Βρυξέλλες, 25.11.2021

COM(2021) 726 final

2021/0384(COD)

Πρόταση

ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση της οδηγίας 2014/65/ΕΕ για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

{SEC(2021) 573 final} - {SWD(2021) 346 final} - {SWD(2021) 347 final}


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

Η παρούσα πρωτοβουλία εντάσσεται στα μέτρα υλοποίησης της Ένωσης Κεφαλαιαγορών (CMU). Στόχος της είναι η ενίσχυση της θέσης των επενδυτών, ειδικότερα των μικρότερων και ιδιωτών επενδυτών 1 , παρέχοντας σε αυτούς τη δυνατότητα πρόσβασης στα δεδομένα της αγοράς που είναι αναγκαία για να επενδύουν ευκολότερα σε μετοχές ή ομόλογα και καθιστώντας πιο εύρωστες τις υποδομές της αγοράς της ΕΕ. Η πρωτοβουλία θα συμβάλει επίσης στην αύξηση της ρευστότητας της αγοράς, διευκολύνοντας τις εταιρείες στην εξεύρεση χρηματοδότησης από τις κεφαλαιαγορές. Για την επίτευξη του στόχου προώθησης μιας πραγματικής και αποδοτικής ενιαίας αγοράς χρηματιστηριακών συναλλαγών, η Επιτροπή προσδιόρισε τρεις τομείς προτεραιότητας για την επανεξέταση: βελτίωση της διαφάνειας και της διαθεσιμότητας δεδομένων της αγοράς, βελτίωση του ανταγωνισμού επί ίσοις όροις μεταξύ τόπων εκτέλεσης και διασφάλιση της διατήρησης της ανταγωνιστικότητας, σε διεθνές επίπεδο, των υποδομών της αγοράς της ΕΕ. Η παρούσα πρωτοβουλία συνοδεύεται από πρόταση τροποποίησης του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 600/2014 για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων (κανονισμός MiFIR) και περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2020.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε στις 19 Ιανουαρίου 2021, με τίτλο «Το ευρωπαϊκό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα: προώθηση του ανοικτού χαρακτήρα, της ισχύος και της ανθεκτικότητας» 2 , η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να προτείνει τη βελτίωση, την απλούστευση και την περαιτέρω εναρμόνιση της διαφάνειας των κεφαλαιαγορών, στο πλαίσιο της επανεξέτασης του πλαισίου της οδηγίας MiFID II και του κανονισμού MiFIR (οδηγία MiFID / κανονισμός MiFIR). Στο ευρύτερο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η μεταρρύθμιση αυτή θα περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενοποιημένου δελτίου συναλλαγών, ιδίως όσον αφορά εκδόσεις εταιρικών ομολόγων με στόχο την αύξηση της ρευστότητας της διαπραγμάτευσης χρεογράφων σε ευρώ σε δευτερογενείς αγορές 3 .

Παρότι τα περισσότερα νομοθετικά μέτρα για τη θέσπιση της σχετικής δέσμης μέτρων βρίσκονται στον κανονισμό για την τροποποίηση του κανονισμού MiFIR, η παρούσα πρόταση περιλαμβάνει παρεμπίπτουσες τροποποιήσεις της οδηγίας 2014/65/ΕΕ για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων (οδηγία MiFID II) οι οποίες είναι αναγκαίες για τη διασφάλιση συνοχής. Επομένως, οι δύο προτάσεις πρέπει να διαβάζονται από κοινού.

Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

Η πρωτοβουλία στην οποία εντάσσεται η παρούσα πρόταση στηρίζεται στους ισχύοντες κανόνες οι οποίοι ρυθμίζουν τη συμμετοχή στις κεφαλαιαγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τους βελτιώνει. Το 2007 η οδηγία MiFID I 4 εισήγαγε τον ανταγωνισμό στην αγορά διαπραγμάτευσης μετοχών. Μεταγενέστερες εκδόσεις του κειμένου (οδηγία MIFID II) επέκτειναν τον ανταγωνισμό στις συναλλαγές σε μη μετοχικές κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού, όπως ομόλογα και παράγωγα. Επομένως, όταν επιθυμεί να εκτελέσει εντολή αγοράς ή πώλησης στοιχείου ενεργητικού, ο μεσίτης ή ο επενδυτής μπορεί να επιλέξει μεταξύ διαφόρων τόπων διαπραγμάτευσης, όπως ρυθμιζόμενη αγορά, πολυμερή μηχανισμό διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ), αδιαφανή δεξαμενή 5 και συστηματικό εσωτερικοποιητή (ΣΕ).

Ο κανονισμός MiFIR 6 , ο οποίος εφαρμόζεται από τις 3 Ιανουαρίου 2018, αναγνωρίζει τα οφέλη της διαφάνειας και της ενοποίησης των δεδομένων της αγοράς για την επενδυτική κοινότητα.

Για τη διατήρηση της ισορροπίας του συναλλακτικού τοπίου, επιβάλλονται ορισμένες προσαρμογές των κανόνων διαφάνειας που ρυθμίζουν τις συναλλαγές στα χρηματιστήρια καθώς και στις εναλλακτικές πλατφόρμες ή μέσω συστηματικών εσωτερικοποιητών (επενδυτικών τραπεζών και ειδικών διαπραγματευτών). Το σχετικά χαμηλό ποσοστό συναλλαγών σε μετοχές που εκτελούνται σε διαφανείς από άποψη τιμών τόπους διαπραγμάτευσης θεωρείται ότι οφείλεται στη χρήση ορισμένων εξαιρέσεων από τους κανόνες διαφάνειας (οι οποίες καλούνται «απαλλαγές»). Ο ισχύων κανονισμός περιέχει ήδη κανόνες για τον περιορισμό της χρήσης των συνηθέστερα χρησιμοποιούμενων απαλλαγών από τις απαιτήσεις διαφάνειας. Κανόνες όπως αυτός του «διπλού μέγιστου ορίου συναλλαγών» αποσκοπούν στο να θέσουν ανώτατο όριο στην ποσότητα μετοχών που οι συμμετέχοντες στην αγορά μπορούν να διαπραγματεύονται στο πλαίσιο απαλλαγής από τις απαιτήσεις διαφάνειας. Πέραν του ότι χαρακτηρίζονται από ένταση πόρων όσον αφορά τη διαχείρισή τους από τις ρυθμιστικές αρχές, έχει αποδειχθεί ότι τέτοιες διατάξεις είναι ανελαστικές και εισάγουν συνολικά περιττή πολυπλοκότητα στη λειτουργία των αγορών μετοχών. Επομένως, στόχος της επανεξέτασης είναι ο εξορθολογισμός της περίπλοκης αλληλεπίδρασης μεταξύ απαλλαγών από τις απαιτήσεις διαφάνειας και του διπλού μέγιστου ορίου συναλλαγών.

Επιπλέον, όσον αφορά την ενοποίηση των δεδομένων, ο κανονισμός MiFIR περιέχει ήδη την έννοια του «παρόχου ενοποιημένου δελτίου συναλλαγών» («ΠΕΔΕΣΥ») 7 . Ο ΠΕΔΕΣΥ βασίζεται στην ιδέα ότι χρηματιστήρια και εναλλακτικοί τόποι διαπραγμάτευσης θα διαβιβάζουν σε πραγματικό χρόνο ροές δεδομένων σε διαπιστευμένο ΠΕΔΕΣΥ. Ο ΠΕΔΕΣΥ θα διαθέτει στο κοινό τις ίδιες ακριβώς πληροφορίες, σε εύλογο κόστος, κάνοντας χρήση πανομοιότυπων ετικετών και μορφοτύπων δεδομένων.

Οι ισχύοντες κανόνες για το ενοποιημένο δελτίο συναλλαγών στηρίζονται στην ενοποίηση, από ιδιωτικούς παράγοντες (ανταγωνιστές φορείς ενοποίησης), δεδομένων της αγοράς από διάφορους τόπους εκτέλεσης. Βάσει των διατάξεων του κανονισμού MiFIR, μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι ανταγωνιστές ΠΕΔΕΣΥ, αλλά ενδέχεται επίσης να υπάρχει ένας μόνον ΠΕΔΕΣΥ, εάν δεν εμφανιστούν περισσότεροι πάροχοι. Έως σήμερα, αυτό δεν έχει συμβεί για διάφορους λόγους.

Στην προτεινόμενη μεταρρύθμιση του κανονισμού MiFIR εξετάζονται οι λόγοι για τους οποίους δεν έχει εμφανιστεί κανένας ΠΕΔΕΣΥ. Οι διατάξεις για το ενοποιημένο δελτίο συναλλαγών του κανονισμού MiFIR τροποποιούνται με σκοπό τη διευκόλυνση της εμφάνισης ΠΕΔΕΣΥ για κάθε κατηγορία στοιχείων ενεργητικού.

Συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ένωσης

Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες προάγει τη διαφάνεια και τον ανταγωνισμό. Αυτοί οι στόχοι πολιτικής επεκτείνονται στα βασικά δεδομένα της αγοράς. Στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για την Ένωση Κεφαλαιαγορών (CMU), στόχος της Ένωσης είναι η δημιουργία ολοκληρωμένης εικόνας των αγορών διαπραγμάτευσης της ΕΕ. Το ενοποιημένο δελτίο συναλλαγών θα παρέχει ενοποιημένα δεδομένα σχετικά με τις τιμές και τον όγκο των κινητών αξιών που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην ΕΕ, βελτιώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη συνολική διαφάνεια των τιμών μεταξύ τόπων διαπραγμάτευσης. Το ενοποιημένο δελτίο συναλλαγών θα βελτιώσει επίσης τον ανταγωνισμό μεταξύ τόπων διαπραγμάτευσης καθώς θα παρέχει στους επενδυτές πρόσβαση σε σημαντικά βελτιωμένες πληροφορίες για την αγορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

Νομική βάση

Το πλαίσιο της οδηγίας MiFID / του κανονισμού MiFIR αποτελεί το εγχειρίδιο κανόνων που ρυθμίζει τη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές. Περιλαμβάνει μία οδηγία (οδηγία 2014/65/ΕΕ, οδηγία MiFID II) και έναν κανονισμό [κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 600/2014, κανονισμός MiFIR]. Η νομική βάση για την έκδοση της οδηγίας MiFID II είναι το άρθρο 53 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ). Επομένως, η προτεινόμενη μεταρρύθμιση θα πρέπει επίσης να στηρίζεται στην ίδια νομική βάση. Το άρθρο 53 της ΣΛΕΕ παρέχει στους συννομοθέτες την εξουσία έκδοσης οδηγιών με στόχο τη διευκόλυνση της ανάληψης και της άσκησης εμπορικών δραστηριοτήτων σε ολόκληρη την ΕΕ.

Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)

Σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας (άρθρο 5 παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ), ανάληψη δράσης σε επίπεδο ΕΕ επιβάλλεται μόνον όταν τα κράτη μέλη μεμονωμένα δεν είναι σε θέση να επιτύχουν επαρκώς τους επιδιωκόμενους στόχους και, συνεπώς, λόγω της κλίμακας ή των αποτελεσμάτων της προτεινόμενης δράσης, οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν καλύτερα στο επίπεδο της Ένωσης.

Σύμφωνα με τους συνολικούς στόχους του ενοποιημένου δελτίου συναλλαγών, μερικές διατάξεις της οδηγίας MiFID II μεταφέρονται στον κανονισμό MiFIR προκειμένου να εξασφαλιστεί πιο εναρμονισμένη προσέγγιση σε ολόκληρη την Ένωση. Η δράση των επιμέρους κρατών μελών δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ανάγκη ενοποίησης των δεδομένων της αγοράς που παράγουν οι τόποι διαπραγμάτευσης σε ολόκληρη την Ένωση. Τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να επιχειρήσουν να εναρμονίσουν, μέσω εθνικής νομοθεσίας, τα πρότυπα αναφοράς δεδομένων της αγοράς και τις προϋποθέσεις αδειοδότησης φορέα ενοποίησης δεδομένων της αγοράς. Οι εθνικές πρωτοβουλίες δεν θα αποδεικνύονταν αποτελεσματικές όσον αφορά ζητήματα όπως η ποιότητα των δεδομένων της αγοράς ή η χορήγηση άδειας χρήσης για δεδομένα της αγοράς σε φορέα ενοποίησης ο οποίος πρέπει να συλλέγει δεδομένα της αγοράς από τόπους διαπραγμάτευσης σε ολόκληρη την Ένωση.

Αναλογικότητα

Η παρούσα πρόταση συμπληρώνει απλώς και μόνο την πρόταση για την τροποποίηση του κανονισμού MiFIR. Περιορίζεται, αφενός, στην απαλοιφή ορισμένων διατάξεων της οδηγίας MiFID II, οι οποίες θα καταστούν περιττές ως αποτέλεσμα των τροποποιήσεων του κανονισμού MiFIR, και, αφετέρου, στη δημιουργία νομικών υποχρεώσεων για τα κράτη μέλη όσον αφορά την οργάνωση της εποπτείας των περιλαμβανόμενων στον κανονισμό MiFIR νέων κανόνων.

Επομένως, η πρόταση λαμβάνει πλήρως υπόψη την αρχή της αναλογικότητας, καθώς επαρκεί για την επίτευξη των στόχων και δεν υπερβαίνει το απαιτούμενο μέτρο για την επίτευξή τους. Συνάδει με την αρχή της αναλογικότητας, λαμβάνοντας υπόψη την ορθή ισορροπία μεταξύ του δημόσιου συμφέροντος που διακυβεύεται και της οικονομικής αποδοτικότητας του μέτρου.

Επιλογή της νομικής πράξης

Η παρούσα πρόταση τροποποιεί οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου η οποία εκδόθηκε βάσει του άρθρου 53 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ. Ως εκ τούτου, απαιτείται πρόταση οδηγίας για την τροποποίηση της εν λόγω οδηγίας.

3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ 8

Εκ των υστέρων αξιολογήσεις / έλεγχοι καταλληλότητας της ισχύουσας νομοθεσίας

Η Επιτροπή πραγματοποίησε την πρώτη διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη, μετά τη θέση σε εφαρμογή των κανόνων της οδηγίας MiFID / του κανονισμού MiFIR τον Ιανουάριο του 2018, στο διάστημα από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο του 2020. Η εν λόγω διαβούλευση περιγράφεται αναλυτικά στην πρόταση τροποποίησης του κανονισμού MiFIR που συνοδεύει την παρούσα πρόταση. Η διαβούλευση ανέδειξε, ειδικότερα, ότι οι περισσότεροι επενδυτές δεν έχουν πλήρη εικόνα των τιμών και της διαθέσιμης προσφοράς (δηλ. της ρευστότητας) όταν αποφασίζουν να επενδύσουν στις κεφαλαιαγορές της Ένωσης.

Από το τέλος του 2019 έως το 2021, η ESMA (στο εξής: ΕΑΚΑΑ, όπως αναφέρεται στις τροποποιούμενες πράξεις) διενήργησε διεξοδικές αναλύσεις του πλαισίου της οδηγίας MiFID / του κανονισμού MiFIR, με έμφαση, πρωτίστως, στα θέματα που αναφέρονται στις ρήτρες περί επανεξέτασης του άρθρου 90 της οδηγίας MiFID και του άρθρου 52 του κανονισμού MiFIR, και δημοσίευσε εκθέσεις επανεξέτασης οι οποίες περιέχουν συστάσεις για αλλαγές στο νομικό πλαίσιο 9 . Οι εκθέσεις επανεξέτασης βασίστηκαν σε εκτενείς δημόσιες διαβουλεύσεις και περιείχαν λεπτομερείς συστάσεις σχετικά με θέματα διάρθρωσης της αγοράς, και ειδικότερα το ισχύον καθεστώς διαφάνειας. Οι εκθέσεις περιγράφονται αναλυτικά στην πρόταση τροποποίησης του κανονισμού MiFIR, την οποία συνοδεύει η παρούσα πρόταση.

Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Στις 28 Ιουνίου 2019 η Επιτροπή οργάνωσε εργαστήριο με σκοπό τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών σε διαδραστική συζήτηση σχετικά με τη δημιουργία ενοποιημένου δελτίου συναλλαγών της ΕΕ, στο οποίο συμμετείχαν περίπου 80 συμμετέχοντες στην αγορά για να συζητήσουν τα πλεονεκτήματα και τα τεχνικά χαρακτηριστικά ενός ΠΕΔΕΣΥ της ΕΕ, καθώς και τα εμπόδια στη δημιουργία του. Συμμετείχαν ειδικοί σε δεδομένα συναλλαγών ή δεδομένα της αγοράς από την πλευρά των αγοραστών, προμηθευτές δεδομένων, τόποι διαπραγμάτευσης και, από την πλευρά των ρυθμιστικών φορέων, η ΕΑΚΑΑ και αρκετές εθνικές αρμόδιες αρχές (ΕΑΑ). Γενικά, οι κάθε είδους συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι ένα τέτοιο εργαλείο θα είναι χρήσιμο, παρότι διατυπώθηκαν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει το δελτίο συναλλαγών.

Στις 17 Φεβρουαρίου 2020 η Γενική Διεύθυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και Ένωσης Κεφαλαιαγορών (ΓΔ FISMA) δημοσίευσε πρόσκληση σε δημόσια διαβούλευση σχετικά με επανεξέταση της οδηγίας MiFID / του κανονισμού MiFIR με σκοπό να συγκεντρώσει στοιχεία από τα ενδιαφερόμενα μέρη, και γενικότερα από τους πολίτες της ΕΕ, σχετικά με τη συνολική λειτουργία του καθεστώτος μετά τη συμπλήρωση δύο ετών εφαρμογής του. Τα ενδιαφερόμενα μέρη είχαν προθεσμία έως τις 18 Μαΐου 2020 για να διατυπώσουν τις απόψεις τους μέσω της δικτυακής πύλης EU Survey. 458 ενδιαφερόμενα μέρη απάντησαν στην ανοικτή διαβούλευση σε διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένων της λειτουργίας του πλαισίου διαφάνειας, του ενοποιημένου δελτίου συναλλαγών, των υποχρεώσεων διαπραγμάτευσης μετοχών και παραγώγων. Η ενημερωτική δήλωση περιέχει σύνοψη των πραγματικών στοιχείων των 253 μοναδικών απαντήσεων που λήφθηκαν κατά το προαναφερθέν διάστημα από την πλευρά των πωλητών, την πλευρά των αγοραστών, από τόπους διαπραγμάτευσης, παρόχους δεδομένων, τελικούς χρήστες καθώς και ρυθμιστικές αρχές.

Πέραν των ανωτέρω, η Επιτροπή μελέτησε επισταμένως τα επίμαχα ζητήματα, παραγγέλλοντας τη διενέργεια εκτενούς μελέτης για την αξιολόγηση και τον εκ των προτέρων ορισμό τους, με απώτατο στόχο τη στήριξη διαδικασίας ενημερωμένης λήψης αποφάσεων.

Τέλος, η Επιτροπή πραγματοποίησε πλήθος διμερών επαφών με ευρύ φάσμα ενδιαφερόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών που ειδικεύονται στη συγκέντρωση δεδομένων της αγοράς, τελειοποιώντας περαιτέρω την ανάλυση και την πολιτική προσέγγισή της.

Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας

Η πρόταση βασίζεται στην εμπειρογνωσία των αρμόδιων αρχών της ΕΕ που εποπτεύουν τόπους διαπραγμάτευσης καθώς και στην εμπειρογνωσία των διαχειριστών της αγοράς. Επιπλέον, η Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε άλλες δικαιοδοσίες (ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά), οι οποίες έχουν ήδη αναπτύξει ενοποιημένα δελτία συναλλαγών στο παρελθόν, καθώς και τις ενδεχόμενες αλλαγές που εξετάζουν οι εν λόγω δικαιοδοσίες για τα αντίστοιχα δελτία συναλλαγών τους. Η Επιτροπή εξέτασε τις διάφορες εναλλακτικές λύσεις και διαμόρφωσε άποψη σχετικά με τη δυνατότητα εφαρμογής αυτών των εναλλακτικών λύσεων στην περίπτωση της ΕΕ.

Εκτίμηση των επιπτώσεων

Η επιτροπή ρυθμιστικού ελέγχου (ΕΡΕ) εξέτασε την εκτίμηση επιπτώσεων που επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη πλαισίου για την ενοποίηση των δεδομένων της αγοράς 10 . Στις 8 Οκτωβρίου 2021 η επιτροπή ρυθμιστικού ελέγχου εξέδωσε θετική γνώμη με επιφυλάξεις σχετικά με την έκθεση εκτίμησης επιπτώσεων, η οποία περιγράφεται αναλυτικά στην πρόταση τροποποίησης του κανονισμού MiFIR, που συνοδεύει η παρούσα πρόταση. Άλλα θέματα τα οποία περιλαμβάνονται στην πρόταση είχαν ήδη καλυφθεί διεξοδικά στις διάφορες εκθέσεις της ΕΑΚΑΑ σχετικά με τη λειτουργία του πλαισίου του κανονισμού MiFIR, και για τον λόγο αυτό η εκτίμηση επιπτώσεων δεν επικεντρώθηκε σε αυτά.

Θεμελιώδη δικαιώματα

Η παρούσα πρόταση σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα και τηρεί τις αρχές που αναγνωρίζονται από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως την αρχή που θεσπίζει υψηλό επίπεδο προστασίας του καταναλωτή για όλους τους πολίτες της ΕΕ (άρθρο 38). Εάν δεν τεθούν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενοποιημένου δελτίου συναλλαγών στην ΕΕ, οι ιδιώτες πελάτες ενδέχεται να στερηθούν ένα χρήσιμο εργαλείο για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης των μεσιτών τους με τον κανόνα της βέλτιστης εκτέλεσης και την απόκτηση αυξημένου εύρους επενδυτικών ευκαιριών, ιδίως σε ορισμένα κράτη μέλη με μικρότερους τόπους διαπραγμάτευσης που παρέχουν λιγότερες επενδυτικές ευκαιρίες.

4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Η πρωτοβουλία δεν έχει επίπτωση στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Το δελτίο συναλλαγών θα παρασχεθεί από τον ιδιωτικό τομέα, στο πλαίσιο καταχώρισης στην ΕΑΚΑΑ. Τα λοιπά στοιχεία που εξετάζονται στην πρόταση δεν έχουν επίσης αντίκτυπο στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων

Η πρόταση τροποποίησης του κανονισμού MiFIR περιλαμβάνει παρακολούθηση και αξιολόγηση της ανάπτυξης ολοκληρωμένης αγοράς της ΕΕ για ενοποιημένα δεδομένα της αγοράς. Η παρακολούθηση θα καλύπτει τόσο την εξέλιξη των χρησιμοποιούμενων μοντέλων λειτουργίας ενοποιημένου δελτίου συναλλαγών όσο και την επίτευξη της διευκόλυνσης της καθολικής πρόσβασης σε ενοποιημένα δεδομένα της αγοράς για την ευρύτερη επενδυτική κοινότητα. Η παρακολούθηση θα επικεντρωθεί ειδικότερα στις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού για τις οποίες έχει εμφανιστεί ενοποιημένο δελτίο συναλλαγών· στον έγκαιρο χαρακτήρα και την ποιότητα παράδοσης της ενοποίησης δεδομένων της αγοράς· στον ρόλο της ενοποίησης των δεδομένων της αγοράς για τη μείωση της ελλιπούς εφαρμογής ανά κατηγορία στοιχείων ενεργητικού· στον αριθμό των συνδρομητών σε ενοποιημένα δεδομένα της αγοράς ανά κατηγορία στοιχείων ενεργητικού· στην επιτυχία των μοντέλων κατανομής εσόδων για τους συνεισφέροντες δεδομένα της αγοράς· στις συνέπειες της ενοποίησης των δεδομένων της αγοράς στην αποκατάσταση των ασυμμετριών πληροφόρησης μεταξύ διαφόρων συμμετεχόντων στις κεφαλαιαγορές· και στις συνέπειες της ευρύτερης πρόσβασης σε ενοποιημένα δεδομένα της αγοράς για τις επενδύσεις σε ΜΜΕ.

Επεξηγηματικά έγγραφα (για οδηγίες)

Για την πρόταση δεν απαιτούνται επεξηγηματικά έγγραφα σχετικά με τη μεταφορά της στο εθνικό δίκαιο.

Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

Το άρθρο 1 σημεία 1, 3, 4, 7 και 8 περιέχει απαλοιφές και αντικαταστάσεις διατάξεων της οδηγίας MiFID II που θα καταστούν περιττές ως αποτέλεσμα των προτεινόμενων τροποποιήσεων του κανονισμού MiFIR στην παρούσα δέσμη μέτρων.

Το άρθρο 1 σημείο 2 καταργεί την απαίτηση άδειας λειτουργίας για πρόσωπα που διενεργούν συναλλαγές για ίδιο λογαριασμό σε τόπο διαπραγμάτευσης μέσω άμεσης ηλεκτρονικής πρόσβασης (ΑΗΠ) στον βαθμό που δεν παρέχουν ούτε εκτελούν άλλες επενδυτικές υπηρεσίες. Η αλλαγή αυτή είναι σύμφωνη με τη σύσταση της ΕΑΚΑΑ στην έκθεση σχετικά με τις αλγοριθμικές συναλλαγές 11 .

Το άρθρο 1 σημείο 5 απαιτεί από τα κράτη μέλη να υποχρεώνουν τις επιχειρήσεις επενδύσεων και τους διαχειριστές αγοράς που διαχειρίζονται ΠΜΔ ή ΜΟΔ να διαθέτουν μηχανισμούς ώστε να διασφαλίζεται ότι πληρούν τα πρότυπα ποιότητας των δεδομένων που θεσπίζονται πλέον με τον κανονισμό MiFIR.

Το άρθρο 1 σημείο 6 απαιτεί από τα κράτη μέλη να υποχρεώνουν τις ρυθμιζόμενες αγορές να διαθέτουν μηχανισμούς ώστε να διασφαλίζονται τα πρότυπα ποιότητας των δεδομένων που θεσπίζονται πλέον με τον κανονισμό MiFIR.

Το άρθρο 1 σημείο 9 απαιτεί από τα κράτη μέλη να προβλέπουν επίσης κυρώσεις για τις παραβάσεις ορισμένων νέων διατάξεων του κανονισμού MiFIR σε σχέση με τον αναθεωρημένο μηχανισμό μέγιστου ορίου συναλλαγών, τις υποχρεωτικές συνεισφορές σε παρόχους ενοποιημένου δελτίου συναλλαγών, την ποιότητα των δεδομένων που γνωστοποιούνται σε παρόχους ενοποιημένου δελτίου συναλλαγών καθώς και τις πληρωμές για ροή εντολών.

2021/0384 (COD)

Πρόταση

ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση της οδηγίας 2014/65/ΕΕ για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 53 παράγραφος 1,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής 12 ,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας 13 ,

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Με το σχέδιο δράσης του 2020 για την Ένωση Κεφαλαιαγορών (CMU) 14 , η Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόθεσή της να καταθέσει νομοθετική πρόταση για τη δημιουργία κεντρικής βάσης δεδομένων με σκοπό την παροχή συνολικής εικόνας των τιμών και του όγκου των μετοχών και μετοχικών χρηματοπιστωτικών μέσων που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε ολόκληρη την Ένωση σε πλήθος τόπων διαπραγμάτευσης (στο εξής: ενοποιημένο δελτίο συναλλαγών). Στις 2 Δεκεμβρίου 2020, με τα συμπεράσματά του σχετικά με το σχέδιο δράσης της Επιτροπής για την Ένωση Κεφαλαιαγορών (CMU) 15 , το Συμβούλιο ενθάρρυνε την Επιτροπή να παράσχει κίνητρα για περισσότερες επενδυτικές δραστηριότητες εντός της Ένωσης με την ενίσχυση της διαθεσιμότητας και της διαφάνειας των δεδομένων μέσω της διεξοδικότερης αξιολόγησης του τρόπου αντιμετώπισης των εμποδίων για την καθιέρωση ενός ενοποιημένου δελτίου συναλλαγών στην ΕΕ.

(2)Στον οδικό χάρτη που εξέδωσε στις 19 Ιανουαρίου 2021, με τίτλο «Το ευρωπαϊκό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα: προώθηση του ανοικτού χαρακτήρα, της ισχύος και της ανθεκτικότητας» 16 , η Επιτροπή επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να βελτιώσει, να απλουστεύσει και να εναρμονίσει περαιτέρω τη διαφάνεια των κεφαλαιαγορών, στο πλαίσιο της επανεξέτασης της οδηγίας 2014/65/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 17 και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 600/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 18 . Στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ, η Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης ότι η μεταρρύθμιση αυτή θα περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενοποιημένου δελτίου συναλλαγών, ιδίως όσον αφορά εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, για την αύξηση της ρευστότητας της διαπραγμάτευσης χρεογράφων σε ευρώ σε δευτερογενείς αγορές.

(3)Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 600/2014 τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) XX/XXXX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 19 , με τον οποίο αίρονται τα κύρια εμπόδια που εμπόδιζαν την εμφάνιση ενοποιημένου δελτίου συναλλαγών. Επομένως, ο εν λόγω κανονισμός θέσπισε υποχρεωτικές συνεισφορές δεδομένων της αγοράς στον πάροχο ενοποιημένου δελτίου συναλλαγών και βελτίωσε την ποιότητα των δεδομένων, μεταξύ άλλων, εναρμονίζοντας τον συγχρονισμό των ρολογιών εργασίας. Επιπλέον, ο κανονισμός μείωσε τη χρήση δυνατοτήτων απαλλαγής από τις υποχρεώσεις προσυναλλακτικής διαφάνειας για τόπους διαπραγμάτευσης και συστηματικούς εσωτερικοποιητές. Ο ίδιος κανονισμός επέφερε επίσης βελτιώσεις όσον αφορά τις υποχρεώσεις διαπραγμάτευσης και την απαγόρευση της πρακτικής της είσπραξης πληρωμής για τη διαβίβαση εντολών πελατών προς εκτέλεση. Δεδομένου ότι η οδηγία 2014/65/ΕΕ περιλαμβάνει και αυτή διατάξεις σχετικές με το ενοποιημένο δελτίο συναλλαγών και τη διαφάνεια, οι τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 600/2014 θα πρέπει να αντικατοπτρίζονται στην εν λόγω οδηγία.

(4)Το άρθρο 1 παράγραφος 7 της οδηγίας 2014/65/ΕΕ απαιτεί από τους διαχειριστές συστημάτων στα οποία μπορούν να αλληλεπιδρούν πλείονα ενδιαφέροντα τρίτων για αγορά και πώληση χρηματοπιστωτικών μέσων (πολυμερή συστήματα) να λειτουργούν σύμφωνα με τις απαιτήσεις για τις ρυθμιζόμενες αγορές, τους πολυμερείς μηχανισμούς διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ) ή τους μηχανισμούς οργανωμένης διαπραγμάτευσης (ΜΟΔ). Ωστόσο, όπως κατέδειξε η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ) στην τελική έκθεσή της σχετικά με τη λειτουργία του μηχανισμού οργανωμένης διαπραγμάτευσης 20 , από την πρακτική της αγοράς προκύπτει ότι η αρχή της απαίτησης άδειας λειτουργίας για την άσκηση δραστηριότητας πολυμερούς διαπραγμάτευσης δεν τηρήθηκε στην Ένωση, με αποτέλεσμα την ύπαρξη μη ισότιμων όρων ανταγωνισμού μεταξύ αδειοδοτημένων και μη αδειοδοτημένων πολυμερών συστημάτων. Επιπλέον, η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει έλλειψη ασφάλειας δικαίου για ορισμένους συμμετέχοντες στην αγορά όσον αφορά τις κανονιστικές προσδοκίες για τα εν λόγω πολυμερή συστήματα. Για να αποσαφηνιστούν οι ρυθμίσεις για τους συμμετέχοντες στην αγορά, να διατηρηθούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού, να βελτιωθεί η λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και να διασφαλιστεί ομοιόμορφη εφαρμογή της απαίτησης ότι τα υβριδικά συστήματα μπορούν να ασκούν δραστηριότητες πολυμερούς διαπραγμάτευσης μόνον όταν διαθέτουν άδεια λειτουργίας ρυθμιζόμενης αγοράς, πολυμερούς μηχανισμού διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ) ή μηχανισμού οργανωμένης διαπραγμάτευσης (ΜΟΔ), το περιεχόμενο του άρθρου 1 παράγραφος 7 της οδηγίας 2014/65/ΕΕ θα πρέπει να μεταφερθεί από την εν λόγω οδηγία στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 600/2014.

(5)Το άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχείο δ) σημείο ii) της οδηγίας 2014/65/ΕΕ απαλλάσσει πρόσωπα που διενεργούν συναλλαγές για ίδιο λογαριασμό από την απαίτηση να διαθέτουν άδεια λειτουργίας επιχείρησης επενδύσεων ή πιστωτικού ιδρύματος, εκτός εάν τα εν λόγω πρόσωπα έχουν άμεση ηλεκτρονική πρόσβαση σε τόπο διαπραγμάτευσης. Το άρθρο 17 παράγραφος 5 και το άρθρο 48 παράγραφος 7 της οδηγίας 2014/65/ΕΕ απαιτούν οι πάροχοι άμεσης ηλεκτρονικής πρόσβασης να είναι επιχειρήσεις επενδύσεων ή πιστωτικά ιδρύματα που διαθέτουν άδεια λειτουργίας. Οι επιχειρήσεις επενδύσεων ή τα πιστωτικά ιδρύματα που παρέχουν άμεση ηλεκτρονική πρόσβαση είναι υπεύθυνα να διασφαλίζουν ότι οι πελάτες τους συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις που προβλέπονται στο άρθρο 17 παράγραφος 5 και στο άρθρο 48 παράγραφος 7 της οδηγίας 2014/65/ΕΕ. Αυτή η λειτουργία ρυθμιστή πρόσβασης είναι αποτελεσματική και καθιστά μη αναγκαία την υπαγωγή στην οδηγία 2014/65/ΕΕ των πελατών του παρόχου άμεσης ηλεκτρονικής πρόσβασης, συμπεριλαμβανομένων των προσώπων που διενεργούν συναλλαγές για ίδιο λογαριασμό. Επιπλέον, η απαλοιφή της εν λόγω απαίτησης θα συμβάλει στη δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού μεταξύ, αφενός, προσώπων από τρίτες χώρες που αποκτούν πρόσβαση σε τόπους διαπραγμάτευσης της ΕΕ μέσω άμεσης ηλεκτρονικής πρόσβασης, για τα οποία η οδηγία 2014/65/ΕΕ δεν απαιτεί άδεια λειτουργίας, και, αφετέρου, προσώπων εγκατεστημένων στην Ένωση.

(6)Λόγω της απαλοιφής των πολυμερών συστημάτων από το πεδίο εφαρμογής του άρθρου 1 παράγραφος 7 της οδηγίας 2014/65/ΕΕ και της μεταφοράς τους στον κανονισμό (ΕΕ) 600/2014, είναι επίσης λογικό να μεταφερθεί στον εν λόγω κανονισμό ο αντίστοιχος ορισμός του «πολυμερούς συστήματος».

(7)Το άρθρο 27 παράγραφος 3 της οδηγίας 2014/65/ΕΕ απαιτεί από τα συστήματα εκτέλεσης να δημοσιεύουν κατάλογο λεπτομερειών σχετικών με τη βέλτιστη εκτέλεση. Πραγματικά αποδεικτικά στοιχεία και παρατηρήσεις από τα ενδιαφερόμενα μέρη καταδεικνύουν ότι οι εν λόγω εκθέσεις σπάνια διαβάζονται και δεν παρέχουν στους επενδυτές ή άλλους χρήστες των εν λόγω εκθέσεων τη δυνατότητα να προβαίνουν σε ουσιαστικές συγκρίσεις βάσει των πληροφοριών που περιέχουν. Ως εκ τούτου, η οδηγία (ΕΕ) 2021/338 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 21 ανέστειλε την απαίτηση δημοσίευσης εκθέσεων για δύο έτη, προκειμένου η εν λόγω απαίτηση να επανεξεταστεί. Ο κανονισμός (ΕΕ) XX/XXXX 22 τροποποίησε τον κανονισμό (ΕΕ) 600/2014 με σκοπό την άρση των εμποδίων που εμποδίζουν την εμφάνιση ενοποιημένου δελτίου συναλλαγών. Στα δεδομένα που αναμένεται να παρέχει το ενοποιημένο δελτίο συναλλαγών περιλαμβάνονται μετασυναλλακτικές πληροφορίες σχετικά με όλες τις συναλλαγές σε χρηματοπιστωτικά μέσα. Οι εν λόγω πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απόδειξη βέλτιστης εκτέλεσης. Επομένως, η απαίτηση δημοσίευσης εκθέσεων που προβλέπεται στο άρθρο 27 παράγραφος 3 της οδηγίας 2014/65/ΕΕ δεν θα έχει πλέον σημασία και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να απαλειφθεί.

(8)Η ορθή λειτουργία της ενοποίησης των δεδομένων της αγοράς μέσω ενοποιημένου δελτίου συναλλαγών εξαρτάται από την ποιότητα των δεδομένων που λαμβάνει ο πάροχος ενοποιημένου δελτίου συναλλαγών. Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 600/2014 προβλέπει απαιτήσεις για την ποιότητα των δεδομένων με τις οποίες θα πρέπει να συμμορφώνονται οι συνεισφέροντες στο ενοποιημένο δελτίο συναλλαγών. Προκειμένου να διασφαλίζεται ότι οι επιχειρήσεις επενδύσεων και οι διαχειριστές αγοράς που διαχειρίζονται ΠΜΔ ή ΜΟΔ, καθώς και οι ρυθμιζόμενες αγορές πληρούν όντως τις εν λόγω απαιτήσεις, τα κράτη μέλη θα πρέπει να απαιτούν από τις εν λόγω επιχειρήσεις επενδύσεων και τους διαχειριστές αγοράς να διαθέτουν τους απαραίτητους μηχανισμούς για τον σκοπό αυτό.

(9)Η λήψη δεδομένων υψηλής ποιότητας είναι ύψιστης σημασίας για τη λειτουργία του ενοποιημένου δελτίου συναλλαγών και της εσωτερικής αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι συνεισφέροντες δεδομένα της αγοράς και ο πάροχος ενοποιημένου δελτίου συναλλαγών θα πρέπει να χρονοσφραγίζουν τα δεδομένα τους με συγχρονισμένο τρόπο και, επομένως, να συγχρονίζουν τα ρολόγια εργασίας τους. Επομένως, ο κανονισμός (ΕΕ) XX/XXX 23 τροποποίησε τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 600/2014 ώστε να επεκταθεί η εν λόγω απαίτηση, η οποία, βάσει της οδηγίας 2014/65/ΕΕ, εφαρμοζόταν μόνον σε τόπους διαπραγμάτευσης και στα μέλη τους, σε συστηματικούς εσωτερικοποιητές, εγκεκριμένους μηχανισμούς δημοσιοποίησης συναλλαγών (ΕΜΗΔΗΣΥ) και παρόχους ενοποιημένου δελτίου συναλλαγών (ΠΕΔΕΣΥ). Δεδομένου ότι προβλέπεται πλέον στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 600/2014, η εν λόγω απαίτηση μπορεί να απαλειφθεί από την οδηγία 2014/65/ΕΕ.

(10)Στο πλαίσιο που ρυθμίζει τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων της Ένωσης, πολλές ουσιαστικές απαιτήσεις που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 600/2014 αποτελούν αντικείμενο εποπτείας και επιβολής κυρώσεων σε εθνικό επίπεδο και σύμφωνα με τα άρθρα 69 και 70 της οδηγίας 2014/65/ΕΕ. Ο κανονισμός (ΕΕ) XX/XXXX 24 τροποποίησε τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 600/2014 ώστε να περιληφθούν σε αυτόν νέοι κανόνες σχετικά με τον μηχανισμό μέγιστου ορίου συναλλαγών, τις υποχρεωτικές συνεισφορές βασικών δεδομένων της αγοράς στο ενοποιημένο δελτίο συναλλαγών, τα πρότυπα ποιότητας των δεδομένων στα οποία υπόκεινται οι εν λόγω συνεισφορές, καθώς και την απαγόρευση είσπραξης πληρωμής για τη διαβίβαση εντολών πελατών προς εκτέλεση. Δεδομένου ότι η εποπτεία των σχετικών οντοτήτων υπάγεται στην αρμοδιότητα εθνικών αρχών, οι νέες αυτές ουσιαστικές απαιτήσεις θα πρέπει να προστεθούν στον κατάλογο, στην οδηγία 2014/65/ΕΕ, των διατάξεων για τις οποίες τα κράτη μέλη θα πρέπει να προβλέψουν κυρώσεις σε εθνικό επίπεδο,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

Άρθρο 1
Τροποποιήσεις της οδηγίας 2014/65/ΕΕ

Η οδηγία 2014/65/ΕΕ τροποποιείται ως εξής:

1.στο άρθρο 1, η παράγραφος 7 απαλείφεται·

2.στο άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχείο δ), το σημείο ii) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«ii)    είναι μέλη ή συμμετέχουν σε ρυθμιζόμενη αγορά ή ΠΜΔ,»·

3.στο άρθρο 4 παράγραφος 1, το σημείο 19 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«19)    «πολυμερές σύστημα»: το πολυμερές σύστημα όπως ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 σημείο 11 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 600/2014,»·

4.το άρθρο 27 τροποποιείται ως εξής:

α)    η παράγραφος 3 απαλείφεται·

β)    στην παράγραφο 10, το στοιχείο α) απαλείφεται·

5.στο άρθρο 31 παράγραφος 1, προστίθεται η ακόλουθη περίοδος:

«Οι επιχειρήσεις επενδύσεων και οι διαχειριστές αγοράς που διαχειρίζονται ΠΜΔ ή ΜΟΔ διαθέτουν μηχανισμούς ώστε να διασφαλίζεται ότι πληρούν τα πρότυπα ποιότητας των δεδομένων που καθορίζονται στο άρθρο 22β του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 600/2014.»·

6.στο άρθρο 47 παράγραφος 1, προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο ζ):

«ζ)    να διαθέτει μηχανισμούς ώστε να διασφαλίζεται ότι πληροί τα πρότυπα ποιότητας των δεδομένων που καθορίζονται στο άρθρο 22β του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 600/2014.»·

7.το άρθρο 50 απαλείφεται·

8.στο άρθρο 70 παράγραφος 3 στοιχείο α), το σημείο xxx) απαλείφεται·

9.στο άρθρο 70 παράγραφος 3 στοιχείο β), παρεμβάλλονται τα ακόλουθα σημεία iiα), xviα), xviβ), xviγ) και xxviiα):

«iiα)    άρθρο 5,»·

«xviα)    άρθρο 22α,»·

«xviβ)    άρθρο 22β,»·

«xviγ)    άρθρο 22γ,»·

«xxviiα) άρθρο 39α,».

Άρθρο 2
Μεταφορά στο εθνικό δίκαιο

1.Τα κράτη μέλη θέτουν σε ισχύ τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις για να συμμορφωθούν με την παρούσα οδηγία το αργότερο την/στις [Υπηρεσία Εκδόσεων: να εισαχθεί η ημερομηνία = 12 μήνες από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του κανονισμού ΠΕΔΕΣΥ].

Όταν τα κράτη μέλη θεσπίζουν τις εν λόγω διατάξεις, αυτές περιέχουν αναφορά στην παρούσα οδηγία ή συνοδεύονται από την αναφορά αυτή κατά την επίσημη δημοσίευσή τους. Ο τρόπος της αναφοράς αποφασίζεται από τα κράτη μέλη.

2.Τα κράτη μέλη ανακοινώνουν στην Επιτροπή το κείμενο των ουσιωδών διατάξεων εθνικού δικαίου τις οποίες θεσπίζουν στον τομέα που διέπεται από την παρούσα οδηγία.

Άρθρο 3
Έναρξη ισχύος

Η παρούσα οδηγία αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 4
Αποδέκτες

Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες,

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο    Για το Συμβούλιο

Η Πρόεδρος    Ο Πρόεδρος

(1)    Η έννοια των ιδιωτών επενδυτών καλύπτει ευρύ φάσμα μη επαγγελματιών επενδυτών.
(2)     https://ec.europa.eu/info/publications/210119-economic-financial-system-communication_en .
(3)    Η διαπραγμάτευση σε δευτερογενείς αγορές αφορά δραστηριότητα στις κεφαλαιαγορές μετά την έκδοση χρηματοπιστωτικού μέσου. Η έκδοση μπορεί να πραγματοποιηθεί, για παράδειγμα, μέσω αρχικής δημόσιας προσφοράς (ΑΔΠ).
(4)    Οδηγία 2004/39/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Απριλίου 2004, για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων, για την τροποποίηση των οδηγιών 85/611/ΕΟΚ και 93/6/ΕΟΚ του Συμβουλίου και της οδηγίας 2000/12/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και για την κατάργηση της οδηγίας 93/22/ΕΟΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 145 της 30.4.2004, σ. 1).
(5)    Οι αδιαφανείς δεξαμενές («dark pools») είναι ειδικά τμήματα πολυμερών μηχανισμών διαπραγμάτευσης ή ρυθμιζόμενων αγορών που κάνουν χρήση απαλλαγών από προσυναλλακτικές απαιτήσεις διαφάνειας και δεν εφαρμόζουν τέτοιες απαιτήσεις.
(6)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 600/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαΐου 2014, για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012 (ΕΕ L 173 της 12.6.2014, σ. 84).
(7)    Διατάξεις σχετικά με τον ΠΕΔΕΣΥ θεσπίστηκαν αρχικά στην οδηγία MiFID II, αλλά μεταφέρθηκαν στον κανονισμό MiFIR, και οι σχετικές αλλαγές αρχίζουν να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022.
(8)    Το παρόν τμήμα αφορά τη δέσμη νομοθετικών μέτρων στο σύνολό της.
(9)    Η ΕΑΚΑΑ δημοσίευσε τις ακόλουθες εκθέσεις επανεξέτασης:
(10)    Η παρουσίαση και η γνώμη της ΕΡΕ είναι διαθέσιμες στην ακόλουθη διεύθυνση: [να παρασχεθεί ο σύνδεσμος]
(11)    «Έκθεση σχετικά με τις αλγοριθμικές συναλλαγές» https://www.esma.europa.eu/sites/default/files/library/esma70-156-4572_mifid_ii_final_report_on_algorithmic_trading.pdf
(12)    ΕΕ C […] της […], σ. […].
(13)    ΕΕ C […] της […], σ. […].
(14)    COM(2020) 590 final.
(15)    Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με το σχέδιο δράσης της Επιτροπής για την Ένωση των Κεφαλαιαγορών (12898/1/20 REV 1 EF 286 ECOFIN 1023): https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-12898-2020-REV-1/el/pdf ·
(16)    COM(2021) 32 final.
(17)    Οδηγία 2014/65/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαΐου 2014, για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και την τροποποίηση της οδηγίας 2002/92/ΕΚ και της οδηγίας 2011/61/ΕΕ (ΕΕ L 173 της 12.6.2014, σ. 349).
(18)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 600/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαΐου 2014, για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012 (ΕΕ L 173 της 12.6.2014, σ. 84).
(19)    Κανονισμός (ΕΕ) XX/XXXX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 600/2014 όσον αφορά την ενίσχυση της διαφάνειας των δεδομένων της αγοράς, την άρση των εμποδίων στην εμφάνιση ενοποιημένου δελτίου συναλλαγών, τη βελτιστοποίηση των υποχρεώσεων διαπραγμάτευσης και την απαγόρευση είσπραξης πληρωμής για τη διαβίβαση εντολών πελατών (COM 727).
(20)     https://www.esma.europa.eu/sites/default/files/esma70-156-4225_mifid_ii_final_report_on_functioning_of_otf.pdf .
(21)    Οδηγία (ΕΕ) 2021/338 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Φεβρουαρίου 2021, για την τροποποίηση της οδηγίας 2014/65/ΕΕ όσον αφορά τις απαιτήσεις παροχής πληροφοριών, την παρακολούθηση των προϊόντων και τα όρια θέσης, και των οδηγιών 2013/36/ΕΕ και (ΕΕ) 2019/878 όσον αφορά την εφαρμογή τους στις εταιρείες επενδύσεων, με σκοπό τη διευκόλυνση της ανάκαμψης από την κρίση της COVID-19 (ΕΕ L 68 της 26.2.2021, σ. 14).
(22)    COM 727.
(23)    COM 727.
(24)    COM 727.