5.3.2021   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 76/23


Δημοσίευση του ενιαίου εγγράφου που τροποποιήθηκε ύστερα από την έγκριση τροποποίησης ήσσονος σημασίας σύμφωνα με το άρθρο 53 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012

(2021/C 76/08)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την παρούσα τροποποίηση ήσσονος σημασίας σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 τρίτο εδάφιο του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 664/2014 της Επιτροπής (1)

Η αίτηση έγκρισης της εν λόγω τροποποίησης ήσσονος σημασίας είναι διαθέσιμη στη βάση δεδομένων eAmbrosia της Επιτροπής.

ΕΝΙΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

«JIHOČESKÁ ZLATÁ NIVA»

Αριθ. ΕΕ: PGI-CZ-0406-AM02 – 28.08.2020

ΠΟΠ ( ) ΠΓΕ (X)

1.   Ονομασία/-ες

«Jihočeská Zlatá Niva»

2.   Κράτος μέλος ή τρίτη χώρα

Τσεχική Δημοκρατία

3.   Περιγραφή του γεωργικού προϊόντος ή του τροφίμου

3.1.   Τύπος προϊόντος

Κλάση 1.3. Τυριά

3.2.   Περιγραφή του προϊόντος που φέρει την προβλεπόμενη στο σημείο 1 ονομασία

Εξωτερική εμφάνιση: Το τυρί έχει κυκλικό σχήμα με διάμετρο 180-200 mm και ύψος περίπου 10 cm (βάρος περίπου 2,8 kg)· με σημάδια στην επιφάνεια του τυριού λόγω της επεξεργασίας που έχει υποστεί με πλύσιμο ή απόξεση, η κυανοπράσινη μούχλα η οποία αναπτύσσεται στη μάζα του τυριού και το μερικώς κηρώδες φινίρισμα στην επιφάνειά του δεν υποδηλώνουν ελαττώματα. Το χρώμα της επιφάνειας του τυριού μπορεί να είναι υπόλευκο προς ανοικτό καστανό.

Εσωτερική εμφάνιση: Το χρώμα στο εσωτερικό του τυριού είναι υπόλευκο προς υποκίτρινο με τακτικές κυανοπράσινες ραβδώσεις μυκήτων στο τυρί και αναγνωρίσιμα σημάδια διάτρησης.

Σύσταση του τυριού: Λεπτότερη από εκείνη του τυριού «Jihočeská Niva» (περιεκτικότητας σε λιπαρές ουσίες 50 % επί ξηρού), κολλώδης, ομοιόμορφα πεπαλαιωμένη· δεν επιτρέπεται η παρουσία ξένων μυκήτων.

Γεύση και άρωμα: Αλμυρή, διαπεραστική, αρωματική, έντονη επίγευση, χαρακτηριστικό της καλλιέργειας του μύκητα Penicillium roqueforti.

Μορφή στην οποία κυκλοφορεί το προϊόν στην αγορά: το τυρί διατίθεται στο εμπόριο ακέραιο ή σε ημικυκλικό σχήμα ή σε τεμάχια με διάφορα βάρη.

Φυσικοχημικές απαιτήσεις:

Περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία: 52 %. επιτρεπόμενη αρνητική απόκλιση της περιεκτικότητας σε ξηρά ουσία: – 1 %, οι θετικές αποκλίσεις της περιεκτικότητας σε ξηρά ουσία δεν αποτελούν ελάττωμα

Περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες επί ξηράς ύλης: 60 %. Επιτρεπόμενο εύρος τιμών περιεκτικότητας σε λιπαρές ουσίες επί ξηράς ύλης: από 60 % έως < 65 %

Περιεκτικότητα σε αλάτι: από 2,5 έως 6 %.

Μικροβιολογικές ιδιότητες:

Το τυρί περιέχει καλλιέργεια του μύκητα Penicillium roqueforti τύπου PY ή PV, CB ή PR1 (έως PR4). Για την παραγωγή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν άλλα στελέχη μυκήτων Penicillium roqueforti, από άλλους παραγωγούς, τα οποία ανταποκρίνονται στις ιδιότητες που αναφέρονται στο παρόν έγγραφο. Επιπλέον, από άποψη μικροβιολογικών προδιαγραφών, το τυρί πληροί τα τυπικά κριτήρια ασφάλειας των τροφίμων και υγιεινής της διεργασίας παραγωγής.

3.3.   Ζωοτροφές (μόνο για προϊόντα ζωικής προέλευσης) και πρώτες ύλες (μόνο για μεταποιημένα προϊόντα)

Η βασική πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται στην παραγωγή του φυσικού αυτού τυριού που περιέχει μύκητες (μούχλα) είναι αγελαδινό γάλα μεταποιημένο σε γαλακτοκομείο. Το τυρί παρασκευάζεται αποκλειστικά από γάλα προερχόμενο από την οριοθετημένη περιοχή. Οι άλλες πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται είναι οι εξής: μύκητες Penicillium roqueforti τύπου PY ή PV, CB ή PR1 (έως PR4) (ή άλλα στελέχη μυκήτων Penicillium roqueforti, από άλλους παραγωγούς, τα οποία ανταποκρίνονται στις ιδιότητες που αναφέρονται στο παρόν έγγραφο), μαγειρικό αλάτι, γαλακτικές καλλιέργειες, πυτιά και χλωριούχο ασβέστιο.

3.4.   Ειδικά στάδια της παραγωγής τα οποία πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής

Η βασική πρώτη ύλη, δηλαδή το γάλα, πρέπει να προέρχεται από την οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή. Το σύνολο των διαδικασιών παραγωγής και ωρίμασης πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης περιοχής παραγωγής ώστε να αξιοποιείται στο μέγιστο η μακρόχρονη τοπική εμπειρία αλλά και να χρησιμοποιούνται τα κελάρια ωρίμασης που ανέκαθεν χρησιμοποιούνταν.

Στη μηχανή παρασκευής του τυριού διοχετεύεται γάλα επεξεργασμένο σε γαλακτοκομική μονάδα και με περιεκτικότητα σε λιπαρά 5,35 %, με περιθώριο απόκλισης +/- 0,15 %, στο οποίο προστίθενται συνήθεις καλλιέργειες μικροοργανισμών, οι οποίες εξασφαλίζουν την καλή οξίνιση του τυριού σε όλα τα στάδια των διαδικασιών παραγωγής και ωρίμασης. Το τυρί «Jihočeská Zlatá Niva» αποκτά τη χαρακτηριστική του γεύση χάρη στους καλλιεργούμενους μύκητες Penicillium roqueforti, οι οποίοι χρησιμοποιούνται επί πολλές δεκαετίες (το απόθεμα καλλιέργειας είναι γενικά διαθέσιμο για χρήση στη βιομηχανία τροφίμων). Μετά την προσθήκη πυτιάς και την πήξη του γάλακτος, το τυρόπηγμα τοποθετείται σε κυλινδρικές μήτρες. Κατόπιν στραγγίζεται ο ορός και αναπτύσσεται η καλλιέργεια μικροχλωρίδας σε συγκεκριμένη θερμοκρασία. Το τυρί αλατίζεται είτε σε δύο φάσεις, αρχικά με εμβάπτιση σε άλμη και τρίψιμο με χοντρό αλάτι, είτε με την προσθήκη αλατιού στην επιφάνεια. Στο παρελθόν, η ωρίμαση γινόταν μόνο σε φυσικά κελάρια, σκαμμένα σε ασβεστολιθικά πετρώματα. Το 2005, λόγω της αύξησης της παραγωγής αυτού του τυριού, κατασκευάστηκαν κλιματιζόμενοι χώροι ωρίμασης, ελεγχόμενης θερμοκρασίας και υγρασίας. Το τυρί ωριμάζει επί έξι τουλάχιστον εβδομάδες.

Η επιφάνεια του ώριμου τυριού καθαρίζεται με πλύσιμο ή απόξεση.

3.5.   Ειδικοί κανόνες για τον τεμαχισμό, το τρίψιμο, τη συσκευασία κ.λπ. του προϊόντος στο οποίο αναφέρεται η ονομασία

Λόγω της βιοτεχνολογικής φύσης του, το τυρί αυτό με διάστικτη μάζα πρέπει να συσκευάζεται απευθείας στην μονάδα παραγωγής. Αυτό είναι επίσης αναγκαίο για λόγους διατήρησης της ποιότητας του προϊόντος, υγιεινής και καθαριότητας, καθώς και για να μην συγχέεται με τυριά άλλων περιοχών και, εξίσου σημαντικό, για την καλύτερη ιχνηλασιμότητά του.

το ακέραιο τυρί, ή τμήμα αυτού, συσκευάζεται σε αλουμινόχαρτο ή σε ειδικό περιτύλιγμα, διαπερατό από το οξυγόνο. Τμήμα της παραγωγής μοιράζεται σε τεμάχια τα οποία συσκευάζονται σε πλαστικά σκαφίδια που καλύπτονται με τυπωμένο πλαστικό περιτύλιγμα.

Η συσκευασία πρέπει να είναι άθικτη, καθαρή και να φέρει την κατάλληλη σήμανση.

3.6.   Ειδικοί κανόνες για την επισήμανση του προϊόντος στο οποίο αναφέρεται η ονομασία

Η ονομασία «Jihočeská Zlatá Niva» εμφαίνεται ευκρινώς στη συσκευασία του προϊόντος.

4.   Συνοπτική οριοθέτηση της γεωγραφικής περιοχής

Η γεωγραφική περιοχή είναι η περιφέρεια της Νότιας Βοημίας της οποίας τα σύνορα ορίζονται με τον νόμο 36/1960 για την εδαφική διαίρεση του κράτους, όπως τροποποιήθηκε.

5.   Δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή

Η περιοχή της Νότιας Βοημίας είναι μία από τις περιοχές της Τσεχικής Δημοκρατίας με τη λιγότερη περιβαλλοντική ρύπανση. Ανέκαθεν θεωρείται κυρίως γεωργική περιοχή. Αυτό ισχύει ακόμη και σήμερα.

Το γάλα προέρχεται από τη Νότια Βοημία. Οι βοσκότοποι βρίσκονται στις προστατευόμενες περιοχές Novohradské Hory, Blanský Les και Šumava και η μοναδική χλωρίδα της περιοχής έχει θετική επίπτωση στη γεύση του γάλακτος.

Το ποικίλο αυτό και πλούσιο ανάγλυφο με τα άσπιλα δάση, λιβάδια, βοσκοτόπους και το καθαρό νερό χαρακτηρίζεται από το πολύ καθαρό περιβάλλον, ιδίως γύρω από το Český Krumlov και τους πρόποδες της Šumava (το 1990 ανακηρύχθηκε από την UNESCO «Εθνικός δρυμός βιόσφαιρας»). Απόδειξη της υψηλής αξίας του φυσικού περιβάλλοντος της Νοτίου Βοημίας αποτελεί ο μεγάλος αριθμός επισήμως προστατευόμενων τοπίων, δύο από τα οποία προστατεύονται από την UNESCO.

Το περιβάλλον αυτό περιλαμβάνει βοσκοτόπους, ιδίως μεσόφιλους λειμώνες, οι οποίοι προσφέρουν μεγάλη ποικιλία τυπικής χλωρίδας της περιοχής. Χαρακτηριστικές είναι πολλές ποικιλίες βραχύμισχων φυτών (ανδροπώγων η νάρδος, φεστούκα, κ.τ.λ.), παράλληλα με ορισμένες σπάνιες ποικιλίες τυπικές της περιοχής. Ένα ενδημικό φυτό είναι το Phyteuma nigrum. Άλλα χαρακτηριστικά φυτά της περιοχής είναι: Gentiana pannonica, Gentiana cruciata, Ligusticum mutellina, Arnica montana, Gentianella praecox subsp. Bohemica, Carex michelii, Andropogon ischaemum, Veronica teucrium, Stachys recta, Koeleria pyramidata, κ.λπ.

Η ποιότητα και οι ιδιότητες του τυριού «Jihočeská Zlatá Niva» οφείλονται φυσικά και στην κληροδοτημένη από γενιά σε γενιά τεχνογνωσία παραγωγής του συγκεκριμένου τυριού την οποία διαθέτει ο τοπικός πληθυσμός.

Χάρη στους εν λόγω παράγοντες, η οριοθετημένη περιοχή διακρίνεται σαφώς από τις γειτονικές περιοχές.

Το τυρί «Jihočeská Zlatá Niva» χαρακτηρίζεται από μεταποίηση πολύ υψηλής ποιότητας και από τη γεύση του, με την ισορροπημένη περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία, λίπος και αλάτι. Η παραγωγή του εκτελείται επί πολλές δεκαετίες με τη διαδικασία που περιγράφεται στο σημείο 3.5, η οποία δεν έχει μεταβληθεί με την πάροδο του χρόνου. Η βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή του προϊόντος είναι το γάλα από τη Νότιο Βοημία.

Το τυρί με διάστικτη μάζα «Jihočeská Zlatá Niva» παράγεται στο τυροκομείο της Český Krumlov με την ίδια μέθοδο παραγωγής από το 1951. Πολυάριθμες αναφορές στον Τύπο πιστοποιούν την ιστορία της τυροκομικής παραγωγής στη Niva. Το τυρί έχει λάβει το όνομά του από τους λειμώνες και βοσκοτόπους της Šumava, απ’ όπου προέρχεται το βασικό συστατικό του, το αγελαδινό γάλα. Η μοναδική χλωρίδα έχει θετική επίδραση στη γεύση του γάλακτος και επομένως στο τελικό προϊόν.

Το τυρί με διάστικτη μάζα «Jihočeská Zlatá Niva» χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στην τσεχική αγορά, τόσο από το ευρύ κοινό όσο και από τους ειδικούς της βιομηχανίας γαλακτοκομικών προϊόντων. Επί σειρά ετών, το τυρί «Jihočeská Zlatá Niva» κατατάσσεται στα καλύτερα τυριά με διάστικτη μάζα στους εθνικούς διαγωνισμούς τυριών (με κριτές ειδικούς του τομέα). Το τυρί «Jihočeská Zlatá Niva» εκτιμάται ιδιαίτερα και από τους μη ειδήμονες.

Παραπομπή στη δημοσίευση των προδιαγραφών του προϊόντος

(άρθρο 6 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο του παρόντος κανονισμού)

https://isdv.upv.cz/doc/vestnik/2020/vestnik_UPV_202010.pdf#page=157

Επίσημη Εφημερίδα L 10 της 4.3.2020, σ. 157.


(1)  ΕΕ L 179 της 19.6.2014, σ. 17.