15.1.2020   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 14/1


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων — Αξιολόγηση της αρχικής εφαρμογής και συστάσεις για το μέλλον»

(γνωμοδότηση πρωτοβουλίας)

(2020/C 14/01)

Εισηγητής: ο κ. Bernd SCHLÜTER

Συνεισηγήτρια: η κ. Cinzia DEL RIO

Απόφαση της συνόδου ολομέλειας

24.1.2019

Νομική βάση

Άρθρο 32 παράγραφος 2 του Εσωτερικού Κανονισμού

Γνωμοδότηση πρωτοβουλίας

Αρμόδιο τμήμα

Απασχόληση, κοινωνικές υποθέσεις, δικαιώματα του πολίτη

Υιοθετήθηκε από το τμήμα

10.9.2019

Υιοθετήθηκε από την ολομέλεια

25.9.2019

Σύνοδος ολομέλειας αριθ.

546

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

(υπέρ/κατά/αποχές)

117/44/3

1.   Συμπεράσματα και συστάσεις

1.1.

Έχοντας την πεποίθηση ότι ένα ρεαλιστικό μέλλον για την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να στηριχθεί μόνο στη σύζευξη μιας υγιούς οικονομικής βάσης και μιας ισχυρής κοινωνικής διάστασης (1), η ΕΟΚΕ υποστηρίζει με συνέπεια μια ανοδική σύγκλιση και μια πιο αποτελεσματική κοινωνική πολιτική, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο κρατών μελών (2). Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο (ΕΚΜ) πρέπει επίσης να ενισχυθεί και να επικαιροποιηθεί ως διεθνές σημείο αναφοράς. Η αποτελεσματική εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων (ΕΠΚΔ) του 2017 επιβεβαιώνει την κοινή προσήλωση στο ΕΚΜ, στο πλαίσιο μιας νέας στρατηγικής χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς.

1.2.

Κατά την ανάληψη δράσης για την εφαρμογή του ΕΠΚΔ μέσω πολιτικών προγραμμάτων και νομοθετικών πρωτοβουλιών σε ενωσιακό και εθνικό επίπεδο, πρέπει να τηρούνται κατά τρόπο ισορροπημένο οι στόχοι και οι αρχές των Συνθηκών, η κατανομή των εξουσιών μεταξύ των οργάνων της ΕΕ και των κρατών μελών και, όπου αυτό είναι σκόπιμο, η ρήτρα μη υποβάθμισης.

1.3.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία σε κατάλληλους τομείς θα πρέπει να θέτει ένα πλαίσιο με γενικά κοινά πρότυπα, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές εθνικές συνθήκες και τα κοινωνικά συστήματα και αναγνωρίζοντας αποτελεσματικά και εκτελεστά κοινωνικά δικαιώματα για τους πολίτες σε ενωσιακό και σε εθνικό επίπεδο. Οι στόχοι του πυλώνα θα πρέπει να τηρούνται σε όλους τους τομείς πολιτικής της ΕΕ, με τη χρήση της οριζόντιας ρήτρας (3).

1.4.

Ο ΕΠΚΔ υλοποιείται επί του παρόντος με νομοθετικά και μη νομοθετικά μέτρα, μέσω ειδικής χρηματοδότησης και μέσω αλλαγών στη διαδικασία του Εξαμήνου, η οποία θα πρέπει να αποσκοπεί στην ενεργοποίηση ανοδικής σύγκλισης, με τον καθορισμό ελάχιστων κοινωνικών προτύπων για τη δημιουργία κοινών ισότιμων όρων ανταγωνισμού.

1.5.

Είναι σημαντικό να θεσπιστούν και να κατοχυρωθούν βασικά πρότυπα για αξιόπιστα και αποτελεσματικά συστήματα κοινωνικής προστασίας (4), καθώς και για θεμελιώδεις υπηρεσίες γενικού συμφέροντος, οι οποίες θα πρέπει να αξιολογούνται σε τακτική βάση από ανεξάρτητους αξιολογητές.

1.6.

Η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να προτείνουν μηχανισμούς για την κατάλληλη συμμετοχή όλων των αντιπροσωπευτικών κοινωνικών φορέων, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών εταίρων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών σε όλα τα ενδεδειγμένα επίπεδα κατά την εφαρμογή του ΕΠΚΔ (5). Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στους διαφορετικούς ρόλους και την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε εθνικό επίπεδο, οι οποίες μπορούν να προβλέπουν ή να αποτελούν εναλλακτική λύση στη νομοθεσία σε συγκεκριμένους τομείς της αγοράς εργασίας.

1.7.

Η υλοποίηση του ΕΠΚΔ απαιτεί ισχυρή δημοσιονομική βάση και επενδύσεις σε επίπεδο ΕΕ και κρατών μελών, μέσω κατάλληλης χρηματοδότησης εντός του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ), με την εφαρμογή ενός «χρυσού κανόνα» για τις δημόσιες επενδύσεις με κοινωνικό σκοπό και με τη βοήθεια των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (ΕΔΕΤ), τα οποία μπορούν να επικεντρωθούν σαφέστερα στον ΕΠΚΔ και σε κατάλληλες φορολογικές πολιτικές (6).

1.8.

Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και τα Εθνικά Προγράμματα Μεταρρυθμίσεων —που ισχύουν εξίσου και για χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ— και ο κοινωνικός πίνακας αποτελεσμάτων αποτελούν βασικό μέσο για την υλοποίηση και την παρακολούθηση του πυλώνα (7).

1.9.

Μια νέα διαδικασία Ευρωπαϊκού Εξαμήνου θα πρέπει να επιτύχει τους κοινωνικούς στόχους στο πλαίσιο της παρακολούθησης των κοινωνικών ανισορροπιών και, ταυτόχρονα, θα πρέπει να θεσπιστούν νέοι μετρήσιμοι δείκτες, καθώς και στοχευμένες ειδικές ανά χώρα συστάσεις.

1.10.

Η τακτική παρακολούθηση της εφαρμογής του ΕΠΚΔ, μέσω υποχρεωτικής διαβούλευσης με τους κοινωνικούς ενδιαφερόμενους φορείς, θα πρέπει να προαχθεί. Η ΕΟΚΕ προτείνει τη θέσπιση Φόρουμ Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΕ συνδεδεμένου με τη διαδικασία του Εξαμήνου.

1.11.

Η ΕΟΚΕ έχει ήδη ζητήσει έναν σαφή και συντονισμένο οδικό χάρτη για τον καθορισμό των προτεραιοτήτων ενόψει της εφαρμογής του πυλώνα και της επιβολής των υφιστάμενων κοινωνικών δικαιωμάτων και προτύπων. Οι θεμελιώδεις ανάγκες και τα δικαιώματα ιδίως των ευάλωτων ομάδων, οι ανισότητες όσον αφορά τις ευκαιρίες, το εισόδημα και τον πλούτο εντός και μεταξύ των κρατών μελών, οι πολιτικές ένταξης και οι κατάλληλες συνθήκες για τις δημόσιες και τις μη κερδοσκοπικές υπηρεσίες και τις κοινωνικές επιχειρήσεις αποτελούν πτυχές που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα.

1.12.

Η παρούσα γνωμοδότηση καθορίζει γενικές κατευθυντήριες γραμμές, παρέχει μια γενική αξιολόγηση των πρώτων βημάτων και διατυπώνει συστάσεις σχετικά με τα κυριότερα μέσα. Παρέχει επικαιροποιημένα στοιχεία σχετικά με την πρόοδο που σημειώθηκε σε επίπεδο ΕΕ όσον αφορά τα εγκεκριμένα μέτρα και τα διαθέσιμα μέσα, υποδιαιρούμενα στους τρεις κύριους τομείς του ΕΠΚΔ —ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση στην αγορά εργασίας· δίκαιες συνθήκες εργασίας· και κοινωνική προστασία και ένταξη— και υποβάλλει προτάσεις για τα επόμενα βήματα.

2.   Πλαίσιο και κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή

2.1.

Ο ΕΠΚΔ διακηρύχθηκε επίσημα κατά την κοινωνική σύνοδο κορυφής για τη δίκαιη απασχόληση και την ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Γκέτεμποργκ τον Νοέμβριο του 2017. Απορρέει από τις πρωταρχικές αρχές των ευρωπαϊκών Συνθηκών που κατοχυρώνουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, η εφαρμογή των οποίων παραμένει ευθύνη όλων των αρμόδιων φορέων. Τα άρθρα 9 και 151 της ΣΛΕΕ καθορίζουν τους στόχους του ευρωπαϊκού κοινωνικού προτύπου, οι οποίοι πρέπει να προσαρμόζονται στις αλλαγές που σημειώνονται στον κόσμο της εργασίας και στις κοινωνίες μας, στο πλαίσιο μιας νέας στρατηγικής χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς.

2.2.

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη εισήγαγαν και βελτίωσαν σταδιακά τις πολιτικές που αποσκοπούν στην επίτευξη καλύτερων συνθηκών διαβίωσης και εργασίας για τους πολίτες τους, με γνώμονα ένα ευρωπαϊκό κοινωνικό πρότυπο το οποίο συνιστά εργαλείο ανταγωνιστικότητας για την ευρωπαϊκή οικονομία, και αναγνώρισαν, συγχρόνως, ότι η εφαρμογή και η επικαιροποίησή του παραμένουν στόχος της ΕΕ. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, των κοινωνικών ομάδων και των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης. Πολλές χώρες αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ορισμένες χώρες της ΕΕ διαθέτουν πιο συμμετοχικά κοινωνικά συστήματα, ενώ άλλες δεν πληρούν τις θεμελιώδεις απαιτήσεις. Ο ΕΠΚΔ θα πρέπει να οδηγήσει το εθνικό και το ενωσιακό επίπεδο στην εξεύρεση σύγχρονων λύσεων για τα τρέχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες και στην εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού για βιώσιμες επιχειρήσεις στο πλαίσιο του παγκόσμιου ανταγωνισμού. Ο ΕΠΚΔ αποτελεί δέσμευση η οποία θα πρέπει να αναληφθεί από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τα κράτη μέλη, τους κοινωνικούς εταίρους, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και όλους τους άλλους ενδιαφερόμενους φορείς βάσει των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων τους, με πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και προς άμεσο όφελος όλων των πολιτών.

2.3.

Η πρόσφατη Διακήρυξη για την εκατοστή επέτειο της ΔΟΕ με θέμα το Μέλλον της Εργασίας, που υιοθετήθηκε κατά τη Διεθνή Διάσκεψη Εργασίας, προσδιορίζει σημαντικούς τομείς δράσεις και προτείνει μέτρα για τον εκσυγχρονισμό του εργατικού δικαίου και την πρόληψη του αποκλεισμού· επίσης, προβλέπει ένα σύνολο επενδύσεων στις ικανότητες των ατόμων, στους οργανισμούς εργασίας και στην αξιοπρεπή και βιώσιμη εργασία, στοιχεία τα οποία μπορούν να διαμορφώσουν το καλύτερο δυνατό περιβάλλον για την άνθιση των επιχειρήσεων και την πραγματοποίηση προόδου εκ μέρους των μεμονωμένων ατόμων προς δικαιότερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, με σεβασμό των εθνικών συνθηκών και του ιδιαίτερου ρόλου των κοινωνικών εταίρων.

2.4.

Το θεματολόγιο των Ηνωμένων Εθνών με ορίζοντα το 2030 θέτει 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ), τους οποίους η ΕΕ έχει δεσμευτεί να επιτύχει μέχρι το 2030 και η υλοποίηση του ΕΠΚΔ αναμένεται να συμβάλει στην εκπλήρωση αυτής της επιδίωξης.

2.4.1.

Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι ένα ρεαλιστικό μέλλον για την Ευρώπη μπορεί να βασιστεί μόνο στον συνδυασμό μιας υγιούς οικονομικής βάσης και μιας ισχυρής κοινωνικής διάστασης. Είναι πεπεισμένη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μια ανανεωμένη συναίνεση σχετικά με μια βιώσιμη οικονομική και κοινωνική στρατηγική που θα τη βοηθήσει να τηρήσει την υπόσχεσή της για την επιδίωξη ισόρροπης οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής προόδου που θα βελτιώνουν περαιτέρω την ευημερία των πολιτών της (8).

2.4.2.

Στη Διακήρυξη του Σιμπίου της 9ης Μαΐου 2019 (9), τα κράτη μέλη της ΕΕ δεσμεύτηκαν να φέρουν αποτελέσματα εκεί όπου έχει μεγαλύτερη σημασία, να συνεχίσουν να έχουν μεγάλη παρουσία στα μεγάλα θέματα και να τηρούν πάντα την αρχή της δίκαιης μεταχείρισης.

2.5.

Σε επίπεδο ΕΕ, ο ΕΠΚΔ υλοποιείται μέχρι στιγμής μέσω:

1)

νομοθετικών και μη νομοθετικών μέτρων, με έμφαση στην επιβολή και την εξέταση του υφιστάμενου Κοινωνικού Κεκτημένου, με δυνητική επικαιροποίησή του όπου χρειάζεται·

2)

ειδικής χρηματοδότησης· και

3)

ορισμένων πρώτων αλλαγών στη διαδικασία του Εξαμήνου.

2.6.   Νομοθετικά και μη νομοθετικά μέτρα σε ενωσιακό και σε εθνικό επίπεδο

2.6.1.

Απαιτούνται ανοιχτές, δυναμικές και κινητές αγορές εργασίας για τη στήριξη νέων και πιο διαφοροποιημένων επαγγελματικών σταδιοδρομιών και ομαλών μεταβάσεων μεταξύ θέσεων εργασίας, τομέων και καθεστώτων απασχόλησης. Απαιτείται δράση για την κάλυψη των αναντιστοιχιών στην αγορά εργασίας. Τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης πρέπει να είναι πιο καλά προσαρμοσμένα στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να εξετάζουν θετικά μέτρα για την προώθηση της ενεργού γήρανσης του εργατικού δυναμικού, την ενίσχυση της βιωσιμότητας και της καταλληλότητας των συνταξιοδοτικών συστημάτων και την ένταξη των μεταναστών στο εργατικό δυναμικό.

2.6.2.

Κατά την ανάληψη δράσης για την εφαρμογή του πυλώνα, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία πολιτικής που κρίνουν απαραίτητα για την επίτευξη των κοινών τους στόχων, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων πολιτικής και νομοθετικών μέτρων. Η αρχή της επικουρικότητας και της αναλογικότητας και οι δεσμευτικού χαρακτήρα αξίες, στόχοι και αρχές των Συνθηκών θα καθορίσουν σε ποιο επίπεδο θα πρέπει να αναληφθούν αυτές οι δράσεις, με προτεραιότητα στο επίπεδο που παρέχει τη βέλτιστη προστιθέμενη αξία στους ενδιαφερόμενους φορείς και συμβάλλει στην αποτελεσματική εφαρμογή του ΕΠΚΔ. Η κατανομή των αρμοδιοτήτων και, όπου κρίνεται σκόπιμο, η ρήτρα «μη υποβάθμισης», όπου είναι σκόπιμο, θα πρέπει να γίνονται σεβαστές.

2.6.3.

Για λόγους συμμετοχικής δημοκρατίας και βελτίωσης της νομοθεσίας, η ΕΕ και τα κράτη μέλη θα ζητούν προηγουμένως τη γνώμη των κοινωνικών εταίρων, σύμφωνα με τα Άρθρα 153-155. Εάν, κατά τη διάρκεια της εν λόγω διαβούλευσης, οι κοινωνικοί εταίροι εκδηλώσουν την πρόθεσή τους να ενεργήσουν αυτόνομα σε ένα σύστημα κοινωνικού διαλόγου, η ΕΕ και τα κράτη μέλη θα απέχουν από παρεμβάσεις στον συγκεκριμένο τομέα πολιτικής εφόσον οι κοινωνικοί εταίροι είναι σε θέση να υλοποιήσουν τους στόχους της προβλεπόμενης δράσης.

2.6.4.

Το πεδίο αρμοδιοτήτων και η συμμετοχή άλλων ενδιαφερόμενων φορέων, όπως λόγου χάρη, δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες, ενώσεις παρόχων μη κερδοσκοπικών κοινωνικών και στεγαστικών υπηρεσιών, υπηρεσίες δημόσιας ασφάλισης, επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας, υπηρεσίες πρόνοιας και οργανώσεις της νεολαίας, καταναλωτές κοινωνικών υπηρεσιών και εκπρόσωποι ευάλωτων ομάδων, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την υλοποίηση του ΕΠΚΔ.

2.6.5.

Τα κράτη μέλη, τα όργανα της ΕΕ, οι κοινωνικοί εταίροι και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών θα πρέπει να παρακολουθούν την υλοποίηση του ΕΠΚΔ και την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων μέτρων. Τα όργανα της ΕΕ θα πρέπει να στηρίζουν τα κράτη μέλη και τους κοινωνικούς εταίρους σε εθνικό επίπεδο κατά την υλοποίηση του ΕΠΚΔ.

2.6.6.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία σε κατάλληλους τομείς θα πρέπει να θέτει ένα πλαίσιο με γενικά και σαφή κοινά πρότυπα, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τις ειδικές εθνικές συνθήκες, θα προσαρμόζεται εύκολα στην πολυμορφία των κοινωνικών συστημάτων και στον ρόλο των ενδιαφερομένων φορέων, θα αναγνωρίζει αποτελεσματικά και εκτελεστά κοινωνικά δικαιώματα για τους πολίτες σε ενωσιακό και σε εθνικό επίπεδο, και θα προσδίδει ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία (10). Οι στόχοι του πυλώνα θα πρέπει να τηρούνται σε όλους τους τομείς πολιτικής της ΕΕ, μεταξύ άλλων και με τη χρήση της οριζόντιας ρήτρας (άρθρο 9 της ΣΛΕΕ).

2.6.7.

Η υλοποίηση του ΕΠΚΔ στοχεύει στην ενεργοποίηση ανοδικής σύγκλισης, στη βελτίωση των κοινωνικών και εργασιακών συνθηκών για τους Ευρωπαίους εργαζόμενους και πολίτες, στην ενδυνάμωση και στη δημιουργία αποτελεσματικών και αξιόπιστων συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης (11), καθώς και σύγχρονων, βασισμένων στην επιστήμη και αξιολογούμενων βάσει ποιότητας κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών υγείας, ιδίως δημόσιων και μη κερδοσκοπικών, στον καθορισμό ελάχιστων προτύπων για την καταπολέμηση του κοινωνικού ντάμπινγκ και, ταυτόχρονα, στη δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού για την επίτευξη οικονομιών με υψηλές επιδόσεις, θέσεων εργασίας και βιώσιμες επιχειρήσεις, ενισχύοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ΕΕ. Οι στρατηγικές κοινωνικής πολιτικής θα πρέπει να συνεκτιμούν τα συμφέροντα των ΜΜΕ και να τους παρέχουν θεμιτές συνθήκες στην αγορά. Είναι σημαντικό να θεσπιστούν και να κατοχυρωθούν βασικά πρότυπα για τις θεμελιώδεις υπηρεσίες γενικού συμφέροντος, όπως η στέγαση, η ύδρευση και οι κοινωνικές υπηρεσίες, οι οποίες θα πρέπει να αξιολογούνται σε τακτική βάση από ανεξάρτητους αξιολογητές (ερευνητικά ινστιτούτα, ακαδημίες κλπ.) που μπορούν να υποστηρίζονται οικονομικά και να έχουν τη δυνατότητα να δημοσιοποιούν τις εκθέσεις τους. Οι θεμελιώδεις ανάγκες των πολιτών και των ευάλωτων ομάδων και οι επικίνδυνες αποκλίσεις όσον αφορά τις ευκαιρίες, το εισόδημα και τον πλούτο εντός και μεταξύ των κρατών μελών αποτελούν πτυχές που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα.

2.6.8.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στον διαφορετικό ρόλο των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε εθνικό επίπεδο και των συλλογικών συμβάσεων, οι οποίες μπορούν να προβλέπουν νομοθεσία ή να αποτελούν μια εναλλακτική της λύση, ρυθμίζοντας συγκεκριμένους τομείς της αγοράς εργασίας και των εργασιακών σχέσεων. Ως εκ τούτου, οι κοινωνικοί εταίροι μπορούν να επιτελέσουν κάποιο ρόλο στη διαδικασία εφαρμογής, αποδεικνύοντας ότι είναι σε θέση να επιτύχουν το ίδιο νομικό αποτέλεσμα. Σε ορισμένα κράτη μέλη, οι διαδικασίες συλλογικών εργασιακών διαπραγματεύσεων δεν είναι διαρθρωμένες και η κάλυψη των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι πολύ περιορισμένη, με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να υφίστανται ανισότητες όσον αφορά τη χορήγηση των κοινωνικών δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται στον ΕΠΚΔ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να παρεμβαίνει ο νόμος.

2.6.9.

Η τετραμερής δήλωση με τίτλο «Μια νέα αρχή για τον κοινωνικό διάλογο» ενθαρρύνει την ανάπτυξη αποτελεσματικών συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η κοινή δέσμευση των κοινωνικών εταίρων για την εφαρμογή του ΕΠΚΔ αντικατοπτρίζεται στο κοινό πρόγραμμα εργασίας των Ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων για την περίοδο 2019-2021, το οποίο θα υλοποιηθεί επίσης σε εθνικό επίπεδο, συνεισφέροντας στην εθνική διαδικασία μεταρρύθμισης. Το πρόγραμμα εργασίας για την περίοδο 2019-2021 θα υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για θέματα που συνδέονται με την εφαρμογή του ΕΠΚΔ, όπως οι διαπραγματεύσεις για μια αυτόνομη συμφωνία-πλαίσιο όσον αφορά την ψηφιοποίηση, συμπεριλαμβανομένων ευκαιριών και ρυθμίσεων σχετικά με τη σύνδεση και την αποσύνδεση, αλλά και τη βελτίωση των επιδόσεων των αγορών εργασίας και των κοινωνικών συστημάτων, καθώς και την ανάπτυξη δεξιοτήτων (12).

2.6.10.

Ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών πρέπει να αναγνωριστεί καλύτερα και να ενισχυθεί. Χρειάζεται να ενισχυθεί ο διάλογος με τους πολίτες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των νέων (13) και όσων βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση ή αντιμετωπίζουν διακρίσεις, αισθάνονται ότι είναι σε θέση να συμμετάσχουν πλήρως στον σχεδιασμό, στην εφαρμογή και στην αναθεώρηση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων (14). Η ΕΟΚΕ εγκαινιάζει μόλις τους εθνικούς διαλόγους σε επιλεγμένα κράτη μέλη σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να βελτιωθεί η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στον κύκλο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου (15).

2.6.11.

Η Επιτροπή έχει λάβει πρακτικά μέτρα για την υλοποίηση του πυλώνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δημοσίευσε πρόσφατα επικαιροποιημένο ενημερωτικό δελτίο που περιέχει τις νομοθετικές και τις μη νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν υιοθετηθεί μέχρι σήμερα (16). Η ΕΟΚΕ έχει ήδη ζητήσει έναν σαφή και συντονισμένο οδικό χάρτη (17) για τον καθορισμό των προτεραιοτήτων ενόψει της εφαρμογής του πυλώνα.

2.6.12.

Τα μέτρα για την εφαρμογή του ΕΠΚΔ θα πρέπει να βασίζονται σε επιστημονική ανάλυση της τρέχουσας νομικής και πρακτικής κατάστασης των κοινωνικών πολιτικών και των πολιτικών υγείας σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο και να περιλαμβάνουν τη συμμετοχή των κοινωνικών ενδιαφερόμενων φορέων. Η ΕΟΚΕ προτείνει τη θέσπιση Φόρουμ Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΕ: η ΕΕ χρειάζεται ένα μόνιμο φόρουμ επικοινωνίας, βέλτιστων πρακτικών, αξιολόγησης, σεμιναρίων εμπειρογνωμόνων, κοινωνικών προγραμμάτων, συμμόρφωσης με τους κανόνες της ΕΕ και των κρατών μελών, καθώς και μεταρρυθμιστικών έργων για τις εθνικές και τις ενωσιακές πολιτικές. Δεδομένου ότι η καλύτερη επιβολή των υφιστάμενων κοινωνικών δικαιωμάτων εξακολουθεί να αποτελεί πηγή ανησυχίας, η Επιτροπή και τα κράτη μέλη οφείλουν να βελτιώσουν τη συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ. Το νέο Φόρουμ θα πρέπει να είναι στενά συνδεδεμένο με την ΕΟΚΕ και τη διαδικασία του Εξαμήνου.

2.6.13.

Στα μη νομοθετικά μέτρα, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν συμπληρωματικά εργαλεία για την αποτελεσματική εφαρμογή του ΕΠΚΔ, περιλαμβάνονται μη δεσμευτικές νομικές πράξεις, όπως η αμοιβαία αναγνώριση των αποτελεσματικών συστημάτων, τα κοινά κίνητρα, η ανοιχτή μέθοδος συντονισμού, η αμοιβαία μάθηση, οι αξιολογήσεις από ομοτίμους, η συμμετοχή των κρατών μελών στα μέσα ενημέρωσης, καθώς και προγράμματα αντικινήτρων (18). Η EOKE επικροτεί τις πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών και των ενδιαφερόμενων φορέων, οι οποίες μπορούν να υποστηριχθούν χρηματοδοτικά, όπως π.χ. ο συνασπισμός “Stand Up for the Social Pillar” (19) (Ας υπερασπιστούμε τον κοινωνικό πυλώνα).

2.7.   Δημοσιονομικές πολιτικές και συνεκτική και στοχοθετημένη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ

2.7.1.

Για την ορθή εφαρμογή του, ο ΕΠΚΔ απαιτεί δημοσιονομικά περιθώρια και επενδύσεις τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο· θα πρέπει δε να ενσωματωθεί στις οικονομικές, χρηματοπιστωτικές και δημοσιονομικές πολιτικές, καθώς και στη μελλοντική στρατηγική της ΕΕ, σύμφωνα με μια ολιστική και συνεκτική προσέγγιση. Ο στόχος της ενίσχυσης της παραγωγικότητας και της μείωσης των εισοδηματικών ανισοτήτων μέσω της εκπαίδευσης, της χειραφέτησης και της κοινωνικής ένταξης διαδραματίζει εν προκειμένω καθοριστικό ρόλο (20). Η υλοποίηση του ΕΠΚΔ θα πρέπει να αποτελέσει μία από τις κατευθυντήριες αρχές για τον καθορισμό του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ) της ΕΕ. Αυτό προϋποθέτει τη συνεκτική χρήση των κονδυλίων και τη μετατροπή του πυλώνα σε πυξίδα για τα επιχειρησιακά προγράμματα και σε εργαλείο για τον προσδιορισμό του αντικτύπου των Επενδυτικών και Διαρθρωτικών Ταμείων, του ΕΚΤ+ και του ταμείου InvestEU, καθώς και όλων των άλλων σχετικών κονδυλίων του προϋπολογισμού της ΕΕ. Τα κριτήρια για την πρόσβαση στα κονδύλια της ΕΕ θα πρέπει να παραπέμπουν στα δικαιώματα και στις αρχές του πυλώνα, με εποικοδομητικό και ενδεδειγμένο τρόπο, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις εθνικές συνθήκες και τη συνεισφορά όλων των κοινωνικών ενδιαφερομένων φορέων. Τα ενωσιακά κονδύλια δεν θα πρέπει να αντικαθιστούν τη δημόσια χρηματοδότηση σύγχρονων, ποιοτικών και προσβάσιμων συστημάτων κοινωνικής ασφάλειας εκ μέρους και εντός των κρατών μελών.

2.7.2.

Οι διαπραγματεύσεις για το επόμενο ΠΔΠ θα πρέπει να αποσκοπούν στην εξασφάλιση κατάλληλης χρηματοδότησης για τις πολιτικές απασχόλησης και τις κοινωνικές πολιτικές. Οι κανόνες της ΕΕ που διέπουν τον προϋπολογισμό και το χρέος (21) θα πρέπει να αναθεωρηθούν με γνώμονα τον σεβασμό τόσο των θεμελιωδών δικαιωμάτων όσο και των στόχων των Συνθηκών και του ΕΠΚΔ. Οι οικονομίες με υψηλές επιδόσεις, ο έλεγχος του χρέους και οι κοινωνικοί στόχοι θα πρέπει να επιτυγχάνουν τη δέουσα ισορροπία. Όπως έχει επισημάνει επανειλημμένα η ΕΟΚΕ (22), η αύξηση των δημόσιων επενδύσεων στα κράτη μέλη μπορεί να διευκολυνθεί με την εφαρμογή ενός «χρυσού κανόνα» για τις δημόσιες επενδύσεις με κοινωνικό σκοπό, ο οποίος θα προσέδιδε μεγαλύτερη ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες. Η αύξηση του εισοδηματικού επιπέδου, η βιώσιμη ανάπτυξη, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η πρόληψη του αποκλεισμού αποτελούν κοινούς στόχους προς συνεκτίμηση. Η υποστήριξη περισσότερων δημοσίων επενδύσεων μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί, ειδικότερα, με τη χρήση των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, τα οποία μπορούν να επικεντρωθούν σαφέστερα στους στόχους του ΕΠΚΔ (23). Με την εφαρμογή ενδεδειγμένων φορολογικών πολιτικών επικεντρωμένων, μεταξύ άλλων, στην αποτελεσματική καταπολέμηση της φορολογικής απάτης, της φοροαποφυγής και του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού, αναμένεται ότι θα καταστεί δυνατή η άντληση πρόσθετων κονδυλίων ως συμβολή στη χρηματοδότηση του ΕΠΚΔ (24).

2.8.   Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο

2.8.1.

Ο ΕΠΚΔ επηρεάζει την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση. Έχει ήδη ενσωματωθεί στα έγγραφα-ορόσημο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και αποτέλεσε αντικείμενο ειδικών ανά χώρα συστάσεων (ΣΑΧ) το 2018. Η κοινή έκθεση για την απασχόληση (ΚΕΑ) του 2019 (25) απέκτησε εξέχοντα ρόλο στο Εξάμηνο της ΕΕ, μαζί με την Ετήσια Επισκόπηση της Ανάπτυξης (ΕΕΑ).

2.8.2.

Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και τα Εθνικά Προγράμματα Μεταρρυθμίσεων —που ισχύουν εξίσου και για χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ— αποτελούν βασικό μέσο για την υλοποίηση και την παρακολούθηση του πυλώνα (26). Για την επίτευξη προόδου, ενδέχεται να απαιτηθεί η υιοθέτηση πλαισίου αναφοράς, δεικτών συγκριτικής αξιολόγησης και συντονισμένων ανταλλαγών σε θέματα πολιτικής για τη στήριξη των προσπαθειών των κρατών μελών, των οργάνων της ΕΕ και των κοινωνικών εταίρων με στόχο τη βελτίωση των επιδόσεων των πολιτικών απασχόλησης και των κοινωνικών πολιτικών.

Ο κοινωνικός πίνακας αποτελεσμάτων θα πρέπει να παρακολουθεί τακτικά την πρόοδο που σημειώνεται όσον αφορά την εφαρμογή του πυλώνα τόσο στην κοινή έκθεση για την απασχόληση (ΚΕΑ) όσο και στις ανά χώρα εκθέσεις. Θα πρέπει να λειτουργεί κατά τρόπο ενοποιημένο με τους ήδη υφιστάμενους δείκτες επιδόσεων απασχόλησης (ΔΕΑ) και επιδόσεων κοινωνικής προστασίας (ΔΕΚΠ) που έχουν αναπτύξει τα κράτη μέλη. Ο κοινωνικός πίνακας αποτελεσμάτων μπορεί να βελτιωθεί, δεδομένου ότι η τεχνική συγκριτικής αξιολόγησής του (βάσει της απόστασης από τους μέσους όρους της ΕΕ) ενδέχεται να οδηγήσει σε υπερβολικά αισιόδοξη παρουσίαση των κοινωνικών επιδόσεων των κρατών μελών. Οι 14 δείκτες του πίνακα αποτελεσμάτων και οι επιμέρους δείκτες (συνολικά 35) θα πρέπει να υπόκεινται σε συνεχή αναθεώρηση, με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, προκειμένου να προσαρμόζονται στους πολιτικούς στόχους και στις μεταβαλλόμενες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που παρατηρούνται στην Ευρώπη.

2.8.3.

Ένα νέο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο θα πρέπει να επιτύχει τους κοινωνικούς στόχους στο πλαίσιο της παρακολούθησης των κοινωνικών ανισορροπιών προκειμένου να εξισορροπηθεί η κυριαρχία των δημοσιονομικών και των μακροοικονομικών απαιτήσεων. Ο κοινωνικός πίνακας αποτελεσμάτων θα πρέπει να παρακολουθεί και να καλύπτει το σύνολο των δικαιωμάτων και των αρχών που θεσπίζονται στον πυλώνα, αλλά και να περιλαμβάνει βελτιωμένους και νέους μετρήσιμους δείκτες. Πέραν των στατιστικών δεδομένων, αυτοί οι δείκτες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πτυχές, όπως η πραγματική πρόσβαση σε ποιοτικές κοινωνικές υπηρεσίες, τα εκτελεστά κοινωνικά δικαιώματα, η κοινωνική και εργασιακή ένταξη των μεταναστών, η κάλυψη των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η συμμετοχή των κοινωνικών ενδιαφερόμενων φορέων στη διαδικασία του Εξαμήνου και η πρόσβαση σε προγράμματα μαθητείας και σε ποιοτική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η Επιτροπή θα πρέπει να παρακολουθεί την εφαρμογή των εθνικών σχεδίων μεταρρυθμίσεων σε στενή συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και τις ενδιαφερόμενες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, προωθώντας έτσι κοινωνικές ανά χώρα συστάσεις. Ο αριθμός και η δομή των συστάσεων θα πρέπει να ενδείκνυνται και να εξασφαλίζουν την παρακολούθηση της προόδου που επιτυγχάνεται όσον αφορά τις προτεραιότητες που καθορίζονται στον χάρτη πορείας.

2.8.4.

Η συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων θα πρέπει να ενισχυθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της ΣΛΕΕ, εξασφαλίζοντάς τους τη δυνατότητα να εκφέρουν γνώμη για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των οικονομικών και των κοινωνικών πολιτικών, αλλά και των πολιτικών απασχόλησης, σύμφωνα με τις εθνικές πρακτικές. Η έγκαιρη και ουσιαστική συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων είναι απαραίτητη προκειμένου να βελτιωθεί η δραστηριοποίησή τους στο πλαίσιο των εν λόγω πολιτικών, πράγμα το οποίο διευκολύνει, με τη σειρά του, την επιτυχή εφαρμογή τους κατά τρόπο ώστε να εξισορροπούνται τα συμφέροντα των εργαζομένων και των εργοδοτών. Η συνεργασία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για επιτυχείς, βιώσιμες και χωρίς αποκλεισμούς οικονομικές πολιτικές, αλλά και για πολιτικές σχετικές με την απασχόληση και την κοινωνική ένταξη (27) Η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους θα πρέπει να είναι υποχρεωτική (28).

2.8.5.

Η συμμετοχή οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, ενώσεων φορέων παροχής υπηρεσιών και δημόσιων ασφαλιστικών οργανισμών έχει επίσης αποδειχθεί αποτελεσματική για τον σχεδιασμό πολιτικών που εφαρμόζουν τον ΕΠΚΔ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

2.8.6.

Λαμβάνοντας υπόψη τον ολοένα και σημαντικότερο ρόλο που διαδραματίζει το Εξάμηνο της ΕΕ στην καθοδήγηση των δαπανών του ενωσιακού προϋπολογισμού, αυτό δεν θα πρέπει να αποβαίνει σε βάρος των σημερινών ή των μελλοντικών ρητρών που διασφαλίζουν τη διαφάνεια, τον ανοικτό χαρακτήρα και τη λογοδοσία κατά τον προγραμματισμό και τη διάθεση των κονδυλίων του προϋπολογισμού της ΕΕ.

2.8.7.

Καλά σχεδιασμένοι συγκριτικοί δείκτες μπορούν να λειτουργήσουν ως πυξίδα για τις αναγκαίες εθνικές μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση της απόδοσης των αγορών εργασίας και των κοινωνικών συστημάτων. Πρέπει να υπάρξει σαφής ιεράρχηση των υπό εξέταση ζητημάτων, με έμφαση σε αυτά που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση, καθώς και στη βιωσιμότητα, την αποτελεσματικότητα, τη συμμετοχικότητα και την αποδοτικότητα των κοινωνικών συστημάτων. Αυτή η άσκηση πρέπει να αποτελεί κοινό εγχείρημα του Συμβουλίου, της Επιτροπής, των κρατών μελών και των κοινωνικών εταίρων. Ομοίως, οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να μεριμνούν για την πλήρη συμμετοχή των εθνικών κοινωνικών εταίρων στην υλοποίηση των αρχών και των δικαιωμάτων του πυλώνα.

3.   Πορεία εφαρμογής και προτάσεις για τα επόμενα βήματα

3.1.

Το παρόν κεφάλαιο, το οποίο βασίζεται στο πλαίσιο και στις κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή και παραπέμπει στα σημεία 2.6.1, 2.6.2 και 2.6.3 όσον αφορά την κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ των οργάνων της ΕΕ και των κρατών μελών και τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων, εντοπίζει ορισμένες προτεραιότητες που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά τους επόμενους μήνες. Δεν πρόκειται, ωστόσο, για εξαντλητικό κατάλογο των δράσεων που απαιτούνται για την εφαρμογή του πυλώνα.

3.2.   Ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση στην αγορά εργασίας

3.2.1.

Το 2019 εκδόθηκε οδηγία για την για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής που αναμένεται να αποφέρει απτά οφέλη στις οικογένειες, ιδίως στις γυναίκες και τα παιδιά, με τη θέσπιση ελάχιστου προτύπου για τους γονείς και τους φροντιστές. Οι εθνικοί κοινωνικοί εταίροι διαδραματίζουν, δυνάμει του Άρθρου 153 της ΣΛΕΕ, καθοριστικό ρόλο για τη διασφάλιση, μέσω συλλογικών συμβάσεων, της ταχείας μεταφοράς της εν λόγω οδηγίας στο εθνικό δίκαιο, προσαρμόζοντας τη νομοθεσία της ΕΕ στις πραγματικές ανάγκες της εκάστοτε χώρας, με παράλληλο σεβασμό των συμφωνιών ή της νομοθεσίας που πληρούν ήδη τα πρότυπα της οδηγίας.

3.2.2.

Κατά την εφαρμογή της οδηγίας για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην εξεύρεση βιώσιμων και δίκαιων λύσεων για τη δέουσα αποζημίωση των εργαζομένων που χρησιμοποιούν τη γονική άδεια, καθώς και όσον αφορά τις ευέλικτες συνθήκες εργασίας, συμπεριλαμβανομένης μιας ενδεχόμενης αναθεώρησης των στόχων της Βαρκελώνης. Κρίνεται επίσης σκόπιμο να εξεταστεί η δυνατότητα εξασφάλισης οικονομικά προσιτών υπηρεσιών φροντίδας των παιδιών και άλλων μορφών φροντίδας, με στόχο την υποστήριξη των οικογενειών.

3.2.3.

Η ΕΟΚΕ έχει ζητήσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την ισότητα των φύλων (29). Υπό το Υπό το πρίσμα της Κοινής Δήλωσης των Ευρωπαίων Υπουργών Ισότητας των Φύλων (30), η ΕΟΚΕ ζητεί την εξάλειψη των μισθολογικών διαφορών μεταξύ των φύλων (31). Ειδικότερα, χρειάζεται να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των ΜΜΕ προκειμένου να αποφευχθούν οι υπερβολικές διοικητικές επιβαρύνσεις.

3.2.4.

Παραμένει ζωτικής σημασίας η αναγνώριση της ανάγκης να εξεταστούν και να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες των μισθολογικών διαφορών για τις μελλοντικές συντάξεις των γυναικών και των συνταξιοδοτικών διαφορών, καθώς και ο υψηλότερος κίνδυνος φτώχειας που διατρέχουν.

3.2.5.

Η ΕΟΚΕ υπογραμμίζει εκ νέου ότι η συμμετοχή στην αγορά εργασίας και η ποιότητα της εργασίας μπορούν να βελτιωθούν μέσω της αύξησης των επενδύσεων σε ενεργές πολιτικές στον τομέα της αγοράς εργασίας και της θέσπισης κοινών προτύπων για την αποτελεσματική λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών απασχόλησης (32). Αυτό ισχύει και για τις μη κερδοσκοπικές υπηρεσίες απασχόλησης, προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος μετάβασης, να διασφαλιστεί η χρήση των δεξιοτήτων που έχουν αποκτηθεί, να στηριχθούν περισσότερες και ποικιλόμορφες πορείες επαγγελματικής σταδιοδρομίας και να επιδιωχθεί η μετάβαση προς τη σταθερή απασχόληση (33). Η καταπολέμηση της μακροχρόνιας ανεργίας, η ένταξη των μεταναστών στην αγορά εργασίας και η επανένταξη όσων αισθάνονται αποθαρρημένοι αποτελεί έναν ακόμη βασικό τομέα πολιτικής ο οποίος απαιτεί επειγόντως στοχοθετημένα μέτρα, στα οποία μπορεί να περιλαμβάνεται το δικαίωμα των εργαζομένων να λαμβάνουν στήριξη για την αναζήτηση εργασίας, την κατάρτιση και την απόκτηση νέων προσόντων.

3.2.6.

Η διασφάλιση του δικαιώματος στη διά βίου μάθηση για όλους θα πρέπει να τεθεί στην ημερήσια διάταξη της ΕΕ (34). Τα εθνικά συστήματα εκπαίδευσης, κατάρτισης και μαθητείας θα πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω με ιδιαίτερη έμφαση στους κλάδους ΕΤΜΜ (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά) και με την ανάπτυξη διττών συστημάτων που θα συμβάλουν στην καλύτερη κάλυψη των αναγκών της αγοράς εργασίας.

3.3.   Δίκαιες συνθήκες εργασίας

3.3.1.

Βραχυπρόθεσμα, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην παρακολούθηση της εφαρμογής της αναθεωρημένης οδηγίας για την απόσπαση εργαζομένων, η οποία επιβεβαιώνει την αρχή της ίσης μεταχείρισης, αλλά και της οδηγίας για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας, η οποία καθορίζει ελάχιστα δικαιώματα για όλες τις εργασιακές σχέσεις, σε συνδυασμό με την ίδρυση Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας που αποσκοπεί στη βελτίωση της επιβολής του κεκτημένου της ΕΕ και της αποτελεσματικότητας των επιθεωρήσεων εργασίας.

3.3.2.

Η ΕΟΚΕ συνιστά την ενίσχυση της συμμετοχής των εργαζομένων στις εταιρείες, ιδίως με σκοπό την ενίσχυση της παραγωγικότητας και τη διαχείριση της εισαγωγής νέων τεχνολογιών, καθώς και την αξιοποίηση του αντικτύπου στην οργάνωση της εργασίας και στις δεξιότητες του εργατικού δυναμικού. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΟΚΕ προσβλέπει στην έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων σχετικά με τη συμφωνία-πλαίσιο για την ψηφιοποίηση.

3.3.3.

Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει τη θέσπιση, στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου στα αρμόδια εθνικά και περιφερειακά επίπεδα, κατάλληλων μέτρων σχετικά με τις «δίκαιες μεταβάσεις», με την πρόβλεψη μέτρων και δράσεων για τη διαχείριση, τη διαφοροποίηση και την παροχή ελάχιστης προστασίας σε περιπτώσεις αναδιοργάνωσης των χώρων εργασίας ή ομαδικών απολύσεων που προκύπτουν από διάφορες μορφές μετάβασης (τεχνολογικές, δημογραφικές, λόγω παγκοσμιοποίησης, κλιματικής αλλαγής, κυκλικής οικονομίας), συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος συμμετοχής σε συλλογικές διαπραγματεύσεις, με σκοπό την πρόβλεψη των αλλαγών και την παροχή στήριξης στους θιγόμενους εργαζομένους (εξέλιξη της οδηγίας για τις ομαδικές απολύσεις (35)). Η ΕΟΚΕ προσβλέπει επίσης στην έγκριση από τους συννομοθέτες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση.

3.3.4.

Η συμμετοχή των εργαζομένων στην εταιρική διακυβέρνηση, στο πλαίσιο των δικαιωμάτων τους για ενημέρωση και διαβούλευση, θα πρέπει να προσαρμοστεί στο νέο νομικό πλαίσιο για τις μη χρηματοοικονομικές πληροφορίες (36) και να αποσκοπεί στην εξέταση της απαιτούμενης δέουσας επιμέλειας στις απαιτήσεις περί λογοδοσίας των επιχειρήσεων.

3.3.5.

Η ΕΟΚΕ θεωρεί χρήσιμο να καθοριστούν σημεία αναφοράς που θα επιτρέπουν την αξιολόγηση της επάρκειας των χαμηλών μισθών για την πρόληψη της φτώχειας των μισθωτών, μεταξύ άλλων με την προώθηση της ανάλυσης και της ανταλλαγής ορθών πρακτικών μέσω των διαθέσιμων διαδικασιών αμοιβαίας μάθησης και με την καθιέρωση κοινών προτύπων για τον καθορισμό διαφανών και προβλέψιμων ελάχιστων μισθών, όπου υπάρχουν και εάν οι κοινωνικοί εταίροι το επιθυμούν.

3.3.6.

Λαμβάνοντας υπόψη την έμφαση που δίδεται στην υγεία και στην ασφάλεια στο πλαίσιο της Διακήρυξης για την εκατοστή επέτειο της ΔΟΕ, η ΕΟΚΕ συνιστά την ανάληψη δράσης ώστε να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να επωφεληθούν από τις καλύτερες τεχνολογίες για τη βελτίωση της υγείας και της ασφάλειας στον χώρο εργασίας και για την πρόληψη των ατυχημάτων, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο στην προστασία της ιδιωτικής ζωής και στον έλεγχο των επιδόσεων.

3.3.7.

Όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν την ίδια ευκαιρία να βασίζονται σε αποτελεσματικά συστήματα συλλογικών διαπραγματεύσεων. Όπου αυτό απαιτείται, θα πρέπει να δημιουργηθούν ή να βελτιωθούν τα νομικά και τα επιχειρησιακά πλαίσια για τη διενέργεια ελεύθερων, αυτόνομων και αποτελεσματικών συλλογικών διαπραγματεύσεων. Τα νομικά και τα επιχειρησιακά πλαίσια θα πρέπει να υποστηρίζονται μέσω των κατάλληλων πόρων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων των κοινωνικών εταίρων στο ΕΚΤ+ και την προώθηση του κοινωνικού διαλόγου και της συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων, ιδίως στο Εξάμηνο της ΕΕ.

3.4.   Κοινωνική προστασία και ένταξη

3.4.1.

Ο ΕΠΚΔ προβλέπει μέτρα για τη διασφάλιση της κοινωνικής προστασίας σε όλους τους κατοίκους της ΕΕ. Οι κοινωνικές πολιτικές σε ενωσιακό και εθνικό επίπεδο συνέβαλαν στη βελτίωση του ευρωπαϊκού κοινωνικού προτύπου, το οποίο πρέπει να επικαιροποιηθεί με βάση τους στόχους του ΕΠΚΔ. Η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της ατομικής ευθύνης —των εργαζομένων και των επιχειρήσεων με κοινωνικές εισφορές— και της αλληλεγγύης είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων που απορρέουν από τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης, της ψηφιοποίησης, της κλιματικής αλλαγής και της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού.

3.4.2.

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι αρχές και τα δικαιώματα που συνδέονται με τις θεμελιώδεις ανάγκες και τις ίσες ευκαιρίες των ευάλωτων ομάδων οι οποίες εξετάζονται στο κεφάλαιο 3 του πυλώνα, όπως των μειονεκτούντων παιδιών και νέων και των ατόμων χωρίς επαρκείς πόρους. Ένα αποτελεσματικό θεματολόγιο για τα άτομα με αναπηρία αποτελεί καίριο στόχο της ΕΟΚΕ (37). Τα θεμελιώδη δικαιώματα και οι αρχές δεν εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη μέλη. Δεν παρέχονται εγγυήσεις σε ολόκληρη την επικράτεια της ΕΕ όσον αφορά το επαρκές ελάχιστο εισόδημα (14) σε συνδυασμό με την ενεργό στήριξη της απασχόλησης (4), το επαρκές εισόδημα των ηλικιωμένων (15), την πρόσβαση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση (1), τη στέγαση και την παροχή βοήθειας στους άστεγους (19), ούτε είναι αξιόπιστα και αποτελεσματικά τα επιδόματα και οι υπηρεσίες.

3.4.3.

Οι δυνατότητες καινοτομίας με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών και της ψηφιοποίησης θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τις δημόσιες υπηρεσίες και την κοινωνική οικονομία, με παράλληλο σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών (38). Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές και πολιτιστικές προκλήσεις που ενδεχομένως δημιουργούν οι εμπορικές ψηφιακές πλατφόρμες (39) και οι ανισορροπίες στον τομέα του ανταγωνισμού, προκειμένου να ανακτηθεί μια δίκαιη βάση για τις ΜΜΕ και να επιτευχθεί τοπική ευημερία και κοινωνική ένταξη στις μειονεκτούσες περιφέρειες.

3.4.4.

Σε ορισμένα κράτη μέλη, τα επιδόματα και οι υπηρεσίες αλληλεγγύης δεν παρέχονται στους πάντες, ούτε αποτελούν αντικείμενο δικαστικής προσφυγής. Παράλληλα με τις ορθές πρακτικές και την πρόοδο, οι ανά χώρα εκθέσεις καταδεικνύουν επίσης ελάχιστα συντονισμένες και ολοκληρωμένες κοινωνικές πολιτικές, ανεπαρκή συστήματα, υψηλό κίνδυνο φτώχειας, μη ενεργό ένταξη, σημαντικές περιφερειακές διαφορές, καθώς και έλλειψη επενδύσεων και πρόσβασης σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και σε άλλες υπηρεσίες γενικού συμφέροντος. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, πρέπει να παρασχεθούν στις δημόσιες αρχές και στις αναγνωρισμένες μη κερδοσκοπικές υπηρεσίες οι κατάλληλες συνθήκες για τη διασφάλιση της παροχής ποιοτικών δημοσίων υπηρεσιών.

3.4.5.

Η ΕΟΚΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για τη σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με την πρόσβαση στην κοινωνική προστασία για τους εργαζομένους και τους αυτοαπασχολούμενους, η οποία επικεντρώνεται στα κενά που υφίστανται όσον αφορά την πρόσβαση στην κοινωνική προστασία των ατόμων που απασχολούνται με μη τυποποιημένες συμβάσεις και με διάφορες μορφές αυτοαπασχόλησης. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με περαιτέρω μέτρα για την εφαρμογή της εν λόγω σύστασης, όπως η θέσπιση αξιολόγησης με βάση τόσο το πλαίσιο παρακολούθησης που συμφωνήθηκε στη σύσταση όσο και τα σχέδια δράσης που υποβάλλουν τα κράτη μέλη και τις συνεισφορές των κοινωνικών εταίρων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

3.4.6.

Απαιτείται επίσης επειγόντως η ενίσχυση της ικανότητας των κρατών μελών να ενεργοποιούν τις κοινωνικές μεταβιβάσεις για την κάλυψη των βασικών αναγκών των ατόμων από τη γέννηση έως τα γεράματά τους. Αυτό συνεπάγεται:

την υιοθέτηση ευρωπαϊκής οδηγίας-πλαισίου σχετικά με το ελάχιστο εισόδημα για την εξάλειψη της φτώχειας και την προώθηση μιας αγοράς εργασίας χωρίς αποκλεισμούς (40)·

τη διερεύνηση της δυνατότητας καθορισμού κοινών ελάχιστων προτύπων στον τομέα της ασφάλισης ανεργίας στα κράτη μέλη της ΕΕ (41)·

την εξασφάλιση της δυνατότητας πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία σε κοινωνικά και πολιτικά καθήκοντα·

την επανεξέταση του τύπου για «το κόστος της γήρανσης» και την αντικατάστασή του από την έννοια της «αξιοπρεπούς γήρανσης», η οποία θέτει την επάρκεια των συντάξεων, τις υπηρεσίες υγείας και τη μακροχρόνια φροντίδα στο επίκεντρο της οικονομικής διακυβέρνησης, χωρίς να λησμονείται η έμφαση στη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων·

τη διαμόρφωση ειδικών προγραμμάτων για τη δημόσια στέγαση και την πρόσβαση στη στέγαση προς όφελος των νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος·

την επένδυση σε δομές φροντίδας παιδιών προς άμεσο όφελος των παιδιών και των μειονεκτούντων νέων· η ΕΟΚΕ επικροτεί την πρόταση της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσον αφορά τη θέσπιση εγγύησης για τα παιδιά· και

την εξασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτική εκπαίδευση για όλους και την επέκταση της εγγύησης για τη νεολαία.

3.4.7.

Η ΕΟΚΕ καλεί τους συννομοθέτες της ΕΕ να προβούν στην επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων σχετικά με την αναθεώρηση του κανονισμού αριθ. 883/2004 για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και προτρέπει τα κράτη μέλη να επιταχύνουν την εφαρμογή της ευρωπαϊκής πράξης για την προσβασιμότητα.

3.4.8.

Ο ρόλος των κοινωνικών υπηρεσιών, των επιχειρήσεων της κοινωνικής οικονομίας και των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων θα πρέπει να προαχθεί με στοχοθετημένα μέτρα και ειδική χρηματοδότηση.

3.5.   Μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα

3.5.1.

Ο ΕΠΚΔ θα πρέπει να αναδιαμορφώσει τα χαρακτηριστικά και τις απαιτήσεις της βελτίωσης της νομοθεσίας σε ενωσιακό και σε εθνικό επίπεδο, έτσι ώστε όλα τα κριτήρια, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης κόστους-οφέλους, να αντικατοπτρίζουν πλήρως τον οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο στους υπό ρύθμιση τομείς, με παράλληλη συνεκτίμηση του αντικτύπου στις ΜΜΕ.

3.5.2.

Οι τοπικές αρχές, οι κοινωνικοί εταίροι και άλλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών θα πρέπει να διαθέτουν συγκεκριμένους πόρους, συμπεριλαμβανομένων ειδικών κονδυλίων του προϋπολογισμού, για την ενθάρρυνση και τη στήριξη των δράσεων που οφείλουν να αναλαμβάνουν για την υλοποίηση του ΕΠΚΔ (διασκέψεις, μελέτες, κατάρτιση, ενημέρωση, ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων κλπ.).

Βρυξέλλες, 25 Σεπτεμβρίου 2019.

Ο Πρόεδρος

της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Luca JAHIER


(1)  ΕΕ C 81 της 2.3.2016, σ. 145, σημεία 1.2 και 2.2.

(2)  Π.χ. στις γνωμοδοτήσεις της ΕΕ C 13 της 15.1.2016, σ. 40, ΕΕ C 81 της 2.3.2018, σ. 145 και ΕΕ C 440 της 6.12.2018, σ. 135.

(3)  Άρθρο 9 της ΣΛΕΕ.

(4)  ΕΕ C 13 της 15.1.2016, σ. 40.

(5)  Όπως αναφέρονται στο σημείο 2.6.3.

(6)  ΕΕ C 262 της 25.7.2018, σ. 1, σημεία 1.5 και 1.6.

(7)  ΕΕ C 125 της 21.4.2017, σ. 10, σημείο 6.3.1.

(8)  EE C 81 της 2.3.2018, σ. 145, σημείο 2.2.

(9)  https://www.consilium.europa.eu/el/press/press-releases/2019/05/09/the-sibiu-declaration/

(10)  EE C 440 της 6.12.2018, σ. 28, σημείο 3.3.

(11)  ΕΕ C 13 της 15.1.2016, σ. 40.

(12)  Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Διάλογος, Πρόγραμμα εργασίας 2019-2021.

(13)  Η σημασία της συμμετοχής των νέων στον διάλογο αναφάνηκε σε αρκετούς εθνικούς διαλόγους, όπως π.χ. στη Σλοβενία.

(14)  ΕΕ C 125 της 21.4.2017, σ. 10.

(15)  ΕΕ C 125 της 21.4.2017, σ. 10.

(16)  https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/european_pillar_one_year_on.pdf

(17)  EE C 81 της 2.3.2018, σ. 145, σημείο 1.3.

(18)  Πρόκειται για την εργαλειοθήκη για τη βελτίωση της νομοθεσίας που περιέχει μέτρα συμπληρωματικά ή εναλλακτικά προς την αυστηρή νομοθεσία.

(19)  https://www.etuc.org/en/pressrelease/stand-social-pillar-alliance-social-economy-enterprises-trade-unions-and-civil-society

(20)  ΕΕ C 271 της 19.9.2013, σ. 91. 2.3.

(21)  ΕΕ C 177 της 18.5.2016, σ. 35.

(22)  ΕΕ C 227 της 28.6.2018, σ. 1 σημείο 1.8 και 3.6, ΕΕ C 327 της 12.11.2013, σ. 11, ΕΕ C 227 της 28.6.2018, σ. 95, σημείο 1.4, ΕΕ C 226 της 16.7.2014, σ. 21, ΕΕ C 262 της 25.7.2018, σ. 1, σημείο 3.14 και ΕΕ C 190 της 5.6.2019, σ. 24, σημείο 1.8.

(23)  EE C 262 της 25.7.2018, σ. 1, σημείο 1.5.

(24)  EE C 262 της 25.7.2018, σ. 1, σημείο 1.6.

(25)  https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-6167-2019-INIT/el/pdf

(26)  ΕΕ C 125 της 21.4.2017, σ. 10, σημείο 6.3.1.

(27)  ΕΕ C 282 της 20.8.2019, σ. 32, σημείο 3.3.2.

(28)  ΕΕ C 282 της 20.8.2019, σ. 32, σημείο 3.3.5.

(29)  EE C 240 της 16.7.2019, σ. 3, σημείο 1.3.

(30)  Κοινή δήλωση με τίτλο «Η ισότητα των φύλων ως προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα και στο μέλλον», που υπεγράφη με την ευκαιρία της άτυπης συνόδου των Υπουργών Ισότητας των Φύλων, στις 12 Οκτωβρίου 2018, στη Βιέννη.

(31)  ΕΕ C 110 της 22.3.2019, σ. 26, σημεία 3.1.1 και 3.1.3.

(32)  Η ΕΟΚΕ έχει υιοθετήσει ειδική γνωμοδότηση για τις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης, την EE C 353 της 18.10.2019, σ. 46.

(33)  ΕΕ C 353 της 18.10.2019, σ. 46.

(34)  EE C 237 της 6.7.2018, σ. 8, σημείο 4.10.

(35)  Οδηγία 98/59/ΕΚ του Συμβουλίου της 20ής Ιουλίου 1998 για προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών που αφορούν τις ομαδικές απολύσεις (ΕΕ L 225 της 12.8.1998, σ. 16).

(36)  Οδηγία 2014/95/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2014, για την τροποποίηση της οδηγίας 2013/34/ΕΕ όσον αφορά τη δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών και πληροφοριών για την πολυμορφία από ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις και ομίλους (ΕΕ L 330 της 15.11.2014, σ. 1).

(37)  SOC/616 — Η διαμόρφωση του θεματολογίου 2020-2030 της ΕΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (υπό κατάρτιση).

(38)  ΕΕ C 353 της 18.10.2019, σ. 1.

(39)  ΕΕ C 353 της 18.10.2019, σ. 17.

(40)  ΕΕ C 190 της 5.6.2019, σ. 1.

(41)  Η ΕΟΚΕ καταρτίζει γνωμοδότηση SOC/583 με θέμα «Κοινά ελάχιστα πρότυπα στον τομέα της ασφάλισης ανεργίας στα κράτη μέλη της ΕΕ» (υπό κατάρτιση).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Οι ακόλουθες τροπολογίες απορρίφθηκαν, παρότι συγκέντρωσαν περισσότερο από το 25% των εκπεφρασμένων ψήφων (άρθρο 59 παράγραφος 3 του Εσωτερικού Κανονισμού):

Σημείο 2.3

Να τροποποιηθεί ως εξής:

2.3

Η πρόσφατη Διακήρυξη για την εκατοστή επέτειο της ΔΟΕ με θέμα το Μέλλον της Εργασίας, που υιοθετήθηκε κατά τη Διεθνή Διάσκεψη Εργασίας (ΔΔΕ), προσδιορίζει σημαντικούς τομείς δράσεις για τη ΔΟΕ. Στη Διακήρυξη, η ΔΔΕ καλεί επίσης όλα τα μέλη, λαμβανομένων υπόψη των εθνικών συνθηκών, να εργάζονται τόσο μεμονωμένα όσο και συλλογικά, με βάση τον τριμερή χαρακτήρα και τον κοινωνικό διάλογο, και με την υποστήριξη της ΔΟΕ, για την περαιτέρω ανάπτυξη της ανθρωποκεντρικής της προσέγγισης όσον αφορά το μέλλον της εργασίας. Η διακήρυξη θίγει ζητήματα όπως η ενίσχυση των ικανοτήτων και προτείνει μέτρα για τον εκσυγχρονισμό του εργατικού δικαίου και την πρόληψη του αποκλεισμού· επίσης, προβλέπει ένα σύνολο επενδύσεων στις ικανότητες των ατόμων, οι οργανισμοί στους οργανισμούς εργασίας και η προώθηση διατηρήσιμης, χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμης ανάπτυξης, πλήρους και παραγωγικής απασχόλησης και αξιοπρεπούς εργασίας για όλους στην αξιοπρεπή και βιώσιμη εργασία, στοιχεία τα οποία μπορούν να διαμορφώσουν το καλύτερο δυνατό περιβάλλον για την άνθιση των επιχειρήσεων και την πραγματοποίηση προόδου εκ μέρους των μεμονωμένων ατόμων προς δικαιότερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, με σεβασμό των εθνικών συνθηκών και του ιδιαίτερου ρόλου των κοινωνικών εταίρων.

Αιτιολογία

Στόχος των προτεινόμενων τροποποιήσεων είναι το κείμενο του σημείου να αντιστοιχεί στο περιεχόμενο της διακήρυξης για την εκατοστή επέτειο της ΔΟΕ. Επιπλέον, για τους σκοπούς της γνωμοδότησης, βλ. τη γενική δήλωση για το πώς πρέπει να εργάζονται - μεμονωμένα και συλλογικά - τα μέλη της ΔΟΕ για την υποστήριξη της προσέγγισης αναφορικά με το μέλλον της εργασίας.

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Υπέρ

56

Κατά

121

Αποχές

3

Σημείο 2.5

Να τροποποιηθεί ως εξής:

2.5

Σε επίπεδο ΕΕ, ο ΕΠΚΔ υλοποιείται μέχρι στιγμής μέσω:

α)

νομοθετικών και μη νομοθετικών μέτρων, με έμφαση στην επιβολή και την εξέταση του υφιστάμενου Κοινωνικού Κεκτημένου, με δυνητική επικαιροποίησή του όπου χρειάζεται·

β)

ειδικής χρηματοδότησης· και

γ)

ορισμένων πρώτων αλλαγών στη διαδικασία του Εξαμήνου.

Αιτιολογία

Το σημείο αναφέρεται στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής σε επίπεδο ΕΕ για την υλοποίηση του ΕΠΚΔ. Δεν είναι λογικό να αναφέρεται η δυνητική επικαιροποίηση του κεκτημένου σε αυτό το πλαίσιο.

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Υπέρ

56

Κατά

124

Αποχές

2

Σημείο 2.6

Να τροποποιηθεί ως εξής:

2.6

Γενικές παρατηρήσεις σχετικά με τα Νομοθετικά και μη νομοθετικά μέτρα σε ενωσιακό και σε εθνικό επίπεδο

Αιτιολογία

Προτείνεται η τροποποίηση της επικεφαλίδας και της υπο-επικεφαλίδας της ενότητας ώστε να αντικατοπτρίζει το κείμενο που προτείνεται προς προσθήκη σε άλλες τροπολογίες.

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Υπέρ

49

Κατά

126

Αποχές

8

Πρώτο νέο σημείο πριν από το σημείο 2.6.1

Να προστεθεί νέο σημείο πριν από το σημείο 2.6.1:

Το βασικό ζητούμενο της εφαρμογής - γενική προσέγγιση

Αιτιολογία

Προτείνεται η τροποποίηση της επικεφαλίδας και της υπο-επικεφαλίδας της ενότητας ώστε να αντικατοπτρίζει το κείμενο που προτείνεται προς προσθήκη σε άλλες τροπολογίες.

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Υπέρ

55

Κατά

119

Αποχές

5

Νέο σημείο μετά το σημείο 2.6.1

Να προστεθεί νέο σημείο μετά το σημείο 2.6.1

Η βασική ιδέα πρέπει να είναι ότι τα ζητήματα που δεν διαθέτουν σαφή διακρατική διάσταση στον τομέα της εργατικής νομοθεσίας αντιμετωπίζονται καλύτερα σε εθνικό επίπεδο. Η ενωσιακή νομοθεσία που βασίζεται σε ένα ομοιόμορφο μοντέλο και δεν λαμβάνει υπόψη τις διαφορές στο χαρακτήρα και στο μέγεθος των επιχειρήσεων, των κλάδων τις παραδόσεις και τα συστήματα μεταξύ των κρατών μελών πρέπει να αποφευχθεί, καθώς εκτός των άλλων υπονομεύει τη δυνατότητα των συνδικάτων και των εργοδοτικών ενώσεων να διαπραγματεύονται συμφωνίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες των διαφορετικών κλάδων, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό σε χώρες όπου οι κοινωνικοί εταίροι διαθέτουν μεγάλη ελευθερία στη ρύθμιση των συνθηκών εργασίας και απασχόλησης, τόσο ανεξάρτητα όσο και συμπληρωματικά στην εθνική νομοθεσία.

Αιτιολογία

Θα εκτεθεί προφορικά.

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Υπέρ

51

Κατά

116

Αποχές

6

Σημείο 2.6.4

Να τροποποιηθεί ως εξής:

2.6.4

Τα κράτη μέλη και, τα όργανα της ΕΕ, οι κοινωνικοί εταίροι και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών θα πρέπει να παρακολουθούν την υλοποίηση του ΕΠΚΔ και την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων μέτρων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Τα όργανα της ΕΕ θα πρέπει να στηρίζουν τα κράτη μέλη και τους κοινωνικούς εταίρους σε εθνικό επίπεδο κατά την υλοποίηση του ΕΠΚΔ.

Αιτιολογία

Η προτεινόμενη τροποποίηση αποσκοπεί να αντικατοπτρίσει το γεγονός ότι, κατά την παρακολούθηση της υλοποίησης του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, ο ρόλος της ΕΕ και των κρατών μελών, αφενός, και ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων και της κοινωνίας των πολιτών, αφετέρου, διαφέρουν.

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Υπέρ

54

Κατά

120

Αποχές

1

Σημείο 2.6.5

Να διαγραφεί το σημείο:

2.6.5

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία σε κατάλληλους τομείς θα πρέπει να θέτει ένα πλαίσιο με γενικά και σαφή κοινά πρότυπα, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τις ειδικές εθνικές συνθήκες, θα προσαρμόζεται εύκολα στην πολυμορφία των κοινωνικών συστημάτων και στον ρόλο των ενδιαφερομένων φορέων, θα αναγνωρίζει αποτελεσματικά και εκτελεστά κοινωνικά δικαιώματα για τους πολίτες σε ενωσιακό και σε εθνικό επίπεδο, και θα προσδίδει ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία (1). Οι στόχοι του πυλώνα θα πρέπει να τηρούνται σε όλους τους τομείς πολιτικής της ΕΕ, μεταξύ άλλων και με τη χρήση της οριζόντιας ρήτρας (άρθρο 9 της ΣΛΕΕ).

Αιτιολογία

Θα εκτεθεί προφορικά.

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Υπέρ

48

Κατά

123

Αποχές

5

Σημείο 2.6.5

Να τροποποιηθεί ως εξής:

2.6.5

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία σε κατάλληλους τομείς θα πρέπει να θέτει ένα πλαίσιο με γενικά και σαφή κοινά με στόχο εφικτά πρότυπα, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τις ειδικές εθνικές συνθήκες, θα προσαρμόζεται εύκολα στην πολυμορφία των κοινωνικών συστημάτων και στον ρόλο των ενδιαφερομένων φορέων, θα αναγνωρίζει αποτελεσματικά και εκτελεστά κοινωνικά δικαιώματα για τους πολίτες σε ενωσιακό και σε εθνικό επίπεδο, και θα προσδίδει ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία (2). Οι στόχοι του πυλώνα θα πρέπει να τηρούνται σε όλους τους τομείς πολιτικής της ΕΕ, μεταξύ άλλων και με τη χρήση της οριζόντιας ρήτρας (άρθρο 9 της ΣΛΕΕ).

Αιτιολογία

Όταν στόχος είναι ο σεβασμός της πολυμορφίας μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά τα κοινωνικά τους συστήματα, δεν μπορεί να ζητείται η θέσπιση γενικών ή κοινών προτύπων.

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Υπέρ

48

Κατά

120

Αποχές

4

Σημείο 2.6.6

Να τροποποιηθεί ως εξής:

2.6.6

Η υλοποίηση του ΕΠΚΔ στοχεύει στην ενεργοποίηση ανοδικής σύγκλισης των αποτελεσμάτων ως προς την απασχόληση και τα κοινωνικά ζητήματα, στη βελτίωση και την προσαρμογή των κοινωνικών και εργασιακών συνθηκών για τους Ευρωπαίους εργαζόμενους και πολίτες, στην ενδυνάμωση και στη δημιουργία αποτελεσματικών, βιώσιμων και αξιόπιστων συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης (3), καθώς και σύγχρονων, βασισμένων στην επιστήμη και αξιολογούμενων βάσει ποιότητας κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών υγείας, ιδίως δημόσιων και μη κερδοσκοπικών, στην εφαρμογή δίκαιων συνθηκών εργασίας στον καθορισμό ελάχιστων προτύπων για την καταπολέμηση του κοινωνικού ντάμπινγκ και, ταυτόχρονα, στη δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού για την επίτευξη οικονομιών με υψηλές επιδόσεις, θέσεων εργασίας και βιώσιμες επιχειρήσεις, ενισχύοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην ΕΕ. Οι στρατηγικές κοινωνικής πολιτικής θα πρέπει να συνεκτιμούν τα συμφέροντα των ΜΜΕ και να τους παρέχουν θεμιτές συνθήκες στην αγορά. Είναι σημαντικό να θεσπιστούν και να κατοχυρωθούν βασικά πρότυπα για τις θεμελιώδεις υπηρεσίες γενικού συμφέροντος, όπως η στέγαση, η ύδρευση και οι κοινωνικές υπηρεσίες, οι οποίες θα πρέπει να αξιολογούνται σε τακτική βάση από ανεξάρτητους αξιολογητές (ερευνητικά ινστιτούτα, ακαδημίες κλπ.) που μπορούν να υποστηρίζονται οικονομικά και να έχουν τη δυνατότητα να δημοσιοποιούν τις εκθέσεις τους. Οι θεμελιώδεις ανάγκες των πολιτών και των ευάλωτων ομάδων και οι επικίνδυνες αποκλίσεις όσον αφορά τις ευκαιρίες, το εισόδημα και τον πλούτο εντός και μεταξύ των κρατών μελών αποτελούν πτυχές που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα. Όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να προωθήσουν την κοινωνική ένταξη με βάση τις ίσες ευκαιρίες και τις δίκαιες συνθήκες διαβίωσης.

Αιτιολογία

Η υλοποίηση του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων θα πρέπει να οδηγεί σε ανοδική σύγκλιση των αποτελεσμάτων ως προς την απασχόληση και τα κοινωνικά ζητήματα, δεδομένου ότι τα αποτελέσματα συνιστούν την παράμετρο που καθορίζει κατά πόσον οι επιλογές πολιτικής ήταν επιτυχείς. Όπως αναφέρεται στο προοίμιο του ΕΠΚΔ (σημείο 12): «Στόχος του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων είναι να χρησιμεύσει ως οδηγός για την επίτευξη ουσιαστικών αποτελεσμάτων ως προς την απασχόληση και τα κοινωνικά ζητήματα κατά την αντιμετώπιση των σημερινών και μελλοντικών προκλήσεων (…).» Στο παρόν κείμενο θα πρέπει να γίνει επίσης αναφορά στην προσαρμογή των κοινωνικών και εργασιακών συνθηκών (όχι μόνο στη βελτίωσή τους), καθότι τέτοιες προσαρμογές ενδεχομένως να είναι αναγκαίες ως αποτέλεσμα των μεταβολών που συντελούνται στις κοινωνίες μας και στον εργασιακό μας βίο. Τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης πρέπει να είναι αξιόπιστα και αποτελεσματικά, αλλά και βιώσιμα.

Ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων δεν αφορά τον καθορισμό ελάχιστων προτύπων για την καταπολέμηση του κοινωνικού ντάμπινγκ, συνεπώς, το εν λόγω τμήμα της πρότασης θα πρέπει να διαγραφεί.

Ο κατάλογος των θεμάτων που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως προτεραιότητες δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει ζητήματα που δεν καλύπτονται από τις αρχές της EPRS (π.χ. ανισότητες όσον αφορά τον πλούτο και το εισόδημα εντός ή μεταξύ των κρατών μελών).

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Υπέρ

53

Κατά

115

Αποχές

3

Σημείο 2.6.7

Να τροποποιηθεί ως εξής:

2.6.7

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στον διαφορετικό ρόλο των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε εθνικό επίπεδο και των συλλογικών συμβάσεων, οι οποίες μπορούν να προβλέπουν νομοθεσία ή να αποτελούν μια εναλλακτική της λύση, ρυθμίζοντας συγκεκριμένους τομείς της αγοράς εργασίας και των εργασιακών σχέσεων. Ως εκ τούτου, οι κοινωνικοί εταίροι μπορούν να επιτελέσουν κάποιο ρόλο στη διαδικασία εφαρμογής, αποδεικνύοντας ότι είναι σε θέση να επιτύχουν το ίδιο νομικό αποτέλεσμα. Σε ορισμένα κράτη μέλη, οι διαδικασίες συλλογικών εργασιακών διαπραγματεύσεων δεν είναι διαρθρωμένες και η κάλυψη των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι πολύ περιορισμένη, με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να υφίστανται ανισότητες όσον αφορά τη χορήγηση των κοινωνικών δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται στον ΕΠΚΔ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να παρεμβαίνει ο νόμος. Ως εκ τούτου, η ΕΟΚΕ ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τις ικανότητες των εθνικών κοινωνικών εταίρων.

Αιτιολογία

Προτείνουμε να διαγραφεί το τέλος της δεύτερης πρότασης δεδομένου ότι δεν είναι καθόλου σαφές τι σημαίνει «να επιτύχουν το ίδιο νομικό αποτέλεσμα». Τα εθνικά συστήματα διαφέρουν ως προς τους αντίστοιχους ρόλους των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της νομοθεσίας για τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας, στα επίπεδα όπου διεξάγεται η διαπραγμάτευση (διατομεακή, τομεακή, εταιρεία και χώρος εργασίας, περιφερειακή, επαγγελματική), και στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αλληλοσυνδέονται οι διαπραγματεύσεις σε διάφορα επίπεδα (διάρθρωση) [πηγή Eurofound].

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Υπέρ

59

Κατά

114

Αποχές

2

Σημείο 2.6.8

Να τροποποιηθεί ως εξής:

2.6.8

Η τετραμερής δήλωση με τίτλο «Μια νέα αρχή για τον κοινωνικό διάλογο» ενθαρρύνει την ανάπτυξη αποτελεσματικών συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η κοινή δέσμευση των κοινωνικών εταίρων για την εφαρμογή του ΕΠΚΔ αντικατοπτρίζεται στο κοινό πρόγραμμα εργασίας των Ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων για την περίοδο 2019-2021, το οποίο θα υλοποιηθεί επίσης σε εθνικό επίπεδο, συνεισφέροντας στην εθνική διαδικασία μεταρρύθμισης. Το πρόγραμμα εργασίας για την περίοδο 2019-2021 καλύπτει τις ακόλουθες έξι προτεραιότητες: ψηφιοποίηση, βελτίωση των επιδόσεων των αγορών εργασίας και των κοινωνικών συστημάτων, δεξιότητες, αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών πτυχών και των κινδύνων στην εργασία, οικοδόμηση ικανοτήτων για ισχυρότερο κοινωνικό διάλογο, η κυκλική οικονομία θα υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για θέματα που συνδέονται με την εφαρμογή του ΕΠΚΔ, όπως οι διαπραγματεύσεις για μια αυτόνομη συμφωνία-πλαίσιο όσον αφορά την ψηφιοποίηση, συμπεριλαμβανομένων ευκαιριών και ρυθμίσεων σχετικά με τη σύνδεση και την αποσύνδεση, αλλά και τη βελτίωση των επιδόσεων των αγορών εργασίας και των κοινωνικών συστημάτων, καθώς και την ανάπτυξη δεξιοτήτων (4) .

Αιτιολογία

Είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ότι το κείμενο της γνωμοδότησης ακολουθεί τις διατυπώσεις που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα εργασίας των Ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων. (Για παράδειγμα, η σύνδεση και η αποσύνδεση αναφέρονται στο πρόγραμμα εργασίας στο πλαίσιο δήλωσης για τη διοργάνωση κοινού διερευνητικού σεμιναρίου, στο πλαίσιο του οποίου θα αξιολογηθούν διάφορες εμπειρίες).

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Υπέρ

53

Κατά

115

Αποχές

6

Σημείο 2.6.10

Να τροποποιηθεί ως εξής:

2.6.10

Η Επιτροπή έχει λάβει πρακτικά μέτρα για την υλοποίηση του πυλώνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δημοσίευσε πρόσφατα επικαιροποιημένο ενημερωτικό δελτίο που περιέχει τις νομοθετικές και τις μη νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν υιοθετηθεί μέχρι σήμερα (5). Η ΕΟΚΕ έχει ήδη επισημάνει πως θεωρεί ότι ένας σαφής οδικός χάρτης που θα συνδέεται με την εφαρμογή του πυλώνα θα συμβάλει στην προώθηση της σύγκλισης και στην επίτευξη των στόχων του. ζητήσει έναν σαφή και συντονισμένο οδικό χάρτη (6) για τον καθορισμό των προτεραιοτήτων ενόψει της εφαρμογής του πυλώνα.

Αιτιολογία

Προτείνεται να χρησιμοποιηθεί η ακριβής διατύπωση της γνωμοδότησης SOC/564.

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Υπέρ

50

Κατά

113

Αποχές

4

Σημείο 2.6.11

Να τροποποιηθεί ως εξής:

2.6.11

Τα μέτρα για την εφαρμογή του ΕΠΚΔ θα πρέπει να βασίζονται σε επιστημονική ανάλυση της τρέχουσας νομικής και πρακτικής κατάστασης των κοινωνικών πολιτικών και των πολιτικών υγείας σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο και να περιλαμβάνουν τη συμμετοχή των κοινωνικών ενδιαφερόμενων φορέων. Η ΕΟΚΕ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής. Η ΕΟΚΕ προτείνει τη θέσπιση Φόρουμ Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΕ: η ΕΕ χρειάζεται να ενθαρρύνει ένα μόνιμο φόρουμ τρόπους επικοινωνίας, ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών, αξιολόγησης, σεμιναρίων εμπειρογνωμόνων, κοινωνικών προγραμμάτων, της συμμόρφωσης με τους κανόνες της ΕΕ και των κρατών μελών, καθώς και μεταρρυθμιστικών έργων για τις εθνικές και τις ενωσιακές πολιτικές. Δεδομένου ότι η καλύτερη επιβολή των υφιστάμενων κοινωνικών δικαιωμάτων εξακολουθεί να αποτελεί πηγή ανησυχίας, η Επιτροπή και τα κράτη μέλη οφείλουν να βελτιώσουν τη συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ. Το νέο Φόρουμ θα πρέπει να είναι στενά συνδεδεμένο με την ΕΟΚΕ και τη διαδικασία του Εξαμήνου.

Αιτιολογία

Δεν είναι καθόλου σαφές τι εννοείται με την αναφορά στη δημιουργία «φόρουμ κοινωνικής πολιτικής της ΕΕ». Δεν υπάρχει ανάγκη δημιουργίας νέων μέσων/πλατφορμών και η αναφορά στο φόρουμ πρέπει να διαγραφεί. Αυτό που έχει σημασία είναι η διαβούλευση και η συμμετοχή των σχετικών ενδιαφερόμενων φορέων στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Υπέρ

52

Κατά

114

Αποχές

3

Σημείο 2.7.2

Να τροποποιηθεί ως εξής:

2.7.2

Οι διαπραγματεύσεις για το επόμενο ΠΔΠ θα πρέπει να αποσκοπούν στην εξασφάλιση κατάλληλης χρηματοδότησης για τις πολιτικές απασχόλησης και τις κοινωνικές πολιτικές. Οι κανόνες της ΕΕ που διέπουν τον προϋπολογισμό και το χρέος (7) θα πρέπει να αναθεωρηθούν με γνώμονα τον σεβασμό τόσο των θεμελιωδών δικαιωμάτων όσο και των στόχων των Συνθηκών και του ΕΠΚΔ. Οι οικονομίες με υψηλές επιδόσεις, ο έλεγχος του χρέους και οι κοινωνικοί στόχοι θα πρέπει να επιτυγχάνουν τη δέουσα ισορροπία. Όπως έχει επισημάνει παλαιότερα επανειλημμένα η ΕΟΚΕ (8), η χρηματοδότηση της εφαρμογής του κοινωνικού πυλώνα θα εξαρτηθεί επίσης σε μεγάλο βαθμό από τους πόρους που διατίθενται σε επίπεδο κράτους μέλους. Θα απαιτηθεί χρηματοδότηση από κρατικούς προϋπολογισμούς για επενδύσεις, όπως επίσης για το κόστος λειτουργίας των δραστηριοτήτων κατά τα επόμενα έτη. Αυτό μπορεί να περιοριστεί από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και από τους κανόνες σχετικά με το χρέος (9). Όπως έχει τονιστεί επανειλημμένα από την ΕΟΚΕ (10), θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή σε τρόπους αύξησης της επιτρεπόμενης ευελιξίας με αυτά τα μέσα, για παράδειγμα, στη βάση ενός «χρυσού κανόνα» για δημόσιες επενδύσεις με κοινωνικό σκοπό, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του κοινωνικού πυλώνα κυρίως μέσω: της αύξησης των εισοδημάτων, της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και της πρόληψης του αποκλεισμού των κατά τ’ άλλα μειονεκτουσών ομάδων, οι οποίες δεν μπορούν διαφορετικά να συμμετέχουν πλήρως στα κοινά, με την ταυτόχρονη δημιουργία βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. η αύξηση των δημόσιων επενδύσεων στα κράτη μέλη μπορεί να διευκολυνθεί με την εφαρμογή ενός «χρυσού κανόνα» για τις δημόσιες επενδύσεις με κοινωνικό σκοπό, ο οποίος θα προσέδιδε μεγαλύτερη ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες. Η αύξηση του εισοδηματικού επιπέδου, η βιώσιμη ανάπτυξη, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η πρόληψη του αποκλεισμού αποτελούν κοινούς στόχους προς συνεκτίμηση. Η υποστήριξη περισσότερων δημοσίων επενδύσεων μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί, ειδικότερα, με τη χρήση των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, τα οποία μπορούν να επικεντρωθούν σαφέστερα στους στόχους του ΕΠΚΔ (11). Με την εφαρμογή ενδεδειγμένων φορολογικών πολιτικών επικεντρωμένων, μεταξύ άλλων, στην αποτελεσματική καταπολέμηση της φορολογικής απάτης, της φοροαποφυγής και του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού, αναμένεται ότι θα καταστεί δυνατή η άντληση πρόσθετων κονδυλίων ως συμβολή στη χρηματοδότηση του ΕΠΚΔ. Για την αποτελεσματική χρήση της πρόσθετης χρηματοδότησης απαιτείται η εφαρμογή προγραμμάτων δράσης και χαρτών πορείας σχετικά με την υλοποίηση του κοινωνικού πυλώνα ως αναπόσπαστου μέρους του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και ιδίως για την κατάρτιση εθνικών μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων και των προγραμμάτων σύγκλισης (12).

Αιτιολογία

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιηθεί η ακριβής διατύπωση της αναφερόμενης γνωμοδότησης, προκειμένου να εξασφαλιστεί καλύτερη ισορροπία στο κείμενο και επίσης να γίνει αναφορά στις δηλώσεις που περιέχονται σε προηγούμενες γνωμοδοτήσεις σχετικά με την υλοποίηση του πυλώνα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Υπέρ

55

Κατά

112

Αποχές

4

Σημείο 2.8.4

Να τροποποιηθεί ως εξής:

2.8.4

Ένα νέο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο Ένας νέος κύκλος του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου θα πρέπει να επιτύχει τους κοινωνικούς στόχους στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης παρακολούθησης των κοινωνικών ανισορροπιών προκειμένου να εξισορροπηθεί η κυριαρχία των δημοσιονομικών και των μακροοικονομικών απαιτήσεων. Ο κοινωνικός πίνακας αποτελεσμάτων θα πρέπει να παρακολουθεί και να καλύπτει το σύνολο των δικαιωμάτων και των αρχών που θεσπίζονται στον πυλώνα, αλλά και να περιλαμβάνει βελτιωμένους και νέους μετρήσιμους δείκτες. Πέραν των στατιστικών δεδομένων, αυτοί οι δείκτες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πτυχές, όπως η πραγματική πρόσβαση σε ποιοτικές κοινωνικές υπηρεσίες, τα εκτελεστά κοινωνικά δικαιώματα, η κοινωνική και εργασιακή ένταξη των μεταναστών, η κάλυψη των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η συμμετοχή των κοινωνικών ενδιαφερόμενων φορέων στη διαδικασία του Εξαμήνου και η πρόσβαση σε προγράμματα μαθητείας και σε ποιοτική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η Επιτροπή θα πρέπει να παρακολουθεί την εφαρμογή των εθνικών σχεδίων μεταρρυθμίσεων σε στενή συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και τις ενδιαφερόμενες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, προωθώντας έτσι κοινωνικές ανά χώρα συστάσεις. Ο αριθμός και η δομή των συστάσεων θα πρέπει να ενδείκνυνται και να εξασφαλίζουν την παρακολούθηση της προόδου που επιτυγχάνεται όσον αφορά τις προτεραιότητες που καθορίζονται στον χάρτη πορείας.

Αιτιολογία

Είναι περιττό να γίνεται λόγος για ένα «νέο» Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, δεδομένου ότι το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο θεσπίστηκε ήδη το 2010. Επιπλέον, δεν υπάρχει ανάγκη να επιδιωχθεί η δημιουργία ενός «νέου» Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, ενώ όλες οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στη διασφάλιση της αποτελεσματικής και προσανατολισμένης στα αποτελέσματα λειτουργίας του υφιστάμενου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Θα πρέπει μάλλον να γίνει αναφορά στον νέο κύκλο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Ο ΕΠΚΔ συνοδεύεται από έναν «κοινωνικό πίνακα αποτελεσμάτων», ο οποίος παρακολουθεί τις τάσεις και τις επιδόσεις σε όλες τις χώρες της ΕΕ σε τρεις τομείς που σχετίζονται με τις αρχές που διέπουν τον πυλώνα. Ο πίνακας αποτελεσμάτων τροφοδοτεί το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής και χρησιμεύει για την αξιολόγηση της προόδου προς την κατεύθυνση «ενός κοινωνικού ‘τριπλού Α’» για την ΕΕ στο σύνολό της. Αυτό σημαίνει ότι πραγματοποιείται ολοκληρωμένη παρακολούθηση.

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Υπέρ

49

Κατά

117

Αποχές

4

Να προστεθεί νέο σημείο πριν από το σημείο 3.1

Να προστεθεί νέο σημείο πριν από το σημείο 3.1:

Η ΕΟΚΕ έχει ήδη επισημάνει σε σχετική γνωμοδότηση (13) ότι ο πυλώνας μπορεί να είναι μια καλή ευκαιρία να αποδειχθεί ότι το ευρωπαϊκό επίπεδο εξακολουθεί να είναι ικανό να παράσχει την κατάλληλη, κατά περίπτωση, απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι απλοί άνθρωποι, σεβόμενο ταυτόχρονα πλήρως την κατανομή των αρμοδιοτήτων και την αρχή της επικουρικότητας.

Αιτιολογία

Η πρόταση αυτή περιγράφει τα όσα πρέπει να ληφθούν υπόψη όσον αφορά την εφαρμογή του ΕΠΚΔ και τα επόμενα βήματα: ο ΕΠΚΔ θα μπορούσε να είναι μια καλή ευκαιρία για να καταδειχθεί ότι η ΕΕ είναι σε θέση να παρέχει κατάλληλη απάντηση όταν είναι ενδεδειγμένη η ανάληψη δράσης. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού της κατανομής των αρμοδιοτήτων και της αρχής της επικουρικότητας.

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Υπέρ

50

Κατά

114

Αποχές

4

Πρώτο νέο σημείο μετά το σημείο 3.1

Να προστεθεί νέο σημείο μετά το σημείο 3.1:

Η συνέργεια μεταξύ της ΕΕ και των εθνικών κοινωνικών πολιτικών και δράσεων είναι ουσιαστικής σημασίας. Δεδομένου ότι το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο βασίζεται σε διαφορετικά εθνικά μοντέλα, τα οποία πρέπει να διατηρηθούν, η ΕΕ πρέπει να σέβεται τις εθνικές αρμοδιότητες και την πολυμορφία των κοινωνικών συστημάτων των κρατών μελών, που βασίζονται σε βαθιά ριζωμένες πολιτικές επιλογές και κοινωνιακά μοντέλα. Κύρια αποστολή της ΕΕ πρέπει συνεπώς να είναι η παροχή των καλύτερων δυνατών συνθηκών για τα κράτη μέλη και τους κοινωνικούς εταίρους και να τους στηρίζει στις προσπάθειές τους να υλοποιήσουν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

Αιτιολογία

Είναι αναγκαίο να υπογραμμιστεί η σημασία της συνέργειας μεταξύ των ενωσιακών και των εθνικών κοινωνικών πολιτικών και δράσεων και στο κείμενο των συμπερασμάτων και των συστάσεων. Στο προοίμιο του ΕΠΚΔ αναφέρεται σαφώς ότι «Η υλοποίηση του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων αποτελεί κοινή πολιτική δέσμευση και ευθύνη. (…).» Επιπλέον, το προοίμιο αναφέρεται ρητά στον σεβασμό της κατανομής των αρμοδιοτήτων και στη δέουσα συνεκτίμηση των διαφόρων κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, καθώς και της πολυμορφίας των εθνικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου των κοινωνικών εταίρων, αλλά και των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας.

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Υπέρ

45

Κατά

116

Αποχές

4

Σημείο 3.2.2

Να τροποποιηθεί ως εξής:

3.2.2

Κατά την εφαρμογή της οδηγίας για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην εξεύρεση βιώσιμων, οικονομικά προσιτών και δίκαιων λύσεων για τη δέουσα αποζημίωση των εργαζομένων που χρησιμοποιούν τη γονική άδεια, καθώς και όσον αφορά τις ευέλικτες και προσαρμοσμένες στις ανάγκες του χώρου εργασίας συνθήκες εργασίας, συμπεριλαμβανομένης μιας ενδεχόμενης αναθεώρησης των στόχων της Βαρκελώνης. Κρίνεται επίσης σκόπιμο να εξεταστεί η δυνατότητα εξασφάλισης οικονομικά προσιτών υπηρεσιών φροντίδας των παιδιών και άλλων μορφών φροντίδας, με στόχο την υποστήριξη των οικογενειών.

Αιτιολογία

Οι λύσεις που υιοθετήθηκαν στα κράτη μέλη κατά την εφαρμογή της οδηγίας για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής όσον αφορά την κατάλληλη αποζημίωση των εργαζομένων που κάνουν χρήση της γονικής άδειας πρέπει επίσης να είναι οικονομικά προσιτές. Οποιεσδήποτε λύσεις όσον αφορά τις ευέλικτες συνθήκες εργασίας πρέπει να λαμβάνουν επίσης υπόψη τις ανάγκες του χώρου εργασίας.

Δεδομένου ότι οι στόχοι της Βαρκελώνης καθορίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (το 2002), η ενδεχόμενη αναθεώρησή τους δεν συνδέεται με την εφαρμογή της οδηγίας για τον συνδυασμό επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής — συνεπώς το μέρος αυτό θα πρέπει να διαγραφεί.

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Υπέρ

49

Κατά

109

Αποχές

5

Σημείο 3.2.3

Να τροποποιηθεί ως εξής:

3.2.3

Η ΕΟΚΕ έχει ζητήσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την ισότητα των φύλων (14). Υπό το πρίσμα της Κοινής Δήλωσης των Ευρωπαίων Υπουργών Ισότητας των Φύλων (15), η ΕΟΚΕ ζητεί την εξάλειψη των αδικαιολόγητων μισθολογικών διαφορών μεταξύ των φύλων (16). Ειδικότερα, χρειάζεται να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των ΜΜΕ προκειμένου να αποφευχθούν οι υπερβολικές διοικητικές επιβαρύνσεις.

Αιτιολογία

Η προσθήκη αυτή καθιστά το κείμενο ακριβέστερο. Τα μέτρα για την καταπολέμηση του μισθολογικού χάσματος πρέπει να στοχεύουν στην καταπολέμηση των αδικαιολόγητων κενών στις αμοιβές.

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Υπέρ

45

Κατά

114

Αποχές

5

Σημείο 3.2.5

Να τροποποιηθεί ως εξής:

3.2.5

Η ΕΟΚΕ υπογραμμίζει εκ νέου ότι η συμμετοχή στην αγορά εργασίας και η ποιότητα της εργασίας μπορούν να βελτιωθούν μέσω της αύξησης των επενδύσεων σε ενεργές πολιτικές στον τομέα της αγοράς εργασίας και της θέσπισης κοινών προτύπων για την αποτελεσματική λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών απασχόλησης (17). Αυτό ισχύει και για τις μη κερδοσκοπικές υπηρεσίες απασχόλησης, προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος μετάβασης, να διασφαλιστεί η χρήση των δεξιοτήτων που έχουν αποκτηθεί, να στηριχθούν περισσότερες και ποικιλόμορφες πορείες επαγγελματικής σταδιοδρομίας και να επιδιωχθεί η μετάβαση προς βιώσιμες θέσεις εργασίας τη σταθερή απασχόληση (18). Η καταπολέμηση της μακροχρόνιας ανεργίας, η ένταξη των μεταναστών στην αγορά εργασίας και η επανένταξη όσων αισθάνονται αποθαρρυμένοι αποτελεί έναν ακόμη βασικό τομέα πολιτικής ο οποίος απαιτεί επειγόντως στοχοθετημένα μέτρα, στα οποία μπορεί να περιλαμβάνεται η το δικαίωμα των εργαζομένων να λαμβάνουν στήριξη των εργαζομένων όσον αφορά για την αναζήτηση εργασίας, την κατάρτιση και την απόκτηση νέων προσόντων.

Αιτιολογία

Η πρώτη τροποποίηση ακολουθεί τη διατύπωση της αναφερόμενης γνωμοδότησης. Όσον αφορά τα «επειγόντως στοχοθετημένα μέτρα», θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιηθεί η ενεργητική φωνή. Πρόκειται για την προσφορά στήριξης στους εργαζομένους που αναζητούν εργασία και κατάρτιση και επιθυμούν να αποκτήσουν νέα προσόντα, και όχι για διατύπωση που θα παραπέμπει στην παροχή «ενός δικαιώματος».

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Υπέρ

47

Κατά

110

Αποχές

2

Σημείο 3.2.6

Να τροποποιηθεί ως εξής:

3.2.6

Η διασφάλιση της πρόσβασης του δικαιώματος στη διά βίου μάθηση για όλους θα πρέπει να τεθεί στην ημερήσια διάταξη της ΕΕ (19). Τα εθνικά συστήματα εκπαίδευσης, κατάρτισης και μαθητείας θα πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω με ιδιαίτερη έμφαση στους κλάδους ΕΤΜΜ (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά) και με την ανάπτυξη διττών συστημάτων που θα συμβάλουν στην καλύτερη κάλυψη των αναγκών της αγοράς εργασίας.

Αιτιολογία

Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην προώθηση πολιτικών που διασφαλίζουν την πρόσβαση των πάντων στη διά βίου μάθηση. Επιπλέον, ενώ στην αναφερόμενη γνωμοδότηση τονίζεται η σημασία της διά βίου μάθησης και της προώθησης της συμμετοχής στη διά βίου μάθηση, δεν φαίνεται ωστόσο να επισημαίνεται ότι το δικαίωμα στη διά βίου μάθηση θα πρέπει να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της ΕΕ.

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Υπέρ

48

Κατά

116

Αποχές

2

Σημείο 3.3.1

Να τροποποιηθεί ως εξής:

3.3.1

Βραχυπρόθεσμα, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην παρακολούθηση της εφαρμογής της αναθεωρημένης οδηγίας για την απόσπαση εργαζομένων, η οποία εξασφαλίζει την προστασία των αποσπασμένων εργαζομένων κατά την περίοδο της απόσπασής τους που σχετίζεται με την παροχή υπηρεσιών επιβεβαιώνει την αρχή της ίσης μεταχείρισης, αλλά και της οδηγίας για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας, η οποία καθορίζει ελάχιστα δικαιώματα για όλες τις εργασιακές σχέσεις, σε συνδυασμό με την ίδρυση Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας που αποσκοπεί στη βελτίωση της επιβολής του κεκτημένου της ΕΕ και της αποτελεσματικότητας των επιθεωρήσεων εργασίας.

Αιτιολογία

Τροποποίηση της διατύπωσης που περιγράφει τον σκοπό της οδηγίας σχετικά με την απόσπαση εργαζομένων.

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Υπέρ

43

Κατά

118

Αποχές

2

Σημείο 3.3.2

Να τροποποιηθεί ως εξής:

3.3.2

Η ΕΟΚΕ ενθαρρύνει τη συμμετοχή συνιστά την ενίσχυση της συμμετοχής των εργαζομένων στις εταιρείες, ιδίως με γενικό σκοπό την ενίσχυση της παραγωγικότητας και τη στήριξη διαχείριση της εισαγωγής νέων τεχνολογιών, καθώς και την αξιοποίηση του αντικτύπου στην οργάνωση της εργασίας και στις δεξιότητες του εργατικού δυναμικού. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΟΚΕ προσβλέπει στην έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων σχετικά με τη συμφωνία-πλαίσιο για την ψηφιοποίηση.

Αιτιολογία

Στόχος των προτεινόμενων αλλαγών είναι να δοθεί έμφαση στη σημασία της συμμετοχής των εργαζομένων όσον αφορά τη στήριξη της εισαγωγής νέων τεχνολογιών.

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Υπέρ

46

Κατά

118

Αποχές

4

Σημείο 3.3.3

Να τροποποιηθεί ως εξής:

3.3.3

Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει τη θέσπιση, στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου στα αρμόδια εθνικά και ευρωπαϊκά επίπεδα, κατάλληλων μέτρων σχετικά με τις «δίκαιες μεταβάσεις», με την πρόβλεψη μέτρων και δράσεων για τη διευκόλυνση της αλλαγής, αφ’ ενός, διαχείριση, τη διαφοροποίηση και την παροχή ικανής ελάχιστης προστασίας σε περιπτώσεις αναδιοργάνωσης των χώρων εργασίας ή ομαδικών απολύσεων που προκύπτουν από διάφορες μορφές μετάβασης (τεχνολογικές, δημογραφικές, λόγω παγκοσμιοποίησης, κλιματικής αλλαγής, κυκλικής οικονομίας), συμπεριλαμβανομένης της στήριξης του δικαιώματος συμμετοχής σε συλλογικές διαπραγματεύσεις, την πρόβλεψη της πρόβλεψης των αλλαγών και την παροχή της παροχής στήριξης στους θιγόμενους εργαζομένους, αφ’ ετέρου (εξέλιξη της οδηγίας για τις ομαδικές απολύσεις (20)). Η ΕΟΚΕ προσβλέπει επίσης στην έγκριση από τους συννομοθέτες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση.

Αιτιολογία

Πρέπει να διαγραφούν οι αναφορές στο «δικαίωμα συμμετοχής σε συλλογικές διαπραγματεύσεις» και στην «εξέλιξη της οδηγίας για τις ομαδικές απολύσεις» καθώς κάθε κείμενο της ΕΟΚΕ που περιλαμβάνει τις απόψεις της σχετικά με την εφαρμογή του ΕΠΚΔ πρέπει να συνδέεται με στόχο την επισήμανση των ζητημάτων που τα κράτη μέλη θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για την ανάπτυξη των αγορών εργασίας ή/και των συστημάτων τους κοινωνικής προστασίας.

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Υπέρ

49

Κατά

109

Αποχές

1

Σημείο 3.3.4

Να τροποποιηθεί ως εξής:

3.3.4

Η συμμετοχή των εργαζομένων στην εταιρική διακυβέρνηση, στο πλαίσιο των δικαιωμάτων τους για ενημέρωση και διαβούλευση, θα πρέπει να αξιολογείται με βάση προσαρμοστεί στο νέο νομικό πλαίσιο για τις μη χρηματοοικονομικές πληροφορίες (21) και να αποσκοπεί στην εξέταση της απαιτούμενης δέουσας επιμέλειας στις απαιτήσεις περί λογοδοσίας των επιχειρήσεων.

Αιτιολογία

Η τροπολογία προτείνεται για να διατηρηθεί το κείμενο σε ένα γενικότερο επίπεδο. Είναι πολύ νωρίς να γίνεται συζήτηση σχετικά με την προσαρμογή του νέου νομικού πλαισίου για τις μη χρηματοοικονομικές πληροφορίες.

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Υπέρ

49

Κατά

114

Αποχές

1

Σημείο 3.3.5

Να τροποποιηθεί ως εξής:

3.3.5

Η ΕΟΚΕ θεωρεί χρήσιμο να καθοριστούν σημεία αναφοράς που θα επιτρέπουν την αξιολόγηση της επάρκειας των χαμηλών μισθών για την πρόληψη της φτώχειας των μισθωτών, μεταξύ άλλων με την προώθηση της ανάλυσης και της ανταλλαγής ορθών πρακτικών μέσω των διαθέσιμων διαδικασιών αμοιβαίας μάθησης και με την καθιέρωση κοινών προτύπων για τον καθορισμό διαφανών και προβλέψιμων ελάχιστων μισθών, όπου υπάρχουν και εάν οι κοινωνικοί εταίροι το επιθυμούν.

Αιτιολογία

Η καθιέρωση κοινών προτύπων για τον καθορισμό ελάχιστων μισθών δεν είναι επιθυμητή ούτε αποδεκτή, δεδομένου ότι οι μισθοί αποτελούν θέμα που πρέπει να αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων σε εθνικό επίπεδο.

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Υπέρ

51

Κατά

114

Αποχές

2

Σημείο 3.4.6

Να τροποποιηθεί ως εξής:

3.4.6

Απαιτείται επίσης επειγόντως η ενίσχυση της ικανότητας των κρατών μελών να ενεργοποιούν τις κοινωνικές μεταβιβάσεις ή άλλα μέτρα για την κάλυψη των βασικών αναγκών των ατόμων από τη γέννηση έως τα γεράματά τους. Αυτό συνεπάγεται:

την υποστήριξη και την ενίσχυση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο των προσπαθειών των κρατών μελών για την ανάπτυξη και επικαιροποίηση συστημάτων ελάχιστου εισοδήματος υιοθέτηση ευρωπαϊκής οδηγίας-πλαισίου σχετικά με το ελάχιστο εισόδημα για την εξάλειψη της φτώχειας και την προώθηση μιας αγοράς εργασίας χωρίς αποκλεισμούς (22) ·

τη διερεύνηση της δυνατότητας ανάπτυξης καθορισμού κοινών αρχών ελάχιστων προτύπων στον τομέα της ασφάλισης ανεργίας στα κράτη μέλη της ΕΕ (23) ·

την εξασφάλιση της δυνατότητας πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία σε κοινωνικά και πολιτικά καθήκοντα·

την επανεξέταση του τύπου για «το κόστος της γήρανσης» και την αντικατάστασή του από την έννοια της «αξιοπρεπούς γήρανσης», η οποία θέτει την επάρκεια των συντάξεων, τις υπηρεσίες υγείας και τη μακροχρόνια φροντίδα στο επίκεντρο της οικονομικής διακυβέρνησης, χωρίς να λησμονείται η έμφαση στη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων·

τη διαμόρφωση ειδικών προγραμμάτων για τη δημόσια στέγαση και την πρόσβαση στη στέγαση προς όφελος των νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος·

την επένδυση σε δομές φροντίδας παιδιών προς άμεσο όφελος των παιδιών και των μειονεκτούντων νέων· η ΕΟΚΕ επικροτεί την πρόταση της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσον αφορά τη θέσπιση εγγύησης για τα παιδιά· και

τη δημιουργία ενός πραγματικού ευρωπαϊκού χώρου μάθησης, με τη διευκόλυνση την εξασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτική εκπαίδευση για όλους και την επέκταση της εγγύησης για τη νεολαία.

Αιτιολογία

Δεδομένου ότι στόχος του ΕΠΚΔ είναι να καθοδηγεί τα κράτη μέλη κατά την ανάπτυξη των κοινωνικών τους συστημάτων, το σημείο αυτό που αφορά το ελάχιστο εισόδημα θα πρέπει να εστιάζει σε αυτήν την πτυχή. Επιπροσθέτως, η γνωμοδότηση στην οποία γίνεται αναφορά έχει παράρτημα μια αντιγνωμοδότηση στην οποία εκφράζεται μια διαφορετική άποψη.

Καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εγγύηση για τα παιδιά, η έκφραση ρητής υποστήριξης σε αυτήν είναι πρόωρη.

Χρειάζεται επίσης να υπάρξει αναφορά στην ανάγκη δημιουργίας ενός πραγματικού ευρωπαϊκού χώρου μάθησης.

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Υπέρ

51

Κατά

112

Αποχές

2

Σημείο 1.1

Να τροποποιηθεί ως εξής:

1.1

Έχοντας την πεποίθηση ότι ένα ρεαλιστικό μέλλον για την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να στηριχθεί μόνο στη σύζευξη μιας υγιούς οικονομικής βάσης και μιας ισχυρής κοινωνικής διάστασης (24), η ΕΟΚΕ υποστηρίζει με συνέπεια μια ανοδική σύγκλιση όσον αφορά την απασχόληση και τα κοινωνικά αποτελέσματα και μια πιο αποτελεσματική κοινωνική πολιτική, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο κρατών μελών (25). Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο (ΕΚΜ) πρέπει επίσης να ενισχυθεί και να επικαιροποιηθεί ως διεθνές σημείο αναφοράς. Η αποτελεσματική εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων (ΕΠΚΔ) του 2017 επιβεβαιώνει την κοινή προσήλωση στο ΕΚΜ, στο πλαίσιο μιας νέας στρατηγικής χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς.

Αιτιολογία

Αυτό που έχει σημασία για την επίτευξη μιας ισχυρής κοινωνικής διάστασης είναι η ανοδική σύγκλιση ως προς την απασχόληση και τα κοινωνικά αποτελέσματα, δεδομένου ότι τα αποτελέσματα συνιστούν την παράμετρο που καθορίζει κατά πόσον οι επιλογές πολιτικής ήταν επιτυχείς. Αυτό καθίσταται επίσης σαφές στο προοίμιο του ΕΠΚΔ (σημείο 12), στο οποίο αναφέρεται ότι: «Στόχος του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων είναι να χρησιμεύσει ως οδηγός για την επίτευξη ουσιαστικών αποτελεσμάτων ως προς την απασχόληση και τα κοινωνικά ζητήματα κατά την αντιμετώπιση των σημερινών και μελλοντικών προκλήσεων (…).»

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Υπέρ

47

Κατά

116

Αποχές

1

Σημείο 1.3

Να διαγραφεί το σημείο:

1.3

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία σε κατάλληλους τομείς θα πρέπει να θέτει ένα πλαίσιο με γενικά κοινά πρότυπα, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές εθνικές συνθήκες και τα κοινωνικά συστήματα και αναγνωρίζοντας αποτελεσματικά και εκτελεστά κοινωνικά δικαιώματα για τους πολίτες σε ενωσιακό και σε εθνικό επίπεδο. Οι στόχοι του πυλώνα θα πρέπει να τηρούνται σε όλους τους τομείς πολιτικής της ΕΕ, με τη χρήση της οριζόντιας ρήτρας (26).

Αιτιολογία

Θα εκτεθεί προφορικά.

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Υπέρ

48

Κατά

123

Αποχές

5

Σημείο 1.3

Να τροποποιηθεί ως εξής:

1.3

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία σε κατάλληλους τομείς θα πρέπει να θέτει ένα πλαίσιο που στοχεύει σε εφικτά με γενικά κοινά πρότυπα, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές εθνικές συνθήκες και τα κοινωνικά συστήματα και αναγνωρίζοντας αποτελεσματικά και εκτελεστά κοινωνικά δικαιώματα για τους πολίτες σε ενωσιακό και σε εθνικό επίπεδο. Οι στόχοι του πυλώνα θα πρέπει να τηρούνται σε όλους τους τομείς πολιτικής της ΕΕ, με τη χρήση της οριζόντιας ρήτρας (27).

Αιτιολογία

Όταν στόχος είναι ο σεβασμός της πολυμορφίας μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά τα κοινωνικά τους συστήματα, δεν μπορεί να ζητείται η θέσπιση γενικών ή κοινών προτύπων.

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Υπέρ

48

Κατά

120

Αποχές

4

Σημείο 1.4

Να τροποποιηθεί ως εξής:

1.4

Ο ΕΠΚΔ υλοποιείται επί του παρόντος με νομοθετικά και μη νομοθετικά μέτρα, μέσω ειδικής χρηματοδότησης και μέσω αλλαγών στη διαδικασία του Εξαμήνου, η οποία θα πρέπει να αποσκοπεί στην ενεργοποίηση ανοδικής σύγκλισης όσον αφορά την απασχόληση και τα κοινωνικά αποτελέσματα και, ταυτόχρονα, να επιδιώκει εφικτά πρότυπα με τον καθορισμό ελάχιστων κοινωνικών προτύπων για τη δημιουργία κοινών ισότιμων όρων ανταγωνισμού.

Αιτιολογία

Η υλοποίηση του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων θα πρέπει να οδηγεί σε ανοδική σύγκλιση των αποτελεσμάτων ως προς την απασχόληση και τα κοινωνικά ζητήματα, δεδομένου ότι τα αποτελέσματα συνιστούν την παράμετρο που καθορίζει κατά πόσον οι επιλογές πολιτικής ήταν επιτυχείς. Αυτό καθίσταται επίσης σαφές στο προοίμιο του ΕΠΚΔ (σημείο 12), στο οποίο αναφέρεται ότι: «Στόχος του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων είναι να χρησιμεύσει ως οδηγός για την επίτευξη ουσιαστικών αποτελεσμάτων ως προς την απασχόληση και τα κοινωνικά ζητήματα κατά την αντιμετώπιση των σημερινών και μελλοντικών προκλήσεων (…).»

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Υπέρ

47

Κατά

116

Αποχές

1

Να προστεθεί νέο σημείο μετά το σημείο 1.4:

Να προστεθεί νέο σημείο μετά το σημείο 1.4:

Η βασική ιδέα πρέπει να είναι ότι τα ζητήματα που δεν διαθέτουν σαφή διακρατική διάσταση πρέπει να αντιμετωπίζονται σε εθνικό επίπεδο. Πρωταρχικός ρόλος της ΕΕ πρέπει να είναι η παροχή κινήτρων, ενημέρωσης και τεχνογνωσίας στα κράτη μέλη και τους κοινωνικούς εταίρους ώστε να σχεδιάζουν, να υλοποιούν και να αξιολογούν πολιτικές που αντιμετωπίζουν τις δομικές προκλήσεις της αγοράς εργασίας που βιώνουν.

Αιτιολογία

Θα εκτεθεί προφορικά.

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Υπέρ

49

Κατά

113

Αποχές

3

Να προστεθεί νέο σημείο μετά το σημείο 1.4:

Να προστεθεί νέο σημείο μετά το σημείο 1.4:

Η συνέργεια μεταξύ της ΕΕ και των εθνικών κοινωνικών πολιτικών και δράσεων είναι ουσιαστικής σημασίας. Δεδομένου ότι το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο βασίζεται σε διαφορετικά εθνικά μοντέλα, τα οποία πρέπει να διατηρηθούν, η ΕΕ πρέπει να σέβεται τις εθνικές αρμοδιότητες και την πολυμορφία των κοινωνικών συστημάτων των κρατών μελών, που βασίζονται σε βαθιά ριζωμένες πολιτικές επιλογές και κοινωνιακά μοντέλα. Κύρια αποστολή της ΕΕ πρέπει συνεπώς να είναι η παροχή των καλύτερων δυνατών συνθηκών για τα κράτη μέλη και τους κοινωνικούς εταίρους και να τους στηρίζει στις προσπάθειές τους να υλοποιήσουν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

Αιτιολογία

Είναι αναγκαίο να υπογραμμιστεί η σημασία της συνέργειας μεταξύ των ενωσιακών και των εθνικών κοινωνικών πολιτικών και δράσεων και στο κείμενο των συμπερασμάτων και των συστάσεων. Στο προοίμιο του ΕΠΚΔ αναφέρεται σαφώς ότι «Η υλοποίηση του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων αποτελεί κοινή πολιτική δέσμευση και ευθύνη. (…).» Επιπλέον, το προοίμιο αναφέρεται ρητά στον σεβασμό της κατανομής των αρμοδιοτήτων και στη δέουσα συνεκτίμηση των διαφόρων κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, καθώς και της πολυμορφίας των εθνικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου των κοινωνικών εταίρων, αλλά και των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας.

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Υπέρ

45

Κατά

116

Αποχές

4

Σημείο 1.7

Να τροποποιηθεί ως εξής:

1.7

Η υλοποίηση του ΕΠΚΔ απαιτεί ισχυρή δημοσιονομική βάση και επενδύσεις σε επίπεδο ΕΕ και κρατών μελών, μέσω κατάλληλης χρηματοδότησης εντός του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ), με την εφαρμογή ενός «χρυσού κανόνα» για τις δημόσιες επενδύσεις με κοινωνικό σκοπό και με τη βοήθεια των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (ΕΔΕΤ), τα οποία μπορούν να επικεντρωθούν σαφέστερα στον ΕΠΚΔ και σε κατάλληλες φορολογικές πολιτικές (28). Όπως έχει επισημάνει παλαιότερα η ΕΟΚΕ, η χρηματοδότηση της εφαρμογής του κοινωνικού πυλώνα θα εξαρτηθεί επίσης σε μεγάλο βαθμό από τους πόρους που διατίθενται σε επίπεδο κράτους μέλους. Θα απαιτηθεί χρηματοδότηση από κρατικούς προϋπολογισμούς για επενδύσεις, όπως επίσης για το κόστος λειτουργίας των δραστηριοτήτων κατά τα επόμενα έτη. Αυτό μπορεί να περιοριστεί από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και από τους κανόνες σχετικά με το χρέος. Όπως έχει τονιστεί επανειλημμένα από την ΕΟΚΕ, θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή σε τρόπους αύξησης της επιτρεπόμενης ευελιξίας με αυτά τα μέσα, για παράδειγμα, στη βάση ενός «χρυσού κανόνα» για δημόσιες επενδύσεις με κοινωνικό σκοπό, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του κοινωνικού πυλώνα (29).

Αιτιολογία

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιηθεί η ακριβής διατύπωση της αναφερόμενης γνωμοδότησης για την καλύτερη ισορροπία του κειμένου.

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Υπέρ

55

Κατά

112

Αποχές

4

Σημείο 1.9

Να τροποποιηθεί ως εξής:

1.9

Μια νέα διαδικασία Ένας νέος κύκλος του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου θα πρέπει να επιτύχει τους κοινωνικούς στόχους στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης παρακολούθησης που αποτελεί τμήμα της εν λόγω διαδικασίας των κοινωνικών ανισορροπιών και, ταυτόχρονα, θα πρέπει να θεσπιστούν νέοι μετρήσιμοι δείκτες, καθώς και στοχευμένες ειδικές ανά χώρα συστάσεις.

Αιτιολογία

Είναι περιττό να γίνεται λόγος για «νέο» Ευρωπαϊκό Εξάμηνο διότι το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο θεσπίστηκε ήδη το 2010. Θα πρέπει μάλλον να γίνει αναφορά στον νέο κύκλο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να επιδιωχθεί ένα «νέο» Ευρωπαϊκό Εξάμηνο από τη στιγμή που όλες οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στη διασφάλιση της αποτελεσματικής και προσανατολισμένης στα αποτελέσματα λειτουργίας του υφιστάμενου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Ο ΕΠΚΔ συνοδεύεται από έναν «κοινωνικό πίνακα αποτελεσμάτων», ο οποίος παρακολουθεί τις τάσεις και τις επιδόσεις στο σύνολο των χωρών της ΕΕ σε τρεις τομείς σχετικούς με τις αρχές που πρεσβεύει ο πυλώνας. Ο πίνακας αποτελεσμάτων τροφοδοτεί το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής και χρησιμεύει για την αξιολόγηση της προόδου προς την κατεύθυνση «ενός κοινωνικού ‘τριπλού Α’» για την ΕΕ στο σύνολό της. Αυτό σημαίνει ότι πραγματοποιείται ολοκληρωμένη παρακολούθηση.

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Υπέρ

49

Κατά

117

Αποχές

4

Σημείο 1.10

Να τροποποιηθεί ως εξής:

1.10

Η τακτική παρακολούθηση της εφαρμογής του ΕΠΚΔ, μέσω τακτικής υποχρεωτικής διαβούλευσης με τους κοινωνικούς ενδιαφερόμενους φορείς και με διευκόλυνση από την ΕΟΚΕ, θα πρέπει να προαχθεί. Η ΕΟΚΕ προτείνει τη θέσπιση Φόρουμ Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΕ συνδεδεμένου με τη διαδικασία του Εξαμήνου.

Αιτιολογία

Η έννοια του όρου «υποχρεωτική» δεν είναι σαφής στο πλαίσιο αυτό και θα πρέπει να αντικατασταθεί από τη λέξη «τακτική». Δεν είναι καθόλου σαφές τι εννοείται με την αναφορά στη δημιουργία «φόρουμ κοινωνικής πολιτικής της ΕΕ». Δεν υπάρχει ανάγκη δημιουργίας νέων μέσων/πλατφορμών και η αναφορά στο φόρουμ πρέπει να διαγραφεί. Αυτό που έχει σημασία είναι η διαβούλευση και η συμμετοχή των σχετικών ενδιαφερόμενων φορέων στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Υπέρ

52

Κατά

114

Αποχές

3

Σημείο 1.11

Να τροποποιηθεί ως εξής:

1.11

Η ΕΟΚΕ έχει ήδη επισημάνει πως θεωρεί ότι ένας σαφής οδικός χάρτης που θα συνδέεται με την εφαρμογή του πυλώνα θα συμβάλει στην προώθηση της σύγκλισης και στην επίτευξη των στόχων του (30). Η ΕΟΚΕ έχει επίσης ζητήσει την επιβολή έναν σαφή και συντονισμένο οδικό χάρτη για τον καθορισμό των προτεραιοτήτων ενόψει της εφαρμογής του πυλώνα και της επιβολής των υφιστάμενων κοινωνικών δικαιωμάτων και αρχών προτύπων. Οι θεμελιώδεις ανάγκες και τα δικαιώματα ιδίως των ευάλωτων ομάδων, οι ανισότητες όσον αφορά τις ευκαιρίες, το εισόδημα και τον πλούτο εντός και μεταξύ των κρατών μελών, οι πολιτικές ένταξης και οι κατάλληλες συνθήκες για τις δημόσιες και τις μη κερδοσκοπικές υπηρεσίες και τις κοινωνικές επιχειρήσεις αποτελούν πτυχές που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα.

Αιτιολογία

Προτείνεται να χρησιμοποιηθεί η ακριβής διατύπωση της γνωμοδότησης SOC/564. Ο κατάλογος των θεμάτων που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως προτεραιότητες δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει ζητήματα που δεν καλύπτονται από τις αρχές της EPRS (π.χ. ανισότητες όσον αφορά τον πλούτο και το εισόδημα εντός ή μεταξύ των κρατών μελών).

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Υπέρ

50

Κατά

113

Αποχές

4


(1)   EE C 440 της 6.12.2018, σ. 28 , σημείο 3.3.

(2)   EE C 440 της 6.12.2018, σ. 28 , σημείο 3.3.

(3)   ΕΕ C 13 της 15.1.2016, σ. 40.

(4)  Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Διάλογος, Πρόγραμμα εργασίας 2019-2021.

(5)   https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/european_pillar_one_year_on.pdf

(6)   ΕΕ C 81 της 2.3.2018, σ. 145 , σημεία 8.3 και 1.3.

(7)   ΕΕ C 177 της 18.5. 2016, σ. 35 .

(8)   ΕΕ C 227 της 28.6.2018, σ. 1 σημεία 1.8 και 3.6 ΕΕ C 327 της 12.11.2013, σ. 11 Ετήσια Επισκόπηση της Ανάπτυξης 2018, σημείο 1.4, δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη ΕΕ C 226 της 16.7.2014, σ. 21 και ΕΕ C 262 της 25.7.2018, σ. 1 σημείο 3.14 και ΕΕ C 190 της 5.6.2019, σ. 24 , σημείο 1.8.

(9)   ΕΕ C 177 της 18.5. 2016, σ. 35 .

(10)   ΕΕ C 227 της 28.6.2018, σ. 1, σημείο 1.6, «Οικονομική πολιτική της ζώνης του ευρώ (2018)», σημεία 1.8 και 3.6, ΕΕ C 327 της 12.11.2013, σ. 11, σημείο 1.4, ΕΕ C 226 της 16.7.2014, σ. 21 .

(11)   EE C 262 της 25.7.2018, σ. 1 , σημείο 1.5.

(12)   EE C 262 της 25.7.2018, σ. 1 , σημείο 1.6.

(13)   ΕΕ C 125 της 21.4.2017, σ. 10 .

(14)   EE C 240 της 16.7.2019, σ. 3, σημείο 1.3.

(15)  Κοινή δήλωση με τίτλο «Η ισότητα των φύλων ως προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα και στο μέλλον», που υπεγράφη με την ευκαιρία της άτυπης συνόδου των Υπουργών Ισότητας των Φύλων, στις 12 Οκτωβρίου 2018, στη Βιέννη.

(16)   ΕΕ C 110 της 22.3.2019, σ. 26, σημεία 3.1.1 και 3.1.3.

(17)  Η ΕΟΚΕ έχει υιοθετήσει ειδική γνωμοδότηση για τις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης, την EE C 353 της 18.10.2018, σ. 46 .

(18)   ΕΕ C 353 της 18.10.2019, σ. 46.

(19)   EE C 237 της 6.7.2018, σ. 8, σημείο 4.10.

(20)   Οδηγία 98/59/ΕΚ του Συμβουλίου της 20ής Ιουλίου 1998 για προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών που αφορούν τις ομαδικές απολύσεις.

(21)  Οδηγία 2014/95/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2014, για την τροποποίηση της οδηγίας 2013/34/ΕΕ όσον αφορά τη δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών και πληροφοριών για την πολυμορφία από ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις και ομίλους

(22)   ΕΕ C 190 της 5.6.2019, σ. 1.

(23)   Η ΕΟΚΕ καταρτίζει γνωμοδότηση SOC/583 με θέμα «Κοινά ελάχιστα πρότυπα στον τομέα της ασφάλισης ανεργίας στα κράτη μέλη της ΕΕ».

(24)   ΕΕ C 81 της 2.3.2016, σ. 145, σημεία 1.2 και 2.2.

(25)  Π.χ. στις γνωμοδοτήσεις της ΕΕ C 13 της 15.1.2016, σ. 40; ΕΕ C 81 της 2.3.2018, σ. 145 και ΕΕ C 440 της 6.12.2018, σ. 135 .

(26)  Άρθρο 9 της ΣΛΕΕ.

(27)  Άρθρο 9 της ΣΛΕΕ.

(28)   ΕΕ C 262 της 25.7.2018, σ. 1, σημεία 1.5 και 1.6.

(29)   ΕΕ C 262 της 25.7.2018, σ. 1, σημείο 3.1.4 (και οι παραπομπές που περιέχονται σε αυτό).

(30)   ΕΕ C 81 της 2.3.2018, σ.145, σημείο 8.3.