Ένταξη των Ρομά σε σχέση με την αρχή της ίσης μεταχείρισης

 

ΣΎΝΟΨΗ

Η σύσταση του Συμβουλίου που εκδόθηκε το 2013 ζητεί να ληφθούν μέτρα σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των διακρίσεων, με στόχο την ενίσχυση της ένταξης των Ρομά, της μεγαλύτερης εθνοτικής μειονότητας της Ευρώπης.

ΠΟΙΟΣ ΕΊΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΌΣ ΤΗΣ ΣΎΣΤΑΣΗΣ;

Καταδεικνύει την ισχυρή και κοινή πολιτική δέσμευση όλων των χωρών της ΕΕ με στόχο την ενίσχυση των προσπάθειών τους για:

την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων, και

την επίτευξη πραγματικών βελτιώσεων στην προώθηση της ένταξης των Ρομά στους τομείς της εκπαίδευσης, της απασχόλησης, της υγείας και της στέγασης.

ΒΑΣΙΚΆ ΣΗΜΕΊΑ

Ειδικότερα όσον αφορά τις διακρίσεις, η σύσταση καλεί τις χώρες της ΕΕ:

να εφαρμόσουν πλήρως την οδηγία 2000/43/ΕΚ, η οποία θεσπίζει πλαίσιο για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρησιμεύουν ως σημείο αναφοράς για τη συμμόρφωση των νομοθεσιών και των πρακτικών με τα ανθρώπινα δικαιώματα,

να εφαρμόσουν —τόσο σε περιφερειακό όσο και σε τοπικό επίπεδο— μέτρα εξάλειψης του κοινωνικού διαχωρισμού των Ρομά (π.χ. δράσεις για τον τερματισμό του χωρισμού του πληθυσμού σε διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες). Τα εν λόγω μέτρα, με στόχο την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, θα πρέπει να συνοδεύονται από κατάλληλες εκστρατείες κατάρτισης και ενημέρωσης, που θα απευθύνονται σε τοπικούς δημόσιους υπαλλήλους, σχετικές ομάδες πολιτών καθώς και στους ίδιους τους Ρομά,

να μεριμνήσουν ώστε, σε περίπτωση αναγκαστικών εξώσεων, να γίνονται πλήρως σεβαστές η νομοθεσία της Ένωσης καθώς και άλλες διεθνείς υποχρεώσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την ευρωπαϊκή σύμβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων,

να εφαρμόσουν μέτρα για την καταπολέμηση των διακρίσεων και των προκαταλήψεων κατά των Ρομά σε κάθε κοινωνικό τομέα:

ενισχύοντας τη συνειδητοποίηση των κοινοτήτων Ρομά και του ευρέος κοινού σχετικά με τα οφέλη της ένταξης των Ρομά,

εντείνοντας την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης ως προς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά μέσω της χρήσης κατάλληλων εκπαιδευτικών και διδακτικών υλικών,

καταπολεμώντας τη φρασεολογία και τη ρητορική του μίσους κατά των Ρομά και άλλες συμπεριφορές που υποκινούν διακρίσεις και προκαταλήψεις.

Παρακολούθηση και αξιολόγηση

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να παρακολουθούν και να αξιολογούν την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνουν τόσο όσον αφορά την εφαρμογή των οικείων εθνικών τους στρατηγικών ένταξης των Ρομά όσο και στο πλαίσιο των ευρύτερων πολιτικών τους κοινωνικής ένταξης.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω του καθορισμού στόχων ή μέσω της συλλογής ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων σχετικά με τον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο των μέτρων που έχουν ληφθεί.

Ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναπτύξει ένα πολυετές πρόγραμμα για τους Ρομά (2012–2020). Εκπονεί τακτικές εκθέσεις σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και παρέχει τεκμηριωμένες συμβουλές στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και στις χώρες της ΕΕ με βάση δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από ολόκληρη την ΕΕ.

Υποβολή εκθέσεων και παρακολούθηση

Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να υποβάλουν έκθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως την 1η Ιανουαρίου 2016 σχετικά με όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί σύμφωνα με τη σύσταση. Ακολούθως, θα πρέπει να παρέχουν τα εν λόγω στοιχεία σε ετήσια βάση.

Η Επιτροπή, με τη σειρά της, διασφαλίζει ότι τα παρεχόμενα στοιχεία χρησιμεύουν ως βάση για την ετήσια έκθεσή της σχετικά με την υλοποίηση των εθνικών στρατηγικών για την ένταξη των Ρομά.

Τα αποτελέσματα θα ληφθούν, επίσης, υπόψη κατά τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής. Από το 2012, ως μέρος του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, το Συμβούλιο εξέδωσε ειδικές ανά χώρα συστάσεις για πέντε χώρες με μεγάλες κοινότητες Ρομά (Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Σλοβακία).

ΠΛΑΊΣΙΟ

ΠΡΆΞΗ

Σύσταση του Συμβουλίου της 9ης Δεκεμβρίου 2013 για αποτελεσματικά μέτρα ένταξης των Ρομά στα κράτη μέλη (ΕΕ C 378 της 24.12.2013, σ. 1-7)

ΣΥΝΑΦΕΊΣ ΠΡΆΞΕΙΣ

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών — Πλαίσιο της ΕΕ για εθνικές στρατηγικές ένταξης των Ρομά μέχρι το 2020 [COM(2011) 173 τελικό της 5ης Απριλίου 2011].

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών — Έκθεση του 2015 σχετικά με την εφαρμογή του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εθνικές στρατηγικές ένταξης των Ρομά [COM(2015) 299 final της 17ης Ιουνίου 2015].

Οδηγία 2000/43/ΕΚ του Συμβουλίου, της 29ης Ιουνίου 2000, περί εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης προσώπων ασχέτως φυλετικής ή εθνοτικής τους καταγωγής (ΕΕ L 180 της 19.7.2000, σ. 22-26)

Πλαίσιο της ΕΕ για εθνικές στρατηγικές ένταξης των Ρομά μέχρι το 2020 – Συμπεράσματα του Συμβουλίου (ΕΕ C 258 της 2.9.2011, σ. 6–9)

τελευταία ενημέρωση 26.10.2015