Κανονισμός για το πλαίσιο του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 468/2014 που θεσπίζει το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των εθνικών αρμόδιων αρχών εντός του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού (κανονισμός για το πλαίσιο ΕΕΜ)

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ;

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Ο ΕΕΜ είναι ένας από τους δύο πυλώνες της τραπεζικής ένωσης της ΕΕ, μαζί με τον ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης* (ΕΜΕ).

Ο κανονισμός συμπληρώνει τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1024/2013, γνωστό ως κανονισμό για τον ΕΕΜ, ο οποίος θέσπισε τον ΕΕΜ. Ο ΕΕΜ περιλαμβάνει την ΕΚΤ και τις ΕΑΑ των συμμετεχόντων κρατών μελών της ΕΕ.

Πεδίο εφαρμογής

Ο κανονισμός καλύπτει τόσο τις πρακτικές λεπτομέρειες για τη συνεργασία μεταξύ της ΕΚΤ και των ΕΑΑ όσο και τους λεπτομερείς κανόνες για οργανωτικά θέματα, διοικητικές διαδικασίες και κυρώσεις, που περιλαμβάνουν τα κατωτέρω.

Βασικό μέρος του κανονισμού για το πλαίσιο ΕΕΜ αποτελούν η μέθοδος αξιολόγησης και ελέγχου μιας εποπτευόμενης οντότητας και του χαρακτηρισμού αυτής ως σημαντικής ή λιγότερο σημαντικής, καθώς και οι ρυθμίσεις που προκύπτουν από αυτή την αξιολόγηση.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

Ο κανονισμός εφαρμόζεται από τις 15 Μαΐου 2014.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε:

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Ενιαίος εποπτικός μηχανισμός. Σύστημα τραπεζικής εποπτείας της ΕΕ που αποτελείται από την ΕΚΤ και τις εθνικές αρμόδιες αρχές (ΕΑΑ), και παραχωρεί στην ΕΚΤ άμεσες εποπτικές αρμοδιότητες όσον αφορά τις τράπεζες που εδρεύουν σε κράτη μέλη που συμμετέχουν στον ΕΕΜ.
Εθνικές αρμόδιες αρχές. Δημόσια αρχή ή δημόσιος φορέας που φέρει, δυνάμει του εθνικού δικαίου, την ευθύνη εποπτείας των οργάνων ως μέρος του συστήματος εποπτείας που ισχύει στο οικείο κράτος μέλος.
Ενιαίος μηχανισμός εξυγίανσης. Σύστημα της ΕΕ για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβληματικών τραπεζών.
Εθνικές εντεταλμένες αρχές. Οι σχετικές αρχές που ορίζονται από το οικείο κράτος μέλος προκειμένου να συνεργάζονται με την ΕΚΤ για την εφαρμογή του κανονισμού για τον ΕΕΜ - συχνά, πρόκειται για τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, αλλά ενδέχεται να πρόκειται και για εθνικές αρχές χρηματοπιστωτικής εποπτείας.

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 468/2014 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 16ης Απριλίου 2014, που θεσπίζει το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, των εθνικών αρμόδιων αρχών και των εθνικών εντεταλμένων αρχών εντός του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού (κανονισμός για το πλαίσιο ΕΕΜ) (ΕΚΤ/2014/17) (ΕΕ L 141 της 14.5.2014, σ. 1–50).

τελευταία ενημέρωση 04.10.2021