52012DC0315

Σύσταση ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του Λουξεμβούργου για το 2012 και τη διατύπωση γνώμης του Συμβουλίου σχετικά με το πρόγραμμα σταθερότητας του Λουξεμβούργου για την περίοδο 2012-2015 /* COM/2012/0315 final - 2012/ () */


Σύσταση

ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του Λουξεμβούργου για το 2012 και τη διατύπωση γνώμης του Συμβουλίου σχετικά με το πρόγραμμα σταθερότητας του Λουξεμβούργου για την περίοδο 2012-2015

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως το άρθρο 121 παράγραφος 2 και το άρθρο 148 παράγραφος 4,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1466/97 του Συμβουλίου, της 7ης Ιουλίου 1997, για την ενίσχυση της εποπτείας της δημοσιονομικής κατάστασης και την εποπτεία και τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών[1], και ιδίως το άρθρο 5 παράγραφος 2,

Έχοντας υπόψη τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής[2],

Έχοντας υπόψη τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου[3],

Έχοντας υπόψη τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής Απασχόλησης,

Μετά από διαβούλευση με την Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)       Στις 26 Μαρτίου 2010, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δρομολόγηση της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», μιας νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη και την απασχόληση, η οποία, βασιζόμενη στο μεγαλύτερο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών, θα εστιαστεί σε νευραλγικούς τομείς στους οποίους απαιτείται δράση ώστε να ενισχυθεί το δυναμικό διατηρήσιμης ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.

(2)       Στις 13 Ιουλίου 2010, το Συμβούλιο εξέδωσε σύσταση σχετικά με τους γενικούς προσανατολισμούς της οικονομικής πολιτικής των κρατών μελών και της Ένωσης (2010 έως 2014) και στις 21 Οκτωβρίου 2010 το Συμβούλιο εξέδωσε απόφαση σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές των πολιτικών απασχόλησης των κρατών μελών[4], οι οποίες από κοινού αποτελούν τις «ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές». Τα κράτη μέλη κλήθηκαν να λαμβάνουν υπόψη τις ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές στις οικονομικές τους πολιτικές και στις πολιτικές για την απασχόληση.

(3)       Στις 12 Ιουλίου 2011, το Συμβούλιο εξέδωσε σύσταση σχετικά με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του Λουξεμβούργου για το 2011 και διατύπωσε τη γνώμη του σχετικά με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας του Λουξεμβούργου για την περίοδο 2011-2014.

(4)       Στις 23 Νοεμβρίου 2011, η Επιτροπή ενέκρινε τη δεύτερη ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης, σηματοδοτώντας την έναρξη του δεύτερου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου εκ των προτέρων και ολοκληρωμένου συντονισμού πολιτικής, το οποίο εντάσσεται στη στρατηγική «Ευρώπη 2020». Στις 14 Φεβρουαρίου 2012, η Επιτροπή, βάσει του κανονισμού (ΕΕ) 1176/2011, εξέδωσε την έκθεση για τον μηχανισμό επαγρύπνησης[5], στην οποία το Λουξεμβούργο δεν κατονομάζεται ως ένα από τα κράτη μέλη τα οποία θα έπρεπε να υποβληθούν σε εμπεριστατωμένη επισκόπηση.

(5)       Στις 2 Μαρτίου 2012, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τις προτεραιότητες για την εξασφάλιση δημοσιονομικής σταθερότητας, δημοσιονομικής εξυγίανσης και μέτρων για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Υπογράμμισε την ανάγκη να επιδιωχθεί διαφοροποιημένη και ευνοϊκή για την ανάπτυξη δημοσιονομική εξυγίανση, να αποκατασταθεί η υπό κανονικούς όρους χορήγηση δανείων προς την οικονομία, να υποστηριχθεί η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα, να καταπολεμηθεί η ανεργία και οι κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης και να εκσυγχρονιστεί η δημόσια διοίκηση.

(6)       Στις 2 Μαρτίου 2012, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε επίσης τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στο Σύμφωνο για το Ευρώ + να υποβάλουν εγκαίρως τις δεσμεύσεις τους, προκειμένου να περιληφθούν στα αντίστοιχά τους προγράμματα σταθερότητας ή σύγκλισης και στα εθνικά τους προγράμματα μεταρρυθμίσεων.

(7)       Στις 27 Απριλίου 2012, το Λουξεμβούργο υπέβαλε επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας που καλύπτει την περίοδο 2012-2015 και το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του 2012. Για να ληφθεί υπόψη η αλληλεξάρτησή τους, τα δύο προγράμματα αξιολογήθηκαν ταυτοχρόνως.

(8)       Βάσει της αξιολόγησης του προγράμματος σταθερότητας για το 2012 σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1466/9 του Συμβουλίου, το Συμβούλιο είναι της γνώμης ότι το μακροοικονομικό σενάριο στο οποίο βασίζονται οι δημοσιονομικές προβλέψεις του προγράμματος είναι εύλογο. Συγκεκριμένα, το σενάριο του προγράμματος για το 2012 και το 2013 πλησιάζει πολύ στις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής του 2012. Οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για το έλλειμμα βασίζονται σε ένα κάπως αισιόδοξο αναπτυξιακό σενάριο, πάνω από τη δυνητική ανάπτυξη, μολονότι εξακολουθεί να είναι αρκετά κάτω από τον μέσο όρο των ιστορικών ποσοστών. Στόχος της δημοσιονομικής στρατηγικής που περιγράφεται στο πρόγραμμα είναι να μειωθεί το έλλειμμα από 1,5% το 2012 σε 0,9% το 2014 με μια δέσμη μέτρων εξυγίανσης ίση προς το 1,2% του ΑΕΠ και να προβλεφθεί ένα ευρύτερο περιθώριο χειρισμών σε περίπτωση δυσμενών εξελίξεων. Το πρόγραμμα επιβεβαιώνει τον προηγούμενο μεσοπρόθεσμο στόχο (ΜΔΣ) της επίτευξης διαρθρωτικού πλεονάσματος ίσου προς 0,5%. Ωστόσο, ο στόχος αυτός δεν μπορεί να θεωρηθεί κατάλληλος βάσει των διατάξεων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης διότι, με βάση τις τρέχουσες πολιτικές και προβλέψεις, ο εν λόγω ΜΔΣ δεν φαίνεται να λαμβάνει επαρκώς υπόψη τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η δημογραφική γήρανση, παρά το γεγονός ότι το χρέος βρίσκεται κάτω από την τιμή αναφοράς της Συνθήκης. Επιπλέον, με βάση τόσο τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής του 2012 όσο και το (εκ νέου υπολογισθέν) διαρθρωτικό δημοσιονομικό ισοζύγιο του προγράμματος, το Λουξεμβούργο θα αποκλίνει σημαντικά από τον ΜΔΣ που έχει θέσει το ίδιο, αρχίζοντας ήδη το 2012. Ο ρυθμός αύξησης των κρατικών δαπανών, χωρίς τα μέτρα διακριτικής ευχέρειας στο σκέλος των εσόδων, αναμένεται να υπερβεί σημαντικά το όριο δαπανών που καθορίζεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ανερχόμενο στο 20% του ΑΕΠ, το ακαθάριστο δημόσιο χρέος βρίσκεται κάτω από την τιμή αναφοράς της Συνθήκης.

(9)       Στις 20 Ιανουαρίου 2012, η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου ενέκρινε νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος τόσο για τον ιδιωτικό όσο και για τον δημόσιο τομέα. Η μεταρρύθμιση θα πρέπει να βασισθεί σε ορισμένους διορθωτικούς μηχανισμούς σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης της οικονομικής κατάστασης του συστήματος και περιλαμβάνει προσαρμογές της ιδιαίτερα γενναιόδωρης μεθόδου υπολογισμού των παροχών. Εντούτοις, ο χρονικός ορίζοντας που προβλέπεται για την εφαρμογή της νέας μεθόδου υπολογισμού είναι ιδιαίτερα μακρύς ανερχόμενος σε 40 έτη. Επιπλέον, οι δυνατότητες πρόωρης συνταξιοδότησης παραμένουν ουσιαστικά αμετάβλητες και δεν έχουν προταθεί μέτρα που να συνδέουν το νόμιμο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής. Συνολικά, το Λουξεμβούργο κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά η προτεινόμενη μεταρρύθμιση δεν φαίνεται να αποτελεί επαρκή εγγύηση για τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών .

(10)     Τον Ιανουάριο του 2012, το εθνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο για τον περιορισμό της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών μεταξύ 2012 και 2015 προκειμένου να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας του Λουξεμβούργου. Ωστόσο, εκτός ενδεχόμενης τροποποίησης του δείκτη αναφοράς, η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε κανένα σχέδιο που να προβλέπει τη μόνιμη αναθεώρηση του συστήματος καθορισμού των μισθών. Ενώ η παραγωγικότητα του Λουξεμβούργου είναι σήμερα πολύ υψηλή, τα περιθώρια ελιγμών για αύξηση της παραγωγικότητας είναι ολοένα και μικρότερα. Προκειμένου να διαφυλαχθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας του Λουξεμβούργου μακροπρόθεσμα, απαιτείται αναθεώρηση του συστήματος καθορισμού των μισθών σε μόνιμη βάση, σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και σύμφωνα με τις εθνικές πρακτικές.

(11)     Το Λουξεμβούργο έχει λάβει ορισμένα κατάλληλα και αξιόπιστα μέτρα για την αντιμετώπιση της παρατηρούμενης σχετικά υψηλής ανεργίας των νέων. Εντούτοις, για να διευκολύνει την ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας, απαιτείται συνεκτική στρατηγική, μεταξύ άλλων, για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ κοινοτήτων και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών απασχόλησης. Η κατάσταση των νέων που αναζητούν εργασία, και ιδιαίτερα εκείνων που έχουν χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης, θα βελτιωνόταν επίσης από την αύξηση των επενδύσεων για κατάρτιση και εκπαίδευση.

(12)     Προβλέπεται ότι το Λουξεμβούργο θα δυσκολευτεί να επιτύχει τον στόχο του για το 2020 όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις για το 2020 με βάση τα υφιστάμενα μέτρα, το Λουξεμβούργο αναμένεται να αυξήσει τις εκπομπές του σε τομείς εκτός ΣΕΔΕ κατά 9% μεταξύ 2005 και 2020, ενώ ο στόχος ήταν μείωση κατά 20%. Ο τομέας των οδικών μεταφορών αντιπροσωπεύει τη σημαντικότερη πηγή εκπομπών και υπάρχουν μεγάλα περιθώρια μείωσής τους σε αυτόν. Η τιμή των καυσίμων για μεταφορές παραμένει από τις χαμηλότερες στην ΕΕ, πράγμα που ενθαρρύνει τον «τουρισμό καυσίμων» και οδηγεί σε αρνητικές εξωτερικότητες από άποψη ρύπανσης και συμφόρησης. Απαιτούνται επιπρόσθετες πολιτικές για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου ειδάλλως θα πρέπει να εφαρμοσθούν δαπανηροί μηχανισμοί ευελιξίας.

(13)     Το Λουξεμβούργο έχει αναλάβει διάφορες δεσμεύσεις στο πλαίσιο του Συμφώνου για το Ευρώ+. Οι δεσμεύσεις αυτές και η εφαρμογή τους που παρουσιάσθηκε το 2011, σχετίζονται με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την τόνωση της απασχόλησης και την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Η Επιτροπή αξιολόγησε την εφαρμογή των δεσμεύσεων βάσει του Συμφώνου για το Ευρώ +. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης αυτής ελήφθησαν υπόψη στις συστάσεις.

(14)     Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η Επιτροπή διεξήγαγε εκτενή ανάλυση της οικονομικής πολιτικής του Λουξεμβούργου. Αξιολόγησε το πρόγραμμα σταθερότητας και το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Έλαβε υπόψη όχι μόνον τη συνάφειά τους για την άσκηση διατηρήσιμης δημοσιονομικής και κοινωνικοοικονομικής πολιτικής στο Λουξεμβούργο, αλλά και τη συμμόρφωσή τους με τους κανόνες και την καθοδήγηση της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη ενισχυθεί η συνολική οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συνεισφορές από το επίπεδο της ΕΕ στη διαμόρφωση μελλοντικών εθνικών αποφάσεων. Οι συστάσεις που διατυπώνει στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου αντικατοπτρίζονται στις συστάσεις 1 έως 5 κατωτέρω.

(15)     Βάσει αυτής της αξιολόγησης, το Συμβούλιο εξέτασε το πρόγραμμα σταθερότητας του Λουξεμβούργου και η γνώμη[6] του αντικατοπτρίζεται ειδικότερα κατωτέρω στη σύσταση 1.

ΣΥΝΙΣΤΑ στο Λουξεμβούργο να αναλάβει δράση κατά την περίοδο 2012-2013 προκειμένου να:

1.           Να διαφυλάξει μια υγιή δημοσιονομική θέση διορθώνοντας κάθε απόκλιση από έναν μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο (ΜΔΣ) ο οποίος εξασφαλίζει την μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η δημογραφική γήρανση. Προς τούτο, πρέπει να ενισχύσει και να εφαρμόσει αυστηρά τη δημοσιονομική στρατηγική, με τη στήριξη επαρκώς προσδιορισμένων μέτρων για το 2013 και τα επόμενα έτη, μεταξύ άλλων τηρώντας το όριο δαπανών.

2.           Να αυξήσει τον αντίκτυπο της προτεινόμενης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος επιταχύνοντας την εφαρμογή μέτρων που περιορίζουν τις δαπάνες που συνδέονται με την δημογραφική γήρανση, να λάβει συμπληρωματικά μέτρα για να αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας, μειώνοντας ιδιαίτερα τις δυνατότητες πρόωρης συνταξιοδότησης και να λάβει μέτρα σύνδεσης της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής, ούτως ώστε να εξασφαλισθεί η μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος.

3.           Να λάβει περαιτέρω μέτρα για τη μεταρρύθμιση, κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και σύμφωνα με τις εθνικές πρακτικές, το σύστημα μισθολογικής διαπραγμάτευσης και τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, με σκοπό τη διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας του Λουξεμβούργου μακροπρόθεσμα διατηρώντας, ως πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, την ισχύουσα αναστολή κατά ένα έτος της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής και μετά το 2014 και μειώνοντας τον αντίκτυπο της ενέργειας και άλλων ασταθών παραγόντων στον δείκτη αναφοράς.

4.           Να συνεχίσει να καταβάλει προσπάθειες για τη μείωση της ανεργίας των νέων ενισχύοντας την ανάμιξη των ενδιαφερόμενων φορέων και ενισχύοντας τα μέτρα κατάρτισης και εκπαίδευσης, ιδίως για τα άτομα χαμηλής εκπαίδευσης, με στόχο να επιτύχει καλύτερη αντιστοίχιση μεταξύ δεξιοτήτων και προσόντων των νέων και ζήτησης εργασίας.

5.           Να εξασφαλίσει ότι οι στόχοι μείωσης των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου από δραστηριότητες που δεν καλύπτονται από το ΣΕΔΕ (σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών) θα τηρηθούν, ιδιαίτερα με τον περιβαλλοντικό προσανατολισμό του φορολογικού συστήματος.

Βρυξέλλες,

                                                                       Για το Συμβούλιο

                                                                       Ο Πρόεδρος

[1]               ΕΕ L 209 της 02.08.1997, σ. 1

[2]               COM(2012) 315 τελικό

[3]               P7_TA(2012)0048 και P7_TA(2012)0047

[4]               Απόφαση του Συμβουλίου 2012/238/ΕΕ της 26ης Απριλίου 2012

[5]               COM(2012) 68 τελικό

[6]               Σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1466/97 του Συμβουλίου