15.2.2011   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 48/1


Ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Η κατάσταση των Ρομά στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

2011/C 48/01

Κατά τη σύνοδο ολομέλειας της 15ης – 16ης Σεπτεμβρίου 2010 (συνεδρίαση της 16ης Σεπτεμβρίου 2010), η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε το ακόλουθο ψήφισμα με 151 ψήφους υπέρ, 22 κατά και 28 αποχές.

1.

Η ΕΟΚΕ καταδικάζει απερίφραστα οιαδήποτε ενέργεια διακριτικής μεταχείρισης έναντι των Ρομά ή άλλων εθνικών μειονοτήτων.

2.

Η ΕΟΚΕ ανέκαθεν μεριμνά για την προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ανέκαθεν κινητοποιείται ενάντια σε οιαδήποτε μορφή διακρίσεων έναντι εθνικών μειονοτήτων, ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Η έναρξη της ισχύος της Συνθήκης της Λισσαβώνας ενίσχυσε το κανονιστικό και το πολιτικό πλαίσιο της στάσης αυτής, καθώς και τα μέσα εκδήλωσής της.

3.

Εξάλλου, η ΕΟΚΕ έχει πάντοτε υποστηρίξει σθεναρά το δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία και διαμονή όλων των πολιτών της Ένωσης και των οικογενειών τους, σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο.

4.

Η ΕΟΚΕ ανέκαθεν απευθύνει δυναμικές εκκλήσεις για ενεργούς πολιτικές κοινωνικής ένταξης υπέρ των μειονοτήτων και των μεταναστών, ιδίως δε των Ρομά.

5.

Εξάλλου, η ΕΟΚΕ επιθυμεί να εκδηλώσει την προσήλωσή της στην αρχή του κράτους δικαίου σύμφωνα με την οποία η ευθύνη οιασδήποτε ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων ενδεχόμενων εγκληματικών πράξεων, πρέπει πάντοτε να είναι ατομική.

6.

Η ΕΟΚΕ, μολονότι αντιλαμβάνεται ότι τα προβλήματα που συνδέονται με την ένταξη των Ρομά αφορούν πρωτίστως στα κράτη μέλη, υπογραμμίζει τις ευθύνες της ΕΕ βάσει της νέας Συνθήκης, καθώς και την ανάγκη να δοθεί μια απάντηση σε επίπεδο ΕΕ στα συγκεκριμένα προβλήματα· τούτο δε τόσο προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των πληθυσμών Ρομά, όσο και για να εξασφαλιστεί ίση μεταχείριση σε ολόκληρη την επικράτεια της Ένωσης.

7.

Η ΕΟΚΕ τάσσεται ενεργά υπέρ της οικονομικής και κοινωνικής ένταξης των Ρομά –όπως και των υπολοίπων μειονοτήτων και ομάδων μεταναστών– και προτείνει στα λοιπά θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χαράξουν μια σφαιρική στρατηγική, πειστική έναντι των κρατών μελών, με στόχο την επίτευξη πραγματικής ένταξης, στηριζόμενης στα κοινά δικαιώματα και υποχρεώσεις όλων των πολιτών της ΕΕ. Η στρατηγική αυτή πρέπει να εκπονηθεί με συμμετοχικές διαδικασίες, στις οποίες θα συμμετάσχουν κοινότητες των Ρομά, και πρέπει να υποστηριχθεί με σημαντικούς πόρους, αντίστοιχους προς τα μείζονα ζητήματα που διακυβεύονται.

Βρυξέλλες, 16ης Σεπτεμβρίου 2010.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Mario SEPI

Ο Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Martin WESTLAKE