Ευθύνη του αερομεταφορέα όσον αφορά τους επιβάτες και τις αποσκευές

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2027/97 για την ευθύνη του αερομεταφορέως σε περίπτωση ατυχήματος

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ;

Ο κανονισμός θέτει σε εφαρμογή τη Σύμβαση του Μόντρεαλ του 1999 όσον αφορά την ευθύνη και την αποζημίωση για επιβάτες που ταξιδεύουν αεροπορικώς και τις αποσκευές τους (βλ. σύνοψη).

Σημείωση: Ο αρχικός κανονισμός [πριν να τροποποιηθεί από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 889/2002] αφορούσε τις ευθύνες των αερομεταφορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τον θάνατο ή τον τραυματισμό επιβατών λόγω ατυχήματος. Ο τροποποιητικός κανονισμός του 2002 εναρμόνισε τον αρχικό κανονισμό με τους νέους διεθνείς κανόνες στη Σύμβαση του Μόντρεαλ, προκειμένου να συμπεριλάβει ζητήματα σχετικά με την ευθύνη για τις αποσκευές και τις καθυστερήσεις.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Ευθύνη αερομεταφορέα για τους επιβάτες και τις αποσκευές τους

Ο κανονισμός συνοψίζει τους κανόνες περί ευθύνης που εφαρμόζονται από αερομεταφορείς της ΕΕ με βάση τη νομοθεσία της ΕΕ και τη Σύμβαση του Μόντρεαλ, και επίσης με βάση την εθνική νομοθεσία των κρατών μελών της ΕΕ. Η αποζημίωση εκφράζεται ως κατά προσέγγιση αξία στο τοπικό νόμισμα των ειδικών τραβηκτικών δικαιωμάτων (ΕΤΔ)*.

Ασφάλιση και ενημέρωση των επιβατών

Οι αερομεταφορείς της ΕΕ πρέπει:

Οι αερομεταφορείς της ΕΕ πρέπει επίσης να παρέχουν σε κάθε επιβάτη γραπτή γνωστοποίηση του υψηλότερου ορίου ευθύνης του αερομεταφορέα για την πτήση όσον αφορά:

Τα παραπάνω όρια είναι αυτά που καθορίζονται από τον κανονισμό εκτός αν ο αερομεταφορέας με δική του πρωτοβουλία εφαρμόζει υψηλότερα όρια. Για αερομεταφορείς τρίτων χωρών, οι απαιτήσεις αυτές ισχύουν μόνο για πτήσεις προς, από ή εντός της ΕΕ.

Αποζημίωση στην περίπτωση θανάτου ή τραυματισμού

Δεν υπάρχουν όρια όσον αφορά το ποσό για τραυματισμό ή θάνατο επιβατών. Για ζημιές έως και 100 000 ΕΤΔ, ο αερομεταφορέας δεν μπορεί να αντιταχθεί σε αξιώσεις αποζημίωσης. Αν υπερβαίνουν το ποσό αυτό, ο αερομεταφορέας μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να απορρίψει κάποια αξίωση αποδεικνύοντας ότι δεν αμέλησε ούτε έσφαλε με άλλο τρόπο.

Προκαταβολές

Σε περίπτωση θανάτου ή τραυματισμού επιβάτη, ο αερομεταφορέας πρέπει να καταβάλει αποζημίωση, για την κάλυψη άμεσων αναγκών, μέσα σε 15 ημέρες από την ταυτοποίηση του ατόμου, υπό τις παρακάτω προϋποθέσεις.

Καθυστερημένη άφιξη επιβατών

Σε περίπτωση καθυστερημένης άφιξης επιβάτη, ο αερομεταφορέας είναι υπεύθυνος για ζημία εκτός αν έλαβε όλα τα δυνατά και εύλογα μέτρα για την αποφυγή της. Η ευθύνη περιορίζεται σε 4 150 ΕΤΔ.

Καθυστερημένη άφιξη αποσκευών

Σε περίπτωση καθυστερημένης άφιξης αποσκευής, ο αερομεταφορέας είναι υπεύθυνος για ζημία εκτός αν έλαβε όλα τα δυνατά και εύλογα μέτρα για την αποφυγή της ζημίας. Η ευθύνη περιορίζεται σε 1 000 ΕΤΔ.

Καταστροφή, απώλεια ή φθορά αποσκευών

Ο αερομεταφορέας είναι υπεύθυνος για την καταστροφή, απώλεια ή φθορά αποσκευών, και η ευθύνη ανέρχεται σε 1 000 ΕΤΔ. Για αποσκευή που παραδόθηκε κατά τον έλεγχο των εισιτηρίων, είναι υπεύθυνος ακόμα και αν δεν έσφαλε, εκτός αν η αποσκευή ήταν ελαττωματική. Για αποσκευή που δεν παραδόθηκε κατά τον έλεγχο, ο μεταφορέας είναι υπεύθυνος μόνο αν έσφαλε.

Υψηλότερα όρια για αποσκευές

Οι επιβάτες μπορούν να επωφεληθούν από υψηλότερο όριο ευθύνης υποβάλλοντας ειδική δήλωση το αργότερο κατά τον έλεγχο εισιτηρίων και με την καταβολή συμπληρωματικού τέλους. Το τέλος πρέπει να αντικατοπτρίζει το πρόσθετο κόστος που υπερβαίνει το κόστος για αποσκευή που τιμάται έως το όριο ευθύνης. Το τιμολόγιο πρέπει να διατίθεται μετά από σχετικό αίτημα.

Υποβολή καταγγελίας για αποσκευές

Σε περίπτωση φθοράς, καθυστερημένης άφιξης, απώλειας ή καταστροφής αποσκευής, ο επιβάτης πρέπει να απευθύνεται εγγράφως και να υποβάλλει καταγγελία στον αερομεταφορέα το ταχύτερο δυνατόν, εντός 7 ημερών από την παραλαβή της σε περίπτωση ζημίας και εντός 21 ημερών σε περίπτωση καθυστερημένης άφιξης.

Τυχόν δικαστική προσφυγή πρέπει να γίνεται εντός 2 ετών από την ημερομηνία άφιξης του αεροσκάφους, ή από την ημερομηνία στην οποία ήταν προγραμματισμένη η άφιξή του.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

Ο κανονισμός εφαρμόζεται από τις 17 Οκτωβρίου 1998.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε:

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Eιδικά τραβηκτικά δικαιώματα. Ενδεχόμενη αξίωση στα νομίσματα των μελών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που χρησιμοποιούνται ελεύθερα. Τα ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα μπορούν να ανταλλάσσονται για τα νομίσματα αυτά (όπως ορίζεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2027/97 του Συμβουλίου, της 9ης Οκτωβρίου 1997, για την ευθύνη του αερομεταφορέως σε περίπτωση ατυχήματος (ΕΕ L 285 της 17.10.1997, σ. 1-3).

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2027/97 έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη απόδοση αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης.

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί τροποποίησης του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 261/2004 για τη θέσπιση κοινών κανόνων αποζημίωσης των επιβατών αεροπορικών μεταφορών και παροχής βοήθειας σε αυτούς σε περίπτωση άρνησης επιβίβασης και ματαίωσης ή μεγάλης καθυστέρησης της πτήσης, καθώς και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2027/97 για την ευθύνη του αερομεταφορέα όσον αφορά την αεροπορική μεταφορά επιβατών και των αποσκευών τους [COM(2013) 130 final της 13.3.2013].

Σύμβαση για την ενοποίηση ορισμένων κανόνων στις διεθνείς αεροπορικές μεταφορές (σύμβαση του Μόντρεαλ) (ΕΕ L 194 της 18.7.2001, σ. 39-49).

Απόφαση 2001/539/ΕΚ του Συμβουλίου, της 5ης Απριλίου 2001, για τη σύναψη από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα της σύμβασης για την ενοποίηση ορισμένων κανόνων στις διεθνείς αεροπορικές μεταφορές (σύμβαση του Μόντρεαλ) (ΕΕ L 194 της 18.7.2001, σ. 38).

τελευταία ενημέρωση 17.01.2022