Σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τις κυψέλες καυσίμου και υδρογόνου
Η κοινή επιχείρηση «Κυψέλες καυσίμου και υδρογόνο 2» (ΚΕ ΚΚΥ) υλοποιεί μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) όπου συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο βιομηχανικός κλάδος των κυψελών καυσίμου και του υδρογόνου (που εκπροσωπείται από τον βιομηχανικό όμιλο «NEW Industry Grouping») και η ερευνητική κοινότητα (που εκπροσωπείται από τον ερευνητικό όμιλο «N.ERGHY»). Στόχος της είναι να επιταχύνει την ανάπτυξη και την ανάπτυξη τεχνολογιών για κυψέλες καυσίμου και υδρογόνο.
ΠΡΆΞΗ
Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 559/2014 του Συμβουλίου, της 6ης Μαΐου 2014, για τη σύσταση της κοινής επιχείρησης «Κυψέλες καυσίμου και υδρογόνο 2»
ΣΎΝΟΨΗ
Η ΚΕ ΚΚΥ θέλει να αναπτύξει τα οφέλη των κυψελών καυσίμου, μιας αποτελεσματικής τεχνολογίας μετατροπής (δηλ. μετατρέπει μια πηγή καυσίμου σε ηλεκτρική ενέργεια) καθώς και του υδρογόνου, ενός καθαρού φορέα ενέργειας, προκειμένου να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ενεργειακών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Δυνητικά, οι κυψέλες καυσίμου και το υδρογόνο μπορούν να προσφέρουν σειρά πλεονεκτημάτων όπως:
— |
να δώσουν τη δυνατότητα στην τεχνολογία ανανεώσιμης ενέργειας να εφαρμόζεται στις μεταφορές,
|
— |
να διευκολύνουν την κατανεμημένη (δηλ. μικρής κλίμακας) παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, και
|
— |
να αντιμετωπίσουν τη διαλείπουσα φύση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως της αιολικής ενέργειας.
|
Η αξιοποίηση της χρήσης τους θα πρέπει να συμβάλλει στην καταπολέμηση των ανθρακούχων εκπομπών, στη μείωση της εξάρτησης από κυρίως εισαγόμενους υδρογονάνθρακες και να συνεισφέρει στην ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας.
Μετά από μια επιτυχημένη πρώτη γενιά κατά τη διάρκεια της οποίας ορισμένες πρώιμες εφαρμογές έφτασαν στην αγορά, η ΚΕ ΚΚΥ επιδιώκει την επιτάχυνση της εμπορικής ανάπτυξης της ενέργειας με βάση το υδρογόνο, καθώς και των λύσεων μεταφορών σε όλη την Ευρώπη. Η ΚΕ ΚΚΥ δημιουργήθηκε για χρονική περίοδο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.
Η φάση αυτή αφορά τη βελτίωση των επιδόσεων και τη μείωση του κόστους των προϊόντων, καθώς επίσης την επίδειξη σε ευρύτερη κλίμακα της ετοιμότητας της τεχνολογίας στον τομέα των μεταφορών (αυτοκίνητα, λεωφορεία και υποδομές ανεφοδιασμού) και της ενέργειας (παραγωγή και διανομή υδρογόνου, αποθήκευση ενέργειας και στατική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας).
Διαχείριση
Η ΚΕ ΚΚΥ είναι νομική οντότητα που έχει δημιουργηθεί σύμφωνα με το άρθρο 187 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (το οποίο επιτρέπει τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε επίπεδο ΕΕ στο πεδίο της βιομηχανικής έρευνας), Η ΚΕ αποφασίζει το δικό της στρατηγικό ερευνητικό πρόγραμμα και χρηματοδοτεί έργα που επιλέγονται μετά από προσκλήσεις υποβολής προτάσεων που δημοσιεύονται στον δικτυακό τόπο της ΚΕ ΚΚΥ. Η κοινή επιχείρηση εφαρμόζει τους κανόνες συμμετοχής του προγράμματος «Ορίζοντας 2020».
Την κοινή επιχείρηση διαχειρίζεται ένας εκτελεστικός διευθυντής που στηρίζεται από το προσωπικό του γραφείου προγράμματος. Η κοινή επιχείρηση έχει διοικητικό συμβούλιο που απαρτίζεται από εκπροσώπους του κλάδου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Φέρει τη συνολική ευθύνη για τη λειτουργία της κοινής επιχείρησης και επιβλέπει την εφαρμογή των δραστηριοτήτων της. Λαμβάνει συμβουλές από επιστημονική επιτροπή σε θέματα επιστημονικών προτεραιοτήτων. Επίσης, υπάρχει και μια ομάδα εκπροσώπων των κρατών που εκπροσωπεί τις χώρες που συμμετέχουν, καθώς και ένα φόρουμ συμφεροντούχων. Οι αποφάσεις λαμβάνονται σύμφωνα με τους κανόνες ψηφοφορίας που έχουν καθοριστεί από την κοινή επιχείρηση.
Το άρθρο 209 του δημοσιονομικού κανονισμού της ΕΕ [κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012] προβλέπει νέους, λιγότερο αυστηρούς κανόνες ειδικά προσαρμοσμένους για οργανισμούς ΣΔΙΤ της ΕΕ.
Προϋπολογισμός
Η χρηματοδοτική συνεισφορά της ΕΕ (συμπεριλαμβανομένης της ΕΖΕΣ) προς την κοινή επιχείρηση ΚΚΥ για την κάλυψη των διοικητικών δαπανών και των λειτουργικών δαπανών ανέρχεται έως 665 εκατομμύρια ευρώ και συνδυάζεται με παρεμφερές ποσό από τους συμμετέχοντες. Η κοινή επιχείρηση επιδιώκει επίσης να αναπτύξει συνέργειες με τα Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της ΕΕ (ΕΔΕΤ).
ΠΑΡΑΠΟΜΠΈΣ
Πράξη |
Έναρξη ισχύος |
Προθεσμία για μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών |
Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης |
27.6.2014 |
- |
ΣΥΝΑΦΕΊΣ ΠΡΆΞΕΙΣ
Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1291/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση του προγράμματος-πλαισίου «Ορίζων 2020» για την έρευνα και την καινοτομία (2014-2020) και την κατάργηση της απόφασης αριθ. 1982/2006/ΕΚ (Επίσημη Εφημερίδα L 347 της 20.12.2013, σ. 104-173)
Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 10.08.2014