Βρυξέλλες,15.11.2017

COM(2017) 669 final

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Έκθεση προόδου σχετικά με το Ευρωπαϊκό Θεματολόγιο Μετανάστευσης

{SWD(2017) 372 final}


1.    ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Μετά την έγκριση του Ευρωπαϊκού Θεματολογίου για τη Μετανάστευση τον Μάιο του 2015 1 , η δράση της ΕΕ για την αντιμετώπιση των πολυάριθμων προκλήσεων της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Τον Σεπτέμβριο του 2017, κατά την ενδιάμεση επανεξέταση του θεματολογίου, η Επιτροπή προέβη σε συνολική αξιολόγηση της προόδου που έχει σημειωθεί όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης και την υλοποίηση των δράσεων που προβλέπει το θεματολόγιο 2 . Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κατά τη σύνοδο του Οκτωβρίου του 2017, επισήμανε τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν σε όλα τα μέτωπα, και τόνισε την ανάγκη εδραίωσης του έργου αυτού 3 .

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναλάβει περαιτέρω δράση σχετικά με όλους τους τομείς που αναφέρονται στο Ευρωπαϊκό Θεματολόγιο για τη Μετανάστευση. Για την παρακολούθηση της προόδου και τη διενέργεια τεκμηριωμένης αξιολόγησης της υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη, μεταξύ άλλων και εκείνων που περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Επιτροπή υποβάλλει τακτικές εκθέσεις προόδου σχετικά με την εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση, την έναρξη επιχειρησιακής λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, καθώς και σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά το πλαίσιο εταιρικής σχέσης με τρίτες χώρες 4 .

Κάθε άξονας δράσης συμβάλλει από την πλευρά του στη συνολική αποτελεσματικότητα της απόκρισης της ΕΕ. Όπως ανακοινώθηκε στην ενδιάμεση επανεξέταση, η παρούσα ενοποιημένη έκθεση αντικατοπτρίζει και ενισχύει την ολοκληρωμένη προσέγγιση μέσω της παράλληλης εξέτασης των διαφόρων πτυχών. Η έκθεση, μαζί με τις πληροφορίες που παρέχονται στα παραρτήματα, παρουσιάζει τις σημαντικότερες εξελίξεις που σημειώθηκαν μετά την τελευταία έκθεση της 6ης Σεπτεμβρίου 5 και προσδιορίζει τις βασικές δράσεις στις οποίες πρέπει να δώσουν συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι, ιδίως ενόψει του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο.

2.    ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΩΝ ΟΔΩΝ

Οδός της ανατολικής Μεσογείου

Στην οδό της Ανατολικής Μεσογείου, τα μεταναστευτικά ρεύματα παραμένουν περιορισμένα σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την ενεργοποίηση της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016. Ωστόσο, σημειώθηκε αύξηση των αφίξεων στα ελληνικά νησιά από τις αρχές του καλοκαιριού του 2017, γεγονός που αντανακλά τις εποχιακές τάσεις. Η μεταναστευτική πίεση αυξήθηκε περισσότερο από τα μέσα Αυγούστου, με, κατά μέσο όρο, 198 παράτυπες διελεύσεις την ημέρα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, έναντι 99 την ίδια περίοδο το 2016 6 . Οι μετανάστες που έχουν φθάσει στα ελληνικά νησιά από τις αρχές του 2017 είναι κυρίως Σύροι (39 %), Ιρακινοί (17 %), Αφγανοί (10 %) και Πακιστανοί (6 %) 7 .

Υπήρξαν επίσης ορισμένες περιπτώσεις μεταναστών που προσπάθησαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία από άλλες οδούς και όχι από το Αιγαίο Πέλαγος. Παρά το γεγονός ότι οι εντοπισθείσες περιπτώσεις παράτυπης διέλευσης των χερσαίων συνόρων από την Τουρκία προς τη Βουλγαρία παραμένουν λίγες, πρόσφατα σημειώθηκε αύξηση των παράτυπων διελεύσεων από την Τουρκία προς την Ελλάδα μέσω των χερσαίων συνόρων (29 περιπτώσεις εντοπισμού ο ημερήσιος μέσος όρος από τις 4 Σεπτεμβρίου έως τις 9 Νοεμβρίου, έναντι 20 κατά το προηγούμενο εξάμηνο). Το 2017 οι περισσότεροι αφιχθέντες στην ηπειρωτική Ελλάδα κατάγονται μέχρι στιγμής από την Τουρκία (37 %), τη Συρία (27 %), το Πακιστάν (15 %) και το Ιράκ (12 %). Αντιθέτως, φαίνεται ότι προς το παρόν έχουν σταματήσει οι αφίξεις κατά τη θερινή περίοδο από την Τουρκία προς τη Ρουμανία μέσω Εύξεινου Πόντου 8 . Σημειώθηκαν επίσης περιορισμένες, αν και τακτικές, αφίξεις από την Τουρκία προς την Ιταλία (3 676 μέχρι στιγμής το 2017). Καταγράφηκαν επίσης ορισμένες αφίξεις από την Τουρκία στην Κύπρο (917 μέχρι στιγμής το 2017).

Οδός των δυτικών Βαλκανίων 

Μολονότι οι εντοπισθείσες περιπτώσεις παράτυπων μεταναστών στα σημεία εισόδου της οδού των Δυτικών Βαλκανίων έχουν σταθεροποιηθεί σε χαμηλά επίπεδα, ορισμένα κράτη μέλη στο τέλος της διαδρομής αναφέρουν ότι εξακολουθεί να φθάνει στο έδαφός τους σημαντικός αριθμός μεταναστών και αιτούντων άσυλο. Το γεγονός ότι πολλά από τα άτομα αυτά δεν έχουν προηγούμενη καταχώριση Eurodac ενισχύει το συμπέρασμα ότι ορισμένοι παράτυποι μετανάστες κατορθώνουν να προχωρούν χωρίς να εντοπίζονται. Η συνεργασία μεταξύ των εν λόγω κρατών μελών, της Ευρωπόλ και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής είναι καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση, μεταξύ άλλων και μέσω της πλήρους χρήσης των δεκαπενθήμερων βιντεοδιασκέψεων υπό την προεδρία της Επιτροπής.

Οδός της κεντρικής Μεσογείου

Η οδός της Κεντρικής Μεσογείου εξακολουθεί να προσελκύει τον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων που διασχίζουν τα σύνορα διά θαλάσσης. Το συνολικό μεταναστευτικό φαινόμενο έχει σταθεροποιηθεί τους τελευταίους μήνες, και από τα μέσα Ιουλίου έχει παρατηρηθεί μείωση των ατόμων που αναχωρούν από τη Λιβύη ακολουθώντας αυτή την οδό. Παρόλο που οι αφίξεις στην Ιταλία ήταν αισθητά περισσότερες στις αρχές του καλοκαιριού, οι συνολικές αφίξεις συνεχίζουν την καθοδική τάση που διαπιστώθηκε τον Σεπτέμβριο, και έχουν πλέον μειωθεί κατά 30 % σε σύγκριση με το 2016, αλλά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και, μέχρι στιγμής, υπερβαίνουν συνολικά τις 114 000 τη φετινή χρονιά. Από τους αφικνούμενους μετανάστες, οι περισσότεροι προέρχονται από αυτές τις τρεις χώρες: Νιγηρία (15 %)· Γουινέα (8 %)·
και Ακτή Ελεφαντοστού (8 %). Επιπλέον, έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση των αναχωρήσεων από την Τυνησία προς την Ιταλία· πρόκειται για αύξηση επτά φορές μεγαλύτερη το 2017 σε σύγκριση με το 2016, αν και οι αριθμοί είναι πολύ χαμηλότεροι σε σχέση με εκείνους που αφορούν τη Λιβύη 9 . Οι ροές μεταναστών που κατάγονται από δυτικοαφρικανικές χώρες και εγκαταλείπουν τον Νίγηρα με κατεύθυνση τη Λιβύη και την Ευρώπη συνεχίζουν την πτωτική τους τάση, αλλά ορισμένοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν εναλλακτική οδό προς την Αλγερία.

Στη θάλασσα, ο αριθμός των ζωών που χάνονται και των αγνοουμένων εκτιμάται σε 2 750 μέχρι στιγμής το 2017, έναντι 4 581 το 2016 10 . Πάνω από 285 100 μετανάστες διασώθηκαν από ενωσιακές επιχειρήσεις στήριξης της ιταλικής ακτοφυλακής 11 . Εξάλλου, η λιβυκή ακτοφυλακή διέσωσε φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις της, πάνω από 18 400 άτομα στα λιβυκά χωρικά ύδατα (έως τις 6 Οκτωβρίου), χάρη στην επιστροφή σκαφών που είχαν χρησιμεύσει για την εκπαίδευση μελών του πληρώματος 12 . Το Καταπιστευματικό Ταμείο της ΕΕ για την Αφρική 13 στηρίζει επίσης το έργο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και των αρχών του Νίγηρα όσον αφορά τη διενέργεια επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στην έρημο: το 2017, περισσότεροι από 1 100 μετανάστες οδηγήθηκαν σε ασφαλές μέρος μετά την εγκατάλειψή τους από τους διακινητές.

Οδός της δυτικής Μεσογείου

Τάση αύξησης των παράτυπων ροών καταγράφηκε στη διάρκεια του 2017 στην οδό της Δυτικής Μεσογείου/Ατλαντικού, και ο συνολικός αριθμός των αφίξεων στην Ισπανία ανήλθε σε 22 031, δηλαδή ποσοστό σχεδόν κατά 94 % υψηλότερο σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2016. Το 2017, μέχρι το τέλος Αυγούστου, οι τρεις κύριες χώρες καταγωγής των μεταναστών ήταν το Μαρόκο (21 %), η Ακτή Ελεφαντοστού (18 %), και η Γουινέα (14 %).

Τάσεις όσον αφορά την υποβολή αιτήσεων ασύλου

 Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2017, είχαν υποβληθεί 535 609 αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ και τις συνδεδεμένες χώρες, έναντι 1 010 839 κατά την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους 14 . Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, εκδόθηκαν 275 710 θετικές αποφάσεις σε πρώτο βαθμό, 15   έναντι 293 315 κατά την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

3.    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΩΝ ΟΔΩΝ

Ακρογωνιαίος λίθος της στήριξης που παρέχει η ΕΕ παραμένει η προσέγγιση των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης, που έχουν δημιουργηθεί από το 2015. Η Επιτροπή έχει αξιολογήσει τη λειτουργία των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στην Ελλάδα και την Ιταλία μέχρι σήμερα και, σε στενή συνεργασία με τους οργανισμούς, έχει συγκεντρώσει τις βέλτιστες πρακτικές σχετικά με την εφαρμογή της εν λόγω προσέγγισης 16 .

Η τοποθέτηση προσκεκλημένων υπαλλήλων της Ευρωπόλ έχει συμβάλει στον εντοπισμό προφίλ κινδύνου και στην καταπολέμηση των δικτύων των διακινητών. Οι υπάλληλοι αυτοί θα εξακολουθήσουν να διενεργούν τους ελέγχους ασφάλειας δεύτερης γραμμής στα ελληνικά και ιταλικά κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης.

Μια άλλη σημαντική προτεραιότητα των προσπαθειών που καταβάλλει η ΕΕ είναι να εστιάζεται η προσοχή στις ανάγκες των παιδιών κατά τη μεταναστευτική διαδικασία 17 . Οι βέλτιστες πρακτικές σχετικά με την εφαρμογή της προσέγγισης των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης υπαγορεύουν τη λήψη ειδικών μέτρων για την παροχή βοήθειας σε παιδιά και άλλες ευάλωτες ομάδες. Το 11ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για τα δικαιώματα του παιδιού που πραγματοποιήθηκε στις 7-8 Νοεμβρίου έδωσε την ευκαιρία να διερευνηθεί η ανάγκη εξεύρεσης λύσεων που θα αντικαθιστούν την κράτηση των παιδιών στο πλαίσιο της μετανάστευσης.

Οδός της ανατολικής Μεσογείου

Η υποστήριξη από μέρους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο και της Ευρωπόλ υπήρξε καθοριστική για τη θέση σε λειτουργία των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στην Ελλάδα, καθώς και για την ανάπτυξη δώδεκα σκαφών στο πλαίσιο ναυτικών επιχειρήσεων. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες διαμόρφωσης ακριβέστερης εικόνας για τον αριθμό και τις ανάγκες των μεταναστών, μεταξύ άλλων στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να ολοκληρώσει μια πρώτη σύνοψη των εργασιών αυτών έως το τέλος Νοεμβρίου.

Οι διαθέσιμες θέσεις υποδοχήςστα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, εξακολουθούν, ωστόσο, να είναι ανεπαρκείς, παρά τις ρυθμίσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης. Η αυξανόμενη πίεση που προκλήθηκε από τον πρόσφατο υψηλό αριθμό αφίξεων ενδέχεται να δημιουργήσει περαιτέρω πιέσεις. Επείγουσα προτεραιότητα εξακολουθεί να αποτελεί η βελτίωση της διαθεσιμότητας 18 και της ποιότητας των θέσεων υποδοχής, μεταξύ άλλων με την καλύτερη αντιμετώπιση των ειδικών αναγκών των ευάλωτων ομάδων. Η άμεση ανάληψη δράσης από τις ελληνικές αρχές είναι απαραίτητη για την περαιτέρω κάλυψη των ελλείψεων στις εγκαταστάσεις υποδοχής στα νησιά και την προετοιμασία για τις χειμερινές συνθήκες. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να χορηγήσει τη δέουσα στήριξη.

Η ΕΕ συνεχίζει επίσης να παρέχει σημαντική χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κρίσης. Πάνω από 440 εκατ. EUR έχουν διατεθεί από το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης εντός της ΕΕ για να στηριχθεί το έργο 15 εταίρων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας. Το εν λόγω μέσο κατόρθωσε, αφενός, να εξασφαλίσει τη διαθεσιμότητα επαρκών θέσεων υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα, διαμορφώνοντας τη διαθεσιμότητα ανάλογα με τις ανάγκες έως 40 000 θέσεις συνολικά, και, αφετέρου, να συμβάλει στη δημιουργία δυναμικότητας στα νησιά. Η τρέχουσα προτεραιότητα του έργου αυτού είναι να μεριμνήσουν οι ελληνικές αρχές ώστε να μετακινηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πρόσφυγες από τους καταυλισμούς σε ενοικιαζόμενα καταλύματα. Έχει επίσης τεθεί σε εφαρμογή πρόγραμμα χρηματικής ενίσχυσης πολλαπλών σκοπών 19 . Ο κύριος στόχος του προγράμματος ενοικίασης καταλυμάτων και χρηματικής ενίσχυσης είναι να παρέχουν αξιοπρεπείς συνθήκες σε εκείνους που έχουν ανάγκη. Μέχρι τις 7 Νοεμβρίου, έχουν δημιουργηθεί 19 447 θέσεις στέγασης – αν και ο αριθμός των προσφύγων που φιλοξενούνται στο πλαίσιο του καθεστώτος ενοικίασης αστικών καταλυμάτων παρουσιάζει διακυμάνσεις, επί του παρόντος ανέρχεται σε 15 458 πρόσφυγες. Σε μηνιαία βάση, κατά μέσο όρο 32 500 πρόσφυγες λαμβάνουν χρηματική στήριξη.

Επί του παρόντος διεξάγονται συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές σχετικά με την έγκριση προγράμματος χρηματοδότησης για το 2018, στο οποίο θα προσδιορίζονται οι βασικές ανάγκες και δραστηριότητες και οι αντίστοιχες πηγές χρηματοδότησης. Έχουν ληφθεί περαιτέρω μέτρα για να εξασφαλιστεί περισσότερο διατηρήσιμη στήριξη, με μετάβαση από τη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης στη χρήση των κονδυλίων που χορηγούνται στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων για την Ελλάδα. Για παράδειγμα, η χρηματοδότηση στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών χρησιμοποιείται για να στηριχθεί η παροχή υπηρεσιών εστίασης, στέγασης και καθαρισμού στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, καθώς και υπηρεσιών σε καταλύματα για ασυνόδευτους ανηλίκους. Τα προγράμματα αυτά χρηματοδοτούν ήδη συμφωνηθείσες προτεραιότητες, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών υποδοχής στα νησιά και των καταλυμάτων για ασυνόδευτους ανηλίκους. Η στήριξη της ΕΕ (μέχρι στιγμής περίπου 27 εκατ. EUR) για το πρόγραμμα υποβοηθούμενων οικειοθελών επιστροφών και επανένταξης, το οποίο έθεσε σε εφαρμογή ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική για τον μετριασμό της πίεσης: περισσότερα από 4 800 άτομα έχουν επιστρέψει στη χώρα καταγωγής τους το 2017 μέσω του εν λόγω προγράμματος.

Στην Ελλάδα, ομάδες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο παρέχουν υποστήριξη στις ελληνικές αρχές για την ταυτοποίηση και την καταγραφή δυνητικών αιτούντων διεθνή προστασία και ενημερώνουν τους μετανάστες σχετικά με το σύστημα διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα, καθώς και τη διαδικασία μετεγκατάστασης. Επιπλέον, εμπειρογνώμονες παρέχουν συμβουλές σε ζητήματα εκτίμησης της ιθαγένειας και πιθανού αποκλεισμού και συμβάλλουν στον εντοπισμό πιθανών περιστατικών απάτης σχετικά με τα έγγραφα. Από τις 9 Νοεμβρίου, μέσω της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο, έχουν τοποθετηθεί 18 εμπειρογνώμονες από κράτη μέλη για να υποστηρίξουν τη διαδικασία μετεγκατάστασης, καθώς και ένας εμπειρογνώμονας για την υποστήριξη της ελληνικής Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής από τις 8 Νοεμβρίου έχει τοποθετήσει 21 εμπειρογνώμονες στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Σημαντική χρηματοδοτική στήριξη χορηγήθηκε επίσης στη Βουλγαρία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της μετανάστευσης. Οι επιχορηγήσεις που δόθηκαν στη Βουλγαρία το φθινόπωρο του 2016 στο πλαίσιο βοήθειας έκτακτης ανάγκης παρατάθηκαν πρόσφατα κατά ένα έτος, ώστε να καταστεί δυνατή η πλήρης υλοποίησή τους. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής εξακολουθεί να επικουρεί τη Βουλγαρία στον έλεγχο των χερσαίων συνόρων της, με σκοπό επίσης την αποτροπή δευτερογενών μετακινήσεων. Επί του παρόντος έχουν τοποθετηθεί 143 υπάλληλοι, καθώς και ευρύ φάσμα εξοπλισμού. Στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (2014-2020), στη Βουλγαρία διατέθηκαν 4,5 εκατομμύρια EUR για την κάλυψη των μέτρων επιστροφής, συμπεριλαμβανομένης της υποβοηθούμενης οικειοθελούς επιστροφής, η δε στήριξη έκτακτης ανάγκης συνέβαλε επίσης στην υποβοηθούμενη οικειοθελή επιστροφή 800 ατόμων (έως τις 10 Νοεμβρίου 2017).



Η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας

Η εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας συνέχισε να διαδραματίζει βασικό ρόλο προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική και από κοινού αντιμετώπιση της πρόκλησης της μετανάστευσης στην Ανατολική Μεσόγειο από μέρους της ΕΕ και της Τουρκίας. Η δήλωση εξακολουθεί να παράγει απτά αποτελέσματα όσον αφορά τη μείωση των παράτυπων και επικίνδυνων διελεύσεων και τη διάσωση ανθρώπινων ζωών στο Αιγαίο. Επιπλέον, μέσω της Διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, η δήλωση παρέχει πρακτική υποστήριξη στους Σύρους πρόσφυγες και στις κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία, διασφαλίζοντας επίσης την επανεγκατάσταση Σύρων από την Τουρκία προς την Ευρώπη. Η πλήρης και σταθερή εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, απαιτεί συνεχείς προσπάθειες και πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές.

 

Η Επιτροπή και οι οργανισμοί της ΕΕ συνεχίζουν τη στοχευμένη δράση τους για την εφαρμογή της δήλωσης (βλ. παράρτημα 2), μεταξύ άλλων και μέσω της παροχής σημαντικής υποστήριξης στην ελληνική Υπηρεσία Ασύλου 20 . Εξακολουθούν, ωστόσο, να υφίστανται οι αδυναμίες που εντοπίστηκαν στις προηγούμενες εκθέσεις 21 . Ειδικότερα, ο ρυθμός των επιστροφών στην Τουρκία βάσει της δήλωσης παραμένει πολύ αργός, αφού έχουν πραγματοποιηθεί μόνο 1 969 επιστροφές από τον Μάρτιο του 2016 22 . Από τις επιστροφές αυτές, μόνο 439 υπήρξαν αποτέλεσμα δευτεροβάθμιας αρνητικής δικαστικής απόφασης που αφορούσε αίτηση ασύλου. Η εξασφάλιση της αποτελεσματικής επιστροφής των μεταναστών μετά την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας αποτελεί βασική συνιστώσα της δήλωσης και, κατά συνέπεια, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους πόρους που προβλέπονται για όλα τα σχετικά στάδια του ελληνικού συστήματος ασύλου. Παρά την απόφαση του ελληνικού Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία δημοσιεύθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2017 και απέρριψε τις προσφυγές δύο Σύρων με το σκεπτικό ότι η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα για την επιστροφή μεταναστών στο πλαίσιο της δήλωσης, με την επιφύλαξη ατομικής αξιολόγησης, ο αριθμός των αποφάσεων των επιτροπών προσφυγών δεν έχει αυξηθεί σημαντικά και, κατά συνέπεια, οι επιστροφές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, εξαιτίας και του αριθμού των επακόλουθων διοικητικών προσφυγών. Αποτέλεσμα αυτών είναι ότι η πίεση που ασκείται στις εγκαταστάσεις και τις επιχειρήσεις που διεξάγονται στα ελληνικά νησιά παραμένει σε υψηλά επίπεδα και εξακολουθεί να αυξάνεται: στις 9 Νοεμβρίου, οι μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά ανέρχονταν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σε 15 169 περίπου.

Η επανεγκατάσταση από την Τουρκία στο πλαίσιο της δήλωσης συνεχίζεται και είναι σημαντικό να διατηρηθεί ο εντατικός ρυθμός. Από τις 4 Απριλίου 2016, έχουν επανεγκατασταθεί 11 354 άτομα από την Τουρκία 23 . Όσον αφορά το εθελοντικό πρόγραμμα εισδοχής για ανθρωπιστικούς λόγους, η Επιτροπή και η Τουρκία ολοκλήρωσαν τις τυποποιημένες διαδικασίες λειτουργίας, οι οποίες πρέπει τώρα να εγκριθούν από τα κράτη μέλη. Η ταχεία λήψη απόφασης σχετικά με την ενεργοποίησή του θα ενίσχυε την εφαρμογή της δήλωσης, εξασφαλίζοντας στους Σύρους ασφαλή και νόμιμη εναλλακτική λύση στην παράτυπη μετανάστευση προς την ΕΕ.

Συνεχίζεται ο επιχειρησιακός διάλογος με τις τουρκικές αρχές σχετικά με τη μετανάστευση, ειδικότερα σχετικά με τις επιστροφές και την ανταλλαγή πληροφοριών, καθώς και με την επανεγκατάσταση. Όσον αφορά την εφαρμογή του χάρτη πορείας για την ελευθέρωση των θεωρήσεων, η Επιτροπή εξακολουθεί να ενθαρρύνει τις προσπάθειες της Τουρκίας να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατό τις εργασίες προκειμένου να εκπληρώσει όλα τα εκκρεμή κριτήρια αξιολόγησης που προβλέπονται στον χάρτη πορείας.

Ένα άλλο βασικό στοιχείο της δήλωσης είναι η στήριξη μέσω της Διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, η οποία επικεντρώνεται στην επίτευξη άμεσου αντικτύπου στην πράξη (βλ. παράρτημα 3). Η ΕΕ προχωρεί, σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, στη σύναψη συμβάσεων συνολικού ύψους 3 δισ. EUR έως τα τέλη του 2017. Έχουν ήδη υπογραφεί συμβάσεις για 55 έργα ύψους 1,78 δισ. EUR 24 . Έχει δρομολογηθεί η αποτελεσματική εφαρμογή όλων αυτών των συμβάσεων. Το συνολικό εκταμιευθέν ποσό ανέρχεται σε 908 εκατ. EUR. Σε εξέλιξη βρίσκονται έργα για την εκπαίδευση σχεδόν μισού εκατομμυρίου παιδιών από τη Συρία και για την υγειονομική περίθαλψη περίπου δύο εκατομμυρίων ατόμων. Επίτευγμα-ορόσημο αποτέλεσε, τον Σεπτέμβριο του 2017, το ότι πλέον ένα εκατομμύριο από τους πιο ευάλωτους πρόσφυγες λαμβάνουν ηλεκτρονικά μηνιαία ενίσχυση σε μετρητά για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών τους.

Ιορδανία και Λίβανος

Η ΕΕ παρέχει επίσης στήριξη σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν πιέσεις λόγω της κρίσης στη Συρία και ως συνδρομή στη διαχείριση της τεράστιας πρόκλησης της συνεχιζόμενης προσφυγικής κρίσης. Η Ιορδανία και ο Λίβανος εξακολουθούν να στηρίζουν τον βιοπορισμό των προσφύγων, παράλληλα με τις κοινότητες υποδοχής τους. Τόσο η Ιορδανία όσο και ο Λίβανος έχουν πρόσφατα λάβει σημαντικά μέτρα για το άνοιγμα της εκπαίδευσης σε όλα τα παιδιά-πρόσφυγες. Το Περιφερειακό Καταπιστευματικό Ταμείο της ΕΕ για την Αντιμετώπιση της Συριακής Κρίσης έχει μέχρι στιγμής διαθέσει 290 εκατ. EUR σε έργα στον Λίβανο (έχουν υπογραφεί συμβάσεις για 152,3 εκατ. EUR) και 141 εκατ. EUR για έργα στην Ιορδανία (έχουν υπογραφεί συμβάσεις για 96,5 εκατ. EUR). Η ΕΕ θα συνεχίσει να δίνει προτεραιότητα στις δράσεις που εξασφαλίζουν προστασία και βοήθεια στους πλέον ευάλωτους. Η ανάγκη για σημαντική διεθνή χρηματοδοτική στήριξη θα εξακολουθήσει να υπάρχει.

Βασικές μελλοντικές δράσεις

·Για να βελτιωθεί η κατάσταση στα ελληνικά νησιά, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αυξήσουν επειγόντως το ποσοστό επιστροφής στην Τουρκία των ατόμων που δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στην Ελλάδα, σε πλήρη συμμόρφωση με τους ενωσιακούς και τους διεθνείς κανόνες. Αυτό ισχύει και για τις επιστροφές Σύρων μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας·

·Να βελτιωθούν οι συνθήκες υποδοχής και η δυναμικότητα στα νησιά·

·Να επιτευχθεί ταχεία συμφωνία σχετικά με το εθελοντικό πρόγραμμα εισδοχής για ανθρωπιστικούς λόγους και την ενεργοποίησή του, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας·

·Να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάθεσης των υπόλοιπων προγραμμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας στο πλαίσιο της Διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία έως το τέλος του έτους·

·Να συνεχιστεί η παρακολούθηση των τάσεων και η καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης στην οδό των δυτικών Βαλκανίων, μεταξύ άλλων μέσω της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών και των σχετικών οργανισμών·

·Να εξακολουθήσουν τα κράτη μέλη να στηρίζουν τους σχετικούς οργανισμούς της ΕΕ, και οι οργανισμοί να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των εν εξελίξει επιχειρήσεων·

·Να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση για τη στήριξη της Ιορδανίας και του Λιβάνου που φιλοξενούν σημαντικό αριθμό προσφύγων, ενόψει και της Διάσκεψης των Βρυξελλών για την κρίση στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή, που θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2018.

Οδός της κεντρικής Μεσογείου

Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου 25 υπογραμμίστηκε το κοινό συμφέρον όσον αφορά το ζήτημα της οδού της Κεντρικής Μεσογείου και επισημάνθηκε σειρά δράσεων προτεραιότητας. Στις δράσεις αυτές περιλαμβάνεται η ανάληψη αποτελεσματικής δράσης για τις επιστροφές, την επανεγκατάσταση και την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών για τους μετανάστες. Η επιχειρησιακή απόκριση της ΕΕ στην Κεντρική Μεσόγειο για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών, την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών και τη στήριξη της προστασίας, της σταθεροποίησης των κοινοτήτων και της ανάπτυξης ικανοτήτων έχει επεκταθεί περαιτέρω, σε στενή συνεργασία με τις ιταλικές αρχές 26 . Στο πλαίσιο της θυρίδας για τη Βόρειο Αφρική του Καταπιστευματικού Ταμείου της ΕΕ για την Αφρική, δεσμεύτηκε το συνολικό διαθέσιμο ποσό ύψους 264,58 εκατ. EUR· έχουν υπογραφεί συμβάσεις για ποσό ύψους 131,1 εκατ. EUR, ενώ 57 εκατ. EUR έχουν ήδη εκταμιευτεί (για 11 προγράμματα).

Η Επιτροπή επεξεργάστηκε νέους τρόπους στήριξης της Ιταλίας, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της 4ης Ιουλίου 27 και τις επιστολές που αντηλλάγησαν μεταξύ του Προέδρου Juncker και του πρωθυπουργού Gentiloni τον Αύγουστο του 2017. Ως βραχυπρόθεσμη δράση, η Επιτροπή δήλωσε αμέσως ότι είναι έτοιμη να κινητοποιήσει χρηματοδότηση έως και 35 εκατ. EUR για βοήθεια έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (Σύνορα) για τη στήριξη ορισμένων δράσεων προτεραιότητας που έχει προσδιορίσει το ιταλικό Υπουργείο Εσωτερικών, με επίκεντρο τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των διαδικασιών και να υπάρξει μέριμνα για τις ανάγκες των ατόμων που φθάνουν στη χώρα 28 . Εάν κριθεί αναγκαίο, η Επιτροπή είναι έτοιμη να κινητοποιήσει στη συνέχεια επιπλέον χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης ύψους 100 εκατ. EUR στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης. Η χρηματοδότηση αυτή θα επέτρεπε στην Ιταλία να σημειώσει περαιτέρω πρόοδο όσον αφορά τις εσωτερικές πτυχές του σχεδίου δράσης, να επιταχύνει μεταξύ άλλων τις διαδικασίες ασύλου και επιστροφής και να αυξήσει σημαντικά τις δυναμικότητες κράτησης.

Το πέμπτο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης (το «Κέντρο άμεσης βοήθειας, αρωγής και ταυτοποίησης») άνοιξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2017 στη Μεσσίνα, με δυναμικότητα 250 θέσεων, αλλά η συνολική δυναμικότητα υποδοχής στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης παραμένει πολύ περιορισμένη 29 . Στην Ιταλία, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο έχει παρουσία σε περισσότερες από 45 τοποθεσίες εντός και εκτός των περιοχών των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης. Εμπειρογνώμονες αναλαμβάνουν την παροχή πληροφοριών και την παροχή στήριξης όσον αφορά την καταγραφή των αιτούντων διεθνή προστασία ενόψει της διαδικασίας μετεγκατάστασης. Στις 9 Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο τοποθέτησε στην Ιταλία 53 εμπειρογνώμονες των κρατών μελών, 55 πολιτισμικούς διαμεσολαβητές και 18 άτομα προσωπικό.

Συνεχίστηκαν οι επιχειρήσεις θαλάσσιας επιτήρησης. Επί του παρόντος έχουν αναπτυχθεί οκτώ μέσα για την κοινή επιχείρηση «Τρίτων» και πέντε ναυτικές μονάδες για την επιχείρηση «Σοφία». Χάρη στις δράσεις αυτές, συνελήφθησαν 119 ύποπτοι για παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων και εξουδετερώθηκαν πάνω από 497 μέσα.

Συνεχίστηκαν οι προσπάθειες της ΕΕ για τη στήριξη της λιβυκής ακτοφυλακής. Στη θάλασσα και στις εγκαταστάσεις των κρατών μελών, η επιχείρηση «Σοφία» έχει πλέον ολοκληρώσει αρχικό κύκλο κατάρτισης 142 συνολικά ατόμων, εκ των οποίων 39 είναι προσωπικό πληρωμάτων περιπολικού σκάφους, έχει δε παράσχει και κατάρτιση σε εκπαιδευτές 30 . Έπειτα από ενδελεχή διαδικασία ελέγχου, 66 μέλη προσωπικού από τη Λιβύη άρχισαν πρόσφατα να εκπαιδεύονται στον Τάραντα. Αναμένεται, εντός των προσεχών εβδομάδων, να πραγματοποιηθούν και άλλοι κύκλοι κατάρτισης στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Ιταλία. Σημαντικές πρόσφατες εξελίξεις ήταν η πρόσφατη επάνοδος των σκαφών της ακτοφυλακής και η εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης. Σκοπός του συστήματος παρακολούθησης είναι η αξιολόγηση της ανάπτυξης ικανοτήτων και η προσαρμογή των απαιτήσεων εκπαίδευσης, η στήριξη των Λιβύων ώστε να αναλάβουν την ευθύνη για τη διασφάλιση των χωρικών τους υδάτων, καθώς και η ενίσχυση της προστασίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αρχική έκθεση σχετικά με τις δραστηριότητες παρακολούθησης αναμένεται στις αρχές του 2018. Το πρόγραμμα Seahorse ολοκλήρωσε επίσης προσφάτως την τελευταία του κατάρτιση, με έμφαση στην ενίσχυση των ικανοτήτων της Λιβυκής Ακτοφυλακής ενόψει των μακροπρόθεσμων εργασιών για την εγκαθίδρυση του Μεσογειακού Δικτύου Seahorse.

Ενώ οι πρωτοβουλίες στη θάλασσα εξακολουθούν να αποφέρουν σημαντικά αποτελέσματα, ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στις δράσεις στην ξηρά προκειμένου να βελτιωθούν οι συχνά άθλιες συνθήκες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι μετανάστες στη Λιβύη και να υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις για τους αποκλεισμένους μετανάστες και τα θύματα εμπορίας ανθρώπων. Δυνάμει του προγράμματος ύψους 90 εκατ. EUR που εγκρίθηκε τον Απρίλιο στο πλαίσιο του Καταπιστευματικού Ταμείου, έχει δρομολογηθεί ειδική δράση για την προστασία των μεταναστών στη Λιβύη. Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης καταβάλλουν προσπάθειες για την ενίσχυση της στήριξης προς τους μετανάστες στα κέντρα κράτησης και στα σημεία αποβίβασης. Σε σχεδόν 4 000 μετανάστες έχει παρασχεθεί ιατρική βοήθεια και βασική στήριξη, ενώ βελτιώνεται η παρακολούθηση του καθεστώτος προστασίας στα κέντρα κράτησης. Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης έχουν επίσης παράσχει στήριξη σε πάνω από 2000 εκτοπισμένες οικογένειες Λιβύων. Ιατρική βοήθεια και συνδρομή παρέχεται σε περισσότερους από 14 000 μετανάστες σε κέντρα κράτησης, μετά τις συγκρούσεις μεταξύ παραστρατιωτικών ομάδων στη Σαμπράθα. Με τον τρόπο αυτό, το Καταπιστευματικό Ταμείο συνεισφέρει ευθέως στην κάλυψη των άμεσων αναγκών των μεταναστών.

Προγραμματίζονται έργα υποδομής που θα συμβάλουν στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης για τους πολίτες της Λιβύης και τους μετανάστες, ενώ παρέχεται στήριξη για την ανάπτυξη μικρών επιχειρήσεων και την προώθηση της κοινωνικής ασφάλειας και σταθερότητας. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται επίσης στα παιδιά και καταβάλλονται προσπάθειες για την αποκατάσταση σχολικών κτιρίων, την άτυπη εκπαίδευση για Λίβυους και μετανάστες, την κατάρτιση των εκπαιδευτικών και την παροχή στήριξης σε ιδρύματα μεταβατικής μέριμνας για τα ασυνόδευτα παιδιά και τα παιδιά που έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους. Θα στηριχθούν ή θα δημιουργηθούν φιλικοί για τα παιδιά χώροι, μεταξύ άλλων σε υφιστάμενες δομές και σε κοινοτικά κέντρα. Το πρόγραμμα ασχολείται επίσης με τους ευρύτερους οικονομικούς τομείς, ξεκινώντας με μικρά έργα υποδομής, καθώς και με την ανάπτυξη ικανοτήτων για την τοπική διακυβέρνηση. Το δυσχερές περιβάλλον στη Λιβύη εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο για την ταχύτερη υλοποίηση της στήριξης της ΕΕ, αλλά η Επιτροπή συνεργάζεται ενεργά επί τόπου με τους εταίρους της ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι καθυστερήσεις.

Η αποστολή συνοριακής συνδρομής της ΕΕ στη Λιβύη θα καθιερώσει διακριτική παρουσία στην Τρίπολη πριν από τα τέλη Νοεμβρίου. Θα ακολουθήσει σταδιακή αύξηση του προσωπικού από την άνοιξη του 2018, γεγονός που θα επιτρέψει αυξημένη συνεργασία με τις λιβυκές αρχές που είναι αρμόδιες για τη διαχείριση των συνόρων, την επιβολή του νόμου και την ποινική δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της μη στρατιωτικής αστυνομίας και της ακτοφυλακής. Η αποστολή συμμετέχει επίσης στον σχεδιασμό διερευνητικής αποστολής υπό την Ιταλία στη νότια Λιβύη φέτος το φθινόπωρο, στην οποία συμμετέχουν πλήρως οι λιβυκές συνοριακές αρχές και η οποία επικεντρώνεται στη διαχείριση των συνόρων και στα θέματα μετανάστευσης.

Μια νέα προσπάθεια είναι σε εξέλιξη στα νότια χερσαία σύνορα. Τον Νοέμβριο θα υπογραφεί σύμβαση για πρόγραμμα ύψους 46,3 εκατ. EUR που εγκρίθηκε τον Ιούλιο. Η δραστηριότητα καταπολέμησης της λαθραίας διακίνησης συνοδεύεται από την παροχή οικονομικών εναλλακτικών λύσεων αντί της παράνομης διακίνησης ανθρώπων – πρόκειται για βασικό στόχο της συνιστώσας για σταθεροποίηση των κοινοτήτων στο πλαίσιο προγράμματος ύψους 90 εκατ. EUR που εγκρίθηκε τον Απρίλιο 31 .

Η ΕΕ εξακολουθεί να συνεργάζεται ενεργά με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης μέσω της κοινής πρωτοβουλίας για την προστασία και την επανένταξη των μεταναστών. Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν στήριξη για υποβοηθούμενη οικειοθελή επιστροφή και συνδρομή για επανένταξη κατά μήκος της οδού της Κεντρικής Μεσογείου. Το 2017, πάνω από 10 000 μετανάστες αποκλεισμένοι στη Λιβύη έχουν μέχρι στιγμής δεχθεί βοήθεια για να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους, συγκεκριμένα στη Νιγηρία, τη Σενεγάλη, τη Γουϊνέα, το Μάλι και την Γκάμπια. Αν συμπεριληφθούν και οι μετανάστες που είναι αποκλεισμένοι στον Νίγηρα, το Μάλι και τη Μαυριτανία, ο συνολικός αριθμός υπερβαίνει τις 15 000. Εξάλλου, εντείνονται οι από κοινού προσπάθειες με τις γειτονικές χώρες της Λιβύης ώστε να βοηθηθούν περισσότεροι μετανάστες να επιστρέψουν από τη Λιβύη στην πατρίδα τους ή να επανεγκατασταθούν οι πρόσφυγες από τη διεθνή κοινότητα, με τη συνδρομή της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. Οι αντιπροσωπείες της ΕΕ στις αντίστοιχες χώρες καταγωγής και διέλευσης έχουν εντείνει τις επαφές για ενίσχυση της προξενικής βοήθειας, διευκολύνοντας έτσι την αύξηση των επιστροφών.

Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη σε μια πολιτική μετάβαση χωρίς αποκλεισμούς, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Ιουλίου 2017, 32 ως προϋπόθεση για σταθερά και διατηρήσιμα αποτελέσματα όσον αφορά τη διαχείριση των μεταναστευτικών ρευμάτων εντός και μέσω της Λιβύης. Με τον τρόπο αυτό θα στηριχθούν οι ενέργειες που αναλαμβάνονται ώστε να εξασφαλιστεί η μόνιμη παρουσία της ΕΕ, σύμφωνα με την έκκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία είναι απαραίτητη για να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση.

Οι αναχωρήσεις μεταναστών από την Αίγυπτο εξακολουθούν να είναι ελάχιστες. Προσφάτως υπεγράφη συμφωνία για τη χρηματοδότηση του προγράμματος ύψους 60 εκατ. EUR για να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά αίτια της παράτυπης μετανάστευσης, να βελτιωθεί η απασχολησιμότητα και να αυξηθεί η ανθεκτικότητα των κοινοτήτων που πλήττονται από τη μετανάστευση. Τον Δεκέμβριο αναμένεται να αρχίσει ο διάλογος με την Αίγυπτο όσον αφορά τη μετανάστευση.

 

Αναπτύσσεται δράση σε συνεργασία με τις ιταλικές αρχές για να αντιμετωπιστεί η αύξηση των αφίξεων από την Τυνησία – με στόχο, αφενός, τον περιορισμό των αφίξεων και, αφετέρου, την αύξηση των επιστροφών. Οι επαφές με την Αλγερία συνεχίζονται, και η ΕΕ εμφανίζεται διατεθειμένη να εντείνει τον διάλογο και τη συνεργασία τόσο σε διμερή όσο και σε περιφερειακά πλαίσια. 

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην δέσμευση να εξασφαλιστεί επαρκής και στοχευμένη χρηματοδότηση στη θυρίδα Βόρειας Αφρικής του Καταπιστευματικού Ταμείου της ΕΕ για την Αφρική.

Άμεσο κενό χρηματοδότησης 110 εκατ. EUR εντοπίστηκε συγκεκριμένα όσον αφορά τη συνέχιση του σε εξέλιξη «μεικτού προγράμματος για τη μετανάστευση». Στο πλαίσιο του παραταθέντος προγράμματος θα υπάρξει συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για την εκτέλεση εργασιών κρίσιμων για την υποβοηθούμενη οικειοθελή επιστροφή και επανένταξη· για τη βελτίωση των συνθηκών για τους μετανάστες στα κέντρα κράτησης· και για τη σταθεροποίηση των κοινοτήτων και τη στήριξη προς τους δήμους σε τομείς όπως οι νέες ευκαιρίες απασχόλησης και η υποστήριξη των βασικών υπηρεσιών. Δεδομένης της ζωτικής σημασίας που έχουν οι προσπάθειες στη Βόρεια Αφρική για τη συνολική πολιτική της ΕΕ, στη διάρκεια του 2018 θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα προγράμματα τόσο στη Λιβύη όσο και σε άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής. Η κάλυψη των αναγκών αυτών δεν θα καταστεί δυνατή χωρίς πρόσθετες συνεισφορές των κρατών μελών στο Καταπιστευματικό Ταμείο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αξιολογήσει την επιτευχθείσα πρόοδο σχετικά με την εν λόγω δέσμευση τον Δεκέμβριο του 2017.

Οδός της Δυτικής Μεσογείου 33

Λόγω των αυξημένων αφίξεων που παρατηρούνται σε αυτή την οδό, έχουν ενταθεί οι επαφές με το Μαρόκο. Σε ειδική συνεδρίαση των Υπουργών Εσωτερικών της G6, τον Οκτώβριο 34 , η Επιτροπή δήλωσε ότι είναι έτοιμη να παράσχει περαιτέρω βοήθεια για τη διαχείριση της μετανάστευσης.

Βασικές μελλοντικές δράσεις

·Να αυξηθούν οι συνεισφορές των κρατών μελών στη θυρίδα για τη Βόρεια Αφρική του Καταπιστευματικού Ταμείου με επιπλέον ποσό 110 εκατ. EUR για τη Λιβύη προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες. Να καταρτιστούν περαιτέρω βασικά προγράμματα για το 2018·

·Να καθιερωθεί μόνιμη παρουσία της ΕΕ στη Λιβύη, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφάλειας·

·Να συνεχιστεί η συνεργασία με τις αφρικανικές χώρες καταγωγής και διέλευσης εντός του πλαισίου εταιρικής σχέσης, συμπεριλαμβανομένων των νότιων συνόρων της Λιβύης, με αναβάθμιση της συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες της Λιβύης, ώστε να αυξηθούν οι επιστροφές και οι επανεγκαταστάσεις·

·Να παρακολουθούνται οι μεταναστευτικές ροές από την Τυνησία και να αξιολογηθεί η αναγκαιότητα ενδεχόμενων δράσεων και στήριξης·

·Να παρακολουθούνται οι εξελίξεις στην οδό της Δυτικής Μεσογείου και να προετοιμαστεί ενδεχόμενη στήριξη.

4.    ΔΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Σημαντικές προσπάθειες έχουν καταβληθεί για να εξαρθρωθεί το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών σε όλες τις κύριες μεταναστευτικές οδούς προς την Ευρώπη. Στα Δυτικά Βαλκάνια, η υπό την αιγίδα της Ευρωπόλ υπηρεσία κοινών επιχειρήσεων στη Βιέννη διευκόλυνε τα κράτη μέλη στην πραγματοποίηση σειράς δράσεων, οι οποίες, από την έναρξη λειτουργίας της υπηρεσίας, έχουν οδηγήσει σε 185 συλλήψεις. Τον Οκτώβριο, το Ευρωπαϊκό Κέντρο κατά της Παράνομης Διακίνησης Μεταναστών της Ευρωπόλ συντόνισε ημερίδα κοινής δράσης με τα κράτη μέλη και τις γειτονικές χώρες στα Δυτικά Βαλκάνια: η πρωτοβουλία αυτή είχε ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό άνω των 760 παράτυπων μεταναστών και τη σύλληψη 24 υπόπτων για παράνομη διακίνηση.

Η αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης αποτελεί βασική συνιστώσα της προσέγγισης του πλαισίου εταιρικής σχέσης. Η στήριξη της ΕΕ προς την ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης του Νίγηρα οδήγησε στη μείωση του αριθμού των παράτυπων μεταναστών που διέρχονται από το Αγκαντέζ από 340 ημερησίως κατά μέσο όρο το 2016 σε 40 - 50 ημερησίως το 2017. Σε εξέλιξη βρίσκεται πιλοτικό έργο του καταπιστευματικού ταμείου της ΕΕ για την Αφρική με σκοπό την ενίσχυση των επιχειρησιακών και δικαστικών ικανοτήτων της αστυνομίας του Νίγηρα (Κοινή Ομάδα Έρευνας). Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, συνελήφθησαν 101 άτομα και παραπέμφθηκαν ενώπιον δικαστηρίου· 66 οχήματα και 8 μοτοσυκλέτες κατασχέθηκαν και σφραγίστηκαν (ακόμη, 79 άτομα συνελήφθησαν για εγκλήματα που συνδέονται με την εμπορία ανθρώπων). Το μοντέλο αυτό θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες, όπως ζήτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2017. Παράλληλα, για να υπάρξουν εναλλακτικές πηγές εισοδήματος αντί της παράνομης διακίνησης, η ΕΕ παρέχει εισοδηματική στήριξη σε τοπικές κοινότητες στον βόρειο Νίγηρα 35 .

Η ΕΕ θα διοργανώσει στις Βρυξέλλες διεθνή διάσκεψη υψηλού επιπέδου για την ασφάλεια και την ανάπτυξη στο Σαχέλ. Σκοπός της διάσκεψης είναι να δοθεί έμφαση στη σταθερότητα και τη σταθεροποίηση των περιφερειακών, διασυνοριακών και ευαίσθητων περιοχών του Σαχέλ. Σε συνέχεια της στήριξής της προς την κοινή δύναμη G5 Σαχέλ (50 εκατ. EUR μέσω της Αφρικανικής Διευκόλυνσης για την Ειρήνη) 36 , η ΕΕ θα συμβάλει στην κινητοποίηση διεθνούς στήριξης προς την κοινή δύναμη, με σκοπό να ενισχυθεί η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, των ναρκωτικών, της παράνομης διακίνησης μεταναστών και της εμπορίας ανθρώπων. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση διευρύνει τις δραστηριότητές της στον τομέα της κατάρτισης και παροχής συμβουλών ώστε να ενισχυθούν οι ικανότητες των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας 37 . Η μη στρατιωτική αποστολή της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας «EUCAP Sahel Niger» εξακολουθεί, αφενός, να αυξάνει τις επιτόπιες επισκέψεις της στις διάφορες περιοχές για την υλοποίηση έργων, την παροχή κατάρτισης, τον εντοπισμό περαιτέρω αναγκών των αρχών επιβολής του νόμου και, αφετέρου, να συμβάλει στη χαρτογράφηση των παράτυπων μεταναστευτικών ροών. Τον Σεπτέμβριο του 2017, πραγματοποίησε δεύτερη επίσκεψη στην περιοχή Madama, η οποία αποτελεί σημαντικό κόμβο για την εμπορία ανθρώπων. Η αποστολή θα ενισχυθεί περαιτέρω και μεγαλύτερη έμφαση θα δοθεί στη στήριξη της καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης μεταναστών και της εμπορίας ανθρώπων, ναρκωτικών και όπλων, καθώς και στην περαιτέρω στήριξη των δυνάμεων ασφαλείας και άμυνας του Νίγηρα και στην περαιτέρω ανάπτυξη των αποκεντρωμένων δραστηριοτήτων σε ολόκληρη τη χώρα.

Η συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων. Το κέντρο ανταλλαγής πληροφοριών της Ευρωπόλ σχετικά με την παράνομη διακίνηση μεταναστών συστάθηκε τον Σεπτέμβριο. Έχει ήδη συμμετάσχει στην επιχείρηση «Σοφία» και λαμβάνει στήριξη από πέντε κράτη μέλη (αποσπασμένοι εθνικοί εμπειρογνώμονες από τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο) και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα 38 . Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και η Ιντερπόλ σκοπεύουν να συνδεθούν μέσω αξιωματικών συνδέσμων έως το τέλος Νοεμβρίου. Ιδιαίτερες προσπάθειες καταβάλλονται για την παροχή βοήθειας στους προξενικούς υπαλλήλους της ΕΕ σχετικά με την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης μέσω της απάτης στον τομέα των θεωρήσεων 39 . Στη Νιγηρία και το Πακιστάν έχει ήδη δρομολογηθεί η χρήση πλατφορμών συνεργασίας της ΕΕ σχετικά με την παράνομη διακίνηση μεταναστών για την αποτελεσματικότερη στοχοθέτηση των παρεμβάσεων σε τοποθεσίες υψηλής προτεραιότητας 40 . Η διεύρυνση της προσέγγισης αυτής ώστε να συμπεριληφθούν και άλλες τοποθεσίες θα πλαισιωθεί με επιχειρησιακό σχέδιο δράσης κατά της διευκόλυνσης της παράνομης μετανάστευσης, το οποίο θα εγκριθεί από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του κύκλου πολιτικής για το οργανωμένο έγκλημα έως το τέλος Νοεμβρίου.

Βασικές μελλοντικές δράσεις

·Βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών εντός της ΕΕ, μεταξύ των κρατών μελών, των οργανισμών της ΕΕ, των αποστολών και επιχειρήσεων της ΚΠΑΑ και επέκταση των επιχειρησιακών κοινών ομάδων έρευνας, με τους βασικούς εταίρους της Δυτικής Αφρικής·

·Υποστήριξη της ανάπτυξης της κοινής δύναμης της ομάδας G5 Σαχέλ.

5.    ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΒΑΘΥΤΕΡΩΝ ΑΙΤΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΥΠΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

Με τις τρεις θυρίδες του για το Σαχέλ και τη Λίμνη Τσαντ, το Κέρας της Αφρικής και τη Βόρεια Αφρική, το Καταπιστευματικό Ταμείο της ΕΕ για την Αφρική 41 έχει δώσει νέα έμφαση στη μετανάστευση. Έχουν εγκριθεί 117 προγράμματα συνολικού ύψους σχεδόν 2 δισ. EUR και έχουν υπογραφεί συμβάσεις που υπερβαίνουν κατά τι το 1,3 δισ. EUR 42 . Μολονότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσδιόρισε τη θυρίδα της Βόρειας Αφρικής ως την πλέον επείγουσα προτεραιότητα, ζωτική σημασία έχει επίσης η προώθηση των εργασιών και για τις άλλες θυρίδες του Καταπιστευματικού Ταμείου.

Στο Κέρας της Αφρικής, έργα του καταπιστευματικού ταμείου που έχουν ήδη δρομολογηθεί θα δημιουργήσουν πάνω από 44 000 θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την Αιθιοπία, την Κένυα και τη Σομαλία και θα χρηματοδοτήσουν άμεσα 30 000 επιπλέον θέσεις απασχόλησης στο Νότιο Σουδάν. Τα έργα στηρίζουν την παροχή βασικών κοινωνικών υπηρεσιών προς 1,6 και πλέον εκατομμύρια δικαιούχους. Στη Δυτική Αφρική και το Σαχέλ, οι εν εξελίξει εργασίες στοχεύουν στη δημιουργία 114 000 θέσεων εργασίας και στη στήριξη περίπου 10 000 πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Τα περισσότερα από τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν στήριξη για την επιστροφή των μεταναστών, προκειμένου να τους παρασχεθούν ευκαιρίες επανένταξης.

Όσον αφορά την Ασία, τον Σεπτέμβριο η Επιτροπή ενέκρινε ειδικό μέτρο ύψους 196 εκατ. EUR για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που θέτουν ο παρατεταμένος αναγκαστικός εκτοπισμός και η μετανάστευση στην Ασία και τη Μέση Ανατολή. Το μέτρο, το οποίο αφορά το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράν, το Ιράκ και το Μπαγκλαντές, 43 θα είναι συμπληρωματικό ως προς τον διάλογο για τη μετανάστευση που διεξάγει η ΕΕ με καθεμία από τις πέντε χώρες-στόχους. Οι κύριοι στόχοι του μέτρου είναι να ενισχύσει την ανθεκτικότητα και την αυτάρκεια, μεταξύ άλλων για τις τοπικές κοινότητες και τις κοινότητες υποδοχής, να στηρίξει τα βιώσιμα μέσα βιοπορισμού, να ενισχύσει την προστασία των δικαιωμάτων τους και να εξασφαλίσει τη βιώσιμη επανένταξη.

Επιπλέον, μακροπρόθεσμα επενδυτικά έργα που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων θα μπορούν σύντομα να επωφελούνται από το Εξωτερικό Επενδυτικό Σχέδιο, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, το οποίο τέθηκε σε ισχύ στις 28 Σεπτεμβρίου 2017. Το σχέδιο αποσκοπεί στην προώθηση καινοτόμων οικονομικών εταιρικών σχέσεων στην Αφρική και στις γειτονικές χώρες ώστε να προωθούνται η χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η βιώσιμη ανάπτυξη. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες ώστε το Ταμείο να καταστεί γρήγορα λειτουργικό, η δε Επιτροπή θα λάβει απόφαση καθορισμού πέντε ειδικών επενδυτικών θυρίδων 44 ενόψει των συνόδων κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και της Αφρικανικής Ένωσης με την ΕΕ, ανοίγοντας τον δρόμο για την πρώτη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος πριν από το τέλος του έτους 45 .

Για την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας πρόκλησης της μετανάστευσης χρειάζεται μια πραγματικά παγκόσμια προσέγγιση. Το παγκόσμιο σύμφωνο για τη μετανάστευση βρίσκεται επί του παρόντος στα μέσα της διετούς διάρκειας διαδικασίας του. Η φάση των διαβουλεύσεων, η οποία ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του 2017, θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την έγκριση του Συμφώνου σε διακυβερνητική διάσκεψη που θα συγκληθεί το 2018. Η φάση της άτυπης θεματικής συζήτησης για το παγκόσμιο σύμφωνο για τους πρόσφυγες αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2017. Ο διάλογος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες σχετικά με τις προκλήσεις στον τομέα της προστασίας, που πραγματοποιείται στη Γενεύη στις 12 Δεκεμβρίου, θα είναι αφιερωμένος στην αξιολόγηση της προόδου που έχει σημειωθεί και στον προσδιορισμό των διδαγμάτων που αντλήθηκαν κατά τις προπαρασκευαστικές εργασίες, καθώς και στην προετοιμασία του εδάφους για το παγκόσμιο σύμφωνο για τους πρόσφυγες.

Οι εργασίες αυτές θα υπογραμμίσουν τη σημασία της μετανάστευσης στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης στα τέλη Νοεμβρίου. Η σύνοδος κορυφής θα βασιστεί στη συνέχεια που δίνεται στις αποφάσεις της Διάσκεψης Κορυφής της Βαλέτας, με ισορροπημένη σχέση απαραίτητη για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων, την παροχή αναπτυξιακής βοήθειας, την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και της εμπορίας ανθρώπων, καθώς και την προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης και της αποτελεσματικής επανεισδοχής και επανένταξης.

Βασικές μελλοντικές δράσεις

·Συμφωνία τον Δεκέμβριο σχετικά με νέο γύρο έργων στο πλαίσιο των θυρίδων για το Σαχέλ και τη λίμνη Τσαντ και για το Κέρας της Αφρικής του Καταπιστευματικού Ταμείου της ΕΕ για την Αφρική·

·Σύνοδος κορυφής ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης για την προώθηση της προσέγγισης της εταιρικής σχέσης με στόχο την από κοινού διαχείριση της μετανάστευσης με χώρες της Αφρικής·

·Πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του Εξωτερικού Επενδυτικού Σχεδίου μέχρι το τέλος του 2017.

6.    ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΙΣΔΟΧΗ

Όπως αποτυπώνεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου μήνα, η βελτίωση του ποσοστού επιστροφής των ατόμων που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού θεματολογίου για τη μετανάστευση. Πρόκειται για μια πρόκληση που απαιτεί τη δέσμευση όλων: των κρατών μελών που είναι υπεύθυνα για τη λήψη μεμονωμένων αποφάσεων επιστροφής και των οποίων οι εργασίες για την εφαρμογή της σύστασης και του ανανεωμένου σχεδίου δράσης 46 για τις επιστροφές είναι απαραίτητες για να εξασφαλιστεί ότι για τα άτομα που λαμβάνονται αποφάσεις επιστροφής πραγματοποιείται όντως επιστροφή· του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, που διαθέτει πλέον ειδική εντολή για την υποστήριξη αυτού του έργου· και των τρίτων χωρών, οι οποίες πρέπει να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά την επανεισδοχή. 

Όπως ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο κατά την ενδιάμεση επανεξέταση της υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Θεματολογίου για τη Μετανάστευση, η Επιτροπή θα υποβάλλει τακτικά εκθέσεις σχετικά με τη σημειούμενη πρόοδο. Η παρούσα έκθεση παρέχει την πρώτη ευκαιρία για τον σκοπό αυτό, η δε Επιτροπή προτίθεται να αναπτύξει περαιτέρω την παρακολούθηση και την ανατροφοδότηση στον τομέα αυτό.

Μία σημαντική πτυχή αυτής της προσπάθειας είναι η ανάγκη παροχής έγκαιρων και καλής ποιότητας δεδομένων. Για τον σκοπό αυτό, είναι σημαντική η πλήρης υποστήριξη των κρατών μελών όσον αφορά την εφαρμογή για τη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης (IRMA), προκειμένου η εφαρμογή αυτή να επιτύχει τους στόχους της, να εξασφαλίσει δηλαδή την αξιόπιστη και τακτική επισκόπηση της κατάστασης όσον αφορά την επιστροφή. Επιπλέον, η Eurostat θα αρχίσει να αυξάνει τη συχνότητα της συλλογής δεδομένων σχετικά με τις επιστροφές, από ετήσια σε τριμηνιαία, ώστε να καταστεί δυνατή η πιο έγκαιρη παρακολούθηση.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα συμπεράσματά του του Οκτωβρίου 2017, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Ο Οργανισμός θα αποφασίσει στα τέλη Νοεμβρίου σχετικά με τα επόμενα επιχειρησιακά μέτρα που θα λάβει για να ενισχύσει τη στήριξή του προς τα κράτη μέλη στον τομέα της επιστροφής. Παράλληλα με την παροχή κατάρτισης και τη διάδοση βέλτιστων πρακτικών, 47 το έργο του Οργανισμού θα αποκτήσει περισσότερο προορατικό χαρακτήρα όσον αφορά τις επιστροφές από τα κράτη μέλη, γεγονός που θα του επιτρέψει να λειτουργήσει ως εστιακό σημείο για τις επιχειρησιακές προσπάθειες στον τομέα των επιστροφών. Η πλήρης υποστήριξη και δέσμευση των κρατών μελών στο πλαίσιο υλοποίησης των επιστροφών του Οργανισμού έχει καθοριστική σημασία για την επιτυχία του. Σε αυτή τη βάση, τα επιχειρησιακά σχέδια θα πρέπει να έχουν εκπονηθεί έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2018.

Συνδρομή του Οργανισμού σε επιχειρήσεις επιστροφής 48

Συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων επιστροφής τις οποίες συντονίζει

279 49 : Από τις επιχειρήσεις αυτές, το 54 % παρακολουθείτο με τη φυσική παρουσία παρατηρητή (έναντι 41 % κατά την ίδια περίοδο το 2016). Κατά την περίοδο αναφοράς, ο Οργανισμός χρησιμοποίησε 70 παρατηρητές από την εφεδρεία παρατηρητών αναγκαστικής επιστροφής για 70 επιχειρήσεις.

Συνολικός αριθμός των ατόμων που επέστρεψαν με τη στήριξη του Οργανισμού

11 698

Πέντε κύριες τρίτες χώρες επιστροφής

1.     Αλβανία: 87 επιχειρήσεις, 3416 επιστρέφοντες

2.     Τυνησία: 47 επιχειρήσεις, 1187 επιστρέφοντες

3.     Κοσσυφοπέδιο 50 : 46 επιχειρήσεις, 1597 επιστρέφοντες

4.     Σερβία:  36 επιχειρήσεις, 1508 επιστρέφοντες

5.     πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας: 26 επιχειρήσεις, 962 επιστρέφοντες

Πέντε κύριοι προορισμοί των επιχειρήσεων επιστροφής, με εξαίρεση τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων

1. Τυνησία: 47 επιχειρήσεις, 1187 επιστρέφοντες

2. Γεωργία: 16 επιχειρήσεις, 502 επιστρέφοντες

3. Αφγανιστάν: 16 επιχειρήσεις, 237 επιστρέφοντες

4. Νιγηρία: 14 επιχειρήσεις, 522 επιστρέφοντες

5. Αρμενία: 9 επιχειρήσεις, 168 επιστρέφοντες

Τα 10 πρώτα κράτη μέλη βάσει της συμμετοχής σε επιχειρήσεις επιστροφής (ανεξάρτητα από τον αριθμό των ατόμων που επιστρέφουν) 51  

1. Γερμανία: 103 επιχειρήσεις

2. Ιταλία: 51 επιχειρήσεις

3. Γαλλία: 39 επιχειρήσεις

4. Αυστρία: 29 επιχειρήσεις

5. Σουηδία: 10 επιχειρήσεις

6. Ισπανία: 8 επιχειρήσεις

7. Βέλγιο: 8 επιχειρήσεις

8. Ελλάδα: 7 επιχειρήσεις

9. Ισλανδία: 6 επιχειρήσεις

10. Φινλανδία: 6 επιχειρήσεις

Από το καλοκαίρι και μετά σημειώθηκε μεγαλύτερη πρόοδος για την καθιέρωση περισσότερο διαρθρωμένης πρακτικής συνεργασίας για την επιστροφή με ορισμένες τρίτες χώρες. Οι τυποποιημένες διαδικασίες λειτουργίας που συμφωνήθηκαν με το Μπανγκλαντές τον Σεπτέμβριο εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο στις 25 Σεπτεμβρίου 2017 και τα κράτη μέλη διαθέτουν πλέον ένα σαφές πλαίσιο για να εργαστούν συστηματικά με μια χώρα που είναι μέχρι στιγμής η πέμπτη μεγαλύτερη πηγή μεταναστών για το τρέχον έτος. Η Επιτροπή βρίσκεται σε διαδικασία προώθησης παρόμοιων ρυθμίσεων με ορισμένους βασικούς Αφρικανούς εταίρους. Προκειμένου οι ρυθμίσεις αυτές να έχουν πρακτική αποτελεσματικότητα, τα κράτη μέλη πρέπει να κάνουν πλήρη χρήση των ορθών πρακτικών και των επιχειρησιακών συμφωνιών που έχουν συναφθεί. Στις 28 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί νέος γύρος διαπραγματεύσεων για τη σύναψη της συμφωνίας επανεισδοχής με την Τυνησία, παράλληλα με τη διαπραγμάτευση της συμφωνίας για την απλούστευση της έκδοσης θεωρήσεων.

Ενώ με ορισμένες νευραλγικές χώρες έχει σημειωθεί πρόοδος, άλλες χώρες εξακολουθούν να παρουσιάζουν δυσκολίες. Η ενισχυμένη συνεργασία με τη Νιγηρία, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Σενεγάλη και το Μάλι, όπου δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος σχετικά με τη διαχείριση της μετανάστευσης και την επανεισδοχή, θα συνεχιστεί. Σε όλες τις περιπτώσεις, η χρησιμοποίηση κινήτρων και μοχλεύσεων σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο θα εξακολουθήσει να διερευνάται ενεργά και να εφαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες.

Βασικές μελλοντικές δράσεις

·Στο προσεχές διοικητικό συμβούλιο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα υποβάλει τα επόμενα μέτρα για ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των επιστροφών·

·Τα κράτη μέλη πρέπει να συγκεντρώνουν και να παρέχουν δεδομένα για τις επιστροφές, ώστε να καταστεί δυνατή η καλύτερη αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των επιστροφών σε επίπεδο ΕΕ·

·Η Eurostat πρέπει να εκδίδει τα δεδομένα σχετικά με τις επιστροφές σε τριμηνιαία και όχι σε ετήσια βάση·

·Τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόζουν στην πράξη τις ρυθμίσεις που θεσπίζονται με τρίτες χώρες για τη διευκόλυνση των επιστροφών· Η Επιτροπή πρέπει να παρακολουθεί την εφαρμογή των εν λόγω ρυθμίσεων·

·Πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι επιχειρησιακές συμφωνίες με τις κυριότερες χώρες καταγωγής, καθώς και οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη της συμφωνίας επανεισδοχής με τη Νιγηρία και την Τυνησία.

7.      ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΕΠΑΝΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΜΙΜΕΣ ΟΔΟΙ 

Η μετεγκατάσταση των επιλέξιμων αιτούντων από τα κράτη μέλη εξακολούθησε να είναι πολύτιμος τρόπος για να παρέχεται βοήθεια στα άτομα που χρήζουν σαφώς διεθνούς προστασίας και για να αμβλυνθεί η πίεση επί των συστημάτων ασύλου της Ιταλίας και της Ελλάδας. Από τις 9 Νοεμβρίου, 31 503 άτομα έχουν μετεγκατασταθεί (10 265 από την Ιταλία και 21 238 από την Ελλάδα), εκ των οποίων 3 807 μετά την τελευταία έκθεση για τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση 52 . Η Κύπρος, η Εσθονία, η Κροατία και η Λιθουανία εξακολούθησαν να δηλώνουν τη υποστήριξή τους όσον αφορά τη μετεγκατάσταση αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις μετά τις 26 Σεπτεμβρίου. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη μετεγκατάσταση των υπόλοιπων επιλέξιμων αιτούντων με τη διαδικασία του επείγοντος.

Συνολικά 758 αιτούντες απομένουν προς μετεγκατάσταση από την Ελλάδα (εκ των οποίων 369 στην Ιρλανδία). Ενώ όσον αφορά την Ελλάδα οι τρέχουσες δεσμεύσεις είναι επαρκείς, τα κράτη μέλη θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη μετεγκατάσταση των υπόλοιπων επιλέξιμων αιτούντων με τη διαδικασία του επείγοντος. Ειδικότερα, η Ιρλανδία θα πρέπει να εξασφαλίσει καταλύματα και να μεταφέρει ήδη κοινοποιηθείσες περιπτώσεις από την Ελλάδα, ενώ η Γερμανία και η Ελβετία θα πρέπει να απαντήσουν στα αιτήματα μετεγκατάστασης που έχει υποβάλει η Ελλάδα. Όλα τα άλλα κράτη μέλη με περιπτώσεις που έχουν ήδη ελεγχθεί και κοινοποιηθεί θα πρέπει να επιταχύνουν τις μεταφορές από την Ελλάδα. 

3 110 αιτούντες απομένουν προς μετεγκατάσταση από την Ιταλία. Ωστόσο, η Ιταλία συνέχισε την καταγραφή των υπολοίπων επιλέξιμων υποψηφίων και θα πρέπει να περατώσει τις εργασίες το συντομότερο δυνατό για τη σταθεροποίηση του αριθμού αυτού. Η Γερμανία, η Ελβετία, η Γαλλία και η Αυστρία θα πρέπει να επισπεύσουν τις απαντήσεις στις αιτήσεις μετεγκατάστασης από την Ιταλία και όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιταχύνουν τη μεταφορά από την Ιταλία των περιπτώσεων που έχουν ήδη ελεγχθεί και κοινοποιηθεί. Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να απαντήσουν επειγόντως στις 190 εκκρεμείς αιτήσεις για ασυνόδευτους ανηλίκους τις οποίες υπέβαλε η Ιταλία και να εξασφαλίσουν τουλάχιστον 200 πρόσθετες θέσεις για τη μετεγκατάσταση επιλέξιμων ασυνόδευτων ανηλίκων που έχουν εγκριθεί αλλά δεν μπορούν να ανατεθούν ακόμη σε κανένα κράτος μέλος ελλείψει διαθέσιμων δεσμεύσεων.

Στις τακτικές εκθέσεις της για τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση, η Επιτροπή έχει επανειλημμένα υπενθυμίσει σε όλα τα κράτη μέλη τις νομικές τους υποχρεώσεις που απορρέουν από τις αποφάσεις του Συμβουλίου και έχει καλέσει τα κράτη μέλη που δεν έχουν ακόμη αναλάβει καμία δέσμευση ούτε έχουν προβεί σε καμία μετεγκατάσταση από την Ελλάδα και την Ιταλία να το πράξουν αμέσως. Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Επιτροπής, η Ουγγαρία και η Πολωνία δεν έχουν ακόμη πραγματοποιήσει καμία μετεγκατάσταση, ενώ η Τσεχική Δημοκρατία έχει μετεγκαταστήσει ελάχιστα άτομα και δεν έχει αναλάβει δεσμεύσεις επί ένα έτος και πλέον. Ως εκ τούτου, στις 14 Ιουνίου 2017 η Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει κατά των τριών αυτών κρατών μελών. Μετά τις απαντήσεις τους στην προειδοποιητική επιστολή, η Επιτροπή αποφάσισε, στις 26 Ιουλίου 2017, να εγκρίνει, ως επόμενο βήμα, την έκδοση αιτιολογημένων γνωμών. Η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ της 6ης Σεπτεμβρίου 2017 επιβεβαίωσε την εγκυρότητα της δεύτερης απόφασης του Συμβουλίου για τη μετεγκατάσταση και η Επιτροπή ανέμενε ότι τα τρία κράτη μέλη θα αναλάβουν δράση. Δυστυχώς, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία και η Πολωνία δεν έχουν μέχρι στιγμής λάβει κανένα μέτρο για να αντιμετωπίσουν τις αιτιάσεις που περιλαμβάνονται στην αιτιολογημένη γνώμη· ως εκ τούτου, οι εν λόγω διαδικασίες επί παραβάσει εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Μολονότι τα ισχύοντα καθεστώτα πλησιάζουν προς το τέλος τους, η ΕΕ θα πρέπει να εξακολουθήσει να επιδεικνύει αλληλεγγύη προς την Ιταλία και την Ελλάδα. Τα κράτη μέλη καλούνται συνεπώς να συνεχίσουν τη μετεγκατάσταση από την Ιταλία και την Ελλάδα και πέραν των ισχυόντων καθεστώτων. Η Επιτροπή είναι πρόθυμη να παράσχει χρηματοδοτική στήριξη σε αυτά τα κράτη μέλη για τη συνέχιση των προσπαθειών μετεγκατάστασης. Θα συνεχιστεί επίσης η βοήθεια που παρέχεται από τους οργανισμούς της ΕΕ προς την Ιταλία και την Ελλάδα και, εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα ενισχυθεί περαιτέρω.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή του προγράμματος μετεγκατάστασης, από την έναρξή του τον Σεπτέμβριο του 2015, μεταξύ άλλων με την τοποθέτηση εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών, με την ανάπτυξη εργαλείων για να υποστηριχθούν τα συγκεκριμένα στάδια της διαδικασίας μετεγκατάστασης, καθώς και με την εφαρμογή δέσμης ανακοινώσεων σχετικά με τη μετεγκατάσταση· συνεπώς η συνεχής στήριξη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο από τα κράτη μέλη είναι ζωτικής σημασίας.

Η επανεγκατάσταση επιτρέπει στην ΕΕ και τα κράτη μέλη της, αφενός, τη διασφάλιση της επιτακτικής ανάγκης παροχής βοήθειας στα άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας, και, αφετέρου, τη μείωση των κινήτρων για παράτυπη μετανάστευση. Από τις 22 504 επανεγκαταστάσεις που συμφωνήθηκαν το 2015 53 , πάνω από το 81 % έχει ολοκληρωθεί. Από τις 10 Νοεμβρίου 2017, 18 366 άτομα έχουν επανεγκατασταθεί σε 20 κράτη μέλη και σε τέσσερα συνδεδεμένα κράτη 54 , κυρίως από την Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο. Δεδομένου ότι ορισμένες χώρες με μεγάλη ποσόστωση έχουν ήδη εκπληρώσει τις οικείες δεσμεύσεις επανεγκατάστασης ή βρίσκονται πολύ κοντά στην εκπλήρωσή τους, οι προσπάθειες εξακολουθούν να κατευθύνονται κυρίως σε επανεγκαταστάσεις στο πλαίσιο της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που επανεγκαταστάθηκαν μετά τη δρομολόγηση των δύο προγραμμάτων επανεγκατάστασης της ΕΕ ανέρχεται σε 25 739.

Μετά τη σύσταση της Επιτροπής με την οποία καλούνταν τα κράτη μέλη να προσφέρουν τουλάχιστον 50 000 θέσεις επανεγκατάστασης 55 έως τις 31 Οκτωβρίου 2017, 16 κράτη μέλη έχουν δεσμευθεί για θέσεις επανεγκατάστασης που υπερβαίνουν συνολικά τις 34 400. Η Επιτροπή χαιρετίζει τις δεσμεύσεις που ανελήφθησαν από το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Κύπρο, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αρκετά άλλα κράτη μέλη ανακοίνωσαν τις επικείμενες δεσμεύσεις τους και ορισμένα άλλα που είχαν ήδη αναλάβει δεσμεύσεις ενδέχεται να αυξήσουν τις δεσμεύσεις τους. Η Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να υποβάλουν περαιτέρω δεσμεύσεις το συντομότερο δυνατό, ιδίως εκείνα που δεν το έχουν πράξει, προκειμένου να επιτευχθεί τουλάχιστον ο στόχος των 50 000 θέσεων και να δοθεί στην ΕΕ η δυνατότητα να αρχίσει τον σχεδιασμό συγκεκριμένων διαδικασιών επανεγκατάστασης, συμπεριλαμβανομένης της εκκένωσης από τη Λιβύη σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Όπως είχε εξαγγελθεί στην ενδιάμεση επανεξέταση του Σεπτεμβρίου, έχει ήδη σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά πιλοτικά σχέδια με τρίτες χώρες σχετικά με τη νόμιμη μετανάστευση. Τα περισσότερα κράτη μέλη εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ιδέα και αρκετά είναι έτοιμα να προωθήσουν αυτή την προσπάθεια 56 .

Βασικές μελλοντικές δράσεις

·Η Ιταλία θα πρέπει να ολοκληρώσει την καταγραφή των επιλέξιμων αιτούντων για μετεγκατάσταση·

·Τα κράτη μέλη να ολοκληρώσουν επειγόντως τη μετεγκατάσταση των υπόλοιπων επιλέξιμων αιτούντων από την Ιταλία και την Ελλάδα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις πρόσθετες θέσεις για τη μετεγκατάσταση επιλέξιμων ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ιταλία· η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεχίσει τη στήριξή της προς εκείνα τα κράτη μέλη που συνεχίζουν τη μετεγκατάσταση από την Ιταλία και την Ελλάδα πέραν των ισχυόντων καθεστώτων·

·Τα κράτη μέλη να υποβάλουν δεσμεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 50 000 τουλάχιστον θέσεων για επανεγκατάσταση·

·Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες να οριστικοποιήσουν το σχέδιο εκκένωσης των προσφύγων από τη Λιβύη με σκοπό την επανεγκατάσταση·

·Μαζί με τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, να καθοριστεί το πεδίο εφαρμογής των πιλοτικών έργων για τη νόμιμη μετανάστευση, και να προσδιοριστούν οι τρίτες χώρες που ενδέχεται να συμμετάσχουν.

8.    ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ

Ένα χρόνο μετά την ίδρυσή του, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής υποστηρίζει σήμερα τα κράτη μέλη μέσω κοινών επιχειρήσεων κατά μήκος των κυριότερων μεταναστευτικών οδών στην Ανατολική, Κεντρική και Δυτική Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια, με την τοποθέτηση περισσότερων από 1 500 συνοριοφυλάκων και λοιπού προσωπικού. Λόγω της αύξησης των αφίξεων στην Ισπανία, η επιχείρηση Indalo, η οποία κατά κανόνα ενεργοποιείται μόνο κατά τις θερινές περιόδους αιχμής, παρατάθηκε μέχρι το τέλος του 2017. Ένας άλλος τομέας στήριξης είναι η κατάρτιση των αξιολογήσεων τρωτότητας και η έκδοση συναφών συστάσεων προς τα κράτη μέλη.

Εξακολουθούν, ωστόσο, να υπάρχουν κενά στις εν εξελίξει κοινές επιχειρήσεις για τη στήριξη των κρατών μελών που υφίστανται πιέσεις. Οι δεσμεύσεις εξακολουθούν να έχουν υπερβολικά σύντομη διάρκεια και να είναι ανεπαρκώς προσαρμοσμένες στις προδιαγραφές, αποδεικνύονται δε ανεπαρκείς σε κλίμακα. Ο μοναδικός τομέας στον οποίο δεν αναμένονται κενά έως τα μέσα Νοεμβρίου είναι η κοινή επιχείρηση «Ποσειδών».

Παρόλο που έχει επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος όσον αφορά τη δημιουργία μόνιμης ικανότητας ταχείας αντίδρασης, έως τις 9 Νοεμβρίου 2017, 26 κράτη μέλη είχαν διορίσει συνοριοφύλακες, οι οποίοι ανέρχονταν στο 74 % της απαιτούμενης σύνθεσης της εφεδρείας (1 110 από 1 500 υπαλλήλους). Από τον Σεπτέμβριο δεν έχει σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος σχετικά με την εφεδρεία εξοπλισμού ταχείας αντίδρασης 57 και παραμένουν σημαντικά κενά για τα περισσότερα είδη εξοπλισμού - μόνο 14 κράτη μέλη συνεισφέρουν, ενώ από τον Απρίλιο δεν έχουν παραληφθεί νέες δεσμεύσεις. Για να στηρίξει τον εξοπλισμό που έχει τεθεί στη διάθεση του Οργανισμού, η Επιτροπή διέθεσε τον Αϋγουστο του 2017 επιπλέον ποσό ύψους 76 εκατ. EUR στο πλαίσιο των ειδικών δράσεων 58 του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας, για την αγορά θαλάσσιων μέσων από τα κράτη μέλη. Το ποσό αυτό προστίθεται στα 132 εκατ. EUR που διατέθηκαν για τον σκοπό αυτό το 2015. Τα κράτη μέλη θα πρέπει πλέον να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την υλοποίηση αυτών των έργων, ώστε τα μέσα αυτά να τεθούν στη διάθεση του Οργανισμού. . Επιπλέον, ο Οργανισμός ενέκρινε στρατηγική για την απόκτηση ίδιων μέσων κατά την περίοδο 2017-2020 και επί του παρόντος καταρτίζει μακροπρόθεσμη στρατηγική για την περίοδο έως το 2027.

Ένας βασικός τομέας των εργασιών του Οργανισμού είναι η κατάρτιση των αξιολογήσεων τρωτότητας προκειμένου να εντοπίζονται πιθανές ελλείψεις κατά τους συνοριακούς ελέγχους των κρατών μελών. Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι να εφαρμόσουν τα κράτη μέλη τις συστάσεις του Ιουλίου του 2017 και να θέσει ο Οργανισμός σε εφαρμογή αποτελεσματικό μηχανισμό παρακολούθησης για να διασφαλιστεί η εφαρμογή των σχεδίων δράσης που υπέβαλαν τα κράτη μέλη τον Σεπτέμβριο του 2017. Ο Οργανισμός σύντομα θα ολοκληρώσει τις αξιολογήσεις έπειτα από ασκήσεις προσομοίωσης 59 . Η διαδικασία αυτή μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συμπληρωματικές συστάσεις. Η κοινή μεθοδολογία για τις αξιολογήσεις τρωτότητας αναμένεται να αναθεωρηθεί κατά την προσεχή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, στις 22-23 Νοεμβρίου 2017. Επιπλέον, λαμβάνονται μέτρα για την έναρξη της τοποθέτησης αξιωματικών συνδέσμων 60 στα κράτη μέλη και η διαδικασία αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί από τον Οργανισμό έως τον Φεβρουάριο του 2018.

Η συνεργασία με τρίτες χώρες είναι ουσιώδης για τη λειτουργία του Οργανισμού. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τη Σερβία και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας για την ολοκλήρωση των συμφωνιών σχετικά με το καθεστώς. Στις 16 Οκτωβρίου 2017, το Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για τη διαπραγμάτευση παρόμοιων συμφωνιών με την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

Η κατάρτιση της ευρωπαϊκής στρατηγικής ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων με στόχο τον συντονισμό των εργασιών σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο αποτέλεσε το αντικείμενο ειδικής συνεδρίασης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη στις 17 Οκτωβρίου 2017. Τα αποτελέσματα της συνεδρίασης θα τροφοδοτήσουν τις περαιτέρω εργασίες για τον καθορισμό των βασικών στοιχείων της κοινής στρατηγικής ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων για την ΕΕ στο σύνολό της 61 .

Βασικές μελλοντικές δράσεις

·Ολοκλήρωση από τα κράτη μέλη των υποχρεώσεων συμβολής στις εφεδρείες ταχείας αντίδρασης που έχουν συσταθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής·

·Έγκαιρη εφαρμογή από τα κράτη μέλη των συστάσεων που διατυπώθηκαν βάσει της αξιολόγησης τρωτότητας και αποτελεσματική παρακολούθησή τους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής·

·Πλήρης αξιοποίηση από τα κράτη μέλη κάθε δυνατής υποστήριξης που παρέχει ο Οργανισμός.

9.    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

Η παρούσα έκθεση συγκεντρώνει τους διάφορους άξονες δράσης που προωθούνται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού θεματολογίου για τη μετανάστευση. Αναδεικνύει τη συνολική φύση των εργασιών και την επιτακτική ανάγκη να διατηρηθεί η ένταση των προσπαθειών της ΕΕ σε όλους τους τομείς. Η Επιτροπή θα διατηρήσει στο μέλλον την προσέγγιση της εκπόνησης ενιαίας εκτενούς έκθεσης, στην οποία θα υπογραμμίζονται τα ζητήματα που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή.

Η παρούσα έκθεση προσδιορίζει τις βασικές επιχειρησιακές δράσεις οι οποίες είναι αναγκαίες για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα της απόκρισης της ΕΕ στην τρέχουσα μεταναστευτική πρόκληση. Οι δράσεις αυτές απαιτούν την άμεση προσοχή και τη διαρκή δέσμευση των κρατών μελών, των θεσμικών οργάνων και των οργανισμών της ΕΕ. Συμβάλλουν επίσης στην προετοιμασία του εδάφους για τη σύγκλιση προς μια συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου θα είναι μια ευκαιρία για απολογισμό της προόδου που έχει επιτευχθεί και για να προσδιοριστεί η μελλοντική πορεία σύμφωνα με το Θεματολόγιο των Ηγετών που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου.

(1)

     COM(2015) 240 final της 13.5 2015.

(2)

     COM(2017) 558 final της 27.9 2017.

(3)

     Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 19.10.2017, έγγραφο EUCO 14/17 CO EUR 17, CONCL 5.

(4)

     Επτά εκθέσεις εκπονήθηκαν σχετικά με την εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, δεκαπέντε σχετικά με τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση, πέντε σχετικά με την έναρξη επιχειρησιακής λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και πέντε σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης.

(5)

     Παρέχει επίσης μακροπρόθεσμες τάσεις και συγκρίσεις.

(6)

     Κατά τους μήνες που προηγήθηκαν της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας ο μέσος όρος αφίξεων ανερχόταν σε 1 700 ημερησίως.

(7)

     Κυριότερες εθνικότητες, για την περίοδο από 1ης Αυγούστου: Σύροι (40 %) Ιρακινοί (22 %) Αφγανοί (12 %) Τούρκοι (8 %).

(8)

     Ο αριθμός των συλλήψεων από την τουρκική ακτοφυλακή υποδηλώνει ότι η χρήση επιπλέον μέσων επιτήρησης στον Εύξεινο Πόντο κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, σε συνδυασμό με την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, συνέβαλαν ενδεχομένως σε αυτή την εξέλιξη.

(9)

     Περίπου το 98 % των μεταναστών που αναχωρούν από την Τυνησία είναι Τυνήσιοι, και το 2017 ανέρχονται συνολικά μέχρι στιγμής σε 5 749.

(10)

     Πηγή: Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) «Missing migrants project» (πρόγραμμα καταγραφής νεκρών και αγνοουμένων μεταναστών)(https://missingmigrants.iom.int/region/mediterranean).

(11)

     Έως τις 5 Νοεμβρίου 2017.

(12)

     Τα σκάφη αυτά είχαν νωρίτερα κρατηθεί από τις ιταλικές αρχές.

(13)

     Το Καταπιστευματικό Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ για τη σταθερότητα και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της παράτυπης μετανάστευσης και του εκτοπισμού ατόμων στην Αφρική («Καταπιστευματικό Ταμείο της ΕΕ για την Αφρική»). Απόφαση C(2015) 7293 final της Επιτροπής.

(14)

     Τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο.

(15)

     Πηγή: Eurostat Τελευταία ενημέρωση: 26 Οκτωβρίου 2017.

(16)

     SEC(2017) 372 της 14.11.2017.

(17)

     Ανακοίνωση « Η προστασία των παιδιών-μεταναστών», COM(2017) 211 final της 12.4.2017.

(18)

     Επί του παρόντος, ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που φιλοξενούνται στα ελληνικά νησιά ανέρχεται περίπου σε 15 000, είναι δηλαδή υπερδιπλάσιος σε σχέση με την δυναμικότητα υποδοχής, δηλ 7 000 άτομα.

(19)

     Το πρόγραμμα χρηματικής ενίσχυσης στην Ελλάδα εξασφαλίζει στους πρόσφυγες και τους μετανάστες με ανθρωπιστικές ανάγκες ένα σταθερό μηνιαίο ποσό για να καλύπτουν τις διατροφικές και λοιπές ανάγκες τους.

(20)

     107 εθνικοί εμπειρογνώμονες από τα κράτη μέλη τοποθετήθηκαν στην EASO για να υποστηρίξουν την εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας στην Ελλάδα.

(21)

     Βλ. COM(2017) 470 final της 6.9.2007.

(22)

     Από τις 20 Μαρτίου 2016, έχουν πραγματοποιηθεί 1 380 επιστροφές προς την Τουρκία στο πλαίσιο της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και 589 επιστροφές δυνάμει του διμερούς πρωτοκόλλου Ελλάδας-Τουρκίας.

(23)

     Μέχρι στιγμής, 15 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν προβεί σε επανεγκατάσταση Σύρων προσφύγων από την Τουρκία, συγκεκριμένα η Αυστρία, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα – πρόκειται για την πρώτη της επιχείρηση επανεγκατάστασης στο πλαίσιο της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας – οι Κάτω Χώρες, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Σουηδία. Επιπλέον, από τις 4 Απριλίου του 2016, η Νορβηγία έχει μέχρι στιγμής επανεγκαταστήσει 814 Σύρους από την Τουρκία. Τον Οκτώβριο, η Κροατία πραγματοποίησε την πρώτη της αποστολή επαλήθευσης στην Τουρκία και αναμένεται να προβεί σε επανεγκαταστάσεις κατά τις προσεχείς εβδομάδες.

(24)

     Τον Δεκέμβριο του 2017 θα υπογραφούν δύο σημαντικές συμβάσεις για να επεκταθεί το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας έκτακτης ανάγκης, καθώς και ένα έργο σχετικά με την υπό όρους μεταβίβαση χρημάτων για εκπαίδευση.

(25)

     Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 19.10.2017, έγγραφο EUCO 14/17 CO EUR 17, CONCL 5.

(26)

     Πιο πρόσφατα μέσω επιχειρησιακού εργαστηρίου τον Νοέμβριο με σκοπό τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών επιστροφής.

(27)

     SEC(2017) 339 της 4.7.2017.

(28)

     Βάσει των εθνικών προγραμμάτων της στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας για την περίοδο 2014-2020, η Ιταλία έλαβε συνολικό ποσό ύψους 634 εκατ. EUR. Από το 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χορηγήσει συνολικά στην Ιταλία βοήθεια έκτακτης ανάγκης ύψους 149,1 εκατ. EUR.

(29)

     Σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές για τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, βλ. σελίδα 4.

(30)

     Η επιχείρηση «Σοφία» δρομολόγησε δεύτερη δέσμη χερσαίας κατάρτισης στα τέλη Ιανουαρίου του 2017 στην Ελλάδα και τη Μάλτα με αποτέλεσμα την εκπαίδευση 40 επιπλέον μελών του προσωπικού.

(31)

     Παράλληλα, οι επιχειρήσεις της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας συνέχισαν την ανάπτυξη ικανοτήτων στις χώρες εταίρους: η αποστολή συνοριακής συνδρομής της ΕΕ στη Λιβύη στηρίζει την ανάπτυξη μιας νέας στρατηγικής ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων.

(32)

     Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τη Λιβύη, της 17.7.2017 (εγγρ. 11155/17).

(33)

     Τρία μέσα χρησιμοποιούνται επί του παρόντος στην κοινή επιχείρηση στη Δυτική Μεσόγειο.

(34)

     Σεβίλλη (Ισπανία), 16 Οκτωβρίου 2017.

(35)

     Ομοίως, στο Σουδάν, δρομολογείται πρόγραμμα καλύτερης διαχείρισης της μετανάστευσης για τη σύνδεση των εθνικών και περιφερειακών πολιτικών: η θέσπιση αυτού του προγράμματος οδήγησε στη δημιουργία εξειδικευμένων εισαγγελικών υπηρεσιών για τη δίωξη της εμπορίας ανθρώπων.

(36)

     Ανακοίνωση της ΥΕ/ΑΠ στην υπουργική σύνοδο EU-G5 Σαχέλ στο Μπαμάκο, στις 5 Ιουνίου 2017.

(37)

     Η αποστολή συμμετέχει επίσης, μαζί με τον Ευρωπαίο αξιωματικό σύνδεσμο μετανάστευσης, τον αξιωματικό σύνδεσμο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης σε πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με την παράτυπη μετανάστευση.

(38)

     Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου δράσης του 2018 της EMPACT (Ευρωπαϊκή πολυτομεακή πλατφόρμα κατά των εγκληματικών απειλών) κατά της διευκόλυνσης της παράνομης μετανάστευσης.

(39)

     Το πρώτο προξενικό εργαστήριο ΕΕ/Σένγκεν για την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα των θεωρήσεων έχει προγραμματιστεί για τις 30 Νοεμβρίου - 1η Δεκεμβρίου στη Μόσχα.

(40)

     Η δεύτερη επίσημη συνεδρίαση της πλατφόρμας συνεργασίας Πακιστάν-ΕΕ σχετικά με την παράνομη διακίνηση μεταναστών έχει προγραμματιστεί στο Ισλαμαμπάντ στις 23 Νοεμβρίου.

(41)

     Απόφαση C(2015) 7293 final της Επιτροπής. Το Καταπιστευματικό Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ για τη σταθερότητα και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της παράτυπης μετανάστευσης και του εκτοπισμού ατόμων στην Αφρική (Καταπιστευματικό Ταμείο της ΕΕ για την Αφρική).

(42)

     Οι πρόσφατες συνεισφορές των κρατών μελών έχουν ως εξής: η Εσθονία, η Αυστρία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Ιταλία έχουν καταβάλει συμπληρωματικές συνεισφορές· η Κροατία, η Λετονία και η Ιταλία έχουν αποστείλει πιστοποιητικά συνεισφοράς, ενώ η Βουλγαρία και άλλοι χορηγοί βρίσκονται στο στάδιο επισημοποίησης της δέσμευσής τους.

(43)

Παράλληλα, η ΕΕ συμμετέχει ενεργά στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών της μειονότητας των Ροχίνγκια και των κοινοτήτων υποδοχής τους στο Μπαγκλαντές και στη Μιανμάρ. Κατά τη διεθνή διάσκεψη χορηγών στη Γενεύη στις 23 Οκτωβρίου 2017, η ΕΕ ανέλαβε τη δέσμευση να χορηγήσει πρόσθετο ποσό ύψους 30 εκατ. EUR· έτσι η στήριξή της για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης ανέρχεται συνολικά σε 51 εκατ. EUR για το 2017. Η ανθρωπιστική βοήθεια εστιάζεται στη διατροφή, στην καταπολέμηση της εκδήλωσης ασθενειών και της σεξουαλικής και έμφυλης βίας, καθώς και στην εκπαίδευση έκτακτης ανάγκης.

(44)

     Βιώσιμη ενέργεια και βιώσιμη συνδεσιμότητα· χρηματοδότηση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων· βιώσιμη γεωργία, γεωργοί επιχειρηματίες και γεωργική βιομηχανία· βιώσιμες πόλεις· ψηφιοποίηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

(45)

     Η πρώτη συνεδρίαση του στρατηγικού συμβουλίου του ΕΤΒΑ πραγματοποιήθηκε επίσης στις 28 Σεπτεμβρίου, ενώ η κοινή συνεδρίαση των επιχειρησιακών συμβουλίων για τις δύο γεωγραφικές πλατφόρμες, τη Γειτονία και την Αφρική, πραγματοποιήθηκε στις 7 Νοεμβρίου προκειμένου να συζητηθούν αναλυτικά οι πέντε τομεακές θυρίδες της παρέμβασης.

(46)

     Ανακοίνωση σχετικά με μια αποτελεσματική πολιτική επιστροφής στην ΕΕ – Ανανεωμένο σχέδιο δράσης, COM(2017) 200 final της 2.3.2017.    

(47)

     Πιο πρόσφατα, μέσω της παροχής στήριξης σε ημερίδα που οργανώθηκε στην Ιταλία σχετικά με την αύξηση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής επιστροφών (6 Νοεμβρίου).

(48)

     Περίοδος αναφοράς 1/1/2017-15/10/2017.

(49)

     Εκ των οποίων 153 σε χώρες πέραν των Δυτικών Βαλκανίων.

(50)

     Η ονομασία αυτή χρησιμοποιείται με επιφύλαξη των θέσεων ως προς το καθεστώς και συνάδει με την απόφαση 1244(1999) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τη γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

(51)

     Τα αριθμητικά στοιχεία περιλαμβάνουν κοινές επιχειρήσεις επιστροφής, εθνικές επιχειρήσεις επιστροφής και επιχειρήσεις παραλαβής και επιστροφής.

(52)

     COM(2017) 465 final της 6.9 2017.

(53)

     Συμπεράσματα του Συμβουλίου («σχετικά με την επανεγκατάσταση, μέσω πολυμερών και εθνικών μηχανισμών, 20 000 ατόμων τα οποία χρήζουν σαφώς διεθνούς προστασίας») της 20.7.2015, έγγραφο 11130/15.

(54)

     Βέλγιο, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Γαλλία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Αυστρία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία, Φινλανδία, Σουηδία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο.

(55)

     Σύσταση της Επιτροπής της 27.9.2017 σχετικά με την προώθηση νόμιμων οδών για τα άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας· C/2017)6504.

(56)

     Συνεδρίαση μεταξύ των ενδιαφερόμενων κρατών μελών και της Επιτροπής έχει προγραμματιστεί για τις 29 Νοεμβρίου 2017.

(57)

     COM(2017) 467 final της 6.9 2017.

(58)

     Οι ειδικές δράσεις είναι ειδικό συμπληρωματικό πρόγραμμα χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας για τη συγχρηματοδότηση εξοπλισμού των κρατών μελών ο οποίος, μετά την αγορά, πρέπει να καταχωρίζεται στον εφεδρικό τεχνικό εξοπλισμό του Οργανισμού και να είναι διαθέσιμος κατόπιν αιτήματος του Οργανισμού για τοποθετήσεις σε οποιοδήποτε τμήμα των εξωτερικών συνόρων, ιδίως σε περίπτωση ταχειών συνοριακών επεμβάσεων.

(59)

     Για τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κροατία η παρούσα διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ η Γαλλία και η Ισπανία θα ακολουθήσουν τον Δεκέμβριο.

(60)

     Άρθρο 12 του κανονισμού για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή (κανονισμός (ΕΕ) 2016/1624 της 14ης Σεπτεμβρίου 2016 (ΕΕ 251/1 της 16.9.2016). Αξιωματικοί σύνδεσμοι θα τοποθετηθούν ευρέως σε ομάδες κρατών μελών.

(61)

Άρθρο 4 του κανονισμού για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή.


Βρυξέλλες,15.11.2017

COM(2017) 669 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

στην

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

'Εκθεση προόδου σχετικά με το Ευρωπαϊκό Θεματολόγιο για τη Μετανάστευση

Καταπιστευματικό Ταμείο της ΕΕ για την Αφρική - Συνεισφορές Κρατών Μελών

{SWD(2017) 372 final}


Πιστοποιημένες συνεισφορές (σε EUR)

Εισπραχθείσες συνεισφορές (σε EUR)

Χώρα

Όλες οι θυρίδες

Έχουν διατεθεί ανά θυρίδα

Έως τις 13/11/2017

Σαχέλ & Λίμνη Τσαντ

Κέρας της Αφρικής

Βόρεια Αφρική

Σύνολο

Αυστρία

6 000 000

 

3 000 000

3 000 000

6 000 000

Βέλγιο

10 000 000

5 500 000

500 000

4 000 000

6 000 000

Βουλγαρία

50 000

20 000

20 000

10 000

50 000

Κροατία

200 000

100 000

100 000

Τσεχική Δημοκρατία

1 669 008

 

740 000

929 008

1 669 008

Δανία

6 001 921

2 400 768

2 400 768

1 200 384

6 001 921

Εσθονία

1 450 000

 

 

1 450 000

1 450 000

Φινλανδία

5 000 000

1 000 000

3 000 000

1 000 000

5 000 000

Γαλλία

3 000 000

1 200 000

1 200 000

600 000

3 000 000

Γερμανία

51 000 000

39 600 000

1 200 000

10 200 000

23 000 000

Ουγγαρία

700 000

 

700 000

 

700 000

Ιρλανδία

3 000 000

 

3 000 000

 

1 200 000

Ιταλία

102 000 000

86 000 000

5 000 000

11 000 000

102 000 000

Λετονία

300 000

20 000

20 000

260 000

50 000

Λιθουανία

50 000

20 000

20 000

10 000

50 000

Λουξεμβούργο

3 100 000

3 000 000

100 000

 

3 100 000

Μάλτα

250 000

 

125 000

125 000

100 000

Κάτω χώρες

16 362 000

6 000 000

7 362 000

3 000 000

13 362 000

Νορβηγία(EUR ισοδύναμο του ΝΟΚ)

3 593 344 1

1 113 937

2 479 407

 

3 593 344

Πολωνία

1 100 000

 

1 100 000

 

1 100 000

Πορτογαλία

450 000

180 000

180 000

90 000

450 000

Ρουμανία

100 000

40 000

40 000

20 000

100 000

Σλοβακία

600 000

200 000

300 000

100 000

600 000

Σλοβενία

50 000

20 000

20 000

10 000

50 000

Ισπανία

3 000 000

1 200 000

1 200 000

600 000

3 000 000

Σουηδία

3 000 000

1 200 000

1 200 000

600 000

3 000 000

Ελβετία

4 100 000

1 640 000,00

1 640 000

820 000

3 600 000

Ηνωμένο Βασίλειο

3 000 000

 

3 000 000

 

1 200 000

Συνολική συνεισφορά

229 126 273

150 354 705

39 647 176

39 124 392

189 426 274

Εγκεκριμένα έργα, ανά στρατηγικό στόχο του Καταπιστευματικού Ταμείου της ΕΕ για την Αφρική (σε εκατ. EUR)

Καταπιστευματικό Ταμείο της ΕΕ – Στρατηγικοί στόχοι

Σαχέλ & Λίμνη Τσαντ

Κέρας της Αφρικής

Βόρεια Αφρική

Σύνολο

Περισσότερες οικονομικές και επαγγελματικές ευκαιρίες

225

260

0

485

Ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κοινοτήτων

297,6

275

0

572,6

Βελτίωση της διαχείρισης της μετανάστευσης

143,8

70

264,7

478,5

Βελτίωση της διακυβέρνησης και της πρόληψης συγκρούσεων

322,4

50

0

372,4

Άλλη

13

4

0

17

Οριζόντια μέτρα

6

 0

6

Σύνολο

1 001,8

665

264,7

1 931,5*

*Στρογγυλοποιημένα ποσά

Εγκεκριμένα έργα από τις προτεραιότητες του σχεδίου δράσης της Βαλέτας (σε εκατ. EUR)

Θυρίδες / Χώρες

Σάχελ & Λίμνη Τσαντ

Κέρας της Αφρικής

Βόρεια Αφρική

 Σύνολο (εκατ. EUR)

Αναπτυξιακά οφέλη της μετανάστευσης

540,3

442

155,3

1 137,6

Νόμιμη μετανάστευση και κινητικότητα

87,2

7

8

94,2

Προστασία και άσυλο

121,2

88

58,7

267,9

Πρόληψη και καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, της παράνομης διακίνησης μεταναστών και της εμπορίας ανθρώπων·

185

35

7,2 

227,2

Επιστροφή, επανεισδοχή και επανένταξη

55,1

93

34,3

182,4

Άλλη

13

 

1,2 

14,2

Γενικό σύνολο

1 001,8

665

264,7

1 931,5*

*Στρογγυλοποιημένα ποσά

(1)

Η Νορβηγία έχει δεσμευτεί για ποσό ύψους 8 936 651 EUR, ενώ έχουν ληφθεί πιστοποιητικά για 3 593 344 EUR


Βρυξέλλες,15.11.2017

COM(2017) 669 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

στην

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Έκθεση Προόδου σχετικά με το Ευρωπαϊκό Θεματολόγιο για τη Μετανάστευση

Κοινό Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας

{SWD(2017) 372 final}


Δράσεις προτεραιότητας

Τρέχουσα κατάσταση 1

Αύξηση των τοποθετήσεων προσωπικού διεκπεραίωσης αιτήσεων ασύλου στα νησιά

Από τις 12 Νοεμβρίου, η EASO έχει τοποθετήσει 232 άτομα, μεταξύ των οποίων 107 εμπειρογνώμονες των κρατών μελών, ως χειριστές υποθέσεων, ειδικούς σε ευάλωτες ομάδες και εμπειρογνώμονες για την παροχή πληροφοριών, 17 υπαλλήλους της EASO και 25 προσωρινούς υπαλλήλους της EASO, καθώς και 83 διερμηνείς στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά. Πρόσφατα, προσελήφθησαν ακόμη 15 προσωρινοί χειριστές υποθέσεων από την EASO. Επί του παρόντος, παρακολουθούν ειδική κατάρτιση ενώ σύντομα θα καταστούν λειτουργικοί και θα χρησιμοποιηθούν. Η EASO ενημερώνει τα κράτη μέλη σε τακτική βάση σχετικά με τα ειδικά προφίλ και τις ανάγκες όσον αφορά τους εμπειρογνώμονες στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης Υπάρχουν ενημερωτικοί φάκελοι οι οποίοι περιγράφουν τα απαιτούμενα προσόντα και παρέχουν πληροφορίες πριν από την τοποθέτηση σε κάθε νησί.

Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου: 101 υπάλληλοι δραστηριοποιούνται στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης από τις αρχές Νοεμβρίου.

Διεκπεραίωση των υποθέσεων οικογενειακής επανένωσης βάσει του κανονισμού του Δουβλίνου

Εκκρεμεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο η έγκριση διάταξης η οποία παρέχει στους αιτούντες άσυλο που υποβάλλουν αίτηση για οικογενειακή επανένωση βάσει του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ τη δυνατότητα να μην εξαιρούνται από τη διαδικασία στα σύνορα.

Η ελληνική Υπηρεσία Ασύλου αναλύει τις πληροφορίες που έχει συλλέξει η EASO από 15 κράτη μέλη σχετικά με τις διαδικασίες που εφαρμόζονται για την οικογενειακή επανένωση ατόμων προερχόμενων από την Τουρκία· οι σχετικές κατευθυντήριες γραμμές βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας.

Διεκπεραίωση των υποθέσεων ευάλωτων προσώπων

Η ελληνική Υπηρεσία Ασύλου θεωρεί ότι οι ευάλωτες ομάδες θα πρέπει να εξαιρούνται από τη διαδικασία στα σύνορα ώστε να κατοχυρώνονται επαρκώς ειδικές διαδικαστικές εγγυήσεις (π.χ. αντικειμενική ανεπάρκεια ιατρικών και ψυχιατρικών υπηρεσιών) για τις ομάδες αυτές.

Παρόλα αυτά, η εξασφάλιση αντικειμενικής αξιολόγησης για τα ευάλωτα πρόσωπα είναι ιδιαίτερα σημαντική. Κατά συνέπεια, ένα νέο ιατρικό υπόδειγμα για τα ευάλωτα πρόσωπα θα πρέπει να εφαρμοστεί σύντομα στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, με στόχο την τυποποιημένη και αντικειμενική εξακρίβωση τρωτότητας. Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν τη μόνιμη παρουσία επαρκούς αριθμού κατάλληλα εκπαιδευμένων ιατρών και άλλων υπαλλήλων ιατρικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε όλα τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης με στόχο την αποτελεσματική αξιολόγηση των ευάλωτων προσώπων.

Επιτάχυνση των συνεντεύξεων και των διαδικασιών για την αξιολόγηση των αιτήσεων ασύλου

Στο τέλος Σεπτεμβρίου, η EASO ίδρυσε, σε συνεργασία με την ελληνική Υπηρεσία Ασύλου, γραφείο υποστήριξης που εδρεύει στην Αθήνα, όπου τρεις ανώτεροι εμπειρογνώμονες των κρατών μελών και ένας εμπειρογνώμονας της χώρας καταγωγής είναι διαθέσιμοι για να απαντούν σε ερωτήματα των χειριστών υποθέσεων της EASO και των ειδικών σε ευάλωτες ομάδες σχετικά με διαδικαστικά ζητήματα, με τον ποιοτικό έλεγχο και την αξιολόγηση των ευάλωτων προσώπων.

Μεταξύ των εργαλείων που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος στον τομέα του ασύλου περιλαμβάνονται οι Νέες Τυποποιημένες Επιχειρησιακές Διαδικασίες για τη διαδικασία ασύλου στα σύνορα, πρότυπο για ενοποιημένες συνεντεύξεις και λίστα παραπομπών για πληροφορίες σχετικά με τη χώρα καταγωγής. Σημαντικές βελτιώσεις έχουν καταγραφεί στον προγραμματισμό των συνεντεύξεων για χορήγηση ασύλου, καθώς και στην ποιότητα και τη διάρκεια τους.

Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υποβολή αίτησης ασύλου και της πραγματικής κατάθεσης της αίτησης δεν υπερβαίνει, κατά μέσο όρο, τις δύο εβδομάδες. Επίσης, έχει βελτιωθεί η παροχή πληροφοριών για τους διαμένοντες στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης μέσω της επιτυχούς λειτουργίας περιπτέρων ενημέρωσης σε όλα τα νησιά.

Η επιτάχυνση των διαδικασιών δεν έχει ακόμη επηρεάσει τα αποτελέσματα όσον αφορά τη διαδικασία προσφυγής. Σε πρόσφατη συνεδρίαση με τα μέλη των επιτροπών προσφυγών αποφασίστηκε ότι οι ακόλουθες προτάσεις θα εξεταστούν περαιτέρω με στόχο την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων: α) βελτίωση του συστήματος ανάθεσης υποθέσεων β) πρόσληψη περισσότερων εισηγητών και τροποποίηση των εργασιακών ρυθμίσεων γ) εξειδίκευση των επιτροπών· δ) καθορισμός στόχων επίδοσης και παρακολούθηση της παραγωγικότητας.

Διατήρηση και περαιτέρω επιτάχυνση της διαδικασίας επιλεξιμότητας για τους αιτούντες από χώρες καταγωγής με χαμηλά ποσοστά αναγνώρισης

Η διαδικασία επιταχύνεται σε όλα τα νησιά, ενώ η Υπηρεσία Ασύλου και η EASO παρακολουθούν την κατάσταση εκ του σύνεγγυς.

Στις 19 Οκτωβρίου 2017, σε κοινή επιχειρησιακή συνεδρίαση η ελληνική Υπηρεσία Ασύλου και η EASO συζήτησαν καίρια θέματα σχετικά με τον εκ των προτέρων προγραμματισμό και σχεδιασμό, τη διαχείριση της διερμηνείας και διαδικαστικά ζητήματα, με στόχο την αξιολόγηση των αναγκών για τους προσεχείς μήνες και την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.   

Βελτίωση των μέτρων προστασίας και ασφάλειας που λαμβάνονται στα νησιά

Αναλυτικά σχέδια εκκένωσης και αναλυτικές περιλήψεις για όλα τα νησιά είναι πλέον διαθέσιμα για κάθε κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης. Σε όλα τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης έχουν πραγματοποιηθεί ασκήσεις εκκένωσης για το προσωπικό που εργάζεται εκεί. Επιπλέον, απαιτείται μεγαλύτερη υποστήριξη από τις ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις για την εξασφάλιση συστηματικού ελέγχου των εισόδων των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ). Οι περιπολίες εντός των χώρων διαμονής πρέπει να αυξηθούν σε συνδυασμό με αυστηρή επιτήρηση κάθε ζώνης ασφαλείας για ασυνόδευτους ανηλίκους, πράγμα που λείπει ακόμη σε ορισμένα ΚΥΤ.

Διορισμός μόνιμων συντονιστών για τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης

Από τις 20 Φεβρουαρίου 2017, μόνιμοι διοικητές συντονίζουν τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης.

Οι ελληνικές αρχές επιβάλλεται να εγκρίνουν επίσημα επειγόντως τις Τυποποιημένες Επιχειρησιακές Διαδικασίες για τα κέντρα πρώτης υποδοχής ώστε να ξεκινήσει άμεσα η εφαρμογή τους σε όλα τα κέντρα πρώτης υποδοχής από τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης.

Αύξηση του αριθμού των επιτροπών προσφυγών

Λειτουργούν 13 επιτροπές προσφυγών, οι οποίες συμπληρώνονται από αναπληρωματική επιτροπή.

Αύξηση του αριθμού των αποφάσεων ανά επιτροπή προσφυγών

Παρά την αύξηση του αριθμού των επιτροπών προσφυγών και τη συνδρομή 11 εισηγητών της EASO, χαμηλός παραμένει ο αριθμός των αποφάσεων σε δεύτερο βαθμό που εκδόθηκαν από τις επιτροπές προσφυγών. Υπάρχει επίσης το ζήτημα του αριθμού των γνωμοδοτήσεων που συντάσσονται από τους εισηγητές. Οι ελληνικές αρχές μπορούν να αυξήσουν επειγόντως την απόδοση των επιτροπών μεταξύ άλλων με πλήρη απασχόληση των μελών της επιτροπής τα οποία θα αφοσιώνονται αποκλειστικά σε αυτό το καθήκον· με την εξεύρεση λύσεων για διασφάλιση της εγγύτητας των επιτροπών προσφυγών στις τοποθεσίες των ενδιαφερόμενων αιτούντων άσυλο (κατά προτίμηση εγκατάσταση επιτροπών στα νησιά)· και με την αύξηση του αριθμού των επιτροπών προσφυγών.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που δημοσιεύτηκε στις 22 Σεπτεμβρίου η οποία επιβεβαίωσε το απαράδεκτο των αιτήσεων ασύλου δύο Σύρων για τους οποίους είχε εκδοθεί προηγουμένως απόφαση σε πρώτο και δεύτερο βαθμό βάσει της παραδοχής ότι η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα επιστροφής, δεν έχει ακόμη το προσδοκώμενο αποτέλεσμα όσον αφορά την αύξηση των αποφάσεων περί προσφυγών κατά τρόπο ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των επιστροφών. Την εβδομάδα της 30ής Οκτωβρίου, οι επιτροπές προσφυγών εξέδωσαν 63 αρνητικές αποφάσεις σε δεύτερο βαθμό περί απαραδέκτου αιτήσεων ασύλου που αφορούν Σύρους.

Διατήρηση των τοποθετήσεων προσωπικού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής στα αναγκαία επίπεδα

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής απασχολεί επί του παρόντος 45 συνοδούς στη Λέσβο, οι οποίοι καλύπτουν τις μεταφορικές ανάγκες των επιχειρήσεων επιστροφής. Είναι απαραίτητο να συνεχιστούν οι τοποθετήσεις προσωπικού από τα κράτη μέλη.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα ώστε να αυξήσει ταχέως την υποστήριξη του στην περίπτωση πιθανής αύξησης των επιχειρήσεων επιστροφής προς την Τουρκία.

Περιορισμός του κινδύνου διαφυγής

Επί του παρόντος, οι ελληνικές αρχές εφαρμόζουν γεωγραφικό περιορισμό των μετακινήσεων σε νεοαφικνούμενους μετανάστες και αιτούντες άσυλο στους οποίους δεν επιτρέπεται να φύγουν από το νησί στο οποίο έφτασαν.

Εφαρμόζεται ηλεκτρονική παρακολούθηση μέσω αυτοματοποιημένων ημερήσιων και εβδομαδιαίων καταλόγων/εκθέσεων: σε ημερήσια βάση: κατάλογος προγραμματισμένων συνεντεύξεων, κατάλογος ραντεβού για καταχώριση, κατάλογος ανεπίδοτων αποφάσεων, κατάλογος υποθέσεων στις οποίες είναι δυνατή η επιστροφή, ημερήσιος κατάλογος υποθέσεων στις οποίες η διαδικασία ματαιώνεται, κατάλογος αρχειοθετημένων υποθέσεων που χρησιμοποιούνται από τις ελληνικές αρχές για την παρακολούθηση των φακέλων των προσώπων που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης και για την εφαρμογή μέτρων επιστροφής κατά περίπτωση· σε εβδομαδιαία βάση: κατάλογος των ατόμων που δεν εμφανίστηκαν για συνεντεύξεις, κατάλογος των ατόμων που δεν εμφανίστηκαν σε ραντεβού για καταχώριση.

Η αύξηση των περιπολιών από τις ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις θα περιορίσει περαιτέρω τον κίνδυνο διαφυγής.

Η επείγουσα εφαρμογή συστήματος εισόδου/εξόδου στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης θα συμβάλει επίσης στην καλύτερη παρακολούθηση του πληθυσμού των μεταναστών και στον εντοπισμό τους.

Κλιμάκωση του προγράμματος υποβοηθούμενης οικειοθελούς επιστροφής και επανένταξης (AVRR) στα νησιά

Από τον Ιανουάριο ως τον Σεπτέμβριο του 2017, μεταφέρθηκαν από τα ελληνικά νησιά 145 άτομα μηνιαίως κατά μέσο όρο μέσω του προγράμματος υποβοηθούμενης οικειοθελούς επιστροφής και επανένταξης, ενώ κατά την περίοδο Ιουνίου-Δεκεμβρίου 2016 μεταφέρθηκαν κατά μέσο όρο 70 δικαιούχοι τον μήνα.

Οι δραστηριότητες οικειοθελούς επιστροφής και επανένταξης από τα νησιά, οι οποίες εφαρμόζονται επί του παρόντος από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, θα πρέπει να υποστηριχθούν περαιτέρω προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό των σχετικών επιχειρήσεων.

Έκδοση αποφάσεων επιστροφής σε προγενέστερο στάδιο της διαδικασίας επιστροφής

Τεχνικές προσαρμογές και προσαρμογές ΤΠ απαιτούνται επειγόντως προκειμένου να καταστεί δυνατή η έκδοση αποφάσεων επιστροφής ταυτόχρονα με την κοινοποίηση των πρωτοβάθμιων απορριπτικών αποφάσεων επί αιτήσεων ασύλου.

Δημιουργία πρόσθετης ικανότητας υποδοχής στα νησιά και αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων

Παρά τις σημαντικές προσπάθειες αύξησης της ικανότητας και βελτίωσης των συνθηκών υποδοχής στα νησιά, σε αρκετές περιπτώσεις η στέγαση για τους νεοαφικνούμενους παραμένει κάτω από τα αποδεκτά όρια. Οι ελλείψεις αυτές έχουν επισημανθεί ενόψει του αυξανόμενου αριθμού αφίξεων και απαιτούν επίσης επείγουσα αναβάθμιση για προσαρμογή στις χειμερινές συνθήκες.

Τα νησιά δεν διαθέτουν ακόμη τις κατάλληλες συνθήκες υποδοχής για ασυνόδευτους ανηλίκους, ούτε τα χαρακτηριστικά ασφαλείας, κυρίως για τα παιδιά που παραμένουν ακόμη υπό προστατευτική κράτηση.

Δημιουργία επαρκούς ικανότητας κράτησης στα νησιά

710 θέσεις είναι επί του παρόντος διαθέσιμες σε κέντρα κράτησης πριν από την απομάκρυνση στα νησιά, ειδικότερα 210 θέσεις στη Λέσβο και 500 στην Κω.  Δεν υπάρχουν ακόμη εγκαταστάσεις κράτησης στη Σάμο και τη Χίο.

Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει επειγόντως να αυξήσουν την ικανότητα κράτησης προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός των επιστροφών.

(1)

     Το παρόν παράρτημα βασίζεται σε προηγούμενα στοιχεία διαθέσιμα στην έβδομη έκθεση σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας (COM(2017) 470), ιδίως στο Παράρτημα 1.


Βρυξέλλες,15.11.2017

COM(2017) 669 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

στην

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Έκθεση Προόδου σχετικά με το Ευρωπαϊκό Θεματολόγιο για τη Μετανάστευση

Διευκόλυνση για τους πρόσφυγες στην Τουρκία

{SWD(2017) 372 final}


Από το ποσό των 3 δισ. EUR της διευκόλυνσης της ΕΕ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία για την περίοδο 2016-2017, έχουν διατεθεί 2,9 δισ. EUR, ενώ έχουν υπογραφεί συμβάσεις για 55 έργα 1 ύψους 1,78 δισ. EUR. Η εφαρμογή όλων αυτών των συμβάσεων έχει δρομολογηθεί. Το συνολικό εκταμιευθέν ποσό ανέρχεται σε 908 εκατ. EUR. 2

Ανθρωπιστική βοήθεια 3

Η Επιτροπή έχει αυξήσει το ποσό των συμβάσεων σε 638 εκατ. EUR μέσω 40 ανθρωπιστικών έργων με 19 εταίρους για την κάλυψη βασικών αναγκών, καθώς και αναγκών στους τομείς της προστασίας, της εκπαίδευσης, της υγείας, της σίτισης και της στέγασης. Από τα 638 εκατ. EUR για τα οποία έχουν υπογραφεί συμβάσεις, έχουν μέχρι στιγμής εκταμιευθεί 488 εκατ. EUR. Τα βασικά έργα περιλαμβάνουν:

·Το Δίκτυο Κοινωνικής Προστασίας Εκτάκτου Ανάγκης: τον Σεπτέμβριο επιτεύχθηκε το σημαντικό ορόσημο του ενός εκατομμυρίου δικαιούχων. Πάνω από 136 000 παιδιά επωφελούνται επί του παρόντος από το έργο της υπό όρους μεταφοράς χρημάτων για την εκπαίδευση. Και τα δύο έργα πρόκειται να παραταθούν τον Δεκέμβριο.

·Άλλα έργα που παρέχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως προστασία, κοινωνικές υπηρεσίες, κρατικά προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, καθώς και υπηρεσίες σεξουαλικής αναπαραγωγικής υγείας και αντιμετώπισης της σεξουαλικής και έμφυλης βίας.

Μη ανθρωπιστική βοήθεια

Η σύναψη συμβάσεων αυξήθηκε σε 1,14 δισ. EUR και οι εκταμιεύσεις έφθασαν τα 420 εκατ. EUR.

·Τον Νοέμβριο υπεγράφη ένα πρώτο έργο για μεγαλύτερη πρόσβαση των Σύρων προσφύγων και των ευάλωτων Τούρκων εφήβων στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, ένα δεύτερο έργο για την κατασκευή έξι συστημάτων παροχής πόσιμου νερού, εγκαταστάσεων επεξεργασίας αποβλήτων και υποδομών αποχέτευσης και ένα τρίτο έργο για την ανέγερση νοσοκομείου 300 κλινών.

·Οι τρέχουσες δράσεις που χρηματοδοτούνται από τη διευκόλυνση έχουν σημαντικό αντίκτυπο επί τόπου. Μέχρι σήμερα, πάνω από 20 000 Σύροι ασθενείς έχουν εξεταστεί στα τρία κέντρα υγείας που ίδρυσε η ΕΕ. Στα κέντρα αυτά έχουν διοριστεί 585 άτομα ως ιατρικό και διοικητικό προσωπικό για να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πίεσης που ασκείται στο τοπικό σύστημα υγείας. Στον τομέα της εκπαίδευσης, έχουν προσληφθεί 100 καθηγητές αραβικής γλώσσας , 11 445 παιδιά συριακής καταγωγής έχουν λάβει μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, ενώ πάνω από 25 000 παιδιά έχουν επωφεληθεί από νέα σχολικά έπιπλα. 1 605 άτομα έχουν ήδη συμμετάσχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα επαγγελματικών δεξιοτήτων, επαγγελματικής κατάρτισης ή επιχειρηματικής εξέλιξης.

(1)

     Ο κατάλογος των έργων διευκόλυνσης είναι διαθέσιμος στον ιστότοπο: https://ec.europa.eu/neighbourhood-enlargement/sites/near/files/facility_table.pdf

(2)

     Τα κεφάλαια εκταμιεύονται σε δόσεις, μέχρι την ολοκλήρωση των έργων, σύμφωνα με τις αρχές της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων προβολής της διευκόλυνσης, διαδραστικός χάρτης επιτρέπει την άμεση απεικόνιση της τοποθεσίας και των αναμενόμενων αποτελεσμάτων των διαφόρων έργων: http://ec.europa.eu/enlargement/news_corner/migration/index_en.htm .

(3)

     Η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο πλαίσιο της διευκόλυνσης εξακολουθεί να υλοποιείται σύμφωνα με τη ενωσιακή νομοθεσία για την ανθρωπιστική βοήθεια και με βάση τις αρχές της ευρωπαϊκής κοινής αντίληψης για την ανθρωπιστική βοήθεια.


Βρυξέλλες,15.11.2017

COM(2017) 669 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

στην

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Έκθεση προόδου σχετικά με το Ευρωπαϊκό Θεματολόγιο για τη Μετανάστευση

Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή

{SWD(2017) 372 final}


1.    Τοποθετήσεις

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής εξακολουθεί να στηρίζει τα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής με την τοποθέτηση στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Βουλγαρία και την Ισπανία καθώς και στα Δυτικά Βαλκάνια, 1 500 περίπου μελών των ομάδων της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Ο χάρτης παρουσιάζει την κατάσταση την εβδομάδα 13-17 Νοεμβρίου 2017.

*Δυτικά Βαλκάνια

Από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2017, τα κράτη μέλη συνέβαλαν κατά 489 000 ανθρωποημέρες.

Τοποθετήσεις ανθρώπινου δυναμικού σε Ελλάδα, Ιταλία, Βουλγαρία, Ισπανία και Δυτικά Βαλκάνια από 1.1.2017 ως 31.10.2017

Κράτος μέλος/ΣΧΣ

Ανθρωποημέρες τοποθέτησης ευρωπαϊκής ομάδας συνοριοφυλάκων (εξαιρουμένων διεθνών τοποθετήσεων)

Ανθρωποημέρες τοποθέτησης προσωπικού/τεχνικού προσωπικού, προσωπικού συντονισμού & διερμηνέων (εξαιρουμένων διεθνών τοποθετήσεων)

Εσωτερικές τοποθετήσεις σε ανθρωποημέρες

Τοποθετήσεις στα Δυτικά Βαλκάνια

Σύνολο

Αυστρία

6 484

366

3 713

10 563

Βέλγιο

979

174

1 153

Βουλγαρία

10 881

1 037

7 512

117

19 547

Κροατία

1 739

1 353

29

3 121

Κύπρος

444

444

Τσεχική Δημοκρατία

6 190

228

162

6 580

Δανία

2 082

1 722

3 804

Εσθονία

2 754

462

203

4 582

Φινλανδία

891

3 204

487

4 582

Γαλλία

14 208

5 124

87

19 419

Γερμανία

24 842

8 092

1 499

34 433

Ελλάδα

9 504

2

131 354

218

141 078

Ουγγαρία

1 657

44

1 701

Ισλανδία

775

775

Ιταλία

1 545

5 678

32 485

174

39 882

Λετονία

2 914

4 465

303

7 682

Λιθουανία

3 859

758

234

4 851

Λουξεμβούργο

802

971

1 773

Μάλτα

168

12 911

56

13 079

Κάτω Χώρες

13 151

9 075

205

22 431

Νορβηγία

917

13 183

 

14 100

Πολωνία

11 052

1 122

590

12 764

Πορτογαλία

6 849

24 100

461

31 410

Ρουμανία

15 907

8 535

1 287

25 729

Σλοβακία

1 858

145

2 003

Σλοβενία

1 240

594

1 834

Ισπανία

8 012

18 726

15 136

338

42 212

Σουηδία

1 949

3 590

57

5 596

Ελβετία

760

200

960

Ηνωμένο Βασίλειο*

3 035

9 326

12 361

Σύνολο

156 673

134 805

186 487

11 321

489 286

*Δεν συμμετέχει επίσημα στην Ευρωπαϊκή Ομάδα Συνοριοφυλάκων

2.    Ικανότητες ταχείας αντίδρασης, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής συγκέντρωσης πόρων

Στις 9 Νοεμβρίου 2017, ο συνολικός αριθμός των «διορισμένων» συνοριοφυλάκων που είναι διαθέσιμοι για τοποθέτηση στο πλαίσιο της εφεδρείας ταχείας αντίδρασης θα ανέρχεται σε 1 110, αριθμός που αντιστοιχεί στο 74% της εφεδρείας.

Κράτη μέλη

Αυστρία

Βέλγιο

Βουλγαρία

Κροατία

Κύπρος

Τσεχική Δημοκρατία

Δανία

Εσθονία

Φινλανδία

Γαλλία

Γερμανία

Ελλάδα

Ουγγαρία

Ισλανδία

Ιταλία

Λετονία

Λιθουανία

Λουξεμβούργο

Μάλτα

Κάτω Χώρες

Νορβηγία

Πολωνία

Πορτογαλία

Ρουμανία

Σλοβακία

Σλοβενία

Ισπανία

Σουηδία

Ελβετία

Αριθμός συνοριοφυλάκων διορισμένων στο Οpera

47

89

40

97

0

132

29

168

57

378

65

58

65

0

131

30

53

7

14

81

12

275

5

196

4

8

0

63

46

Αριθμός διαθέσιμων για υποχρεωτική τοποθέτηση βάσει του ΠΣΑ

34

30

40

65

0

20

29

18

30

170

65

50

65

0

125

30

39

7

6

50

12

100

5

75

4

8

0

17

16

Συνεισφορές στο πλαίσιο του Παραρτήματος 1 του κανονισμού για την ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή

34

30

40

65

8

20

29

18

30

170

225

50

65

2

125

30

39

8

6

50

20

100

47

75

35

35

111

17

16

Στο πλαίσιο του Αποθέματος Εξοπλισμού Ταχείας Αντίδρασης παραμένουν σημαντικά κενά για τα περισσότερα είδη εξοπλισμού, ενώ μόνο 14 κράτη μέλη εξακολουθούν να διασφαλίζουν τις τρέχουσες συνεισφορές ι :

Είδος εξοπλισμού

Αριθ. μέσων-μηνών που ζητήθηκαν με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου

Αριθ. μέσων-μηνών που προσφέρθηκαν από το ΚΜ/ΣΧΣ

Απόκλιση

Συνεισφέρον ΚΜ

Λεωφορεία

36

5

31

Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Φινλανδία, Κροατία, Ουγγαρία, Λετονία, Κάτω Χώρες, Σλοβενία, Πορτογαλία, Ιταλία, Αυστρία, Πολωνία, Γερμανία

Παράκτιο περιπολικό σκάφος μικρού μεγέθους

67

24

43

Παράκτιο περιπολικό σκάφος

33

13

20

Αεροσκάφος σταθερών πτερύγων

19

3

16

Ελικόπτερο

20

3

17

Περιπολικό σκάφος ανοικτής θαλάσσης

28

13

15

Περιπολικό όχημα

167

442

-275 1

Οχήματα θερμικής όρασης

55

33

22

3.    Αξιολογήσεις τρωτότητας

Με την περάτωση 6 ασκήσεων προσομοίωσης έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2017, ο Οργανισμός θα ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο αξιολογήσεων τρωτότητας.

Είδη παρατηρήσεων του Οργανισμού

Αριθ. ενδιαφερόμενων κρατών μελών

Κράτη μέλη για τα οποία διατυπώθηκαν συστάσεις που περιλαμβάνουν μέτρα καθώς και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής

21

Κράτη μέλη για τα οποία διατυπώθηκαν συστάσεις ώστε να λάβουν υπόψη τρωτά σημεία σε εθνικό επίπεδο (χωρίς συγκεκριμένα μέτρα)

6

Κράτη μέλη για τα οποία δεν διατυπώθηκαν συστάσεις

2

ΣΥΝΟΛΟ

29

Συνολικά, ο Οργανισμός συνέστησε 33 μέτρα σε 21 κράτη μέλη για την αντιμετώπιση των τρωτών σημείων σε διάφορους τομείς

Τρωτά σημεία

Προτεινόμενα μέτρα

Αριθ. κρατών μελών

Έλεγχοι συνόρων

·Προσαρμογή διαδικασιών αναζήτησης στη βάση δεδομένων για συστηματικούς ελέγχους

·Προσδιορισμός εκτιμώμενου αριθμού μη εντοπισμένων υποθέσεων απάτης σχετικά με έγγραφα/παράνομες εισόδους και διενέργεια στοχευμένων ελέγχων

20

Σχεδιασμός αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων

·Ανάπτυξη ή/και επικαιροποίηση του σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων, δοκιμή του σχεδίου

6

Καταγραφή και χωρητικότητα καταλυμάτων

·Αύξηση της χωρητικότητας

·Σύνταξη λεπτομερούς καταλόγου των συσκευών λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων Eurodac

4

Προσωπικό για τον έλεγχο των συνόρων

·Αύξηση του πραγματικού αριθμού του προσωπικού

2

Επιτήρηση των συνόρων

·Δημιουργία αρχείου χρόνων αντίδρασης μετά τον εντοπισμό

1

4.    Συγκέντρωση πόρων και ανάπτυξη ίδιων ικανοτήτων του Οργανισμού με σκοπό την παροχή επιχειρησιακής στήριξης

Αεροσκάφος σταθερών πτερύγων

Παράκτια περιπολικά σκάφη

Παράκτια περιπολικά σκάφη μικρού μεγέθους

Οχήματα θερμικής όρασης/οχήματα παρακολούθησης

Συνολικός προϋπολογισμός

Ειδικές δράσεις ταμείου εσωτερικής ασφάλειας 2015

6 τεμάχια: Πολωνία (2), Ισπανία (1), Γαλλία (1), Μάλτα (1), Ιταλία (1)

6 τεμάχια: Ελλάδα (2), Ισπανία (1)

Ιταλία (2), Γαλλία (1)

Φινλανδία (1)

11 τεμάχια: Ελλάδα (1), Λετονία (2)

Ισπανία (2), Πορτογαλία (2), Βουλγαρία (1)

Ρουμανία (1), Λιθουανία (1), Αυστρία (1)

132 εκατ. EUR

Ειδικές δράσεις ταμείου εσωτερικής ασφάλειας 2015

5 τεμάχια: Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Λιθουανία

Ρουμανία

20 τεμάχια: Γερμανία (1), Φινλανδία (3)

Ελλάδα (3), Λετονία (3), Ιταλία (3),

Πορτογαλία (3), Ρουμανία (3)

11 τεμάχια: Ελλάδα (1), Λετονία (2)

Ισπανία (2), Πορτογαλία (2), Βουλγαρία (1)

Ρουμανία (1), Λιθουανία (1), Αυστρία (1)

86 εκατ. EUR

(1)

 Η αρνητική τιμή δείχνει ότι οι πόροι που συμφωνήθηκαν είναι περισσότεροι από τους αναγκαίους.


Βρυξέλλες,15.11.2017

COM(2017) 669 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

στην

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Έκθεση Προόδου σχετικά με το Ευρωπαϊκό Θεματολόγιο για τη Μετανάστευση

Επιστροφές

{SWD(2017) 372 final}


2014

2015

2016

Έχει εκδοθεί διαταγή εγκατάλειψης της επικράτειας

Έχουν επιστρέψει σε τρίτη χώρα

Ποσοστό επιστροφής 1

Έχει εκδοθεί διαταγή εγκατάλειψης της επικράτειας

Έχουν επιστρέψει σε τρίτη χώρα

Ποσοστό επιστροφής

Έχει εκδοθεί διαταγή εγκατάλειψης της επικράτειας

Έχουν επιστρέψει σε τρίτη χώρα

Ποσοστό επιστροφής

Ευρωπαϊκή Ένωση (28 χώρες)

470 080

196 280

41,75%

533 395

196 190

36,78 %

493 790

226 150

45,80 %

Βέλγιο

35 245

5 575

15,82 %

31 045

5 550

17,88 %

33 020

6 920

20,96 %

Βουλγαρία

12 870

1 155

8,97 %

20 810

540

2,59 %

14 120

1 105

7,83 %

Τσεχική Δημοκρατία

2 460

320

13,01 %

4 510

330

7,32 %

3 760

390

10,37 %

Δανία

2 905

1 400

48,19 %

3 925

1 040

26,50 %

3 050

930

30,49 %

Γερμανία (έως 1990 πρώην έδαφος της ΟΔΓ)

34 255

21 895

63,92 %

54 080

53 640

99,19 %

70 005

74 080

105,82 %

Εσθονία

475

445

93,68 %

590

40

6,78 %

505

380

75,25 %

Ιρλανδία

970

345

35,57 %

875

205

23,43 %

1 355

245

18,08 %

Ελλάδα

73 670

27 055

36,72 %

104 575

14 390

13,76 %

33 790

19 055

56,39 %

Ισπανία

42 150

15 150

35,94 %

33 495

12 235

36,53 %

27 845

9 530

34,23 %

Γαλλία

86 955

19 525

22,45 %

79 950

12 195

15,25 %

81 000

10 930

13,49 %

Κροατία

3 120

2 245

71,96 %

3 910

1 405

35,93 %

4 730

1 720

36,36 %

Ιταλία

25 300

5 310

20,99 %

27 305

4 670

17,10 %

32 365

5 715

17,66 %

Κύπρος

3 525

2 990

84,82 %

2 250

1 840

81,78 %

1 575

1 035

65,71 %

Λετονία

1 555

1 550

99,68 %

1 190

1 030

86,55 %

1 450

1 355

93,45 %

Λιθουανία

2 245

1 930

85,97 %

1 870

1 685

90,11 %

1 740

1 545

88,79 %

Λουξεμβούργο

775

605

78,06 %

700

720

102,86 %

655

405

61,83 %

Ουγγαρία

5 885

4 345

73,83 %

11 750

5 755

48,98 %

10 765

780

7,25 %

Μάλτα

990

495

50,00 %

575

465

80,87 %

415

420

101,20 %

Κάτω Χώρες

33 735

7 995

23,70 %

23 765

8 380

35,26 %

32 950

11 215

34,04 %

Αυστρία

:

2 480

:

9 910

:

:

11 850

5 895

49,75 %

Πολωνία

10 160

9 280

91,34%

13 635

12 750

93,51 %

20 010

18 530

92,60 %

Πορτογαλία

3 845

820

21,33 %

5 080

565

11,12 %

6 200

0

0,00 %

Ρουμανία

2 030

2 085

102,71 %

1 930

1 995

103,37 %

2 070

1 865

90,10 %

Σλοβενία

1 025

840

81,95 %

1 025

155

15,12 %

1 375

205

14,91 %

Σλοβακία

925

695

75,14 %

1 575

970

61,59 %

1 735

1 390

80,12 %

Φινλανδία

3 360

3 195

95,09 %

4 905

2 980

60,75 %

17 975

5 610

31,21 %

Σουηδία

14 280

6 630

46,43 %

18 150

9 695

53,42 %

17 585

10 160

57,78 %

Ηνωμένο Βασίλειο

65 365

49 920

76,37 %

70 020

40 965

58,50 %

59 895

34 740

58,00 %

Ισλανδία

:

:

:

:

:

:

:

:

:

Λιχτενστάιν

15

15

100,00 %

15

0

0,00 %

15

5

33,33 %

Νορβηγία

13 305

5 365

40,32 %

13 705

3 540

25,83 %

:

:

:

Ελβετία

3 335

:

:

3 730

0

0,00 %

:

:

:

(1)

Το ποσοστό επιστροφής ορίζεται ως ο λόγος μεταξύ του αριθμού των ατόμων για τα οποία έχει εκδοθεί απόφαση επιστροφής και του αριθμού των ατόμων που πράγματι επέστρεψαν (ανεξάρτητα από το αν επέστρεψαν εκούσια ή ακούσια)


Βρυξέλλες,15.11.2017

COM(2017) 669 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

στην

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Έκθεση προόδου σχετικά με το Ευρωπαϊκό Θεματολόγιο για τη Μετανάστευση

Μετεγκατάσταση

{SWD(2017) 372 final}


Μετεγκαταστάσεις από την Ιταλία και την Ελλάδα έως τις 14 Νοεμβρίου

Κράτος μέλος

Όντως μετεγκατασταθέντες από την Ιταλία

Όντως μετεγκατασταθέντες από την Ελλάδα

Συνολικός αριθμός όντως μετεγκατασταθέντων

Δέσμευση που προβλέπεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου 1

Αυστρία 2

15

15

1 953

Βέλγιο

361

698

1 059

3 812

Βουλγαρία

50

50

1 302

Κροατία

18

60

78

968

Κύπρος

47

96

143

320

Τσεχική Δημοκρατία

12

12

2 691

Εσθονία

141

141

329

Φινλανδία

779

1 201

1 980

2 078

Γαλλία

377

4 322

4 699

19 714

Γερμανία

3 972

5 197

9 169

27 536

Ουγγαρία

1 294

Ισλανδία

Ιρλανδία

646

646

600

Λετονία

27

294

321

481

Λιχτενστάιν

10

10

Λιθουανία

29

355

384

671

Λουξεμβούργο

211

271

482

557

Μάλτα

67

101

168

131

Κάτω Χώρες

842

1 709

2 551

5 947

Νορβηγία

816

693

1 509

Πολωνία

6 182

Πορτογαλία

315

1 192

1 507

2 951

Ρουμανία

45

683

728

4 180

Σλοβακία

0

16

16

902

Σλοβενία

60

172

232

567

Ισπανία

205

1 096

1 301

9 323

Σουηδία 3

1 202

1 649

2 851

3 766

Ελβετία

877

574

1451

ΣΥΝΟΛΟ

10 265

21 238

31 503

98 255

(1)

Δεν περιλαμβάνονται περίπου 8 000 άτομα που δεν έχουν ακόμη κατανεμηθεί σύμφωνα με την πρώτη απόφαση του Συμβουλίου και τις κατανομές των 54 000 θέσεων.

(2)

     Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2016/408 του Συμβουλίου, της 10ης Μαρτίου 2016, σχετικά με την προσωρινή αναστολή της μετεγκατάστασης ποσοστού 30 % των αιτούντων που έχουν κατανεμηθεί στην Αυστρία σύμφωνα με την απόφαση (ΕΕ) 2015/1601 για τη θέσπιση προσωρινών μέτρων στον τομέα της διεθνούς προστασίας υπέρ της Ιταλίας και της Ελλάδας.

(3)

     Απόφαση (ΕΕ) 2016/946 του Συμβουλίου, της 9ης Ιουνίου 2016, για τη θέσπιση προσωρινών μέτρων στον τομέα της διεθνούς προστασίας υπέρ της Σουηδίας σύμφωνα με το άρθρο 9 της απόφασης (ΕΕ) 2015/1523 και το άρθρο 9 της απόφασης (ΕΕ) 2015/1601, για τη θέσπιση προσωρινών μέτρων στον τομέα της διεθνούς προστασίας υπέρ της Ιταλίας και της Ελλάδας.


Βρυξέλλες,15.11.2017

COM(2017) 669 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

στην

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Έκθεση Προόδου σχετικά με το Ευρωπαϊκό Θεματολόγιο για τη Μετανάστευση

Επανεγκατάσταση

{SWD(2017) 372 final}


Κατάσταση όσον αφορά τις επανεγκαταστάσεις στις 10 Νοεμβρίου 2017

Κράτος μέλος
Συνδεδεμένο κράτος

Δεσμεύσεις δυνάμει των συμπερασμάτων της 20ής Ιουλίου 2015

Επανεγκαταστάσεις δυνάμει των συμπερασμάτων της 20ής Ιουλίου 2015

Επανεγκαταστάσεις 1 στο πλαίσιο της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας

Συνολικός αριθμός επανεγκαταστάσεων στο πλαίσιο αμφοτέρων των προγραμμάτων της ΕΕ

Τρίτη χώρα από την οποία πραγματοποιήθηκε επανεγκατάσταση στο πλαίσιο αμφοτέρων των προγραμμάτων της ΕΕ

Αυστρία

1 900

1 880

192 (192)

1 880

Ιράκ, Ιορδανία, Λίβανος, Τουρκία

Βέλγιο

1 100

1 100

823 (245)

1 678

Αίγυπτος, Ιορδανία, Λίβανος, Τουρκία

Βουλγαρία

50

0

0

0

Κροατία

150

0

0

0

Κύπρος

69

0

0

0

Τσεχική Δημοκρατία

400

52

0

52

Ιορδανία, Λίβανος

Δανία

1 000

481

0

481

Λίβανος, Ουγκάντα

Εσθονία

20

20

30 (20)

30

Τουρκία

Φινλανδία

293

293

994

1 287

Αίγυπτος, Ιορδανία, Λίβανος, Τουρκία

Γαλλία

2 375

2 283

1 091 (228)

3 146

Ιράκ, Ιορδανία, Λίβανος, Τουρκία

Γερμανία

1 600

1 600

3 797 (1 600)

3 797

Τουρκία

Ελλάδα

354

0

0

0

Ουγγαρία

0

0

Ισλανδία

50

50

50

Λίβανος

Ιρλανδία

520

520

0

520

Λίβανος

Ιταλία

1 989

1 521

327 (327)

1 521

Λίβανος, Ιορδανία, Συρία, Σουδάν, Τουρκία

Λετονία

50

42

42 (42)

42

Τουρκία

Λιχτενστάιν

20

20

20

Τουρκία

Λιθουανία

70

32

32 (32)

32

Τουρκία

Λουξεμβούργο

30

26

206

232

Λίβανος, Τουρκία

Μάλτα

14

14

17 (14)

17

Τουρκία

Κάτω Χώρες

1 000

1 000

2 594 (556)

3 038

Αίγυπτος, Αιθιοπία, Ιράκ, Ισραήλ, Ιορδανία, Κένυα, Λίβανος, Λιβύη, Μαρόκο, Σαουδική Αραβία, Συρία, Τουρκία

Νορβηγία

3 500

3 489

3 489

Ιορδανία, Λίβανος, Τουρκία

Πολωνία

900

0

0

0

Πορτογαλία

191

76

46 (46)

76

Αίγυπτος, Μαρόκο, Τουρκία

Ρουμανία

80

26

0

26

Τουρκία

Σλοβακία

100

0

0

0

Σλοβενία

20

0

0

0

Ισπανία

1 449

631

410 (410)

631

Λίβανος, Τουρκία

Σουηδία

491

491

753 (269)

975

Αίγυπτος, Ιράκ, Ιορδανία, Κένυα, Λίβανος, Σουδάν, Τουρκία

Ελβετία

519

519

519

Λίβανος, Συρία

Ηνωμένο Βασίλειο

2 200

2 200

0

2 200

Αίγυπτος, Ιράκ, Ιορδανία, Λίβανος, Τουρκία, άλλο

ΣΥΝΟΛΟ

22 504

18 366

11 354 (3 981)

25 739

(1)

Το αριθμητικό στοιχείο εντός παρένθεσης καταδεικνύει τον αριθμό των ατόμων που επανεγκαταστάθηκαν στο πλαίσιο της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, ο οποίος έχει ήδη υπολογιστεί στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ της 20ής Ιουλίου 2015.