16.2.2018   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 60/13


Πρόσκληση υποβολής προτάσεων

Το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προσφέρει μια νέα χορηγία EIBURS στο πλαίσιο του Προγράμματος για τη Γνώση

(2018/C 60/14)

Το «Πρόγραμμα για τη Γνώση» του Ινστιτούτου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων χρησιμοποιεί ως δίαυλο των χορηγιών του για την έρευνα διάφορα προγράμματα, εκ των οποίων το ένα είναι:

το EIBURS, το πρόγραμμα χορηγιών της ΕΤΕπ για πανεπιστημιακή έρευνα (EIB University Research Sponsorship Programme)

Το EIBURS επιχορηγεί πανεπιστημιακά τμήματα ή ερευνητικά κέντρα συνδεόμενα με πανεπιστήμια στα κράτη μέλη της ΕΕ και στις υποψήφιες ή δυνητικά υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες τα οποία πραγματοποιούν έρευνα σε θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Τράπεζα. Οι χορηγίες EIBURS, οι οποίες ανέρχονται σε ποσό μέχρι 100 000 ευρώ ετησίως και έχουν τριετή διάρκεια, απονέμονται κατόπιν διαγωνισμού σε ενδιαφερόμενα πανεπιστημιακά τμήματα ή ερευνητικά κέντρα τα οποία έχουν αναγνωρισμένη εξειδίκευση στον επιλεγέντα τομέα. Οι επιτυχόντες θα κληθούν να υποβάλουν ποικίλα παραδοτέα, τα οποία θα καθοριστούν σε σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, το πρόγραμμα EIBURS καλεί τους ενδιαφερομένους να υποβάλουν προτάσεις σχετικά με ένα νέο ερευνητικό θέμα:

«Οι οικονομικές επιπτώσεις μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας»

Οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εργάζονται εντατικά για τον σχεδιασμό μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της ΕΕ, η οποία θα συνδέει την εσωτερική ασφάλεια με τις σχέσεις με τις γειτονικές περιοχές στο πλαίσιο της εξωτερικής δράσης της ΕΕ και θα στοχεύει σε αύξηση της αποτελεσματικότητας της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας. Αυτή η επίτευξη συναίνεσης σχετικά με νέες κοινές πολιτικές στο πεδίο αυτό είναι σήμερα ακόμη πιο επίκαιρη, ενόψει της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Η ανάπτυξη αυτού του νέου τομέα πολιτικής μπορεί να έχει σημαντικές δημοσιονομικές και χρηματοδοτικές συνέπειες για τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένου του στόχου βελτίωσης της αποτελεσματικότητας μέσω της από κοινού χρήσης των πόρων. Παραδείγματος χάριν, οι διαγωνισμοί δημόσιων συμβάσεων θα μπορούσαν να διεξάγονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και όχι σε εθνικό επίπεδο, όπως γίνεται συνήθως. Σκοπός της προτεινόμενης έρευνας είναι να αξιολογήσει τις οικονομικές επιπτώσεις που θα είχε ο συντονισμός των δαπανών της κοινής ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας και τον αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη και την ικανότητα καινοτομίας. Η αύξηση της οικονομικής και επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας φαίνεται να αποτελεί βασικό κίνητρο για μια τέτοια εξέλιξη προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης. Ωστόσο, παραμένει αναγκαίο να αξιολογηθεί πληρέστερα το πραγματικό μέγεθος των οικονομικών επιπτώσεων αυτών των μέτρων.

Το προτεινόμενο ερευνητικό πρόγραμμα θα προσδιορίσει σαφέστερα το ύψος των οικονομικών πόρων (δαπάνες, προσωπικό κ.λπ.) που διατίθενται από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμυνα και την ασφάλεια και θα επιδιώξει να εντοπίσει τους τομείς στους οποίους υπάρχουν οι μεγαλύτερες δυνατότητες αύξησης της αποτελεσματικότητας, ιδίως μέσω της αποφυγής της αναποτελεσματικής αλληλεπικάλυψης δαπανών. Στο πλαίσιο αυτό, θα εξετάσει επίσης τους υποτομείς οικονομικής δραστηριότητας και τις περιφέρειες που επηρεάζονται περισσότερο από τις στρατιωτικές δαπάνες. Ο ρόλος και το μέγεθος του αμυντικού προϋπολογισμού σε σχέση με τον συνολικό προϋπολογισμό δημόσιων δαπανών, καθώς και οι τρέχουσες πηγές χρηματοδότησης, πρέπει να εξεταστούν ενδελεχώς. Μια άλλη, επίσης σημαντική πτυχή είναι η συμβολή των αμυντικών δαπανών στην τόνωση της δραστηριότητας στους τομείς τόσο της επιστήμης όσο και της καινοτομίας. Η έρευνα πρέπει να μπορέσει να αξιολογήσει τις συνέπειες μιας προβλεπόμενης αύξησης των αμυντικών προϋπολογισμών, ιδίως στο 2 % του ΑΕΠ που έχει θέσει ως στόχο το ΝΑΤΟ.

Η ΕΤΕπ επιθυμεί να καλύπτουν οι ερευνητικές προτάσεις τα ακόλουθα σημεία:

η έρευνα θα εξετάσει τα θέματα που αναφέρονται ανωτέρω για την ΕΕ ως σύνολο, αλλά θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει διεξοδικές μελέτες για περίπου πέντε αντιπροσωπευτικές χώρες·

θα αναλυθούν οι επιλογές πολιτικής για την ολοκλήρωση, καθώς και οι οικονομικές τους συνέπειες·

θα διερευνηθούν τα κατάλληλα χρηματοπιστωτικά εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προσφέρουν δυνατότητες μόχλευσης δημόσιων πόρων (τόσο πόρων της ΕΕ, όσο και εθνικών πόρων).

Στο πρόγραμμα είναι δυνατόν να ενταχθούν και άλλες δραστηριότητες σχετικές με τον προαναφερόμενο τομέα έρευνας, τις οποίες το πανεπιστημιακό κέντρο θα επιθυμούσε να αναλάβει με τη βοήθεια της παρεχόμενης επιχορήγησης – όπως π.χ. (i) διοργάνωση σεμιναρίων ή διαλέξεων, (ii) δημιουργία βάσεων δεδομένων και (iii) εκπόνηση ενδελεχών περιπτωσιολογικών μελετών (case studies).

Οι προτάσεις πρέπει να υποβληθούν στην αγγλική γλώσσα το αργότερο μέχρι τις 15 Απριλίου 2018, ώρα 24:00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης). Οι προτάσεις που θα υποβληθούν μετά την ημερομηνία αυτή δεν θα ληφθούν υπόψη. Οι προτάσεις πρέπει να αποσταλούν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη διεύθυνση:

Events.EIBInstitute@eib.org

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία επιλογής του προγράμματος EIBURS και το Ινστιτούτο της ΕΤΕπ είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση: http://institute.eib.org/.