Copernicus

Το Copernicus είναι ένα από τα διαστημικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και αποσκοπεί στην παροχή πλήρους, δωρεάν και ανοιχτής πρόσβασης σε δεδομένα και πληροφορίες για τον πλανήτη και το περιβάλλον του, βάσει δορυφορικής γεωσκόπησης και επιτόπιων (μη διαστημικών) αναλύσεων δεδομένων. Τo πρόγραμμα διευθύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (EΟΔ), την Ευρωπαϊκή Οργάνωση για την Εκμετάλλευση Μετεωρολογικών Δορυφόρων (EUMETSAT), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων (ΕΚΜΜΠ), τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), τον οργανισμό Mercator Ocean International (MOI), τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA), το Δορυφορικό Κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Satcen) και το Κοινό Κέντρο Ερευνών, την υπηρεσία για την επιστήμη και τη γνώση της Επιτροπής.

Μέσω της ανάπτυξης μιας ανταγωνιστικής και ευέλικτης διαστημικής βιομηχανίας και διαστημικών υπηρεσιών, το Copernicus αποσκοπεί στην ενίσχυση καινοτόμων γεωσκοπικών συστημάτων και υπηρεσιών και τη διασφάλιση της ανεξάρτητης πρόσβασης της Ευρώπης σε γνώσεις που βασίζονται σε στοιχεία σχετικά με το περιβάλλον και το κλίμα, καθώς και σε βασικές τεχνολογίες παρατήρησης και συλλογής γεωπληροφοριών. Στους χρήστες παρέχεται πλήρης, ελεύθερη και ανοικτή πρόσβαση στις υπηρεσίες πληροφόρησης.

Το Copernicus απαρτίζεται από 3 σκέλη:

Οι βασικοί χρήστες του Copernicus είναι φορείς χάραξης πολιτικής και δημόσιες αρχές που μπορούν χρησιμοποιούν τις πληροφορίες ως βάση για την κατάρτιση πολιτικών και νομοθεσίας, π.χ. στον τομέα του περιβάλλοντος ή της πολιτικής προστασίας σε περίπτωση φυσικής καταστροφής ή ανθρωπιστικής κρίσης. Άλλες κατηγορίες χρηστών είναι οι εμπορικοί χρήστες και οι ιδιώτες, εκπαιδευτικοί και ερευνητικοί φορείς, καθώς και οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Στα δεδομένα και τις πληροφορίες του Copernicus υπάρχει γενικά πλήρης, ανοικτή και δωρεάν πρόσβαση. Αυτό έχει ως σκοπό την προαγωγή της χρήσης και της ανταλλαγής τους, αλλά και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αγοράς γεωσκόπησης, ιδίως της ανάπτυξης εφαρμογών, υπηρεσιών και προϊόντων προστιθέμενης αξίας· για παράδειγμα, για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα στις πόλεις. Ορισμένες από αυτές τις επακόλουθες υπηρεσίες ενδέχεται να διατίθενται δωρεάν ή με χρέωση, ανάλογα με το επιχειρηματικό μοντέλο του παρόχου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ