52013PC0501

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την κοινή επιχείρηση ECSEL /* COM/2013/0501 final - 2013/0234 (NLE) */


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.           ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

· Γενικό πλαίσιο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα πρέπει να λάβει μέτρα για να εξασφαλίσει ότι μπορεί να βγει από την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση και να επανέλθει στην πορεία της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ένας από τους στόχους του προγράμματος «Ορίζοντας 2020»[1], το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έρευνα και την καινοτομία για την περίοδο 2014-2020, θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας μέσω της ανάληψης δράσεων για την υποστήριξη της έρευνας και της καινοτομίας σε μια σειρά βιομηχανικών τομέων.

Ο πυλώνας «Πρωτοπορία στις τεχνολογίες γενικής εφαρμογής και στις βιομηχανικές τεχνολογίες» του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» στοχεύει συγκεκριμένα στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας σε βασικές τεχνολογίες, όπως οι ΤΠΕ. Η βιομηχανία μικρο/νανοηλεκτρονικής και έξυπνων ενσωματωμένων συστατικών στοιχείων και συστημάτων είναι τομείς προτεραιότητας που προσδιορίζονται στο πλαίσιο του θεματικού τομέα των ΤΠΕ στο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020».

Για την καλύτερη ευθυγράμμιση της στήριξης της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία με τους βιομηχανικούς στόχους και την προσέλκυση μεγαλύτερων βιομηχανικών επενδύσεων στην Ευρώπη, το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» προβλέπει τη σύσταση συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα σε κύριους τομείς όπου η έρευνα και η καινοτομία θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επίτευξη των ευρύτερων στόχων ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των κοινωνιακών προκλήσεων.

H εν λόγω νέα πρόταση για συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) σχετίζεται με μια κοινή επιχείρηση (ΚΕ) στον τομέα των ηλεκτρονικών συστατικών στοιχείων και συστημάτων. Η ΚΕ ECSEL («Ηλεκτρονικά συστατικά στοιχεία και συστήματα για την ευρωπαϊκή πρωτοπορία») αντικαθιστά τις προηγούμενες ΚΕ ENIAC[2] και ARTEMIS[3] αντίστοιχα στους τομείς της νανοηλεκτρονικής και των ενσωματωμένων συστημάτων που ξεκίνησαν στο πλαίσιο του έβδομου προγράμματος πλαισίου[4]. Προβάλλεται στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου[5], της πρότασης της Επιτροπής για το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», της ανακοίνωσης της Επιτροπής «Συμπράξεις για την έρευνα και την καινοτομία»[6], της εμβληματικής πρωτοβουλίας «Ένωση Καινοτομίας»[7], της ανακοίνωσης της Επιτροπής για τις βασικές τεχνολογίες γενικής εφαρμογής[8] «Ευρωπαϊκή στρατηγική για βασικές τεχνολογίες γενικής εφαρμογής – γέφυρα για ανάπτυξη και απασχόληση» και της ανακοίνωσης της Επιτροπής «Μια ευρωπαϊκή στρατηγική για μικρο/νανοηλεκτρονικά συστατικά στοιχεία και συστήματα»[9]. Η πρόταση είναι επίσης σύμφωνη με την ανακοίνωση της Επιτροπής «Συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, στο πρόγραμμα Ορίζοντας 2020: ένα ισχυρό εργαλείο για την απόδοση αποτελεσμάτων στην καινοτομία και στην ανάπτυξη στην Ευρώπη»[10].

· Σκεπτικό και στόχοι της κοινής επιχείρησης στον τομέα των ηλεκτρονικών συστατικών στοιχείων και συστημάτων

Εκτός από το γεγονός ότι αποτελούν μια σημαντική βιομηχανία με περισσότερα από 1000 δισεκατομμύρια ευρώ σε παγκόσμιο κύκλο εργασιών, τα ηλεκτρονικά συστατικά στοιχεία και τα ενσωματωμένα συστήματα ευθύνονται για τις περισσότερες βελτιώσεις της παραγωγικότητας στο σύνολο της οικονομίας και διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των κοινωνιακών προκλήσεων. Παρά την ισχυρή παρουσία σε σημαντικές κάθετες αγορές (αυτοκινητοβιομηχανία, ενέργεια, συστήματα πληρωμών κ.λπ.), η βιομηχανία ηλεκτρονικών συστατικών στοιχείων και συστημάτων στην Ευρώπη αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις που θα επηρεάσουν το σύνολο της οικονομίας.

Ειδικότερα, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο κύριες προκλήσεις όσον αφορά τον τομέα ηλεκτρονικών συστατικών στοιχείων και συστημάτων. Η μία είναι ο έλεγχος των βασικών στοιχείων της αλυσίδας αξίας (δηλαδή ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η ενσωμάτωση στα τελικά προϊόντα), τα οποία είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της δημιουργίας αξίας από τα ηλεκτρονικά προϊόντα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της ανταγωνιστικότητας πολλών άλλων ευρωπαϊκών βιομηχανικών κλάδων (αυτοκινητοβιομηχανία, ενέργεια, υγεία, βιομηχανία δικτύων κ.λπ.). Η άλλη είναι η γεφύρωση σημαντικών κενών στις αλυσίδες καινοτομίας για την καλύτερη μετατροπή της αριστείας στον τομέα της έρευνας σε εμπορικές επιτυχίες.

Για την αντιμετώπιση των ανωτέρω προκλήσεων, η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει τον έντονο παγκόσμιο ανταγωνισμό, τη μείωση των μεριδίων αγοράς της βιομηχανίας της, το υψηλό κόστος της έρευνας και καινοτομίας, και την ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογική ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό, η κοινή επιχείρηση στον τομέα των ηλεκτρονικών συστατικών στοιχείων και συστημάτων θα έχει ως στόχο:

· τη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού των βασικών τεχνολογιών για την υποστήριξη της καινοτομίας σε όλους τους σημαντικούς τομείς της οικονομίας και τη διασφάλιση ότι η Ευρώπη μπορεί να προβεί στη βέλτιστη δυνατή χρήση των τεχνολογιών αυτών για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης γενικότερα·

· την υποστήριξη των πολιτικών της ΕΕ, του περιβάλλοντος και της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας όπως ενσωματώνεται στη στρατηγική «Ευρώπη 2020» για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη·

· την υπερνίκηση των εμποδίων στην αποτελεσματική έρευνα και την καινοτομία στον τομέα αυτόν, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών κινδύνων, του υψηλού κόστους της Ε&Α και των αποτυχιών της αγοράς. Η δημόσια στήριξη είναι αναγκαία για την κινητοποίηση των ιδιωτικών επενδύσεων·

· την ευθυγράμμιση των στρατηγικών με τα κράτη μέλη για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και τη συμβολή στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, αποτρέποντας τις περιττές αλληλεπικαλύψεις και τον κατακερματισμό των προσπαθειών και διευκολύνοντας τη συμμετοχή φορέων που ασχολούνται με την έρευνα και την καινοτομία·

· προτροπή της βιομηχανίας για την καθιέρωση ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού θεματολογίου έρευνας και καινοτομίας, τη δημιουργία της αναγκαίας κρίσιμης μάζας, τη μόχλευση ιδιωτικών επενδύσεων, τη διευκόλυνση της ανταλλαγής γνώσεων, τη μείωση των κινδύνων, τη μείωση του κόστους και τη μείωση του χρόνου διάθεσης στην αγορά.

Ειδικότερα, οι ειδικοί στόχοι της νέας αυτής κοινής επιχείρησης είναι οι εξής:

· να διατηρήσει και να αυξήσει τη δυνατότητα κατασκευής ημιαγωγών και έξυπνων συστημάτων στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της ηγετικής θέσης στην κατασκευή εξοπλισμού και την επεξεργασία υλικών·

· να διασφαλίσει ηγετική θέση στον τομέα του σχεδιασμού και της μηχανικής συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των ενσωματωμένων τεχνολογιών·

· να παράσχει πρόσβαση σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς σε διεθνούς επιπέδου υποδομές για τον σχεδιασμό και την κατασκευή ηλεκτρονικών συστατικών στοιχείων και ενσωματωμένων και έξυπνων συστημάτων·

· να προωθήσει την ανάπτυξη οικοσυστημάτων τα οποία θα περιλαμβάνουν καινοτόμες ΜΜΕ, θα ενισχύουν τους υφιστάμενους συνεργατικούς σχηματισμούς και θα προωθούν τη δημιουργία νέων συνεργατικών σχηματισμών σε πολλά υποσχόμενους νέους τομείς.

· Με βάση την εμπειρία του παρελθόντος

Η προτεινόμενη κοινή επιχείρηση βασίζεται στα επιτεύγματα προηγούμενων ΚΕ (ENIAC και ARTEMIS), στο πλαίσιο του έβδομου προγράμματος-πλαισίου. Και οι δύο ΚΕ είχαν ως στόχο τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού προγράμματος έρευνας και ανάπτυξης στους τομείς της νανοηλεκτρονικής και των ενσωματωμένων συστημάτων με την παροχή ενός κινήτρου για τη βιομηχανία, τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ευθυγράμμιση των στρατηγικών και την αύξηση των επενδύσεων. Οι εν λόγω ΚΕ παρείχαν μια σημαντική ευκαιρία συνεργασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη καθώς και δημιουργίας κρίσιμης μάζας και μόχλευσης επενδύσεων. Οι ΚΕ απέδειξαν ότι μπορούν να διαδραματίσουν με επιτυχία τον ρόλο ενός έντιμου διαμεσολαβητή και να αποτελέσουν καταλύτη για φιλόδοξα σχέδια, αυξάνοντας τη συμμετοχή των κορυφαίων φορέων του ιδιωτικού τομέα σε ένα πλαίσιο στο οποίο οι εθνικές και ευρωπαϊκές δημόσιες αρχές μπορούν να υποστηρίξουν θέματα υψηλής στρατηγικής αξίας. Η δυνατότητα αυτή έχει καταδειχθεί επαρκώς από την επιτυχία των ΚΕ της ENIAC για την έναρξη της εφαρμογής των συστάσεων KET στη νανοηλεκτρονική και από την έναρξη μεγάλης κλίμακας πιλοτικών έργων καινοτομίας από την πρώτη ΚΕ ARTEMIS. Κατά την περίοδο 2008-2012 η συνολική επένδυση των 2,8 δις ευρώ για την έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία πραγματοποιήθηκε από περίπου 2000 συμμετέχοντες εκ των οποίων πάνω από 500 είναι ΜΜΕ.

Οι εν λόγω ΚΕ αφορούν τον ιδιωτικό τομέα, τις εθνικές αρχές και τις ευρωπαϊκές αρχές. Μια σημαντική πρόκληση αυτής της τριμερούς δομής συνίστατο στην ευθυγράμμιση των διαδικασιών και του περιεχομένου με τις προσδοκίες και τις διαδικασίες των συμμετεχόντων κρατών μελών.

Η πρώτη και η δεύτερη ενδιάμεση αξιολόγηση των ΚΕ ARTEMIS και ENIAC συνέστησαν έντονα τη συνέχιση μιας παρόμοιας πρωτοβουλίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020», θεωρώντας ότι δεν υπάρχει οργάνωση ή κράτος μέλος που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μόνο του όλες τις προκλήσεις του εν λόγω τομέα. Ως εκ τούτου, μια συντονισμένη δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο θεωρείται η πλέον κατάλληλη πορεία.

Η εμπειρία με το σημερινό μοντέλο δείχνει ότι ήταν σε θέση να επιτύχει τους στόχους, αν και με μια πιο απότομη καμπύλη μάθησης απ’ ό,τι αναμενόταν, κατά την οποία έπρεπε να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη και ένας πρακτικός τρόπος λειτουργίας.

Εκτός από τις προαναφερθείσες επιτυχίες, υπάρχουν κάποιες παρατηρήσεις που πρέπει να γίνουν στην παρούσα σύνθεση:

· Υπάρχει έλλειψη συγχρονισμού μεταξύ των διαφόρων εθνικών διαδικασιών (τόσο για σύναψη συμβάσεων όσο και τις πληρωμές), δημιουργώντας καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων.

· Η υποχρέωση των συμμετεχόντων να συνάπτουν δύο συμφωνίες επιχορήγησης (ΚΕ και εθνική) με βάση διαφορετικούς κανόνες αποτελεί διοικητική επιβάρυνση.

· Οι διαφορετικοί εθνικοί κανόνες έχουν αντίκτυπο στον τρόπο δημιουργίας των κοινοπραξιών.

· Η αυστηρή εξάρτηση μεταξύ της ΕΕ και των εθνικών δεσμεύσεων (συνεισφορές λόγου που επιβάλλονται από τον κανονισμό KM/ΕΕ 1.8) εμπόδισε την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

· Οι απαιτήσεις του δημοσιονομικού κανονισμού πλαισίου για τους αποκεντρωμένους οργανισμούς έθεσαν σημαντικούς περιορισμούς όσον αφορά τους περιορισμένους πόρους της ΚΕ.

Οι δυσχέρειες αυτές δεν προκάλεσαν καθυστερήσεις, αλλά απαιτήθηκαν συνεχείς προσπάθειες από όλα τα μέρη ώστε να λειτουργήσει το σύστημα. Η μελλοντική πρωτοβουλία θα ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από ένα απλοποιημένο μοντέλο λειτουργίας, σύμφωνα με το γενικό στόχο απλούστευσης στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020». Η πρόταση για τη νέα Κοινή Επιχείρηση περιλαμβάνει διατάξεις που αποσκοπούν στην απλοποίηση και την ευελιξία των επιχειρήσεων.

2.         ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

· Αποτελέσματα των διαβουλεύσεων

Οι εμπλεκόμενοι παράγοντες θεωρούν τις δύο υφιστάμενες κοινές επιχειρήσεις στον τομέα των ΤΠΕ ως υψηλής αξίας. Η δημόσια διαβούλευση έδειξε ότι οι ΚΕ βοήθησαν στην αντιμετώπιση βασικών σημείων συμφόρησης στους αντίστοιχους τομείς και συνέβαλαν στην αύξηση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας.

Οι τρέχουσες ΚΕ ENIAC και ARTEMIS περιλαμβάνουν βιομηχανικούς φορείς (μεγάλες επιχειρήσεις και ΜΜΕ) και την ερευνητική κοινότητα (οργανισμοί έρευνας και διάδοσης της γνώσης) από όλη την Ευρώπη. Τα κράτη μέλη συμμετέχουν άμεσα στις δομές διακυβέρνησης και συνεισφέρουν οικονομικά. Οι βιομηχανικές και ερευνητικές κοινότητες εκπροσωπούνται μέσω των βιομηχανικών ενώσεων AENEAS και ARTEMIS-IA.

Οι διαβουλεύσεις δείχνουν ότι όλοι οι φορείς διαθέτουν κίνητρα και δεσμεύονται έναντι των ΚΤΠ. Σύμφωνα με τη βιομηχανία, οι ΚΤΠ συνέβαλαν στη συγκέντρωση των ενδιαφερομένων και διευκόλυναν τη συνεργασία για την υλοποίηση των στρατηγικών ερευνητικών προγραμμάτων. Οι συγκεντρωμένοι ιδιωτικοί πόροι και τα δημόσια κεφάλαια των ΚΤΠ από τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για τη νέα ΚΤΠ, όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς υποστηρίζουν σθεναρά τους ακόλουθους δύο κύριους στόχους:

· επίτευξη κρίσιμης μάζας με τη συγκέντρωση δημόσιων και ιδιωτικών πόρων, και

· παροχή δημόσιας στήριξης για μεγάλης κλίμακας συστήματα επίδειξης και πιλοτικά προγράμματα.

Θα πρέπει να υποστηριχθεί η συνεργασία όσον αφορά την καινοτομία στην αλυσίδα αξίας σε όλη την Ευρώπη και πιο κοντά στην αγορά. Θα πρέπει να καλύπτεται ο σχεδιασμός πολύπλοκων ηλεκτρονικών συστατικών στοιχείων και συστημάτων καθώς και η ανάπτυξη κατασκευής και τεχνολογίας.

Τα κράτη μέλη επιμένουν για την πιο αποτελεσματική δαπάνη του δημόσιου χρήματος προς το συμφέρον της εθνικής βιομηχανίας και της ερευνητικής κοινότητας. Όλα τα συμμετέχοντα κράτη μέλη αναγνωρίζουν τη σημασία μιας ισχυρής βιομηχανίας ηλεκτρονικών συστατικών στοιχείων και συστημάτων για την εθνική τους οικονομία. Τα κράτη μέλη είναι πρόθυμα να εξετάσουν τη συμμετοχή τους σε ένα τριμερές μοντέλο, όταν το επίπεδο της χρηματοδότησης απαιτεί συγκέντρωση των πόρων και ισχυρότερη εναρμόνιση των στρατηγικών σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ορισμένα κράτη μέλη αναγνωρίζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι συμμετέχοντες, ιδίως μέσω της εφαρμογής των εθνικών κριτηρίων επιλεξιμότητας και της έλλειψης συγχρονισμού και ευθυγράμμισης των όρων σύναψης εθνικών συμβάσεων και χρηματοδότησης. Οι διαφορές στις εθνικές συμφωνίες δημιουργούν διαφορετικές συνθήκες συμμετοχής και οδηγούν σε ανεπάρκειες. Οι δυσκολίες αυτές αναφέρθηκαν από τα ενδιαφερόμενα μέρη σε σχέση με το τριμερές μοντέλο για την ΚΤΠ.

Για τις ΜΜΕ, η ευκολία συμμετοχής είναι υψίστης σημασίας. Υποστηρίζουν θερμά πιο στοχευμένη στήριξη, μια άποψη που συμμερίζονται τα συμμετέχοντα κράτη μέλη.

Η ανάγκη για πολυετείς δημοσιονομικές προοπτικές για τις εργασίες της ΚΕ από τα κράτη μέλη τονίζεται επίσης από πολλούς ενδιαφερομένους.

Κατά τον σχεδιασμό της νέας ΚΤΠ σε ηλεκτρονικά συστατικά στοιχεία και συστήματα ελήφθησαν υπόψη διάφορες γνώμες, αν και ο τρόπος λειτουργίας της ΚΕ ως ενιαίο σημείο πρόσβασης δεν υποστηρίχτηκε εξίσου από όλα τα κράτη μέλη.

· Εκτίμηση επιπτώσεων

Ο προτεινόμενος κανονισμός υποβλήθηκε σε εκτίμηση επιπτώσεων από την Επιτροπή, η οποία επισυνάπτεται στην πρόταση.

3.           ΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

· Συνοπτική παρουσίαση της προτεινόμενης ενέργειας

Η πρόταση αποτελείται από τον κανονισμό του Συμβουλίου για τη σύσταση της κοινής επιχείρησης ECSEL και τον καθορισμό των στόχων, του νομικού καθεστώτος, των κανόνων λειτουργίας και του καταστατικού της για την περίοδο 2014-2024 (έως το 2020 για τον δημοσιονομικό προγραμματισμό). Οι κοινές επιχειρήσεις ENIAC και ARTEMIS συστάθηκαν αντίστοιχα στους τομείς της νανοηλεκτρονικής και των ενσωματωμένων συστημάτων υπολογιστών δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 72/2008 και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 74/2008 της 20ής Δεκεμβρίου 2007. Αυτοί πρόκειται να καταργηθούν με ισχύ από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της νέας ΚΕ.

· Νομική βάση

Η νομική βάση της πρότασης είναι το άρθρο 187 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι κανόνες συμμετοχής και διάδοσης του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» θα έχουν εφαρμογή. Ωστόσο, λόγω ειδικής επιχειρησιακής ανάγκης αυτής της πρωτοβουλίας, είναι αναγκαία παρέκκλιση από τους ανωτέρω κανόνες. Παρόλ’αυτά, η ειδική αυτή παρέκκλιση δεν περιλαμβάνεται στην παρούσα πρόταση στο παρόν στάδιο, ώστε να μην προδικάσει τις διοργανικές συζητήσεις σχετικά με την ενδεδειγμένη νομική βάση/τις διαδικαστικές λεπτομέρειες για την έγκρισή τους, οι οποίες εκκρεμούν ακόμη στο πλαίσιο των νομοθετικών εργασιών που αφορούν την πρόταση της Επιτροπής για κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη θέσπιση των κανόνων συμμετοχής και διάδοσης του «Ορίζοντας 2020» (COM(2011) 0810 - 2011/0399 (COD). Η ειδική παρέκκλιση θα πρέπει να εισαχθεί σε μεταγενέστερο στάδιο ενόψει της έκβασης των εν λόγω συζητήσεων.

Η δυνατότητα εφαρμογής των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων απαιτεί την παρέκκλιση από τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. ... [κανόνες συμμετοχής και διάδοσης του «Ορίζοντας 2020»] όσον αφορά το ενιαίο ποσοστό χρηματοδότησης ανά δράση. Λόγω της συγχρηματοδότησης από τα κράτη μέλη, στη δημόσια ενίσχυση που χορηγήθηκε από την κοινή επιχείρηση εφαρμόζονται οι κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων με τις ειδικές διατάξεις τους σχετικά με τις εντάσεις ενίσχυσης ανάλογα με τον τύπο των συμμετεχόντων και το είδος των δραστηριοτήτων.

· Αρχή της επικουρικότητας

Η αρχή της επικουρικότητας εφαρμόζεται στο μέτρο που η πρόταση δεν εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Ένωσης.

Οι στόχοι της πρότασης δεν μπορούν να επιτευχθούν επαρκώς από τα επιμέρους κράτη μέλη για τους εξής λόγους:

· Οι σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία και η οικονομία της Ευρώπης απαιτούν μια σημαντική επένδυση που αντιπροσωπεύει μια σημαντική προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί από κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά. Συνεπώς, τα επιμέρους κράτη μέλη, ανεξαρτήτως του μεγέθους της οικονομίας τους, διστάζουν να συμμετάσχουν στην έρευνα και στην ανάπτυξη, ή καθυστερούν τις επενδύσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για την περαιτέρω προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και την οικοδόμηση της ικανότητας της Ευρώπης για καινοτομία και ανταγωνιστικότητα. Μέσω του συνδυασμού των πόρων σε περιφερειακό, εθνικό και ενωσιακό επίπεδο, η Ευρώπη μπορεί γρήγορα να αντιδράσει, και να προβλέψει τη ζήτηση, σε σχέση με υψηλές επενδύσεις, όπως αποδεικνύεται από τις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων του 2012 σε σχέση με την ΚΤΠ ENIAC. Η πρόσκληση αυτή υποστήριξε μια σειρά από πιλοτικές γραμμές κατασκευής σε βασικούς τομείς για τις βιομηχανίες της Ευρώπης.

· Η Ευρώπη διαθέτει υψηλής ποιότητας εξειδικευμένη τεχνολογία και βιομηχανικούς συνεργατικούς σχηματισμούς σε μικρο/νανοηλεκτρονικά στοιχεία και έξυπνα και ενσωματωμένα συστήματα. Ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες καινοτομίας απορρέουν σε μεγάλο βαθμό από διεπιστημονικές δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας και από συμμαχίες και συνεργασίες κατά μήκος της αλυσίδας αξίας από την ανάπτυξη ημιαγωγών μέχρι το ενσωματωμένο λογισμικό και τις δικτυακές εφαρμογές. Εάν δεν ξεκινήσει καμία νέα πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κατακερματισμός του τοπίου έρευνας και καινοτομίας θα αυξηθεί στην Ευρώπη. Χωρίς στοχοθετημένο και συνεκτικό πρόγραμμα, η συμβολή της Ευρώπης στα ηλεκτρονικά συστατικά στοιχεία και συστήματα θα αποτελείται από ένα σύνολο διάσπαρτων και μη διαρθρωμένων τοπικών προσπαθειών. Η πρόοδος θα περιοριστεί λόγω έλλειψης συντονισμού των βιομηχανικών στόχων Ε&Α, επικάλυψης των προσπαθειών, περιττής γραφειοκρατίας και μη βέλτιστης αξιοποίησης της περιορισμένης χρηματοδότησης της έρευνας. Ως εκ τούτου, η δράση μεμονωμένων κρατών μελών δεν είναι επαρκής για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία ηλεκτρονικών συστατικών στοιχείων και συστημάτων. Κανένας εθνικός μηχανισμός δεν θα είναι σε θέση να συγκεντρώσει όλη την απαραίτητη τεχνογνωσία και τα οικονομικά μέσα για να αποκτήσει μια ισχυρή θέση στην παγκόσμια ανταγωνιστική αγορά.

Η δράση σε επίπεδο ΕΕ θα επιτύχει καλύτερα τους επιδιωκόμενους στόχους για πολλούς λόγους. Μια ευρωπαϊκή σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα θα αξιοποιήσει τα οικονομικά και τα τεχνικά μέσα που είναι απαραίτητα για τον έλεγχο της πολυπλοκότητας της ραγδαίως εξελισσόμενης καινοτομίας στον τομέα αυτό. Θα συνεπάγεται εστίαση στις ευρωπαϊκές, εθνικές και κλαδικές προτεραιότητες. Θα συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των διακρατικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Η υιοθέτηση ενός απλουστευμένου τρόπου λειτουργίας θα επιτρέψει τη σύναψη συμβάσεων σε λιγότερο χρόνο και θα έχει ως αποτέλεσμα την αποφυγή πρόσθετης γραφειοκρατίας για τους συμμετέχοντες.

Συνεπώς, η πρόταση συνάδει με την αρχή της επικουρικότητας.

· Αρχή της αναλογικότητας

Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, οι διατάξεις του παρόντος κανονισμού δεν υπερβαίνουν τα αναγκαία όρια για την επίτευξη των στόχων του.

Η πρόταση είναι σύμφωνη με την αρχή της αναλογικότητας για τους εξής λόγους: Η προτεινόμενη κοινή επιχείρηση αποτελεί τη μόνη απλή επιλογή που υπερνικά τα εμπόδια και πληροί τις προϋποθέσεις για την επίτευξη των στόχων της δράσης. Πρόκειται για μια δομή που είναι ανθεκτική μακροπρόθεσμα, έχει νομική προσωπικότητα και παρέχει σαφές νομικό πλαίσιο για τη συνεργασία και τη συμμετοχή των παραγόντων που εμπλέκονται στην έρευνα και την καινοτομία, των εθνικών αρχών και της ΕΕ σε μια σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα. Η συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών είναι ύψιστης σημασίας. Δεδομένου ότι η πρωτοβουλία εστιάζει σε βιομηχανικούς στόχους μεγάλης σημασίας για την οικονομική ανταγωνιστικότητα, η συμμετοχή της βιομηχανίας είναι απαραίτητη ώστε να συμβάλλει στη διαμόρφωση των ερευνητικών προτεραιοτήτων και των πολιτικών καινοτομίας. Η συμμετοχή των κρατών μελών είναι απαραίτητη προκειμένου να κινητοποιηθεί η εθνική χρηματοδότηση που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών της δημόσιας έρευνας και καινοτομίας στον τομέα. Τέλος, η ΕΕ πρόκειται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της διαδικασίας ολοκλήρωσης, της εξισορρόπησης των διαφόρων συμφερόντων των εταίρων και της επαρκούς παρακολούθησης της χρήσης της χρηματοδοτικής συνεισφοράς της.

Η προτεινόμενη δράση θα επιτύχει την απαραίτητη ολοκλήρωση σε επίπεδο ΕΕ, παρέχοντας παράλληλα ευελιξία για τη συμμετοχή των επιμέρους κρατών μελών. Η εξουσία λήψης αποφάσεων σχετικά με τη χρήση των εθνικών χρηματοδοτικών συνεισφορών διατηρείται σε εθνικό επίπεδο. Η κοινή επιχείρηση θα συγκροτήσει μια απλοποιημένη δομή για τη λήψη αποφάσεων και τις οικονομικές και διοικητικές λειτουργίες. Θα είναι ιδιαίτερα αποδοτική από οικονομική άποψη, δεδομένου ότι οι διοικητικές δαπάνες της αναμένεται να αντιστοιχούν περίπου στο 3% της συνολικής συνεισφοράς της ΕΕ στις δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας που θα δρομολογηθούν από την κοινή επιχείρηση.

· Επιλογή μέσου

Προτεινόμενη νομική πράξη: Κανονισμός

Άλλα μέσα δεν θα ήταν κατάλληλα για τον ακόλουθο λόγο: η δημιουργία μιας κοινής επιχείρησης στην οποία συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί κανονισμό του Συμβουλίου.

4.           ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Η δημοσιονομική αξιολόγηση την οποία θα συνεισφέρει η ΓΔ CONNECT από τον προϋπολογισμό της για την Πρωτοπορία στις τεχνολογίες γενικής εφαρμογής και στις βιομηχανικές τεχνολογίες αναφέρει μέγιστες δαπάνες της ΕΕ ύψους 1.215.255.000[11] [12] ευρώ (συμπεριλαμβανομένης της ΕΖΕΣ) για τη συνολική διάρκεια ζωής της κοινής επιχείρησης ECSEL (έως το 2024), η οποία θα πρέπει να δεσμευτεί πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2020, όταν ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» ολοκληρωθεί, και θα καταβάλλεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2024.

5.           ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

· Απλούστευση

Προτείνεται ένα απλοποιημένο μοντέλο λειτουργίας για την αντιμετώπιση των πρακτικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι συμμετέχοντες με τις τρέχουσες κοινές επιχειρήσεις, όπως η ποικιλία των εθνικών κανόνων και πρακτικών που οδηγούν σε σημαντικές διαφορές στην αντιμετώπιση μεμονωμένων συμμετεχόντων. Προτείνεται η νέα ΚΕ να μπορεί να ενεργεί για τα κράτη μέλη όσον αφορά την εκτέλεση συμφωνιών/πληρωμών επιχορήγησης αντί των εθνικών διοικήσεων, όπως ακριβώς το πράττει για τη συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό θα επιτρέψει στην ΚΕ να λειτουργήσει ως ενιαίο σημείο πρόσβασης και να διασφαλίσει τον συγχρονισμό της χρηματοδότησης προς όλους τους συμμετέχοντες. Προτείνεται επίσης η εναρμόνιση των δημόσιων ποσοστών χρηματοδότησης (από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους) για όλους τους συμμετέχοντες.

· Ευρωπαϊκό ενδιαφέρον

Η ύπαρξη μιας βιομηχανίας αιχμής ηλεκτρονικών συστατικών στοιχείων και συστημάτων στην Ευρώπη παρουσιάζει σημαντικό ευρωπαϊκό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι θα παρέχει τις τεχνολογίες ηλεκτρονικών ειδών γενικής εφαρμογής που προάγουν την καινοτομία σε ένα πολύ ευρύ φάσμα επιχειρήσεων στο σύνολο της οικονομίας, από την αυτοκινητοβιομηχανία και την αεροδιαστημική έως την ενέργεια, τον υγειονομικό εξοπλισμό, τις οικιακές συσκευές και όλα τα είδη των βιομηχανικών διαδικασιών παραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό, οι στόχοι και το πεδίο εφαρμογής της κοινής επιχείρησης ECSEL θα είναι ακριβείς όσον αφορά την τεχνολογική πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί και τους οικονομικούς στόχους που πρέπει να επιτευχθούν, τα ανοιχτά και δίκαια κριτήρια επιλογής των συμμετεχόντων, τη δέσμευση του κλάδου όσον αφορά τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς και τη σχετική διακυβέρνηση και τους τρόπους υλοποίησης. Οι δημόσιες ενισχύσεις που προβλέπονται για τις δραστηριότητες της κοινής επιχείρησης ECSEL θα βελτιώσουν την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την έρευνα και την καινοτομία στο διεθνές πλαίσιο. Θα ωφελήσουν την πλήρη αλυσίδα αξίας της βιομηχανίας ηλεκτρονικών συστατικών στοιχείων και συστημάτων στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων πολλών ΜΜΕ, αλλά και τους ευρύτερους οικονομικούς φορείς μέσω των παραγωγικών δυνάμεων που δημιουργούνται. Η Επιτροπή μπορεί να θεωρήσει, κατόπιν γνωστοποίησης από το κράτος μέλος ή την ομάδα των ενδιαφερόμενων κρατών μελών, ότι οι πρωτοβουλίες της κοινής επιχείρησης ECSEL μπορούν να χαρακτηριστούν ως σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, υπό τον όρο ότι πληρούν όλες τις σχετικές προϋποθέσεις.

2013/0234 (NLE)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με την κοινή επιχείρηση ECSEL

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 187 και το άρθρο 188 παράγραφος 1,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Έχοντας υπόψη τη γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου[13],

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής[14],

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)       Οι συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα υπό μορφή Κοινών Τεχνολογικών Πρωτοβουλιών προβλέπονταν αρχικά στην απόφαση αριθ. 1982/2006/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με το έβδομο πρόγραμμα πλαίσιο δραστηριοτήτων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (2007-2013)[15].

(2)       Η απόφαση 2006/971/ΕΚ του Συμβουλίου, της 19ης Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με το ειδικό πρόγραμμα «Συνεργασία» για την εκτέλεση του 7ου προγράμματος πλαισίου της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για τις δραστηριότητες έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης (2007-2013)[16] προσδιόρισε συγκεκριμένες συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που πρέπει να υποστηριχθούν, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων-ιδιωτικών εταιρικών σχέσεων στους συγκεκριμένους τομείς των κοινών τεχνολογικών πρωτοβουλιών της ENIAC και της ARTEMIS.

(3)       Η στρατηγική «Ευρώπη 2020»[17] υπογραμμίζει την ανάγκη δημιουργίας ευνοϊκών συνθηκών για τις επενδύσεις στη γνώση και την καινοτομία, ώστε να επιτευχθεί έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη στην Ένωση. Τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και το Συμβούλιο ενέκριναν αυτήν τη στρατηγική.

(4)       Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. [...]/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της [...] 2013 για τη θέσπιση του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» - Πρόγραμμα πλαίσιο για την έρευνα και την καινοτομία (2014-2020)[18] έχει ως στόχο την επίτευξη μεγαλύτερου αντικτύπου στην έρευνα και την καινοτομία συνδυάζοντας το πρόγραμμα πλαίσιο «Ορίζοντας 2020» και πόρους του ιδιωτικού τομέα στις συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα σε καίριους τομείς όπου η έρευνα και η καινοτομία μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη ευρύτερων στόχων της ανταγωνιστικότητας της Ένωσης και στην αντιμετώπιση των κοινωνιακών προκλήσεων. Η συμμετοχή της Ένωσης στις εν λόγω συμπράξεις μπορεί να λάβει τη μορφή χρηματοδοτικών συνεισφορών σε κοινές επιχειρήσεις που συστήνονται βάσει του άρθρου 187 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την απόφαση αριθ. 1982/2006/ΕΚ.

(5)       Σύμφωνα με την απόφαση (ΕΕ) αριθ. [...]/2013 του Συμβουλίου, της [...] 2013, για τη θέσπιση του ειδικού προγράμματος υλοποίησης του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» (2014-2020)[19], περαιτέρω στήριξη θα πρέπει να παρέχεται σε κοινές επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί βάσει της απόφασης αριθ. 1982/2006/ΕΚ υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στην απόφαση (ΕΕ) αριθ. [...]/2013. Η προτεραιότητα βιομηχανικής υπεροχής στοχεύει σε δύο ειδικές γραμμές δραστηριότητας στο πλαίσιο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών: «μικρο/νανοηλεκτρονική» και «μια νέα γενιά συστατικών στοιχείων και συστημάτων, τεχνολογία προηγμένων και έξυπνων ενσωματωμένων συστατικών στοιχείων και συστημάτων». Τα ενσωματωμένα συστήματα υπολογιστών (ARTEMIS) και η νανοηλεκτρονική (ENIAC) θα πρέπει να συνδυαστούν σε ενιαία πρωτοβουλία.

(6)       Η ανακοίνωση της Επιτροπής «Ευρωπαϊκή στρατηγική για βασικές τεχνολογίες γενικής εφαρμογής — γέφυρα για ανάπτυξη και απασχόληση»[20] προσδιορίζει τις βασικές τεχνολογίες γενικής εφαρμογής (εφεξής «ΒΤΓΕ»), οι οποίες περιλαμβάνουν τη μικρο/νανοηλεκτρονική ως απαραίτητη πηγή καινοτομίας. Επί του παρόντος υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ της βασικής παραγωγής γνώσης και της επακόλουθης εμπορευματοποίησής της σε αγαθά και υπηρεσίες. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί, μεταξύ άλλων, μέσω μιας εστιασμένης προσπάθειας όσον αφορά τις πρότυπες γραμμές παραγωγής και τα πρότυπα σχέδια καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων ευρύτερης κλίμακας, για την επίτευξη της επικύρωσης της τεχνολογίας και των προϊόντων υπό βιομηχανικές συνθήκες και τη μεγαλύτερη ενσωμάτωση και αμοιβαία ανταλλαγή γόνιμων στοιχείων μεταξύ των έξι ΒΤΓΕ.

(7)       Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής «Ευρωπαϊκή στρατηγική για τα συστατικά στοιχεία και συστήματα μικρο/νανοηλεκτρονικής», τα συστατικά στοιχεία και συστήματα μικρο/νανοηλεκτρονικής υποστηρίζουν την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα όλων των μεγάλων τομέων της οικονομίας.[21] Η σημασία του τομέα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ενδιαφερόμενα μέρη στην Ένωση απαιτούν επείγουσα δράση ώστε να μην υπάρχει κανένας αδύναμος κρίκος στον τομέα της καινοτομίας στην Ευρώπη και στις αλυσίδες αξίας. Προτείνεται, επομένως, να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός σε επίπεδο Ένωσης για να συνδυάσει και να εστιάσει τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας στον τομέα των ηλεκτρονικών συστατικών στοιχείων και συστημάτων από τα κράτη μέλη, την Ένωση και τον ιδιωτικό τομέα.

(8)       Προκειμένου να ανακτήσουν την ηγετική τους θέση στο οικοσύστημα νανοηλεκτρονικής για την Ευρώπη, οι φορείς της βιομηχανίας και της έρευνας πρότειναν ένα στρατηγικό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας με συνολική επένδυση ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2020, με στόχο την αύξηση των ευρωπαϊκών εσόδων που βασίζονται στη νανοηλεκτρονική κατά περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και τη δημιουργία 250.000 επιπλέον άμεσων και συνεπαγόμενων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη.

(9)       Ο όρος «Ηλεκτρονικά συστατικά στοιχεία και συστήματα» καλύπτει τους τομείς μικρο/νανοηλεκτρονικής, ενσωματωμένων/κυβερνοφυσικών και έξυπνων ολοκληρωμένων συστημάτων και εφαρμογών.

(10)     Η κοινή επιχείρηση ENIAC που συστάθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 72/2008 του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 2007[22] εφάρμοσε με επιτυχία ένα ερευνητικό θεματολόγιο για την ενίσχυση των σχετικών τομέων της νανοηλεκτρονικής στους οποίους η Ευρώπη βελτίωσε την ανταγωνιστικότητά της μέσω της μόχλευσης επενδύσεων σε θέματα προτεραιότητας και μέσω της συμμετοχής ολόκληρου του οικοσυστήματος.

(11)     Η κοινή επιχείρηση ARTEMIS που συστάθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 74/2008 του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 2007 σχετικά με τη σύσταση της «κοινής επιχείρησης ARTEMIS» για την υλοποίηση κοινών τεχνολογικών πρωτοβουλιών στα ενσωματωμένα συστήματα υπολογιστών[23], κατάφερε να αποδείξει τη στρατηγική τοποθέτησή της, η οποία συνδυάζει την καθοδήγηση εκ των άνω προς τα κάτω με τον ορισμό εκ των κάτω προς τα άνω των τεχνικών θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν, προσελκύοντας έργα με άμεσα αποτελέσματα για τη βιομηχανία.

(12)     Οι ενδιάμεσες αξιολογήσεις των κοινών επιχειρήσεων ENIAC και ARTEMIS έχουν δείξει ότι αποτελούν χρήσιμα και προσαρμοσμένα εργαλεία ώστε να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στους αντίστοιχους τομείς τους. Οι ερευνητικοί τομείς που καλύπτονται από τις κοινές επιχειρήσεις ENIAC και ARTEMIS θα πρέπει να εξακολουθήσουν να υποστηρίζονται προκειμένου να βελτιώσουν περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας ηλεκτρονικών συστατικών στοιχείων και συστημάτων στην Ευρώπη και να επικεντρώσουν τις προσπάθειες σε ένα σύνολο στρατηγικών δραστηριοτήτων που έχει συμφωνηθεί από κοινού μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που συμμετέχουν στις πρωτοβουλίες.

(13)     Η συνεχιζόμενη υποστήριξη των ερευνητικών προγραμμάτων για την νανοηλεκτρονική και τα ενσωματωμένα συστήματα υπολογιστών θα πρέπει να αξιοποιήσει την εμπειρία που αποκτήθηκε από τις δραστηριότητες των κοινών επιχειρήσεων ENIAC και ARTEMIS, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων των ενδιάμεσων αξιολογήσεών τους, των προτάσεων των ενδιαφερομένων και της ανάγκης για την επίτευξη αποτελεσματικού συντονισμού και συνέργειας πόρων.

(14)     Υπάρχει αυξημένη συνεργασία μεταξύ των φορέων των ευρωπαϊκών τεχνολογικών βάθρων ARTEMIS, ENIAC και EPoSS (το Ευρωπαϊκό βάθρο τεχνολογίας για την ενσωμάτωση έξυπνων συστημάτων) όπως περιγράφεται στο στρατηγικό θεματολόγιο έρευνας και καινοτομίας υψηλού επιπέδου των κλάδων στοιχείων και συστημάτων ΤΠΕ που δημοσιεύθηκε το 2012. Για την καλύτερη σύλληψη και αξιοποίηση των συνεργειών που προκύπτουν από τις αλληλεπιδράσεις αυτές, είναι απαραίτητο να συσταθεί μια ενιαία κοινή επιχείρηση (εφεξής «κοινή επιχείρηση ECSEL») που καλύπτει τα ηλεκτρονικά συστατικά στοιχεία και συστήματα συμπεριλαμβάνοντας τις προηγούμενες δραστηριότητες των κοινών επιχειρήσεων ENIAC και ARTEMIS και χρησιμοποιώντας μια πιο κατάλληλη για τον συγκεκριμένο σκοπό δομή και κανόνες, προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα και να διασφαλιστεί η απλοποίηση. Για τον σκοπό αυτό, η κοινή επιχείρηση ECSEL θα πρέπει να θεσπίσει δημοσιονομικούς κανόνες ειδικά για τις ανάγκες της, σύμφωνα με το άρθρο 209 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης[24].

(15)     Η εφαρμογή του στρατηγικού θεματολογίου για την έρευνα και την καινοτομία υψηλού επιπέδου που πρότειναν οι παράγοντες της βιομηχανίας βασίζεται σε πολλές πηγές υποστήριξης: εθνικά και διακυβερνητικά προγράμματα, πρόγραμμα πλαίσιο της Ένωσης και κοινή τεχνολογική πρωτοβουλία με τη μορφή σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.

(16)     Η ευρωπαϊκή σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για τα ηλεκτρονικά συστατικά στοιχεία και συστήματα θα συνδυάσει τα οικονομικά και τα τεχνικά μέσα που είναι απαραίτητα για τον έλεγχο της πολυπλοκότητας της ραγδαίως εξελισσόμενης καινοτομίας στον τομέα αυτό. Ως εκ τούτου, τα μέλη της κοινής επιχείρησης ECSEL θα πρέπει να είναι η Ένωση, τα κράτη μέλη και οι συνδεδεμένες χώρες με το πρόγραμμα πλαίσιο «Ορίζοντας 2020» (εφεξής «συνδεδεμένες χώρες») σε εθελοντική βάση και οι ενώσεις ως ιδιωτικά μέλη που εκπροσωπούν τις συστατικές εταιρείες τους και άλλες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ηλεκτρονικών συστατικών στοιχείων και συστημάτων στην Ευρώπη. Η κοινή επιχείρηση ECSEL θα πρέπει να είναι ανοιχτή σε νέα μέλη.

(17)     Η κοινή επιχείρηση ECSEL πρέπει να εξετάζει σαφώς καθορισμένα θέματα που θα βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να χρησιμοποιήσουν τις πλέον καινοτόμες τεχνολογίες ηλεκτρονικών συστατικών στοιχείων και συστημάτων. Μια δομημένη και συντονισμένη χρηματοδοτική στήριξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι απαραίτητη για να συμβάλει στη διατήρηση των ερευνητικών ομάδων και των ευρωπαϊκών βιομηχανιών που κατέχουν ηγετική θέση σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό διεθνές πλαίσιο, στην εξασφάλιση γρήγορης και ευρείας βιομηχανικής εκμετάλλευσης της ηγετικής θέσης όσον αφορά την τεχνολογία σε όλη την Ευρώπη δημιουργώντας σημαντικές παραγωγικές δυνάμεις για την κοινωνία, στην κοινή ανάληψη κινδύνων, στην ένωση των δυνάμεων μέσω της ευθυγράμμισης των στρατηγικών και των επενδύσεων προς την κατεύθυνση ενός κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Η Επιτροπή μπορεί να θεωρήσει, κατόπιν γνωστοποίησης από το κράτος μέλος ή την ομάδα των ενδιαφερόμενων κρατών μελών, ότι οι πρωτοβουλίες της κοινής επιχείρησης ECSEL μπορούν να χαρακτηριστούν ως σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν όλες τις σχετικές προϋποθέσεις.

(18)     Οι ιδιωτικές ενώσεις AENEAS, ARTEMISIA και EPoSS έχουν εκφράσει γραπτώς τη συμφωνία τους για τις δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της κοινής επιχείρησης ECSEL που θα ενταχθούν σε μια δομή καλά προσαρμοσμένη στη φύση της σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα. Είναι σκόπιμο οι ιδιωτικές ενώσεις να αποδεχτούν το καταστατικό που καθορίζεται στο παράρτημα του παρόντος κανονισμού, μέσω μιας επιστολής έγκρισης.

(19)     Για την επίτευξη των στόχων της, η κοινή επιχείρηση ECSEL θα πρέπει να παρέχει οικονομική στήριξη, κυρίως με τη μορφή επιχορηγήσεων στους συμμετέχοντες κατόπιν ανοικτών και ανταγωνιστικών προσκλήσεων υποβολής προτάσεων. Η εν λόγω οικονομική στήριξη πρέπει να στοχεύει σε αποδεδειγμένες δυσλειτουργίες της αγοράς που εμποδίζουν την ανάπτυξη του εν λόγω προγράμματος και πρέπει να έχουν χαρακτήρα κινήτρου, δεδομένου ότι αλλάζει η συμπεριφορά του αποδέκτη.

(20)     Προκειμένου να διατηρηθούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού για όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εσωτερική αγορά, η χρηματοδότηση που παρέχεται από το πρόγραμμα πλαίσιο της Ένωσης θα πρέπει να σχεδιαστεί σύμφωνα με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των δημόσιων δαπανών και η αποφυγή στρεβλώσεων της αγοράς, όπως ο παραγκωνισμός της ιδιωτικής χρηματοδότησης, η δημιουργία αναποτελεσματικών δομών αγοράς ή η διατήρηση αναποτελεσματικών επιχειρήσεων.

(21)     Η συμμετοχή στις έμμεσες δράσεις που χρηματοδοτούνται από την κοινή επιχείρηση ECSEL θα πρέπει να συμμορφώνεται με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. .../2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της ... 2013 για τη θέσπιση των κανόνων συμμετοχής και διάδοσης του προγράμματος «Ορίζοντας 2020 – Πρόγραμμα πλαίσιο για την έρευνα και την καινοτομία (2014-2020)»[25].

(22)     Η χρηματοδοτική συνεισφορά της Ένωσης θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και με τους σχετικούς κανόνες για την έμμεση διαχείριση που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 και στον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1268/2012 της Επιτροπής της 29ης Οκτωβρίου 2012 σχετικά με τους κανόνες εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012[26].

(23)     Οι έλεγχοι των δικαιούχων των κονδυλίων της Ένωσης στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να πραγματοποιούνται κατά τρόπο που να μειώνεται η διοικητική επιβάρυνση, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. [...] / 2013 [πρόγραμμα πλαίσιο «Ορίζοντας 2020»].

(24)     Τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης και των άλλων μελών της κοινής επιχείρησης ECSEL θα πρέπει να προστατεύονται με αναλογικά μέτρα σε όλη τη διάρκεια του κύκλου δαπανών, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης, της ανίχνευσης και της διερεύνησης των παρατυπιών, της ανάκτησης απολεσθέντων, αχρεωστήτως καταβληθέντων ή κακώς χρησιμοποιηθέντων κονδυλίων και, κατά περίπτωση, διοικητικών και οικονομικών κυρώσεων, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012.

(25)     Ο εσωτερικός ελεγκτής της Επιτροπής θα πρέπει να ασκεί επί της κοινής επιχείρησης ECSEL τις ίδιες εξουσίες όπως εκείνες που ασκούνται έναντι της Επιτροπής.

(26)     Σύμφωνα με το άρθρο 287 παράγραφος 1 της Συνθήκης, η ιδρυτική πράξη θεσμικών οργάνων, οργάνων ή οργανισμών που έχουν συσταθεί από την Ένωση μπορεί να αποκλείει την εξέταση των λογαριασμών του συνόλου των εσόδων και των δαπανών των εν λόγω θεσμικών οργάνων, οργάνων ή οργανισμών από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Σύμφωνα με το άρθρο 60 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012, οι λογαριασμοί των οργανισμών σύμφωνα με το άρθρο 209 του εν λόγω κανονισμού θα πρέπει να εξετάζονται από ανεξάρτητο φορέα ελέγχου, ο οποίος πρόκειται να γνωμοδοτήσει, μεταξύ άλλων, σχετικά με την αξιοπιστία των λογαριασμών και τη νομιμότητα και κανονικότητα των υποκείμενων πράξεων. Η αποφυγή της επανάληψης της εξέτασης των λογαριασμών δικαιολογεί το ότι οι λογαριασμοί της κοινής επιχείρησης ECSEL δεν θα πρέπει να υπόκεινται σε έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

(27)     Σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας, όπως ορίζεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι στόχοι της κοινής επιχείρησης ECSEL για την ενίσχυση της βιομηχανικής έρευνας και της καινοτομίας σε ολόκληρη την Ένωση δεν μπορούν να επιτευχθούν επαρκώς από τα κράτη μέλη και μπορούν, συνεπώς, για την αποφυγή της επικάλυψης, τη διατήρηση της κρίσιμης μάζας και τη διασφάλιση ότι η δημόσια χρηματοδότηση χρησιμοποιείται με βέλτιστο τρόπο, να επιτευχθούν καλύτερα από την Ένωση. Ο ανά χείρας κανονισμός περιορίζεται στο ελάχιστο που απαιτείται για την επίτευξη των στόχων αυτών και δεν υπερβαίνει τα αναγκαία προς τούτο όρια.

(28)     Οι κοινές επιχειρήσεις ENIAC και ARTEMIS είχαν συσταθεί για το χρονικό διάστημα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017. Η μετάβαση από τις κοινές επιχειρήσεις ENIAC και ARTEMIS στην κοινή επιχείρηση ECSEL θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί και να συγχρονιστεί με τη μετάβαση από το έβδομο πρόγραμμα πλαίσιο στο πρόγραμμα πλαίσιο «Ορίζοντας 2020» για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη χρήση της διαθέσιμης χρηματοδότησης για την έρευνα. Προς το συμφέρον της ασφάλειας δικαίου και της σαφήνειας, οι κανονισμοί (ΕΚ) αριθ. 72/2008 και αριθ. 74/2008 πρέπει να καταργηθούν και πρέπει να καθοριστούν μεταβατικές διατάξεις.

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1 Σύσταση

1.           Για την υλοποίηση της κοινής τεχνολογικής πρωτοβουλίας «Ηλεκτρονικά συστατικά στοιχεία και συστήματα για την ευρωπαϊκή πρωτοπορία», συστήνεται κοινή επιχείρηση, κατά την έννοια του άρθρου 187 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εφεξής «Κοινή επιχείρηση ECSEL») για μια περίοδο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

2.           Η κοινή επιχείρηση ECSEL αντικαθιστά και διαδέχεται τις κοινές επιχειρήσεις ENIAC και ARTEMIS, όπως συστάθηκαν αρχικά με τους κανονισμούς (ΕΚ) αριθ. 72/2008 και 74/2008.

3.           Η κοινή επιχείρηση ECSEL συνιστά οργανισμό στον οποίο έχει ανατεθεί η εκτέλεση σύμπραξης δημοσίου-ιδιωτικού τομέα σύμφωνα με το άρθρο 209 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012.

4.           Η κοινή επιχείρηση ECSEL έχει νομική προσωπικότητα. Σε κάθε κράτος μέλος έχει την ευρύτερη δυνατή νομική ικανότητα που αναγνωρίζεται στα νομικά πρόσωπα από τις νομοθεσίες των κρατών αυτών. Μπορεί, ιδίως, να αποκτά ή να διαθέτει ακίνητη και κινητή περιουσία και να παρίσταται ενώπιον δικαστηρίου.

5.           Η έδρα της κοινής επιχείρησης ECSEL θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες (Βέλγιο).

6.           Το καταστατικό της κοινής επιχείρησης ECSEL περιλαμβάνεται στο παράρτημα.

Άρθρο 2 Στόχοι

1.           Η κοινή επιχείρηση ECSEL έχει τους ακόλουθους στόχους:

α)      να συμβάλει στην εφαρμογή του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. ... του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ... 2013 σχετικά με τη θέσπιση του προγράμματος πλαισίου «Ορίζοντας 2020» - το πρόγραμμα πλαίσιο για την έρευνα και την καινοτομία (2014-2020) και ιδίως το μέρος ... της απόφασης αριθ. .../2013/ΕΕ του Συμβουλίου, της ... 2013, σχετικά με τη θέσπιση του ειδικού προγράμματος για την υλοποίηση του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» (2014-2020)·

β)      να συμβάλει στην ανάπτυξη μιας ισχυρής και παγκοσμίως ανταγωνιστικής βιομηχανίας ηλεκτρονικών συστατικών στοιχείων και συστημάτων στην Ένωση·

γ)      να διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα ηλεκτρονικών συστατικών στοιχείων και συστημάτων για βασικές αγορές και για την αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων, αποσκοπώντας στη διατήρηση της Ευρώπης στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής ανάπτυξης, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ έρευνας και εκμετάλλευσης, ενισχύοντας τις δυνατότητες καινοτομίας, δημιουργώντας οικονομική ανάπτυξη και αυξάνοντας την απασχόληση στην Ένωση·

δ)      να ευθυγραμμίσει στρατηγικές με τα κράτη μέλη για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και να συμβάλει στην αποτελεσματικότητα της δημόσιας στήριξης με την αποτροπή της άσκοπης αλληλοεπικάλυψης και της αποσπασματικότητας των προσπαθειών και τη διευκόλυνση της συμμετοχής φορέων που ασχολούνται με την έρευνα και την καινοτομία·

ε)      να διατηρήσει και να αυξήσει τη δυνατότητα κατασκευής ημιαγωγών και έξυπνων συστημάτων στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της ηγετικής θέσης στην κατασκευή εξοπλισμού και την επεξεργασία υλικών·

στ)    να διασφαλίσει ηγετική θέση στον τομέα του σχεδιασμού και της μηχανικής συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των ενσωματωμένων τεχνολογιών·

ζ)      να παράσχει πρόσβαση σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς σε διεθνούς επιπέδου υποδομές για τον σχεδιασμό και την κατασκευή ηλεκτρονικών συστατικών στοιχείων και ενσωματωμένων/κυβερνοφυσικών και έξυπνων συστημάτων·

η)      να δημιουργήσει ένα δυναμικό οικοσύστημα το οποίο θα περιλαμβάνει μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), θα ενισχύει τους υφιστάμενους συνεργατικούς σχηματισμούς και θα προωθεί τη δημιουργία νέων συνεργατικών σχηματισμών σε πολλά υποσχόμενους νέους τομείς.

2.           Το αντικείμενο εργασιών της κοινής επιχείρησης ECSEL θα βασιστεί στα αποτελέσματα των κοινών επιχειρήσεων ENIAC και ARTEMIS και του Ευρωπαϊκού βάθρου τεχνολογίας EPoSS. Θα προωθήσει νέες εξελίξεις και συνέργειες στους εξής τομείς:

α)      τεχνολογίες σχεδιασμού, επεξεργασία και ενσωμάτωση, εξοπλισμός, υλικά και κατασκευή για την μικρο/νανοηλεκτρονική, αποσκοπώντας παράλληλα στη μικρογράφηση, τη διαφοροποίηση και την ενσωμάτωση ετερογενών στοιχείων·

β)      διαδικασίες, μέθοδοι, εργαλεία και πλατφόρμες, σχέδια και αρχιτεκτονικές αναφοράς για ενσωματωμένα/κυβερνοφυσικά συστήματα έντασης λογισμικού και/ή ελέγχου, τα οποία εξασφαλίζουν απρόσκοπτη συνδεσιμότητα και διαλειτουργικότητα, λειτουργική ασφάλεια, υψηλή διαθεσιμότητα και ασφάλεια επαγγελματικών και καταναλωτικών εφαρμογών, καθώς και συναφείς υπηρεσίες·

γ)      διεπιστημονικές προσεγγίσεις των έξυπνων συστημάτων, οι οποίες υποστηρίζονται από εξελίξεις στον ολιστικό σχεδιασμό και την προηγμένη παραγωγή για την κατασκευή αυτοδύναμων και ευπροσάρμοστων έξυπνων συστημάτων με εξελιγμένες διασυνδέσεις και περίπλοκες λειτουργίες οι οποίες βασίζονται, π.χ. στην απρόσκοπτη ενσωμάτωση δυνατοτήτων ανίχνευσης, ενεργοποίησης, επεξεργασίας, παροχής ενέργειας και δικτύωσης.

Άρθρο 3 Χρηματοδοτική συνεισφορά της Ένωσης

1.           Η ανώτατη συνεισφορά της Ένωσης στην κοινή επιχείρηση ECSEL, συμπεριλαμβανομένων των πιστώσεων ΕΖΕΣ, για την κάλυψη των διοικητικών και λειτουργικών δαπανών ανέρχεται σε ... 1.215.255.000 ευρώ. Η συνεισφορά καταβάλλεται από τις πιστώσεις του γενικού προϋπολογισμού της Ένωσης που διατίθενται για το ειδικό πρόγραμμα υλοποίησης του προγράμματος πλαισίου «Ορίζοντας 2020» (2014-2020). Η εκτέλεση του προϋπολογισμού σε σχέση με τη συνεισφορά της Ένωσης θα ανατεθεί στην κοινή επιχείρηση ECSEL που λειτουργεί ως οργανισμός όπως αναφέρεται στο άρθρο 209 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 σύμφωνα με το άρθρο 58 παράγραφος 1 στοιχείο γ σημείο iv ,και τα άρθρα 60 και 61 του κανονισμού αυτού.

2.           Οι διακανονισμοί για τη χρηματοδοτική συνεισφορά της Ένωσης καθορίζονται σε συμφωνία ανάθεσης αρμοδιοτήτων και σε συμφωνίες ετήσιας μεταφοράς πόρων που συνάπτονται μεταξύ της Επιτροπής, για λογαριασμό της Ένωσης και της κοινής επιχείρησης ECSEL.

3.           Η συμφωνία ανάθεσης αρμοδιοτήτων που αναφέρεται στην παράγραφο 2 αφορά τα στοιχεία που καθορίζονται στο άρθρο 58 παράγραφος 3 και στα άρθρα 60 και 61 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 και στο άρθρο 40 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1268/2012 της Επιτροπής, καθώς και, μεταξύ άλλων, τα εξής:

α)      τις απαιτήσεις για τη συνεισφορά της κοινής επιχείρησης ECSEL όσον αφορά τους σχετικούς δείκτες επιδόσεων που αναφέρονται στο παράρτημα ΙΙ της απόφασης αριθ. .../ΕΕ [ειδικό πρόγραμμα υλοποίησης του προγράμματος πλαισίου «Ορίζοντας 2020»]·

β)      τις απαιτήσεις για τη συνεισφορά της κοινής επιχείρησης ECSEL στο πλαίσιο της παρακολούθησης που αναφέρεται στο παράρτημα ΙΙΙ της απόφασης αριθ. .../ΕΕ [ειδικό πρόγραμμα υλοποίησης του προγράμματος πλαισίου «Ορίζοντας 2020»]·

γ)      τους ειδικούς δείκτες επιδόσεων που σχετίζονται με τη λειτουργία της κοινής επιχείρησης ECSEL·

δ)      τις ρυθμίσεις σχετικά με την παροχή των αναγκαίων δεδομένων, ώστε να διασφαλίζεται ότι η Επιτροπή είναι σε θέση να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της όσον αφορά τη διάδοση και την υποβολή εκθέσεων, όπως αναφέρεται στο άρθρο 22 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. .../2013 [πρόγραμμα πλαίσιο «Ορίζοντας 2020»]·

ε)      τη χρήση και τις μεταβολές στους ανθρώπινους πόρους, ιδίως τις προσλήψεις ανά ομάδα καθηκόντων, βαθμό και κατηγορία, τις ανακατατάξεις υπαλλήλων και τυχόν τροποποιήσεις στον αριθμό των μελών του προσωπικού.

Άρθρο 4 Συνεισφορές μελών εκτός της Ένωσης

1.           Τα κράτη μέλη της ECSEL καταβάλλουν χρηματοδοτική συνεισφορά ως προς τις λειτουργικές δαπάνες της κοινής επιχείρησης ECSEL ύψους τουλάχιστον 1.200.000.000 ευρώ για την περίοδο που ορίζεται στο άρθρο 1.

2.           Τα ιδιωτικά μέλη καταβάλλουν ή μεριμνούν ώστε οι οντότητες που τα απαρτίζουν να καταβάλουν στην κοινή επιχείρηση ECSEL συνεισφορές ύψους τουλάχιστον 1.700.000.000 ευρώ για την περίοδο που ορίζεται στο άρθρο 1.

3.           Οι συνεισφορές που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2 συνίστανται σε συνεισφορές προς την κοινή επιχείρηση ECSEL όπως προβλέπεται στο άρθρο 16 παράγραφος 2 και στο άρθρο 16 παράγραφος 3 στοιχεία β) και γ) του καταστατικού.

4.           Τα άλλα μέλη της κοινής επιχείρησης ECSEL πλην της Ένωσης υποβάλλουν στο διοικητικό συμβούλιο έως τις 31 Ιανουαρίου κάθε έτους έκθεση σχετικά με την αξία των προβλεπόμενων στις παραγράφους 1 και 2 συνεισφορών που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια καθενός από τα προηγούμενα οικονομικά έτη..

5.           Για τους σκοπούς της αποτίμησης των συνεισφορών που αναφέρονται στο άρθρο 16 παράγραφος 3 στοιχείο γ) του καταστατικού, οι δαπάνες προσδιορίζονται σύμφωνα με τις συνήθεις πρακτικές καταλογισμού κόστους των οικείων οντοτήτων, τα εφαρμοστέα λογιστικά πρότυπα της χώρας εγκατάστασης της εκάστοτε οντότητας και τα ισχύοντα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα/Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς. Οι δαπάνες πιστοποιούνται από ανεξάρτητο εξωτερικό ελεγκτή που διορίζεται από την οικεία οντότητα. Η αποτίμηση των συνεισφορών επαληθεύεται από την κοινή επιχείρηση ECSEL. Σε περίπτωση που εξακολουθούν να υφίστανται αβεβαιότητες, μπορεί να πραγματοποιηθεί σχετικός έλεγχος από την κοινή επιχείρηση ECSEL.

6.           Η Επιτροπή μπορεί να λάβει διορθωτικά μέτρα και ενδεχομένως να καταγγείλει, να μειώσει αναλογικά ή να αναστείλει τη χρηματοδοτική συνεισφορά της Ένωσης στην κοινή επιχείρηση ECSEL ή να κινήσει τη διαδικασία διάλυσης που αναφέρεται στο άρθρο 26 παράγραφος 2 του καταστατικού εφόσον τα αντίστοιχα μέλη ή οι οντότητες που τα απαρτίζουν δεν καταβάλουν καθόλου, καταβάλουν μόνο εν μέρει ή καταβάλουν καθυστερημένα τις συνεισφορές που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2.

Άρθρο 5 Δημοσιονομικοί κανόνες

Η κοινή επιχείρηση ECSEL θεσπίζει τους ειδικούς δημοσιονομικούς κανόνες της σύμφωνα με το άρθρο 209 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 και τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. … [κατ’εξουσιοδότηση κανονισμός σχετικά με τον πρότυπο δημοσιονομικό κανονισμό για τις ΣΔΙΤ].

Άρθρο 6 Προσωπικό

1.           Ο κανονισμός υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το καθεστώς που εφαρμόζεται επί του λοιπού προσωπικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ορίζονται από τον κανονισμό (ΕΟΚ, Ευρατόμ, ΕΚΑΧ) αριθ. 259/68[27] του Συμβουλίου και οι κανόνες που εγκρίθηκαν με συμφωνία μεταξύ των οργάνων της Ένωσης για την υλοποίηση των εν λόγω πράξεων ισχύουν για το προσωπικό που απασχολείται από την κοινή επιχείρηση ECSEL.

2.           Όσον αφορά το προσωπικό της κοινής επιχείρησης ECSEL, το διοικητικό συμβούλιο ασκεί τις εξουσίες που ανατίθενται από τον κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων στην αρμόδια για τους διορισμούς αρχή και από το καθεστώς που εφαρμόζεται επί του λοιπού προσωπικού στην αρχή που είναι εξουσιοδοτημένη να συνάπτει συμβάσεις (εφεξής «οι εξουσίες της αρμόδιας για τους διορισμούς αρχής»).

Το διοικητικό συμβούλιο εκδίδει, σύμφωνα με το άρθρο 110 του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων, απόφαση βάσει του άρθρου 2 παράγραφος 1 του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων και του άρθρου 6 του καθεστώτος που εφαρμόζεται επί του λοιπού προσωπικού για την ανάθεση των σχετικών εξουσιών της αρμόδιας επί των διορισμών αρχής στον εκτελεστικό διευθυντή και τον καθορισμό των προϋποθέσεων υπό τις οποίες μπορεί να ανασταλεί η εν λόγω ανάθεση αρμοδιοτήτων. Ο εκτελεστικός διευθυντής έχει το δικαίωμα να μεταβιβάζει περαιτέρω τις αρμοδιότητές του.

Σε εξαιρετικές περιστάσεις, το διοικητικό συμβούλιο δύναται να αναστείλει προσωρινά την ανάθεση στον εκτελεστικό διευθυντή των αρμοδιοτήτων που ανήκουν στην αρμόδια για τους διορισμούς αρχή και των αρμοδιοτήτων που ο τελευταίος μεταβίβασε περαιτέρω και να τις ασκήσει το ίδιο ή να τις αναθέσει σε ένα από τα μέλη του ή σε ένα μέλος του προσωπικού της κοινής επιχείρησης ECSEL εκτός του εκτελεστικού διευθυντή.

3.           Το διοικητικό συμβούλιο θεσπίζει κατάλληλους εκτελεστικούς κανόνες του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης και του καθεστώτος που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό, σύμφωνα με το άρθρο 110 του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης.

4.           Ο αριθμός των υπαλλήλων καθορίζεται στον πίνακα προσωπικού της κοινής επιχείρησης ECSEL, όπου αναγράφεται ο αριθμός των προσωρινών θέσεων ανά ομάδα καθηκόντων και ανά βαθμό, καθώς και ο αριθμός των συμβασιούχων υπαλλήλων εκπεφρασμένος σε ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης, σύμφωνα με τον ετήσιο προϋπολογισμό της.

5.           Το προσωπικό της κοινής επιχείρησης ECSEL απαρτίζεται από έκτακτους και συμβασιούχους υπαλλήλους.

6.           Όλες οι δαπάνες που αφορούν το προσωπικό βαρύνουν την κοινή επιχείρηση ECSEL.

Άρθρο 7 Αποσπασμένοι εθνικοί εμπειρογνώμονες και ασκούμενοι

1.           Η κοινή επιχείρηση ECSEL δύναται να χρησιμοποιήσει αποσπασμένους εθνικούς εμπειρογνώμονες και ασκούμενους οι οποίοι δεν απασχολούνται από την κοινή επιχείρηση ECSEL. Ο αριθμός των αποσπασμένων εθνικών εμπειρογνωμόνων εκπεφρασμένος σε ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης προστίθεται στο ανθρώπινο δυναμικό, όπως αναφέρεται στο άρθρο 6 παράγραφος 4 σύμφωνα με τον ετήσιο προϋπολογισμό.

2.           Το διοικητικό συμβούλιο εκδίδει απόφαση για τον καθορισμό κανόνων σχετικά με την απόσπαση εθνικών εμπειρογνωμόνων στην κοινή επιχείρηση ECSEL και τη χρήση ασκουμένων.

Άρθρο 8 Προνόμια και ασυλίες

Στην κοινή επιχείρηση ECSEL και στο προσωπικό της εφαρμόζεται το πρωτόκολλο περί προνομίων και ασυλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 9 Ευθύνη της κοινής επιχείρησης ECSEL

1.           Η συμβατική ευθύνη της κοινής επιχείρησης ECSEL διέπεται από τις σχετικές συμβατικές διατάξεις και από το δίκαιο που εφαρμόζεται στην εκάστοτε συμφωνία, απόφαση ή σύμβαση.

2.           Σε περίπτωση εξωσυμβατικής ευθύνης, η κοινή επιχείρηση ECSEL αποκαθιστά, σύμφωνα με τις κοινές γενικές αρχές των νομοθεσιών των κρατών μελών, τυχόν ζημίες που προκαλεί το προσωπικό της κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.

3.           Τυχόν πληρωμές εκ μέρους της κοινής επιχείρησης ECSEL συνεπεία της αναφερόμενης στις παραγράφους 1 και 2 ευθύνης, καθώς και τα εξ αυτής έξοδα και δαπάνες, θεωρούνται ως δαπάνες της κοινής επιχείρησης ECSEL και καλύπτονται από τους πόρους της κοινής επιχείρησης ECSEL.

4.           Η κοινή επιχείρηση ECSEL είναι η μόνη υπεύθυνη για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της.

Article 10 Αρμοδιότητα του Δικαστηρίου και εφαρμοστέο δίκαιο

1.           Το Δικαστήριο είναι αρμόδιο να αποφαίνεται υπό τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στη Συνθήκη καθώς και στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α)      σε τυχόν διαφορά μεταξύ των μελών της κοινής επιχείρησης ECSEL, η οποία σχετίζεται με το αντικείμενο του παρόντος κανονισμού·

β)      δυνάμει ρήτρας διαιτησίας που περιλαμβάνεται σε συμφωνίες, αποφάσεις και συμβάσεις που συνάπτονται από την κοινή επιχείρηση ECSEL·

γ)      επί διαφορών που αφορούν την αποζημίωση για βλάβες που προκαλούν οι υπάλληλοι της κοινής επιχείρησης ECSEL κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους·

δ)      σε τυχόν διαφορά μεταξύ της κοινής επιχείρησης ECSEL και του προσωπικού της, στο πλαίσιο και υπό τις προϋποθέσεις που ορίζονται στον κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων και στο καθεστώς που εφαρμόζεται επί του λοιπού προσωπικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2.           Για οποιοδήποτε θέμα σχετίζεται με συνδεδεμένη χώρα ισχύουν οι ειδικές διατάξεις των σχετικών συμφωνιών..

3.           Για οποιοδήποτε θέμα που δεν καλύπτεται από τον παρόντα κανονισμό ή από το δίκαιο της Ένωσης εφαρμόζεται το δίκαιο του κράτους στο οποίο βρίσκεται η έδρα της κοινής επιχείρησης ECSEL.

Άρθρο 11 Αξιολόγηση

1.           Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017 η Επιτροπή θα διενεργήσει ενδιάμεση αξιολόγηση της κοινής επιχείρησης ECSEL, με την οποία θα εκτιμηθεί ιδίως το επίπεδο συμμετοχής και συμβολής στις έμμεσες δράσεις, τόσο από τα ιδιωτικά μέλη και τις οντότητες που τα απαρτίζουν, όπως επίσης και από άλλες νομικές οντότητες. Έως τις 30 Ιουνίου 2018 η Επιτροπή θα ανακοινώσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο τα συμπεράσματα της αξιολόγησης, συνοδευόμενα από τις παρατηρήσεις της.

2.           Βάσει των συμπερασμάτων της ενδιάμεσης αξιολόγησης που αναφέρεται στην παράγραφο 1, η Επιτροπή δύναται να ενεργήσει σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 6 ή να λάβει οποιοδήποτε άλλο κατάλληλο μέτρο.

3.           Εντός έξι μηνών από τη διάλυση της κοινής επιχείρησης ECSEL, αλλά όχι αργότερα από δύο έτη μετά την ενεργοποίηση της διαδικασίας διάλυσης που αναφέρεται στο άρθρο 26 του καταστατικού, η Επιτροπή διενεργεί τελική αξιολόγηση της κοινής επιχείρησης ECSEL. Τα αποτελέσματα της τελικής αξιολόγησης υποβάλλονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Άρθρο 12 Απαλλαγή

1.           Η απαλλαγή από την εκτέλεση του προϋπολογισμού όσον αφορά τη συνεισφορά της Ένωσης στην κοινή επιχείρηση ECSEL αποτελεί μέρος της απαλλαγής που χορηγείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατόπιν σύστασης του Συμβουλίου, στην Επιτροπή, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 319 της Συνθήκης.

2.           Η κοινή επιχείρηση ECSEL συνεργάζεται πλήρως με τα όργανα που συμμετέχουν στη διαδικασία απαλλαγής και παρέχει κάθε απαραίτητη επιπλέον πληροφορία. Στο πλαίσιο αυτό, δύναται να ζητηθεί η εκπροσώπηση σε συναντήσεις με τα όργανα και τους οργανισμούς και η παροχή βοήθειας στον κύριο διατάκτη της Επιτροπής.

Άρθρο 13 Εκ των υστέρων έλεγχοι

1.           Οι εκ των υστέρων έλεγχοι των δαπανών για τις έμμεσες δράσεις διενεργούνται από την κοινή επιχείρηση ECSEL σύμφωνα με το άρθρο 23 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. ... [το πρόγραμμα πλαίσιο «Ορίζοντας 2020»] ως μέρος των έμμεσων δράσεων του προγράμματος πλαισίου «Ορίζοντας 2020».

2.           Για τη διασφάλιση συνοχής, η Επιτροπή δύναται να αποφασίσει τη διενέργεια των ελέγχων που αναφέρονται στην παράγραφο 1.

Άρθρο 14 Προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης

1.           Με την επιφύλαξη του άρθρου 22 παράγραφος 4 του καταστατικού, η κοινή επιχείρηση ECSEL παραχωρεί στο προσωπικό της Επιτροπής και σε άλλα πρόσωπα εξουσιοδοτημένα από αυτήν, καθώς και στο Ελεγκτικό Συνέδριο, πρόσβαση σε όλους τους χώρους και τις εγκαταστάσεις της και σε όλες τις πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών σε ηλεκτρονική μορφή, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διενέργεια των ελέγχων τους.

2.           Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) δύναται να διενεργήσει έρευνες, συμπεριλαμβανομένων επιτόπιων ελέγχων και επιθεωρήσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις και τις διαδικασίες του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1073/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Μαΐου 1999, σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF)[28] και του κανονισμού (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 του Συμβουλίου, της 11ης Νοεμβρίου 1996, σχετικά με τους ελέγχους και εξακριβώσεις που διεξάγει επιτοπίως η Επιτροπή με σκοπό την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από απάτες και λοιπές παρατυπίες[29], ώστε να διαπιστώσει εάν έχει υπάρξει απάτη, διαφθορά ή άλλη παράνομη δραστηριότητα που επηρεάζει τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης σε σχέση με επιχορήγηση ή σύμβαση χρηματοδοτούμενη από τον παρόντα κανονισμό.

3.           Με την επιφύλαξη των παραγράφων 1 και 2, στις συμφωνίες, αποφάσεις και συμβάσεις που απορρέουν από την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, περιέχονται διατάξεις που εξουσιοδοτούν ρητά την Επιτροπή, την κοινή επιχείρηση ECSEL, το Ελεγκτικό Συνέδριο και την OLAF να διενεργούν αυτούς τους λογιστικούς ελέγχους και έρευνες σύμφωνα με τις αντίστοιχες αρμοδιότητές τους.

4.           Η κοινή επιχείρηση ECSEL εξασφαλίζει ότι τα οικονομικά συμφέροντα των μελών της προστατεύονται επαρκώς, μέσω της διεξαγωγής ή ανάθεσης κατάλληλων εσωτερικών και εξωτερικών ελέγχων.

5.           Η κοινή επιχείρηση ECSEL προσχωρεί στη διοργανική συμφωνία, της 25ης Μαΐου 1999, μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής σχετικά με τις εσωτερικές έρευνες που πραγματοποιούνται από την OLAF[30]. Η κοινή επιχείρηση ECSEL θεσπίζει τα απαραίτητα μέτρα για τη διευκόλυνση των εσωτερικών ερευνών που διεξάγει η OLAF.

Άρθρο 15 Τήρηση του απορρήτου

Με την επιφύλαξη του άρθρου 16, η κοινή επιχείρηση ECSEL εξασφαλίζει την προστασία των ευαίσθητων πληροφοριών, η κοινολόγηση των οποίων θα μπορούσε να βλάψει τα συμφέροντα των μελών της ή των συμμετεχόντων σε δραστηριότητες της κοινής επιχείρησης ECSEL.

Article 16 Transparency

1.           Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1049/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2001, για την πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής[31] εφαρμόζεται στα έγγραφα που έχει στην κατοχή της η κοινή επιχείρηση ECSEL.

2.           Το διοικητικό συμβούλιο της κοινής επιχείρησης ECSEL δύναται να θεσπίζει τις πρακτικές ρυθμίσεις για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1049/2001.

3.           Με την επιφύλαξη του άρθρου 10 οι αποφάσεις που λαμβάνει η κοινή επιχείρηση ECSEL δυνάμει του άρθρου 8 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1049/2001 δύνανται να αποτελέσουν αντικείμενο καταγγελίας στον Διαμεσολαβητή σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στο άρθρο 228 της Συνθήκης.

Άρθρο 17 Κανόνες συμμετοχής και διάδοσης

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. ... [κανόνες συμμετοχής και διάδοσης στο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020»] εφαρμόζεται στις δράσεις που χρηματοδοτούνται από την κοινή επιχείρηση ECSEL. Σύμφωνα με τον εν λόγω κανονισμό, η κοινή επιχείρηση ECSEL θεωρείται χρηματοδοτικός φορέας και παρέχει χρηματοδοτική στήριξη σε έμμεσες δράσεις, όπως ορίζεται στο άρθρο 1 στοιχείο α) του καταστατικού.

Άρθρο 18 Στήριξη από τη φιλοξενούσα χώρα

Μεταξύ της κοινής επιχείρησης ECSEL και του κράτους στο οποίο εδρεύει μπορεί να συναφθεί διοικητική συμφωνία όσον αφορά τα προνόμια και τις ασυλίες και τη λοιπή στήριξη που πρέπει να προσφέρει το εν λόγω κράτος στην κοινή επιχείρηση ECSEL.

Άρθρο 19 Κατάργηση και μεταβατικές διατάξεις

1.           Οι κανονισμοί (ΕΚ) αριθ. 72/2008 και (ΕΚ) αριθ. 74/2008 καταργούνται με ισχύ από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού.

2.           Με την επιφύλαξη της παραγράφου 1, δράσεις που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 72/2008 και (ΕΚ) αριθ. 74/2008 συμπεριλαμβανομένων των ετήσιων προγραμμάτων υλοποίησης που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο των κανονισμών αυτών, θα συνεχίσουν να διέπονται από τους εν λόγω κανονισμούς μέχρι την ολοκλήρωσή τους.

3.           Επιπλέον των συνεισφορών που αναφέρθηκαν στο άρθρο 3 παράγραφος 1 και στο άρθρο 4 παράγραφος 2, θα εκταμιευθούν οι ακόλουθες συνεισφορές για τις διοικητικές δαπάνες της κοινής επιχείρησης ECSEL κατά την περίοδο 2014-2017 για την ολοκλήρωση των δράσεων που εγκαινιάστηκαν στο πλαίσιο των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 72/2008 και (ΕΚ) αριθ. 74/2008: ποσό 2.050.000 από την Ένωση, ποσό 1.430.000 από την ένωση AENEAS και ποσό 975.000 από την ένωση ARTEMISIA.

Η ενδιάμεση αξιολόγηση που αναφέρεται στο άρθρο 11 παράγραφος 1 περιλαμβάνει μια τελική αξιολόγηση των κοινών επιχειρήσεων ENIAC και ARTEMIS, σύμφωνα με τους κανονισμούς (ΕΚ) 72/2008 και 74/2008.

4.           Ο εκτελεστικός διευθυντής που διορίζεται βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 72/2008, για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα της θητείας του, θα αναλαμβάνει τα καθήκοντα εκτελεστικού διευθυντή της κοινής επιχείρησης ECSEL όπως προβλέπεται στον παρόντα κανονισμό, με ισχύ από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού. Οι άλλοι όροι της σύμβασης του εκτελεστικού διευθυντή παραμένουν αμετάβλητοι.

5.           Εάν ο εκτελεστικός διευθυντής που έχει διοριστεί βάσει της παραγράφου 4, ήταν στην πρώτη του/της θητεία, θα διοριστεί για την υπολειπόμενη χρονική περίοδο της θητείας με δυνατότητα παράτασής της έως και 4 έτη σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 4 του καταστατικού. Εάν ο εκτελεστικός διευθυντής που έχει διοριστεί σύμφωνα με την παράγραφο 4 ήταν στη δεύτερη θητεία του/της, δεν υπάρχει δυνατότητα παράτασης. Ο εκτελεστικός διευθυντής του οποίου η θητεία έχει παραταθεί δεν επιτρέπεται να συμμετάσχει σε άλλη διαδικασία επιλογής για την ίδια θέση στο τέλος της συνολικής περιόδου.

6.           Η σύμβαση εργασίας του εκτελεστικού διευθυντή που διορίζεται βάσει του κανονισμού (ΕΚ) 74/2008 λήγει πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού.

7.           Με την επιφύλαξη των παραγράφων 4 και 5, ο παρών κανονισμός δεν θίγει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του προσωπικού που προσλαμβάνεται σύμφωνα με τους κανονισμούς (ΕΚ) αριθ. 72/2008 και 74/2008. Οι συμβάσεις τους μπορούν να ανανεωθούν στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού σύμφωνα με τον κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης και το καθεστώς που εφαρμόζεται επί του λοιπού προσωπικού και σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της κοινής επιχείρησης ECSEL.

8.           Ο εκτελεστικός διευθυντής της κοινής επιχείρησης ECSEL συγκαλεί την πρώτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου και του συμβουλίου των δημόσιων αρχών.

9.           Εκτός αν έχει συμφωνηθεί άλλως μεταξύ των μελών της κοινής επιχείρησης ENIAC και της κοινής επιχείρησης ARTEMIS σύμφωνα με τους κανονισμούς (ΕΚ) αριθ. 72/2008 και (ΕΚ) αριθ. 74/2008, όλα τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων ενεργητικού, χρεών ή υποχρεώσεων των μελών των κοινών επιχειρήσεων σύμφωνα με τους εν λόγω κανονισμούς μεταβιβάζονται στα μέλη της κοινής επιχείρησης ECSEL σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό.

10.         Τυχόν μη χρησιμοποιηθείσες πιστώσεις στο πλαίσιο των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 72/2008 και 74/2008 μεταφέρονται στην κοινή επιχείρηση ECSEL. Τυχόν ποσό που οφείλεται από την ένωση AENEAS και την ένωση ARTEMISIA για τις διοικητικές πιστώσεις προς τις κοινές επιχειρήσεις ENIAC και ARTEMIS κατά την περίοδο 2008-2013 μεταβιβάζεται στην κοινή επιχείρηση σύμφωνα με ρυθμίσεις που θα συμφωνηθούν με την Επιτροπή.

Άρθρο 20 Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες,

                                                                       Για το Συμβούλιο

                                                                       Ο Πρόεδρος

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ECSEL

1 - Καθήκοντα

Η κοινή επιχείρηση ECSEL επιφορτίζεται με τα ακόλουθα καθήκοντα:

α)           να στηρίζει οικονομικά τις έμμεσες δράσεις για την έρευνα και την καινοτομία, ιδίως με τη μορφή επιχορηγήσεων·

β)           να διασφαλίζει τη βιώσιμη διαχείριση της κοινής επιχείρησης ECSEL·

γ)           να αναπτύσσει στενή συνεργασία και να διασφαλίζει τον συντονισμό με ευρωπαϊκές (ιδίως το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020»), εθνικές και διακρατικές δραστηριότητες, οργανισμούς και ενδιαφερόμενους φορείς, που στοχεύουν στην ενίσχυση ενός εύφορου περιβάλλοντος για την καινοτομία στην Ευρώπη, δημιουργώντας συνέργειες και βελτιώνοντας την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας και καινοτομίας στο πεδίο των ηλεκτρονικών συστατικών στοιχείων και συστημάτων·

δ)           να καθορίζει και να επιφέρει οποιαδήποτε απαιτούμενη προσαρμογή στον πολυετή στρατηγικό σχεδιασμό·

ε)           να εκπονεί και να εφαρμόζει προγράμματα εργασίας για την εκτέλεση του πολυετούς στρατηγικού σχεδιασμού·

στ)         να δρομολογεί προσκλήσεις υποβολής προσφορών, να αξιολογεί προτάσεις και να χορηγεί χρηματοδότηση σε έμμεσες δράσεις εντός των ορίων των διαθέσιμων πόρων·

ζ)           να δημοσιεύει πληροφορίες σχετικά με τις έμμεσες δράσεις·

η)           να παρακολουθεί την εφαρμογή των έμμεσων δράσεων και να διαχειρίζεται τις συμφωνίες ή αποφάσεις επιχορήγησης·

θ)           να παρακολουθεί τη γενική πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων της κοινής επιχείρησης ECSEL·

ι)            να αναλαμβάνει δραστηριότητες πληροφόρησης, επικοινωνίας, εκμετάλλευσης και διάδοσης εφαρμόζοντας κατ’ αναλογία τις διατάξεις του άρθρου 22 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. .../2013 [το πρόγραμμα πλαίσιο «Ορίζοντας 2020»]·

ια)          να διεξάγει κάθε άλλη δραστηριότητα που είναι απαραίτητη για την επίτευξη των όσων προβλέπονται στο άρθρο 2.

2 - Μέλη

1.           Τα μέλη της κοινής επιχείρησης ECSEL είναι τα εξής:

α)      η Ένωση, εκπροσωπούμενη από την Επιτροπή,

β)      [Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακική Δημοκρατία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία , Ηνωμένο Βασίλειο] και

γ)      μετά την αποδοχή του εν λόγω καταστατικού μέσω υποστηρικτικής επιστολής, [η ένωση AENEAS, ένωση κατά το γαλλικό δίκαιο (αριθ. καταχώρισης 20070039) με έδρα το Παρίσι (Γαλλία)· η ένωση ARTEMISIA, ένωση κατά το ολλανδικό δίκαιο (αριθ. καταχώρισης 17201341) με έδρα το Eindhoven (Κάτω Χώρες)· η ένωση EPoSS, ένωση κατά το ... δίκαιο (αριθ. καταχώρισης ...) με έδρα το ... (...)].

2.           Οι χώρες που είναι μέλη της κοινής επιχείρησης ECSEL καλούνται εφεξής «κράτη μέλη της ECSEL». Κάθε κράτος μέλος της ECSEL διορίζει τους εκπροσώπους του στα όργανα της κοινής επιχείρησης ECSEL και διακοινώνει την εθνική οντότητα ή τις οντότητες που είναι υπεύθυνες για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του όσον αφορά την υλοποίηση των δραστηριοτήτων της κοινής επιχείρησης ECSEL.

3.           Τα κράτη μέλη της ECSEL και η Επιτροπή θα καλούνται εφεξής «δημόσιες αρχές» της κοινής επιχείρησης ECSEL.

4.           Οι ιδιωτικές ενώσεις καλούνται εφεξής «ιδιωτικά μέλη» της κοινής επιχείρησης ECSEL.

3 - Τροποποίηση της ιδιότητας του μέλους

1.           Κράτη μέλη της Ένωσης ή συνδεδεμένες χώρες που δεν αναγράφονται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχείο β) καθίστανται μέλη της κοινής επιχείρησης ECSEL, γνωστοποιώντας στο διοικητικό συμβούλιο την εκ μέρους τους γραπτή αποδοχή του παρόντος καταστατικού καθώς και κάθε άλλης διάταξης που διέπει τη λειτουργία της κοινής επιχείρησης ECSEL.

2.           Υπό την προϋπόθεση ότι συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση που αναφέρεται στο άρθρο 16 παράγραφος 4 για την επίτευξη των στόχων της κοινής επιχείρησης ECSEL που ορίζεται στο άρθρο 2 και αποδέχονται το εν λόγω καταστατικό, οι ακόλουθες οντότητες μπορούν να υποβάλουν αίτηση προσχώρησης στην κοινή επιχείρηση ECSEL:

α)      κάθε άλλη χώρα πέραν εκείνων που αναγράφονται στην παράγραφο 1 που διαθέτει πολιτικές και προγράμματα έρευνας και καινοτομίας στο πεδίο των ηλεκτρονικών συστατικών στοιχείων και συστημάτων·

β)      κάθε άλλη νομική οντότητα η οποία στηρίζει άμεσα ή έμμεσα την έρευνα και την καινοτομία σε ένα κράτος μέλος ή μια συνδεδεμένη χώρα.

3.           Κάθε αίτηση προσχώρησης στην κοινή επιχείρηση ECSEL σύμφωνα με την παράγραφο 2 απευθύνεται στο διοικητικό συμβούλιο. Θα αξιολογεί τις αιτήσεις λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία και τη δυνητική προστιθέμενη αξία του υποψηφίου όσον αφορά την επίτευξη των στόχων της κοινής επιχείρησης ECSEL. Στη συνέχεια αποφασίζει σχετικά με την αίτηση.

4.           Οποιοδήποτε μέλος δύναται να παραιτηθεί από την ιδιότητα του μέλους της κοινής επιχείρησης ECSEL. Η παραίτηση καθίσταται οριστική και ανέκκλητη έξι μήνες έπειτα από την κοινοποίηση στα λοιπά μέλη, ύστερα από την οποία το πρώην μέλος απαλλάσσεται από κάθε υποχρέωση εκτός των όσων έχουν ήδη εγκριθεί ή αναληφθεί από την κοινή επιχείρηση ECSEL πριν από την κοινοποίηση της παραίτησής του.

5.           Η ιδιότητα μέλους της κοινής επιχείρησης ECSEL δεν μεταβιβάζεται σε τρίτους παρά μόνο με προηγούμενη συγκατάθεση του διοικητικού συμβουλίου.

6.           Η κοινή επιχείρηση ECSEL δημοσιεύει στον δικτυακό τόπο της αμέσως μετά από οποιαδήποτε τροποποίηση της ιδιότητας μέλους σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, επικαιροποιημένο κατάλογο των μελών της κοινής επιχείρησης ECSEL, μαζί με την ημερομηνία έναρξης ισχύος της εν λόγω αλλαγής.

4 - Οργάνωση της κοινής επιχείρησης ECSEL

Τα όργανα της κοινής επιχείρησης ECSEL είναι:

α)           το διοικητικό συμβούλιο·

β)           ο εκτελεστικός διευθυντής·

γ)           το συμβούλιο των δημόσιων αρχών·

δ)           το συμβούλιο των ιδιωτικών μελών.

5 - Σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου

Το διοικητικό συμβούλιο απαρτίζεται από εκπροσώπους των μελών της κοινής επιχείρησης ECSEL.

Κάθε μέλος της κοινής επιχείρησης ECSEL ορίζει τους εκπροσώπους του και τον επικεφαλής, ο οποίος διαθέτει τα δικαιώματα ψήφου του μέλους στο διοικητικό συμβούλιο.

6 - Λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου

1.           Τα δικαιώματα ψήφου κατανέμονται ως εξής: 1/3 για τα ιδιωτικά μέλη συλλογικά, 1/3 για την Επιτροπή και 1/3 για τα κράτη μέλη της ECSEL συλλογικά. Τα μέλη καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να επιτύχουν συναίνεση. Αν δεν υπάρξει συναίνεση, το διοικητικό συμβούλιο λαμβάνει τις αποφάσεις του με πλειοψηφία τουλάχιστον 75% όλων των ψήφων, συμπεριλαμβανομένων των ψήφων των μελών που δεν είναι παρόντα.

Για τα πρώτα δύο οικονομικά έτη, τα δικαιώματα ψήφου των κρατών μελών της ECSEL κατανέμονται ως εξής: ένα τοις εκατό για κάθε κράτος μέλος της ECSEL και το υπόλοιπο ποσοστό κατανέμεται ετησίως μεταξύ των κρατών μελών της ECSEL ανάλογα με τις πραγματικές οικονομικές συνεισφορές τους τα δύο τελευταία έτη, συμπεριλαμβανομένων των συνεισφορών τους στις κοινές επιχειρήσεις ENIAC και ARTEMIS. Για τα επόμενα έτη, η κατανομή των δικαιωμάτων ψήφου των κρατών μελών της ECSEL καθορίζεται ετησίως κατ’ αναλογία των κεφαλαίων που παραχώρησαν στις έμμεσες δράσεις κατά τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη.

Τα δικαιώματα ψήφου των ιδιωτικών μελών κατανέμονται ισομερώς μεταξύ των ιδιωτικών ενώσεων, εκτός εάν έχει αποφασιστεί διαφορετικά από το συμβούλιο των ιδιωτικών μελών.

Δικαιώματα ψήφου για κάθε νέο μέλος της κοινής επιχείρησης ECSEL που δεν είναι κράτος μέλος ή συνδεδεμένη χώρα, καθορίζονται από το διοικητικό συμβούλιο πριν από την προσχώρηση του εν λόγω μέλους στην κοινή επιχείρηση ECSEL.

2.           Το διοικητικό συμβούλιο εκλέγει πρόεδρο για περίοδο τουλάχιστον ενός έτους.

3.           Το διοικητικό συμβούλιο συνέρχεται τακτικά τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο. Έκτακτες συνεδριάσεις μπορούν να συγκαλούνται κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής ή της πλειοψηφίας των εκπροσώπων των κρατών μελών της ECSEL ή της πλειοψηφίας των ιδιωτικών μελών, ή κατόπιν αιτήματος του προέδρου ή κατόπιν αιτήματος του εκτελεστικού διευθυντή σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 5. Οι συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου συγκαλούνται από τον πρόεδρό του και συνήθως πραγματοποιούνται στην έδρα της κοινής επιχείρησης ECSEL.

Η απαρτία στο διοικητικό συμβούλιο συνίσταται στην παρουσία της Επιτροπής, των ιδιωτικών μελών και των επικεφαλής τουλάχιστον τριών κρατών μελών της ECSEL.

Ο εκτελεστικός διευθυντής συμμετέχει στις συσκέψεις, αλλά δεν διαθέτει δικαίωμα ψήφου.

Το διοικητικό συμβούλιο μπορεί, ανάλογα με την περίπτωση, να προσκαλεί στις συνεδριάσεις του παρατηρητές, και ιδίως εκπροσώπους περιφερειακών αρχών της ΕΕ.

Οι εκπρόσωποι των μελών της κοινής επιχείρησης ECSEL δεν ευθύνονται προσωπικά για ενέργειες στις οποίες προβαίνουν υπό την ιδιότητά τους ως εκπροσώπων στο διοικητικό συμβούλιο.

Το διοικητικό συμβούλιο θεσπίζει τον εσωτερικό του κανονισμό.

7 - Καθήκοντα του διοικητικού συμβουλίου

1.           Το διοικητικό συμβούλιο έχει τη συνολική ευθύνη για τη στρατηγική κατεύθυνση και τη λειτουργία της κοινής επιχείρησης ECSEL και επιβλέπει την υλοποίηση των δραστηριοτήτων της.

2.           Το διοικητικό συμβούλιο επιφορτίζεται συγκεκριμένα με τα ακόλουθα καθήκοντα:

α)      αξιολογεί, αποδέχεται ή απορρίπτει αιτήσεις προσχώρησης νέων μελών σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 3·

β)      αποφασίζει σχετικά με την καταγγελία της ιδιότητας μέλους της κοινής επιχείρησης ECSEL κάθε μέλους που δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του·

γ)      θεσπίζει τους δημοσιονομικούς κανόνες της κοινής επιχείρησης ECSEL σύμφωνα με το άρθρο 5·

δ)      εγκρίνει τον ετήσιο προϋπολογισμό της κοινής επιχείρησης ECSEL, συμπεριλαμβανομένου του πίνακα προσωπικού όπου αναγράφεται ο αριθμός των προσωρινών θέσεων ανά ομάδα καθηκόντων και ανά βαθμό καθώς και ο αριθμός των συμβασιούχων υπαλλήλων και των αποσπασμένων εθνικών εμπειρογνωμόνων εκπεφρασμένοι σε ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης·

ε)      ασκεί τις εξουσίες της αρμόδιας για τους διορισμούς αρχής όσον αφορά το προσωπικό, σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2·

στ)    διορίζει, παύει, παρατείνει τη θητεία, παρέχει καθοδήγηση και παρακολουθεί την απόδοση του εκτελεστικού διευθυντή·

ζ)      εγκρίνει το οργανόγραμμα του γραφείου προγράμματος το οποίο αναφέρεται στο άρθρο 9 παράγραφος 5 κατόπιν σύστασης του εκτελεστικού διευθυντή·

η)      εγκρίνει τον πολυετή στρατηγικό σχεδιασμό για τον οποίο γίνεται λόγος στο άρθρο 21 παράγραφος 1·

θ)      εγκρίνει το πρόγραμμα εργασίας και τις αντίστοιχες προβλέψεις δαπανών που αναφέρονται στο άρθρο 21 παράγραφος 2·

ι)       εγκρίνει τους ετήσιους λογαριασμούς·

ια)     εγκρίνει την ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων, περιλαμβανομένων των αντίστοιχων δαπανών που αναφέρονται στο άρθρο 22 παράγραφος 1·

ιβ)     κανονίζει κατά περίπτωση τη συγκρότηση, στην κοινή επιχείρηση ECSEL, κλιμακίου εσωτερικού ελέγχου·

ιγ)     χαράσσει την πολιτική επικοινωνίας της κοινής επιχείρησης ECSEL κατόπιν σύστασης του εκτελεστικού διευθυντή·

ιδ)     κατά περίπτωση, καθορίζει κανόνες υλοποίησης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 3·

ιε)     κατά περίπτωση, καθορίζει κανόνες σχετικά με την απόσπαση εθνικών εμπειρογνωμόνων στην κοινή επιχείρηση ECSEL και τη χρήση ασκουμένων σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 2·

ιστ)   κατά περίπτωση, συστήνει συμβουλευτικές ομάδες πέραν των οργάνων της κοινής επιχείρησης ECSEL·

ιζ)     κατά περίπτωση, υποβάλλει στην Επιτροπή αιτήματα τροποποίησης του παρόντος κανονισμού τα οποία προτείνονται από οποιοδήποτε μέλος της κοινής επιχείρησης ECSEL·

ιη)     είναι υπεύθυνο για κάθε καθήκον που δεν ανατίθεται συγκεκριμένα σε ένα από τα όργανα της κοινής επιχείρησης ECSEL· μπορεί να αναθέτει τέτοιου είδους καθήκοντα σε ένα από τα εν λόγω όργανα.

8 – Διορισμός, απόλυση ή παράταση της θητείας του εκτελεστικού διευθυντή

1.           Ο εκτελεστικός διευθυντής διορίζεται από το διοικητικό συμβούλιο από κατάλογο υποψηφίων που προτείνεται από την Επιτροπή, εφαρμόζοντας μια ανοικτή και διάφανη διαδικασία επιλογής. Η Επιτροπή συνεργάζεται κατά περίπτωση με εκπροσώπους από τα άλλα μέλη της κοινής επιχείρησης ECSEL κατά τη διαδικασία επιλογής.

Ειδικότερα, η κατάλληλη εκπροσώπηση των άλλων μελών της κοινής επιχείρησης ECSEL εξασφαλίζεται στο στάδιο της προεπιλογής της διαδικασίας επιλογής. Για τον σκοπό αυτόν, τα κράτη μέλη της ECSEL και τα ιδιωτικά μέλη θα διορίζουν με κοινή συμφωνία εκπρόσωπο καθώς και παρατηρητή εξ ονόματος του διοικητικού συμβουλίου.

2.           Ο εκτελεστικός διευθυντής είναι μέλος του προσωπικού και προσλαμβάνεται ως έκτακτος υπάλληλος της κοινής επιχείρησης ECSEL σύμφωνα με το στοιχείο α) του άρθρου 2 του καθεστώτος που εφαρμόζεται επί του λοιπού προσωπικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τον σκοπό της σύναψης της σύμβασης του εκτελεστικού διευθυντή, η κοινή επιχείρηση ECSEL εκπροσωπείται από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου.

3.           Η θητεία του εκτελεστικού διευθυντή είναι διάρκειας τριών ετών. Στο τέλος της περιόδου αυτής, η Επιτροπή σε συνεργασία με τα κράτη μέλη της ECSEL και τα ιδιωτικά μέλη κατά περίπτωση προβαίνουν σε αξιολόγηση της απόδοσης του εκτελεστικού διευθυντή και των μελλοντικών καθηκόντων και προκλήσεων της κοινής επιχείρησης ECSEL.

4.           Το διοικητικό συμβούλιο, ενεργώντας με βάση πρόταση της Επιτροπής η οποία συνεκτιμά την αναφερόμενη στην παράγραφο 3 αξιολόγηση, μπορεί να παρατείνει τη θητεία του εκτελεστικού διευθυντή μία φορά και για διάστημα όχι μεγαλύτερο των τεσσάρων ετών.

5.           Εκτελεστικός διευθυντής του οποίου η θητεία έχει παραταθεί δεν επιτρέπεται να συμμετάσχει σε άλλη διαδικασία επιλογής για την ίδια θέση στο τέλος της συνολικής περιόδου.

6.           Ο εκτελεστικός διευθυντής μπορεί να απολυθεί μόνο με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο ενεργεί κατόπιν πρότασης της Επιτροπής σε συνεργασία με τα κράτη μέλη της ECSEL και τα ιδιωτικά μέλη κατά περίπτωση.

9 - Καθήκοντα του εκτελεστικού διευθυντή

1.           Ο εκτελεστικός διευθυντής είναι ο κύριος εκτελεστικός υπεύθυνος για την καθημερινή διαχείριση της κοινής επιχείρησης ECSEL σύμφωνα με τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου.

2.           Ο εκτελεστικός διευθυντής είναι ο νομικός εκπρόσωπος της κοινής επιχείρησης ECSEL. Λογοδοτεί στο διοικητικό συμβούλιο.

3.           Ο εκτελεστικός διευθυντής εκτελεί τον προϋπολογισμό της κοινής επιχείρησης ECSEL.

4.           Ο εκτελεστικός διευθυντής επιφορτίζεται συγκεκριμένα με τα ακόλουθα καθήκοντα κατά τρόπο ανεξάρτητο:

α)      οριστικοποιεί και υποβάλλει προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο το σχέδιο του πολυετούς στρατηγικού σχεδιασμού που αποτελείται από το πολυετές στρατηγικό θεματολόγιο για την έρευνα και την καινοτομία, όπως προτείνεται από το διοικητικό συμβούλιο των ιδιωτικών μελών και τις πολυετείς δημοσιονομικές προοπτικές των δημόσιων αρχών·

β)      καταρτίζει και υποβάλλει προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο το σχέδιο του ετήσιου προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένου του αντίστοιχου πίνακα προσωπικού όπου αναγράφεται ο αριθμός των προσωρινών θέσεων ανά βαθμό και ομάδα καθηκόντων και ο αριθμός των συμβασιούχων υπαλλήλων και αποσπασμένων εθνικών εμπειρογνωμόνων εκπεφρασμένοι σε ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης·

γ)      εκπονεί και υποβάλλει προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο το σχέδιο του πολυετούς στρατηγικού σχεδιασμού συμπεριλαμβανομένου του πεδίου εφαρμογής των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων που απαιτείται για την υλοποίηση των δραστηριοτήτων έρευνας και καινοτομίας, όπως προτείνονται από το συμβούλιο ιδιωτικών μελών και τις αντίστοιχες προβλέψεις δαπανών, όπως προτείνονται από τις δημόσιες αρχές·

δ)      υποβάλλει προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο τους ετήσιους λογαριασμούς·

ε)      καταρτίζει και υποβάλλει προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο την ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των αντίστοιχων δαπανών·

στ)    υπογράφει μεμονωμένες συμφωνίες ή αποφάσεις επιχορήγησης·

ζ)      υπογράφει συμβάσεις προμηθειών·

η)      υλοποιεί την πολιτική επικοινωνίας της κοινής επιχείρησης ECSEL·

θ)      οργανώνει, διευθύνει και εποπτεύει τις εργασίες και το προσωπικό της κοινής επιχείρησης ECSEL εντός των ορίων των περιορισμών της ανάθεσης καθηκόντων από το διοικητικό συμβούλιο, όπως προβλέπεται στο άρθρο 6 παράγραφος 2·

ι)       καθορίζει και διασφαλίζει τη λειτουργία ενός αποτελεσματικού και αποδοτικού συστήματος ελέγχου και αναφέρει τυχόν σημαντική αλλαγή επ’ αυτού στο διοικητικό συμβούλιο·

ια)     διασφαλίζει τη διενέργεια εκτίμησης κινδύνου και διαχείρισης κινδύνου·

ιβ)     λαμβάνει κάθε άλλο μέτρο που απαιτείται για την εκτίμηση της προόδου της κοινής επιχείρησης ECSEL προς την επίτευξη των στόχων της όπως ορίζονται στο άρθρο 2·

ιγ)     εκτελεί κάθε άλλο καθήκον που έχει ανατεθεί στον εκτελεστικό διευθυντή από το διοικητικό συμβούλιο.

5.           Ο εκτελεστικός διευθυντής συγκροτεί γραφείο προγράμματος για την εκτέλεση, υπό την ευθύνη του/της, όλων των υποστηρικτικών καθηκόντων που απορρέουν από τον παρόντα κανονισμό. Το γραφείο προγράμματος αποτελείται από το προσωπικό της κοινής επιχείρησης ECSEL και εκτελεί, ειδικότερα, τα ακόλουθα καθήκοντα:

α)      παρέχει στήριξη όσον αφορά τη δημιουργία και διαχείριση ενός κατάλληλου λογιστικού συστήματος σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς κανόνες της κοινής επιχείρησης ECSEL·

β)      διαχειρίζεται τις προσκλήσεις για την υποβολή προτάσεων, όπως προβλέπεται στο ετήσιο πρόγραμμα εργασίας και χορηγεί τις αποφάσεις ή συμφωνίες επιχορήγησης·

γ)      παρέχει στα μέλη και σε άλλα όργανα της κοινής επιχείρησης ECSEL όλες τις σχετικές πληροφορίες και τη στήριξη που χρειάζονται για την εκτέλεση των καθηκόντων τους και απαντά στα συγκεκριμένα αιτήματά τους·

δ)      εκτελεί χρέη γραμματείας για τα όργανα της κοινής επιχείρησης ECSEL και παρέχει στήριξη σε τυχόν συμβουλευτική ομάδα την οποία συγκροτεί το διοικητικό συμβούλιο.

10 - Σύνθεση του συμβουλίου των δημόσιων αρχών

Το συμβούλιο των δημόσιων αρχών απαρτίζεται από εκπροσώπους των δημόσιων αρχών της κοινής επιχείρησης ECSEL.

Κάθε δημόσια αρχή ορίζει τους εκπροσώπους της και τον επικεφαλής, ο οποίος διαθέτει τα δικαιώματα ψήφου στο συμβούλιο των δημόσιων αρχών.

11 - Λειτουργία του συμβουλίου των δημόσιων αρχών

1.           Τα δικαιώματα ψήφου στο συμβούλιο των δημόσιων αρχών καταχωρίζονται στις δημόσιες αρχές σε ετήσια βάση κατ' αναλογία της χρηματοδοτικής τους συνεισφοράς στις δραστηριότητες της κοινής επιχείρησης ECSEL για το συγκεκριμένο έτος, σύμφωνα με το άρθρο 18 παράγραφος 4, και με ανώτατο όριο για οποιοδήποτε μέλος το 50% των συνολικών ψήφων στο συμβούλιο των δημόσιων αρχών.

Σε περίπτωση που λιγότερα από τρία κράτη μέλη της ECSEL έχουν ανακοινώσει στον εκτελεστικό διευθυντή τη χρηματοοικονομική συνεισφορά τους σύμφωνα με το άρθρο 18 παράγραφος 4, η Επιτροπή διατηρεί το 50% των δικαιωμάτων ψήφου και το υπόλοιπο 50% κατανέμεται ισομερώς μεταξύ των κρατών μελών της ECSEL.

Οι δημόσιες αρχές καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να επιτύχουν συναίνεση. Αν δεν υπάρξει συναίνεση, το συμβούλιο των δημόσιων αρχών λαμβάνει τις αποφάσεις του με πλειοψηφία τουλάχιστον 75% όλων των ψήφων, συμπεριλαμβανομένων των ψήφων των κρατών μελών της ECSEL που δεν είναι παρόντα.

Κάθε δημόσια αρχή διατηρεί δικαίωμα βέτο για όλα τα θέματα που αφορούν τη χρήση της συνεισφοράς του κοινή επιχείρηση ECSEL.

2.           Το συμβούλιο των δημόσιων αρχών εκλέγει τον πρόεδρό του για περίοδο τουλάχιστον ενός έτους.

3.           Το συμβούλιο των δημόσιων αρχών συνέρχεται τακτικά τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο. Έκτακτες συνεδριάσεις μπορούν να συγκαλούνται κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής ή της πλειοψηφίας των εκπροσώπων των κρατών μελών της ECSEL, ή κατόπιν αιτήματος του προέδρου. Οι συνεδριάσεις του συμβουλίου των δημόσιων αρχών συγκαλούνται από τον πρόεδρό του και συνήθως θα πραγματοποιούνται στην έδρα της κοινής επιχείρησης ECSEL.

Η απαρτία στο συμβούλιο των δημόσιων αρχών συνίσταται στην παρουσία της Επιτροπής και των επικεφαλής τουλάχιστον τριών κρατών μελών της ECSEL.

Ο εκτελεστικός διευθυντής συμμετέχει στις συσκέψεις, αλλά δεν διαθέτει δικαίωμα ψήφου.

Κάθε κράτος μέλος ή συνδεδεμένη χώρα που δεν είναι μέλος της κοινής επιχείρησης ECSEL έχει το δικαίωμα συμμετοχής στο συμβούλιο των δημόσιων αρχών με καθεστώς παρατηρητή. Οι παρατηρητές λαμβάνουν όλα τα σχετικά έγγραφα και έχουν τη δυνατότητα παροχής συμβουλών ως προς οποιαδήποτε απόφαση του συμβουλίου των δημοσίων αρχών

Το συμβούλιο των δημόσιων αρχών δύναται να ορίζει, εφόσον απαιτηθεί, ομάδες εργασίας υπό τον γενικό συντονισμό ενός ή περισσοτέρων δημόσιων αρχών.

Το συμβούλιο των δημόσιων αρχών θεσπίζει τον εσωτερικό του κανονισμό.

12 - Καθήκοντα του συμβουλίου των δημόσιων αρχών

Το συμβούλιο των δημόσιων αρχών:

α)           εξασφαλίζει ότι οι αρχές της δίκαιης μεταχείρισης και διαφάνειας εφαρμόζονται δεόντως κατά την κατανομή δημόσιας χρηματοδότησης σε συμμετέχοντες σε έμμεσες δράσεις·

β)           εγκρίνει τον εσωτερικό κανονισμό για προκλήσεις υποβολής προτάσεων και για την αξιολόγηση, επιλογή και παρακολούθηση των έμμεσων δράσεων·

γ)           εγκρίνει τη δρομολόγηση προσκλήσεων για υποβολή προτάσεων, σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας·

δ)           ιεραρχεί προτάσεις βάσει των κριτηρίων επιλογής και ανάθεσης, και λαμβάνοντας υπόψη τη συμβολή τους στην επίτευξη των στόχων της πρόσκλησης και τη συνέργειά τους με εθνικές προτεραιότητες·

ε)           αποφασίζει σχετικά με την κατανομή δημόσιας χρηματοδότησης σε επιλεγμένες προτάσεις έως το όριο του διαθέσιμου προϋπολογισμού, λαμβάνοντας υπόψη τους ελέγχους που διεξάγονται σύμφωνα με το άρθρο 18 παράγραφος 6. Η απόφαση αυτή θα είναι δεσμευτική για τα κράτη μέλη της ECSEL χωρίς περαιτέρω διαδικασίες αξιολόγησης ή επιλογής.

13 - Σύνθεση του συμβουλίου των ιδιωτικών μελών

Το συμβούλιο των ιδιωτικών μελών απαρτίζεται από εκπροσώπους των ιδιωτικών μελών της κοινής επιχείρησης ECSEL.

Κάθε ιδιωτικό μέλος ορίζει τους εκπροσώπους του και τον επικεφαλής, ο οποίος διαθέτει τα δικαιώματα ψήφου του μέλους στο συμβούλιο των ιδιωτικών μελών.

14 - Λειτουργία του συμβουλίου των ιδιωτικών μελών

1.           Το συμβούλιο των ιδιωτικών μελών συνεδριάζει τουλάχιστον δύο φορές ετησίως.

2.           Το συμβούλιο των ιδιωτικών μελών μπορεί να ορίζει, εφόσον απαιτηθεί, ομάδες εργασίας υπό τον γενικό συντονισμό ενός ή περισσοτέρων μελών.

3.           Το συμβούλιο των ιδιωτικών μελών εκλέγει τον πρόεδρό του.

4.           Το συμβούλιο των ιδιωτικών μελών καταρτίζει τον εσωτερικό του κανονισμό.

15 - Καθήκοντα του συμβουλίου των ιδιωτικών μελών

Το συμβούλιο των ιδιωτικών μελών:

α)           καταρτίζει και ενημερώνει τακτικά το σχέδιο του πολυετούς στρατηγικού θεματολογίου για την έρευνα και την καινοτομία που αναφέρεται στο άρθρο 21 παράγραφος 1, για την επίτευξη των στόχων της κοινής επιχείρησης ECSEL που ορίζονται στο άρθρο 2·

β)           καταρτίζει κάθε χρόνο το σχέδιο δραστηριοτήτων έρευνας και καινοτομίας για το επόμενο έτος, συμπεριλαμβανομένων των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων που αναφέρονται στο άρθρο 21 παράγραφος 2·

γ)           υποβάλλει στον εκτελεστικό διευθυντή το σχέδιο του πολυετούς στρατηγικού θεματολογίου για την έρευνα και την καινοτομία και το ετήσιο σχέδιο δραστηριοτήτων έρευνας και καινοτομίας εντός των προθεσμιών που ορίζει το διοικητικό συμβούλιο·

δ)           οργανώνει ένα συμβουλευτικό φόρουμ εμπλεκόμενων παραγόντων το οποίο είναι ανοικτό για όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που διακυβεύουν συμφέροντα στον τομέα των ηλεκτρονικών συστατικών στοιχείων και συστημάτων, για να τους ενημερώσει και να συλλέξει πληροφορίες όσον αφορά το σχέδιο του πολυετούς στρατηγικού θεματολογίου για την έρευνα και την καινοτομία καθώς και το σχέδιο δραστηριοτήτων έρευνας και καινοτομίας για ένα δεδομένο έτος.

16 - Πηγές χρηματοδότησης

1.           Η κοινή επιχείρηση ECSEL χρηματοδοτείται από κοινού από τα μέλη της, μέσω χρηματοδοτικών συνεισφορών που καταβάλλονται σε δόσεις και μέσω συνεισφορών σε είδος από τα ιδιωτικά μέλη ή τις οντότητες που τα απαρτίζουν, οι οποίες αντιστοιχούν στις δαπάνες στις οποίες υποβάλλονται κατά την υλοποίηση έμμεσων δράσεων και οι οποίες δεν καλύπτονται από την κοινή επιχείρηση ECSEL.

2.           Οι διοικητικές δαπάνες της κοινής επιχείρησης ECSEL δεν υπερβαίνουν τα 39.420.000 ευρώ και καλύπτονται μέσω των χρηματοδοτικών συνεισφορών για τις οποίες γίνεται λόγος στο άρθρο 3 παράγραφος 1 για τη συνεισφορά της Ένωσης έως του ποσού των 15.255.000 ευρώ, στο άρθρο 4 παράγραφος 2 για τη συνεισφορά των ιδιωτικών μελών έως του ποσού των 19.710.000 ευρώ και στο άρθρο 19 παράγραφος 2 για την ολοκλήρωση των δράσεων που ξεκίνησαν στο πλαίσιο των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 72/2008 και (ΕΚ) αριθ. 74/2008 Αν δεν χρησιμοποιηθεί ένα μέρος της συνεισφοράς για την κάλυψη των διοικητικών δαπανών, μπορεί να διατεθεί για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών της κοινής επιχείρησης ECSEL.

3.           Οι λειτουργικές δαπάνες της κοινής επιχείρησης ECSEL καλύπτονται μέσω:

α)      χρηματοδοτικής συνεισφοράς της Ένωσης·

β)      χρηματοδοτικών συνεισφορών των κρατών μελών της ECSEL.

γ)      συνεισφορών σε είδος από τα ιδιωτικά μέλη ή τις οντότητες που τα απαρτίζουν, οι οποίες αντιστοιχούν στις δαπάνες στις οποίες υποβάλλονται κατά την υλοποίηση έμμεσων δράσεων μείον τις συνεισφορές της κοινής επιχείρησης ECSEL, των κρατών μελών της ECSEL και τυχόν άλλης συνεισφοράς της Ένωσης στις εν λόγω δαπάνες.

4.           Οι πόροι της κοινής επιχείρησης ECSEL που εγγράφονται στον προϋπολογισμό της αποτελούνται από τις ακόλουθες συνεισφορές:

α)      χρηματοδοτικές συνεισφορές των μελών στις διοικητικές δαπάνες·

β)      χρηματοδοτικές συνεισφορές των μελών στις λειτουργικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τα κράτη μέλη της ECSEL που έχουν αναθέσει την υλοποίηση στην κοινή επιχείρηση ECSEL σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 1·

γ)      κάθε έσοδο που αποφέρει η κοινή επιχείρηση ECSEL·

δ)      άλλες χρηματοδοτικές συνεισφορές, πόρους και έσοδα·

Τυχόν τόκοι που προκύπτουν από συνεισφορές που έχει λάβει η κοινή επιχείρηση ECSEL λογίζονται ως έσοδα της κοινής επιχείρησης ECSEL.

5.           Σε περίπτωση που μέλος της κοινής επιχείρησης ECSEL δεν ανταποκρίνεται στις ανειλημμένες υποχρεώσεις του όσον αφορά τη συμφωνηθείσα χρηματοδοτική συνεισφορά του, ο εκτελεστικός διευθυντής θα ενημερώνει εγγράφως το μέλος σχετικά και ορίζει εύλογο χρονικό διάστημα για τη διόρθωση της παράλειψης. Εάν η κατάσταση δεν έχει διορθωθεί εντός του ορισθέντος διαστήματος, ο εκτελεστικός διευθυντής συγκαλεί συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου για να αποφασιστεί εάν θα ανακληθεί η ιδιότητα του μέλους που δεν συμμορφώνεται ή εάν πρέπει να ληφθούν άλλα μέτρα έως ότου εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

6.           Όλοι οι πόροι και οι δραστηριότητες της κοινής επιχείρησης ECSEL αποσκοπούν στην εκπλήρωση των στόχων που καθορίζονται στο άρθρο 2.

7.           Η κοινή επιχείρηση ECSEL έχει την κυριότητα όλων των περιουσιακών στοιχείων που παράγει η ίδια ή που της μεταβιβάζονται προς εκπλήρωση των στόχων της όπως αυτοί περιγράφονται στο άρθρο 2.

8.           Εκτός από την περίπτωση που η κοινή επιχείρηση ECSEL βρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης κατ' εφαρμογή του άρθρου 26, το τυχόν πλεόνασμα εσόδων δεν καταβάλλεται στα μέλη της κοινής επιχείρησης ECSEL.

17 - Συνεισφορές των κρατών μελών της ECSEL

1.           Τα κράτη μέλη της ECSEL μπορούν να αναθέσουν στην κοινή επιχείρηση ECSEL την υλοποίηση των συνεισφορών τους στους συμμετέχοντες σε έμμεσες δράσεις μέσω των συμφωνιών επιχορήγησης με συμμετέχοντες οι οποίες συνάφθηκαν από την κοινή επιχείρηση ECSEL. Μπορούν επίσης να αναθέσουν στην κοινή επιχείρηση ECSEL την πληρωμή των συνεισφορών τους στους συμμετέχοντες ή να καταβάλουν τις πληρωμές τα ίδια βάσει των ελέγχων που θα πραγματοποιήσει η κοινή επιχείρηση ECSEL.

2.           Εφόσον ένα κράτος μέλος της ECSEL δεν αναθέτει στην κοινή επιχείρηση ECSEL την υλοποίηση όπως περιγράφεται στην πρώτη παράγραφο, θα λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να συνάψει τις δικές του συμφωνίες επιχορήγησης με χρονοδιάγραμμα παρόμοιο με εκείνο των συμφωνιών επιχορήγησης της κοινής επιχείρησης ECSEL, και με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι πλήρως σύμμορφες με τους όρους για την επιλεξιμότητα των δαπανών όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. ... [Κανόνες συμμετοχής και διάδοσης του προγράμματος «Ορίζοντας 2020»]. Ο έλεγχος της επιλεξιμότητας των δαπανών που εκτελείται από την κοινή επιχείρηση ECSEL όπως αναφέρεται στο άρθρο 18 παράγραφος 7 μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το κράτος μέλος ως τμήμα της δικής του διαδικασίας πληρωμών.

3.           Οι ρυθμίσεις για τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της ECSEL και της κοινής επιχείρησης ECSEL θα θεσπιστούν με τη σύναψη μιας διοικητικής συμφωνίας μεταξύ των οντοτήτων που έχουν καθοριστεί από τα κράτη μέλη της ECSEL για τον σκοπό αυτόν και την κοινή επιχείρηση ECSEL.

4.           Όταν τα κράτη μέλη της ECSEL αναθέτουν στην κοινή επιχείρηση ECSEL την υλοποίηση σύμφωνα με την πρώτη παράγραφο, οι διοικητικές συμφωνίες που αναφέρονται στην παράγραφο 3 θα συμπληρώνονται με ετήσιες συμφωνίες μεταξύ των οντοτήτων που έχουν καθοριστεί από τα κράτη μέλη της ECSEL για τον σκοπό αυτόν και την κοινή επιχείρηση ECSEL, θεσπίζοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χρηματοοικονομική συνεισφορά των κρατών μελών της ECSEL στην κοινή επιχείρηση ECSEL.

5.           Τα κράτη μέλη, οι συνδεδεμένες χώρες και οι τρίτες χώρες που δεν είναι μέλη της κοινής επιχείρησης ECSEL μπορούν να συνάπτουν παρόμοιες συμφωνίες με την κοινή επιχείρηση ECSEL.

18 - Χρηματοδότηση έμμεσων δράσεων

1.           Η κοινή επιχείρηση ECSEL στηρίζει έμμεσες δράσεις μέσω ανοικτών και ανταγωνιστικών προσκλήσεων υποβολής προτάσεων, καθώς και την κατανομή της δημόσιας χρηματοδότησης εντός των ορίων του διαθέσιμου προϋπολογισμού. Καμία δημόσια ενίσχυση στο πλαίσιο της παρούσας πρωτοβουλίας δεν θίγει τους διαδικαστικούς και τους ουσιαστικούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.

2.           Η χρηματοοικονομική συνεισφορά από τις δημόσιες αρχές θα είναι αυτή που αναφέρεται στο άρθρο 16 παράγραφος 3 στοιχεία α) και β) που καταβάλλονται ως επιστροφή των επιλέξιμων δαπανών στους συμμετέχοντες σε έμμεσες δράσεις. Η συνολική δημόσια συνεισφορά για μια δεδομένη δράση δεν θα υπερβαίνει τα όρια που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. … [Κανόνες συμμετοχής και διάδοσης του προγράμματος «Ορίζοντας 2020»].

3.           Τα κριτήρια επιλεξιμότητας για χρηματοδότηση από την Ένωση καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. … [Κανόνες συμμετοχής και διάδοσης του προγράμματος «Ορίζοντας 2020»].

Ειδικά κριτήρια επιλεξιμότητας για χρηματοδότηση από τα κράτη μέλη της ECSEL μπορεί να καθορίζονται από τις αρμόδιες εθνικές αρχές χρηματοδότησης, οπότε περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα εργασίας.

4.           Οι δημόσιες αρχές κοινοποιούν στον εκτελεστικό διευθυντή τις οικονομικές δεσμεύσεις τους, οι οποίες προορίζονται για κάθε προκήρυξη υποβολής προτάσεων προς ένταξη στο πρόγραμμα εργασίας και κατά περίπτωση σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 1, έγκαιρα για την προετοιμασία του σχεδίου προϋπολογισμού της κοινής επιχείρησης ECSEL, λαμβάνοντας υπόψη το αντικείμενο των δραστηριοτήτων έρευνας και καινοτομίας που καλύπτονται στο πρόγραμμα εργασίας.

5.           Ο εκτελεστικός διευθυντής επαληθεύει την επιλεξιμότητα των αιτούντων χρηματοδότηση από την Ένωση, τα δε κράτη μέλη της ECSEL ελέγχουν την επιλεξιμότητα των αιτούντων τους με βάση τυχόν προκαθορισμένα εθνικά κριτήρια χρηματοδότησης και ανακοινώνουν τα αποτελέσματα στον εκτελεστικό διευθυντή.

6.           Βάσει των ελέγχων που περιγράφονται στην παράγραφο 5, ο εκτελεστικός διευθυντής καταρτίζει τον προτεινόμενο κατάλογο έμμεσων δράσεων που θα επιλεγούν για χρηματοδότηση, με λεπτομέρειες για κάθε αιτούντα, και τον διαβιβάζει στο συμβούλιο των δημόσιων αρχών, το οποίο αποφασίζει για τη μέγιστη κατανομή δημόσιας χρηματοδότησης σύμφωνα με το άρθρο 12 στοιχείο ε) και αναθέτει στον εκτελεστικό διευθυντή τη σύναψη συμφωνιών με τους αντίστοιχους συμμετέχοντες.

7.           Η κοινή επιχείρηση ECSEL λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου της επιλεξιμότητας των δαπανών, για την εκταμίευση της δημόσιας χρηματοδότησης προς τους αντίστοιχους συμμετέχοντες σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που αναφέρονται στο άρθρο 17 παράγραφοι 3 και 4.

8.           Τα κράτη μέλη της ECSEL δεν απαιτούν πρόσθετες εκθέσεις τεχνικής παρακολούθησης και ελέγχου, πλην των απαιτούμενων από την κοινή επιχείρηση ECSEL.

19 - Χρηματοδοτικές υποχρεώσεις

Οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της κοινής επιχείρησης ECSEL δεν υπερβαίνουν το ποσό των χρηματοδοτικών πόρων που διατίθενται ή που έχουν δεσμευθεί για τον προϋπολογισμό της από τα μέλη της.

20 - Οικονομικό έτος

Το οικονομικό έτος αρχίζει την 1η Ιανουαρίου και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

21 - Επιχειρησιακός και χρηματοοικονομικός σχεδιασμός

1.           Το πολυετές στρατηγικό σχέδιο καθορίζει τη στρατηγική και τα σχέδια για την επίτευξη των στόχων της κοινής επιχείρησης ECSEL που ορίζονται στο άρθρο 2 υπό τη μορφή ενός πολυετούς στρατηγικού θεματολογίου έρευνας και καινοτομίας από το συμβούλιο ιδιωτικών μελών και πολυετών δημοσιονομικών προοπτικών εκ μέρους των δημόσιων αρχών. Θα πρέπει να προσδιορίζει τις προτεραιότητες στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας σχετικά με την ανάπτυξη και υιοθέτηση βασικών ικανοτήτων για ηλεκτρονικά εξαρτήματα και συστήματα σε διάφορους τομείς εφαρμογής, προκειμένου να ενισχύσει την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και να συμβάλει στη δημιουργία νέων αγορών και κοινωνιακών εφαρμογών. Θα πρέπει να αναθεωρείται τακτικά, ανάλογα με την εξέλιξη των βιομηχανικών αναγκών στην Ευρώπη.

2.           Ο εκτελεστικός διευθυντής υποβάλλει στο διοικητικό συμβούλιο προς έγκριση ένα σχέδιο ετήσιου ή πολυετούς προγράμματος εργασίας το οποίο θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων έρευνας και καινοτομίας, των διοικητικών δραστηριοτήτων, καθώς και τις αντίστοιχες προβλέψεις δαπανών.

3.           Το πρόγραμμα εργασίας εγκρίνεται μέχρι τα τέλη του έτους πριν από την υλοποίησή του. Το πρόγραμμα εργασίας δημοσιοποιείται.

4.           Ο εκτελεστικός διευθυντής καταρτίζει το σχέδιο του ετήσιου προϋπολογισμού για το επόμενο έτος και το υποβάλλει προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο.

5.           Ο ετήσιος προϋπολογισμός για ένα συγκεκριμένο έτος εγκρίνεται από το διοικητικό συμβούλιο περί τα τέλη του προηγούμενου έτους.

6.           Ο ετήσιος προϋπολογισμός προσαρμόζεται, ώστε να λαμβάνεται υπόψη το ποσό της συνεισφοράς της Ένωσης, όπως ορίζεται στον προϋπολογισμό της Ένωσης.

22 - Επιχειρησιακές και χρηματοοικονομικές εκθέσεις

1.           Ο εκτελεστικός διευθυντής υποβάλλει ετήσια έκθεση στο διοικητικό συμβούλιο σχετικά με την εκτέλεση των καθηκόντων του/της, σύμφωνα με τους οικονομικούς κανόνες της κοινής επιχείρησης ECSEL.

Έως τις 15 Φεβρουαρίου κάθε έτους, ο εκτελεστικός διευθυντής υποβάλλει προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο την ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειώσει η κοινή επιχείρηση ECSEL κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, ιδίως όσον αφορά το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας για το οικείο έτος. Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πληροφορίες σχετικά με τα ακόλουθα θέματα:

α)      δράσεις στον τομέα της έρευνας, της καινοτομίας, καθώς και άλλες δράσεις που πραγματοποιούνται και τις αντίστοιχες δαπάνες,

β)      τις υποβληθείσες προτάσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας ανάλυσης των συμμετεχόντων ανά είδος, μεταξύ αυτών και των ΜΜΕ, καθώς και ανά χώρα,

γ)      τις προτάσεις που έχουν επιλεγεί για χρηματοδότηση, με ανάλυση των συμμετεχόντων ανά είδος, περιλαμβανομένων των ΜΜΕ, καθώς και ανά χώρα, υποδεικνύοντας τη συνεισφορά της κοινής επιχείρησης ECSEL και των κρατών μελών της ECSEL στους επιμέρους συμμετέχοντες και τις έμμεσες δράσεις.

2.           Μόλις εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο, η ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων δημοσιοποιείται.

3.           Η κοινή επιχείρηση ECSEL υποβάλλει ετήσια έκθεση στην Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 60 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012.

4.           Οι λογαριασμοί της κοινής επιχείρησης ECSEL εξετάζονται από ανεξάρτητο ελεγκτικό οργανισμό, όπως ορίζεται στο άρθρο 60 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012.

Οι λογαριασμοί της κοινής επιχείρησης ECSEL δεν υπόκεινται σε έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

23 - Εσωτερικός έλεγχος

Ο εσωτερικός ελεγκτής της Επιτροπής ασκεί επί της κοινής επιχείρησης ECSEL τις ίδιες εξουσίες όπως εκείνες που ασκούνται έναντι της Επιτροπής.

24 - Ευθύνη των μελών και ασφάλιση

1.           Η οικονομική ευθύνη των μελών της κοινής επιχείρησης ECSEL για τα χρέη της κοινής επιχείρησης ECSEL περιορίζεται στην ήδη καταβληθείσα συνεισφορά τους.

2.           Η κοινή επιχείρηση ECSEL συνάπτει και διατηρεί κατάλληλη ασφαλιστική σύμβαση.

25 - Σύγκρουση συμφερόντων

1.           Η κοινή επιχείρηση ECSEL, τα όργανα και το προσωπικό της αποφεύγουν οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων κατά την εκτέλεση των δραστηριοτήτων τους.

2.           Το διοικητικό συμβούλιο της κοινής επιχείρησης ECSEL δύναται να θεσπίζει κανόνες για την πρόληψη και τη διαχείριση των συγκρούσεων συμφερόντων όσον αφορά τα μέλη, τα όργανα και το προσωπικό της. Στους κανόνες αυτούς προβλέπονται μέτρα για την αποφυγή συγκρούσεων συμφερόντων όσον αφορά τους εκπροσώπους των μελών της κοινής επιχείρησης ECSEL που υπηρετούν ως μέλη του διοικητικού συμβουλίου ή του συμβουλίου των δημόσιων αρχών.

26 - Διάλυση

1.           Η κοινή επιχείρηση ECSEL διαλύεται στο τέλος της περιόδου που προβλέπεται στο άρθρο 1.

2.           Η διαδικασία διάλυσης κινείται αυτομάτως σε περίπτωση αποχώρησης της Επιτροπής ή όλων των ιδιωτικών μελών από την κοινή επιχείρηση ECSEL.

3.           Για τις ανάγκες της διαδικασίας διάλυσης της κοινής επιχείρησης ECSEL, το διοικητικό συμβούλιο ορίζει έναν ή περισσότερους εκκαθαριστές, οι οποίοι συμμορφώνονται με τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου.

4.           Κατά τη διάλυση της κοινής επιχείρησης ECSEL, τα περιουσιακά στοιχεία της χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των υποχρεώσεών της, καθώς και των δαπανών που συνδέονται με τη διάλυσή της. Τυχόν πλεόνασμα κατανέμεται μεταξύ των μελών κατά τον χρόνο της διάλυσης, κατ’ αναλογία με την οικονομική συνεισφορά τους στην κοινή επιχείρηση ECSEL. Τυχόν πλεόνασμα που διανέμεται στην Ένωση επιστρέφεται στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

5.           Για να εξασφαλιστεί η κατάλληλη διαχείριση τυχόν συμφωνιών που έχουν συναφθεί ή αποφάσεων που έχουν ληφθεί από την κοινή επιχείρηση ECSEL, καθώς και συμβάσεων προμηθειών οι οποίες είναι μεγαλύτερης διάρκειας από τη διάρκεια της κοινής επιχείρησης ECSEL, καθορίζεται διαδικασία ad hoc.

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

1.           ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

              1.1.    Τίτλος της πρότασης/πρωτοβουλίας

              1.2.    Σχετικός(-οί) τομέας(-είς) πολιτικής στη δομή ΔΒΔ/ΠΒΔ

              1.3.    Χαρακτήρας της πρότασης/πρωτοβουλίας

              1.4.    Στόχος(-οι)

              1.5.    Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας

              1.6.    Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις

              1.7.    Προβλεπόμενος(-οι) τρόπος(-οι) διαχείρισης

2.           ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

              2.1.    Κανόνες για την παρακολούθηση και την υποβολή εκθέσεων

              2.2.    Σύστημα διαχείρισης και ελέγχου

              2.3.    Μέτρα για την πρόληψη της απάτης και των παρατυπιών

3.           ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

              3.1.    Τομέας(-είς) του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμή(-ές) των δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται

              3.2.    Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις δαπάνες

              3.2.1. Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις δαπάνες

              3.2.2. Εκτιμώμενη επίπτωση στις επιχειρησιακές πιστώσεις

              3.2.3. Εκτιμώμενη επίπτωση στις πιστώσεις διοικητικής φύσεως

              3.2.4. Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

              3.2.5. Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση

              3.3.    Εκτιμώμενες επιπτώσεις στα έσοδα

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

1.           ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

1.1.        Τίτλος της πρότασης/πρωτοβουλίας

Κανονισμός του Συμβουλίου για τη σύσταση της κοινής επιχείρησης ECSEL

1.2.        Σχετικός(-οί) τομέας(-είς) πολιτικής στη δομή ΔΒΔ/ΠΒΔ[32]

Τομέας πολιτικής: Ορίζοντας 2020 — Πρόγραμμα πλαίσιο για την έρευνα και την καινοτομία (2014-2020)

Δραστηριότητα: Ορίζοντας 2020: έρευνα και καινοτομία σε σχέση με επικοινωνιακά δίκτυα, περιεχόμενο και τεχνολογίες

1.3.        Χαρακτήρας της πρότασης/πρωτοβουλίας

¨       Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά νέα δράση

¨       Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά νέα δράση έπειτα από πιλοτικό έργο/προπαρασκευαστική ενέργεια[33]

¨       Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά την παράταση υφιστάμενης δράσης

þ       Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά αλλαγή προσανατολισμού δράσης προς νέα δράση

1.4.        Στόχος(-οι)

1.4.1.     Ο(Οι) πολυετής(-είς) στρατηγικός(-οί) στόχος(-οι) της Επιτροπής που αφορά η πρόταση/πρωτοβουλία

ΕΕ 2020 Στρατηγική ανάπτυξης – να συμβάλει στον στόχο επένδυσης του 3% του ΑΕΠ στην έρευνα και την καινοτομία

Ένωση Καινοτομίας – να εστιαστούν τα χρηματοδοτικά μέσα της ΕΕ στις προτεραιότητες της Ένωσης Καινοτομίας

Ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη – να συμβάλει στην έρευνα και καινοτομία στον τομέα των ΤΠΕ του πέμπτου πυλώνα, δράσεις 50 (ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων για έρευνα και καινοτομία στον τομέα των ΤΠΕ) και 51 (ενίσχυση του συντονισμού και συνδυασμένη χρήση πόρων)

1.4.2.     Ειδικός(-οί) στόχος(-οι) και σχετική(-ές) δραστηριότητα(-ες) ΔΒΔ/ΠΒΔ

Ειδικός στόχος αριθ.

1. Πρωτοπορία στις τεχνολογίες γενικής εφαρμογής και στις βιομηχανικές τεχνολογίες

Οικείες δραστηριότητες ΔΒΔ/ΠΒΔ

Υπεροχή στον τομέα τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών

1.4.3.     Προσδοκώμενα αποτελέσματα και επιπτώσεις

Οικονομικές επιπτώσεις:

•        Ανταγωνιστικότητα – αύξηση της κλίμακας των επενδύσεων και έμφαση σε αυτές με τη μόχλευση πόρων από ιδιωτικά και δημόσια κεφάλαια, συνεργασία κατά μήκος των αλυσίδων καινοτομίας και αξίας και γεφύρωση της τεχνολογίας με την καινοτομία.

•        Έρευνα και καινοτομία – συνέργεια μεταξύ των βιομηχανικών και εθνικών προτεραιοτήτων, αριστεία, μείωση της αλληλεπικάλυψης των προσπαθειών και του κατακερματισμού.

•        Εμπλεκόμενοι παράγοντες – συμμετοχή ενός ευρέος φάσματος αλυσίδων αξίας: βιομηχανία – πάροχοι και χρήστες τεχνολογίας, όπως ΜΜΕ, οργανισμοί έρευνας και διάδοσης της γνώσης, η ΕΕ, κράτη μέλη και περιφέρειες.

Κοινωνιακός αντίκτυπος:

•        Απασχόληση – δημιουργία τεχνικών θέσεων εργασίας που απαιτούν υψηλή εξειδίκευση, η οποία καθιστά δυνατή την ανάπτυξη σε πολλούς τομείς της οικονομίας όσον αφορά την καινοτομία και την παραγωγικότητα αυτών,

•        Αντιμετώπιση των κοινωνιακών προκλήσεων σε τομείς που σχετίζονται με τους ευρωπαίους πολίτες (π.χ. μεταφορές, υγεία, ενέργεια), οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τους εν λόγω κοινωνιακούς παράγοντες.

Περιβαλλοντικός αντίκτυπος:

•        Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας

•        Διαχείριση της χρήσης υλικών πόρων

1.4.4.     Δείκτες αποτελεσμάτων και επιπτώσεων

Οι δείκτες αποτελεσμάτων και επιπτώσεων που ορίζονται στον ειδικό στόχο «Πρωτοπορία στις τεχνολογίες γενικής εφαρμογής και στις βιομηχανικές τεχνολογίες» του προγράμματος πλαισίου για την έρευνα και την καινοτομία «Ορίζων 2020» παρακολουθούνται και αναφέρονται σε ετήσια βάση στην Επιτροπή.

Επιπλέον, οι ακόλουθοι ειδικοί δείκτες θα χρησιμοποιηθούν για τη μέτρηση της προόδου ως προς την επίτευξη των στόχων της κοινής επιχείρησης ECSEL.

Στόχοι || ΚΔΕ || Μετρήσεις (για όλη την περίοδο 2014-2024)

Δομή και διενέργεια εξαιρετικής διεπιστημονικής έρευνας || Καινοτόμα έργα τεχνολογικής αιχμής || Ø Ποιότητα των αποτελεσμάτων, όπως π.χ. μετράται βάσει του αριθμού των δημοσιεύσεων με αξιολόγηση από ομότιμους Ø Καινοτόμος έρευνα και καινοτομία, τουλάχιστον 2 διπλώματα ευρεσιτεχνίας ανά 10 εκατ. ευρώ χρηματοδότησης Ø Αριθμός και επιπτώσεις καινοτόμων τεχνολογιών

Ευθυγράμμιση των στρατηγικών || Στρατηγικό θεματολόγιο καινοτομίας και έρευνας (ΣΘΚΕ) με προτεραιότητες || Ø Δέσμευση όλων των μελών της ΚΕ Ø Η εστίαση της ΣΑΚΕ είναι ανάλογη με τον διαθέσιμο προϋπολογισμό

Κινητοποίηση και συγκέντρωση πόρων || Εκτέλεση του προϋπολογισμού || Ø Οικονομικές δεσμεύσεις από όλα τα μέλη της ΚΕ Ø Συνεισφορά προς επίτευξη του στόχου του 3% για την έρευνα και την καινοτομία

Διατήρηση και ανάπτυξη της μεταποίησης στην ΕΕ || Δημιουργία θέσεων εργασίας στη βιομηχανία ηλεκτρονικών ειδών Αύξηση του αριθμού των μονάδων παραγωγής στην Ευρώπη || Ø Αριθμός άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη – πρόοδος προς τη δημιουργία 250.000 έμμεσων θέσεων εργασίας Ø Αριθμός κατασκευών υψηλής τεχνολογίας στην Ευρώπη, όπως μετρώνται βάσει του τεχνολογικού κόμβου και του μέγεθος των δισκίων

Πρωτοπορία στον εξοπλισμό και στα υλικά || Στρατηγική συνεργασία σε θέματα σχεδιασμού και παραγωγής || Ø Κατάταξη και μερίδιο/μέγεθος αγοράς των ευρωπαϊκών προμηθευτών σχεδιασμού και παραγωγής

Υποστήριξη υψηλών ΕΤΕ || Κλίμακα και επιπτώσεις των έργων || Ø Αριθμός νέων/αναβαθμισμένων πιλοτικών γραμμών στην Ευρώπη – τουλάχιστον 3 ετησίως Ø Αριθμός συστημάτων επίδειξης ολοκληρωμένων λύσεων – τουλάχιστον 3 ετησίως Ø Πρόσβαση και χρήση από φορείς που δεν εφαρμόζουν άμεσα τις πιλοτικές γραμμές/συστήματα επίδειξης

Διαθεσιμότητα ηλεκτρονικών εξαρτημάτων || Πρόσληψη νέων τεχνολογιών από ευρωπαϊκούς τομείς εφαρμογής || Ø Μερίδιο/μέγεθος ευρωπαϊκής αγοράς για νέες λύσεις

Πρωτοπορία στην τεχνολογία συστημάτων || Στρατηγική συνεργασία σε ζητήματα ενσωματωμένων και ευφυών συστημάτων || Ø Κατάταξη και μερίδιο/μέγεθος αγοράς των ευρωπαϊκών προμηθευτών ηλεκτρονικών συστημάτων

Οι ακόλουθοι συγκεκριμένοι στόχοι θα χρησιμοποιηθούν για τη μέτρηση των επιδόσεων της κοινής επιχείρησης ECSEL:

Στόχοι || ΚΔΕ || Μετρήσεις (για όλη την περίοδο 2014-2024)

Ορισμός στρατηγικού θεματολογίου έρευνας και καινοτομίας || ΣΑΚΕ || Ø Έγκριση της ΣΑΚΕ από όλους τους βασικούς συντελεστές Ø Σαφήνεια και εστίαση όπως γίνονται αντιληπτές από τους ενδιαφερόμενους

Αποτελεσματική εφαρμογή προγράμματος || Πράξεις της ΚΕ || Ø Χρόνος έως τις επιχορηγήσεις (από το κλείσιμο της πρόσκλησης έως την υπογραφή της επιχορήγησης) < 270 ημέρες Ø Χρόνος έως την πληρωμή < 90 ημέρες Ø Δραστηριότητες διάδοσης Ø Αποτελέσματα του έργου

Συνέργειες για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων και την ενίσχυση της ανάπτυξης των ΜΜΕ || Απορρόφηση των αποτελεσμάτων των έργων από τη βιομηχανία || Ø Αριθμός δευτερογενών οφελών Ø Ανάπτυξη των ΜΜΕ από πλευράς κύκλου εργασιών και απασχόλησης

Ευκολία συμμετοχής σε έργα με έντονη ευρωπαϊκή διάσταση || Απλοποιημένοι κανόνες συμμετοχής || Ø Ποσοστό συμμετοχής της βιομηχανίας και των ΜΜΕ – η συμμετοχή των δεύτερων ≥ 30% Ø Μείωση του διοικητικού φόρτου

Πρόσβαση στον σχεδιασμό και την κατασκευή υποδομών || Διαθεσιμότητα υποδομών τεχνολογικής αιχμής και ανοικτή πρόσβαση σε αυτές || Ø Πρόσβαση σε ΜΜΕ και χρήση από αυτές, συμπεριλαμβανομένων των συντονιστών συστημάτων

Συνεργασία και συντονισμός των ενδιαφερομένων || Εταιρικές σχέσεις || Ø Σύνθεση κοινοπραξιών - ανάδυση στρατηγικών συμμαχιών

Διατήρηση ανθρώπινων δεξιοτήτων || Διαθέσιμη εμπειρογνωμοσύνη στην Ευρώπη || Ø Διαθεσιμότητα προγραμμάτων σπουδών/μαθημάτων και αποτελεσματική υιοθέτηση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης που συνάδουν με τις ανάγκες της βιομηχανίας

1.5.        Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας

1.5.1.     Βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη κάλυψη αναγκών

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο κύριες προκλήσεις όσον αφορά τον τομέα ηλεκτρονικών εξαρτημάτων και συστημάτων:

•        αφενός, την ανάγκη να ελέγχει τα βασικά στοιχεία της αλυσίδας αξίας, δηλαδή τον «σχεδιασμό εξαρτημάτων και συστημάτων», την «κατασκευή εξαρτημάτων» και την «ενσωμάτωση των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων σε τελικά προϊόντα». Η αλυσίδα αξίας ηλεκτρονικών ειδών δεν αφορά μόνο το επίπεδο της παραγωγής ηλεκτρονικών ειδών, αλλά επεκτείνεται σε ολόκληρη τη βιομηχανία των χρηστών η οποία περιλαμβάνει από υπηρεσίες στον τομέα αυτοκινητοβιομηχανίας και υπηρεσίες αεροδιαστημικής έως υπηρεσίες που βασίζονται στο διαδίκτυο. Καθένα από τα στοιχεία της είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της δημιουργίας αξίας από τα ηλεκτρονικά είδη στην Ευρώπη. Ειδικότερα, τυχόν απώλεια της ικανότητας της Ευρώπης για παραγωγή ηλεκτρονικών ειδών θα συνεπαγόταν, όχι μόνο την εκτός Ευρώπης μετατόπιση της σχετικής αλυσίδας εφοδιασμού και της δραστηριότητας σχεδιασμού, αλλά και τη σημαντική υπονόμευση της ανταγωνιστικότητας του συνολικού οικονομικού ιστού που εξαρτάται από τα ηλεκτρονικά είδη.

•        Αφετέρου, βρίσκεται αντιμέτωπη με την ανάγκη βελτίωσης της αποδοτικότητας της αλυσίδας καινοτομίας της Ευρώπης, όπως τονίζεται στην έκθεση της ομάδας υψηλού επιπέδου για τις βασικές τεχνολογίες γενικής εφαρμογής (έκθεση KET) η οποία χαρακτήρισε ως «κοιλάδα του θανάτου» το κενό μεταξύ της δημιουργίας βασικών γνώσεων και της επακόλουθης εμπορευματοποίησης της γνώσης αυτής σε εμπορεύσιμα προϊόντα. Ως εκ τούτου, τα μέτρα για την καινοτομία και τη βιομηχανική παραγωγή πρέπει να ενισχυθούν προκειμένου οι επιχειρήσεις και οι πολίτες να επωφεληθούν από τις τεχνολογίες αιχμής.

Για την εξασφάλιση του ελέγχου της αλυσίδας αξίας και τη βελτίωση του συστήματος καινοτομίας της, η Ευρώπη πρέπει να υπερβεί τις ακόλουθες δυσχέρειες:

•        τον οξύ παγκόσμιο ανταγωνισμό και τα μεταβαλλόμενα επιχειρηματικά μοντέλα,

•        τη συρρίκνωση των μεριδίων αγοράς,

•        το υψηλό κόστος της έρευνας και της καινοτομίας και το κατακερματισμένο ευρωπαϊκό τοπίο, και

•        την ταχέως εξελισσόμενη καινοτομία.

1.5.2.     Προστιθέμενη αξία της συμμετοχής της ΕΕ

Η οικονομική ενίσχυση στη συνεργατική έρευνα και καινοτομία στην οποία συμμετέχουν η βιομηχανία και η ακαδημαϊκή κοινότητα σε όλη την Ευρώπη είναι απαραίτητη προκειμένου:

•        να παραμείνουν οι ευρωπαϊκές ομάδες δημόσιας έρευνας στο προσκήνιο του τομέα των ηλεκτρονικών ειδών και να εξασφαλίσουν ταχεία και ευρεία βιομηχανική εκμετάλλευση της τεχνολογικής υπεροχής σε ολόκληρη την Ευρώπη,

•        να αναλάβουν το κόστος ανάληψης κινδύνου από κοινού με τον κλάδο των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων και συστημάτων όσον αφορά την πρόοδο της τεχνολογίας και την ευρεία χρήση αυτής, δεδομένων των τεράστιων δευτερογενών επιπτώσεων στην ανάπτυξη και την απασχόληση σε όλη την οικονομία, καθώς και των επιπτώσεων στην αντιμετώπιση των κοινωνιακών προκλήσεων,

•        να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Τα κράτη μέλη έχουν τις δικές τους προτεραιότητες για την προώθηση της βιομηχανίας τους, αλλά το επίπεδο της υποστήριξης που απαιτείται για τον εν λόγω κλάδο υπερβαίνει τους ατομικούς τους πόρους. Ο κατακερματισμός τείνει να οδηγήσει στην αλληλεπικάλυψη των προσπαθειών στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας. Επιπλέον, στην Ευρώπη δραστηριοποιείται μόνο ένας μικρός αριθμός κορυφαίων σε παγκόσμιο επίπεδο συνεργατικών σχηματισμών με σημαντική βιομηχανική δραστηριότητα στον τομέα των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων και των ενσωματωμένων συστημάτων. Ως εκ τούτου, οι παράγοντες της ΕΕ πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Η καλύτερη συνεργασία που βασίζεται σε συνεργαζόμενες εταιρείες χρηστών και παρόχους τεχνολογίας επιταχύνει την καινοτομία των προϊόντων για αμφότερες τις πλευρές μέσω της συντονισμένης εστίασης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ενώ οι συνεργατικοί σχηματισμοί για ερευνητικά έργα παρέχουν ένα περιφερειακό δίκτυο στήριξης για ΜΜΕ μέσω της συνεργασίας μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας και του κλάδου των μεγάλων ΚΑΕ.

•        να ενισχυθούν οι υφιστάμενοι ευρωπαϊκοί συνεργατικοί μηχανισμοί στον τομέα των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων και να υποστηριχθεί ενεργά η δημιουργία νέων συνεργατικών μηχανισμών, ώστε να τεθεί η Ευρώπη σε συγκρίσιμη βάση με άλλους παράγοντες σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπάρχει ανάγκη για ανάληψη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να συγκεντρωθούν πόροι και να έρθουν σε επαφή παράγοντες, με σκοπό την επίτευξη ενός κατάλληλου επιπέδου δυνατοτήτων και μέσων για την ενίσχυση της βιομηχανίας. Η υποστήριξη αυτή πρέπει να παράσχει μια βιώσιμη και κατάλληλη λύση προκειμένου η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τον διεθνή ανταγωνισμό. Η δράση αυτή θα συμβάλει στην από κοινού χρήση των υφιστάμενων και μελλοντικών πλατφόρμων, οι οποίες προσανατολίζονται προς την επίτευξη ενός καλύτερου περιβάλλοντος για τους βιομηχανικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ και των τελικών χρηστών, στο οποίο θα μπορεί να ενισχυθεί η διεθνής ανταγωνιστικότητά τους.

•        να οργανώσουν και συντονίσουν την έρευνα και την καινοτομία στην Ευρώπη, για να διασφαλιστεί ότι στο μέλλον θα υπάρχει στην Ευρώπη μια μεταποιητική βάση και ότι οι ευρωπαίοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των χρηστών, θα έχουν πρόσβαση στις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις και υποδομές. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, ζωτικής σημασίας είναι η αποτελεσματική μόχλευση δημόσιας χρηματοδότησης σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

1.5.3.     Διδάγματα από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος

Οι υφιστάμενες ΚΕ της ENIAC και της ARTEMIS παρείχαν μια σημαντική ευκαιρία συνεργασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς και δημιουργίας κρίσιμης μάζας και μόχλευσης επενδύσεων. Η πρώτη ενδιάμεση αξιολόγηση συνέστησε έντονα τη συνέχιση μιας παρόμοιας πρωτοβουλίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020», θεωρώντας ότι δεν υπάρχει οργάνωση ή κράτος μέλος που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μόνο του όλες τις προκλήσεις του εν λόγω τομέα. Ως εκ τούτου, μια συντονισμένη δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο θεωρείται η πλέον κατάλληλη προσέγγιση.

Οι ΚΕ έχουν αποδείξει ότι μπορούν να διαδραματίσουν με επιτυχία τον ρόλο ενός έντιμου διαμεσολαβητή και να αποτελέσουν καταλύτη για φιλόδοξα σχέδια, αυξάνοντας τη συμμετοχή των κορυφαίων φορέων του ιδιωτικού τομέα, παρέχοντας παράλληλα ένα πλαίσιο στο οποίο οι εθνικές και ευρωπαϊκές δημόσιες αρχές μπορούν να υποστηρίξουν συναφή από άποψη στρατηγικής θέματα. Η δυνατότητα αυτή έχει καταδειχθεί επαρκώς από την επιτυχία της ΚΕ ENIAC για την έναρξη της εφαρμογής των συστάσεων της ομάδας υψηλού επιπέδου για τις βασικές τεχνολογίες γενικής εφαρμογής (KET) στη νανοηλεκτρονική και από την πρώτη δοκιμή εκ μέρους της ΚΕ ARTEMIS μεγάλης κλίμακας πιλοτικών έργων καινοτομίας, στο πλαίσιο των προσκλήσεών τους προς υποβολή προτάσεων το 2012.

Μια σημαντική πρόκληση της τριμερούς δομής αμφότερων των ΚΕ συνίσταται στην ευθυγράμμιση των διαδικασιών και του περιεχομένου με τις προσδοκίες και τις διαδικασίες των συμμετεχόντων κρατών μελών. Κινούν τις διαδικασίες προσκλήσεων για υποβολή προτάσεων δεσμεύοντας εκ των προτέρων τις οικονομικές συνεισφορές τους και καθορίζοντας τους εθνικούς όρους επιλεξιμότητας και τα ποσοστά χρηματοδότησης.

Η εμπειρία με το σημερινό μοντέλο δείχνει ότι ήταν σε θέση να επιτύχει τους στόχους, αν και με μια πιο απότομη καμπύλη μάθησης απ’ ό, τι αναμενόταν, εξαιτίας της μακροχρόνιας φάσης κατά την οποία έπρεπε να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη και ένας πρακτικός τρόπος λειτουργίας.

Εκτός από τις προαναφερθείσες επιτυχίες, υπάρχουν κάποιες παρατηρήσεις που πρέπει να γίνουν σχετικά με την παρούσα σύνθεση:

•        Υπάρχει έλλειψη συγχρονισμού μεταξύ των διαφόρων εθνικών διαδικασιών (τόσο για τη σύναψη συμβάσεων όσο και για τις πληρωμές), δημιουργώντας καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων.

•        Η υποχρέωση των συμμετεχόντων να συνάπτουν δύο συμφωνίες επιχορήγησης (ΚΕ και εθνική) αποτελεί διοικητική επιβάρυνση.

•        Οι διαφορετικοί εθνικοί κανόνες επηρεάζουν τον τρόπο δημιουργίας των κοινοπραξιών.

•        Συχνά, αφού γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων, οι εθνικές αναλήψεις υποχρεώσεων υπόκεινται σε προσαρμογές είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.

•        Η βαθιά εξάρτηση μεταξύ των δεσμεύσεων της ΕΕ και των κρατών μελών (αναλογία ΚΜ/ΕΕ 1,8) λειτούργησε ως τροχοπέδη για την εκτέλεση του προϋπολογισμού σε περιπτώσεις που η εθνική συμμετοχή ήταν χαμηλή ή τα εθνικά ποσοστά χρηματοδότησης απέκλιναν από τον αναμενόμενο λόγο 1/3 (ΚΕ) -2/3 (ΚΜ), όπως συνέβη με τις πιλοτικές γραμμές.

•        Οι απαιτήσεις του δημοσιονομικού κανονισμού πλαισίου που εφαρμόζεται στους αποκεντρωμένους οργανισμούς θέτουν σημαντικούς περιορισμούς στους περιορισμένους πόρους της ΚΕ.

Οι δυσχέρειες αυτές δεν προκάλεσαν καθυστερήσεις, αλλά απαιτήθηκαν συνεχείς προσπάθειες από όλα τα μέρη ώστε να λειτουργήσει το σύστημα. Η αντιμετώπιση των δυσχερειών αυτών μέσω ενός απλοποιημένου μοντέλου λειτουργίας, το οποίο θα συμμορφωνόταν επίσης με τον γενικό στόχο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» θα ωφελούσε σημαντικά οποιαδήποτε παρόμοια μελλοντική πρωτοβουλία.

1.5.4.     Συμβατότητα και ενδεχόμενη συνέργεια με άλλα κατάλληλα μέσα

Η πρωτοβουλία έχει ως στόχο την ανάπτυξη συνεργειών με συμπληρωματικούς μηχανισμούς χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής έξυπνης εξειδίκευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία αποσκοπεί στην προώθηση και την υποστήριξη υφιστάμενων και νέων συνεργατικών μηχανισμών στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας σε περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πεδίο εφαρμογής της πρωτοβουλίας συμπληρώνει επίσης τις δράσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο της δραστηριότητας Βιομηχανική υπεροχή του «Ορίζοντα 2020», όπου θα ενισχυθεί η πιο προηγμένη και μακροπρόθεσμη έρευνα.

1.6.        Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις

þ Πρόταση/πρωτοβουλία περιορισμένης διάρκειας

– þ  Πρόταση/πρωτοβουλία με ισχύ από [01/01] 2014 έως 31/12/2014

– þ  Δημοσιονομικός αντίκτυπος από το 2014 μέχρι το 2020 για τις πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων και από το 2014 μέχρι το 2024 για τις πιστώσεις πληρωμών

¨ Πρόταση/πρωτοβουλία απεριόριστης διάρκειας

– Περίοδος σταδιακής εφαρμογής από το ΕΕΕΕ μέχρι το ΕΕΕΕ

– και στη συνέχεια λειτουργία με κανονικό ρυθμό.

1.7.        Προβλεπόμενος(-οι) τρόπος(-οι) διαχείρισης

Από τον προϋπολογισμό του 2014

¨ Άμεση διαχείριση από την Επιτροπή μέσω:

– ¨  εκτελεστικών οργανισμών

– ¨ Επιμερισμένη διαχείριση με τα κράτη μέλη:

– þ Έμμεση διαχείριση με ανάθεση καθηκόντων εκτέλεσης του προϋπολογισμού σε:

–      ¨         διεθνείς οργανισμούς και τις οργανώσεις τους (να διευκρινιστεί),

– ¨  στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων,

– þ  οργανισμούς που αναφέρονται στο άρθρο 209 του δημοσιονομικού κανονισμού

–      ¨         οργανισμούς δημοσίου δικαίου,

– ¨  οντότητες ιδιωτικού δικαίου επιφορτισμένες με δημόσια υπηρεσία στον βαθμό που προσφέρουν επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις,

– ¨  οργανισμούς που διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο κράτους μέλους στους οποίους έχει ανατεθεί η εκτέλεση σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και που προσφέρουν επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις,

– ¨ πρόσωπα στα οποία ανατίθεται η εκτέλεση συγκεκριμένων ενεργειών στον τομέα της ΚΕΠΠΑ δυνάμει του τίτλου V της ΣΕΕ και τα οποία προσδιορίζονται στην αντίστοιχη βασική πράξη.

Παρατηρήσεις

Τα κράτη μέλη συγχρηματοδοτούν έμμεσες δράσεις.

2.           ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

2.1.        Κανόνες για την παρακολούθηση και την υποβολή εκθέσεων

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017, η Επιτροπή θα διενεργήσει ενδιάμεση αξιολόγηση της κοινής επιχείρησης και θα ανακοινώσει τα συμπεράσματα της αξιολόγησης, συνοδευόμενα από τις παρατηρήσεις της, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018.

Εντός έξι μηνών από τη διάλυση της κοινής επιχείρησης, και πάντως όχι αργότερα από δύο έτη μετά από την απόφαση για τη διάλυση αυτής, η Επιτροπή θα προβεί στην τελική αξιολόγηση της κοινής επιχείρησης. Τα αποτελέσματα της τελικής αξιολόγησης θα υποβληθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου κάθε έτους, ο εκτελεστικός διευθυντής υποβάλλει προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο ένα σχέδιο της ετήσιας έκθεσης δραστηριοτήτων σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειώσει η κοινή επιχείρηση κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, ιδίως σε σχέση με το πρόγραμμα εργασίας για το οικείο έτος. Η έκθεση θα περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τη διενεργηθείσα έρευνα, τις δράσεις καινοτομίας και άλλες δράσεις, καθώς και τις αντίστοιχες δαπάνες∙ τις υποβληθείσες προτάσεις, με ανάλυση των συμμετεχόντων ανά είδος, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ, καθώς και ανά χώρα∙ τις έμμεσες δράσεις που έχουν επιλεγεί για χρηματοδότηση, με ανάλυση των συμμετεχόντων ανά είδος, περιλαμβανομένων των ΜΜΕ, καθώς και ανά χώρα, και υποδεικνύοντας τη συνεισφορά της κοινής επιχείρησης στους επιμέρους συμμετέχοντες και τις δράσεις.

2.2.        Σύστημα διαχείρισης και ελέγχου

2.2.1.     Κίνδυνος(-οι) που έχει(-ουν) εντοπιστεί

Ο βασικός κίνδυνος που έχει εντοπιστεί είναι η εσφαλμένη καταβολή των δαπανών στους συμμετέχοντες. Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της κοινής επιχείρησης, ένα ποσοστό λάθους 1% συνιστά ρεαλιστικό στόχο.

Ο ειδικός κίνδυνος σύγκρουσης συμφερόντων που είναι εγγενής σε μια σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα αντιμετωπίζεται με σαφή διάκριση των εξουσιών λήψης αποφάσεων μεταξύ του διοικητικού συμβουλίου - καθορισμός στρατηγικής και προγραμμάτων εργασίας (περιλαμβανομένης της βιομηχανίας) - και του συμβουλίου δημοσίων αρχών - καθορισμός προϋποθέσεων για τις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων και λήψη αποφάσεων σχετικά με την κατανομή της δημόσιας χρηματοδότησης (χωρίς συμμετοχή της βιομηχανίας).

2.2.2.     Προβλεπόμενη(-ες) μέθοδος(-οι) ελέγχου

Ο εσωτερικός ελεγκτής της Επιτροπής ασκεί επί της κοινής επιχείρησης τις ίδιες εξουσίες όπως εκείνες που ασκούνται έναντι της Επιτροπής. Επιπλέον, το διοικητικό συμβούλιο μπορεί να κανονίζει κατά περίπτωση τη συγκρότηση υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου στην ίδια την κοινή επιχείρηση Το κόστος μιας λειτουργίας εσωτερικού ελέγχου (που αναμένεται να είναι λιγότερο από μισό εκατομμύριο ευρώ για την κοινή επιχείρηση καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής της) θα είναι επωφελές αναλογικώς προς τις συνολικές πληρωμές που διαχειρίζεται η κοινή επιχείρηση (ποσοστό σφάλματος 1% σε 1,2 δις ευρώ αντιστοιχεί σε 12 εκατομμύρια ευρώ).

Σύμφωνα με το άρθρο 60 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012, η κοινή επιχείρηση θα τηρεί τις αρχές της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, της διαφάνειας και της μη εφαρμογής διακρίσεων και θα εγγυάται ένα επίπεδο προστασίας των οικονομικών συμφερόντων των μελών της, ισοδύναμο με εκείνο που απαιτείται δυνάμει του εν λόγω κανονισμού.

Οι εκ των υστέρων έλεγχοι των δαπανών για τις έμμεσες δράσεις διενεργούνται σύμφωνα με το πρόγραμμα πλαίσιο «Ορίζοντας 2020» ως μέρος των έμμεσων δράσεων του προγράμματος πλαισίου «Ορίζοντας 2020».

Για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, η Επιτροπή εποπτεύει, σύμφωνα με τον δημοσιονομικό κανονισμό, τις δραστηριότητες της κοινής επιχείρησης, ιδίως με τη διενέργεια ελέγχων και αξιολογήσεων σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος, με την εφαρμογή διαδικασιών για την εξέταση και την αποδοχή των λογαριασμών και την εξαίρεση από τις δαπάνες χρηματοδότησης της Ένωσης των εκταμιεύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί κατά παράβαση των εφαρμοστέων κανόνων. Μπορεί επίσης να αναστέλλει και να διακόπτει τις πληρωμές.

2.3.        Μέτρα για την πρόληψη της απάτης και των παρατυπιών

Η Επιτροπή ή οι εκπρόσωποί της και το Ελεγκτικό Συνέδριο έχουν την εξουσία να διενεργούν λογιστικούς ελέγχους, βάσει εγγράφων και επιτόπου, η οποία ασκείται σε όλους τους δικαιούχους επιχορηγήσεων, αντισυμβαλλομένους και υπεργολάβους, που έλαβαν κεφάλαια της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) εξουσιοδοτείται να διενεργεί επιτόπιους ελέγχους και επιθεωρήσεις οικονομικών φορέων τους οποίους αφορά, άμεσα ή έμμεσα, αυτή η χρηματοδότηση σύμφωνα με τις διαδικασίες που ορίζει ο κανονισμός (Eυρατόμ, EΚ) αριθ. 2185/96 για να τεκμηριώνει την ύπαρξη απάτης, διαφθοράς ή άλλης παράνομης δραστηριότητας, συνδεόμενης με συμφωνία επιδότησης ή απόφαση ή σύμβαση ενωσιακής χρηματοδότησης, σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

Με την επιφύλαξη των ανωτέρω, οι αποφάσεις και συμβάσεις επιχορήγησης που απορρέουν από την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, προβλέπεται ρητά η διενέργεια αυτών των λογιστικών ελέγχων, επιτόπιων ελέγχων και επιθεωρήσεων από την Επιτροπή, το Ελεγκτικό Συνέδριο και την OLAF.

3.           ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

3.1.        Τομέας(-είς) του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμή(-ές) των δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται

· Νέες γραμμές του προϋπολογισμού, των οποίων έχει ζητηθεί η δημιουργία

Κατά σειρά τομέων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμών του προϋπολογισμού.

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || Γραμμή προϋπολογισμού || Είδος δαπανών || Συνεισφορά

Αριθμός 09 04 02 01 – κύρια γραμμή || ΔΠ/ΜΔΠ || χωρών ΕΖΕΣ || υποψήφιων χωρών || τρίτων χωρών || κατά την έννοια του άρθρου 18 παράγραφος 1 στοιχείο α του δημοσιονομικού κανονισμού

1α Ανταγωνιστικότητα για την ανάπτυξη και την απασχόληση || 09 04 07 21 Βιομηχανική υπεροχή - ΚΤΠ ECSEL || ΔΠ || ΝΑΙ || ΝΑΙ || ΟΧΙ || ΝΑΙ

3.2.        Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις δαπάνες

3.2.1.     Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις δαπάνες

εκατομμύρια ευρώ (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου: || 1α || Ανταγωνιστικότητα για την ανάπτυξη και την απασχόληση

Κοινή επιχείρηση ECSEL[34][35] || || || Έτος 2014 || Έτος 2015 || Έτος 2016 || Έτος 2017 || Έτος 2018 || Έτος 2019 || Έτος 2020[36] || Έτος 2021 || Έτος 2022 || Έτος 2023 || Έτος 2024 || ΣΥΝΟΛΟ

Τίτλος 1 || Ανάληψη υποχρεώσεων || (1) || 0,310 || 0,310 || 0,550 || 0,715 || 1,210 || 1,210 || 4,350 || 0,000 || 0,000 || 0,000 || 0,000 || 8,655

Πληρωμές || (2) || 0,310 || 0,310 || 0,550 || 0,715 || 1,210 || 1,210 || 1,170 || 1,170 || 0,970 || 0,670 || 0,370 || 8,655

Τίτλος 2 || Ανάληψη υποχρεώσεων || (1α) || 0,500 || 0,500 || 0,500 || 0,700 || 0,800 || 0,800 || 2,800 || 0,000 || 0,000 || 0,000 || 0,000 || 6,600

Πληρωμές || (2α) || 0,500 || 0,500 || 0,500 || 0,700 || 0,800 || 0,800 || 0,800 || 0,600 || 0,600 || 0,500 || 0,300 || 6,600

Τίτλος 3 || Ανάληψη υποχρεώσεων || (3α) || 135,000 || 145,000 || 160,000 || 175,000 || 185,000 || 195,000 || 205,000 || 0,000 || 0,000 || 0,000 || 0,000 || 1200,000

|| Πληρωμές || (3β) || 33,750 || 70,000 || 116,750 || 140,750 || 166,000 || 178,000 || 189,000 || 145,750 || 99,500 || 40,000 || 20,500 || 1200,000

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων για την κοινή επιχείρηση ECSEL || Ανάληψη υποχρεώσεων || = 1 +1α +3α || 135,810 || 145,810 || 161,050 || 176,415 || 187,010 || 197,010 || 212,150 || 0,000 || 0,000 || 0,000 || 0,000 || 1215,255

Πληρωμές || = 2 +2α +3β || 34,560 || 70,810 || 117,800 || 142,165 || 168,010 || 180,010 || 190,970 || 147,520 || 101,070 || 41,170 || 21,170 || 1215,255

εκατομμύρια ευρώ (με τρία δεκαδικά ψηφία)

ΓΔ CONNECT || || Έτος 2014 || Έτος 2015 || Έτος 2016 || Έτος 2017 || Έτος 2018 || Έτος 2019 || Έτος 2020 || Έτος 2021 || Έτος 2022 || Έτος 2023 || Έτος 2024 || ΣΥΝΟΛΟ

Ÿ Ανθρώπινοι πόροι (2 ΙΠΑ ΜΥ, 1 ΙΠΑ ΣΥ) [37] || 0,332 || 0,332 || 0,332 || 0,332 || 0,332 || 0,332 || 0,332 || || || || || 2,324

Ÿ Άλλες διοικητικές δαπάνες || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || || || || || 0

ΣΥΝΟΛΟ ΓΔ CONNECT || Πιστώσεις || 0,332 || 0,332 || 0,332 || 0,332 || 0,332 || 0,332 || 0,332 || || || || || 2,324

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου: || 5 || «Διοικητικές δαπάνες»

εκατομμύρια ευρώ (με τρία δεκαδικά ψηφία)

ΓΔ CONNECT || || Έτος 2014 || Έτος 2015 || Έτος 2016 || Έτος 2017 || Έτος 2018 || Έτος 2019 || Έτος 2020 || Έτος 2021 || Έτος 2022 || Έτος 2023 || Έτος 2024 || ΣΥΝΟΛΟ

Ÿ Ανθρώπινοι πόροι (2 ΙΠΑ ΜΥ, 1 ΙΠΑ ΣΥ) || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

Ÿ Άλλες διοικητικές δαπάνες || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

ΣΥΝΟΛΟ ΓΔ CONNECT || Πιστώσεις || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων στον ΤΟΜΕΑ 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || (Σύνολο αναλήψεων υποχρεώσεων= Σύνολο πληρωμών) || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

εκατομμύρια ευρώ (με τρία δεκαδικά ψηφία)

|| || || Έτος 2014 || Έτος 2015 || Έτος 2016 || Έτος 2017 || Έτος 2018 || Έτος 2019 || Έτος 2020 || Έτος 2021 || Έτος 2022 || Έτος 2023 || Έτος 2024 || ΣΥΝΟΛΟ

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων στους ΤΟΜΕΙΣ 1 έως 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || Ανάληψη υποχρεώσεων || 136,142 || 146,142 || 161,382 || 176,747 || 187,342 || 197,342 || 212,482 || || || || || 1217,579

Πληρωμές || 34,892 || 71,142 || 118,132 || 142,497 || 168,342 || 180,342 || 191,302 || 147,520 || 101,070 || 41,170 || 21,170 || 1217,579

3.2.2.     Εκτιμώμενη επίπτωση στις πιστώσεις της κοινής επιχείρησης ECSEL

– ¨  Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων

– þ Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων, όπως περιγράφεται κατωτέρω:

Πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων σε εκατομμύρια ευρώ

Αναγράφονται οι στόχοι και η υλοποίηση ∫ || || || Έτος 2014 || Έτος 2015 || Έτος 2016 || Έτος 2017 || Έτος 2018 || Έτος 2019 || Έτος 2020 || Έτη 2021-2024 || ΣΥΝΟΛΟ

|| ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Είδος || Μέσο κόστος[38] || Αριθμός || Κόστος || Αριθμός || Κόστος || Αριθμός || Κόστος || Αριθμός || Κόστος || Αριθμός || Κόστος || Αριθμός || Κόστος || Αριθμός || Κόστος || Αριθμός || Κόστος || Συνολικός αριθμός || Συνολικό κόστος

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 1 Πρωτοπορία στις τεχνολογίες γενικής εφαρμογής και στις βιομηχανικές τεχνολογίες || || || || || || || || || || || || || || || || ||

- Υλοποίηση[39] || δράσεις έρευνας και καινοτομίας της κοινής επιχείρησης ECSEL || 15 || 9 || 135 || 10 || 145 || 11 || 160 || 11 || 175 || 12 || 185 || 13 || 195 || 14 || 205 || 0 || 0 || 80 || 1200

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ || 9 || 135 || 10 || 145 || 11 || 160 || 11 || 175 || 12 || 185 || 13 || 195 || 14 || 205 || 0 || 0 || 80 || 1200

3.2.3.     Εκτιμώμενη επίπτωση στους ανθρώπινους πόρους της κοινής επιχείρησης ECSEL

3.2.3.1.  Σύνοψη

– ¨  Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα

– þ  Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα, όπως περιγράφεται κατωτέρω:

Αριθμός υπαλλήλων (απασχολούμενοι/ΙΠΑ)[40]

|| Έτος 2014 || Έτος 2015 || Έτος 2016 || Έτος 2017 || Έτος 2018 || Έτος 2019 || Έτος 2020 || Έτος 2021 || Έτος 2022 || Έτος 2023 || Έτος 2024 || ΣΥΝΟΛΟ

Μόνιμοι υπάλληλοι (Βαθμοί AD) || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

Μόνιμοι υπάλληλοι (Βαθμοί AST) || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

Συμβασιούχοι υπάλληλοι || 13 || 13 || 12 || 11 || 11 || 11 || 11 || 11 || 9 || 6 || 3 || 111

Έκτακτοι υπάλληλοι (βαθμοί AD) || 14 || 14 || 13 || 12 || 12 || 12 || 12 || 12 || 10 || 7 || 4 || 122

Αποσπασμένοι εθνικοί εμπειρογνώμονες || 1 || 1 || 1 || 1 || 1 || 1 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 6

ΣΥΝΟΛΟ || 28 || 28 || 26 || 24 || 24 || 24 || 23 || 23 || 19 || 13 || 7 || 239

εκατομμύρια ευρώ (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Μόνιμοι υπάλληλοι (Βαθμοί AD) || 0,000 || 0,000 || 0,000 || 0,000 || 0,000 || 0,000 || 0,000 || 0,000 || 0,000 || 0,000 || 0,000 || 0,000

Μόνιμοι υπάλληλοι (Βαθμοί AST) || 0,000 || 0,000 || 0,000 || 0,000 || 0,000 || 0,000 || 0,000 || 0,000 || 0,000 || 0,000 || 0,000 || 0,000

Συμβασιούχοι υπάλληλοι || 0,910 || 0,910 || 0,840 || 0,770 || 0,770 || 0,770 || 0,770 || 0,770 || 0,630 || 0,420 || 0,210 || 7,770

Έκτακτοι υπάλληλοι (βαθμοί AD) || 1,834 || 1,834 || 1.703 || 1,572 || 1,572 || 1,572 || 1,572 || 1,572 || 1,310 || 0,917 || 0,524 || 15,982

Αποσπασμένοι εθνικοί εμπειρογνώμονες || 0,078 || 0,078 || 0,078 || 0,078 || 0,078 || 0,078 || 0,000 || 0,000 || 0,000 || 0,000 || 0,000 || 0,468

ΣΥΝΟΛΟ || 2,822 || 2,822 || 2,621 || 2,420 || 2,420 || 2,420 || 2,342 || 2,342 || 1,940 || 1.337 || 0,734 || 24,220

Οι συμβάσεις προσωπικού προέρχονται από τις υφιστάμενες κοινές επιχειρήσεις ARTEMIS και ENIAC. Οι συμβάσεις των υπαλλήλων ισχύουν από την πρώτη ημέρα της νέας κοινής επιχείρησης.

3.2.3.2.  Εκτιμώμενες ανάγκες της μητρικής ΓΔ σε ανθρώπινους πόρους

– ¨  Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων.

– þ  Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων, όπως περιγράφεται κατωτέρω:

|| Έτος 2014 || Έτος 2015 || Έτος 2016 || Έτος 2017 || Έτος 2018 || Έτος 2019 || Έτος 2020 || Έτη 2021-2024* || Σύνολο

|| Ÿ Θέσεις απασχόλησης του πίνακα προσωπικού (θέσεις μόνιμων και έκτακτων υπαλλήλων) ||

ΧΧ 01 01 01 (Έδρα και γραφεία αντιπροσωπειών της Επιτροπής) || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

XX 01 01 02 (Αντιπροσωπείες) || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

09 01 05 01 (Έμμεση έρευνα) || 2 || 2 || 2 || 2 || 2 || 2 || 2 || π.υ. || 14

10 01 05 01 (Άμεση έρευνα) || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

|| || || || || || || || ||

|| Ÿ Εξωτερικό προσωπικό (σε ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης: ΙΠΑ)[41] ||

XX 01 02 01 (ΣΥ, ΑΕΕ, ΠΠ, από το «συνολικό κονδύλιο») || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

XX 01 02 02 (ΣΥ, ΤΥ, ΑΕΕ, ΠΠ και ΝΕΑ στις αντιπροσωπείες) || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

XX 01 04 yy[42] || - στην έδρα[43] || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

- στις αντιπροσωπείες || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

09 01 05 02 (ΣΥ, ΑΕΕ, ΠΠ – Έμμεση έρευνα) || 1 || 1 || 1 || 1 || 1 || 1 || 1 || π.υ. || 7

10 01 05 02 (ΣΥ, ΑΕΕ, ΠΠ – Άμεση έρευνα) || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

Άλλη γραμμή του προϋπολογισμού (να προσδιοριστεί) || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

ΣΥΝΟΛΟ || 3 || 3 || 3 || 3 || 3 || 3 || 3 || π.υ. || 21

* Ο αριθμός των υπαλλήλων για την περίοδο μετά το 2020 θα καθοριστεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Η εκτίμηση εκφράζεται σε ακέραια ποσά (ή το πολύ με ένα δεκαδικό ψηφίο)

ΧΧ είναι ο τομέας πολιτικής ή ο σχετικός τίτλος του προϋπολογισμού.

Οι ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους θα καλυφθούν από το προσωπικό της ΓΔ που έχει ήδη διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης και/ή που έχει ανακατανεμηθεί στο πλαίσιο της ίδιας της ΓΔ και θα συμπληρωθούν, ενδεχομένως, από όλα τα συμπληρωματικά κονδύλια που μπορεί να διατεθούν στην αρμόδια ΓΔ για τη διαχείριση της δράσης στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας χορήγησης και με βάση τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Περιγραφή των προς εκτέλεση καθηκόντων:

Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι || Συμμετοχή σε όργανα διοίκησης και δραστηριότητες παρακολούθησης/υποβολής εκθέσεων

Εξωτερικό προσωπικό || Υποστήριξη μόνιμων υπαλλήλων

3.2.3.3.  Εκτιμώμενες ανάγκες της κοινής επιχείρησης ECSEL σε ανθρώπινους πόρους[44]

– ¨  Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων.

– þ  Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων, όπως περιγράφεται κατωτέρω:

– α. Εκτιμώμενες ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους που θα χρηματοδοτηθούν από πιστώσεις στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2014-2020

|| Έτος 2014 || Έτος 2015 || Έτος 2016 || Έτος 2017 || Έτος 2018 || Έτος 2019 || Έτος 2020 || Έτος 2021 || Έτος 2022 || Έτος 2023 || Έτος 2024 || Σύνολο

|| Ÿ Θέσεις απασχόλησης του πίνακα προσωπικού (θέσεις μόνιμων και έκτακτων υπαλλήλων) ||

09 04 07 21 (οργανισμός ΣΔΙΤ) || || || || || || || || || || || ||

Μόνιμοι υπάλληλοι (βαθμοί AD) || 6 || 6 || 7 || 9 || 12 || 12 || 12 || 12 || 10 || 7 || 4 || 97

Μόνιμοι υπάλληλοι (βαθμοί AST) || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

|| Ÿ Εξωτερικό προσωπικό (σε ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης: ΙΠΑ)[45] ||

09 04 07 21 (οργανισμός ΣΔΙΤ) || || || || || || || || || || || ||

ΣΥ || 8 || 8 || 8 || 8 || 11 || 11 || 11 || 11 || 9 || 6 || 3 || 94

ΑΕΕ || 1 || 1 || 1 || 1 || 1 || 1 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 6

ΠΠ || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

ΣΥΝΟΛΟ || 15 || 15 || 16 || 18 || 24 || 24 || 23 || 23 || 19 || 13 || 7 || 197

|| || || || || || || || || || || ||

Η εκτίμηση εκφράζεται σε ακέραια ποσά (ή το πολύ με ένα δεκαδικό ψηφίο)

Περιγραφή των προς εκτέλεση καθηκόντων:

Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι || Διαχείριση προγράμματος και διοίκησης

Εξωτερικό προσωπικό || Στήριξη στο έκτακτο προσωπικό

– β. π.υ. - Ανθρώπινοι πόροι που θα χρηματοδοτηθούν από πιστώσεις στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2007-2013 (για ενημέρωση)

|| Έτος 2014 || Έτος 2015 || Έτος 2016 || Έτος 2017 || Σύνολο

Ÿ Θέσεις απασχόλησης του πίνακα προσωπικού (θέσεις µόνιµων και έκτακτων υπαλλήλων) ||

09 04 01 03 (Κοινή επιχείρηση ARTEMIS)[46] || || || || ||

Μόνιμοι υπάλληλοι (βαθμοί AD) || 8 || 8 || 6 || 3 || 25

Μόνιμοι υπάλληλοι (βαθμοί AST) || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

Ÿ Εξωτερικό προσωπικό (σε ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης: ΙΠΑ) ||

09 04 01 03 (Κοινή επιχείρηση ARTEMIS)8 || || || || ||

ΣΥ || 5 || 5 || 4 || 3 || 17

ΑΕΕ || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

ΠΠ || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

ΣΥΝΟΛΟ || 13 || 13 || 10 || 6 || 42

Η εκτίμηση εκφράζεται σε ακέραια ποσά (ή το πολύ με ένα δεκαδικό ψηφίο)

γ. Ενοποιημένη επισκόπηση των ανθρώπινων πόρων στα σημεία α) και β)

|| Έτος 2014 || Έτος 2015 || Έτος 2016 || Έτος 2017 || Έτος 2018 || Έτος 2019 || Έτος 2020 || Έτος 2021 || Έτος 2022 || Έτος 2023 || Έτος 2024 || Σύνολο

|| Ÿ Θέσεις απασχόλησης του πίνακα προσωπικού (θέσεις µόνιµων και έκτακτων υπαλλήλων) ||

09 04 07 21 (οργανισμός ΣΔΙΤ) || 14 || 14 || 13 || 12 || 12 || 12 || 12 || 12 || 10 || 7 || 4 || 122

Μόνιμοι υπάλληλοι (βαθμοί AD) || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

Μόνιμοι υπάλληλοι (βαθμοί AST) || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

|| Ÿ Εξωτερικό προσωπικό (σε ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης: ΙΠΑ)[47] ||

09 04 07 21 (οργανισμός ΣΔΙΤ) || 13 || 13 || 12 || 11 || 11 || 11 || 11 || 11 || 9 || 6 || 3 || 111

ΣΥ || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

ΑΕΕ || 1 || 1 || 1 || 1 || 1 || 1 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 6

ΠΠ || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

ΣΥΝΟΛΟ || 28 || 28 || 26 || 24 || 24 || 24 || 23 || 23 || 19 || 13 || 7 || 239

|| || || || || || || || || || || ||

δ. Συνεισφορά στις τρέχουσες δαπάνες για τη σταδιακή κατάργηση του οργανισμού ΣΔΙΤ στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2007-2013

εκατομμύρια ευρώ (με τρία δεκαδικά ψηφία)

|| Έτος 2014 || Έτος 2015 || Έτος 2016 || Έτος 2017 || Σύνολο[48]

Συνεισφορά σε μετρητά από την ΕΕ[49] || 0,600 || 0,600 || 0,550 || 0,300 || 2,050

Συνεισφορά σε μετρητά από τρίτους - Ένωση AENEAS || 0,500 || 0,500 || 0,300 || 0,130 || 1,430

Συνεισφορά σε μετρητά από τρίτους - Ένωση ARTEMISIA || 0,300 || 0,300 || 0,210 || 0,165 || 0,975

ΣΥΝΟΛΟ || 1,400 || 1,400 || 1.060 || 0,595 || 4,455

Οι συνεισφορές από τις ενώσεις AENEAS και ARTEMISIA συνίστανται στα ποσά που οφείλουν για τη συνεισφορά τους στις δαπάνες λειτουργίας των κοινών επιχειρήσεων ENIAC και ARTEMIS προκειμένου να τηρήσουν τις συμφωνίες που σύναψαν με την Επιτροπή σύμφωνα με την ακόλουθη διευθέτηση για την κατανομή των δαπανών λειτουργίας:

εκατομμύρια ευρώ (με τρία δεκαδικά ψηφία)

2008-2013 || Κοινή επιχείρηση ARTEMIS || Κοινή επιχείρηση ENIAC

Συνολικές δαπάνες λειτουργίας || EC || ARTEMISIA || Συνολικές δαπάνες λειτουργίας || EC || AENEAS

Πραγματικές συνεισφορές στο τέλος του 2013 || 8,664 || 3,864 || 4,800 || 9,255 || 4,514 || 4.741

Εκ νέου υπολογισμένες συνεισφορές για την υλοποίηση της κατανομής σε 2/3 (βιομηχανία) - 1/3 (Επιτροπή) || 2,889 || 5,775 || 3,084 || 6,171

Διαφορά (διορθωμένη - πραγματική) || || -0,975 || 0,975 || || -1,430 || 1,430

Τα ποσά που οφείλονται στην Επιτροπή θα αντισταθμιστούν κατά την περίοδο 2014-2017 με τη μείωση των συνεισφορών της Επιτροπής όπως καταδεικνύεται στην ενότητα 3.2.1.

3.2.4.     Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

– þ  Η πρόταση/πρωτοβουλία είναι συμβατή με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

– ¨  Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται αναπρογραµµατισµό του σχετικού τομέα του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

-

– ¨  Η πρόταση/πρωτοβουλία απαιτεί τη χρησιμοποίηση του μέσου ευελιξίας ή την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

-

3.2.5.     Συνεισφορές τρίτων

– Η πρόταση/πρωτοβουλία προβλέπει τη συγχρηματοδότηση που εκτιμάται κατωτέρω:

Πιστώσεις σε εκατομμύρια ευρώ (με τρία δεκαδικά ψηφία)

|| Έτος 2014 || Έτος 2015 || Έτος 2016 || Έτος 2017 || Έτος 2018 || Έτος 2019 || Έτος 2020 || Έτος 2021 || Έτος 2022 || Έτος 2023 || Έτος 2024 || Σύνολο

Ιδιωτικά μέλη - χρηματική συνεισφορά στις διοικητικές δαπάνες[50] || 2,210 || 2,210 || 2,110 || 2,010 || 2,010 || 2,010 || 1,970 || 1,770 || 1,570 || 1,170 || 0,670 || 19,710

Κράτη μέλη της ECSEL - χρηματική συνεισφορά στις λειτουργικές δαπάνες[51] || 135,000 || 145,000 || 160,000 || 175,000 || 185,000 || 195,000 || 205,000 || 0,000 || 0,000 || 0,000 || 0,000 || 1200,000

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ πιστώσεις που συγχρηματοδοτήθηκαν || 137,210 || 147,210 || 162,110 || 177,010 || 187,010 || 197,010 || 206,970 || 1,770 || 1,570 || 1,170 || 0,670 || 1219,710

Οι συνολικές συνεισφορές των ιδιωτικών μελών ορίζονται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 του κανονισμού του Συμβουλίου για την κοινή επιχείρηση ECSEL.

3.3.        Εκτιμώμενες επιπτώσεις στα έσοδα

– þ  Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις στα έσοδα.

– ¨  Η πρόταση/πρωτοβουλία έχει τις ακόλουθες δημοσιονομικές επιπτώσεις:

– ¨         στους ιδίους πόρους

– ¨         στα διάφορα έσοδα

[1]               COM(2011) 809 τελικό της 30.11.2011.

[2]               Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 72/2008 της 4.2.2008, ΕΕ L30/21.

[3]               Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 74/2008 της 4.2.2008, ΕΕ L30/52.

[4]               Απόφαση αριθ. 1982/2006/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 18.12.2006.

[5]               [Παραπομπή στο ΠΔΠ]

[6]               COM(2011) 572 τελικό της 21.9.2011.

[7]               COM(2010) 546 τελικό της 6.10.2010.

[8]               COM(2012) 341 τελικό της 26.6.2012.

[9]               COM(2013) 298 τελικό της 23.5.2013.

[10]             COM(2013) … [Ανακοίνωση για τις συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020»].

[11]             Σε τρέχουσες τιμές.

[12]             Το ποσό είναι ενδεικτικό και θα εξαρτηθεί από το τελικό ποσό για τη ΓΔ CONNECT βάσει της προαναφερθείσας πρόκλησης.

[13]               ΕΕ C [Γνωμοδότηση ΕΚ], ,σ. .

[14]               ΕΕ C [γνωμοδότηση ΕΟΚΕ], ,σ. .

[15]               ΕΕ L 412 της 30.12.2006, σ. 1.

[16]               ΕΕ L 400 της 30.12.2006, σ. 86.

[17]               COM(2010) 2020 τελικό.

[18]               ΕΕ [ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΛΑΙΣΙΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020].

[19]               ΕΕ [ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020].

[20]               COM (2012) 341 της 26.6.2012.

[21]               COM(2013) 298 της 23.5.2013.

[22]             ΕΕ L 30 της 4.2.2008, σ. 21.

[23]             ΕΕ L 30 της 4.2.2008, σ. 52.

[24]             ΕΕ L 298 της 26.10.2012, σ. 1.

[25]             ΕΕ [Κανόνες συμμετοχής και διάδοσης προγράμματος ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020].

[26]             ΕΕ L 362 της 31.12.2012, σ. 1.

[27]             ΕΕ L 56 της 04.03.1968, σ. 1.

[28]             ΕΕ L 136 της 31.5.1999, σ. 1.

[29]             ΕΕ L 292 της 15.11.1996, σ. 2-5.

[30]             ΕΕ L 136 της 31.5.1999, σ. 15.

[31]             ΕΕ L 145 της 31.5.2001, σ. 43.

[32]               ΔΒΔ: Διαχείριση βάσει δραστηριοτήτων - ΠΒΔ: Προϋπολογισμός βάσει δραστηριοτήτων.

[33]               Όπως αναφέρεται στο άρθρο 54 παράγραφος 2 στοιχείο α) ή β) του δημοσιονομικού κανονισμού.

[34]               Τα ποσά στους τίτλους 1 και 2 αντιπροσωπεύουν τη συνεισφορά της ΕΕ (50%) στις διοικητικές δαπάνες της κοινής επιχείρησης ECSEL. Το υπόλοιπο 50% προέρχεται από τα ιδιωτικά μέλη, όπως φαίνεται στην ενότητα 3.2.5. Για την περίοδο 2014-2017, οι συνεισφορές για τη σταδιακή κατάργηση του οργανισμού ΣΔΙΤ στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2007-2013 όπως καταδεικνύεται στην ενότητα 3.2.3.3 (δ) θα προστεθούν στα μεγέθη για την ίδια περίοδο στον τίτλο 1 του πίνακα. Οι διοικητικές δαπάνες καθορίζονται με βάση την εμπειρία που έχει αποκτηθεί από τις κοινές επιχειρήσεις ENIAC και ARTEMIS, και λαμβάνοντας υπόψη την εξοικονόμηση που προκύπτει από την κατάργηση περιττών λειτουργιών. Η περίοδος 2021-2024 θεωρείται υποτονική εφόσον δεν περιλαμβάνει τη δρομολόγηση νέων δράσεων.

[35]               Οι πιστώσεις πληρωμών για τους τίτλους 1 και 2 βασίζονται στην ετήσια κατανάλωση για όλες τις αντίστοιχες πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων, ενώ για τον τίτλο 3 είναι καθορισμένες βάσει ενός τυπικού τριετούς προγράμματος για έργο υλοποίησης της καταβολής του 50% για προχρηματοδότηση (δαπανήθηκε το ήμισυ κατά το έτος της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων και το άλλο ήμισυ κατά το έτος μετά την πρόσκληση), το 30% για την ενδιάμεση πληρωμή κατά το δεύτερο έτος μετά την πρόσκληση, το 10% για την ενδιάμεση πληρωμή κατά το τρίτο έτος μετά την πρόσκληση και το 10% για την τελική πληρωμή κατά το τέταρτο έτος μετά την πρόσκληση.

[36]               Οι τίτλοι 1 και 2 για το έτος 2020 περιέχουν τις πιστώσεις πληρωμών για το έτος (1,170 + 0,800) και την προκαταβολική καταβολή των πιστώσεων πληρωμών για τα υπολειπόμενα έτη της ΚΕ για την περίοδο 2021-2024, δηλ. 1,170 + 0,600 για το 2021, 0,970 + 0,600 για το 2022, 0,670 + 0,500 για το 2023 και 0,370 + 0,300 για το 2024.

[37]               Ο αριθμός των υπαλλήλων για την περίοδο μετά το 2020 θα καθοριστεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Το κόστος του ΙΠΑ καθορίζονται βάσει του μέσου ετήσιου κόστους του προσωπικού βαθμού AD (131.000 ευρώ) και του βαθμού AST (70.000 ευρώ).

[38]               Το μέσο κόστος είναι το ποσό της συνεισφοράς της ΕΕ στη χρηματοδότηση των υλοποιήσεων.

[39]               Οι υλοποιήσεις της κοινής επιχείρησης ECSEL είναι έργα έρευνας και καινοτομίας που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ και τα συμμετέχοντα κράτη μέλη. Ο αριθμός των υλοποιήσεων ανά έτος είναι ένα στρογγυλοποιημένο μέγεθος για τον υπολογισμό του αριθμού των έργων που θα ήταν δυνατό να υποστηριχθούν με το αναφερόμενο κόστος.

[40]               Στην περίπτωση των οργανισμών που αφορούν ΣΔΙΤ, οι οποίοι αναφέρονται στο άρθρο 209 του δημοσιονομικού κανονισμού, ο πίνακας αυτός περιλαμβάνεται για ενημερωτικούς σκοπούς.

[41]               ΣΥ = Συμβασιούχος υπάλληλος, ΤΥ = Τοπικός υπάλληλος, ΑΕΕ = Αποσπασμένος εθνικός εμπειρογνώμονας, ΠΠ = Προσωρινό προσωπικό («Intérimaire»).

[42]               Επιμέρους ανώτατο όριο εξωτερικού προσωπικού βάσει επιχειρησιακών πιστώσεων (πρώην γραμμές «BA»).

[43]               Κυρίως για τα διαρθρωτικά ταµεία, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταµείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ευρωπαϊκό Ταµείο Αλιείας (ΕΤΑ).

[44]               Στην περίπτωση των οργανισμών που αφορούν ΣΔΙΤ, οι οποίοι αναφέρονται στο άρθρο 209 του δημοσιονομικού κανονισμού, η ενότητα αυτή περιλαμβάνεται για ενημερωτικούς σκοπούς.

[45]               ΣΥ = Συμβασιούχος υπάλληλος, ΤΥ = Τοπικός υπάλληλος, ΑΕΕ = Αποσπασμένος εθνικός εμπειρογνώμονας, ΠΠ = Προσωρινό προσωπικό («Intérimaire»).

[46]               Αυτοί οι ανθρώπινοι πόροι συγχρηματοδοτούνται από τις συνεισφορές των ενώσεων ARTEMISIA και AENEAS (βλ. σημείο δ κατωτέρω).

[47]               ΣΥ = Συμβασιούχος υπάλληλος, ΤΥ = Τοπικός υπάλληλος, ΑΕΕ = Αποσπασμένος εθνικός εμπειρογνώμονας, ΠΠ = Προσωρινό προσωπικό («Intérimaire»).

[48]               Το σύνολο της συνεισφοράς σε μετρητά της ΕΕ ισούται με το ποσό που προκαταβλήθηκε στον προϋπολογισμό του 2013 της ΕΕ για την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων του οργανισμού για την περίοδο 2007-2013.

[49]             Η αντίστοιχη γραμμή του προϋπολογισμού είναι 09 04 01 03.

[50]               Οι συνεισφορές των AENEAS και ARTEMISIA για την περίοδο 2014-2017 όπως περιγράφονται στην ενότητα 3.2.3.3 (δ) δεν συμπεριλαμβάνονται στα παρόντα ποσά.

[51]               Οι συλλογικές εθνικές συνεισφορές εκτιμώνται ότι κυμαίνονται στα ίδια μεγέθη όπως η συνολική προσφορά της ΕΕ.