Οι ιδέες της ΕΕ για τον τρόπο μετάβασης σε μια επιτυχημένη οικονομία βασισμένη στα δεδομένα

Η ανακοίνωση συνιστά έγγραφο προσανατολισμού με ιδέες για τον τρόπο με τον οποίον μπορούν οι χώρες της ΕΕ να αξιοποιήσουν τα δεδομένα προς όφελος των οικονομιών τους. Τα πιθανά οφέλη μιας αναπτυσσόμενης οικονομίας βασισμένης στα δεδομένα περιλαμβάνουν την ευεξία των πολιτών, νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και πιο καινοτόμες δημόσιες υπηρεσίες.

ΠΡΆΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών: Προς μια ακμάζουσα οικονομία βασιζόμενη στα δεδομένα [COM(2014) 442 final της 2.7.2014]

ΣΎΝΟΨΗ

ΤΙ ΠΡΟΒΛΈΠΕΙ ΑΥΤΉ Η ΑΝΑΚΟΊΝΩΣΗ;

Η ανακοίνωση συνιστά έγγραφο προσανατολισμού με ιδέες για τον τρόπο με τον οποίον μπορούν οι χώρες της ΕΕ να αξιοποιήσουν τα δεδομένα προς όφελος των οικονομιών τους. Τα πιθανά οφέλη μιας αναπτυσσόμενης οικονομίας βασισμένης στα δεδομένα περιλαμβάνουν την ευεξία των πολιτών, νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και πιο καινοτόμες δημόσιες υπηρεσίες.

ΒΑΣΙΚΆ ΣΗΜΕΊΑ

Τα κύρια προβλήματα που διαπιστώθηκαν κατά τις δημόσιες διαβουλεύσεις για τα μαζικά δεδομένα είναι:

έλλειψη διασυνοριακού συντονισμού,

ανεπαρκείς υποδομές και ευκαιρίες χρηματοδότησης,

έλλειψη εμπειρογνωμόνων στον τομέα των δεδομένων και των συναφών δεξιοτήτων,

περίπλοκο νομικό περιβάλλον.

Η Επιτροπή παρουσιάζει τις ακόλουθες ιδέες για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων:

δημιουργία μιας σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τα μαζικά δεδομένα που να χρηματοδοτεί τις σημαντικότερες ιδέες (π.χ. στην εξατομικευμένη ιατρική και την εφοδιαστική τροφίμων)

ανάπτυξη ενός εκκολαπτηρίου ανοιχτών δεδομένων ώστε να συνδράμει τις ΜΜΕ στη δημιουργία αλυσίδων εφοδιασμού που βασίζονται στα δεδομένα και στην περαιτέρω χρήση του υπολογιστικού νέφους (όπου αποθηκεύονται τα δεδομένα και τυγχάνουν επεξεργασίας σε απομακρυσμένα κέντρα δεδομένων)

πρόταση νέων κανόνων για την κυριότητα δεδομένων και την ευθύνη παροχής δεδομένων μέσω επικοινωνίας από μηχάνημα σε μηχάνημα (δηλαδή μέσω οποιασδήποτε τεχνολογίας που επιτρέπει σε δικτυωμένες συσκευές να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να διεξάγουν ενέργειες χωρίς τη χειροκίνητη παρέμβαση ανθρώπων, για παράδειγμα, μέσω της απομακρυσμένης παρακολούθησης. Στον τομέα της ανανέωσης προϊόντων, ένα αυτόματο μηχάνημα πώλησης μπορεί να ενημερώνει τον διανομέα όταν τα επίπεδα διαθεσιμότητας ενός συγκεκριμένου προϊόντος είναι χαμηλά)

χάρτης των υφιστάμενων σχετικών προτύπων δεδομένων για σειρά τομέων μαζικών δεδομένων (π.χ. υγεία, μεταφορές, περιβάλλον, εμπόριο λιανικής πώλησης, κατασκευαστική βιομηχανία, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, κ.λπ.) με σκοπό να συμβάλει στη δημιουργία περιβάλλοντος ανταλλαγής ανοιχτών δεδομένων

δημιουργία σειράς κέντρων αριστείας υπερυπολογιστικής ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ειδικευμένων εργαζομένων στον τομέα των δεδομένων στην Ευρώπη (η υπερυπολογιστική αναφέρεται σε υπολογιστές που επεξεργάζονται δεδομένα με πολύ υψηλές ταχύτητες)

δημιουργία δικτύου εγκαταστάσεων επεξεργασίας δεδομένων στις διάφορες χώρες της ΕΕ (αυτές οι εγκαταστάσεις είναι μέρη όπου γίνεται επεξεργασία δεδομένων· ένα παράδειγμα δικτύου είναι το ευρωπαϊκό δίκτυο δεδομένων για την ερευνητική και εκπαιδευτική κοινότητα, ονόματι Geant).

ΠΛΑΊΣΙΟ

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες, οι βιομηχανικές διαδικασίες και η έρευνα οδηγούν στη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων σε πρωτοφανή κλίμακα, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και νέων επιχειρηματικών διαδικασιών και επιστημονικών μεθοδολογιών. Τα σύνολα δεδομένων που προκύπτουν είναι τόσο μεγάλα και σύνθετα ώστε καθίσταται δυσχερής η επεξεργασία τέτοιων «μαζικών δεδομένων» με τη χρήση των υφιστάμενων εργαλείων και μεθόδων διαχείρισης δεδομένων.

Τα υψηλά επίπεδα ανάπτυξης της τεχνολογίας και των υπηρεσιών δεδομένων θα μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικά οικονομικά οφέλη σε διάφορους τομείς, οι οποίοι εκτείνονται από την υγεία, την επισιτιστική ασφάλεια, το κλίμα και την αποδοτικότητα των πόρων έως την ενέργεια και τα ευφυή συστήματα μεταφορών.

ΒΑΣΙΚΟΊ ΌΡΟΙ

Τα μαζικά δεδομένα (π.χ. γεωγραφικές πληροφορίες, στατιστικά στοιχεία, μετεωρολογικά δεδομένα, ερευνητικά δεδομένα, δεδομένα μεταφορών, δεδομένα κατανάλωσης ενέργειας ή δεδομένα για την υγεία) αναφέρονται σε μεγάλα σύνολα διαφορετικών τύπων δεδομένων που παράγονται με υψηλές ταχύτητες από πολλά και διαφορετικά είδη πηγών.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο Ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 09.01.2015