30.1.2023 |
EL |
Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης |
C 34/11 |
Δημοσίευση κοινοποίησης σχετικά με την έγκριση τυπικής τροποποίησης προδιαγραφών προϊόντος για ονομασία στον αμπελοοινικό τομέα σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφοι 2 και 3 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/33 της Επιτροπής
(2023/C 34/08)
Η παρούσα κοινοποίηση δημοσιεύεται σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 5 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/33 της Επιτροπής (1).
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΥΠΙΚΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ
«Bonnezeaux»
PDO-FR-A0926-AM03
Ημερομηνία κοινοποίησης: 11.11.2022
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΡΙΘΕΙΣΑΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ
1. Επίσημος γεωγραφικός κώδικας
Οι δήμοι της γεωγραφικής περιοχής και της άμεσα γειτνιάζουσας περιοχής επικαιροποιήθηκαν με βάση τον επίσημο γεωγραφικό κώδικα.
Η περίμετρος της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής δεν επηρεάζεται.
Το ενιαίο έγγραφο τροποποιείται στα σημεία 6 και 9.
2. Απόσταση μεταξύ των πρέμνων
Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πρέμνων της ίδιας σειράς μειώνεται από 1 m σε 0,90 m.
Σκοπός της τροποποίησης αυτής είναι να αυξηθεί η πυκνότητα φύτευσης των αμπελώνων χωρίς να μεταβληθεί η απόσταση μεταξύ των σειρών.
Προστίθεται επίσης ειδική διάταξη για τα αμπελοτεμάχια που βρίσκονται σε πλαγιές με κλίση πάνω από 10 %, τα οποία επιτρέπεται να έχουν ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πρέμνων 0,80 m.
Σκοπός της προσθήκης αυτής είναι να ληφθεί υπόψη η ιδιαίτερη περίπτωση των αμπελώνων που έχουν φυτευτεί σε επικλινείς πλαγιές, γεγονός που συνεπάγεται ιδιαίτερη διαμόρφωση κατά τη φύτευση (παράλληλα προς την πλαγιά και όχι κάθετα προς αυτήν).
Το ενιαίο έγγραφο τροποποιείται στο σημείο 5.
3. Κλάδεμα
Οι κανόνες κλαδέματος εναρμονίστηκαν όσον αφορά τις ονομασίες της περιοχής Anjou Saumur στην κοιλάδα του Λίγηρα.
Στόχος της εναρμόνισης είναι η βελτίωση των γνώσεων των επιχειρήσεων και η απλούστευση των ελέγχων. Η παρούσα τροποποίηση προβλέπει την ικανότητα προσαρμογής των αμπελουργών για την αντιμετώπιση των περιόδων παγετού, οι οποίες είναι όλο και πιο όψιμες.
Το ενιαίο έγγραφο τροποποιείται στο σημείο 5.
4. Ωρίμαση
Η ελάχιστη περιεκτικότητα των σταφυλιών σε σάκχαρα αυξάνεται από 238 σε 255 γραμμάρια ανά λίτρο. Η αύξηση αυτή έγινε με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των οίνων, οι οποίοι περιέχουν υπολείμματα σακχάρων.
Για να ληφθούν υπόψη οι δυσκολίες ζύμωσης των γλευκών με υψηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα: για τους οίνους με φυσικό κατ’ όγκο αλκοολικό τίτλο μικρότερο από 18 %, ο ελάχιστος αποκτημένος κατ’ όγκο αλκοολικός τίτλος μειώνεται σε 11 %· για τους οίνους με φυσικό κατ’ όγκο αλκοολικό τίτλο μεγαλύτερο από ή ίσο με 18 %, καταργείται το ανώτατο όριο για τον αποκτημένο κατ’ όγκο αλκοολικό τίτλο.
Το ενιαίο έγγραφο τροποποιείται στο σημείο 4.
5. Ολικός κατ’ όγκο αλκοολικός τίτλος μετά τον εμπλουτισμό
Ο μέγιστος ολικός κατ’ όγκο αλκοολικός τίτλος μετά τον εμπλουτισμό με μερική συμπύκνωση των γλευκών μειώνεται από 19 σε 18 %.
Το ενιαίο έγγραφο δεν τροποποιείται.
6. Δεσμός
Ο δεσμός τροποποιείται με την αλλαγή της παραπομπής, από το έτος 2018 στο έτος 2021.
Το ενιαίο έγγραφο τροποποιείται στο σημείο 8.
7. Μεταβατικά μέτρα
Τα μεταβατικά μέτρα που έχουν ήδη λήξει διαγράφηκαν.
Το ενιαίο έγγραφο δεν τροποποιείται.
8. Κύρια σημεία ελέγχου
Προστίθεται στα κύρια σημεία ελέγχου η χειρωνακτική συγκομιδή σε διαδοχικούς επιλεκτικούς τρύγους.
Το ενιαίο έγγραφο δεν τροποποιείται.
9. Συντακτικού χαρακτήρα τροποποιήσεις
Έγιναν ορισμένες τροποποιήσεις στη διατύπωση των προδιαγραφών προϊόντος.
Οι τροποποιήσεις δεν επιφέρουν αλλαγές στο ενιαίο έγγραφο.
10. Αναφορά στον οργανισμό ελέγχου
Η αναφορά στον οργανισμό ελέγχου αναδιατυπώνεται προκειμένου να εναρμονιστεί με τη διατύπωση που χρησιμοποιείται σε άλλες προδιαγραφές προϊόντος. Πρόκειται για τροποποίηση καθαρά συντακτικού χαρακτήρα.
Η τροποποίηση αυτή δεν επιφέρει αλλαγές στο ενιαίο έγγραφο.
11. Επισήμανση
Οι κανόνες επισήμανσης αποσαφηνίστηκαν και εναρμονίστηκαν όσον αφορά τις ονομασίες της περιοχής Anjou Saumur στην κοιλάδα του Λίγηρα. Πρόκειται για τροποποίηση καθαρά συντακτικού χαρακτήρα.
Το ενιαίο έγγραφο τροποποιείται στο σημείο 9.
ΕΝΙΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ
1. Ονομασία/-ες
Bonnezeaux
2. Τύπος γεωγραφικής ένδειξης
ΠΟΠ – Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης
3. Κατηγορίες αμπελοοινικων προϊόντων
1. |
Οίνος |
4. Περιγραφή του/των οίνου/-ων
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Πρόκειται για μη αφρώδεις λευκούς οίνους που παράγονται από σταφύλια τα οποία συγκομίζονται στο στάδιο της υπερωρίμασης (φυσική συμπύκνωση στους αγρούς με ή χωρίς ευγενή σήψη). Οι οίνοι είναι πλούσιοι με εξαιρετικά γλυκιά γεύση, η οποία συνοδεύεται από σύνθετα φρουτώδη αρώματα (ξηροί καρποί, εξωτικά φρούτα, λευκά άνθη...) και το χρώμα τους είναι χρυσοκίτρινο με πράσινες ανταύγειες. Χαρακτηρίζονται από: ελάχιστο φυσικό κατ’ όγκο αλκοολικό τίτλο 15 % και περιεκτικότητα σε ζυμώσιμα σάκχαρα (γλυκόζη + φρουκτόζη), μετά τη ζύμωση, μεγαλύτερη από ή ίση με 51 g/l. Οι οίνοι με φυσικό κατ’ όγκο αλκοολικό τίτλο μικρότερο του 18 % παρουσιάζουν, μετά τη ζύμωση, ελάχιστο αποκτημένο κατ’ όγκο αλκοολικό τίτλο 11 %. Η περιεκτικότητα σε ολική οξύτητα και σε ολικό θειώδη ανυδρίτη καθορίζεται με βάση την ενωσιακή νομοθεσία.
Γενικά αναλυτικά χαρακτηριστικά |
|
Μέγιστος ολικός αλκοολικός τίτλος (σε % vol) |
|
Ελάχιστος αποκτημένος αλκοολικός τίτλος (σε % vol) |
|
Ελάχιστη ολική οξύτητα |
σε χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρο |
Μέγιστη πτητική οξύτητα (σε χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρο) |
25 |
Μέγιστος ολικός θειώδης ανυδρίτης (σε χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο) |
|
5. Οινοποιητικές πρακτικές
5.1. Ειδικές οινολογικές πρακτικές
1.
Ειδική οινολογική πρακτική
Ο εμπλουτισμός επιτρέπεται σύμφωνα με τους κανόνες που προβλέπονται στις προδιαγραφές προϊόντος.
Απαγορεύεται η χρήση τεμαχίων ξύλου.
Οι οίνοι ωριμάζουν τουλάχιστον έως τις 15 Μαρτίου του έτους που ακολουθεί το έτος συγκομιδής.
Πέραν των ανωτέρω διατάξεων, οι οίνοι πρέπει να συμμορφώνονται, όσον αφορά τις οινολογικές πρακτικές, με τις υποχρεώσεις που προβλέπονται σε ενωσιακό επίπεδο και στον κώδικα γεωργίας και θαλάσσιας αλιείας.
2. Πυκνότητα
Καλλιεργητική πρακτική
Οι αμπελώνες έχουν ελάχιστη πυκνότητα φύτευσης 4 000 πρέμνων ανά εκτάριο. Η απόσταση μεταξύ των σειρών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2,50 μέτρα και η απόσταση μεταξύ των πρέμνων της ίδιας σειράς δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 0,90 μέτρα.
Τα αμπελοτεμάχια στα οποία η απόσταση μεταξύ των πρέμνων της ίδιας σειράς είναι μικρότερη από 0,90 μέτρα αλλά τουλάχιστον 0,80 μέτρα και η κλίση τους είναι μεγαλύτερη από 10 % δικαιούνται, για τη συγκομιδή, την ελεγχόμενη ονομασία προέλευσης.
Τα αμπελοτεμάχια με πυκνότητα φύτευσης μικρότερη των 4 000 πρέμνων ανά εκτάριο αλλά μεγαλύτερη ή ίση με 3 300 πρέμνα ανά εκτάριο δικαιούνται να χρησιμοποιούν την ελεγχόμενη ονομασία προέλευσης για τη συγκομιδή τους, με την επιφύλαξη της τήρησης των διατάξεων σχετικά με τους κανόνες υποστύλωσης με πλέγμα και ύψους του φυλλώματος που καθορίζονται στις παρούσες προδιαγραφές προϊόντος. Στα εν λόγω αμπελοτεμάχια η απόσταση μεταξύ των σειρών είναι έως 3 μέτρα και η απόσταση μεταξύ των πρέμνων της ίδιας σειράς είναι τουλάχιστον 1 μέτρο.
3. Κλάδεμα
Καλλιεργητική πρακτική
Το κλάδεμα των αμπέλων είναι μακρύ ή κοντό ή μικτό, με ανώτατο όριο τους 12 οφθαλμούς ανά πρέμνο. Στο φαινολογικό στάδιο που αντιστοιχεί σε 11 ή 12 φύλλα (χωριστοί ανθοφόροι οφθαλμοί), ο αριθμός των καρποφόρων κλαδιών του έτους, ανά πρέμνο, είναι μικρότερος από ή ίσος με 10.
4. Συγκομιδή
Καλλιεργητική πρακτική
Τα σταφύλια συγκομίζονται χειρωνακτικά με διαδοχικούς επιλεκτικούς τρύγους.
5. Άρδευση
Καλλιεργητική πρακτική
Απαγορεύεται η άρδευση.
5.2. Μέγιστες αποδόσεις
30 εκατόλιτρα ανά εκτάριο
6. Οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή
Όλα τα στάδια της παραγωγής εκτελούνται εντός της γεωγραφικής περιοχής, στα όρια της οποίας περιλαμβάνεται το έδαφος του ακόλουθου δήμου του νομού Maine-et-Loire, με βάση τον επίσημο γεωγραφικό κώδικα του 2021: Bellevigne-en-Layon [μόνο όσον αφορά το έδαφος του κατ’ εξουσιοδότηση δήμου (commune déléguée) Thouarcé].
Το χαρτογραφικό υλικό που απεικονίζει τη γεωγραφική περιοχή είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο του Εθνικού Ινστιτούτου Προέλευσης και Ποιότητας.
7. Οινοποιητικές ποικιλίες αμπέλου
Chenin B
8. Περιγραφή του/των δεσμού/-ων
8.1.
1 Πληροφορίες σχετικά με τη γεωγραφική περιοχή
α) Περιγραφή των φυσικών παραγόντων που συμβάλλουν στον δεσμό
Στο κέντρο των αμπελώνων της περιοχής Anjou, η γεωγραφική περιοχή οριοθετείται το 2021 αποκλειστικά και μόνο εντός του κατ’ εξουσιοδότηση δήμου Thouarcé. Το έδαφος αυτού του δήμου, ο οποίος βρίσκεται εντός του νομού Maine-et-Loire τέμνεται από τον ποταμό Layon. Στην αριστερή όχθη δεσπόζει ο αγροτικός οικισμός «Bonnezeaux», σκαρφαλωμένος στην κορυφή απόκρημνης πλαγιάς. Η ονομασία του αγροτικού οικισμού «Bonnezeaux» φαίνεται ότι προέρχεται από πηγές σιδηρούχων υδάτων.
Ο αμπελώνας έχει φυτευτεί σε τρεις διαδοχικές πλαγιές με νοτιοανατολικό προσανατολισμό: πρόκειται για τις πλαγιές «La Montagne», «Beauregard» και «Fesles», οι οποίες σχηματίζουν λωρίδα γης μήκους 2 800 μέτρων και πλάτους 500 μέτρων. Η κλίση αυτών των πλαγιών κυμαίνεται περίπου από 15 % έως 20 % και είναι ιδιαίτερα έντονη τόσο στη δυτική πλευρά «Beauregard», όσο και στην κεντρική πλαγιά, η οποία φέρει τη χαρακτηριστική ονομασία «La Montagne» («το βουνό») και σχηματίστηκε κοντά στον αγροτικό οικισμό «Petit Bonnezeaux». Στο βόρειο τμήμα αυτών των τριών οριοθετημένων πλαγιών βρίσκεται ένα ελαφρώς κυματοειδές υψίπεδο, του οποίου το μέσο υψόμετρο είναι 90 μέτρα, ενώ ο ποταμός Layon διασχίζει την περιοχή σε υψόμετρο 29 μέτρων.
Το γεωλογικό υπόστρωμα ανήκει στη «σειρά σχηματισμών της περιοχής Saint-Georges-sur-Loire», σύμπλεγμα σχιστολιθικών-ψαμμιτικών πετρωμάτων που χρονολογείται από την Ύστερη Ορδοβίσια μέχρι την Πρώιμη Δεβόνια Περίοδο. Η περιοχή καλύπτεται κατά τόπους, και κυρίως στην πλαγιά «Fesles» από τους χαλικώδεις-αργιλώδεις ή αμμώδεις-αργιλώδεις κενομάνιους σχηματισμούς. Η διάβρωση αποκάλυψε το σχιστολιθικό υπόβαθρο ενώ τα αμμώδη και αργιλώδη εδάφη παρέμειναν στη θέση τους στο ενδότερο τμήμα της περιοχής και στο υψίπεδο. Επίσης, τα επακριβώς οριοθετημένα αμπελοτεμάχια για τη συγκομιδή των σταφυλιών είναι αβαθή, πολύ περιεκτικά σε αδρομερή στοιχεία και έχουν χρώμα γκριζοπράσινο, και ενίοτε το χρώμα της οινολάσπης. Τα υδάτινα αποθέματά τους δεν υπερβαίνουν τα 100 χιλιοστά και η ικανότητα στράγγισής τους είναι εξαιρετική.
Το κλίμα της γεωγραφικής περιοχής είναι ήπιο ωκεάνιο με ελάχιστες βροχοπτώσεις και χωρίς την ωκεάνια υγρασία, χάρη στους υψηλότερους ορεινούς όγκους Choletais και Mauges. Οι πλαγιές είναι κατά τόπους εκτεθειμένες στους νοτιοδυτικούς και δυτικούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή. Το ύψος των ετήσιων βροχοπτώσεων ανέρχεται περίπου σε 550 έως 600 χιλιοστά, αλλά στους ορεινούς όγκους Choletais και Mauges υπερβαίνει τα 800 χιλιοστά. Το ύψος των βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια του κύκλου βλάστησης της αμπέλου είναι μικρότερο (κατά περίπου 100 χιλιοστά) σε σύγκριση με τον μέσο όρο του νομού. Η σχετική αυτή ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή σε σύγκριση με τις θερμοκρασίες των γειτονικών περιοχών αποδεικνύεται και από τα είδη της μεσογειακής χλωρίδας που αναπτύσσονται ειδικά σε αυτές τις πλαγιές.
β) Περιγραφή του ανθρώπινου παράγοντα που συμβάλλει στον δεσμό
Η ποικιλία chenin B, η οποία προέρχεται πιθανότατα από την περιοχή Anjou ευδοκιμεί στον αμπελώνα «Bonnezeaux». Παραδοσιακή ποικιλία, αναπτύσσεται σε αρκετά δυσμενείς εδαφικές συνθήκες.
Οι αμπελουργοί συνειδητοποίησαν πολύ γρήγορα τη σημασία της συγκομιδής αυτής της ποικιλίας οίνου σε προχωρημένο στάδιο ωρίμασης και σύμφωνα με ιδιαίτερες τεχνικές. Το 1845 ο κόμης Odart σημειώνει στην «Πραγματεία περί ποικιλιών οίνου»: «Είναι επίσης απαραίτητο να προσθέσουμε ότι ο τρύγος πρέπει να γίνεται μόνο σε προχωρημένη ωρίμαση, όπως ο βαθμός ωρίμασης που επιτυγχάνεται κατά την περίοδο της εορτής των Αγίων Πάντων, όταν ο φλοιός έχει μαλακώσει από τις βροχές, σαπίζει και πέφτει.». Ως εκ τούτου, η υπερωρίμαση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συγκομιδής. Το 1816 ο Jullien στο έργο «Η τοπογραφία όλων των γνωστών αμπελώνων» αναφέρει ότι: «Στις καλές χρονιές, η διαδικασία του τρύγου επαναλαμβάνεται πολλές φορές· στους δύο πρώτους τρύγους, κατά τους οποίους συγκομίζονται μόνο οι ωριμότεροι καρποί, παράγονται οι οίνοι που αποστέλλονται στο εξωτερικό· στον τρίτο τρύγο συγκομίζονται οι καρποί που προορίζονται για κατανάλωση εντός της χώρας...».
Τα συμπεράσματα και οι αναλύσεις στις οποίες κατέληγαν οι παραγωγοί, από γενιά σε γενιά, οδήγησαν τους οίνους «Bonnezeaux» στην κορυφή του Anjou. Ο William Guthries (1708-1770), Άγγλος γεωγράφος, στη μετάφρασή του πονήματός του «Νέα Παγκόσμια Γεωγραφία», το οποίο εκδόθηκε το 1802, διευκρινίζει: «Οι οίνοι του Anjou μπορούν να υποδιαιρεθούν σε τρεις κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι οίνοι των χωριών Faye, Saint-Lambert, Rablé, Maligny, Chavagne και Thouarcé στο οποίο παράγεται ο τοπικός οίνος Bonnezeaux. ».
Το γόητρο του ελαιώνα του «Bonnezeaux» αναγνωρίζεται σε όλες τις εποχές που ακολουθούν. Η επιδημία της φυλλοξήρας ανακόπτει πολύ απότομα την ανάπτυξή του αμπελώνα με αποτέλεσμα να τροφοδοτεί μία μόνο τοπική αγορά. Χάρη στον δυναμισμό και τη σοβαρότητα που επιδεικνύει η ένωση των παραγωγών του «Bonnezeaux», οι οποίοι μεριμνούν για τη διατήρηση των μικρών αποδόσεων και της πρακτικής των διαδοχικών επιλεκτικών τρύγων, η εθνική αγορά ανακτάται πριν επεκταθούν πάλι οι οίνοι εκτός των γαλλικών συνόρων. Η ελεγχόμενη ονομασία προέλευσης «Bonnezeaux» αναγνωρίστηκε στις 6 Νοεμβρίου 1951.
8.2.
2 Πληροφορίες για την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του προϊόντος
Οι οίνοι αυτοί είναι περιζήτητοι λόγω του πλούτου που τους χαρακτηρίζει. Η εξαιρετική τους γλυκύτητα, σε συνδυασμό με τη μεγάλη περιεκτικότητα σε ζυμώσιμα σάκχαρα, συνοδεύεται συνήθως από σύνθετα φρουτώδη αρώματα (ξηροί καρποί, εξωτικά φρούτα, λευκά άνθη...) για τα οποία δεν προϊδεάζει το συχνά ελαφρώς χρυσοκίτρινο χρώμα τους που διανθίζεται με πράσινες ανταύγειες. Η ισορροπία μεταξύ οξύτητας, αλκοόλης και παχύρρευστης υφής επιτρέπει στους οίνους να εκφράζουν ακόμα περισσότερο σύνθετα αρώματα με την πάροδο των ετών.
3 Αιτιώδεις αλληλεπιδράσεις
Ο αμπελώνας αυτός, με τις ιδιαίτερα επικλινείς πλαγιές του που έχουν νοτιοδυτικό προσανατολισμό και τα επιφανειακά και χαλικώδη εδάφη του που παρουσιάζουν εξαιρετική θερμική συμπεριφορά, συντελεί στην πρώιμη έναρξη του βλαστικού κύκλου και στην ωρίμαση της ποικιλίας chenin Β. Οι δυνατοί άνεμοι που σαρώνουν τις πλαγιές, σε συνδυασμό με την πολύ περιορισμένη τροφοδοσία με νερό των σκελετικών αυτών εδαφών, επιτρέπουν τη συμπύκνωση των ρωγών μέσω της σήψης ή της αποξήρανσής τους πάνω στο πρέμνο, χαρακτηριστικό του αμπελώνα. Οι παραγωγοί κατόρθωσαν να αξιοποιήσουν αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Οι πολύ μικρές αποδόσεις καταδεικνύουν την προσκόλληση των αμπελουργών στην ποιότητα των σταφυλιών.
Η όψιμη συγκομιδή της ποικιλίας chenin B σε αυτές τις πλαγιές, με πολλούς τρύγους στους οποίους επιλέγονται τα ωριμότερα σταφύλια, επέτρεψε στους οίνους «Bonnezeaux» να αποκτήσουν φήμη και γόητρο. Η ιστορία και η φήμη των οίνων «Bonnezeaux» συνδέονται άρρηκτα με την ιστορία και τη φήμη των οίνων του Anjou και του οίνου «Coteaux du Layon».
9. Άλλες ουσιώδεις προϋποθέσεις (συσκευασία, επισήμανση, άλλες απαιτήσεις)
Άμεσα γειτνιάζουσα περιοχή
Νομικό πλαίσιο:
Εθνική νομοθεσία
Τύπος πρόσθετης προϋπόθεσης:
Παρέκκλιση για την παραγωγή στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή
Περιγραφή της προϋπόθεσης:
Η άμεσα γειτνιάζουσα περιοχή, που ορίζεται κατά παρέκκλιση για την οινοποίηση, καθώς και για την επεξεργασία και την ωρίμαση των οίνων, αποτελείται από το έδαφος των ακόλουθων δήμων του νομού Maine-et-Loire βάσει του επίσημου γεωγραφικού κώδικα του 2021:
Aubigné-sur-Layon, Beaulieu-sur-Layon, Bellevigne-en-Layon (μόνο για την επικράτεια των κατ’ εξουσιοδότηση δήμων Champ-sur-Layon, Faveraye-Mâchelles, Faye-d'Anjou και Rablay-sur-Layon), Blaison-Saint-Sulpice, Brissac Loire Aubance (μόνο για την επικράτεια των κατ’ εξουσιοδότηση δήμων Alleuds, Brissac-Quincé, Charcé-Saint-Ellier-sur-Aubance, Luigné, Saint-Rémy-la-Varenne, Saint-Saturnin-sur-Loire, Saulgé-l’Hôpital και Vauchrétien), Brossay, Chalonnes-sur-Loire, Chaudefonds-sur-Layon, Chemillé-en-Anjou (μόνο για την επικράτεια των κατ’ εξουσιοδότηση δήμων Chanzeaux και Valanjou), Denée, Doué-en-Anjou (μόνο για την επικράτεια του κατ’ εξουσιοδότηση δήμου Brigné), Les Garennes-sur-Loire, Lys-Haut-Layon (μόνο για την επικράτεια του κατ’ εξουσιοδότηση δήμου Tigné), Mozé-sur-Louet, Mûrs-Erigné, Rochefort-sur-Loire, Saint-Melaine-sur-Aubance, Savennières, Soulaines-sur-Aubance, Terranjou, Val-du-Layon.
Επισήμανση: προαιρετικές ενδείξεις
Νομικό πλαίσιο:
Εθνική νομοθεσία
Τύπος πρόσθετης προϋπόθεσης:
Υποχρεωτικές διατάξεις σχετικά με την επισήμανση
Περιγραφή της προϋπόθεσης:
Οι προαιρετικές ενδείξεις, η χρήση των οποίων, δυνάμει της κοινοτικής νομοθεσίας μπορεί να ρυθμίζεται από τα κράτη μέλη, αναγράφονται στις ετικέτες με χαρακτήρες διαστάσεων (σε ύψος, σε πλάτος και σε πάχος) το πολύ διπλάσιων από τις διαστάσεις των χαρακτήρων με τους οποίους αναγράφεται η ελεγχόμενη ονομασία προέλευσης.
Επισήμανση: γεωγραφική ονομασία «Val de Loire»
Νομικό πλαίσιο:
Εθνική νομοθεσία
Τύπος πρόσθετης προϋπόθεσης:
Υποχρεωτικές διατάξεις σχετικά με την επισήμανση
Περιγραφή της προϋπόθεσης:
Οι διαστάσεις (ύψος και πλάτος) των χαρακτήρων της γεωγραφικής ονομασίας «Val de Loire» δεν υπερβαίνουν τα δύο τρίτα των διαστάσεων των χαρακτήρων με τους οποίους αναγράφεται η ένδειξη της ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης.
Επισήμανση: μικρότερη γεωγραφική ενότητα
Νομικό πλαίσιο:
Εθνική νομοθεσία
Τύπος πρόσθετης προϋπόθεσης:
Υποχρεωτικές διατάξεις σχετικά με την επισήμανση
Περιγραφή της προϋπόθεσης:
Στις ετικέτες των οίνων της ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης επιτρέπεται να αναγράφεται το όνομα μικρότερης γεωγραφικής ενότητας, υπό τον όρο ότι η εν λόγω γεωγραφική ενότητα: – αποτελεί κτηματογραφημένη τοποθεσία· – περιέχεται στη δήλωση συγκομιδής. Το όνομα της κτηματογραφημένης τοποθεσίας τυπώνεται με χαρακτήρες των οποίων οι διαστάσεις δεν υπερβαίνουν, τόσο σε ύψος όσο και σε πλάτος, το ήμισυ των διαστάσεων των χαρακτήρων με τους οποίους αναγράφεται το όνομα της ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης.
Σύνδεσμος προς τις προδιάγραφες προϊόντος
https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-2bee3ad4-2dc7-4d79-9977-b2e2f0980fbb