52011PC0814

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη δημιουργία και τη λειτουργία των ευρωπαϊκών συστημάτων δορυφορικής ραδιοπλοήγησης /* COM/2011/0814 τελικό - 2011/0392 (COD) */


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1. ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 683/2008, που τέθηκε σε ισχύ στις 25 Ιουλίου 2008, καθορίζει το νέο πλαίσιο δημόσιας διακυβέρνησης και χρηματοδότησης των προγραμμάτων Galileo και EGNOS[1]. Ειδικότερα χορηγεί ποσό 3405 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2007 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013.

Όπως προβλέπεται στο άρθρο 22 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 683/2008, η Επιτροπή ενέκρινε στις 18 Ιανουαρίου 2011[2] έκθεση που απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο για την ενδιάμεση εξέταση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων δορυφορικής ραδιοπλοήγησης. Η έκθεση αυτή εκθέτει λεπτομερώς την διεξαγωγή τους μετά τη μεταρρύθμιση της διακυβέρνησής τους το 2007, παρουσιάζει την εκτίμηση του κόστους και τις μελλοντικές προκλήσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά τους κινδύνους, και διατυπώνει δικές της προτάσεις για την αντιμετώπισή τους, ιδίως για να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες της λειτουργίας των δύο συστημάτων που προέρχονται από τα προγράμματα.

Στα συμπεράσματά του, που ενέκρινε στις 31 Μαρτίου 2011, μετά τη μεταβίβαση της έκθεσης της Επιτροπής στις 18 Ιανουαρίου 2011, το Συμβούλιο, μεταξύ άλλων, υποστήριξε τα ευρωπαϊκά προγράμματα δορυφορικής ραδιοπλοήγησης όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 683/2008. Σημείωσε επίσης την εκτίμηση του συνολικού κόστους τους και το γεγονός ότι η Επιτροπή θα παρουσίαζε, ενόψει του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, πρόταση που αναμένεται να περιλαμβάνει την εξέλιξη του σχήματος της διακυβέρνησης. Για το ζήτημα αυτό, ζήτησε από την Επιτροπή τον εξορθολογισμό και τη βελτιστοποίηση της χρήσης των υφιστάμενων δομών.

Από την πλευρά του, στο ψήφισμα που ενέκρινε στις 8 Ιουνίου 2011, το Κοινοβούλιο επανέλαβε και αυτό την υποστήριξή του στα ευρωπαϊκά προγράμματα δορυφορικής ραδιοπλοήγησης και, σύμφωνα με την εκτίμησή του, πρέπει να χρηματοδοτούνται κυρίως από τον προϋπολογισμό της Ένωσης. Υπογράμμισε τη σημασία να θεσπιστούν πολιτικές αυστηρού ελέγχου του κόστους και μετριασμού του κινδύνου. Ζήτησε από την Επιτροπή να προβεί γρήγορα σε νομοθετικές προτάσεις και επέμεινε κυρίως στην ανάγκη να προβλεφθεί ένα σταθερό μακροπρόθεσμο πλαίσιο, ιδίως για τη λειτουργία των συστημάτων.

Στην ανακοίνωσή της στις 29 Ιουνίου 2011[3], που συνοδεύεται από πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου με την ίδια ημερομηνία[4], η Επιτροπή πρότεινε να διατεθεί στη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων δορυφορικής ραδιοπλοήγησης ποσό ύψους [7000] εκατομμυρίων ευρώ κατά το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο που καλύπτει την περίοδο 2014-2020. Αναφέρει, ωστόσο, ότι είναι αναγκαίο να διατηρηθούν οι προσπάθειες που επιτρέπουν τον έλεγχο του κόστους και ότι είναι σκόπιμο να εξεταστούν νέοι όροι διαχείρισης σε πιο μακροπρόθεσμη προοπτική. Να σημειωθεί ότι το ποσό των [7000] εκατομμυρίων ευρώ, σε σταθερές τιμές του 2011, αποτελεί ένα ανυπέρβλητο ανώτατο όριο κατ'εφαρμογή του άρθρου [14 της πρότασης] του προαναφερόμενου κανονισμού του Συμβουλίου και αντιστοιχεί σε ποσό ύψους [7897] εκατομμυρίων ευρώ σε τρέχουσες τιμές.

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η ύπαρξη αστάθμητων παραγόντων, που μπορούν να οδηγήσουν σε υπέρβαση του κόστους και σε καθυστερήσεις, ενυπάρχει σε αυτού του είδους τα πολύπλοκα προγράμματα. Για τον λόγο αυτό απαιτείται η εφαρμογή αποτελεσματικού συστήματος διαχείρισης των κινδύνων που θα έχει ως αποτέλεσμα τη λήψη λεπτών αποφάσεων. Έτσι, η ανατίμηση του σταδίου ανάπτυξης, που διαχειρίζεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ), ανέρχεται συνολικά σε 500 εκατομμύρια ευρώ. Κατόπιν αιτήματος των κρατών μελών, η Επιτροπή δέχθηκε να αναλάβει το κόστος αυτό για να εξασφαλιστεί η συνέχεια του προγράμματος. Πράγματι, η «επικύρωση σε τροχιά» αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του προγράμματος Galileo και η έλλειψη χρηματοδότησης θα έθετε σε κίνδυνο τη συνέχιση του προγράμματος, με αποτέλεσμα ενδεχόμενη απώλεια της βιομηχανικής τεχνογνωσίας και του εξοπλισμού που είχε εν μέρει συσταθεί.

Ο κανονισμός που αποτελεί αντικείμενο της πρότασης ανταποκρίνεται στα αιτήματα του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου λαμβάνοντας υπόψη ταυτόχρονα τα στοιχεία που περιέχονται στην ανακοίνωση της Επιτροπής της 29ης Ιουνίου 2011. Αποτελεί τη βασική πράξη των ευρωπαϊκών προγραμμάτων δορυφορικής ραδιοπλοήγησης κατά την περίοδο που καλύπτεται από το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, προβλέποντας κυρίως τη χρηματοδότηση και το σχήμα της διακυβέρνησης των προγραμμάτων. Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία των τροποποιήσεων στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 683/2008, φαίνεται αναγκαίο να προταθεί η αντικατάστασή του από νέο κανονισμό παρά η τροποποίησή του.

Είναι σκόπιμο να υπενθυμίσουμε ότι τα προγράμματα Galileo και EGNOS αποτελούν σχέδια φάρους της Ένωσης. Η προώθηση αυτής της τεχνολογίας, ως ισχυρού παράγοντα εξόδου από την κρίση, εντάσσεται άριστα στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και των πολιτικών για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Οι νέες γενιές των υπηρεσιών δορυφορικής ραδιοπλοήγησης παρέχουν σημαντικές προοπτικές για το σύνολο των τομέων δραστηριοτήτων και συνδέονται με τη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας λόγω της μεγέθυνσης των αγορών που γνώρισαν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 30 % τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή ενεργεί για να αναπτύξει ένα οικοσύστημα εφαρμογών για τη βελτιστοποίηση της χρήσης των υπηρεσιών που παρέχονται από τα συστήματα και τη μεγιστοποίηση των κοινωνικοοικονομικών οφελών. Σε αυτό το πλαίσιο, εφαρμόζει τα 24 μέτρα που αναφέρονται στο σχέδιο δράσης της για τις εφαρμογές GNSS της 14 Ιουνίου 2010[5]. Το σχέδιο αυτό προβλέπει κυρίως τη χρηματοδότηση σχεδίων έρευνας και ανάπτυξης, την καλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση των ΜΜΕ και διάφορες ενέργειες προώθησης των προγραμμάτων Galileo και EGNOS στους τομείς προτεραιότητας όσον αφορά την ανάπτυξη, την καινοτομία και την απασχόληση.

Πρέπει επίσης να δοθεί έμφαση στο γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά προγράμματα δορυφορικής ραδιοπλοήγησης δεν ενδιαφέρουν μόνο τα κράτη μέλη που εμπλέκονται περισσότερο στον τομέα του διαστήματος· αφορούν άμεσα όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης. Πράγματι, το σύνολο των πολιτών της Ένωσης καλείται να επωφεληθεί από πολλαπλές υπηρεσίες που προσφέρουν οι υποδομές που έχουν εγκατασταθεί. Επιπλέον, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαδραματίζουν, παντού στην Ευρώπη, σημαντικό ρόλο στα προγράμματα εφόσον ένας από τους στόχους της Ένωσης είναι η προώθηση της ευρύτερης και πιο ανοιχτής δυνατής συμμετοχής όλων των επιχειρήσεων στις διαδικασίες σύναψης δημόσιων συμβάσεων.

Συνεπώς, καλείται η Επιτροπή, στο πλαίσιο της εμβληματικής πρωτοβουλίας «Μια βιομηχανική πολιτική για την εποχή της παγκοσμιοποίησης» της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», «να αναπτύξει αποτελεσματική διαστημική πολιτική, να παράσχει τα μέσα για την αντιμετώπιση ορισμένων από τις σημαντικότερες παγκόσμιες προκλήσεις και, ιδίως, να υλοποιήσει το πρόγραμμα Galileo.»

2. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Η πρόταση είναι ο καρπός πολυάριθμων σε βάθος διαβουλεύσεων με τα συμμετέχοντα μέρη και το κοινό. Συνοδεύεται από ανάλυση αντικτύπου.

Ζητήθηκε η γνώμη των συμμετεχόντων για πολλές τεχνικές, νομικές ή επιχειρησιακές πτυχές που σχετίζονται με τα προγράμματα, όπως η παροχή υπηρεσιών, το κόστος της υποδομής και της λειτουργίας του, οι αναλύσεις κινδύνου και τα πιθανά σχέδια διακυβέρνησης. Διοργανώθηκαν εξάλλου θεματικά εργαστήρια και συσκέψεις με τους χρήστες καθώς και με στοχοθετημένες ομάδες εργασίας με εμπειρογνώμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, του οργανισμού του ευρωπαϊκού GNSS και των κρατών μελών. Πραγματοποιήθηκαν, επίσης, συνεντεύξεις με εμπειρογνώμονες του κλάδου του διαστήματος και με εκπροσώπους της βιομηχανίας.

Με αυτόν τον τρόπο συμμετείχε το κοινό στο πλαίσιο της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου του 2007 και του 2009 καθώς και για τη μελέτη του αντικτύπου σχετικά με την ευρωπαϊκή διαστημική πολιτική.

Το σύνολο αυτής της ανταλλαγής απόψεων κατέδειξε τα εξής:

· Οι πολίτες υποστηρίζουν την ανάπτυξη ενός αυτόνομου συστήματος δορυφορικής ραδιοπλοήγησης και αναγνωρίζουν την αυξημένη εξάρτηση των σύγχρονων εταιριών από τις υπηρεσίες ραδιοπλοήγησης·

· πρέπει να υπάρξει μια σταθερή διακυβέρνηση μακροπρόθεσμα για την εξασφάλιση της αποτελεσματικής διαχείρισης των προγραμμάτων·

· η «υπηρεσία ασφάλειας της ζωής» (αποκαλούμενη «Safety of Life Service» ή SoL) που προσφέρει το σύστημα που προέρχεται από το πρόγραμμα Galileo πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ενόψει της εξέλιξης των προσδοκιών των χρηστών·

· τέλος, τα συμμετέχοντα μέρη της πολιτικής αεροπορίας επιμένουν στην ανάγκη να αναλάβουν τη δέσμευση μακροπρόθεσμα να παρέχουν τις υπηρεσίες EGNOS. πρόκειται για μια προϋπόθεση για κάθε πραγματική διείσδυση του EGNOS στις αγορές.

Εξάλλου, ενόψει της τελευταίας προόδου και των προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπιστούν, η ανάλυση αντικτύπου επικεντρώθηκε στη συνέχιση της εφαρμογής των προγραμμάτων και δόθηκε έμφαση σε δύο μεγάλα προβλήματα: αφενός στη διάταξη των μελλοντικών υπηρεσιών, γνωρίζοντας ότι ο προϋπολογισμός που διατίθεται για την περίοδο 2008-2013 δεν επαρκεί για την ολοκλήρωση της υποδομής του συστήματος που προέρχεται από το πρόγραμμα Galileo και για να εξασφαλιστεί η λειτουργία του EGNOS· αφετέρου στον ορισμό του σχήματος της διακυβέρνησης της λειτουργίας και στην απαιτούμενη χρηματοδότηση.

Στο πρώτο σημείο, όσον αφορά το σύστημα που προέρχεται από το πρόγραμμα Galileo, η αξιολόγηση των διάφορων επιλογών έδειξε ότι η καλύτερη είναι να διατηρηθούν οι υπηρεσίες που ορίστηκαν αρχικά, εκτός από την υπηρεσία SoL. Μια τέτοια λύση, που απαιτεί ελάχιστη υποδομή εδάφους, μεταφράζεται σε μείωση του κόστους.

Όσον αφορά το EGNOS, το σύστημα λειτουργεί ήδη και πολλοί χρήστες επωφελούνται από τα πλεονεκτήματά του. Επιπλέον, όταν η υπηρεσία SoL ανακηρύχθηκε επιχειρησιακή, η Επιτροπή δεσμεύτηκε να εξασφαλίσει τη συνέχιση της υπηρεσίας αυτής προς τους χρήστες που προχώρησαν κατά συνέπεια σε σημαντικές επενδύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν εξετάζεται ως λύση ο τερματισμός του προγράμματος EGNOS.

Στο δεύτερο σημείο, η μελέτη αντικτύπου κατέληξε ότι η Επιτροπή, η οποία εκπροσωπεί την Ένωση, πρέπει να είναι πάντα υπεύθυνη για τα προγράμματα εφόσον η Ένωση θα συνεχίσει να τα χρηματοδοτεί μόνη της όπως προτείνει η Επιτροπή στην προαναφερόμενη ανακοίνωσή της 29ης Ιουνίου 2011. Η διαχείριση της λειτουργίας πρέπει, σύμφωνα με την Επιτροπή, να ανατεθεί σε ρυθμιστικό φορέα. Αυτό θα επέτρεπε, αφενός, να μεγιστοποιηθούν ο αναμενόμενος κοινωνικοοικονομικός αντίκτυπος της λειτουργίας των συστημάτων και να εξασφαλιστεί καλύτερη συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ένωσης, και αφετέρου να καθοριστούν καλά οι χρηματοοικονομικές και πολιτικές ευθύνες των διαφόρων συμμετεχόντων. Σε αυτό το πλαίσιο και λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερόμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 31 Μαρτίου 2011, ο οργανισμός του ευρωπαϊκού GNSS που συστάθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 912/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 22ας Σεπτεμβρίου 2010 για την εκτέλεση των καθηκόντων που συνδέονται με τη διεξαγωγή των προγραμμάτων και που έχει ήδη συγκροτηθεί και δραστηριοποιηθεί στον τομέα της δορυφορικής ραδιοπλοήγησης, φαίνεται η πιο φυσική λύση. Ωστόσο, ένας επανασχεδιασμός των αποστολών και των πόρων αυτού του οργανισμού είναι αναγκαίος.

3. ΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Όπως ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 683/2008 και άλλα κείμενα του κεκτημένου της Ένωσης σχετικά με τα ευρωπαϊκά προγράμματα δορυφορικής ραδιοπλοήγησης, η πρόταση της Επιτροπής βασίζεται νομικά στο άρθρο 172 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρώην άρθρο 156 της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Εξάλλου διατηρεί τη μορφή κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου εφόσον το κείμενο, όπως ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 683/2008 που καλείται να αντικαταστήσει, είναι γενικού χαρακτήρα και το περιεχόμενό του πρέπει να εφαρμόζεται απευθείας σε όλα τα κράτη μέλη.

Ο ορισμός των προγραμμάτων και των συστημάτων, ο καθορισμός των δημοσιονομικών πόρων που τους ανατίθενται και ο καθορισμός του σχήματος διακυβέρνησής τους αποτελούν τα κύρια μέτρα της πρότασης η οποία, για λόγους εξορθολογισμού του κεκτημένου της Ένωσης, προβλέπει και την τροποποίηση ή την κατάργηση άλλων κειμένων νομικής εμβέλειας που σχετίζονται με τα ευρωπαϊκά προγράμματα δορυφορικής ραδιοπλοήγησης.

Η πρόταση ικανοποιεί τις αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας. Ο στόχος της πρότασης, δηλαδή η δημιουργία και η λειτουργία των συστημάτων δορυφορικής ραδιοπλοήγησης, ξεπερνά τις χρηματοοικονομικές και τεχνικές ικανότητες ενός κράτους μέλους που ενεργεί μόνο του και δεν μπορεί να επιτευχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό παρά μόνο στο επίπεδο της Ένωσης. Δεν ξεπερνά τα αναγκαία για την επίτευξη αυτού του στόχου στο βαθμό που, αφενός, η προβλεπόμενη δημοσιονομική επιβάρυνση αντιστοιχεί στο εκτιμώμενο κόστος ύστερα από σε βάθος αναλύσεις και, αφετέρου, το σχήμα διακυβέρνησης που επιλέγεται φαίνεται ότι είναι το καταλληλότερο.

4. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Όπως αναφέρεται στο σημείο 2 παραπάνω, η Ένωση θα εξακολουθήσει να χρηματοδοτεί μόνη της τα προγράμματα Galileo και EGNOS. Η συνεισφορά της στα προγράμματα για την περίοδο 2014-2020 δεν θα ξεπεράσει τα [7897] εκατομμύρια ευρώ σε τρέχουσες τιμές κατ' εφαρμογή του άρθρου [14 της πρότασης] του κανονισμού του Συμβουλίου που αναφέρθηκε στο σημείο 1 παραπάνω. Καλύπτει τρεις κύριες δραστηριότητες, δηλαδή την ολοκλήρωση του σταδίου εγκατάστασης του προγράμματος Galileo, το στάδιο λειτουργίας του ίδιου προγράμματος και τη λειτουργία του συστήματος EGNOS. Σε αυτό το τελευταίο στάδιο περιλαμβάνεται επίσης η διαρκής βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρουν τα συστήματα, κατά τρόπον ώστε να προσαρμόζονται οι υπηρεσίες στην εξέλιξη των αναγκών των χρηστών.

Η εκτίμηση του κόστους των προγραμμάτων απορρέει από σε βάθος αναλύσεις. Βασίζεται επίσης σε αποτελέσματα συζητήσεων με εμπειρογνώμονες, ιδίως των κρατών μελών, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και του οργανισμού του ευρωπαϊκού GNSS. Ζητήθηκε επίσης η γνώμη διαφόρων συμμετεχόντων, όπως του κλάδου του διαστήματος.

Η διατήρηση της αποκτηθείσας εμπειρογνωμοσύνης στο εσωτερικό της Επιτροπής είναι ένα ουσιαστικό σημείο για να επιτραπεί η συνέχιση των προγραμμάτων. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή θα κρατήσει τους έκτακτους υπαλλήλους που απασχολούνται σήμερα στη θέση τους, για τη διάρκεια που θα οριστεί ανάλογα με τα διάφορα στάδια των προγραμμάτων και θα μεταφέρει προσωπικό στον οργανισμό του ευρωπαϊκού GNSS.

5. ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σύμφωνα με το σχήμα αυτό, σημαντικά καθήκοντα που συνδέονται με τη λειτουργία των συστημάτων θα μπορούν να ανατεθούν στον οργανισμό του ευρωπαϊκού GNSS, που αποτελεί έναν οργανισμό της Ένωσης σύμφωνα με το άρθρο 185 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 της 25ης Ιουνίου 2002. Για το σκοπό αυτό η Επιτροπή έχει την πρόθεση να συνάψει με τον οργανισμό μία ή περισσότερες συμβάσεις εξουσιοδότησης.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο παρών κανονισμός προβλέπει, ιδιαίτερα, το σχήμα της διακυβέρνησης των προγραμμάτων και τη χρηματοδότησή τους για την περίοδο 2014-2020. Σύμφωνα με τη γνώμη της Επιτροπής, η προσφυγή σε συμβάσεις εξουσιοδότησης, που περιλαμβάνουν τους γενικούς όρους διαχείρισης των κονδυλίων που διατίθενται στον οργανισμό του ευρωπαϊκού GNSS, συμπεριλαμβάνοντας τα μέτρα παρακολούθησης και.            ελέγχου του κόστους, αποτελούν το καταλληλότερο μέσο για να ασκούν πλήρως την εξουσία ελέγχου η Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Προκειμένου να μπορεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να έχουν μια πλήρη εικόνα των όρων κάτω από τους οποίους ο οργανισμό του ευρωπαϊκού GNSS θα κληθεί να εκτελέσει τα καθήκοντα που θα του ανατεθούν στο πλαίσιο του νέου σχήματος διακυβέρνησης, ιδίως όσον αφορά τους πόρους, η Επιτροπή θα παρουσιάσει μέσα στο 2012 πρόταση τροποποίησης του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 912/2010 και του σχετικού δημοσιονομικού δελτίου. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός που διατίθενται στα προγράμματα, δηλαδή [7897] εκατομμύρια ευρώ σε τρέχουσες τιμές, λαμβάνει ήδη υπόψη το κόστος της λειτουργίας των συστημάτων και περιλαμβάνει το κόστος λειτουργίας των φορέων που καλούνται να διαχειριστούν τη λειτουργία των συστημάτων. Με αυτόν τον τρόπο, η εκτέλεση, μέσω του οργανισμού, νέων καθηκόντων που θα του ανατεθούν δεν θα συνεπάγεται σε καμία περίπτωση καμία πρόσθετη δημοσιονομική δαπάνη.

Η Επιτροπή θα αξιολογήσει εξάλλου τη συμβατότητα του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 912/2010 με το νέο σχήμα διακυβέρνησης όσον αφορά τη διαπίστευση της ασφάλειας των συστημάτων.

Η κοινή δράση 2004/552/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου της 12ης Ιουλίου 2004 σχετικά με ορισμένες πτυχές της λειτουργίας του ευρωπαϊκού συστήματος δορυφορικής ραδιοπλοήγησης που επηρεάζουν την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης[6], αναμένεται επίσης να επικαιροποιηθεί.

Η απλοποίηση των κανόνων είναι μία από τις λέξεις κλειδιά της νέας προσέγγισης που προτείνεται από την Επιτροπή όσον αφορά τις δημοσιονομικές δαπάνες της Ένωσης. Το κείμενο στη σημερινή του μορφή εισαγάγει μέτρα απλοποίησης όσον αφορά, ιδίως, τα ακόλουθα σημεία:

– την ευθυγράμμιση των δεικτών προς τους στόχους της στρατηγικής 2020·

– την εξουσιοδότηση των δραστηριοτήτων που συνδέονται με τη λειτουργία των συστημάτων, ιδίως τη διαχείριση των συμβάσεων στον οργανισμό του ευρωπαϊκού GNSS.

2011/0392 (COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για τη δημιουργία και τη λειτουργία των ευρωπαϊκών συστημάτων δορυφορικής ραδιοπλοήγησης

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 172,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Έπειτα από διαβίβαση του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής[7],

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών[8],

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1) Η ευρωπαϊκή πολιτική δορυφορικής ραδιοπλοήγησης έχει ως στόχο να αποκτήσει η Ένωση δύο συστήματα δορυφορικής ραδιοπλοήγησης, το σύστημα που έχει δημιουργηθεί βάσει του προγράμματος Galileo και το σύστημα EGNOS (εφεξής «τα συστήματα»). Τα εν λόγω συστήματα απορρέουν από τα προγράμματα Galileo και EGNOS αντίστοιχα (εφεξής «τα προγράμματα»). Κάθε μία από τις δύο αυτές υποδομές περιλαμβάνει δορυφόρους και δίκτυο σταθμών εδάφους.

(2) Το πρόγραμμα Galileo έχει ως στόχο τη δημιουργία και τη λειτουργία της πρώτης υποδομής δορυφορικής ραδιοπλοήγησης και προσδιορισμού θέσης μέσω δορυφόρου, η οποία είναι σχεδιασμένη για μη στρατιωτικούς σκοπούς. Το σύστημα που έχει δημιουργηθεί βάσει του προγράμματος Galileo είναι τελείως ανεξάρτητο από άλλα συστήματα που υπάρχουν ήδη ή που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν.

(3) Το πρόγραμμα EGNOS έχει ως στόχο να βελτιώσει την ποιότητα των σημάτων των υφιστάμενων παγκόσμιων δορυφορικών συστημάτων ραδιοπλοήγησης (εφεξής «GNSS» (Παγκόσμιο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης)).

(4) Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή έχουν υποστηρίξει αμέριστα και με συνέπεια τα προγράμματα.

(5) Δεδομένου ότι τα προγράμματα έχουν πλέον φτάσει σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης και έχουν καταλήξει να είναι συστήματα στο στάδιο λειτουργίας, είναι αναγκαίο να αποκτήσουν ειδική νομική βάση, η οποία να μπορεί να ικανοποιήσει περισσότερο τις ανάγκες τους, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διακυβέρνηση, και να ανταποκριθούν στην απαίτηση για χρηστή οικονομική διαχείριση.

(6) Τα συστήματα που θεσπίζονται δυνάμει των ευρωπαϊκών προγραμμάτων δορυφορικής ραδιοπλοήγησης είναι υποδομές που συγκροτούνται ως διευρωπαϊκά δίκτυα, η χρήση των οποίων ξεπερνά κατά πολύ τα εθνικά σύνορα των κρατών μελών. Επιπλέον, οι υπηρεσίες που παρέχονται μέσω των εν λόγω συστημάτων συμβάλλουν ιδίως στην ανάπτυξη διευρωπαϊκών δικτύων στους τομείς των υποδομών μεταφορών, τηλεπικοινωνιών και των ενεργειακών υποδομών.

(7) Τα προγράμματα Galileo και EGNOS αποτελούν ένα εργαλείο βιομηχανικής πολιτικής και εντάσσονται στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Επιτροπής της 17ης Νοεμβρίου 2010 με τίτλο «Ολοκληρωμένη βιομηχανική πολιτική για την εποχή της παγκοσμιοποίησης - Η ανταγωνιστικότητα και η βιωσιμότητα τίθενται στο επίκεντρο»[9]. Αναφέρονται επίσης στην ανακοίνωση που ενέκρινε η Επιτροπή στις 4 Απριλίου 2011 με τίτλο «Προς μια διαστημική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υπηρεσία του πολίτη»[10]. Τα προγράμματα αυτά παρουσιάζουν πολυάριθμα πλεονεκτήματα για την οικονομία και τους πολίτες της Ένωσης, η σωρευμένη αξία των οποίων εκτιμάται σε 130 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου την περίοδο 2014-2034.

(8) Λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη χρήση της δορυφορικής ραδιοπλοήγησης σε πολλούς τομείς δραστηριοτήτων, μια διακοπή της παροχής υπηρεσιών είναι δυνατόν να προκαλέσει σημαντικές ζημίες στις σύγχρονες εταιρείες. Επιπλέον, λόγω της στρατηγικής σημασίας τους, τα δορυφορικά συστήματα ραδιοπλοήγησης αποτελούν ευαίσθητες υποδομές, οι οποίες ειδικότερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κακόβουλα. Τα στοιχεία αυτά μπορούν να επηρεάσουν την ασφάλεια της Ένωσης και των κρατών μελών της. Συνεπώς, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι απαιτήσεις ασφάλειας κατά το σχεδιασμό, την εγκατάσταση και τη λειτουργία υποδομών που προκύπτουν βάσει των προγραμμάτων Galileo και EGNOS.

(9) Το πρόγραμμα Galileo περιλαμβάνει ένα στάδιο ορισμού που έχει ολοκληρωθεί, ένα στάδιο ανάπτυξης και επικύρωσης που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2013, ένα στάδιο εγκατάστασης που άρχισε το 2008 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020, και ένα στάδιο λειτουργίας που αναμένεται να αρχίσει προοδευτικά από το 2014/2015 με στόχο το συνολικό σύστημα να είναι πλήρως λειτουργικό το 2020.

(10) Το πρόγραμμα EGNOS βρίσκεται σε στάδιο λειτουργίας αφού ανακηρύχθηκε λειτουργική η ανοιχτή υπηρεσία του τον Οκτώβριο του 2009 και η υπηρεσία του « Safety of Life » τον Μάρτιο του 2011.

(11) Για τη βελτιστοποίηση της χρήσης των παρεχόμενων υπηρεσιών, τα συστήματα, τα δίκτυα και οι υπηρεσίες που παρέχονται από τα προγράμματα Galileo και EGNOS πρέπει να είναι συμβατά και συμπληρωματικά μεταξύ τους και, στο μέτρο του δυνατού, με άλλα συστήματα δορυφορικής ραδιοπλοήγησης καθώς και με συμβατικά μέσα ραδιοπλοήγησης.

(12) Επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνει, κατ’αρχήν, τη συνολική χρηματοδότηση των προγραμμάτων, πρέπει να προβλεφθεί ότι είναι και κύριος όλων των υλικών και άυλων περιουσιακών στοιχείων που παράγονται ή αναπτύσσονται στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων. Για να καταστούν πλήρως σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματα της κυριότητας, πρέπει να θεσπιστούν οι αναγκαίες ρυθμίσεις με τους υφιστάμενους κυρίους, ιδίως για τα ουσιώδη τμήματα των υποδομών και για την ασφάλειά τους. Για να διευκολυνθούν οι αγορές να υιοθετήσουν τη δορυφορική ραδιοπλοήγηση, είναι σκόπιμο να εξασφαλιστεί ότι οι τρίτες χώρες μπορούν να κάνουν βέλτιστη χρήση, ιδίως, των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας που απορρέουν από τα προγράμματα και ανήκουν στην Ένωση, συγκεκριμένα στο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.

(13) Τα στάδια εγκατάστασης και λειτουργίας του προγράμματος Galileo και το στάδιο λειτουργίας του προγράμματος EGNOS πρέπει, κατ’αρχήν, να χρηματοδοτούνται πλήρως από την Ένωση. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 2002, για τη θέσπιση του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στον γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων[11], τα κράτη μέλη πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν στα προγράμματα με συμπληρωματικά κονδύλια ή σε είδος, βάσει σχετικών συμφωνιών, με σκοπό τη χρηματοδότηση πρόσθετων στοιχείων των προγραμμάτων των οποίων ζητούν την υλοποίηση, είτε πρόκειται, για παράδειγμα, για την αρχιτεκτονική των συστημάτων είτε για ορισμένες ανάγκες που συνδέονται με την ασφάλεια. Οι τρίτες χώρες και οι διεθνείς οργανισμοί πρέπει επίσης να μπορούν να συνεισφέρουν στα προγράμματα.

(14) Προκειμένου να διασφαλισθεί η συνέχιση των προγραμμάτων, είναι ανάγκη να θεσπιστεί κατάλληλο δημοσιονομικό πλαίσιο για να είναι σε θέση η Ένωση να συνεχίσει τη χρηματοδότηση των εν λόγω προγραμμάτων. Είναι επίσης σκόπιμο να αναφέρεται το ποσό που απαιτείται, για την περίοδο από 1η Ιανουαρίου 2014 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, για να χρηματοδοτηθεί η ολοκλήρωση του σταδίου εγκατάστασης του Galileo καθώς και η λειτουργία των συστημάτων.

(15) Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, ύστερα από πρόταση της Επιτροπής με ημερομηνία 29 Ιουνίου 2011, αποφάσισαν να διαθέσουν μέγιστο ποσό [7897] εκατομμυρίων ευρώ σε τρέχουσες τιμές για τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων που συνδέονται με τα τρέχοντα προγράμματα της περιόδου από 1η Ιανουαρίου 2014 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020. Είναι σκόπιμο να διευκρινιστεί ότι αυτές οι δραστηριότητες καλύπτουν επίσης την προστασία των συστημάτων και τη λειτουργία τους, και κατά την εκτόξευση των δορυφόρων. Σε αυτό το πλαίσιο, μια συνεισφορά στο κόστος που απαιτείται για την παροχή υπηρεσιών που μπορεί να παρέχει αυτή την προστασία, όπως παρέχεται στο πλαίσιο του προγράμματος παρακολούθησης της κατάστασης στο διάστημα (« Space Situational Awareness ») μεταξύ άλλων, θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό που διατίθεται για το πρόγραμμα στο μέτρο των δυνατοτήτων που απορρέουν από την αυστηρή διαχείριση του κόστους και τηρώντας πλήρως το προαναφερόμενο συνολικό ποσό που καθορίστηκε στο άρθρο [x] του κανονισμού του Συμβουλίου XYZ για τον καθορισμό του δημοσιονομικού πλαισίου για την περίοδο 2014-2020. Ο παρών κανονισμός θεσπίζει, για τη συνέχιση των προγραμμάτων, χρηματοδοτική στήριξη που αποτελεί προνομιακή αναφορά, κατά την έννοια του άρθρου [17] της διοργανικής συμφωνίας της xx/yy/201z μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής για τη συνεργασία σε δημοσιονομικά ζητήματα και για τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση και κατά την έννοια του άρθρου 14 [της πρότασης κανονισμού του Συμβουλίου της 29ης Ιουνίου 2011] για τον καθορισμό του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για την περίοδο 2014-2020 [[12]].

(16) Είναι σκόπιμο να διευκρινιστούν οι δραστηριότητες για τις οποίες διατίθενται οι δημοσιονομικές πιστώσεις της Ένωσης που χορηγούνται στα προγράμματα την περίοδο 2014-2020 βάσει του παρόντος κανονισμού. Οι πιστώσεις αυτές πρέπει να διατεθούν κυρίως για τις δραστηριότητες που συνδέονται με το στάδιο της εγκατάστασης του προγράμματος Galileo, περιλαμβανομένων των ενεργειών διαχείρισης και παρακολούθησης αυτού του σταδίου καθώς και των ενεργειών που συνδέονται με τη λειτουργία του συστήματος που προέρχεται από το πρόγραμμα Galileo, συμπεριλαμβανομένων των προηγούμενων ή προπαρασκευαστικών ενεργειών, και του συστήματος EGNOS. Πρέπει επίσης να διατεθούν για τη χρηματοδότηση ορισμένων άλλων δραστηριοτήτων που είναι αναγκαίες για τη διαχείριση και την υλοποίηση των στόχων των προγραμμάτων.

(17) Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις δαπάνες για τις επενδύσεις και στις δαπάνες λειτουργίας των συστημάτων όπως αποτιμήθηκαν για την περίοδο 2014-2020, δεν λαμβάνονται υπόψη οι απρόβλεπτες οικονομικές υποχρεώσεις που ενδέχεται να κληθεί να καλύψει η Ένωση, ιδίως εκείνες που συνδέονται με την εξωσυμβατική ευθύνη λόγω του δημόσιου χαρακτήρα της κυριότητας των συστημάτων, ιδίως όσον αφορά την ανωτέρα βία και την καταστροφική βλάβη. Αυτές οι υποχρεώσεις αποτελούν αντικείμενο ειδικής ανάλυσης που διενεργεί η Επιτροπή.

(18) Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι δημοσιονομικοί πόροι που προβλέπονται στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού δεν καλύπτουν τις εργασίες που χρηματοδοτούνται από τα κονδύλια που διατίθενται στο πλαίσιο του προγράμματος «Horizon 2020», πρόγραμμα πλαίσιο για την έρευνα και την καινοτομία, όπως είναι οι εργασίες που συνδέονται με την ανάπτυξη εφαρμογών των συστημάτων. Οι εργασίες αυτές θα επιτρέψουν τη βελτιστοποίηση της χρήσης υπηρεσιών που προσφέρονται στο πλαίσιο των προγραμμάτων, την εξασφάλιση καλής κοινωνικοοικονομικής απόδοσης των επενδύσεων της Ένωσης και την αύξηση της τεχνογνωσίας των επιχειρήσεων της Ένωσης όσον αφορά την τεχνολογία της δορυφορικής ραδιοπλοήγησης.

(19) Εξάλλου, θα πρέπει τα έσοδα από τα συστήματα να εισπράττονται από την Ένωση, ώστε να εξασφαλίζεται η απόσβεση των προηγούμενων επενδύσεών της. Ωστόσο, στις συμβάσεις που συνάπτονται με επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, θα πρέπει να είναι δυνατόν να προβλέπεται μηχανισμός επιμερισμού των εσόδων.

(20) Για να αποφευχθούν η υπέρβαση του κόστους και οι καθυστερήσεις που επηρέασαν τη διεξαγωγή των προγραμμάτων τα τελευταία χρόνια, είναι αναγκαίο να ενταθούν οι προσπάθειες που επιτρέπουν να μετριαστούν οι κίνδυνοι που ενδέχεται να επιφέρουν επιπλέον κόστος, όπως το ζητά το Συμβούλιο στα συμπεράσματά του της 31ης Μαρτίου 2011 και το Κοινοβούλιο στο ψήφισμά του της 8ης Ιουνίου 2011 και όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, της 29ης Ιουνίου 2011, με τίτλο « Προϋπολογισμός για τη στρατηγική Ευρώπη 2020»[13].

(21) Η καλή δημόσια διακυβέρνηση των προγραμμάτων Galileo και EGNOS προϋποθέτει, αφενός, ότι υπάρχει μια αυστηρή κατανομή των καθηκόντων μεταξύ της Επιτροπής, του οργανισμού του ευρωπαϊκού GNSS και του ΕΟΔ και, αφετέρου, ότι η διακυβέρνηση αυτή προσαρμόζεται προοδευτικά στις ανάγκες της λειτουργίας των συστημάτων.

(22) Η Επιτροπή, η οποία εκπροσωπεί την Ένωση που χρηματοδοτεί, κυρίως, μόνη της τα προγράμματα και έχει την κυριότητά τους, πρέπει να είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή των προγραμμάτων και να αναλαμβάνει την πολιτική επίβλεψή τους. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να διαχειρίζεται τα κονδύλια που διατίθενται για τα προγράμματα βάσει του παρόντος κανονισμού και να μεριμνά για την εφαρμογή όλων των δραστηριοτήτων των προγραμμάτων και για τον σαφή καταμερισμό των καθηκόντων, ιδίως μεταξύ του οργανισμού του ευρωπαϊκού GNSS και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Για το σκοπό αυτό, πρέπει να ανατεθούν στην Επιτροπή, εκτός από τα καθήκοντα που συνδέονται με τις γενικές ευθύνες της και άλλα καθήκοντα που της αναλογούν βάσει του παρόντος κανονισμού, ορισμένα συγκεκριμένα καθήκοντα που απαριθμούνται ενδεικτικά. Για τη βέλτιστη χρήση των πόρων και των ικανοτήτων των διαφόρων συμμετεχόντων, η Επιτροπή πρέπει να μπορεί να παραχωρεί ορισμένα καθήκοντα μέσω συμβάσεων εξουσιοδότησης, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 και ειδικότερα το άρθρο 54.

(23) Ο οργανισμός του ευρωπαϊκού GNSS συστάθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 912/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Σεπτεμβρίου 2010, για τη σύσταση Οργανισμού του ευρωπαϊκού GNSS, την ακύρωση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1321/2004 σχετικά με τη δημιουργία δομών διαχείρισης για τα ευρωπαϊκά προγράμματα δορυφορικής ραδιοπλοήγησης και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 683/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου[14] προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι των προγραμμάτων Galileo και EGNOS και να εκτελεστούν ορισμένα καθήκοντα που συνδέονται με τη διεξαγωγή των προγραμμάτων. Αποτελεί οργανισμό της Ένωσης, ο οποίος ως οργανισμός βάσει του άρθρου 185 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002, υπόκειται στις υποχρεώσεις που εφαρμόζονται στους οργανισμούς της Ένωσης. Είναι σκόπιμο να του ανατεθούν ορισμένα καθήκοντα που συνδέονται με την ασφάλεια των προγραμμάτων, με τον ενδεχόμενο διορισμό του ως κρατικά ρυθμιζόμενης αρμόδιας αρχής και με τη συμβολή του στην εμπορική εκμετάλλευση των συστημάτων. Είναι επίσης σκόπιμο να αναλάβει καθήκοντα που μπορεί να του αναθέσει η Επιτροπή μέσω μίας ή περισσότερων συμβάσεων εξουσιοδότησης που καλύπτουν διάφορα άλλα συγκεκριμένα καθήκοντα που συνδέονται με τα προγράμματα, οι οποίες περιλαμβάνουν καθήκοντα που συνδέονται με στάδια λειτουργίας των συστημάτων και με την προώθηση εφαρμογών και υπηρεσιών στην αγορά της δορυφορικής ραδιοπλοήγησης. Προκειμένου να είναι σε θέση η Επιτροπή, ως εκπρόσωπος της Ένωσης, να ασκεί πλήρως τις ελεγκτικές της εξουσίες, οι συμβάσεις αυτές εξουσιοδότησης πρέπει να περιλαμβάνουν ιδίως τους γενικούς όρους διαχείρισης των κονδυλίων που διατίθενται στον οργανισμό του ευρωπαϊκού GNSS.

(24) Η Ένωση αναμένεται να συνάψει με τον ΕΟΔ πολυετή σύμβαση εξουσιοδότησης, η οποία να καλύπτει τις τεχνικές και προγραμματικές πτυχές. Προκειμένου να είναι σε θέση η Επιτροπή, ως εκπρόσωπος της Ένωσης, να ασκεί πλήρως τις ελεγκτικές της εξουσίες, η συμφωνία εξουσιοδότησης θα πρέπει να περιλαμβάνει ιδίως τους γενικούς όρους διαχείρισης των κονδυλίων που διατίθενται στον ΕΟΔ. Σχετικά με τις δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από την Ένωση, οι όροι αυτοί αναμένεται να εγγυηθούν έναν βαθμό ελέγχου συγκρίσιμο με τον βαθμό που θα απαιτείτο αν ο ΕΟΔ ήταν οργανισμός της Ένωσης.

(25) Η ευθύνη για την διεξαγωγή των προγραμμάτων περιλαμβάνει ιδίως την ευθύνη για την ασφάλειά τους, για την ασφάλεια των συστημάτων και για τη λειτουργία τους. Εκτός από την περίπτωση εφαρμογής της κοινής δράσης 2004/552/ΚΕΠΠΑ, της 12ης Ιουλίου 2004, σχετικά με ορισμένες πτυχές της λειτουργίας του ευρωπαϊκού συστήματος δορυφορικής ραδιοπλοήγησης που επηρεάζουν την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης[15], που θα μπορούσε να προσαρμοστεί, αν παραστεί ανάγκη, στην εξέλιξη των προγραμμάτων, στη διακυβέρνησή τους και στη Συνθήκη της Λισαβόνας, την ευθύνη για την ασφάλεια έχει η Επιτροπή, ακόμα κι αν ορισμένα καθήκοντα που αφορούν την ασφάλεια ανατίθενται στον οργανισμό του ευρωπαϊκού GNSS. Ειδικότερα η Επιτροπή είναι αρμόδια να εγκαθιστά τους μηχανισμούς που μπορούν να εξασφαλίζουν τον κατάλληλο συντονισμό μεταξύ των διαφορετικών οντοτήτων που έχουν αναλάβει την ασφάλεια.

(26) Δεδομένης της συγκεκριμένης εμπειρογνωμοσύνης που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και των τακτικών επαφών της με τις κυβερνήσεις τρίτων χωρών και τις διοικήσεις διεθνών οργανισμών, φαίνεται ότι είναι ένας φορέας που μπορεί να βοηθήσει την Επιτροπή στην εκτέλεση ορισμένων καθηκόντων της που σχετίζονται με την ασφάλεια των συστημάτων και των προγραμμάτων στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων, σύμφωνα με την απόφαση 2010/427/ΕΕ του Συμβουλίου της 26ης Ιουλίου 2010 για τον καθορισμό της οργάνωσης και της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης («ΕΥΕΔ»), [16] και ιδίως το άρθρο 2 παράγραφος 2.

(27) Για την κατανομή των κονδυλίων της Ένωσης που διατίθενται σε προγράμματα, το ποσό των οποίων αποτελεί ανώτατο όριο το οποίο η Επιτροπή δεν μπορεί να υπερβεί, είναι σημαντικό να εφαρμοστούν αποτελεσματικές διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων και, ιδιαίτερα, να γίνουν διαπραγματεύσεις έτσι ώστε να υπάρχουν εγγυήσεις για βέλτιστη χρήση των πόρων, για ικανοποιητική παροχή υπηρεσιών, αρμονική συνέχιση των προγραμμάτων, χρηστή διαχείριση των κινδύνων και τήρηση του προτεινόμενου χρονοδιαγράμματος. Η αναθέτουσα αρχή πρέπει να καταβάλλει προσπάθειες για να ανταποκριθεί σε αυτές τις απαιτήσεις.

(28) Δεδομένου ότι τα προγράμματα θα χρηματοδοτηθούν, κυρίως, από την Ένωση, οι δημόσιες συμβάσεις στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων πρέπει να τηρούν τους κανόνες της Ένωσης για τις δημόσιες συμβάσεις και να αποσκοπούν στη βελτιστοποίηση των πόρων, στον έλεγχο του κόστους και τον μετριασμό των κινδύνων, καθώς και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και τη μείωση της εξάρτησης από μία και μόνη πηγή. Είναι σκόπιμο να διασφαλίζεται η ανοικτή πρόσβαση και ο θεμιτός ανταγωνισμός σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού που προσφέρουν δυνατότητες ίσων ευκαιριών συμμετοχής σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων ιδίως των νέων επιχειρήσεων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (στο εξής «ΜΜΕ»). Θα πρέπει να αποφεύγεται η ενδεχόμενη κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και η μακροχρόνια εξάρτηση από έναν και μόνον προμηθευτή. Προκειμένου να μετριασθούν οι κίνδυνοι του προγράμματος, να αποφευχθεί η εξάρτηση από μία και μόνη πηγή εφοδιασμού και να εξασφαλισθεί καλύτερος γενικός έλεγχος των προγραμμάτων, του κόστους και των χρονοδιαγραμμάτων τους, θα πρέπει, ανάλογα με την περίπτωση, να επιδιώκεται προμήθεια από πολλαπλές πηγές. Οι βιομηχανίες της Ένωσης θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να προσφεύγουν σε μη ευρωπαϊκές πηγές για ορισμένα δομικά στοιχεία και υπηρεσίες σε περίπτωση αποδεδειγμένων ουσιαστικών πλεονεκτημάτων από άποψη ποιότητας και κόστους, λαμβανομένων υπόψη, ωστόσο, του στρατηγικού χαρακτήρα των προγραμμάτων και των απαιτήσεων της Ένωσης όσον αφορά την ασφάλεια και τον έλεγχο των εξαγωγών. Θα πρέπει να αξιοποιούνται οι επενδύσεις, η πείρα και οι γνώσεις της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αποκτώνται κατά τις φάσεις καθορισμού, ανάπτυξης και επικύρωσης των προγραμμάτων και παράλληλα να εξασφαλίζεται ότι δεν θίγονται οι κανόνες ανταγωνιστικής υποβολής προσφορών.

(29) H δορυφορική ραδιοπλοήγηση είναι μια νέα, πολυσύνθετη και σταθερά εξελισσόμενη τεχνολογία. Προκύπτουν αβεβαιότητες και κίνδυνοι για τις δημόσιες συμβάσεις που συνάπτονται στο πλαίσιο προγραμμάτων, ιδίως δεδομένου ότι οι συμβάσεις αυτές μπορούν να αφορούν εξοπλισμό ή παροχή υπηρεσιών μακροπρόθεσμα. Τα χαρακτηριστικά αυτά επιβάλλουν την πρόβλεψη συγκεκριμένων μέτρων για τις δημόσιες συμβάσεις που εφαρμόζονται επιπλέον των κανόνων που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002. Με αυτόν τον τρόπο, η αναθέτουσα αρχή θα πρέπει να είναι σε θέση να αποκαταστήσει τους ίσους όρους ανταγωνισμού όταν μία ή περισσότερες επιχειρήσεις διαθέτουν ήδη, πριν από την πρόσκληση υποβολής προσφορών, εμπιστευτικές πληροφορίες για τις δραστηριότητες που συνδέονται με αυτή την πρόσκληση υποβολής προσφορών. Πρέπει επίσης να είναι σε θέση να μπορεί να συνάψει σύμβαση με τη μορφή σύμβασης με υπό όρους καταβαλλόμενες δόσεις, να εισαγάγει, υπό ορισμένες συνθήκες, συμπληρωματική ρήτρα σε σύμβαση στο πλαίσιο της εκτέλεσής της ή και να επιβάλει έναν ελάχιστο βαθμό υπεργολαβίας. Τέλος, λόγω των τεχνολογικών αβεβαιοτήτων που χαρακτηρίζουν τα προγράμματα, οι τιμές των δημόσιων συμβάσεων δεν μπορούν πάντα να αντιμετωπίζονται με συγκεκριμένο τρόπο και κρίνεται, συνεπώς, επιθυμητό να συνάπτονται συμβάσεις συγκεκριμένης μορφής, οι οποίες δεν καθορίζουν σταθερές και οριστικές τιμές και παράλληλα περιλαμβάνουν ρήτρες διασφάλισης των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης.

(30) Είναι σκόπιμο να επιβεβαιωθεί ότι, σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη μέλη δεν λαμβάνουν μέτρα που μπορούν να βλάψουν την ομαλή διεξαγωγή των προγραμμάτων, ιδίως όσον αφορά τη διανοητική ιδιοκτησία και τη συνέχιση της λειτουργίας των υποδομών. Είναι επίσης σκόπιμο να διευκρινιστεί ότι τα οικεία κράτη μέλη πρέπει να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε οι επίγειοι σταθμοί των συστημάτων να χαρακτηριστούν ως ευρωπαϊκές υποδομές ζωτικής σημασίας.

(31) Λαμβάνοντας υπόψη την παγκόσμια εμβέλεια των συστημάτων, είναι πολύ σημαντικό η Ένωση να μπορεί να συνάπτει συμφωνίες με τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμούς στο πλαίσιο προγραμμάτων, σύμφωνα με το άρθρο 218 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου ιδίως να εξασφαλιστεί η ομαλή εκτέλεσή τους, να βελτιστοποιηθούν οι υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες της Ένωσης και να ικανοποιηθούν οι ανάγκες τρίτων χωρών και διεθνών οργανισμών. Είναι επίσης χρήσιμο, κατά περίπτωση, να προσαρμοστούν οι υπάρχουσες συμφωνίες στην εξέλιξη των προγραμμάτων. Κατά την προετοιμασία ή την εφαρμογή αυτών των συμφωνιών, η Επιτροπή μπορεί να προσφύγει στη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και του Οργανισμού του ευρωπαϊκού GNSS, μέσα στο πλαίσιο των καθηκόντων που τους ανατίθενται στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού.

(32) Είναι σκόπιμο να επιβεβαιωθεί ότι η Επιτροπή, για την εκπλήρωση ορισμένων καθηκόντων της μη ρυθμιστικής φύσης, μπορεί να προσφύγει, κατά περίπτωση και στο μέτρο του αναγκαίου, στην τεχνική βοήθεια ορισμένων εξωτερικών μερών. Οι άλλοι φορείς που εμπλέκονται στη δημόσια διακυβέρνηση των προγραμμάτων μπορούν επίσης να λάβουν την ίδια τεχνική βοήθεια στην εκτέλεση των καθηκόντων που τους ανατίθενται κατ' εφαρμογή του παρόντος κανονισμού.

(33) Είναι σκόπιμο να εξασφαλιστεί η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ιδιωτικής ζωής στο πλαίσιο των προγραμμάτων.

(34) Τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να προστατεύονται μέσω αναλογικών μέτρων καθόλη τη διάρκεια του κύκλου των δαπανών, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης και της ανίχνευσης παρατυπιών, μέσω της διενέργειας ερευνών, της ανάκτησης απολεσθέντων, εσφαλμένως καταβληθέντων ή μη ορθώς χρησιμοποιηθέντων κονδυλίων και, εφόσον χρειάζεται, μέσω της επιβολής κυρώσεων.

(35) Είναι αναγκαίο να εξασφαλισθεί ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενημερώνονται τακτικά σχετικά με την υλοποίηση των προγραμμάτων. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή θα συνεδριάσουν στη διοργανική ομάδα Galileo σύμφωνα με την κοινή δήλωση της 9ης Ιουλίου 2008 για την διοργανική επιτροπή Galileo.

(36) Η Επιτροπή πρέπει να προβεί σε αξιολογήσεις για να εκτιμήσει την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί για την επίτευξη των στόχων των προγραμμάτων.

(37) Προκειμένου να καθοριστούν τα αναγκαία μέτρα για την εγγύηση της συμβατότητας και της διαλειτουργικότητας των συστημάτων με άλλα συστήματα δορυφορικής ραδιοπλοήγησης καθώς και με συμβατικά μέσα ραδιοπλοήγησης και για να κατοχυρωθεί η ασφάλεια των συστημάτων και η λειτουργία τους, πρέπει να παραχωρηθεί στην Επιτροπή η εξουσία έκδοσης πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 290 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά αυτούς τους δύο τομείς αρμοδιότητας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διαβουλεύεται κατάλληλα η Επιτροπή κατά τις προπαρασκευαστικές εργασίες, μεταξύ άλλων και σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων. Η Επιτροπή, όταν ετοιμάζει και συντάσσει κατ' εξουσιοδότηση πράξεις, είναι σκόπιμο να εξασφαλίζει την ταυτόχρονη, έγκαιρη και κατάλληλη διαβίβαση των σχετικών εγγράφων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

(38) Προκειμένου να εξασφαλισθούν ομοιόμορφες συνθήκες για την εκτέλεση του παρόντος κανονισμού, πρέπει να ανατεθούν εκτελεστικές αρμοδιότητες στην Επιτροπή. Οι αρμοδιότητες αυτές θα πρέπει να ασκούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Φεβρουαρίου 2011, για τη θέσπιση γενικών κανόνων και αρχών σχετικά με τους τρόπους ελέγχου από τα κράτη μέλη της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή[17].

(39) Δεδομένου ότι η μέριμνα για καλή δημόσια διακυβέρνηση επιβάλλει την ενιαία διαχείριση των προγραμμάτων, την επιτάχυνση της λήψης αποφάσεων και μια ισότιμη πρόσβαση στις πληροφορίες, οι εκπρόσωποι του οργανισμού του ευρωπαϊκού GNSS και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν ως παρατηρητές στις εργασίες της επιτροπής των ευρωπαϊκών προγραμμάτων GNSS που έχει συσταθεί βάσει του άρθρου 19 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 683/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Ιουλίου 2008 σχετικά με τη συνέχιση της υλοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων δορυφορικής ραδιοπλοήγησης (EGNOS και Galileo)[18]. Για τους ίδιους λόγους, οι εκπρόσωποι των τρίτων χωρών ή διεθνών οργανισμών που συνήψαν διεθνή συμφωνία με την Ένωση πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν στις εργασίες της επιτροπής των ευρωπαϊκών προγραμμάτων GNSS. Αυτοί οι εκπρόσωποι του οργανισμού του ευρωπαϊκού GNSS, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, τρίτων χωρών και διεθνών οργανισμών δεν μπορούν να συμμετέχουν στις ψηφοφορίες της επιτροπής.

(40) Δεδομένου ότι ο στόχος του παρόντος κανονισμού, δηλαδή η δημιουργία και η λειτουργία συστημάτων δορυφορικής ραδιοπλοήγησης, δεν μπορεί να επιτευχθεί επαρκώς από τα κράτη μέλη, διότι υπερβαίνει τις οικονομικές και τεχνικές δυνατότητες κάθε επιμέρους κράτους μέλους και μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα με ανάληψη δράσης σε επίπεδο της Ένωσης, η Ένωση μπορεί να λάβει μέτρα σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας η οποία διατυπώνεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, η οποία παρατίθεται στο εν λόγω άρθρο, ο παρών κανονισμός δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη του εν λόγω στόχου.

(41) Η κοινή επιχείρηση Galileo που συστάθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 876/2002 του Συμβουλίου, της 21ης Μαΐου 2002, για τη δημιουργία της κοινής επιχείρησης Galileo[19] έπαυσε τις δραστηριότητές της στις 31 Δεκεμβρίου 2006 και η διαδικασία διάλυσης της επιχείρησης έχει σήμερα ολοκληρωθεί. Ως εκ τούτου, πρέπει να καταργηθεί ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 876/2002.

(42) Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη αξιολόγησης των προγραμμάτων, τη σημασία των τροποποιήσεων που πρέπει να γίνουν στο κείμενο και για λόγους σαφήνειας και νομικής βεβαιότητας, πρέπει να καταργηθεί ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 683/2008,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

ΓΕNΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 1

Ευρωπαϊκά συστήματα και προγράμματα δορυφορικής ραδιοπλοήγησης

1.           Τα προγράμματα Galileo και EGNOS καλύπτουν όλες τις δραστηριότητες που απαιτούνται για τον καθορισμό, την ανάπτυξη, την επικύρωση, την κατασκευή, τη λειτουργία, την ανανέωση και τη βελτίωση των δύο ευρωπαϊκών συστημάτων δορυφορικής ραδιοπλοήγησης, δηλαδή του συστήματος που έχει συσταθεί δυνάμει του προγράμματος Galileo και του συστήματος EGNOS καθώς και για την κατοχύρωση της ασφάλειάς τους.

2.           Το σύστημα που έχει δημιουργηθεί βάσει του προγράμματος Galileo είναι μια αυτόνομη υποδομή του παγκόσμιου συστήματος δορυφορικής ραδιοπλοήγησης (GNSS), το οποίο περιλαμβάνει μια συστοιχία δορυφόρων και ένα παγκόσμιο δίκτυο σταθμών εδάφους.

3.           Το σύστημα EGNOS είναι μια υποδομή για τον έλεγχο και τη διόρθωση των σημάτων που εκπέμπονται από τα υφιστάμενα παγκόσμια συστήματα δορυφορικής ραδιοπλοήγησης. Περιλαμβάνει σταθμούς εδάφους και μερικούς πομποδέκτες εγκατεστημένους σε γεωσταθερούς δορυφόρους.

4.           Οι ειδικοί στόχοι του προγράμματος Galileo εξασφαλίζουν ότι τα σήματα που εκπέμπονται από το σύστημα που έχει συσταθεί βάσει αυτού του προγράμματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τις ακόλουθες πέντε λειτουργίες:

α)      παροχή «ανοικτής υπηρεσίας» (αποκαλούμενης «Open Service» ή OS), δωρεάν για τον χρήστη, η οποία παρέχει πληροφορίες προδιορισμού θέσης και συγχρονισμού και προορίζεται για μαζικές εφαρμογές της δορυφορικής ραδιοπλοήγησης,

β)      παροχή «υπηρεσίας ασφάλειας της ζωής» (αποκαλούμενης «Safety of Life Service» ή SoL), η οποία προορίζεται για τους χρήστες για τους οποίους η ασφάλεια είναι ζωτικής σημασίας· συγκεκριμένα, η υπηρεσία αυτή ικανοποιεί επίσης τις απαιτήσεις για αδιάλειπτη, διαθέσιμη και επακριβή λειτουργία και περιλαμβάνει μήνυμα ακεραιότητας με το οποίο ο χρήστης ενημερώνεται σε περίπτωση δυσλειτουργίας του συστήματος,

γ)      παροχή «εμπορικής υπηρεσίας» (αποκαλούμενης «Commercial Service» ή CS), η οποία επιτρέπει την ανάπτυξη εφαρμογών επαγγελματικού ή εμπορικού χαρακτήρα χάρις στις αυξημένες επιδόσεις και δεδομένα ανώτερης προστιθέμενης αξίας σε σχέση με εκείνα που παρέχονται στο πλαίσιο της «ανοικτής υπηρεσίας»,

δ)      παροχή «κρατικά ρυθμιζόμενης υπηρεσίας» (αποκαλούμενης «Public Regulated Service » ή PRS), η οποία έχει δεσμευθεί αποκλειστικά για τους χρήστες που έχουν λάβει άδεια από τις κυβερνήσεις για ευαίσθητες εφαρμογές για τις οποίες απαιτείται εξαιρετικά αδιάλειπτη υπηρεσία· η υπηρεσία αυτή χρησιμοποιεί σήματα ανθεκτικά και κρυπτογραφημένα·

ε)      συμμετοχή στην υπηρεσία υποστήριξης έρευνας και διάσωσης (αποκαλούμενη «Search and Rescue Support Service » ή SAR) του συστήματος Cospas-Sarsat μέσω του εντοπισμού των σημάτων έκτακτης ανάγκης που εκπέμπονται από σημαντήρες και της αποστολής μηνυμάτων προς αυτούς.

5.           Οι ειδικοί στόχοι του προγράμματος EGNOS εξασφαλίζουν ότι τα σήματα που εκπέμπονται από το σύστημα EGNOS μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τις ακόλουθες πέντε λειτουργίες:

α)      παροχή «ανοικτής υπηρεσίας» (OS), δωρεάν για τον χρήστη, η οποία παρέχει πληροφορίες προσδιορισμού θέσης και συγχρονισμού και προορίζεται για μαζικές εφαρμογές δορυφορικής ραδιοπλοήγησης στη ζώνη που καλύπτει το σύστημα·

β)      παροχή «εμπορικής υπηρεσίας εκπομπής δεδομένων» (αποκαλούμενης «EGNOS Data Access Service» ή EDAS), η οποία επιτρέπει την ανάπτυξη εφαρμογών επαγγελματικού ή εμπορικού χαρακτήρα χάρις στις αυξημένες επιδόσεις και σε δεδομένα ανώτερης προστιθέμενης αξίας σε σχέση με εκείνα που παρέχονται στο πλαίσιο της «ανοικτής υπηρεσίας»·

γ)      παροχή «υπηρεσίας ασφάλειας της ζωής» (SoL), η οποία προορίζεται για τους χρήστες για τους οποίους η ασφάλεια είναι ζωτικής σημασίας· συγκεκριμένα, η υπηρεσία αυτή ικανοποιεί επίσης τις απαιτήσεις για αδιάλειπτη, διαθέσιμη και ακριβή λειτουργία σε ορισμένους τομείς και περιλαμβάνει μήνυμα ακεραιότητας με το οποίο ο χρήστης ενημερώνεται σε περίπτωση δυσλειτουργίας του συστήματος στην καλυπτόμενη ζώνη κάλυψης.

Το πρόγραμμα EGNOS έχει επίσης ως ειδικό στόχο να επεκτείνει τη γεωγραφική κάλυψη αυτών των υπηρεσιών στο σύνολο της επικράτειας της Ένωσης και, λαμβάνοντας υπόψη τα τεχνικά εμπόδια και τις διεθνείς συμφωνίες, σε άλλες περιοχές του κόσμου, ειδικότερα στα εδάφη των τρίτων χωρών στα οποία εκτείνεται ο ενιαίος ευρωπαϊκός ουρανός.

Άρθρο 2

Αντικείμενο

Ο κανονισμός αυτός καθορίζει τους κανόνες για τη δημιουργία και τη λειτουργία των συστημάτων στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων δορυφορικής ραδιοπλοήγησης, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων για τη διακυβέρνηση και τη χρηματοδοτική συνεισφορά της Ένωσης.

Άρθρο 3

Στάδια του προγράμματος Galileo

Το πρόγραμμα Galileo περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:

α)           ένα στάδιο καθορισμού, το οποίο έληξε το 2001, κατά τη διάρκεια του οποίου σχεδιάσθηκε η δομή του συστήματος και καθορίσθηκαν τα στοιχεία του·

β)           ένα στάδιο ανάπτυξης και επικύρωσης, που περιλαμβάνει την κατασκευή και την εκτόξευση των πρώτων δορυφόρων, την εγκατάσταση των πρώτων υποδομών στο έδαφος και όλες τις εργασίες και επιχειρήσεις που θα επιτρέψουν την επικύρωση του συστήματος σε τροχιά· ο στόχος είναι να λήξει το στάδιο αυτό το 2013·

γ)           ένα στάδιο εγκατάστασης, το οποίο περιλαμβάνει τη δημιουργία και την προστασία του συνόλου των δορυφορικών και επίγειων υποδομών καθώς και τις επιχειρήσεις που συνδέονται με την εν λόγω δημιουργία και που περιλαμβάνει τις προετοιμασίες για το στάδιο λειτουργίας· ο στόχος είναι το στάδιο αυτό, το οποίο άρχισε το 2008, να λήξει το 2020·

δ)           ένα στάδιο λειτουργίας, που περιλαμβάνει τη διαχείριση της υποδομής, τη συντήρηση, τη συνεχή τελειοποίηση, την ανανέωση και την προστασία του συστήματος, τις διαδικασίες πιστοποίησης και τυποποίησης που συνδέονται με το πρόγραμμα, την παροχή και την εμπορία των υπηρεσιών και κάθε άλλη δραστηριότητα που απαιτείται για την ανάπτυξη του συστήματος και την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του προγράμματος· ο στόχος είναι το στάδιο αυτό να αρχίσει προοδευτικά μεταξύ 2014 και 2015, με την παροχή των πρώτων υπηρεσιών.

Άρθρο 4

Λειτουργία του συστήματος EGNOS

Η λειτουργία του συστήματος EGNOS περιλαμβάνει πρωτίστως τη διαχείριση της υποδομής, τη συντήρηση, τη συνεχή τελειοποίηση, την ανανέωση και την προστασία του συστήματος, τις διαδικασίες διαπίστευσης, πιστοποίησης και τυποποίησης που συνδέονται με το πρόγραμμα, το σύνολο των στοιχείων που δικαιολογούν την αξιοπιστία του συστήματος και της λειτουργίας του καθώς και την παροχή και την εμπορία των υπηρεσιών.

Άρθρο 5

Συμβατότητα και διαλειτουργικότητα των συστημάτων

1. Τα συστήματα, τα δίκτυα και οι υπηρεσίες που απορρέουν από τα προγράμματα Galileo και EGNOS είναι συμβατά και διαλειτουργικά μεταξύ τους.

2. Τα συστήματα, τα δίκτυα και οι υπηρεσίες που απορρέουν από τα προγράμματα Galileo και EGNOS είναι, στο μέτρο του δυνατού, συμβατά και διαλειτουργικά με άλλα συστήματα δορυφορικής ραδιοπλοήγησης καθώς και με συμβατικά μέσα ραδιοπλοήγησης.

3. Η Επιτροπή θεσπίζει, με την έκδοση κατ’εξουσιοδότηση πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 34, τις απαιτήσεις και τους κανόνες που μπορούν να εξασφαλίσουν τη συμβατότητα και τη διαλειτουργικότητα που αναφέρονται στην παράγραφο 2.

Άρθρο 6

Κυριότητα

Η Ένωση έχει την κυριότητα όλων των υλικών και άυλων περιουσιακών στοιχείων που δημιουργούνται ή αναπτύσσονται στο πλαίσιο των προγραμμάτων. Ανάλογα με την περίπτωση, συνάπτονται με τρίτους συμφωνίες για τον σκοπό αυτό όσον αφορά τα υφιστάμενα δικαιώματα κυριότητας.

Η Επιτροπή μεριμνά ιδίως, για τη βέλτιστη χρήση των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας της Ένωσης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Άρθρο 7

Σχετικές δραστηριότητες

1.           Οι δημοσιονομικές πιστώσεις της Ένωσης που διατίθενται για τα προγράμματα για την περίοδο 2014-2020 δυνάμει του παρόντος κανονισμού χορηγούνται προκειμένου να χρηματοδοτηθούν:

α)      οι δραστηριότητες που συνδέονται με το στάδιο εγκατάστασης του προγράμματος Galileo, συμπεριλαμβανομένων των δράσεων διαχείρισης και παρακολούθησης του εν λόγω σταδίου·

β)      οι δραστηριότητες που συνδέονται με το στάδιο λειτουργίας του προγράμματος Galileo, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών που προηγούνται ή προετοιμάζουν το εν λόγω στάδιο·

γ)      οι δραστηριότητες που συνδέονται με τη λειτουργία του συστήματος EGNOS.       

2.           Οι δημοσιονομικές πιστώσεις της Ένωσης που διατίθενται για τα προγράμματα μπορούν επίσης να καλύψουν τις δαπάνες της Επιτροπής που σχετίζονται με δραστηριότητες προετοιμασίας, παρακολούθησης, ελέγχου, λογιστικού ελέγχου και αξιολόγησης που είναι αναγκαίες για τη διαχείρισή τους και για την επίτευξη των στόχων τους, ιδίως τις δαπάνες που καλύπτουν:

α)      τις μελέτες και τις συνεδριάσεις εμπειρογνωμόνων·

β)      τις ενέργειες πληροφόρησης και επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της θεσμικής επικοινωνίας, για τις πολιτικές προτεραιότητες της Ένωσης εφόσον συνδέονται άμεσα με τους στόχους του παρόντος κανονισμού·

γ)      τα δίκτυα της τεχνολογίας της πληροφορίας («ΤΠ») ο σκοπός των οποίων είναι η επεξεργασία ή η ανταλλαγή πληροφοριών·

δ)      κάθε άλλη τεχνική ή διοικητική βοήθεια προς την Επιτροπή για τη διαχείριση των προγραμμάτων.

3.           Για να εξασφαλίζεται σαφής προσδιορισμός του κόστους των προγραμμάτων και των διάφορων σταδίων των προγραμμάτων, η Επιτροπή, βάσει της αρχής της διαφανούς διαχείρισης, ενημερώνει ετησίως την επιτροπή που αναφέρεται στο άρθρο 35 παράγραφος 1 για την κατανομή των κονδυλίων της Ένωσης για κάθε μία από τις δραστηριότητες που ορίζονται στις παραγράφους 1 και 2.

Άρθρο 8

Χρηματοδότηση του προγράμματος Galileo

1.           Τα στάδια εγκατάστασης και λειτουργίας χρηματοδοτούνται από την Ένωση, σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 1, με την επιφύλαξη των παραγράφων 2 και 3 του παρόντος άρθρου.

2.           Τα κράτη μέλη μπορούν να χορηγήσουν συμπληρωματικά κονδύλια στο πρόγραμμα Galileo. Τα έσοδα που προκύπτουν από τις συνεισφορές αυτές συνιστούν έσοδα συγκεκριμένου προορισμού όπως προβλέπεται στο άρθρο 18 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002. Σύμφωνα με την αρχή της διαφανούς διαχείρισης, η Επιτροπή ανακοινώνει στην επιτροπή που αναφέρεται στο άρθρο 35 παράγραφος 1 του παρόντος κανονισμού τις επιπτώσεις που έχει για το πρόγραμμα Galileo η εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.

3.           Τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμοί μπορούν επίσης να παρέχουν πρόσθετη χρηματοδότηση στο πρόγραμμα Galileo. Οι συμφωνίες που αναφέρονται στο άρθρο 28 καθορίζουν τις προϋποθέσεις και τους όρους της συμμετοχής τους.

Άρθρο 9

Χρηματοδότηση της λειτουργίας του συστήματος EGNOS

1.           Η Ένωση χρηματοδοτεί τη λειτουργία του συστήματος EGNOS, σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 1, με την επιφύλαξη ενδεχόμενης συνεισφοράς από άλλες πηγές χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αναφέρονται στις παραγράφους 2 και 3 του παρόντος άρθρου.

2.           Τα κράτη μέλη μπορούν να χορηγήσουν συμπληρωματικά κονδύλια στο πρόγραμμα EGNOS. Τα έσοδα που προκύπτουν από τις συνεισφορές αυτές συνιστούν έσοδα συγκεκριμένου προορισμού, όπως προβλέπεται στο άρθρο 18 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002. Σύμφωνα με την αρχή της διαφανούς διαχείρισης, η Επιτροπή ανακοινώνει στην επιτροπή που αναφέρεται στο άρθρο 35 παράγραφος 1 του παρόντος κανονισμού τις επιπτώσεις που έχει για το πρόγραμμα EGNOS η εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.

3.           Τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμοί μπορούν επίσης να παρέχουν πρόσθετη χρηματοδότηση στο πρόγραμμα EGNOS. Οι συμφωνίες που αναφέρονται στο άρθρο 28 καθορίζουν τις προϋποθέσεις και τους όρους της συνεισφοράς τους.

Άρθρο 10

Πόροι

1.           Το ποσό που διατίθεται από την Ένωση για την υλοποίηση των δραστηριοτήτων που ορίζονται στο άρθρο 7 παράγραφοι 1 και 2 ανέρχεται σε [7897] εκατ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

2.           Οι πιστώσεις εκτελούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος κανονισμού και του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002.

3.           Οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις που συνδέονται με τα προγράμματα πραγματοποιούνται με ετήσιες δόσεις.

Άρθρο 11

Έσοδα που παράγονται από τα προγράμματα

1.           Τα έσοδα που παράγονται από τη λειτουργία των συστημάτων εισπράττονται από την Ένωση, καταβάλλονται στον προϋπολογισμό της Ένωσης και διατίθενται για τα προγράμματα. Εάν τα έσοδα είναι υψηλότερα από τα απαιτούμενα για τη χρηματοδότηση των σταδίων λειτουργίας των προγραμμάτων, κάθε αναπροσαρμογή της αρχής βάσει της οποίας διατίθενται αποτελεί αντικείμενο έγκρισης της αρμόδιας για τον προϋπολογισμό αρχής βάσει πρότασης της Επιτροπής.

2.           Είναι δυνατό να προβλεφθεί μηχανισμός κατανομής των εσόδων στις συμβάσεις που συνάπτονται με επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

3.           Οι τόκοι που παράγονται από τις προχρηματοδοτήσεις που καταβάλλονται στους φορείς οι οποίοι έχουν αναλάβει την εκτέλεση του προϋπολογισμού με έμμεσο τρόπο διατίθενται στις δραστηριότητες που αποτελούν αντικείμενο σύμβασης εξουσιοδότησης ή συμφωνίας που συνάπτεται μεταξύ της Επιτροπής και του οικείου φορέα. Σύμφωνα με την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, οι φορείς που είναι επιφορτισμένοι με την εκτέλεση του προϋπολογισμού με έμμεσο τρόπο ανοίγουν λογαριασμούς που επιτρέπουν την ταυτοποίηση των κονδυλίων και των αντίστοιχων επιτοκίων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ III

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Άρθρο 12

Γενικό πλαίσιο διαχείρισης των προγραμμάτων

Η δημόσια διαχείριση των προγραμμάτων στηρίζεται στην αρχή του αυστηρού καταμερισμού ευθυνών ανάμεσα στους διάφορους εμπλεκόμενους φορείς, ειδικότερα ανάμεσα στην Επιτροπή, τον οργανισμό του ευρωπαϊκού GNSS και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό του Διαστήματος.

Άρθρο 13

Ο ρόλος της Επιτροπής

1.           Η Επιτροπή επιφορτίζεται με τη διεξαγωγή του προγράμματος. Διαχειρίζεται τα κονδύλια που της διατίθενται βάσει του παρόντος κανονισμού και μεριμνά για την εφαρμογή όλων των δραστηριοτήτων των προγραμμάτων.

2.           Εκτός από τα γενικά καθήκοντα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 και στις άλλες διατάξεις του παρόντος κανονισμού, η Επιτροπή, στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού, έχει αναλάβει τα ακόλουθα ειδικά καθήκοντα:

α)      εξασφαλίζει σαφή κατανομή των καθηκόντων μεταξύ των διαφόρων εμπλεκόμενων φορέων στα προγράμματα και αναθέτει σε αυτό το πλαίσιο, ιδίως μέσω των συμβάσεων εξουσιοδότησης, στον ευρωπαϊκό οργανισμό GNSS και στον ΕΟΔ τα καθήκοντα που αναφέρονται στο άρθρο 15 παράγραφος 1 σημείο δ) και στο άρθρο 16 αντίστοιχα·

β)      θεσπίζει τα κατάλληλα μέσα και τα αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα για τον εντοπισμό, τον έλεγχο, τον μετριασμό και την παρακολούθηση των κινδύνων που συνδέονται με τα προγράμματα, ιδίως όσον αφορά το κόστος και το χρονοδιάγραμμα·

γ)      διαχειρίζεται, για λογαριασμό της Ένωσης και στον τομέα της αρμοδιότητάς της, τις σχέσεις με τις τρίτες χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς·

δ)      διασφαλίζει την ασφάλεια των προγραμμάτων και θεσπίζει μηχανισμούς συντονισμού μεταξύ των διαφόρων εμπλεκομένων μερών.

3.           Όταν είναι αναγκαίο για την ομαλή εξέλιξη των σταδίων του προγράμματος Galileo και για την λειτουργία του συστήματος EGNOS που αναφέρονται στα άρθρα 3 και 4 αντίστοιχα, η Επιτροπή θεσπίζει τα αναγκαία μέτρα για:

α)      τον προσδιορισμό της θέσης και την εξασφάλιση της λειτουργίας της επίγειας υποδομής των συστημάτων·

β)      τον προσδιορισμό των καθοριστικών σταδίων λήψης αποφάσεων για την αξιολόγηση της εφαρμογής των προγραμμάτων·

γ)      τη μείωση των εγγενών κινδύνων για τη διεξαγωγή των προγραμμάτων.

Τα εν λόγω εκτελεστικά μέτρα θα θεσπιστούν σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 35 παράγραφος 3.

Άρθρο 14

Ασφάλεια των συστημάτων και της λειτουργίας τους

1.           Τα συστήματα και η λειτουργία τους είναι ασφαλή.

2.           Με την επιφύλαξη των άρθρων 15 και 17 του παρόντος κανονισμού και του άρθρου 8 της απόφασης 1104/2011/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου[20], η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει, με κατ’εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 34, τις απαιτήσεις και τους κανόνες που μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των συστημάτων και της λειτουργίας τους που αναφέρονται στην παράγραφο 1. Για το σκοπό αυτό, συνεκτιμά την ανάγκη επίβλεψης και ενσωμάτωσης, στο σύνολο των προγραμμάτων, των απαιτήσεων για την ασφάλεια καθώς και τις επιπτώσεις αυτών των απαιτήσεων στην ομαλή διεξαγωγή των προγραμμάτων, ιδίως όσον αφορά το κόστος και το χρονοδιάγραμμά τους.

3.           Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης επικουρεί την Επιτροπή, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 2 της απόφασης 2010/427/ΕΕ, στην εκτέλεση των καθηκόντων που συνδέονται με την ασφάλεια στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων. Σε αυτόν τον τομέα, βοηθά επίσης την Επιτροπή να επιβλέπει την τήρηση των ελάχιστων κοινών κανόνων που προβλέπονται στην απόφαση 2011/1104/ΕΕ. Για τον σκοπό αυτό, τίθενται στη διάθεσή της οι κατάλληλοι πόροι και προβλέπονται μεταβατικές περίοδοι που εγγυώνται τη συνέχιση των προγραμμάτων και των υπηρεσιών.

Άρθρο 15

Ρόλος του οργανισμού του ευρωπαϊκού GNSS

1            Προκειμένου να επιτύχει τους στόχους των προγραμμάτων, ο οργανισμός του ευρωπαϊκού GNSS συμβάλλει στην εφαρμογή τους και είναι επιφορτισμένος με τα ακόλουθα καθήκοντα, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που διατύπωσε η Επιτροπή:

α)      όσον αφορά την ασφάλεια των προγραμμάτων, και με την επιφύλαξη των άρθρων 14 και 17, μεριμνά για τα εξής:

i)        το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2016, για τη διαπίστευση για ζητήματα ασφάλειας σύμφωνα με το κεφάλαιο ΙΙΙ του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 912/2010· προς τούτο, κινεί διαδικασίες ασφαλείας και παρακολουθεί την εφαρμογή τους και προβαίνει σε ελέγχους ασφάλειας του συστήματος·

ii)       τη λειτουργία του κέντρου ασφάλειας Galileo, που υλοποιείται σύμφωνα με τους κανόνες και τις απαιτήσεις που έχουν ληφθεί σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 3 και τις οδηγίες που παρέχει η κοινή δράση 2004/552/ΚΕΠΠΑ που αναφέρεται στο άρθρο 17·

β)      είναι επιφορτισμένος με καθήκοντα αρμόδιας κρατικά ρυθμιζόμενης αρχής τα οποία προβλέπονται στο άρθρο 5 της απόφασης αριθ. 1104/2011/ΕΕ, αν έχει χαρακτηριστεί ως τέτοια, και βοηθά την Επιτροπή να επιβλέπει την τήρηση των ελάχιστων κοινών κανόνων σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 6 της εν λόγω απόφασης·

γ)      στο πλαίσιο της λειτουργίας των συστημάτων, συμβάλλει στην εμπορία των υπηρεσιών, και μέσω της απαραίτητης ανάλυσης αγοράς·

δ)      μπορεί επίσης να εκτελεί άλλα ειδικά καθήκοντα που συνδέονται με προγράμματα που τυχόν της ανατίθενται από την Επιτροπή μέσω σύμβασης εξουσιοδότησης που εκδίδεται με βάση απόφαση εξουσιοδότησης σύμφωνα με το άρθρο 54 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002, και τα οποία περιλαμβάνουν:

i)        επιχειρησιακές δραστηριότητες που συνδέονται με τη διαχείριση της υποδομής, τη συντήρηση, τη συνεχή τελειοποίηση και την ανανέωση των συστημάτων, με τις ενέργειες πιστοποίησης και τυποποίησης στο πλαίσιο των προγραμμάτων και με την παροχή υπηρεσιών που αναφέρονται στο άρθρο 3 σημείο δ) και στο άρθρο 4·

ii)       την προώθηση εφαρμογών και υπηρεσιών στην αγορά δορυφορικής ραδιοπλοήγησης.

2.           Εκτός από τα καθήκοντα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 και μέσα στα όρια της αποστολής του, ο οργανισμός του ευρωπαϊκού GNSS προσφέρει την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη του στην Επιτροπή και της παρέχει κάθε αναγκαία πληροφορία για την εκτέλεση των καθηκόντων της στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού.

3.           Για την απόφαση εξουσιοδότησης που αναφέρεται στην παράγραφο 1 σημείο δ) του παρόντος άρθρου, ζητείται η γνώμη της επιτροπής που αναφέρεται στο άρθρο 35 παράγραφος 1, σύμφωνα με τη συμβουλευτική διαδικασία του άρθρου 35 παράγραφος 2. Η επιτροπή ενημερώνεται σχετικά με τις συμβάσεις εξουσιοδότησης που συνάπτονται μεταξύ της Ένωσης, εκπροσωπούμενης από την Επιτροπή, και του οργανισμού του ευρωπαϊκού GNSS.

Άρθρο 16

Ρόλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος

1.           Η Επιτροπή συνάπτει πολυετή σύμβαση εξουσιοδότησης με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος με βάση απόφαση εξουσιοδότησης που εκδόθηκε από την Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 54 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002. Η σύμβαση αυτή καλύπτει την εκτέλεση των καθηκόντων και του προϋπολογισμού που αποτελούν αντικείμενο της εξουσιοδότησης στο πλαίσιο της εφαρμογής των προγραμμάτων, ιδίως την ολοκλήρωση της υποδομής που προκύπτει από το πρόγραμμα Galileo.

2.           Στον βαθμό που απαιτείται για την εκτέλεση των καθηκόντων και του προϋπολογισμού που αποτελούν αντικείμενο της εξουσιοδότησης δυνάμει της παραγράφου 1, η σύμβαση εξουσιοδότησης ορίζει τις γενικές προϋποθέσεις για τη διαχείριση των κονδυλίων που παρέχονται στον ΕΟΔ, και ιδίως τις ενέργειες που πρέπει να υλοποιηθούν, τη σχετική χρηματοδότηση, τις διαδικασίες διαχείρισης και τα μέτρα παρακολούθησης και ελέγχου, τα μέτρα που εφαρμόζονται σε περίπτωση ελλιπούς εκτέλεσης των συμφωνιών και τους κανόνες που αφορούν την κυριότητα όλων των υλικών και άυλων περιουσιακών στοιχείων.

Τα μέτρα παρακολούθησης και ελέγχου προβλέπουν ιδίως ένα σχήμα πρόβλεψης του κόστους, τη συστηματική ενημέρωση της Επιτροπής για το κόστος και, σε περίπτωση απόκλισης μεταξύ του προβλεπόμενου προϋπολογισμού και του κόστους που προκύπτει, διαρθρωτικές ενέργειες που εγγυώνται την υλοποίηση των υποδομών στο πλαίσιο του διαθέσιμου προϋπολογισμού.

3.           Για την απόφαση εξουσιοδότησης που αναφέρεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, ζητείται η γνώμη της επιτροπής που αναφέρεται στο άρθρο 35 παράγραφος 1, σύμφωνα με τη συμβουλευτική διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 35 παράγραφος 2. Η επιτροπή ενημερώνεται σχετικά με τις πολυετείς συμβάσεις εξουσιοδότησης που συνάπτονται μεταξύ της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

4.           Η Επιτροπή ενημερώνει την επιτροπή που αναφέρεται στο άρθρο 35 παράγραφος 1 σχετικά με τα ενδιάμεσα και τα τελικά αποτελέσματα της αξιολόγησης της πρόσκλησης υποβολής προσφορών και των συμβάσεων που συνάπτει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος με επιχειρήσεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV

ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Ή ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ

Άρθρο 17

Κοινή δράση

Σε όλες τις περιπτώσεις όπου η λειτουργία των συστημάτων μπορεί να επηρεάσει την ασφάλεια της Ένωσης ή των κρατών μελών της, εφαρμόζονται οι διαδικασίες που προβλέπονται με την κοινή δράση 2004/552/ΚΕΠΠΑ.

Άρθρο 18

Εφαρμογή των κανονιστικών ρυθμίσεων που αφορούν τις εμπιστευτικές πληροφορίες

1.           Κάθε κράτος μέλος εξασφαλίζει ότι εφαρμόζονται σε όλα τα φυσικά πρόσωπα που διαμένουν και σε όλες τις νομικές οντότητες που είναι εγκατεστημένες στο έδαφός του και που χειρίζονται εμπιστευτικές πληροφορίες της ΕΕ για τα προγράμματα κανονιστικές ρυθμίσεις ασφάλειας με τις οποίες εξασφαλίζεται βαθμός προστασίας τουλάχιστον ισοδύναμος προς εκείνον που εξασφαλίζουν οι κανόνες ασφάλειας της Επιτροπής, όπως καθορίζονται στο παράρτημα της απόφασης 2001/844/ΕΚ, ΕΚΑΧ, Ευρατόμ της Επιτροπής[21], και οι κανονισμοί ασφάλειας του Συμβουλίου, όπως καθορίζονται στο παράρτημα της απόφασης 2011/292/ΕΚ του Συμβουλίου[22].

2.           Τα κράτη μέλη ενημερώνουν αμέσως την Επιτροπή για τη θέσπιση των εθνικών κανονιστικών ρυθμίσεων ασφάλειας που αναφέρονται στην παράγραφο 1.

3.           Φυσικά πρόσωπα που διαμένουν σε τρίτες χώρες και νομικά πρόσωπα εγκατεστημένα σε τρίτες χώρες δύνανται να χειρίζονται εμπιστευτικές πληροφορίες της ΕΕ για τα προγράμματα, μόνον εφόσον τα πρόσωπα υπόκεινται, στις χώρες αυτές, σε κανονιστικές ρυθμίσεις ασφάλειας που εξασφαλίζουν βαθμό προστασίας τουλάχιστον ισοδύναμο προς εκείνον που εξασφαλίζουν οι κανόνες ασφάλειας της Επιτροπής, όπως καθορίζονται στο παράρτημα της απόφασης 2001/844/ΕΚ, ΕΚΑΧ, Ευρατόμ και οι κανονισμοί ασφάλειας του Συμβουλίου, όπως καθορίζονται στο παράρτημα της απόφασης 2011/292/ΕΚ. Οι κανονισμοί ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και η απόφαση 2011/C 304/05 της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και της Επιτροπής[23] θεωρούνται ισοδύναμοι με αυτούς του κανόνες και τους κανονισμούς. Η ισοδυναμία των κανονιστικών ρυθμίσεων ασφάλειας που εφαρμόζονται σε τρίτη χώρα είναι δυνατόν να αναγνωρισθεί σε συμφωνία με τη χώρα αυτή.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ V

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΤΜΗΜΑ I

Γενικές διατάξεις που εφαρμόζονται στις δημόσιες συμβάσεις που συνάπτονται στο πλαίσιο των σταδίων εγκατάστασης και λειτουργίας των προγραμμάτων

Άρθρο 19

Γενικές αρχές

Οι κανόνες της Ένωσης για τις δημόσιες συμβάσεις που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002, ιδίως η ανοικτή πρόσβαση και ο θεμιτός ανταγωνισμός σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, η έναρξη υποβολής προσφορών βάσει διαφανών και επικαιροποιημένων πληροφοριών, η σαφής κοινοποίηση πληροφοριών για τους εφαρμοστέους κανόνες δημοσίων συμβάσεων, τα κριτήρια επιλογής και ανάθεσης και τυχόν άλλες σχετικές πληροφορίες που επιτρέπουν την ισότιμη συμμετοχή όλων των δυνητικών υποψηφίων, εφαρμόζονται στις δημόσιες συμβάσεις που συνάπτονται στο πλαίσιο του σταδίου εγκατάστασης του προγράμματος Galileo και του σταδίου λειτουργίας των προγραμμάτων, με την επιφύλαξη των μέτρων που απαιτούνται για την προστασία των ουσιωδών συμφερόντων ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της δημόσιας ασφάλειας ή για τη συμμόρφωση προς τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον έλεγχο των εξαγωγών.

Άρθρο 20

Ειδικοί στόχοι

Κατά την ανάθεση συμβάσεων, επιδιώκονται οι ακόλουθοι στόχοι:

α)      προώθηση σε όλη την Ένωση της ευρύτερης και πιο ανοιχτής δυνατής συμμετοχής όλων των επιχειρήσεων, ιδίως των νέων επιχειρήσεων και των ΜΜΕ·

β)      αποφυγή της ενδεχόμενης δεσπόζουσας θέσης και αποφυγή της μακροχρόνιας εξάρτησης από έναν και μόνον προμηθευτή·

γ)      αξιοποίηση των προηγούμενων επενδύσεων και των αποκομισθέντων διδαγμάτων στο δημόσιο τομέα καθώς και της πείρας και των γνώσεων της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αποκτώνται κατά τα στάδια καθορισμού, ανάπτυξης, επικύρωσης και εγκατάστασης των προγραμμάτων, με παράλληλη εξασφάλιση ότι δεν θίγονται οι κανόνες ανταγωνιστικής υποβολής προσφορών.

ΤΜΗΜΑ 2

Ειδικές διατάξεις που εφαρμόζονται στις δημόσιες συμβάσεις που συνάπτονται στο πλαίσιο των σταδίων εγκατάστασης και λειτουργίας των προγραμμάτων

Άρθρο 21

Θέσπιση ίσων όρων ανταγωνισμού

Η αναθέτουσα αρχή λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για τη θέσπιση των ίσων όρων ανταγωνισμού, όταν η προηγούμενη συμμετοχή μιας επιχείρησης σε δραστηριότητες που συνδέονται με τις δραστηριότητες της πρόσκλησης υποβολής προσφορών:

α)      μπορεί να παραχωρήσει σε αυτή την επιχείρηση σημαντικά πλεονεκτήματα όσον αφορά εμπιστευτικές πληροφορίες και, επομένως, μπορεί να προκαλέσει επιφυλάξεις όσον αφορά την ίση μεταχείριση· ή

β)      επηρεάζει τις κανονικές προϋποθέσεις ανταγωνισμού ή την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα της ανάθεσης ή της εκτέλεσης των συμβάσεων.

Τα μέτρα αυτά δεν πρέπει να βλάπτουν τον θεμιτό ανταγωνισμό, την ίση μεταχείριση και την εμπιστευτικότητα των πληροφοριών που συγκεντρώνονται και αφορούν τις επιχειρήσεις, τις εμπορικές τους σχέσεις και τη διάρθρωση του κόστους τους. Σε αυτό το πλαίσιο, τα μέτρα αυτά λαμβάνουν υπόψη τη φύση και τους όρους της σύμβασης που εξετάζεται.

Άρθρο 22

Συμβάσεις με υπό όρους καταβαλλόμενες δόσεις

1.           Η αναθέτουσα αρχή μπορεί να συνάψει μια σύμβαση με τη μορφή σύμβασης με υπό όρους καταβαλλόμενες δόσεις.

2.           Η σύμβαση με υπό όρους καταβαλλόμενες δόσεις περιλαμβάνει μία σταθερή δόση, που συνοδεύεται από δημοσιονομική δέσμευση και μία ή περισσότερες υπό όρους καταβαλλόμενες δόσεις. Τα έγγραφα της σύμβασης αναφέρουν τα στοιχεία των συμβάσεων με υπό όρους καταβαλλόμενες δόσεις. Ορίζουν ιδίως το αντικείμενο, την τιμή ή τους όρους καθορισμού και τους όρους εκτέλεσης των υπηρεσιών κάθε δόσης.

3.           Οι υπηρεσίες της σταθερής δόσης πρέπει να αποτελούν ένα συνεκτικό σύνολο· το ίδιο ισχύει για τις υπηρεσίες κάθε υπό όρους καταβαλλόμενης δόσης, λαμβάνοντας υπόψη τις υπηρεσίες όλων των προηγούμενων δόσεων.

4.           Για την εκτέλεση κάθε υπό όρους καταβαλλόμενης δόσης προαπαιτείται απόφαση της αναθέτουσας αρχής, η οποία κοινοποιείται στο συμβαλλόμενο μέρος με τους όρους που ορίζονται στη σύμβαση. Όταν μία υπό όρους καταβαλλόμενη δόση σταθεροποιείται με καθυστέρηση ή δεν σταθεροποιείται, το συμβαλλόμενο μέρος μπορεί, αν η σύμβαση το προβλέπει και με τους όρους που θέτει, να λάβει αποζημίωση αναμονής ή αποζημίωση μη εκτέλεσης.

Άρθρο 23

Συμβάσεις απόδοσης του κόστους

1.           Η αναθέτουσα αρχή μπορεί, κατ’εξαίρεση να επιλέξει σύμβαση ολικής ή μερικής απόδοσης του κόστους, μέσα στα όρια της ανώτατης τιμής, με τους όρους που προβλέπονται στην παράγραφο 2.

Σε αντίθεση με τη σύμβαση που ανταμείβει το αποτέλεσμα και για την οποία η τιμή ή οι όροι για τον καθορισμό της τιμής καθορίζονται αρχικά στα έγγραφα της σύμβασης, μια σύμβαση απόδοσης του κόστους ανταμείβει τα μέσα που έχουν αναπτυχθεί και όχι το τελικό προϊόν ή την τελική υπηρεσία. Η τιμή που πρέπει να καταβληθεί αποτελείται από την απόδοση του συνόλου του πραγματικού κόστους που επιβαρύνει το συμβαλλόμενο μέρος λόγω της εκτέλεσης της σύμβασης, όπως το κόστος του εργατικού δυναμικού, των υλικών, των αναλώσιμων υλικών, της χρήσης εξοπλισμού, των αναγκαίων υποδομών για την εκτέλεση της σύμβασης. Αυτό το κόστος προσαυξάνεται είτε με κατ’αποκοπή ποσό που καλύπτει τα γενικά έξοδα και το κέρδος, είτε με ποσό που καλύπτει τα γενικά έξοδα και συμμετοχή των εργαζομένων στα κέρδη ανάλογα με την τήρηση των στόχων, των αποτελεσμάτων και του χρονοδιαγράμματος.

2.           Η αναθέτουσα αρχή μπορεί να επιλέξει σύμβαση μερικής ή ολικής απόδοσης του κόστους όταν είναι αντικειμενικά αδύνατο να καθοριστεί μια σταθερή τιμή με ακρίβεια και όταν μπορεί να αποδειχτεί εύλογα ότι μια τέτοια σταθερή τιμή θα ήταν αφύσικα υψηλή λόγω των εγγενών αβεβαιοτήτων για την υλοποίηση της σύμβασης επειδή:

α)      είτε η σύμβαση αφορά πολύ περίπλοκα στοιχεία ή χρησιμοποιεί νέα τεχνολογία και περιλαμβάνει, ως εκ τούτου, σημαντικούς αστάθμητους παράγοντες σε τεχνικό επίπεδο·

β)      είτε οι δραστηριότητες που αποτελούν αντικείμενο της σύμβασης πρέπει, για επιχειρησιακούς λόγους, να αρχίσουν χωρίς καθυστέρηση ενώ δεν είναι ακόμα δυνατόν να καθοριστεί μια σταθερή και οριστική τιμή συνολικά επειδή υπάρχουν σημαντικοί αστάθμητοι παράγοντες ή επειδή η εκτέλεση της σύμβασης εξαρτάται εν μέρει από την εκτέλεση άλλων συμβάσεων.

3.           Η ανώτατη τιμή μιας σύμβασης ολικής ή μερικής απόδοσης κόστους είναι η ανώτατη καταβλητέα τιμή. Δεν μπορεί να υπερβεί παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις δεόντως δικαιολογημένες και με την προηγούμενη συμφωνία της αναθέτουσας αρχής.

4.           Τα έγγραφα των συμβάσεων ολικής ή μερικής απόδοσης κόστους διευκρινίζουν:

α)      τη φύση της σύμβασης, δηλαδή αν πρόκειται για σύμβαση ολικής ή μερικής απόδοσης κόστους μέσα στο όριο της ανώτατης τιμής·

β)      για μια σύμβαση απόδοσης κόστους, τα στοιχεία της σύμβασης που υπόκεινται σε απόδοση κόστους·

γ)      το ποσό της ανώτατης τιμής·

δ)      τα κριτήρια ανάθεσης, που πρέπει ειδικότερα να επιτρέπουν την εκτίμηση της πιθανοφάνειας του προβλεπόμενου προϋπολογισμού, του αποδοτέου κόστους, των μηχανισμών καθορισμού αυτού του κόστους, των οφελών που αναφέρονται στην πρόσκληση·

ε)      το είδος της προσαύξησης που αναφέρεται στην παράγραφο 1 η οποία εφαρμόζεται στις δαπάνες·

στ)    τους κανόνες και τις διαδικασίες που καθορίζουν την επιλεξιμότητα του προβλεπόμενου κόστους του υποψηφίου για την εκτέλεση της σύμβασης, σύμφωνα με τις αρχές που εκτίθενται στην παράγραφο 5·

ζ)      τους λογιστικούς κανόνες με τους οποίους ο υποψήφιος πρέπει να συμμορφωθεί·

η)      στην περίπτωση σύμβασης μερικής απόδοσης κόστους που μετατρέπεται σε σύμβαση σταθερής και οριστικής τιμής, τις παραμέτρους αυτής της μετατροπής.

5.           Το κόστος που επιβαρύνει το συμβαλλόμενο μέρος κατά την εκτέλεση της σύμβασης ολικής ή μερικής απόδοσης κόστους δεν είναι επιλέξιμο παρά μόνο αν:

α)      το επωμίζονται στην πραγματικότητα κατά τη διάρκεια της σύμβασης, εκτός από το κόστος εξοπλισμού, υποδομών και ασώματων ακινητοποιήσεων που είναι αναγκαία για την εκτέλεση της σύμβασης που μπορεί να θεωρηθεί επιλέξιμο για τη συνολική αξία αγοράς·

β)      αναφέρεται στον προβλεπόμενο προϋπολογισμό που έχει ενδεχομένως αναθεωρηθεί από τις προσθήκες της αρχικής σύμβασης·

γ)      είναι αναγκαίο για την εκτέλεση της σύμβασης·

δ)      απορρέει από την εκτέλεση της σύμβασης και ευθύνεται για αυτό το κόστος·

ε)      ταυτοποιείται, επαληθεύεται, εγγράφεται στους λογαριασμούς του συμβαλλόμενου μέρους και ορίζεται σύμφωνα με τους λογιστικούς κανόνες που αναφέρονται στη συγγραφή υποχρεώσεων και στη σύμβαση·

στ)    συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας για τη φορολογία και την κοινωνική ασφάλιση·

ζ)      δεν παρεκκλίνει από τους όρους της σύμβασης·

η)      είναι εύλογο, δικαιολογημένο και συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, ιδίως σε ότι αφορά την οικονομία και την απόδοση.

Το συμβαλλόμενο μέρος είναι υπεύθυνο για τη λογιστική καταχώρηση αυτού του κόστους, για την ορθή τήρηση των λογιστικών βιβλίων του και για κάθε άλλο αναγκαίο έγγραφο που αποδεικνύει ότι το κόστος, την απόδοση του οποίου ζητάει, έχει πραγματοποιηθεί και είναι σύμφωνο με τις αρχές που ορίζονται στο παρόν άρθρο. Το κόστος που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από το συμβαλλόμενο μέρος θεωρείται μη επιλέξιμο και η απόδοσή του απορρίπτεται.

6.           Η αναθέτουσα αρχή αναλαμβάνει τα ακόλουθα καθήκοντα για να εγγυηθεί την ορθή εκτέλεση των συμβάσεων απόδοσης κόστους:

α)      καθορίζει την όσο το δυνατόν ρεαλιστικότερη ανώτατη τιμή, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει μια αναγκαία ευελιξία για την ενσωμάτωση των τεχνικών αστάθμητων παραγόντων·

β)      μετατρέπει μια σύμβαση απόδοσης κόστους σε σύμβαση σταθερής και οριστικής τιμής στο σύνολό της αμέσως μόλις, κατά την εκτέλεση της σύμβασης, είναι δυνατόν να καθοριστεί μια τέτοια σταθερή και οριστική τιμή. για το σκοπό αυτό, καθορίζει τις παραμέτρους μετατροπής από σύμβαση απόδοσης κόστους σε σύμβαση σταθερής και οριστικής τιμής·

γ)      θεσπίζει μέτρα παρακολούθησης και ελέγχου που περιλαμβάνουν ιδίως ένα σύστημα πρόβλεψης του κόστους·

δ)      Καθορίζει τις αρχές, τα κατάλληλα εργαλεία και διαδικασίες για την εφαρμογή των συμβάσεων, ιδιαίτερα για την ταυτοποίηση και τον έλεγχο της επιλεξιμότητας του κόστους που επιβαρύνει το συμβαλλόμενο μέρος ή τους υπεργολάβους κατά την εκτέλεση της σύμβασης και για την εισαγωγή προσθηκών σε αυτή·

ε)      επαληθεύει ότι το συμβαλλόμενο μέρος και οι υπεργολάβοι του συμμορφώνονται με τους λογιστικούς κανόνες που διατυπώνονται στη σύμβαση και με την υποχρέωση να υποβάλουν αυθεντικά λογιστικά έγγραφα·

στ)    βεβαιώνεται, σε συνεχή βάση κατά την εκτέλεση της σύμβασης, για την αποτελεσματικότητα των αρχών, των εργαλείων και των διαδικασιών που αναφέρονται στο σημείο δ).

Άρθρο 24

Προσθήκες

Η σύμβαση μπορεί να τροποποιηθεί με προσθήκη με την επιφύλαξη ότι αυτή η προσθήκη πληροί όλες τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)      δεν αλλάζει το αντικείμενο της σύμβασης·

β)      δεν ανατρέπει την οικονομική ισορροπία της σύμβασης·

γ)      δεν εισαγάγει όρους οι οποίοι, αν είχαν περιληφθεί αρχικά στα έγγραφα της σύμβασης, θα είχαν επιτρέψει να γίνουν δεκτοί υπεργολάβοι διαφορετικοί από αυτούς που έγιναν δεκτοί ή θα είχαν επιτρέψει την έγκριση μιας προσφοράς διαφορετικής από αυτή που εγκρίθηκε αρχικά.

Άρθρο 25

Υπεργολαβία

4. Η αναθέτουσα αρχή μπορεί να ζητήσει από κάθε υποψήφιο να αναθέσει σε τρίτους ένα μέρος της σύμβασης, σε διάφορα επίπεδα, σε επιχειρήσεις που δεν ανήκουν στην ομάδα που ανήκει εκείνος. Αυτό το ελάχιστο τμήμα υπεργολαβίας εκφράζεται με τη μορφή ψαλίδας που περιλαμβάνει ένα ελάχιστο και ένα μέγιστο ποσοστό. Αυτή η ψαλίδα είναι αναλογική προς το αντικείμενο και την αξία της σύμβασης καθώς και προς τη φύση του τομέα της οικείας δραστηριότητας, ιδίως την κατάσταση ανταγωνισμού και τις δυνατότητες του κλάδου που έχουν παρατηρηθεί.

5. Η αναθέτουσα αρχή μπορεί να απορρίψει τους υπεργολάβους που επέλεξε ο υποψήφιος στο στάδιο της διαδικασίας ανάθεσης της κύριας σύμβασης ή ο υποψήφιος που επιλέχθηκε για την εκτέλεση της σύμβασης. Δικαιολογεί γραπτώς αυτή την απόρριψη, που μπορεί να βασιστεί μόνο σε κριτήρια που εφαρμόζονται για την επιλογή των υποψηφίων για την κύρια σύμβαση.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 26

Προγραμματισμός

Η Επιτροπή θεσπίζει ένα πολυετές πρόγραμμα εργασίας που προβλέπει τις κύριες ενέργειες, τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό και το χρονοδιάγραμμα που είναι αναγκαία για την επίτευξη των στόχων των προγραμμάτων Galileo και EGNOS που έχουν συσταθεί βάσει του άρθρου 1 παράγραφοι 4 και 5.

Με βάση το πολυετές πρόγραμμα εργασίας, η Επιτροπή εγκρίνει ένα ετήσιο πρόγραμμα εργασίας που περιλαμβάνει το σχέδιο υλοποίησης του πολυετούς προγράμματος και την αντίστοιχη χρηματοδότηση.

Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 35 παράγραφος 3.

Άρθρο 27

Δράση των κρατών μελών

1.           Τα κράτη μέλη δεν λαμβάνουν μέτρα που μπορούν να βλάψουν την ομαλή διεξαγωγή των προγραμμάτων, ιδίως όσον αφορά τη διανοητική ιδιοκτησία και τη συνέχιση της λειτουργίας των υποδομών.

2.           Τα κράτη μέλη λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε οι επίγειοι σταθμοί των συστημάτων να χαρακτηριστούν ως ευρωπαϊκές υποδομές ζωτικής σημασίας κατά την έννοια της οδηγίας 2008/114/ΕΚ του Συμβουλίου[24].

Άρθρο 28

Διεθνείς συμφωνίες

Η Ένωση μπορεί να συνάψει συμφωνίες με τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμούς στο πλαίσιο των προγραμμάτων, ιδίως των συμφωνιών συνεργασίας, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 218 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 29

Τεχνική βοήθεια

Για την επίτευξη των καθηκόντων τεχνικής φύσης που αναφέρονται στο άρθρο 13 παράγραφος 2, η Επιτροπή μπορεί να προσφύγει στην αναγκαία βοήθεια, ειδικότερα στη βοήθεια εμπειρογνωμόνων των αρμόδιων εθνικών οργανισμών στον τομέα του διαστήματος, ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων και φορέων που μπορούν να υποβάλουν αναλύσεις και αμερόληπτες γνώμες για την διεξαγωγή των προγραμμάτων.

Οι φορείς που εμπλέκονται στη δημόσια διακυβέρνηση των προγραμμάτων, εκτός από την Επιτροπή, ειδικότερα ο οργανισμός του ευρωπαϊκού GNSS και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, μπορούν να επωφεληθούν και αυτοί από την ίδια τεχνική βοήθεια στην εκτέλεση των καθηκόντων που τους έχουν ανατεθεί κατ'εφαρμογή του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 30

Προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής

1.           Η Επιτροπή μεριμνά ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής κατά το σχεδιασμό και τη δημιουργία των συστημάτων και να ενσωματώνονται κατάλληλες εγγυήσεις.

2.           Κάθε επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης των καθηκόντων και των δραστηριοτήτων που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό πραγματοποιείται σύμφωνα με τη νομοθεσία που εφαρμόζεται για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ιδιαίτερα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 45/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου[25] και την οδηγία 95/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου[26].

Άρθρο 31

Προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης

1.           Η Επιτροπή λαμβάνει κατάλληλα μέτρα για να εγγυηθεί την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης κατά την υλοποίηση ενεργειών που χρηματοδοτούνται σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, με την εφαρμογή προληπτικών μέτρων κατά της απάτης, της διαφθοράς και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας, με αποτελεσματικούς ελέγχους και, αν διαπιστωθούν παρατυπίες, με την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και, αν είναι αναγκαίο, με αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές κυρώσεις.

2.           Η Επιτροπή ή οι εκπρόσωποί της και το Ελεγκτικό Συνέδριο ασκούν την εξουσία λογιστικού ελέγχου που διαθέτουν, βάσει εγγράφων και επιτόπου, προς όλους τους δικαιούχους επιδοτήσεων, τα συμβαλλόμενα μέρη και τους υπεργολάβους που έλαβαν χρηματοδότηση από την Ένωση βάσει του παρόντος κανονισμού.                    Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) μπορεί να πραγματοποιήσει επιτόπιους ελέγχους και επαληθεύσεις στους οικείους οικονομικούς φορείς, είτε άμεσα είτε έμμεσα, μέσω μιας τέτοιας χρηματοδότησης, σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται από τον κανονισμό (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 του Συμβουλίου[27], προκειμένου να διαπιστωθεί ότι υπάρχει ενδεχομένως απάτη, πράξη διαφθοράς ή κάθε άλλη παράνομη δραστηριότητα που πλήττει τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης, στο πλαίσιο μιας σύμβασης επιδότησης, απόφασης επιδότησης ή σύμβασης χρηματοδότησης της Ένωσης.           Με την επιφύλαξη του πρώτου και του δεύτερου εδαφίου, οι διεθνείς συμφωνίες που συνάπτονται με τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμούς, οι συμβάσεις επιδότησης, οι αποφάσεις επιδότησης και οι συμβάσεις που απορρέουν από την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού προβλέπουν ρητά ότι η Επιτροπή, το Ελεγκτικό Συνέδριο και η OLAF έχουν την αρμοδιότητα να προβαίνουν σε αυτούς του λογιστικούς ελέγχους, τους επιτόπιους ελέγχους και τις επιτόπιες επαληθεύσεις.

Άρθρο 32

Ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

Η Επιτροπή εξασφαλίζει την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού. Κατά την υποβολή του προσχεδίου του προϋπολογισμού, η Επιτροπή υποβάλλει, σε ετήσια βάση, έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την υλοποίηση των προγραμμάτων.

Άρθρο 33

Αξιολόγηση της εφαρμογής του παρόντος κανονισμού

1.           Η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο, το αργότερο στις 30 Ιουνίου 2018, έκθεση αξιολόγησης ενόψει μιας απόφασης σχετικά με την παράταση, την τροποποίηση ή την αναστολή των μέτρων που έχουν ληφθεί κατ'εφαρμογή του παρόντος κανονισμού και αφορούν:

α)      την επίτευξη των στόχων αυτών των μέτρων, τόσο όσον αφορά τα αποτελέσματα όσο και τις επιπτώσεις·

β)      την αποτελεσματικότητα της χρήσης των πόρων·

γ)      την ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία.

Η αξιολόγηση εξετάζει εξάλλου τις πιθανότητες απλοποίησης, την εσωτερική και εξωτερική συνοχή, τη συνάφεια όλων των στόχων καθώς τη συμβολή των μέτρων στις προτεραιότητες της Ένωσης όσον αφορά την έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των προηγούμενων μέτρων.

2.           Η αξιολόγηση λαμβάνει υπόψη την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σχετικά με τους στόχους των προγραμμάτων Galileo και EGNOS που έχουν οριστεί στο άρθρο 1 παράγραφοι 4 και 5 με βάση τους ακόλουθους δείκτες επιδόσεων:

α)      όσον αφορά το Galileo : ο αριθμός των δορυφόρων σε λειτουργία, η μορφή της επίγειας υποδομής που έχει εγκατασταθεί και ο αριθμός των παρεχόμενων υπηρεσιών·

β)      όσον αφορά την EGNOS: ο αριθμός των αλλαγών στις προδιαγραφές υπηρεσιών που παρουσιάζονται στις αρχές πιστοποίησης.

3.           Οι φορείς που εμπλέκονται στην εκτέλεση του παρόντος κανονισμού παρέχουν στην Επιτροπή τα αναγκαία δεδομένα και πληροφορίες για να επιτρέψουν την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των οικείων ενεργειών.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII

ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Άρθρο 34

Άσκηση της εξουσιοδότησης

1.           Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις υπό τους όρους του παρόντος άρθρου.

2.           Η εξουσία έκδοσης κατ’εξουσιοδότηση πράξεων που αναφέρονται στα άρθρα 5 και 14 ανατίθεται στην Επιτροπή για αόριστο χρόνο που αρχίζει να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2014.

3.           Η εξουσιοδότηση σύμφωνα με τα άρθρα 5 και 14 είναι ανακλητή ανά πάσα στιγμή από Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο. Η απόφαση ανάκλησης περατώνει την εξουσιοδότηση που ορίζεται επακριβώς στην εν λόγω απόφαση. Η ανάκληση αρχίζει να ισχύει την επόμενη ημέρα από τη δημοσίευση της απόφασης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία που ορίζεται σε αυτήν. Δεν θίγει το κύρος των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που ισχύουν ήδη.

4.           Η Επιτροπή, μόλις εκδώσει μία κατ' εξουσιοδότηση πράξη, την κοινοποιεί ταυτόχρονα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

5.           Η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που εγκρίνεται δυνάμει των άρθρων 5 και 14 τίθεται σε ισχύ μόνο εφόσον δεν έχει διατυπωθεί αντίρρηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο εντός διμήνου από την κοινοποίησή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ή εάν, πριν από τη λήξη της προθεσμίας αυτής, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενημερώσουν αμφότερα την Επιτροπή ότι δεν θα προβάλουν αντιρρήσεις. Με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή του Συμβουλίου η εν λόγω προθεσμία παρατείνεται κατά δύο μήνες.

Άρθρο 35

Διαδικασία επιτροπής

1.           Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικουρείται από την επιτροπή ευρωπαϊκών προγραμμάτων GNSS (εφεξής: «η επιτροπή»), που συστάθηκε με το άρθρο 19 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 683/2008 . Η εν λόγω επιτροπή είναι μια επιτροπή κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

2.           Οσάκις γίνεται αναφορά στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζεται το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

3.           Οσάκις γίνεται αναφορά στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζεται το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

4.           Εκπρόσωποι του οργανισμού του ευρωπαϊκού GNSS και του ΕΟΔ μπορούν επίσης να συμμετέχουν ως παρατηρητές στις εργασίες της επιτροπής, υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στον εσωτερικό κανονισμό της.

5.           Οι διεθνείς συμφωνίες που συνάπτονται από την Ένωση σύμφωνα με το άρθρο 28 μπορούν να προβλέψουν τη συμμετοχή εκπροσώπων τρίτων χωρών ή διεθνών οργανισμών στις εργασίες της επιτροπής με τους όρους που ορίζονται στον εσωτερικό κανονισμό της.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VIII

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 36

Καταργήσεις

1.           Καταργείται ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 876/2002 από την 1η Ιανουαρίου 2014.

              Κάθε μέτρο που έχει υιοθετηθεί με βάση τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 876/2002 θα εξακολουθήσει να διέπεται από τον εν λόγω κανονισμό.

2.           Καταργείται ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 683/2008 από την 1η Ιανουαρίου 2014.

              Κάθε τρέχον μέτρο που έχει υιοθετηθεί με βάση τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 683/2008 εξακολουθεί να διέπεται από τον εν λόγω κανονισμό.

              Οι παραπομπές στον καταργηθέντα κανονισμό νοούνται ως παραπομπές στον παρόντα κανονισμό και διαβάζονται σύμφωνα με τον πίνακα αντιστοιχίας που παρατίθεται στο παράρτημα.

Άρθρο 37

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός τίθεται σε ισχύ την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες,

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο                     Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                   Ο Πρόεδρος

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Πίνακας αντιστοιχίας

Παλιά αρίθμηση Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 683/2008[28] || Νέα αρίθμηση (Παρών κανονισμός)

Άρθρο 1 || Άρθρο 1

Άρθρο 2 || Άρθρο 2

Άρθρο 3 || Άρθρο 3

Άρθρο 4 || Άρθρο 8

Άρθρο 5 || Άρθρο 4

Άρθρο 6 || Άρθρο 9

Άρθρο 7 || Άρθρο 5

Άρθρο 8 || Άρθρο 6

Άρθρο 9 || Άρθρο 7

Άρθρο 10 || Άρθρο 10

Άρθρο 11 || Άρθρο 11

Άρθρο 12 παράγραφος 1 Άρθρο 12 παράγραφοι 2 και 3 || Άρθρο 12 Άρθρο 13

Άρθρο 13 παράγραφος 1 Άρθρο 13 παράγραφοι 2 και 3 Άρθρο 13 παράγραφος 4 || Άρθρο 13 Άρθρο 14 Άρθρο 17

Άρθρο 14 || Άρθρο 18

Άρθρο 15 || Άρθρο 26

Άρθρο 16 || Άρθρο 15

Άρθρο 17 || Άρθρα 19 έως 25

Άρθρο 18 || Άρθρο 16

Άρθρο 19 || Άρθρο 35

Άρθρο 20 || Άρθρο 30

Άρθρο 21 || Άρθρο 31

Άρθρο 22 || Άρθρο 32

Άρθρο 23 ||

Άρθρο 24 || Άρθρο 37

Παράρτημα || Άρθρο 1

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

1.           ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

              1.1.    Ονομασία της πρότασης/πρωτοβουλίας

              1.2.    Σχετικός(οί) τομέας(είς) πολιτικής που αφορά(ούν) τη δομή ΔΒΔ/ΠΒΔ

              1.3.    Χαρακτήρας της πρότασης/πρωτοβουλίας

              1.4.    Στόχος(οι)

              1.5.    Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας

              1.6.    Διάρκεια και δημοσιονομικός αντίκτυπος της δράσης

              1.7.    Προβλεπόμενος(οι) τρόπος(οι) διαχείρισης

2.           ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

              2.1.    Διατάξεις στον τομέα της παρακολούθησης και της υποβολής εκθέσεων

              2.2.    Σύστημα διαχείρισης και ελέγχου

              2.3.    Μέτρα πρόληψης περιπτώσεων απάτης και παρατυπίας

3.           ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

              3.1.    Τομέας(είς) του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμή(ές) δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται

              3.2.    Εκτιμώμενος αντίκτυπος στις δαπάνες

              3.2.1. Συνοπτική παρουσίαση του εκτιμώμενου αντικτύπου στις δαπάνες

              3.2.2. Εκτιμώμενος αντίκτυπος στις επιχειρησιακές πιστώσεις

              3.2.3. Εκτιμώμενος αντίκτυπος στις πιστώσεις διοικητικού χαρακτήρα

              3.2.4. Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

              3.2.5. Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση

              3.3.    Εκτιμώμενη δημοσιονομική επίπτωση στα έσοδα

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

1. ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ 1.1. Ονομασία της πρότασης/πρωτοβουλίας

Ευρωπαϊκά προγράμματα δορυφορικής ραδιοπλοήγησης - GALILEO και EGNOS (ευρωπαϊκό σύστημα πλοήγησης με υπέρθεση γεωστατικών δορυφόρων)

1.2. Σχετικός(οί) τομέας(είς) πολιτικής που αφορά(ούν) τη δομή ΔΒΔ/ΠΒΔ[29]

Τίτλος 02: Επιχειρήσεις

Κεφάλαιο 02 05: Ευρωπαϊκά προγράμματα δορυφορικής πλοήγησης (EGNOS και Galileo)

1.3. Χαρακτήρας της πρότασης/πρωτοβουλίας

Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά νέα δράση

¨ Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά νέα δράση μετά από πιλοτικό έργο/ προπαρασκευαστική δράση[30]

þ Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά την παράταση υφιστάμενης δράσης

¨ Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά δράση προσανατολισμένη προς νέα δράση

1.4. Στόχος(οι) 1.4.1. Ο(οι) πολυετής(είς) στρατηγικός(οί) στόχος(οι) της Επιτροπής που αφορά η πρόταση/πρωτοβουλία

Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι τα προγράμματα δορυφορικής ραδιοπλοήγησης (στο εξής «τα προγράμματα») αποτελούν εμβληματικά σχέδια της Ένωσης. Εντάσσονται στο πλαίσιο της στρατηγικής Ευρώπη 2020 και των πολιτικών για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στόχος είναι η παροχή υπηρεσιών ραδιοπλοήγησης που συνεπάγεται σημαντική ανάπτυξη σε πολυάριθμους τομείς δραστηριοτήτων, τεχνολογική καινοτομία και αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, νέες θέσεις εργασίας, εμπορικά έσοδα και κοινωνικοοικονομικά οφέλη.

Ο στόχος της πρότασης είναι η υποστήριξη της ευρωπαϊκής παρουσίας στο διάστημα και η ανάπτυξη δορυφορικών υπηρεσιών και, πιο συγκεκριμένα, η παροχή δύο συστημάτων δορυφορικής ραδιοπλοήγησης.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα Galileo αποσκοπεί να καθιερώσει το παγκόσμιο σύστημα δορυφορικής πλοήγησης της Ευρώπης (στο εξής «GNSS»). Θα επιτρέψει την πρόσβαση των χρηστών, σε παγκόσμιο επίπεδο, σε υπηρεσίες προσδιορισμού θέσης, συγχρονισμού και πλοήγησης σε ευρύ φάσμα εφαρμογών, που εκτείνονται από τις μεταφορές έως την εκκαθάριση χρηματοπιστωτικών τίτλων και περιλαμβάνουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, τις μετεωρολογικές προβλέψεις και τα διόδια.

Το EGNOS είναι ένα ευρωπαϊκό σύστημα που έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει τις επιδόσεις του αμερικανικού GPS στην ευρωπαϊκή ζώνη. Το σύστημα EGNOS βελτιώνει τις υφιστάμενες υπηρεσίες πλοήγησης μέσω δορυφόρου για εφαρμογές κρίσιμης σημασίας στο επίπεδο της ασφάλειας, όπως οι εφαρμογές των εναέριων ή θαλάσσιων μεταφορών όπως ο χειρισμός και η προσγείωση αεροσκάφους ή η διάπλευση διαύλου με πλοίο.

1.4.2. Ειδικός(οί) στόχος(οι) και δραστηριότητα(ες) ΔΒΔ/ΠΒΔ

Ειδικός στόχος 1

Ανάπτυξη και παροχή υποδομών και παγκόσμιων υπηρεσιών δορυφορικής ραδιοπλοήγησης (Galileo) έως το 2019

Οι ειδικοί στόχοι του προγράμματος Galileo, όπως ορίζονται στην πρόταση του κανονισμού, εξασφαλίζουν ότι τα σήματα που εκπέμπονται από το σύστημα που βασίζεται σε αυτό το πρόγραμμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τις παρακάτω πέντε λειτουργίες:

- παροχή «ανοικτής υπηρεσίας» (της αποκαλούμενης «Open Service» ή OS), δωρεάν για τον χρήστη, η οποία παρέχει πληροφορίες προσδιορισμού θέσης και συγχρονισμού και προορίζεται για μαζικές εφαρμογές δορυφορικής ραδιοπλοήγησης,

- παροχή «υπηρεσίας ασφάλειας της ζωής» (αποκαλούμενης «Safety of Life Service» ή SoL), η οποία προορίζεται για τους χρήστες για τους οποίους η ασφάλεια είναι ζωτικής σημασίας. Η υπηρεσία αυτή ανταποκρίνεται επίσης στις απαιτήσεις συνέχειας, διαθεσιμότητας και ακρίβειας που επιβάλλονται σε ορισμένους τομείς και περιλαμβάνει μια λειτουργία ακεραιότητας που μπορεί να προειδοποιήσει τον χρήστη σε περίπτωση δυσλειτουργίας του συστήματος· οι έρευνες συνεχίζονται για τον επαναπροσδιορισμό της υπηρεσίας SoL με σκοπό να ανταποκριθεί καλύτερα στις απαιτήσεις των χρηστών, να μειωθεί ο αντίκτυπος αυτής της υπηρεσίας στο κόστος και να ληφθεί υπόψη η συμπληρωματικότητα με την υπηρεσία SoL του EGNOS·

- παροχή «εμπορικής υπηρεσίας» (αποκαλούμενης «Commercial Service» ή CS), η οποία επιτρέπει την ανάπτυξη εφαρμογών επαγγελματικού ή εμπορικού χαρακτήρα χάρις στις αυξημένες επιδόσεις και στα δεδομένα ανώτερης προστιθέμενης αξίας σε σχέση με εκείνα που παρέχονται στο πλαίσιο της «ανοικτής υπηρεσίας»,

- παροχή «κρατικά ρυθμιζόμενης υπηρεσίας» (αποκαλούμενη «Public Regulated Service» ή PRS), η οποία προορίζεται αποκλειστικά για τους χρήστες που έχουν λάβει άδεια από τους κρατικούς φορείς για ευαίσθητες εφαρμογές για τις οποίες απαιτείται εξαιρετικά απρόσκοπτη υπηρεσία. Η «κρατικά ρυθμιζόμενη υπηρεσία» χρησιμοποιεί σήματα ανθεκτικά και κρυπτογραφημένα,

- συμμετοχή στην υπηρεσία υποστήριξης έρευνας και διάσωσης (την αποκαλούμενη «Search and Rescue Support Service» ή SAR) του συστήματος COSPAS-SARSAT μέσω του εντοπισμού των σημάτων έκτακτης ανάγκης που εκπέμπονται από σημαντήρες και της αποστολής μηνυμάτων προς αυτούς.

Επιμέρους στόχος 1

Ανάπτυξη υποδομών δορυφορικής ραδιοπλοήγησης και παροχή αρχικών υπηρεσιών (Galileo) έως το 2014-2015

Ο στόχος του προγράμματος Galileo είναι να προσφέρει τις τρεις πρώτες αρχικές υπηρεσίες έως το 2014-2015 (OS, PRS και SAR)

Ειδικός στόχος 2

Παροχή δορυφορικών υπηρεσιών που επιτρέπουν τη βελτίωση των επιδόσεων του GPS και οι οποίες καλύπτουν σταδιακά το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Πολιτικής Αεροπορίας (CEAC) έως το 2020 (EGNOS)

Το πρόγραμμα EGNOS, που συμπληρώνει τα σήματα του αμερικανικού GPS για να παρέχει στους χρήστες ακριβέστερο προσδιορισμό της θέσης στην ευρωπαϊκή ζώνη[31], αποσκοπεί στην παροχή τριών υπηρεσιών:

—      ανοιχτή υπηρεσία (OS): για τους δέκτες του κοινού και τις κοινές εφαρμογές χρηστών. Παρέχει σήματα η πρόσβαση στα οποία είναι ελεύθερη για τον προσδιορισμό της θέσης. Ανακηρύχτηκε επιχειρησιακή[32] τον Οκτώβριο του 2009 και χρησιμοποιήθηκε ήδη σε πολλούς τομείς όπως στον τομέα της γεωργίας·

—      υπηρεσία ασφάλεια της ζωής (Safety-of-Life ή SoL): για τις εφαρμογές κρίσιμης σημασίας στο επίπεδο της ασφάλειας ζωής στον τομέα των μεταφορών, ιδίως της πολιτικής αεροπορίας. Προσφέρει εγγύηση ανώτερης απόδοσης και περιλαμβάνει ένα σύστημα προειδοποίησης σχετικό με τη φερεγγυότητα. Ανακηρύχτηκε επιχειρησιακό τον Μάρτιο του 2011 και χρησιμοποιείται από τον τομέα των εναέριων μεταφορών στην Ευρώπη·

—      υπηρεσία πρόσβασης σε δεδομένα EGNOS (EDAS), για ενισχυμένες εφαρμογές, παρέχει υπηρεσία εμπορικών δεδομένων η πρόσβαση στα οποία ελέγχεται (για παράδειγμα, μέσω διαδικτύου ή με τα κινητά τηλέφωνα).

Επιμέρους στόχος 2

Λήψη των αναγκαίων μέτρων, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση των εργασιών μετά το 2014 και να βελτιωθεί σταδιακά η ποιότητα των υπηρεσιών έως το 2020.

Δραστηριότητα(ες) ΔΒΔ/ΠΒΔ

Κεφάλαιο 02 05: Ευρωπαϊκά προγράμματα δορυφορικής πλοήγησης (EGNOS και Galileo)

1.4.3. Αναμενόμενο(α) αποτέλεσμα(τα) και αντίκτυπος

Να προσδιοριστούν τα αποτελέσματα που θα πρέπει να έχει η πρόταση/πρωτοβουλία όσον αφορά τους στοχοθετημένους(ες) δικαιούχους/ομάδες.

Tα ευρωπαϊκά προγράμματα δορυφορικής ραδιοπλοήγησης δρομολογήθηκαν πριν από μια δεκαετία, έχοντας ως φιλόδοξο στόχο την ανάπτυξη και εκμετάλλευση ενός συστήματος που θα καλύπτει όλο τον κόσμο και θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκομίσει στρατηγικά και οικονομικά οφέλη και να παράσχει υπηρεσίες δοφυροφικής ραδιοπλοήγησης που θα είναι κατάλληλες και για μη στρατιωτικές χρήσεις.

Τα Galileo και EGNOS θα αποφέρουν σημαντικά κοινωνικοοικονομικά οφέλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χάρη στα:

i) άμεσα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την ανάπτυξη της κατάντη αγοράς GNSS (δέκτες και εφαρμογές). Για παράδειγμα, αν περισσότερα αεροπλάνα εξοπλίζονται με δέκτες GNSS, οι κατασκευαστές αυτών των δεκτών εισπράττουν συμπληρωματικά έσοδα·

ii) έμμεσα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τη δημιουργία νέων εφαρμογών. Αν η διάρκεια των πτήσεων μειωθεί χάρη στην καλύτερη πλοήγηση, τα αεροπλάνα θα ρυπαίνουν λιγότερο και οι επιβάτες θα κερδίζουν πολύτιμο χρόνο. Εξάλλου, με ασφαλέστερους τρόπους μεταφοράς και αποτελεσματικότερες υπηρεσίες προειδοποίησης θα σωθούν περισσότερες ζωές·

iii) άμεσα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την ανάπτυξη της ανάντη αγοράς και τον τεχνολογικό αντίκτυπο σε άλλους τομείς. Οι επενδύσεις που πραγματοποιούνται στο ανάντη τμήμα GNSS θα ωφελήσουν τον κλάδο. Ωστόσο, άλλοι τομείς θα επωφεληθούν επίσης από τις νέες εξελίξεις στον τομέα του διαστήματος. Για παράδειγμα, τα εργαλεία που έχουν σχεδιαστεί για την αξιολόγηση και την παρακολούθηση της δομικής ακεραιότητας των εκτοξευτών ή των δεξαμενών μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις επιχειρήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας, των κατασκευών και της ενέργειας και στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Αν και το σύστημα που έχει δημιουργηθεί από το πρόγραμμα Galileo θα είναι αυτόνομο, οι υπηρεσίες του θα βελτιστοποιηθούν χάρη στη διαλειτουργικότητά του με άλλα συστήματα όπως το αμερικανικό GPS ή το ρωσικό GLONASS. Συνεπώς, η συνεργασία με άλλες χώρες που παρέχουν υπηρεσίες δορυφορικής πλοήγησης θα αποφέρει τα μέγιστα δυνατά οφέλη στους χρήστες, τους πολίτες ή στην οικονομία γενικότερα.

1.4.4. Δείκτες αποτελεσμάτων και αντικτύπου

Να προσδιοριστούν οι δείκτες για την παρακολούθηση της υλοποίησης της πρότασης/πρωτοβουλίας.

Ειδικός στόχος 1

Το πρόγραμμα Galileo αποσκοπεί στην ανάπτυξη και την παροχή υποδομών και παγκόσμιων υπηρεσιών δορυφορικής ραδιοπλοήγησης. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, η υποδομή που αναπτύσσεται πρέπει να συντηρείται διαρκώς και η συνιστώσα της να ανανεώνεται, κατά περίπτωση.

Δείκτης που συνδέεται με την υποδομή Galileo:

–        Σωρευμένος αριθμός των δορυφόρων σε λειτουργία: 18 δορυφόροι έως το 2015, 30 έως το 2019

–        Εκδοχή της επίγειας δομής που αναπτύσσεται: v2 έως το 2015

Δείκτης που συνδέεται με την παροχή υπηρεσιών Galileo:

–        Αριθμός των υπηρεσιών που εκτελούνται τρεις αρχικές υπηρεσίες έως το 2015, πέντε υπηρεσίες έως το 2020

Ειδικός στόχος 2

Το πρόγραμμα EGNOS αποσκοπεί στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών δορυφορικής ραδιοπλοήγησης σε όλη την Ευρώπη. Η υποδομή του πρέπει να διατηρηθεί στο επιχειρησιακό επίπεδο και η τωρινή κάλυψη να επεκταθεί στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να επωφελούνται από τις υπηρεσίες του χωρίς διακρίσεις σε όλη την Ένωση.

Δείκτες που συνδέονται με την ποιότητα της υπηρεσίας που προσφέρεται και τη γεωγραφική έκταση του EGNOS.

–        Αριθμός των αλλαγών στις υπηρεσίες που παρουσιάζονται στις αρχές πιστοποίησης 3 την περίοδο 2014-2020.

Οι αλλαγές αυτές θα αποτυπωθούν στα έγγραφα που ορίζουν τις υπηρεσίες, τα οποία θα είναι διαθέσιμα στο κοινό.

1.5. Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας 1.5.1. Βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη κάλυψη αναγκών

Οι τεχνολογίες GNSS, χάρη στην ικανότητά τους να προσδιορίζουν τη θέση, την ταχύτητα και τον χρόνο με εξαιρετικά αξιόπιστη ακρίβεια, είναι θεμελιώδεις για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας σε πολλούς τομείς. Η εμπειρία που έχει αποκτηθεί από το αμερικανικό GPS (παγκόσμιο σύστημα προσδιορισμού της θέσης) έδειξε τα πλεονεκτήματα της δορυφορικής πλοήγησης στο μέτρο που αυτό το GPS θεωρείται στις ΗΠΑ ως η πέμπτη υπηρεσία κοινής ωφέλειας μετά το νερό, το ηλεκτρικό, το φυσικό αέριο και το τηλέφωνο. Οι αμερικανοί στρατιωτικοί και μη στρατιωτικοί χρήστες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το GPS. Πολλές άλλες χώρες συνειδητοποίησαν επίσης την εξάρτησή τους και κατασκευάζουν αυτή την εποχή το δικό τους παγκόσμιο σύστημα δορυφορικής πλοήγησης (GNSS).

Σήμερα, οι χρήστες της δορυφορικής πλοήγησης στην Ευρώπη δεν έχουν άλλη επιλογή από το να χρησιμοποιήσουν τα δορυφορικά σήματα του αμερικανικού GPS ή του GLONASS για τον προσδιορισμό της θέσης και την πλοήγηση. Συνεπώς, η ευρωπαϊκή οικονομία εξαρτάται όλο και περισσότερο από μια στρατιωτική υποδομή που δεν ελέγχεται από την Ευρώπη και δεν έχει σχεδιαστεί ουσιαστικά για την εξυπηρέτηση των ευρωπαϊκών οικονομικών συμφερόντων. Εξάλλου, αυτά τα συστήματα παρουσιάζουν αδυναμίες όσον αφορά τη διαθεσιμότητά τους, ιδίως στις αστικές πυκνοκατοικημένες ζώνες[33]. Επιπλέον, δεν παρέχουν επαρκείς εγγυήσεις για την ποιότητά τους και τη συνέχιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ευρωπαίους μη στρατιωτικούς χρήστες.

Σε πολιτικό επίπεδο, ενώ το GPS έχει καταστεί πλήρως λειτουργικό στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνειδητοποίησε ότι η Ευρώπη χρειάζεται το δικό της παγκόσμιο σύστημα δορυφορικής πλοήγησης[34]. Πολύ πριν από τη διάδοση των εφαρμογών που βασίζονται στο GNSS, όπως οι υπηρεσίες για τον προσδιορισμό της γεωγραφικής θέσης ή τα μεταφερόμενα συστήματα πλοήγησης, το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο πρόβλεψαν ότι θα υπήρχε αυξημένη ανάγκη για εργαλεία υποστήριξης της πλοήγησης. Ουσιαστικά η ευρωπαϊκή αυτονομία σε ζητήματα δορυφορικής πλοήγησης αιτιολογούν αυτή την επιχείρηση. Αυτό το πολιτικό όραμα επιδιώκει τους ακόλουθους στόχους:

•        δημιουργία μιας πρώτης παγκόσμιας υποδομής δορυφορικής πλοήγησης και προσδιορισμού θέσης η οποία να είναι αυτόνομη και υπό μη στρατιωτικό έλεγχο, να εγγυάται αδιάλειπτες υπηρεσίες GNSS και να προσφέρει στην Ευρώπη στρατηγικό πλεονέκτημα. Ωστόσο, όπως φάνηκε στη συνέχεια, είναι σκόπιμο να συνεχιστεί[35] η διαλειτουργικότητα με άλλα συστήματα, ιδίως το αμερικανικό GPS, ώστε να βελτιστοποιηθεί η ποιότητα των υπηρεσιών που θα παρέχονται στους χρήστες και τα κοινωνικοοικονομικά οφέλη·

•        δνίσχυση της ικανότητας αντίστασης της ευρωπαϊκής οικονομικής υποδομής προβλέποντας ένα σύστημα εφεδρείας σε περίπτωση δυσλειτουργίας των άλλων συστημάτων·

•        βελτιστοποίηση των έμμεσων οικονομικών οφελών επιτρέποντας στην ευρωπαϊκή κοινωνία των πολιτών να μπορεί να βασίζεται σε ακριβέστερα, πιο διαθέσιμα και ισχυρότερα σήματα, αξιοποιώντας τις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται από την υψηλής ακρίβειας δορυφορική πλοήγηση σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τις σημερινές δυνατότητες·

•        απόδειξη της ικανότητας της Ευρώπης να δημιουργεί, να εγκαθιστά και να εκμεταλλεύεται πολυσύνθετες διαστημικές υποδομές μεγάλης κλίμακας.

1.5.2. Προστιθέμενη αξία της παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το δίκαιο της ΕΕ για την ανάληψη δράσης βασίζεται στο άρθρο 172 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον κανονισμό GNSS σχετικά με τη συνέχιση της υλοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων δορυφορικής ραδιοπλοήγησης (EGNOS και Galileo).

Τα συστήματα που θεσπίζονται δυνάμει των προγραμμάτων είναι υποδομές που συγκροτούνται ως διευρωπαϊκά δίκτυα, η χρήση των οποίων επεκτείνεται πολύ πέρα από τα εθνικά σύνορα των κρατών μελών. Επιπλέον, οι υπηρεσίες που παρέχονται μέσω των εν λόγω συστημάτων συμβάλλουν ιδίως στην ανάπτυξη διευρωπαϊκών δικτύων στους τομείς των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών και των ενεργειακών υποδομών.

Ένα κράτος μέλος δεν είναι αρκετό για να δημιουργήσει μόνο του συστήματα δορυφορικής πλοήγησης, διότι ξεπερνά τις χρηματοοικονομικές και τεχνικές του ικανότητες. Επομένως, μόνο μια δράση σε επίπεδο ΕΕ μπορεί να το πετύχει.

Εξάλλου, ο κανονισμός GNSS προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει την κυριότητα όλων των υλικών και άυλων περιουσιακών στοιχείων που δημιουργούνται ή αναπτύσονται στο πλαίσιο των προγραμμάτων. Ως κύριος όλων των υλικών και άυλων στοιχείων του ενεργητικού που συνδέονται με τα προγράμματα αυτά, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εξασφαλίσει ότι όλοι οι όροι που απαιτούνται για τη διαχείριση και τη λειτουργία των συστημάτων έχουν δημιουργηθεί μετά την ημερομηνία εισαγωγής των πρώτων υπηρεσιών προσδιορισμού θέσης το 2014-2015. Ως εκ τούτου, η διακυβέρνηση είναι de facto ευρωπαϊκής φύσης.

1.5.3. Βασικά διδάγματα που αποκομίστηκαν από συναφείς εμπειρίες

Αν και είναι η πρώτη φορά που η Ένωση είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης μιας υποδομής αυτής της κλίμακας και η Ένωση διαχειρίζεται ένα τόσο πολυσύνθετο πρόγραμμα, η εμπειρία που έχει αποκτηθεί από το 2007 επιτρέπει να επιφέρει σημαντικότερες βελτιώσεις στη συνέχιση της υλοποίησης του Galileo και του EGNOS.

Όπως περιγράφεται στην έκθεση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο για την ενδιάμεση εξέταση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων δορυφορικής ραδιοπλοήγησης[36] και στην πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη συνέχιση της δημιουργίας και της λειτουργίας των ευρωπαϊκών προγραμμάτων δορυφορικής ραδιοπλοήγησης, μπορούν να αποκομιστούν τα ακόλουθα διδάγματα:

<Χρηματοδότηση του προγράμματος>

Μετά την αναδιάρθρωση των προγραμμάτων που έγινε το 2008, η Επιτροπή έθεσε ταχύτατα σε λειτουργία, εντός των υπηρεσιών της, τη δομή που ήταν απαραίτητη για τη διαχείριση των προγραμμάτων στο σημερινό τους στάδιο. Έκτοτε έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, ωστόσο, η διαχείριση των προγραμμάτων θα πρέπει να εξελιχθεί για να επιτρέψει την ενσωμάτωση πιο επιχειρησιακών καθηκόντων που συνδέονται με τη λειτουργία των συστημάτων.

Όσον αφορά τη διάδραση μεταξύ των διαφόρων συμμετεχόντων, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και του οργανισμού του ευρωπαϊκού GNSS, με τη νέα κατανομή αρμοδιοτήτων, ο ΕΟΔ έχει γίνει φορέας υλοποίησης που ενεργεί για λογαριασμό της ΕΕ και η κατανομή αυτή δίνει καλά αποτελέσματα, αλλά θα πρέπει να προσαρμοστεί στην εξέλιξη των προγραμμάτων και στις μελλοντικές προκλήσεις της λειτουργίας τους.

<Έλεγχος του κόστους και χρηματοπιστωτικά μέσα>

Το Galileo και το EGNOS αποτελούν πολυσύνθετα σχέδια. Η ανάπτυξή τους βασίζεται σε μεγάλο μέρος σε νέες τεχνολογίες που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των προγραμμάτων. Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να προκριθεί μία ενιαία προσέγγιση για τον έλεγχο του κόστους· ολλοί παράγοντες επηρεάζουν το κόστος και ένας πολύ υψηλός αριθμός κινδύνων μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την καλή εκτέλεση των προγραμμάτων.

Στο παρελθόν παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις και επιπλέον κόστος στα προγράμματα, ιδίως λόγω των αυξημένων απαιτήσεων ασφάλειας των κρατών μελών. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Προϋπολογισμός για τη στρατηγική Ευρώπη 2020»[37] και όπως ζήτησε το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα είναι αναγκαίο να διατηρηθούν οι προσπάθειες που επιτρέπουν τον έλεγχο του κόστους. Η ανάγκη αυτή αποτυπώθηκε στο νέο πλαίσιο διακυβέρνησης και, ήδη σήμερα, η Επιτροπή ενεργεί για το μετριασμό των κινδύνων και του κόστους.

- Όλοι οι κίνδυνοι των προγραμμάτων έχουν καταγραφεί κεντρικά σε ένα μητρώο στο οποίο περιέχονται οι κίνδυνοι που αφορούν τη βιομηχανική κλίμακα παραγωγής, τον ΕΟΔ, τον οργανισμό του ευρωπαϊκού GNSS, τους εξωτερικούς παράγοντες, όπως είναι η πολιτική επίδραση των οργάνων και των απαιτήσεων ασφάλειας, και τους εσωτερικούς παράγοντες, όπως η οργάνωση των προγραμμάτων. Σε κάθε κίνδυνο αντιστοιχεί μια πιθανότητα να συμβεί και ο βαθμός του αντικτύπου. Το μητρώο των κινδύνων περιλαμβάνει επίσης κατάλογο ενεργειών που θα μπορούσαν να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης των κινδύνων·

– η Επιτροπή εξετάζει την πιθανότητα επανακαθορισμού της υπηρεσίας SoL, ώστε να μειωθεί ο αντίκτυπός της στο γενικό κόστος·

– προσπαθεί επίσης να εξασφαλίσει μια αποτελεσματική διαχείριση των προγραμμάτων ώστε να αποφευχθούν οι αποκλίσεις και να είναι δυνατή η θέσπιση ενός σταθερού προγράμματος διακυβέρνησης για το μέλλον.

Η Επιτροπή, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, ασκεί πίεση στη βιομηχανία, ώστε να ελέγχει τις τιμές των διαφόρων στοιχείων της υποδομής Galileo·

– έχουν ληφθεί επίσης συμπληρωματικά μέτρα στο επίπεδο του προγράμματος για τον έλεγχο του κόστους, για παράδειγμα, μια βέλτιστη διάρκεια της σύμβασης, μια νέα σύμβαση για την απόκτηση συμπληρωματικών δορυφόρων ή και μια διπλή πηγή εφοδιασμού για τους εκτοξευτήρες·

– τέλος, η Επιτροπή προσπαθεί να ενισχύει τη συνεργασία της με τους εμπειρογνώμονες (ανεξάρτητους και από τα κράτη μέλη) προκειμένου να αναλυθούν οι τεχνικές απαιτήσεις των συστημάτων, το συνδεδεμένο κόστος τους και οι πιθανές εναλλακτικές λύσεις.

<Απαιτήσεις ασφάλειας>

Όσον αφορά την ασφάλεια, πρέπει να υπενθυμιστεί ότι η Επιτροπή είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση της ασφάλειας των συστημάτων δυνάμει του κανονισμού και ότι η ελευθερία των κινήσεών της στον τομέα αυτό περιορίζεται κατά δύο τρόπους:

- κατά πρώτον, τα κράτη μέλη είναι εκείνα που στην πραγματικότητα ορίζουν τις ανάγκες σε θέματα ασφάλειας. Οι απειλές που ενδέχεται να αντιμετωπίσει η ασφάλεια των ευαίσθητων υποδομών, όπως είναι οι υποδομές της ραδιοπλοήγησης μέσω δορυφόρου, ποικίλλουν διαρκώς. Ο σχεδιασμός των συστημάτων πρέπει, κατά συνέπεια, να προσαρμόζεται διαρκώς στην εξέλιξη των απειλών αυτών. Η κάλυψη ενός μέρους αυτών των κινδύνων εμπίπτει στον τομέα δράσης των κρατών μελών·

- κατά δεύτερον, ο κανονισμός GNSS (ΕΚ) αριθ. 683/2008 που ισχύει σήμερα αναθέτει το καθήκον της διαπίστευσης της ασφάλειας των συστημάτων στον οργανισμό της ΕΕ. Συνεπώς, ο διαχωρισμός των λειτουργιών της διαχείρισης και της διαπίστευσης είναι μια πρακτική καλής διακυβέρνησης και αποδεικνύεται επίκαιρη και αναγκαία γι’ αυτού του είδους το έργο.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι επιλογές ή οι αποφάσεις που λαμβάνονται μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο κόστος και στα χρονοδιαγράμματα των προγραμμάτων.

Λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο των απαιτήσεων ασφάλειας στο κόστος και τις καθυστερήσεις, η Επιτροπή υπογραμμίζει τη σημασία τροποποίησης του πλαισίου διακυβέρνησης των προγραμμάτων και ανάθεσης περισσότερων ευθυνών στους διάφορους συμμετέχοντες (ιδίως προς τα συμβαλλόμενα μέρη τους και στο πλαίσιο των γενικών διατάξεων των συμβάσεων εξουσιοδότησης).

1.5.4. Συμβατότητα και ενδεχόμενη συνέργεια με άλλα δημοσιονομικά μέσα

Είναι πιθανές συνέργειες με άλλα υφιστάμενα ή μελλοντικά διαστημικά προγράμματα, για παράδειγμα για την επέκταση των τμημάτων χρηστών (οι εφαρμογές για την αγορά ανάντη) ή για την προστασία των στοιχείων του συστήματος που προέρχεται από το πρόγραμμα Galileo στο διάστημα ή κατά τις εκτοξεύσεις.

Πρέπει επίσης να επιδιώκονται συνέργειες με άλλες διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας. Οι εφαρμογές και οι τεχνολογίες GNSS που χρησιμοποιούνται στα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης μπορούν να έχουν αντίκτυπο στους διάφορους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας, όπως η πληροφόρηση, οι μεταφορές και η ενέργεια. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι τα προγράμματα έρευνας και καινοτομίας συντονίζονται στο επίπεδο της Επιτροπής, ώστε να βελτιστοποιηθεί η απόδοση των επενδύσεων.

1.6. Διάρκεια και δημοσιονομικός αντίκτυπος της δράσης

¨ Πρόταση/πρωτοβουλία περιορισμένης διάρκειας

¨         Ισχύουσα πρόταση/πρωτοβουλία από την [] μέχρι την []

¨         Δημοσιονομικός αντίκτυπος από το 2014 μέχρι το ΕΕΕΕ

þ Πρόταση/πρωτοβουλία περιορισμένης διάρκειας[38]

– Περίοδος σταδιακής εφαρμογής από το 2008 έως το 2020,

– και στη συνέχεια λειτουργία με κανονικό ρυθμό.

1.7. Προβλεπόμενος(οι) τρόπος(οι) διαχείρισης[39]

þ Άμεση κεντρική διαχείριση από την Επιτροπή

þ Έμμεση κεντρική διαχείριση με ανάθεση καθηκόντων εκτέλεσης σε:

– ¨  εκτελεστικούς οργανισμούς

– þ  οργανισμούς που δημιουργούνται από τις Κοινότητες[40]

– þ  εθνικούς δημόσιους οργανισμούς/ οργανισμούς με αποστολή δημόσιας υπηρεσίας[41]

– þ  διεθνή οργάνωση[42]

– ¨  πρόσωπα επιφορτισμένα με την εκτέλεση συγκεκριμένων δράσεων δυνάμει του τίτλου V της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προσδιορίζονται στην αντίστοιχη βασική πράξη κατά την έννοια του άρθρου 49 του δημοσιονομικού κανονισμού

¨ Επιμερισμένη διαχείριση με τα κράτη μέλη

¨ Αποκεντρωμένη διαχείριση με τρίτες χώρες

¨ Από κοινού διαχείριση με διεθνείς οργανισμούς (διευκρινίστε)

Αν αναφέρονται περισσότεροι τρόποι διαχείρισης, παρακαλείσθε να τους διευκρινίσετε στο τμήμα «Παρατηρήσεις».

Παρατηρήσεις

Το τρέχον πλαίσιο διακυβέρνησης δημιουργήθηκε για το στάδιο σχεδιασμού και εγκατάστασης του Galileo καθώς και για την αρχική λειτουργία του EGNOS, δηλαδή για την περίοδο 2008-2013. Αυτό το πλαίσιο χρειάζεται να αναθεωρηθεί, λαμβάνοντας υπόψη ότι το στάδιο εγκατάστασης του Galileo θα παραταθεί μετά το 2013 και ένα νέο στάδιο του προγράμματος θα αρχίσει το 2014 με την παροχή αρχικών υπηρεσιών. Είναι επίσης σκόπιμο να καθοριστεί η διακυβέρνηση του EGNOS εφόσον το σύστημα έχει εισέλθει στο στάδιο λειτουργίας.

Για το στάδιο λειτουργίας του Galileo, πρέπει να καθοριστεί ένα πλαίσιο σταθερής, βιώσιμης και μακροπρόθεσμης διακυβέρνησης. Θα βελτιστοποιήσει και θα εξορθολογίσει τη χρήση των υπαρχουσών δομών και θα εξασφαλίσει προοδευτική μετάβαση από το στάδιο της ανάπτυξης έως το στάδιο της λειτουργίας, μεριμνώντας για τη συνέχιση της υπηρεσίας. Η διακυβέρνηση θα προσαρμοστεί και στις διάφορες προσφερόμενες υπηρεσίες, διότι οι απαιτήσεις τους και οι χρήστες τους διαφέρουν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιφορτιστεί κυρίως με τη γενική πολιτική επίβλεψη των προγραμμάτων. Θα μπορέσει να αναθέσει τη διαχείριση των λειτουργικών δραστηριοτήτων στον οργανισμό του ευρωπαϊκού GNSS και στην Ευρωπαϊκό Οργανισμό του Διαστήματος, ανάλογα με τους τομείς της αρμοδιότητάς τους.

Θα έχει επίσης τη δυνατότητα διαβούλευσης με εμπειρογνώμονες και εθνικούς οργανισμούς διαστήματος για ειδικά τεχνικά ζητήματα.

2. ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ 2.1. Διατάξεις στον τομέα της παρακολούθησης και της υποβολής εκθέσεων

Να προσδιοριστούν η συχνότητα και οι όροι των διατάξεων αυτών.

Η Επιτροπή θα μεριμνήσει ώστε όλες οι συμφωνίες και όλες οι συμβάσεις που συνάπτονται στο πλαίσιο των προγραμμάτων GNSS να προβλέπουν την επίβλεψη και τον χρηματοοικονομικό έλεγχο. Στο πλαίσιο όλων των μηχανισμών παρακολούθησης και αξιολόγησης, θα δοθεί ειδική προσοχή στον έλεγχο του κόστους των προγραμμάτων παρέχοντας τις υπηρεσίες χωρίς καθυστερήσεις.

Κατά περίπτωση, θα απαιτηθεί η αρωγή των εξωτερικών τεχνικών εμπειρογνωμόνων για την παρακολούθηση της υλοποίησης των προγραμμάτων. Με βάση τα αποτελέσματα των επιτόπιων ελέγχων, η Επιτροπή θα μεριμνήσει, κατά περίπτωση ώστε να προσαρμοστεί ο όγκος ή οι συνθήκες χορήγησης της αρχικά εγκριθείσας χρηματοοικονομικής συνεισφοράς καθώς και το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών.

Η Επιτροπή θα προτείνει:

- ένα στρατηγικό πλαίσιο που περιλαμβάνει τις κύριες ενέργειες, έναν κατά προσέγγιση προϋπολογισμό και ένα χρονοδιάγραμμα που είναι αναγκαία για την επίτευξη των στόχων των προγραμμάτων Galileo και EGNOS, στις 30 Ιουνίου 2014 το αργότερο·

- ένα ετήσιο πρόγραμμα εργασίας που μετατρέπει το στρατηγικό πλαίσιο σε μέτρα και λεπτομερούς δείκτες που θα προταθούν στις 15 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους·

- μια ετήσια έκθεση εφαρμογής για την αξιολόγηση της ολοκλήρωσης του ετήσιου προγράμματος εργασίας που θα προτείνεται το αργότερο στις 15 Μαρτίου του επόμενου έτους του συγκεκριμένου έτους·

- μια ενδιάμεση αξιολόγηση των προγραμμάτων Galileo και EGNOS που βασίζεται στα ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί, το αργότερο στις 30 Ιουνίου 2018, αλλά αρκετά νωρίς για την προετοιμασία του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

Εκτός από αυτά τα τυποποιημένα μέτρα, η Επιτροπή, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της για την πολιτική επίβλεψη των προγραμμάτων Galileo και EGNOS, θα ενισχύσει τους μηχανισμούς για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση του φορέα που είναι αρμόδιος για τη διοικητική διαχείριση του προγράμματος ζητώντας ετήσια σχέδια διαχείρισης και έκθεση υλοποίησης, οργανώνοντας τακτικές συνεδριάσεις για την κατάσταση προόδου των προγραμμάτων και πραγματοποιώντας χρηματοοικονομικούς και τεχνολογικούς λογιστικούς ελέγχους.

Εξάλλου, στην παρακολούθηση των προγραμμάτων αναμένεται να συμμετέχουν τα κράτη μέλη προσφέροντας, για παράδειγμα, τις τεχνικές τους ικανότητες για να παρέχουν δεδομένα με σκοπό την τεχνική παρακολούθηση των προγραμμάτων και για να προτείνουν βασικούς δείκτες επιδόσεων με βάση τους οποίους θα αξιολογηθούν τα προγράμματα.

Τέλος, στο πλαίσιο της καθημερινής διαχείρισης, η Επιτροπή θα εφαρμόσει έναν μηχανισμό διαχείρισης των κινδύνων και θα χρησιμοποιήσει κατάλληλα εργαλεία διαχείρισης, ώστε να ελέγξει το κόστος που συνδέεται με τα προγράμματα βάσει μιας καλύτερης εκτίμησης του κόστους, κάνοντας τον απολογισμό των προηγούμενων εμπειριών και της πραγματικής εφαρμογής του συστήματος.

2.2. Σύστημα διαχείρισης και ελέγχου 2.2.1. Κίνδυνος(οι) που έχει(ουν) επισημανθεί

Η Επιτροπή έθεσε στο επίκεντρο των εργασιών της το ζήτημα της διαχείρισης των κινδύνων, των οποίων η σημασία υπογραμμίστηκε κατά τη μεταρρύθμιση της διακυβέρνησης που πραγματοποιήθηκε το 2007. Όλοι οι κίνδυνοι των προγραμμάτων έχουν καταγραφεί κεντρικά σε ένα μητρώο στο οποίο περιέχονται οι κίνδυνοι που αφορούν τη βιομηχανική κλίμακα παραγωγής, τον ΕΟΔ, τον οργανισμό της ΕΕ, τους εξωτερικούς παράγοντες όπως είναι η πολιτική επίδραση των οργάνων και των απαιτήσεων ασφάλειας και τους εσωτερικούς παράγοντες, όπως η οργάνωση των προγραμμάτων. Σε κάθε κίνδυνο αντιστοιχεί μια πιθανότητα να συμβεί και ο βαθμός του αντικτύπου. Το μητρώο των κινδύνων περιλαμβάνει επίσης κατάλογο ενεργειών που θα μπορούσαν να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης των κινδύνων. Οι κίνδυνοι κατατάσσονται στις εξής κατηγορίες:

- Τεχνολογικοί κίνδυνοι: η δορυφορική πλοήγηση απαιτεί τεχνολογίες αιχμής των οποίων η επικύρωση εκκρεμεί και των οποίων οι προδιαγραφές εξελίσσονται διαρκώς.

- Βιομηχανικοί κίνδυνοι: η δημιουργία υποδομών συνεπάγεται πολυάριθμους βιομηχανικούς συντελεστές σε διάφορες χώρες, των οποίων πρέπει να συντονίζονται οι εργασίες κατά τρόπο αποτελεσματικό, ώστε να διαμορφώνονται αξιόπιστα και πλήρως ολοκληρωμένα συστήματα, ιδίως όσόν αφορά την ασφάλεια.

- Κίνδυνος αγοράς: πρέπει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί αρνητικός αντίκτυπος από τεχνικές επιδόσεις λιγότερο ικανοποιητικές από αυτές που είχαν εξαγγελθεί στους χρήστες ανά τον κόσμο με αποτέλεσμα η υποδομή να μείνει αχρησιμοποίητη. Εξάλλου, πρέπει να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα αξιόπιστων δεκτών ήδη για την περίοδο 2014-2015 για τις διάφορες αρχικές υπηρεσίες του Galileo, ιδίως εκείνες που εμπίπτουν στην υπηρεσία υπό δημόσιο έλεγχο.

- Κίνδυνος χρονοδιαγράμματος: κάθε καθυστέρηση στην υλοποίηση θα θέτει σε κίνδυνο την ευκαιρία και θα μπορούσε να επιφέρει υπέρβαση του κόστους.

- Κίνδυνος διακυβέρνησης: η διαχείριση των προγραμμάτων απαιτεί διαφορετικές οντότητες που πρέπει να συνεργάζονται και έχει σημασία να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη σταθερότητα και οργάνωση. Επιπλέον, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι διαφορετικές γνώμες των διαφόρων συντελεστών, και ιδίως των κρατών μελών, για πάρα πολλά σημαντικά θέματα. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο από κοινού ανάληψης ορισμένων κινδύνων, ιδίως χρηματοοικονομικών κινδύνων που αφορούν την ασφάλεια, από τους συντελεστές που είναι σε καλύτερη θέση για να αναλάβουν αυτούς τους κινδύνους.

- Κίνδυνος σχετικός με την ευθύνη: όπως κάθε υποδομή, τα δύο ευρωπαϊκά συστήματα ενδέχεται να προκαλέσουν άμεσα ή έμμεσα ζημιές στους χρήστες τους ή σε τρίτους. Από την εξέταση στην οποία έχει προβεί η Επιτροπή προκύπτει ότι η σημερινή κατάσταση του εφαρμοστέου δικαίου δεν παρέχει το κατάλληλο νομικό πλαίσιο που θα εξασφαλίζει την ορθή ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων των θυμάτων και των εχόντων την κυριότητα και ευθύνη λειτουργίας των ευρωπαϊκών συστημάτων δορυφορικής ραδιοπλοήγησης. Πρέπει, συνεπώς, να αναληφθούν, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε παγκόσμια κλίμακα, οι πρωτοβουλίες που είναι κατάλληλες για την επανόρθωση αυτής της κατάστασης πριν από το 2014. Η Επιτροπή εξακολουθεί να πραγματοποιεί τις μελέτες που απαιτούνται σε συνεννόηση με τα άλλα διεθνή όργανα.

2.2.2. Προβλεπόμενος(οι) τρόπος(οι) ελέγχου

Η διαχείριση της πλειονότητας των πιστώσεων είναι έμμεση μέσω των συμβάσεων εξουσιοδότησης. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει γνωστό ότι ο προϋπολογισμός GNSS εφαρμόζεται μέσω πρόσκλησης υποβολής προτάσεων. Η μεθοδολογία εσωτερικού ελέγχου βασίζεται στον εκ των προτέρων έλεγχο των διαδικασιών της αγοράς (αξιολόγηση και επιλογή του συμβαλλόμενου μέρους) καθώς και στην παρακολούθηση των συναλλαγών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των συμβάσεων εξουσιοδότησης και του σχεδίου διαχείρισης των σχεδίων που έχουν καθορίσει τους ρόλους όλων των συμμετεχόντων και εφάρμοσαν συγκεκριμένες διαδικασίες για τις ροές εργασίας και τις δραστηριότητες ελέγχου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

-Συμμετοχή σε τακτικές συνεδριάσεις (διαχείρισης και τεχνικές συνεδριάσεις)

- Θεσπίστηκε η υποχρέωση σύνταξης τριμηνιαίων εκθέσεων για την κατάσταση προόδου του προγράμματος.

- Η υποχρέωση σύνταξης τριμηνιαίων εκθέσεων για τη χρήση κοινοτικών κονδυλίων με σαφείς ενδείξεις των χρήσεων με υπογεγραμμένες συμβάσεις με τον κλάδο καθώς και επικαιροποίηση των καταλόγων των αγαθών που έχουν αποτιμηθεί.

Εξάλλου, όσον αφορά τις συμβάσεις, η μεθοδολογία ελέγχου δεν θα τροποποιηθεί: βασίζεται κυρίως στην υλοποίηση των τεχνικών σταδίων που συνδέονται νομικά με τις πληρωμές μέσω σύμβασης.

Τα διοικητικά καθήκοντα της Επιτροπής συνίστανται στην παρακολούθηση των πληρωμών που έχουν πραγματοποιηθεί από τον εξουσιοδοτημένο υπάλληλο, μέσω των προαναφερόμενων εκθέσεων. Μια ομάδα που αποτελείται τουλάχιστον από πέντε έως δέκα ΙΠΑ είναι αναγκαία για τον έλεγχο της διοικητικής και τεχνικής υλοποίησης των συμβάσεων εξουσιοδότησης. Η Επιτροπή θα επαληθεύσει ότι δεν υπάρχει διπλή χρηματοδότηση ορισμένων στοιχείων μέσω του προγράμματος πλαισίου για την έρευνα και την καινοτομία Horizon 2020.

Εξάλλου, όπως περιγράφεται στην παράγραφο 1.5.3, η Επιτροπή κατάρτισε μητρώο κινδύνων για την επίβλεψη των στοιχείων που μπορούν να επηρεάσουν τα προγράμματα.

Τέλος, όπως αναφέρθηκε στο [άρθρο 29 του κανονισμού], οι φορείς που έχουν επιφορτιστεί με τη διαχείριση των προγραμμάτων θα διαθέτουν την αναγκαία τεχνική βοήθεια.

Λόγω της πολύ τεχνικής και ειδικής φύσης των προγραμμάτων GNSS, δεν αναμένονται μεγάλες αλλαγές στους ελέγχους.

Περιμένουμε το ποσοστό μη συμμόρφωσης να είναι αντίστοιχο με το σημερινό ποσοστό. Πράγματι, κάθε χρόνο αρχίζουν εκ των υστέρων λογιστικοί έλεγχοι για την επαλήθευση των συναλλαγών του προηγούμενου έτους. Το ποσοστό λάθους είναι κατώτερο του 1% για το 2009 (συνιστώμενη χρηματοοικονομική προσαρμογή σε % του συνολικού ποσού που έχει πληρωθεί). Αυτό το ποσοστό αναμένεται μάλιστα να μειωθεί ενόψει των συστάσεων που έχουν δοθεί στον ΕΟΔ από τους ελεγκτές. Λόγω της φύσης των συμβάσεων, αυτό το ποσοστό μπορεί να παρεκταθεί στο σύνολο του προϋπολογισμού GNSS.

2.3. Μέτρα πρόληψης περιπτώσεων απάτης και παρατυπίας

Να προσδιοριστούν τα ισχύοντα ή τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας.

Οι συμφωνίες που απορρέουν από τον παρόντα κανονισμό, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών που συνάπτονται με τις συμμετέχουσες τρίτες χώρες και τις διεθνείς οργανώσεις, προβλέπουν την παρακολούθηση και τον οικονομικό έλεγχο από την Επιτροπή ή από κάθε εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό της, καθώς και λογιστικούς ελέγχους από το Ελεγκτικό Συνέδριο ή την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), εάν απαιτείται, επιτόπου.

3. ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ 3.1. Τομέας(είς) του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμή(ές) δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται

· Υφιστάμενες γραμμές προϋπολογισμού για δαπάνες

Σύμφωνα με τη σειρά των τομέων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και των γραμμών του προϋπολογισμού.

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || Γραμμή προϋπολογισμού || Είδος δαπάνης || Συμμετοχή

|| ΔΠ/ΜΔΠ ([43]) || χωρών της ΕΖΕΣ[44] || υποψηφίων χωρών[45] || τρίτων χωρών[46] || κατά την έννοια του άρθρου 18 παράγραφος 1 στοιχείο αα) του δημοσιονομικού κανονισμού

[1] || 02010405 Ευρωπαϊκά προγράμματα δορυφορικής πλοήγησης (EGNOS και Galileo) — Δαπάνες για τη διοικητική διαχείριση || ΜΔΠ || ΝΑΙ || ΟΧΙ || ΝΑΙ || ΟΧΙ

[1] || 020501 Ευρωπαϊκά προγράμματα δορυφορικής πλοήγησης (EGNOS και Galileo) || ΔΠ || ΝΑΙ || ΟΧΙ || ΝΑΙ || ΟΧΙ

· Νέες γραμμές του προϋπολογισμού, των οποίων έχει ζητηθεί η δημιουργία

Σύμφωνα με τη σειρά των τομέων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και των γραμμών του προϋπολογισμού.

Τομέας πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || Γραμμή προϋπολογισμού || Είδος δαπάνης || Συμμετοχή

Αριθμός [Τομέας….] || ΔΠ/ΜΔΠ || χωρών της ΕΖΕΣ || υποψηφίων χωρών || τρίτων χωρών || κατά την έννοια του άρθρου 18 παράγραφος 1 στοιχείο αα) του δημοσιονομικού κανονισμού

[1] || 020503 Ευρωπαϊκά προγράμματα δορυφορικής πλοήγησης (EGNOS και Galileo) || ΔΠ || ΝΑΙ || ΟΧΙ || ΝΑΙ || ΟΧΙ

3.2. Εκτιμώμενος αντίκτυπος στις δαπάνες 3.2.1. Συνοπτική παρουσίαση του εκτιμώμενου αντικτύπου στις δαπάνες

σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου: || 1 || Έξυπνη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς

ΓΔ: Επιχειρήσεις || || || Έτος 2014 || Έτος 2015 || Έτος 2016 || Έτος 2017 || Έτος 2018 || Έτος 2019 || Έτος 2020 || Έτος 2021 || Έτος 2022 || Έτος 2023 - 2030 || ΣΥΝΟΛΟ

Ÿ Επιχειρησιακές πιστώσεις || || || || || || || || || || ||

020501 || Αναλήψεις υποχρεώσεων || (1) || 1 163,5 || 1 187,5 || 990,25 || 1 010 || 799,75 || 1 049,5 || 1 668 || 0 || 0 || 0 || 7 868,5

Πληρωμές || (2) || 1 011,5 || 1 181,5 || 955,25 || 1 011 || 672,75 || 1 010,5 || 898 || 500 || 480 || 148 || 7 868,5

Πιστώσεις διοικητικής φύσεως χρηματοδοτούμενες  από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων[47] || || || || || || || || ||

02010405 || || (3) || 3,5 || 3,5 || 3,75 || 4 || 4,25 || 4,5 || 5 || 0 || 0 || 0 || 28,5

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ Πιστώσεις Για τη ΓΔ Επιχειρήσεις || Αναλήψεις υποχρεώσεων || =1+1a +3 || 1 167 || 1 191 || 994 || 1 014 || 804 || 1 054 || 1 673 || 0 || 0 || 0 || 7 897

Πληρωμές || =2+2a +3 || 1 015 || 1 185 || 959 || 1 015 || 677 || 1 015 || 903 || 500 || 480 || 148 || 7 897

Ÿ ΣΥΝΟΛΟ επιχειρησιακών πιστώσεων || Αναλήψεις υποχρεώσεων || (4) || x || || || || || || ||

Πληρωμές || (5) || x || || || || || || ||

Ÿ ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενων από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων || (6) || x || || || || || || ||

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων του ΤΟΜΕΑ <….> του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || Αναλήψεις υποχρεώσεων || =4+ 6 || x || || || || || || ||

Πληρωμές || =5+ 6 || x || || || || || || ||

Αν η πρόταση/πρωτοβουλία επηρεάζει περισσότερους του ενός τομείς:

Ÿ ΣΥΝΟΛΟ επιχειρησιακών πιστώσεων || Αναλήψεις υποχρεώσεων || (4) || || || || || || || ||

Πληρωμές || (5) || || || || || || || ||

Ÿ ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενων από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων || (6) || || || || || || || ||

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων του ΤΟΜΕΑ 1 έως 4 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (Ποσό αναφοράς) || Αναλήψεις υποχρεώσεων || =4+ 6 || || || || || || || ||

Πληρωμές || =5+ 6 || || || || || || || ||

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου: || 5 || «Διοικητικές δαπάνες»

σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

|| || || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || ΣΥΝΟΛΟ

ΓΔ: ENTR ||

Ÿ Ανθρώπινοι πόροι || 9,773 || 9,773 || 9,773 || 9,773 || 9,392 || 8,884 || 8,884 || 66,252

Ÿ Άλλες διοικητικές δαπάνες || 0,850 || 0,850 || 0,850 || 0,850 || 0,850 || 0,850 || 0,850 || 5,950

ΣΥΝΟΛΟ ΓΔ ENTR || Πιστώσεις || 10,623 || 10,623 || 10,623 || 10,623 || 10,242 || 9,734 || 9,734 || 72,202[48]

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων υπό τον ΤΟΜΕΑ 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || (Σύνολο αναλήψεων υποχρεώσεων = Σύνολο πληρωμών) || 10,623 || 10,623 || 10,623 || 10,623 || 10,242 || 9,734 || 9,734 || 72,202

σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

|| || || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || 2021 || 2022 || 2023-2030 || ΣΥΝΟΛΟ

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων των ΤΟΜΕΩΝ 1 έως 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || Αναλήψεις υποχρεώσεων || 1 177,623 || 1 201,623 || 1 004,623 || 1 024,623 || 814,242 || 1 063,734 || 1 682,734 || 0,000 || 0,000 || 0,000 || 7 969,202

Πληρωμές || 1 025,623 || 1 195,623 || 969,623 || 1 025,623 || 687,242 || 1 024,734 || 912,734 || 500,000 || 480,000 || 148,000 || 7 969,202

3.2.2. Εκτιμώμενος αντίκτυπος στις επιχειρησιακές πιστώσεις

¨         Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων

þ         Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

Πιστώσεις αναλήψεως υποχρεώσεων σε εκατ. ευρώ (με τρία δεκαδικά ψηφία )

Να προσδιοριστούν οι στόχοι και τα αποτελέσματα ò || || || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || TOTAL ||

|| || ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ||

|| Είδος αποτελέσματος[49] || Είδος αποτελέσματος || Αριθμός αποτελεσμάτων || Κόστος || Αριθμός αποτελεσμάτων || Κόστος || Αριθμός αποτελεσμάτων || Κόστος || Αριθμός αποτελεσμάτων || Κόστος || Αριθμός αποτελεσμάτων || Κόστος || Αριθμός αποτελεσμάτων || Κόστος || Αριθμός αποτελεσμάτων || Κόστος || Συνολικός αριθμός αποτελεσμάτων || Σύνολο κόστους

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 1[50] Ανάπτυξη και παροχή παγκόσμιων υποδομών και υπηρεσιών δορυφορικής ραδιοπλοήγησης (Galileo) || || || || || || || || || || || || || || || || ||

Galileo || 5 υπηρεσίες || Άνευ αντικειμένου || 3 || 930,5 || 3 || 942,5 || 3 || 744,25 || 3 || 763 || 3 || 552,75 || 3/5 || 802,5 || 5 || 1 421 || 5 || 6 156,5 ||

Υποσύνολο για ειδικό στόχο αριθ. 1 || || 930,5 || || 942,5 || || 744,25 || || 763 || || 552,75 || || 802,5 || || 1 421 || || 6 156,5 ||

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 2[51] Παροχή δορυφορικών υπηρεσιών που επιτρέπουν να βελτιωθούν οι επιδόσεις του GPS στην Ευρώπη (EGNOS) || || || || || || || || || || || || || || || || ||

EGNOS: || 3 υπηρεσίες 5 υπηρεσίες || Άνευ αντικειμένου || 3 || 233 || 3 || 245 || 3 || 246 || 3 || 247 || 3 || 247 || 3 || 247 || 3 || 247 || 3 || 1 712 ||

Υποσύνολο για ειδικό στόχο αριθ 2 || || 233 || || 245 || || 246 || || 247 || || 247 || || 247 || || 247 || || 1 712 ||

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ || Άνευ αντικειμένου. || 1 163,5 || Άνευ αντικειμένου || 1 187,5 || Άνευ αντικειμένου || 990,25 || Άνευ αντικειμένου || 1 010 || Άνευ αντικειμένου || 799,75 || Άνευ αντικειμένου || 1 049,5 || Άνευ αντικειμένου || 1 668 || Άνευ αντικειμένου || 7 868,5 ||

3.2.3. Εκτιμώμενος αντίκτυπος στις πιστώσεις διοικητικού χαρακτήρα 3.2.3.1. Σύνθεση

¨         Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση διοικητικού χαρακτήρα πιστώσεων

þ         Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση διοικητικού χαρακτήρα πιστώσεων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

|| 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || ΣΥΝΟΛΟ

ΤΟΜΕΑΣ 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || || || || || || || ||

Ανθρώπινοι πόροι || 9,773 || 9,773 || 9,773 || 9,773 || 9,392 || 8,884 || 8,884 || 66,252

Άλλες διοικητικές δαπάνες || 0,850 || 0,850 || 0,850 || 0,850 || 0,850 || 0,850 || 0,850 || 5,950

Υποσύνολο ΤΟΜΕΑ 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || 10,623 || 10,623 || 10,623 || 10,623 || 10,242 || 9,734 || 9,734 || 72,202

Εκτός του ΤΟΜΕΑ 5[52] του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || || || || || || || ||

Ανθρώπινοι πόροι || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

Άλλες διοικητικές δαπάνες || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

Υποσύνολο ΤΟΜΕΑ 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

ΣΥΝΟΛΟ || 10,623 || 10,623 || 10,623 || 10,623 || 10,242 || 9,734 || 9,734 || 72,202

3.2.3.2.  Εκτιμώμενες ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους

¨         Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων

þ         Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

Εκτίμηση η οποία πρέπει να διατυπωθεί σε ακέραιο αριθμό (ή το πολύ με ένα δεκαδικό ψηφίο)

|| 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020

Ÿ Θέσεις απασχόλησης του πίνακα προσωπικού (θέσεις μόνιμων και έκτακτων υπαλλήλων)

02 01 01 01 (στην έδρα ή στα γραφεία αντιπροσωπείας της Επιτροπής) || 63 || 63 || 63 || 63 || 60 || 56 || 56

02 01 01 02 (σε αντιπροσωπεία) || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

02 01 05 01 (Έμμεση έρευνα) || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

10 01 05 01 (άμεση έρευνα) || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

Ÿ Εξωτερικό προσωπικό (σε μονάδα ισοδυνάμου πλήρους απασχόλησης: ΙΠΑ)[53]

02 01 02 01 (ΣΥ, ΠΠ, ΑΕΕ από το «συνολικό κονδύλιο») || 26 || 26 || 26 || 26 || 26 || 26 || 26

02 01 02 02 (ΣΥ, ΠΠ, ΝΕΑ, TΥ και ΑΕΕ στις αντιπροσωπείες) || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

02 01 04 εε [54] || - στην έδρα[55] || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

- σε αντιπροσωπεία || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

02 01 05 02 (ΣΥ, ΠΠ, ΑΕΕ - Έμμεση έρευνα) || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

10 01 05 02 (ΣΥ, ΠΠ, ΑΕΕ – άμεση έρευνα) || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

Άλλες γραμμές του προϋπολογισμού (να προσδιοριστούν) || Άνευ αντικειμένου || Άνευ αντικειμένου || Άνευ αντικειμένου || Άνευ αντικειμένου || Άνευ αντικειμένου || Άνευ αντικειμένου || Άνευ αντικειμένου

ΣΥΝΟΛΟ || 89 || 89 || 89 || 89 || 86 || 82 || 82

XX είναι ο τομέας πολιτικής ή ο σχετικός τίτλος του προϋπολογισμού

Οι ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους θα καλυφθούν από το προσωπικό της ΓΔ που έχει ήδη διατεθεί στη διαχείριση της δράσης και/ή που έχει ανακατανεμηθεί στο πλαίσιο της ίδιας ΓΔ και θα συμπληρωθούν, ενδεχομένως, από όλα τα συμπληρωματικά κονδύλια που μπορεί να διατεθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση της δράσης ΓΔ ENTR στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας χορήγησης και με βάση τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Περιγραφή των προς εκτέλεση καθηκόντων:

Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι || - επίβλεψη της εφαρμογής των προγραμμάτων του ευρωπαϊκού GNSS που αποσκοπεί στην αποτελεσματική και συνεκτική εγκατάσταση και λειτουργία του EGNOS και του Galileo· - παροχή νομικής και ρυθμιστικής ανάλυσης υποστηρίζοντας τη διαδικασία λήψης πολιτικής απόφασης· - εξασφάλιση της συμμόρφωσης των προτεινόμενων λύσεων σε σχέση με τους κανόνες που εφαρμόζονται• - εγγύηση χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης• - διενέργεια των απαιτούμενων δραστηριοτήτων για να εξασφαλιστεί αποτελεσματικός έλεγχος του κόστους• - διαχείριση των δραστηριοτήτων που συνδέονται με τη διεθνή συνεργασία

Εξωτερικό προσωπικό || Υποστήριξη των καθηκόντων που περιγράφονται παραπάνω

3.2.4. Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

þ         Η πρόταση είναι συμβατή με τον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2014-2020, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής COM(2011)500 της 29ης Ιουνίου 2011.

¨         Η πρόταση/πρωτοβουλία απαιτεί αναπρογραμματισμό του σχετικού τομέα του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

Να εξηγηθεί ο απαιτούμενος αναπρογραμματισμός με τον προσδιορισμό των σχετικών γραμμών του προϋπολογισμού και των αντίστοιχων ποσών.

– ¨  Η πρόταση/πρωτοβουλία απαιτεί τη χρησιμοποίηση του µέσου ευελιξίας ή την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου[56].

Να εξηγηθεί η ανάγκη με τον προσδιορισμό των σχετικών τομέων και γραμμών του προϋπολογισμού, καθώς και των αντίστοιχων ποσών.

3.2.5. Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση

– ¨ Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν προβλέπει συγχρηματοδότηση από τρίτα μέρη.

– þ Η πρόταση/πρωτοβουλία προβλέπει τη χρηματοδότηση που εκτιμάται παρακάτω:

Ορισμένες διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με την Ελβετία και τη Νορβηγία, αλλά δεν έγινε καμία επίσhμη συμφωνία και δεν αναμένεται να γίνει στο εγγύς μέλλον. Συνεπώς, καμία συνεισφορά τρίτου μέρους δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη σε αυτό το στάδιο. Είναι σκόπιμο να σημειωθεί ότι αυτές οι χώρες δεν συγχρηματοδοτούν άμεσα τα προγράμματα GNSS ως τέτοια (συνεπώς δεν θα υπάρξει πρόσθετη πίστωση μέσω εσόδων που διατίθενται από τον προϋπολογισμό της Ένωσης), αλλά θα προσφέρουν εξωτερική συνεισφορά.

Πιστώσεις σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

|| 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || Σύνολο

Να προσδιοριστεί ο φορέας συγχρηματοδότησης || || || || || || || ||

ΣΥΝΟΛΟ συγχρηματοδοτημένων πιστώσεων || || || || || || || ||

3.3. Εκτιμώμενη δημοσιονομική επίπτωση στα έσοδα

– ¨  Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν έχει κανένα δημοσιονομικό αντίκτυπο στα έσοδα.

Δεν θα καταβληθεί κανένα έσοδο πριν από την ολοκλήρωση του σχηματισμού στο μέτρο όπου οι επιδόσεις των αρχικών προσφερόμενων υπηρεσιών δεν θα είναι σύμφωνες με τις προσδοκίες των δυνητικών χρηστών πριν από την πλήρη εγκατάσταση των υποδομών.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο τρόπος διαχείρισης των εξόδων θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ανάλυσης ώστε να καθοριστεί ο φορέας (ιδιωτικός ή δημόσιος) που θα συλλέξει τα έσοδα, τα ακριβή είδη των εσόδων καθώς και το ποσό αυτών των δυνητικών εσόδων.

– þ  Η πρόταση/πρωτοβουλία έχει τον δημοσιονομικό αντίκτυπο που περιγράφεται κατωτέρω:

– ¨         στους ιδίους πόρους

– þ         στα διάφορα έσοδα

σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

Γραμμή εσόδων του προϋπολογισμού: || Διαθέσιμες πιστώσεις για το τρέχον οικονομικό έτος || Αντίκτυπος της πρότασης /πρωτοβουλίας[57]

2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020

|| || προς υπόμνηση || προς υπόμνηση || προς υπόμνηση || προς υπόμνηση || προς υπόμνηση || προς υπόμνηση || προς υπόμνηση

Για τα διάφορα έσοδα «για ειδικό προορισμό», να προσδιοριστεί(ούν) η(οι) γραμμή(ές) δαπανών του προϋπολογισμού που έχει(ουν) επηρεαστεί.

Να προσδιοριστεί η μέθοδος υπολογισμού του αντικτύπου στα έσοδα.

[1]               ΕΕ L 196 της 24.7.2008, σ. 1.

[2]               COM(2011)5 τελικό

[3]               COM(2011) 500 τελικό. Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών: «Προϋπολογισμός για τη στρατηγική Ευρώπη 2020».

[4]               COM(2011) 398 τελικό. Πρόταση κανονισμός του Συμβουλίου για τον καθορισμό του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για την περίοδο 2014-2020.

[5]               COM(2010) 308

[6]               ΕΕ L 246 της 20.7.2004, σ. 30.

[7]               ΕΕ C , , σ. .

[8]               ΕΕ C , , σ. .

[9]               COM(2010) 614 τελικό/2

[10]             COM(2011) 152

[11]             ΕΕ L 248 της 16.9.2002, σ. 1.

[12]             COM(2011) 398 τελικό.

[13]             COM(2011) 500 τελικό.

[14]             ΕΕ L 276 της 20.10.2010, σ. 1.

[15]             ΕΕ L 246 της 20.7.2004, σ. 30.

[16]             ΕΕ L 201 της 3.8.2010, σ. 30.

[17]             ΕΕ L 55 της 28.2.2011, σ. 13.

[18]             ΕΕ L 196 της 24.7.2008, σ. 1.

[19]             ΕΕ L 138 της 28.5.2002, σ. 1.

[20]             ΕΕ L 287 της 4.11.2011, σ. 1.

[21]             ΕΕ L 317 της 3.12.2001, σ. 1.

[22]             ΕΕ L 141 της 27.5.2011, σ. 17.

[23]             ΕΕ C 304 της 15.10.2011, σ. 7.

[24]             ΕΕ L 345 της 23.12.2008, σ. 75. .

[25]             ΕΕ L 8 της 12.1.2001, σ. 1.

[26]             ΕΕ L 281 της 23.11.1995, σ. 31.

[27]             ΕΕ L 292 της 15.11.1996, σ. 2.

[28]             ΕΕ L 196 της 24.7.2008, σ. 1.

[29]             ABM: Διαχείριση βάσει δραστηριοτήτων (Activity-Based Management) -ΠΒΔ προϋπολογισμός βάσει δραστηριοτήτων (Activity-Based Budgeting).

[30]             Όπως αναφέρεται στο άρθρο 49 παράγραφος 6 στοιχεία α) ή β) του δημοσιονομικού κανονισμού.

[31]             Η ευρωπαϊκή ζώνη του συστήματος EGNOS είναι η ζώνη που αποτελείται από τα 44 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Πολιτικής Αεροπορίας.

[32]             Έγγραφο που δίνει τον ορισμό της ανοιχτής υπηρεσίας του EGNOS: http://ec.europa.eu/enterprise/policies/satnav/egnos/files/brochures-leaflets/egnos-os-sdd_en.pdf

[33]             Μελέτη για τον αντίκτυπο της απώλειας των σημάτων GPS στις εμπορικές και εσωτερικές υπηρεσίες της Μεγάλης Βρετανίας (2001): http://www.ofcom.org.uk/static/archive/ra/topics/research/topics/other/gpsreport/gps-report.pdf

[34]             Ψήφισμα του Συμβουλίου για την ευρωπαϊκή συνεισφορά στην θέσπιση ενός παγκόσμιου συστήματος δορυφορικής πλοήγησης (GNSS) της 19ης Δεκεμβρίου 1994.

[35]             Διεθνής συμφωνία του Ιουνίου του 2004 για την προώθηση, την παροχή και τη χρήση συστημάτων δορυφορικής πλοήγησης Galileo και GPS και για τις συναφείς εφαρμογές.

[36]             COM(2011) 5 τελικό.

[37]             COM(2011) 500 τελικό.

[38]             Το πρόγραμμα Galileo βασίζεται σε τέσσερα στάδια: τον ορισμό, την ανάπτυξη, την εγκατάσταση και τη λειτουργία. Το στάδιο της εγκατάστασης θα ολοκληρωθεί το 2019. Το στάδιο της πλήρους λειτουργίας θα βρίσκεται σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί μετά το 2020, η λειτουργία του συστήματος και η αναβάθμιση του σχηματισμού θα συνεχιστούν για χρόνια με σκοπό να αποφευχθεί κάθε είδους διακοπή των υπηρεσιών.

[39]             Οι εξηγήσεις για τον τρόπο διαχείρισης καθώς και οι παραπομπές στο δημοσιονομικό κανονισμό διατίθενται στον ιστοχώρο BudgWeb: http://www.cc.cec/budg/man/budgmanag/budgmanag_fr.html

[40]             Όπως αναφέρεται στο άρθρο 185 του δημοσιονομικού κανονισμού. Ο οργανισμός του ευρωπαϊκού GNSS θα συμμετέχει στη διακυβέρνηση των προγραμμάτων GNSS.

[41]             Οι εθνικοί διαστημικοί οργανισμοί της Ευρώπης.

[42]             Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ).

[43]             ΔΠ= Διαχωριζόμενες πιστώσεις / ΜΔΠ= Μη διαχωριζόμενες πιστώσεις

[44]             ΕΖΕΣ: Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών. Θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τη Νορβηγία για να συμμετάσχει στον προϋπολογισμό 2014-2020.

[45]             Υποψήφιες χώρες και, εφόσον ισχύει, δυνάμει υποψήφιες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

[46]             Βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την Ελβετία για να συμμετάσχει στον προϋπολογισμό 2014-2020.

[47]             Τεχνική ή/και διοικητική βοήθεια και δαπάνες στήριξης της εφαρμογής προγραμμάτων και/ή δράσεων της ΕΕ (πρώην γραμμές «BA»).

[48]             Η μείωση των ανθρώπινων πόρων που συνδέονται άμμεσα με τη νέα διακυβέρνηση και με την ανάθεση καθηκόντων που συνδέονται με τη λειτουργία των συστημάτων στον οργανισμό του ευρωπαϊκού GNSS θα παρουσιαστεί λεπτομερώς κατά την αναθεώρηση του κανονισμού 912 του οργανισμού. Προβλέπεται ότι η τεχνική εμπειρογνωμοσύνη, που έχει αναλάβει σήμερα η Επιτροπή, να μεταβιβαστεί στον οργανισμό ως ανάγκη που θα επιτρέψει την εκτέλεση των καθηκόντων που του έχουν ανατεθεί.

[49]             Τα αποτελέσματα αφορούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα παρασχεθούν (παράδειγμα: αριθμός ανταλλαγών σπουδαστών που χρηματοδοτήθηκαν, αριθμός χλμ οδών που κατασκευάστηκαν, κ.λπ.).

[50]             Όπως περιγράφεται στο Τμήμα 1.4.2. «Ειδικός(οι) στόχος (οι)…».

[51]             Όπως περιγράφεται στο Τμήμα 1.4.2. «Ειδικός(οι) στόχος (οι)…»

[52]             Τεχνική και/ή διοικητική βοήθεια και δαπάνες στήριξης της εφαρμογής προγραμμάτων και/ή δράσεων της ΕΕ (πρώην γραμμές «BA»), έμμεση έρευνα, άμεση έρευνα.

[53]             CA = Συμβασιούχος υπάλληλος, INT= προσωρινό προσωπικό ("Intérimaire"); JED= "Jeune Expert en Délégation" (Νεαρός εμπειρογνώμονας σε αντιπροσωπεία); LA= Τοπικός υπάλληλος, SNE= Αποσπασμένος εθνικός εμπειρογνώμονας.

[54]             Επιμέρους ανώτατο όριο εξωτερικού προσωπικού βάσει επιχειρησιακών πιστώσεων (πρώην γραμμές «BA»).

[55]             Κυρίως για τα Διαρθρωτικά Ταμεία, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας (ΕΤΑ).

[56]             Βλ. σημεία 19 και 24 της διοργανικής συμφωνίας.

[57]             Όσον αφορά τους παραδοσιακούς ιδίους πόρους (δασμούς, εισφορές ζάχαρης) τα αναγραφόμενα ποσά πρέπει να είναι καθαρά ποσά, δηλ. τα ακαθάριστα ποσά μετά την αφαίρεση του 25% για έξοδα είσπραξης.