14.9.2015   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 302/57


Προσφυγή-αγωγή της 28ης Μαΐου 2015 — KF κατά SATCEN

(Υπόθεση T-286/15)

(2015/C 302/73)

Γλώσσα διαδικασίας: η αγγλική

Διάδικοι

Προσφεύγων-ενάγων: KF (Βερολίνο, Γερμανία) (εκπρόσωπος: A. Kunst, δικηγόρος)

Καθού-εναγόμενο: Δορυφορικό Κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (SATCEN)

Αιτήματα

Ο προσφεύγων-ενάγων ζητεί από το Γενικό Δικαστήριο:

να ακυρώσει/εξαφανίσει την απόφαση της επιτροπής προσφυγών της 26ης Ιανουαρίου 2015, που κοινοποιήθηκε στον προσφεύγοντα στις 23 Μαρτίου 2015, με την οποία απορρίφθηκαν δύο προσφυγές του. Ο προσφεύγων προβάλλει ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί το άρθρο 28, παράγραφος 6 του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης του SATCEN (1) σύμφωνα με το άρθρο 277 ΣΛΕΕ·

να ακυρώσει την από 5 Ιουλίου 2013 σιωπηρή απόφαση του SATCEN περί απορρίψεως του αιτήματος παροχής βοήθειας που είχε υποβάλει ο προσφεύγων·

να ακυρώσει την από 5 Ιουλίου 2013 απόφαση του SATCEN περί αναστολής ασκήσεως των καθηκόντων του προσφεύγοντος και κινήσεως πειθαρχικής διαδικασίας, επικουρικά να εξετάσει παρεμπιπτόντως τη νομιμότητα των αποφάσεων στο πλαίσιο της προσφυγής κατά της αποφάσεως ανακλήσεώς του·

να ακυρώσει την από 28 Φεβρουαρίου 2014 απόφαση του SATCEN για την ανάκλησή του·

να διατάξει το SATCEN να καταβάλει στον προσφεύγοντα αποζημίωση για την υλική ζημία που υπέστη υπό τη μορφή μισθών, απολαβών και δικαιωμάτων έως τη λήξη της συμβάσεως του προσφεύγοντος και να αποκαταστήσει την ηθική βλάβη που υπέστη ο προσφεύγων, η οποία αποτιμάται προσωρινά ex aequo et bono σε 5 00  000 ευρώ·

να καταδικάσει το SATCEN στα δικαστικά έξοδα, πλέον τόκων με επιτόκιο 8 %.

Λόγοι και κύρια επιχειρήματα

1.

Προς στήριξη του αιτήματος ακυρώσεως της από 26 Ιανουαρίου 2015 αποφάσεως της επιτροπής προσφυγών του SATCEN ο προσφεύγων στηρίζεται σε έναν λόγο ακυρώσεως, με τον οποίο προβάλλει προσβολή του δικαιώματος αποτελεσματικής προσφυγής και δίκαιης διαδικασίας.

Η επιτροπή προσφυγών παρέβλεψε τους περισσότερους πραγματικούς και νομικούς ισχυρισμούς και δεν έλαβε υπόψη/εξέτασε σχεδόν καμία από τις πολλαπλές προσβολές των θεμελιωδών δικαιωμάτων του προσφεύγοντος.

2.

Προς στήριξη του αιτήματος ακυρώσεως της από 5 Ιουλίου 2013 σιωπηρής αποφάσεως του SATCEN να παράσχει βοήθεια κατά το άρθρο 2 παράγραφος 6 του κανονισμού υπηρεσιακής καταστάσεως του SATCEN ο προσφεύγων προβάλλει δύο λόγους ακυρώσεως.

Με τον πρώτο λόγο ακυρώσεως προβάλλεται παράβαση της υποχρεώσεως παροχής βοήθειας σύμφωνα με το άρθρο 2, παράγραφος 6, του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης του SATCEN και του δικαιώματος που έχει ο προσφεύγων δυνάμει του άρθρου 31 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στο εξής: Χάρτης).

Με τον δεύτερο λόγο ακυρώσεως προβάλλεται παράβαση του άρθρου 12α του Κανονισμού Υπηρεσιακής Κατάστασης των υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του δικαιώματος που έχει ο προσφεύγων δυνάμει του άρθρου 31 του Χάρτη.

3.

Προς στήριξη του αιτήματος ακυρώσεως της αποφάσεως του SATCEN περί αναστολής και της αποφάσεως να κινηθεί πειθαρχική διαδικασία, ο προσφεύγων στηρίζεται σε τρεις λόγους ακυρώσεως.

Πρώτον, προβάλλεται παράβαση της αρχής της αμεροληψίας, παράβαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη και κατάχρηση εξουσίας.

Δεύτερον, προβάλλεται παράβαση των δικαιωμάτων άμυνας του προσφεύγοντος, παράβαση των άρθρων 1, παράγραφος 1, και 2 του παραρτήματος IX του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης του SATCEN, και κατάχρηση εξουσίας.

Τρίτον, προβάλλεται προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας.

4.

Προς στήριξη του αιτήματος ακυρώσεως της από 28 Φεβρουαρίου 2014 αποφάσεως του SATCEN για την ανάκλησή του, ο προσφεύγων προβάλλει τέσσερις λόγους ακυρώσεως.

Πρώτον, προβάλλεται παράβαση των δικαιωμάτων άμυνας του προσφεύγοντος, του άρθρου 10, παράγραφος 1, του παραρτήματος IX του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης του SATCEN, και του δικαιώματος χρηστής διοίκησης.

Δεύτερον, προβάλλεται παράβαση της αρχής της αμεροληψίας.

Τρίτον, προβάλλεται παράβαση της υποχρεώσεως αποδείξεως της αλήθειας των πραγματικών περιστατικών στα οποία στηρίχθηκε η Αρμόδια για τους Διορισμούς Αρχή, το δικαίωμα δημοσιοποιήσεως στοιχείων εκ μέρους του προσφεύγοντος προς απόδειξη της αθωότητάς του και το τεκμήριο αθωότητας.

Τέταρτον, προβάλλεται κατάχρηση εξουσίας. Στην έκθεση του διευθυντή δεν αναφέρονται τα γεγονότα που καταγγέλθηκαν. Ο προεδρεύων και το πειθαρχικό συμβούλιο κακώς δεν ζήτησαν από την διευθυντή να προσδιορίσει τις συγκεκριμένες πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο προσφεύγων.


(1)  Απόφαση 2009/747/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου, της 14ης Σεπτεμβρίου 2009, σχετικά με τον κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης του Δορυφορικού Κέντρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ 2009, L 276, σ. 1).