Ενίσχυση της διασύνδεσης του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης

Ένα διασυνδεδεμένο ευρωπαϊκό δίκτυο ενέργειας θα συμβάλει στη διασφάλιση οικονομικά προσιτής, ασφαλούς και βιώσιμης ενέργειας, και θα ενισχύσει την ανάπτυξη και την απασχόληση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο: Επίτευξη του στόχου διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας της τάξης του 10 % - Καθιστώντας το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης έτοιμο για το 2020 [COM(2015) 82 final της 25.2.2015]

Παραρτήματα της ανακοίνωσης της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο: Επίτευξη του στόχου διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας της τάξης του 10 % - Καθιστώντας το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης έτοιμο για το 2020 [COM(2015) 82 final/2 της 25.2.2015)

ΣΥΝΟΨΗ

Ένα διασυνδεδεμένο ευρωπαϊκό δίκτυο ενέργειας θα συμβάλει στη διασφάλιση οικονομικά προσιτής, ασφαλούς και βιώσιμης ενέργειας, και θα ενισχύσει την ανάπτυξη και την απασχόληση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ;

Προβλέπει τα απαιτούμενα μέτρα για την επίτευξη του στόχου διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας της τάξης του 10 % έως το 2020, ο οποίος ανακοινώθηκε το 2014 από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εγκρίθηκε μαζί με ένα έγγραφο γενικότερης υφής που καθορίζει το στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για μια ανθεκτική Ενεργειακή Ένωση με μακρόπνοη πολιτική για την κλιματική αλλαγή.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Τι σημαίνει ο στόχος του 10 %;

Κάθε χώρα της ΕΕ θα πρέπει να τοποθετήσει ηλεκτρικά καλώδια που καθιστούν δυνατή τη μεταφορά τουλάχιστον του 10 % της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στις γειτονικές χώρες της ΕΕ.

Οφέλη

Στα οφέλη της διασύνδεσης για την ΕΕ και τις μεμονωμένες χώρες της συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

Δώδεκα χώρες της ΕΕ δεν διαθέτουν καλές διασυνδέσεις με τις υπόλοιπες (δηλαδή το επίπεδο διασύνδεσής τους είναι κατώτερο του 10 %):

Πώς θα επιτευχθεί ο στόχος;

Το κυριότερο μέσο επίτευξης του στόχου είναι ο κατάλογος υποδομών «έργα κοινού ενδιαφέροντος» (ΕΚΕ). Τριάντα επτά από τα έργα αυτά αφορούν τη διασύνδεση της ηλεκτρικής ενέργειας σε χώρες της ΕΕ. Εάν τα έργα αυτά ολοκληρωθούν έως το 2020, αναμένεται ότι μόνο η Ισπανία και η Κύπρος δεν θα έχουν υλοποιήσει τον στόχο του 10%.

Χρηματοδοτικό και ρυθμιστικό πλαίσιο

Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 35 δισ. ευρώ για την επίτευξη του στόχου του 10 % έως το 2020. Ορισμένα έργα μπορούν να λάβουν επιχορήγηση από τη διευκόλυνση«Συνδέοντας την Ευρώπη» (ΔΣΕ). Οι χώρες της ΕΕ μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Τα ΕΚΕ μπορούν επίσης να λάβουν υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων.

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1315/2013 για τα διευρωπαϊκά ενεργειακά δίκτυα (ΔΕΔ-Ε) καθιερώνει τη δυνατότητα διασυνοριακού επιμερισμού του κόστους στην ΕΕ με βάση τα οφέλη που παράγονται για την οικεία χώρα της ΕΕ.

Ετήσιες εκθέσεις

Η Επιτροπή θα υποβάλλει ετησίως έκθεση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την υλοποίηση των ΕΚΕ και την πρόοδο για την επίτευξη του 10 %.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

* Ενεργειακό μείγμα: το φάσμα των διαθέσιμων πηγών ενέργειας.

* Ενεργειακό δίκτυο: το σύστημα διανομής της ενέργειας (περιλαμβάνει καλώδια, υποσταθμούς κ.λπ.).

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε:

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, την Επιτροπή των Περιφερειών και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: Στρατηγική πλαίσιο για μια ανθεκτική Ενεργειακή Ένωση με μακρόπνοη πολιτική για την κλιματική αλλαγή [COM(2015) 80 final της 25.2.2015]

Κανονισμός (ΕΕ) 2015/1017 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 2015, για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, τον Ευρωπαϊκό Κόμβο Επενδυτικών Συμβουλών και την Ευρωπαϊκή Πύλη Επενδυτικών Έργων και την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1291/2013 και (ΕΕ) αριθ. 1316/2013 - το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΕ L 169 της 1.7.2015, σ. 1-38)

τελευταία ενημέρωση 24.07.2015



(1) Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και γίνεται τρίτη χώρα (χώρα εκτός ΕΕ) από την 1η Φεβρουαρίου 2020.