Βρυξέλλες, 30.11.2018

COM(2018) 776 final

Σύσταση για

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

που επιτρέπει την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καθεμίας από τις νότιες χώρες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, προκειμένου να συμφωνηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την επέκταση της παροχής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υπέρθεσης για τη Γεωστατική Πλοήγηση (EGNOS) στην Ευρωπαϊκή Πολιτικής Γειτονίας


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πλοήγησης με Υπέρθεση Γεωστατικών Δορυφόρων (EGNOS) καθιστά τα ανοικτά σήματα δορυφορικής πλοήγησης κατάλληλα για κρίσιμες από άποψη ασφάλειας εφαρμογές στις μεταφορές, όπως κατά την πλοήγηση και την προσγείωση αεροσκαφών, όπου υπάρχουν λίγα ή καθόλου ραδιοβοηθήματα εδάφους.

Το EGNOS μαζί με το Galileo αποτελούν τα δύο προγράμματα δορυφορικής πλοήγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία διέπονται από τον κανονισμό GNSS 1 .

Η συνεργασία στον τομέα της δορυφορικής πλοήγησης μεταξύ των νότιων χωρών της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας 2 και της ΕΕ εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρωμεσογειακής συνεργασίας στον τομέα των μεταφορών. Ως μέρος της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας 3 , η ευρωμεσογειακή συνεργασία στον τομέα των μεταφορών βασίζεται στο πλαίσιο που καθιερώθηκε στη Βαρκελώνη (1995), ενώ, από το 2008 και εξής, έχει εξελιχθεί στην Ένωση για τη Μεσόγειο σύμφωνα με την κοινή δήλωση 4 που εγκρίθηκε στη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Στο άρθρο 2 παράγραφος 5 τρίτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) 1285/2013 («κανονισμός GNSS») 5 ορίζεται ότι η γεωγραφική κάλυψη του συστήματος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υπέρθεσης για τη Γεωστατική Πλοήγηση (EGNOS) μπορεί να επεκταθεί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας (ΕΠΓ), υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι όροι τεχνικής εφαρμογής και με βάση τις διεθνείς συμφωνίες. Η επέκταση αυτή δεν πρέπει να καθυστερήσει την επέκταση της γεωγραφικής κάλυψης του EGNOS σε ολόκληρα τα εδάφη των κρατών μελών που βρίσκονται στην Ευρώπη.

Η επέκταση του EGNOS προς τις νότιες χώρες της ΕΠΓ πληροί τα εν λόγω κριτήρια και θα ακολουθήσει τις αρχικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την εγκατάσταση ορισμένων σταθμών εδάφους του EGNOS εκτός της Ευρώπης. Έχει τον διττό στόχο να ενισχύσει την κάλυψη του EGNOS στην περιφέρεια της ΕΕ και να καλύψει τις νότιες χώρες της ΕΠΓ ώστε να είναι δυνατή η προσέλκυση χρηστών.

Η επέκταση του EGNOS στις νότιες χώρες της ΕΠΓ δεν θα καθυστερήσει την επέκταση της γεωγραφικής κάλυψης του EGNOS σε ολόκληρη την ΕΕ. Αντίθετα, θα συμβάλει στην καλύτερη κάλυψη των περιφερειών που βρίσκονται στα νότια/νοτιοανατολικά/νοτιοδυτικά της ΕΕ, και ιδίως στα πορτογαλικά και ισπανικά νησιά του Ατλαντικού Ωκεανού, καθώς και στην Κύπρο, την Ελλάδα, τη Μάλτα και την Ιταλία.

Η ανάλυση που διενεργήθηκε το 2015 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος 6 , η οποία ενισχύθηκε από την προσφορά της βιομηχανίας το 2017 για την ανάπτυξη της έκδοσης 3 του EGNOS, επιβεβαίωσε τη δυνατότητα τεχνικής εφαρμογής αυτής της επέκτασης και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα αρκέσουν τρεις σταθμοί εδάφους του EGNOS για να καλυφθεί ολόκληρος ο εναέριος χώρος των νότιων χωρών της ΕΠΓ.

Από το 2009, τα αρμόδια τμήματα της Επιτροπής συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) με σκοπό την επέκταση της κάλυψης του EGNOS προς την νότια Μεσόγειο (δηλ. στις νότιες χώρες της ΕΠΓ) και την έναρξη παροχής της υπηρεσίας ασφάλειας της ζωής (SoL) του EGNOS στην αεροπορία και σε άλλους τομείς των μεταφορών. Η επέκταση της κάλυψης του EGNOS είναι μια αμοιβαία επωφελής πρωτοβουλία. Για την ΕΕ θα ενισχύσει τους δεσμούς με τους γειτονικούς εταίρους και θα δημιουργήσει ευκαιρίες πρόσβασης στην αγορά για τη βιομηχανία της, ενώ οι νότιες χώρες της ΕΠΓ θα έχουν πρόσβαση στο EGNOS με οριακό κόστος, σε σύγκριση με τις δημόσιες επενδύσεις που έχει κάνει η ΕΕ μέχρι σήμερα.

Έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος με την πάροδο του χρόνου και έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από τις αρχές του τομέα των μεταφορών των νοτίων χωρών της ΕΠΓ. Θεωρούν ότι η υπηρεσία ασφάλειας της ζωής (SoL) του EGNOS είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ) και πιστεύουν ότι παρέχει τεχνολογία γενικής εφαρμογής για νέες υπηρεσίες και εφαρμογές σε άλλους τομείς των μεταφορών και πέραν αυτών.

7 Κατά συνέπεια, έξι από τις νότιες χώρες της ΕΠΓ έχουν εκφράσει επισήμως —την περίοδο 2014-2016 και στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο— το ενδιαφέρον τους να συνάψουν διεθνή συμφωνία με την ΕΕ για το EGNOS.

Είναι σκόπιμο η ΕΕ να αντιδράσει θετικά στην προσδοκία των νότιων χωρών της ΕΠΓ για πρόσβαση στην υπηρεσία ασφάλειας της ζωής (SoL) του EGNOS. Η στρατηγική πτυχή μιας τέτοιας επέκτασης του EGNOS καθίσταται ακόμα πιο εμφανής υπό το πρίσμα των δραστηριοτήτων άλλων παρόχων παγκόσμιων δορυφορικών συστημάτων πλοήγησης στην περιοχή.

Μια ειδική διμερής διεθνής συμφωνία για το EGNOS με καθεμία από τις νότιες χώρες της ΕΠΓ θα θεσπίσει τα κατάλληλα συστήματα διακυβέρνησης, θα καθορίσει τους ρόλους και τις αρμοδιότητες κάθε Μέρους και θα αποφασίσει για τις οικονομικές ευθύνες της ανάπτυξης και λειτουργίας των απαιτούμενων υποδομών για την παροχή υπηρεσιών βασισμένων στο EGNOS σε κάθε νότια χώρα της ΕΠΓ.

Στην παρούσα σύσταση έχουν ληφθεί υπόψη οι σχετικές με την ασφάλεια πτυχές της επέκτασης του EGNOS στις νότιες χώρες της ΕΠΓ, μεταξύ των οποίων και η αξιολόγηση από την ΕΥΕΔ της γεωπολιτικής κατάστασης στην περιοχή. Οι πτυχές που αφορούν την ασφάλεια θα εξακολουθήσουν να ελέγχονται και να παρακολουθούνται στη διάρκεια των σταδίων διαπραγμάτευσης και εγκατάστασης. Αυτό συνεπάγεται, μεταξύ άλλων, την επιλογή των τοποθεσιών για την εγκατάσταση της επίγειας υποδομής του EGNOS, καθώς και την προστασία τους κατά το στάδιο λειτουργίας του EGNOS στις νότιες χώρες της ΕΠΓ.

Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

Η επέκταση του EGNOS στις νότιες χώρες της ΕΠΓ περιλαμβάνεται στο περιφερειακό σχέδιο δράσης για τις μεταφορές 2014-20 και περιλαμβανόταν επίσης και στο Μεσογειακό ψήφισμα το 2013 και το 2014.

Η επέκταση της υπηρεσίας ασφάλειας της ζωής (SoL) του EGNOS ώστε να καλύπτει όλη τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή θα παράσχει υψηλό επίπεδο ασφάλειας κατά τις διαδικασίες προσγείωσης, ακόμα και σε μικρότερους, περιφερειακούς και τουριστικούς προορισμούς, και, κατά συνέπεια, θα εναρμονίσει το επίπεδο ασφάλειας μεταξύ της ΕΕ και των νότιων χωρών της ΕΠΓ, γεγονός που θα ωθήσει τις αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν πτήσεις μεταξύ των δύο περιοχών να υιοθετήσουν το EGNOS.

Τέλος, η επέκταση του EGNOS στις νότιες χώρες της ΕΠΓ συνάδει με άλλες παρεμφερείς επεκτάσεις του EGNOS ή συστημάτων που βασίζονται σ’ αυτό, και πιο συγκεκριμένα με την παρόμοια επέκταση στην Ουκρανία 8 και την εγκατάσταση στην Αφρική δορυφορικών συστημάτων φασματικής επαύξησης (SBAS) που βασίζονται στην τεχνολογία EGNOS, σε πρώτο στάδιο με 17 χώρες του οργανισμού ASECNA 9 . Συνεπώς, το EGNOS θα εξασφαλίσει ομοιόμορφη κάλυψη στην ευρωπαϊκή και την αφρικανική ήπειρο, επιτρέποντας έτσι ασφαλέστερες πτήσεις και προσγειώσεις.

Συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ένωσης

Τα ευρωπαϊκά συστήματα δορυφορικής πλοήγησης αποτελούν σημαντικά στοιχεία της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διασφάλιση της πλήρους ολοκλήρωσης των υποδομών χερσαίας, θαλάσσιας και αεροπορικής μεταφοράς για μια ασφαλή, απρόσκοπτη, οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον πλοήγηση. Τα συστήματα αυτά έχουν προωθηθεί σε διεθνές επίπεδο, μεταξύ άλλων, με τη σύναψη συμφωνιών συνεργασίας για τη δορυφορική πλοήγηση με χώρες όπως το Μαρόκο, η Ουκρανία, οι ΗΠΑ, η Νορβηγία, η Ελβετία και η Νότια Κορέα.

Στον τομέα της διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας (ATM), όλες οι νότιες χώρες της ΕΠΓ αποσκοπούν στη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του ΔΟΠΑ, όσον αφορά την πλοήγηση βάσει επιδόσεων (PBN). Το EGNOS αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τον εκσυγχρονισμό της ATM στην Ευρώπη και για την υλοποίηση του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού. Η επέκταση στις νότιες χώρες της ΕΠΓ θα συμβάλει στο να εξαλειφθεί ο κατακερματισμός των υπηρεσιών αεροναυτιλίας σε όλη τη Μεσόγειο. Η κάλυψη των νοτίων χωρών της ΕΠΓ από το EGNOS θα συμβάλει επίσης στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ευρωμεσογειακού χώρου μεταφορών, ο οποίος θα καλύπτει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους στην ΕΕ και τις γειτονικές της χώρες.

2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

Νομική βάση

Το άρθρο 218 παράγραφος 3 και το άρθρο 218 παράγραφος 4 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)

Οι στόχοι της πρότασης δεν μπορούν να επιτευχθούν από τα κράτη μέλη λόγω του ότι το πρόγραμμα δορυφορικής πλοήγησης EGNOS είναι ευρωπαϊκή πρωτοβουλία την οποία διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από την άποψη αυτή, το πεδίο εφαρμογής της προτεινόμενης συμφωνίας δεν είναι δυνατόν να περιοριστεί σε ένα και μόνο κράτος μέλος ή σε ομάδα κρατών μελών, αλλά αφορά την ΕΕ συνολικά.

Οποιαδήποτε εναλλακτική λύση (όπως το δίκτυο διμερών σχέσεων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και καθεμίας από τις νότιες χώρες της ΕΠΓ) θα ενείχε μεγάλο κίνδυνο αδυναμιών, καθυστερήσεων και αντιφάσεων, οι οποίες θα μπορούσαν γρήγορα να επιφέρουν υψηλότερες δαπάνες που θα βάραιναν τον προϋπολογισμού της Ένωσης. Η μη υλοποίηση της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και καθεμίας από τις νότιες χώρες της ΕΠΓ για την παροχή υπηρεσιών EGNOS θα αποτελούσε χαμένη ευκαιρία για τη βιομηχανία της ΕΕ και, από στρατηγική άποψη, θα αποδυνάμωνε τη θέση της ΕΕ στη νότια περιοχή της ΕΠΓ.

Το άρθρο 29 του κανονισμού αριθ. 1285/2013 ορίζει ότι η Ένωση μπορεί να συνάψει συμφωνίες με τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμούς στο πλαίσιο των προγραμμάτων σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 218 της ΣΛΕΕ

Αναλογικότητα

Η σύναψη της συμφωνίας είναι ανάλογη με τους προβλεπόμενους σκοπούς.

Επιλογή της νομικής πράξης

Το άρθρο 29 του κανονισμού 1285/2013 προβλέπει ρητώς τη σύναψη από την Ένωση διεθνών συμφωνιών στο πλαίσιο του EGNOS. Επιπλέον, το άρθρο 2 παράγραφος 5 τρίτο εδάφιο του εν λόγω κανονισμού προβλέπει ρητώς τη δυνατότητα επέκτασης της γεωγραφικής κάλυψης του συστήματος EGNOS και σε άλλες περιοχές του κόσμου, διευκρινίζοντας μεταξύ άλλων ότι η επέκταση αυτή θα μπορούσε να αφορά χώρες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας (ΕΠΓ). Διευκρινίζει επίσης ότι αυτό επιτυγχάνεται μέσω διεθνούς συμφωνίας, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι όροι τεχνικής εφαρμογής.

3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Η χρήση των συστημάτων SBAS όπως το EGNOS στις νότιες χώρες της ΕΠΓ έχει εκτιμηθεί τόσο από κοινωνικοοικονομική όσο και από τεχνική άποψη. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης έχουν κοινοποιηθεί και συζητηθεί με τους ενδιαφερόμενους φορείς και τις αρχές των νότιων χωρών της ΕΠΓ πολλές φορές στη διάρκεια των ετών συνεργασίας για το θέμα αυτό.

Από το 2007 έως το 2015 τα ευρωμεσογειακά έργα GNSS I και II, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από την Επιτροπή, εγκατέστησαν ορισμένα στοιχεία της επίγειας υποδομής του EGNOS, τα οποία παρείχαν μια ελάχιστη κάλυψη και επέτρεψαν τη διενέργεια δοκιμών στους τομείς της τεχνικής, της μεταφοράς τεχνογνωσίας και της ανάπτυξης ικανοτήτων από τις τοπικές αρχές πολιτικής αεροπορίας, τους χρήστες του εναέριου χώρου και τους παρόχους υπηρεσιών αεροναυτιλίας, με σκοπό τον πειραματισμό στις διαδικασίες προσγείωσης και την εκτίμηση των οφελών. Σ’ αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε επίσης και μια ρυθμιστική ανάλυση, η οποία προσδιόρισε το ειδικό για την αεροπορία ρυθμιστικό πλαίσιο του ΔΟΠΑ στο οποίο θα βασίζεται η παροχή υπηρεσιών, καθώς και λεπτομερή, ανά χώρα σχέδια στρατηγικής και υλοποίησης της δορυφορικής πλοήγησης.

Διενεργήθηκε επίσης μια ανάλυση κόστους-οφέλους (ΑΚΟ) ανά χώρα, η οποία επιβεβαίωσε τα θετικά καθαρά οφέλη της επέκτασης του EGNOS στις νότιες χώρες της ΕΠΓ, υπογραμμίζοντας τα θετικά αποτελέσματα του EGNOS για καθεμιά από αυτές στους τομείς της αεροπορίας και των πολυτροπικών μεταφορών. Η ΑΚΟ εκτίμησε ότι τα καθαρά οφέλη θα υπερβούν το 1 δισ. EUR για τη νότια περιοχή της ΕΠΓ. Οι αναλύσεις αυτές διενεργήθηκαν με πλήρη συμμετοχή των νότιων ομολόγων της ΕΠΓ και τα αποτελέσματα κοινοποιήθηκαν και συζητήθηκαν με τους εκπροσώπους και τους ενδιαφερόμενους φορείς των νότιων χωρών της ΕΠΓ στη διάρκεια διαφόρων ημερίδων. Τα συμπεράσματα όλων των ομάδων εργασίας των ευρωμεσογειακών έργων EuroMed GNSS το 2013, 2012 και 2011 ζητούν από την Επιτροπή να ολοκληρώσει την κάλυψη του νότιου εναέριου χώρου της ΕΠΓ από το EGNOS.

Η ανάντη διαστημική βιομηχανία της ΕΕ θα ωφεληθεί από την αγορά που συνδέεται με την εγκατάσταση της επίγειας υποδομής, ενώ η κατάντη βιομηχανία της ΕΕ (για τις εφαρμογές EGNOS) θα ωφεληθεί από τη διαθεσιμότητα ευρύτερης αγοράς. Ακόμα, θα ενισχυθούν η τεχνική συνεργασία και οι δεσμοί μεταξύ των ενωσιακών αρχών και παραγόντων του τομέα των μεταφορών και των ομολόγων τους από τις νότιες χώρες της ΕΠΓ, με αμοιβαία οφέλη και μακροπρόθεσμο στρατηγικό αντίκτυπο.

Έχει επίσης επιβεβαιωθεί ότι η επέκταση του EGNOS στις νότιες χώρες της ΕΠΓ δεν θα καθυστερήσει την ολοκλήρωση της γεωγραφικής κάλυψης του συστήματος EGNOS σε ολόκληρα τα εδάφη των κρατών μελών που γεωγραφικώς βρίσκονται στην Ευρώπη.

Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας

Σχετικοί επιστημονικοί τομείς/τομείς εμπειρογνωσίας

Εμπειρογνώμονες στη δορυφορική πλοήγηση, εμπειρογνώμονες στους τομείς που σχετίζονται με τη χρήση του ακριβούς εντοπισμού θέσης μέσω δορυφόρου (αεροπορία, ναυτιλία, σιδηρόδρομικές και οδικές μεταφορές, γεωργία, διαχείριση της γης κ.λπ.).

Χρησιμοποιηθείσα μεθοδολογία

Εκτενείς διαβουλεύσεις και επαφές με τις σχετικές αρχές, τους ομολόγους και τους χρήστες στο πλαίσιο δύο έργων που χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα EuroMed (EuroMed GNSS I, 2007-11 και EuroMed GNSS II, 2012-15). Η ανάλυση και η έρευνα πραγματοποιήθηκαν από βιομηχανικές κοινοπραξίες και από οργανισμούς της ΕΕ, των κρατών μελών και των νότιων χωρών της ΕΠΓ.

Κύριοι οργανισμοί/εμπειρογνώμονες που γνωμοδότησαν

Τα υπουργεία μεταφορών, οι αρχές πολιτικής αεροπορίας, τα αεροδρόμια, οι αερομεταφορείς όλων των νότιων χωρών της ΕΠΓ. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, ο ευρωπαϊκός φορέας παροχής δορυφορικών υπηρεσιών, ο οργανισμός του ευρωπαϊκού GNSS (GSA), η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), εμπειρογνώμονες της διαστημικής βιομηχανίας, της δορυφορικής πλοήγησης και της αεροπορίας τόσο από την ΕΕ όσο και από τις νότιες χώρες της ΕΠΓ (π.χ. ο Οργανισμός Διαστήματος της Αλγερίας).

Θεμελιώδη δικαιώματα

Δεν υπάρχουν επιπτώσεις στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες που σχετίζονται με την υλοποίηση της υποδομής για την παροχή υπηρεσιών SBAS με βάση το EGNOS σε κάθε νότια χώρα της ΕΠΓ θα καλυφθούν από κονδύλια της Ένωσης, και ιδίως εκείνα που χρηματοδοτούν την πολιτική γειτονίας της ΕΕ. Οι πρόσθετες επιχειρησιακές δαπάνες που συνδέονται με την εκμετάλλευση των SBAS με βάση το EGNOS σε κάθε νότια χώρα της ΕΠΓ θα χρηματοδοτούνται από κάθε νότια χώρα της ΕΠΓ.

Δεν υπάρχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις από την παρούσα συμφωνία για τον ενωσιακό προϋπολογισμό που διατίθεται για τα ευρωπαϊκά προγράμματα GNSS. Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 5 τελευταίο εδάφιο του κανονισμού (EU) 1285/2013, το κόστος της επέκτασης αυτής δεν καλύπτεται από τους πόρους που διατίθενται για τα προγράμματα Galileo και EGNOS.

Σύσταση για

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

που επιτρέπει την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καθεμίας από τις νότιες χώρες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, προκειμένου να συμφωνηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την επέκταση της παροχής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υπέρθεσης για τη Γεωστατική Πλοήγηση (EGNOS) στην Ευρωπαϊκή Πολιτικής Γειτονίας

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 218 παράγραφοι 3 και 4,

Έχοντας υπόψη τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 2 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1285/2013, όσον αφορά τους όρους τεχνικής εφαρμογής και την εξασφάλιση ότι δεν προκύπτει καθυστέρηση όσον αφορά τη γεωγραφική κάλυψη του συστήματος EGNOS σε ολόκληρα τα εδάφη των κρατών μελών·

(2)Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1285/2013 προβλέπει ότι η Ένωση έχει την κυριότητα όλων των υλικών και άυλων περιουσιακών στοιχείων που δημιουργούνται ή αναπτύσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος EGNOS, ότι η Ένωση μπορεί να συνάψει συμφωνίες με τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμούς στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού και ότι το κόστος τυχόν επεκτάσεων της κάλυψης του συστήματος EGNOS πέραν της Ευρώπης δεν καλύπτεται από τους δημοσιονομικούς πόρους που διατίθενται βάσει του εν λόγω κανονισμού·

Θα πρέπει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας με καθεμία από τις νότιες χώρες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας (ΕΠΓ), στην οποία να καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την παροχή δορυφορικών υπηρεσιών φασματικής επαύξησης (SBAS) βασιζόμενων στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υπέρθεσης για τη Γεωστατική Πλοήγηση (EGNOS) στις νότιες χώρες της ΕΠΓ,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να διαπραγματευθεί, εξ ονόματος της Ένωσης, διεθνή συμφωνία με κάθε νότια χώρα της ΕΠΓ σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις για την παροχή δορυφορικών υπηρεσιών φασματικής επαύξησης (SBAS) στις νότιες χώρες της ΕΠΓ με βάση το σύστημα EGNOS.

Άρθρο 2

Οι οδηγίες διαπραγμάτευσης παρατίθενται στο παράρτημα.

Άρθρο 3

Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται σε συνεννόηση με [να προστεθεί από το Συμβούλιο: το όνομα της επιτροπής που αποτελείται από εκπροσώπους των κρατών μελών].

Άρθρο 4

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στην Επιτροπή.

Βρυξέλλες,

   Για το Συμβούλιο

   Ο Πρόεδρος

(1)    Η έκφραση «σύστημα EGNOS» αναφέρεται στις διαστημικές και τις επίγειες υποδομές, στο υλισμικό και το λογισμικό που καθιστούν εφικτή την παροχή του σήματος EGNOS Ασφάλεια της ζωής (SoL). Το σήμα EGNOS SoL γίνεται υπηρεσία EGNOS όταν η τοπική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας το επιτρέπει, σύμφωνα με τις διεθνείς αεροπορικές απαιτήσεις. Η έκφραση «πρόγραμμα EGNOS» αναφέρεται στη διαχείριση του συστήματος και της υπηρεσίας EGNOS, η οποία έχει ανατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
(2)    Επί του παρόντος: Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Λιβύη, Αίγυπτος, Συρία, Ιορδανία, Παλαιστίνη*, Ισραήλ, Λίβανος. Όπως ορίζεται στο παράρτημα 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 232/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2014, για τη θέσπιση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Γειτονίας. Η ονομασία αυτή δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης και δεν θίγει τις επιμέρους θέσεις των κρατών μελών σχετικά με το θέμα αυτό.
(3)

   ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ,

ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ Επανεξέταση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, JOIN(2015) 50 final.

(4)     http://ufmsecretariat.org/wp-content/uploads/2012/09/ufm_paris_declaration1.pdf  
(5)    ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 1285/2013 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, για την εφαρμογή και εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών συστημάτων δορυφορικής πλοήγησης και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 876/2002 του Συμβουλίου και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 683/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
(6)    ESA, EGNOS Project Office (EPO), FWC-2 WP-STA-004, 12 Μαρτίου 2015.
(7)    Η Αλγερία, η Τυνησία, η Λιβύη, η Ιορδανία, ο Λίβανος και το Ισραήλ απηύθυναν επιστολές στα μέλη του Σώματος των Επιτρόπων.
(8)    Στις 12 Απριλίου 2018 το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε απόφαση (6934/18) με την οποία εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να αρχίσει διαπραγματεύσεις για διεθνή συμφωνία με την Ουκρανία, με αντικείμενο την επέκταση του EGNOS στον εναέριο χώρο της.
(9)    Στις 8 Δεκεμβρίου 2016 η Επιτροπή υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας στην Αφρική και τη Μαδαγασκάρη (ASECNA) σχετικά με την ανάπτυξη της δορυφορικής ραδιοπλοήγησης και την παροχή συναφών υπηρεσιών εντός της ζώνης αρμοδιότητας του οργανισμού ASECNA προς όφελος της πολιτικής αεροπορίας

Βρυξέλλες, 30.11.2018

COM(2018) 776 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

της

σύστασης για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

που επιτρέπει την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καθεμίας από τις νότιες χώρες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, προκειμένου να συμφωνηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την επέκταση της παροχής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υπέρθεσης για τη Γεωστατική Πλοήγηση (EGNOS) στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Οδηγίες για τις διαπραγματεύσεις με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καθεμίας από τις νότιες χώρες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας (ΕΠΓ), προκειμένου να συμφωνηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την παροχή δορυφορικών υπηρεσιών φασματικής επαύξησης (SBAS) βασιζόμενων στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υπέρθεσης για τη Γεωστατική Πλοήγηση (EGNOS) στις νότιες χώρες της ΕΠΓ

(1)Η Επιτροπή θα διαπραγματευτεί μια διεθνή συμφωνία με καθεμία από τις νότιες χώρες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας (ΕΠΓ) για την παροχή δορυφορικών υπηρεσιών φασματικής επαύξησης βασιζόμενων στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υπέρθεσης για τη Γεωστατική Πλοήγηση (EGNOS) στις νότιες χώρες της ΕΠΓ.

(2)Η Επιτροπή θα διεξαγάγει τις διαπραγματεύσεις σε συνεννόηση με [,] η οποία ενεργεί ως ειδική επιτροπή, και θα υποβάλει εκθέσεις σχετικά με την έκβαση των διαπραγματεύσεων και, κατά περίπτωση, σχετικά με τυχόν προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν κατά τις διαπραγματεύσεις.

1.ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ

Σκοπός των διαπραγματεύσεων είναι η επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τη θέσπιση των όρων και των προϋποθέσεων για τη συνεργασία με κάθε νότια χώρα της ΕΠΓ όσον αφορά την παροχή δορυφορικών υπηρεσιών φασματικής επαύξησης βασιζόμενων στο σύστημα EGNOS.

2.ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

Κάθε συμφωνία θα καλύπτει ιδίως τους ακόλουθους τομείς:

(1)Διατάξεις σχετικά με τη συνεργασία: δραστηριότητες συνεργασίας για την εγκατάσταση και τη λειτουργία των υπηρεσιών SBAS στις χώρες της ΕΠΓ. Αυτές καλύπτουν, μεταξύ άλλων: την προώθηση του προγράμματος και των υπηρεσιών EGNOS· την υποστήριξη για την υλοποίηση και λειτουργία τους· τη συνεργασία σε θέματα συχνότητας (με την επιφύλαξη των ενωσιακών διαδικασιών 1 )· την τυποποίηση και όλα τα θέματα που αφορούν τα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης τα οποία διαχειρίζονται διεθνείς οργανισμοί και οργανώσεις· την έρευνα και την ανάπτυξη. Η συνεργασία πρέπει να συμμορφώνεται με τις υπάρχουσες συμφωνίες και υποχρεώσεις συνεργασίας, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η μη διάδοση και ο έλεγχος των εξαγωγών 2 , και ισχύει με την επιφύλαξη των μέτρων που αφορούν την εθνική ασφάλεια.

(2)Δημοσιονομικές διατάξεις: συμμετοχή κάθε νότιας χώρας της ΕΠΓ στις πρόσθετες επιχειρησιακές δαπάνες για τη συντήρηση του συστήματος EGNOS, το οποίο επεκτείνεται για να επιτρέψει την κάλυψη της υπηρεσίας ασφάλειας της ζωής (SoL) στις νότιες χώρες της EΠΓ· χρηματοοικονομική στήριξη από την ΕΕ για την επέκταση της υπηρεσίας ασφάλειας της ζωής (SoL) στις νότιες χώρες της ΕΠΓ. Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 5 τελευταίο εδάφιο του κανονισμού (EU) 1285/2013, αυτού του είδους η στήριξη σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τις εισφορές στον προϋπολογισμό που προβλέπονται για την ευρωπαϊκή δορυφορική πλοήγηση και καλύπτονται από το άρθρο του 9 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1285/2013.

(3)Καθιέρωση κατάλληλων μηχανισμών συνεργασίας για τη διαχείριση της συμφωνίας, θέσπιση του κατάλληλου καθεστώτος ευθύνης για την παροχή των υπηρεσιών του EGNOS. Εγγύηση από κάθε νότια χώρα της ΕΠΓ ότι θα παράσχει το κατάλληλο καθεστώς (προνόμια, ασυλίες κ.λπ.) σε κάθε πιθανή εγκατάσταση —ιδιοκτησία της ΕΕ ή μισθωμένη από αυτήν— του EGNOS στο έδαφός της, καθώς και εγγυήσεις ότι κάθε νότια χώρα της ΕΠΓ θα προβαίνει στην απαραίτητη παρακολούθηση ασφαλείας, κοινοποίηση και προστασία του συστήματος και των τοποθεσιών του EGNOS, διατάξεις για την επίλυση των διαφορών μεταξύ των Μερών.

(4)Τήρηση των σχετικών διατάξεων των Συνθηκών και της εφαρμοστέας ενωσιακής νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένων του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1285/2013 3 και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 912/2010 4 , ιδίως όσον αφορά τη διακυβέρνηση του προγράμματος EGNOS.

(5)Συμμόρφωση των στοιχείων του συστήματος EGNOS που θα εγκατασταθούν στα εδάφη των νότιων χωρών της ΕΠΓ με τις απαιτήσεις ασφαλείας.

(6)Συμπερίληψη ρήτρας καταγγελίας που να επιτρέπει να αντιμετωπίζονται καταστάσεις στις οποίες οι μεμονωμένες νότιες χώρες της ΕΠΓ δεν θα τηρούσαν τις υποχρεώσεις που υπέχουν δυνάμει της συμφωνίας.

(1)    Πολιτική για το ραδιοφάσμα βάσει της απόφασης αριθ. 676/2002/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Μαρτίου 2002, (απόφαση ραδιοφάσματος), η οποία θεσπίζει τον συντονισμό σε θέματα ραδιοφάσματος σε επίπεδο ΕΕ, μεταξύ άλλων τον συντονισμό με τις αρμοδιότητες της CEPT για τις τεχνικές πτυχές και την εκπροσώπηση των ενωσιακών συμφερόντων στο πλαίσιο της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU).
(2)    ΕΕ L 159 της 30ής Ιουνίου 2000, ρύθμιση του Wassenaar και καθεστώς ελέγχου πυραυλικής τεχνολογίας (MTCR).
(3)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1285/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, για την εφαρμογή και εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών συστημάτων δορυφορικής πλοήγησης και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 876/2002 του Συμβουλίου και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 683/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 1.
(4)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 912/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Σεπτεμβρίου 2010, για τη σύσταση Οργανισμού του ευρωπαϊκού GNSS, την ακύρωση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1321/2004 σχετικά με τη δημιουργία δομών διαχείρισης για τα ευρωπαϊκά προγράμματα δορυφορικής ραδιοπλοήγησης και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 683/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, ΕΕ L 276 της 20/10/2010, σ. 11.