Αλιευτικές δυνατότητες στα ενωσιακά και μη ενωσιακά ύδατα (2021)
ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:
Κανονισμός (ΕΕ) 2021/92 σχετικά με τον καθορισμό, για το 2021, για ορισμένα αποθέματα ιχθύων και ομάδες αποθεμάτων ιχθύων, των αλιευτικών δυνατοτήτων στα ενωσιακά ύδατα και, για τα ενωσιακά αλιευτικά σκάφη, σε ορισμένα μη ενωσιακά ύδατα
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ;
- Ο κανονισμός καθορίζει, για το 2021, για ορισμένα αποθέματα ιχθύων και ομάδες αποθεμάτων ιχθύων, τις αλιευτικές δυνατότητες στα ύδατα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και, για τα αλιευτικά σκάφη της ΕΕ, σε ορισμένα ύδατα εκτός ΕΕ.
- Περιλαμβάνει τους ορισμούς και τις αλιευτικές ζώνες που ισχύουν για τους σκοπούς του κανονισμού.
ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ
Οι αλιευτικές δυνατότητες που καλύπτονται από τον κανονισμό είναι οι εξής:
- τα όρια αλιευμάτων για το έτος 2021 και, στις περιπτώσεις που προβλέπονται στον κανονισμό, για το έτος 2022·
- τα όρια της αλιευτικής προσπάθειας για το έτος 2021, εκτός των ορίων αλιευτικής προσπάθειας που καθορίζονται στο παράρτημα ΙΙ του κανονισμού, τα οποία θα εφαρμόζονται από την 1η Φεβρουαρίου 2021 έως την 31η Ιανουαρίου 2022·
- τις αλιευτικές δυνατότητες για την περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου 2020 έως τις 30 Νοεμβρίου 2021 για ορισμένα αποθέματα στη ζώνη της σύμβασης της Επιτροπής για τη Διατήρηση της Θαλάσσιας Χλωρίδας και Πανίδας της Ανταρκτικής.
Πεδίο εφαρμογής
Ο κανονισμός εφαρμόζεται:
- στα αλιευτικά σκάφη που έχουν νηολογηθεί στην ΕΕ και στα σκάφη τρίτων χωρών, τα οποία αλιεύουν στα ύδατα της ΕΕ·
- στην ερασιτεχνική αλιεία* όπου αυτή αναφέρεται ρητά στον κανονισμό· και
- στην εμπορική αλιεία από την ακτή.
Πέρα από τις αλιευτικές δυνατότητες τις οποίες καθορίζει η ΕΕ αυτόνομα, ο κανονισμός καλύπτει επίσης αλιευτικές δυνατότητες οι οποίες απορρέουν από πολυμερείς ή διμερείς διακανονισμούς σχετικά με την αλιεία, πιο συγκεκριμένα:
Αλιευτικές δυνατότητες για σκάφη της ΕΕ που αλιεύουν σε ύδατα της ΕΕ
Συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα
Σύμφωνα με το άρθρο 43 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ, το Συμβούλιο είναι το αρμόδιο όργανο για τον καθορισμό των συνολικά επιτρεπόμενων αλιευμάτων (TAC).
- Τα TAC καθορίζουν τη μέγιστη ποσότητα των διαφόρων ειδών ιχθύων που μπορεί να αλιεύεται κατά τη διάρκεια του έτους.
- Τα καθορισμένα όρια ακολουθούν την αρχή της βιώσιμης εκμετάλλευσης των διαφόρων αποθεμάτων σύμφωνα με τη μέγιστη βιώσιμη απόδοση*. Πολυετή σχέδια διαχείρισης εγκρίθηκαν για τις αλιευτικές περιφέρειες της ΕΕ και περιλαμβάνουν στόχους για τη διαχείριση του αλιευτικού αποθέματος.
- Το TAC κάθε μεμονωμένου είδους διαιρείται σε ποσοστώσεις — αναλογίες του TAC που εκχωρούνται στην ΕΕ, τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις τρίτες χώρες.
Προσωρινά συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα για τα αλιευτικά αποθέματα που υπόκεινται σε κοινή διαχείριση
- Όσον αφορά τα αλιευτικά αποθέματα που υπόκεινται σε κοινή διαχείριση με ορισμένες τρίτες χώρες, ο κανονισμός (ΕΕ) 2021/92 θεσπίζει προσωρινά TAC, εν αναμονή της ολοκλήρωσης των διαβουλεύσεων με τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
- Η ΕΕ και η Νορβηγία πραγματοποίησαν διμερείς διαβουλεύσεις για τα αποθέματα που υπόκεινται σε κοινή διαχείριση στη Βόρεια Θάλασσα, το Skagerrak και για τις ανταλλαγές ποσοστώσεων τον Μάρτιο του 2021. Επίσης, η Νορβηγία και η ΕΕ σύναψαν μια τριμερή συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία καλύπτει έναν περιορισμένο αριθμό TAC στη Βόρεια Θάλασσα, το Skagerrak και τα δυτικά της Σκοτίας.
- Για να λαμβάνονται υπόψη αυτές οι συμφωνίες και να διασφαλίζεται η συνέχιση των δραστηριοτήτων βιώσιμης αλιείας μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ο κανονισμός (ΕΕ) 2021/703 τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/92. Σύμφωνα με τη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο (άρθρο 499), αυτός ο τροποποιητικός κανονισμός παρέτεινε τα προσωρινά TAC της ΕΕ προκειμένου να δημιουργήσει ασφάλεια δικαίου για τους φορείς διαχείρισης της ΕΕ, ωσότου ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις.
Υποχρέωση εκφόρτωσης
Από την 1η Ιανουαρίου 2019, όλοι οι αλιευτικοί στόλοι της ΕΕ απαιτείται να τηρούν την υποχρέωση εκφόρτωσης, η οποία έθεσε τέλος στην πρακτική των απορρίψεων. Ο κανονισμός:
- ορίζει ότι όλα τα αλιεύματα ρυθμιζόμενων εμπορικών ειδών που φορτώνονται επί του σκάφους (συμπεριλαμβανομένων των παρεμπιπτόντων αλιευμάτων*) εκφορτώνονται και καταλογίζονται στις αντίστοιχες ποσοστώσεις κάθε κράτους μέλους· και
- προβλέπει κατάλογο για τις ανταλλαγές ποσοστώσεων για όσα κράτη μέλη δεν διαθέτουν ποσόστωση που να καλύπτει τα αναπόφευκτα παρεμπίπτοντα αλιεύματά τους.
Διορθωτικά μέτρα
Ο κανονισμός απαριθμεί τα μέτρα τα οποία συνδέονται λειτουργικά με αλιευτικές δυνατότητες και πρέπει να εφαρμόζονται σε διάφορες αλιευτικές ζώνες, καθώς και τα διορθωτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να διασφαλίζεται η ταχεία επάνοδος του αποθέματος σε επίπεδα ανώτερα από εκείνο που μπορεί να εξασφαλίσει τη μέγιστη βιώσιμη απόδοση.
Απαγορευμένα είδη
Ο κανονισμός απαριθμεί τις αλιευτικές ζώνες στις οποίες τα αλιευτικά σκάφη απαγορεύεται να αλιεύουν, να διατηρούν επί του σκάφους, να μεταφορτώνουν* ή να εκφορτώνουν ορισμένα είδη.
Άδειες αλίευσης για σκάφη της ΕΕ σε ύδατα τρίτων χωρών
- Ο μέγιστος αριθμός αδειών αλίευσης για τα αλιευτικά σκάφη τα οποία έχουν νηολογηθεί στην ΕΕ και αλιεύουν στα ύδατα τρίτων χωρών καθορίζεται στο παράρτημα V μέρος Α του κανονισμού.
- Τα κράτη μέλη μπορούν να μεταβιβάζουν ποσοστώσεις μεταξύ τους, αλλά οποιαδήποτε μεταβίβαση πρέπει να περιλαμβάνει την κατάλληλη μεταβίβαση αδειών αλίευσης και να κοινοποιείται στην Επιτροπή.
Αλιευτικές δυνατότητες για σκάφη της ΕΕ σε ύδατα υπό τη διαχείριση περιφερειακών οργανώσεων διαχείρισης της αλιείας
Αυτό το μέρος του κανονισμού (ΕΕ) 2021/92 χωρίζεται ανά περιφερειακές αλιευτικές ζώνες οι οποίες καλύπτονται από τις αντίστοιχες συμβάσεις τους.
Για κάθε ζώνη, ο κανονισμός καθορίζει:
- όλους τους περιορισμούς της αλιευτικής ικανότητας των σκαφών οι οποίοι ενδέχεται να ισχύουν·
- τον τύπο των αλιευτικών δραστηριοτήτων που μπορούν να πραγματοποιούνται·
- τα είδη διχτυών τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα είδη σημαντήρων που απαιτούνται·
- τις απαγορεύσεις για την αλίευση συγκεκριμένων ειδών.
Αλιευτικές δυνατότητες για σκάφη τρίτων χωρών σε ύδατα της ΕΕ
- Τα σκάφη που φέρουν τη σημαία της Νορβηγίας ή που έχουν νηολογηθεί στις Φερόες Νήσους και τα σκάφη που φέρουν τη σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου, που έχουν νηολογηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχουν λάβει άδεια από υπηρεσία αλιείας του Ηνωμένου Βασιλείου, δύνανται να αλιεύουν στα ύδατα της ΕΕ εντός των TAC που καθορίζονται στο παράρτημα I του παρόντος κανονισμού, και υπόκεινται στους όρους που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό και στον κανονισμό (ΕΕ) 2017/2403 για τη βιώσιμη διαχείριση των εξωτερικών αλιευτικών στόλων (βλ. σύνοψη).
- Σκάφη που φέρουν τη σημαία της Βενεζουέλας υπόκεινται στους όρους που θεσπίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2021/92 και στον κανονισμό (ΕE) 2017/2403.
- Ο κανονισμός (ΕΕ) 2021/92 απαριθμεί επίσης είδη τα οποία τα σκάφη που δεν έχουν νηολογηθεί στην ΕΕ, όταν βρίσκονται σε ύδατα της ΕΕ, απαγορεύεται να αλιεύουν, να διατηρούν επί του σκάφους, να μεταφορτώνουν ή να εκφορτώνουν.
Παραρτήματα
Ο κανονισμός περιλαμβάνει 9 παραρτήματα.
ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;
Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2021.
ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Οι κανονισμοί για τις αλιευτικές δυνατότητες στην ΕΕ οφείλουν να περιορίζουν την αλίευση των αποθεμάτων ιχθύων σε επίπεδα τα οποία πρέπει να συνάδουν με τους γενικούς στόχους της κοινής αλιευτικής πολιτικής. Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 για την κοινή αλιευτική πολιτική (βλ. σύνοψη) ορίζει τους στόχους για τις ετήσιες προτάσεις σχετικά με τους περιορισμούς των αλιευμάτων και της αλιευτικής προσπάθειας, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα αλιεύματα της ΕΕ είναι οικολογικά, οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμα.
Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε:
ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ
Ερασιτεχνική αλιεία: οι μη εμπορικές αλιευτικές δραστηριότητες εκμετάλλευσης θαλάσσιων βιολογικών πόρων, η άσκηση των οποίων αποσκοπεί στην αναψυχή, τον τουρισμό ή την άθληση.
Μέγιστη βιώσιμη απόδοση: η μέγιστη απόδοση (ποσότητα αλιευμάτων) η οποία μπορεί να ληφθεί από το απόθεμα ενός είδους για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, ήτοι χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η επιβίωσή του.
Παρεμπίπτον αλίευμα: ανεπιθύμητοι ιχθύες και θαλάσσια είδη που αλιεύονται ακούσια.
Μεταφόρτωση: η μεταφορά των αλιευμάτων από ένα μικρότερο αλιευτικό σκάφος σε ένα μεγαλύτερο, το οποίο, στη συνέχεια, ενσωματώνει τα αλιεύματα σε μια μεγαλύτερη παρτίδα για αποστολή.
ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
Κανονισμός (ΕΕ) 2021/92 του Συμβουλίου, της 28ης Ιανουαρίου 2021, σχετικά με τον καθορισμό, για το 2021, για ορισμένα αποθέματα ιχθύων και ομάδες αποθεμάτων ιχθύων, των αλιευτικών δυνατοτήτων στα ενωσιακά ύδατα και, για τα ενωσιακά αλιευτικά σκάφη, σε ορισμένα μη ενωσιακά ύδατα (ΕΕ L 31 της 29.1.2021, σ. 31-192)
Οι διαδοχικές τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2021/92 έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη απόδοση έχει μόνο αξία τεκμηρίωσης.
ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ
Συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, αφενός, και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, αφετέρου (ΕΕ L 149 της 30.4.2021, σ. 10-2539)
Κανονισμός (ΕΕ) 2021/406 του Συμβουλίου, της 5ης Μαρτίου 2021, για την τροποποίηση των κανονισμών (EE) 2021/91 και (EE) 2021/92 όσον αφορά ορισμένες προσωρινές αλιευτικές δυνατότητες για το 2021 σε ενωσιακά και μη ενωσιακά ύδατα (ΕΕ L 81 της 9.3.2021, σ. 1-14)
Κανονισμός (ΕΕ) 2019/1241 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Ιουνίου 2019, σχετικά με τη διατήρηση αλιευτικών πόρων και την προστασία θαλάσσιων οικοσυστημάτων μέσω τεχνικών μέτρων, την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1967/2006, (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 του Συμβουλίου και των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1380/2013, (ΕΕ) 2016/1139, (ΕΕ) 2018/973, (ΕΕ) 2019/472 και (ΕΕ) 2019/1022 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 894/97, (ΕΚ) αριθ. 850/98, (ΕΚ) αριθ. 2549/2000, (ΕΚ) αριθ. 254/2002, (ΕΚ) αριθ. 812/2004 και (ΕΚ) αριθ. 2187/2005 του Συμβουλίου (ΕΕ L 198 της 25.7.2019, σ. 105-201)
Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση.
Κανονισμός (ΕΕ) 2017/2403 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Δεκεμβρίου 2017, σχετικά με τη βιώσιμη διαχείριση των εξωτερικών αλιευτικών στόλων και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1006/2008 του Συμβουλίου (ΕΕ L 347 της 28.12.2017, σ. 81-104)
Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, σχετικά με την Κοινή Αλιευτική Πολιτική, την τροποποίηση των κανονισμών του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 1954/2003 και (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 και την κατάργηση των κανονισμών του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 2371/2002 και (ΕΚ) αριθ. 639/2004 και της απόφασης 2004/585/ΕΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 354 της 28.12.2013, σ. 22-61)
Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση.
Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 του Συμβουλίου, της 20ής Νοεμβρίου 2009, περί θεσπίσεως κοινοτικού συστήματος ελέγχου της τήρησης των κανόνων της κοινής αλιευτικής πολιτικής, τροποποιήσεως των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 847/96, (ΕΚ) αριθ. 2371/2002, (ΕΚ) αριθ. 811/2004, (ΕΚ) αριθ. 768/2005, (ΕΚ) αριθ. 2115/2005, (ΕΚ) αριθ. 2166/2005, (ΕΚ) αριθ. 388/2006, (ΕΚ) αριθ. 509/2007, (ΕΚ) αριθ. 676/2007, (ΕΚ) αριθ. 1098/2007, (ΕΚ) αριθ. 1300/2008, (ΕΚ) αριθ. 1342/2008 και καταργήσεως των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 2847/93, (ΕΚ) αριθ. 1627/94 και (ΕΚ) αριθ. 1966/2006 (ΕΕ L 343 της 22.12.2009, σ. 1-50)
Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση.
τελευταία ενημέρωση 03.06.2021