Βρυξέλλες, 19.10.2020

COM(2020) 690 final

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

Πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2021












































Μια Ένωση δύναμης σε έναν εύθραυστο κόσμο















1. Να αποκαταστήσουμε τον κόσμο του σήμερα διαμορφώνοντας τον κόσμο του αύριο

Σχεδόν ένα χρόνο πριν, ανέλαβε καθήκοντα η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εξελέγη βάσει ενός προγράμματος ταγμένου να προωθήσει τον μεγαλύτερο μέχρι σήμερα μετασχηματισμό της Ευρώπης κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2020 απηχούσε την εντολή αυτή, καθώς και τη φιλοδοξία που πρώτη φορά διατυπώθηκε στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της προέδρου von der Leyen. Περιέγραφε το όραμά μας για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας πιο δίκαιης, πιο υγιούς, πιο πράσινης και πιο ψηφιακής. Αν και πολλά άλλαξαν τον τελευταίο χρόνο, η φιλοδοξία αυτή παραμένει η κινητήρια δύναμή μας για τη χρονιά που έρχεται.

Την περασμένη χρονιά, η Επιτροπή επιδίωξε να θέσει τα θεμέλια για τη συστημική αλλαγή που χρειάζεται η Ευρώπη·μια ανάγκη η οποία κατέστη περισσότερο επείγουσα εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης του τομέα της υγείας που έπληξε σοβαρά την οικονομία όλων των χωρών. Κατά τις πρώτες 100 ημέρες, παρουσιάσαμε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, επεξεργαστήκαμε σχέδια για το ψηφιακό μέλλον της Ευρώπης, εγκρίναμε τον χάρτη πορείας μας για μια ισχυρή κοινωνική Ευρώπη με στόχο την εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων και θεσπίσαμε τη στρατηγική μας για την ισότητα των φύλων. Παρουσιάσαμε επίσης μια νέα βιομηχανική στρατηγική, ένα σχέδιο για την καλύτερη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και μέτρα για την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς. Διατυπώσαμε προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της διαδικασίας προσχώρησης, ανοίγοντας τον δρόμο για την ιστορική συμφωνία έναρξης διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, και καταβάλαμε προσπάθειες για τη δημιουργία μιας νέας εταιρικής σχέσης με την Αφρική.

Μετά τις 100 πρώτες ημέρες, προτείναμε μεταξύ άλλων ένα νέο ξεκίνημα για διαχρονικές προτεραιότητες, ιδίως με το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο και τη στρατηγική της ΕΕ για την Ένωση Ασφάλειας. Αντιμετωπίσαμε ζητήματα που επηρεάζουν ολόκληρη την κοινότητα αξιών μας, δημοσιεύοντας για πρώτη φορά ετήσια έκθεση σχετικά με το κράτος δικαίου που αφορά όλα τα κράτη μέλη. Και λάβαμε, σε oλόκληρο το φάσμα της κοινωνίας μας, μέτρα που εκτείνονται από την ισότητα των φύλων και την καταπολέμηση του ρατσισμού μέχρι τις δεξιότητες και τη νεολαία.

Ωστόσο, για πολύ διαφορετικούς λόγους, το 2020 θα είναι μια χρονιά που θα θέλουμε ταυτόχρονα να την ξεχάσουμε αυτοστιγμεί και να τη θυμόμαστε για πάντα. Η παγκόσμια πανδημία που κλόνισε συθέμελα την Ευρώπη και τον κόσμο, καθώς και η επακόλουθη παύση δραστηριοτήτων στις κοινωνίες και τις οικονομίες μας θα είναι κάτι πολύ περισσότερο από οδυνηρές αναμνήσεις για εκατομμύρια Ευρωπαίους που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα, που αρρώστησαν ή που βιώνουν μια περίοδο βαθιάς ανησυχίας όσον αφορά τα μέσα βιοπορισμού ή την ευημερία τους. Καμία και κανένας μας δεν είναι πιθανό να ξεχάσει την κατάσταση αστάθειας ή την αβεβαιότητα που εξακολουθούμε να αισθανόμαστε όλοι. Η πρόσφατη αναζωπύρωση του ιού στην Ευρώπη δείχνει ότι πρέπει να εξακολουθήσουμε να διαχειριζόμαστε τον ιό με προσοχή, εγρήγορση και συντονισμό.

Αλλά τη φετινή χρονιά θα τη θυμόμαστε και για έναν ακόμη λόγο: για την επείγουσα και πρωτοφανή δράση που ανέλαβε η Ευρώπη για να προστατέψει ανθρώπινες ζωές και μέσα βιοπορισμού. Η Ευρώπη έδειξε ότι μπορεί να ενεργεί γρήγορα όταν χρειάζεται, να επιδεικνύει πραγματική αλληλεγγύη όταν πρέπει, και να αλλάζει συλλογικά τα πράγματα όταν θέλει. Η δράση της εκτείνεται από τη διάθεση όλων των κονδυλίων της ΕΕ και τη χρήση της ευελιξίας των δημοσιονομικών κανόνων μας και των κανόνων μας για τις κρατικές ενισχύσεις, έως τη δημιουργία αποθέματος ιατρικού εξοπλισμού. Από τον επαναπατρισμό περισσότερων από 600 000 πολιτών της ΕΕ, εγκλωβισμένων σε τρίτες χώρες, μέχρι τη δημιουργία του μέσου SURE που βοηθά τους εργαζόμενους να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους και τις επιχειρήσεις να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους. Συνολικά, η Επιτροπή έχει λάβει περισσότερα από 800 έκτακτα μέτρα για όλα τα ζητήματα, από τη διαχείριση των συνόρων μέχρι τη στήριξη των γεωργών και των αλιέων.

Στο μέλλον, μπορεί επίσης να θυμόμαστε τη φετινή χρονιά για τη μεγάλη επιτάχυνση των αλλαγών που επέφερε και για τη μεγάλη ευκαιρία που παραδόξως επιφύλαξε. Οι αλλαγές στο κλίμα, οι ψηφιακές τεχνολογίες και η γεωπολιτική επηρέαζαν ήδη βαθιά την κοινωνία μας και είχαν βαρύνουσα θέση στο πρόγραμμά μας. Ωστόσο, η πανδημία έχει εντείνει την ανάγκη να ηγηθεί η Ευρώπη της διττής πράσινης και ψηφιακής μετάβασης και να καταστήσει τις κοινωνίες και τις οικονομίες της περισσότερο ανθεκτικές. Το γεγονός αυτό δημιουργεί μια μοναδική ευκαιρία να βγούμε από την κατάσταση αστάθειας που προκάλεσε η κρίση, δημιουργώντας μια νέα δυναμική για την Ένωσή μας.

Στο πλαίσιο αυτό, διττός θα είναι ο στόχος της Επιτροπής για τη χρονιά που έρχεται. Πρώτον, θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διαχείριση της κρίσης και θα αρχίσει να αντλεί διδάγματα από αυτήν. Ειδικότερα, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την εξεύρεση, τη χρηματοδότηση και την εξασφάλιση εμβολίου ασφαλούς και προσβάσιμου σε όλους στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Παράλληλα, το παρόν πρόγραμμα εργασίας καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί η Ευρώπη να αξιοποιήσει την ευκαιρία που παρουσιάζεται για να πραγματοποιήσει τους φιλόδοξους στόχους της και να ηγηθεί της μεγάλης επιτάχυνσης. Χάρη στο NextGenerationEU, το ιστορικό σχέδιο ανάκαμψης που παρουσίασε η Επιτροπή μαζί με έναν ανανεωμένο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό, η Ευρώπη διαθέτει ένα έτοιμο εργαλείο για να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία.

Με το NextGenerationEU, η Ευρώπη όχι μόνο επιλέγει να αποκαταστήσει τη ζημία, να ανακάμψει σήμερα και να στηρίξει όσους έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, αλλά και να υλοποιήσει και να οικοδομήσει έναν καλύτερο τρόπο ζωής για τον κόσμο του αύριο. Θα επικεντρωθεί στις βιώσιμες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, αφιερώνοντας το 37 % των δαπανών του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας στις δαπάνες για την πράσινη μετάβαση και τουλάχιστον το 20 % σε επενδύσεις στην ψηφιακή τεχνολογία. Θα συνεργαστούμε στενά με τα κράτη μέλη για την προετοιμασία και την εφαρμογή των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Επιπλέον, η Επιτροπή θα διασφαλίσει ότι το 30 % των 750 δισ. EUR του NextGenerationEU θα συγκεντρωθεί μέσω πράσινων ομολόγων. Και θα στηρίξουμε τους συννομοθέτες, ώστε να διασφαλιστεί ταχεία συμφωνία σχετικά με τη συνολική δέσμη ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων EUR και να υπάρξουν αποτελέσματα το συντομότερο δυνατόν. Η Επιτροπή θα υποβάλει επίσης φιλόδοξες προτάσεις σχετικά με νέες πηγές εσόδων για τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Αυτό σημαίνει ότι έχουμε τις επενδύσεις που απαιτούνται για να πραγματοποιήσουμε το όραμα και τις φιλοδοξίες που προϋπήρχαν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2021 προβλέπει τη μετάβαση από τη στρατηγική στην υλοποίηση, με έμφαση σε νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες και αναθεωρήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας, σε συνέχεια των σχεδίων που παρουσιάστηκαν και για τους έξι πρωταρχικούς φιλόδοξους στόχους του προηγούμενου έτους. Οι πρωτοβουλίες αυτές απαριθμούνται στα παραρτήματα Ι και ΙΙ 1 . Θα υλοποιήσουμε επίσης πρωτοβουλίες που είχαν προγραμματιστεί για το 2020 και οι οποίες αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας 2 .

Η δράση μας θα εξακολουθήσει να διέπεται από το θεματολόγιο του 2030 και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, τόσο σε εσωτερικό όσο και σε εξωτερικό επίπεδο, καθώς και από τη συμφωνία του Παρισιού.

Κατά την υλοποίηση αυτού του προγράμματος εργασίας, η Επιτροπή θα προσπαθήσει επίσης να εξηγήσει τι κάνουμε και να λάβει υπόψη τις απόψεις των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, είναι σήμερα πιο σημαντικό από ποτέ να ξεκινήσει η δημόσια συζήτηση σχετικά με τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης. Τα ζητήματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς —από την ανάγκη για μια ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας έως τις μακροχρόνιες αλλαγές που μπορεί να επιφέρει η πανδημία στον τρόπο συνύπαρξης— μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο αν όλες και όλοι έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους και αν αξιοποιήσουμε όλη την κοινή πείρα και εμπειρογνωσία μας.

Δεδομένου του γεωπολιτικού τοπίου και του μακροπρόθεσμου και μετασχηματιστικού χαρακτήρα των σχεδιαζόμενων πρωτοβουλιών, το έργο μας θα εξακολουθήσει να βασίζεται σε στρατηγικές προβλέψεις 3 . Η πρώτη έκθεση στρατηγικής ανάλυσης προοπτικών κατέδειξε τη σημασία της ανθεκτικότητας, αφενός, για την ανάκαμψη και, αφετέρου, για να εξασφαλίσουμε ότι οι πολιτικές μας βασίζονται σε συγκεκριμένα στοιχεία και έχουν διαχρονικό χαρακτήρα. Η προσέγγιση αυτή μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να προετοιμαστούμε για τις νέες προκλήσεις και ευκαιρίες που αναπόφευκτα θα ανακύψουν το επόμενο έτος και θα απαιτήσουν από την πλευρά μας ετοιμότητα, ώστε να τις προβλέψουμε και να ανταποκριθούμε σ’ αυτές.

2. Υλοποίηση των έξι πρωταρχικών φιλόδοξων στόχων

2.1 Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η Επιτροπή θα εστιάσει το ενδιαφέρον της στην αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας μας για το κλίμα και την ενέργεια, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τον προσφάτως προταθέντα στόχο μείωσης των εκπομπών κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Η εν λόγω νομοθεσία θα ενταχθεί σε μια «δέσμη προσαρμογής στον στόχο του 55 %», η οποία θα καλύπτει όλες τις πτυχές, από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως την ενεργειακή απόδοση κατά κύριο λόγο, τα κτίρια, καθώς και τη χρήση γης, τη φορολογία της ενέργειας, τον επιμερισμό των προσπαθειών και την εμπορία εκπομπών, καθώς και ευρύ φάσμα διαφόρων άλλων νομοθετικών πράξεων. Η διπλωματία στον τομέα του κλίματος και της ενέργειας θα εξακολουθήσει να αποτελεί προτεραιότητα στις σχέσεις με τους εξωτερικούς εταίρους μας.

Όπως αναφέρεται στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της προέδρου von der Leyen, η Επιτροπή θα προτείνει έναν μηχανισμό συνοριακής προσαρμογής άνθρακα που θα παρέχει κίνητρα στους ξένους παραγωγούς και τους εισαγωγείς της ΕΕ, ώστε να μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, διασφαλίζοντας παράλληλα ισότιμους όρους ανταγωνισμού ευνοϊκούς για το εμπόριο κατά τρόπο συμβατό με τον ΠΟΕ.

Το βάθος και το εύρος των εργασιών που έχουν προγραμματιστεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας αντικατοπτρίζουν τον συστημικό χαρακτήρα της πράσινης μετάβασης και τη σημασία της ως αναπτυξιακής στρατηγικής. Θα προτείνουμε σειρά μέτρων για έξυπνες και βιώσιμες μεταφορές, καθώς και αναθεώρηση του κανονισμού για το διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών και της οδηγίας για τα ευφυή συστήματα μεταφορών. Θα συνεχίσουμε την εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την κυκλική οικονομία, εξετάζοντας τον οικολογικό σχεδιασμό και τα βιώσιμα προϊόντα, ιδίως την ανακύκλωση των ηλεκτρονικών, βελτιώνοντας, μεταξύ άλλων, τη συλλογή, την επαναχρησιμοποίηση και την επισκευή κινητών τηλεφώνων, φορητών υπολογιστών και άλλων συσκευών. 

Καθίσταται έτσι φανερό ότι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία δεν περιορίζεται στη μείωση των εκπομπών αλλά έχει πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια. Σε αυτό το πνεύμα, θα δώσουμε συνέχεια στη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα για το 2030 και στη στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο», ιδίως για την τόνωση της βιολογικής παραγωγής, την αποκατάσταση υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων, την προστασία των ωκεανών και των παράκτιων περιοχών, την προστασία, την αποκατάσταση και τη βιώσιμη διαχείριση των δασών, καθώς και τη μείωση του κινδύνου των προϊόντων που συνδέονται με την αποψίλωση των δασών στην αγορά της ΕΕ. Θα διαθέσουμε επίσης καινοτόμες πρόσθετες ύλες ζωοτροφών στην αγορά, ώστε να μειωθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κτηνοτροφίας.



2.2. Μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή

Για να διασφαλιστεί ότι αυτή είναι η ψηφιακή δεκαετία της Ευρώπης, θα προτείνουμε χάρτη πορείας με σαφώς καθορισμένους στόχους για το 2030, όπως η συνδεσιμότητα, οι δεξιότητες και οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες. Η προσέγγισή μας θα ακολουθήσει σαφείς αρχές: το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα και τη συνδεσιμότητα, την ελευθερία του λόγου, την ελεύθερη ροή δεδομένων και την κυβερνοασφάλεια.

Θα αναλάβουμε δράση σε αυτούς τους διαφορετικούς τομείς, ιδίως με τη νομοθεσία που καλύπτει τις πτυχές της τεχνητής νοημοσύνης της ασφάλειας, της ευθύνης, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των δεδομένων, καθώς και με νομοθετική πράξη για τα δεδομένα, ώστε να καθοριστούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για καλύτερο έλεγχο και συνθήκες κοινοχρησίας δεδομένων για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Στο ίδιο πνεύμα, θα προτείνουμε νέα ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα που θα διευκολύνει την εκτέλεση καθηκόντων και την πρόσβαση σε επιγραμμικές υπηρεσίες σε ολόκληρη την Ευρώπη, θα εξασφαλίζει δε στους πολίτες μεγαλύτερο έλεγχο και μεγαλύτερη αμεριμνησία όσον αφορά τα δεδομένα που κοινοποιούν ηλεκτρονικά και τον τρόπο χρήσης τους.

Για την προάσπιση της δικαιοσύνης στον ψηφιακό κόσμο, η ΕΕ θα εξακολουθήσει να καταβάλλει προσπάθειες με σκοπό την επίτευξη διεθνούς συμφωνίας για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα παρέχει μακροπρόθεσμα βιώσιμα έσοδα. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, η Επιτροπή θα προτείνει την καταβολή ψηφιακής εισφοράς κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Στο ίδιο πνεύμα ενός δίκαιου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η Επιτροπή θα προτείνει τη θέσπιση νομικού μέσου για την εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού όσον αφορά τις ξένες επιδοτήσεις.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει την εν εξελίξει επανεξέταση των κανόνων ανταγωνισμού, ώστε να διασφαλιστεί ότι είναι κατάλληλοι για το μεταβαλλόμενο περιβάλλον της αγοράς, όσον αφορά επίσης την επιταχυνόμενη ψηφιοποίηση της οικονομίας. Θα επικαιροποιήσουμε επίσης τη νέα βιομηχανική στρατηγική μας για την Ευρώπη, ώστε να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις της νόσου COVID-19, το παγκόσμιο ανταγωνιστικό πλαίσιο και η επιτάχυνση της διττής, πράσινης και ψηφιακής, μετάβασης.

Για να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς, διαφανείς και προβλέψιμες συνθήκες εργασίας, θα υποβληθεί νομοθετική πρόταση για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των ατόμων που παρέχουν υπηρεσίες μέσω πλατφορμών με σκοπό τη διασφάλιση δίκαιων συνθηκών εργασίας και επαρκούς κοινωνικής προστασίας.

2.3. Μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων

Καθώς η πανδημία και τα μέτρα ανάσχεσης εξακολουθούν να υφίστανται, είναι ουσιαστικής σημασίας για την Ευρώπη να διασφαλίσει ότι η υγειονομική και οικονομική κρίση δεν θα εξελιχθούν σε κοινωνική κρίση. Ο στόχος αυτός θα καθοδηγήσει τη δράση μας κατά το επόμενο έτος, ενώ η πλήρης εφαρμογή και χρήση του προγράμματος SURE θα βοηθήσει τους εργαζομένους να διατηρήσουν το εισόδημά τους και θα διασφαλίσει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να διατηρήσουν το προσωπικό τους. Θα αξιολογήσουμε προσεκτικά τα μέτρα αυτά κατά τα επόμενα έτη.

Ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων θα αποτελέσει την πυξίδα για την ανάκαμψη της Ευρώπης και είναι το καλύτερο εργαλείο που διαθέτουμε για να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα μείνει στο περιθώριο. Θα παρουσιάσουμε ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης για να διασφαλίσουμε την πλήρη εφαρμογή του. Το σχέδιο δράσης θα αποτελέσει το βασικό μέσο με το οποίο η παρούσα Επιτροπή θα συμβάλει στην κοινωνικοοικονομική ανάκαμψη και ανθεκτικότητα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, με σκοπό να ενισχυθεί η κοινωνική δικαιοσύνη στο πλαίσιο της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης. Στο ίδιο πνεύμα, η νέα ευρωπαϊκή εγγύηση για τα παιδιά, που ανακοινώθηκε στις πολιτικές κατευθύνσεις της προέδρου von der Leyen, θα στοχεύει στη μείωση της παιδικής φτώχειας και των ανισοτήτων μεταξύ των παιδιών, διασφαλίζοντας ότι όλα τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως η υγεία και η εκπαίδευση. Αντλώντας διδάγματα από την πανδημία COVID-19 και στο πλαίσιο του μεταβαλλόμενου κόσμου της εργασίας, η Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα νέο στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Θα προτείνουμε επίσης ένα σχέδιο δράσης για την κοινωνική οικονομία με σκοπό τη βελτίωση των κοινωνικών επενδύσεων και τη στήριξη των φορέων της κοινωνικής οικονομίας και των κοινωνικών επιχειρήσεων προκειμένου να ξεκινήσουν τις δραστηριότητές τους, να επεκταθούν, να καινοτομήσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Οι οικονομίες μας χρειάζονται συνεχή πολιτική στήριξη και θα πρέπει να επιτύχουμε μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της παροχής χρηματοδοτικής στήριξης και της διασφάλισης δημοσιονομικής βιωσιμότητας. Καθώς αυξάνεται η διασπορά του ιού και εντείνονται τα μέτρα ανάσχεσης, τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν ορθή χρήση της δημοσιονομικής ευελιξίας για τη στήριξη της οικονομίας. Το παγκόσμιο εμπόριο και οι ολοκληρωμένες αξιακές αλυσίδες του θα εξακολουθήσουν να αποτελούν θεμελιώδη μοχλό ανάπτυξης και βασική κινητήρια δύναμη για μια πραγματικά παγκόσμια ανάκαμψη. Η επανεξέταση της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ βρίσκεται σε εξέλιξη και θα εγκρίνουμε ένα νέο μέσο για την αποτροπή και την καταπολέμηση των ενεργειών εξαναγκασμού από τρίτες χώρες.

Μακροπρόθεσμα, δεν υπάρχει πιο σίγουρος δρόμος προς τη σταθερότητα και την ανταγωνιστικότητα απ’ ό, τι μέσω μιας βαθύτερης Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, με την οποία θα διασφαλίζεται επίσης ο ισχυρότερος διεθνής ρόλος του ευρώ. Πρέπει να σημειώσουμε πρόοδο όσον αφορά την Ένωση Κεφαλαιαγορών και την Τραπεζική Ένωση. Μεταξύ άλλων, θα αναθεωρήσουμε το πλαίσιο για τον χειρισμό της πτώχευσης τραπεζών της ΕΕ, θα λάβουμε μέτρα για την τόνωση των διασυνοριακών επενδύσεων στην ΕΕ και θα εντείνουμε την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Στο πλαίσιο της συστημικής αλλαγής της Ευρώπης, το οικονομικό και χρηματοπιστωτικό μας σύστημα πρέπει επίσης να αποτελέσει βασική κινητήρια δύναμη της διττής μετάβασης. Θα προταθεί νομοθεσία σχετικά με τη βιώσιμη εταιρική διακυβέρνηση για την προώθηση της μακροπρόθεσμης βιώσιμης και υπεύθυνης εταιρικής συμπεριφοράς. Θα εξακολουθήσουμε επίσης να σημειώνουμε πρόοδο όσον αφορά τη βιώσιμη χρηματοδότηση, ιδίως προτείνοντας τη θέσπιση ενός προτύπου πράσινων ομολόγων της ΕΕ.

Για να επιτύχουμε τις φιλοδοξίες μας και να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις επενδυτικές και μεταρρυθμιστικές ανάγκες, πρέπει να αυξήσουμε και να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα, την αποδοτικότητα και την ικανότητα των δημόσιων διοικήσεων και υπηρεσιών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

2.4. Μια ισχυρότερη Ευρώπη στον κόσμο

Η παρούσα Επιτροπή ανέλαβε καθήκοντα με την εντολή να διασφαλίσει μια ισχυρότερη Ευρώπη στον κόσμο. Η γεωπολιτική Επιτροπή μας επιδιώκει να προωθήσει τα στρατηγικά συμφέροντα και τους στόχους της ΕΕ στο εξωτερικό, καθώς και να υπερασπιστεί μια διεθνή τάξη βασιζόμενη σε κανόνες και σε αξίες, σε έναν όλο και πιο πολωμένο κόσμο. Θα εργαστούμε για την ενίσχυση του παγκόσμιου ρόλου μας ως πυλώνα ευθύνης, σταθερότητας, συνεργασίας και αλληλεγγύης, αντιμετωπίζοντας τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό παγκόσμιων προκλήσεων, κρίσεων και συγκρούσεων και κινητοποιώντας όλα τα μέσα που διαθέτουμε.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους, η Επιτροπή θα διασφαλίσει ότι η Ευρώπη διαδραματίζει ζωτικής σημασίας ρόλο στον εύθραυστο σημερινό κόσμο – είτε ο ρόλος αυτός συνίσταται στο να ηγηθεί της παγκόσμιας απόκρισης για την εξασφάλιση ενός ασφαλούς και προσβάσιμου εμβολίου για όλους είτε στο να ενισχύσει το βασιζόμενο σε κανόνες παγκόσμιο πολυμερές σύστημα, καθώς και τις διμερείς, περιφερειακές και παγκόσμιες εταιρικές σχέσεις. Θα εξακολουθήσουμε να δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα στις ανατολικές και νότιες γειτονικές μας χώρες, στα Δυτικά Βαλκάνια και στην Αφρική. 

Τα νέα μέσα εξωτερικών δαπανών που διαθέτουμε θα συμβάλουν στην υλοποίηση των στρατηγικών προτεραιοτήτων της Ένωσης στο εξωτερικό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πιστεύει πάντα στη δύναμη και την αξία της πολυμερούς προσέγγισης και της συνεργασίας στο πλαίσιο παγκόσμιων θεσμών. Θα προτείνουμε μια κοινή ανακοίνωση σχετικά με την ενίσχυση της συμβολής της ΕΕ στη βασιζόμενη σε κανόνες πολυμέρεια. Πρέπει να ηγηθούμε των μεταρρυθμίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου με σκοπό την προσαρμογή τους στις νέες πραγματικότητες.

Σε συνεργασία με τους εταίρους μας, θα προτείνουμε μια ανανεωμένη εταιρική σχέση με τις νότιες γειτονικές μας χώρες και θα παρουσιάσουμε ανακοίνωση για την Αρκτική, με σκοπό την επικαιροποίηση της πολιτικής της ΕΕ για μια περιοχή που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στην κλιματική αλλαγή και στις περιβαλλοντικές πιέσεις, καθώς και στον αντίκτυπό τους στην οικονομία και την ασφάλεια.

Θα παρουσιάσουμε μια νέα στρατηγική προσέγγιση όσον αφορά τη στήριξη του αφοπλισμού, της αποστράτευσης και της επανένταξης των πρώην μαχητών, η οποία είναι καίριας σημασίας για την εξασφάλιση της διαρκούς σταθερότητας και ειρήνης σε χώρες και περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις.

Θα εκδώσουμε επίσης ανακοίνωση σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ, η οποία θα επικεντρώνεται ιδίως σε νέους τρόπους συνεργασίας με τους εταίρους μας και άλλους χορηγούς βοήθειας, στη χρήση ψηφιακών εργαλείων και καινοτόμων προσεγγίσεων όσον αφορά τη χρηματοδότηση και τους τρόπους χορήγησης βοήθειας, καθώς και στην ικανότητα ταχείας αντίδρασης της ίδιας της Επιτροπής και των τρόπων ενίσχυσης των εργασιών για τον συσχετισμό μεταξύ της ανθρωπιστικής βοήθειας, της ανάπτυξης και της ειρήνης.

Η αναθεώρηση της οδηγίας για την προξενική προστασία θα μας επιτρέψει να διευκολύνουμε την άσκηση του δικαιώματος σε προξενική προστασία, που απορρέει από την ιθαγένεια της Ένωσης, και να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη της ΕΕ για την καλύτερη προστασία των πολιτών της ΕΕ στο εξωτερικό, ιδίως σε περιόδους κρίσεων. Θα ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και τον υποστηρικτικό ρόλο της ΕΕ, αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το μοναδικό δίκτυο αντιπροσωπειών της ΕΕ.

2.5. Προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας

Η τρέχουσα κρίση στον τομέα της υγείας κατέδειξε την ανάγκη να ενισχυθεί η ετοιμότητά μας για την αντιμετώπιση κρίσεων, καθώς και η διαχείριση των διασυνοριακών απειλών κατά της υγείας. Ενώ εξακολουθούμε να εστιάζουμε στο να διασφαλιστεί η ικανότητα της Ευρώπης να διαχειριστεί τη διασπορά του ιού και τις επιπτώσεις της πανδημίας, θα αντλήσουμε παράλληλα τα πρώτα διδάγματα από την κρίση. Είναι καιρός να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας.

Θα προτείνουμε ενίσχυση του πλαισίου της ΕΕ για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση σοβαρών διασυνοριακών απειλών κατά της υγείας, καθώς και των ρόλων των υφιστάμενων οργανισμών. Ως δεύτερο βήμα, θα προτείνουμε τη δημιουργία οργανισμού για τη βιοϊατρική προηγμένη έρευνα και ανάπτυξη. Στο πλαίσιο μιας νέας φαρμακευτικής στρατηγικής θα εξεταστεί η ασφάλεια της αλυσίδας εφοδιασμού της Ευρώπης και θα διασφαλιστεί ότι οι πολίτες μπορούν να βασίζονται σε ασφαλή, οικονομικώς προσιτά και υψηλής ποιότητας φάρμακα. Επιπλέον, έως τα τέλη του επόμενου έτους θα δρομολογηθεί ο ευρωπαϊκός χώρος δεδομένων για την υγεία με στόχο την αξιοποίηση δεδομένων για καλύτερη υγειονομική περίθαλψη, καλύτερη έρευνα και καλύτερη χάραξη πολιτικής προς όφελος των ασθενών.

Θα αντλήσουμε επίσης διδάγματα σε άλλους τομείς, ιδίως όσον αφορά τον χώρο Σένγκεν και την προάσπιση της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα. Θα συνεργαστούμε με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη για τη διατήρηση και τη βελτίωση της λειτουργίας του χώρου Σένγκεν, βάσει μιας νέας στρατηγικής για το μέλλον του Σένγκεν και ισχυρότερων κανόνων Σένγκεν, και θα συνεχίσουμε τις εργασίες για την ολοκλήρωση του χώρου Σένγκεν.

Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο. Εν προκειμένω, η Επιτροπή θα προτείνει σειρά μέτρων για τη νόμιμη μετανάστευση, τα οποία θα περιλαμβάνουν δέσμη «για τα ταλέντα και τις δεξιότητες» και, στο πλαίσιο αυτό, αναθεώρηση της οδηγίας για τους επί μακρόν διαμένοντες και επανεξέταση της οδηγίας για την ενιαία άδεια, καθώς και επιλογές για την ανάπτυξη μιας δεξαμενής ταλέντων της ΕΕ. Άλλα στοιχεία του συμφώνου περιλαμβάνουν ένα σχέδιο δράσης της ΕΕ κατά της λαθραίας διακίνησης μεταναστών και στρατηγική για την οικειοθελή επιστροφή και την επανένταξη.

Θα εξακολουθήσουμε να ενισχύουμε την Ένωση Ασφάλειας, ιδίως με τη λήψη μέτρων κατά του οργανωμένου εγκλήματος, την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών, την υιοθέτηση νέας προσέγγισης όσον αφορά τα αντιτρομοκρατικά μέτρα και τη ριζοσπαστικοποίηση, καθώς και τη βελτίωση του εντοπισμού, της αφαίρεσης περιεχομένου και της καταγγελίας περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο.

Δεδομένης της αύξησης της αντισημιτικής βίας και των εγκλημάτων μίσους, η Επιτροπή θα παρουσιάσει ολοκληρωμένη στρατηγική για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, η οποία θα συμπληρώνει και θα υποστηρίζει τις προσπάθειες των κρατών μελών.

Η πορεία προς την οικονομική ανάκαμψη και την επιτυχή πράσινη και ψηφιακή μετάβαση θα καταστήσει απαραίτητη την απόκτηση νέων δεξιοτήτων από τους Ευρωπαίους. Στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών για την εδραίωση νοοτροπίας διά βίου μάθησης και τη διευκόλυνση της μετάβασης μεταξύ θέσεων εργασίας, θα προτείνουμε πρωτοβουλία για τους ατομικούς λογαριασμούς μάθησης, με σκοπό την ενδυνάμωση των πολιτών, ώστε να παρακολουθούν προγράμματα κατάρτισης και να διαχειρίζονται τη σταδιοδρομία τους, και θα παρουσιάσουμε μια ευρωπαϊκή προσέγγιση για τα μικροδιαπιστευτήρια με σκοπό τη διεύρυνση των εξατομικευμένων ευκαιριών μάθησης για όλους.

2.6. Νέα ώθηση για την ευρωπαϊκή δημοκρατία

Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να οικοδομεί μια Ένωση ισότητας και να υποστηρίζει τη δέσμευση της Ευρώπης για την προστασία των αξιών της ΕΕ, καθώς και για την ένταξη και την ισότητα από κάθε άποψη, ανεξαρτήτως φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή θα παρουσιάσει στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, ιδίως με σκοπό να εξασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Με τη στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού θα εξεταστούν τρόποι προετοιμασίας της συμμετοχής των παιδιών και των νέων στη δημοκρατική ζωή της ΕΕ, προστασίας των ευάλωτων παιδιών και των δικαιωμάτων τους στο διαδίκτυο, προώθησης μιας φιλικής προς το παιδί δικαιοσύνης και πρόληψης και καταπολέμησης της βίας.

Η Επιτροπή, παραμένοντας προσηλωμένη στην προσχώρηση της ΕΕ στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, θα υποβάλει νέα πρόταση για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Θα προτείνει επίσης να επεκταθεί ο κατάλογος των «ευρωεγκλημάτων», ώστε να περιλαμβάνονται όλες οι μορφές εγκλημάτων μίσους και ρητορικής μίσους.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για τη δημοκρατία που πρόκειται να εγκριθεί θα αποτελέσει σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των δημοκρατιών μας, την αντιμετώπιση των απειλών εξωτερικής παρέμβασης στις ευρωπαϊκές εκλογές και την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, καθώς και προς τη στήριξη των ελεύθερων και ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης. Το επόμενο έτος θα προτείνουμε σαφέστερους κανόνες για τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και θα αναλάβουμε δράση για την εξασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας όσον αφορά την επί πληρωμή πολιτική διαφήμιση, για τη βελτίωση των εκλογικών δικαιωμάτων των μετακινούμενων Ευρωπαίων, καθώς και για την προστασία των δημοσιογράφων και της κοινωνίας των πολιτών από στρατηγικές μηνύσεις κατά της δημόσιας συμμετοχής.

Θα προωθήσουμε επίσης τη διασυνοριακή δικαστική συνεργασία, αξιοποιώντας  πλήρως τις ψηφιακές τεχνολογίες. 

Η Επιτροπή θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο είναι δυνατόν, μέσω της πολιτικής συνοχής, να δοθεί ώθηση στην ανάκαμψη και τη διττή μετάβαση, να αντιμετωπιστούν οι διευρυνόμενες περιφερειακές ανισότητες, τόσο πριν όσο και μετά την κρίση COVID-19, και να διευκολυνθεί η αντιμετώπιση των αναδυόμενων κοινωνικών και οικονομικών ζητημάτων. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει αξιολόγηση της κατάστασης στις περιφέρειές μας, ώστε να αυξηθούν οι γνώσεις μας και, ως εκ τούτου, να βελτιωθεί η ανταπόκρισή μας σε επίπεδο πολιτικής. Θα διαμορφώσει επίσης ένα μακροπρόθεσμο όραμα για τις αγροτικές περιοχές, ώστε να προτείνει δράσεις για την αξιοποίηση του δυναμικού αυτών των περιοχών στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Βελτίωση της νομοθεσίας, χάραξη πολιτικής, εφαρμογή και επιβολή του δικαίου της ΕΕ

Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της, η Επιτροπή δεσμεύτηκε ως προς τη διαμόρφωση τεκμηριωμένων πολιτικών που θα καθιστούν ευκολότερη τη συμμόρφωση και λιγότερο πιθανή τη δημιουργία περιττής επιβάρυνσης για τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους. Η ανάγκη αυτή καθίσταται ακόμη μεγαλύτερη όσο η Ευρώπη εξακολουθεί να διαχειρίζεται την κρίση και να επικεντρώνεται στην ανάκαμψη.

Η επικείμενη ανακοίνωση για τη βελτίωση της νομοθεσίας θα επικεντρωθεί στη μείωση της επιβάρυνσης, ιδίως στην εφαρμογή της προσέγγισης «για κάθε θέσπιση, μία κατάργηση». Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιστεί ότι οι νεοεισαγόμενες διοικητικές επιβαρύνσεις αντισταθμίζονται με ελάφρυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων από αντίστοιχες επιβαρύνσεις σε επίπεδο ΕΕ, στον ίδιο τομέα πολιτικής. Από το επόμενο έτος, η πλατφόρμα «Fit-for-Future», μια ομάδα εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου, θα στηρίξει την Επιτροπή στον προσδιορισμό δυνατοτήτων απλούστευσης και μείωσης των επιβαρύνσεων.

Η κρίση ανέδειξε περαιτέρω την ανάγκη λήψης τεκμηριωμένων αποφάσεων που βασίζονται σε στοιχεία και στις αρχές για τη βελτίωση της νομοθεσίας. Η ανάγκη για εκτιμήσεις επιπτώσεων που λαμβάνουν υπόψη τις απόψεις όλων των ενδιαφερομένων είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Η Επιτροπή θα καταστήσει τις διαβουλεύσεις περισσότερο αποτελεσματικές και προσβάσιμες για να διευκολύνει τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών και να ανταποκριθεί στην έκκληση για πιο εξορθολογισμένες διαβουλεύσεις.

Η Επιτροπή θα εντείνει επίσης τις προσπάθειες για τη βελτίωση της αποτελεσματικής εφαρμογής, υλοποίησης και επιβολής του δικαίου της ΕΕ. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, την προστασία των βασικών αλυσίδων εφοδιασμού που παρέχουν τρόφιμα στα καταστήματα και ιατρικά εφόδια στις υπηρεσίες υγείας, την προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών και την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να στηρίζει και να συνεργάζεται με τα κράτη μέλη για να διασφαλίσει την ταχεία και ορθή εφαρμογή των νέων και των υφιστάμενων κανόνων της ΕΕ. Ταυτόχρονα, δεν θα διστάσει να διασφαλίσει την τήρηση του δικαίου της ΕΕ μέσω διαδικασιών επί παραβάσει, όταν αυτό απαιτείται.

4. Συμπέρασμα

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι λαοί της Ευρώπης έκαναν θυσίες για να αλληλοπροστατευτούν· πρέπει λοιπόν να διαφυλάξουμε την πρόοδο που μαζί επιτύχαμε. Επομένως, πρέπει να συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε και να επικεντρωθούμε στη διασφάλιση της ικανότητάς μας να διαχειριστούμε την κρίση, να συνεργαστούμε και να εργαστούμε για μια μακροπρόθεσμη λύση που θα μας επιτρέψει να ξεπεράσουμε την κρίση αυτή.

Ωστόσο, μέχρι να ξεπεράσει η Ευρώπη την κρίση, πρέπει να είμαστε έτοιμοι ν’ αρχίσουμε να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα πράγματα και να ζούμε σε μια περισσότερο υγιή, δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία. Τούτο σημαίνει ότι πρέπει να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας, αλλά και να επισπεύσουμε την εφαρμογή του μετασχηματιστικού θεματολογίου με βάση το οποίο εξελέγη η παρούσα Επιτροπή και στο οποίο έχει επικεντρωθεί από την πρώτη ημέρα της θητείας της.

Αυτός είναι ο διττός σκοπός του προγράμματος εργασίας της παρούσας Επιτροπής, καθώς και όλων των πρωτοβουλιών που περιλαμβάνονται σε αυτό. Μπορεί κάθε πρωτοβουλία να επικεντρώνεται σε διαφορετικό τομέα, όλες όμως πρέπει να οδηγούν στην ίδια κατεύθυνση. Απώτερος στόχος τους είναι να κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη, το περιβάλλον μας υγιέστερο, τις κοινωνίες πιο δίκαιες, τις ευκαιρίες πιο πολύπλευρες και πιο προσβάσιμες, και τις οικονομίες πιο σύγχρονες και προσανατολισμένες προς την επίτευξη ευρύτερων στόχων.

Για να διασφαλιστεί ο επιθυμητός αντίκτυπος των πρωτοβουλιών αυτών, η Επιτροπή θα συνεργαστεί στενά τόσο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και με το Συμβούλιο. Με αυτό το πνεύμα συλλογικότητας, η Ευρώπη συσπειρώθηκε και κατέληξε σε συμφωνία για τη θέσπιση του NextGenerationEU. Με πνεύμα συλλογικότητας, θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή την πανδημία και να επιτύχουμε τη συστημική αλλαγή που χρειάζεται η Ευρώπη. Έχουμε το όραμα, έχουμε το σχέδιο, έχουμε τις επενδύσεις· αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να ανακάμψουμε, οικοδομώντας έναν καλύτερο κόσμο για το μέλλον.

(1)    Η θέση των πρωτοβουλιών στα παραρτήματα του παρόντος προγράμματος δεν αλλάζει τις αρμοδιότητες που καθορίζονται στις επιστολές ανάθεσης καθηκόντων που εστάλησαν σε κάθε μέλος του Σώματος από την πρόεδρο von der Leyen.
(2)

Προσαρμοσμένο πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2020, COM(2020)440 final.

(3) Έκθεση στρατηγικής ανάλυσης προοπτικών 2020, COM (2020) 493 final.

Βρυξέλλες, 19.10.2020

COM(2020) 690 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

στην

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

Πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2021











































Μία Ένωση δύναμης σε έναν εύθραυστο κόσμο






























Παράρτημα I: Νέες πρωτοβουλίες 1

Αριθ.

Στόχος πολιτικής

Πρωτοβουλίες

Μια Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

1.

«Δέσμη προσαρμογής στον στόχο 55 %»

1)Αναθεώρηση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών (ΣΕΔΕ) της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών και των θαλάσσιων μεταφορών και του συστήματος αντιστάθμισης και μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τις διεθνείς αεροπορικές μεταφορές (CORSIA), καθώς και υποβολή πρότασης για το ΣΕΔΕ ως ίδιο πόρο (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, Τ2/2021)

2)Μηχανισμός συνοριακής προσαρμογής άνθρακα (CBAM) και υποβολή πρότασης για τον CBAM ως ίδιο πόρο (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, Τ2/2021)

3)Κανονισμός για τον επιμερισμό των προσπαθειών (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 192 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ, Τ2/2021)

4)Τροποποίηση της οδηγίας για την ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ώστε να υλοποιηθεί η φιλοδοξία του νέου κλιματικού στόχου για το 2030 (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 194 της ΣΛΕΕ, Τ2/2021)

5)Τροποποίηση της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση ώστε να υλοποιηθεί η φιλοδοξία του νέου κλιματικού στόχου για το 2030 (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 194 της ΣΛΕΕ, Τ2/2021)

6)Αναθεώρηση του κανονισμού σχετικά με τη συμπερίληψη των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και των απορροφήσεων από δραστηριότητες χρήσης γης, αλλαγής χρήσης γης και δασοπονίας (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 192 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ, Τ2/2021)

7)Μείωση των εκπομπών μεθανίου στον τομέα της ενέργειας (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρα 192 και 194 της ΣΛΕΕ, Τ2/2021)

8)Αναθεώρηση της οδηγίας για τη φορολόγηση της ενέργειας (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, Τ2/2021)

9)Αναθεώρηση της οδηγίας για την ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 91 της ΣΛΕΕ, Τ2/2021)

10)Αναθεώρηση του κανονισμού σχετικά με τα πρότυπα επιδόσεων για τις εκπομπές CO2 από τα καινούργια επιβατικά αυτοκίνητα και από τα καινούργια ελαφρά επαγγελματικά οχήματα (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 192 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ, Τ2/2021)

11)Αναθεώρηση της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 194 της ΣΛΕΕ, Τ4/2021)

12)Αναθεώρηση της τρίτης δέσμης μέτρων για την ενέργεια (οδηγία 2009/73/ΕΕ και κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 715/2009) για τη ρύθμιση των ανταγωνιστικών αγορών απανθρακοποιημένου φυσικού αερίου (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 194 της ΣΛΕΕ, Τ4/2021)

2.

Δέσμη μέτρων για την κυκλική οικονομία

1)Πρωτοβουλία πολιτικής για βιώσιμα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένης αναθεώρησης της οδηγίας για τον οικολογικό σχεδιασμό (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 114 της ΣΛΕΕ, Τ4/2021)

2)Κυκλικότητα των ηλεκτρονικών προϊόντων (μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ4/2021)

3.

Δέσμη μέτρων για τη βιοποικιλότητα και ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από τοξικές ουσίες

1)Σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής: με ορίζοντα το 2030 (μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ1/2021)

2)Ελαχιστοποίηση του κινδύνου αποψίλωσης και υποβάθμισης των δασών που συνδέεται με τα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, Τ2/2021)

3)Σχέδιο δράσης μηδενικής ρύπανσης για το νερό, τον αέρα και το έδαφος (μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ2/2021)

4)Νέο νομικό πλαίσιο για την αποκατάσταση υγιών οικοσυστημάτων (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 192 της ΣΛΕΕ, Τ4/2021)

4.

Βιώσιμη και έξυπνη κινητικότητα

1)Αναθεώρηση της οδηγίας για τα συστήματα ευφυών μεταφορών, συμπεριλαμβανομένης πρωτοβουλίας για την έκδοση εισιτηρίων για συνδυασμένες μεταφορές (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 91 της ΣΛΕΕ, Τ3/2021)

2)Αναθεώρηση του κανονισμού για το διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 172 της ΣΛΕΕ, Τ3/2021)

3)Πρωτοβουλία σιδηροδρομικών διαδρόμων της ΕΕ για το 2021, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης του κανονισμού για τους σιδηροδρομικούς εμπορευματικούς διαδρόμους και δράσεων για την ενίσχυση των επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών (μη νομοθετική και νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 91 της ΣΛΕΕ, Τ3/2021)

4)Ανάπτυξη προτύπων εκπομπών για αυτοκίνητα, ημιφορτηγά, φορτηγά και λεωφορεία για τη μετά Euro 6/VI εποχή (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 114 της ΣΛΕΕ, Τ4/2021)

Μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή

5..

Ψηφιακή δεκαετία της Ευρώπης

Ψηφιακή δεκαετία της Ευρώπης: ψηφιακοί στόχοι για το 2030 (μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ1/2021)

6.

Δέσμη μέτρων για τα δεδομένα

1)Πράξη για τα δεδομένα (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 114 της ΣΛΕΕ, Τ3/2021)

2)Επανεξέταση της οδηγίας για τις βάσεις δεδομένων (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 114 της ΣΛΕΕ, Τ3/2021)

7.

Ψηφιακή εισφορά

Ψηφιακή εισφορά και υποβολή πρότασης για την ψηφιακή εισφορά ως ίδιο πόρο (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, Τ2/2021)

8.

Μια αξιόπιστη και ασφαλής ευρωπαϊκή ηλεκτρονική ταυτότητα

Μια αξιόπιστη και ασφαλής ευρωπαϊκή ηλεκτρονική ταυτότητα (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 114 της ΣΛΕΕ, Τ1/2021)

9.

Εργαζόμενοι σε πλατφόρμα

Βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων σε πλατφόρμα (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 153 της ΣΛΕΕ, Τ1/Τ4/2021)

10..

Βιομηχανική στρατηγική για την Ευρώπη

Επικαιροποίηση της νέας βιομηχανικής στρατηγικής για την Ευρώπη (μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ2/2021)

11.

Ξένες επιδοτήσεις

Συνέχεια στη Λευκή Βίβλο για τις ξένες επιδοτήσεις:

1)εξασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 207 της ΣΛΕΕ, Τ2/2021)

2)Δημόσιες συμβάσεις (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 207 της ΣΛΕΕ, Τ2/2021)

12.

Μη στρατιωτικές, αμυντικές και διαστημικές βιομηχανίες

Σχέδιο δράσης για τις συνέργειες μεταξύ των μη στρατιωτικών, αμυντικών και διαστημικών βιομηχανιών (μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ1/2021)

13.

Απαιτήσεις σχεδιασμού και δικαιώματα των καταναλωτών για τα ηλεκτρονικά προϊόντα

Νέες απαιτήσεις σχεδιασμού και δικαιώματα των καταναλωτών για τα ηλεκτρονικά προϊόντα (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 114 της ΣΛΕΕ, Τ4/2021)

Μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων

14.

Εμβάθυνση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών

1)Πλαίσιο προστασίας και διευκόλυνσης των επενδύσεων (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 114 της ΣΛΕΕ, Τ2/2021)

2)Αναθεώρηση των κανόνων προληπτικής εποπτείας για τις ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες (Φερεγγυότητα II) (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 53 παράγραφος 1, άρθρο 62 και άρθρο 114 της ΣΛΕΕ, Τ3/2021)

3)Αναθεώρηση της οδηγίας και του κανονισμού για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 114 της ΣΛΕΕ, Τ4/2021)

15.

Βιώσιμη εταιρική διακυβέρνηση

Βιώσιμη εταιρική διακυβέρνηση (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 50 και, ενδεχομένως, άρθρο 114 της ΣΛΕΕ, Τ2/2021)

16.

Πρότυπο πράσινων ομολόγων της ΕΕ

Καθιέρωση προτύπου πράσινων ομολόγων της ΕΕ (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 114 της ΣΛΕΕ, Τ2/2021)

17.

Δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

Δέσμη νομοθετικών μέτρων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 114 της ΣΛΕΕ, Τ1/2021)

18.

Δέσμη μέτρων για τη δίκαιη οικονομία

1)Σχέδιο δράσης για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων (μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ1/2021)

2)Σύσταση για ευρωπαϊκή εγγύηση για τα παιδιά (μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ1/2021)

3)Ανακοίνωση σχετικά με νέο στρατηγικό πλαίσιο για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία (μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ2/2021)

4)Σχέδιο δράσης για την κοινωνική οικονομία (μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ4/2021)

19.

Σύστημα γενικευμένων προτιμήσεων

Νομικό πλαίσιο για τη μετάβαση στο μελλοντικό σύστημα γενικευμένων προτιμήσεων για τη χορήγηση εμπορικών πλεονεκτημάτων στις αναπτυσσόμενες χώρες (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 207 της ΣΛΕΕ, Τ2/2021)

20.

Αποτροπή και αντιμετώπιση μέτρων εξαναγκασμού από τρίτες χώρες

Πράξη για την αποτροπή και την αντιμετώπιση μέτρων εξαναγκασμού από τρίτες χώρες (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 207, Τ4/2021)

21.

Πλαίσιο επιδόσεων 2021-2027

Ανακοίνωση σχετικά με το πλαίσιο επιδόσεων 2021-2027 (μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ2/2021)

22.

Ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης

Αναθεώρηση του πλαισίου για τη διαχείριση τραπεζικών κρίσεων και την ασφάλιση των καταθέσεων (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 114 της ΣΛΕΕ, Τ4/2021)

23.

Δέσμη μέτρων για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης

1)Αναθεώρηση της οδηγίας για τη φορολόγηση του καπνού (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 113 της ΣΛΕΕ, Τ3/2021)

2)Τροποποίηση της οδηγίας για το γενικό καθεστώς των ειδικών φόρων κατανάλωσης (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 113 της ΣΛΕΕ, Τ4/2021)

Μια ισχυρότερη Ευρώπη στον κόσμο

24.

Ενίσχυση της συμβολής της ΕΕ στη βασιζόμενη σε κανόνες πολυμέρεια

Κοινή ανακοίνωση σχετικά με την ενίσχυση της συμβολής της ΕΕ στη βασιζόμενη σε κανόνες πολυμέρεια (μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ2/2021)

25.

Η Αρκτική Διάσταση

Κοινή ανακοίνωση σχετικά με την Αρκτική (μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ4/2021)

26.

Νότια Γειτονία

Κοινή ανακοίνωση σχετικά με μια ανανεωμένη εταιρική σχέση με τη Νότια Γειτονία (μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ1/2021)

27.

Αφοπλισμός, αποστράτευση και επανένταξη των πρώην μαχητών

Κοινή ανακοίνωση σχετικά με μια στρατηγική προσέγγιση όσον αφορά τη στήριξη του αφοπλισμού, της αποστράτευσης και της επανένταξης των πρώην μαχητών (μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ3/2021)

28.

Έρευνα, καινοτομία, εκπαίδευση και νεολαία

Ανακοίνωση σχετικά με τη συνολική προσέγγιση όσον αφορά την έρευνα, την καινοτομία, την εκπαίδευση και τη νεολαία (μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ2/2021)

29.

Ανθρωπιστική βοήθεια της EE

Ανακοίνωση σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19 και πέραν αυτής (μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ1/2021)

30.

Προξενική προστασία

Προξενική προστασία – επανεξέταση των κανόνων της ΕΕ (νομοθετική, άρθρο 23 της ΣΛΕΕ, Τ4/2021)

Προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας

31.

Ευρωπαϊκή βιοϊατρική έρευνα και ανάπτυξη

Πρόταση για τη σύσταση νέου ευρωπαϊκού οργανισμού βιοϊατρικής έρευνας και ανάπτυξης (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, Τ4/2021)

32.

Ευρωπαϊκός χώρος δεδομένων για την υγεία

Ευρωπαϊκός χώρος δεδομένων για την υγεία (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρα 114 και 168 της ΣΛΕΕ, Τ4/2021)

33.

Πρωτοβουλίες παρακολούθησης στο πλαίσιο του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο

1)Νέο σχέδιο δράσης της ΕΕ κατά της παράνομης διακίνησης μεταναστών (μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ2/2021)

2)Νέα στρατηγική για τις εθελοντικές επιστροφές και την επανένταξη (μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ2/2021)

34.

Δέσμη μέτρων για το Σένγκεν

1)Στρατηγική για το μέλλον του Σένγκεν (μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ2/2021)

2)Τροποποίηση του κανονισμού σχετικά με τη θέσπιση μηχανισμού αξιολόγησης του Σένγκεν (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 70 της ΣΛΕΕ, Τ2/2021)

3)Αναθεώρηση του κώδικα συνόρων του Σένγκεν (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 77 της ΣΛΕΕ, Τ2/2021)

4)Ψηφιοποίηση των διαδικασιών θεωρήσεων (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 77 της ΣΛΕΕ, Τ4/2021)

35.

Συνέχεια στη στρατηγική της ΕΕ για την ασφάλεια

1)Ανακοίνωση σχετικά με θεματολόγιο της ΕΕ για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος (2021-2025) (μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ1/2021)

2)Νομοθεσία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 114 της ΣΛΕΕ, Τ2/2021)

3)Θεματολόγιο της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας: πρόληψη, προστασία, αντίδραση, πρόβλεψη (μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ3/2021)

4)Αναθεώρηση της οδηγίας για τη δέσμευση και τη δήμευση των προϊόντων του εγκλήματος (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρα 82 και 83 της ΣΛΕΕ, Τ4/2021)

5)Πρόταση για τον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης συνεργασίας στον τομέα της επιβολής του νόμου εντός της ΕΕ με τη δημιουργία κώδικα αστυνομικής συνεργασίας της ΕΕ (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, Τ4/2021)

6)Πρόταση οδηγίας για τις υπηρεσίες ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 87 της ΣΛΕΕ, Τ4/2021)

36.

Συνέχεια στον Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης και στο επικαιροποιημένο θεματολόγιο δεξιοτήτων

1)Ευρωπαϊκή προσέγγιση όσον αφορά τα μικροδιαπιστευτήρια (μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ4/2021)

2)Ατομικοί λογαριασμοί μάθησης (νομοθετική και μη νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, Τ4/2021)

37.

Στρατηγική της ΕΕ για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού

Ανακοίνωση σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού (μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ4/2021)

Μια νέα ώθηση για την ευρωπαϊκή δημοκρατία

38.

Δικαιώματα των παιδιών

Στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού (μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ1/2021)

39.

Πρόληψη και καταπολέμηση συγκεκριμένων μορφών έμφυλης βίας

Πρόταση για την πρόληψη και καταπολέμηση συγκεκριμένων μορφών έμφυλης βίας (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 82 παράγραφος 2 και άρθρα 83 και 84 της ΣΛΕΕ, Τ4/2021)

40.

Καταπολέμηση των εγκλημάτων μίσους και της ρητορικής μίσους

Πρωτοβουλία για την επέκταση του καταλόγου των ποινικών αδικημάτων της ΕΕ ώστε να συμπεριληφθούν όλες οι μορφές εγκλημάτων μίσους και ρητορικής μίσους (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 83 της ΣΛΕΕ, Τ4/2021)

41.

Δέσμη μέτρων για την ψηφιακή δικαστική συνεργασία

1)Ψηφιακή ανταλλαγή πληροφοριών για διασυνοριακές υποθέσεις τρομοκρατίας (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρα 85 και 88 της ΣΛΕΕ, Τ4/2021)

2)Πλατφόρμα συνεργασίας κοινών ομάδων έρευνας (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 82 παράγραφος 1 στοιχείο δ) της ΣΛΕΕ, Τ4/2021)

3)Ψηφιοποίηση της διασυνοριακής δικαστικής συνεργασίας (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρα 81 και 82 της ΣΛΕΕ, Τ4/2021)

42.

Δέσμη μέτρων για τη διαφάνεια και τη δημοκρατία

1)Αναθεώρηση του καθεστώτος και της χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και των ευρωπαϊκών πολιτικών ιδρυμάτων (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 224 της ΣΛΕΕ, Τ3/2021)

2)Μεγαλύτερη διαφάνεια στην επί πληρωμή πολιτική διαφήμιση (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρα 114 και 224 της ΣΛΕΕ, Τ3/2021)

3)Αναθεώρηση της οδηγίας του Συμβουλίου σχετικά με τις λεπτομέρειες άσκησης του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι κατά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τους πολίτες της Ένωσης που κατοικούν σε ένα κράτος μέλος του οποίου δεν είναι υπήκοοι (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 22 της ΣΛΕΕ, Τ4/2021)

4)Αναθεώρηση της οδηγίας του Συμβουλίου περί λεπτομερών κανόνων άσκησης του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι κατά τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές από τους πολίτες της Ένωσης που κατοικούν σε κράτος μέλος του οποίου δεν είναι υπήκοοι (νομοθετική πρωτοβουλία, συμπερ. εκτίμησης επιπτώσεων, άρθρο 22 της ΣΛΕΕ, Τ4/2021)

5)Πρωτοβουλία κατά των καταχρηστικών αγωγών σε βάρος δημοσιογράφων και υπερασπιστών των δικαιωμάτων (νομοθετική ή μη νομοθετική, Τ4/2021)

43.

Μακροπρόθεσμο όραμα για τις αγροτικές περιοχές

Ανακοίνωση σχετικά με το μακροπρόθεσμο όραμα για τις αγροτικές περιοχές (μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ2/2021)

44.

Στρατηγική της ΕΕ για την αναπηρία

Στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες (μη νομοθετική πρωτοβουλία, Τ1/2021)



Παράρτημα II: Πρωτοβουλίες του προγράμματος REFIT 2

Αριθ.

Τίτλος

Στόχος/δυνατότητες απλούστευσης (σύντομη επεξήγηση του στόχου REFIT των αναθεωρήσεων, καθώς και των δυνατοτήτων απλούστευσης για αξιολογήσεις και ελέγχους καταλληλότητας)

Μια Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

1.

Αναθεώρηση των γεωγραφικών ενδείξεων

Με την αναθεώρηση αυτή θα ενισχυθούν οι γεωγραφικές ενδείξεις (ΓΕ) για όλους τους γεωργικούς τομείς, ενώ παράλληλα θα διατηρηθούν οι ιδιαιτερότητες των ΓΕ στους τομείς των οίνων και των αλκοολούχων ποτών. Η βασική δομή του συστήματος ΓΕ της ΕΕ είναι στέρεη. Η πρόταση: θα βελτιώσει τη δυνατότητα εφαρμογής των ΓΕ για τους γεωργούς και τους παραγωγούς βιώσιμων προϊόντων· θα αυξήσει την ελκυστικότητα των ΓΕ κυρίως για τους παραγωγούς στα κράτη μέλη «χαμηλής χρήσης»· θα διορθώσει τα νομοθετικά κενά, μεταξύ άλλων στο πεδίο κάλυψης· θα βελτιώσει την προστασία και την επιβολή των κανόνων, ιδίως στο διαδίκτυο· θα ενισχύσει τη θέση των ομάδων παραγωγών προϊόντων ΓΕ· θα συμβάλει στην καλύτερη αξιοποίηση του συστήματος ΓΕ κυρίως μέσω της χρήσης των λογοτύπων ΓΕ· θα εκσυγχρονίσει τη διαχείριση των μητρώων ΓΕ. Το σύστημα των εγγυημένων παραδοσιακών ιδιότυπων προϊόντων (ΕΠΙΠ), το οποίο έπειτα από 28 έτη δεν έχει αποφέρει τα αναμενόμενα οφέλη στους παραγωγούς και τους καταναλωτές, θα αντικατασταθεί από έναν πιο αποτελεσματικό και ευέλικτο μηχανισμό επισήμανσης που θα τελεί στην ουσία υπό τη διαχείριση των κρατών μελών, ενώ παράλληλα θα παρέχεται προστασία σε επίπεδο ΕΕ, κατά περίπτωση, μέσω κατάλληλων μέσων.

Η προτεινόμενη πρωτοβουλία θα συγχωνεύσει, στο μέτρο του δυνατού, τους τεχνικούς και τους διαδικαστικούς κανόνες για τις γεωγραφικές ενδείξεις, θα προβλέπει ενιαία διαδικασία καταχώρισης ΓΕ, καθώς και ψηφιακή υποβολή των αιτήσεων από αιτούντες από την ΕΕ και τρίτες χώρες, με σκοπό τη μείωση του χρόνου καταχώρισης. Ένα απλουστευμένο σύστημα θα καταστεί πιο ελκυστικό για τους παραγωγούς, θα είναι πιο κατανοητό για τους καταναλωτές, θα είναι πιο εύκολο να προωθηθεί και θα οδηγήσει σε υψηλότερες πωλήσεις ενόσω η έννοια των ΓΕ γίνεται ευρύτερα γνωστή. Η αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Προβλεπόμενη έγκριση: Τ4/2021· νομοθετική πρωτοβουλία· νομική βάση: άρθρα 43 και 118 της ΣΛΕΕ. Προβλέπεται εκτίμηση επιπτώσεων.

2.

Προστασία της στιβάδας του όζοντος — αναθεώρηση των ενωσιακών κανόνων

Η αξιολόγηση του κανονισμού για το όζον κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει περιθώριο απλούστευσης, αποσαφήνισης και μεγαλύτερης συνοχής. Ο κανονισμός θα μπορούσε επίσης να επικαιροποιηθεί βάσει των τελευταίων τεχνολογικών εξελίξεων.

Προβλεπόμενη έγκριση: Τ4/2021· νομοθετική πρωτοβουλία· νομική βάση: άρθρο 192 της ΣΛΕΕ. Προβλέπεται εκτίμηση επιπτώσεων.

3.

Αναθεώρηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1013/2006 για τις μεταφορές αποβλήτων

Η πρωτοβουλία αυτή ανταποκρίνεται στις προτεραιότητες που ανακοινώθηκαν στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και στο νέο σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία. Η Επιτροπή θα προτείνει την αναθεώρηση του κανονισμού για τις μεταφορές αποβλήτων βάσει της αξιολόγησής της, με σκοπό τη μείωση των μεταφορών προβληματικών αποβλήτων εκτός ΕΕ, την επικαιροποίηση των διαδικασιών μεταφορών ώστε να αντικατοπτρίζουν τους στόχους της κυκλικής οικονομίας και τη βελτίωση της επιβολής της νομοθεσίας.

Προγραμματισμένη ημερομηνία έγκρισης: Τ2/2021, νομοθετική πρωτοβουλία· νομική βάση: άρθρο 192 της ΣΛΕΕ. Προβλέπεται εκτίμηση επιπτώσεων.

4.

Αναθεώρηση – Επικαιροποίηση των οριακών τιμών συγκέντρωσης έμμονων οργανικών ρύπων στα απόβλητα – Τροποποιήσεις των σχετικών με τα απόβλητα παραρτημάτων IV και V του κανονισμού για τους έμμονους οργανικούς ρύπους στα απόβλητα

Η πρωτοβουλία αυτή ανταποκρίνεται στις προτεραιότητες που ανακοινώθηκαν στο νέο σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία. Η Επιτροπή θα προτείνει την αναθεώρηση των σχετικών με τα απόβλητα παραρτημάτων IV και V του κανονισμού για τους έμμονους οργανικούς ρύπους, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα απόβλητα αυτά αποτελούν αντικείμενο περιβαλλοντικά ορθής διαχείρισης και ότι επιτυγχάνεται ασφαλέστερη ανακύκλωση.

Προγραμματισμένη ημερομηνία έγκρισης: Τ2/2021, νομοθετική πρωτοβουλία· νομική βάση: άρθρο 192 της ΣΛΕΕ. Προβλέπεται εκτίμηση επιπτώσεων.

5.

Αναθεώρηση της οδηγίας 94/62/ΕΚ για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας με σκοπό την ενίσχυση των βασικών απαιτήσεων για τις συσκευασίες που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ

Η πρωτοβουλία αυτή ανταποκρίνεται στις προτεραιότητες που ανακοινώθηκαν στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, στο νέο σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία και σε ειδική νομική εντολή που προβλέπεται στην οδηγία για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας. Η Επιτροπή θα προτείνει την αναθεώρηση των βασικών απαιτήσεων για τις συσκευασίες με σκοπό τη διασφάλιση της επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των συσκευασιών, τη χρήση ανακυκλωμένου περιεχομένου, καθώς και τη βελτίωση της επιβολής των βασικών απαιτήσεων. Η πρωτοβουλία θα προβλέπει επίσης μέτρα για την αντιμετώπιση των υπερβολικών συσκευασιών και τη μείωση των απορριμμάτων συσκευασίας.

Προγραμματισμένη ημερομηνία έγκρισης: Τ4/2021· νομοθετική πρωτοβουλία· νομική βάση: άρθρο 114 της ΣΛΕΕ. Προβλέπεται εκτίμηση επιπτώσεων.

6.

Αναθεώρηση της οδηγίας 2010/75/ΕΕ περί βιομηχανικών εκπομπών

Η αναθεώρηση της οδηγίας περί βιομηχανικών εκπομπών (IED) αποτελεί μέρος της αναθεώρησης των μέτρων της ΕΕ για τη ρύπανση από μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, η οποία ανακοινώθηκε στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Στόχος της αναθεώρησης είναι η ενίσχυση της συμβολής της οδηγίας στον στόχο μηδενικής ρύπανσης και της συνέπειάς της με τις πολιτικές για το κλίμα, την ενέργεια και την κυκλική οικονομία. Η αναθεώρηση θα διασφαλίσει ότι η οδηγία είναι κατάλληλη να συνοδεύσει τον επερχόμενο βιομηχανικό μετασχηματισμό.

Προγραμματισμένη ημερομηνία έγκρισης: Τ4/2021· νομοθετική πρωτοβουλία· νομική βάση: άρθρο 192 της ΣΛΕΕ, Προβλέπεται εκτίμηση επιπτώσεων.

7.

Αναθεώρηση του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις στατιστικές για τις γεωργικές εισροές και εκροές (SAIO)

Οι SAIO προορίζονται να καλύψουν τις ανάγκες που απορρέουν από την κοινή γεωργική πολιτική για την περίοδο μετά το 2020 και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ειδικότερα τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο». Στόχος είναι να επικαιροποιηθεί η νομοθεσία για τις γεωργικές στατιστικές, να μειωθεί ο φόρτος της παροχής στοιχείων, να ληφθούν υπόψη οι νέες ανάγκες για στοιχεία και να διασφαλιστεί η καλύτερη συγκρισιμότητα των συλλεγόμενων στοιχείων. Σε ένα κοινό ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο συγκεντρώνονται τα εξής:

o    στατιστικές για τη γεωργική παραγωγή, συμπεριλαμβανομένων στατιστικών σχετικά με τη βιολογική γεωργία

o    στατιστικές γεωργικών τιμών, και

o    στατιστικές για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και τα θρεπτικά συστατικά.

Προγραμματισμένη ημερομηνία έγκρισης: Τ1/2021, νομοθετική πρωτοβουλία· νομική βάση: άρθρο 338 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ. Δεν προβλέπεται εκτίμηση επιπτώσεων.

8.

Αναθεώρηση του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τις ευρωπαϊκές αλιευτικές στατιστικές και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1921/2006, (ΕΚ) αριθ. 762/2008, (ΕΚ) αριθ. 216/2009, (ΕΚ) αριθ. 217/2009 και (ΕΚ) αριθ. 218/2009

Στόχος της αναθεώρησης είναι ο εξορθολογισμός και η απλούστευση της συλλογής στοιχείων που απαιτείται για την κατάρτιση των ευρωπαϊκών αλιευτικών στατιστικών. Επιπλέον, με την αναθεώρηση θα εναρμονιστούν οι ευρωπαϊκές αλιευτικές στατιστικές με τις ανάγκες της μεταρρυθμισμένης κοινής αλιευτικής πολιτικής για στοιχεία και πληροφορίες. Καλύπτονται οι στατιστικές για τα αλιεύματα, τις εκφορτώσεις αλιευτικών προϊόντων και την υδατοκαλλιέργεια. Οι κύριοι στόχοι είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρήση των διοικητικών δεδομένων που συλλέγονται για την κοινή αλιευτική πολιτική και η μείωση του φόρτου για τα κράτη μέλη.

Προγραμματισμένη ημερομηνία έγκρισης: Τ4/2021· νομοθετική πρωτοβουλία· νομική βάση: άρθρο 338 της ΣΛΕΕ. Προβλέπεται εκτίμηση επιπτώσεων.

9.

Αναθεώρηση του κανονισμού για τα δομικά προϊόντα [(ΕΕ) αριθ. 305/2011]

Οι κατασκευές είναι ένα από τα 14 εμβληματικά βιομηχανικά οικοσυστήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο του σχεδίου ανάκαμψης. Η αναθεώρηση, η οποία αναφέρεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και στο σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία, θα προσθέσει ένα πλαίσιο περιβαλλοντικών απαιτήσεων και απαιτήσεων κυκλικότητας για τα δομικά προϊόντα, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης και της αποδοτικής χρήσης των υλικών στα κτίρια.

Η πρωτοβουλία θα αντιμετωπίσει τα κύρια ζητήματα που προσδιορίστηκαν στην αξιολόγηση, ειδικότερα τα προβλήματα που συνδέονται με την ανάπτυξη εναρμονισμένων τεχνικών προδιαγραφών και ιδίως την εμπλοκή της τυποποίησης, με σκοπό να βελτιωθεί η εποπτεία της αγοράς και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν όσον αφορά τα εθνικά σήματα ή τις εθνικές πρόσθετες απαιτήσεις/δοκιμές. Κατά συνέπεια, θα βελτιώσει τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς για τα δομικά προϊόντα. Επιπλέον, θα παράσχει το πλαίσιο για την ανάπτυξη και εφαρμογή περιβαλλοντικών κριτηρίων και κριτηρίων βιωσιμότητας για τα δομικά προϊόντα. Από την αξιολόγηση του κανονισμού για τα δομικά προϊόντα προέκυψε ότι το κόστος συμμόρφωσης με τον κανονισμό αντιστοιχεί στο 0,6 % έως 1,1 % του κύκλου εργασιών του τομέα και βαρύνει κυρίως τους κατασκευαστές. Η ανάλυση επιβεβαιώνει την ύπαρξη οικονομιών κλίμακας στις δραστηριότητες συμμόρφωσης και δείχνει ότι το κόστος μπορεί να είναι αρκετά σημαντικό για τις ΜΜΕ, ιδίως τις μικροεπιχειρήσεις. Παρά την έλλειψη βάσιμων αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με τις επιπτώσεις του κανονισμού για τα δομικά προϊόντα στην εσωτερική αγορά, τα ενδιαφερόμενα μέρη θεωρούν γενικά θετικό τον αντίκτυπο του εν λόγω κανονισμού στο διασυνοριακό εμπόριο.

Προγραμματισμένη ημερομηνία έγκρισης: Τ3/2021, νομοθετική πρωτοβουλία· νομική βάση: άρθρο 114 της ΣΛΕΕ. Προβλέπεται εκτίμηση επιπτώσεων.

10.

Αναθεώρηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1831/2003 για τις πρόσθετες ύλες που χρησιμοποιούνται στη διατροφή των ζώων

Ο κανονισμός για τις πρόσθετες ύλες ζωοτροφών, που εκδόθηκε το 2003, καθορίζει κανόνες για τη χορήγηση άδειας για πρόσθετες ύλες ζωοτροφών και τη διάθεσή τους στην αγορά. Στο πλαίσιο της αξιολόγησης που διενεργήθηκε προσδιορίστηκαν παράγοντες οι οποίοι έχουν παρεμποδίσει την επίτευξη ορισμένων στόχων· κατά συνέπεια, απαιτείται αναθεώρηση. Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της στρατηγικής «από το αγρόκτημα στο πιάτο», κύριος στόχος της πρότασης είναι να συμβάλει σε ένα πιο βιώσιμο σύστημα παραγωγής τροφίμων με τον καθορισμό νέων κριτηρίων για την προώθηση της αδειοδότησης πρόσθετων υλών ζωοτροφών που έχουν θετικές επιπτώσεις στην καλή διαβίωση των ζώων και στο περιβάλλον. Επιπλέον, στο πλαίσιο της πρότασης θα αναπτυχθούν μηχανισμοί για την προώθηση των καινοτομιών στις πρόσθετες ύλες ζωοτροφών, ιδίως μηχανισμοί που συμβάλλουν στη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών, στη βελτίωση της καλής διαβίωσης των ζώων και στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Στόχος της πρότασης είναι επίσης ο εξορθολογισμός των διαδικασιών με σκοπό την αύξηση της αποδοτικότητας της αξιολόγησης κινδύνου, προκειμένου οι πρόσθετες ύλες ζωοτροφών να διατίθενται νωρίτερα στην αγορά και να μειωθεί η διοικητική επιβάρυνση για τις αιτήσεις που υποβάλλουν κάτοχοι αδειών.

Προγραμματισμένη ημερομηνία έγκρισης: Τ4/2021· νομοθετική πρωτοβουλία· νομική βάση: άρθρο 43 και άρθρο 168 παράγραφος 4 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ. Προβλέπεται εκτίμηση επιπτώσεων.

11.

Αξιολόγηση της οδηγίας 86/278/ΕΟΚ για την ιλύ καθαρισμού λυμάτων

Στόχος της οδηγίας 86/278/ΕΟΚ για την ιλύ καθαρισμού λυμάτων είναι η ενθάρρυνση της ορθής χρήσης της ιλύος καθαρισμού λυμάτων στη γεωργία και η ρύθμιση της χρήσης της με σκοπό την πρόληψη των επιβλαβών επιπτώσεων στο έδαφος, στη βλάστηση, στα ζώα και στους ανθρώπους. Η οδηγία, η οποία εκδόθηκε πριν από 30 έτη, δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις τρέχουσες ανάγκες και προσδοκίες, όπως η ρύθμιση αναδυόμενων ρύπων, μεταξύ των οποίων τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα μικροπλαστικά. Στο πλαίσιο της αξιολόγησης θα εξεταστούν οι επιδόσεις της οδηγίας και θα αναλυθούν οι κίνδυνοι και οι δυνατότητες που συνδέονται με τη διαχείριση της ιλύος καθαρισμού λυμάτων. Θα καλυφθούν τα τυποποιημένα κριτήρια αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας, της αποδοτικότητας, της συνοχής, της συνάφειας και της ενωσιακής προστιθέμενης αξίας. Θα αξιολογηθεί το διοικητικό κόστος και θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις επιπτώσεις για τις ΜΜΕ και τις μικροεπιχειρήσεις.

12.

Αξιολόγηση της οδηγίας 2007/2/ΕΚ για τη δημιουργία υποδομής χωρικών πληροφοριών στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (INSPIRE)

Η οδηγία INSPIRE δημιούργησε έναν ψηφιακό χώρο σε επίπεδο ΕΕ για την ανταλλαγή χωρικών δεδομένων με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτής της αξιολόγησης θα εξεταστεί αν η οδηγία συνέβαλε στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος. Θα εξεταστεί επίσης αν η οδηγία εξακολουθεί να είναι συναφής για τα ενδιαφερόμενα μέρη και συνεπής με άλλη νομοθεσία, κυρίως στο πλαίσιο της νέας πρωτοβουλίας για τον χώρο δεδομένων βάσει της Πράσινης Συμφωνίας.

Μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή

13.

Αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα που επρόκειτο να λήξουν στο τέλος του 2020 και παρατείνονται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, προκειμένου να προωθηθεί η οικονομική ανάπτυξη ορισμένων μειονεκτουσών περιοχών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχεία α) και γ) της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα αποτελούν ένα από τα εργαλεία κρατικών ενισχύσεων που θα προωθήσουν την υλοποίηση των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της ψηφιακής στρατηγικής. Απαιτείται περιορισμένη τροποποίηση των ισχυουσών κατευθυντήριων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα προκειμένου να μετριαστούν οι συνέπειες της μετάβασης σε μια πράσινη οικονομία.

Προγραμματισμένη ημερομηνία έγκρισης: Τ1/2021, Μη νομοθετική πρωτοβουλία, νομική βάση: άρθρα 107 και 108 της ΣΛΕΕ. Δεν προβλέπεται εκτίμηση επιπτώσεων.

14.

Αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος

Οι τρέχοντες κανόνες ισχύουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 (και θα παραταθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021). Από τον έλεγχο καταλληλότητας που βρίσκεται σε εξέλιξη προέκυψε ότι οι ισχύοντες κανόνες υπήρξαν αποτελεσματικοί αλλά θα πρέπει να επικαιροποιηθούν ώστε να αντικατοπτρίζουν τις κανονιστικές και τεχνολογικές εξελίξεις και τις εξελίξεις στην αγορά, και να συνοδεύσουν επαρκώς τον διττό ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας. Στις ανακοινώσεις της σχετικά με την «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» και το «επενδυτικό σχέδιο “Βιώσιμη Ευρώπη”» / «επενδυτικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας», η Επιτροπή δεσμεύτηκε να αναθεωρήσει τις ΚΓΕΠΕ έως το 2021 ώστε να υποστηριχθεί μια οικονομικά αποδοτική μετάβαση της οικονομίας και της βιομηχανίας στην κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

Η αναθεώρηση θα πρέπει να παράσχει ένα εκσυγχρονισμένο και απλουστευμένο πλαίσιο το οποίο θα επιτρέψει στις δημόσιες αρχές να επιτύχουν τους στόχους της ΕΕ με οικονομικά αποδοτικό τρόπο και ελάχιστες στρεβλώσεις του ανταγωνισμού και του εμπορίου στην Ένωση. Ειδικότερα, η αναθεώρηση θα πρέπει να διευκολύνει τη λήψη κατάλληλων μέτρων που προωθούν περαιτέρω μια σύγχρονη, απαλλαγμένη από τις ανθρακούχες εκπομπές και κυκλική οικονομία, διασφαλίζοντας παράλληλα περιορισμένες στρεβλώσεις του ανταγωνισμού και επαρκείς εγγυήσεις για την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς. Η αναθεώρηση θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι αναθεωρημένοι κανόνες είναι κατάλληλοι για τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις και εξελίξεις στην αγορά και ότι διασφαλίζουν δίκαιο και χωρίς στρεβλώσεις μετασχηματισμό της οικονομίας κατά τα επόμενα έτη της οικονομικής ανάκαμψης.

Προγραμματισμένη ημερομηνία έγκρισης: Τ4/2021· μη νομοθετική πρωτοβουλία· νομική βάση: άρθρα 107 και 108 της ΣΛΕΕ. Προβλέπεται εκτίμηση επιπτώσεων.

15.

Αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου

Οι τρέχοντες κανόνες ισχύουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 (και θα παραταθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021). Από τον έλεγχο καταλληλότητας που βρίσκεται σε εξέλιξη προέκυψε ότι οι ισχύοντες κανόνες υπήρξαν αποτελεσματικοί αλλά θα πρέπει να επικαιροποιηθούν ώστε να αντικατοπτρίζουν τις κανονιστικές και τεχνολογικές εξελίξεις και τις εξελίξεις στην αγορά, και να συνοδεύσουν επαρκώς τις τρέχουσες προτεραιότητες της Επιτροπής και την οικονομική ανάκαμψη.

Προγραμματισμένη ημερομηνία έγκρισης: Τ4/2021· μη νομοθετική πρωτοβουλία· νομική βάση: άρθρα 107 και 108 της ΣΛΕΕ. Δεν προβλέπεται εκτίμηση επιπτώσεων.

16.

Αναθεώρηση του πλαισίου σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία

Οι ισχύοντες κανόνες δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Ωστόσο, από τον έλεγχο καταλληλότητας που βρίσκεται σε εξέλιξη προέκυψε ότι οι ισχύοντες κανόνες υπήρξαν αποτελεσματικοί αλλά θα πρέπει να επικαιροποιηθούν με στοχευμένο τρόπο ώστε να αντικατοπτρίζουν τις κανονιστικές και τεχνολογικές εξελίξεις και τις εξελίξεις στην αγορά, και να συνοδεύσουν επαρκώς τις τρέχουσες προτεραιότητες της Επιτροπής και την οικονομική ανάκαμψη.

Προγραμματισμένη ημερομηνία έγκρισης: Τ4/2021· μη νομοθετική πρωτοβουλία· νομική βάση: άρθρα 107 και 108 της ΣΛΕΕ. Δεν προβλέπεται εκτίμηση επιπτώσεων.

17.

Αναθεώρηση της ανακοίνωσης σχετικά με τα σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος

Οι τρέχοντες κανόνες ισχύουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 (και θα παραταθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021). Από τον έλεγχο καταλληλότητας που βρίσκεται σε εξέλιξη προέκυψε ότι οι ισχύοντες κανόνες υπήρξαν αποτελεσματικοί αλλά θα πρέπει να επικαιροποιηθούν με στοχευμένο τρόπο ώστε να αντικατοπτρίζουν τις κανονιστικές και τεχνολογικές εξελίξεις και τις εξελίξεις στην αγορά, και να συνοδεύσουν επαρκώς τις τρέχουσες στρατηγικές προτεραιότητες της Επιτροπής και την οικονομική ανάκαμψη.

Προγραμματισμένη ημερομηνία έγκρισης: Τ4/2021· μη νομοθετική πρωτοβουλία· νομική βάση: άρθρα 107 και 108 της ΣΛΕΕ. Δεν προβλέπεται εκτίμηση επιπτώσεων.

18.

Αναθεώρηση του γενικού κανονισμού απαλλαγής κατά κατηγορία (ΓΚΑΚ) για τις κρατικές ενισχύσεις υπό το πρίσμα της Πράσινης Συμφωνίας

Οι τρέχοντες κανόνες ισχύουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 (και θα παραταθούν έως τις Κυριακή, 31 Δεκεμβρίου 2023). Από τον έλεγχο καταλληλότητας που βρίσκεται σε εξέλιξη προέκυψε ότι οι ισχύοντες κανόνες υπήρξαν αποτελεσματικοί αλλά θα πρέπει να επικαιροποιηθούν ώστε να αντικατοπτρίζουν τις κανονιστικές και τεχνολογικές εξελίξεις και τις εξελίξεις στην αγορά, και να συνοδεύσουν επαρκώς τον διττό ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας. Η αναθεώρηση θα πρέπει να παράσχει ένα εκσυγχρονισμένο και απλουστευμένο πλαίσιο το οποίο θα επιτρέψει στις δημόσιες αρχές να επιτύχουν τους στόχους της ΕΕ με οικονομικά αποδοτικό τρόπο και ελάχιστες στρεβλώσεις του ανταγωνισμού και του εμπορίου στην Ένωση.

Προγραμματισμένη ημερομηνία έγκρισης: Τ4/2021· νομοθετική πρωτοβουλία· νομική βάση: άρθρα 107 και 108 της ΣΛΕΕ. Δεν προβλέπεται εκτίμηση επιπτώσεων.

19.

Αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς της γεωργίας και της δασοκομίας και στις αγροτικές περιοχές, καθώς και του κανονισμού απαλλαγής κατά κατηγορία στον γεωργικό τομέα (ΚΑΚΓ)

Οι τρέχοντες κανόνες ισχύουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 (και θα παραταθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021). Από την αξιολόγηση που βρίσκεται σε εξέλιξη προέκυψε ότι οι ισχύοντες κανόνες υπήρξαν αποτελεσματικοί αλλά ότι υπάρχει περιθώριο διαδικαστικής απλούστευσης, καθώς και προσαρμογών για την αύξηση της αποτελεσματικότητας ορισμένων μέτρων ενίσχυσης. Το πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις πρέπει να παραμείνει στενά συνδεδεμένο με τη νομοθεσία της κοινής γεωργικής πολιτικής, ειδικότερα με τον μελλοντικό κανονισμό για τη στήριξη των εθνικών στρατηγικών σχεδίων.

Προγραμματισμένη ημερομηνία έγκρισης: Τ4/2021· νομοθετική πρωτοβουλία· νομική βάση: άρθρα 107 και 108 της ΣΛΕΕ. Προβλέπεται εκτίμηση επιπτώσεων.

20.

Αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, του κανονισμού απαλλαγής κατά κατηγορία (FIBER) και του κανονισμού για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας

Οι τρέχοντες κανόνες ισχύουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 (και θα παραταθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021). Από την αξιολόγηση που βρίσκεται σε εξέλιξη προέκυψε ότι οι ισχύοντες κανόνες υπήρξαν αποτελεσματικοί αλλά ότι υπάρχει περιθώριο διαδικαστικής απλούστευσης. Το πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις πρέπει να παραμείνει στενά συνδεδεμένο με τη νομοθεσία της κοινής αλιευτικής πολιτικής, ειδικότερα με τον μελλοντικό κανονισμό για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας.

Προγραμματισμένη ημερομηνία έγκρισης: Τ4/2021· νομοθετική πρωτοβουλία· νομική βάση: άρθρα 107 και 108 της ΣΛΕΕ. Προβλέπεται εκτίμηση επιπτώσεων.

21.

Αναθεώρηση της οδηγίας 2006/42/ΕΚ για τα μηχανήματα

Η πρωτοβουλία έχει ως στόχο:

(I)την αντιμετώπιση των κινδύνων που απορρέουν από τις νέες τεχνολογίες, επιτρέποντας παράλληλα την τεχνική πρόοδο,

(II)την απλούστευση των απαιτήσεων τεκμηρίωσης με την καθιέρωση ψηφιακών μορφοτύπων, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος για τους οικονομικούς φορείς, με πρόσθετο θετικό αντίκτυπο όσον αφορά το περιβαλλοντικό κόστος,

(III)τη βελτίωση της νομικής σαφήνειας ορισμένων σημαντικών εννοιών και ορισμών στο τρέχον κείμενο της οδηγίας,

(IV)την εξασφάλιση συνοχής με άλλες οδηγίες και κανονισμούς για προϊόντα, και την καλύτερη εφαρμογή της νομοθεσίας μέσω της ευθυγράμμισης με το νέο νομοθετικό πλαίσιο,

(V)τη μείωση του κόστους μεταφοράς στην εθνική νομοθεσία με τη μετατροπή της οδηγίας σε κανονισμό.

Προγραμματισμένη ημερομηνία έγκρισης: Τ2/2021, νομοθετική πρωτοβουλία· νομική βάση: άρθρο 114 της ΣΛΕΕ. Προβλέπεται εκτίμηση επιπτώσεων

22.

Αναθεώρηση – Ηλεκτρονικά συστήματα κράτησης θέσεων

Ο κανονισμός σχετικά με κώδικα δεοντολογίας για τα ηλεκτρονικά συστήματα κράτησης θέσεων θεσπίζει κανονιστικό πλαίσιο για τα ηλεκτρονικά συστήματα κράτησης θέσεων (ΗΣΚ) για τα προϊόντα αεροπορικών μεταφορών. Οι συνολικοί γενικοί στόχοι του κανονισμού ήταν η αποτροπή της κατάχρησης της ισχύος στην αγορά και η διασφάλιση της αποδοτικότητας της αγοράς και της προστασίας των συμφερόντων των καταναλωτών.

Προβλεπόμενη έγκριση: Τ4/2021· νομοθετική πρωτοβουλία· νομική βάση: άρθρο 91 και άρθρο 100 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ. Προβλέπεται εκτίμηση επιπτώσεων.

23.

Αξιολόγηση της ανακοίνωσης της Επιτροπής σχετικά με τον ορισμό της αγοράς στο δίκαιο περί ανταγωνισμού της ΕΕ

Τα τελευταία χρόνια, συντελούνται αλλαγές με ολοένα ταχύτερους ρυθμούς, ενώ ο κόσμος γίνεται όλο και περισσότερο ψηφιακός και διασυνδεδεμένος.

Η ισχύουσα ανακοίνωση για τον ορισμό της αγοράς χρονολογείται από το 1997 και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να διευθετεί όλα τα συναφή ζητήματα που ανακύπτουν σήμερα κατά τον ορισμό της σχετικής αγοράς προϊόντος και της σχετικής γεωγραφικής αγοράς. Επιπλέον, η Επιτροπή έχει αποκτήσει μεγάλη πείρα όλα αυτά τα χρόνια όσον αφορά τον ορισμό της αγοράς, οι τεχνικές έχουν εξελιχθεί, ενώ τα δικαστήρια της ΕΕ έχουν παράσχει πρόσθετη καθοδήγηση.

Η Επιτροπή θα αξιολογήσει κατά πόσον η ανακοίνωσή της του 1997 για τον ορισμό της αγοράς απαιτεί επικαιροποίηση ώστε να διασφαλιστεί ότι είναι ακριβής και επίκαιρη και ότι συγκροτεί μια σαφή και συνεπή προσέγγιση για τον ορισμό της αγοράς, τόσο σε υποθέσεις αντιμονοπωλιακών πρακτικών όσο και σε υποθέσεις συγκεντρώσεων, σε διάφορους κλάδους, κατά τρόπο εύκολα προσβάσιμο. Η Επιτροπή πρέπει να διασφαλίσει ότι οι κατευθυντήριες γραμμές της σχετικά με την επιβολή της νομοθεσίας στις αντιμονοπωλιακές πρακτικές και στις συγκεντρώσεις συνεχίζει να λαμβάνει πλήρως υπόψη την ψηφιοποίηση και τις τεχνολογικές εξελίξεις στο τρέχον παγκόσμιο πλαίσιο.

24.

Αξιολόγηση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις όσον αφορά την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών

Οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις που εφαρμόζονται στον τομέα των ευρυζωνικών συνδέσεων αποσκοπούν στην ανάπτυξη επωφελών για τον ανταγωνισμό ευρυζωνικών δικτύων, διασφαλίζοντας ότι οι δημόσιοι πόροι κατευθύνονται σε περιοχές που τους έχουν περισσότερο ανάγκη (κυρίως αγροτικές περιοχές) και αποτρέποντας παράλληλα τον παραγκωνισμό των ιδιωτικών επενδύσεων. Σκοπός της αξιολόγησης αυτών των κανόνων είναι να εξακριβωθεί πώς λειτουργούν, αν ανταποκρίνονται στις τεχνολογικές και κοινωνικο-οικονομικές εξελίξεις και αν είναι κατάλληλοι για την επίτευξη των νέων στόχων της ΕΕ.

25.

Αξιολόγηση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις όσον αφορά τις υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος

Στόχος της αξιολόγησης είναι να επαληθευτεί ο βαθμός στον οποίο οι κανόνες για τις υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος (ΥΓΟΣ) πέτυχαν τους στόχους που προβλέπονται στη δέσμη μέτρων του 2012 για τις ΥΓΟΣ, δηλαδή παροχή στήριξης στα κράτη μέλη για τη χρηματοδότηση υπηρεσιών γενικού οικονομικού συμφέροντος οι οποίες είναι καίριας σημασίας για τους πολίτες και την κοινωνία στο σύνολό της, με παράλληλη διαφύλαξη των βασικών πτυχών του ελέγχου των κρατικών ενισχύσεων.

26.

Αξιολόγηση του «νέου νομοθετικού πλαισίου για τα προϊόντα» (απόφαση αριθ. 768/2008/ΕΚ για κοινό πλαίσιο εμπορίας των προϊόντων και διατάξεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 765/2008 που αφορούν τη διαπίστευση και τη σήμανση CE)

Στόχος αυτής της αξιολόγησης είναι η εξέταση της αποτελεσματικότητας, της αποδοτικότητας, της συνάφειας, της συνοχής και της ενωσιακής προστιθέμενης αξίας της απόφασης αριθ. 768/2008/ΕΚ για κοινό πλαίσιο εμπορίας των προϊόντων και των διατάξεων του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 765/2008 που αφορούν τη διαπίστευση και τη σήμανση CE. Θα πρέπει επίσης να αξιολογηθεί αν οι πράξεις αυτές είναι κατάλληλες για την ψηφιακή εποχή και μια πιο πράσινη οικονομία, καθώς και αν επιταχύνουν την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση και την οικονομική ανθεκτικότητά μας.

27.

Αξιολόγηση της οδηγίας 2014/30/ΕΕ για την ηλεκτρομαγνητική συμβατότητα

Η οδηγία για την ηλεκτρομαγνητική συμβατότητα 2014/30/ΕΕ (EMCD) αφορά τον ηλεκτρικό εξοπλισμό που διατίθεται στην αγορά της ΕΕ. Το πεδίο εφαρμογής της καλύπτει μεγάλο και αυξανόμενο αριθμό προϊόντων, τόσο για καταναλωτική όσο και για επαγγελματική χρήση.

Οι στόχοι της EMCD είναι να διασφαλιστεί η λειτουργία της εσωτερικής αγοράς απαιτώντας τη συμμόρφωση του εξοπλισμού με ένα επαρκές επίπεδο ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας. Ειδικότερα, η οδηγία επιδιώκει να διασφαλίσει ότι οι ηλεκτρομαγνητικές διαταραχές που προκαλούνται από εξοπλισμό δεν επηρεάζουν την ορθή λειτουργία άλλου εξοπλισμού και ότι ο εν λόγω εξοπλισμός έχει κατάλληλο επίπεδο ατρωσίας στις ηλεκτρομαγνητικές διαταραχές ώστε να εξασφαλίζεται η προβλεπόμενη λειτουργία του.

Σκοπός της αξιολόγησης είναι να εξεταστεί κατά πόσον η EMCD εξακολουθεί να είναι κατάλληλη για τον επιδιωκόμενο σκοπό όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, την αποδοτικότητα, τη συνάφεια, τη συνοχή και την ενωσιακή προστιθέμενη αξία.

Μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων

28.

Αναθεώρηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 2014, σχετικά με τη βελτίωση του διακανονισμού αξιογράφων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων και για την τροποποίηση των οδηγιών 98/26/ΕΚ και 2014/65/ΕΕ και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 236/2012 (CSDR)

Η πρωτοβουλία βασίζεται στην εμπειρία που έχει αποκομισθεί έξι έτη μετά την έναρξη ισχύος του CSDR σε έναν περιορισμένο αριθμό τομέων στους οποίους έχουν προκύψει πρακτικά ζητήματα σχετικά με την εφαρμογή του νέου πλαισίου. Ως εκ τούτου, η επικείμενη πρόταση θα προβλέπει μια σειρά στοχευμένων τροποποιήσεων του CSDR, με σκοπό να απλουστευτούν οι κανόνες, καθώς και να καταστούν περισσότερο αναλογικοί και λιγότερο επαχθείς για τους ενδιαφερόμενους.

Στους τομείς αυτούς περιλαμβάνονται τα εξής:

α) διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών από ενωσιακά κεντρικά αποθετήρια τίτλων (ΚΑΤ) και διεκπεραίωση σχετικών αιτήσεων

β) διαδικασίες και προϋποθέσεις υπό τις οποίες τα ΚΑΤ έχουν λάβει άδεια να ορίζουν πιστωτικά ιδρύματα ή να παρέχουν τα ίδια επικουρικές υπηρεσίες τραπεζικού τύπου

γ) κανόνες που αφορούν τον εσωτερικοποιημένο διακανονισμό

δ) χρηματοοικονομική τεχνολογία (Fintech) / χρήση τεχνολογικής καινοτομίας

Προγραμματισμένη ημερομηνία έγκρισης: Τ2/2021, νομοθετική πρωτοβουλία· νομική βάση: άρθρο 114 της ΣΛΕΕ. Προβλέπεται εκτίμηση επιπτώσεων.

29.

Αξιολόγηση τριών κανονισμών για τα δικαιώματα των επιβατών: δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες και των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα όταν ταξιδεύουν αεροπορικώς [κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1107/2006], δικαιώματα των επιβατών στις θαλάσσιες και εσωτερικές πλωτές μεταφορές [κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1177/2010] και δικαιώματα των επιβατών λεωφορείων και πούλμαν [κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 181/2011]

Βάσει των συμπερασμάτων της αξιολόγησης, μελέτης συγκριτικής ανάλυσης των ορθών πρακτικών όσον αφορά τα δικαιώματα των επιβατών σε όλα τα μέσα μεταφοράς, της έκβασης των εν εξελίξει νομοθετικών διαδικασιών για τα δικαιώματα των επιβατών στις σιδηροδρομικές και αεροπορικές μεταφορές, και λαμβανομένων επίσης υπόψη των διδαγμάτων από την πανδημία COVID-19 στον τομέα των δικαιωμάτων των επιβατών.

30.

Ενδιάμεση αξιολόγηση της εφαρμογής του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα

Η αξιολόγηση θα παράσχει συνολική εκτίμηση της εφαρμογής και του αντίκτυπου του νομικού πλαισίου και του πλαισίου ΤΠ του ΕΤΚ, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο κρατών μελών, από την έναρξη ισχύος του το 2016. Στόχος του ΕΤΚ είναι, μεταξύ άλλων, ο εξορθολογισμός των τελωνειακών κανόνων, διαδικασιών και καθεστώτων, η επίτευξη ενός περιβάλλοντος χωρίς καθόλου χαρτί και η ενίσχυση της ασφάλειας δικαίου και της προβλεψιμότητας των τελωνειακών κανόνων. Στο πλαίσιο της αξιολόγησης θα εξεταστεί η ισορροπία μεταξύ των τελωνειακών ελέγχων και της διευκόλυνσης του εμπορίου, καθώς και ο βαθμός στον οποίο οι ισχύοντες κανόνες υποστηρίζουν τις νόμιμες οικονομικές δραστηριότητες και αποτρέπουν το αθέμιτο ή παράνομο εμπόριο. Όσον αφορά τα συστήματα ΤΠ, στο πλαίσιο της μελέτης θα πρέπει να αξιολογηθεί αν οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες που καθορίζονται στη δέσμη ΕΤΚ έχουν καταστήσει δυνατή την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των τελωνειακών αρχών και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των διαφόρων ηλεκτρονικών συστημάτων. Στο πλαίσιο της αξιολόγησης θα γίνει προσπάθεια να εκτιμηθεί το συνολικό κόστος εφαρμογής του ΕΤΚ μαζί με τα ηλεκτρονικά του συστήματα, καθώς και τα οφέλη ασφαλέστερων, περισσότερο συμμορφούμενων και ταχύτερων διαδικασιών. Στη συνέχεια, θα γίνει σύγκριση μεταξύ των δύο κριτηρίων προκειμένου να εκτιμηθεί η αναλογία και να κριθεί η σχέση ποιότητας/τιμής. Στην εν λόγω αξιολόγηση θα πρέπει να συμπεριληφθούν το κανονιστικό κόστος και τα οφέλη που συνδέονται με την υλοποίηση και την εφαρμογή του ΕΤΚ για όλους τους ενδιαφερόμενους (κόστος συμμόρφωσης, διοικητικό κόστος, διοικητικές επιβαρύνσεις, οφέλη, εξοικονόμηση), καθώς και οι δυνατότητες περαιτέρω απλούστευσης και μείωσης της επιβάρυνσης, χωρίς ωστόσο να υπονομευθούν οι τελωνειακοί στόχοι.

Προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας

31.

Αναθεώρηση της οδηγίας 2003/109/ΕΚ για τους επί μακρόν διαμένοντες

Σε συνέχεια του ελέγχου καταλληλότητας του 2019 σχετικά με τη νόμιμη μετανάστευση, η αναθεώρηση της οδηγίας για τους επί μακρόν διαμένοντες θα έχει ως στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της, ιδίως όσον αφορά τα δικαιώματα κινητικότητας εντός της ΕΕ.

Προγραμματισμένη ημερομηνία έγκρισης: Τ3/2021, νομοθετική πρωτοβουλία· νομική βάση: άρθρο 79 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ. Προβλέπεται εκτίμηση επιπτώσεων.

32.

Αναθεώρηση της οδηγίας 2011/98/ΕΕ για την ενιαία άδεια διαμονής

Σε συνέχεια του ελέγχου καταλληλότητας του 2019 σχετικά με τη νόμιμη μετανάστευση, η αναθεώρηση της οδηγίας για την ενιαία άδεια διαμονής θα έχει ως στόχο την απλούστευση και την αποσαφήνιση του πεδίου εφαρμογής της, καθώς και τη διασφάλιση ελάχιστης εναρμόνισης των όρων εισδοχής και διαμονής για τους εργαζομένους χαμηλής ή μεσαίας εξειδίκευσης.

Προγραμματισμένη ημερομηνία έγκρισης: Τ4/2021· νομοθετική πρωτοβουλία· νομική βάση: άρθρο 79 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ. Προβλέπεται εκτίμηση επιπτώσεων.

33.

Αναθεώρηση του κανονισμού 258/2012 σχετικά με την άδεια εξαγωγής και μέτρα εισαγωγής και διαμετακόμισης για πυροβόλα όπλα

Βελτίωση της ιχνηλασιμότητας των πυροβόλων όπλων (εναρμονισμένες σημάνσεις εισαγωγής), βελτίωση των ανταλλαγών πληροφοριών μεταξύ των εθνικών αρχών, αύξηση της ασφάλειας των διαδικασιών ελέγχου των εξαγωγών και των εισαγωγών, καλύτερη αντιμετώπιση των εισαγωγών εύκολα μετατρέψιμων όπλων που χρησιμοποιούνται για να δίνουν σήμα συναγερμού και για σηματοδοσία, εφαρμογή του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων δημόσιου συμφέροντος που θεσπίστηκε με την οδηγία (ΕΕ) 2019/1937 σε άτομα που αναφέρουν παραβάσεις του τροποποιημένου κανονισμού.

Προγραμματισμένη ημερομηνία έγκρισης: Τ4/2021· νομοθετική πρωτοβουλία· νομική βάση: άρθρο 207 της ΣΛΕΕ. Προβλέπεται εκτίμηση επιπτώσεων.

34.

Αναθεώρηση – Διερεύνηση ναυτικών ατυχημάτων

Η δημιουργία μόνιμου φορέα διερεύνησης ατυχημάτων με επαρκείς πόρους και εμπειρογνωσία, ο οποίος είναι σε θέση να ανταποκρίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, θεωρείται μεγάλη επιβάρυνση από άποψη πόρων και χρονοβόρα εργασία για τα μικρότερα κράτη μέλη και τα κράτη με μικρούς στόλους. Κατά συνέπεια, τα ατυχήματα δεν αναφέρονται ή δεν διερευνώνται με έγκαιρο, εξειδικευμένο και ανεξάρτητο τρόπο, γεγονός με πιθανές συνέπειες όσον αφορά την ασφάλεια και την εμφάνιση ατυχημάτων. Ως εκ τούτου, η αναθεώρηση θα μπορούσε να συμβάλει στην καλύτερη εστίαση της χρήσης των πόρων και στην αντιμετώπιση των ελλείψεων εμπειρογνωσίας.

Προγραμματισμένη ημερομηνία έγκρισης: Τ4/2021· νομοθετική πρωτοβουλία· νομική βάση: άρθρο 100 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ. Προβλέπεται εκτίμηση επιπτώσεων.

35.

Αναθεώρηση – Έλεγχος από το κράτος λιμένα

Στο πλαίσιο της αναθεώρησης θα εξεταστεί το ενδεχόμενο ευρύτερης χρήσης των ηλεκτρονικών πληροφοριών ώστε να καταστεί δυνατή η διενέργεια πιο στοχευμένων επιθεωρήσεων. Με τον τρόπο αυτό οι επιθεωρήσεις θα μπορούν να επικεντρώνονται σε επιχειρησιακά ζητήματα και να μην αποτελούν μόνο έλεγχο εγγράφων. Επίσης, θα υπάρξει μεγαλύτερη επικέντρωση σε περιβαλλοντικά ζητήματα και στην ανάπτυξη ενός μηχανισμού παροχής κινήτρων για πιο σύγχρονη/πράσινη και ποιοτική ναυτιλία. Με τον τρόπο αυτό τα κράτη μέλη θα βοηθηθούν στην πρόσληψη, τη διατήρηση και την εκπαίδευση κατάλληλα ειδικευμένων επιθεωρητών, καθώς και στην αξιοποίηση της βάσης δεδομένων επιθεωρήσεων ώστε να καταστεί δυνατός ο καλύτερος επιμερισμός των επιβαρύνσεων μεταξύ των κρατών μελών. Στο πλαίσιο της αξιολόγησης θα εξεταστεί το ενδεχόμενο διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής των επιθεωρήσεων ώστε να συμπεριληφθούν ξένα αλιευτικά σκάφη για τα οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνα.

Προγραμματισμένη ημερομηνία έγκρισης: Τ4/2021· νομοθετική πρωτοβουλία· νομική βάση: άρθρο 100 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ. Προβλέπεται εκτίμηση επιπτώσεων.

36.

Αναθεώρηση – Έλεγχος από το κράτος σημαίας

Κατά κύριο λόγο, η αναθεώρηση θα ευθυγραμμιστεί με τους ήδη συμφωνηθέντες κανόνες στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΔΝΟ). Ωστόσο, όσον αφορά το ενδεχόμενο απλούστευσης, θα εξετάσει επίσης τη δυνατότητα εκσυγχρονισμού των νηολογίων των κρατών μελών σε ηλεκτρονικά νηολόγια για τη διατήρηση και την ανταλλαγή ηλεκτρονικών πιστοποιητικών (σχετικά με πλοία). Με τον τρόπο αυτό θα υποστηριχθεί η παροχή αποτελεσματικότερων υπηρεσιών, καθώς και ο έλεγχος και η παρακολούθηση σκαφών που φέρουν τη σημαία τους. Υπάρχει επίσης σύνδεση με τον στόχο απλούστευσης και μείωσης του διοικητικού φόρτου για τον έλεγχο από το κράτος λιμένα, τόσο για τις διοικήσεις όσο και για τον κλάδο (ταχύτεροι χρόνοι φορτοεκφόρτωσης στους λιμένες). Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει μεγαλύτερη επικέντρωση στα περιβαλλοντικά ζητήματα, όσον αφορά την ανάπτυξη κινήτρων (ανταμοιβή για τη συμμόρφωση και όχι μόνο τιμωρία λόγω μη συμμόρφωσης) για καλή ποιότητα και πράσινους φορείς εκμετάλλευσης. Μέσω του βελτιωμένου προγράμματος ανάπτυξης ικανοτήτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα, θα υποστηριχθούν τα κράτη μέλη στη συνεχή επικαιροποίηση και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών (αποφυγή της «επανεφεύρεσης του τροχού» σε εθνικό επίπεδο). Παράλληλα, καταβολή προσπαθειών για την επίτευξη μεγαλύτερης εναρμόνισης και κοινής αντίληψης υπέρ μιας εναρμονισμένης προσέγγισης της ΕΕ τόσο για τις διοικήσεις όσο και για τον κλάδο. Συνολική βελτίωση της ελκυστικότητας και της ανταγωνιστικότητας, με παράλληλη διατήρηση υψηλών επιπέδων προστασίας, ασφάλειας και πρόληψης της ρύπανσης.

Προγραμματισμένη ημερομηνία έγκρισης: Τ4/2021· νομοθετική πρωτοβουλία· νομική βάση: άρθρο 100 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ. Προβλέπεται εκτίμηση επιπτώσεων.

37.

Αναθεώρηση της νομοθεσίας για το αίμα, τους ιστούς και τα κύτταρα

Στόχος της αναθεώρησης της οδηγίας 2002/98/ΕΚ σχετικά με την ασφάλεια και την ποιότητα του ανθρωπίνου αίματος και των συστατικών του αίματος και της οδηγίας 2004/23/ΕΚ σχετικά με την ασφάλεια και την ποιότητα των ανθρώπινων ιστών και κυττάρων, καθώς και των εκτελεστικών πράξεών τους, είναι η επικαιροποίηση των νομικών πλαισίων για το αίμα, τους ιστούς και τα κύτταρα. Η νομοθεσία της ΕΕ προβλέπει υψηλά πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας για το αίμα, τους ιστούς και τα κύτταρα. Τα πρότυπα αυτά θεσπίστηκαν για την αντιμετώπιση της μετάδοσης ασθενειών μέσω του αίματος, των ιστών και των κυττάρων τις δεκαετίες του 1980 και του 1990. Η πρωτοβουλία έχει ως στόχο την επικαιροποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας ώστε να καταστεί δυνατή μια πιο ευέλικτη ευθυγράμμιση με τις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις. Επιπλέον, αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της (επαν-)εμφάνισης μεταδοτικών ασθενειών, λαμβανομένων υπόψη των διδαγμάτων από την πανδημία COVID-19. Θα πραγματεύεται επίσης την αυξανόμενη εμπορευματοποίηση και παγκοσμιοποίηση του τομέα. Στόχος της αναθεώρησης είναι η κατάργηση μεγάλου αριθμού τεχνικών διατάξεων από τη νομοθεσία. κάτι που θα επιτρέψει την ταχύτερη επικαιροποίηση των προτύπων. Επιπλέον, η αναθεώρηση θα παράσχει τη δυνατότητα συγχώνευσης των βασικών πράξεων σε μια ενιαία πράξη.

Προγραμματισμένη ημερομηνία έγκρισης: Τ4/2021· νομοθετική πρωτοβουλία· Νομική βάση: άρθρο 168 παράγραφος 4 στοιχείο α) της ΣΛΕΕ. Προβλέπεται εκτίμηση επιπτώσεων.

38.

Αξιολόγηση της ασφάλειας των αλιευτικών σκαφών

Ο τομέας της αλιείας αναγνωρίζεται ευρέως ως ένα από τα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα. Η ισχύουσα οδηγία 97/70/ΕΚ εφαρμόζει τις τεχνικές διατάξεις του πρωτοκόλλου Torremolinos (TP) του ΔΝΟ του 1993, μιας διεθνούς συμφωνίας που δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ, σε σκάφη μήκους 24 μέτρων και άνω. Η διάδοχη συμφωνία, η συμφωνία του Κέιπ Τάουν του 2012 (CTA), η οποία διατηρεί τις περισσότερες διατάξεις του TP, ομοίως δεν έχει τεθεί ακόμη σε ισχύ και μόνο έξι κράτη μέλη της ΕΕ την έχουν κυρώσει. Στο πλαίσιο της αξιολόγησης της οδηγίας 97/70/ΕΚ θα εξεταστεί το ζήτημα της μη κύρωσης της CTA και θα προσδιοριστούν κανονιστικά κενά στην ασφάλεια, καθώς και πιθανές επικαιροποιήσεις ώστε να αντικατοπτριστούν οι τεχνολογικές εξελίξεις από το 1993, με βάση τις βελτιώσεις που έχουν συντελεστεί στον τομέα της διεθνούς εμπορικής ναυτιλίας, καθώς και στη νομοθεσία της ΕΕ για τη ναυτιλία. Θα εξεταστεί επίσης η σκοπιμότητα της θέσπισης κανονιστικών ρυθμίσεων σε επίπεδο ΕΕ για τα μικρότερα αλιευτικά σκάφη (μήκους κάτω των 24 μέτρων), τομέας στον οποίο σημειώνεται σημαντικό ποσοστό των ατυχημάτων.

39.

Αξιολόγηση της οδηγίας 2011/24/ΕΕ περί εφαρμογής των δικαιωμάτων των ασθενών στο πλαίσιο της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης

Δέκα έτη μετά την έκδοση της οδηγίας, στο πλαίσιο της αξιολόγησης θα εξεταστεί με ποιον τρόπο έχει επιτευχθεί ο στόχος της οδηγίας για διευκόλυνση της πρόσβασης σε ασφαλή και υψηλής ποιότητας διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη σε άλλο κράτος μέλος, και με ποιον τρόπο η οδηγία έχει προωθήσει τα δικαιώματα των ασθενών και τη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών προς όφελος των πολιτών της ΕΕ. Στο πλαίσιο της αξιολόγησης θα εξεταστούν οι προσεγγίσεις τις οποίες εφαρμόζουν τα κράτη μέλη στην πράξη, ο βαθμός της αποτελεσματικότητάς τους και οι τομείς που εξακολουθούν να θέτουν εμπόδια στους ασθενείς που αναζητούν υγειονομική περίθαλψη σε διασυνοριακό επίπεδο.

Μια νέα ώθηση για την ευρωπαϊκή δημοκρατία

40.

Αναθεώρηση της οδηγίας 99/2008/ΕΚ σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος μέσω του ποινικού δικαίου

Βάσει του αποτελέσματος της αξιολόγησης, η αναθεώρηση της οδηγίας θα εξασφαλίσει βελτιωμένα και πιο στοχευμένα εργαλεία για την επίτευξη των στόχων, καθώς και μια συνεκτικότερη αλληλεπίδραση με άλλες νομοθετικές πράξεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο της αναθεώρησης θα αξιοποιηθεί επίσης η ενισχυμένη αρμοδιότητα στον τομέα του ποινικού δικαίου βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας. Στόχος θα είναι η παροχή καλύτερης προστασίας του περιβάλλοντος μέσω του ποινικού δικαίου σε συνδυασμό με άλλα νομοθετικά μέτρα και μέτρα εφαρμογής.

Προγραμματισμένη ημερομηνία έγκρισης: Τ4/2021· νομοθετική πρωτοβουλία· νομική βάση: άρθρο 83 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ. Προβλέπεται εκτίμηση επιπτώσεων.

41.

Έλεγχος καταλληλότητας της νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με τη βία κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία

Στο πλαίσιο του ελέγχου καταλληλότητας θα αξιολογηθεί ο ρόλος τον οποίο έχει διαδραματίσει η ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ στην πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας και θα αναλυθεί η συνέπεια αυτών των ενωσιακών μέτρων με τις διεθνείς πηγές. Θα προσδιοριστούν νομοθετικά κενά και θα αναλυθεί η ανάγκη για τη λήψη πιθανών περαιτέρω μέτρων για τη διασφάλιση βελτιωμένης, συντονισμένης προστασίας κατά αυτού του επίμονου είδους διάκρισης λόγω φύλου. Ο έλεγχος καταλληλότητας θα καλύψει την περίοδο από την έκδοση κάθε νομοθετικής πράξης έως το 2020. Θα καλύψει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.



Παράρτημα III: Εκκρεμείς προτάσεις προτεραιότητας

Αριθ.

Πλήρης τίτλος

Παραπομπές

Μια Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

1.

Τροποποιημένη πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση πλαισίου με στόχο την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1999 (ευρωπαϊκός νόμος για το κλίμα)

COM(2020)80 final  
2020/0036 (COD) 
4.3.2020 

COM(2020) 563 final

17.9.2020

2.

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με το Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων (2021)

COM(2020) 78 final 
2020/0035 (COD) 
4.3.2020

3.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 του Συμβουλίου, καθώς και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 768/2005, (ΕΚ) αριθ. 1967/2006 και (ΕΚ) αριθ. 1005/2008 του Συμβουλίου και του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1139 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τον έλεγχο της αλιείας

COM(2018) 368 final 
2018/0193 (COD) 
30.5.2018

4.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την υλοποίηση του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού (Αναδιατύπωση)

COM(2013) 410 final 
2013/0186 (COD) 
11.6.2013 

COM(2020) 579 final 
22.9.2020

5.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ περί τροποποίησης του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 261/2004 για τη θέσπιση κοινών κανόνων αποζημίωσης των επιβατών αεροπορικών μεταφορών και παροχής βοήθειας σε αυτούς σε περίπτωση άρνησης επιβίβασης και ματαίωσης ή μεγάλης καθυστέρησης της πτήσης, καθώς και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2027/97 για την ευθύνη του αερομεταφορέα όσον αφορά την αεροπορική μεταφορά επιβατών και των αποσκευών τους

COM(2013) 130 final 
2013/0072 (COD) 
13.3.2013

6.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τους κοινούς κανόνες κατανομής των χρονοθυρίδων (slots) στους αερολιμένες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

COM(2011) 827 final 
2011/0391 (COD) 
1.12.2011 

Μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή

7.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση των οδηγιών 2006/43/ΕΚ, 2009/65/ΕΚ, 2009/138/ΕΕ, 2011/61/ΕΕ, 2013/36/ΕΕ, 2014/65/ΕΕ, (ΕΕ) 2015/2366 και (ΕΕ) 2016/2341

COM(2020) 596 final 
2020/0268 (COD) 
24.9.2020

8.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την ψηφιακή επιχειρησιακή ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1060/2009, (ΕΕ) αριθ. 648/2012, (ΕΕ) αριθ. 600/2014 και (ΕΕ) αριθ. 909/2014 (DORA)

COM(2020) 595 final 
2020/0266 (COD) 
24.9.2020

9.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με πιλοτικό καθεστώς για υποδομές αγοράς που βασίζονται στην τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού

COM(2020) 594 final 
2020/0267 (COD) 
24.9.2020

10.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τις αγορές κρυπτοπεριουσιακών στοιχείων και την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2019/1937 (MICA)

COM(2020) 593 final 
2020/0265 (COD) 
24.9.2020

11.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 715/2007 που αφορά την έγκριση τύπου μηχανοκινήτων οχημάτων όσον αφορά εκπομπές από ελαφρά επιβατηγά και εμπορικά οχήματα (Euro 5 και Euro 6) και σχετικά με την πρόσβαση σε πληροφορίες επισκευής και συντήρησης οχημάτων

COM(2019) 208 final 
2019/0101 (COD) 
14.6.2019

12.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη σύσταση του ευρωπαϊκού βιομηχανικού, τεχνολογικού και ερευνητικού κέντρου ικανοτήτων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και του δικτύου εθνικών κέντρων συντονισμού

COM(2018) 630 final 
2018/0328 (COD) 
12.9.2019

13.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής και την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και την κατάργηση της οδηγίας 2002/58/ΕΚ (κανονισμός για την ιδιωτική ζωή και τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες)

COM(2017) 10 final 
2017/0003 (COD) 
10.1.2017

Μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων

14.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1011 όσον αφορά την εξαίρεση ορισμένων δεικτών αναφοράς συναλλαγματικών ισοτιμιών τρίτων χωρών και τον καθορισμό δεικτών αναφοράς αντικατάστασης για ορισμένους δείκτες αναφοράς που τίθενται σε παύση

COM(2020) 337 final 
2020/0154 (COD) 
24.7.2020

15.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2011/16/ΕΕ σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας

COM(2020) 314 final 
2020/0148 (CNS) 
15.7.2020

16.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 σχετικά με προσαρμογές στο πλαίσιο τιτλοποίησης με σκοπό τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19

COM(2020) 283 final 
2020/0156 (COD) 
24.7.2020

17.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2017/2402 σχετικά με τη θέσπιση γενικού πλαισίου για την τιτλοποίηση και σχετικά με τη δημιουργία ειδικού πλαισίου για απλή, διαφανή και τυποποιημένη τιτλοποίηση ώστε να διευκολυνθεί η ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19

COM(2020) 282 final 
2020/0151 (COD) 
24.7.2020

18.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1129 όσον αφορά το ενημερωτικό δελτίο για την ανάκαμψη της ΕΕ και στοχευμένες προσαρμογές για τους χρηματοπιστωτικούς διαμεσολαβητές με στόχο τη διευκόλυνση της ανάκαμψης από την πανδημία COVID-19

COM(2020) 281 final 
2020/0155 (COD) 
24.7.2020

19.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2014/65/ΕΕ όσον αφορά τις απαιτήσεις παροχής πληροφοριών, την παρακολούθηση των προϊόντων και τα όρια θέσης, με σκοπό τη διευκόλυνση της ανάκαμψης από την πανδημία COVID-19

COM(2020) 280 final 
2020/0152 (COD) 
24.7.2020

20.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2009/103/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Σεπτεμβρίου 2009, σχετικά με την ασφάλιση της αστικής ευθύνης που προκύπτει από την κυκλοφορία αυτοκινήτων οχημάτων και τον έλεγχο της υποχρεώσεως προς ασφάλιση της ευθύνης αυτής

COM(2018) 336 final 
2018/0168 (COD) 
24.5.2018

21.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τους διαχειριστές πιστώσεων, τους αγοραστές πιστώσεων και την ανάκτηση εξασφαλίσεων

COM(2018) 135 final 
2018/0063A (COD) 
2018/0063B (COD) 
14.3.2018

22.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 883/2004 για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλειας και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 987/2009 για καθορισμό της διαδικασίας εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 883/2004 (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ και την Ελβετία)

COM(2016) 815 final 
2016/0397 (COD) 
14.12.2016

23.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών (ΚΕΒΦΕ)

COM(2016) 683 final 
2016/0336 (CNS) 
26.10.2016

24.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2013/34/ΕΕ όσον αφορά τη δημοσιοποίηση πληροφοριών για τη φορολογία εισοδήματος από ορισμένες επιχειρήσεις και υποκαταστήματα

COM(2016) 198 final 
2016/0107 (COD) 
13.4.2016

25.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 806/2014 με σκοπό τη θέσπιση Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων

COM(2015) 586 final 
2015/0270 (COD) 
24.11.2015

26.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την εφαρμογή ενισχυμένης συνεργασίας στον τομέα της φορολόγησης των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

COM(2013) 71 final 
2013/0045 (CNS) 
14.2.2013

Μια ισχυρότερη Ευρώπη στον κόσμο

27.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1215/2009 του Συμβουλίου, για την εισαγωγή εκτάκτων εμπορικών μέτρων για χώρες και εδάφη που συμμετέχουν ή συνδέονται με τη διαδικασία σταθεροποίησης και σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

COM(2020) 135 final 
2020/0051 (COD) 
3.4.2020

28.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 654/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί ασκήσεως των δικαιωμάτων της Ένωσης για την εφαρμογή και την επιβολή των διεθνών εμπορικών κανόνων

COM(2019) 623 final 
2019/0273 (COD) 
12.12.2019

29.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ περί ενωσιακού συστήματος ελέγχου των εξαγωγών, της μεταφοράς, της μεσιτείας, της τεχνικής βοήθειας και της διαμετακόμισης ειδών διπλής χρήσης (αναδιατύπωση)

COM(2016) 616 final 
2016/0295 (COD) 
28.9.2016

30.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την πρόσβαση των αγαθών και υπηρεσιών τρίτων χωρών στην εσωτερική αγορά της Ένωσης στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων και τις διαδικασίες που υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την πρόσβαση των αγαθών και υπηρεσιών της Ένωσης στις αγορές δημοσίων συμβάσεων τρίτων χωρών

COM(2012) 124 final 
2012/0060 (COD) 
21.3.2012

Προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας

31.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης και ανωτέρας βίας στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου

COM(2020) 613 final 
2020/0277 (COD) 
23.9.2020

32.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση ελέγχου των υπηκόων τρίτων χωρών στα εξωτερικά σύνορα και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 767/2008, (ΕΕ) αριθ. 2017/2226, (ΕΕ) αριθ. 2018/1240 και (ΕΕ) αριθ. 2019/817

COM(2020) 612 final 
2020/0278 (COD) 
23.9.2020

33.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης και την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΚ) 2003/109 του Συμβουλίου και του προτεινόμενου κανονισμού (ΕΕ) XXX/XXX [Ταμείου Ασύλου και Μετανάστευσης]

COM(2020) 610 final 
2020/0279 (COD) 
23.9.2020

34.

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 445/2014/ΕΕ για τη θέσπιση δράσης της Ένωσης όσον αφορά τις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για τα έτη 2020 έως 2033

COM(2020) 384 final 
2020/0179 (COD) 
18.8.2020

35.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τον καθορισμό των προϋποθέσεων πρόσβασης στα άλλα συστήματα πληροφοριών της ΕΕ για τους σκοπούς του ETIAS και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1240, του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 767/2008, του κανονισμού (ΕΕ) 2017/2226 και του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1861

COM(2019) 4 final 
2019/0002 (COD) 
7.1.2019

36.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τον καθορισμό των προϋποθέσεων πρόσβασης στα άλλα συστήματα πληροφοριών της ΕΕ και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1862 και του κανονισμού (ΕΕ) εεεε/xxx [ECRIS-TCN]

COM(2019) 3 final 
2019/0001 (COD) 
7.1.2020

37.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την πρόληψη της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο

COM(2018) 640 final 
2018/0331 (COD) 
12.9.2018

38.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τους κοινούς κανόνες και διαδικασίες στα κράτη μέλη για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών (αναδιατύπωση)

COM(2018) 634 final 
2018/0329 (COD) 
12.9.2018

39.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 767/2008, του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 810/2009, του κανονισμού (ΕΕ) 2017/2226, του κανονισμού (ΕΕ) 2016/399, του κανονισμού ΧΧ/2018 [κανονισμός για τη διαλειτουργικότητα] και της απόφασης 2004/512/ΕΚ, και για την κατάργηση της απόφασης 2008/633/ΔΕΥ του Συμβουλίου

COM(2018) 302 final 
2018/0152 (COD) 
17.5.2018

40.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση πλαισίου της Ένωσης για την επανεγκατάσταση και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 516/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

COM(2016) 468 final 
2016/0225 (COD) 
13.7.2016

41.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση κοινής διαδικασίας διεθνούς προστασίας στην Ένωση και την κατάργηση της οδηγίας 2013/32/ΕΕ

COM(2016) 467 final 
2016/0224 (COD) 
13.7.2016 

COM(2020) 611 final 
23.9.2020

42.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τις απαιτήσεις για την αναγνώριση των υπηκόων τρίτων χωρών ή των απάτριδων ως δικαιούχων διεθνούς προστασίας, για ένα ενιαίο καθεστώς για τους πρόσφυγες ή για τα άτομα που δικαιούνται επικουρική προστασία και για το περιεχόμενο της παρεχόμενης προστασίας και για την τροποποίηση της οδηγίας του Συμβουλίου 2003/109/ΕΚ, της 25ης Νοεμβρίου 2003, σχετικά με το καθεστώς των υπηκόων τρίτων χωρών που είναι επί μακρόν διαμένοντες

COM(2016) 466 final 
2016/0223 (COD) 
13.7.2016

43.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τις απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων διεθνή προστασία (αναδιατύπωση)

COM(2016) 465 final 
2016/0222 (COD) 
13.7.2016

44.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό την απασχόληση υψηλών δεξιοτήτων

COM(2016) 378 final 2016/0176 (COD) 7.6.2016

45.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέσπιση του «Eurodac» για την αντιπαραβολή δακτυλικών αποτυπωμάτων για την αποτελεσματική εφαρμογή του [κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 604/2013 για τη θέσπιση των κριτηρίων και μηχανισμών για τον προσδιορισμό του κράτους μέλους που είναι υπεύθυνο για την εξέταση αίτησης διεθνούς προστασίας που υποβάλλεται σε κράτος μέλος από υπήκοο τρίτης χώρας ή από απάτριδα], για την ταυτοποίηση παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών ή απάτριδων και σχετικά με αιτήσεις αντιπαραβολής με τα δεδομένα Eurodac που υποβάλλουν οι αρχές επιβολής του νόμου των κρατών μελών και η Ευρωπόλ για σκοπούς επιβολής του νόμου (αναδιατύπωση)

COM(2016) 272 final 
2016/0132 (COD) 
4.5.2016  

COM(2020) 614 final

23.9.2020

46.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 439/2010

COM(2016) 271 final 
2016/0131 (COD) 
4.5.2016 

COM(2018) 633 final 
12.9.2018

Μια νέα ώθηση για την ευρωπαϊκή δημοκρατία

47.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέσπιση εναρμονισμένων κανόνων για τον ορισμό νόμιμων εκπροσώπων με σκοπό τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών

COM(2018) 226 final 
2018/0107 (COD) 18.4.2018

48.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την ευρωπαϊκή εντολή υποβολής και την ευρωπαϊκή εντολή διατήρησης ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων σε ποινικές υποθέσεις

COM(2018) 225 final 
2018/0108 (COD) 18.4.2018

49.

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη βελτίωση της ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων σε θέσεις μη εκτελεστικών διοικητικών στελεχών των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών

COM(2012) 614 final 
2012/0299 (COD) 
14.11.2012

50.

Πρόταση οδηγία του Συμβουλίου για την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης των προσώπων ανεξαρτήτως θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού

COM(2008) 426 final 
2008/0140 (CNS) 
2.7.2008



Παράρτημα IV: Αποσύρσεις 3

Αριθ.

Παραπομπές

Τίτλος

Λόγοι απόσυρσης

Μια Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

1.

COM(2020) 136 final 
2020/0052 (NLE)

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Συνέλευση της Ένωσης της Λισαβόνας

Άνευ αντικειμένου: στο πλαίσιο της κρίσης της νόσου COVID-19, η Συνέλευση της Ένωσης της Λισαβόνας δεν θα λάβει καμία νομικά δεσμευτική απόφαση το 2020, μεταξύ άλλων σχετικά με τις ειδικές συνεισφορές που αποτελούσαν το αντικείμενο αυτής της πρότασης.

2.

COM(2020) 182 final 
2020/0072 (NLE)

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέση που θα πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της σύμβασης για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος του Βορειοανατολικού Ατλαντικού όσον αφορά την ένταξη της Μακαρονησίας στη θαλάσσια ζώνη OSPAR

Άνευ αντικειμένου: η γραμματεία της σύμβασης για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος του Βορειοανατολικού Ατλαντικού (OSPAR) ανακοίνωσε την απόσυρση της πρότασης για την ένταξη της Μακαρονησίας στη θαλάσσια ζώνη OSPAR.

3.

COM(2010) 154 final 
2010/0084 (APP)

Πρόταση Απόφαση του Συμβουλίου σχετικά με τη σύναψη της συμφωνίας υπό μορφή ανταλλαγής επιστολών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας της Χιλής όσον αφορά την σύναψη του μνημονίου συμφωνίας για την διατήρηση των αποθεμάτων ξιφία στον Νοτιοανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό

Άνευ αντικειμένου: το θέμα αυτής της πρότασης κατέστη άνευ αντικειμένου με την προσχώρηση της Χιλής στη συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών για τα ιχθυαποθέματα (UNFSA), με τη σύσταση της Περιφερειακής Οργάνωσης Διαχείρισης της Αλιείας Νοτίου Ειρηνικού (SPRFMO) –της οποίας τόσο η Χιλή όσο και η ΕΕ είναι μέλη– και με το καθεστώς της Χιλής ως συνεργαζόμενο μη συμβαλλόμενο μέρος στη σύμβαση της Παναμερικανικής Επιτροπής Τροπικού Τόνου (IATTC).

4.

COM(2011) 252 final 
2011/0109 (NLE)

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την υπογραφή της συμφωνίας αεροπορικών μεταφορών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, αφενός, και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Βραζιλίας, αφετέρου

Άνευ αντικειμένου: επί του παρόντος, οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ΕΕ με τη Βραζιλία δεν είναι πλέον ενεργές.

5.

COM(2008) 92 final 
2008/0040 (APP)

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την υπογραφή και την προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Δημοκρατίας του Καζακστάν σχετικά με ορισμένες πτυχές των αεροπορικών υπηρεσιών

Άνευ αντικειμένου: επί του παρόντος, οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ΕΕ με το Καζακστάν δεν είναι πλέον ενεργές.

Μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή

6.

COM(2016) 823 final 
2016/0402 (COD)

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για το νομικό και λειτουργικό πλαίσιο της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής κάρτας υπηρεσιών που θεσπίζεται με τον κανονισμό... [κανονισμός για την ευρωπαϊκή κάρτα υπηρεσιών]....

Δεν προβλέπεται συμφωνία: από το 2018 δεν έχει σημειωθεί πρόοδος από τους συννομοθέτες και δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος.

7.

COM(2016) 824 final 
2016/0403 (COD)

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής κάρτας υπηρεσιών και συναφών διοικητικών διευκολύνσεων

Δεν προβλέπεται συμφωνία: από το 2018 δεν έχει σημειωθεί πρόοδος από τους συννομοθέτες και δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος.

8.

COM(2016) 821 final 
2016/0398 (COD)

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την επιβολή της οδηγίας 2006/123/ΕΚ σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά, για τη θέσπιση διαδικασίας κοινοποίησης για τα συστήματα χορήγησης άδειας και τις απαιτήσεις που σχετίζονται με υπηρεσίες και για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/123/ΕΚ και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1024/2012 σχετικά με τη διοικητική συνεργασία μέσω του Συστήματος Πληροφόρησης για την Εσωτερική Αγορά

Δεν προβλέπεται συμφωνία: δεν είναι πιθανή η επίτευξη συμβιβασμού χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο οι στόχοι της πρότασης. Η Επιτροπή θα λάβει μέτρα για τη διασφάλιση της πλήρους επιβολής της οδηγίας για τις υπηρεσίες.

9.

COM(2019) 441 final

2019/0207 (NLE)

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, πρωτοκόλλου της συμφωνίας συνεργασίας για ένα παγκόσμιο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης (GNSS) για μη στρατιωτικούς σκοπούς μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών μελών της, αφενός, και της Ουκρανίας, αφετέρου, ώστε να ληφθεί υπόψη η προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, της Δημοκρατίας της Κροατίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Άνευ αντικειμένου: η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών μελών της και της Ουκρανίας για την ανάπτυξη ενός Παγκόσμιου Δορυφορικού Συστήματος Πλοήγησης (GNSS) για μη στρατιωτικούς σκοπούς έληξε τον Δεκέμβριο του 2018.

Μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων

10.

COM(2019) 354 final 
2019/0161 (COD)

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου διακυβέρνησης για το δημοσιονομικό μέσο για τη σύγκλιση και την ανταγωνιστικότητα για τη ζώνη του ευρώ

Άνευ αντικειμένου: η απόσυρση αυτής της πρότασης ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της πρότασης κανονισμού για τη θέσπιση Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας [COM(2020)408].

11.

COM(2018) 391 final 
2018/0213 (COD)

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέσπιση του Προγράμματος Στήριξης Μεταρρυθμίσεων

Άνευ αντικειμένου: η απόσυρση αυτής της πρότασης ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της πρότασης κανονισμού για τη θέσπιση Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας [COM(2020)408].

12.

COM(2019) 399 final 
2019/0183 (COD)

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2012/2002 του Συμβουλίου με σκοπό την παροχή χρηματοδοτικής ενίσχυσης στα κράτη μέλη για την κάλυψη της σοβαρής δημοσιονομικής επιβάρυνσης την οποία υφίστανται σε συνέχεια της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση χωρίς συμφωνία

Άνευ αντικειμένου: η πρόταση υποβλήθηκε αρχικά ως μέτρο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία και έχει καταστεί πλέον άνευ αντικειμένου λόγω της σύναψης της συμφωνίας αποχώρησης.

Προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας

13.

COM(2016) 270 final 
2016/0133 (COD)

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση των κριτηρίων και μηχανισμών για τον προσδιορισμό του κράτους μέλους που είναι υπεύθυνο για την εξέταση αίτησης διεθνούς προστασίας που υποβάλλεται σε κράτος μέλος από υπήκοο τρίτης χώρας ή από απάτριδα (αναδιατύπωση)

Άνευ αντικειμένου: υποβλήθηκε νέα πρόταση κανονισμού για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης [COM(2020)610] στο πλαίσιο του νέου συμφώνου για το άσυλο και τη μετανάστευση. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πτυχές που καλύπτονται από την πρόταση του 2016.

14.

COM(2015) 450 final 
2015/0208 (COD)

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση μηχανισμού μετεγκατάστασης λόγω κρίσης και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 604/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2013, για τη θέσπιση των κριτηρίων και μηχανισμών για τον προσδιορισμό του κράτους μέλους που είναι υπεύθυνο για την εξέταση αίτησης διεθνούς προστασίας που υποβάλλεται σε κράτος μέλος από υπήκοο τρίτης χώρας ή από απάτριδα

Άνευ αντικειμένου: υποβλήθηκε νέα πρόταση κανονισμού για τις καταστάσεις κρίσεων και ανωτέρας βίας στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου [COM(2020)613] στο πλαίσιο του νέου συμφώνου για το άσυλο και τη μετανάστευση. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πτυχές που καλύπτονται από την πρόταση του 2016.

(1)    Στο παρόν παράρτημα, η Επιτροπή παρέχει περαιτέρω πληροφορίες, εφόσον είναι διαθέσιμες, για τις πρωτοβουλίες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα εργασίας της, σύμφωνα με τη διοργανική συμφωνία για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου. Οι πληροφορίες αυτές, οι οποίες παρέχονται εντός παρενθέσεων δίπλα από κάθε πρωτοβουλία, είναι μόνον ενδεικτικές και ενδέχεται να τροποποιηθούν κατά την προπαρασκευαστική διαδικασία, ιδίως λαμβανομένου υπόψη του αποτελέσματος της διαδικασίας εκτίμησης επιπτώσεων.
(2)    Στο παράρτημα αυτό παρατίθενται οι σημαντικότερες αναθεωρήσεις, αξιολογήσεις και έλεγχοι καταλληλότητας REFIT που θα διενεργήσει η Επιτροπή το 2021.
(3)    Ο παρών κατάλογος περιλαμβάνει τις εκκρεμείς νομοθετικές προτάσεις που σκοπεύει να αποσύρει η Επιτροπή εντός έξι μηνών