4.12.2014   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

CA 434/1


ΠΡΟΚΉΡΥΞΗ ΓΕΝΙΚΟΫ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΫ

EPSO/AST/134/14

ΒΟΗΘΟΊ (AST 3) ΣΤΟΝ ΤΟΜΈΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΏΝ ΕΡΓΑΣΙΏΝ

(2014/C 434 A/01)

 

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Επιλογής Προσωπικού (EPSO) διοργανώνει γενικό διαγωνισμό βάσει τίτλων και δοκιμασιών με σκοπό την κατάρτιση εφεδρικού πίνακα για την πλήρωση κενών θέσεων μόνιμων υπαλλήλων ως «βοηθών» (1) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πριν υποβάλετε αίτηση υποψηφιότητας, πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά τους γενικούς κανόνες που εφαρμόζονται στους γενικούς διαγωνισμούς οι οποίοι έχουν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 60 A της 1ης Μαρτίου 2014, καθώς και στον δικτυακό τόπο της EPSO.

Οι εν λόγω γενικοί κανόνες, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της προκήρυξης του διαγωνισμού, θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τους κανόνες σχετικά με τις διαδικασίες και τις λεπτομέρειες εγγραφής.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

I.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

II.

ΦΥΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ

III.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

IV.

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

V.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΒΑΣΕΙ ΤΙΤΛΩΝ

VI.

ΚΕΝΤΡΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

VII.

ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

VIII.

ΕΦΕΔΡΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ

I.   ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

1.

Αριθμός επιτυχόντων

30

2.

Τρόπος υποβολής υποψηφιότητας

Οι υποψήφιοι πρέπει να εγγραφούν ηλεκτρονικά, ακολουθώντας τη διαδικασία που αναφέρεται στον δικτυακό τόπο της EPSO, και ειδικότερα στις οδηγίες εγγραφής.

Προθεσμία (συμπεριλαμβανομένης της επικύρωσης): 13 Ιανουαρίου 2015 στις 12 το μεσημέρι, ώρα Βρυξελλών.

II.   ΦΥΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) αναζητά έμπειρο και πολυτάλαντο προσωπικό με ισχυρά κίνητρα που θα εργάζεται σε έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους τομείς υποστήριξης των κοινοβουλευτικών εργασιών:

Α.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Υποστήριξη των διοικητικών υπαλλήλων στις γραμματείες των κοινοβουλευτικών επιτροπών: προετοιμασία, μορφοποίηση και έλεγχος επίσημων εγγράφων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) (νομοθετικοί φάκελοι/εκθέσεις, γνωμοδοτήσεις κ.ά.) σύμφωνα με τα τρέχοντα πρότυπα του ΕΚ και του (εσωτερικού) κανονισμού του, με τη βοήθεια ειδικών/εσωτερικών εφαρμογών ΤΠ και εργαλείων/μακροεντολών· αποστολή οριστικοποιηθέντων εγγράφων προς μετάφραση μέσω του εσωτερικού συστήματος υποβολής αίτησης μετάφρασης και διασφάλιση της παρακολούθησης πριν από τη δημοσίευση στον δικτυακό τόπο του ΕΚ (αυστηρός καθορισμός και τήρηση των προθεσμιών μετάφρασης με σκοπό την εφαρμογή της πολιτικής του Κοινοβουλίου για την πολυγλωσσία).

Παραλαβή τροπολογιών επί νομοθετικών κειμένων οι οποίες κατατίθενται από βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέσω των καθιερωμένων διαύλων του ΕΚ, έλεγχος της συμμόρφωσής τους με τα κριτήρια παραλαβής και επεξεργασία τους με ειδικό εργαλείο σύνταξης, μέσω της χρήσης ειδικής μακροεντολής για την κατάρτιση προσωρινών καταλόγων ψηφοφορίας.

Υποστήριξη των επικεφαλής στις γραμματείες των κοινοβουλευτικών επιτροπών και των διοικητικών υπαλλήλων όσον αφορά τον καθορισμό χρονοδιαγραμμάτων για τους νομοθετικούς φακέλους που διεκπεραιώνονται από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Παροχή υποστήριξης κατά τον προγραμματισμό και τη διοργάνωση συνεδριάσεων επιτροπών/αντιπροσωπειών [ετήσιος προγραμματισμός των συνεδριάσεων σύμφωνα με άλλες κοινοβουλευτικές δραστηριότητες, όπως ορίζονται στο επίσημο χρονοδιάγραμμα του ΕΚ, κατάρτιση των ημερήσιων διατάξεων/διατάξεων των εργασιών, κατάρτιση φακέλων που τίθενται στη διάθεση των βουλευτών —σε έντυπη μορφή και μέσω του ενδοδικτύου— κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων των επιτροπών (eMeeting/ηλεκτρονικά εργαλεία του ΕΚ) κ.λπ.].

Παροχή υποστήριξης κατά την επίβλεψη και διεκπεραίωση διοικητικών εργασιών και την ομαλή λειτουργία 1. των συνεδριάσεων επιτροπών και αντιπροσωπειών (επαφές με άλλες υπηρεσίες του ΕΚ: προγραμματισμός, υλικοτεχνική υποστήριξη, κλητήρες, διερμηνεία, τεχνικός εξοπλισμός, κατάλογοι παρουσίας και πρακτικά κ.λπ.)· 2. δημόσιες ακροάσεις· 3. άλλες δραστηριότητες επιτροπών/αντιπροσωπειών, όπως μεικτές κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις, άτυπες συναντήσεις και τριμερείς διάλογοι με τη συμμετοχή διοργανικών φορέων στο πλαίσιο της συνήθους νομοθετικής διαδικασίας και προπαρασκευαστικές συνεδριάσεις σε επίπεδο προσωπικού/τεχνικό επίπεδο.

Τα ανωτέρω καθήκοντα περιλαμβάνουν ενίοτε την υποδοχή εμπειρογνωμόνων, εκπροσώπων εθνικών αρχών κ.ά. (από την ΕΕ και τρίτες χώρες) που συμμετέχουν ως ομιλητές σε συνεδριάσεις επιτροπών/αντιπροσωπειών, ακροάσεις και άλλες εκδηλώσεις, καθώς και την υποδοχή άλλων προσκεκλημένων επισκεπτών.

Υποστήριξη της διοργάνωσης αποστολών κοινοβουλευτικών επιτροπών/αντιπροσωπειών και άλλων εκδηλώσεων εκτός των τριών τόπων εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο, Στρασβούργο).

Τήρηση ηλεκτρονικών μητρώων και φακέλων και διαβίβαση των κατάλληλων εγγράφων που αφορούν (αιτιολογημένες) γνώμες των εθνικών κοινοβουλίων, εκτελεστικά μέτρα και κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις/επιτροπολογία.

Β.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Παροχή υποστήριξης κατά τη σύνταξη επεξηγηματικών κειμένων για το ευρύ κοινό, καθώς και για εσωτερική χρήση, υπό μορφή λέξεων-κλειδιών, επικεφαλίδων, ενημερωτικών σημειωμάτων κ.λπ., στην πρώτη σας γλώσσα και στην αγγλική, τη γαλλική και/ή τη γερμανική γλώσσα, και παροχή συμπληρωματικών πληροφοριών με στοιχεία πολυμέσων.

Δημιουργία και οριστικοποίηση σελιδοποίησης (διόρθωση κειμένων/έλεγχος γλωσσικής ποιότητας, συμμόρφωση με τα πρότυπα κ.λπ.) για τη δημοσίευση εγγράφων.

Τακτική επικαιροποίηση του δικτυακού τόπου της κοινοβουλευτικής επιτροπής/αντιπροσωπείας ή της μονάδας στο διαδίκτυο (COMPARL) και στο ενδοδίκτυο (eCommittee).

Σύνταξη του ενημερωτικού δελτίου της κοινοβουλευτικής επιτροπής/αντιπροσωπείας ή της μονάδας και τακτική επικαιροποίηση του καταλόγου συνδρομητών.

Αναζήτηση δελτίων Τύπου στους δικτυακούς τόπους άλλων θεσμικών οργάνων/οργανισμών και στη βάση δεδομένων Factiva.

Γ.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ

Διαχείριση της γενικής λειτουργικής ηλεκτρονικής θυρίδας της επιτροπής/αντιπροσωπείας/μονάδας και επιβεβαίωση της παραλαβής αλληλογραφίας για νομοθετικούς φακέλους και μη σχετικές με την ολομέλεια δραστηριότητες που διεξάγονται από τις επιτροπές/αντιπροσωπείες· επικαιροποίηση και αρχειοθέτηση νέας αλληλογραφίας στον ηλεκτρονικό φάκελο.

Σύνταξη και αποστολή, μέσω των ειδικών διαύλων του ΕΚ, τυποποιημένων εσωτερικών επιστολών και σημειωμάτων προς υπογραφή από προέδρους επιτροπών, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και/ή άλλα διοικητικά όργανα, καθώς και άλλης τυποποιημένης αλληλογραφίας (προσκλήσεις σε δημόσιες ακροάσεις που διοργανώνουν οι επιτροπές, απαντήσεις σε πολίτες κ.ά.).

Δ.

ΥΠΟΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΕΙΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ/ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ/ΜΟΝΑΔΑΣ

Διασφάλιση της ομαλής καθημερινής λειτουργίας της οικείας γραμματείας επιτροπής/αντιπροσωπείας/μονάδας όσον αφορά πρακτικές ρυθμίσεις και τη ροή πληροφοριών από και προς τη γραμματεία.

Υποστήριξη της διοίκησης σε έναν ή περισσότερους τομείς λειτουργικής και/ή επιχειρησιακής αρμοδιότητας, καθώς και παροχή υποστήριξης σε διάφορα ζητήματα με σκοπό τη διευκόλυνση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.

Παρακολούθηση όλων των δραστηριοτήτων στην οργανωτική δομή, διαβίβαση πληροφοριών σε ολόκληρο το φάσμα της ιεραρχίας, διευκόλυνση των διυπηρεσιακών σχέσεων και διατήρηση της επικοινωνίας με το προσωπικό.

Παροχή διοικητικής υποστήριξης, όπου χρειάζεται.

Τα καθήκοντα αυτά απαιτούν συχνές επαφές με διάφορες υπηρεσίες εντός της οικείας Γενικής Διεύθυνσης, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλων ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, καθώς και με κοινοβουλευτικούς βοηθούς, υπαλλήλους πολιτικών ομάδων και εξωτερικούς ενδιαφερόμενους φορείς.

Οι ειδικές γνώσεις και δεξιότητες στους διάφορους τομείς που προαναφέρονται, καθώς και οι τεχνικές προδιαγραφές του περιβάλλοντος και των ειδικών εργαλείων ΤΠ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προϋποθέτουν καλές γνώσεις πληροφορικής (ΤΠ).

Τα εν λόγω καθήκοντα ενδέχεται να περιλαμβάνουν μετακινήσεις εκτός Βρυξελλών σε μηνιαία βάση, ήτοι στο Στρασβούργο κατά τη διάρκεια των περιόδων συνόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

III.   ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

Κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας ηλεκτρονικής εγγραφής , οι υποψήφιοι πρέπει να πληρούν όλους τους ακόλουθους γενικούς και ειδικούς όρους:

1.

Γενικοί όροι

α)

Να είναι υπήκοοι κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

β)

Να απολαύουν των πολιτικών τους δικαιωμάτων.

γ)

Να είναι στρατολογικά τακτοποιημένοι σύμφωνα με την εφαρμοστέα νομοθεσία περί στρατολογίας.

δ)

Να διαθέτουν τα εχέγγυα ήθους που απαιτούνται για την άσκηση των προβλεπόμενων καθηκόντων.

2.

Ειδικοί όροι

2.1.

Απαιτούμενοι τίτλοι και επαγγελματική πείρα

Σπουδές μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που πιστοποιούνται με δίπλωμα (πτυχίο) σχετικό με τη φύση των καθηκόντων και τρία τουλάχιστον έτη επαγγελματικής πείρας, εκ των οποίων τουλάχιστον δύο σε θέση σχετική με τη φύση των καθηκόντων.

ή

Πλήρεις σπουδές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πιστοποιούμενες από δίπλωμα το οποίο παρέχει δικαίωμα πρόσβασης στη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση και έξι τουλάχιστον έτη επαγγελματικής πείρας, εκ των οποίων τουλάχιστον πέντε σε θέση σχετική με τη φύση των καθηκόντων.

2.2.

Γλωσσικές γνώσεις  (2)

Γλώσσα 1

Κύρια γλώσσα (ελάχιστο απαιτούμενο επίπεδο: C1)

Άριστη γνώση μίας από τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γλώσσα 2

Δεύτερη γλώσσα, υποχρεωτικά διαφορετική από τη γλώσσα 1 (ελάχιστο απαιτούμενο επίπεδο: B2)

Ικανοποιητική γνώση της αγγλικής, της γαλλικής ή της γερμανικής γλώσσας.

Δυνάμει της απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (τμήμα μείζονος συνθέσεως) στην υπόθεση C-566/10 P, Ιταλική Δημοκρατία κατά Επιτροπής, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ υποχρεούνται να αναφέρουν, στο πλαίσιο του παρόντος διαγωνισμού, τους λόγους για τους οποίους η επιλογή της δεύτερης γλώσσας στον παρόντα διαγωνισμό περιορίζεται σε μικρό αριθμό επίσημων γλωσσών της ΕΕ.

Κατά συνέπεια, ενημερώνονται οι υποψήφιοι ότι οι δυνατότητες επιλογής δεύτερης γλώσσας στον παρόντα διαγωνισμό έχουν καθοριστεί βάσει του συμφέροντος των υπηρεσιών, το οποίο υπαγορεύει ότι οι νεοπροσλαμβανόμενοι πρέπει να μπορούν να αναλάβουν καθήκοντα αμέσως και να είναι ικανοί να επικοινωνούν αποτελεσματικά στην καθημερινή τους εργασία. Σε διαφορετική περίπτωση θα εμποδιζόταν σοβαρά η αποτελεσματική λειτουργία των θεσμικών οργάνων.

Η μακροχρόνια πρακτική των θεσμικών οργάνων της ΕΕ όσον αφορά τις γλώσσες που χρησιμοποιούνται για την εσωτερική επικοινωνία, καθώς και οι ανάγκες των υπηρεσιών από πλευράς εξωτερικής επικοινωνίας και χειρισμού υποθέσεων, έχουν συντελέσει ώστε η αγγλική, η γαλλική και η γερμανική να είναι οι ευρύτερα χρησιμοποιούμενες γλώσσες. Εκτός αυτού, η αγγλική, η γαλλική και η γερμανική γλώσσα είναι οι πλέον διαδεδομένες δεύτερες γλώσσες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτές που μελετώνται περισσότερο ως δεύτερες γλώσσες. Αυτό επιβεβαιώνει τα τρέχοντα εκπαιδευτικά και επαγγελματικά πρότυπα, σύμφωνα με τα οποία οι υποψήφιοι για θέσεις εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να θεωρούνται καλοί γνώστες τουλάχιστον μίας από τις γλώσσες αυτές. Ως εκ τούτου, κατά την εξισορρόπηση του συμφέροντος της υπηρεσίας με τις ανάγκες και τις ικανότητες των υποψηφίων, λαμβανομένου επίσης υπόψη του συγκεκριμένου πεδίου το οποίο αφορά ο παρών διαγωνισμός, είναι θεμιτή η διοργάνωση εξετάσεων στις εν λόγω τρεις γλώσσες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι, ανεξαρτήτως της πρώτης επίσημης γλώσσας τους, όλοι οι υποψήφιοι γνωρίζουν καλά τουλάχιστον μία από αυτές τις τρεις επίσημες γλώσσες εργασίας. Η αξιολόγηση συγκεκριμένων ικανοτήτων επιτρέπει έτσι στα θεσμικά όργανα της ΕΕ να εκτιμήσουν την ικανότητα των υποψηφίων να εργασθούν αμέσως σε περιβάλλον σχεδόν παρόμοιο με το περιβάλλον στο οποίο θα κληθούν να εργασθούν.

Για τους ίδιους λόγους, είναι εύλογος ο περιορισμός της γλώσσας επικοινωνίας μεταξύ των υποψηφίων και του θεσμικού οργάνου, συμπεριλαμβανομένης της γλώσσας στην οποία πρέπει να συνταχθούν οι αιτήσεις υποψηφιότητας. Εξάλλου, η απαίτηση αυτή διασφαλίζει την ομοιογένεια της σύγκρισης και τον έλεγχο των υποψηφίων βάσει των αιτήσεων υποψηφιότητας που υποβάλλονται από αυτούς.

Πέραν αυτού, για λόγους ίσης μεταχείρισης, όλοι οι υποψήφιοι, περιλαμβανομένων και εκείνων των οποίων πρώτη επίσημη γλώσσα είναι μία από τις γλώσσες εργασίας, υποβάλλονται υποχρεωτικά σε εξέταση δεύτερης γλώσσας για μία από τις εν λόγω τρεις γλώσσες εργασίας.

Οι διατάξεις αυτές δεν αποκλείουν την εκ των υστέρων εκμάθηση τρίτης γλώσσας εργασίας σύμφωνα με το άρθρο 45 παράγραφος 2 του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης.

IV.   ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

Οι προκαταρκτικές δοκιμασίες συμμετοχής με τη χρήση υπολογιστή διοργανώνονται από την EPSO μόνον αν ο αριθμός των υποψηφίων υπερβεί ένα ορισμένο όριο. Το όριο καθορίζεται από τον διευθυντή της EPSO, ως αρμόδιας για τους διορισμούς αρχής, μετά τη λήξη της προθεσμίας εγγραφής των υποψηφιοτήτων και θα ενημερωθείτε μέσω της ατομικής σας μερίδας στην EPSO.

Η εξεταστική επιτροπή καθορίζει το επίπεδο δυσκολίας των δοκιμασιών (που περιγράφονται στον παρακάτω πίνακα) και εγκρίνει το περιεχόμενό τους βάσει των προτάσεων της EPSO.

1.

Πρόσκληση

Θα κληθείτε να συμμετάσχετε σε αυτές τις δοκιμασίες αν έχετε επικυρώσει εγκαίρως την υποψηφιότητά σας (βλέπε ενότητα I, σημείο 2).

Προσοχή:

1.

Επικυρώνοντας την υποψηφιότητά σας, δηλώνετε ότι πληροίτε τους γενικούς και ειδικούς όρους της ενότητας III.

2.

Για να συμμετάσχετε στις δοκιμασίες, πρέπει να προβείτε σε κράτηση ημερομηνίας. Η κράτηση αυτή πρέπει να γίνει οπωσδήποτε εντός της προθεσμίας που θα σας κοινοποιηθεί μέσω της ατομικής σας μερίδας EPSO.

2.

Φύση των δοκιμασιών και βαθμολόγηση

Σειρά δοκιμασιών με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής για την αξιολόγηση των γενικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων των υποψηφίων όσον αφορά:

Δοκιμασία α)

κατανόηση κειμένου

βαθμολογία: 0 έως 20 μονάδες

βάση: 10 μονάδες

Δοκιμασία β)

ευχέρεια σε αριθμητικούς υπολογισμούς

βαθμολογία: 0 έως 10 μονάδες

Δοκιμασία γ)

κατανόηση αφηρημένων εννοιών

βαθμολογία: 0 έως 10 μονάδες

 

Βάση για το σύνολο των δοκιμασιών β) και γ) είναι το 10.

3.

Γλώσσα των δοκιμασιών

Γλώσσα 1

Αν δεν διεξαχθούν αυτές οι προκαταρκτικές δοκιμασίες συμμετοχής, οι δοκιμασίες λογικού συλλογισμού θα διεξαχθούν στο στάδιο του κέντρου αξιολόγησης (βλέπε ενότητα VI, σημείο 2).

V.   ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΒΑΣΕΙ ΤΙΤΛΩΝ

1.   Διαδικασία

Η εξέταση των γενικών και ειδικών όρων, καθώς και η επιλογή βάσει τίτλων πραγματοποιούνται σε πρώτο στάδιο με βάση τα στοιχεία που αναγράφετε στην αίτηση υποψηφιότητάς σας.

α)

Για να εκτιμηθεί κατά πόσον μπορείτε να περιληφθείτε στον κατάλογο των υποψηφίων που πληρούν όλους τους όρους συμμετοχής στον διαγωνισμό, θα εξεταστούν οι απαντήσεις σας στις ερωτήσεις σχετικά με τους γενικούς και ειδικούς όρους (βλέπε ενότητα III).

β)

Στη συνέχεια, για τους υποψηφίους που πληρούν τους όρους συμμετοχής στον διαγωνισμό, η εξεταστική επιτροπή προβαίνει σε επιλογή βάσει τίτλων για να εντοπιστούν οι υποψήφιοι που διαθέτουν τα πλέον κατάλληλα προσόντα (ιδίως διπλώματα και επαγγελματική πείρα) σε σχέση με τη φύση των καθηκόντων και με τα κριτήρια επιλογής που περιγράφονται στην παρούσα προκήρυξη διαγωνισμού. Η επιλογή αυτή πραγματοποιείται αποκλειστικά με βάση τις δηλώσεις σας στο σημείο «αξιολογητής ταλέντου» και διεξάγεται ως εξής:

κάθε κριτήριο επιλογής (βλέπε σημείο 2) πολλαπλασιάζεται με συντελεστή από 1 έως 3, ανάλογα με τη σπουδαιότητα που έχει κατά την κρίση της εξεταστικής επιτροπής,

η εξεταστική επιτροπή εξετάζει τις απαντήσεις των υποψηφίων και βαθμολογεί κάθε απάντηση με 0 έως 4, ανάλογα με τα προσόντα του υποψηφίου. Οι επιμέρους βαθμολογίες πολλαπλασιάζονται επί τον συντελεστή στάθμισης κάθε ερώτησης και εν συνεχεία προστίθενται, ώστε να προκύψει η συνολική βαθμολογία.

Αν έχουν προηγηθεί προκαταρκτικές δοκιμασίες συμμετοχής στον διαγωνισμό (βλέπε ενότητα IV), ο έλεγχος της εκπλήρωσης των γενικών και ειδικών όρων διενεργείται κατά φθίνουσα σειρά με βάση τη βαθμολογία έως ότου ο αριθμός των υποψηφίων, οι οποίοι:

έλαβαν τη βάση και ταυτόχρονα τη μεγαλύτερη βαθμολογία στις προκαταρκτικές δοκιμασίες συμμετοχής και

πληρούν τους όρους συμμετοχής στον διαγωνισμό

φθάσει το όριο που έχει καθορίσει η αρμόδια για τους διορισμούς αρχή  (3).

Αν στην τελευταία θέση ισοβαθμήσουν περισσότεροι από ένας υποψήφιοι, θα ληφθούν όλοι υπόψη στη φάση της επιλογής βάσει τίτλων [βλέπε σημεία α) και β) ανωτέρω]. Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις υποψηφιότητας που βρίσκονται κάτω από το όριο αυτό δεν θα ληφθούν υπόψη.

Στη συνέχεια, η εξεταστική επιτροπή κατατάσσει τους υποψηφίους με βάση τη συνολική τους βαθμολογία. Ο αριθμός των υποψηφίων που καλούνται στο κέντρο αξιολόγησης (4) αντιστοιχεί κατ’ ανώτατο όριο στο τριπλάσιο του αριθμού των επιτυχόντων (5). Ο αριθμός αυτός θα δημοσιευθεί στον δικτυακό τόπο της EPSO (http://blogs.ec.europa.eu/eu-careers.info/).

2.   Κριτήρια επιλογής

Στο πλαίσιο της επιλογής βάσει τίτλων, η εξεταστική επιτροπή λαμβάνει υπόψη τα ακόλουθα κριτήρια:

1.

Επαγγελματική πείρα στην εκπόνηση, την αναθεώρηση ή τον έλεγχο ποιότητας εγγράφων ή κειμένων με σκοπό τη διασφάλιση της ορθής εφαρμογής μορφότυπων ή εσωτερικών κανόνων για τη δημοσίευσή τους εν συνεχεία σε επίσημους διαδικτυακούς διαύλους ή για τη διανομή τους κατά τη διάρκεια επίσημων συνεδριάσεων.

2.

Επαγγελματική πείρα στον σχεδιασμό ή τη διοργάνωση συνεδριάσεων ή εκδηλώσεων σε διεθνές ή πολυγλωσσικό πλαίσιο (είτε εντός είτε εκτός ΕΕ) που συνεπάγονται την επικοινωνία και τον συντονισμό με διάφορους φορείς ή υπηρεσίες.

3.

Επαγγελματική πείρα στη διοργάνωση επαγγελματικών ταξιδιών στο εξωτερικό για διευθυντικά ή διοικητικά στελέχη ή για ομάδα συναδέλφων, συμπεριλαμβανομένης της εκτίμησης του σχετικού κόστους ή των οικονομικών υποχρεώσεων.

4.

Επαγγελματική πείρα στη διοικητική υποστήριξη στο πλαίσιο της εκπλήρωσης της οικείας λειτουργικής ή επιχειρησιακής αρμοδιότητας ή του οικείου λειτουργικού ή επιχειρησιακού ρόλου με σκοπό τη διευκόλυνση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.

5.

Επαγγελματική πείρα στη συλλογή πληροφοριών που προέρχονται από διάφορες πηγές ή έγγραφα, ή στη συνοπτική παρουσίαση της ροής πληροφοριών στο εσωτερικό μονάδας, τμήματος ή υπηρεσίας.

6.

Επαγγελματική πείρα στη σύνταξη επεξηγηματικών κειμένων, σύντομων περιλήψεων κ.ά. στην πρώτη σας γλώσσα και στην αγγλική, γαλλική ή γερμανική γλώσσα που απευθύνονται σε διάφορα ακροατήρια (για παράδειγμα: εσωτερικά ενημερωτικά σημειώματα προς την ιεραρχία, επιγραμμική διάδοση κ.λπ.).

7.

Επαγγελματική πείρα στην εκπαίδευση ή στην παροχή τεχνικών συμβουλών σε νέους υπαλλήλους ή στη μετάδοση κατευθυντήριων γραμμών, οδηγιών ή πληροφοριών στον οικείο τομέα αρμοδιοτήτων.

8.

Επαγγελματική πείρα στην οργάνωση ή διαχείριση αρχείου υπηρεσίας (σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή).

9.

Επαγγελματική πείρα στη σύνταξη σημειωμάτων ή επιστολών σχετικά με τις δραστηριότητες υπηρεσίας (η εν λόγω επαγγελματική πείρα πρέπει να είναι διαφορετική από εκείνη που ζητείται στα σημεία 5 και 6).

VI.   ΚΕΝΤΡΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

1.

Πρόσκληση

Αν συγκαταλέγεστε μεταξύ των υποψηφίων οι οποίοι

πληρούν τους γενικούς και ειδικούς όρους συμμετοχής της ενότητας ΙΙΙ με βάση τις δηλώσεις τους κατά την ηλεκτρονική εγγραφή τους,

και

κατά την επιλογή βάσει τίτλων έλαβαν μία από τις υψηλότερες βαθμολογίες, θα κληθείτε να λάβετε μέρος στις δοκιμασίες του κέντρου αξιολόγησης οι οποίες διεξάγονται καταρχήν στις Βρυξέλλες και διαρκούν μία ή δύο ημέρες  (6).

Αν συγκαταλέγεστε στους υποψήφιους που έγιναν δεκτοί στο κέντρο αξιολόγησης, πρέπει να προσκομίσετε τον πλήρη φάκελο της υποψηφιότητάς σας, όπου θα περιλαμβάνονται όλοι οι τίτλοι σπουδών σας και τα δικαιολογητικά σχετικά με την επαγγελματική σας πείρα, κατά την προσέλευσή σας στο κέντρο αξιολόγησης (7).

Διαδικασία: Βλέπε σημείο 2.1.7 των γενικών κανόνων που εφαρμόζονται στους γενικούς διαγωνισμούς.

2.

Κέντρο αξιολόγησης

Θα υποβληθείτε σε τρεις τύπους αξιολόγησης, το περιεχόμενο των οποίων επικυρώνεται από την εξεταστική επιτροπή:

οι ικανότητες λογικού συλλογισμού (εφόσον δεν έχουν ήδη αξιολογηθεί με εκ των προτέρων διεξαχθείσες προκαταρκτικές δοκιμασίες συμμετοχής) θα αξιολογηθούν μέσω των ακόλουθων δοκιμασιών:

α)

δοκιμασία κατανόησης κειμένου

β)

δοκιμασία ευχέρειας σε αριθμητικούς υπολογισμούς

γ)

δοκιμασία κατανόησης αφηρημένων εννοιών

οι ειδικές δεξιότητες αξιολογούνται με:

δ)

δομημένη συνέντευξη σχετικά με τις δεξιότητες στον τομέα, με βάση τις απαντήσεις που έχουν δοθεί στο σημείο «αξιολογητής ταλέντου» της αίτησης υποψηφιότητας

οι γενικές δεξιότητες  (8) θα αξιολογηθούν μέσω των ακόλουθων δοκιμασιών:

ε)

εξέταση περιπτώσεων

στ)

ομαδική εξέταση

ζ)

δομημένη συνέντευξη.

Καθεμία από αυτές τις γενικές δεξιότητες θα εξεταστεί με τον ακόλουθο τρόπο:

 

Εξέταση περιπτώσεων

Ομαδική εξέταση

Δομημένη συνέντευξη

Ανάλυση και επίλυση προβλημάτων

X

X

 

Επικοινωνία

X

 

X

Ποιοτική και αποτελεσματική εργασία

X

 

X

Εκμάθηση και εξέλιξη

 

X

X

Καθορισμός προτεραιοτήτων και οργάνωση

X

X

 

Προσαρμοστικότητα

 

X

X

Ομαδική εργασία

 

X

X


3.

Γλώσσες του κέντρου αξιολόγησης

Γλώσσα 1 για τις δοκιμασίες α), β) και γ)

Γλώσσα 2 για τα μέρη δ), ε), στ) και ζ)

4.

Βαθμολογία και στάθμιση

Ικανότητες λογικού συλλογισμού

α)

κατανόηση κειμένου: 0 έως 20 μονάδες

βάση: 10 μονάδες

β)

ευχέρεια σε αριθμητικούς υπολογισμούς: 0 έως 10 μονάδες

γ)

κατανόηση αφηρημένων εννοιών: 0 έως 10 μονάδες

Βάση για το σύνολο των δοκιμασιών β) και γ): 10 μονάδες

Οι δοκιμασίες α), β) και γ) είναι προκριματικές, αλλά οι βαθμοί που λαμβάνονται σε αυτές δεν θα προστεθούν στους βαθμούς των άλλων δοκιμασιών του κέντρου αξιολόγησης.

Ειδικές δεξιότητες (μέρος δ)

Δομημένη συνέντευξη σχετικά με τις δεξιότητες στον τομέα:

0 έως 100 μονάδες

βάση: 50 μονάδες

στάθμιση: 50 % της συνολικής βαθμολογίας

Γενικές δεξιότητες μέρη ε), στ) και ζ)

0 έως 10 μονάδες για κάθε γενική δεξιότητα

βάση:

3 μονάδες για κάθε δεξιότητα και

35 μονάδες επί των 70 για το σύνολο των 7 γενικών δεξιοτήτων

στάθμιση: 50 % της συνολικής βαθμολογίας

VII.   ΕΠΑΛΉΘΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΗΛΏΣΕΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΊΩΝ

Μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων του κέντρου αξιολόγησης, τα στοιχεία που δηλώνουν οι υποψήφιοι στην ηλεκτρονική αίτηση υποψηφιότητάς τους θα ελεγχθούν από την EPSO όσον αφορά τους γενικούς όρους, καθώς και από την εξεταστική επιτροπή, όσον αφορά τους ειδικούς όρους, βάσει των δικαιολογητικών που υποβάλλονται από τους υποψηφίους.

Ο έλεγχος πραγματοποιείται κατά φθίνουσα αξιολογική σειρά για τους υποψηφίους που έλαβαν την απαιτούμενη βάση και συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία για το σύνολο των μερών δ), ε), στ) και ζ). Οι υποψήφιοι αυτοί, ενδεχομένως, θα πρέπει επίσης να έχουν λάβει τη βάση στις δοκιμασίες ικανότητας α), β) και γ). Αυτός ο έλεγχος διεξάγεται μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός των υποψηφίων που μπορούν να εγγραφούν στον εφεδρικό πίνακα προσλήψεων και πληρούν πράγματι όλους τους όρους συμμετοχής. Δεν θα εξεταστούν τα δικαιολογητικά των υποψηφίων οι οποίοι βρίσκονται κάτω από το εν λόγω όριο.

Για την αξιολόγηση των τίτλων σπουδών, τα δικαιολογητικά θα ληφθούν υπόψη μόνο για να επιβεβαιωθούν οι απαντήσεις που έχουν ήδη δοθεί στο σημείο «αξιολογητής ταλέντου». Αν από αυτόν τον έλεγχο προκύψει ότι οι εν λόγω δηλώσεις δεν επιβεβαιώνονται από τα σχετικά δικαιολογητικά, οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι θα αποκλειστούν από τον διαγωνισμό.

VIII.   ΕΦΕΔΡΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ

1.

Εγγραφή υποψηφίων στον εφεδρικό πίνακα προσλήψεων

Η εξεταστική επιτροπή εγγράφει το ονοματεπώνυμό σας στον εφεδρικό πίνακα προσλήψεων:

αν είστε μεταξύ των υποψηφίων που έλαβαν τη βάση για το σύνολο των μερών α) έως ζ) και μία από τις υψηλότερες βαθμολογίες για το σύνολο των μερών δ), ε), στ) και ζ) (βλέπε αριθμό επιτυχόντων, ενότητα Ι, σημείο 1) (9)

και αν, βάσει των δικαιολογητικών, πληροίτε όλους τους όρους συμμετοχής (βλέπε ενότητα III).

2.

Κατάταξη

Ο κατάλογος θα καταρτιστεί με αλφαβητική σειρά.


(1)  Στην παρούσα προκήρυξη διαγωνισμού δεν γίνεται καμία διάκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών.

(2)  Βλέπε κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς για τις γλώσσες (CEFR) — (http://europass.cedefop.europa.eu/el/resources/european-language-levels-cefr).

(3)  Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί στο όριο που προβλέπεται στην πρώτη παράγραφο της ενότητας IV.

(4)  Στην περίπτωση που στην τελευταία θέση ισοβαθμήσουν περισσότεροι του ενός υποψήφιοι, θα κληθούν όλοι στο κέντρο αξιολόγησης.

(5)  Οι υποψήφιοι που δεν έχουν κληθεί στο κέντρο αξιολόγησης θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της αξιολόγησής τους, καθώς και για τον συντελεστή στάθμισης κάθε ερώτησης, από την εξεταστική επιτροπή.

(6)  Για οργανωτικούς λόγους, οι δοκιμασίες λογικού συλλογισμού μπορεί να διοργανωθούν σε κέντρα δοκιμασιών στα κράτη μέλη, χωριστά από τις άλλες δοκιμασίες του κέντρου αξιολόγησης.

(7)  Η ημερομηνία που θα κληθείτε στο κέντρο αξιολόγησης θα σας ανακοινωθεί σε εύθετο χρόνο μέσω της ατομικής σας μερίδας EPSO.

(8)  Ο ορισμός των δεξιοτήτων αυτών παρατίθεται στο σημείο 1.2 των γενικών κανόνων που εφαρμόζονται στους γενικούς διαγωνισμούς.

(9)  Στην περίπτωση που στην τελευταία θέση ισοβαθμήσουν πολλοί υποψήφιοι, θα εγγραφούν όλοι στον εφεδρικό πίνακα προσλήψεων.