Βρυξέλλες, 3.2.2022

COM(2022) 55 final

2022/0030(COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2021/954 σχετικά με πλαίσιο για την έκδοση, την επαλήθευση και την αποδοχή διαλειτουργικών πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της COVID-19, διαγνωστικού της ελέγχου και ανάρρωσης από αυτή (Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ) όσον αφορά υπηκόους τρίτων χωρών που παραμένουν ή διαμένουν νόμιμα στις επικράτειες κρατών μελών κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

Σύμφωνα με τη σύμβαση εφαρμογής της Συμφωνίας του Σένγκεν 1 , οι υπήκοοι τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα σε κράτος μέλος μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στα εδάφη των άλλων κρατών μελών, εφόσον πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις. Ως εκ τούτου, η πολιτική που έχει αναπτύξει η Ένωση για τη διασφάλιση της απουσίας ελέγχου προσώπων κατά τη διέλευση των εσωτερικών συνόρων ωφελεί όχι μόνο τους πολίτες της Ένωσης αλλά και τους υπηκόους τρίτων χωρών που έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν στην ΕΕ. Ωστόσο, ορισμένοι από τους περιορισμούς που θεσπίστηκαν από τα κράτη μέλη προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου 2 (στο εξής: SARS-CoV-2), που προκαλεί τη νόσο του κορονοϊού 2019 (στο εξής: COVID-19), είχαν αντίκτυπο στην άσκηση του εν λόγω δικαιώματος. Τα μέτρα αυτά συχνά συνίστανται σε περιορισμούς εισόδου ή άλλες ειδικές απαιτήσεις που εφαρμόζονται για τους διασυνοριακούς ταξιδιώτες, όπως η υποβολή τους σε καραντίνα ή σε αυτοαπομόνωση ή η υποβολή τους σε εξέταση για λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2 πριν από και/ή μετά την άφιξη.

Για τη διευκόλυνση της ασφαλούς ελεύθερης μετακίνησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εξέδωσαν στις 14 Ιουνίου 2021 τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/953 2 , βάσει του άρθρου 21 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), με τον οποίο θεσπίστηκε το πλαίσιο για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ με σκοπό την έκδοση, την επαλήθευση και την αποδοχή διαλειτουργικών πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της COVID-19, διαγνωστικού της ελέγχου και ανάρρωσης από αυτή. Ο κανονισμός (ΕΕ) 2021/953 διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία με την παροχή στους πολίτες της Ένωσης και στα μέλη των οικογενειών τους, που μπορεί να είναι υπήκοοι τρίτης χώρας, διαλειτουργικών και αμοιβαία αποδεκτών πιστοποιητικών εμβολιασμού, διαγνωστικού ελέγχου και ανάρρωσης για την COVID-19, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούν όταν ταξιδεύουν. Εφόσον τα κράτη μέλη αίρουν ορισμένους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία για τα πρόσωπα που έχουν στην κατοχή τους αποδεικτικά εμβολιασμού, διαγνωστικού ελέγχου ή ανάρρωσης, το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ βοηθά τους πολίτες να επωφελούνται από τις εξαιρέσεις αυτές.

Την ίδια ημέρα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εξέδωσαν τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/954 3 βάσει του άρθρου 77 της ΣΛΕΕ για τη διευκόλυνση των ταξιδιών εντός του χώρου Σένγκεν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, επεκτείνοντας το πλαίσιο για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ σε υπηκόους τρίτων χωρών που παραμένουν ή διαμένουν νόμιμα στην επικράτεια κράτους μέλους και οι οποίοι δικαιούνται να ταξιδεύουν σε άλλα κράτη μέλη σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ.

Επιπλέον, το σύστημα ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ έχει αποδειχθεί ότι είναι το μόνο εν λειτουργία σύστημα πιστοποιητικού COVID-19 που είναι λειτουργικό σε διεθνές επίπεδο και σε μεγάλη κλίμακα. Ως εκ τούτου, το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ έχει αποκτήσει ολοένα μεγαλύτερη παγκόσμια σημασία και συνέβαλε στην αντιμετώπιση της πανδημίας σε διεθνές επίπεδο, διευκολύνοντας τα ασφαλή διεθνή ταξίδια και τη διεθνή ανάκαμψη. Έως την 31η Ιανουαρίου 2022, οι τρεις χώρες εκτός της ΕΕ που συμμετέχουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο 4 , η Ελβετία 5 και άλλες 29 τρίτες χώρες και εδάφη 6 συνδέονται με το σύστημα ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ, ενώ περισσότερες χώρες αναμένεται να προσχωρήσουν στο μέλλον. Το σύστημα ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ έχει αναγνωριστεί ως μία από τις βασικές ψηφιακές λύσεις για την αποκατάσταση της διεθνούς κινητικότητας 7 , ενώ η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών προτρέπει τις χώρες να υιοθετήσουν το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ ως το παγκόσμιο πρότυπο 8 . Η Επιτροπή θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειές για την υποστήριξη τρίτων χωρών που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν διαλειτουργικά συστήματα πιστοποιητικών COVID-19. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την προσφορά πρόσθετων λύσεων αναφοράς ανοιχτής πηγής που καθιστούν δυνατή τη μετατροπή των πιστοποιητικών τρίτων χωρών σε μορφότυπο ο οποίος είναι διαλειτουργικός με το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ, καθώς επίσης είναι δυνατή η σύνδεση τρίτων χωρών, τα πιστοποιητικά των οποίων είναι διαλειτουργικά μέσω μετατροπής 9 .

Αφότου θεσπίστηκε, το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε όλη την Ένωση, με περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο πιστοποιητικά να έχουν εκδοθεί έως το τέλος του 2021. Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ είναι, επομένως, ένα ευρέως διαθέσιμο και αξιόπιστο εργαλείο για τη διευκόλυνση όχι μόνο της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών της Ένωσης και των μελών της οικογένειάς τους, αλλά και των ταξιδιών εντός της ΕΕ, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, για τις προαναφερθείσες κατηγορίες υπηκόων τρίτων χωρών.

Από τη θέσπιση των κανονισμών (ΕΕ) 2021/953 και (ΕΕ) 2021/954, η επιδημιολογική κατάσταση όσον αφορά την πανδημία COVID-19 έχει εξελιχθεί σημαντικά. Αφενός, το ποσοστό εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων, έχει αυξηθεί παγκοσμίως.

Αφετέρου, η διασπορά της ανησυχητικής παραλλαγής «Δέλτα» του ιού SARS-CoV-2 κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 προκάλεσε σημαντικές αυξήσεις στους αριθμούς λοιμώξεων, νοσηλειών και θανάτων, επιβάλλοντας στα κράτη μέλη να λάβουν αυστηρά μέτρα δημόσιας υγείας, σε μια προσπάθεια προστασίας της ικανότητας των συστημάτων υγείας τους. Στις αρχές του 2022, η ανησυχητική παραλλαγή «Όμικρον» του ιού SARS-CoV-2 προκάλεσε ραγδαία αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων COVID-19, αντικαθιστώντας γρήγορα τη «Δέλτα» και φτάνοντας σε μια άνευ προηγουμένου ένταση μετάδοσης στην κοινότητα σε ολόκληρη την Ένωση και πέραν αυτής.

Επί του παρόντος δεν είναι δυνατό να προβλεφθούν οι επιπτώσεις μιας πιθανής αύξησης των λοιμώξεων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Επιπλέον, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα επιδείνωσης της πανδημικής κατάστασης εξαιτίας της εμφάνισης νέων ανησυχητικών παραλλαγών του SARS-CoV-2.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο τα κράτη μέλη να συνεχίσουν να απαιτούν από τους υπηκόους τρίτων χωρών που παραμένουν ή διαμένουν νόμιμα στην επικράτεια κράτους μέλους και οι οποίοι δικαιούνται να ταξιδεύουν σε άλλα κράτη μέλη σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ να προσκομίζουν αποδεικτικά στοιχεία εμβολιασμού, διαγνωστικού ελέγχου ή ανάρρωσης από τη νόσο COVID-19 πέραν της 30ής Ιουνίου 2022, δηλαδή της ημερομηνίας κατά την οποία έχει οριστεί επί του παρόντος η λήξη ισχύος των κανονισμών (ΕΕ) 2021/953 και (ΕΕ) 2021/954. Είναι συνεπώς σημαντικό να διασφαλιστεί η δυνατότητα χρήσης των ψηφιακών πιστοποιητικών COVID της ΕΕ πέραν της ημερομηνίας αυτής.

Ταυτόχρονα, δεδομένου ότι τυχόν περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων εντός της Ένωσης που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό της διασποράς του SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης επίδειξης των ψηφιακών πιστοποιητικών COVID της ΕΕ, θα πρέπει να αρθούν μόλις το επιτρέψει η επιδημιολογική κατάσταση, με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2021/954 η Επιτροπή προτείνει να διατηρηθούν οι υφιστάμενες παραπομπές στον κανονισμό (ΕΕ) 2021/953 και να περιληφθεί δυναμική παραπομπή στον ίδιο κανονισμό όσον αφορά τη διάρκεια ισχύος του κανονισμού (ΕΕ) 2021/954.

Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

Η παρούσα πρόταση δεν θίγει τους κανόνες του Σένγκεν όσον αφορά τις προϋποθέσεις εισόδου για τους υπηκόους τρίτων χωρών. Ο προτεινόμενος κανονισμός δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ερμηνεύεται ως ενθάρρυνση ή διευκόλυνση της επαναφοράς των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα, οι οποίοι πρέπει να εξακολουθήσουν να αποτελούν μέτρο έσχατης ανάγκης, υπό τις προϋποθέσεις που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2016/399 («κώδικας συνόρων του Σένγκεν»).  10

Στην πρότασή της για σύσταση του Συμβουλίου για την τροποποίηση της σύστασης (ΕΕ) 2020/912 σχετικά με τον προσωρινό περιορισμό των μη αναγκαίων ταξιδιών προς την ΕΕ και την πιθανή άρση του εν λόγω περιορισμού 11 , η Επιτροπή πρότεινε να δημιουργηθεί σαφής σύνδεση μεταξύ της σύστασης (ΕΕ) 2020/912 του Συμβουλίου και του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID της ΕΕ, ώστε να βοηθήσει τις αρχές των κρατών μελών στην επαλήθευση της γνησιότητας, της εγκυρότητας και της ακεραιότητας των πιστοποιητικών που εκδίδονται από τρίτες χώρες.

Συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ένωσης

Η παρούσα πρόταση αποτελεί μέρος της δέσμης μέτρων της Ένωσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Βασίζεται, ειδικότερα, στις εργασίες που διενεργήθηκαν στην επιτροπή υγειονομικής ασφάλειας, στο δίκτυο eHealth και στην επιτροπή ψηφιακών πιστοποιητικών COVID της ΕΕ.

Η παρούσα πρόταση συμπληρώνει την πρόταση COM(2022) 50 final, η οποία επιδιώκει να παρατείνει την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΕ) 2021/953 σχετικά με πλαίσιο για την έκδοση, την επαλήθευση και την αποδοχή διαλειτουργικών πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της COVID-19, διαγνωστικού της ελέγχου και ανάρρωσης από αυτή (Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ) με σκοπό να διευκολυνθεί η ελεύθερη κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19.

Η παρούσα πρόταση σέβεται επίσης πλήρως τις αρμοδιότητες των κρατών μελών όσον αφορά τη διαμόρφωση της πολιτικής τους στον τομέα της υγείας (άρθρο 168 της ΣΛΕΕ).

Η παρούσα πρόταση συνάδει με την πολιτική της Ένωσης για τη μετανάστευση υπηκόων τρίτων χωρών.

2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

Νομική βάση

Το άρθρο 77 παράγραφος 2 στοιχείο γ) της ΣΛΕΕ ορίζει ότι η Ένωση καθορίζει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι νομίμως διαμένοντες υπήκοοι τρίτων χωρών μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα για σύντομο χρονικό διάστημα στην Ένωση. Εφαρμόζεται η συνήθης νομοθετική διαδικασία.

Η πρόταση τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/954, ο οποίος βασίζεται εξίσου στο άρθρο 77 παράγραφος 2 στοιχείο γ) της ΣΛΕΕ.

Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)

Οι στόχοι της παρούσας πρότασης, δηλαδή η παράταση της εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) 2021/954, δεν μπορούν να επιτευχθούν από τα κράτη μέλη μεμονωμένα. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαία η ανάληψη δράσης στο επίπεδο της Ένωσης.

Η μη ανάληψη δράσης σε επίπεδο Ένωσης θα έχει ως αποτέλεσμα την παύση ισχύος του κανονισμού (ΕΕ) 2021/954 και, ως εκ τούτου, οι υπήκοοι τρίτων χωρών που παραμένουν ή διαμένουν νόμιμα στην επικράτεια κράτους μέλους της ΕΕ / του ΕΟΧ και δικαιούνται να ταξιδεύουν σε άλλα κράτη μέλη σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ δεν θα είναι πλέον σε θέση να ζητούν και τελικά να χρησιμοποιούν διαλειτουργικά πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της COVID-19, διαγνωστικού της ελέγχου και ανάρρωσης από αυτή.

Αναλογικότητα

Η δράση της Ένωσης μπορεί να προσθέσει σημαντική αξία στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που προσδιορίζονται ανωτέρω και είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί και να διατηρηθεί ένα ενιαίο, εξορθολογισμένο και αποδεκτό πλαίσιο για τα πιστοποιητικά COVID-19.

Η λήψη μονομερών ή ασυντόνιστων μέτρων όσον αφορά τα υγειονομικά πιστοποιητικά για τη νόσο COVID-19 μπορεί να οδηγήσει σε μέτρα που περιορίζουν τη δυνατότητα των υπηκόων τρίτων χωρών οι οποίοι δικαιούνται να ταξιδεύουν εντός της Ένωσης να πραγματοποιούν τέτοιου είδους ταξίδια.

Η προτεινόμενη τροποποίηση θα πρέπει να εφαρμοστεί παράλληλα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/953,όπως προτείνεται να τροποποιηθεί με την πρόταση COM(2022) 50 final, και, κατά συνέπεια, επιτρέπει την παράταση της χρήσης του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ για περιορισμένο χρονικό διάστημα όσον αφορά τους υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν ή παραμένουν νόμιμα στην Ένωση και δικαιούνται να ταξιδεύουν εντός της Ένωσης.

Επιλογή της νομικής πράξης

Ο κανονισμός διασφαλίζει την άμεση και κοινή εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ σε όλα τα κράτη μέλη.

3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Η πρόταση λαμβάνει υπόψη τις συζητήσεις που διεξάγονται σε τακτά χρονικά διαστήματα με τις αρχές των κρατών μελών σε διάφορα φόρουμ.

Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας

Η πρόταση βασίζεται στις πληροφορίες και τις αξιολογήσεις της επιδημιολογικής κατάστασης που παρέχει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), στην αξιολόγηση της ασφάλειας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας των εμβολίων κατά της COVID-19 που διενεργεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), τις τεχνικές ανταλλαγές που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της επιτροπής υγειονομικής ασφάλειας, της τεχνικής ομάδας εργασίας της όσον αφορά τις διαγνωστικές δοκιμασίες για τη νόσο COVID-19 και το δίκτυο eHealth, καθώς και σε συναφή διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία.

Εκτίμηση επιπτώσεων

Λόγω του επείγοντος χαρακτήρα του θέματος, η Επιτροπή δεν διενήργησε εκτίμηση επιπτώσεων.

Θεμελιώδη δικαιώματα

Η παρούσα πρόταση συνεπάγεται την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων υγείας. Υπάρχουν δυνητικές επιπτώσεις στα θεμελιώδη δικαιώματα των ατόμων, δηλαδή στο άρθρο 7 του Χάρτη σχετικά με τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής και στο άρθρο 8 σχετικά με το δικαίωμα προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Η επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των ατόμων, καθώς και η συλλογή, η πρόσβαση και η χρήση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επηρεάζουν το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα βάσει του Χάρτη. Η παρέμβαση στα εν λόγω θεμελιώδη δικαιώματα πρέπει να δικαιολογείται.

Όσον αφορά το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας των δεδομένων, εξακολουθεί να εφαρμόζεται ο κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 12 . Δεν προβλέπεται παρέκκλιση από το ενωσιακό καθεστώς προστασίας δεδομένων και τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόσουν σαφείς κανόνες, προϋποθέσεις και αυστηρές εγγυήσεις σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων.

4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Η χρηματοδότηση των δράσεων που υποστηρίζουν την παρούσα πρωτοβουλία θα καλυφθεί από το νομοθετικό δημοσιονομικό δελτίο που υποβάλλεται μαζί με την πρόταση COM(2022) 50 final.

5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων

Άνευ αντικειμένου.

Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

Το άρθρο 1 της πρότασης τροποποιεί τη διάρκεια ισχύος του κανονισμού (ΕΕ) 2021/954.

Στο άρθρο 2 προβλέπεται η εσπευσμένη έναρξη ισχύος του κανονισμού.

2022/0030 (COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2021/954 σχετικά με πλαίσιο για την έκδοση, την επαλήθευση και την αποδοχή διαλειτουργικών πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της COVID-19, διαγνωστικού της ελέγχου και ανάρρωσης από αυτή (Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ) όσον αφορά υπηκόους τρίτων χωρών που παραμένουν ή διαμένουν νόμιμα στις επικράτειες κρατών μελών κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 77 παράγραφος 2 στοιχείο γ),

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Δυνάμει του κεκτημένου του Σένγκεν, οι υπήκοοι τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Ένωση, καθώς και οι υπήκοοι τρίτων χωρών που έχουν εισέλθει νόμιμα στο έδαφος κράτους μέλους, μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στα εδάφη όλων των άλλων κρατών μελών επί 90 ημέρες εντός οποιασδήποτε περιόδου 180 ημερών 13 .

(2)Στις 14 Ιουνίου 2021 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εξέδωσαν τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/953, με τον οποίο θεσπίστηκε το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ 14 . Ο εν λόγω κανονισμός καθορίζει κοινό πλαίσιο για την έκδοση, την επαλήθευση και την αποδοχή διαλειτουργικών πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της COVID-19, διαγνωστικού της ελέγχου ή ανάρρωσης από αυτή με σκοπό να διευκολυνθεί η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών της ΕΕ και των μελών των οικογενειών τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19. Ο κανονισμός (ΕΕ) 2021/953 συνοδεύεται από τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/954 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 15 ο οποίος επεκτείνει το πλαίσιο για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ σε υπηκόους τρίτων χωρών που παραμένουν ή διαμένουν νόμιμα στην επικράτεια κράτους μέλους και οι οποίοι δικαιούνται να ταξιδεύουν σε άλλα κράτη μέλη σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης.

(3)Η ισχύς των κανονισμών (ΕΕ) 2021/953 και (ΕΕ) 2021/954 λήγει στις 30 Ιουνίου 2022. Ωστόσο, η πανδημία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και η πρόσφατη έξαρση που οφείλεται στην ανησυχητική παραλλαγή «Όμικρον» εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά τα ταξίδια εντός της Ένωσης. Κατά συνέπεια, το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ παραμένει σημαντικό και είναι αναγκαίο να επιτραπεί η συνέχιση της χρήσης του.

(4)Η περίοδος εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) 2021/953 πρέπει να παραταθεί κατά 12 μήνες. Δεδομένου ότι ο στόχος του κανονισμού (ΕΕ) 2021/954 είναι η επέκταση της εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) 2021/953 σε ορισμένες κατηγορίες υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν ή παραμένουν νόμιμα στην Ένωση, η διάρκεια της εφαρμογής του θα πρέπει να συνδέεται άμεσα με τη διάρκεια εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) 2021/953. Κατά συνέπεια, ο κανονισμός (ΕΕ) 2021/954 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(5)Ο παρών κανονισμός δεν θα πρέπει να νοείται ως διευκόλυνση ή ενθάρρυνση της θέσπισης ταξιδιωτικών περιορισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Επιπλέον, οποιαδήποτε ανάγκη επαλήθευσης των πιστοποιητικών που θεσπίζονται με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/953 δεν θα πρέπει να θεωρείται ότι δικαιολογεί την προσωρινή επαναφορά ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα. Οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα θα πρέπει να παραμείνουν μέτρο έσχατης ανάγκης, με την επιφύλαξη των ειδικών κανόνων που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2016/399 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (κώδικας συνόρων του Σένγκεν).

(6)Σύμφωνα με τα άρθρα 1 και 2 του πρωτοκόλλου αριθ. 22 σχετικά με τη θέση της Δανίας, το οποίο προσαρτάται στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη ΣΛΕΕ, η Δανία δεν συμμετέχει στην έκδοση του παρόντος κανονισμού και δεν δεσμεύεται απ’ αυτόν ούτε υπόκειται στην εφαρμογή του. Δεδομένου ότι ο παρών κανονισμός αναπτύσσει περαιτέρω το κεκτημένο του Σένγκεν, η Δανία πρέπει να αποφασίσει, σύμφωνα με το άρθρο 4 του εν λόγω πρωτοκόλλου, εντός έξι μηνών αφότου το Συμβούλιο αποφασίσει επί του παρόντος κανονισμού, αν θα τον εφαρμόσει στο εθνικό της δίκαιο.

(7)Ο παρών κανονισμός αποτελεί ανάπτυξη των διατάξεων του κεκτημένου του Σένγκεν στις οποίες δεν συμμετέχει η Ιρλανδία, σύμφωνα με την απόφαση 2002/192/ΕΚ του Συμβουλίου 16 · Ως εκ τούτου, η Ιρλανδία δεν συμμετέχει στην έκδοση του παρόντος κανονισμού και δεν δεσμεύεται από αυτόν ούτε υπόκειται στην εφαρμογή του. Προκειμένου να μπορούν τα κράτη μέλη να αποδέχονται, υπό τους όρους του κανονισμού (ΕΕ) 2021/953, τα πιστοποιητικά COVID-19 που εξέδωσε η Ιρλανδία για υπηκόους τρίτων χωρών που παραμένουν ή διαμένουν νόμιμα στην επικράτειά της για τον σκοπό της διευκόλυνσης των ταξιδιών στις επικράτειες των κρατών μελών, η Ιρλανδία θα πρέπει να εκδίδει για τους εν λόγω υπηκόους τρίτων χωρών πιστοποιητικά COVID-19 που συμμορφώνονται προς τις απαιτήσεις του πλαισίου εμπιστοσύνης για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ. Η Ιρλανδία και τα άλλα κράτη μέλη θα πρέπει να αποδέχονται τα πιστοποιητικά τα οποία έχουν εκδοθεί για υπηκόους τρίτων χωρών που καλύπτονται από τον παρόντα κανονισμό στη βάση αμοιβαιότητας.

(8)Όσον αφορά τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Κύπρο και τη Ρουμανία, ο παρών κανονισμός αποτελεί ανάπτυξη του κεκτημένου του Σένγκεν, κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 1 της πράξης προσχώρησης του 2003, του άρθρου 4 παράγραφος 1 της πράξης προσχώρησης του 2005 και του άρθρου 4 παράγραφος 1 της πράξης προσχώρησης του 2011, αντίστοιχα.

(9)Όσον αφορά την Ισλανδία και τη Νορβηγία, ο παρών κανονισμός αποτελεί ανάπτυξη των διατάξεων του κεκτημένου του Σένγκεν, κατά την έννοια της συμφωνίας η οποία συνήφθη από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από τη Δημοκρατία της Ισλανδίας και το Βασίλειο της Νορβηγίας για τη σύνδεση των δύο αυτών κρατών με την υλοποίηση, την εφαρμογή και την ανάπτυξη του κεκτημένου του Σένγκεν, οι οποίες διατάξεις εμπίπτουν στον τομέα στον οποίο αναφέρεται το άρθρο 1 στοιχείο Γ της απόφασης 1999/437/ΕΚ του Συμβουλίου 17 .

(10)Όσον αφορά την Ελβετία, ο παρών κανονισμός αποτελεί ανάπτυξη των διατάξεων του κεκτημένου του Σένγκεν, κατά την έννοια της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Ελβετικής Συνομοσπονδίας σχετικά με τη σύνδεση της Ελβετικής Συνομοσπονδίας προς την υλοποίηση, την εφαρμογή και την ανάπτυξη του κεκτημένου του Σένγκεν, οι οποίες διατάξεις εμπίπτουν στον τομέα στον οποίο αναφέρεται το άρθρο 1 στοιχείο Γ της απόφασης 1999/437/ΕΚ σε συνδυασμό με το άρθρο 3 της απόφασης 2008/146/ΕΚ του Συμβουλίου 18 .

(11)Όσον αφορά το Λιχτενστάιν, ο παρών κανονισμός αποτελεί ανάπτυξη των διατάξεων του κεκτημένου του Σένγκεν, κατά την έννοια του πρωτοκόλλου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, της Ελβετικής Συνομοσπονδίας και του Πριγκιπάτου του Λιχτενστάιν για την προσχώρηση του Πριγκιπάτου του Λιχτενστάιν στη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Ελβετικής Συνομοσπονδίας σχετικά με τη σύνδεση της Ελβετικής Συνομοσπονδίας προς τη θέση σε ισχύ, την εφαρμογή και την ανάπτυξη του κεκτημένου του Σένγκεν, οι οποίες διατάξεις εμπίπτουν στον τομέα στον οποίο αναφέρεται το άρθρο 1 στοιχείο Γ της απόφασης 1999/437/ΕΚ σε συνδυασμό με το άρθρο 3 της απόφασης 2011/350/ΕΕ του Συμβουλίου 19 .

(12)Λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της κατάστασης που συνδέεται με την πανδημία της COVID-19, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(13)Ζητήθηκε η γνώμη του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Προστασίας Δεδομένων, σύμφωνα με το άρθρο 42 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 20 , που γνωμοδότησαν στις […],

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Το άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/954 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 3

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου 2021 για όσο διάστημα εφαρμόζεται ο κανονισμός (ΕΕ) 2021/953.»

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα στα κράτη μέλη σύμφωνα με τις Συνθήκες.

Βρυξέλλες,

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο    Για το Συμβούλιο

Η Πρόεδρος    Ο Πρόεδρος

(1)     ΕΕ L 239 της 22.9.2000, σ. 19 .
(2)    Κανονισμός (ΕΕ) 2021/953 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Ιουνίου 2021, σχετικά με πλαίσιο για την έκδοση, την επαλήθευση και την αποδοχή διαλειτουργικών πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της COVID-19, διαγνωστικού της ελέγχου και ανάρρωσης από αυτή (Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ) με σκοπό να διευκολυνθεί η ελεύθερη κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19 (ΕΕ L 211 της 15.6.2021, σ. 1).
(3)    Κανονισμός (ΕΕ) 2021/954 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Ιουνίου 2021, σχετικά με πλαίσιο για την έκδοση, την επαλήθευση και την αποδοχή διαλειτουργικών πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της COVID-19, διαγνωστικού της ελέγχου και ανάρρωσης από αυτή (Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ) όσον αφορά υπηκόους τρίτων χωρών που παραμένουν ή διαμένουν νόμιμα στις επικράτειες κρατών μελών κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19 (ΕΕ L 211 της 15.6.2021, σ. 24).
(4)    Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία.
(5)    Οι πολίτες της Ένωσης και οι Ελβετοί υπήκοοι απολαύουν αμοιβαίων δικαιωμάτων εισόδου και διαμονής βάσει της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών μελών της, αφενός, και της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, αφετέρου, για την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων (ΕΕ L 114 της 30.4.2002, σ. 6).
(6)     https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_el#recognition-of-covid-certificates-from-third-non-eu-countries  
(7)     https://wttc.org/News-Article/WTTC-identifies-digital-solutions-for-governments-worldwide-to-significantly-restore-international-mobility  
(8)     https://www.iata.org/en/pressroom/2021-releases/2021-08-26-01/  
(9)    Μέσω εκτελεστικής πράξης που εκδίδεται σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/953.
(10)    Κανονισμός (ΕΕ) 2016/399 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Μαρτίου 2016, περί κώδικα της Ένωσης σχετικά με το καθεστώς διέλευσης προσώπων από τα σύνορα (ΕΕ L 77 της 23.3.2016, σ. 1).
(11)    COM(2021) 754 final.
(12)    Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων) (ΕΕ L 119 της 4.5.2016, σ. 1).
(13)    Κανονισμός (ΕΕ) 2016/399 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Μαρτίου 2016, περί κώδικα της Ένωσης σχετικά με το καθεστώς διέλευσης προσώπων από τα σύνορα (κώδικας συνόρων του Σένγκεν) (ΕΕ L 77 της 23.3.2016, σ. 1).
(14)    Κανονισμός (ΕΕ) 2021/953 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Ιουνίου 2021, σχετικά με πλαίσιο για την έκδοση, την επαλήθευση και την αποδοχή διαλειτουργικών πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της COVID-19, διαγνωστικού της ελέγχου και ανάρρωσης από αυτή (Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ) με σκοπό να διευκολυνθεί η ελεύθερη κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19 (ΕΕ L 211 της 15.6.2021, σ. 1).
(15)    Κανονισμός (ΕΕ) 2021/954 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Ιουνίου 2021, σχετικά με πλαίσιο για την έκδοση, την επαλήθευση και την αποδοχή διαλειτουργικών πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της COVID-19, διαγνωστικού της ελέγχου και ανάρρωσης από αυτή (Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ) όσον αφορά υπηκόους τρίτων χωρών που παραμένουν ή διαμένουν νόμιμα στις επικράτειες κρατών μελών κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19 (ΕΕ L 211 της 15.6.2021, σ. 24).
(16)    Απόφαση του Συμβουλίου, της 28ης Φεβρουαρίου 2002, σχετικά με το αίτημα της Ιρλανδίας να συμμετέχει σε ορισμένες από τις διατάξεις του κεκτημένου του Σένγκεν (ΕΕ L 64 της 7.3.2002, σ. 20).
(17)    Απόφαση του Συμβουλίου, της 17ης Μαΐου 1999, σχετικά με ορισμένες λεπτομέρειες εφαρμογής της συμφωνίας που έχει συναφθεί από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Δημοκρατία της Ισλανδίας και το Βασίλειο της Νορβηγίας για τη σύνδεση των δύο αυτών κρατών, με την υλοποίηση, την εφαρμογή και την ανάπτυξη του κεκτημένου του Σένγκεν (ΕΕ L 176 της 10.7.1999, σ. 31).
(18)    Απόφαση του Συμβουλίου, της 28ης Ιανουαρίου 2008, για τη σύναψη εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Ελβετικής Συνομοσπονδίας σχετικά με τη σύνδεση της Ελβετικής Συνομοσπονδίας προς την υλοποίηση, την εφαρμογή και την ανάπτυξη του κεκτημένου του Σένγκεν (ΕΕ L 53 της 27.2.2008, σ. 1).
(19)    Απόφαση του Συμβουλίου, της 7ης Μαρτίου 2011, για τη σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του πρωτοκόλλου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, της Ελβετικής Συνομοσπονδίας και του Πριγκιπάτου του Λιχτενστάιν για την προσχώρηση του Πριγκιπάτου του Λιχτενστάιν στη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Ελβετικής Συνομοσπονδίας σχετικά με τη σύνδεση της Ελβετικής Συνομοσπονδίας προς τη θέση σε ισχύ, την εφαρμογή και την ανάπτυξη του κεκτημένου του Σένγκεν, όσον αφορά την κατάργηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα και την κυκλοφορία των προσώπων (ΕΕ L 160 της 18.6.2011, σ. 19).
(20)    Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2018, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης και την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών, και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 45/2001 και της απόφασης αριθ. 1247/2002/ΕΚ (ΕΕ L 295 της 21.11.2018, σ. 39).