Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης των Συνόρων (Eurosur)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), με σκοπό τη βελτίωση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων και την πρόληψη του διασυνοριακού εγκλήματος και της παράνομης μετανάστευσης, θέσπισε το Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης των Συνόρων (Eurosur).

ΠΡΑΞΗ

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1052/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2013, για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης των Συνόρων (Eurosur).

ΣΥΝΟΨΗ

Τον Οκτώβριο του 2013, η ΕΕ ενέκρινε κανονισμό για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης των Συνόρων (Eurosur).

Σύστημα πολλαπλών στόχων

Το Eurosur είναι ένα σύστημα πολλαπλών στόχων με σκοπό την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης και του διασυνοριακού εγκλήματος στα εξωτερικά σύνορα. Συμβάλλει επίσης στη διασφάλιση της προστασίας και της διάσωσης της ζωής μεταναστών που προσπαθούν να προσεγγίσουν τις ευρωπαϊκές ακτές.

Παρέχει μηχανισμό που επιτρέπει στις υπηρεσίες επιτήρησης των συνόρων την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών και τη συνεργασία. Όλες οι εθνικές αρχές των χωρών της ΕΕ που είναι επιφορτισμένες με την επιτήρηση των συνόρων (π.χ. συνοριοφύλακες, αστυνομία, ακτοφυλακή, ναυτικό κ.λπ.) πρέπει να συντονίσουν τις δραστηριότητές τους, μέσω εθνικών κέντρων συντονισμού, με τις αρχές άλλων χωρών της ΕΕ και τον οργανισμό συνόρων της ΕΕ, τον Frontex.

Ταχύτερη αντίδραση χάρη σε βελτιωμένη πληροφόρηση

Το EUROSUR ακολουθεί προσέγγιση που βασίζεται σε επεξεργασμένες πληροφορίες, επιτρέποντας σε εθνικούς οργανισμούς καθώς και οργανισμούς της ΕΕ να κατανοήσουν καλύτερα τι συμβαίνει στα εξωτερικά σύνορα και να αντιδράσουν ταχύτερα σε νέες οδούς και μεθόδους που χρησιμοποιούνται από εγκληματικά δίκτυα.

Ικανότητα ταχείας ανταπόκρισης

Το EUROSUR δίνει στις χώρες της ΕΕ τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται ταχύτερα όχι μόνο σε μεμονωμένα συμβάντα, αλλά και σε κρίσιμες καταστάσεις που παρουσιάζονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Για τον σκοπό αυτόν, τα εξωτερικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα διαιρούνται σε «τμήματα συνόρων» και για το κάθε ένα από αυτά έχει καθοριστεί ένα χαμηλό, μεσαίο και υψηλό «επίπεδο επίπτωσης». Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται δυνατός ο προσδιορισμός των ευαίσθητων σημείων στα εξωτερικά σύνορα, με τυποποιημένη αντίδραση σε εθνικό επίπεδο και επίπεδο ΕΕ, αν είναι απαραίτητο.

Θεμελιώδη δικαιώματα

Οι χώρες της ΕΕ που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία του Σένγκεν και ο Frontex πρέπει να σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα, ιδίως την αρχή της μη επαναπροώθησης (σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η παράδοση πραγματικού θύματος διώξεων στον διώκτη του) και την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Έναρξη ισχύος

Το Eurosur λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2013 στις 19 χώρες της ΕΕ που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία του Σένγκεν και έχουν νότια και ανατολικά εξωτερικά σύνορα. Οι υπόλοιπες 11 χώρες Σένγκεν εντάχθηκαν στο Eurosur την 1η Δεκεμβρίου 2014.

Το Ηνωμένο Βασίλειο (1), η Ιρλανδία και η Δανία δεν συμμετείχαν στην έγκριση του παρόντος κανονισμού. Συμφωνήθηκε, ωστόσο, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο (1) και η Ιρλανδία μπορούν να συνεργάζονται με το Eurosur μέσω περιφερειακών δικτύων. Η Δανία έχει πλέον αποφασίσει να συμμετάσχει στο Eurosur.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Πράξη

Έναρξη ισχύος

Προθεσμία για μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1052/2013

26.11.2013.

-

ΕΕ L 295 της 6.11.2013

τελευταία ενημέρωση 22.04.2014



(1) Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και γίνεται τρίτη χώρα (χώρα εκτός ΕΕ) από την 1η Φεβρουαρίου 2020.