Μέτρα αντιντάμπινγκ
ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:
Κανονισμός (ΕΕ) 2016/1036 για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ εκ μέρους χωρών εκτός της ΕΕ
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ;
Ο κανονισμός (ΕE) 2016/1036 καθορίζει τους κανόνες εμπορικής άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ στην αγορά της ΕΕ εκ μέρους χωρών εκτός ΕΕ.
Ο παρών κανονισμός έχει τροποποιηθεί τρεις φορές: με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/2321, τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/825 και τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2020/1173.
ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ
Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 2016/1036 θεσπίζει τους ακόλουθους κανόνες:
Προϋποθέσεις
Πρέπει να πληρούνται τέσσερις προϋποθέσεις για να είναι δυνατή η επιβολή μέτρων αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ενός προϊόντος:
- οι εισαγωγές πρέπει να αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ, εάν η τιμή εξαγωγής ενός προϊόντος στην ΕΕ είναι χαμηλότερη από την κανονική του αξία*·
- πρέπει να υπάρχει σημαντική ζημία* στον κλάδο παραγωγής του ομοειδούς προϊόντος* στην ΕΕ·
- πρέπει να υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ και της σημαντικής ζημίας, και
- τα μέτρα αντιντάμπινγκ* δεν πρέπει να αντίκεινται στο συμφέρον της ΕΕ — η ζημία που θα υποστεί η συνολική οικονομία της λόγω των μέτρων δεν πρέπει να υπερβαίνει την ανακούφιση που θα επέλθει στον κλάδο παραγωγής ο οποίος θίγεται από τις εισαγωγές.
Έναρξη καταγγελίας
- Οι καταγγελίες αντιντάμπινγκ υποβάλλονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκ μέρους ή για λογαριασμό των παραγωγών του σχετικού προϊόντος στην ΕΕ, είτε άμεσα, είτε μέσω των αρχών των χωρών της ΕΕ. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις μπορούν επίσης να υποβάλλουν καταγγελίες από κοινού με τον κλάδο παραγωγής της ΕΕ και να καθίστανται ενδιαφερόμενα μέρη της διαδικασίας. Επιπλέον, σε ειδικές περιπτώσεις, η Επιτροπή δύναται να κινεί έρευνα για το ντάμπινγκ με δική της πρωτοβουλία.
- Κάθε καταγγελία πρέπει να περιλαμβάνει αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με το ντάμπινγκ, τη ζημία και την αιτιώδη συνάφεια μεταξύ των εισαγωγών που καταγγέλλεται ότι αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ και της κατά τους ισχυρισμούς ζημίας.
- Για την προστασία των εμπιστευτικών επιχειρηματικών δεδομένων, πρέπει να υποβάλλονται δύο εκδοχές της καταγγελίας: η εμπιστευτική εκδοχή και η μη εμπιστευτική εκδοχή. Η πρώτη θα είναι διαθέσιμη μόνο στο προσωπικό της Επιτροπής που ασχολείται άμεσα με την υπόθεση. Στη μη εμπιστευτική έκδοση θα μπορούν να αποκτούν πρόσβαση όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μετά την έναρξη της έρευνας.
- Η Επιτροπή πρέπει να εξετάζει την ακρίβεια και την πληρότητα των αποδεικτικών στοιχείων που περιέχονται στην καταγγελία, προκειμένου να αποφανθεί κατά πόσον υπάρχει επαρκές έρεισμα που να δικαιολογεί την έναρξη έρευνας. Η διαδικασία πρέπει να κινείται εντός 45 ημερών από την υποβολή της καταγγελίας.
Έρευνα αντιντάμπινγκ
- Εφόσον η Επιτροπή αποφασίσει να κινήσει έρευνα, πρέπει να δημοσιεύσει σχετική ανακοίνωση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Επιτροπή επικοινωνεί με όλους τους γνωστούς κατασκευαστές και με όλα τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη ζητώντας τους να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια εντός αυστηρής προθεσμίας.
- Όταν υπάρχουν πολλά δυνητικώς ενδιαφερόμενα μέρη, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να διενεργήσει την έρευνά της βάσει δείγματος φορέων (παραγωγών-εξαγωγέων, κατασκευαστών της ΕΕ, εισαγωγέων, χρηστών).
- Βάσει του αρχικού κανονισμού (ΕΕ) 2016/1036, οι έρευνες μπορούσαν να διαρκέσουν εννέα μήνες προτού γίνει δυνατή η επιβολή προσωρινών μέτρων από την Επιτροπή με βάση τα προσωρινά συµπεράσµατά της.
Διαπίστωση πρακτικής ντάμπινγκ
Τα ακόλουθα μπορούν να γίνουν όταν, μετά από έρευνά της, η Επιτροπή κρίνει ότι υπήρξε ντάμπινγκ.
- Μπορούν να επιβληθούν μέτρα αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές του οικείου προϊόντος στην ΕΕ, τα οποία τις περισσότερες φορές έχουν τη μορφή:
- κατ’ αξία δασμού — ποσοστό της αξίας εισαγωγής του υπό εξέταση προϊόντος·
- ειδικών δασμών — μια σταθερή τιμή για ορισμένη ποσότητα προϊόντων, π.χ. 100 ευρώ ανά τόνο προϊόντος ή
- ανάληψης υποχρεώσεων ως προς τις τιμές — η υποχρέωση του εξαγωγέα να τηρεί τις ελάχιστες τιμές εισαγωγής.
- Τα προσωρινά μέτρα, σε περίπτωση που η Επιτροπή τα επιβάλλει, ισχύουν για μέγιστο διάστημα έξι μηνών. Μετά τα εν λόγω μέτρα ενδέχεται να επακολουθήσουν οριστικά μέτρα, τα οποία παραμένουν σε ισχύ για πέντε έτη.
- Οι δασμοί καταβάλλονται από τον εισαγωγέα στην ΕΕ και εισπράττονται από τις εθνικές τελωνειακές αρχές των σχετικών χωρών της ΕΕ.
- Η επανεξέταση των ισχυόντων μέτρων (ενδιάμεση επανεξέταση) είναι δυνατή υπό ορισμένες συνθήκες. Το πεδίο εφαρμογής της εν λόγω επανεξέτασης περιορίζεται συνήθως σε ένα ή ποικίλα στοιχεία των αρχικών μέτρων, π.χ. το επίπεδο ντάμπινγκ ή/και ζημίας, το πεδίο κάλυψης του προϊόντος ή τη μορφή των μέτρων.
- Μετά την πάροδο πενταετίας, τα μέτρα παύουν να ισχύουν, εκτός εάν κατά την επανεξέταση ενόψει της λήξης της ισχύος των μέτρων διαπιστωθεί ότι, σε περίπτωση άρσης των μέτρων, το ντάμπινγκ και η σημαντική ζημία είναι πιθανό να συνεχιστούν ή να επαναληφθούν.
- Οι εισαγωγείς δύνανται να ζητούν πλήρη ή μερική επιστροφή των δασμών που καταβλήθηκαν εφόσον αποδείξουν ότι το περιθώριο ντάμπινγκ*, που ελήφθη ως βάση για την καταβολή των δασμών, έχει εξαλειφθεί ή μειωθεί.
Ο τροποποιητικός κανονισμός (ΕE) 2017/2321 εισάγει μια μεθοδολογία υπολογισμού του ντάμπινγκ για να χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις εισαγωγών από χώρες μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου όταν υφίστανται σημαντικές στρεβλώσεις της αγοράς ως αποτέλεσμα παρέμβασης των δημοσίων αρχών.
Τροποποιητικός κανονισμός (ΕΕ) 2018/825
Μεταξύ άλλων, ο κανονισμός πραγματοποιεί τα εξής.
- Περιόρισε το χρονικό διάστημα για την επιβολή των προσωρινών μέτρων αντιντάμπινγκ, εάν αυτά υφίστανται, από εννέα μήνες μετά την έναρξη της διαδικασίας σε επτά μήνες, με πιθανότητα παράτασης του διαστήματος αυτού σε 8 μήνες.
- Διευκολύνει την πρόσβαση των μικρών επιχειρήσεων στις έρευνες εμπορικής άμυνας [περιλαμβάνοντας ένα γραφείο εξυπηρέτησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) σε θέματα εμπορικής άμυνας, δημιουργώντας έναν ειδικό διαδικτυακό τόπο για τις ΜΜΕ και δημοσιεύοντας έναν οδηγό για τις ΜΜΕ].
- Τροποποιεί τον τρόπο εφαρμογής του επονομαζόμενου «κανόνα του χαμηλότερου δασμού» σε περιπτώσεις αντιντάμπινγκ. Στο παρελθόν, η ΕΕ μπορούσε μόνο να επιβάλλει μέτρα ύψους μικρότερου από αυτό του συνόλου ντάμπινγκ, εφόσον το χαμηλότερο ποσό (το «περιθώριο ζημίας») αρκούσε για την εξάλειψη της ζημίας που είχε υποστεί ο κλάδος παραγωγής της ΕΕ. Βάσει των νέων κανόνων, τα μέτρα αντιντάμπινγκ μπορούν να εφαρμόζονται στο ύψος του συνόλου ντάμπινγκ όταν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία σημαντικών στρεβλώσεων στην αγορά εξαγωγών για τις οικείες πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή του υπό εξέταση προϊόντος και δεδομένου ότι μια τέτοια κίνηση είναι προς το συμφέρον του συνόλου της ΕΕ.
- Θεσπίζει νέους κανόνες για τον υπολογισμό της «μη ζημιογόνας τιμής» (της τιμής που αναμένεται να ορίσει ο κλάδος παραγωγής υπό κανονικές συνθήκες). Στον υπολογισμό μπορούν πλέον να λαμβάνονται υπόψη το κόστος των αναγκαίων επενδύσεων, όπως για παράδειγμα στον τομέα των υποδομών ή έρευνας και ανάπτυξης, αλλά και μελλοντικές δαπάνες που σχετίζονται με κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα, όπως για παράδειγμα στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ. Η μη ζημιογόνα τιμή προϋποθέτει ελάχιστο κέρδος της τάξεως του 6 % το οποίο θα συμπεριληφθεί στον υπολογισμό, με το υψηλότερο δυνατό περιθώριο κέρδους κατά περίπτωση.
- Θεσπίζει την περίοδο της εκ των προτέρων γνωστοποίησης, στη διάρκεια της οποίας τα ενδιαφερόμενα μέρη έλαβαν πληροφορίες σχετικά με την επιβολή ή μη επιβολή προσωρινών μέτρων τρεις εβδομάδες νωρίτερα με υποχρέωση της Επιτροπής να επανεξετάσει, έως τις 9 Ιουνίου 2020, κατά πόσον σημειώθηκε σημαντική αύξηση των εισαγωγών κατά τη διάρκεια της περιόδου των τριών εβδομάδων της εκ των προτέρων γνωστοποίησης και κατά πόσον, η αύξηση αυτή, εάν σημειώθηκε, προκάλεσε πρόσθετη ζημία στους σχετικούς κλάδους παραγωγής της ΕΕ.
- Θεσπίζει την επιστροφή των δασμών που εισπράχθηκαν ενώ διεξαγόταν η επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος, εάν η επανεξέταση οδηγεί στην περάτωση των μέτρων.
Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2020/1173
Στην επανεξέταση που διενεργήθηκε σύμφωνα με τον τροποποιητικό κανονισμό (ΕΕ) 2018/825, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, συνολικά, οι εισαγωγές δεν είχαν προκαλέσει πρόσθετη ζημία στον κλάδο παραγωγής της ΕΕ κατά την περίοδο της εκ των προτέρων γνωστοποίησης. Συνεπώς, εξέδωσε κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, η οποία τροποποιεί τη διάρκεια της περιόδου της εκ των προτέρων γνωστοποίησης σε τέσσερις εβδομάδες.
ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;
- Ο κανονισμός εφαρμόζεται από τις 20 Ιουλίου 2016. Ο κανονισμός (ΕΕ) 2016/1036 κωδικοποίησε και αντικατέστησε τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1225/2009 και τις μεταγενέστερες τροποποιήσεις του.
- Ο τροποποιητικός κανονισμός (ΕΕ) 2017/2321 εφαρμόζεται από τις 20 Δεκεμβρίου 2017.
- Ο τροποποιητικός κανονισμός (ΕΕ) 2018/825 εφαρμόζεται από τις 8 Ιουνίου 2018.
- Ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2020/1173 εφαρμόζεται από τις 11 Αυγούστου 2020.
ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε:
ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ
Κανονική αξία: θεωρείται γενικώς ως η τιμή αγοράς του προϊόντος στη χώρα εξαγωγής. Ωστόσο, εάν δεν υπάρχουν πωλήσεις, παρά μόνο ένας χαμηλός όγκος πωλήσεων, ή εάν οι πωλήσεις πραγματοποιούνται με ζημία στην εγχώρια αγορά, η κανονική αξία του προϊόντος υπολογίζεται συνήθως με βάση το κόστος παραγωγής στη χώρα εξαγωγής στο οποίο προστέθηκαν τα έξοδα πώλησης και τα γενικά και διοικητικά έξοδα, καθώς και τα κέρδη. Υφίστανται ειδικοί κανόνες για οικονομίες που υπόκειται σε μείζονες στρεβλώσεις.
Σημαντική ζημία: εκτεταμένη ζημία στον κλάδο παραγωγής της ΕΕ, όπως π.χ. απώλεια μεριδίου αγοράς, μείωση των τιμών ή/και μείωση κερδοφορίας.
Ομοειδές προϊόν: προϊόν που είναι πανομοιότυπο ή παρουσιάζει στενή ομοιότητα με το εξεταζόμενο εισαγόμενο προϊόν.
Μέτρα αντιντάμπινγκ: μέτρα που επιβάλλονται στις εισαγωγές προϊόντος που πωλούνται σε τιμή χαμηλότερη από την κανονική αξία του προϊόντος και οι οποίες προξενούν σημαντική ζημία στους παραγωγούς της ΕΕ.
Περιθώριο ντάμπινγκ: η διαφορά μεταξύ της κανονικής τιμής και της τιμής που χρεώνει ο ίδιος εξαγωγέας για το συγκεκριμένο προϊόν στην αγορά της ΕΕ (τιμή εξαγωγής).
ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
Κανονισμός (ΕΕ) 2016/1036 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 8ης Ιουνίου 2016, για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (κωδικοποιημένο κείμενο) (ΕΕ L 176 της 30.6.2016, σ. 21-54)
Οι διαδοχικές τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2016/1036 έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη απόδοση έχει μόνο αξία τεκμηρίωσης.
ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ
Κανονισμός (ΕΕ) 2016/1037 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 8ης Ιουνίου 2016, για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο επιδοτήσεων εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (κωδικοποιημένο κείμενο) (ΕΕ L 176 της 30.6.2016, σ. 55-91)
Βλέπε ενοποιημένη έκδοση.
τελευταία ενημέρωση 16.10.2020