Eυρωμεσογειακή περιφερειακή στρατηγική και ευρωμεσογειακό Περιφερειακό Ενδεικτικό Πρόγραμμα για την περίοδο 2007-2013

Το Έγγραφο Περιφερειακής Στρατηγικής για την περιοχή της Μεσογείου ορίζει τους στόχους και τα συγκεκριμένα προγράμματα δράσης για τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με τις χώρες-εταίρους της Μεσογείου. Το Έγγραφο Περιφερειακής Στρατηγικής (ΕΠΣ) και το Περιφερειακό Ενδεικτικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) για την περίοδο 2007-2013 παρουσιάζουν τις λεπτομέρειες εφαρμογής.

ΠΡΑΞΗ

Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Γειτονίας και Εταιρικής Σχέσης (ΕΜΓΕΣ) – Έγγραφο Περιφερειακής Στρατηγικής (2007-2013) και Περιφερειακό Ενδεικτικό Πρόγραμμα (2007-2013) για την ευρωμεσογειακή εταιρική σχέση (DE) (EN) (FR).

ΣΥΝΟΨΗ

Το Έγγραφο Περιφερειακής Στρατηγικής (ΕΠΣ) ορίζει τους στόχους και τις προτεραιότητες της περιφερειακής συνεργασίας με βάση τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Γειτονίας και Εταιρικής Σχέσης (ΕΜΓΕΣ) για την περίοδο 2007-2013. Στο πλαίσιο αυτό, αποβλέπει στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας (ΕΠΓ), της οποίας ο στόχος είναι να παράσχει μια επιπλέον διάσταση στην ευρωμεσογειακή εταιρική σχέση (Διαδικασία της Βαρκελώνης) για να ενισχύσει τον αντίκτυπό της, πέραν των διμερών σχέσεων.

Η πολιτική, οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κατάσταση της περιοχής της Μεσογείου αντιπροσωπεύει ορισμένες προκλήσεις για την περιοχή. Η περιφερειακή συνεργασία ανταποκρίνεται στις προκλήσεις κοινού, και κυρίως διασυνοριακού, ενδιαφέροντος, για τις χώρες της περιοχής. Με τον τρόπο αυτό, το Έγγραφο Περιφερειακής Στρατηγικής συμπληρώνει τα Έγγραφα Στρατηγικής ανά Χώρα (ΕΣΧ) που έχουν καταρτιστεί για την Αλγερία, την Παλαιστινιακή Αρχή, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τον Λίβανο, το Μαρόκο, τη Συρία και την Τυνησία.

Στρατηγική αντίδρασης της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) επιδιώκει να διατηρήσει και να ενισχύσει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία στις μεσογειακές χώρες-εταίρους. Επιδιώκει επίσης να ευνοήσει το διάλογο υποστηρίζοντας τους εθνικούς πολιτικούς θεσμούς με τη συνεργασία που προσφέρουν οι διάφοροι μηχανισμοί.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΕΠ προσδιορίζει τους τομείς προτεραιότητας που αντιπροσωπεύουν προστιθέμενη αξία χάρη στο συγκριτικό πλεονέκτημα που μπορούν να παράσχουν για την ενίσχυση της ευρωμεσογειακής εταιρικής σχέσης.

Η συνεργασία στον τομέα της δικαιοσύνης, της ασφάλειας και της μετανάστευσης παρουσιάζει περιφερειακό ενδιαφέρον, με δραστηριότητες που περιλαμβάνουν:

Η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη είναι μια προτεραιότητα για την επίτευξη του ευρωμεσογειακού χώρου ελεύθερων συναλλαγών έως το 2010. Η προτεραιότητα αυτή συνίσταται:

Η κοινωνική ανάπτυξη και οι πολιτισμικές ανταλλαγές δίνουν έμφαση στις διαπροσωπικές ανταλλαγές και στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης με τα μέσα ενημέρωσης όσον αφορά την εταιρική σχέση. Τα κύρια στοιχεία τους είναι:

Η εταιρική σχέση με τις γειτονικές χώρες επιτρέπει με τον τρόπο αυτό την πρόοδο προς ένα σημαντικό βαθμό ολοκλήρωσης με την ΕΕ, την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων και την εντατικοποίηση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας. Ωστόσο, η οικειοποίηση και η βούληση των χωρών-εταίρων ενέχουν θεμελιώδη σημασία για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα της εταιρικής σχέσης.

Όροι

Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός για την περίοδο 2007-2010 ανέρχεται σε 343,3 δις ευρώ.

Το ΠΕΠ για την περίοδο 2007-2013 παρουσιάζει τα προγράμματα για κάθε προτεραιότητα. Προς το σκοπό αυτό, καθορίζει τους δείκτες επίδοσης για την εκτίμηση του αντικτύπου, καθώς και για τα αναμενόμενα αποτελέσματα, όπως:

Πλαίσιο

Σύμφωνα με τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της, η ΕΕ προωθεί την ευημερία, την αλληλεγγύη, την ασφάλεια και την αειφόρο ανάπτυξη παγκοσμίως, καθώς και τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ΕΠΓ, που εγκαινιάστηκε το 2003, επιδιώκει τους στόχους αυτούς με την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας. Προς το σκοπό αυτό, ο ΕΜΓΕΣ, ο χρηματοδοτικός μηχανισμός της ΕΠΓ για την περίοδο 2007-2013, υποστηρίζει τις χώρες-εταίρους της ΕΠΓ με την ολοκλήρωση της περιφερειακής και διασυνοριακής διάστασης. Επιδιώκει επίσης τους στόχους που προσδιορίζονται στο πρόγραμμα MEDA για την περίοδο 2002-2006, από το οποίο αντλεί διδάγματα.

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας [COM(2006) 726 τελικό – Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

τελευταία ενημέρωση 20.05.2008