27.7.2021   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 299/3


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Πολυετές σχέδιο εφαρμογής για το ευρωπαϊκό περιβάλλον ναυτιλιακής ενιαίας θυρίδας

(2021/C 299/03)

1.   Σκοπός του παρόντος εγγράφου

Το άρθρο 19 του κανονισμού σχετικά με το ευρωπαϊκό περιβάλλον ναυτιλιακής ενιαίας θυρίδας (στο εξής: EMSWe) (1) ορίζει ότι η Επιτροπή πρέπει να εγκρίνει πολυετές σχέδιο εφαρμογής (στο εξής: ΠΣΕ) και να το αναθεωρεί σε ετήσια βάση, κατόπιν κατάλληλων διαβουλεύσεων με τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών (2). Σκοπός του ΠΣΕ είναι να διευκολυνθεί η έγκαιρη εφαρμογή του κανονισμού και να προβλεφθούν μηχανισμοί ελέγχου ποιότητας και διαδικασίες ανάπτυξης, συντήρησης και ενημέρωσης του εναρμονισμένου δομοστοιχείου διεπαφής και των άλλων σχετικών εναρμονισμένων στοιχείων του EMSWe.

2.   Ιστορικό

Ο κανονισμός EMSWe καταργεί την οδηγία 2010/65/ΕΕ σχετικά με τις διατυπώσεις υποβολής δηλώσεων και, με βάση τις υφιστάμενες εθνικές ναυτιλιακές ενιαίες θυρίδες (στο εξής: ΕΝΕΘ), θεσπίζει ένα κοινό, διαλειτουργικό περιβάλλον για την υποβολή πληροφοριών από τα πλοία προς την ακτή κατά τον ελλιμενισμό. Ειδικότερα, εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να καθορίσει ένα εναρμονισμένο σύνολο δεδομένων που θα καλύπτει όλες τις υποχρεώσεις υποβολής δηλώσεων και να αναπτύξει και να συντηρεί κοινές διεπαφές και υπηρεσίες για τις ΕΝΕΘ. Θα εφαρμόζεται από τις 15 Αυγούστου 2025.

2.1.   Κατ’ εξουσιοδότηση αρμοδιότητες

Το άρθρο 3 του κανονισμού EMSWe εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις για:

την τροποποίηση του παραρτήματος του κανονισμού, στο οποίο απαριθμούνται οι υποχρεώσεις υποβολής δηλώσεων βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ και της διεθνούς και εθνικής νομοθεσίας, και σε σχέση με τον ελλιμενισμό· και

τη συμπλήρωση του κανονισμού με τη δημιουργία και την τροποποίηση του συνόλου δεδομένων EMSWe (του πλήρη καταλόγου των στοιχείων δεδομένων που απαιτούνται βάσει των υποχρεώσεων υποβολής δηλώσεων).

Η πρώτη σχετική κατ’ εξουσιοδότηση πράξη θα εκδοθεί έως τις 15 Αυγούστου 2021. Θα ακολουθήσουν και άλλες, όταν θα πρέπει να τροποποιηθεί το παράρτημα και/ή το σύνολο δεδομένων. Λόγω της πιθανότητας συχνών αλλαγών στη σχετική νομοθεσία, αναμένεται να εκδίδονται τακτικά τέτοιες πράξεις. Σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 3 του κανονισμού EMSWe, τροποποιήσεις στο σύνολο δεδομένων EMSWe μπορούν να εισάγονται μόνο μία φορά ετησίως, εκτός από δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις. Η δραστηριότητα που προκύπτει από την άσκηση των κατ’ εξουσιοδότηση αρμοδιοτήτων καλύπτει τα ακόλουθα έργα:

Πίνακας 1

Έργα υπό την ευθύνη της Επιτροπής ως αποτέλεσμα των κατ’ εξουσιοδότηση διατάξεων

Έργο

Προθεσμία

Δημιουργία του συνόλου δεδομένων EMSWe

3ο τρίμηνο 2021

Τροποποίηση του συνόλου δεδομένων EMSWe

2023 (ενδεικτικά)


Πίνακας 2

Παραδοτέα ως αποτέλεσμα των κατ’ εξουσιοδότηση αρμοδιοτήτων

Παραδοτέο

Προθεσμία

Κατ’ εξουσιοδότηση πράξη για τη δημιουργία συνόλου δεδομένων EMSWe και την τροποποίηση του παραρτήματος

3ο τρίμηνο 2021

Κατ’ εξουσιοδότηση πράξη/-εις για την τροποποίηση του συνόλου δεδομένων EMSWe και/ή του παραρτήματος

2023 (ενδεικτικά)

Έκθεση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με τη χρήση των κατ’ εξουσιοδότηση αρμοδιοτήτων

4ο τρίμηνο 2022

Για τις προπαρασκευαστικές εργασίες σχετικά με τις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις, η Επιτροπή θα ζητήσει τη γνώμη της υποομάδας εμπειρογνωμόνων EMSWe της διευθύνουσας ομάδας υψηλού επιπέδου για τη διακυβέρνηση του ψηφιακού συστήματος και υπηρεσιών στον τομέα της ναυτιλίας (στο εξής: HLSG) (3) και, ενδεχομένως, άλλων ενδιαφερόμενων μερών.

2.2.   Εκτελεστικές αρμοδιότητες

Ο κανονισμός EMSWe αναθέτει εκτελεστικές αρμοδιότητες στην Επιτροπή, καθορίζοντας σε αρκετές περιπτώσεις προθεσμία έκδοσης έως το 3ο τρίμηνο του 2021, κυρίως για να καταστεί δυνατή η έγκαιρη ανάπτυξη των συνιστωσών και να δοθεί επαρκής χρόνος στα κράτη μέλη για να προγραμματίσουν τις αναγκαίες προσαρμογές στις ΕΝΕΘ τους. Ανάλογα με την περίπτωση, οι εν λόγω προθεσμίες παρουσιάζονται στον πίνακα 3.

Πίνακας 3

Ενδεικτικός προγραμματισμός για την έκδοση εκτελεστικών πράξεων

Εκτελεστική πράξη

Προθεσμία

Εκτελεστική πράξη που απαριθμεί τις πληροφορίες της συνοπτικής διασάφησης εισόδου (στο εξής: ΣΔΕ) που πρέπει να τίθενται στη διάθεση των ΕΝΕΘ (4)

3ο τρίμηνο 2021

Εκτελεστική/-ές πράξη/-εις σχετικά με τις διεπαφές και άλλα στοιχεία των ΕΝΕΘ (5)

3ο τρίμηνο 2021

Εκτελεστική πράξη σχετικά με το κοινό σύστημα διαχείρισης μητρώου χρηστών και πρόσβασης (6)

3ο τρίμηνο 2021

Εκτελεστική/-ές πράξη/-εις σχετικά με τις βάσεις δεδομένων του EMSWe (7)

3ο τρίμηνο 2021

Εκτελεστική πράξη για τον καθορισμό των δεδομένων που υπόκεινται σε μηχανισμούς περαιτέρω χρήσης δεδομένων (8)

2023 (ενδεικτικά)

Εκτελεστική πράξη σχετικά με τη βάση δεδομένων για την υγειονομική κατάσταση στα πλοία (9)

2024 (ενδεικτικά)

Εκτελεστική πράξη σχετικά με την κοινή υπηρεσία απεύθυνσης (10)

2ο τρίμηνο 2024

3.   Στρατηγική διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Είναι πολύ σημαντικό η Επιτροπή να διεξάγει, κατά τις προπαρασκευαστικές της εργασίες, κατάλληλες διαβουλεύσεις, μεταξύ άλλων σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στη διοργανική συμφωνία της 13ης Απριλίου 2016 για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου.

Εσωτερικές διαβουλεύσεις

Οι εσωτερικές διαβουλεύσεις με άλλες υπηρεσίες της Επιτροπής θα διασφαλίζονται από τη διευθύνουσα ομάδα νομικών θεμάτων και πολιτικής του EMSWe, η οποία θα γνωμοδοτεί για κάθε σημαντικό ορόσημο του έργου ή όταν απαιτείται σημαντική επικαιροποίηση ή τουλάχιστον δύο φορές ετησίως.

Κράτη μέλη

Κατά την προετοιμασία κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων, η Επιτροπή θα πρέπει να διασφαλίζει την έγκαιρη διεξαγωγή διαβούλευσης με τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών και την επιχειρηματική κοινότητα κατά τρόπο διαφανή. Στο πλαίσιο αυτό, θα ζητεί τη γνώμη της υποομάδας εμπειρογνωμόνων EMSWe της HLSG, στην οποία τα κράτη μέλη θα εκπροσωπούνται από εμπειρογνώμονες σε ναυτιλιακά θέματα και από τους εθνικούς συντονιστές για το EMSWe. Οι εργασίες θα κατανεμηθούν μεταξύ θεματικών ομάδων εμπειρογνωμόνων για συγκεκριμένα θέματα, π.χ. δεδομένα, διεπαφές και βάσεις δεδομένων. Η γνώμη της υποομάδας SafeSeaNet της HLSG θα ζητείται επίσης για έργα που αφορούν τη χρήση του SafeSeaNet και των κοινών βάσεων δεδομένων EMSWe.

Καθώς το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού EMSWe καλύπτει πολλές τελωνειακές διατυπώσεις εισόδου–εξόδου, απαιτείται η κατάλληλη συμμετοχή των τελωνειακών αρχών. Όπου απαιτείται, η Επιτροπή θα ζητεί τη γνώμη των σχετικών ομάδων τελωνειακών εμπειρογνωμόνων, όπως της ομάδας ηλεκτρονικού συντονισμού τελωνείων και της ομάδας τελωνειακών δραστηριοτήτων (τις οποίες διαχειρίζεται η ΓΔ TAXUD). Για τον σκοπό αυτό μπορούν να διοργανωθούν κοινές συνεδριάσεις της υποομάδας εμπειρογνωμόνων EMSWe και της δεύτερης προαναφερόμενης ομάδας.

Η Επιτροπή θα διεξάγει διαβουλεύσεις, όπως ορίζεται παραπάνω, σε κατάλληλο πρώιμο στάδιο κατά την κατάρτιση σχεδίων εκτελεστικών πράξεων που θα υποβληθούν στην επιτροπή ψηφιακής διευκόλυνσης των μεταφορών και του εμπορίου για γνωμοδότηση.

Η Επιτροπή θα διασφαλίζει ότι ζητείται η γνώμη των αρχών των κρατών μελών σε κάθε στάδιο της εφαρμογής. Τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για τον συντονισμό σε εθνικό επίπεδο. Πρέπει επίσης να διασφαλίζουν κατάλληλη διαβούλευση με τους εθνικούς ενδιαφερόμενους φορείς για την εφαρμογή του EMSWe σε εθνικό επίπεδο.

Άλλοι ενδιαφερόμενοι

Η Επιτροπή θα διασφαλίζει ότι ενώσεις του κλάδου συμμετέχουν στις ομάδες εμπειρογνωμόνων ως παρατηρητές. Επίσης, μπορεί να διοργανώνει εργαστήρια σχετικά με συγκεκριμένες πτυχές της εφαρμογής, με σκοπό τη συλλογή απόψεων και παρατηρήσεων από τους κύριους ενδιαφερομένους στον τομέα της ναυτιλίας.

4.   Αρχιτεκτονική ΤΠ του EMSWe

Το EMSWe αποτελείται από κεντρικές και εθνικές συνιστώσες ΤΠ. Οι ΕΝΕΘ συμπληρώνονται από ένα εναρμονισμένο δομοστοιχείο διεπαφής υποβολής δηλώσεων (στο εξής: ΔΔΥΔ) για την επικοινωνία μεταξύ συστημάτων, μια γραφική διεπαφή χρήστη (στο εξής: ΓΔΧ), ένα κοινό σύστημα διαχείρισης μητρώου χρηστών και πρόσβασης, κοινές βάσεις δεδομένων και μια κοινή υπηρεσία απεύθυνσης (στο εξής: ΚΥΑ).

Image 1

Στην εικόνα παρουσιάζεται η υψηλού επιπέδου αρχιτεκτονική του EMSWe σε ένα κράτος μέλος, συμπεριλαμβανομένων των αλληλεπιδράσεων της ΕΝΕΘ με τους οικονομικούς φορείς και τα συστήματα των αρχών.

Η κεντρική συνιστώσα του EMSWe είναι η ΕΝΕΘ, μια τεχνική πλατφόρμα που δημιουργείται και λειτουργεί σε εθνικό επίπεδο για τη λήψη, την ανταλλαγή και τη διαβίβαση ηλεκτρονικών πληροφοριών σύμφωνα με τις υποχρεώσεις υποβολής δηλώσεων (άρθρο 2 σημείο 3 του κανονισμού EMSWe).

Τα μέρη, οι συνιστώσες και οι κοινοί μηχανισμοί ανταλλαγής πληροφοριών απαριθμούνται παρακάτω:

Πίνακας 4

Ενδεικτικός κατάλογος των μερών, των συνιστωσών και των κοινών μηχανισμών του EMSWe

Στοιχείο

Περιγραφή

Άρθρα

1

Εθνική ναυτιλιακή ενιαία θυρίδα (ΕΝΕΘ)

Άρθρο 2 σημείο 3

2

Γραφική διεπαφή χρήστη (ΓΔΧ)

Άρθρο 2 σημείο 9, άρθρο 6 παράγραφος 4

3

Εναρμονισμένο δομοστοιχείο διεπαφής υποβολής δηλώσεων (ΔΔΥΔ)

Άρθρο 2 σημείο 4, άρθρο 6 παράγραφος 1

4

Κοινό μητρώο χρηστών

Άρθρο 12 παράγραφος 1

5

Κοινό σύστημα διαχείρισης πρόσβασης χρηστών

Άρθρο 12 παράγραφοι 1, 2 και 3

6

Κοινή υπηρεσία απεύθυνσης (KYA)

Άρθρο 2 σημείο 10

7

Βάση δεδομένων πλοίων EMSWe

Άρθρο 14

8

Κοινή βάση δεδομένων θέσης

Άρθρο 15

9

Κοινή βάση δεδομένων Hazmat

Άρθρο 16

10

Κοινή βάση δεδομένων για την υγειονομική κατάσταση στα πλοία

Άρθρο 17

11

SafeSeaNet (σύστημα εθνικών SSN και κεντρικού SSN)

Άρθρο 8 παράγραφος 4

12

Πρόσθετες τελωνειακές διατάξεις

Άρθρο 11 παράγραφοι 1 και 2

13

Διασαφιστές

Άρθρο 2 σημείο 11

14

Πάροχοι υπηρεσιών δεδομένων

Άρθρο 2 σημείο 13

15

Άλλα μέσα υποβολής δηλώσεων

Άρθρο 7

16

Πάροχοι λιμενικών υπηρεσιών

Άρθρο 2 σημείο 15

5.   Ανάπτυξη και επικαιροποίηση εναρμονισμένων στοιχείων

Εναρμονισμένο δομοστοιχείο διεπαφής υποβολής δηλώσεων (ΔΔΥΔ)

Σύμφωνα με τον κανονισμό EMSWe, η Επιτροπή, σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη, πρέπει να αναπτύξει έως το 3ο τρίμηνο του 2022 το εναρμονισμένο ΔΔΥΔ (11) για την επικοινωνία μεταξύ των συστημάτων. Το σχέδιο είναι να εκδοθεί η πρώτη εκτελεστική πράξη για τον καθορισμό των λειτουργικών και τεχνικών προδιαγραφών του ΔΔΥΔ το 2021.

Σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη, η Επιτροπή μπορεί επίσης να καταρτίσει οδηγό υλοποίησης μηνυμάτων, ο οποίος περιγράφει τις ανταλλαγές πληροφοριών μεταξύ των χρηστών και του ΔΔΥΔ. Η επεξεργασία των πληροφοριών μεταξύ των ΕΝΕΘ και των αρμόδιων αρχών παραμένει αρμοδιότητα των κρατών μελών.

Μετά την πρώτη έκδοση, η οποία αναμένεται το 3ο τρίμηνο του 2022, το ΔΔΥΔ θα επικαιροποιηθεί, εφόσον είναι αναγκαίο, την περίοδο πριν από την ημερομηνία εφαρμογής του κανονισμού EMSWe (15 Αυγούστου 2025), καθώς και στη συνέχεια. Μόλις εγκριθούν οι προδιαγραφές του ΔΔΥΔ και σύμφωνα με το άρθρο 19 στοιχεία α), δ) και η) του κανονισμού, η Επιτροπή θα καθορίσει ενδεικτικές προθεσμίες για:

την επακόλουθη ενσωμάτωση του ΔΔΥΔ στις ΕΝΕΘ από τα κράτη μέλη· και

τη σταδιακή κατάργηση των παλαιότερων εκδοχών του ΔΔΥΔ από τα κράτη μέλη και τους διασαφιστές.

Κοινή υπηρεσία απεύθυνσης (KYA)

Σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 2 του κανονισμού EMSWe, οι προδιαγραφές της ΚΥΑ θα εγκριθούν έως το 3ο τρίμηνο του 2024. Η ανάπτυξη αυτής της συνιστώσας αναμένεται να ξεκινήσει μετά την ανάπτυξη του ΔΔΥΔ και να ολοκληρωθεί πριν από την ημερομηνία εφαρμογής του κανονισμού (15 Αυγούστου 2025). Μόλις εγκριθούν οι προδιαγραφές και σύμφωνα με το άρθρο 19 στοιχεία β) και ε) του κανονισμού, η Επιτροπή θα καθορίσει το χρονοδιάγραμμα για την ενσωμάτωση της ΚΥΑ στο συνολικό περιβάλλον υποβολής δηλώσεων και τη διαδικασία διαχείρισης αλλαγών για την επικαιροποίησή της.

Σύστημα διαχείρισης μητρώου χρηστών και πρόσβασης EMSWe

Η Επιτροπή θα δημιουργήσει και θα διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα κοινού συστήματος διαχείρισης μητρώου χρηστών και πρόσβασης για την επαλήθευση της ταυτότητας των διασαφιστών και των παρόχων υπηρεσιών δεδομένων που χρησιμοποιούν τις ΕΝΕΘ. Οι εθνικές αρχές θα έχουν επίσης πρόσβαση στο σύστημα στις περιπτώσεις που απαιτείται επαλήθευση της ταυτότητας.

Το κοινό σύστημα διαχείρισης μητρώου χρηστών και πρόσβασης θα προβλέπει καταχώριση μοναδικού χρήστη μέσω ενωσιακού μητρώου με αναγνώριση σε επίπεδο ΕΕ, καταμερισμένη διαχείριση χρηστών και παρακολούθηση χρήστη σε επίπεδο ΕΕ.

Μόλις εκδοθούν οι προδιαγραφές του συστήματος διαχείρισης μητρώου χρηστών και πρόσβασης, η Επιτροπή θα καθορίσει το χρονοδιάγραμμα ενσωμάτωσής του στο ΔΔΥΔ και στις ΕΝΕΘ.

6.   Στάδια υλοποίησης

Το EMSWe θα υλοποιηθεί σε μια σειρά σταδίων που ενδέχεται να αλληλεπικαλύπτονται εν μέρει. Λόγω των χρονικών περιορισμών, ορισμένες εργασίες θα εκτελεστούν παράλληλα, όπου είναι δυνατόν. Ωστόσο, ορισμένες δράσεις θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα προηγούμενων παραδοτέων, επομένως οι εξαρτήσεις πρέπει να αναλυθούν λεπτομερώς.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:

Στάδιο 0:

Έναρξη (2ο τρίμηνο 2019)

Το προσχέδιο του γενικού σχεδίου, οι βασικές οργανωτικές δομές, οι δίαυλοι επικοινωνίας και οι εντολές για τη συντονισμένη εφαρμογή έχουν καθοριστεί.

Στάδιο 1:

Σύνταξη και έκδοση των λειτουργικών και τεχνικών προδιαγραφών και άλλων συναφών πράξεων (12) (3ο τρίμηνο 2019 — 3ο τρίμηνο 2021)

Οι λειτουργικές προδιαγραφές θα καταρτιστούν με βάση τις ανάγκες των ενδιαφερόμενων μερών (αρχών και επιχειρήσεων) και τις απαιτούμενες ιδιότητες των δεδομένων. Θα συμβάλουν ώστε να αποφευχθούν οι επικαλύψεις και οι ασυνέπειες και θα δώσουν τη δυνατότητα για ακριβέστερη εκτίμηση των αναγκαίων εργασιών και πόρων. Θα παρέχουν ακριβή εικόνα των αναγκών (π.χ. των διαδικασιών και ροών δεδομένων με τις επιχειρήσεις, τις αρχές των κρατών μελών και τα συστήματα της ΕΕ, των πολιτικών πρόσβασης, του μεγέθους των προς επεξεργασία δεδομένων), ώστε οι αρχιτέκτονες του συστήματος να μπορούν να σχεδιάσουν το σύστημα αποδοτικά και να εκτιμήσουν το κόστος εναλλακτικών επιλογών σχεδιασμού. Αργότερα, θα παρέχουν καθοδήγηση στους προγραμματιστές και τους φορείς διενέργειας δοκιμών που εφαρμόζουν και επαληθεύουν τις τεχνικές απαιτήσεις.

Οι τεχνικές προδιαγραφές θα καθορίζουν τις τεχνικές δομές, τους μορφότυπους και τα πρωτόκολλα για τις κοινές συνιστώσες του EMSWe, συμπεριλαμβανομένων των διεπαφών με τον κλάδο (π.χ. του εναρμονισμένου ΔΔΥΔ, των κοινών βάσεων δεδομένων, του συστήματος διαχείρισης μητρώου χρηστών και πρόσβασης).

Το προσωρινό σχέδιο για την ολοκλήρωση των έργων έχει ως εξής:

Πίνακας 5

Έργα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Επιτροπής

Έργο

Προθεσμία (13)

Κατάλογος των πληροφοριών της συνοπτικής διασάφησης εισόδου (ΣΔΕ) που πρέπει να τίθενται στη διάθεση των ΕΝΕΘ

3ο τρίμηνο 2021

Προδιαγραφές για το εναρμονισμένο δομοστοιχείο διεπαφής υποβολής δηλώσεων (ΔΔΥΔ)

3ο τρίμηνο 2021

Κοινές λειτουργίες της γραφικής διεπαφής χρήστη (ΓΔΧ)

3ο τρίμηνο 2021

Υποδείγματα εναρμονισμένων ψηφιακών λογιστικών φύλλων

3ο τρίμηνο 2021

Εναρμονισμένη δομή του εθνικού ιστοτόπου υποστήριξης των κρατών μελών

3ο τρίμηνο 2021

Τεχνικές προδιαγραφές για τις ώρες άφιξης και αναχώρησης

3ο τρίμηνο 2021

Προδιαγραφές ενιαίου μορφότυπου για τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των ΕΝΕΘ

3ο τρίμηνο 2021

Προδιαγραφές για το σύστημα διαχείρισης μητρώου χρηστών και πρόσβασης

3ο τρίμηνο 2021

Προδιαγραφές για τη βάση δεδομένων πλοίων EMSWe

3ο τρίμηνο 2021

Προδιαγραφές για την κοινή βάση δεδομένων εντοπισμού θέσης

3ο τρίμηνο 2021

Προδιαγραφές για την κοινή βάση δεδομένων Hazmat

3ο τρίμηνο 2021

Οδηγός υλοποίησης μηνυμάτων

2022 (ενδεικτικά)

Μηνύματα απάντησης για τις επιβεβαιώσεις και τις αποφάσεις των αρχών

2023 (ενδεικτικά)

Κατάλογος των δεδομένων που θα τίθενται στη διάθεση των διασαφιστών μεταξύ δύο ελλιμενισμών

2023 (ενδεικτικά)

Κατάλογος δεδομένων που θα διατίθενται στις ΕΝΕΘ μέσω του SafeSeaNet

2023 (ενδεικτικά)

Προδιαγραφές για την κοινή βάση δεδομένων για την υγειονομική κατάσταση στα πλοία

2023 (ενδεικτικά)

Προδιαγραφές για την κοινή υπηρεσία απεύθυνσης (ΚΥΑ)

3ο τρίμηνο 2024

Στάδιο 2:

Στάδιο τεχνικής εφαρμογής — ΕΕ και κράτη μέλη (3ο τρίμηνο 2021 — 4ο τρίμηνο 2022)

Σε αυτό το στάδιο, προκηρύσσονται διαγωνισμοί για το κεντρικό και τα εθνικά συστήματα (Επιτροπή, Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα και κράτη μέλη) και υλοποιούνται τα συστήματα σύμφωνα με τις προδιαγραφές. Ειδικότερα, η πρώτη έκδοση του ΔΔΥΔ αναμένεται να είναι έτοιμη το 3ο τρίμηνο του 2022. Θα πρέπει να παρασχεθούν τα έγγραφα τεκμηρίωσης (π.χ. απαιτήσεις υποδομής φιλοξενίας, εγχειρίδια εγκατάστασης, οδηγοί διεπαφής συστημάτων) και κατάρτιση. Το προσωρινό σχέδιο για την ανάπτυξη των διαφόρων συνιστωσών έχει ως εξής:

Πίνακας 6

Κατάλογος παραδοτέων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Επιτροπής

Παραδοτέο

Προθεσμία

Πρώτη ανάπτυξη του ΔΔΥΔ

3ο τρίμηνο 2022

Παροχή μητρώου χρηστών

2023 (ενδεικτικά)

Παροχή συστήματος διαχείρισης πρόσβασης

2023 (ενδεικτικά)

Παροχή βάσης δεδομένων πλοίων

2023 (ενδεικτικά)

Παροχή κοινής βάσης δεδομένων Hazmat

2023 (ενδεικτικά)

Παροχή κοινής βάσης δεδομένων θέσης

2023 (ενδεικτικά)

Παροχή βάσης δεδομένων για την υγειονομική κατάσταση στα πλοία

2024 (ενδεικτικά)

Παροχή κοινής υπηρεσίας απεύθυνσης (ΚΥΑ)

4ο τρίμηνο 2024

Στάδιο 3:

Στάδιο αρχικών δοκιμών — δημόσιες διοικήσεις (1ο τρίμηνο 2023 — 2ο τρίμηνο 2024) (14)

Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, τόσο η Επιτροπή όσο και κάθε κράτος μέλος αναμένεται να διενεργήσουν τεχνικές δοκιμές, καθώς και λειτουργικές και μη λειτουργικές δοκιμές. Οι λειτουργικές δοκιμές επαληθεύουν ενέργειες ή λειτουργίες στις λειτουργικές προδιαγραφές —απαντούν συνήθως στα ερωτήματα «μπορεί ο χρήστης να κάνει αυτό;» ή «λειτουργεί αυτή η συγκεκριμένη δυνατότητα;». Οι μη λειτουργικές δοκιμές αφορούν πτυχές όπως η κλιμακοθετησιμότητα και άλλες επιδόσεις, η συμπεριφορά υπό ορισμένους περιορισμούς και η ασφάλεια. Ανάλογα με τα αποτελέσματα των δοκιμών, ενδέχεται να απαιτηθούν αρκετές εκδόσεις του ΔΔΥΔ ή άλλων συνιστωσών.

Οι υπηρεσίες της Επιτροπής θα παράσχουν στις αρχές των κρατών μελών τεχνική συνδρομή κατά τη ρύθμιση και τη διαμόρφωση του ΔΔΥΔ και θα διεξαγάγουν δοκιμές σε κάθε κράτος μέλος για να διασφαλίσουν ότι η εγκατάσταση είναι επιτυχημένη και πλήρως λειτουργική.

Στάδιο 4:

Περαιτέρω προδιαγραφές και τροποποιήσεις (2ο τρίμηνο 2023 — 2ο τρίμηνο 2024)

Αυτό το στάδιο θα μπορούσε να αλληλεπικαλύπτεται εν μέρει αρχικά με το στάδιο 3. Η Επιτροπή θα εκδώσει εκτελεστικές πράξεις (15), πιθανώς κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, για τον καθορισμό των δεδομένων του EMSWe που θα επαναχρησιμοποιούνται κατά την άφιξη και των δεδομένων που θα κοινοποιούνται μέσω του SafeSeaNet. Θα αναπτύξει επίσης τα μηνύματα απάντησης για τις επιβεβαιώσεις και τις αποφάσεις των αρχών. Όπου χρειάζεται, θα καθοριστούν οι μηχανισμοί και οι διεπαφές ανταλλαγής δεδομένων του SafeSeaNet, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαίων μέτρων ασφάλειας. Πριν από την πλήρη εφαρμογή του κανονισμού EMSWe, θα τροποποιηθούν το έγγραφο ελέγχου διεπαφών και λειτουργιών (στο εξής: ΕΕΔΛ), ο οδηγός αναφοράς του SafeSeaNet και η σχετική τεκμηρίωση (16).

Εάν κοινοποιηθούν και εγκριθούν από την Επιτροπή νέες υποχρεώσεις υποβολής δηλώσεων σύμφωνα με τα άρθρα 3 και 4 του κανονισμού, η Επιτροπή θα εκδώσει την κατ’ εξουσιοδότηση πράξη για την τροποποίηση του παραρτήματος και τα νέα στοιχεία δεδομένων θα συμπεριληφθούν στο σύνολο δεδομένων EMSWe. Στη συνέχεια, θα επικαιροποιήσει το ΔΔΥΔ.

Προβλέπεται ότι η Επιτροπή θα εκδώσει την εκτελεστική πράξη σχετικά με την κοινή βάση δεδομένων για την υγειονομική κατάσταση στα πλοία (17).

Στάδιο 5:

Στάδιο υλοποίησης και δεύτερης δοκιμής — κλάδος και νέα συστήματα (1ο τρίμηνο 2024 — ημερομηνία εφαρμογής)

Μόλις εκδοθούν οι απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές και δημιουργηθούν οι διεπαφές και οι άλλες συνιστώσες, αναμένεται ότι ο κλάδος θα αναπτύξει και θα υποβάλει σε δοκιμή τις συνδέσεις του και τις σχετικές διαδικασίες. Το συνολικό περιβάλλον υποβολής δηλώσεων θα εναρμονιστεί με τα νέα συστήματα που αναπτύσσονται στο πλαίσιο άλλων πρωτοβουλιών της ΕΕ.

Κάθε κράτος μέλος αναμένεται να δημιουργήσει μια υπηρεσία τεχνικής υποστήριξης και έναν ιστότοπο διαδικτυακής υποστήριξης. Έως την ημερομηνία εφαρμογής, η Επιτροπή θα αναβαθμίσει τις ΕΝΕΘ και το SafeSeaNet προκειμένου να ανταλλάσσει τα σχετικά δεδομένα σύμφωνα με το άρθρο 8 του κανονισμού.

Στάδιο 6:

Στάδιο αρχικής λειτουργίας (1ο τρίμηνο 2025 — ημερομηνία εφαρμογής)

Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, ο κλάδος και τα κράτη μέλη θα είναι σε θέση να επαληθεύσουν τη λειτουργία του περιβάλλοντος.

Στάδιο 7:

Στάδιο εφαρμογής (από την ημερομηνία εφαρμογής και έπειτα)

Από την ημερομηνία εφαρμογής του κανονισμού, όλες οι πληροφορίες που απαιτούνται για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων υποβολής δηλώσεων θα παρέχονται με τη χρήση του συνόλου δεδομένων EMSWe και σύμφωνα με αυτό, μέσω των εναρμονισμένων διεπαφών και, κατά περίπτωση, άλλων μέσων υποβολής δηλώσεων. Κάθε κράτος μέλος θα δημιουργήσει υπηρεσία υποστήριξης κατά τους πρώτους 12 μήνες (από τις 15 Αυγούστου 2025) και ιστότοπο διαδικτυακής υποστήριξης για την οικεία ΕΝΕΘ, με σαφείς οδηγίες στην επίσημη γλώσσα ή στις επίσημες γλώσσες του και, κατά περίπτωση, σε γλώσσα που χρησιμοποιείται διεθνώς.


(1)  Κανονισμός (ΕΕ) 2019/1239 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Ιουνίου 2019, για τη θέσπιση ευρωπαϊκού περιβάλλοντος ναυτιλιακής ενιαίας θυρίδας και για την κατάργηση της οδηγίας 2010/65/ΕΕ (ΕΕ L 198 της 25.7.2019, σ. 64)· https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2019/1239/oj?locale=el

(2)  Το παρόν έγγραφο συντάχθηκε κατόπιν διαβούλευσης με τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών στον τομέα της ναυτιλίας και των τελωνείων στο πλαίσιο της διευθύνουσας ομάδας υψηλού επιπέδου για τη διακυβέρνηση του ψηφιακού συστήματος και υπηρεσιών στον τομέα της ναυτιλίας και της ομάδας τελωνειακών δραστηριοτήτων.

(3)  Όπως θεσπίστηκε με την απόφαση (ΕΕ) 2016/566 της Επιτροπής· https://ec.europa.eu/transparency/expert-groups-register/screen/expert-groups/consult?do=groupDetail.groupDetail&groupID=3450&lang=el

(4)  Βλ. άρθρο 11 παράγραφος 3 του κανονισμού.

(5)  Βλ. άρθρο 6 παράγραφοι 1 και 4 του κανονισμού.

(6)  Βλ. άρθρο 12 παράγραφος 4 του κανονισμού.

(7)  Βλέπε άρθρο 14 παράγραφος 4, άρθρο 15 παράγραφος 4 και άρθρο 16 παράγραφος 6 του κανονισμού.

(8)  Βλ. άρθρο 8 παράγραφος 5 του κανονισμού.

(9)  Βλ. άρθρο 17 παράγραφος 3 του κανονισμού.

(10)  Βλ. άρθρο 13 παράγραφος 2 του κανονισμού.

(11)  Βλ. άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού.

(12)  Βλέπε πίνακα 3 ανωτέρω.

(13)  Προβλεπόμενη ημερομηνία οριστικοποίησης των εγγράφων.

(14)  Βλ. άρθρο 19 στοιχείο στ) του κανονισμού.

(15)  Βλ. άρθρο 8 παράγραφος 5 του κανονισμού.

(16)  Οι τροποποιήσεις θα εγκριθούν από την HLSG σύμφωνα με τα καθήκοντα που αναφέρονται στο παράρτημα III σημείο 2.2 της οδηγίας 2002/59/ΕΚ.

(17)  Βλ. άρθρο 17 παράγραφος 3 του κανονισμού.