Εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας σε επίπεδο ΕΕ

 

ΣΎΝΟΨΗ

ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΌΠΟ ΔΙΕΞΆΓΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΈΝΩΣΗ (ΕΕ) ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΉ ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΑΣΦΑΛΕΊΑΣ;

Μέσω της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ), η οποία καλύπτει όλους τους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και όλα τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια της ΕΕ.

Η ΚΕΠΠΑ περιλαμβάνει επίσης την κοινή πολιτική ασφαλείας και άμυνας (ΚΠΑΑ), η οποία καλύπτει τις αμυντικές, στρατιωτικές και μη στρατιωτικές πτυχές της διαχείρισης κρίσεων της πολιτικής της ΕΕ.

ΒΑΣΙΚΆ ΣΗΜΕΊΑ

Η εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας της ΕΕ διέπεται από ειδικούς κανόνες και διαδικασίες:

Λήψη αποφάσεων

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (σύνοδος κορυφής αποτελούμενη από τους αρχηγούς κρατών/κυβερνήσεων της ΕΕ που συνέρχεται τουλάχιστον 4 φορές τον χρόνο) καθορίζει τα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ, προσδιορίζει τους στόχους και ορίζει τη γενική κατεύθυνση της ΚΕΠΠΑ.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους στόχους και τη στρατηγική κατεύθυνση, το Συμβούλιο της ΕΕ ψηφίζει σχετικά με τις δράσεις ή τις θέσεις που πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο της ΚΕΠΠΑ.

Ενώ απαιτείται ομοφωνία κατά τη λήψη των αποφάσεων από το Συμβούλιο της ΕΕ, πτυχές των αποφάσεων δύνανται να λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία, γεγονός που συνεπάγεται ότι ψηφίζει το 55 % των χωρών της ΕΕ, εκπροσωπώντας τουλάχιστον το 65 % του πληθυσμού της ΕΕ.

Εφαρμογή

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος επικουρείται από το διπλωματικό σώμα της ΕΕ, τηνΕυρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ).

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει αρμοδιότητα στον τομέα της ΚΕΠΠΑ (άρθρο 24 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση — ΣΕΕ), εκτός από τις εξής περιπτώσεις:

κατά τον έλεγχο της νομιμότητας των περιοριστικών μέτρων (π.χ. κυρώσεων) που λαμβάνονται από την ΕΕ κατά φυσικών και νομικών προσώπων·

κατά την παρακολούθηση της εφαρμογής της ΚΕΠΠΑ από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Χρηματοδότηση

Οι χώρες της ΕΕ χρηματοδοτούν επιχειρήσεις που έχουν στρατιωτικές ή αμυντικές επιπτώσεις.

Άλλες επιχειρησιακές δαπάνες χρηματοδοτούνται από τον γενικό προϋπολογισμό της ΕΕ.

ΠΛΑΊΣΙΟ

Η ΚΕΠΠΑ, όπως είναι γνωστή σήμερα, μαζί με τη θέση του ;Yπατου Eκπροσώπου και την ΕΥΕΔ, θεσπίστηκε το 2009 από τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

τελευταία ενημέρωση 08.12.2015