Διά βίου μάθηση — βασικές ικανότητες
ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ:
Σύσταση 2006/962/ΕΚ σχετικά με τις βασικές ικανότητες της διά βίου μάθησης
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΣΥΣΤΑΣΗ;
Καλεί τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να καταστήσουν τη διδασκαλία και τη μάθηση βασικών ικανοτήτων μέρος των στρατηγικών τους για τη διά βίου μάθηση. Η σύσταση προσδιορίζει 8 βασικές ικανότητες που είναι θεμελιώδεις για όλους σε μια κοινωνία που βασίζεται στη γνώση.
ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ
Επικοινωνία στη μητρική γλώσσα: ικανότητα έκφρασης και ερμηνείας εννοιών, σκέψεων, συναισθημάτων, γεγονότων και απόψεων τόσο σε προφορική όσο και σε γραπτή μορφή.
Επικοινωνία σε ξένη γλώσσα: ισχύουν τα παραπάνω, αλλά απαιτούνται και δεξιότητες διαμεσολάβησης (δηλ. σύνταξη περίληψης, παράφραση, διερμηνεία ή μετάφραση) και η διαπολιτισμική κατανόηση.
Μαθηματική ικανότητα και ικανότητες στην επιστήμη και την τεχνολογία: στέρεα βάση της λειτουργικής γνώσης της αριθμητικής, κατανόηση του φυσικού κόσμου και ικανότητα εφαρμογής των γνώσεων και της τεχνολογίας για την ικανοποίηση των αντιληπτών ανθρώπινων αναγκών (για παράδειγμα στην ιατρική, τις μεταφορές ή την επικοινωνία).
Ψηφιακή ικανότητα: η χρήση της τεχνολογίας της πληροφορίας και των επικοινωνιών για την εργασία, την ψυχαγωγία και την επικοινωνία, με αυτοπεποίθηση και κριτικό πνεύμα.
Μεταγνωστικές ικανότητες (learningtolearn): η ικανότητα αποτελεσματικής διαχείρισης της ατομικής μάθησης, σε ατομικό ή σε συλλογικό επίπεδο.
Κοινωνικές ικανότητες και ικανότητες που σχετίζονται με την ιδιότητα του πολίτη: η ικανότητα να συμμετέχουν τα άτομα με αποτελεσματικό και εποικοδομητικό τρόπο στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή, και να συμμετέχουν με ενεργό και δημοκρατικό τρόπο ιδίως στις όλο και περισσότερο ποικιλόμορφες κοινωνίες.
Αίσθημα πρωτοβουλίας και επιχειρηματικότητα: ικανότητα να μετατρέπονται οι ιδέες σε δράση μέσα από τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και την ανάληψη ρίσκου, καθώς και ικανότητα σχεδιασμού και διαχείρισης έργων.
Πολιτιστική γνώση και έκφραση: ικανότητα εκτίμησης της σημασίας της δημιουργικής έκφρασης ιδεών, εμπειριών και συναισθημάτων σε ένα φάσμα μέσων, όπως η μουσική, το θέατρο, η λογοτεχνία και οι εικαστικές τέχνες.
ΠΛΑΙΣΙΟ
Σε έναν όλο και περισσότερο παγκοσμιοποιημένο κόσμο, οι άνθρωποι χρειάζονται ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων για να προσαρμόζονται στο ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Το αρχικό πρόγραμμα διά βίου μάθησης είχε σχεδιαστεί για να προσφέρει ευκαιρίες μάθησης σε άτομα σε οποιαδήποτε φάση της ζωής τους.
Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στα εξής:
ΚΥΡΙΑ ΠΡΑΞΗ
Σύσταση 2006/962/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με τις βασικές ικανότητες της διά βίου μάθησης (ΕΕ L 394 της 30.12.2006, σ. 10-18)
τελευταία ενημέρωση 10.10.2016