει στην επανένταξη των ατόμων που εγκαταλείπουν την εκπαίδευση,

3)

να διασφαλίσουν ότι οι εν λόγω στρατηγικές περιλαμβάνουν κατάλληλα μέτρα για τις ομάδες που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου στα κράτη μέλη, όπως τα παιδιά από κοινωνικοοικονομικά μειονεκτικό περιβάλλον, τα παιδιά των μεταναστών και των Ρομά, καθώς και τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες,

4)

να διασφαλίσουν ότι οι εν λόγω στρατηγικές καλύπτουν με συνεκτικό τρόπο τόσο τη γενική και την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, όσο και τις προκλήσεις που αφορούν ειδικά καθεμιά εξ αυτών,

5)

να ενσωματώσουν μέτρα που να στηρίζουν τη μείωση των ποσοστών της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου σε σχετικές πολιτικές απευθυνόμενες στα παιδιά και τους νέους, και να συντονίσουν τις δραστηριότητες μεταξύ των διαφόρων τομέων πολιτικής,

6)

αναγνωρίζοντας τον βασικό ρόλο που διαδραματίζουν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, οι διευθυντές των σχολείων και το λοιπό εκπαιδευτικό προσωπικό, να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή όλων των σχετικών ενδιαφερόμενων μερών στα εν λόγω μέτρα και δραστηριότητες, ώστε να παρέχεται βοήθεια στα άτομα που αντιμετωπίζουν κίνδυνο πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, καθώς και σε όσους το έχουν ήδη εγκαταλείψει.

ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

1)

στο πλαίσιο του στρατηγικού πλαισίου ΕΚ 2020, να συμβάλει στις προσπάθειες των κρατών μελών, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στα διάφορα εκπαιδευτικά επίπεδα στα κράτη μέλη με σκοπό τον εντοπισμό τάσεων,

2)

να υποστηρίξει τις στρατηγικές των κρατών μελών μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και ορθών πρακτικών και να διευκολύνει την αλληλοδιδαχή, τη δικτύωση και τον πειραματισμό με καινοτόμες προσεγγίσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη όσον αφορά μέτρα για τη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου και τη βελτίωση των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων των παιδιών από ομάδες που αντιμετωπίζουν κίνδυνο πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου,

3)

να συμπεριλάβει μέτρα για την υποστήριξη της μείωσης των ποσοστών πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου σε όλες τις σχετικές δράσεις της Ένωσης που απευθύνονται σε παιδιά και σε νέους ενήλικες,

4)

να υποστηρίξει την ανάπτυξη αποτελεσματικών πολιτικών για την καταπολέμηση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου με τη δρομολόγηση συγκριτικών μελετών και ερευνών, και να ενθαρρύνει τη συνεργασία ανάμεσα στα κράτη μέλη στον συγκεκριμένο τομέα,

5)

να μεριμνήσει, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη και με την επιφύλαξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με το μελλοντικό δημοσιονομικό πλαίσιο, ώστε τα προγράμματα της Ένωσης στους τομείς της διά βίου μάθησης, της νεολαίας και της έρευνας, καθώς και τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, να υποστηρίζουν και να βοηθούν την εφαρμογή των στρατηγικών των κρατών μελών για την πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου,

6)

να υποβάλει ανά τακτά διαστήματα στοιχεία σχετικά με την επίτευξη του στόχου της στρατηγικής Ευρώπη 2020 και την εφαρμογή των στρατηγικών των κρατών μελών για την πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου μέσω της ετήσιας επισκόπησης της ανάπτυξης και στο πλαίσιο των εκθέσεων που υποβάλλονται δυνάμει του στρατηγικού πλαισίου ΕΚ 2020 ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

Λουξεμβούργο, 28 Ιουνίου 2011.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

FAZEKAS S.


(1)  ΕΕ L 308 της 24.11.2010, σ. 46.

(2)  ΕΕ C 290 της 4.12.2007, σ. 1.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΩΡΗΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Οι στρατηγικές για την πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου πρέπει να βασίζονται σε ανάλυση — σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο — των συνθηκών που οδηγούν στο φαινόμενο, καθώς τα μέσα ποσοστά συχνά κρύβουν τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των διαφόρων περιφερειών ή χωρών. Τα άτομα που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο αποτελούν μια ετερογενή ομάδα και οι λόγοι για τους οποίους ο καθένας εγκαταλείπει πρόωρα την εκπαίδευση διαφέρουν σημαντικά. Το οικογενειακό περιβάλλον και ευρύτερες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, όπως η έλξη από την αγορά εργασίας, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες. Ο αντίκτυπός τους επηρεάζεται από τη δομή του συστήματος εκπαίδευσης και κατάρτισης, τις διαθέσιμες μαθησιακές ευκαιρίες και το μαθησιακό περιβάλλον. Ο συντονισμός των πολιτικών που αφορούν την ευημερία των παιδιών και των νέων, την κοινωνική ασφάλεια, την απασχόληση των νέων και τις μελλοντικές προοπτικές σταδιοδρομίας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου.

1.   Εντοπισμός των κυρίων παραγόντων και παρακολούθηση

Η πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου οφείλεται σε πολυσύνθετες και ποικίλες αιτίες, αλλά συχνά συνδέεται με την κοινωνικοοικονομική μειονεξία, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, την αποξένωση από την εκπαίδευση και την κατάρτιση ή τις χαμηλές σχολικές επιδόσεις, την έλξη από την αγορά εργασίας και/ή έναν συνδυασμό κοινωνικών, συναισθηματικών και εκπαιδευτικών προβλημάτων που θέτουν τα άτομα σε κίνδυνο πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου.

Πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το είδος της εκπαίδευσης στην οποία είναι εγγεγραμμένοι οι μαθητές. Σε ορισμένα κράτη μέλη, οι μαθητές που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη γενική εκπαίδευση συχνά περνούν στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση («ΕΕΚ»). Στις περιπτώσεις αυτές, τα επαγγελματικά σχολεία επωμίζονται μια ιδιαίτερη ευθύνη και πρόκληση όσον αφορά τη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου. Οι τεκμηριωμένες πολιτικές απαιτούν να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις επιδόσεις ανά κλάδο εκπαίδευσης ή κατάρτισης.

Για την κατάρτιση τεκμηριωμένων και αποδοτικών σε σχέση με το κόστος πολιτικών όσον αφορά την καταπολέμηση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου πρέπει να συγκεντρώνονται και να διατηρούνται δεδομένα σχετικά με το φαινόμενο, ώστε να καθίσταται δυνατή η ανάλυσή του σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Στα δεδομένα αυτά μπορεί να περιλαμβάνονται πληροφορίες σχετικά με τα ποσοστά πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, τη μετάβαση από το ένα εκπαιδευτικό επίπεδο στο άλλο, το ποσοστό εγγραφής και το ποσοστό ολοκλήρωσης της ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τα φαινόμενα της κατ’ επανάληψη απουσίας από τα μαθήματα και της αποφυγής του σχολείου.

Η συλλογή πληροφοριών θα μπορούσε να επιτρέψει την ανάλυση των βασικών αιτιών στις οποίες οφείλεται η πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου σε σχέση με τις διάφορες ομάδες μαθητών, τα σχολεία, τα είδη των ιδρυμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, τους δήμους ή τις περιφέρειες.

Ο συνδυασμός δεδομένων σχετικών με την πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου και δεδομένων που αφορούν το ευρύτερο πλαίσιο, π.χ. πληροφοριών για τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, μπορεί να βοηθήσει στη στόχευση των μέτρων και των πολιτικών. Προς την κατεύθυνση αυτή μπορεί επίσης να συμβάλουν η συγκέντρωση και η ανάλυση πληροφοριών για τους λόγους που ωθούν τα άτομα στην πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου, καθώς και για τις προοπτικές απασχόλησης και σταδιοδρομίας τους.

Η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των υφιστάμενων μέτρων πολιτικής για τη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου αποτελεί σημαντική βάση για τη βελτίωση των στρατηγικών και των προγραμμάτων με σκοπό την αύξηση των ευκαιριών σχολικής επιτυχίας των μαθητών.

2.   Πλαίσιο πολιτικής

Οι ολοκληρωμένες στρατηγικές για την πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου περιλαμβάνουν συνδυασμό πολιτικών, συντονισμό μεταξύ διάφορων τομέων πολιτικής και ενσωμάτωση μέτρων για την υποστήριξη της μείωσης της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου σε όλες τις σχετικές πολιτικές που απευθύνονται στα παιδιά και τους νέους. Πρόκειται κυρίως — πέρα από τις εκπαιδευτικές πολιτικές που προωθούν σχολικά συστήματα υψηλής ποιότητας — για την κοινωνική πολιτική και τις πολιτικές για τις υπηρεσίες στήριξης, την απασχόληση, τη νεολαία, την οικογένεια και την ένταξη. Εξίσου σημαντικός είναι ο οριζόντιος συντονισμός μεταξύ των διάφορων φορέων και ο κάθετος συντονισμός μεταξύ των διάφορων επιπέδων κυβέρνησης. Οι στρατηγικές για την πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου θα πρέπει να περιλαμβάνουν στοιχεία πρόληψης, παρέμβασης και αντιστάθμισης. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιλέξουν τις λεπτομερείς συνιστώσες των στρατηγικών τους με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες και τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό τους.

2.1.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ στοχεύουν στη μείωση του κινδύνου της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου προτού να εμφανιστούν τα προβλήματα. Τα μέτρα αυτά βελτιστοποιούν την παροχή εκπαίδευσης και κατάρτισης με σκοπό την υποστήριξη της βελτίωσης των μαθησιακών αποτελεσμάτων και την άρση των εμποδίων στην εκπαιδευτική επιτυχία.

Σκοπός των πολιτικών αυτών είναι να θέσουν νωρίς στέρεα θεμέλια ώστε τα παιδιά να αναπτύσσουν τις δυνατότητές τους και να ενσωματώνονται καλά στο σχολείο. Στις πολιτικές πρόληψης θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται τα εξής:

1)

Η παροχή εκπαίδευσης και φροντίδας υψηλής ποιότητας στην πρώιμη παιδική ηλικία είναι ωφέλιμη για όλα τα παιδιά και έχει ιδιαίτερη σημασία για όσα προέρχονται από μειονεκτικά περιβάλλοντα, όπως τα παιδιά των μεταναστών ή των Ρομά. Ενισχύει την φυσική ευεξία, την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη, τις γλωσσικές και τις βασικές γνωστικές δεξιότητες. Οι σχετικές υπηρεσίες πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας, οικονομικά προσιτές, επαρκώς στελεχωμένες και προσβάσιμες για τις οικογένειες που προέρχονται από μειονεκτικά περιβάλλοντα.

Οι πολιτικές αυτές αφορούν την οργάνωση των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, τους πόρους που διατίθενται στα σχολεία και τη διαθεσιμότητα, τη διαπερατότητα και την ευελιξία των εκπαιδευτικών κατευθύνσεων. Αφορούν επίσης τις διαφορές μεταξύ των φύλων και την υποστήριξη των παιδιών από μειονεκτικά περιβάλλοντα ή με διαφορετική μητρική γλώσσα.

2)

Η αύξηση της εκπαιδευτικής προσφοράς με τη παροχή ευκαιριών εκπαίδευσης και κατάρτισης πέραν της ηλικίας της υποχρεωτικής εκπαίδευσης μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά των νέων και των οικογενειών τους και να οδηγήσει σε υψηλότερα ποσοστά ολοκλήρωσης της ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

3)

Η προώθηση ενεργών πολιτικών για την εξάλειψη των διαχωρισμών και η παροχή πρόσθετης υποστήριξης στα σχολεία που βρίσκονται σε μειονεκτούσες περιοχές ή έχουν μεγάλο αριθμό μαθητών από κοινωνικοοικονομικώς μειονεκτικά περιβάλλοντα τα βοηθούν να διαφοροποιούν την κοινωνική τους σύνθεση και να ενισχύουν την εκπαιδευτική τους προσφορά. Με τον τρόπο αυτό βελτιώνονται οι εκπαιδευτικές επιδόσεις των μαθητών από κοινωνικοοικονομικώς μειονεκτικά περιβάλλοντα και μειώνεται ο κίνδυνος πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου.

4)

Η έμφαση στην αξία της γλωσσικής πολυμορφίας και η υποστήριξη των παιδιών με διαφορετική μητρική γλώσσα ώστε να βελτιώνουν τις γνώσεις τους όσον αφορά τη γλώσσα διδασκαλίας και, όπου ενδείκνυται, τη μητρική τους γλώσσα, καθώς και η υποστήριξη των εκπαιδευτικών ώστε να μπορούν να διδάσκουν παιδιά με διαφορετικά επίπεδα γλωσσικής ικανότητας, μπορούν να βελτιώσουν τις εκπαιδευτικές επιδόσεις των παιδιών από οικογένειες μεταναστών και να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου.

5)

Η ενίσχυση της συμμετοχής των γονέων, η ενδυνάμωση της συνεργασίας τους με το σχολείο και η δημιουργία συμπράξεων μεταξύ σχολείων και γονέων μπορεί να δώσουν περισσότερα κίνητρα μάθησης στους μαθητές.

6)

Η αύξηση της ευελιξίας και της διαπερατότητας των εκπαιδευτικών κατευθύνσεων, για παράδειγμα με την προσφορά ανεξάρτητων ενοτήτων μαθημάτων ή την εναλλαγή σχολείου και εργασίας, στηρίζει ιδίως τους μαθητές με χαμηλότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις και μπορεί να τους παροτρύνει να συνεχίσουν την εκπαίδευση και την κατάρτισή τους σε προγράμματα που ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες και τις ικανότητές τους. Συμβάλλει επίσης στην αντιμετώπιση αιτιών της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου που συνδέονται με το φύλο, όπως η πρόωρη ένταξη στην αγορά εργασίας ή η εγκυμοσύνη στην εφηβική ηλικία. Επιπλέον, ο περιορισμός της παραμονής στην ίδια τάξη και η αντικατάστασή της από πιο ευέλικτη ατομική υποστήριξη έχει δείξει ότι σχετίζεται με τη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου.

7)

Η ενίσχυση της παροχής υψηλής ποιότητας κατευθύνσεων επαγγελματικής εκπαίδευσης και η αύξηση της ελκυστικότητας και της ευελιξίας τους προσφέρει αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις στους μαθητές που κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν το σχολείο. Η παροχή ΕΕΚ καλά ενσωματωμένης στα συνολικά συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης προσφέρει εναλλακτικές κατευθύνσεις για την πρόσβαση στην ανώτερη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

8)

Η ενίσχυση του δεσμού μεταξύ των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης και του τομέα της απασχόλησης, προκειμένου να δοθεί έμφαση στα οφέλη της ολοκλήρωσης της εκπαίδευσης για την απασχολησιμότητα στο μέλλον. Αυτό θα μπορούσε να γίνεται με την μορφή πρακτικής άσκησης ή με μεγαλύτερη συμμετοχή των εργοδοτών στα σχολεία.

2.2.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ έχουν στόχο να αποτρέψουν την πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου με τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης και της κατάρτισης στο επίπεδο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, τη λήψη μέτρων μόλις εμφανίζονται τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια και την παροχή στοχοθετημένης υποστήριξης στους μαθητές ή σε ομάδες μαθητών που διατρέχουν κίνδυνο πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου. Οι πολιτικές αυτές αφορούν όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης, από τη νηπιακή εκπαίδευση και φροντίδα έως την ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Στο επίπεδο των σχολείων ή των ιδρυμάτων κατάρτισης, οι στρατηγικές κατά της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου ενσωματώνονται σε μια γενικότερη πολιτική για τη σχολική ανάπτυξη. Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα θετικό μαθησιακό περιβάλλον, να ενισχυθούν η παιδαγωγική ποιότητα και η καινοτομία, να αναβαθμιστεί η ικανότητα του διδακτικού προσωπικού να διαχειρίζεται την κοινωνική και πολιτιστική ποικιλομορφία και να αναπτυχθούν προσεγγίσεις για την καταπολέμηση της βίας και του εκφοβισμού. Στις πολιτικές παρέμβασης θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται τα εξής:

1)

Η μετατροπή των σχολείων σε κοινότητες μάθησης που βασίζονται σε ένα κοινό όραμα όλων των φορέων για τη σχολική ανάπτυξη, αξιοποιούν την πείρα και τις γνώσεις όλων και προσφέρουν ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από προκαταλήψεις και άνετο, το οποίο αποτελεί πηγή έμπνευσης, ώστε να ενθαρρύνονται οι νέοι να παραμένουν στην εκπαίδευση και την κατάρτιση.

2)

Η ανάπτυξη συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για τους μαθητές που αντιμετωπίζουν κίνδυνο, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη λήψη αποτελεσματικών μέτρων πριν εκδηλωθούν προβλήματα, πριν οι μαθητές αρχίσουν να αποξενώνονται από το σχολείο ή να απουσιάζουν αδικαιολόγητα από τα μαθήματα και, εν τέλει, πριν να εγκαταλείψουν το σχολείο.

3)

Η διασύνδεση με γονείς και άλλους εξωσχολικούς παράγοντες, όπως οι υπηρεσίες της τοπικής κοινωνίας, οι οργανώσεις που εκπροσωπούν μετανάστες ή μειονότητες, οι αθλητικοί ή πολιτιστικοί σύλλογοι ή οι οργανώσεις εργοδοτών και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, η οποία επιτρέπει την εξεύρεση ολιστικών λύσεων που βοηθούν τους μαθητές που κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν το σχολείο και διευκολύνει την πρόσβαση σε φορείς εξωτερικής υποστήριξης, π.χ. ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και διοργανωτές δραστηριοτήτων για νέους, καθώς και πολιτιστικές και κοινοτικές υπηρεσίες. Σε αυτό μπορούν να συνεισφέρουν διαμεσολαβητές από την τοπική κοινωνία που είναι σε θέση να στηρίξουν την επικοινωνία και να μειώσουν τη δυσπιστία.

4)

Η υποστήριξη και η ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών στο έργο τους όσον αφορά τους μαθητές που αντιμετωπίζουν κίνδυνο εγκατάλειψης του σχολείου, οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για την επιτυχία των μέτρων σε σχολικό επίπεδο. Η αρχική κατάρτιση των εκπαιδευτικών και η συνεχής επαγγελματική εξέλιξη των εκπαιδευτικών και των διευθυντών σχολείων τούς βοηθάει να αντιμετωπίζουν τη διαφορετικότητα στη σχολική αίθουσα, να στηρίζουν τους μαθητές από κοινωνικοοικονομικώς μειονεκτικά περιβάλλοντα και να επιλύουν δύσκολες καταστάσεις διδασκαλίας.

5)

Οι εξωσχολικές δραστηριότητες, καθώς και οι καλλιτεχνικές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν την αυτοεκτίμηση των μαθητών που αντιμετωπίζουν κίνδυνο πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου και να ενισχύσουν την αντοχή τους έναντι των μαθησιακών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν.

Οι πολιτικές παρέμβασης σε ατομικό επίπεδο στοχεύουν στην παροχή ενός συνόλου μηχανισμών υποστήριξης των μαθητών που κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν το σχολείο, με δυνατότητα προσαρμογής στις ανάγκες του κάθε μαθητή. Οι πολιτικές αυτές επικεντρώνονται τόσο στην προσωπική ανάπτυξη, ώστε να ενισχύεται η αντοχή των μαθητών που κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν το σχολείο, όσο και στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων δυσκολιών που μπορεί να είναι κοινωνικής, γνωστικής ή συναισθηματικής φύσης.

1)

Η καθοδήγηση βοηθάει τον κάθε μαθητή να αντεπεξέρχεται σε συγκεκριμένες ακαδημαϊκές, κοινωνικές ή προσωπικές δυσκολίες. Οι μαθητές λαμβάνουν στοχευμένη στήριξη είτε σε ατομικό επίπεδο (ατομική καθοδήγηση) είτε σε μικρές ομάδες (συλλογική διδασκαλία), η οποία παρέχεται συχνά από εκπαιδευτικούς, φορείς της τοπικής κοινωνίας ή συνομηλίκους τους.

2)

Η προσαρμογή της διδασκαλίας στις ανάγκες των μαθητών, η ενίσχυση των εξατομικευμένων προσεγγίσεων μάθησης και η παροχή στήριξης σε μαθητές που κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν το σχολείο τούς βοηθούν να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις της επίσημης εκπαίδευσης και να υπερπηδούν τα εμπόδια που δημιουργεί το σύστημα εκπαίδευσης και κατάρτισης και μπορούν ως εκ τούτου να συμβάλουν ώστε να περιοριστεί η παραμονή στην ίδια τάξη.

3)

Η ενίσχυση της καθοδήγησης και της συμβουλευτικής υποστηρίζει τις επιλογές σταδιοδρομίας των μαθητών και τη μετακίνηση εντός του εκπαιδευτικού συστήματος ή τη μετάβαση από την εκπαίδευση στην απασχόληση. Περιορίζει τη λήψη ακατάλληλων αποφάσεων που βασίζονται σε ψευδείς προσδοκίες ή ανεπαρκείς πληροφορίες. Βοηθάει τους νέους να κάνουν επιλογές που ανταποκρίνονται στις φιλοδοξίες τους, τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα και τα ταλέντα τους.

4)

Μέριμνα ώστε να αποκτούν πρόσβαση σε κατάλληλη οικονομική υποστήριξη οι νέοι που βρίσκονται σε οικονομική κατάσταση δυνάμενη να τους ωθήσει να εγκαταλείψουν το σχολείο. Εφόσον κρίνεται σκόπιμο, αυτού του είδους η υποστήριξη μπορεί να χορηγείται υπό προϋποθέσεις ή να συνδέεται με κοινωνικά επιδόματα.

2.3.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗΣ έχουν στόχο να βοηθούν όσους εγκατέλειψαν πρόωρα το σχολείο να επανενταχθούν στην εκπαίδευση, προσφέροντάς τους δυνατότητες να επιστρέψουν στην εκπαίδευση και την κατάρτιση και να αποκτήσουν τα τυπικά προσόντα που δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν. Στις πολιτικές αντιστάθμισης θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται οι εξής:

1)

Τα επιτυχή εκπαιδευτικά προγράμματα δεύτερης ευκαιρίας, τα οποία παρέχουν μαθησιακά περιβάλλοντα που ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες όσων έχουν εγκαταλείψει πρόωρα το σχολείο, αναγνωρίζουν την μάθηση που έλαβαν στο παρελθόν και υποστηρίζουν την ευημερία τους. Τα προγράμματα αυτά διαφέρουν από εκείνα των σχολείων τόσο στις οργανωτικές όσο και στις παιδαγωγικές προσεγγίσεις και χαρακτηρίζονται συχνά από μικρές μαθησιακές ομάδες, εξατομικευμένη, κατάλληλη προς την ηλικία και καινοτόμο μάθηση και ευέλικτες εκπαιδευτικές κατευθύνσεις. Τα προγράμματα αυτά θα πρέπει, όσον το δυνατόν περισσότερο, να είναι ευκόλως προσβάσιμα και δωρεάν.

2)

Διάφορες οδοί για την επιστροφή στο κεντρικό σύστημα εκπαίδευσης και κατάρτισης, οι οποίες είναι σημαντικό να προσφέρονται. Στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της προηγούμενης σχολικής αποτυχίας και της επανένταξης στο κεντρικό σύστημα εκπαίδευσης μπορούν να συμβάλουν μαθήματα για τη διευκόλυνση της μετάβασης με ισχυρή έμφαση στην καθοδήγηση.

3)

Η αναγνώριση και η επικύρωση της προηγούμενης μάθησης, συμπεριλαμβανομένων των ικανοτήτων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο μη τυπικής ή ανεπίσημης μάθησης, οι οποίες βελτιώνουν την εμπιστοσύνη και την αυτοεκτίμηση των νέων και διευκολύνουν την επανένταξη τους στην εκπαίδευση. Μπορούν να τους παροτρύνουν να συνεχίσουν την εκπαίδευση και την κατάρτισή τους και τους βοηθούν να εντοπίσουν τα ταλέντα τους και να κάνουν καλύτερες επιλογές σταδιοδρομίας.

4)

Η στοχευμένη ατομική υποστήριξη, η οποία περιλαμβάνει την κοινωνική, οικονομική, εκπαιδευτική και ψυχολογική υποστήριξη των νέων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους νέους που βρίσκονται σε κατάσταση σοβαρής κοινωνικής ή συναισθηματικής δυσχέρειας που δεν τους επιτρέπει να συνεχίσουν την εκπαίδευση ή την κατάρτισή τους.


II Ανακοινώσεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ, ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

1.7.2011   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 191/7


Μη διατύπωση αντιρρήσεων σχετικά με κοινοποιηθείσα συγκέντρωση

(Υπόθεση COMP/M.6241 — CIE Management II/Gruppo Coin)

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

2011/C 191/02

Στις 21 Ιουνίου 2011, η Επιτροπή αποφάσισε να μη διατυπώσει αντιρρήσεις σχετικά με την ανωτέρω κοινοποιηθείσα συγκέντρωση και να την χαρακτηρίσει συμβιβάσιμη με την κοινή αγορά. Η απόφαση αυτή βασίζεται στο άρθρο 6 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 139/2004 του Συμβουλίου. Το πλήρες κείμενο της απόφασης διατίθεται μόνον στα αγγλική και θα δημοσιοποιηθεί χωρίς τα επιχειρηματικά απόρρητα στοιχεία τα οποία ενδέχεται να περιέχει. Θα διατίθεται:

από τη σχετική με τις συγκεντρώσεις ενότητα του δικτυακού τόπου για τον ανταγωνισμό της Επιτροπής (http://ec.europa.eu/competition/mergers/cases/). Ο δικτυακός αυτός τόπος παρέχει διάφορα μέσα που βοηθούν στον εντοπισμό μεμονωμένων αποφάσεων για συγκεντρώσεις όπως ευρετήρια επιχειρήσεων, αριθμών υποθέσεων, και ημερομηνιών και τομεακά ευρετήρια·

σε ηλεκτρονική μορφή στον δικτυακό τόπο EUR-Lex (http://eur-lex.europa.eu/en/index.htm) με αριθμό εγγράφου 32011M6241. Ο δικτυακός τόπος EUR-Lex αποτελεί την επιγραμμική πρόσβαση στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.


1.7.2011   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 191/7


Μη διατύπωση αντιρρήσεων σχετικά με κοινοποιηθείσα συγκέντρωση

(Υπόθεση COMP/M.6162 — Pfizer/Ferrosan Consumer Healthcare Business)

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

2011/C 191/03

Στις 9 Ιουνίου 2011, η Επιτροπή αποφάσισε να μη διατυπώσει αντιρρήσεις σχετικά με την ανωτέρω κοινοποιηθείσα συγκέντρωση και να την χαρακτηρίσει συμβιβάσιμη με την κοινή αγορά. Η απόφαση αυτή βασίζεται στο άρθρο 6 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 139/2004 του Συμβουλίου. Το πλήρες κείμενο της απόφασης διατίθεται μόνον στα αγγλική και θα δημοσιοποιηθεί χωρίς τα επιχειρηματικά απόρρητα στοιχεία τα οποία ενδέχεται να περιέχει. Θα διατίθεται:

από τη σχετική με τις συγκεντρώσεις ενότητα του δικτυακού τόπου για τον ανταγωνισμό της Επιτροπής (http://ec.europa.eu/competition/mergers/cases/). Ο δικτυακός αυτός τόπος παρέχει διάφορα μέσα που βοηθούν στον εντοπισμό μεμονωμένων αποφάσεων για συγκεντρώσεις όπως ευρετήρια επιχειρήσεων, αριθμών υποθέσεων, και ημερομηνιών και τομεακά ευρετήρια·

σε ηλεκτρονική μορφή στον δικτυακό τόπο EUR-Lex (http://eur-lex.europa.eu/en/index.htm) με αριθμό εγγράφου 32011M6162. Ο δικτυακός τόπος EUR-Lex αποτελεί την επιγραμμική πρόσβαση στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.


1.7.2011   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 191/8


Μη διατύπωση αντιρρήσεων σχετικά με κοινοποιηθείσα συγκέντρωση

(Υπόθεση COMP/M.6160 — Apollo/PlayPower)

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

2011/C 191/04

Στις 23 Ιουνίου 2011, η Επιτροπή αποφάσισε να μη διατυπώσει αντιρρήσεις σχετικά με την ανωτέρω κοινοποιηθείσα συγκέντρωση και να την χαρακτηρίσει συμβιβάσιμη με την κοινή αγορά. Η απόφαση αυτή βασίζεται στο άρθρο 6 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 139/2004 του Συμβουλίου. Το πλήρες κείμενο της απόφασης διατίθεται μόνον στα αγγλική και θα δημοσιοποιηθεί χωρίς τα επιχειρηματικά απόρρητα στοιχεία τα οποία ενδέχεται να περιέχει. Θα διατίθεται:

από τη σχετική με τις συγκεντρώσεις ενότητα του δικτυακού τόπου για τον ανταγωνισμό της Επιτροπής (http://ec.europa.eu/competition/mergers/cases/). Ο δικτυακός αυτός τόπος παρέχει διάφορα μέσα που βοηθούν στον εντοπισμό μεμονωμένων αποφάσεων για συγκεντρώσεις όπως ευρετήρια επιχειρήσεων, αριθμών υποθέσεων, και ημερομηνιών και τομεακά ευρετήρια·

σε ηλεκτρονική μορφή στον δικτυακό τόπο EUR-Lex (http://eur-lex.europa.eu/en/index.htm) με αριθμό εγγράφου 32011M6160. Ο δικτυακός τόπος EUR-Lex αποτελεί την επιγραμμική πρόσβαση στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.


IV Πληροφορίες

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ, ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Συμβούλιο

1.7.2011   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 191/9


ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 28ης Ιουνίου 2011

για το διορισμό και την αντικατάσταση μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης

(000/2011/)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 337/75 του Συμβουλίου, της 10ης Φεβρουαρίου 1975, περί δημιουργίας Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης, και ιδίως το άρθρο 4 (1),

Έχοντας υπόψη την υποψηφιότητα που υπέβαλε στο Συμβούλιο η Επιτροπή στην κατηγορία των αντιπροσώπων των εργοδοτών,

Εκτιμώντας ότι:

(1)

Με την απόφασή του της 14ης Σεπτεμβρίου 2009 (2), το Συμβούλιο διόρισε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης για την περίοδο από 18 Σεπτεμβρίου 2009 έως 17 Σεπτεμβρίου 2012.

(2)

Μετά την παραίτηση του κ. Andrew MAMO, χηρεύει θέση μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του προαναφερθέντος Κέντρου στην κατηγορία των αντιπροσώπων των εργοδοτών.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:

Άρθρο μόνο

Το ακόλουθο πρόσωπο διορίζεται μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης για το υπόλοιπο της θητείας, ήτοι έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2012:

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ:

ΜΑΛΤΑ

κα Jeanelle CATANIA

Πολιτική εκτελεστικών μέτρων & Επιχειρηματική Ανάπτυξη

Εμπορικό, Επιχειρηματικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Μάλτας

Λουξεμβούργο, 28 Ιουνίου 2011.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

FAZEKAS S.


(1)  ΕΕ L 39 της 13.2.1975, σ. 1.

(2)  ΕΕ C 226 της 19.9.2009, σ. 2.


Ευρωπαϊκή Επιτροπή

1.7.2011   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 191/10


Ισοτιμίες του ευρώ (1)

30 Ιουνίου 2011

2011/C 191/06

1 ευρώ =


 

Νομισματική μονάδα

Ισοτιμία

USD

δολάριο ΗΠΑ

1,4453

JPY

ιαπωνικό γιεν

116,25

DKK

δανική κορόνα

7,4587

GBP

λίρα στερλίνα

0,90255

SEK

σουηδική κορόνα

9,1739

CHF

ελβετικό φράγκο

1,2071

ISK

ισλανδική κορόνα

 

NOK

νορβηγική κορόνα

7,7875

BGN

βουλγαρικό λεβ

1,9558

CZK

τσεχική κορόνα

24,345

HUF

ουγγρικό φιορίνι

266,11

LTL

λιθουανικό λίτας

3,4528

LVL

λεττονικό λατ

0,7093

PLN

πολωνικό ζλότι

3,9903

RON

ρουμανικό λέι

4,2435

TRY

τουρκική λίρα

2,3500

AUD

αυστραλιανό δολάριο

1,3485

CAD

καναδικό δολάριο

1,3951

HKD

δολάριο Χονγκ Κονγκ

11,2475

NZD

νεοζηλανδικό δολάριο

1,7468

SGD

δολάριο Σιγκαπούρης

1,7761

KRW

νοτιοκορεατικό γουόν

1 543,19

ZAR

νοτιοαφρικανικό ραντ

9,8569

CNY

κινεζικό γιουάν

9,3416

HRK

κροατικό κούνα

7,4018

IDR

ινδονησιακή ρουπία

12 397,41

MYR

μαλαισιανό ρίγκιτ

4,3626

PHP

πέσο Φιλιππινών

62,619

RUB

ρωσικό ρούβλι

40,4000

THB

ταϊλανδικό μπατ

44,380

BRL

ρεάλ Βραζιλίας

2,2601

MXN

μεξικανικό πέσο

16,9765

INR

ινδική ρουπία

64,5620


(1)  Πηγή: Ισοτιμίες αναφοράς που δημοσιεύονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


Ελεγκτικό Συνέδριο

1.7.2011   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 191/11


Ειδική έκθεση αριθ. 5/2011 «Καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης (ΚΕΕ): ζητήματα προς αντιμετώπιση για τη βελτίωση της ορθής δημοσιονομικής διαχείρισής του»

2011/C 191/07

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο σας πληροφορεί ότι μόλις δημοσιεύθηκε η ειδική έκθεσή του αριθ. 5/2011 με τίτλο «Καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης (ΚΕΕ): ζητήματα προς αντιμετώπιση για τη βελτίωση της ορθής δημοσιονομικής διαχείρισής του».

Η έκθεση είναι διαθέσιμη, είτε για ανάγνωση είτε για τηλεφόρτωση, στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου: http://www.eca.europa.eu

Η έκθεση, σε έντυπη μορφή, διατίθεται δωρεάν κατόπιν αίτησης προς το Ελεγκτικό Συνέδριο:

European Court of Auditors

Communication and Reports Unit

12, rue Alcide De Gasperi

1615 Luxembourg

LUXEMBOURG

Τηλ. +352 4398-1

E-mail: euraud@eca.europa.eu

ή με τη συμπλήρωση του ηλεκτρονικού εντύπου παραγγελίας στο EU-Bookshop.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ

1.7.2011   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 191/12


Πληροφορίες που διαβιβάζουν τα κράτη μέλη για τις κρατικές ενισχύσεις οι οποίες χορηγούνται βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1857/2006 της Επιτροπής για την εφαρμογή των άρθρων 87 και 88 της συνθήκης EK στις κρατικές ενισχύσεις προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 70/2001

2011/C 191/08

Αριθ. Ενίσχυσης: SA.32518 (11/XA)

Κράτος μέλος: Γερμανία

Περιφέρεια: Schleswig-Holstein

Τίτλος του καθεστώτος ενίσχυσης ή επωνυμία της εταιρείας που λαμβάνει μεμονωμένη ενίσχυση: Gewährung von Beihilfen im Rahmen der Bekämpfung

Leukose und Brucellose bei Rindern, Schafen und Ziegen

Νομική βάση: Richtlinien für die Gewährung von Beihilfen im Rahmen der Bekämpfung Leukose und Brucellose bei Rindern, Schafen und Ziegen (Leukose-Brucellose-Beihilfe-Richtlinien)

Ετήσιες δαπάνες που έχουν προγραμματιστεί στο πλαίσιο του καθεστώτος ενισχύσεων ή συνολικό ποσό της μεμονωμένης ενίσχυσης που χορηγείται στην εταιρεία: Ετήσιο συνολικό ποσό του προϋπολογισμού που προγραμματίζεται στο πλαίσιο του καθεστώτος: 0,15 EUR (σε εκατ.)

Μέγιστη ένταση ενίσχυσης: 100 %

Ημερομηνία εφαρμογής: —

Διάρκεια του καθεστώτος ενισχύσεων ή της χορήγησης μεμονωμένης ενίσχυσης: 17ης Φεβρουαρίου 2011-31ης Δεκεμβρίου 2013

Στόχος της ενίσχυσης: Ζωονόσοι [άρθρο 10 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1857/2006]

Σχετικός(-οί) κλάδος(-οι): Ζωική παραγωγή

Ονομασία και διεύθυνση της χορηγούσας αρχής:

Ministerium für Landwirtschaft, Umwelt und ländliche Räume Schleswig-Holstein

Mercatorstraße 3

24106 Kiel

DEUTSCHLAND

Διεύθυνση στο Διαδίκτυο: http://www.schleswig-holstein.de/cae/servlet/contentblob/872674/publicationFile/Beihilfe_RiLi_Leukose.pdf

Λοιπές πληροφορίες: —

Αριθ. Ενίσχυσης: SA.33004 (11/XA)

Κράτος μέλος: Ιταλία

Περιφέρεια: Basilicata

Τίτλος του καθεστώτος ενίσχυσης ή επωνυμία της εταιρείας που λαμβάνει μεμονωμένη ενίσχυση: Interventi compensativi relativi a mancati redditi, a favore delle aziende agricole interessate da provvedimenti di abbattimenti totali conseguenti ad infezioni di tubercolosi bovina, brucellosi, leucosi bovina enzootica e scrapie o colpite dalle avversità atmosferiche. Periodo 2010 e 2011.

Νομική βάση:

 

Brucellosi bovina, bufalina, ovina e caprina:

 

D.P.R. n. 320/1954,

 

L. n. 615/1964,

 

D.M. n. 453/1992,

 

D.M. n. 651/1994.

 

Tubercolosi bovina e bufalina:

 

D.P.R. n. 320/1954,

 

L. n. 615/1964,

 

D.M. n. 592/1995.

 

Leucosi bovina enzootica:

 

D.P.R. n. 320/1954,

 

D.M. n. 358/1996.

 

Encefalopatie Spongiformi Trasmissibili:

 

D.M. 8.4.1999,

 

regolamento (CE) n. 999/2001 del 22 maggio 2001.

 

Avversità atmosferiche:

 

D.P.C.M. n. 66/2011,

 

D.G.R. n. 518/2011.

Ετήσιες δαπάνες που έχουν προγραμματιστεί στο πλαίσιο του καθεστώτος ενισχύσεων ή συνολικό ποσό της μεμονωμένης ενίσχυσης που χορηγείται στην εταιρεία: Ετήσιο συνολικό ποσό του προϋπολογισμού που προγραμματίζεται στο πλαίσιο του καθεστώτος: 0,20 EUR (σε εκατ.)

Μέγιστη ένταση ενίσχυσης: 100 %

Ημερομηνία εφαρμογής: —

Διάρκεια του καθεστώτος ενισχύσεων ή της χορήγησης μεμονωμένης ενίσχυσης: 24ης Ιουνίου 2011-31ης Δεκεμβρίου 2011

Στόχος της ενίσχυσης: Δυσμενή καιρικά φαινόμενα [άρθρο 11 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1857/2006], Ζωονόσοι [άρθρο 10 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1857/2006]

Σχετικός(-οί) κλάδος(-οι): Εκτροφή βοοειδών γαλακτοπαραγωγής, Εκτροφή αιγοπροβάτων, Εκτροφή άλλων βοοειδών και βουβαλιών

Ονομασία και διεύθυνση της χορηγούσας αρχής:

Regione Basilicata

Dipartimento Agricoltura Sviluppo Rurale Economia Montana

Via Vincenzo Verrastro 10

85100 Potenza PZ

ITALIA

Διεύθυνση στο Διαδίκτυο: http://www.regione.basilicata.it/giunta/site/giunta/department.jsp?dep=100049

Λοιπές πληροφορίες: —

Αριθ. Ενίσχυσης: SA.33005 (11/XA)

Κράτος μέλος: Ιταλία

Περιφέρεια: Basilicata

Τίτλος του καθεστώτος ενίσχυσης ή επωνυμία της εταιρείας που λαμβάνει μεμονωμένη ενίσχυση: L. 2 dicembre 1998 n. 423 — articolo 1 comma 2 — Interventi urgenti nel settore zootecnico per il ripristino funzionale delle strutture aziendali delle aree riconosciute dal D.P.C.M. n. 66/2011.

Νομική βάση:

 

L. 2.12.1998 n. 423.

 

D.P.C.M. 22.3.2011 n. 66 «Dichiarazione dello stato di emergenza in relazione alle eccezionali avversità atmosferiche che hanno colpito il territorio della Regione Basilicata nel periodo dal 18 febbraio al 1o marzo 2011».

 

D.G.R. n. 641 del 4 maggio 2011«L. 2 dicembre 1998 n. 423 — articolo 1 comma 2 — Interventi urgenti nel settore zootecnico per il ripristino funzionale delle strutture aziendali delle aree riconosciute dal D.P.C.M. n. 66/2011».

Ετήσιες δαπάνες που έχουν προγραμματιστεί στο πλαίσιο του καθεστώτος ενισχύσεων ή συνολικό ποσό της μεμονωμένης ενίσχυσης που χορηγείται στην εταιρεία: Ετήσιο συνολικό ποσό του προϋπολογισμού που προγραμματίζεται στο πλαίσιο του καθεστώτος: 0,32 EUR (σε εκατ.)

Μέγιστη ένταση ενίσχυσης: 80 %

Ημερομηνία εφαρμογής: —

Διάρκεια του καθεστώτος ενισχύσεων ή της χορήγησης μεμονωμένης ενίσχυσης: 24ης Ιουνίου 2011-31ης Δεκεμβρίου 2011

Στόχος της ενίσχυσης: Δυσμενή καιρικά φαινόμενα [άρθρο 11 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1857/2006]

Σχετικός(-οί) κλάδος(-οι): Εκτροφή βοοειδών γαλακτοπαραγωγής, Εκτροφή άλλων βοοειδών και βουβαλιών, Εκτροφή αιγοπροβάτων

Ονομασία και διεύθυνση της χορηγούσας αρχής:

Regione Basilicata

Dipartimento Agricoltura Sviluppo Rurale Economia Montana

Via Vincenzo Verrastro 10

85100 Potenza PZ

ITALIA

Διεύθυνση στο Διαδίκτυο: http://www.regione.basilicata.it/giunta/site/giunta/department.jsp?dep=100049

Λοιπές πληροφορίες: —

Αριθ. Ενίσχυσης: SA.33156 (11/XA)

Κράτος μέλος: Βουλγαρία

Περιφέρεια: Bulgaria

Τίτλος του καθεστώτος ενίσχυσης ή επωνυμία της εταιρείας που λαμβάνει μεμονωμένη ενίσχυση: „Помощ за участие в изложения по овцевъдство — Регионално изложение по овцевъдство гр. Костинброд, Общинско изложение по овцевъдство гр. Елин Пелин, Общинско изложение по овцевъдство гр. Годеч и Общинско изложение по овцевъдство гр. Брезник“

Νομική βάση: Чл. 10, ал. 1, т. 10 от Закона за подпомагане на земеделските производители; Указания, приети с Решение на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“ за схема на държавна помощ за участие в изложения и панаири

Ετήσιες δαπάνες που έχουν προγραμματιστεί στο πλαίσιο του καθεστώτος ενισχύσεων ή συνολικό ποσό της μεμονωμένης ενίσχυσης που χορηγείται στην εταιρεία: Ετήσιο συνολικό ποσό του προϋπολογισμού που προγραμματίζεται στο πλαίσιο του καθεστώτος: 0,03 BGN (σε εκατ.)

Μέγιστη ένταση ενίσχυσης: 100 %

Ημερομηνία εφαρμογής: —

Διάρκεια του καθεστώτος ενισχύσεων ή της χορήγησης μεμονωμένης ενίσχυσης: 27ης Ιουνίου 2011-31ης Δεκεμβρίου 2013

Στόχος της ενίσχυσης: Τεχνική υποστήριξη [άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1857/2006]

Σχετικός(-οί) κλάδος(-οι): Γεωργία, δασοκομία και αλιεία

Ονομασία και διεύθυνση της χορηγούσας αρχής:

Държавен фонд „Земеделие“

бул. „Цар Борис III“ № 136

1618 София/Sоfiа

БЪЛГАРИЯ/ВULGАRIА

Διεύθυνση στο Διαδίκτυο: http://www.dfz.bg/bg/darzhavni-pomoshti/shemi_durjavni_pomoshti_reglament_1857_2006/

Λοιπές πληροφορίες: —

Αριθ. Ενίσχυσης: SA.33219 (11/XA)

Κράτος μέλος: Γερμανία

Περιφέρεια: Thüringen

Τίτλος του καθεστώτος ενίσχυσης ή επωνυμία της εταιρείας που λαμβάνει μεμονωμένη ενίσχυση: Satzung zur Änderung der Satzung über Beihilfen der Thüringer Tierseuchenkasse 612-40306-TH/0002

Νομική βάση: § 7 Absatz 2 und § 20 Thüringer Ausführungsgesetz zum Tierseuchengesetz (Thüringer Tierseuchengesetz — ThürTierSG —) in der Fassung vom 30. März 2010 (GVBl. S. 89) in Verbindung mit der Satzung über Beihilfen der Thüringer Tierseuchenkasse (Beihilfesatzung in der Fassung der 4. Änderungssatzung)

Ετήσιες δαπάνες που έχουν προγραμματιστεί στο πλαίσιο του καθεστώτος ενισχύσεων ή συνολικό ποσό της μεμονωμένης ενίσχυσης που χορηγείται στην εταιρεία: Ετήσιο συνολικό ποσό του προϋπολογισμού που προγραμματίζεται στο πλαίσιο του καθεστώτος: 3,15 EUR (σε εκατ.)

Μέγιστη ένταση ενίσχυσης: 100 %

Ημερομηνία εφαρμογής: —

Διάρκεια του καθεστώτος ενισχύσεων ή της χορήγησης μεμονωμένης ενίσχυσης: 24ης Ιουνίου 2011-31ης Δεκεμβρίου 2013

Στόχος της ενίσχυσης: Ζωονόσοι [άρθρο 10 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1857/2006]

Σχετικός(-οί) κλάδος(-οι): Ζωική παραγωγή

Ονομασία και διεύθυνση της χορηγούσας αρχής:

Thüringer Tierseuchenkasse

Victor-Goerttler-Straße 4

07745 Jena

DEUTSCHLAND

Διεύθυνση στο Διαδίκτυο:

 

http://www.thueringertierseuchenkasse.de/Download/Beihilfesatzung2011.pdf

 

http://www.thueringertierseuchenkasse.de/Download/thuertiersg.pdf

Λοιπές πληροφορίες: —


V Γνωστοποιήσεις

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

1.7.2011   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 191/15


MEDΙΑ 2007 — ΑΝΆΠΤΥΞΗ, ΔΙΑΝΟΜΉ, ΠΡΟΏΘΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΆΡΤΙΣΗ

Πρόσκληση υποβολής προτάσεων — EACEA/19/11

Υποστήριξη της ψηφιοποίησης των ευρωπαïκών κινηματογράφων

2011/C 191/09

1.   Στόχοι και περιγραφή

Η παρούσα αναγγελία πρόσκλησης υποβολής προτάσεων βασίζεται στην απόφαση αριθ. 1718/2006/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Νοεμβρίου 2006, περί εφαρμογής προγράμματος υποστήριξης του ευρωπαϊκού οπτικοακουστικού τομέα (MEDIA 2007).

Οι συνολικοί στόχοι του προγράμματος είναι:

α)

η διατήρηση και η ανάδειξη της πολιτιστικής και γλωσσικής πολυμορφίας και της κινηματογραφικής και οπτικοακουστικής κληρονομιάς της Ευρώπης, η εξασφάλιση της πρόσβασης του κοινού σε αυτές και η προαγωγή του διαπολιτισμικού διαλόγου

β)

η αύξηση της κυκλοφορίας και της θεαματικότητας των ευρωπαϊκών οπτικοακουστικών έργων εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ άλλων με μεγαλύτερη συνεργασία των σχετικών φορέων

γ)

η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού οπτικοακουστικού τομέα στο πλαίσιο μιας ανοικτής και ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής αγοράς που θα ενθαρρύνει την απασχόληση, προάγοντας και τις σχέσεις ανάμεσα στους επαγγελματίες του οπτικοακουστικού τομέα.

Στόχος του προγράμματος «ψηφιοποίηση κινηματογραφικών αιθουσών» είναι η παροχή κινήτρων στις κινηματογραφικές αίθουσες που προβάλλουν σημαντικό ποσοστό μη εθνικών ευρωπαϊκών έργων ώστε να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της ψηφιακής διανομής.

Η παρούσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων έχει ως στόχο να διευκολύνει την ψηφιακή μετάβαση κινηματογραφικών αιθουσών που προβάλλουν ευρωπαϊκές ταινίες, υποστηρίζοντας τις έμμεσες δαπάνες για την αγορά ψηφιακής μηχανής προβολής.

2.   Επιλέξιμοι υποψήφιοι

Η παρούσα αναγγελία απευθύνεται σε ανεξάρτητες ευρωπαϊκές κινηματογραφικές επιχειρήσεις των οποίων η κύρια δραστηριότητα είναι η προβολή ταινιών.

Οι υποψήφιοι πρέπει να εδρεύουν σε κάποια από τις εξής χώρες:

στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

στις χώρες του ΕΟΧ, στην Ελβετία και στην Κροατία

Οι υποψήφιοι οργανισμοί πρέπει:

να είναι κινηματογραφικές αίθουσες πρώτης προβολής (με πρόγραμμα παρουσίασης ευρωπαϊκών ταινιών σε πρώτη προβολή εντός δώδεκα μηνών από την ημερομηνία κυκλοφορίας τους στη χώρα)

να είναι ανοικτοί για το κοινό εδώ και τουλάχιστον 3 χρόνια

να διαθέτουν σύστημα έκδοσης εισιτηρίων και δήλωσης εισόδου

να έχουν τουλάχιστον μία οθόνη και 70 θέσεις

να είχαν 520 προβολές ανά έτος όσον αφορά τις μόνιμες κινηματογραφικές αίθουσες (ήτοι τις αίθουσες που λειτουργούν για περίοδο τουλάχιστον 6 μηνών τον χρόνο), 300 προβολές ανά έτος όσον αφορά τις αίθουσες με μία οθόνη (30 προβολές ανά μήνα) και τουλάχιστον 30 προβολές ανά μήνα όσον αφορά τους θερινούς/υπαίθριους κινηματογράφους (ήτοι τις κινηματογραφικές αίθουσες που λειτουργούν για λιγότερο από 6 μήνες τον χρόνο)

να είχαν τουλάχιστον 20 000 θεατές τους τελευταίους δώδεκα μήνες ή 20 000 εισιτήρια για τα οποία καταβλήθηκε όντως κανονικό αντίτιμο.

Οι υποψήφιοι που έχουν ή πρόκειται να λάβουν μηχανή προβολής από τρίτη εταιρεία ψηφιοποίησης στο πλαίσιο συμφωνίας τέλους ψηφιακής κόπιας (VPF) δεν είναι επιλέξιμοι για την υποστήριξη.

Επιλέξιμες θεωρούνται οι κινηματογραφικές αίθουσες που το 2010 πρόβαλαν ευρωπαϊκές ταινίες σε ποσοστό τουλάχιστον 50 %, εκ του οποίου τουλάχιστον το 30 % αντιστοιχεί σε μη εθνικές ευρωπαϊκές ταινίες.

Μια ταινία θεωρείται ευρωπαϊκή εφόσον ικανοποιεί τον σχετικό ορισμό του προγράμματος MEDIA βάσει των συστημάτων «επιλεκτικής» και «αυτόματης» κινηματογραφικής υποστήριξης.

Οι ταινίες που ήδη έχουν κατηγοριοποιηθεί περιέχονται στην ευρωπαϊκή βάση κινηματογραφικών ταινιών:

http://ec.europa.eu/culture/media/programme/distrib/filmbase/index_en.htm

Μια ταινία θεωρείται ευρωπαϊκή εφόσον ικανοποιεί τον εξής ορισμό:

Οποιοδήποτε πρόσφατο έργο μυθοπλασίας (περιλαμβανομένων των κινουμένων σχεδίων) ή ντοκιμαντέρ, διάρκειας άνω των 60 λεπτών, που ικανοποιεί της εξής προϋποθέσεις:

Η παραγωγή του έργου έγινε ως επί το πλείστον από παραγωγό ή παραγωγούς εγκατεστημένους σε χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα MEDIA. Για να θεωρηθεί μια εταιρεία παραγωγής πραγματικός παραγωγός, θα πρέπει να αναφέρεται ως τέτοιος στους τίτλους της ταινίας. Για τον προσδιορισμό του πραγματικού παραγωγού μπορούν να ληφθούν υπόψη και άλλα στοιχεία όπως ο δημιουργικός έλεγχος, η κατοχή δικαιωμάτων εκμετάλλευσης και η συμμετοχή στα κέρδη

και

Η παραγωγή του έργου έγινε με σημαντική συμμετοχή επαγγελματιών που είναι υπήκοοι/κάτοικοι χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα MEDIA. Ως «σημαντική συμμετοχή» ορίζεται η βαθμολόγηση με περισσότερο από το 50 % των μονάδων του παρακάτω πίνακα (π.χ. η βαθμολόγηση με 10 ή περισσότερες μονάδες στις περιπτώσεις έργων μυθοπλασίας ή με περισσότερες από τις μισές μονάδες εάν το σύνολο είναι μικρότερο από 19, όπως συμβαίνει κανονικά στις περιπτώσεις ντοκιμαντέρ ή κινουμένων σχεδίων, όπου συνήθως δεν περιλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες στους τίτλους):

Λειτουργίες

Μονάδες

Σκηνοθέτης

3

Σεναριογράφος

3

Συνθέτης

1

Ηθοποιός 1

2

Ηθοποιός 2

2

Ηθοποιός 3

2

Καλλιτεχνικός διευθυντής/σχεδιασμός παραγωγής

1

Διευθυντής φωτογραφίας

1

Μοντάζ

1

Ήχος

1

Τόπος γυρισμάτων

1

Εργαστήριο

1

Σύνολο

19

Ταινίες που περιέχουν διαφημιστικό, πορνογραφικό ή ρατσιστικό υλικό ή προάγουν τη βία δεν θεωρούνται επιλέξιμες.

3.   Επιλέξιμες δράσεις

Η υποστήριξη των έμμεσων δαπανών που σχετίζονται με την αγορά ψηφιακών μηχανών προβολής οι οποίες ικανοποιούν τις απαιτήσεις ασφάλειας περιεχομένου της Digital Cinema Initiative (DCI) και οι οποίες θα τοποθετηθούν σε αίθουσες που ικανοποιούν όλα τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Η υποστήριξη παρέχεται μόνο για 1 μηχανή προβολής ανά οθόνη και για έως 3 το πολύ οθόνες ανά κινηματογραφική αίθουσα.

Η αγορά της μηχανής προβολής πρέπει να γίνει στο διάστημα μεταξύ της ημερομηνίας υποβολής και της 30ής Ιουνίου 2013.

4.   Κριτήρια ανάθεσης

Οι επιλέξιμες υποψηφιότητες/δράσεις θα αξιολογηθούν με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

Κριτήρια

Μονάδες

Ευρωπαϊκή διάσταση

65

 

 

Αριθμός μηχανών προβολής που θα ζητηθούν:

 

1 μηχανή προβολής

7

2 μηχανές προβολής

13

3 μηχανές προβολής

25

Ύπαρξη εθνικού μηχανισμού υποστήριξης

 

Όχι

10

Ναι

0

5.   Προϋπολογισμός

Ο ετήσιος προϋπολογισμός για τη συγχρηματοδότηση των σχεδίων εκτιμάται στα 2 000 000 EUR.

Η χρηματοδοτική συνεισφορά χορηγείται υπό μορφή επιδότησης και ανέρχεται έως το κατ’ αποκοπή ποσό των 20 000 EUR ανά οθόνη.

Η επιδότηση καλύπτει τις δαπάνες που σχετίζονται με την ψηφιακή μετάβαση των ευρωπαϊκών αιθουσών, εξαιρουμένου του κόστους της ψηφιακής μηχανής προβολής και του συστήματος ψηφιακής αποθήκευσης ταινιών.

Ο Οργανισμός επιφυλάσσεται του δικαιώματος να μην χορηγήσει όλους τους διαθέσιμους χρηματοδοτικούς πόρους.

6.   Προθεσμία υοβολής αιτήσεων

Οι προτάσεις πρέπει να αποσταλούν έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2011 (ημερομηνία ταχυδρομικής σφραγίδας)

Οι προτάσεις αποστέλλονται στην ακόλουθη διεύθυνση:

Education, Audiovisual and Culture Executive Agency (EACEA)

Constantin DASKALAKIS

BOUR 3/66

Avenue du Bourget/Bourgetlaan 1

1049 Bruxelles/Brussel

BELGIQUE/BELGIË

Δεκτές γίνονται μόνο οι αιτήσεις που υποβάλλονται με το επίσημο έντυπο της αίτησης, δεόντως υπογεγραμμένες από τον νόμιμο εκπρόσωπο του υποψήφιου οργανισμού. Στους φακέλους πρέπει να αναγράφεται ευκρινώς:

MEDIA programme — Distribution EACEA/19/11 — Digitisation of cinemas

Αιτήσεις μέσω τηλεομοιοτυπίας ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν θα γίνουν δεκτές.

7.   Αναλυτικές πληροφορίες

Οι αναλυτικές οδηγίες και τα έντυπα υποψηφιότητας διατίθενται στην ακόλουθη διαδικτυακή διεύθυνση:

http://ec.europa.eu/culture/media/programme/distrib/schemes/auto/index_en.htm

Οι αιτήσεις πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλονται με το προβλεπόμενο έντυπο και να περιέχουν το σύνολο των πληροφοριών και των παραρτημάτων που απαιτούνται.


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

1.7.2011   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 191/19


Προηγούμενη γνωστοποίηση συγκέντρωσης

(Υπόθεση COMP/M.6288 — Blackstone/Stargazer)

Υπόθεση υποψήφια για απλοποιημένη διαδικασία

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

2011/C 191/10

1.

Στις 21 Ιουνίου 2011, η Επιτροπή έλαβε γνωστοποίηση μιας σχεδιαζόμενης συγκέντρωσης σύμφωνα με το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 139/2004 του Συμβουλίου (1) με την οποία η επιχείρηση The Blackstone Group L.P. («Blackstone», ΗΠΑ) αποκτά κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κοινοτικού κανονισμού συγκεντρώσεων αποκλειστικό έλεγχο του συνόλου της Stargazer GmbH και των θυγατρικών της («Stargazer», Γερμανία) με αγορά μετοχών.

2.

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες των εν λόγω επιχειρήσεων είναι:

για την Blackstone: παγκόσμια εταιρεία εναλλακτικής διαχείρισης περιουσίας και παροχής χρηματοοικονομικών συμβουλευτικών υπηρεσιών·

για την Stargazer: ανάπτυξη και εμπορία, μέσω της θυγατρικής της Jack Wolfskin, ενδυμάτων, υποδημάτων και εξοπλισμού κατάλληλου για εκδρομικές δραστηριότητες, όπως κατασκήνωση, πεζοπορία και ορειβασία.

3.

Κατόπιν προκαταρκτικής εξέτασης, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι η γνωστοποιηθείσα πράξη θα μπορούσε να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του κοινοτικού κανονισμού συγκεντρώσεων. Εντούτοις, επιφυλάσσεται να λάβει τελική απόφαση επί του σημείου αυτού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με μια απλοποιημένη διαδικασία αντιμετώπισης ορισμένων συγκεντρώσεων βάσει του κοινοτικού κανονισμού συγκεντρώσεων (2) σημειώνεται ότι η παρούσα υπόθεση είναι υποψήφια για να αντιμετωπιστεί βάσει της διαδικασίας που προβλέπεται στην ανακοίνωση.

4.

Η Επιτροπή καλεί τους ενδιαφερόμενους τρίτους να υποβάλουν στην Επιτροπή ενδεχόμενες παρατηρήσεις για τη σχεδιαζόμενη συγκέντρωση.

Οι παρατηρήσεις πρέπει να φθάσουν στην Επιτροπή το αργότερο εντός δέκα ημερών από την ημερομηνία της παρούσας δημοσίευσης, με την ένδειξη COMP/M.6288 — Blackstone/Stargazer. Οι παρατηρήσεις μπορούν να σταλούν στην Επιτροπή με φαξ (+32 22964301), ηλεκτρονικά στην COMP-MERGER-REGISTRY@ec.europa.eu ή ταχυδρομικά στην ακόλουθη διεύθυνση:

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΓΔ Ανταγωνισμού

Μητρώο Συγχωνεύσεων

J-70

1049 Bruxelles/Brussel

BELGIQUE/BELGIË


(1)  ΕΕ L 24 της 29.1.2004, σ. 1 («Κοινοτικός κανονισμός συγκεντρώσεων»).

(2)  ΕΕ C 56 της 5.3.2005, σ. 32 («Ανακοίνωση σχετικά με απλοποιημένη διαδικασία»).


ΛΟΙΠΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

1.7.2011   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 191/20


Δημοσίευση αίτησης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων

2011/C 191/11

Η παρούσα δημοσίευση παρέχει το δικαίωμα ένστασης κατά την έννοια του άρθρου 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου (1). Οι δηλώσεις ένστασης διαβιβάζονται στην Επιτροπή εντός εξαμήνου από την ημερομηνία της παρούσας δημοσίευσης.

ΕΝΙΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 510/2006 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

«SCHWÄBISCHE SPÄTZLE/SCHWÄBISCHE KNÖPFLE»

Αριθ. ΕΚ: DE-PGI-0005-0738-02.02.2009

ΠΓΕ ( X ) ΠΟΠ ( )

1.   Ονομασία:

«Schwäbische Spätzle/Schwäbische Knöpfle»

2.   Κράτος μέλος ή τρίτη χώρα:

Γερμανία

3.   Περιγραφή του γεωργικού προϊόντος ή του τροφίμου:

3.1.   Τύπος προϊόντος:

Κλάση 2.7

Ζυμαρικά

3.2.   Περιγραφή του προϊόντος που φέρει την προβλεπόμενη στο σημείο 1 ονομασία:

Το προϊόν «Schwäbische Spätzle»/«Schwäbische Knöpfle» είναι ζυμαρικά με φρέσκα αυγά σε στυλ χειροποίητων ζυμαρικών, με ακανόνιστο σχήμα και επιφάνεια αδρή και πορώδη. Παρασκευάζονται αφήνοντας να πέσει η παχύρευστη ζύμη απευθείας σε βραστό νερό ή ατμό. Στην καθομιλουμένη οι δύο ονομασίες αναφέρονται στο ίδιο προϊόν, που έχει παρασκευαστεί από το ίδιο είδος ζύμης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν η μία αντί της άλλης. Τα ζυμαρικά αυτά έχουν ποικίλο σχήμα, μπορούν να είναι παχιά ή λεπτά, επιμήκη ή κοντά αναλόγως της περίπτωσης. Είναι σχεδόν αδύνατο να διακριθούν αυτές οι δύο ονομασίες, οι διαφορές στη χρήση τους δεν είναι διακριτές και, επιπλέον, οι δύο όροι ερμηνεύονται διαφορετικά από περιοχή σε περιοχή.

Χαρακτηριστικά

Χρώμα/εμφάνιση: φυσικό, από χρυσοκίτρινο έως ανοιχτοκίτρινο.

Σχήμα: ζυμαρικά με αυγά ακανόνιστου σχήματος, επιφάνεια αδρή και πορώδης, σε στυλ χειροποίητων ζυμαρικών, σχήμα που ποικίλλει από λεπτό σε παχύ και από επίμηκες σε κοντό.

Σύσταση/υφή: τα ζυμαρικά είναι σφικτά, παρουσιάζουν καλό κράτημα κατά το μαγείρεμα/δεν κολλάνε, έχουν αδρή επιφάνεια.

Ποιότητα των αυγών: φρέσκα αυγά, σύμφωνα με τους κανόνες παρασκευής των ζυμαρικών (Leitsätze für Teigwaren).

Περιεκτικότητα σε αυγά ανά kg σιμιγδαλιού/αλεύρου: ξηρά «Schwäbische Spätzle»/«Schwäbische Knöpfle»: τουλάχιστον 2 αυγά ανά kg σιμιγδαλιού· γενικά χρησιμοποιούνται 4 ή 6 αυγά ανά kg σιμιγδαλιού·

νωπά «Schwäbische Spätzle»/«Schwäbische Knöpfle»: τουλάχιστον 8 αυγά ανά kg σιμιγδαλιού και αλεύρου.

Ποιότητα του σιμιγδαλιού: σιμιγδάλι από σκληρό σίτο ή αλεύρι όλυρας.

Ποιότητα του αλεύρου για τα νωπά «Spätzle»: αλεύρι σίτου ή αλεύρι όλυρας.

Ποιότητα του νερού: φρέσκο πόσιμο νερό.

Αλάτι: προαιρετικό, μέγιστο 1 %.

Μπαχαρικά, αρωματικά φυτά, σπανάκι: προαιρετικά.

Κιτρικό οξύ: προαιρετικό στα νωπά «Schwäbische Spätzle»/«Schwäbische Knöpfle».

3.3.   Πρώτες ύλες (μόνο για μεταποιημένα προϊόντα):

Συστατικά των (ξηρών) «Schwäbische Spätzle»/«Schwäbische Knöpfle»: σιμιγδάλι, φρέσκα αυγά και πόσιμο νερό. Η προσθήκη αλατιού (μέγιστο 1 %), μπαχαρικών, αρωματικών φυτών και σπανακιού είναι προαιρετική. Στα νωπά «Schwäbische Spätzle»/«Schwäbische Knöpfle» μπορεί ενδεχομένως να προστεθεί κιτρικό οξύ και το σιμιγδάλι μπορεί να αντικατασταθεί πλήρως ή μερικώς από αλεύρι.

3.4.   Ζωοτροφές (μόνο για προϊόντα ζωικής προέλευσης):

3.5.   Ειδικά στάδια της παραγωγής τα οποία πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής:

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η γνησιότητα αυτού του παραδοσιακού τυπικού τοπικού προϊόντος καθώς και η διατήρηση υψηλού επιπέδου ποιότητας, η παραγωγή των «Schwäbische Spätzle»/«Schwäbische Knöpfle» πρέπει να εκτελείται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής. Τα στάδια της παραγωγής των νωπών και των ξηρών ζυμαρικών είναι ίδια έως το στάδιο της ψύξης και ξήρανσης. Παραδοσιακά, τα «Schwäbische Spätzle»/«Schwäbische Knöpfle» παράγονται χειρωνακτικά· η μηχανική παραγωγή εμφανίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα. Αναμιγνύονται τα συστατικά και η ζύμη μαλάσσεται έως ότου επιτευχθεί η επιθυμητή σύσταση. Από την εμφάνιση των ζυμωτηρίων και κατόπιν, αυτή η εργασία εκτελείται σε μεγάλο βαθμό μηχανικά. Η ζύμη πλάθεται στο κατάλληλο σχήμα και κατόπιν εμβαπτίζεται σε ζεστό νερό ή ατμό. Η επίτευξη της κατάλληλης σύστασης της ζύμης, της κατάλληλης θερμοκρασίας και του σωστού χρόνου θερμικής επεξεργασίας απαιτούν κάποια δεξιοτεχνία και πείρα, που είναι δύσκολο να τυποποιηθούν. Οι δεξιότητες των παραγωγών για παρασκευή χειροποίητων προϊόντων και η τοπική τεχνογνωσία έχουν ιδιαίτερη σημασία για την παραγωγή. Τα ξηρά ζυμαρικά «Schwäbische Spätzle»/«Schwäbische Knöpfle» προξηραίνονται και, κατόπιν, ξηραίνονται ενώ τα νωπά ζυμαρικά υποβάλλονται σε μια πρώτη ψύξη, ενδεχομένως, παστεριώνονται και κατόπιν ψύχονται στους 2-7 °C.

3.6.   Ειδικοί κανόνες για τον τεμαχισμό, το τρίψιμο, τη συσκευασία κ.λπ.:

3.7.   Ειδικοί κανόνες επισήμανσης:

4.   Συνοπτική οριοθέτηση της γεωγραφικής περιοχής:

Η γεωγραφική περιοχή Schwaben (Σουηβία) περιλαμβάνει το σύνολο του Baden-Württemberg και το σύνολο της περιοχής Schwaben της Βαυαρίας.

5.   Δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή:

5.1.   Ιδιαιτερότητα της γεωγραφικής περιοχής:

Η παρασκευή των «Schwäbische Spätzle»/«Schwäbische Knöpfle» αποτελεί παράδοση αιώνων στη γεωγραφική περιοχή και κατέχει σημαντική θέση στην τοπική μαγειρική. Οι χειροτεχνικές δεξιότητες των παραγωγών και η τοπική τεχνογνωσία μεταποίησης έχουν ιδιαίτερη σημασία για την εργασία παρασκευής των ζυμαρικών. Παραδοσιακά, τα «Spätzle» παρασκευάζονταν με χειρωνακτική κοπή και, έως σήμερα, η χειρωνακτική κοπή των «Spätzle» σε σανίδα θεωρείται εχέγγυο της ποιότητάς τους. Η μηχανική παραγωγή των «Schwäbische Spätzle»/«Schwäbische Knöpfle» σε στυλ χειροποίητων (σαν να είχαν κοπεί χειρωνακτικά) ξεκίνησε στη γεωγραφική περιοχή στις αρχές του 20ού αιώνα για οικονομικούς λόγους. Οι πρώτες άδειες ευρεσιτεχνίας, που στηρίζονται στην πρακτική πείρα (βλέπε για παράδειγμα την Deutsches Reichpatent 471046), καταχωρίστηκαν προκειμένου να διατηρηθεί η γνησιότητα και το χειροποίητο στυλ των «Schwäbische Spätzle»/«Schwäbische Knöpfle». Πολλές εκθέσεις περιλαμβάνουν καταγραφές που αφορούν τις παραδοσιακές δεξιότητες που χρησιμοποιούνται στην περιοχή της Σουηβίας για την παραγωγή του προϊόντος, από το μακρινό παρελθόν έως τη σύγχρονη εποχή (βλέπε έκθεση «Spätzle und Knöpfle — Geschichte(n) rund um das Leibgericht der Schwaben» που διοργανώθηκε από την Blickfang: Alte Zeiten, Ofterdingen, ή ακόμη έκθεση «Spätzle — Schaben, pressen, hobeln» στο υπαίθριο μουσείο του Beuren). Πολυάριθμοι διαγωνισμοί μαγειρικής και πολλά παγκόσμια ρεκόρ κοπής της ζύμης των Spätzle υπογραμμίζουν την ιδιαιτερότητα της γεωγραφικής περιοχής σε σύνδεση με τους ανθρώπινους παράγοντες. Η τοπική τεχνογνωσία για την παραγωγή της ζύμης διαβιβάστηκε από γενιά σε γενιά και συνέβαλε σημαντικά στη διαμόρφωση των σημερινών χαρακτηριστικών του προϊόντος. Η παράδοση παραγωγής των «Spätzle» στην περιοχή της Σουηβίας καταγράφεται από τον 18ο αιώνα. Το 1725 ο Rosino Lentilio, σύμβουλος και προσωπικός ιατρός του Wurtemberg, δήλωνε ότι «Knöpflein» και «Spazen» είναι «ότι παρασκευάζεται με βάση το αλεύρι». Την εποχή εκείνη, το σπέλτο (όλυρα) ήταν ευρέως διαδεδομένο στην περιοχή της Σουηβίας-Αλεμαννίας. Αυτό το σιτηρό, που έχει ελάχιστες απαιτήσεις και φυτρώνει και σε φτωχά εδάφη, ήταν πολύ διαδεδομένο στην περιοχή, χαρακτηριστικά της οποίας ήταν το μικρό μέγεθος των καλλιεργειών και η ένδεια. Δεδομένου ότι το άλευρο όλυρας περιέχει πολύ γλουτένη και ότι η ζύμη μπορούσε επομένως να παρασκευάζεται χωρίς αυγά στις δύσκολες περιόδους, τα ζυμαρικά «Schwäbische Spätzle»/«Schwäbische Knöpfle» παρασκευάζονταν κυρίως με όλυρα. Τα «Spätzle» απέκτησαν τη φήμη τους στην μεγάλου υψομέτρου περιοχή Münsinger Alb. Με την έναρξη της εκβιομηχάνισης και την αύξηση της ευημερίας τα ζυμαρικά «Schwäbische Spätzle»/«Schwäbische Knöpfle», που στο παρελθόν αποτελούσαν συνηθισμένο, καθημερινό τρόφιμο, μετατράπηκαν σε εορτινό έδεσμα. Σε μια περιγραφή ενός αγροτικού χωριού της Σουηβίας, του 1937, τα «Spätzle» χαρακτηρίζονται ως εορτινό έδεσμα. Το προηγούμενο έτος ο τοπικός ποιητής Sebastian Blau εκθείαζε τα «Spätzle» ως σύμβολα της εθνικής ταυτότητας της Σουηβίας: «[…] τα “Spätzle” αποτελούν τη βάση της κουζίνας μας, τη δόξα της περιοχής μας, […], το άλφα και το ωμέγα του σουηβικού εδεσματολόγιου […]». Στην ίδια γεωγραφική περιοχή, στις περιοχές που δεν έχουν ευνοηθεί από τη φύση, οι τοπικές παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής των «Spätzle» και οι εξαιρετικά αναπτυγμένες χειροτεχνικές δεξιότητες επέτρεψαν την παραγωγή ενός προϊόντος μεγάλης αξίας. Τα ζυμαρικά «Schwäbische Spätzle»/«Schwäbische Knöpfle» παράγονται σήμερα από όλους σχεδόν τους παραγωγούς ζυμαρικών και χρησιμοποιούνται από όλους τους εστιάτορες. Εξάγονται επίσης με επιτυχία από τη δεκαετία του 1980. Για τους κατοίκους της γεωγραφικής περιοχής έχουν καταστεί σύμβολο της ταυτότητάς τους. Η σημαντική θέση των «Schwäbische Spätzle»/«Schwäbische Knöpfle» στην σουηβική μαγειρική παρουσιάζεται επίσης στο μυθιστόρημα «Die Geschichte von den sieben Schwaben», που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1827 και σύμφωνα με το οποίο στη Σουηβία αποτελεί συνήθεια«να τρώμε πέντε γεύματα την ημέρα, πέντε φορές σούπα, που τις δύο φορές συνοδεύεται από “Knöpfle” ή “Spätzle”». Η Elise Henle εξηγούσε, το 1892 ότι ήταν πρέπον για μια σουηβή να γνωρίζει να τον τρόπο παρασκευής των «Spätzle»: «μια γυναίκα που δεν ξέρει να παρασκευάζει Spätzle δεν είναι πραγματική σουηβή». Πιο πρόσφατα ο σουηβός συγγραφέας Siegfried Ruoß παρέθετε στο βιβλίο μαγειρικής του με τίτλο «Schwäbische Spätzleküche» περισσότερες από 50 διαφορετικές σουηβικές συνταγές για «Spätzle».

5.2.   Ιδιοτυπία του προϊόντος:

Σε αντίθεση με άλλα ζυμαρικά τα «Schwäbische Spätzle»/«Schwäbische Knöpfle» είναι ζυμαρικά με φρέσκα αυγά σε στυλ χειροποίητων, με ακανόνιστο σχήμα και επιφάνεια αδρή και πορώδη. Κατά την παρασκευή τους αφήνεται να πέσει η παχύρευστη ζύμη απευθείας σε βραστό νερό ή ατμό και μπορούν να είναι λεπτά ή παχιά, επιμήκη ή κοντά. Είναι τα μοναδικά ζυμαρικά που το πρώτο τους βράσιμο εκτελείται ήδη στο στάδιο της παρασκευής τους. Η νωπή ζύμη συμπιέζεται μέσα από τις οπές ενός δικτυωτού ή περνάει από αυτές χωρίς συμπίεση και πέφτει μέσα στο βραστό νερό. Κατά τη διαδικασία αυτή η ζύμη κόβεται εφόσον αυτό απαιτείται.

5.3.   Αιτιώδης σχέση που συνδέει τη γεωγραφική περιοχή με την ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά του προϊόντος (για τις ΠΟΠ) ή με μια συγκεκριμένη ιδιότητα, τη φήμη ή άλλα χαρακτηριστικά του προϊόντος (για τις ΠΓΕ):

Η αιτιώδης σχέση που συνδέει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ζυμαρικών «Schwäbische Spätzle»/«Schwäbische Knöpfle» με τη γεωγραφική περιοχή παραγωγής τους στηρίζεται στην ιδιαίτερη φήμη τους που συνδέεται με την καταγωγή τους. Είναι τυπικά παραδοσιακά ζυμαρικά της Σουηβίας, που είναι γνωστά και φημισμένα στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και πέραν αυτής. Η φήμη τους επιβεβαιώνεται, αφενός, από τις πολυάριθμες γνώμες που υποβλήθηκαν στην αρμόδια εθνική διοικητική αρχή και από έρευνα μεταξύ των καταναλωτών που διενεργήθηκε το 2002.

Αφετέρου, πολυάριθμες σχετικές αναφορές που απαντώνται στην λογοτεχνία, σε άρθρα στον Τύπο και σε βιβλία μαγειρικής με τοπικές συνταγές επιβεβαιώνουν τη θεμελιώδη σημασία των «Spätzle»/«Knöpfle» για τη σουηβική μαγειρική και την υψηλή εκτίμηση του κοινού για τα εν λόγω προϊόντα, καθώς αποτελούν το «εθνικό σουηβικό έδεσμα».

Στη Σουηβία σήμερα, τα ζυμαρικά «Schwäbische Spätzle»/«Schwäbische Knöpfle» παράγονται από όλους σχεδόν τους παραγωγούς ζυμαρικών και χρησιμοποιούνται από όλους τους εστιάτορες. Εξάγονται επίσης με επιτυχία από τη δεκαετία του 1980. Το γόητρο των «Schwäbische Spätzle»/«Schwäbische Knöpfle» στηρίζεται κυρίως στη διαδικασία παραδοσιακής τοπικής παρασκευής τους και στις υψηλές χειροτεχνικές δεξιότητες σε θέματα παρασκευής των «Spätzle» που απαντώνται στη Σουηβία, καθώς τα χειροποίητα «Spätzle» έχουν εξαιρετική φήμη. Η μηχανική παρασκευή του προϊόντος απαιτεί και αυτή κάποια δεξιοτεχνία και πείρα, για το λόγο αυτό οι χειροτεχνικές δεξιότητες των παραγωγών και η τοπική τεχνογνωσία έχουν ιδιαίτερη σημασία. Μπορεί επομένως να θεωρηθεί ότι η φήμη των «Schwäbische Spätzle»/«Schwäbische Knöpfle» συνδέεται στενά με την περιοχή παραγωγής τους.

Τα «Schwäbische Spätzle»/«Schwäbische Knöpfle» απέκτησαν μεγάλη αναγνωρισιμότητα μεταξύ των καταναλωτών και, λόγω της τοπικής τους προέλευσης, χαίρουν μεγάλης εκτίμησης η οποία στηρίζεται στη μακρόχρονη παράδοσή τους ως τοπικής σουηβικής σπεσιαλιτέ και στις χειροτεχνικές δεξιότητες παρασκευής των «Spätzle» που αναπτύχθηκαν στην περιοχή, καθώς τα χειροποίητα «Spätzle» θεωρούνται ως ιδιαίτερο σήμα ποιότητας. Από έρευνα σε εθνική κλίμακα που διενήργησε το 1965 η ένωση καταναλωτών της Στουτγάρδης διαπιστώθηκε ότι τα «Spätzle» διέθεταν εξαιρετική φήμη στις περιοχές της Στουτγάρδης και του Reutlingen ήδη από εκείνη την εποχή. Η σουηβική λογοτεχνία επίσης βρίθει ποιημάτων για το εν λόγω έδεσμα που είναι πολύ αγαπητό στους κατοίκους της περιοχής, όπως το ποίημα «Das Lob der Schwabenknöpfle», που δημοσιεύθηκε το 1838 στο Schwarzwälder Boten, ή ακόμη τα ποιήματα «Schwäbische Leibspeisa» και «Spätzles-Lied». Τα ζυμαρικά «Schwäbische Spätzle»/«Schwäbische Knöpfle» δεν λείπουν επίσης από τις γιορτές και τα έθιμα της περιοχής και η εμπορική τους προβολή στους επισκέπτες της περιοχής γίνεται μέσω θεματικών εβδομάδων ή μαθημάτων, εργαστηρίων, σεμιναρίων και διαγωνισμών κοπής των «Spätzle». Πρόσφατα τα ζυμαρικά «Schwäbische Spätzle»/«Schwäbische Knöpfle» ανέλαβαν και τον ρόλο του γαστριμαργικού πρεσβευτή της περιοχής της Σουηβίας.

Παραπομπή στη δημοσίευση των προδιαγραφών:

[Άρθρο 5 παράγραφος 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006]

Markenblatt Τεύχος 21 της 23ης Μαΐου 2008, μέρος 7a-aa, σ. 33858

(http://www.register.dpma.de/DPMAregister/geo/detail.pdfdownload/127)


(1)  ΕΕ L 93 της 31.3.2006, σ. 12.


1.7.2011   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 191/24


Δημοσίευση αίτησης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων

2011/C 191/12

Η παρούσα δημοσίευση παρέχει το δικαίωμα ένστασης κατά την έννοια του άρθρου 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου (1). Η δήλωση ένστασης υποβάλλεται στην Επιτροπή εντός εξαμήνου από την ημερομηνία της παρούσας δημοσίευσης

ΕΝΙΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 510/2006 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

«ΚΟΥΦΕΤΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΓΕΡΟΣΚΗΠΟΥ» (KOUFETA AMYGDALOU GEROSKIPOU)

Αριθ. ΕΚ: CY-PGI-0005-0800-02.03.2010

ΠΓΕ ( X ) ΠΟΠ ( )

1.   Ονομασία:

«Κουφέτα Αμυγδάλου Γεροσκήπου» (Koufeta Amygdalou Geroskipou)

2.   Κράτος μέλος ή τρίτη χώρα:

Κύπρος

3.   Περιγραφή του γεωργικού προϊόντος ή του τροφίμου:

3.1.   Τύπος προϊόντος:

Κλάση 2.4.

Ψωμί, αρτοποιήματα, γλυκίσματα, είδη ζαχαροπλαστικής, μπισκότα και άλλα αρτοποιητικά είδη.

3.2.   Περιγραφή του προϊόντος για το οποίο ισχύει η ονομασία υπό (1):

Τα Κουφέτα Αμυγδάλου Γεροσκήπου είναι καβουρδισμένα επιζαχαρωμένα αμύγδαλα.

Το τελικό προϊόν παρουσιάζει τα ακόλουθα κύρια χαρακτηριστικά:

 

Φυσικά χαρακτηριστικά

 

Σχήμα: ωοειδές/αμυγδαλόμορφο

 

Χρώμα: λευκό

 

Χημικά χαρακτηριστικά

Ποσοστό υγρασίας: 2-4 %

 

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά

 

Επιφάνεια/Υφή: το εξωτερικό επίστρωμα ζάχαρης που δημιουργείται έχει χαρακτηριστική τραχιά επιφάνεια και, κατά τη μάσηση, είναι μαλακότερο συγκριτικά με αντίστοιχα προϊόντα, αφήνοντας ένα ευχάριστο αίσθημα κατά την κατανάλωση του (λιώνει εύκολα στο στόμα). Το πάχος της επιζαχάρωσης κυμαίνεται από 2-4 χιλιοστά.

 

Γεύση: γλυκάδα που προσδίδει η ζάχαρη και χαρακτηριστική γεύση καβουρδισμένου αμύγδαλου.

3.3.   Πρώτες ύλες (μόνο για μεταποιημένα προϊόντα):

Για την παραγωγή των Κουφέτων Αμυγδάλου Γεροσκήπου χρησιμοποιούνται: α) αμύγδαλα και β) κρυσταλλική ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο.

3.4.   Ζωοτροφές (μόνο για προϊόντα ζωικής προέλευσης):

Δεν ισχύει

3.5.   Ειδικά στάδια της παραγωγής τα οποία πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής:

Η παρασκευή και η συσκευασία των Κουφέτων Αμυγδάλου Γεροσκήπου πρέπει να εκτελούνται στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή (Δήμος Γεροσκήπου) (τόσο η ζάχαρη όσο και τα αμύγδαλα ενδέχεται να προέρχονται εκτός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής).

3.6.   Ειδικοί κανόνες για τον τεμαχισμό, το τρίψιμο, τη συσκευασία κ.λπ.:

Τα Κουφέτα Αμυγδάλου Γεροσκήπου δεν μπορούν να συσκευάζονται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 45 °C λόγω των υδρατμών οι οποίοι δημιουργούν υγρασία στο σακουλάκι. Μόλις όμως η θερμοκρασία μειωθεί κάτω από 45 C, τότε μπορεί να αρχίσει η διαδικασία της συσκευασίας η οποία ολοκληρώνεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Σε περίπτωση που τα Κουφέτα δεν συσκευαστούν σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, τότε θα αφαιρεθεί περισσότερη υγρασία από ότι χρειάζεται και τα Κουφέτα Αμυγδάλου Γεροσκήπου δεν θα είναι τόσο μαλακά κατά τη μάσηση (δηλαδή, θα υπάρξει αλλοίωση των ιδιαίτερων οργανοληπτικών τους χαρακτηριστικών). Με άλλα λόγια, ο χρόνος της συσκευασίας των Κουφέτων Αμυγδάλου Γεροσκήπου είναι κρίσιμος αφού συνδέεται με τη διατήρηση των τελικών οργανοληπτικών τους χαρακτηριστικών. Ως εκ τούτου, η συσκευασία των Κουφέτων Αμυγδάλου Γεροσκήπου είναι αναγκαίο να γίνεται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής. Επίσης με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η γνησιότητα και η ιχνηλασιμότητα του προϊόντος.

3.7.   Ειδικοί κανόνες για την επισήμανση:

Στη σήμανση των Κουφέτων Αμυγδάλου Γεροσκήπου περιλαμβάνεται χρονική διατηρησιμότητα ενός μηνός από την ημερομηνία παραγωγής.

4.   Συνοπτική οριοθέτηση της γεωγραφικής περιοχής:

Διοικητικά όρια του Δήμου Γεροσκήπου

5.   Δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή:

5.1.   Ιδιαιτερότητα της γεωγραφικής περιοχής:

Η συνταγή για την παρασκευή των Κουφέτων Αμυγδάλου Γεροσκήπου αποτελεί οικογενειακή παράδοση αφού μέχρι σήμερα όλοι οι παρασκευαστές του προϊόντος στο Δήμο Γεροσκήπου είναι απόγονοι του Σοφοκλή Αθανασίου που ξεκίνησε την παρασκευή του προϊόντος αυτού στη Γεροσκήπου το 1895. Το προϊόν από το 1895 μέχρι και σήμερα παράγεται με τον ίδιο τρόπο, στην ίδια γεωγραφική περιοχή (Δήμος Γεροσκήπου) από τους απογόνους του Αθανασίου. Ως αποτέλεσμα, η εμπειρογνωμοσύνη και η τεχνογνωσία που χρειάζεται να έχει κάποιος για την παρασκευή των Κουφέτων Αμυγδάλου Γεροσκήπου βρίσκεται από το 1895 στη συγκεκριμένη οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή και μεταφέρθηκε μέχρι σήμερα. Η εκπαίδευση όσον αφορά τη διαδικασία παραγωγής των Κουφέτων Αμυγδάλου Γεροσκήπου γινόταν και εξακολουθεί να γίνεται από έμπειρους παραγωγούς σε νεότερους, δηλαδή η τεχνογνωσία μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.

Στο βιβλίο «Γεροσκήπου — Παλαιό και Σύγχρονα Πρόσωπο» (Αριστείδου και Βάκης, 1992) γίνεται αναφορά στην παρασκευή Κουφέτων Αμυγδάλου στη Γεροσκήπου μετά το 1930, τα οποία πωλούνται κυρίως στα πανηγύρια. Σχετική αναφορά για το προϊόν αυτό γίνεται και στο βιβλίο «Η Γεροσκήπου — Ιστορική και Λαογραφική Μελέτη» (Χατζηκυριάκος, 2000) όπου αναφέρεται ότι κατασκευάζονται κουφέτες με υλικά το σιρόπι, ζάχαρη και αμύγδαλα που τα βράζουνε σε μικρό καζάνι. Χαρακτηριστικό στοιχείο αποτελεί η βράβευση των Κουφέτων Αμυγδάλου Γεροσκήπου σε ειδική έκθεση η οποία διοργανώθηκε στο Στρουμπί το 1937.

Αναφορά στα Κουφέτα Αμυγδάλου Γεροσκήπου γίνεται και στο βιβλίο του Δήμου Γεροσκήπου «Γεροσκήπου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» (2008). Επίσης, στη Μηνιαία Εφημερίδα «Ο Ταχυδρόμος της Πάφου» (Αύγουστος, 2010) υπάρχει συνέντευξη με παραγωγό ο οποίος ξεκίνησε την παραγωγή από παλιά και συνεχίζει μέχρι σήμερα, και όπως αναφέρεται το προϊόν αυτό είναι από τα παλιά παραδοσιακά προϊόντα της Γεροσκήπου.

5.2.   Ιδιοτυπία του προϊόντος:

Η ιδιαιτερότητα των Κουφέτων Αμυγδάλου Γεροσκήπου περιλαμβάνει δύο πτυχές:

α)

την φήμη του προϊόντος λόγω της παραδοσιακής παρασκευής του στο Δήμο Γεροσκήπου από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα, και

β)

συγκεκριμένα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του που το διαφοροποιούν από αντίστοιχα προϊόντα. Στα οργανοληπτικά αυτά χαρακτηριστικά περιλαμβάνεται κυρίως η χαρακτηριστική τραχιά επιφάνεια/υφή που δημιουργείται από το εξωτερικό επίστρωμα ζάχαρης το οποίο, κατά τη μάσηση, είναι μαλακότερο συγκριτικά με αντίστοιχα προϊόντα και λιώνει εύκολα στο στόμα, αφήνοντας μια ευχάριστη αίσθηση. Επίσης, τα Κουφέτα Αμυγδάλου Γεροσκήπου έχουν χαρακτηριστική γλυκάδα που προσδίδει η ζάχαρη. Η τραχιά επιφάνεια, η υφή και η γλυκάδα είναι μοναδικά για το συγκεκριμένο προϊόν και δεν υπάρχουν σε άλλα κουφέτα. Συγκεκριμένα, για την παρασκευή των Κουφέτων Αμυγδάλου Γεροσκήπου δεν χρησιμοποιείται οποιοδήποτε κερί για προστασία/ απομόνωση του αμυγδάλου (πρακτική που ακολουθείται σε άλλα κουφέτα για να μη χάνονται οι λιπαρές ουσίες των αμυγδάλων). Επίσης, στα Κουφέτα Αμυγδάλου Γεροσκήπου δεν χρησιμοποιείται άλλη πρώτη ύλη πέραν από τα αμύγδαλα και τη ζάχαρη, ούτε και διεξάγεται οποιαδήποτε επιπρόσθετη διαδικασία για γυάλισμα των κουφέτων, (είτε με επικάλυψη με κερί, είτε με μηχανικό τρόπο ως συνέχιση της επεξεργασίας στην κουφετιέρα) όπως γίνεται κατά την παρασκευή άλλων κουφέτων. Για τους παραπάνω λόγους, οι πόροι της επιφάνειας του προϊόντος παραμένουν ανοικτοί με αποτέλεσμα αυτή να είναι τραχιά σε σχέση με άλλα κουφέτα. Επίσης, κατά τη διάρκεια ζωής τους, τα Κουφέτα Αμυγδάλου Γεροσκήπου είναι πιο μαλακά και συγχρόνως πιο γλυκά από άλλα κουφέτα αφού δεν προστίθεται κάτι άλλο ως πρώτη ύλη, ενώ σε άλλα κουφέτα, προστίθενται άλλες πρώτες ύλες για να σπάσει η γλυκάδα του προϊόντος.

5.3.   Αιτιώδης σχέση που συνδέει τη γεωγραφική περιοχή με την ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά του προϊόντος (για τις ΠΟΠ) ή με μια συγκεκριμένη ιδιότητα, τη φήμη ή άλλα χαρακτηριστικά του προϊόντος (για τις ΠΓΕ):

Όσον αφορά τη φήμη των Κουφέτων Αμυγδάλου Γεροσκήπου, το προϊόν αυτό είναι γνωστό σε ολόκληρη την Κύπρο. Όπως έχει προαναφερθεί, τα Κουφέτα Αμυγδάλου Γεροσκήπου παράγονται στη Γεροσκήπου από τα πολύ παλιά χρόνια και η τεχνογνωσία για την παραγωγή τους έχει μεταφερθεί από γενιά σε γενιά μέχρι σήμερα. Η μοναδικότητα των Κουφέτων Αμυγδάλου Γεροσκήπου και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εν λόγω προϊόντος επιτυγχάνονται λόγω της γνώσης και της τεχνογνωσίας των παρασκευαστών που βρίσκονται στη Γεροσκήπου κυρίως όσον αφορά στη μέθοδο παρασκευής του προϊόντος. Η συγκεκριμένη υφή που χαρακτηρίζει τα Κουφέτα Αμυγδάλου Γεροσκήπου οφείλεται κυρίως στον τρόπο παρασκευής του προϊόντος, και συγκεκριμένα στον χρόνο επιζαχάρωσης των καβουρδισμένων αμυγδάλων, στο ρυθμό περιστροφής της κουφετιέρας κατά την επιζαχάρωση των καβουρδισμένων αμυγδάλων, καθώς και στη συνταγή που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του προϊόντος. Το κρίσιμο σημείο της παραγωγικής διαδικασίας, και το οποίο αποτελεί βασικό σημείο της τεχνογνωσίας, είναι ότι ο παραγωγός πρέπει να βρίσκεται μπροστά από το μηχάνημα παρασκευής (την κουφετιέρα) καθόλη τη διάρκεια παραγωγής για να έχει συνεχή επίβλεψη της όλης διαδικασίας επιζαχάρωσης και να μπορεί να επεμβαίνει άμεσα με διορθωτικές κινήσεις όσον αφορά την πυκνότητα και την ποσότητα του σιροπιού, καθώς και την ένταση της θερμοκρασίας παρασκευής κατά την επιζαχάρωση. Επίσης, ο συνδυασμός του χρόνου επιζαχάρωσης των καβουρδισμένων αμυγδάλων και του ρυθμού περιστροφής της κουφετιέρας κατά τη διάρκεια της επιζαχάρωσης του προϊόντος είναι πολύ σημαντικός. Συγκεκριμένα, εάν η επιζαχάρωση γίνει νωρίτερα ή/και ο ρυθμός περιστροφής της κουφετιέρας δεν είναι ο σωστός, τότε τα κουφέτα κολλάνε μεταξύ τους. Παράλληλα, εάν η επιζαχάρωση γίνει αργότερα ή/και ο ρυθμός περιστροφής της κουφετιέρας δεν είναι ο σωστός, τότε τα κουφέτα ξηραίνονται και δεν απορροφάται η σωστή ποσότητα ζάχαρης. Όλα τα πιο πάνω σημεία είναι μέρος της παράδοσης, των αυθεντικών τοπικών μεθόδων παραγωγής και της τοπικής γνώσης/ εμπειρογνωμοσύνης των παραγωγών της Γεροσκήπου. Επίσης, η επιτυχία της συνταγής που περιγράφεται στις προδιαγραφές οφείλεται και στο ότι χρησιμοποιούνται μόνο δύο πρώτες ύλες, ζάχαρη και αμύγδαλα, και καμιά άλλη πρώτη ύλη (όπως γίνεται στην περίπτωση παρασκευής άλλων κουφέτων).

Παραπομπή στη δημοσίευση των προδιαγραφών:

 

[Άρθρο 5 παράγραφος 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006]

 

http://www.moa.gov.cy/moa/da/da.nsf/All/BAB8773EB6D4C5BD422576CD00354E95/$file/EvnoikiApofasiYpourgou4406Jan10.pdf?OpenElement


(1)  ΕΕ L 93 της 31.3.2006, σ. 12.