Χάρτης πορείας για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών (2006-2010)

Ο παρών χάρτης πορείας στηρίζει τους στόχους του προγράμματος για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών. Διαδέχεται τη στρατηγική πλαίσιο για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών (2001-2005) της οποίας κάνει τον απολογισμό τονίζοντας παράλληλα τις απαραίτητες βελτιώσεις. Αναμένεται να ακολουθήσει έκθεση προόδου το 2008 και μια αξιολόγηση συνοδευόμενη από πρόταση παρακολούθησης το 2010.

ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών - Χάρτης πορείας για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών 2006-2010 [COM(2006) 92 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

ΣΥΝΟΨΗ

Ο παρών χάρτης πορείας προσδιορίζει έξι τομείς προτεραιότητας, και για καθένα από αυτούς καθορίζει στόχους και δράσεις καίριας σημασίας, που μπορούν να διευκολύνουν την υλοποίησή τους. Παρά τις σημαντικές προόδους που έχουν γίνει χάρη στη νομοθεσία για την ίση μεταχείριση και τον κοινωνικό διάλογο, η Επιτροπή εξακολουθεί να έρχεται αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις.

Επίτευξη της οικονομικής ανεξαρτησίας επί ίσοις όροις για τις γυναίκες και τους άνδρες

Αρμονικός συνδυασμός ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής

Ίση εκπροσώπηση στη λήψη αποφάσεων

Η εξάλειψη κάθε μορφής βίας βασισμένης στο φύλο

Η εξάλειψη των στερεοτύπων φύλου

Η προαγωγή της ισότητας στις τρίτες χώρες

Βασικές ενέργειες

Η Επιτροπή πρέπει να εκσυγχρονίσει την υφιστάμενη κοινοτική νομοθεσία σχετικά με την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών. Το 2006 πραγματοποιήθηκε αναδιατύπωση όσον αφορά τις ίσες ευκαιρίες και την ίση μεταχείριση. Η Επιτροπή θα φροντίσει να εντάξει όσο το δυνατόν περισσότερο την πτυχή της ισότητας των φύλων σε όλες τις πολιτικές, όπως για παράδειγμα στις ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη και την απασχόληση και στην νέα ανοικτή μέθοδο ορθολογικοποιημένου συντονισμού η οποία καλύπτει τις συντάξεις, την κοινωνική ένταξη, την υγεία και την υγειονομική περίθαλψη μακράς διαρκείας.

Η εξάλειψη των στερεοτύπων φύλου διέρχεται ουσιαστικά από την ευαισθητοποίηση. Η Επιτροπή προτίθεται, μεταξύ άλλων, να ενισχύσει τον διάλογο με τους πολίτες της ΕΕ μέσω του σχεδίου Δ, όπως Δημοκρατία, Διάλογος και Δημόσια Συζήτηση και του πυλώνα «η Ευρώπη σου».

Η ανάγκη καλύτερων στατιστικών φάνηκε στους περισσότερους τομείς. Η καθιέρωση νέων δεικτών και ενός νέου σύνθετου δείκτη ισότητας μεταξύ των φύλων θα πρέπει να επιτρέψουν την ευκολότερη σύγκριση των δεδομένων σε κλίμακα ΕΕ. Η κατανομή των στατιστικών κατά φύλο έχει επίσης μεγάλη σημασία.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα όσον αφορά τη διάσταση του φύλου στον τομέα της υγείας και για τα επαγγέλματα του κοινωνικού τομέα και του τομέα της υγείας. Η βάση ευρωπαϊκών δεδομένων σχετικά με τις γυναίκες και τους άνδρες στη λήψη αποφάσεων θα εξακολουθήσει. Το 7ο πρόγραμμα πλαίσιο για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη μπορεί να χρησιμεύσει ως όργανο για τη χρηματοδότηση επικεντρωμένων ερευνών.

Σε διεθνές επίπεδο, η πλατφόρμα του Πεκίνου, υποστηριζόμενη από την Επιτροπή, προβλέπει καλύτερες διαρθρώσεις συλλογής δεδομένων σχετικά με τη διάσταση του φύλου στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Χρηματοδότηση

Ένα νέο ευρωπαϊκό ίδρυμα για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών, επιδοτημένο με κεφάλαιο 50 εκατ. ευρώ, πρέπει να διαδραματίσει ρόλο καίριας σημασίας στην παρακολούθηση των περισσότερων ενεργειών.

Το πρόγραμμα PROGRESS (ΠΡΟΟΔΟΣ) χρηματοδοτεί ενέργειες με εγκάρσια διάσταση, δεδομένου ότι η διάσταση της ισότητας γυναικών – ανδρών είναι κοινή πτυχή σε περισσότερες της μιας πολιτικές. Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή πρέπει να προωθήσει τον συνυπολογισμό και την αξιολόγηση αντικτύπου της διάστασης του φύλου στη διαδικασία προϋπολογισμού σε επίπεδο ΕΕ.

Τα Διαρθρωτικά Ταμεία αποτελούν σημαντική πηγή χρηματοδότησης. Τα Διαρθρωτικά Ταμεία θα επιτρέψουν επίσης την υλοποίηση των στόχων της Βαρκελώνης σχετικά με τις διαρθρώσεις φύλαξης παιδιών και την ανάπτυξη διαρθρώσεων παροχής υγειονομικής περίθαλψης. Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) διαδραματίζει ρόλο στην ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας αλλά επίσης και στην ένταξη των γυναικών των τρίτων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην εξάλειψη των στερεοτύπων.

Πλαίσιο

Ορισμένες εκδηλώσεις πρέπει να αποτελέσουν την ευκαιρία να προωθηθεί το θέμα της ισότητας μεταξύ των φύλων, μεταξύ άλλων το ευρωπαϊκό έτος ισότητας ευκαιριών για όλους το 2007 και το ευρωπαϊκό έτος καταπολέμησης του αποκλεισμού και της ένδειας το 2010, καθώς και η ευρωμεσογειακή υπουργική διάσκεψη 2006 σχετικά με την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Η Επιτροπή πρέπει να δημιουργήσει κοινοτικό δίκτυο γυναικών που κατέχουν θέσεις με ευθύνες στην οικονομία και στην πολιτική, καθώς και δίκτυο οργανισμών που ασχολούνται με την ισότητα γυναικών - ανδρών. Θα συνεργαστεί στενά με τις ΜΚΟ και τους κοινωνικούς εταίρους.

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Συμβούλιο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στην Επιτροπή των Περιφερειών - Ενδιάμεση έκθεση για την πρόοδο που έχει συντελεσθεί σχετικά με το χάρτη πορείας για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών (2006-2010) [COM(2008) 760 – Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

Η παρούσα έκθεση αποτελεί ενδιάμεσο απολογισμό των αποτελεσμάτων από την έκδοση του χάρτη πορείας 2006-2010. Καταρτίστηκε μέσα από δύο ετήσια προγράμματα εργασίας, και οι στόχοι του ενισχύθηκαν το 2007 με τη σύναψη του Συμφώνου για την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Όσο για το πρόγραμμα PROGRESS, χρηματοδότησε την εγκάρσια υλοποίηση του χάρτη πορείας σε άλλες πολιτικές, καθώς και ενέργειες επικοινωνίας.

Η σημαντικότερη πρόοδος σε θέματα ισότητας σημειώθηκε σε τομείς που αποτελούν αντικείμενο κοινών ποσοτικών στόχων μεταξύ των κρατών μελών. Έτσι, σημειώθηκε πρόοδος στο σύνολο σχεδόν των τομέων που αφορά ο χάρτης πορείας. Ωστόσο, η πρόοδος των κρατών μελών υπήρξε άνιση και είναι απαραίτητο να καταβληθούν προσπάθειες για την επίτευξη των στόχων που έχουν οριστεί για το 2010. Η έκθεση υποβάλλει πολλές προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση:

Η τελική αξιολόγηση του αντίκτυπου αυτών των ενεργειών θα υποβληθεί το 2010.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 18.09.2009