18.7.2012   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 211/2


Συμπεράσματα του Συμβουλίου της 22ας Ιουνίου 2012 σχετικά με τις επιπτώσεις της μικροβιακής αντοχής στον τομέα της ανθρώπινης υγείας και στον κτηνιατρικό τομέα — προοπτική «Μία υγεία»

2012/C 211/02

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

1.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙ τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 10ης Ιουνίου 2008 σχετικά με την μικροβιακή αντοχή (ΜΑ) (1).

2.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙ τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 23ης Νοεμβρίου 2009 σχετικά με καινοτόμα κίνητρα για αποτελεσματικά αντιβιοτικά (2).

3.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙ τη σύσταση του Συμβουλίου, της 15ης Νοεμβρίου 2001, για τη συνετή χρήση των αντιμικροβιακών ουσιών στην ιατρική (3), καθώς και τις εκθέσεις του Δεκεμβρίου του 2005 και του Απριλίου του 2010 της Επιτροπής προς το Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή της (4).

4.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙ τη σύσταση του Συμβουλίου της 9ης Ιουνίου 2009 σχετικά με την ασφάλεια των ασθενών, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης και του ελέγχου των λοιμώξεων που συνδέονται με την υγειονομική περίθαλψη (5).

5.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ την επιστημονική γνωμοδότηση του Οκτωβρίου του 2009 του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) και της επιστημονικής επιτροπής για τους ανακύπτοντες και τους πρόσφατα εντοπιζόμενους κινδύνους για την υγεία (ΕΕΑΝΚΥ) για τη μικροβιακή αντοχή με εστίαση στις ζωονοσογόνους λοιμώξεις (6).

6.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 5 Μαΐου 2010 σχετικά με την αξιολόγηση και αποτίμηση του σχεδίου δράσης για την καλή μεταχείριση των ζώων 2006-2010 (7).

7.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙ τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 12ης Μαΐου 2011 σχετικά με την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά (8) και της 27ης Οκτωβρίου 2011 σχετικά με την απειλή της μικροβιακής αντοχής για τη δημόσια υγεία (9).

8.

ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 15ης Νοεμβρίου 2011 για ένα σχέδιο δράσης κατά του αυξανόμενου κινδύνου από την μικροβιακή αντοχή (10).

9.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙ τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1831/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Σεπτεμβρίου 2003, για τις πρόσθετες ύλες που χρησιμοποιούνται στη διατροφή των ζώων, που απαγορεύει τη χρήση αντιβιοτικών ως αυξητικών παραγόντων (11).

10.

ΤΟΝΙΖΕΙ ότι η ΜΑ (μικροβιακή αντοχή) αποτελεί ένα αυξανόμενο σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο πρόβλημα υγείας, τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ζώα, που οδηγεί σε περιορισμένες ή πενιχρές θεραπευτικές επιλογές μειώνοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής καθώς και σε σημαντικές οικονομικές συνέπειες όσον αφορά την αύξηση των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης και τις απώλειες όσον αφορά την παραγωγικότητα.

11.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ότι η ανάπτυξη της ΜΑ επιταχύνεται από την υπερβολική και ακατάλληλη χρήση των αντιμικροβιακών ουσιών οι οποίες, από κοινού με την κακή υγιεινή ή τις ανεπαρκείς πρακτικές ελέγχου των λοιμώξεων, δημιουργεί συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη, τη διάδοση και την αντοχή ανθεκτικών μικροοργανισμών τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα.

12.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ότι υπάρχουν ποικίλες καταστάσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά τη συνταγογράφηση, χρήση και κατανομή των αντιμικροβιακών ουσιών στα κράτη μέλη, μεταξύ άλλων των τύπων αντιμικροβιακών ουσιών που χρησιμοποιούνται στην ιατρική και την κτηνιατρική.

13.

ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΕΙ την ανάγκη δραστήριας ολιστικής προσέγγισης με βάση τον κίνδυνο που θα βασίζεται στην προοπτική «Μία Υγεία» με στόχο τη μείωση της χρήσης των αντιμικροβιακών ουσιών κατά το δυνατόν και στη μεγιστοποίηση των συντονισμένων προσπαθειών μεταξύ του τομέα της υγείας του ανθρώπου και του κτηνιατρικού τομέα στην καταπολέμηση της ΜΑ.

14.

ΤΟΝΙΖΕΙ ότι η μικροβιολογική διάγνωση μαζί με τυποποιημένες δοκιμές ευαισθησίας δημιουργούν τη βάση για την ορθή επιλογή της αντιμικροβιακής θεραπείας και την αποκλιμάκωση της αρχικής εμπειρικής θεραπείας, επιτρέποντας έτσι τη χρήση των αντιμικροβιακών ουσιών κατά τον καταλληλότερο τρόπο με στόχο τον περιορισμό της χρήσης των αντιμικροβιακών γενικώς και ιδιαιτέρως των αντιμικροβιακών καθοριστικής σημασίας (ΑΚΣ).

15.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ τους ορισμούς των ΑΚΣ για ανθρώπους και ζώα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (OIE), αντιστοίχως, ως τη βάση των ευρωπαϊκών προσπαθειών.

16.

ΤΟΝΙΖΕΙ την ανάγκη να στοχοθετηθεί η χρήση ΑΚΣ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις στις οποίες η χρήση τους κρίνεται ως αρμόζουσα.

17.

ΤΟΝΙΖΕΙ ότι είναι αναγκαίος ο περιορισμός της χρήσης τόσο στην ιατρική όσο και στην κτηνιατρική των ΑΚΣ και πρόσφατα αναπτυχθέντων αντιμικροβιακών, με τελικό στόχο να φυλάσσονται μελλοντικά τα ΑΚΣ κατά το δυνατόν για χρήση στους ανθρώπους.

18.

ΤΟΝΙΖΕΙ την ανάγκη για όλα τα κράτη μέλη να απαιτούν ως ελάχιστη προϋπόθεση οι αντιμικροβιακές ουσίες που παρέχονται από το στόμα, με εισπνοή και παρεντερικά να διατίθενται μόνο με συνταγή ή σε σαφώς καθορισμένες περιστάσεις, υπό τον έλεγχο εγκεκριμένων επαγγελματιών του τομέα της υγείας.

19.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ότι ορισμένες πρακτικές στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ανθρώπων και ζώων μεταξύ άλλων τυχόν κίνητρα που απορρέουν από τη συνταγή και επακόλουθες πωλήσεις αντιμικροβιακών ουσιών μπορούν να οδηγήσουν σε μη αρμόζουσα χρήση και κατάχρηση αντιμικροβιακών ουσιών.

20.

ΤΟΝΙΖΕΙ τη σημασία των αποτελεσματικών συστημάτων επιτήρησης τόσο στον τομέα της ανθρώπινης υγείας όσο και στον κτηνιατρικό τομέα με βάση υπάρχοντα συστήματα παρακολούθησης υπό την αιγίδα της EFSA (Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων), το δίκτυο του ECDC (Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων) Ευρωπαϊκό σχέδιο για την επιτήρηση της κατανάλωσης αντιμικροβιακών ουσιών (ESAC-net), το δίκτυο του ECDC, Ευρωπαϊκό σύστημα επιτήρησης της μικροβιακής αντοχής (EARS-net), και την Ευρωπαϊκή Εποπτεία Κτηνιατρικής Αντιμικροβιακής Κατανάλωσης του EMA (Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων) (ESVAC) για να καταστεί δυνατή η συλλογή συγκρίσιμων και έγκαιρων δεδομένων για τη ΜΑ και για τη χρήση αντιμικροβιακών ουσιών.

21.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ τη σημασία της υποστήριξης της ΕΕ μέσω των υφιστάμενων χρηματοδοτικών μέσων της ΕΕ όπως είναι το Πρόγραμμα για την Υγεία και το Πρόγραμμα-πλαίσιο της ΕΕ για την έρευνα και τεχνολογία συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβουλίας για τα καινοτόμα φάρμακα (IMI) για τη βελτίωση της έρευνας και τεχνολογίας για τη ΜΑ και την ενίσχυση της πρόληψης και του ελέγχου κατά της ΜΑ και την ανάγκη να συνεχισθούν αυτές οι δραστηριότητες και να εφαρμοσθούν τα σχετικά αποτελέσματα.

22.

ΤΟΝΙΖΕΙ τη σημασία της ενίσχυσης του συντονισμού των ερευνητικών δραστηριοτήτων των κρατών μελών για την καταπολέμηση της ΜΑ στην ΕΕ (12).

23.

ΤΟΝΙΖΕΙ την ανάγκη δραστηριοποίησης για την ευαισθητοποίηση του ευρέος κοινού, στον τομέα της υγείας του ανθρώπου και τον κτηνιατρικό τομέα όσον αφορά τους κινδύνους της ΜΑ λόγω υπέρμετρης και ανάρμοστης χρήσης αντιμικροβιακών ουσιών και τις συνέπειες της ΜΑ για τα άτομα και την κοινωνία γενικά, και ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ τη σημασία της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τα αντιβιοτικά ως πλατφόρμας για τις εθνικές εκστρατείες ευαισθητοποίησης.

24.

ΤΟΝΙΖΕΙ τη σημασία της διαρκούς εκπαίδευσης και κατάρτισης των επαγγελματιών της υγείας του ανθρώπου και της κτηνιατρικής στη διάγνωση, θεραπεία και πρόληψη λοιμωδών νόσων και στην αρμόζουσα χρήση αντιμικροβιακών. Επίσης, εφόσον χρειάζεται, θα εμπλέκονται και οι κτηνοτρόφοι στη συνεχή κατάρτιση και εκπαίδευση σχετικά με την πρόληψη των λοιμωδών νόσων και την αρμόζουσα χρήση αντιμικροβιακών.

25.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ότι οι λοιμώξεις που αποκτώνται κατά τη νοσοκομειακή περίθαλψη συνιστούν σημαντικό παράγοντα για τη διάδοση της αντιμικροβιακής αντοχής και την αυξημένη χρήση των αντιβιοτικών.

26.

ΤΟΝΙΖΕΙ τη σημασία αποτελεσματικών προληπτικών μέτρων υγιεινής, ειδικότερα δε υγιεινής των χεριών και μέτρων βιοπροστασίας για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων και της διάδοσής τους τόσο στον τομέα της υγείας του ανθρώπου όσο και στον κτηνιατρικό τομέα.

27.

ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΕΙ τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την ΜΑ, μεταξύ άλλων των εργασιών που διεξάγουν η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (OIE), ο Codex Alimentarius και η Διατλαντική Ειδική Ομάδα για τη μικροβιακή αντοχή (Tatfar).

28.

ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ τη Διάσκεψη για τη ΜΑ της 14ης-15ης Μαρτίου 2012 στην Κοπεγχάγη, της οποίας η συμβολή ήταν πολύτιμη για τις περαιτέρω εργασίες για την καταπολέμηση της ΜΑ μέσω δράσεων εναντίον της κατάχρησης αντιμικροβιακών σε ανθρώπους και ζώα με ιδιαίτερη εστίαση στα αντιμικροβιακά καθοριστικής σημασίας και την ενισχυμένη επιτήρηση.

29.

ΚΑΛΕΙ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ:

1.

να εκπονήσουν και να υλοποιήσουν εθνικές στρατηγικές ή σχέδια δράσης για την καταπολέμηση της ΜΑ που να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα στοιχεία:

α)

ανάπτυξη και εφαρμογή εθνικών κατευθυντήριων γραμμών για την περίθαλψη ανθρώπων και ζώων με αντιμικροβιακές ουσίες που εξασφαλίζουν συνετότερη χρήση και κατά συνέπεια μειωμένο κίνδυνο ΜΑ·

β)

κλινικές δοκιμές και χρήση διαγνωστικών επιτόπου δοκιμών και δοκιμών ευαισθησίας προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι οι αντιμικροβιακές θεραπείες βασίζονται σε μικροβιολογική διάγνωση και ευαισθησία και εξασφαλίζουν επαρκή μικροβιολογική ικανότητα που είναι προσαρμοσμένη ειδικά και στη χρήση στους ανθρώπους και στην κτηνιατρική χρήση·

γ)

εκπόνηση και εφαρμογή κατευθυντήριων γραμμών επικοινωνίας και προγραμμάτων για την εκπαίδευση και την επιμόρφωση επαγγελματιών όσον αφορά την αρμόζουσα χρήση αντιμικροβιακών ουσιών και μεθόδων για τη μείωση της μετάδοσης παθογόνων, μεταξύ άλλων τον έλεγχο της λοίμωξης και μέτρα υγιεινής τόσο στον τομέα της υγείας του ανθρώπου όσο και στον κτηνιατρικό τομέα·

δ)

ενίσχυση των εθνικών νομοθεσιών για την πρόληψη όλων των παράνομων πωλήσεων αντιμικροβιακών στο διαδίκτυο τόσο στον τομέα της υγείας του ανθρώπου όσο και στον κτηνιατρικό τομέα·

ε)

περιορισμό της χρήσης ΑΚΣ σε περιπτώσεις στις οποίες μικροβιολογική διάγνωση και δοκιμές ευαισθησίας έχουν καθορίσει ότι κανένα άλλο είδος αντιμικροβιακών δεν θα είναι αποτελεσματικό. Σε οξείες περιπτώσεις θεραπείας λοιμώξεων ανθρώπων και ζώων, τα ΑΚΣ μπορούν να χρησιμοποιηθούν αρχικά όταν είναι απαραίτητο, αλλά πρέπει να αξιολογούνται εκ νέου και ει δυνατόν να αποκλιμακώνονται ανάλογα με τα αποτελέσματα των δοκιμών·

στ)

περιορισμό της προφυλακτικής χρήσης αντιμικροβιακών σε περιπτώσεις με καθορισμένες κλινικές ανάγκες·

ζ)

περιορισμό της συνταγογράφησης και χρήσης αντιμικροβιακών για θεραπεία αγέλης ζώων σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ο κτηνίατρος έχει εκτιμήσει ότι υπάρχει σαφής κλινική και ανάλογα με την περίπτωση επιδημιολογική αιτιολογία για την περίθαλψη όλων των ζώων·

η)

ενθάρρυνση για κίνητρα για συστήματα παραγωγής και εμπορίας ζώων που εξυπηρετεί τη συνεχή βελτίωση της υγείας των ζώων, μεταξύ άλλων την πρόληψη των ασθενειών, την ενίσχυση των μέτρων υγιεινής και ως εκ τούτου τη μείωση της ανάγκης για αντιμικροβιακά·

θ)

εξασφάλιση αποτελεσματικών συστημάτων ελέγχου, μεταξύ άλλων τόσο στον τομέα της υγείας του ανθρώπου όσο και στον κτηνιατρικό τομέα με σκοπό τη συλλογή έγκαιρων δεδομένων που είναι συγκρίσιμα μεταξύ τομέων και κρατών μελών για τη ΜΑ και για τη χρήση αντιμικροβιακών ουσιών·

ι)

διαβίβαση σε συστήματα ελέγχου δεδομένων για τη συνταγογράφηση και/ή τις πωλήσεις όλων των αντιμικροβιακών ουσιών για ανθρώπινη χρήση·

ια)

συλλογή δεδομένων για την πώληση και χρήση αντιμικροβιακών σε ζώα·

ιβ)

σύσταση διατομεακού συντονιστικού μηχανισμού σε εθνικό επίπεδο όπου θα εμπλέκονται οι αρμόδιες αρχές και τομείς για την παρακολούθηση της υλοποίησης των εθνικών στρατηγικών ή σχεδίων δράσης για τη χρήση των αντιμικροβιακών και την αντοχή σε αυτά.

30.

ΚΑΛΕΙ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

1.

να εξασφαλίσουν συνεχή πρόοδο και ενίσχυση της διατομεακής συνεργασίας, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, μεταξύ άλλων για την προαγωγή της συνετής χρήσης αντιμικροβιακών παραγόντων. Όταν χρειάζεται, να εντοπίζουν επιλογές και πρότυπα για την ενίσχυση των κινήτρων για τη διεξαγωγή έρευνας και ανάπτυξης νέων αποτελεσματικών αντιμικροβιακών ή εναλλακτικών λύσεων και για την ελεγχόμενη χρήση τους·

2.

να συνεχίσουν τις προσπάθειες ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τους κινδύνους της ΜΑ λόγω της υπερβολικής χρήσης αντιμικροβιακών ουσιών, μεταξύ άλλων μέσω της συνεχούς υποστήριξης προς την Ευρωπαϊκή Ημέρα ευαισθητοποίησης για τα αντιβιοτικά·

3.

να εκπονήσουν ταξινόμηση των αντιμικροβιακών μεταξύ άλλων ειδικό κατάλογο, βασικής σημασίας για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από πολυανθεκτικούς οργανισμούς εναντίον των οποίων άλλα αντιμικροβιακά έχουν καταστεί αναποτελεσματικά και να προωθήσουν και να διεξαγάγουν εκπαίδευση και καθοδήγηση των επαγγελματιών τόσο της υγείας του ανθρώπου όσο και της κτηνιατρικής για τον περιορισμό της χρήσης αυτών των αντιμικροβιακών σε ανθρώπους και ιδίως σε ζώα·

4.

να καλέσουν την ΠΟΥ και τον OIE να συνεργασθούν για την επικαιροποίηση των αντίστοιχων καταλόγων των ΑΚΣ στον τομέα της υγείας του ανθρώπου και τον κτηνιατρικό τομέα·

5.

να συνεργασθούν για την έγκαιρη ανίχνευση παθογόνων ανθεκτικών στα αντιμικροβιακά βακτηρίων σε ανθρώπους, ζώα και στην τροφή προκειμένου να παρακολουθείται συνεχώς η ανάπτυξη της ΜΑ·

6.

να χρησιμοποιήσουν τα υφιστάμενα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για την ταχεία ανίχνευση νέων μηχανισμών αντοχής·

7.

να εξετάσουν τους όρους συνταγογράφησης και πώλησης αντιμικροβιακών προκειμένου να εξασφαλισθεί κατά πόσον οι πρακτικές υγειονομικής περίθαλψης ανθρώπων και ζώων μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολική συνταγογράφηση, κατάχρηση ή άτοπο χρήση αντιμικροβιακών·

8.

να εργασθούν δραστήρια για την προαγωγή διεθνών πρωτοβουλιών για τον περιορισμό της χρήσης αντιμικροβιακών οι οποίες θα περιλαμβάνουν διεθνείς απαιτήσεις όσον αφορά τη συνταγογράφηση αντιμικροβιακών, διεθνείς απαιτήσεις όσον αφορά τον έλεγχο και την υποβολή εκθέσεων για τη χρήση των αντιμικροβιακών και την αντοχή σε αυτά, και παγκόσμια απαγόρευση της χρησιμοποίησης αντιμικροβιακών ως αυξητικών παραγόντων στα ζώα·

9.

να ενεργήσουν δραστήρια για την προώθηση της έγκρισης κανόνων σε διεθνές επίπεδο, μεταξύ άλλων μέσω ψηφισμάτων της ΠΟΥ και προτύπων του OIE και του Codex Alimentarius, για την επιτήρηση και κατάρτιση εκθέσεων σχετικά με τη χρήση των αντιμικροβιακών και την αντοχή σε αυτά·

10.

ενίσχυση και συντονισμό των προσπαθειών έρευνας και καινοτομίας για την καταπολέμηση της ΜΑ και τη διατήρηση της αποτελεσματικότητας και διαθεσιμότητας υφιστάμενων αντιμικροβιακών, μεταξύ άλλων με συνεργασία δημοσίου-ιδιωτικού τομέα.

31.

ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

1.

να προβεί στις επακόλουθες ενέργειες της ανακοίνωσης της 15ης Νοεμβρίου 2011 με έμπρακτες πρωτοβουλίες για την υλοποίηση των 12 δράσεων που αναφέρονται μέσα στην ανακοίνωση και να παρουσιάσει χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των πρωτοβουλιών και την υποβολή έκθεσης για την εφαρμογή στο Συμβούλιο·

2.

να διευρύνει την υφιστάμενη Ομάδα Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων για τη ΜΑ προκειμένου να περιλαμβάνεται πλήρως ο τομέας της ανθρώπινης υγείας για να στηριχθεί η εφαρμογή συνολικής προσέγγισης εναντίον της ΜΑ σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο λαμβάνοντας υπόψη την προοπτική των πρωτοβουλιών «Μία Υγεία»·

3.

να επισπεύσει την αναθεώρηση των οδηγιών 90/167/ΕΟΚ για τον καθορισμό των όρων παρασκευής, διάθεσης στην αγορά και χρήσης των φαρμακούχων ζωοτροφών στην Κοινότητα (13), και 2001/82/ΕΚ περί του κοινοτικού κώδικος για τα κτηνιατρικά φάρμακα (14), λαμβάνοντας περισσότερο υπόψη τη ΜΑ, μεταξύ άλλων εκτιμώντας ότι η συνταγογράφηση αντιβιοτικών κτηνιατρικών προϊόντων μπορεί να γίνει μόνο από κτηνίατρο·

4.

να συνεργασθεί στενά με το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων), την EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων) και τον EMA (Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων) για την ενίσχυση της εκτίμησης και αξιολόγησης της εμφάνισης ΜΑ σε ανθρώπους, ζώα και στην τροφή στην ΕΕ·

5.

να διασφαλίσει αποτελεσματικούς μηχανισμούς για την επεξεργασία δεδομένων από τα συστήματα ελέγχου των κρατών μελών για την ΜΑ σε ανθρώπους, ζώα και στην τροφή και για τη χρήση αντιμικροβιακών ουσιών σε ανθρώπους και ζώα προκειμένου να εξασφαλισθούν έγκαιρα και συγκρίσιμα δεδομένα στην ΕΕ·

6.

να δρομολογήσει έρευνες γραμμής βάσης για τη ΜΑ τόσο στους ανθρώπους και στα ζώα όσο και στα τρόφιμα με την αρμόζουσα συχνότητα·

7.

να συνεργασθεί με άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμούς για την κλιμάκωση της ορατότητας και την ευαισθητοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με το ζήτημα της ΜΑ καθώς και την ανάπτυξη και ενίσχυση πολυμερών και διμερών δεσμεύσεων για την πρόληψη και τον έλεγχο της ΜΑ σε όλους τους τομείς·

8.

να προβεί σε ακόλουθες ενέργειες των συμπερασμάτων του Συμβουλίου σε σχέση με την αξιολόγηση της ανακοίνωσης της 15ης Νοεμβρίου 2011 περιλαμβάνοντας τις εθνικές εκθέσεις παρακολούθησης των συμπερασμάτων για την εφαρμογή και τις δράσεις που αναλαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο.


(1)  9637/08.

(2)  ΕΕ C 302 της 12.12.2009, σ. 10.

(3)  ΕΕ L 34 της 5.2.2002, σ. 13.

(4)  5427/06 [COM(2005) 684 τελικό] και 8493/10 [COM(2010) 141 τελικό].

(5)  ΕΕ C 151 της 3.7.2009, σ. 1.

(6)  Δελτίο EFSA 2009· 7(11):1372, http://ec.europa.eu/health/scientific_committees/emerging/opinions/scenihr_o_026.pdf EMEA/CVMP/447259/2009.

(7)  P7_TA(2010)0130.

(8)  P7_TA(2011)0238.

(9)  P7_TA(2011)0473.

(10)  16939/11 [COM(2011) 748].

(11)  ΕΕ L 268 της 18.10.2003, σ. 29.

(12)  16314/11 [C(2011) 7660] Σύσταση της Επιτροπής της 27ης Οκτωβρίου 2011 σχετικά με την ερευνητική πρωτοβουλία κοινού προγραμματισμού «Η μικροβιακή πρόκληση — Μια αναδυόμενη απειλή για την υγεία του ανθρώπου».

(13)  ΕΕ L 92 της 7.4.1990, σ. 42.

(14)  ΕΕ L 136 της 30.4.2004, σ. 58.