Δικαστική αρωγή σε ποινικές διαδικασίες

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Οδηγία (EΕ) 2016/1919 για την εξασφάλιση δικαστικής αρωγής σε υπόπτους και κατηγορουμένους στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ;

Θεσπίζει τους κοινούς ελάχιστους κανόνες σχετικά με το δικαίωμα σε δικαστική αρωγή* στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών εντός της ΕΕ.

Ορίζει σαφή κριτήρια για την παροχή δικαστικής αρωγής, πρότυπα ποιότητας καθώς και μέσα ένδικης προστασίας σε περίπτωση παραβίασης δικαιωμάτων.

Συμπληρώνει τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με το δικαίωμα πρόσβασης σε δικηγόρο και σχετικά με τις δικονομικές εγγυήσεις για παιδιά που είναι ύποπτα ή κατηγορούμενα για εγκλήματα και δεν επηρεάζει τα δικαιώματα που θεσπίζουν.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Πεδίο εφαρμογής

Οι κανόνες εφαρμόζονται σε:

Ισχύουν για όλους τους πολίτες της ΕΕ και εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ εκτός από τη Δανία, την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο (1).

Δικαίωμα σε δικαστική αρωγή στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών

Οι χώρες της ΕΕ:

Δικαίωμα σε δικαστική αρωγή στο πλαίσιο διαδικασιών εκτέλεσης του ΕΕΣ

Οι καταζητούμενοι* έχουν δικαίωμα σε δικαστική αρωγή:

Το δικαίωμα δικαστικής αρωγής στο πλαίσιο διαδικασιών εκτέλεσης του ΕΕΣ μπορεί να υποβληθεί σε έλεγχο επάρκειας πόρων σύμφωνα με τα ίδια κριτήρια που ισχύουν στην περίπτωση των ποινικών διαδικασιών.

Αποφάσεις για την παροχή δικαστικής αρωγής, μέσα ένδικης προστασίας και ευάλωτα άτομα

Οι ύποπτοι, οι κατηγορούμενοι και οι καταζητούμενοι πρέπει:

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΟΔΗΓΙΑ;

Εφαρμόζεται από τις 24 Νοεμβρίου 2016 και έπρεπε να γίνει νόμος στις χώρες της ΕΕ έως την 5η Μαΐου 2019.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Η οδηγία αυτή αποτελεί την έκτη και τελευταία δέσμη νομικών πράξεων που θεσπίστηκαν σύμφωνα με τον χάρτη πορείας της ΕΕ για την ενίσχυση των δικονομικών δικαιωμάτων των υπόπτων ή των κατηγορουμένων σε ποινικές διαδικασίες, ο οποίος δημοσιεύτηκε το 2009.

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στα εξής:

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Δικαστική αρωγή: για τους σκοπούς της παρούσας οδηγίας, νοείται η οικονομική βοήθεια που παρέχει μια χώρα της ΕΕ για συνδρομή δικηγόρου, επιτρέποντας στα άτομα που δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους για να καλύψουν τα δικαστικά έξοδα, να αποκτήσουν πρόσβαση σε δικηγόρο.
Χώρα εκτέλεσης: στο πλαίσιο ενός εντάλματος σύλληψης, η χώρα που καλείται από μια άλλη χώρα να συλλάβει και να παραδώσει άτομο το οποίο αναζητείται για άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του ή για επιβολή ποινής στερητικής της ελευθερίας του.
Καταζητούμενος: στο πλαίσιο ενός εντάλματος σύλληψης, το πρόσωπο που αναζητείται για άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του ή για επιβολή ποινής στερητικής της ελευθερίας του και του οποίου η σύλληψη και παράδοση ζητείται να γίνει σε άλλη χώρα.
Χώρα έκδοσης: στο πλαίσιο ενός εντάλματος σύλληψης, η χώρα που καλεί μια άλλη χώρα να συλλάβει και να παραδώσει άτομο το οποίο διώκεται για άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του ή για επιβολή ποινής στερητικής της ελευθερίας του.

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Οδηγία (ΕΕ) 2016/1919 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Οκτωβρίου 2016, σχετικά με τη δικαστική αρωγή για υπόπτους και κατηγορουμένους στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών και για καταζητούμενους σε διαδικασίες εκτέλεσης του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης (ΕΕ L 297 της 4.11.2016, σ. 1-8)

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1919 έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Η παρούσα ενοποιημένη έκδοση έχει μόνο αξία τεκμηρίωσης.

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης — Τίτλος VI — Δικαιοσύνη Άρθρο 47 — Δικαίωμα πραγματικής προσφυγής και αμερόληπτου δικαστηρίου (EE C 202 της 7.6.2016,σ. 403)

Οδηγία (EΕ) 2016/800 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαΐου 2016, σχετικά με τις δικονομικές εγγυήσεις για τα παιδιά που είναι ύποπτοι ή κατηγορούμενοι στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών (ΕΕ L 132 της 21.5.2016, σ. 1–20)

Οδηγία 2013/48/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2013, σχετικά με το δικαίωμα πρόσβασης σε δικηγόρο στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας και διαδικασίας εκτέλεσης του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, καθώς και σχετικά με το δικαίωμα ενημέρωσης τρίτου προσώπου σε περίπτωση στέρησης της ελευθερίας του και με το δικαίωμα επικοινωνίας με τρίτα πρόσωπα και με προξενικές αρχές κατά τη διάρκεια της στέρησης της ελευθερίας (ΕΕ L 294 της 6.11.2013, σ. 1-12)

Ψήφισμα του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009, για έναν οδικό χάρτη για την ενίσχυση των δικονομικών δικαιωμάτων των υπόπτων ή κατηγορουμένων σε ποινικές διαδικασίες (ΕΕ C 295 της 4.12.2009, σ. 1-3)

τελευταία ενημέρωση 14.05.2018



(1) Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και γίνεται τρίτη χώρα (χώρα εκτός ΕΕ) από την 1η Φεβρουαρίου 2020.