Στρασβούργο, 15.12.2015

COM(2015) 669 final

2015/0308(COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 768/2005 του Συμβουλίου για την ίδρυση Κοινοτικής Υπηρεσίας Ελέγχου της Αλιείας

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

Σήμερα υπάρχουν πάνω από 300 πολιτικές και στρατιωτικές αρχές στα κράτη μέλη, οι οποίες εκτελούν λειτουργίες ακτοφυλακής σε ευρύ φάσμα τομέων, όπως είναι η ασφάλεια στη θάλασσα, η προστασία, η έρευνα και η διάσωση, ο έλεγχος των συνόρων, ο έλεγχος της αλιείας, οι τελωνειακοί έλεγχοι, η επιβολή του νόμου εν γένει και η προστασία του περιβάλλοντος. Πολλοί οργανισμοί της ΕΕ, ειδικότερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ελέγχου της Αλιείας, στηρίζουν τις εθνικές αρχές στην άσκηση των εν λόγω λειτουργιών.

Το 2014, η Επιτροπή ολοκλήρωσε μελέτη σκοπιμότητας, προκειμένου να εξετάσει την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας και του συντονισμού των εθνικών φορέων και των οργανισμών οι οποίοι εκτελούν λειτουργίες ακτοφυλακής. Στην εν λόγω μελέτη επισημαίνεται σειρά θεμάτων που απαιτούν στενότερη συνεργασία, ιδίως στους τομείς της επιχειρησιακής επιτήρησης και της κοινοποίησης πληροφοριών που αφορούν όλες τις προαναφερθείσες λειτουργίες.

Η ανάγκη να ενισχυθεί η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ των αρχών που εκτελούν λειτουργίες ακτοφυλακής αναγνωρίστηκε, στη συνέχεια, στη νομοθεσία θαλάσσιων μεταφορών της Ένωσης, στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια στη θάλασσα με σχέδιο δράσης που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο το 2014, καθώς και στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσης για τη μετανάστευση που εγκρίθηκε από την Επιτροπή το 2015.

Σκοπός της παρούσας νομοθετικής πρότασης για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στις λειτουργίες ακτοφυλακής είναι η βελτίωση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των σχετικών οργανισμών της ΕΕ, ώστε να αυξηθούν οι συνέργειες μεταξύ των αντίστοιχων υπηρεσιών, και ως εκ τούτου να καταστεί δυνατή η παροχή στις εθνικές αρχές που εκτελούν λειτουργίες ακτοφυλακής αποτελεσματικότερων και οικονομικά αποδοτικών υπηρεσιών πολλαπλών σκοπών.

Η παρούσα νομοθετική πρόταση αποτελεί μέρος δέσμης μέτρων που πρότεινε η Επιτροπή για την ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της ευρωπαϊκής συνεργασίας στις λειτουργίες ακτοφυλακής, η οποία περιλαμβάνει επίσης πρόταση τροποποίησης του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1406/2002 του Συμβουλίου σχετικά με τη σύσταση Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA), και πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για την ίδρυση Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Οι ουσιώδεις τροποποιήσεις στην παρούσα πρόταση συμπίπτουν με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις του κανονισμού για την ίδρυση του EMSA, καθώς και με τις προτεινόμενες διατάξεις σχετικά με την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της ακτοφυλακής, οι οποίες περιλαμβάνονται στην πρόταση κανονισμού για την ίδρυση Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Συνοχή με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

Η παρούσα πρόταση συνάδει με την πολιτική ελέγχου της αλιείας, η οποία αποσκοπεί στην προώθηση της εφαρμογής της κοινής αλιευτικής πολιτικής με την ενίσχυση της καταπολέμησης της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας (ΠΛΑ), καθώς και της εφαρμογής αποτελεσματικού συστήματος ελέγχου της αλιείας στην Ένωση. Συνάδει επίσης με την ανάπτυξη και την εφαρμογή της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής της Ένωσης, κατά τρόπο συμπληρωματικό προς την κοινή αλιευτική πολιτική. Τέλος, συνάδει με τις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ελέγχου της Αλιείας (EFCA) που περιλαμβάνουν την εφαρμογή της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής στην ΕΕ και την καταπολέμηση της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας.

Συνοχή με άλλες πολιτικές της Ένωσης

Στόχο της παρούσας πρωτοβουλίας αποτελεί η βελτίωση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων αρχών των κρατών μελών, των οργανισμών της ΕΕ και των λοιπών φορέων που εκτελούν λειτουργίες ακτοφυλακής, με σκοπό τη μετάβαση σε ένα ευρωπαϊκό σύστημα ακτοφυλακής και την ανάπτυξη ευρωπαϊκής ικανότητας. Το θεμελιώδες πρόβλημα είναι ότι οι λειτουργίες ακτοφυλακής, όπως είναι ο έλεγχος των συνόρων, οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ο έλεγχος της αλιείας, ο έλεγχος της ρύπανσης κλπ., πραγματοποιούνται σήμερα από περισσότερες από 300 αρχές στα κράτη μέλη, των οποίων ο συντονισμός δεν είναι πάντοτε επαρκής, ακόμη και σε εθνικό επίπεδο. Η παρούσα πρόταση, με την οποία ενισχύεται η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ των αρχών που εκτελούν λειτουργίες ακτοφυλακής, είναι απολύτως σύμφωνη με τις πολιτικές της Ένωσης για τη μετανάστευση, καθώς επίσης και τις μεταφορές και την κινητικότητα.

2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

Νομική βάση

Η πρόταση βασίζεται στο άρθρο 43 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ σχετικά με τη θέσπιση διατάξεων για την επίτευξη των στόχων της ΚΑλΠ.

Επικουρικότητα (για μη αποκλειστική αρμοδιότητα)

Η πρόταση αφορά στην στήριξη των εθνικών αρχών οι οποίες εκτελούν λειτουργίες ακτοφυλακής σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο, και κατά περίπτωση, σε διεθνές επίπεδο. Ως εκ τούτου, αποτελεί μέρος της πολιτικής ελέγχου για την εφαρμογή αποτελεσματικού συστήματος ελέγχου, ώστε να εξασφαλίζεται η συμμόρφωση με όλους τους κανόνες της ΚΑλΠ, η οποία αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Ένωσης. Συνεπώς, η αρχή της επικουρικότητας δεν εφαρμόζεται στο πλαίσιο αυτό.

Αναλογικότητα

Η πρόταση αποσκοπεί στην ενίσχυση της ικανότητας των ακτοφυλακών της ΕΕ να αντιμετωπίζουν απειλές και κινδύνους στον θαλάσσιο τομέα, μεταξύ άλλων, με τη βελτίωσης της συνεργασίας μεταξύ όλων των σχετικών πολιτικών και στρατιωτικών παραγόντων. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί η αλληλεπικάλυψη των προσπαθειών, ενώ παράλληλα θα διασφαλιστεί ότι οι κύριοι παράγοντες (ιδίως οι οργανισμοί της ΕΕ) ενεργούν με συνοχή και αποτελεσματικότητα και αναπτύσσουν συνέργειες μεταξύ τους. Στην πρόταση λαμβάνεται υπόψη η ανάγκη εντατικότερων ελέγχων στη θαλάσσια ζώνη και, ταυτόχρονα, περιορισμού του φόρτου εργασίας για τις εθνικές και τις ενωσιακές αρχές.

Επιλογή του νομικού μέσου

Καθώς σκοπός της πρότασης είναι η τροποποίηση του κανονισμού για την ίδρυση Κοινοτικής Υπηρεσίας Ελέγχου της Αλιείας, είναι απαραίτητη η πρόταση κανονισμού.

3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Εκ των υστέρων αξιολογήσεις/έλεγχοι καταλληλότητας της ισχύουσας νομοθεσίας

A/A (η παρούσα πρωτοβουλία αποσκοπεί στην εφαρμογή των δεσμεύσεων που περιέχει το ευρωπαϊκό θεματολόγιο για τη μετανάστευση και αφορούν τις δραστηριότητες της ακτοφυλακής).

Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

A/A

Συγκέντρωση και χρήση εμπειρογνωμοσύνης

A/A

Εκτίμηση επιπτώσεων

Α/Α: ειδικά μέτρα σχετικά με τις ικανότητες ακτοφυλακής δεν έχουν αποτελέσει αντικείμενο προηγούμενων δράσεων σε επίπεδο ΕΕ. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται οιαδήποτε ισχύουσα πολιτική προς αξιολόγηση.

Ωστόσο, το 2014 εκπονήθηκε μελέτη σκοπιμότητας 1 για λογαριασμό της ΓΔ Κινητικότητας και Μεταφορών. Στη μελέτη αυτή αναφέρονται περίπου 316 πολιτικές και στρατιωτικές αρχές στα κράτη μέλη οι οποίες εκτελούν λειτουργίες ακτοφυλακής και συνεργάζονται με 70 διαφορετικές δομές. Υπογραμμίζονται επίσης βασικές αδυναμίες της υφιστάμενης συνεργασίας, όπως είναι, για παράδειγμα, η έλλειψη πληροφοριών σχετικά με τις αρμοδιότητες, τις εξουσίες και τις ικανότητες των λοιπών αρχών, ο περιορισμένος αριθμός επιχειρησιακών πόρων, η έλλειψη διαλειτουργικότητας των συστημάτων, των διαδικασιών και των μέσων, καθώς και ο περιορισμένος κοινός προγραμματισμός και κοινές επιχειρήσεις.

Καταλληλότητα και απλούστευση του ρυθμιστικού πλαισίου

Η πρωτοβουλία δεν αποτελεί μέρος του προγράμματος REFIT, πρέπει όμως να εφαρμόζει τις βασικές του αρχές.

Θεμελιώδη δικαιώματα

A/A

4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Η παρούσα πρωτοβουλία συνεπάγεται αύξηση της συνεισφοράς της ΕΕ στην EFCA κατά περίπου 7,5 εκατ. ευρώ ανά έτος (δηλαδή περίπου 30,148 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2017 έως 2020), καθώς και πρόσληψη 13 έκτακτων υπαλλήλων (βλ. το συνημμένο νομοθετικό δημοσιονομικό δελτίο).

5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων

Καθώς το μέτρο θα εφαρμοστεί από την EFCA, η αξιολόγησή του θα περιλαμβάνεται στην αξιολόγηση της Υπηρεσίας η οποία θα ολοκληρωθεί πέντε έτη μετά την έναρξη λειτουργίας της Υπηρεσίας. Τόσο τα πορίσματα της αξιολόγησης όσο και οι συστάσεις θα διαβιβασθούν από την Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο και θα δημοσιευθούν.

Επεξηγηματικά έγγραφα (για οδηγίες)

A/A

Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

Η EFCA είναι επί του παρόντος αρμόδια για τη συμβολή στην καταπολέμηση της ΠΛΑ αλιείας. Η πείρα που διαθέτει η Υπηρεσία στην καταπολέμηση της ΠΛΑ αλιείας σε διεθνή διάσταση έχει καθοριστική σημασία για την ικανότητα της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και του ελέγχου των συνόρων, δεδομένου ότι η ΠΛΑ αλιεία συχνά σχετίζεται με άλλες εγκληματικές δραστηριότητες στη θάλασσα. Η EFCA έχει αναπτύξει εμπειρογνωμοσύνη σε θέματα στρατηγικών διαχείρισης κινδύνου, εντοπισμού πιθανών συμφερόντων από ΠΛΑ αλιεία μέσω της ανάλυσης χιλιάδων πιστοποιητικών αλιευμάτων, καθώς και σε θέματα επιχειρησιακού συντονισμού και επιθεώρησης, μεταξύ άλλων, και στη διεθνή διάσταση. Σε αυτό το πλαίσιο, η Υπηρεσία επικουρεί ενεργά τις τρίτες χώρες μέσω δραστηριοτήτων εκπαίδευσης και ανάπτυξης ικανοτήτων. Λόγω της διεθνούς εντολής της, η EFCA διαθέτει πλέον άρτιες γνώσεις σε θέματα εφαρμογής κοινών πλαισίων επιθεώρησης και διατηρεί προνομιακό δίκτυο με την ΕΕ και τρίτες χώρες. Κατά το πρόσφατο παρελθόν, η EFCA προέβη σε ανταλλαγή επιθεωρητών με την Τουρκία στη Μεσόγειο και πραγματοποιεί τακτικά σεμινάρια εκπαίδευσης που συγκεντρώνουν επιθεωρητές από την Αλβανία, την Τουρκία, το Λίβανο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Τυνησία, την Αλγερία και το Μαρόκο.

1.Ο κανονισμός καλύπτει την ανταλλαγή πληροφοριών μετά από συνδυασμό και ανάλυση των διαθέσιμων δεδομένων από συστήματα αναφορών πλοίων και από άλλα συστήματα πληροφοριών, τα οποία διαθέτουν ή στα οποία έχουν πρόσβαση οι οργανισμοί. Θα προωθήσει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των οργανισμών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η EFCA θα είναι σε θέση να εφαρμόσει συστήματα για τη διυπηρεσιακή ανταλλαγή, να δρομολογήσει όλες τις σχετικές μελέτες σκοπιμότητας και να καθιερώσει μόνιμη υπηρεσία για δεδομένα, καθώς και ευρωπαϊκό κόμβο δεδομένων. Αφενός, η πείρα που διαθέτει η EFCA όσον αφορά τα μέτρα παρακολούθησης, ελέγχου και επιτήρησης (MCS) που εφαρμόζονται στον τομέα της αλιείας με τις έννοιες των κοινών σχεδίων ανάπτυξης μέσων και των επιθεωρητών της Ένωσης, και, αφετέρου, η επέκταση του πεδίου εφαρμογής κοινών επιχειρήσεων και η οργάνωση κοινών επιχειρήσεων με τη συμμετοχή επιθεωρητών που διαθέτουν εξουσίες για ποικίλες πολιτικές (εμπορία ανθρώπων, παράνομη διακίνηση μεταναστών, αλιεία, φύλαξη των συνόρων, περιβάλλον, παράνομη εμπορία ναρκωτικών, παράνομη εμπορία όπλων, ασφάλεια των πλοίων, κλπ.) αναμένεται ότι θα επιτρέψουν στην Υπηρεσία να στηρίξει καλύτερα την ανταλλαγή των δεδομένων που συλλέγονται κατά τις δραστηριότητές της ελέγχου και επιθεώρησης, οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, συστήματα παρακολούθησης σκαφών (VMS) και ηλεκτρονικά συστήματα υποβολής εκθέσεων (ERS). Τα δεδομένα VMS βασίζονται σε δορυφορικά συστήματα παρακολούθησης. Επιτρέπουν τον εντοπισμό της θέσης σε πραγματικό χρόνο καθώς και το ιστορικό των κινήσεων οιουδήποτε σκάφους στη θάλασσα ανά πάσα στιγμή. Τα εν λόγω δεδομένα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στο πλαίσιο του ελέγχου της μετανάστευσης, καθώς διευκολύνουν τον έλεγχο των συνόρων και τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Ενδέχεται να καθιστούν δυνατό τον εντοπισμό αλιευτικών σκαφών που σταματούν σε λιμάνι με σκοπό την επιβίβαση μεταναστών. Καθώς τα εν λόγω δεδομένα περιλαμβάνουν επίσης την ταχύτητα του σκάφους, επιτρέπουν, για παράδειγμα, τον εντοπισμό σκάφους το οποίο πλέει με βραδύτερο ρυθμό, λόγω του ότι μεταφέρει μετανάστες ή λόγω ρυμούλκησης άλλου σκάφους πίσω από το πρώτο. Τα συστήματα ERS χρησιμοποιούνται από τους αλιείς για την ηλεκτρονική καταγραφή και αναφορά των δεδομένων που σχετίζονται με τις αλιευτικές τους δραστηριότητες. Κατά συνέπεια, επιτρέπουν τον εντοπισμό τυχόν μη ομαλών ή παράνομων δραστηριοτήτων μέσω σύγκρισης με παρόμοια δεδομένα που σχετίζονται με παρόμοιες δραστηριότητες στη δεδομένη περιοχή. Καθώς τα εν λόγω δεδομένα περιλαμβάνουν επίσης δήλωση εκφόρτωσης, επιτρέπουν την επίγνωση της θέσης εκφόρτωσης ενός σκάφους και της ενδεχόμενης επιβίβασης παράνομων μεταναστών.

2.Ο κανονισμός καλύπτει την παροχή υπηρεσιών επιτήρησης και επικοινωνίας που βασίζονται στην πλέον προηγμένη τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των διαστημικών και των επίγειων υποδομών και αισθητήρων τοποθετημένων σε οιοδήποτε είδος πλατφόρμας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Υπηρεσία θα είναι σε θέση να θεσμοθετήσει τη συνεργασία μεταξύ εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών εταίρων. Η Υπηρεσία θα έχει, συνεπώς, τη δυνατότητα να αναπτύξει ένα υψηλού επιπέδου πλαίσιο παρακολούθησης, ελέγχου και επιτήρησης κινδύνου, το οποίο θα αντικατοπτρίζει τα εθνικά και περιφερειακά πλαίσια που ισχύουν επί του παρόντος. Ειδικότερα, θα καταστεί δυνατή η εφαρμογή των δραστηριοτήτων που στοχεύουν στον εντοπισμό κάθε παράνομης δραστηριότητας σε συντονισμό με τους άλλους οργανισμούς. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η EFCA, χάρη στη συμμετοχή της στα σχετικά έργα του ΠΠ7 και στη συνεργασία της με τον EMSA για την ανάπτυξη του περιβάλλοντος IMDatE της υπηρεσίας MARSURV της EFCA, έχει αποκτήσει σημαντική πείρα όσον αφορά το συσχετισμό, την ανάλυση και την ερμηνεία ναυτιλιακών πληροφοριών. Η EFCA πλέον διακρίνεται για την ικανότητά της να πραγματοποιεί αναλυτική παρακολούθηση συμπεριφοράς, η οποία αντιστοίχως οδηγεί σε αποτελεσματικότερη ανάπτυξη των διαθέσιμων μέσων περιπολίας. Ως μελλοντικός τελικός χρήστης των υπηρεσιών προστασίας του προγράμματος Copernicus, η EFCA προτίθεται να αναπτύξει περαιτέρω και να αξιοποιήσει αυτή την ικανότητα και τα αποτελέσματά της από κοινού με άλλους οργανισμούς.

3.Ο κανονισμός καλύπτει την ανάπτυξη ικανοτήτων σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο με την εκπόνηση κατευθυντήριων γραμμών, συστάσεων και βέλτιστων πρακτικών, καθώς και με τη στήριξη της εκπαίδευσης και των ανταλλαγών προσωπικού, με σκοπό να ενισχυθεί η ανταλλαγή πληροφοριών και η συνεργασία σε λειτουργίες ακτοφυλακής. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η EFCA θα είναι σε θέση να προάγει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ασφάλεια στη θάλασσα, την προστασία, την έρευνα και τη διάσωση, και τον έλεγχο των συνόρων και της αλιείας. Θα συμβάλει στην ενίσχυση της εμπειρογνωμοσύνης της Υπηρεσίας με την ανάπτυξη και διάδοση εκπαιδευτικού υλικού και εγχειριδίων. Η EFCA δύναται επίσης να παρέχει συστάσεις από εμπειρογνώμονες σχετικά με αποτελεσματικές μεθόδους επιβολής των κανόνων που σχετίζονται με τους κανονισμούς ελέγχου, επιτήρησης και παρακολούθησης.

4.Ο κανονισμός καλύπτει την κοινή αξιοποίηση ικανοτήτων, συμπεριλαμβανομένων του σχεδιασμού και της υλοποίησης επιχειρήσεων πολλαπλών σκοπών και της διατομεακής και διασυνοριακής κοινής αξιοποίησης πόρων και λοιπών ικανοτήτων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η EFCA θα είναι σε θέση να αυξήσει τις δραστηριότητές της ελέγχου και επιθεώρησης, να προβεί σε νέο είδος επιχειρήσεων για τον εντοπισμό εγκληματικών δραστηριοτήτων, να παρεμποδίσει τις οδούς παράνομης διακίνησης ανθρώπων, και να διασφαλίσει την επιβολή της νομοθεσίας της ΕΕ και των εθνικών νομοθεσιών. Η ναύλωση περιπολικών σκαφών θα καταστήσει εφικτή και αποτελεσματική μια προσέγγιση πολλαπλών σκοπών, με στόχο, αφενός, τον εντοπισμό παράνομων αλιευτικών δραστηριοτήτων και άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων και, αφετέρου, τη στήριξη της αποτελεσματικότερης διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ εν γένει.

2015/0308 (COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 768/2005 του Συμβουλίου για την ίδρυση Κοινοτικής Υπηρεσίας Ελέγχου της Αλιείας

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 43 παράγραφος 2,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής,

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Οι εθνικές αρχές οι οποίες εκτελούν λειτουργίες ακτοφυλακής είναι αρμόδιες για ευρύ φάσμα αποστολών, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, της ασφάλειας στη θάλασσα και της προστασίας, της έρευνας και διάσωσης, του ελέγχου των συνόρων, του ελέγχου της αλιείας, των τελωνειακών ελέγχων, της επιβολής του νόμου εν γένει και της προστασίας του περιβάλλοντος.

(2)Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, ο οποίος ιδρύθηκε με τον κανονισμό XX/XX 2 , η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ελέγχου της Αλιείας, και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα, ο οποίος ιδρύθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1406/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 3 , στηρίζουν τις εθνικές αρχές στην άσκηση των εν λόγω λειτουργιών.

(3)Ως εκ τούτου, οφείλουν να ενισχύσουν τη συνεργασία τόσο μεταξύ τους όσο και με τις οικείες εθνικές αρχές που εκτελούν λειτουργίες ακτοφυλακής, προκειμένου να αυξήσουν την επίγνωση της κατάστασης στη θάλασσα και να στηρίξουν κάθε συναφή και οικονομικά αποδοτική δράση.

(4)Συνεπώς, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 768/2005 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Τροποποιήσεις

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 768/2005 τροποποιείται ως εξής:

(1) Στο άρθρο 3, προστίθεται το ακόλουθο σημείο:

(ι) συνεργάζεται με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας στη Θάλασσα, προκειμένου να στηρίξει τις εθνικές αρχές που εκτελούν λειτουργίες ακτοφυλακής με την παροχή υπηρεσιών, πληροφοριών, εξοπλισμού και εκπαίδευσης, καθώς επίσης και με τον συντονισμό επιχειρήσεων πολλαπλών σκοπών.

(2) Παρεμβάλλεται το ακόλουθο άρθρο 7α:

Άρθρο 7α

Ευρωπαϊκή συνεργασία στις λειτουργίες ακτοφυλακής

1)Η Υπηρεσία, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα, στηρίζει τις εθνικές αρχές που εκτελούν λειτουργίες ακτοφυλακής σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο και, κατά περίπτωση, σε διεθνές επίπεδο, με:

α)την ανταλλαγή πληροφοριών μετά από συνδυασμό και ανάλυση των διαθέσιμων δεδομένων από συστήματα αναφορών πλοίων και από άλλα συστήματα πληροφοριών, τα οποία διαθέτουν ή στα οποία έχουν πρόσβαση οι οργανισμοί, σύμφωνα με την αντίστοιχη νομική τους βάση και με την επιφύλαξη της κυριότητας των δεδομένων από τα κράτη μέλη·

β)την παροχή υπηρεσιών επιτήρησης και επικοινωνίας που βασίζονται στην πλέον προηγμένη τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των διαστημικών και των επίγειων υποδομών και αισθητήρων τοποθετημένων σε οιοδήποτε είδος πλατφόρμας, όπως για παράδειγμα σε τηλεκατευθυνόμενα συστήματα αεροσκαφών·

γ)την ανάπτυξη ικανοτήτων με την εκπόνηση κατευθυντήριων γραμμών, συστάσεων και βέλτιστων πρακτικών καθώς και με τη στήριξη της εκπαίδευσης και των ανταλλαγών προσωπικού, με σκοπό να ενισχυθεί η ανταλλαγή πληροφοριών και η συνεργασία σε λειτουργίες ακτοφυλακής·

δ)την κοινή αξιοποίηση ικανοτήτων, συμπεριλαμβανομένων του σχεδιασμού και της υλοποίησης επιχειρήσεων πολλαπλών σκοπών, και της διατομεακής και διασυνοριακής κοινής αξιοποίησης πόρων και λοιπών ικανοτήτων.

2)    Οι όροι συνεργασίας στις λειτουργίες ακτοφυλακής μεταξύ, αφενός, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ελέγχου της Αλιείας και, αφετέρου, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα καθορίζονται σε ρύθμιση εργασίας, σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς κανονισμούς που εφαρμόζονται στους οργανισμούς.

3)    Η Επιτροπή δύναται να εκδώσει, υπό τη μορφή σύστασης, πρακτικό εγχειρίδιο για την ευρωπαϊκή συνεργασία στις λειτουργίες ακτοφυλακής, το οποίο περιλαμβάνει κατευθυντήριες γραμμές, συστάσεις και βέλτιστες πρακτικές για την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συνεργασία σε εθνικό, ενωσιακό και διεθνές επίπεδο.

Άρθρο 2

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Στρασβούργο,

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο    Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος    Ο Πρόεδρος

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

1.1.Τίτλος της πρότασης/πρωτοβουλίας:

1.2.Σχετικός(-οί) τομέας(-είς) πολιτικής που αφορά(-ούν) τη δομή ΔΒΔ/ΠΒΔ

1.3.Χαρακτήρας της πρότασης/πρωτοβουλίας

1.4.Στόχος(-οι)

1.5.Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας

1.6.Διάρκεια και δημοσιονομικός αντίκτυπος

1.7.Προβλεπόμενος(-οι) τρόπος(-οι) διαχείρισης

2.ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

2.1.Διατάξεις παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων

2.2.Σύστημα διαχείρισης και ελέγχου

2.3.Μέτρα για την πρόληψη περιπτώσεων απάτης και παρατυπιών

3.ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

3.1.Τομέας(-είς) του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμή(-ές) δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται

3.2.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις δαπάνες 

3.2.1.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις δαπάνες

3.2.2.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις επιχειρησιακές πιστώσεις

3.2.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις πιστώσεις διοικητικού χαρακτήρα

3.2.4.Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

3.2.5.Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση

3.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στα έσοδα

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

1.1.Τίτλος της πρότασης/πρωτοβουλίας:

Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 768/2005 του Συμβουλίου για την ίδρυση Κοινοτικής Υπηρεσίας Ελέγχου της Αλιείας

1.2.Σχετικός(-οί) τομέας(-είς) πολιτικής που αφορά(-ούν) τη δομή ΔΒΔ/ΠΒΔ 4  

Δραστηριότητα ΠΒΔ 06 της ΓΔ MARE: Διασφάλιση βιώσιμης αλιείας και σταθερού εφοδιασμού με θαλάσσια προϊόντα διατροφής, ανάπτυξη της θαλάσσιας οικονομίας και ευημερούσες παράκτιες κοινότητες.

1.3.Χαρακτήρας της πρότασης/πρωτοβουλίας

 Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά νέα δράση 

 Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά νέα δράση μετά από πιλοτικό έργο/προπαρασκευαστική δράση 5  

 Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά την παράταση υφιστάμενης δράσης 

 Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά δράση προσανατολισμένη προς νέα δράση 

1.4.Στόχος(-οι)

1.4.1.Πολυετής(-είς) στρατηγικός(-οί) στόχος(-οι) της Επιτροπής που αφορά η πρόταση/πρωτοβουλία

Η Επιτροπή επιταχύνει την επιχειρησιακή ικανότητα της Ένωσης να προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα, καθώς και να εφαρμόζει και να επιβάλλει σθεναρά τους νέους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες για την επιβολή ποινών στους διακινητές ανθρώπων.

Η Επιτροπή αναλαμβάνει την πρωτοβουλία κοινής προσέγγισης σε επίπεδο ΕΕ όσον αφορά τη μελλοντική δράση για τη βελτίωση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων αρχών των κρατών μελών, των οργανισμών της ΕΕ και των λοιπών φορέων που εκτελούν λειτουργίες ακτοφυλακής, με σκοπό τη μετάβαση σε μια ευρωπαϊκή ικανότητα / ένα ευρωπαϊκό σύστημα ακτοφυλακής.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ελέγχου της Αλιείας καλείται, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα, να στηρίξει τις εθνικές αρχές που εκτελούν λειτουργίες ακτοφυλακής σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο και, κατά περίπτωση, σε διεθνές επίπεδο.

1.4.2.Ειδικός(-οί) στόχος(-οι) και σχετική(-ές) δραστηριότητα(-ες) ΔΒΔ/ΠΒΔ

Ειδικός στόχος αριθ.

Η αξιοποίηση της πείρας και των ικανοτήτων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ελέγχου της Αλιείας όσον αφορά τον επιχειρησιακό συντονισμό των πολιτικών ελέγχου και την ανάπτυξη ικανοτήτων, μεταξύ άλλων, στη διεθνή διάσταση της κοινής αλιευτικής πολιτικής, προκειμένου να στηριχθούν οι εθνικές αρχές που εκτελούν καθήκοντα ακτοφυλακής σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο, και κατά περίπτωση, σε διεθνές επίπεδο.

Σχετική(-ές) δραστηριότητα(-ες) ΔΒΔ/ΠΒΔ

11.06

1.4.3.Αναμενόμενο(-α) αποτέλεσμα(-τα) και επιπτώσεις

Να προσδιοριστούν τα αποτελέσματα που θα πρέπει να έχει η πρόταση/πρωτοβουλία όσον αφορά τους στοχοθετημένους(-ες) δικαιούχους/ομάδες.

Η επίτευξη αποτελεσματικής επίγνωσης της κατάστασης και πληροφοριών με την ανάπτυξη κοινής και αναγνωρισμένης σε επίπεδο ΕΕ επιχειρησιακής εικόνας της κατάστασης στη θάλασσα την οποία αξιοποιούν από κοινού οι οργανισμοί της ΕΕ και τα κράτη μέλη·

Η επίτευξη μεγάλης πιθανότητας εντοπισμού, αναγνώρισης, ταξινόμησης και ανίχνευσης πλοίων και σκαφών που κινούνται με κατεύθυνση ή εντός των υδάτων της ΕΕ, καθώς επίσης και των δραστηριοτήτων τους·

Η επίτευξη προσαρμοστικότητας, δυνατότητας ανταπόκρισης, αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας στην ανάπτυξη του επιχειρησιακού δυναμικού, συμπεριλαμβανομένων των τηλεκατευθυνόμενων εναέριων συστημάτων, στο πλαίσιο διατομεακής πολιτικής·

Η επίτευξη ισότιμων όρων ανταγωνισμού, ώστε να διασφαλίζεται ότι το επιχειρησιακό προσωπικό που συμμετέχει σε λειτουργίες ακτοφυλακής των κρατών μελών, των οργανισμών της ΕΕ και, κατά περίπτωση, των τρίτων χωρών εργάζεται για την επίτευξη των στόχων της πολιτικής, συνεργάζεται, ανταλλάσσει προσωπικό, στοιχεία και πληροφορίες, και συμμορφώνεται με κοινές μεθόδους με την εκπόνηση κοινών κατευθυντήριων γραμμών, βέλτιστων πρακτικών, θεωρητικής εκπαίδευσης και άλλων εγχειρημάτων ανάπτυξης ικανοτήτων.

1.4.4.Δείκτες αποτελεσμάτων και επιπτώσεων

Να προσδιοριστούν οι δείκτες για την παρακολούθηση της υλοποίησης της πρότασης/πρωτοβουλίας.

Αποτελεσματική επίγνωση της κατάστασης: % των οργανισμών της ΕΕ και των φορέων των κρατών μελών οι οποίοι συμμετέχουν σε λειτουργίες ακτοφυλακής έχουν πρόσβαση και τροφοδοτούν την κοινή και αναγνωρισμένη σε επίπεδο ΕΕ επιχειρησιακή εικόνα της κατάστασης στη θάλασσα·

Μεγάλη πιθανότητα εντοπισμού: % των εντοπισμένων ιχνών που προέρχονται από συνεργαζόμενα συστήματα υποβάλλονται σε τυχαία σύγκριση με μη συνεργαζόμενα συστήματα·

Μεγάλη πιθανότητα εντοπισμού, αναγνώρισης, ταξινόμησης και ανίχνευσης: % έκαστου δείκτη έναντι του αριθμού εντοπισμένων ιχνών·

Ανάπτυξη του επιχειρησιακού δυναμικού: αναπτύσσεται % του επιχειρησιακού δυναμικού έναντι του προβλεπόμενου·

Ισότιμοι όροι ανταγωνισμού: % διατομεακής εκπαίδευσης του επιχειρησιακού προσωπικού που συμμετέχει σε λειτουργίες ακτοφυλακής των κρατών μελών, των οργανισμών της ΕΕ και, κατά περίπτωση, των τρίτων χωρών.

1.5.Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας

1.5.1.Βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη κάλυψη αναγκών

Οι όροι συνεργασίας στις λειτουργίες ακτοφυλακής μεταξύ, αφενός, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ελέγχου της Αλιείας και, αφετέρου, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα καθορίζονται σε ρύθμιση εργασίας, σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς κανονισμούς που εφαρμόζονται στους οργανισμούς.

Η Επιτροπή μπορεί να εκδίδει εκτελεστικούς κανόνες σύμφωνα με το άρθρο 110 του κανονισμού 1224/2009. του Συμβουλίου.

1.5.2.Προστιθέμενη αξία της συμμετοχής της ΕΕ

Η συμμετοχή της ΕΕ θα έχει καθοριστική σημασία, καθώς η δράση των κρατών μελών δεν επιτρέπει να επιτευχθούν οι στόχοι της πολιτικής:

Η ευθύνη για την εκτέλεση των λειτουργιών ακτοφυλακής κατανέμεται σε 316 δημόσιες αρχές στα παράκτια κράτη μέλη της ΕΕ.

Παρά την υφιστάμενη συνεργασία και την ανάπτυξη συνεργειών, οι οργανισμοί της ΕΕ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ορισμένες επιπτώσεις της «νοοτροπίας των στεγανών».

Η βελτίωση της από κοινού αξιοποίησης ικανοτήτων μεταξύ των αρχών ακτοφυλακής και των οργανισμών της ΕΕ θα συμβάλει στην επίτευξη προσαρμοστικότητας, δυνατότητας ανταπόκρισης, αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας.

1.5.3.Διδάγματα από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος

Ο συντονισμός των κρατών μελών που συμμετέχουν στο καθεστώς ελέγχου της κοινής αλιευτικής πολιτικής μέσω της αρχής των κοινών σχεδίων ανάπτυξης μέσων έχει αποδεδειγμένα αποφέρει συνάφεια, αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα για τη βελτίωση της βιωσιμότητας ορισμένων αλιευτικών αποθεμάτων, όπως του τόνου, του μπακαλιάρου, κ.λπ.

1.5.4.Συμβατότητα και ενδεχόμενη συνέργεια με άλλα κατάλληλα μέσα

Τα κράτη μέλη μπορούν να ωφεληθούν από τις πιστώσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ).

1.6.Διάρκεια και δημοσιονομικός αντίκτυπος

 Πρόταση/πρωτοβουλία περιορισμένης διάρκειας

   Πρόταση/πρωτοβουλία με ισχύ από [ΗΗ/MM]ΕΕΕΕ έως [ΗΗ/MM]ΕΕΕΕ

   Δημοσιονομικός αντίκτυπος από το ΕΕΕΕ μέχρι το ΕΕΕΕ

 Πρόταση/πρωτοβουλία απεριόριστης διάρκειας

Εκτέλεση με περίοδο έναρξης από το 2016 έως το 2017,

και στη συνέχεια πλήρης εφαρμογή.

1.7.Προβλεπόμενος(-οι) τρόπος(-οι) διαχείρισης 6  

 Άμεση διαχείριση από την Επιτροπή

◻ από τις υπηρεσίες της, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της στις αντιπροσωπείες της Ένωσης·

   από τους εκτελεστικούς οργανισμούς

 Επιμερισμένη διαχείριση με τα κράτη μέλη

 Έμμεση διαχείριση με ανάθεση καθηκόντων εκτέλεσης του προϋπολογισμού:

◻ σε τρίτες χώρες ή σε οντότητες που έχουν αυτές ορίσει·

◻ σε διεθνείς οργανισμούς και τις οργανώσεις τους (να προσδιοριστούν)·

◻στην ΕΤΠ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων·

☑ στους φορείς που αναφέρονται στα άρθρα 208 και 209 του δημοσιονομικού κανονισμού·

◻ σε οργανισμούς δημοσίου δικαίου·

◻ σε οργανισμούς που διέπονται από ιδιωτικό δίκαιο με αποστολή δημόσιας υπηρεσίας στον βαθμό που προσφέρουν επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις·

◻ σε οργανισμούς που διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο κράτους μέλους, στους οποίους έχει ανατεθεί η εκτέλεση σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και που προσφέρουν επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις·

◻ πρόσωπα στα οποία ανατίθεται η εκτέλεση συγκεκριμένων ενεργειών στον τομέα της ΚΕΠΠΑ δυνάμει του τίτλου V της ΣΕΕ, και τα οποία προσδιορίζονται στην αντίστοιχη βασική πράξη.

Εάν αναφέρονται περισσότεροι από ένας τρόποι διαχείρισης, να διευκρινιστούν στο τμήμα «Παρατηρήσεις».

Παρατηρήσεις

2.ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

2.1.Διατάξεις παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων

Να προσδιοριστούν η συχνότητα και οι όροι.

Η παρούσα δράση θα ακολουθήσει τους κανόνες παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων της EFCA (ιδίως ένταξη στο πρόγραμμα εργασιών και την ετήσια έκθεση της EFCA οι οποίες συζητούνται στο διοικητικό συμβούλιο).

2.2.Σύστημα διαχείρισης και ελέγχου

2.2.1.Κίνδυνος(-οι) που έχει(-ουν) εντοπιστεί

Απροθυμία των κρατών μελών και των άλλων οργανισμών της ΕΕ να συνεργαστούν και να ανταλλάξουν δεδομένα.

2.2.2.Πληροφορίες σχετικά με το σύστημα εσωτερικού ελέγχου που έχει καθοριστεί

Η παρούσα δράση θα αποτελέσει αντικείμενο παρακολούθησης στο πλαίσιο του συστήματος εσωτερικού ελέγχου της EFCA.

2.2.3.Εκτιμώμενο κόστος και όφελος των ελέγχων και αξιολόγηση του εκτιμώμενου επιπέδου κινδύνου σφάλματος

Το όριο σημαντικότητας στην EFCA είναι 4 500 EUR και το εκτιμώμενο επίπεδο κινδύνου σφάλματος αναφέρεται κατωτέρω·

Το κόστος εφαρμογής των εξωτερικών ελέγχων εκ των υστέρων και του συστήματος εσωτερικού ελέγχου υπολογίζεται σε κάτω του 1 % του τρέχοντος προϋπολογισμού της EFCA (χωρίς να συνυπολογίζονται οι επενδύσεις για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων και των αποδοχών του προσωπικού που συμμετέχει δεν λαμβάνονται υπόψη)·

Από πλευράς γοήτρου και αξιοπιστίας, το όφελος είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

2.3.Μέτρα για την πρόληψη περιπτώσεων απάτης και παρατυπιών

Να προσδιοριστούν τα ισχύοντα ή τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας.

Η παρούσα δράση θα υπόκειται σε μέτρα της EFCA που διασφαλίζουν την προστασία από απάτη και παρατυπίες. Η EFCA υπόκειται επίσης σε ελέγχους που διεξάγονται από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο και την εσωτερική υπηρεσία ελέγχου (IAS).

3.ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

3.1.Τομέας(-είς) του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμή(-ές) δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται

Υφιστάμενες γραμμές του προϋπολογισμού

Κατά σειρά τομέων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμών του προϋπολογισμού.

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Γραμμή του προϋπολογισμού

Είδος
δαπάνης

Συνεισφορά

Αριθμός
[Τομέας………………………...……………]

ΔΠ/ΜΔΠ 7 .

χωρών ΕΖΕΣ 8

υποψήφιων για ένταξη χωρών 9

τρίτων χωρών

κατά την έννοια του άρθρου 21 παράγραφος 2 στοιχείο β) του δημοσιονομικού κανονισμού

άρθρο 11 06 64 – Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ελέγχου της Αλιείας

ΜΔΠ

ΟΧΙ

ΟΧΙ

ΟΧΙ

ΟΧΙ

Νέες γραμμές του προϋπολογισμού, των οποίων έχει ζητηθεί η δημιουργία: A/A

Κατά σειρά τομέων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμών του προϋπολογισμού.

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Γραμμή του προϋπολογισμού

Είδος
δαπάνης

Συνεισφορά

Αριθμός
[Τομέας………………………………………]

ΔΠ/ΜΔΠ

χωρών ΕΖΕΣ

υποψήφιων για ένταξη χωρών

τρίτων χωρών

κατά την έννοια του άρθρου 21 παράγραφος 2 στοιχείο β) του δημοσιονομικού κανονισμού

[XX.ΕΕ.ΕΕ.ΕΕ]

ΝΑΙ/ΟΧΙ

ΝΑΙ/ΟΧΙ

ΝΑΙ/ΟΧΙ

ΝΑΙ/ΟΧΙ

3.2.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις δαπάνες

3.2.1.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις δαπάνες

σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού
πλαισίου

Αριθμός 2

άρθρο 11 06 64 – Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ελέγχου της Αλιείας

Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ελέγχου της Αλιείας

Έτος

Έτος

Έτος

Έτος

ΣΥΝΟΛΟ 

2017

2018

2019

2020

Τίτλος 1: Δαπάνες προσωπικού

Αναλήψεις υποχρεώσεων

-1

1.800

1.550

1.450

1.464

6.264

Πληρωμές

-2

1.800

1.550

1.450

1.464

6.264

Τίτλος 2. Κτιριακές και λοιπές διοικητικές δαπάνες

Αναλήψεις υποχρεώσεων

(1α)

0.166

0.166

0.166

0.166

0.664

Πληρωμές

(2α)

0.166

0.166

0.166

0.166

0.664

Τίτλος 3: Λειτουργικές δαπάνες

Αναλήψεις υποχρεώσεων

(3α)

5.930

5.880

5.730

5.680

23.220

Πληρωμές

(3β)

5.930

5.880

5.730

5.680

23.220

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων όσον αφορά την EFCA

Αναλήψεις υποχρεώσεων

=1+1α +3α

7.896

7.596

7.346

7.310

30.148

Πληρωμές

=2+2α

7.896

7.596

7.346

7.310

30.148

+3β








Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού
πλαισίου

5

«Διοικητικές δαπάνες»

σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

Έτος
2017

Έτος
2018

Έτος
2019

Έτος
2020

Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφαίνεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

ΣΥΝΟΛΟ

ΓΔ: MARE

• Ανθρώπινοι πόροι

0

0

0

0

0

• Λοιπές διοικητικές δαπάνες

0

0

0

0

0

ΣΥΝΟΛΟ ΓΔ MARE

Πιστώσεις

0

0

0

0

0

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
του ΤΟΜΕΑ 5
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου
 

(Σύνολο αναλήψεων υποχρεώσεων = Σύνολο πληρωμών)

0

0

0

0

0

σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

Έτος
2017

Έτος
2018

Έτος
2019

Έτος
2020

Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφαίνεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

ΣΥΝΟΛΟ

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
των ΤΟΜΕΩΝ 1 έως 5
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου
 

Αναλήψεις υποχρεώσεων

7.896

7.596

7.346

7.310

30.148

Πληρωμές

7.896

7.596

7.346

7.310

30.148

3.2.2.Εκτιμώμενος αντίκτυπος στις επιχειρησιακές πιστώσεις (ΤΙΤΛΟΣ III)

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων

   Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

Πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων σε εκατομμύρια ευρώ (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Να προσδιοριστούν οι στόχοι και τα αποτελέσματα

 

 

Έτος

Έτος

Έτος

Έτος

ΣΥΝΟΛΟ

 

 

 

2017

2018

2019

2020

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τύπος[1]

Μέσο κόστος

Αριθμός

Κόστος

Αριθμός

Κόστος

Αριθμός

Κόστος

Αριθμός

Κόστος

Συνολικός αριθμός

Συνολικό κόστος

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 3
Προώθηση της εφαρμογής της κοινής αλιευτικής πολιτικής με την ενίσχυση της καταπολέμησης της ΠΛΑ αλιείας, ώστε να διασφαλιστεί αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου της αλιείας της Ένωσης και κατάλληλος κόμβος ανταλλαγής δεδομένων ]

Παροχή υπηρεσιών επιτήρησης και επικοινωνίας (περιλαμβάνονται οι δαπάνες προσωπικού και οι διοικητικές δαπάνες)
*Μελέτη σκοπιμότητας
*Δημιουργία του κεντρικού κόμβου ανταλλαγής δεδομένων

Συστήματα για τη διυπηρεσιακή ανταλλαγή πληροφοριών (αριθμός έργων)

0.025

2

0.050

2

0.050

2

0.050

2

0.050

8

0.200

Μελέτη σκοπιμότητας

0.100

1

0.100

 

 

 

 

 

 

1

0.100

Ευρωπαϊκός κόμβος ανταλλαγής δεδομένων (αριθμός έργων)

0.040

1

0.050

3

0.200

3

0.100

3

0.050

10

0.400

Ευρωπαϊκός κόμβος δεδομένων (περιλαμβάνονται οι δαπάνες προσωπικού και οι διοικητικές δαπάνες)
*Συλλογή, ανταλλαγή και ανάλυση δεδομένων (CISE, MARSURV,..)

Διαθεσιμότητα γεωσκοπικών και δορυφορικών δεδομένων (αριθμός των συνόλων δεδομένων)

0.100

5

0.500

5

0.500

5

0.500

5

0.500

20

2.000

Παροχή μόνιμης υπηρεσίας ανταλλαγής και ανάλυσης δεδομένων στους ενδιαφερόμενους φορείς

0.488

1

0.550

1

0.500

1

0.450

1

0.450

4

1.950

Κοινή ανάπτυξη πόρων και λοιπού δυναμικού (περιλαμβάνονται οι δαπάνες προσωπικού και οι διοικητικές δαπάνες)
*Ναύλωση πλαισίων επιθεώρησης
*Κοινή αξιοποίηση λοιπού δυναμικού
*Αποστολές και συνεδριάσεις

Διαθεσιμότητα πρόσθετων πόρων επιθεώρησης (ημέρες ναύλωσης)

0.015

275

4.000

275

4.000

275

4.000

275

4.000

1100

16.000

Αύξηση της ικανότητας επιθεωρήσεων (αριθμός αποστολών)

0.008

15

0.120

15

0.120

15

0.120

15

0.120

60

0.480

Δημιουργία βάσεων δεδομένων (υλισμικό, λογισμικό, συνδυασμένη ικανότητα...)

0.063

1

0.100

1

0.050

1

0.050

1

0.050

4

0.250

Δράσεις για την ανάπτυξη ικανοτήτων (περιλαμβάνονται οι δαπάνες προσωπικού και οι διοικητικές δαπάνες)
*Εκπαιδευτικό υλικό και εγχειρίδια
*Ανταλλαγή προσωπικού με άλλους οργανισμούς και τρίτες χώρες

Εκπόνηση κατευθυντήριων γραμμών, εγχειριδίων και συστάσεων για τους φορείς της ακτοφυλακής

0.100

1

0.100

1

0.100

1

0.100

1

0.100

4

0.400

Ανταλλαγή προσωπικού της EFCA, των κρατών μελών και των τρίτων χωρών (αριθμός αποστολών)

0.012

30

0.360

30

0.360

30

0.360

30

0.360

120

1.440

Υποσύνολο για τον ειδικό στόχο αριθ. 1

 

 

332

5.930

333

5.880

333

5.730

333

5.680

1.331

23.220

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

 

 

332

5.930

333

5.880

333

5.730

333

5.680

1.331

23.220

3.2.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στους ανθρώπινους πόρους της EFCA

3.2.3.1.Σύνοψη

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα.

   Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα, όπως εξηγείται κατωτέρω:

σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

 

Έτος

Έτος

Έτος

Έτος

ΣΥΝΟΛΟ

2017

2018

2019

2020

Έκτακτοι υπάλληλοι (βαθμοί AD)

1.260 

1.085 

1.015 

1.025 

4.385

Έκτακτοι υπάλληλοι (βαθμοί AST)

0.540 

0.465 

0.435 

0.439 

1.879

Συμβασιούχοι υπάλληλοι

 

 

 

 

0

Έκτακτοι υπάλληλοι

1.800

1.550

1.450

1.464

6.264

Αποσπασμένοι εθνικοί εμπειρογνώμονες

 

 

 

 

-

ΣΥΝΟΛΟ

1.800

1.550

1.450

1.464

6.264

Αναφέρετε την προβλεπόμενη ημερομηνία πρόσληψης και προσαρμόστε το ποσό αναλόγως (εάν η πρόσληψη γίνει τον Ιούλιο, λαμβάνεται υπόψη μόνο το 50 % του μέσου κόστους) και δώστε περαιτέρω εξηγήσεις σε παράρτημα.

Βάσει των εφεδρικών πινάκων προσλήψεων που διατίθενται επί του παρόντος προς χρήση από την υπηρεσία, καθώς και βάσει της εκτίμησης του χρονοδιαγράμματος που απαιτείται για τη διοργάνωση νέων διαδικασιών πρόσληψης, η EFCA εκτίμησε τις ακόλουθες ημερομηνίες έναρξης:

   12 έκτακτοι υπάλληλοι(9 AD και 3 AST) θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2017.

1 έκτακτος υπάλληλος (AST) θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2018.

Οι δαπάνες προσωπικού για το 2017 έχουν αναπροσαρμοστεί, ώστε να ληφθούν υπόψη τα προβλεπόμενα έξοδα εγκατάστασης (επίδομα μετακόμισης, εγκατάστασης, κ.λπ.)

Ο παρακάτω πίνακας περιγράφει τις επιπτώσεις της παρούσας πρότασης στο σύνολο των θέσεων εργασίας στον πίνακα προσωπικού της Υπηρεσίας.

2016

2017

2018

2019

2020

Βασικές δαπάνες – COM(2013)519

51

49

48

48

48

Πρόσθετες θέσεις

-

12

13

13

13

Σύνολο

51

61

61

61

61

3.2.3.2.Εκτιμώμενες ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους για την αρμόδια ΓΔ

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων.

   Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

Εκτίμηση που εκφράζεται σε μονάδες ισοδυνάμων πλήρους απασχόλησης

Έτος·
N

Έτος
N+1

Έτος N+2

Έτος N+3

Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφαίνεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

Θέσεις εργασίας στον πίνακα προσωπικού (θέσεις μόνιμων και έκτακτων υπαλλήλων)

0

0

0

0

ΧΧ 01 01 01 (Έδρα και γραφεία αντιπροσωπείας της Επιτροπής)

XX 01 01 02 (Αντιπροσωπείες)

XX 01 05 01 (Έμμεση έρευνα)

10 01 05 01 (Άμεση έρευνα)

Εξωτερικό προσωπικό (σε μονάδα ισοδύναμου πλήρους απασχόλησης: ΙΠΑ) 10

0

0

0

0

XX 01 02 01 (AC, END, INT από το «συνολικό κονδύλιο»)

XX 01 02 02 (AC, AL, END, INT και JED στις αντιπροσωπείες)

XX 01 04 εε 11

- στην έδρα 12

- στις αντιπροσωπείες

XX 01 05 02 (AC, END, INT για την έμμεση έρευνα)

10 01 05 02 (AC, END, INT για την άμεση έρευνα)

Άλλες γραμμές του προϋπολογισμού (να προσδιοριστούν)

ΣΥΝΟΛΟ

0

0

0

0



XX είναι ο τομέας πολιτικής ή ο σχετικός τίτλος του προϋπολογισμού.

Οι ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους θα καλυφθούν από το προσωπικό της ΓΔ που έχει ήδη διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης και/ή έχει ανακατανεμηθεί εντός της ΓΔ και θα συμπληρωθεί, εάν χρειαστεί, με όλα τα πρόσθετα κονδύλια που ενδέχεται να διατεθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση της δράσης ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής και λαμβανομένων υπόψη των δημοσιονομικών περιορισμών.

Περιγραφή των προς εκτέλεση καθηκόντων:

Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι

Εξωτερικό προσωπικό

Η περιγραφή του υπολογισμού του κόστους των θέσεων που εκφράζονται σε ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης πρέπει να περιλαμβάνεται στο τμήμα 3 του παραρτήματος V.

3.2.4.Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

X    Η πρόταση/πρωτοβουλία είναι συμβατή με τον ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. 13 .

   Η πρόταση/πρωτοβουλία απαιτεί αναπρογραμματισμό του σχετικού τομέα του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

Να εξηγηθεί ο απαιτούμενος αναπρογραμματισμός και να προσδιοριστούν οι σχετικές γραμμές του προϋπολογισμού και τα αντίστοιχα ποσά.

   Η πρόταση/πρωτοβουλία απαιτεί τη χρησιμοποίηση του μέσου ευελιξίας ή την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

Να εξηγηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες και να προσδιοριστούν οι σχετικοί τομείς και γραμμές του προϋπολογισμού και τα αντίστοιχα ποσά.

3.2.5.Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση: A/A

Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν προβλέπει συγχρηματοδότηση από τρίτα μέρη.

Η πρόταση/πρωτοβουλία προβλέπει τη συγχρηματοδότηση που εκτιμάται κατωτέρω:

Πιστώσεις σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

Έτος
N

Έτος
N+1

Έτος
N+2

Έτος
N+3

Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφαίνεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

Σύνολο

Να προσδιοριστεί ο φορέας συγχρηματοδότησης 

ΣΥΝΟΛΟ συγχρηματοδοτούμενων πιστώσεων



3.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στα έσοδα

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις στα έσοδα.

   Η πρόταση/πρωτοβουλία έχει τις ακόλουθες δημοσιονομικές επιπτώσεις:

   στους ιδίους πόρους

   στα διάφορα έσοδα

σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

Γραμμή εσόδων του προϋπολογισμού:

Διαθέσιμες πιστώσεις για το τρέχον οικονομικό έτος

Επιπτώσεις της πρότασης/πρωτοβουλίας 14

Έτος
N

Έτος
N+1

Έτος
N+2

Έτος
N+3

Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφαίνεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

Άρθρο ………….

Για τα διάφορα έσοδα «για ειδικό προορισμό», να προσδιοριστεί(-ούν) η(οι) γραμμή(-ές) δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται.

Να προσδιοριστεί η μέθοδος υπολογισμού των επιπτώσεων στα έσοδα.

(1) http://ec.europa.eu/transport/modes/maritime/studies/doc/2014-06-icf-coastguard.pdf
(2) Κανονισμός XX/XX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της XX, κλπ.
(3) Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1406/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Ιουνίου 2002, σχετικά με τη σύσταση ευρωπαϊκού οργανισμού για την ασφάλεια στη θάλασσα (ΕΕ L 208 της 5.8.2002, σ. 1).
(4) ΔΒΔ: διαχείριση βάσει δραστηριοτήτων – ΠΒΔ: προϋπολογισμός βάσει δραστηριοτήτων.
(5) Όπως αναφέρεται στο άρθρο 54 παράγραφος 2 στοιχείο α) ή β) του δημοσιονομικού κανονισμού.
(6) Οι λεπτομέρειες σχετικά με τους τρόπους διαχείρισης, καθώς και οι παραπομπές στον δημοσιονομικό κανονισμό διατίθενται στον δικτυακό τόπο BudgWeb: http://www.cc.cec/budg/man/budgmanag/budgmanag_en.html
(7) ΔΠ = Διαχωριζόμενες πιστώσεις / ΜΔΠ = Μη διαχωριζόμενες πιστώσεις.
(8) ΕΖΕΣ: Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών.
(9) Υποψήφιες για ένταξη χώρες και, κατά περίπτωση, δυνάμει υποψήφιες για ένταξη χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
(10) AC = Συμβασιούχος υπάλληλος, AL = Τοπικός υπάλληλος, END = Αποσπασμένος εθνικός εμπειρογνώμονας, INT = Προσωρινό προσωπικό, JED = Νεαρός εμπειρογνώμονας σε αντιπροσωπεία.
(11) Επιμέρους ανώτατο όριο εξωτερικού προσωπικού που καλύπτεται από επιχειρησιακές πιστώσεις (πρώην γραμμές «BA»).
(12) Κυρίως για τα διαρθρωτικά ταμεία, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας (ΕΤΑλ).
(13) Ωστόσο, ο τρέχων δημοσιονομικός προγραμματισμός του άρθρου 11 06 64 – Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ελέγχου της Αλιείας πρόκειται να αυξηθεί την περίοδο 2017-2020 κατά ποσό συνολικού ύψους 30,148 εκατ. ευρώ.
(14) Όσον αφορά τους συνήθεις ιδίους πόρους (δασμούς, εισφορές ζάχαρης) τα αναγραφόμενα ποσά πρέπει να είναι καθαρά ποσά, δηλ. τα ακαθάριστα ποσά μετά την αφαίρεση του 25 % για έξοδα είσπραξης.