Περιβαλλοντική πολιτική της ΕΕ

Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στον τομέα του περιβάλλοντος, που βασίζεται στο άρθρο 191 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποσκοπεί στη διατήρηση, την προστασία και τη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος καθώς και στην προστασία της υγείας του ανθρώπου. Επίσης, η εν λόγω πολιτική αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συνετή και ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων, και συμβάλλει στην προώθηση, σε διεθνές επίπεδο, μέτρων για την αντιμετώπιση των περιφερειακών ή παγκόσμιων περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως η κλιματική αλλαγή και η απώλεια της βιοποικιλότητας. Στηρίζεται στις αρχές της προφύλαξης και της προληπτικής δράσης, της ανάληψης διορθωτικών ενεργειών στην πηγή, καθώς και στην αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Η ΕΕ είναι αρμόδια να ενεργεί σε τομείς περιβαλλοντικής πολιτικής όπως η ρύπανση του αέρα και των υδάτων, η προστασία και αποκατάσταση της φύσης, η διαχείριση των αποβλήτων και η κλιματική αλλαγή. Η αρχή της επικουρικότητας, ωστόσο, περιορίζει το πεδίο εφαρμογής της δράσης της ΕΕ όσον αφορά τα φορολογικά θέματα, τον χωροταξικό σχεδιασμό και τη χρήση γης, καθώς και την ποσοτική διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Η περιβαλλοντική πολιτική της ΕΕ έχει σχεδιαστεί για να επιταχύνει τη μετάβαση σε μια βιώσιμη, καινοτόμο, κυκλική οικονομία, όπου η βιοποικιλότητα προστατεύεται, εκτιμάται και αποκαθίσταται και ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με το περιβάλλον. Στοχεύει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ΕΕ και στην αποσύνδεση της ανάπτυξης από τη χρήση των πόρων.

Τον Δεκέμβριο του 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, τον χάρτη πορείας της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Ο χάρτης πορείας στοχεύει στη μετατροπή της ΕΕ σε μια σύγχρονη, αποδοτική όσον αφορά τους πόρους και ανταγωνιστική οικονομία με:

Το 8ο πρόγραμμα δράσης για το περιβάλλον (2022) θα καθοδηγήσει τη χάραξη και εφαρμογή πολιτικών για το περιβάλλον και το κλίμα έως το 2030.

ΒΛ. ΕΠΙΣΗΣ