52013PC0315

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την ανάπτυξη διαλειτουργικού συστήματος eCall σε όλη την ΕΕ /* COM/2013/0315 final - 2013/0166 (COD) */


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.           ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Η παρούσα πρόταση πραγματεύεται το μέρος της στρατηγικής της Επιτροπής για το σύστημα eCall που αφορά την υποδομή των κέντρων λήψης κλήσεων έκτακτης ανάγκης (PSAP), με βάση κανονιστική προσέγγιση σε τρία σκέλη, η οποία καλύπτει το εποχούμενο σύστημα, τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και τα PSAP.

1.1.        Γενικό ιστορικό

Η οδική ασφάλεια είναι ένα από τα μείζονα στοιχεία της πολιτικής μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2011, σκοτώθηκαν περίπου 30.000 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο άτομα σε περίπου 1,1 εκατομμύριο τροχαία ατυχήματα στο οδικό δίκτυο της ΕΕ. Εκτός από την τραγωδία των θανάτων και των τραυματισμών, τα ατυχήματα αυτά συνεπάγονται και οικονομική επιβάρυνση για την κοινωνία που αντιστοιχεί σε ετήσιο κόστος περίπου 130 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η ΕΕ έχει αναλάβει σαφή δέσμευση να μειωθεί ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων (με πρόληψη των ατυχημάτων ή ενεργητική ασφάλεια), να μετριασθούν οι συνέπειες των σημειούμενων ατυχημάτων (παθητική ασφάλεια) και να βελτιωθεί η αποδοτικότητα των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και η αποτελεσματικότητα της ιατρικής περίθαλψης μετά το ατύχημα (τριτογενής ασφάλεια). Εν προκειμένω, το eCall μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση των μοιραίων τροχαίων ατυχημάτων και στον μετριασμό της σοβαρότητας των τραυματισμών.

Κάθε λεπτό μετράει όταν καλούνται οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για να σωθούν ζωές και να μετριασθεί η σοβαρότητα των τραυματισμών σε οδικό ατύχημα. Οι συσκευές eCall ειδοποιούν αμέσως τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ακόμη και εάν ο επιβάτης έχει χάσει τις αισθήσεις του ή εν πάση περιπτώσει δεν μπορεί να καλέσει ο ίδιος, και επισπεύδεται η άφιξη των σωστικών συνεργείων κατά 40% στις αστικές περιοχές και κατά 50% στην ύπαιθρο. Το eCall μπορεί επίσης να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης που προκαλείται από τα οδικά ατυχήματα και άρα και εν γένει της συμφόρησης στους ευρωπαϊκούς άξονες.

Για τον λόγο αυτόν, η εναρμονισμένη εφαρμογή μιας διαλειτουργικής σε κλίμακα ΕΕ υπηρεσίας eCall στην ΕΕ είναι στο θεματολόγιο της Επιτροπής από το 2005 και έχει καταστεί πλέον δράση προτεραιότητας για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την εγκατάσταση των ευφυών συστημάτων μεταφοράς (ITS) στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο προσέγγισης εθελοντικής εγκατάστασης, η Επιτροπή στην ανακοίνωση του 2005 με τίτλο «Το eCall στη διάθεση του πολίτη»[1] – προέτρεψε θερμά τις εθνικές και τις περιφερειακές διοικήσεις να αναλάβουν δράση και να επενδύσουν στις αναγκαίες υποδομές έκτακτης ανάγκης για το eCall με στόχο την έναρξη πλήρως πανευρωπαϊκής υπηρεσίας το 2009. Η Επιτροπή ζήτησε επίσης από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης (ETSI, CEN) να εκπονήσουν τα αναγκαία κοινά ευρωπαϊκά πρότυπα και παρείχε χρηματοδότηση προς τον σκοπό αυτόν.

Στις 21 Aυγούστου 2009, στην ανακοίνωση «eCall: ώρα για εγκατάσταση»[2], αναφερόταν η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην καθιέρωση του eCall και συναγόταν το συμπέρασμα ότι υπήρξε ανεπαρκής η εθελοντική προσέγγιση. Η Επιτροπή επεσήμανε ότι, εάν δεν σημειωνόταν σημαντική πρόοδος μέχρι το τέλος του 2009, θα εξέταζε το ενδεχόμενο να λάβει κανονιστικά μέτρα, ώστε να εξασφαλισθεί η εγκατάσταση τυποποιημένου εξοπλισμού eCall σε όλα τα νέα οχήματα στην Ευρώπη, αρχής γενομένης από ορισμένες κατηγορίες (επιβατηγά αυτοκίνητα και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα).

Τον Αύγουστο του 2010, άρχισε να ισχύει η οδηγία 2010/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Ιουλίου 2010, περί πλαισίου ανάπτυξης των Συστημάτων Ευφυών Μεταφορών στον τομέα των οδικών μεταφορών και των διεπαφών με άλλους τρόπους μεταφοράς[3], η οποία περιλάμβανε μεταξύ των έξι τομέων προτεραιότητας που προσδιορίσθηκαν για την θέσπιση προδιαγραφών την «εναρμονισμένη παροχή διαλειτουργικού σε όλη την ΕΕ συστήματος eCall».

Στο μη νομοθετικού περιεχομένου ψήφισμα «έκθεση για το eCall: μια νέα υπηρεσία 112 για τους πολίτες»[4] που εξέδωσε στις 3 Ιουλίου 2012, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε τα εξής:

– «θεωρεί ότι το eCall πρέπει να καταστεί πανευρωπαϊκό δημόσιο σύστημα επειγουσών κλήσεων που θα είναι ενσωματωμένο στο όχημα και θα βασίζεται στον αριθμό κλήσης 112 και στα κοινά πανευρωπαϊκά πρότυπα»·

– «υπενθυμίζει ότι η εκτίμηση επιπτώσεων που εκπόνησε η Επιτροπή δείχνει ότι η έγκριση ρυθμιστικών μέτρων προκειμένου να επιβληθεί η υποχρεωτική εγκατάσταση του eCall αποτελεί αυτή τη στιγμή τη μοναδική επιλογή για την επίτευξη όλων των θετικών αποτελεσμάτων»·

– «καλεί την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση εντός του πλαισίου της οδηγίας 2007/46/EΚ προκειμένου να διασφαλίσει την υποχρεωτική ανάπτυξη ενός δημόσιου συστήματος eCall με βάση τον αριθμό 112 έως το 2015 σε όλα τα νέα οχήματα με έγκριση τύπου και σε όλα τα κράτη μέλη»·

– «χαιρετίζει τη σύσταση της Επιτροπής της 8ης Σεπτεμβρίου 2011 και καλεί τα κράτη μέλη και τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κινητών τηλεπικοινωνιών (MNO) να εφαρμόσουν τα απαραίτητα μέτρα και τις αναβαθμίσεις που περιλαμβάνονται σε αυτήν το αργότερο έως το τέλος του 2014· ωστόσο, εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι μόνο 18 κράτη μέλη ανταποκρίθηκαν εγκαίρως· καλεί τα υπόλοιπα κράτη μέλη να πράξουν το ίδιο το συντομότερο δυνατό»·

– καλεί την Επιτροπή να εγκρίνει τις κοινές προδιαγραφές για τα PSAP στο πλαίσιο της οδηγίας ΕΣΜ (ευφυή συστήματα μεταφορών) έως το τέλος του 2012, και να υποβάλει οδηγία για την εφαρμογή του eCall».

Η εγκατάσταση του eCall θα αποτελέσει επίσης παραδοτέο του σχεδίου δράσης CARS 2020, το οποίο περιλαμβάνεται στην ανακοίνωση της 8ης Νοεμβρίου 2012 «CARS 2020: Σχέδιο δράσης για μια ανταγωνιστική και βιώσιμη αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη»[5].

Στις 26 Noεμβρίου 2012, η Επιτροπή εξέδωσε τον κατ’ξουσιοδότηση κανονισμό (EΕ) αριθ. 305/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που συμπληρώνει την οδηγία 2010/40/ΕΕ σχετικά με την εναρμονισμένη παροχή διαλειτουργικού σε όλη την ΕΕ συστήματος eCall[6], με τον οποίο θεσπίζονται οι προδιαγραφές αναβάθμισης της υποδομής των κέντρων λήψης κλήσεων έκτακτης ανάγκης (PSAP) που απαιτείται για την ορθή λήψη και διεκπεραίωση των κλήσεων eCall, ώστε να εξασφαλισθεί η συμβατότητα, η διαλειτουργικότητα και η αδιάλειπτη παροχή της εναρμονισμένης υπηρεσίας eCall σε όλη την ΕΕ.

1.2.        Αιτιολόγηση της πρότασης

Επειδή δεν σημειώθηκε σημαντική πρόοδος μέχρι τα τέλη του 2009 όσον αφορά την εθελοντική εγκατάσταση του eCall η Επιτροπή αποφάσισε να εκπονήσει εκτίμηση επιπτώσεων για να αξιολογήσει ποια είναι η πιο ενδεδειγμένη επιλογή πολιτικής για την καθιέρωση σε όλη την ΕΕ υπηρεσίας eCall στην Ευρώπη.

Όπως αναλύεται στην εκτίμηση επιπτώσεων[7], για το eCall απαιτούνται τρεις τύποι μέτρων: ο εξοπλισμός των οχημάτων με ειδικό σύστημα, ικανότητα μετάδοσης μηνυμάτων από τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κινητής τηλεφωνίας σε καθορισμένο μορφότυπο και, τέλος, δυνατότητα των κέντρων διαχείρισης επειγουσών κλήσεων (γνωστά επίσης ως κέντρα λήψης κλήσεων έκτακτης ανάγκης - PSAP) να διαχειρίζονται τα εν λόγω μηνύματα Το σύστημα είναι δυνατόν να λειτουργήσει μόνο εάν λειτουργούν ταυτόχρονα και οι τρεις συνιστώσες.

Από την εκτίμηση επιπτώσεων προέκυψε το συμπέρασμα ότι η βέλτιστη επιλογή για την αποτελεσματική καθιέρωση του eCall είναι η «κανονιστική» προσέγγιση. Το eCall θα βασίζεται τότε στην εγκατάσταση σε όλα τα οχήματα εξοπλισμού εγκεκριμένου τύπου για τον ενιαίο ευρωπαϊκό αριθμό κλήσεων έκτακτης ανάγκης 112, αρχής γενομένης από ορισμένες κατηγορίες οχημάτων, καθώς και πλαίσιο για την διεκπεραίωση των κλήσεων eCall από τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και τα PSAP. Με την προσέγγιση αυτή το eCall θα διατίθεται ως κλίμακας ΕΕ υπηρεσία σε όλους τους πολίτες στην Ευρώπη, θα επιταχυνθεί η αφομοίωση και θα απελευθερωθεί το πλήρες δυναμικό του eCall, ώστε να περιορισθούν οι ανθρώπινες απώλειες και να μετριασθεί η σοβαρότητα των τραυματισμών. Με βάση αυτόν τον τυποποιημένο εργοστασιακό εξοπλισμό του 112, ή σε συνύπαρξη με αυτόν, είναι δυνατόν να προβλεφθούν και άλλες εντός του οχήματος υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ή/και υπηρεσίες προστιθεμένης αξίας που θα παρέχονται στον τελικό χρήστη και θα βελτιώνουν περαιτέρω την ασφάλεια και θα προσφέρουν επιπλέον οικονομικό όφελος.

Έτσι, η Επιτροπή ανακοίνωσε στις 8 Σεπτεμβρίου 2011 την στρατηγική της για τα κανονιστικά μέτρα που αφορούν το eCall, σε συνδυασμό με την έγκριση του πρώτου μέρους της εν λόγω στρατηγικής, το οποίο ήταν το αντικείμενο σύστασης[8] της Επιτροπής για τη στήριξη πανευρωπαϊκής υπηρεσίας κλήσης eCall σε δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών για τη μετάδοση κλήσεων έκτακτης ανάγκης από το όχημα με βάση τον αριθμό 112 («κλήσεις eCall»).

Προκειμένου να ολοκληρώσει την εφαρμογή της στρατηγικής για το eCall και να εξασφαλιστεί έγκαιρη και παράλληλη καθιέρωση της υπηρεσίας eCall βάσει του 112 από τις τρεις ομάδες ενδιαφερομένων (φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κινητής τηλεφωνίας, δημόσιες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και αυτοκινητοβιομηχανία) μέχρι το 2015, η Επιτροπή προτείνει τα εξής:

– Σύστημα εντός του οχήματος: πρόταση στο πλαίσιο της οδηγίας 2007/46/ΕΚ για την υποχρεωτική εγκατάσταση του eCall σε όλους τους νέους τύπους οχημάτων των κατηγοριών Μ1 και Ν1 (επιβατικά αυτοκίνητα και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα).

– Δίκτυα κινητών επικοινωνιών: η προαναφερθείσα σύσταση της Επιτροπής για το eCall.

– Κέντρα λήψης κλήσεων έκτακτης ανάγκης (PSAP): έκδοση του ανωτέρω κατ’εξουσιοδότηση κανονισμού ως κατ’εξουσιοδότηση πράξης δυνάμει της οδηγίας 2010/40/ΕΕ για να καλυφθούν οι προδιαγραφές των PSAP.

Βάσει του άρθρου 6 παράγραφος 2 της οδηγίας 2010/40/EΕ, η Επιτροπή πρέπει να υποβάλει το αργότερο εντός δωδεκαμήνου από την έγκριση των αναγκαίων προδιαγραφών για δράση προτεραιότητας, ενδεχομένως μετά από εκπόνηση εκτίμησης των επιπτώσεων που θα περιλαμβάνει ανάλυση κόστους-οφέλους, πρόταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σύμφωνα με το άρθρο 294 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) σχετικά με την ανάπτυξη της συγκεκριμένης δράσης προτεραιότητας.

Αυτό είναι και το συγκεκριμένο αντικείμενο της παρούσας πρότασης, η οποία συμπληρώνει το μέρος «PSAP» της στρατηγικής της Επιτροπής για το eCall.

Τα εν λόγω κείμενα αλληλοσυμπληρώνονται και από κοινού με τον αριθμό κλήσης 112 του eCall θα επιτρέψουν να καταστεί πλήρως επιχειρησιακή η υπηρεσία έως την 1η Οκτωβρίου 2015.

2.           ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

2.1.        Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Η παρούσα πράξη είναι αποτέλεσμα εκτενών διαβουλεύσεων με τους κυριότερους ενδιαφερόμενους.

Συνεκτιμήθηκαν όλες οι διαβουλεύσεις κατά τη διάρκεια της εκτίμησης επιπτώσεων του eCall. Οι εν λόγω διαβουλεύσεις περιλάμβαναν, ιδίως, εκτενείς εισηγήσεις από ενδιαφερόμενους που συμμετέχουν σε διάφορα όργανα συζητήσεων, όπως η ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την υλοποίηση του eCall (EeIP), η ομάδα εμπειρογνωμόνων του eCall για τα PSAP και η ομάδα προώθησης του eCall στο πλαίσιο του φόρουμ eSafety/i-Mobility, καθώς και δημόσια διαβούλευση σχετικά με την καθιέρωση του eCall που πραγματοποιήθηκε από τις 19 Ιουλίου έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2010.

Στην πρόταση λήφθηκαν επίσης υπόψη οι συζητήσεις στις συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 13 Oκτωβρίου 2011, 29 Mαΐου, 19 Ιουνίου και 3 Ιουλίου 2012 με εμπειρογνώμονες των κρατών μελών, των χωρών του ΕΟΧ και της Ελβετίας για την προετοιμασία των προδιαγραφών για τα PSAP. Στις συνεδριάσεις αυτές παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων [9].

Τέλος, στην παρούσα πρόταση ελήφθη επίσης υπόψη η γνώμη της ευρωπαϊκής συμβουλευτικής ομάδας ITS, η οποία απαρτίζεται από 25 υψηλού επιπέδου εκπροσώπους παρόχων υπηρεσιών ITS, ενώσεων χρηστών, μεταφορικών επιχειρήσεων και φορέων εκμετάλλευσης εγκαταστάσεων, της κατασκευαστικής βιομηχανίας, κοινωνικών εταίρων, επαγγελματικών ενώσεων, τοπικών αρχών και άλλων σχετικών οργάνων[10].

2.2.        Εκτίμηση επιπτώσεων και ανάλυση κόστους-οφέλους

Διεξήχθη εκτεταμένη ανάλυση κόστους-οφέλους των τριών προτεινόμενων επιλογών στο πλαίσιο της εκτίμησης επιπτώσεων για το eCall, καθώς και για την προτιμώμενη επιλογή κανονιστικών μέτρων.

Σχετικά με την ανάλυση κόστους-οφέλους της επιλογής που προτιμήθηκε (επιλογή 3), όλα τα προγραμματιζόμενα κανονιστικά μέτρα για το eCall (στο όχημα, τηλεπικοινωνίες, PSAP) αποτελούν αναπόσπαστο σύνολο. Μολονότι το κόστος για τα PSAP μπορεί να υπολογισθεί χωριστά από το κόστος των εποχούμενων και των τηλεπικοινωνιακών τμημάτων του eCall, το όφελος μπορεί να εκτιμηθεί μόνο για ολόκληρη την πρωτοβουλία eCall.

2.2.1.     Ανάλυση των κυρίων στοιχείων κόστους για τα PSAP

Το οριακό κόστος διεκπεραίωσης των κλήσεων eCall με τον αριθμό 112 για κάθε PSAP εξοπλισμένο για να διεκπεραιώνει κλήσεις προς το 112 με δυνατότητα εντοπισμού της γεωγραφικής θέσης του καλούντος – κλήσεις Ε112 – (υποχρέωση δυνάμει της οδηγίας για την καθολική υπηρεσία[11]) καλύπτει τα ακόλουθα:

– διακομιστή (server) ενδοζωνικού διαποδιαμορφωτή (από 3.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των κλήσεων eCall)

– λογισμικό αποκωδικοποίησης του ελάχιστου συνόλου δεδομένων (MSD) και ενσωμάτωση στο λογισμικό του PSAP

– εκπαίδευση.

Στο ανωτέρω κόστος πρέπει να προστεθεί και το ετήσιο κόστος λειτουργίας. Σε περίπτωση που οι κλήσεις μέσω eCall εξυπηρετούνται μέσω του ιδίου PSAP που εξυπηρετεί και άλλες κλήσεις έκτακτης ανάγκης, το μεγαλύτερο μέρος του ανωτέρω κόστους θα υπαχθεί στο κανονικό κόστος λειτουργίας. Ειδάλλως, το κόστος θα εξαρτάται από τον αριθμό των χειριστών που θα χρειάζονται για τη διεκπεραίωση του εκτιμώμενου αριθμού κλήσεων eCall[12].

Το μέσο κόστος αναβάθμισης των PSAP εκτιμάται σε περίπου 1,1 εκατομμ. ευρώ ανά κράτος μέλος[13]. Η εκτίμηση αυτή προκύπτει από τμηματική ανάλυση, με βάση την πυκνότητα του πληθυσμού της χώρας, τους τύπους των ατυχημάτων, τις οδικές υποδομές και τις υποδομές επέμβασης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και άλλες γενικές στατιστικές. Το κόστος σε κάθε χώρα παρουσιάζει σημαντική διακύμανση, ανάλογα με τον αριθμό των PSAP, αλλά και ανάλογα με την τεχνική λύση που έχει επιλεγεί για την αναβάθμιση των PSAP.

Πρόσθετες πληροφορίες για το κόστος παρέσχε επίσης η πιλοτική προ-εγκατάσταση HeERO[14] (Ιανουάριος 2011 – Ιανουάριος 2013) στην οποία συμμετείχαν αρχές από εννέα κράτη μέλη και συνδεδεμένες χώρες, καθώς και σαράντα εταίροι. Στόχος του έργου ήταν η προετοιμασία της εγκατάστασης της αναγκαίας υποδομής, καθώς και η έναρξη λειτουργίας διαλειτουργικού και εναρμονισμένου εποχούμενου συστήματος κλήσεων έκτακτης ανάγκης με βάση το 112. Μετά το έργο αυτό θα ακολουθήσει η πιλοτική προ-εγκατάσταση HeERO2 που δρομολογήθηκε στις αρχές του 2013 και θα διαρκέσει 24 μήνες με τη συμμετοχή άλλων εννέα κρατών μελών και συνδεδεμένων χωρών.

Το πιλοτικό έργο HeERO συνέβαλε να αποδειχθεί ότι με καινοτόμες λύσεις είναι δυνατόν να περιοριστεί το κόστος σε σύγκριση με τη μάλλον συντηρητική προσέγγιση που υιοθετήθηκε στην εκτίμηση επιπτώσεων του eCall, ιδίως για όσα κράτη μέλη διαθέτουν μεγάλο αριθμό PSAP. Επιβεβαιώθηκε ότι το εκτιμώμενο και το πραγματικό κόστος υλοποίησης ήταν εντός των αναμενόμενων ορίων.

2.2.2.     Ανάλυση των κυριότερων ωφελημάτων

Στα οφέλη που αναφέρονται στην εκτίμηση επιπτώσεων και σε αρκετές μελέτες, μεταξύ των οποίων και εθνικές μελέτες, περιλαμβάνονται:

– Μείωση των νεκρών (εάν εξοπλισθούν όλα τα οχήματα με eCall, από 1% έως 10%, ανάλογα με την πυκνότητα πληθυσμού της χώρας, με τις οδικές υποδομές και τις υποδομές επέμβασης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης)[15].

– Μείωση της σοβαρότητας των τραυματισμών (από 2% έως 15%)[16].

– Μείωση του κόστους της συμφόρησης που προκαλείται από τροχαία ατυχήματα. Αυτό οφείλεται στη βελτιωμένη διαχείριση των ατυχημάτων, επειδή το ατύχημα κοινοποιείται αμέσως στα PSAP και κατά συνέπεια η πληροφορία μπορεί να διαβιβαστεί στο αρμόδιο κέντρο διαχείρισης της κυκλοφορίας, το οποίο μπορεί να ενημερώσει αμέσως τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου και να συμβάλει στη μείωση των δευτερογενών ατυχημάτων.

– Διευκόλυνση των υπηρεσιών διάσωσης και αυξημένη ασφάλεια των σωστικών συνεργείων (π.χ. πυροσβεστών) κατά τον απεγκλωβισμό επιβατών, επειδή το ελάχιστο σύνολο δεδομένων (MSD) θα δίνει, μεταξύ άλλων, και πληροφορίες για τον τύπο του καυσίμου.

– Μειωμένες παρόδιες υποδομές κλήσης για βοήθεια, καθώς κάθε χρήστης του οδικού δικτύου θα είναι σε θέση να καλέσει τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης από το όχημά του.

2.2.3.     Λόγος κόστους/οφέλους

Το όφελος αποτιμήθηκε επίσης χρηματικά[17], ενώ πραγματοποιήθηκε και ανάλυση κόστους-οφέλους για τις διάφορες επιλογές και τους διαφόρους τύπους των επηρεαζόμενων κατηγοριών. Οι εκτιμήσεις υπολογίστηκαν μέχρι το έτος 2033, επειδή τότε αναμένεται πλήρης διείσδυση της υπηρεσίας eCall με βάση την προτιμώμενη επιλογή πολιτικής.

|| Επιλογή πολιτικής 1 Αδράνεια από μέρους της ΕΕ || Επιλογή πολιτικής 2 Εθελοντική προσέγγιση || Επιλογή πολιτικής 3 Κανονιστικά μέτρα

Λόγος κόστους-οφέλους || 0,29 || 0,68 || 1,74

3.           ΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

3.1.        Νομική βάση

Βάσει του άρθρου 6 παράγραφος 2 της οδηγίας 2010/40/EΕ, η Επιτροπή πρέπει να υποβάλει το αργότερο εντός δωδεκαμήνου από την έγκριση των αναγκαίων προδιαγραφών για δράση προτεραιότητας, εφόσον χρειάζεται και μετά από εκπόνηση εκτίμησης των επιπτώσεων που θα περιλαμβάνει ανάλυση κόστους-οφέλους, πρόταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σύμφωνα με το άρθρο 294 της ΣΛΕΕ για την ανάπτυξη αυτών των προδιαγραφών.

3.2.        Επικουρικότητα και αναλογικότητα

Σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας (άρθρο 5 παράγραφος 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση), ανάληψη δράσης σε επίπεδο ΕΕ επιβάλλεται μόνον εφόσον τα κράτη μέλη δεν είναι σε θέση να επιτύχουν επαρκώς τους επιδιωκόμενους στόχους και, συνεπώς, λόγω της κλίμακας ή των επιπτώσεων της προτεινόμενης δράσης, οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν καλύτερα από την ΕΕ.

Η οδική ασφάλεια αποτελεί θέμα μείζονος σημασίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και για όλους τους κατοίκους της: 500 εκατομμύρια πολίτες στα 27 κράτη μέλη χρησιμοποιούν περισσότερα από 230 εκατομμύρια οχήματα σε οδικό δίκτυο μήκους άνω των 5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Απώτερος στόχος της πρωτοβουλίας για διαλειτουργικό eCall σε όλη την ΕΕ είναι η εισαγωγή των ελάχιστων απαραίτητων λειτουργικών δυνατοτήτων σε όλα τα οχήματα στην Ευρώπη ώστε να εξασφαλιστεί επαρκής διεκπεραίωση των επειγουσών κλήσεων από τις υπηρεσίες επέμβασης έκτακτης ανάγκης. Σήμερα, εκτελούνται περισσότερες από 100 εκατομμύρια οδικές μετακινήσεις ετησίως στα διάφορα κράτη μέλη και ο αριθμός τους αυξάνεται λόγω της περαιτέρω παγίωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (λόγω της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών, προσώπων και υπηρεσιών). Για να εξασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα και η αδιάλειπτη παροχή της υπηρεσίας σε όλη την Ευρώπη, απαιτείται ανάληψη δράσης σε επίπεδο ΕΕ, η οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί ικανοποιητικά μόνον από τα μεμονωμένα κράτη μέλη. Επιπλέον, η ανάληψη δράσης σε επίπεδο ΕΕ με τη χρήση κοινών ευρωπαϊκών προτύπων eCall, εγκεκριμένων από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης (CEN και ETSI) θα εξασφαλίσει την αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών επέμβασης έκτακτης ανάγκης ανά την Ευρώπη, για παράδειγμα στην περίπτωση οχημάτων που κινούνται στο εξωτερικό, και θα συμβάλει στην αποφυγή του κατακερματισμού της αγοράς (ο οποίος ενδέχεται να προκύψει λόγω της διάδοσης εθνικών ή/και ιδιοταγών ιδιωτικών λύσεων που θα εγκατασταθούν με διαφορετικούς τρόπους).

Το eCall σε κλίμακα ΕΕ, το οποίο συμβαδίζει με την εγκατάσταση του 112 και του E112, έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν και να κατανεμηθούν ισότιμα οι επιπτώσεις σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της αξιακής αλυσίδας (αυτοκινητοβιομηχανία, φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κινητής τηλεφωνίας, κράτη μέλη – PSAP).

Με την παρούσα πρόταση τα κράτη μέλη καλούνται να αναπτύξουν την αναγκαία υποδομή eCall των PSAP που είναι απαραίτητη για την ορθή λήψη και διεκπεραίωση των κλήσεων eCall στο έδαφός τους, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατ’εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 305/2013 της Επιτροπής, της 26ης Νοεμβρίου 2012, για τη συμπλήρωση της οδηγίας 2010/40/EΕ σχετικά με την εναρμονισμένη παροχή διαλειτουργικού σε όλη την ΕΕ συστήματος eCall, ώστε να εξασφαλισθεί η συμβατότητα, η διαλειτουργικότητα και η αδιάλειπτη παροχή της υπηρεσίας eCall σε όλη την ΕΕ. Αυτό που επιδιώκεται είναι να ελαχιστοποιηθεί το οικονομικό και το διοικητικό κόστος των εθνικών/περιφερειακών αρχών, ανάλογα με τους επιδιωκόμενους στόχους. Μεγάλο μέρος της υλοποίησης (οργάνωση των PSAP) επαφίεται στους εθνικούς φορείς λήψης αποφάσεων. Η υποδομή των PSAP θα αναβαθμιστεί από τα κράτη μέλη κατά τρόπο που να αρμόζει καλύτερα στην οικεία εθνική/τοπική αρχιτεκτονική, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες και οι περιστάσεις που ισχύουν σε κάθε κράτος μέλος. Κάθε κράτος μέλος θα μπορεί να οργανώσει τις οικείες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης κατά τον πιο οικονομικό και κατάλληλο τρόπο για τις ανάγκες του, όπως επίσης θα έχει τη δυνατότητα να φιλτράρει τις κλήσεις που δεν είναι έκτακτης ανάγκης και δεν θα πρέπει να τις διεκπεραιώνουν τα PSAP του eCall, και ιδίως τις χειροκίνητες κλήσεις eCall.

3.3.        Λεπτομερής επεξήγηση της πρότασης

Το άρθρο 1 απαιτεί από τα κράτη μέλη να αναπτύξουν την αναγκαία υποδομή eCall των PSAP που είναι απαραίτητη για την ορθή λήψη και διεκπεραίωση των κλήσεων eCall στο έδαφός τους το αργότερο την 1η Οκτωβρίου2015.

Το άρθρο 2 απαιτεί από τα κράτη μέλη να υποβάλουν έκθεση στην Επιτροπή σχετικά με την κατάσταση της εφαρμογής της παρούσας απόφασης 18 μήνες από την έναρξη ισχύος της.

Το άρθρο 3 προβλέπει ότι η απόφαση αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από την ημέρα της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

4.           ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Η πρόταση δεν έχει επιπτώσεις στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

5.           ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

· Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος

Η προτεινόμενη πράξη αφορά θέμα του ΕΟΧ και πρέπει, επομένως, να καλύπτει και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

2013/0166 (COD)

Πρόταση

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την ανάπτυξη διαλειτουργικού συστήματος eCall σε όλη την ΕΕ

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 91,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής[18],

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών[19],

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)       Με βάση το άρθρο 3 στοιχείο δ) της οδηγίας 2010/40/EΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Ιουλίου 2010, περί πλαισίου ανάπτυξης των Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών στον τομέα των οδικών μεταφορών και των διεπαφών με άλλους τρόπους μεταφοράς[20], η εναρμονισμένη παροχή διαλειτουργικού σε όλη την ΕΕ συστήματος eCall αποτελεί δράση προτεραιότητας για την ανάπτυξη και τη χρήση προδιαγραφών και προτύπων.

(2)       Το άρθρο 6 της οδηγίας 2010/40/ΕΕ προβλέπει ότι η Επιτροπή εκδίδει κατ’εξουσιοδότηση πράξεις σχετικά με τις προδιαγραφές που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί συμβατότητα, διαλειτουργικότητα και συνέχεια για την ανάπτυξη και τη λειτουργική χρήση ευφυών συστημάτων μεταφορών (ITS) για τις δράσεις προτεραιότητας.

(3)       Ο κατ’εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 305/2013 της Επιτροπής, της 26ης Νοεμβρίου 2012, για τη συμπλήρωση της οδηγίας 2010/40/EΕ σχετικά με την εναρμονισμένη παροχή διαλειτουργικού σε όλη την ΕΕ συστήματος eCall[21], θεσπίζει τις προδιαγραφές αναβάθμισης της υποδομής των κέντρων λήψης κλήσεων έκτακτης ανάγκης (PSAP) που απαιτείται για την ορθή λήψη και διεκπεραίωση των κλήσεων eCall, ώστε να εξασφαλισθεί η συμβατότητα, η διαλειτουργικότητα και η αδιάλειπτη παροχή της εναρμονισμένης σε όλη την ΕΕ υπηρεσίας eCall.

(4)       Βάσει του άρθρου 6 παράγραφος 2 της οδηγίας 2010/40/EΕ, η Επιτροπή πρέπει να υποβάλει το αργότερο εντός δωδεκαμήνου από την έγκριση του κατ’εξουσιοδότηση κανονισμού που προαναφέρθηκε, ενδεχομένως μετά από εκπόνηση εκτίμησης επιπτώσεων που θα περιλαμβάνει ανάλυση κόστους-οφέλους, πρόταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σύμφωνα με το άρθρο 294 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη αυτών των προδιαγραφών.

(5)       Προσδοκάται ότι, λόγω της μείωσης του χρόνου απόκρισης των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, με το διαλειτουργικό σε όλη την ΕΕ σύστημα eCall θα μειωθεί ο αριθμός των νεκρών στην Ένωση, καθώς και η σοβαρότητα των τραυματισμών εξαιτίας των τροχαίων ατυχημάτων. Με το διαλειτουργικό σε όλη την ΕΕ σύστημα eCall προσδοκάται επίσης ότι θα εξοικονομηθούν πόροι χάρη στη βελτιωμένη διαχείριση συμβάντων και στον περιορισμό της κυκλοφοριακής συμφόρησης και των παράπλευρων ατυχημάτων.

(6)       Για να εξασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα και η αδιάλειπτη παροχή της υπηρεσίας σε ολόκληρη την Ένωση και για να περισταλεί το κόστος εφαρμογής για την Ένωση συνολικά, είναι αναγκαίο να αναπτύξουν όλα τα κράτη μέλη τη δράση προτεραιότητας eCall σύμφωνα με τις κοινές προδιαγραφές που ορίζει ο κατ’εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 305/2013. Αυτό δεν θίγει το δικαίωμα των κρατών μελών να αναπτύξουν πρόσθετα τεχνικά μέσα για να διεκπεραιώνουν άλλες κλήσεις έκτακτης ανάγκης.

(7)       Όπως έχει αποδειχθεί από άλλα συστήματα κλήσεων έκτακτης ανάγκης, οι χειροκίνητες κλήσεις eCall ενδέχεται να περιλαμβάνουν αριθμό κλήσεων για την παροχή βοήθειας. Εάν χρειασθεί, τα κράτη μέλη μπορούν να θέσουν σε εφαρμογή όλα τα ενδεδειγμένα τεχνικά και οργανωτικά μέσα για να φιλτράρουν αυτές τις κλήσεις για την παροχή βοήθειας, ώστε να εξασφαλίζεται ότι τα PSAP του eCall διεκπεραιώνουν μόνον τις πραγματικές κλήσεις έκτακτης ανάγκης.

(8)       Επειδή ο στόχος της παρούσας οδηγίας, ήτοι η διασφάλιση συντονισμένης και συνεκτικής ανάπτυξης διαλειτουργικής υπηρεσίας eCall σε όλη την Ένωση και να εξασφαλισθεί διαλειτουργική και αδιάλειπτη παροχή της υπηρεσίας σε όλη την Ευρώπη, είναι αδύνατον να επιτευχθεί ικανοποιητικά από τα κράτη μέλη ή/και τον ιδιωτικό τομέα και ότι, συνεπώς, λόγω της κλίμακας και των αποτελεσμάτων της, είναι δυνατόν να επιτευχθεί καλύτερα σε επίπεδο Ένωσης, η Ένωση μπορεί να θεσπίσει μέτρα σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, όπως ορίζεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας που ορίζεται στο ίδιο άρθρο, η παρούσα απόφαση δεν υπερβαίνει τα αναγκαία για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου.

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Τα κράτη μέλη αναπτύσσουν το αργότερο έως την 1η Οκτωβρίου 2015 την αναγκαία υποδομή eCall των PSAP που είναι απαραίτητη για την ορθή λήψη και διεκπεραίωση όλων των κλήσεων eCall στο έδαφός τους, αφαιρουμένων των κλήσεων που δεν είναι έκτακτης ανάγκης εφόσον χρειάζεται, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατ’εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 305/2013, ώστε να εξασφαλισθεί η συμβατότητα, η διαλειτουργικότητα και η αδιάλειπτη παροχή της υπηρεσίας eCall σε όλη την ΕΕ. Αυτό δεν θίγει το δικαίωμα κάθε κράτους μέλους να οργανώσει τις οικείες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης κατά τον πιο οικονομικό και κατάλληλο τρόπο για τις ανάγκες του, όπως επίσης θα έχει τη δυνατότητα να φιλτράρει τις κλήσεις που δεν είναι έκτακτης ανάγκης και δεν θα πρέπει να τις διεκπεραιώνουν τα PSAP του eCall, και ιδίως τις χειροκίνητες κλήσεις eCall.

Άρθρο 2

Το αργότερο 18 μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης, τα κράτη μέλη υποβάλλουν έκθεση στην Επιτροπή σχετικά με την κατάσταση εφαρμογής της παρούσας απόφασης. Η εν λόγω έκθεση περιλαμβάνει τουλάχιστον κατάλογο των αρχών που είναι αρμόδιες για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης των λειτουργιών των PSAP για κλήσεις eCall προς τις απαιτήσεις του άρθρου 3 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 305/2013, κατάλογο και γεωγραφική κάλυψη των PSAP για κλήσεις eCall, περιγραφή των δοκιμών συμμόρφωσης και περιγραφή των πρωτοκόλλων για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων.

Άρθρο 3

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από την ημερομηνία δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 4

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες,

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο                     Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                   Ο Πρόεδρος

[1]               COM(2005) 431 τελικό

[2]               COM(2009) 434

[3]               ΕΕ L 207 της 6.8.2010, σ. 1.

[4]               P7_TA(2012)0274

[5]               COM(2012) 636 τελικό

[6]               ΕΕ L 91 της 3.4.2013, σ. 1.

[7]               SEC(2011) 1019 τελικό

[8]               2011/750/EΕ

[9]               Βλ. θεματολόγιο και συνοπτικά πρακτικά στη διεύθυνση:

http://ec.europa.eu/transparency/regexpert/index.cfm?do=groupDetail.groupDetail&groupID=1941

[10]             http://ec.europa.eu/transparency/regexpert/index.cfm?do=groupDetail.groupDetail&groupID=2736

[11]             Οδηγία 2002/22/ΕΚ, άρθρο 26

[12]             SEC(2011) 1019 τελικό, παράρτημα III.

[13]             SEC(2011) 1019 τελικό, παράρτημα XIV.

[14]             http://ec.europa.eu/information_society/apps/projects/factsheet/index.cfm?project_ref=270906

[15]             Μελέτες SEiSS, E-MERGE, eIMPACT, AINO. Λεπτομερέστερη ανάλυση σχετικά με τον υπολογισμό περιλαμβάνεται στο παράρτημα IV της εκτίμησης επιπτώσεων του eCall.

[16]             Μελέτες SEiSS, E-MERGE, eIMPACT, AINO. Λεπτομερέστερη ανάλυση σχετικά με τον υπολογισμό περιλαμβάνεται στο παράρτημα IV της εκτίμησης επιπτώσεων του eCall.

[17]             SEC(2011) 1019 τελικό, παραρτήματα ΙV και XIV.

[18]             ΕΕ C , της , σ.

[19]             ΕΕ C , της , σ.

[20]             ΕΕ L 207 της 6.8.2010, σ. 1.

[21]             ΕΕ L 91 της 3.4.2013, σ. 1.