Βρυξέλλες, 9.12.2016

COM(2016) 782 final

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

σχετικά με τη λειτουργία του συστήματος πρόσβασης σε πληροφορίες επισκευής και συντήρησης οχημάτων που θέσπισε ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 715/2007 που αφορά την έγκριση τύπου μηχανοκινήτων οχημάτων όσον αφορά εκπομπές από ελαφρά επιβατηγά και εμπορικά οχήματα (Euro 5 και Euro 6) και σχετικά με την πρόσβαση σε πληροφορίες επισκευής και συντήρησης οχημάτων


1.Εισαγωγή

Σύμφωνα με το άρθρο 9 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 715/2007 (ο κανονισμός Euro 5-6) 1 σχετικά με την πρόσβαση σε πληροφορίες επισκευής και συντήρησης οχημάτων (repair and maintenance information, εφεξής «RMI» 2 ):

«Όχι αργότερα από τις 2 Ιουλίου 2011, η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο έκθεση σχετικά με τη λειτουργία του συστήματος πρόσβασης στις πληροφορίες επισκευής και συντήρησης οχήματος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις επιπτώσεις στον ανταγωνισμό και στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, καθώς και στα οφέλη για το περιβάλλον. Στην έκθεση εξετάζεται κατά πόσο θα ήταν σκόπιμο να ενοποιηθούν όλες οι διατάξεις που διέπουν την πρόσβαση σε πληροφορίες επισκευής και συντήρησης οχήματος σε μια αναθεωρημένη οδηγία-πλαίσιο για την έγκριση τύπου».

Το 2011 ο αριθμός των οχημάτων Euro 5/6 που υποβλήθηκαν σε συντήρηση σε ανεξάρτητα συνεργεία ήταν πολύ μικρός (για τα περισσότερα ήταν ακόμη σε ισχύ η εγγύηση) 3 . Επιπλέον, δεν υπήρχε διαθέσιμη ούτε αντικειμενική αξιολόγηση της λειτουργίας του συστήματος πρόσβασης στις πληροφορίες RMI οχημάτων ούτε λεπτομερή τεχνικά στοιχεία για αυτήν. Αυτό το γεγονός κατέστησε αναγκαία την ολοκληρωμένη επανεξέταση της λειτουργίας του συστήματος, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την κατάρτιση της παρούσας έκθεσης.

Συνεπώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περίμενε μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2014 για να εκπονήσει μελέτη με σκοπό την επανεξέταση της λειτουργίας του συστήματος πρόσβασης στις RMI οχημάτων (εφεξής «η μελέτη RMI»). Η μελέτη RMI παρέχει ολοκληρωμένη και λεπτομερή ανάλυση, η οποία ακολουθείται από συστάσεις που καλύπτουν έξι τομείς βασικούς για την κατανόηση της λειτουργίας του συστήματος. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο βιβλιοπωλείο της ΕΕ τον Νοέμβριο του 2014. 4

Στις ερευνητικές μεθόδους για την εν λόγω μελέτη περιλαμβάνεται ο συνδυασμός έρευνας τεκμηρίωσης, ανάλυσης βάσεων δεδομένων (η οποία καλύπτει 19 επίσημους δικτυακούς τόπους RMI), 80 συνεντεύξεις με ενδιαφερόμενα μέρη και 2 467 έρευνες. Διενεργήθηκε επίσης επιτόπια έρευνα μέσω επισκέψεων σε τρεις ανεξάρτητους φορείς 5 (independent operators, εφεξής «IO») στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Πολωνία. Οι ομάδες ενδιαφερόμενων μερών που συμμετείχαν στη διαβούλευση καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης περιλάμβαναν κατασκευαστές οχημάτων (εφεξής, «κατασκευαστές αρχικού εξοπλισμού – original equipment manufacturers, OEM» 6 )· συνεργεία επισκευής· κατασκευαστές εργαλείων και εξοπλισμού· προμηθευτές εξαρτημάτων και χονδρεμπόρους εξαρτημάτων· φορείς δημοσίευσης δεδομένων· αρχές έγκρισης τύπου· ανακατασκευαστές και εθνικές αρχές αρμόδιες για περιοδικούς τεχνικούς ελέγχους οχημάτων.

Η μελέτη RMI παρέχει στην Επιτροπή τα βασικά ακριβή και αξιόπιστα δεδομένα που απαιτούνται ώστε να εκπληρώσει την υποχρέωση υποβολής έκθεσης. Εκπονήθηκε σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες της Επιτροπής και σύμφωνα με τους όρους εντολής της πρόσκλησης υποβολής προσφορών της Επιτροπής. Επιπλέον, η μελέτη παρουσιάστηκε στα ενδιαφερόμενα μέρη και στα κράτη μέλη σε αρκετές περιπτώσεις, τόσο στην «Τεχνική Επιτροπή – Μηχανοκίνητα Οχήματα» όσο και στην ομάδα εργασίας για τα μηχανοκίνητα οχήματα, λαμβάνοντας τη γενική στήριξη των συμμετεχόντων.

Ο γενικός σκοπός της νομοθεσίας για την πρόσβαση στις RMI οχημάτων είναι η διευκόλυνση του ανταγωνισμού και της εύρυθμης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς. Όπως επισημαίνεται στη μελέτη RMI, αφού αγοραστεί ένα όχημα, ο ανταγωνισμός στις αγορές υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης και ανταλλακτικών είναι λιγότερο έντονος απ’ ό,τι στην αγορά πωλήσεων νέων αυτοκινήτων. Με άλλα λόγια, δεδομένου ότι τα ανταλλακτικά και οι τεχνικές γνώσεις αφορούν συχνά συγκεκριμένη επωνυμία ή μοντέλο, οι αντιανταγωνιστικές πρακτικές του εκάστοτε κατασκευαστή θα μπορούσαν να ζημιώσουν τους καταναλωτές. Κατά συνέπεια, αυτές οι πρακτικές ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους επισκευής. Ως εκ τούτου, η παρουσία των ΙΟ διευρύνει τις επιλογές των καταναλωτών και διασφαλίζει τον ανταγωνισμό για τα δίκτυα κατασκευαστών οχημάτων στον δευτερογενή τομέα.

Η αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ των δικτύων κατασκευαστών οχημάτων και των ΙΟ αναμένεται ότι θα επιφέρει μείωση του κόστους για τους καταναλωτές όσον αφορά τις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης. Το εν λόγω κόστος θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει σημαντικό μερίδιο των συνολικών καταναλωτικών δαπανών για μηχανοκίνητα οχήματα. Ενδέχεται να έχει αντίκτυπο στη δημόσια υγεία και ασφάλεια, εάν αποτρέπει τους καταναλωτές από την εκτέλεση τακτικών εργασιών συντήρησης. Τα οχήματα που δεν συντηρούνται σωστά είναι πολύ πιθανόν να παράγουν υψηλότερες εκπομπές και θα μπορούσαν να έχουν δυσμενή αντίκτυπο τόσο στην οδική ασφάλεια όσο και στο περιβάλλον.

Για να υπάρχει ανταγωνισμός στην αγορά επισκευής οχημάτων, οι IO πρέπει να μπορούν να έχουν πρόσβαση στις RMI οχημάτων. Η πρόσβαση στις RMI οχημάτων είναι αναγκαία για την εκτέλεση πολύ μεγάλου φάσματος εργασιών που σχετίζονται με τη συντήρηση ενός αυτοκινήτου καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του, συμπεριλαμβανομένης της διάγνωσης δυσλειτουργιών, των υπηρεσιών επισκευής και της ταυτοποίησης ανταλλακτικών.

Προς αυτόν τον σκοπό, η νομοθεσία της ΕΕ απαιτεί από τους OEM να διασφαλίζουν ότι οι IO έχουν εύκολη, άνευ περιορισμών και τυποποιημένη πρόσβαση στις RMI οχημάτων.

Η παρούσα έκθεση εξετάζει το επίπεδο συμμόρφωσης των OEM με τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά την πρόσβαση στις RMI οχημάτων. Εξετάζει επίσης κατά πόσο το σύστημα πρόσβασης στις RMI που θεσπίστηκε από τον κανονισμό επιτυγχάνει τους αρχικούς του στόχους όσον αφορά τις επιπτώσεις στον ανταγωνισμό και στην εσωτερική αγορά, καθώς και τα οφέλη για το περιβάλλον.

Βάσει αυτών των πορισμάτων, η έκθεση περιγράφει επίσης πιθανούς τομείς για αλλαγή και βελτίωση στη νομοθεσία της ΕΕ για τα ελαφρά επιβατηγά και εμπορικά οχήματα όσον αφορά τις RMI (εφεξής, «οι κανονισμοί RMI» 7 ).

Το άρθρο 9 του κανονισμού Euro 5-6 απαιτεί να εξεταστεί κατά πόσο θα ήταν σκόπιμο να ενοποιηθούν όλες οι διατάξεις που διέπουν την πρόσβαση στις πληροφορίες επισκευής και συντήρησης οχήματος σε μια αναθεωρημένη οδηγία-πλαίσιο για την έγκριση τύπου. Η εν λόγω ενοποίηση έχει ολοκληρωθεί με την πρόταση της Επιτροπής για κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την έγκριση και την εποπτεία της αγοράς των μηχανοκίνητων οχημάτων και των ρυμουλκουμένων τους 8 .

2.Συμμόρφωση των OEM με τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με τους κανονισμούς RMI

Η μελέτη RMI έχει αξιολογήσει την εφαρμογή του άρθρου 6 του κανονισμού Euro 5-6 και του άρθρου 13 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 692/2008 της Επιτροπής, καθώς και τα επίπεδα συμμόρφωσης με τα εν λόγω άρθρα, για σημαντικούς OEM σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η αξιολόγηση της συμμόρφωσης εστιάζει πρωτίστως στη λειτουργία του συστήματος μέσω των δικτυακών τόπων RMI, οι οποίοι παρέχουν πρόσβαση στις πληροφορίες οχημάτων που απαιτούνται από τα ανεξάρτητα συνεργεία επισκευής.

Σύμφωνα με τη μελέτη RMI, τα επίπεδα συμμόρφωσης με τους κανονισμούς RMI έχουν βελτιωθεί εν γένει κατά τα τελευταία έτη. Οι OEM έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα συστήματά τους παρέχουν τις απαιτούμενες πληροφορίες σε συμμόρφωση με τους κανονισμούς RMI.

Τα περισσότερα προβλήματα που σχετίζονται με την πρόσβαση στις RMI μέσω των δικτυακών τόπων των OEM θα επιλυθούν σε μεγάλο βαθμό με τη θέσπιση των προτύπων CEN/ISO, τα οποία παρέχουν μια τυποποιημένη μορφή για τις RMI που παρέχονται μέσω των δικτυακών τόπων των OEM 9 . Οι εξαιρέσεις είναι η πρόσβαση σε πληροφορίες για μαζικά δεδομένα για εξαρτήματα, όπως ταυτοποιούνται με τον αναγνωριστικό αριθμό του οχήματος (vehicle identification number, VIN), και η τηλεδιάγνωση και τηλεϋποστήριξη.

Όσον αφορά την πρόσβαση σε RMI σχετικά με την προστασία, 10 παρότι, σύμφωνα με τη μελέτη RMI, ενδεχομένως να απαιτείται περαιτέρω αποσαφήνιση και καθοδήγηση, η θέσπιση του συστήματος πληροφοριών επισκευής και συντήρησης σχετικά με την προστασία (SEcurity related Repair and Maintenance Information, SERMI) 11 αναμένεται ότι θα βελτιώσει την κατάσταση.

Όσον αφορά τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 6 του κανονισμού Euro 5-6 από τους κατασκευαστές με μικρή παραγωγή, η μελέτη RMI επισημαίνει ότι φαίνεται να υπάρχει γενική υποστήριξη μεταξύ των αρχών έγκρισης τύπου (ΑΕΤ) για την επίσημη εξέταση των κατασκευαστών με μικρή παραγωγή και των κατασκευαστών πολλαπλών σταδίων στο πλαίσιο των κανονισμών RMI. Αυτό θα μπορούσε να λάβει τη μορφή παρέκκλισης ή άλλων αποδεκτών μεθόδων παροχής πρόσβασης σε RMI οχημάτων.

Παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, εξακολουθούν να υπάρχουν δυσκολίες που παρεμποδίζουν τη συνολική λειτουργία του συστήματος πρόσβασης στις RMI οχημάτων.

Τα βασικά προβλήματα περιλαμβάνουν δυσχέρειες για τα συνεργεία επισκευής κατά την πρόσβαση σε RMI απευθείας από δικτυακούς τόπους OEM. Οι μεγάλες αποκλίσεις στις διεπαφές χρήστη και οι ασυμβατότητες λογισμικού δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στους χρήστες, και ιδίως στους περιστασιακούς χρήστες ή στα συνεργεία επισκευής που εξυπηρετούν πολλές διαφορετικές επωνυμίες.

Άλλα αμφιλεγόμενα ζητήματα οφείλονται στις διαφορετικές ερμηνείες από πλευράς των ενδιαφερόμενων μερών για ορισμένες πτυχές που δεν καλύπτονται επαρκώς από τη νομοθεσία. Παραδείγματα αποτελούν όροι όπως «τυποποιημένη μορφή», «εύκολα προσβάσιμος», «γρήγορα» και «αναμφισβήτητη ταυτοποίηση του οχήματος», καθώς και οι λεπτομερείς απαιτήσεις για την παροχή εκπαιδευτικού υλικού και τις σχετικές πληροφορίες για τα ενσωματωμένα συστήματα διάγνωσης (on-board diagnostics, OBD)/τις RMI οχήματος. Οι ΑΕΤ έχουν ζητήσει πρόσθετη καθοδήγηση για τα ανωτέρω, προκειμένου να μπορέσουν να εξακριβώσουν κατά πόσον έχει επιτευχθεί συμμόρφωση. Συνεπώς, η μελέτη RMI καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το επίπεδο λεπτομέρειας των κανονισμών RMI για αυτές τις πτυχές θα πρέπει να αυξηθεί (βλ. ενότητα 2 της μελέτης RMI).

3.Αξιολόγηση των επιπτώσεων του συστήματος πρόσβασης στις RMI στον ανταγωνισμό και στην εσωτερική αγορά

Ο στόχος των διατάξεων των κανονισμών RMI είναι η δημιουργία και η προστασία θεμιτών συνθηκών στην αγορά για όλα τα είδη υπηρεσιών που συνδέονται με την επισκευή και τη συντήρηση μηχανοκίνητων οχημάτων. Αυτό δεν περιορίζονται στην άμεση επισκευή των οχημάτων, αλλά περιλαμβάνει ευρύ φάσμα υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης που υπερβαίνουν την επισκευή αυτήν καθαυτήν (δηλ. κατασκευή εργαλείων, δημοσίευση δεδομένων και πωλήσεις και διανομή εξαρτημάτων). Ο ανταγωνισμός για όλες τις υπηρεσίες τέτοιου είδους, οι οποίες εκτελούνται συχνά από ανεξάρτητες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) είναι πολύ σημαντικός για τους καταναλωτές.

Οι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν τις επιλογές και τα οφέλη για τους καταναλωτές είναι το κόστος των υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης, η διαθεσιμότητα και οι επιλογές τοπικών συνεργείων επισκευής, καθώς και η ελευθερία επιλογής εξαρτημάτων και ποιότητας εξαρτημάτων.

Συνολικά, αυτοί οι παράγοντες έχουν βελτιωθεί, καθώς οι κανονισμοί RMI έχουν συμβάλει στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του ανταγωνισμού στη δευτερογενή αγορά του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Αυτό, με τη σειρά του, έχει οδηγήσει σε μείωση του κόστους επισκευής και συντήρησης για τους καταναλωτές και έχει προστατεύσει τις επιλογές των καταναλωτών, καθώς επιτρέπει σε έναν κάτοχο οχήματος να κάνει ελεύθερα τις επιλογές του.

Ωστόσο, έχουν εντοπιστεί προβλήματα που χρήζουν αντιμετώπισης, ώστε όλοι οι παράγοντες να αποκτήσουν ισότιμη πρόσβαση σε τεχνικά έντυπα.

Εν γένει προκύπτει ότι οι καταναλωτές έχουν επωφεληθεί από τον ανταγωνισμό της αγοράς μέσω της μείωσης των δαπανών επισκευής και συντήρησης, ενώ παράλληλα η τεχνολογία των οχημάτων έχει βελτιωθεί, όπως επισημαίνεται στη μελέτη RMI.

Στην παρούσα ενότητα θα συνοψιστούν οι επιπτώσεις στον ανταγωνισμό και στην εσωτερική αγορά για τα συνεργεία επισκευής, τους διανομείς και τους χονδρεμπόρους εξαρτημάτων, τους κατασκευαστές διαγνωστικών εργαλείων και εργαλείων επισκευής και τους εκδότες τεχνικών εντύπων.

3.1.Συνεργεία επισκευής

Τα περισσότερα συνεργεία επισκευής είναι ΜΜΕ και οι επενδύσεις σε εργαλεία και κατάρτιση που απαιτούνται για την επισκευή των ολοένα και πιο σύνθετων σύγχρονων οχημάτων είναι καίριας σημασίας (δεδομένης της ταχέως αυξανόμενης ποικιλίας προϊόντων και της προσαρμογής των οχημάτων των καταναλωτών). Συνεπώς, η αγορά RMI οχήματος από κάθε μεμονωμένο OEM είναι μη οικονομικά βιώσιμη γι’ αυτούς και εξαιρετικά σύνθετη (κάθε OEM έχει τον δικό του δικτυακό τόπο και σύστημα IT). Κατά συνέπεια, τα ανεξάρτητα συνεργεία επισκευής βασίζονται στην πρόσβαση σε RMI οχημάτων κυρίως μέσω τρίτων παρόχων (σύμφωνα με τον ευρύτερο ορισμό των «ανεξάρτητων φορέων»), συμπεριλαμβανομένων των εξής:

πληροφοριών για ανταλλακτικά μέσω καταλόγων για πολλές επωνυμίες που παρέχονται από χονδρεμπόρους και διανομείς εξαρτημάτων·

διαγνωστικών εργαλείων για πολλές επωνυμίες που παρέχονται από κατασκευαστές διαγνωστικών εργαλείων και εργαλείων επισκευής·

πληροφοριών επισκευής και συντήρησης για πολλές επωνυμίες που παρέχονται από εκδότες τεχνικών εντύπων· και

τρίτων παρόχων κατάρτισης.

Όλοι οι προαναφερθέντες φορείς αποτελούν τη βασική πηγή τεχνικών εντύπων για ανεξάρτητα συνεργεία επισκευής, αλλά παρέχουν επίσης υπηρεσίες σε εξουσιοδοτημένα συνεργεία, διότι τείνουν ολοένα και περισσότερο να εξυπηρετούν πολλές επωνυμίες.

Τα συνεργεία επισκευής που είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνήθως αγωνίζονται για να αντεπεξέλθουν στο κόστος των τεχνικών εντύπων, των εργαλείων και της κατάρτισης που απαιτούνται για τη συντήρηση σύγχρονων οχημάτων, και για να αντιμετωπίσουν τις επιθετικές στρατηγικές τιμολογιακής προώθησης για τυποποιημένα προϊόντα. Τα παραδοσιακά μεμονωμένα συνεργεία επισκευής αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά και αυτό αντανακλάται στον αυξανόμενο αριθμό ανεξάρτητων συνεργείων που γίνονται μέλη δικτύων δικαιόχρησης. Ένας από τους βασικούς λόγους που γίνονται μέλη τέτοιων δικτύων είναι η απόκτηση πρόσβασης σε τεχνικά έντυπα κατασκευαστών οχημάτων, καθώς και πρόσβασης σε κατάρτιση και μάρκετινγκ.

3.2.Διανομείς και χονδρέμποροι εξαρτημάτων

Το βασικό ζήτημα που προκαλεί ανησυχία για τους διανομείς και τους χονδρεμπόρους εξαρτημάτων είναι η πρόσβαση σε πληροφορίες αναμφισβήτητης ταυτοποίησης των εξαρτημάτων. Πρόκειται για ένα σύνθετο ζήτημα, το οποίο έχει αποτελέσει αντικείμενο δικαστικών διαφορών από το 2009 τόσο σε εθνικό επίπεδο (καταγγελίες σε εταιρείες οχημάτων και ΑΕΤ, διαφορές ενώπιον εθνικών δικαστηρίων) όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (μέσω άτυπων επαφών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) 12 . Παρά τα ζητήματα που σχετίζονται με τον τρόπο ερμηνείας των κανονισμών RMI, οι χονδρέμποροι εξαρτημάτων αναφέρουν ότι η έλλειψη πρόσβασης σε αναμφισβήτητες πληροφορίες για εξαρτήματα συνήθως οδηγεί στην ταυτοποίηση δύο ή τριών εξαρτημάτων ως συναφών. Στην περίπτωση που τα συνεργεία επισκευής δεν είναι σε θέση να ταυτοποιήσουν ένα μεμονωμένο εξάρτημα, συνήθως παραγγέλνουν μεγάλο αριθμό εξαρτημάτων και επιστρέφουν εκείνα που δεν χρειάζονται.

Αυτό οδηγεί σε αύξηση του συνολικού κόστους (εκτιμάται σε 10-15 %) λόγω των πρόσθετων δαπανών για εφοδιαστική και διαχείριση, η οποία μπορεί τελικά να επιφέρει αύξηση των τιμών των εξαρτημάτων για τους καταναλωτές. Επιπλέον, καθώς η πολυπλοκότητα των οχημάτων αυξάνεται, το πρόβλημα αναμένεται να καταστεί πιο έντονο.

Η πλειονότητα των χονδρεμπόρων και διανομέων εξαρτημάτων βασίζονται σε δεδομένα/έντυπα από άλλους ανεξάρτητους παρόχους και όχι στην πρόσβαση σε δεδομένα απευθείας από τους OEM. Αυτό το γεγονός οφείλεται σε καθυστερήσεις στη διαθεσιμότητά τους, στην τιμή των εντύπων, στις δυσκολίες εντοπισμού των σωστών επαφών και στο μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί για την επίτευξη συμφωνιών.

3.3.Κατασκευαστές διαγνωστικών εργαλείων και εργαλείων επισκευής

Παρότι γνωρίζουν τα δικαιώματά τους βάσει των κανονισμών RMI, οι κατασκευαστές εργαλείων συνεχίζουν να προτιμούν την αντίστροφη μηχανική έναντι της απευθείας πρόσβασης στα τεχνικά έντυπα που ζητούν από τους OEM. Αυτό συμβαίνει παρά τα μειονεκτήματα της αντίστροφης μηχανικής, και, πιο συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι συνεπάγεται σημαντικό χρόνο, προσπάθειες και κόστος και δεν προσφέρει πλήρεις πληροφορίες. Οι κατασκευαστές ανέφεραν ότι οι λόγοι για τους οποίους χρησιμοποιούν την αντίστροφη μηχανική και δεν αποκτούν απευθείας πρόσβαση στα τεχνικά έντυπα των OEM είναι κυρίως οι εξής:

η τιμή της πρόσβασης σε έντυπα·

συμβατικές ρήτρες·

ο μορφότυπος των παρεχόμενων πληροφοριών·

καθυστερήσεις και μεγάλες προθεσμίες.

Αυτό είναι επίσης πιθανό να επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα των υπόλοιπων ανεξάρτητων συνεργείων επισκευής, διότι οι κατασκευαστές εργαλείων πολλών επωνυμιών δεν μπορούν να διαθέτουν τα προϊόντα τους στην αγορά ταυτόχρονα με τα εργαλεία με επωνυμία OEM.

3.4.Εκδότες τεχνικών εντύπων

Οι φορείς δημοσίευσης δεδομένων (γνωστοί επίσης ως ανεξάρτητοι φορείς αναδημοσίευσης) παρέχουν τεχνικά έντυπα για πολλές επωνυμίες σε ευρύ φάσμα φορέων της δευτερογενούς αγοράς. Οι πελάτες τους περιλαμβάνουν τόσο ανεξάρτητα όσο και εξουσιοδοτημένα συνεργεία επισκευής, προμηθευτές εξαρτημάτων και χονδρεμπόρους. Οι ανεξάρτητοι φορείς αναδημοσίευσης παρέχουν στους φορείς της δευτερογενούς αγοράς τη δυνατότητα να παρακάμπτουν το πρόβλημα της διαχείρισης διαφορετικών δομών δεδομένων μεταξύ των δικτυακών τόπων OEM και να αποκτούν τα έντυπα σε χαμηλότερη τιμή.

Η άμεση πρόσβαση σε δεδομένα OEM είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι φορείς αναδημοσίευσης δεδομένων μπορούν να αποκτήσουν όλες τις σχετικές πληροφορίες που χρειάζονται.

Οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εκδότες τεχνικών εντύπων είναι οι εξής:

η τιμή της πρόσβασης σε έντυπα·

η απόκτηση αδειών αναδημοσίευσης από τους OEM·

οι συμβατικές ρήτρες που επιβάλλουν οι OEM, συμπεριλαμβανομένων περιορισμών που δεν είναι βιώσιμοι για τους φορείς αναδημοσίευσης·

ο μορφότυπος των πληροφοριών που παρέχονται για τη διευκόλυνση της ηλεκτρονικής επεξεργασίας (π.χ. ο μορφότυπος των δεδομένων, η ορατότητα των ενημερώσεων και η πληρότητα των πληροφοριών, τα οποία επηρεάζουν την ταχύτητα και το κόστος για την επεξεργασία των δεδομένων).

Οποιαδήποτε προβλήματα σχετίζονται με τη διαβίβαση πληροφοριών από OEM σε φορείς αναδημοσίευσης στο πρώτο στάδιο (π.χ. καθυστερήσεις στη σύναψη συμβάσεων, ελλιπή/ανακριβή δεδομένα κ.λπ.) τείνουν να μετακυλίονται στους τελικούς χρήστες.

4.Περιβαλλοντικά οφέλη του συστήματος πρόσβασης σε RMI

Ως σημείο αφετηρίας, η μελέτη RMI εντόπισε τρεις πιθανούς μηχανισμούς μέσω των οποίων η πρόσβαση σε RMI θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον:

αποφυγή υπερβολικών εκπομπών που οφείλονται στη δυσλειτουργία ή στην εσφαλμένη συντήρηση εξοπλισμού·

δυνατότητα εκτέλεσης των εργασιών επισκευής και συντήρησης σε οχήματα πιο κοντά στη συνήθη τοποθεσία του οχήματος·

μείωση των εκπομπών του κύκλου ζωής λόγω ανακατασκευής ή ανακαίνισης εξαρτημάτων και στοιχείων.

Πράγματι, σε ορισμένες περιπτώσεις, η πρόσβαση σε RMI ενδέχεται να είναι χρήσιμη προκειμένου να εντοπίζονται ορισμένες δυσλειτουργίες που οδηγούν σε πρόσθετες εκπομπές οχημάτων. Αυτό ισχύει ειδικότερα στην περίπτωση των κωδικών δυσλειτουργίας που αφορούν ειδικά κάθε OEM. Εάν οι IO έχουν πρόσβαση σε αυτούς τους κωδικούς, οι επισκευές μπορούν να εκτελούνται ταχύτερα και, συνακόλουθα, με χαμηλότερο κόστος.

Ωστόσο, στη μελέτη RMI υπογραμμίζεται ότι οι πραγματικές επιπτώσεις της πρόσβασης σε RMI στις συνολικές εκπομπές είναι περιορισμένες, καθώς σχεδόν όλες οι δυσλειτουργίες που σχετίζονται με τον έλεγχο των εκπομπών αναφέρονται από το σύστημα OBD.

Επιπλέον, η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι βελτιώσεις στην περιβαλλοντική ποιότητα είναι δύσκολο να προσδιοριστούν ποσοτικά λόγω έλλειψης ανεξάρτητων δεδομένων, ενώ ο πραγματικός αντίκτυπος δεν θα είναι εμφανής για αρκετά έτη.

5.Πιθανοί τομείς αλλαγής και βελτίωσης των κανονισμών RMI

Σύμφωνα με την ανάλυση στις προηγούμενες ενότητες και βάσει των σχετικών συστάσεων της μελέτης RMI, αρκετά βασικά στοιχεία των κανονισμών RMI θα μπορούσαν να βελτιωθούν. Ακόμη και μετά τη θέσπιση των προτύπων CEN/ISO, φαίνεται ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν ελλείψεις, ιδίως όσον αφορά τα ακόλουθα ζητήματα.

5.1.Επανεξέταση της αναφοράς στην αρχή της «απεριόριστης πρόσβασης μέσω ενός τυποποιημένου μορφοτύπου χωρίς διαφοροποίηση» στο πλαίσιο της υποχρέωσης των κατασκευαστών να παρέχουν πρόσβαση σε RMI οχημάτων

Σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 1 του κανονισμού Euro 5-6, η πρόσβαση στις πληροφορίες RMI του οχήματος πρέπει να παρέχεται από τους κατασκευαστές σε IO «μέσω δικτυακών τόπων μέσω ενός τυποποιημένου μορφοτύπου κατά τρόπο ώστε αυτές να είναι εύκολα και γρήγορα προσβάσιμες, χωρίς διαφοροποίηση σε σύγκριση με τη διάταξη που δίνεται ή την πρόσβαση που παρέχεται στους εξουσιοδοτημένους πωλητές και συνεργεία επισκευής». Αυτή η αρχή για την παροχή πρόσβασης στις πληροφορίες RMI οχήματος «αδιακρίτως» αναφέρεται επίσης στις παραγράφους 5 και 6 του ίδιου άρθρου.

Η αποκτηθείσα πείρα από την εφαρμογή των κανονισμών RMI έχει καταδείξει ότι οι πληροφορίες που χρειάζονται οι IO δεν είναι πάντα της ίδιας φύσης με εκείνες των εξουσιοδοτημένων διανομέων. Πράγματι, ορισμένοι IO απαιτούν πληροφορίες διαφορετικής φύσης ή μορφής σε σύγκριση με τους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους, προκειμένου να παρέχουν στους καταναλωτές τις διάφορες υπηρεσίες που χρειάζονται. Συνεπώς, θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο αναθεώρησης αυτής της αρχής, προκειμένου να αποσαφηνιστεί περαιτέρω ή να βρεθεί καταλληλότερος δείκτης για τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις των κατασκευαστών που προβλέπονται στο άρθρο 6 του κανονισμού Euro 5-6.

5.2.Διευκρίνιση των πληροφοριών που μπορούν να θεωρούνται σχετικές με την προστασία σε αντίθεση με εκείνες που αφορούν την ασφάλεια

Παρότι υπάρχει θεμιτή ανάγκη για τον περιορισμό της πρόσβασης σε πληροφορίες σχετικά με την προστασία, χωρίς κοινή κατανόηση του περιεχομένου και των ορίων αυτής της έννοιας, ενδέχεται να εξακολουθήσουν να υπάρχουν αποκλίσεις.

Όπως επεξηγείται στην ενότητα 2, η θέσπιση του συστήματος SERMI αναμένεται ότι θα βελτιώσει την κατάσταση όσον αφορά τις διαδικασίες και τις διοικητικές ρυθμίσεις. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω τεχνικές συζητήσεις μεταξύ της Επιτροπής και των εμπλεκόμενων ενδιαφερόμενων μερών με σκοπό την κατάρτιση οδικού χάρτη για την εφαρμογή του συστήματος SERMI και την ενσωμάτωσή του στους κανονισμούς RMI. Αυτό περιλαμβάνει την πραγματοποίηση των αναγκαίων νομοθετικών τροποποιήσεων.

5.3.Βελτίωση της διαδικασίας υποβολής καταγγελιών στις ΑΕΤ

Η τυποποίηση των διοικητικών διατάξεων για τις καταγγελίες που υποβάλλουν οι IO στις ΑΕΤ για OEM που παραβιάζουν την υποχρέωσή τους να παρέχουν πρόσβαση σε RMI οχημάτων θα συνέβαλλε στην αντιμετώπιση προβλημάτων που είναι εκ φύσεως περιστασιακά ή μη συστηματικά. Θα πρέπει επίσης να διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο οι ΑΕΤ θα πρέπει να χειρίζονται τις καταγγελίες που υποβάλλονται σε αρκετά κράτη μέλη.

Εάν είναι απαραίτητο, κατόπιν διαβούλευσης με τις ΑΕΤ και τα ενδιαφερόμενα μέρη, μπορούν να εκδοθούν απλές διαδικαστικές οδηγίες.

5.4.Πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με δεδομένα για εξαρτήματα οχημάτων, όπως ταυτοποιούνται από τον VIN και μέσω κοινής δομημένης διαδικασίας

Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι αυτό αποτελεί εξαιρετικά αμφιλεγόμενο ζήτημα. Όπως επεξηγείται στην ενότητα 3.2., αποτελεί επί του παρόντος αντικείμενο δικαστικών διαφορών λόγω αποκλινουσών ερμηνειών, από τους OEM και τους IO, των απαιτήσεων που ορίζονται στα εδάφια 2, 3 και 4 του σημείου 2.1 του παραρτήματος XIV του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 692/2008 της Επιτροπής.

Η πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με δεδομένα για εξαρτήματα οχημάτων, όπως ταυτοποιούνται από τον VIN, θεωρείται απαραίτητη από τους ΙΟ για το τρέχον επιχειρηματικό τους μοντέλο. Αναμένεται ότι θα τους βοηθήσει στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας και των αποθεμάτων, καθώς και στο να διασφαλίζουν τη διαθεσιμότητα των ορθών εξαρτημάτων και την έγκαιρη παράδοση με τις ελάχιστες δυνατές επιστροφές. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η κύρια πρόκληση για τους IO είναι η ανάγκη για χειροκίνητη σάρωση των δεδομένων.

Η νέα σειρά προτύπων ISO 18541 σχετικά με την πρόσβαση σε RMI, που αναφέρεται στην ενότητα 2, δεν προβλέπει κάποια κοινή δομημένη διαδικασία για την ανταλλαγή δεδομένων για εξαρτήματα οχημάτων τα οποία μπορούν να αντικατασταθούν από ανταλλακτικά, όπως ταυτοποιούνται από τον VIN. Συνεπώς, μια μελλοντική κοινή δομημένη διαδικασία για την ανταλλαγή τέτοιων δεδομένων θα μπορούσε να περιληφθεί στους κανονισμούς RMI κατά την αναθεώρησή τους στο μέλλον.

Αυτή η κοινή δομημένη διαδικασία θα πρέπει να αντανακλά τα συμφέροντα και τις ανάγκες τόσο των κατασκευαστών οχημάτων όσο και των IO, ενώ παράλληλα θα πρέπει να εξεταστούν λύσεις όπως οι μορφότυποι ανοικτών δεδομένων. Οι εν λόγω απαιτήσεις δεν χρειάζεται να είναι τόσο λεπτομερείς όσο τα υφιστάμενα πρότυπα CEN/ISO (βάσει των περιπτώσεων χρήσης) για την πρόσβαση σε δικτυακούς τόπους RMI οχημάτων.

5.5.Θέσπιση παρεκκλίσεων ή εναλλακτικών μέσων παροχής RMI για οχήματα πολύ μικρής παραγωγής, εξειδικευμένων αγορών και ειδικής χρήσης

Σύμφωνα με τη μελέτη RMI, οι κατασκευαστές οχημάτων με μικρή παραγωγή και οχημάτων που αφορούν εξειδικευμένες αγορές τείνουν να έχουν τον μικρότερο αριθμό ΙΟ όσον αφορά τη χρήση των δικτυακών τους τόπων. Γι’ αυτόν τον λόγο, και δεδομένου του πολύ χαμηλού μεριδίου τους στην αγορά της αυτοκινητοβιομηχανίας, ορισμένοι από αυτούς τους κατασκευαστές θεωρούν ότι οι υφιστάμενοι κανονισμοί RMI είναι δυσανάλογοι με το μέγεθος των εργασιών τους. Επιπλέον, η εφαρμογή των νέων προτύπων CEN/ISO σχετικά με την πρόσβαση σε RMI οχημάτων ή άλλες διαδικασίες, όπως το σύστημα SERMI, προϋποθέτει επίσης πρόσθετες επενδύσεις.

Δεν υπάρχουν παρεκκλίσεις από τις υποχρεώσεις των κατασκευαστών που προβλέπονται στο άρθρο 6 του κανονισμού Euro 5-6 όσον αφορά τους κατασκευαστές με μικρή παραγωγή ή τους κατασκευαστές που απευθύνονται σε εξειδικευμένες αγορές. Αυτό έχει επισημανθεί από τις ΑΕΤ ως πηγή ανησυχίας. Τυχόν παρεκκλίσεις για αυτούς τους κατασκευαστές θα μπορούσαν να εξεταστούν σε μελλοντικές τροποποιήσεις των κανονισμών RMI σύμφωνα με τις διατάξεις σχετικά με την πρόσβαση σε RMI οχημάτων για άλλες κατηγορίες οχημάτων, όπως αγροτικά και δασικά οχήματα ή δίκυκλα ή τρίκυκλα οχήματα και τετράκυκλα.

5.6.Προσαρμογή στην τεχνική πρόοδο

Στο πλαίσιο της εξέτασης των επιπτώσεων του συστήματος πρόσβασης σε RMI οχημάτων στον ανταγωνισμό, η ενότητα 5.5. της μελέτης RMI διερευνά εν συντομία αναδυόμενα ζητήματα, το σημαντικότερο εκ των οποίων είναι η τηλεπληροφορική.

Η μελέτη RMI καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, εν γένει, το εύρος των RMI οχημάτων ενδέχεται να περιλαμβάνει τουλάχιστον ορισμένες πληροφορίες που διαβιβάζονται ασύρματα. Ωστόσο, οι ακριβείς ορισμοί και τα μέσα ανταλλαγής δεδομένων θα πρέπει να αποσαφηνιστούν περαιτέρω και να περιληφθούν στους κανονισμούς RMI, με στόχο τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης σε πληροφορίες.

Η αυξανόμενη συνδεσιμότητα των οχημάτων μεταβάλλει επί του παρόντος το τοπίο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Τα δεδομένα που μέχρι πρότινος ήταν προσβάσιμα μέσω φυσικής σύνδεσης στο όχημα είναι πλέον ολοένα και περισσότερο προσβάσιμα εξ αποστάσεως. Αυτό θα παράσχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, καθιστώντας δυνατή την τηλεδιάγνωση και τηλεϋποστήριξη, καθώς και την εξ αποστάσεως πρόβλεψη και πολλές άλλες υπηρεσίες (π.χ. ασφάλιση βάσει χρήσης, υπηρεσίες βοήθειας, υπηρεσίες βάσει τοποθεσίας, έξυπνη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων, συνεπιβατισμός, διαχείριση κυκλοφορίας κ.λπ.).

Επιπλέον, τα οχήματα θα μπορούν να συνδέονται με την υποδομή και με άλλα οχήματα, ώστε να καθιστούν δυνατή τη συνεργατική και, σε μεγάλο βαθμό, αυτοματοποιημένη οδήγηση. Αυτό θα αυξήσει επίσης την τεχνική πολυπλοκότητα και θα απαιτήσει μια εναρμονισμένη προσέγγιση, η οποία θα πρέπει να αντανακλάται στις προδιαγραφές και τα πρότυπα, όπως προβλέπονται στα άρθρα 6 και 8 της οδηγίας 2010/40/ΕΕ (οδηγία Intelligent Transport Systems, ITS) 13 .

Οι αναδυόμενες προκλήσεις έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με τον πιθανό αποκλεισμό των IO από αυτό το νέο επιχειρηματικό μοντέλο και/ή την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων τους από τους OEM που τους ανταγωνίζονται. Ο ρόλος της ευρωπαϊκής νομοθεσίας θα είναι κρίσιμης σημασίας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι, καταρχήν, πληρούνται ορισμένες βασικές προϋποθέσεις, και ιδίως εκείνες που ορίζει η πλατφόρμα C-ITS 14 :

προηγούμενη συγκατάθεση του υποκειμένου των δεδομένων (οδηγός/κάτοχος του οχήματος)·

ισότιμος ανταγωνισμός χωρίς στρεβλώσεις·

απόρρητο των δεδομένων και προστασία των δεδομένων·

απαραβίαστη πρόσβαση και ευθύνη·

οικονομία δεδομένων.

Αυτές οι προϋποθέσεις θα πρέπει να πληρούνται, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ανάγκη των OEM να προστατεύσουν τα πιθανά δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας τους. Το θέμα αυτό αποτελεί πρώτιστη ανησυχία των ΟΕΜ, δεδομένου ότι οι αποκλειστικού χαρακτήρα πληροφορίες τους δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της νομοθεσίας για την πρόσβαση σε RMI οχημάτων.

Η πρόσφατη έκδοση του κανονισμού για την έγκριση τύπου του συστήματος eCall 15 έχει στρέψει εκ νέου την προσοχή στην ανάγκη διαμόρφωσης των συνθηκών για ανοικτό ανταγωνισμό χωρίς στρεβλώσεις όσον αφορά τη χρήση επί του οχήματος δεδομένων. Στο άρθρο 12 του κανονισμού, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ζητούν από την Επιτροπή να προβεί σε αξιολόγηση της ανάγκης των απαιτήσεων για μια διαλειτουργική, τυποποιημένη, ασφαλή και ανοικτής πρόσβασης πλατφόρμα.

Η πλατφόρμα C-ITS έχει προσδιορίσει τρεις τεχνικές λύσεις για την πρόσβαση στα δεδομένα του οχήματος. Αυτές οι λύσεις θα αξιολογηθούν στο πλαίσιο της μελέτης για την πρόσβαση σε επί του οχήματος δεδομένα και πόρους, την οποία η Επιτροπή έχει αναθέσει στο TRL (Transport Research Laboratory – Εργαστήριο Ερευνών Μεταφορών) και η οποία θα ολοκληρωθεί κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2017. Οι τρεις λύσεις είναι οι εξής:

ενσωματωμένη πλατφόρμα εφαρμογών·

επί του οχήματος διεπαφή·

πλατφόρμα διακομιστή δεδομένων.

Τα τεχνικά και νομικά συμπεράσματα της μελέτης σχετικά με την πρόσβαση σε επί του οχήματος δεδομένα και πόρους θα παράσχουν τη βάση για την προσαρμογή των κανονισμών RMI όσον αφορά την τηλεπληροφορική, μεταξύ άλλων.

6.Άλλα ζητήματα εκτός του πεδίου εφαρμογής της νομοθεσίας για την έγκριση τύπου

Η μελέτη RMI διατυπώνει μια σειρά συστάσεων για τη βελτίωση της λειτουργίας του συστήματος πρόσβασης σε RMI. Η Επιτροπή θεωρεί ότι αυτές οι συστάσεις δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των κανονισμών RMI. Αφορούν συμβατικές ρήτρες ή κατευθυντήριες οδηγίες που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της νομοθεσίας για την έγκριση τύπου και υπόκεινται στο εμπορικό δίκαιο και τις συμφωνίες που συνάπτονται μεταξύ των μερών. Πιο συγκεκριμένα:

ο καθορισμός του ύψους των τελών·

κατευθυντήριες οδηγίες για τη σύναψη συμβάσεων μεταξύ των OEM και εξειδικευμένων μεσαζόντων·

κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με χρήσιμες και κοινώς αποδεκτές πρακτικές διαπραγμάτευσης συμβάσεων, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

oεξέταση ρητρών ακύρωσης και εδαφικών ρητρών·

oκατάλληλα τέλη που μπορούν να επιβάλλονται·

oκατάλληλες μετρήσεις στις οποίες θα βασίζονται τα τέλη·

βέλτιστες πρακτικές για τις προθεσμίες που απαιτούνται για τη διαπραγμάτευση συμβάσεων και τη σύναψη συμφωνιών·

συμβατικές ρήτρες για τη διασφάλιση της επαρκούς προστασίας και κατάλληλης χρήσης των δεδομένων.

7.Συμπεράσματα

Για να είναι ανταγωνιστικά και να παρέχουν επαρκείς υπηρεσίες στους πελάτες, τα ανεξάρτητα συνεργεία επισκευής πρέπει να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα τεχνικά έντυπα που απαιτούνται για την επισκευή οχημάτων. Αυτά τα έντυπα γίνονται ολοένα και πιο σημαντικά λόγω της μεγαλύτερης πολυπλοκότητας των οχημάτων, του αυξανόμενου αριθμού εξαρτημάτων και της αυξημένης χρήσης ενσωματωμένων ηλεκτρονικών προϊόντων.

Η εφαρμογή των κανονισμών RMI έχει συμβάλει στη συνολική βελτίωση όσον αφορά την πρόσβαση σε RMI κατά τα τελευταία έτη. Ωστόσο, εξακολουθούν να υφίστανται ορισμένα εμπόδια, ανάλογα με τον OEM και τον συγκεκριμένο τύπο πληροφοριών που απαιτούνται. Αυτό το γεγονός αποδυναμώνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των εξουσιοδοτημένων και των ανεξάρτητων συνεργείων επισκευής και δημιουργεί άνισους όρους ανταγωνισμού.

Βάσει των αλλαγών και των βελτιώσεων που προτείνονται στην ενότητα 5 της παρούσας έκθεσης, καθώς και των αποτελεσμάτων της διαδικασίας για τη βελτίωση της νομοθεσίας, η Επιτροπή θα εξετάσει τις ενέργειες που απαιτούνται για τη βελτίωση της λειτουργίας του συστήματος πρόσβασης σε RMI οχημάτων.

Επιπλέον, η Επιτροπή ενθαρρύνει τόσο τους OEM όσο και τους IO να συνεχίσουν τις συζητήσεις τους προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τα ζητήματα που θίγονται στη μελέτη RMI και τα οποία δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της νομοθεσίας για την έγκριση τύπου, όπως αναφέρεται στην ενότητα 6 της παρούσας έκθεσης.

(1) Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 715/2007 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Ιουνίου 2007, που αφορά την έγκριση τύπου μηχανοκινήτων οχημάτων όσον αφορά εκπομπές από ελαφρά επιβατηγά και εμπορικά οχήματα (Euro 5 και Euro 6) και σχετικά με την πρόσβαση σε πληροφορίες επισκευής και συντήρησης οχημάτων (ΕΕ L 171 της 29.6.2007, σ. 1).
(2) «Πληροφορίες επισκευής και συντήρησης οχήματος»: όλες οι πληροφορίες που απαιτούνται για τη διάγνωση, τη συντήρηση, τον έλεγχο, την περιοδική παρακολούθηση, την επισκευή, τον αναπρογραμματισμό ή επαναφορά στην αρχική κατάσταση του οχήματος και τις οποίες παρέχουν οι κατασκευαστές στους εξουσιοδοτημένους πωλητές και συνεργεία επισκευής, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις επακόλουθες τροποποιήσεις και συμπληρώσεις των πληροφοριών αυτών. Οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνουν όλες τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για τη συναρμογή εξαρτημάτων ή εξοπλισμού στο όχημα.
(3) Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 715/2007 εφαρμόζεται από τον Σεπτέμβριο του 2009. Τα νέα οχήματα Euro 5 που διατέθηκαν στην αγορά μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία έχουν εγγύηση διάρκειας τουλάχιστον 2 ετών, ενώ παρήλθαν ακόμη 4 έτη μέχρι να παλιώσουν αρκετά ώστε να μεταφερθούν σε ανεξάρτητους φορείς για συντήρηση ή επισκευή. Το 2011 τα περισσότερα οχήματα Euro 5 τελούσαν ακόμη υπό εγγύηση και, συνεπώς, οι εργασίες συντήρησής τους πραγματοποιήθηκαν από εξουσιοδοτημένα συνεργεία. Αυτή η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά κατά τα τελευταία έτη, δεδομένου ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των οχημάτων Euro 5 που δεν τελούν πλέον υπό εγγύηση και/ή έχουν μεταπωληθεί.
(4) Μελέτη RMI .
(5) Οι ανεξάρτητοι φορείς είναι επιχειρήσεις εκτός των εξουσιοδοτημένων πωλητών και συνεργείων επισκευής, οι οποίες συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα στην επισκευή και στη συντήρηση μηχανοκίνητων οχημάτων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ειδικότερα επισκευαστές, κατασκευαστές ή διανομείς εξοπλισμού επισκευής, εργαλείων ή ανταλλακτικών, εκδότες τεχνικών εντύπων, λέσχες αυτοκινήτου, φορείς παροχής οδικής βοήθειας, φορείς που παρέχουν υπηρεσίες τεχνικής επιθεώρησης και δοκιμής και φορείς που παρέχουν υπηρεσίες κατάρτισης σε εγκαταστάτες, κατασκευαστές και επισκευαστές εξοπλισμού για οχήματα εναλλακτικών καυσίμων.
(6) Οι κατασκευαστές οχημάτων αναφέρονται συχνά ως κατασκευαστές αρχικού εξοπλισμού (OEM).
(7) Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 715/2007 και κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 692/2008 της Επιτροπής, της 18ης Ιουλίου 2008, για την εφαρμογή και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 715/2007 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά την έγκριση τύπου μηχανοκινήτων οχημάτων όσον αφορά εκπομπές από ελαφρά επιβατηγά και εμπορικά οχήματα (Euro 5 και Euro 6) και σχετικά με την πρόσβαση σε πληροφορίες επισκευής και συντήρησης οχημάτων (ΕΕ L 199 της 28.7.2008, σ. 1).
(8) Πρόταση κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την έγκριση και την εποπτεία της αγοράς των μηχανοκίνητων οχημάτων και των ρυμουλκουμένων τους, και των συστημάτων, κατασκευαστικών στοιχείων και χωριστών τεχνικών μονάδων που προορίζονται για τα οχήματα αυτά, της 27.1.2016, COM(2016) 31 final, 2016/0014 (COD), η οποία εξετάζεται επί του παρόντος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.
(9) Μέρη 1 έως 4 του προτύπου ISO 18541 «Road vehicles -- Standardized access to automotive repair and maintenance information (RMI) -- Part 1: General information and use case definition» [Οδικά οχήματα -- Τυποποιημένη πρόσβαση σε πληροφορίες επισκευής και συντήρησης αυτοκινήτων (RMI) -- Μέρος 1: Γενικές πληροφορίες και ορισμός περιπτώσεων χρήσης] (18/09/2014)· Part 2: Technical requirements (Μέρος 2: Τεχνικές απαιτήσεις) (18/09/2014)· Part 3: Functional user interface requirements (Μέρος 3: Λειτουργικές απαιτήσεις διεπαφής χρήστη) (18/09/2014)· και Part 4: Conformance test (Μέρος 4: Δοκιμή συμμόρφωσης) (01/11/2015).
(10) Το σύστημα SERMI ορίζει τις RMI σχετικά με την προστασία ως τις πληροφορίες, το λογισμικό, τις λειτουργίες και τις υπηρεσίες που απαιτούνται για την επισκευή και τη συντήρηση των χαρακτηριστικών που περιλαμβάνονται σε ένα όχημα από τον κατασκευαστή, με σκοπό την αποτροπή της κλοπής ή της απομάκρυνσης του οχήματος, καθώς και την παροχή της δυνατότητας εντοπισμού και ανάκτησης του οχήματος.
(11) Το σύστημα SERMI, που προβλέπεται στο άρθρο 13 παράγραφος 9 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 692/2008, αποσκοπεί στη θέσπιση πανευρωπαϊκής διαδικασίας διαπίστευσης, έγκρισης και εξουσιοδότησης για πρόσβαση σε RMI σχετικά με την προστασία, η οποία θα εξορθολογίσει το υφιστάμενο μωσαϊκό συστημάτων OEM.
(12) Για περισσότερες λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένων των καταγγελιών σε ΑΕΤ και των δικαστικών διαφορών, βλ. ενότητες 4.3.2, 4.3.3 και 4.3.4 της μελέτης RMI, σελίδες 67 έως 69.
(13) Οδηγία 2010/40/EΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Ιουλίου 2010, περί πλαισίου ανάπτυξης των Συστημάτων Ευφυών Μεταφορών στον τομέα των οδικών μεταφορών και των διεπαφών με άλλους τρόπους μεταφοράς (ΕΕ L 207 της 6.8.2010, σ. 1).
(14) Βλ. κεφάλαιο 8 της έκθεσης της πλατφόρμας C-ITS σχετικά με την πρόσβαση σε επί του οχήματος δεδομένα και πόρους: http://ec.europa.eu/transport/themes/its/doc/c-its-platform-final-report-january-2016.pdf.
(15) Κανονισμός (ΕΕ) 2015/758 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2015, όσον αφορά τις απαιτήσεις έγκρισης τύπου για την ανάπτυξη του συστήματος eCall που βασίζεται στην υπηρεσία 112 σε οχήματα και την τροποποίηση της οδηγίας 2007/46/ΕΚ (ΕΕ L 123 της 19.5.2015, σ. 77).