Επενδύοντας στην έρευνα: το σχέδιο δράσης για την Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αναμένεται ότι θα εξασφαλίσει σταθερότερη και ελκυστικότερη δημόσια βάση έρευνας για τις ιδιωτικές επενδύσεις ώστε να επιτευχθεί ο στόχος να διατίθεται για την έρευνα το 3% του ΑΕγχΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) από τώρα έως το έτος 2010.

ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής: «Επένδυση στην έρευνα: σχέδιο δράσης για την Ευρώπη» [COM(2003) 226 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

ΣΥΝΟΨΗ

Τον Μάρτιο του 2002 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βαρκελώνης είχε θέσει ως στόχο την αύξηση των επενδύσεων στην έρευνα και στην τεχνολογική ανάπτυξη και την κάλυψη της καθυστέρησης της Ευρώπης έναντι των κύριων ανταγωνιστών της. Οι εν λόγω επενδύσεις πρέπει να ανέλθουν από 1,9% σε 3% του ΑΕγχΠ της ΕΕ από τώρα έως το έτος 2010 και το μέρος που χρηματοδοτείται από τις επιχειρήσεις πρέπει να αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα του συνόλου.

Η σημερινή κατάσταση καταδεικνύει ότι η απόκλιση μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά τις επενδύσεις στην έρευνα υπερβαίνει ήδη τα 130 δισ. ευρώ κατ' έτος, και εξακολουθεί να διευρύνεται.

Για να επιτευχθεί το έτος 2010 ο στόχος 3% του ΑΕγχΠ, εκ των οποίων τα δύο τρίτα θα προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, ο δημόσιος τομέας και οι επιχειρήσεις πρέπει να αυξήσουν τις δαπάνες τους στην έρευνα κατά 6,5% και κατά 9,5% αντιστοίχως κατά μέσο όρο ετησίως στην Ευρώπη.

Η εν λόγω πρωτοβουλία αποτελεί την πολιτική απάντηση της Επιτροπής στο στόχο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Λισσαβόνας, τον Μάρτιο έτους 2000, να καταστεί η Ευρώπη η πλέον ανταγωνιστική και δυναμική οικονομία της γνώσης από τώρα έως το 2010. Η πρωτοβουλία αυτή συμπληρώνει μια σειρά ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών στον τομέα της πολιτικής για την καινοτομία των επιχειρήσεων, καθώς και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις των χρηματοοικονομικών αγορών, της απασχόλησης, των προϊόντων και των υπηρεσιών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ Το πρόγραμμα δράσης περιλαμβάνει τέσσερις μεγάλους άξονες δράσεων:

ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

Η εν λόγω διαδικασία συντονισμού είναι σημαντική ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι τα κράτη μέλη αφομοιώνουν το καθένα την πείρα των άλλων και ενεργούν με αμοιβαία συνοχή.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Το σχέδιο δράσης επικεντρώνεται στην ανάγκη αύξησης και βελτίωσης των ανθρωπίνων πόρων, ενίσχυσης της δημόσιας βάσης της έρευνας και βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των διαφόρων δημόσιων μέσων χρηματοδότησης.

ΑΝΑΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Δεδομένης της σημερινής ύφεσης στην οικονομία, είναι σημαντικό οι δημοσιονομικές πολιτικές να ευνοήσουν τις επενδύσεις που παράγουν ισχυρότερη μελλοντική ανάπτυξη.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ

Το σχέδιο δράσης αποσκοπεί να βελτιώσει το περιβάλλον έρευνας και τεχνολογικής καινοτομίας στην Ευρώπη: προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, ρύθμιση των αγορών προϊόντων, κανόνες ανταγωνισμού, χρηματοοικονομικές αγορές, φορολογικό περιβάλλον και συνυπολογισμός της έρευνας στη διαχείριση και στη λογιστική των επιχειρήσεων.

ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Με βάση τα δεδομένα για το μήνα Μάρτιο 2005 της Eurostat, το έτος 2002 η ένταση της έρευνας και ανάπτυξης (με μέτρο το μέρος δαπανών έρευνας σε σχέση με το ΑΕγχΠ) στην ΕΕ των 25 ανερχόταν σε 1,93% έναντι 1,82% το έτος 1998. Μεταξύ 1999 και 2002 ο μέσος όρος των δαπανών έρευνας αυξήθηκε κατά 4% ετησίως. Αντίθετα, το 2003 στις Ηνωμένες Πολιτείες οι δαπάνες έρευνας αντιπροσώπευαν το 2,76% του ΑΕγχΠ και στην Ιαπωνία το 3,12% το έτος 2002.

Σύμφωνα με την Eurostat, στην ΕΕ ο τομέας των επιχειρήσεων χρηματοδότησε το 2001 το 55% των συνολικών δαπανών έρευνας της ΕΕ των 25 ενώ το μέρος του τομέα αυτού στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ιαπωνία ανερχόταν σε 74% το έτος 2002. Το 2003 η υψηλότερη ένταση έρευνας σημειώθηκε στη Σουηδία (4,27% του ΑΕγχΠ το έτος 2001) και στη Φινλανδία (3,51%), με επόμενους τη Δανία (2,60%), τη Γερμανία (2,50%), το Βέλγιο (2,33%), τη Γαλλία και την Αυστρία (2,19% η καθεμία).

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την υποβολή πρότασης οδηγίας και δύο προτάσεων συστάσεων με σκοπό τη διευκόλυνση της αποδοχής υπηκόων τρίτων χωρών ώστε να διεξαγάγουν επιστημονική έρευνα στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα [COM(2004) 178 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Ανακοίνωση της Επιτροπής στο εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «Προώθηση της στρατηγικής της Λισσαβόνας - Μεταρρυθμίσεις για τη διευρυμένη Ένωση» [COM(2004) 29 τελικό/2 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Ανακοίνωση της Επιτροπής - Η επιστήμη και η τεχνολογία, κλειδιά του μέλλοντος της Ευρώπης - Κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής της Ένωσης υπέρ της έρευνας [COM(2004) 353 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 30.07.2007