52010PC0471

Πρόταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την καθιέρωση του πρώτου προγράμματος πολιτικής για το ραδιοφάσμα /* COM/2010/0471 final - COD 2010/0252 */


[pic] | EΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ |

Βρυξέλλες, 20.9.2010

COM(2010) 471 τελικό

2010/0252 (COD)

Πρόταση για

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με την καθιέρωση του πρώτου προγράμματος πολιτικής για το ραδιοφάσμα

{SEC(2010) 1034}{SEC(2010) 1035}

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1. Πλαίσιο της πρότασης

- Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

Το άρθρο 8α παράγραφος 3 της οδηγίας πλαίσιο 2002/21/EΚ όπως τροποποιήθηκε από την οδηγία 2009/140/EΚ καλεί την Επιτροπή, λαμβάνοντας ιδιαιτέρως υπόψη της τη γνώμη της ομάδας για την πολιτική ραδιοφάσματος (RSPG), να υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο νομοθετική πρόταση για την καθιέρωση πολυετούς προγράμματος για την πολιτική ραδιοφάσματος (εφεξής «το πρόγραμμα») που να καθορίζει πολιτικούς προσανατολισμούς και στόχους για τον στρατηγικό προγραμματισμό και την εναρμόνιση της χρήσης του.

Δεδομένης της σημασίας διαθέσιμου και αποδοτικά χρησιμοποιούμενου ραδιοφάσματος για την καθιέρωση εσωτερικής αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών και για άλλους τομείς της ενωσιακής πολιτικής, το πρόγραμμα βασίζεται στο άρθρο 114 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛEΕ). Tο πρόγραμμα θα καθορίσει έως το 2015 τον τρόπο με τον οποίο το ραδιοφάσμα μπορεί να συμβάλει σε στόχους της ΕΕ και να βελτιστοποιήσει κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Βασίζεται στις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και στην απόφαση αριθ. 676/2002/EΚ για το ραδιοφάσμα, επαναβεβαιώνει τις αρχές που πρέπει να εφαρμόζονται σε όλους τους τύπους χρήσης του ραδιοφάσματος, καθορίζει στόχους για ενωσιακές πρωτοβουλίες και απαριθμεί δράσεις που θα δρομολογηθούν.

- Γενικό πλαίσιο

Το ραδιοφάσμα έχει ουσιαστική σημασία για την ψηφιακή κοινωνία, τις ταχείες ασύρματες υπηρεσίες, την οικονομική ανάκαμψη, την οικονομική μεγέθυνση, τις θέσεις απασχόλησης υψηλής ποιότητας και για τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πρωτοβουλίες πολιτικής ραδιοφάσματος είναι επίσης καίριες για το ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη και για τη στρατηγική Ευρώπη 2020 για οικονομική μεγέθυνση έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς. Οι συμβολές στο πρόγραμμα προήλθαν από τη σύνοδο κορυφής για το ραδιοφάσμα που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Κοινοβουλίου και της Επιτροπής, από δημόσια διαβούλευση της Επιτροπής και από γνωμοδότηση της ομάδας για την πολιτική ραδιοφάσματος.

- Ισχύουσες διατάξεις στον τομέα της πρότασης

Όσον αφορά τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, η πολιτική ραδιοφάσματος καλύπτεται από την οδηγία πλαίσιο 2002/21/ΕΚ και την οδηγία 2002/20/ΕΚ για την αδειοδότηση, όπως τροποποιήθηκε με την οδηγία 2009/140/EΚ, η οποία εισήγαγε σημαντικές βελτιώσεις για να εξασφαλιστεί αποδοτική χρήση του ραδιοφάσματος, άρση των αγκυλώσεων όσον αφορά τη διαχείριση του ραδιοφάσματος και ευκολότερη πρόσβαση σε ραδιοφάσμα. Εξάλλου, η απόφαση για το ραδιοφάσμα επιτρέπει ήδη την εναρμόνιση των τεχνικών όρων για τη χρήση του ραδιοφάσματος σε συνάρτηση με υφιστάμενες πολιτικές της ΕΕ που συνεπάγονται χρήση ραδιοφάσματος.

- Συνοχή με τις υπόλοιπες πολιτικές και στόχους της Ένωσης

Η χρήση ραδιοφάσματος έχει αυξανόμενη επιρροή στην αειφόρο ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα στην εσωτερική αγορά σε συνάρτηση με τις σημαντικές τομεακές πολιτικές της ΕΕ. Δεδομένου ότι υπάρχει σχετική έλλειψη, απαιτείται να καθοριστούν προτεραιότητες ώστε να εξασφαλιστεί ότι το ραδιοφάσμα κατανέμεται και χρησιμοποιείται αποτελεσματικά και αποδοτικά, λαμβανομένων υπόψη των στόχων της ενωσιακής πολιτικής για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και τις ευρυζωνικές συνδέσεις για όλους, καθώς και για τις μεταφορές, την έρευνα, τη γεωσκόπηση, το σύστημα Galileo, την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

2. Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη και εκτίμηση των επιπτώσεων

- Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Μέθοδοι διαβούλευσης, κύριοι στοχευόμενοι τομείς και γενικά χαρακτηριστικά των συνομιλητών

Τα ενδιαφερόμενα μέρη είχαν πολλές ευκαιρίες για σχολιασμό:

- Κατά τη διάσκεψη κορυφής για το ραδιοφάσμα το Μάρτιο του 2010 προέκυψε σαφής συναντίληψη των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, των κρατών μελών και των ενδιαφερόμενων μερών ως προς την ανάγκη περισσότερου ραδιοφάσματος για εφαρμογές με υψηλό κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο. Τα αποτελέσματα της διάσκεψης κορυφής συνοψίζονται στο παράρτημα 1 της αξιολόγησης του αντίκτυπου, ενώ τα σχετικά έγγραφα έχουν αναρτηθεί στην ηλε-διεύθυνση http://ec.europa.eu/information_society/policy/ecomm/radio_spectrum/rspp/index_en.htm .

- Από τις 4 Μαρτίου ως τις 9 Απριλίου του 2010 η Επιτροπή πραγματοποίησε δημόσια διαβούλευση και απηύθυνε πρόσκληση για υποβολή ιδεών στο πλαίσιο της κατάρτισης του προγράμματος για την πολιτική ραδιοφάσματος. Οι 101 απαντήσεις που ελήφθησαν συνοψίζονται στο παράρτημα 2 της αξιολόγησης του αντίκτυπου, και έχουν αναρτηθεί στην ηλε-διεύθυνση http://ec.europa.eu/information_society/policy/ecomm/radio_spectrum/rspp/rspp_pc_rep/index_en.htm.)

- Η RSPG, η ομάδα υψηλού επιπέδου που συμβουλεύει την Επιτροπή σχετικά με την πολιτική ραδιοφάσματος, ενέκρινε την επίσημη γνωμοδότησή της στις 9 Ιουνίου 2010 (παράρτημα 3 της αξιολόγησης του αντίκτυπου). Βλ. http://rspg.groups.eu.int/_documents/documents/opinions/rspg10_330_rspp_opinion.pdf. Κατά την οριστικοποίηση του οικείου σχεδίου πρότασης, η Επιτροπή έλαβε δεόντως υπόψη τη γνώμη αυτή.

- Πριν από την οριστικοποίηση, το σχέδιο της γνωμοδότησης της ομάδας για την πολιτική ραδιοφάσματος αποτέλεσε αντικείμενο χωριστής δημόσιας διαβούλευσης - οι απαντήσεις που ελήφθησαν έχουν αναρτηθεί στην ηλε-διεύθυνση http://rspg.ec.europa.eu/consultations/responses_rspp2010/index_en.htm.

- Συγκέντρωση και χρήση εμπειρογνωμοσύνης

Σχετικοί επιστημονικοί τομείς/ τομείς εμπειρογνωμοσύνης

Εκτός από τη γνώμη της ομάδας για την πολιτική ραδιοφάσματος και τον μεγάλο αριθμό των σχολίων που ελήφθησαν κατά τις δημόσιες διαβουλεύσεις και τη σύνοδο κορυφής, οι ακόλουθες μελέτες είναι επίσης συναφείς:

- μελέτη σχετικά με την αξιοποίηση του ψηφιακού μερίσματος, «Exploiting the digital dividend – a European approach» (Analysys Mason, DotEcon and Hogan & Hartson) 2009

- μελέτη σχετικά με τη βελτιστοποίηση της χρήσης του ραδιοφάσματος από τον δημόσιο τομέα στην ΕΕ, «Optimising the Public Sector's Use of Radio Spectrum in the EU» (WIK-Consult) 2008.

- μελέτη σχετικά με τις ραδιοπαρεμβολές στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, «Radio interference in the European Community» (Eurostrategies and LS telcom), 2008.

- μελέτη σχετικά με την προετοιμασία των επόμενων βημάτων στην κανονιστική ρύθμιση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, «Preparing the next steps in regulation of electronic communications — a contribution to the review of the electronic communications regulatory framework» (Hogan & Hartson, Analysys), 2006.

Μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την δημοσιοποίηση των συστάσεων των εμπειρογνωμόνων

Οι παραπάνω μελέτες είναι αναρτημένες στον ιστότοπο της Επιτροπής, στις ηλε-διευθύνσεις: http://ec.europa.eu/information_society/policy/ecomm/radio_spectrum/documents/studies/index_en.htm και http://ec.europa.eu/information_society/policy/ecomm/info_centre/documentation/studies_ext_consult/index_en.htm#2006

- Αξιολόγηση του αντίκτυπου

Με δεδομένο τον υψηλό στρατηγικό χαρακτήρα του προγράμματος, στην αξιολόγηση του αντίκτυπου προσδιορίζονται οι επιλογές και αξιολογείται κατά πόσον η παρέμβαση της ΕΕ θα προσφέρει προστιθέμενη αξία σε σχέση με εθνικές ή περιφερειακές δράσεις. Προσδιορίζεται η στρατηγική κατεύθυνση που απαιτείται για πολιτική ραδιοφάσματος σε ενωσιακό επίπεδο. Τονίζεται η ανάγκη για συνολική προσέγγιση της ενωσιακής πολιτικής για το ραδιοφάσμα, δεδομένης της επίδρασης του ραδιοφάσματος σε ορισμένους τομείς με διαφορετικούς βαθμούς αρμοδιότητας της ΕΕ. Η σχετική γνώμη της ομάδας αξιολόγησης του αντικτύπου εκδόθηκε στις 2 Ιουλίου 2010.

3. Νομικά στοιχεία της πρότασης

- Σύνοψη της προτεινόμενης δράσης

Το προτεινόμενο πρόγραμμα ορίζει κατευθύνσεις πολιτικής και στόχους για το στρατηγικό σχεδιασμό και την εναρμόνιση της χρήσης του ραδιοφάσματος για την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς. Υποστηρίζει την στρατηγική Ευρώπη 2020 και το ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη και προωθεί άλλες ενωσιακές πολιτικές που αφορούν το ραδιοφάσμα. Θα εξασφαλιστεί η εφαρμογή αρχών και θα καθοριστούν κατευθύνσεις πολιτικής για όλες τις πτυχές της πολιτικής ραδιοφάσματος με ενωσιακή διάσταση. Τίθενται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προτεραιότητας για βελτίωση του συντονισμού, της ευελιξίας, καθώς και για τη διάθεση ραδιοφάσματος για ασύρματες ευρυζωνικές επικοινωνίες και άλλες επιμέρους πολιτικές της ΕΕ· απαιτείται απογραφή των υφιστάμενων χρήσεων και του νέου ραδιοφάσματος που προκύπτει· προδιορίζονται βελτιώσεις για τη διασφάλιση των συμφερόντων της ΕΕ στις διεθνείς διαπραγματεύσεις, και προς υποβοήθηση των κρατών μελών κατά τις διμερείς διαπραγματεύσεις· απευθύνεται έκκληση για βελτιωμένη συνεργασία μεταξύ τεχνικών υπηρεσιών και ζητείται από την Επιτροπή να υποβάλει έκθεση έως το 2015.

- Νομική βάση

Άρθρο 114 της ΣΛΕΕ.320

- Αρχή της επικουρικότητας

Η προτεινόμενη δράση συνεπάγεται τροποποίηση του υφιστάμενου ενωσιακού πλαισίου κανονιστικών ρυθμίσεων και επομένως αφορά πεδίο όπου η ΕΕ ασκεί ήδη την αρμοδιότητά της. Η πρόταση ικανοποιεί συνεπώς την αρχή της επικουρικότητας που ορίζεται στο άρθρο 5 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ).

- Αρχή της αναλογικότητας

Η πρόταση είναι σύμφωνη με την αρχή της αναλογικότητας, δεδομένου ότι καθορίζει ένα ελάχιστο επίπεδο εναρμόνισης, αφήνοντας τον καθορισμό των εκτελεστικών μέτρων στις εθνικές ρυθμιστικές αρχές (ΕΡΑ) ή στα κράτη μέλη. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις δεν υπερβαίνουν το αναγκαίο για την επίτευξη καλύτερης κανονιστικής ρύθμισης του τομέα. Τηρείται, επομένως, η αρχή της αναλογικότητας που προβλέπεται στο άρθρο 5 της ΣΕΕ.

- Επιλογή νομικού μέσου

Πρόκειται για νομοθετικό μέτρο, δεδομένου ότι το άρθρο 8α παράγραφος 3 της οδηγίας πλαίσιο καλεί σε υποβολή νομοθετικής πρότασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Μια μη δεσμευτική πράξη, όπως μια σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου δεν θα καθιστούσε υποχρεωτικό τον συντονισμό σε κλίμακα ΕΕ, ούτε θα απαιτούσε ανάληψη δράσης από τα κράτη μέλη. Οι αποφάσεις 128/1999/ΕΚ, 626/2008/EΚ και 676/2002/ΕΚ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου θεσπίστηκαν στο παρελθόν για την επιβολή παρόμοιων υποχρεώσεων και δράσεων.

4. Δημοσιονομικές επιπτώσεις

Η πρόταση δεν έχει πρόσθετες επιπτώσεις στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

5. Πρόσθετες πληροφορίες

- Απλούστευση και περιορισμός διοικητικών δαπανών

Η πρόταση αποσκοπεί στη μείωση του διοικητικού φόρτου χάρη στην αύξηση της ευελιξίας του ραδιοφάσματος και τη διευκόλυνση των διοικητικών διαδικασιών για χρήση του ραδιοφάσματος. Είναι μέρος του κυλιόμενου προγράμματος της Επιτροπής για επικαιροποίηση και απλοποίηση του κοινοτικού κεκτημένου, καθώς και του οικείου προγράμματος εργασίας με τα στοιχεία 2010/INFSO/002.

- Ρήτρα επανεξέτασης/αναθεώρησης/λήξης ισχύος

Η απόφαση θεσπίζει ένα πρόγραμμα που πρέπει να έχει εκτελεστεί έως το 2015 και καλεί την Επιτροπή να διεξαγάγει επανεξέταση πριν από την κατάρτιση του επόμενου προγράμματος.

- Ενημέρωση από τα κράτη μέλη

Τα κράτη μέλη ενημερώνουν την Επιτροπή σχετικά με την υλοποίηση των υποχρεώσεών τους.

- Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος

Η προτεινόμενη πράξη παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ.

- Λεπτομερής επεξήγηση της πρότασης

Άρθρο 1 Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής

Εκτίθεται ο γενικός στόχος του προγράμματος και το πεδίο εφαρμογής του.

Άρθρο 2 Εφαρμογή γενικών ρυθμιστικών αρχών

Έχει ως στόχο να εξασφαλιστεί συνεπής εφαρμογή, από τα κράτη μέλη, των γενικών ρυθμιστικών αρχών, συμπεριλαμβάνονται τα εξής: αποτελεσματική χρήση και διαχείριση του ραδιοφάσματος, ενθάρρυνση της ουδετερότητας τεχνολογίας και υπηρεσιών, εφαρμογή του ελαφρύτερου συστήματος αδειοδότησης και εξασφάλιση της εσωτερικής αγοράς και του ανταγωνισμού.

Άρθρο 3 Στόχοι πολιτικής

Οι στόχοι πολιτικής που πρέπει να εφαρμοστούν από τα κράτη μέλη και την Επιτροπή περιλαμβάνουν: εξασφάλιση επαρκούς διαθέσιμου ραδιοφάσματος· μεγιστοποίηση της ευελιξίας του ραδιοφάσματος· ενίσχυση της αποδοτικής χρήσης του ραδιοφάσματος μέσω γενικών αδειών και ευελιξίας του ραδιοφάσματος· αποτροπή της νόθευση του ανταγωνισμού, με αποφυγή βλαβερών παρεμβολών και διαταραχών· εναρμόνιση των τεχνικών συνθηκών· και εξασφάλιση της προστασίας της υγείας.

Άρθρο 4 Βελτιωμένη απόδοση και ευελιξία

Καθορίζονται κατευθύνσεις πολιτικής που πρέπει να εξειδικευτούν σε δράσεις από τα κράτη μέλη και την Επιτροπή, καθώς και καλύτερη ελαστικότητα κατά τη χορήγηση αδειών ραδιοφάσματος για τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος· δημιουργία τεχνικών συνθηκών για ευρυζωνικές υπηρεσίες· ενίσχυση συλλογικής χρήσης του ραδιοφάσματος· εκπόνηση προτύπων· και διατήρηση και προώθηση αποτελεσματικού ανταγωνισμού και της εσωτερικής αγοράς.

Άρθρο 5 Ανταγωνισμός

Αποβλέπει στην προώθηση του ανταγωνισμού με απαρίθμηση διαφόρων διορθωτικών μέτρων που τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να θεσπίσουν έναντι πιθανών στρεβλώσεων που απορρέουν από την ευελιξία, την εμπορία και την αποθεματοποίηση (δέσμευση) ή άλλη συσσώρευση δικαιωμάτων του ραδιοφάσματος.

Άρθρο 6 Ραδιοφάσμα για ασύρματες ευρυζωνικές επικοινωνίες

Πρέπει να ληφθούν μέτρα: για να επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι στις ασύρματες ευρυζωνικές επικοινωνίες και για να εξασφαλιστεί η διάθεση ραδιοφάσματος που έχει οριστεί για το σκοπό αυτό· να επιβληθεί η ελευθέρωση της ζώνης του ψηφιακού μερίσματος των 800 MHz έως το 2013· να εξασφαλιστεί η κάλυψη των αγροτικών περιοχών και η πρόσβαση των λιγότερο ευνοημένων πολιτών· ορισμένες ζώνες να καταστούν εμπορεύσιμες και να εξασφαλιστεί ραδιοφάσμα για γενικευμένη πρόσβαση μέσω δορυφόρου.

Άρθρο 7 Ανάγκες ραδιοφάσματος για επιμέρους πολιτικές της Ένωσης

Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη πρέπει να συνεργάζονται για την κάλυψη των αναγκών ραδιοφάσματος για την εσωτερική αγορά σε σχέση με διάφορες πολιτικές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής για το διάστημα, της προστασίας του περιβάλλοντος, της δημόσιας ασφάλειας και προστασίας, της πολιτικής προστασίας και παροχής βοήθειας σε περιπτώσεις καταστροφών, καθώς και της έρευνας και επιστημονικής δραστηριότητας.

Άρθρο 8 Απογραφή – παρακολούθηση των υφιστάμενων χρήσεων του ραδιοφάσματος και των αναδυόμενων αναγκών

Σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, η Επιτροπή πρόκειται να διοργανώσει απογραφή των υφιστάμενων χρήσεων του ραδιοφάσματος και των πιθανών μελλοντικών αναγκών ραδιοφάσματος.

Άρθρο 9 Διεθνείς διαπραγματεύσεις

Ορίζονται μέτρα για καλύτερη ανάδειξη της ΕΕ στις διεθνείς διαπραγματεύσεις και για την προστασία των συμφερόντων της ΕΕ. Η ΕΕ πρέπει να προσφέρει στήριξη στα κράτη μέλη κατά τις διαπραγματεύσεις τους με τρίτες χώρες για την εφαρμογή των ενωσιακών υποχρεώσεων. Στην Παγκόσμια Διάσκεψη Ραδιοεπικοινωνιών του 2012 η Ένωση πρέπει να επιδιώξει αποτελέσματα που, μεταξύ άλλων, να επιτρέπουν πλήρη χρήση των ζωνών των 800 MHz και των 3,4 – 3,8 GHz για ευρυζωνικές υπηρεσίες στην Ένωση· να εξασφαλίζουν ότι θα είναι διαθέσιμη επαρκής ποσότητα κατάλληλα προστατευόμενου ραδιοφάσματος για τομεακές πολιτικές της Ένωσης, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Διαστημική Πολιτική και ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Ουρανός· και να εξασφαλίζουν ότι οι αλλαγές στους κανονισμούς ραδιοεπικοινωνιών της ITU υποστηρίζουν και συμπληρώνουν τις αντίστοιχες αρχές του ενωσιακού κανονιστικού πλαισίου.

Άρθρο 10 Συνεργασία μεταξύ των διάφορων φορέων

Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη πρέπει να συνεργάζονται για τη βελτίωση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου και για την ενίσχυση του συντονισμού της διαχείρισης του ραδιοφάσματος, καθώς και για προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των οργανισμών τυποποίησης, της CEPT και του Κοινού Κέντρου Ερευνών για καλύτερη σύνδεση της διαχείριση του ραδιοφάσματος και της τυποποίησης.

Άρθρο 11 Δημόσια διαβούλευση

Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη πρέπει να διαβουλεύονται με το κοινό οποτεδήποτε αυτό είναι αναγκαίο.

Άρθρο 12

Η Επιτροπή καλείται να υποβάλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έως το 2015.

Άρθρα 13, 14 και 15: Εφαρμογή, κοινοποίηση, έναρξη ισχύος, αποδέκτες

Περιλαμβάνονται υποχρεώσεις στα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τις διατάξεις της απόφασης μέχρι το 2015, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά στα προηγούμενα άρθρα, και να ενημερώσουν σχετικά την Επιτροπή, καθώς και οι τυποποιημένες διατάξεις.

2010/0252 (COD)

Πρόταση για

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με την καθιέρωση προγράμματος πολιτικής για το ραδιοφάσμα

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) και ιδίως το άρθρο 114,

την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

έπειτα από τη διαβίβαση του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής[1],

τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών[2],

αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1) Το άρθρο 8α παράγραφος 3 της οδηγίας 2009/140/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Μαρτίου 2002, σχετικά με κοινό κανονιστικό πλαίσιο για δίκτυα και υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών (οδηγία πλαίσιο)[3] προβλέπει ότι η Επιτροπή δύναται να υποβάλλει νομοθετικές προτάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο για την καθιέρωση πολυετών προγραμμάτων στον τομέα της πολιτικής ραδιοφάσματος, στα οποία καθορίζονται οι πολιτικοί προσανατολισμοί και στόχοι για τον στρατηγικό προγραμματισμό και την εναρμόνιση της χρήσης του ραδιοφάσματος σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες για τα δίκτυα και τις υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Αυτές οι κατευθύνσεις πολιτικής και οι στόχοι πρέπει να αναφέρονται στη διάθεση και την αποδοτική χρήση του ραδιοφάσματος που απαιτείται για την καθιέρωση και τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Η παρούσα απόφαση δεν θίγει την υφιστάμενη ενωσιακή νομοθεσία, ιδίως τις οδηγίες 1999/5/ΕΚ και 2002/20/ΕΚ και την οδηγία 2002/21/ΕΚ, καθώς και την απόφαση αριθ. 676/2002/ΕΚ. Επίσης, δεν θίγει μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο, για την επιδίωξη στόχων γενικού συμφέροντος, ιδίως σχετικά με την κανονιστική ρύθμιση του περιεχομένου και την οπτικοακουστική πολιτική και το δικαίωμα των κρατών μελών να οργανώνουν και να χρησιμοποιούν το οικείο ραδιοφάσμα για σκοπούς δημόσιας τάξης, δημόσιας ασφάλειας και άμυνας.

(2) Το ραδιοφάσμα είναι καίριος πόρος για βασικούς τομείς και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των κινητών, των ασύρματων ευρυζωνικών και των δορυφορικών επικοινωνιών, των τηλεοπτικών και των ραδιοφωνικών εκπομπών, των μεταφορών, του ραδιοεντοπισμού, καθώς και εφαρμογών όπως οι συναγερμοί, τα τηλεχειριστήρια, τα ακουστικά βοηθήματα, τα μικρόφωνα, και ο ιατρικός εξοπλισμός. Στηρίζει δημόσιες υπηρεσίες, όπως οι υπηρεσίες ασφάλειας και προστασίας, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής προστασίας, καθώς και επιστημονικές δραστηριότητες, όπως η μετεωρολογία, η γεωσκόπηση, η ραδιοαστρονομία και η διαστημική έρευνα. Τα μέτρα κανονιστικής ρύθμισης σχετικά με το ραδιοφάσμα έχουν επομένως συνέπειες οικονομικές, ασφάλειας, υγείας, δημόσιου συμφέροντος, πολιτιστικές, επιστημονικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και τεχνικές.

(3) Ο στρατηγικός σχεδιασμός και η εναρμόνιση της χρήσης του ραδιοφάσματος σε ενωσιακή κλίμακα πρέπει να ενισχύσει την ενιαία αγορά για υπηρεσίες ασύρματων ηλεκτρονικών επικοινωνιών και εξοπλισμό καθώς και άλλες πολιτικές της Ένωσης για τις οποίες απαιτείται χρήση ραδιοφάσματος, δημιουργώντας έτσι νέες ευκαιρίες για καινοτομία και συμβολή στην οικονομική ανάκαμψη και την κοινωνική ένταξη σε ολόκληρη την Ένωση, με παράλληλη διαφύλαξη της σημαντικής κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής αξίας του ραδιοφάσματος. Για το σκοπό αυτό, η Ένωση χρειάζεται συνεπώς ένα πρόγραμμα πολιτικής που να καλύπτει την εσωτερική αγορά σε όλα τα ενωσιακά πεδία πολιτικής που αφορούν τη χρήση του ραδιοφάσματος, όπως οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες, η έρευνα και ανάπτυξη, οι μεταφορές και η ενέργεια.

(4) Το πρώτο αυτό πρόγραμμα πρέπει ιδίως να υποστηρίζει τη στρατηγική Ευρώπη 2020 για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς μεγέθυνση, δεδομένου του τεράστιου δυναμικού των ασύρματων υπηρεσιών για την προώθηση της οικονομίας της πληροφορίας, την ανάπτυξη και αρωγή στους τομείς που βασίζονται σε τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών και το γεφύρωμα του ψηφιακού χάσματος. Είναι επίσης μια βασική δράση στο ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη[4], που αποβλέπει να παράσχει ταχείες ευρυζωνικές διαδικτυακές υπηρεσίες στη μελλοντική δικτυακή οικονομία της γνώσης, με το φιλόδοξο στόχο της καθολικής ευρυζωνικής κάλυψης με ταχύτητες τουλάχιστον 30 Mbps για όλους τους Ευρωπαίους έως το 2020, επιτυγχάνοντας έτσι τα αειφορικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη της ψηφιακής ενιαίας αγοράς. Αναμένεται επίσης ότι θα υποστηρίξει και θα προωθήσει άλλες τομεακές πολιτικές της Ένωσης, όπως περιβαλλοντική αειφορία, καθώς και οικονομική και κοινωνική ένταξη για όλους τους πολίτες της Ένωσης. Δεδομένης της σημασίας των ασύρματων εφαρμογών για την καινοτομία, το πρόγραμμα αυτό αποτελεί επίσης βασική πρωτοβουλία σε υποστήριξη των πολιτικών της Ένωσης για την καινοτομία.

(5) Το πρώτο πρόγραμμα πρέπει να καθορίζει τις κατευθυντήριες αρχές και τους στόχους έως το 2015 για τα κράτη μέλη και τα όργανα της Ένωσης, και να προσδιορίζει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες εφαρμογής. Η μεν διαχείριση του ραδιοφάσματος παραμένει σε μεγάλο βαθμό εθνική αρμοδιότητα, πρέπει όμως να ασκείται σε συμμόρφωση με την κείμενη ενωσιακή νομοθεσία παρέχοντας τη δυνατότητα ανάληψης δράσης για την εκτέλεση ενωσιακών πολιτικών.

(6) Το πρόγραμμα πρέπει επίσης να λαμβάνει υπόψη την απόφαση αριθ. 676/2002/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Μαρτίου 2002, σχετικά με ένα κανονιστικό πλαίσιο για την πολιτική του ραδιοφάσματος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (απόφαση για το ραδιοφάσμα)[5] και την τεχνική εμπειρογνωσία της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης των Ταχυδρομικών και Τηλεπικοινωνιακών Οργανισμών (CEPT), ώστε οι ενωσιακές πολιτικές που βασίζονται στο ραδιοφάσμα και έχουν συμφωνηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να μπορούν να εφαρμοστούν με τεχνικά μέτρα εφαρμογής, επισημαίνοντας ότι τέτοια μέτρα μπορούν να λαμβάνονται εφόσον αυτό είναι αναγκαίο για την υλοποίηση ήδη υφιστάμενων πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(7) Για να εξασφαλιστεί βέλτιστη χρήση του ραδιοφάσματος μπορεί να απαιτηθούν καινοτόμες λύσεις στην αδειοδότηση, όπως η συλλογική χρήση ραδιοφάσματος, γενικές άδειες ή μερισμός (από κοινού χρήση) υποδομής. Η εφαρμογή τέτοιων αρχών στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να διευκολυνθεί με τον καθορισμό ορισμένων κοινών ή συγκλινόντων όρων χρήσης του ραδιοφάσματος. Οι γενικές άδειες, που είναι το λιγότερο επαχθές σύστημα αδειοδότησης, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον εφόσον οι παρεμβολές δεν κινδυνεύουν να εμποδίσουν την ανάπτυξη άλλων υπηρεσιών.

(8) Η εμπορία δικαιωμάτων ραδιοφάσματος σε συνδυασμό με ευέλικτους όρους χρήσης αναμένεται ότι θα ωφελήσουν σημαντικά την οικονομική μεγέθυνση. Ως εκ τούτου, ζώνες των οποίων το ενωσιακό δίκαιο έχει ήδη καθιερώσει την ευέλικτη χρήση πρέπει αμέσως να καταστούν εμπορεύσιμες σύμφωνα με την οδηγία πλαίσιο. Επιπλέον, η ύπαρξη κοινών αρχών ως προς τη μορφή και το περιεχόμενο αυτών των εμπορεύσιμων δικαιωμάτων, καθώς και κοινά μέτρα για την αποφυγή συσσώρευσης του ραδιοφάσματος που ενδέχεται να δημιουργήσει δεσπόζουσες θέσεις, καθώς και αδικαιολόγητη παράλειψη χρήσης εκχωρημένου ραδιοφάσματος, θα διευκολύνουν τη συντονισμένη εισαγωγή, από όλα τα κράτη μέλη, των εν λόγω μέτρων και θα διευκολύνουν την απόκτηση τέτοιων δικαιωμάτων σε όλη την Ένωση.

(9) Όπως υπογραμμίζεται στο ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη, η ασύρματη ευρυζωνική πρόσβαση είναι σημαντικό μέσο για την τόνωση του ανταγωνισμού, της επιλογής των καταναλωτών και της πρόσβασης σε αγροτικές και άλλες περιοχές, όπου η εγκατάσταση ενσύρματων ευρυζωνικών συνδέσεων είναι δύσκολη ή οικονομικά ασύμφορη. Ωστόσο, η διαχείριση του ραδιοφάσματος μπορεί να επηρεάσει τον ανταγωνισμό μεταβάλλοντας το ρόλο και την ισχύ των συντελεστών της αγοράς, για παράδειγμα στην περίπτωση που υφιστάμενοι χρήστες αποκτήσουν αδικαιολόγητα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Η περιορισμένη πρόσβαση στο ραδιοφάσμα, ιδίως όταν το κατάλληλο φάσμα συχνοτήτων γίνεται σπανιότερο, μπορεί να αποτελέσει φραγμό εισόδου στην αγορά για νέες υπηρεσίες ή για εφαρμογές και να παρεμποδίσει την καινοτομία και τον ανταγωνισμό. Κατά την απόκτηση νέων δικαιωμάτων χρήσης, συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας ραδιοφάσματος ή άλλων συναλλαγών μεταξύ χρηστών, καθώς και η εισαγωγή νέων ευέλικτων κριτηρίων για τη χρήση του ραδιοφάσματος μπορεί να έχει αντίκτυπο στην υφιστάμενη κατάσταση του ανταγωνισμού. Τα κράτη μέλη πρέπει επομένως να λαμβάνουν κατάλληλα εκ των προτέρων ή εκ των υστέρων μέτρα κανονιστικής ρύθμισης (όπως δράση για την τροποποίηση υφισταμένων δικαιωμάτων, την απαγόρευση ορισμένων εξαγορών δικαιωμάτων του ραδιοφάσματος, την επιβολή όρων για την αποθεματοποίηση ραδιοφάσματος και την αποδοτική χρήση όπως αυτά που αναφέρονται στο άρθρο 9 παράγραφος 7 της οδηγίας πλαίσιο, τον περιορισμό του εύρους του ραδιοφάσματος για κάθε φορέα εκμετάλλευσης, ή την αποφυγή υπέρμετρης συσσώρευσης ραδιοφάσματος) προς αποφυγή στρεβλώσεων του ανταγωνισμού, σύμφωνα με τις αρχές που διέπουν το άρθρο 5 παράγραφος 6 της οδηγίας 2002/20/ΕΚ (οδηγία για την αδειοδότηση) και άρθρο 1 παράγραφος 2 της οδηγίας 87/372/ΕΟΚ (η οδηγία «GSM»).

(10) Για βέλτιστη και αποδοτική χρήση του ραδιοφάσματος απαιτείται συνεχής παρακολούθηση των εξελίξεων, και επικαιροποιημένη διαφανής πληροφόρηση σχετικά με τη χρήση του ραδιοφάσματος σε ολόκληρη την Ένωση. Η απόφαση 2007/344/EΚ της Επιτροπής για την εναρμονισμένη διάθεση πληροφοριών σχετικά με τη χρήση του ραδιοφάσματος εντός της Κοινότητας[6] απαιτεί από τα κράτη μέλη να δημοσιεύουν πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα χρήσης, ενώ είναι απαραίτητη στην Ένωση η λεπτομερής καταγραφή των υφιστάμενων χρήσεων του ραδιοφάσματος σε συνδυασμό με μιαν αποτελεσματική μέθοδο επανεξέτασης και αξιολόγησης για αποδοτικότερη χρήση του ραδιοφάσματος και του ραδιοεξοπλισμού, ιδίως μεταξύ των 300 MHz και των 3 GHz. Αυτό θα συνέβαλε στον εντοπισμό ανεπαρκών τεχνολογιών και χρήσεων, τόσο στον εμπορικό όσο και στον δημόσιο τομέα, όπως αχρησιμοποίητες εκχωρήσεις και ευκαιρίες μερισμού, καθώς και στην αξιολόγηση μελλοντικών αναγκων των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

(11) Τα εναρμονισμένα πρότυπα βάσει της οδηγίας 1999/5/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Μαρτίου 1999, σχετικά με τον ραδιοεξοπλισμό και τον τηλεπικοινωνιακό τερματικό εξοπλισμό και την αμοιβαία αναγνώριση της πιστότητας των εξοπλισμών αυτών[7] είναι ουσιαστικής σημασίας για την επίτευξη αποδοτικής χρήσης του ραδιοφάσματος και πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους νόμιμα καθοριζομένους όρους μερισμού. Στα ευρωπαϊκά πρότυπα για μη ραδιοκυματικό ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό και δίκτυα πρέπει επίσης να αποφεύγονται παρενοχλήσεις στη χρήση του ραδιοφάσματος. Ο σωρευτικός αντίκτυπος από τον αυξανόμενο όγκο και την πυκνότητα των ασύρματων συσκευών και εφαρμογών, σε συνδυασμό με την ποικιλία της χρήσης του φάσματος, δυσχεραίνουν τις τρέχουσες προσεγγίσεις για την διαχείριση των παρεμβολών. Αυτά πρέπει να εξεταστούν και να αξιολογηθούν εκ νέου μαζί με τα χαρακτηριστικά των δεκτών και με περισσότερο εξελιγμένους μηχανισμούς αποφυγής παρεμβολών.

(12) Σύμφωνα με τους στόχους της εμβληματικής πρωτοβουλίας της Επιτροπής με τίτλο «Ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη», οι ασύρματες ευρυζωνικές συνδέσεις θα μπορούσαν να έχουν σημαντική συμβολή στην οικονομική ανάκαμψη και τη μεγέθυνση, αν διετίθετο επαρκές εύρος ζώνης, αν χορηγούνταν γρήγορα τα δικαιώματα χρήσης και αν παρεχόταν στην εμπορία η δυνατότητα να προσαρμοστεί στις εξελίξεις της αγοράς. Το ψηφιακό θεματολόγιο απαιτεί έως το 2020 όλοι οι πολίτες της Ένωσης να έχουν πρόσβαση σε ευρυζωνική σύνδεση τουλάχιστον 30 Mbps. Ως εκ τούτου, ραδιοφάσμα που έχει ήδη οριστεί πρέπει έως το 2012 να αδειοδοτηθεί για επίγειες επικοινωνίες ώστε να εξασφαλιστεί εύκολη πρόσβαση σε ασύρματη ευρυζωνική πρόσβαση για όλους, ιδίως στις ζώνες του ραδιοφάσματος που ορίζονται στις αποφάσεις 2008/477/ΕΚ, 2008/411/EΚ και 2009/766/ΕΚ της Επιτροπής. Για συμπλήρωση των επίγειων ευρυζωνικών υπηρεσιών και για εξασφάλιση της κάλυψης των πλέον απομακρυσμένων περιοχών της Ένωσης, η οικονομικά προσιτή δορυφορική ευρυζωνική πρόσβαση θα μπορούσε να είναι γρήγορη και εφικτή λύση.

(13) Η ζώνη των 800 MHz είναι η βέλτιστη για την ασύρματη ευρυζωνική κάλυψη μεγάλων εκτάσεων. Με βάση την εναρμόνιση των τεχνικών όρων της απόφασης 2010/267/EΕ, καθώς και τη σύσταση της Επιτροπής, της 28 Οκτωβρίου 2009, για τερματισμό των αναλογικών εκπομπών από την 1η Ιανουαρίου 2012, και δεδομένων των ταχέων εξελίξεων στην κανονιστική ρύθμιση σε εθνικό επίπεδο, η εν λόγω ζώνη πρέπει έως το 2013 να είναι κατ 'αρχήν διαθέσιμη για ηλεκτρονικές επικοινωνίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μακροπρόθεσμα, θα μπορούσε επίσης να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιπλέον ραδιοφάσματος κάτω από τα 790 MHz, ανάλογα με την εμπειρία και την έλλειψη ραδιοφάσματος σε άλλες ζώνες, κατάλληλες για κάλυψη. Λαμβάνοντας υπόψη τη χωρητικότητα της ζώνης των 800 MHz για μετάδοση σε μεγάλες εκτάσεις, τα δικαιώματα πρέπει να συνοδεύονται από υποχρεώσεις κάλυψης.

(14) Δεδομένου ότι η κοινή προσέγγιση και οι οικονομίες κλίμακας είναι το κλειδί για την ανάπτυξη ευρυζωνικών επικοινωνιών σε ολόκληρη την Ένωση, αποτρέποντας στρεβλώσεις του ανταγωνισμού και κατακερματισμό της αγοράς μεταξύ των κρατών μελών, σε συντονισμένη δράση των κρατών μελών μεταξύ τους και με την Επιτροπή θα μπορούσαν να οριστούν ορισμένες διαδικαστικές προϋποθέσεις και όροι αδειοδότησης. Στους όρους θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται υποχρεώσεις κάλυψης, μέγεθος φασματικού τμήματος, το χρονοδιάγραμμα χορήγησης δικαιωμάτων, πρόσβαση σε φορείς εκμετάλλευσης κινητών εικονικών δικτύων (MVNO), καθώς και η διάρκεια των δικαιωμάτων χρήσης. Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της εμπορίας του ραδιοφάσματος για την αύξηση της αποδοτικής χρήσης του ραδιοφάσματος και για την ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς ασύρματου εξοπλισμού και υπηρεσιών, πρέπει οι όροι αυτοί να εφαρμόζονται στις ζώνες του ραδιοφάσματος που είναι κατανεμημένες σε ασύρματες επικοινωνίες, και των οποίων τα δικαιώματα χρήσης μπορούν να μεταβιβαστούν ή να εκμισθωθούν.

(15) Ενδέχεται να απαιτηθεί πρόσθετο φάσμα από άλλους τομείς, όπως οι μεταφορές (για συστήματα ασφάλειας, πληροφοριών και διαχείρισης) η Ε&Α, η πολιτική προστασία και παροχή βοήθειας σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, η ηλ-υγεία και η ηλ-ένταξη. Η βελτιστοποίηση της συνέργειας μεταξύ πολιτικής ραδιοφάσματος και δραστηριοτήτων Ε&Α και η εκπόνηση μελετών ραδιοσυμβατότητας μεταξύ διαφορετικών χρηστών του ραδιοφάσματος αναμένεται ότι θα βοηθήσουν την καινοτομία. Το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής πρέπει να συμβάλει στην ανάπτυξη των τεχνικών πτυχών του κανονισμού του ραδιοφάσματος, ιδίως με την παροχή εγκαταστάσεων δοκιμών για την επαλήθευση μοντέλων παρεμβολής που σχετίζονται με τη νομοθεσία της Ένωσης. Επιπλέον, τα αποτελέσματα της έρευνας βάσει του έβδομου προγράμματος πλαισίου επιβάλλουν την εξέταση των αναγκών σε ραδιοφάσμα των έργων που μπορεί να έχουν μεγάλο οικονομικό ή επενδυτικό δυναμικό, ιδίως για τις ΜΜΕ, π.χ. ευφυής ραδιοεξοπλισμός ή ηλ-υγεία. Πρέπει επίσης να εξασφαλιστεί επαρκής προστασία έναντι βλαβερών παρεμβολών, για τη στήριξη της Ε&Α και επιστημονικών δραστηριοτήτων.

(16) Η στρατηγική Ευρώπη 2020 θέτει περιβαλλοντικούς στόχους για αειφόρο, αποδοτική ως προς την αξιοποίηση των πόρων και ανταγωνιστική οικονομία, για παράδειγμα με βελτίωση της απόδοσης των πόρων κατά 20%. Για τον τομέα των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) επιφυλάσσεται καίριος ρόλος, όπως τονίζεται στο ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη. Ανάμεσα στις προτεινόμενες δράσεις περιλαμβάνεται η επίσπευση της εγκατάστασης, σε ενωσιακή κλίμακα, ευφυών συστημάτων διαχείρισης της ενέργειας (έξυπνα δίκτυα και μετρητές) χρησιμοποιώντας δυνατότητες των επικοινωνιών για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, καθώς και η ανάπτυξη ευφυών συστημάτων μεταφορών και ευφυούς διαχείρισης της κυκλοφορίας για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον τομέα των μεταφορών. Η αποδοτική χρήση των τεχνολογιών του ραδιοφάσματος θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από ραδιοεξοπλισμό και στον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές.

(17) Η προστασία της δημόσιας υγείας από ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι ουσιώδης για την ευημερία των πολιτών και για συνεκτική προσέγγιση στην αδειοδότηση ραδιοφάσματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση· βάσει της σύστασης 1999/519/ΕΚ του Συμβουλίου για τον περιορισμό της έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί διαρκής παρακολούθηση των ιοντιζουσών και μη ιοντιζουσών αποτελεσμάτων της χρήσης του ραδιοφάσματος στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων των σωρευτικών αποτελεσμάτων στην πραγματική ζωή από τη χρήση του σε διάφορες συχνότητες από αυξανόμενο αριθμό τύπων εξοπλισμού.

(18) Ουσιώδεις στόχοι δημοσίου συμφέροντος, όπως η ασφάλεια της ζωής, απαιτούν συντονισμένες τεχνικές λύσεις για τη διασυνεργασία υπηρεσιών ασφάλειας και έκτακτης ανάγκης μεταξύ των κρατών μελών. Πρέπει να διατίθεται επαρκές εύρος ραδιοφάσματος σε συνεκτική βάση για την ανάπτυξη και την ελεύθερη κυκλοφορία υπηρεσιών και συσκευών ασφάλειας, καθώς και καινοτόμων πανευρωπαϊκών ή διαλειτουργικών λύσεων ασφάλειας και έκτακτης ανάγκης. Από μελέτες έχει ήδη καταδειχθεί η ανάγκη πρόσθετου εναρμονισμένου ραδιοφάσματος στη ζώνη κάτω του 1 GHz για παροχή κινητών ευρυζωνικών υπηρεσιών πολιτικής προστασίας και αντιμετώπισης καταστροφών, σε όλη την Ένωση, για τα επόμενα 5 έως 10 χρόνια.

(19) Ο κανονισμός για το ραδιοφάσμα έχει ισχυρή διασυνοριακή ή διεθνή διάσταση, λόγω των χαρακτηριστικών διάδοσης, του διεθνούς χαρακτήρα των αγορών που εξαρτώνται από ραδιοεπικοινωνιακές υπηρεσίες, καθώς και της ανάγκης αποφυγής βλαβερών παρεμβολών μεταξύ των χωρών. Επιπλέον, η αναφορά σε διεθνείς συμφωνίες στις οδηγίες 2002/21/ΕΚ και 2002/20/ΕΚ όπως τροποποιήθηκε[8], σημαίνει ότι τα κράτη μέλη δεν αναλαμβάνουν διεθνείς υποχρεώσεις που εμποδίζουν ή περιορίζουν την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους απέναντι στην Ένωση. Τα κράτη μέλη πρέπει, σύμφωνα με τη νομολογία, να καταβάλουν κάθε απαραίτητη προσπάθεια ώστε, σε διεθνείς οργανισμούς που είναι επιφορτισμένοι με το συντονισμό του ραδιοφάσματος, να καταστεί δυνατή η κατάλληλη εκπροσώπηση της Ένωσης σε θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της. Επιπλέον, όταν διακυβεύεται η πολιτική ή η αρμοδιότητα της Ένωσης, πρέπει η Ένωση να καθοδηγεί πολιτικά την προετοιμασία των διαπραγματεύσεων και να αναλαμβάνει ρόλο σε πολυμερείς διαπραγματεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών, αντίστοιχα με το μέγεθος ευθύνης της για θέματα ραδιοφάσματος βάσει το ενωσιακού δικαίου.

(20) Εξελισσόμενη από την τρέχουσα πρακτική και με βάση τις αρχές που ορίζονται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 3ης Φεβρουαρίου 1992, σχετικά με τις διαδικασίες που επιβάλλεται να τηρηθούν κατά την παγκόσμια διάσκεψη ραδιοεπικοινωνιών του 1992, και εφόσον οι παγκόσμιες διασκέψεις ραδιοεπικοινωνιών (WRC) και άλλες πολυμερείς διαπραγματεύσεις θίγουν αρχές και θέματα πολιτικής με σημαντική ενωσιακή διάσταση, η Ένωση πρέπει να είναι σε θέση να δημιουργήσει νέες διαδικασίες για την προάσπιση των συμφερόντων της σε πολυμερείς διαπραγματεύσεις, επιπλέον του μακροπρόθεσμου στόχου της να καταστεί μέλος της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών παράλληλα με τα κράτη μέλη· προς το σκοπό αυτό, η Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη της ομάδας πολιτικής ραδιοφάσματος (RSPG), μπορεί επίσης να προτείνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κοινούς στόχους πολιτικής, όπως ορίζεται στην οδηγία 2002/21/ΕΚ.

(21) Η WRC του 2012 περιλαμβάνει συγκεκριμένα θέματα που αφορούν την Ένωση, όπως το ψηφιακό μέρισμα, οι επιστημονικές και μετεωρολογικές υπηρεσίες, η αειφόρος ανάπτυξη και η αλλαγή του κλίματος, οι δορυφορικές επικοινωνίες και η χρήση του ραδιοφάσματος για το GALILEO (που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) 876/2002 του Συμβουλίου[9] για τη δημιουργία της κοινής επιχείρησης Galileo και τον κανονισμό (ΕΚ) 1321/2004 του Συμβουλίου[10] σχετικά με τη δημιουργία δομών για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων δορυφορικής ραδιοπλοήγησης), καθώς και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για παγκόσμια παρακολούθηση του περιβάλλοντος και της ασφάλειας[11] για βελτίωση της χρήσης των δεδομένων γεωσκόπησης.

(22) Τα κράτη μέλη ενδέχεται επίσης να χρειάζονται υποστήριξη για το συντονισμό συχνοτήτων σε διμερείς διαπραγματεύσεις με μη ενωσιακές γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων χωρών προσχώρησης ή υποψήφιων χωρών, ώστε να ανταποκριθούν στις ενωσιακές υποχρεώσεις τους σε θέματα συντονισμού συχνοτήτων. Τούτο αναμένεται επίσης να συμβάλει στην αποφυγή βλαβερών παρεμβολών και να βελτιώσει την απόδοση του ραδιοφάσματος και τη σύγκλιση της χρήσης του και πέραα από τα σύνορα της Ένωσης. Ιδιαίτερα επιτακτική είναι η ανάληψη δράσης στη ζώνη των 800 MHz και των 3,4-3,8GHz για τη μετάβαση σε κυψελοειδείς ευρυζωνικές τεχνολογίες και για την εναρμόνιση ραδιοφάσματος απαραίτητου για τον εκσυγχρονισμό του ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας.

(23) Για την πραγματοποίηση των στόχων του παρόντος προγράμματος, είναι σημαντικό να αναπτυχθεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για συντονισμό της διαχείρισης και της ρύθμισης του ραδιοφάσματος σε κοινοτικό επίπεδο, λαμβάνοντας πλήρως υπόψη την ικανότητα και την εμπειρογνωμοσύνη των εθνικών διοικήσεων. Αυτό μπορεί επίσης να συμβάλει ώστε ο συντονισμός του ραδιοφάσματος μεταξύ των κρατών μελών να τεθεί στο πλαίσιο της εσωτερικής αγοράς. Η συνεργασία και ο συντονισμός είναι επίσης απαραίτητα ανάμεσα στους οργανισμούς τυποποίησης, τα ερευνητικά ιδρύματα και την CEPT.

(24) Η Επιτροπή πρέπει να υποβάλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί δυνάμει της παρούσας απόφασης, καθώς και σχετικά με σχεδιαζόμενες μελλοντικές δράσεις.

(25) Κατά την κατάρτιση της πρότασής της, η Επιτροπή έλαβε ιδιαίτερα υπόψη της τη γνώμη της RSPG.

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1 Στόχος

Η παρούσα απόφαση θεσπίζει πρόγραμμα πολιτικής ραδιοφάσματος για το στρατηγικό σχεδιασμό και την εναρμόνιση της χρήσης του ραδιοφάσματος με σκοπό τη διασφάλιση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς.

Άρθρο 2 Εφαρμογή γενικών ρυθμιστικών αρχών

Τα κράτη μέλη συνεργάζονται μεταξύ τους και με την Επιτροπή, κατά διαφανή τρόπο, για την εξασφάλιση συνεπούς εφαρμογής των ακόλουθων γενικών ρυθμιστικών αρχών σε ολόκληρη την Ένωση:

α) ενθάρρυνση αποδοτικής χρήσης του ραδιοφάσματος για καλύτερη ανταπόκριση στην αυξανόμενη ζήτηση για χρήση των συχνοτήτων·

β) εφαρμογή τεχνολογικής ουδετερότητας και ουδετερότητας των υπηρεσιών στη χρήση ραδιοφάσματος για δίκτυα και υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών, σύμφωνα με το άρθρο 9 της οδηγίας 2002/21/ΕΚ (οδηγία πλαίσιο), και κατά το δυνατόν για άλλους τομείς και εφαρμογές, κατά τρόπο ώστε να προάγεται η αποδοτική χρήση του ραδιοφάσματος, ιδίως με ενίσχυση της ευελιξίας, καθώς και με προώθηση της καινοτομίας·

γ) εφαρμογή του λιγότερο επαχθούς συστήματος αδειοδότησης που είναι δυνατό, κατά τρόπο ώστε να μεγιστοποιείται η ευελιξία και η αποτελεσματικότητα στη χρήση του ραδιοφάσματος·

δ) εξασφάλιση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς, ιδίως με τη διασφάλιση αποτελεσματικού ανταγωνισμού.

Άρθρο 3 Στόχοι πολιτικής

Προκειμένου να επικεντρωθεί στις προτεραιότητες αυτού του πρώτου προγράμματος, τα κράτη μέλη και η Επιτροπή συνεργάζονται για τη στήριξη και την εφαρμογή των ακόλουθων στόχων πολιτικής:

α) να διατεθεί έγκαιρα επαρκές και κατάλληλο τμήμα του ραδιοφάσματος για στήριξη πολιτικών στόχων της Ένωσης·

β) να μεγιστοποιηθεί η ευελιξία στη χρήση ραδιοφάσματος, για προώθηση της καινοτομίας και των επενδύσεων μέσω εφαρμογής των αρχών της ουδετερότητας τεχνολογίας και υπηρεσιών, ανοίγματος του ραδιοφάσματος σε νέες υπηρεσίες, καθώς και της δυνατότητας εμπορίας των δικαιωμάτων του ραδιοφάσματος·

γ) να προωθηθεί η αποδοτική χρήση του ραδιοφάσματος με αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων των γενικών αδειών και αύξηση της χρήσης αυτών των τύπων αδειών·

δ) να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί αποτελεσματικός ανταγωνισμός, ιδίως στις υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών, μέσω εκ των προτέρων πρόληψης, ή εκ των υστέρων αποκατάστασης, της υπέρμετρης συσσώρευσης ραδιοσυχνοτήτων από ορισμένους οικονομικούς φορείς με αποτέλεσμα σημαντική στρέβλωση του ανταγωνισμού·

ε) να περιοριστεί ο κατακερματισμός της εσωτερικής αγοράς με ενίσχυση του συντονισμού και της εναρμόνισης των τεχνικών όρων για τη χρήση και τη διάθεση του ραδιοφάσματος, κατά περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης διακρατικών υπηρεσιών, καθώς και με την προώθηση οικονομιών φάσματος και κλίμακας σε επίπεδο Ένωσης·

στ) να αποφευχθούν βλαβερές παρεμβολές ή διαταραχή από άλλες ραδιοκυματικές ή μη ραδιοκυματικές συσκευές διευκολύνοντας την εκπόνηση προτύπων που να επιτρέπουν ευέλικτη και αποδοτική χρήση του ραδιοφάσματος, και αυξάνοντας την ατρωσία των δεκτών σε παρεμβολές, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη τις σωρευτικές επιπτώσεις από τον αυξανόμενο αριθμό και την πυκνότητα των ραδιοφωνικών συσκευών και εφαρμογών·

ζ) κατά τον καθορισμό των τεχνικών όρων για την κατανομή ραδιοφάσματος, να λαμβάνονται πλήρως υπόψη τα αποτελέσματα της έρευνας που πιστοποιείται από τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς όσον αφορά τις τυχόν επιπτώσεις από εκπομπές ηλεκτρομαγνητικού πεδίου στην ανθρώπινη υγεία.

Άρθρο 4 Βελτιωμένη απόδοση και ευελιξία

1. Τα κράτη μέλη θεσπίζουν, το αργότερο την 1η Ιανουαρίου 2013, κατάλληλα μέτρα αδειοδότησης και κατανομής συχνοτήτων για την ανάπτυξη των ευρυζωνικών υπηρεσιών, σύμφωνα με την οδηγία 2002/20/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την αδειοδότηση δικτύων και υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών (οδηγία για την αδειοδότηση)[12], όπως η δυνατότητα σχετικών φορέων εκμετάλλευσης, κατά το δυνατό και έπειτα από διαβουλεύσεις σύμφωνα με το άρθρο 11, για άμεση ή έμμεση πρόσβαση σε συνεχή τμήματα του ραδιοφάσματος εύρους τουλάχιστον 10 MHz.

2. Σε συνεργασία με την Επιτροπή, τα κράτη μέλη υποστηρίζουν τη συλλογική χρήση του ραδιοφάσματος καθώς επίσης μερισμό του ραδιοφάσματος.

3. Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή συνεργάζονται για την εκπόνηση και εναρμόνιση προτύπων για ραδιοεξοπλισμό και τηλεπικοινωνιακά τερματικά, καθώς και για ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό και δίκτυα που κατά περίπτωση βασίζονται σε εντολές τυποποίησης της Επιτροπής προς τους αρμόδιους οργανισμούς τυποποίησης.

4. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οι όροι και οι διαδικασίες επιλογής προάγουν τις επενδύσεις και την αποδοτική χρήση του ραδιοφάσματος.

5. Προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κατακερματισμού της εσωτερικής αγοράς που οφείλεται σε αποκλίνουσες συνθήκες επιλογής και τις διαδικασίες για εναρμόνιση ζωνών ραδιοφάσματος που έχουν κατανεμηθεί σε υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών και οι οποίες έχουν καταστεί εμπορεύσιμες σε όλα τα κράτη μέλη σύμφωνα με το άρθρο 9β της οδηγίας 2002/21/ΕΚ, η Επιτροπή, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, εκπονεί κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τους όρους αδειοδότησης και τις διαδικασίες για τις εν λόγω ζώνες, ιδίως όσον αφορά μερισμό υποδομής και όρους κάλυψης·

6. Όποτε απαιτείται για να εξασφαλιστεί αποτελεσματική χρήση των δικαιωμάτων του ραδιοφάσματος και να αποφευχθεί αποθεματοποίηση ραδιοφάσματος, τα κράτη μέλη λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών κυρώσεων ή ανάκλησης δικαιωμάτων

Άρθρο 5 Ανταγωνισμός

1. Τα κράτη μέλη διατηρούν και προωθούν τον αποτελεσματικό ανταγωνισμό και αποφεύγουν στρεβλώσεις του ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά ή σε σημαντικό τμήμα της.

2. Για να εφαρμοστούν πλήρως οι υποχρεώσεις της παραγράφου 1, και ιδίως για να διασφαλιστεί ότι δεν στρεβλώνεται ο ανταγωνισμός από οποιαδήποτε συσσώρευση, μεταφορά ή τροποποίηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων, τα κράτη μέλη μπορούν να θεσπίζουν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα μέτρα, με την επιφύλαξη εφαρμογής των κανόνων του ανταγωνισμού:

α) Τα κράτη μέλη μπορούν να περιορίζουν το εύρος του ραδιοφάσματος για το οποίο χορηγούνται δικαιώματα χρήσης σε οποιονδήποτε οικονομικό φορέα ή μπορούν να θέτουν όρους για τα εν λόγω δικαιώματα χρήσης, όπως είναι η παροχή υπηρεσιών χονδρικής, σε ορισμένες ζώνες ή σε ορισμένες ομάδες ζωνών με παρόμοια χαρακτηριστικά, για παράδειγμα τις ζώνες κάτω από 1 GHz που είναι κατανεμημένες για υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

β) Τα κράτη μέλη μπορούν να αρνηθούν να χορηγήσοτν νέα δικαιώματα χρήσης ή να επιτρέψουν νέες χρήσεις ραδιοφάσματος σε ορισμένες ζώνες, ή μπορούν να θέτουν όρους για τη χορήγηση νέων δικαιωμάτων χρήσης ή για την έγκριση νέων χρήσεων του ραδιοφάσματος, όταν αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα συσσώρευση συχνοτήτων του ραδιοφάσματος από ορισμένους οικονομικούς φορείς, η οποία είναι πιθανό να βλάψει σημαντικά τον ανταγωνισμό.

γ) Τα κράτη μέλη μπορούν να απαγορεύουν ή να επιβάλλουν όρους σε ορισμένες συναλλαγές μεταφοράς δικαιωμάτων χρήσης του ραδιοφάσματος που δεν υπόκεινται σε εθνικό ή ενωσιακό έλεγχο των συγκεντρώσεων, και οι οποίες θα παρακώλυαν σημαντικά τον ανταγωνισμό στην εσωτερική αγορά ή σε σημαντικό τμήμα της.

δ) Τα κράτη μέλη μπορούν να τροποποιήσουν τα ισχύοντα δικαιώματα σύμφωνα με το άρθρο 14 της οδηγίας 2002/20/ΕΚ εφόσον αυτό είναι αναγκαίο για να διορθωθεί εκ των υστέρων η υπέρμετρη συσσώρευση συχνοτήτων του ραδιοφάσματος από ορισμένους οικονομικούς παράγοντες και η οποία βλάπτει σημαντικά τον ανταγωνισμό.

3. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οι διαδικασίες αδειοδότησης και επιλογής αποφεύγουν καθυστερήσεις και προωθούν τον αποτελεσματικό ανταγωνισμό.

Άρθρο 6 Ραδιοφάσμα για ασύρματες ευρυζωνικές επικοινωνίες

1. Χωρίς να θίγονται οι αρχές της ουδετερότητας υπηρεσιών και τεχνολογίας, τα κράτη μέλη, σε συνεργασία με την Επιτροπή, λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλιστεί ότι εντός της Ένωσης κατανέμεται επαρκές ραδιοφάσμα για σκοπούς κάλυψης και χωρητικότητας, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι ασύρματες εφαρμογές συμβάλλουν αποτελεσματικά στην επίτευξη, έως το 2020, του στόχου όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε ευρυζωνική σύνδεση ταχύτητας τουλάχιστον 30 Mbps.

2. Από την 1η Ιανουαρίου 2012, τα κράτη μέλη επιτρέπουν τη χρήση όλων των συχνοτήτων που έχουν οριστει με τις αποφάσεις 2008/477/ΕΚ (2,5 έως 2,69 GHz), 2008/411/EΚ (3,4 έως 3,8 GHz) και 2009/766/ΕΚ (900/1800 MHz) της Επιτροπής, υπό συνθήκες που παρέχουν στους καταναλωτές εύκολη πρόσβαση σε ασύρματες ευρυζωνικές υπηρεσίες.

3. Από την 1η Ιανουαρίου 2013, τα κράτη μέλη, διαθέτουν τη ζώνη των 800 MHz για υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών, σύμφωνα με τους εναρμονισμένους τεχνικούς όρους που καθορίζονται με την απόφαση αριθ. 676/2002/ΕΚ. Σε κράτη μέλη όπου λόγω εξαιρετικών εθνικών ή διεθνών περιστάσεων δεν είναι διαθέσιμη η ζώνη, η Επιτροπή μπορεί να εγκρίνει ειδικές παρεκκλίσεις έως το 2015. Σύμφωνα με το άρθρο 9 της οδηγίας 2002/21/ΕΚ, η Επιτροπή, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, παρακολουθεί τη χρήση του ραδιοφάσματος κάτω από 1GHz και αξιολογεί αν μπορεί να ελευθερωθεί επιπλέον ραδιοφάσμα και να διατεθεί για νέες εφαρμογές.

4. Τα κράτη μέλη, σε συνεργασία με την Επιτροπή, εξασφαλίζουν ότι η παροχή πρόσβασης σε ευρυζωνικό περιεχόμενο και υπηρεσίες που χρησιμοποιούν τη ζώνη των 790-862 MHz (800 MHz) ενθαρρύνεται σε αραιοκατοικημένες περιοχές, ιδίως μέσω υποχρεώσεων κάλυψης· προς τούτο, εξετάζουν τρόπους και, ενδεχομένως, λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι η ελευθέρωση της ζώνης των 800 MHz δεν επηρεάζει αρνητικά τους χρήστες υπηρεσιών προγραμματισμού και ειδικών εκδηλώσεων (PMSE).

5. Η Επιτροπή καλείται να θεσπίσει κατά προτεραιότητα τα κατάλληλα μέτρα σύμφωνα με το άρθρο 9β παράγραφος 3 της οδηγίας 2002/21/ΕΚ, ώστε να διασφαλίσει ότι τα κράτη μέλη επιτρέπουν την εμπορία, εντός της Ένωσης, των δικαιωμάτων χρήσης του ραδιοφάσματος στις εναρμονισμένες ζώνες 790-862 MHz (ζώνη των 800 MHz), 880-915 MHz, 925-960 MHz, 1710-1785 MHz, 1805-1880 MHz, 1900-1980 MHz, 2010-2025 MHz, 2110-2170 MHz, 2,5 -2,69 GHz και 3,4 - 3.8 GHz.

6. Εφόσον είναι απαραίτητο, η Επιτροπή εξασφαλίζει τη διάθεση πρόσθετων ζωνών ραδιοφάσματος για παροχή εναρμονισμένων δορυφορικών υπηρεσιών ευρυζωνικής πρόσβασης που θα καλύπτουν ολόκληρη την επικράτεια της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων και των πλέον απομακρυσμένων περιοχών με ευρυζωνική προσφορά που παρέχει διαδικτυακή πρόσβαση σε συγκρίσιμη τιμή με επίγειες προσφορές.

Άρθρο 7 Ανάγκες ραδιοφάσματος για επιμέρους πολιτικές της Ένωσης

1. Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή εξασφαλίζουν τη διάθεση ραδιοφάσματος και προστατεύουν τις ραδιοσυχνότητες που απαιτούνται για την παρακολούθηση της ατμόσφαιρας και της επιφάνειας της Γης, επιτρέποντας την ανάπτυξη και εκμετάλλευση διαστημικών εφαρμογών και βελτίωση των συστημάτων μεταφορών, ιδίως για το παγκόσμιο σύστημα δορυφορικής πλοήγησης GALILEO για το πρόγραμμα GMES για την παγκόσμια παρακολούθηση του περιβάλλοντος και της ασφάλειας, καθώς και για ευφυή συστήματα ασφάλειας και διαχείρισης μεταφορών.

2. Σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, η Επιτροπή διεξάγει μελέτες και εξετάζει τη δυνατότητα σχεδιασμού καθεστώτων αδειοδότησης που θα συμβάλουν σε μια πολιτική χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, με εξοικονόμηση ενέργειας κατά τη χρήση του ραδιοφάσματος, καθώς και με διάθεση ραδιοφάσματος για ασύρματες τεχνολογίες με δυναμικό βελτίωσης της εξοικονόμησης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων έξυπνων ενεργειακών δικτύων και έξυπνα συστήματα μέτρησης.

3. Εφόσον απαιτηθεί, η Επιτροπή εξασφαλίζει τη διάθεση επαρκούς ραδιοφάσματος υπό εναρμονισμένους όρους ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη υπηρεσιών ασφάλειας και η ελεύθερη κυκλοφορία σχετικών συσκευών, καθώς και η ανάπτυξη καινοτόμων διαλειτουργικών λύσεων για δημόσια ασφάλεια και προστασία, πολιτική προστασία και αντιμετώπιση καταστροφών.

4. Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή επανεξετάζουν τις ανάγκες σε ραδιοφάσμα και συνεργάζονται με την επιστημονική κοινότητα· προσδιορίζουν σειρά πρωτοβουλιών έρευνας και ανάπτυξης και καινοτόμες εφαρμογές που ενδέχεται να έχουν σημαντικό κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο ή/και επενδυτικό δυναμικό και προετοιμάζουν την κατανομή επαρκούς ραδιοφάσματος για τις εν λόγω εφαρμογές υπό εναρμονισμένους τεχνικούς όρους και με το λιγότερο επαχθές διοικητικό βάρος.

Άρθρο 8 Απογραφή και παρακολούθηση των υφιστάμενων χρήσεων του ραδιοφάσματος και των αναδυόμενων αναγκών

1. Η Επιτροπή, επικουρούμενη από τα κράτη μέλη, τα οποία παρέχουν όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του ραδιοφάσματος, πραγματοποιεί απογραφή των υφιστάμενων χρήσεων του ραδιοφάσματος και των πιθανών μελλοντικών αναγκών ραδιοφάσματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως στη ζώνη συχνοτήτων από τα 300 MHz έως τα 3 GHz.

2. Η απογραφή που αναφέρεται στην παράγραφο (1) επιτρέπει την αξιολόγηση της τεχνικής αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων χρήσεων του ραδιοφάσματος και τον εντοπισμό αναποτελεσματικών τεχνολογιών και εφαρμογών, αχρησιμοποίητου ή αναποτελεσματικά χρησιμοποιούμενου ραδιοφάσματος και ευκαιριών μερισμού του ραδιοφάσματος. Λαμβάνει υπόψη τις μελλοντικές ανάγκες για ραδιοφάσμα βάσει των απαιτήσεων των καταναλωτών και των φορέων εκμετάλλευσης, καθώς και της δυνατότητας ικανοποίησης αυτών των αναγκών.

3. Η απογραφή που αναφέρεται στην παράγραφο (1) επανεξετάζει τα διάφορα είδη χρήσης του ραδιοφάσματος από ιδιωτικούς και δημόσιους χρήστες, και συμβάλλει στον προσδιορισμό ζωνών συχνοτήτων που θα μπορούσαν να εκχωρηθούν ή να ανακατανεμηθούν προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματική χρήση τους, να προωθηθεί η καινοτομία και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στην εσωτερική αγορά, προς όφελος ιδιωτικών και δημόσιων χρηστών, συνεκτιμώντας τον πιθανό θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο στους υφιστάμενους χρήστες των εν λόγω ζωνών.

Άρθρο 9 Διεθνείς διαπραγματεύσεις

1. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετέχει σε διεθνείς διαπραγματεύσεις σχετικά με θέματα ραδιοφάσματος για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, ενεργώντας σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο όσον αφορά, μεταξύ άλλων, τις αρχές των εσωτερικών και εξωτερικών αρμοδιοτήτες της Ένωσης.

2. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οι διεθνείς συμφωνίες στο πλαίσιο της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU), των οποίων αποτελούν συμβαλλόμενο μέρος, συμμορφώνονται με την ισχύουσα ενωσιακή νομοθεσία και ιδίως με τους σχετικούς κανόνες και αρχές του ενωσιακού πλαισίου κανονιστικών ρυθμίσεων για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

3. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οι διεθνείς κανονισμοί επιτρέπουν πλήρη χρήση των ζωνών συχνοτήτων για τους προβλεπόμενους σκοπούς βάσει της ενωσιακής νομοθεσίας, καθώς και ότι διατίθεται επαρκής ποσότητα κατάλληλα προστατευόμενου ραδιοφάσματος για τομεακές πολιτικές της Ένωσης.

4. Η Ένωση παρέχει, κατόπιν αιτήσεως, πολιτική και τεχνική υποστήριξη προς τα κράτη μέλη κατά τις διμερείς διαπραγματεύσεις τους με μη ενωσιακές γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων υποψήφιων και υπό ένταξη χωρών, με σκοπό την επίλυση ζητημάτων συντονισμού του ραδιοφάσματος που εμποδίζουν τα κράτη μέλη να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το ενωσιακό δίκαιο όσον αφορά την πολιτική και τη διαχείριση του ραδιοφάσματος. Η Ένωση υποστηρίζει επίσης τις προσπάθειες τρίτων χωρών για υλοποίηση διαχείρισης του ραδιοφάσματος συμβατής με την ενωσιακή, προκειμένου να διασφαλίζονται οι στόχοι της Ένωσης όσον αφορά την πολιτική του ραδιοφάσματος.

5. Στις διαπραγματεύσεις με τρίτες χώρες, τα κράτη μέλη δεσμεύονται από τις υποχρεώσεις τους βάσει του ενωσιακού δικαίου. Κατά την υπογραφή ή με άλλο τρόπο αποδοχή τυχόν διεθνών υποχρεώσεων που αφορούν το ραδιοφάσμα, τα κράτη μέλη συνοδεύουν την υπογραφή τους ή οποιαδήποτε άλλη πράξη αποδοχής από κοινή δήλωση όπου αναφέρεται ότι θα υλοποιήσουν αυτές τις διεθνείς συμφωνίες ή δεσμεύσεις σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους που απορρέπουν από τις Συνθήκες.

Άρθρο 10 Συνεργασία μεταξύ διάφορων φορέων

1. Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη συνεργάζονται για τη βελτίωση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, ώστε να ενισχυθεί ο συντονισμός σε ενωσιακό επίπεδο για τη διαχείριση του ραδιοφάσματος, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων που επηρεάζουν άμεσα δύο ή περισσότερα κράτη μέλη, με στόχο την ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς και την εξασφάλιση ότι επιτυγχάνονται πλήρως οι στόχοι της Ένωσης πολιτικής για το ραδιοφάσμα. Τα κράτη μέλη επιδιώκουν την προώθηση των ενωσιακών συμφερόντων στο ραδιοφάσμα εκτός της Ένωσης σύμφωνα με το άρθρο 9.

2. Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οι οργανισμοί τυποποίησης, η CEPT και το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής συνεργάζονται στενά σε κάθε τεχνικό ζήτημα εφόσον αυτό είναι αναγκαίο για να διασφαλιστεί αποδοτική χρήση του ραδιοφάσματος. Για το σκοπό αυτό, τα κράτη μέλη διατηρούν συνεκτικό σύνδεσμο μεταξύ διαχείρισης του ραδιοφάσματος και τυποποίησης κατά τρόπο ώστε να ενισχύεται η εσωτερική αγορά.

Άρθρο 11 Δημόσια διαβούλευση

Κατά περίπτωση, η Επιτροπή διοργανώνει δημόσιες διαβουλεύσεις για να συγκεντρώσει τις απόψεις όλων των ενδιαφερόμενων μερών, καθώς και τις απόψεις του κοινού εν γένει σχετικά με τη χρήση του ραδιοφάσματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άρθρο 12 Εκθέσεις

Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 το αργότερο, η Επιτροπή θα διεξαγάγει επανεξέταση της εφαρμογής του εν λόγω προγράμματος πολιτικής για το ραδιοφάσμα και θα υποβάλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με τις δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν και τα μέτρα που θεσπίστηκαν δυνάμει της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 13 Κοινοποίηση

Τα κράτη μέλη εφαρμόζουν τις παρούσες πολιτικές κατευθύνσεις και τους στόχους έως την 1η Ιουλίου 2015, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στα προηγούμενα άρθρα.

Τα κράτη μέλη παρέχουν στην Επιτροπή όλες τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την αξιολόγηση της εφαρμογής της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 14 Έναρξη ισχύος

Η παρούσα απόφαση τίθεται σε ισχύ την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Βρυξέλλες,

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Πρόεδρος [pic][pic][pic][pic][pic][pic]

[1] ΕΕ C […] της […].

[2] ΕΕ C […] της […].

[3] ΕΕ L 108 της 24/4/2002, σ. 33.

[4] COM(2010)245 της 19.05.2010.

[5] ΕΕ L 108 της 24/4/2002, σ. 1.

[6] ΕΕ L 129 της 17/5/2007, σ. 67.

[7] ΕΕ L 91 της 7/4/1999, σ. 10.

[8] ΕΕ L 337 της 18/12/2009, σ. 37.

[9] ΕΕ L 138 της 28/5/2002, σ. 1.

[10] ΕΕ L 246 της 20.7.2004, σ. 1

[11] COM(2009)589.

[12] ΕΕ L 108 της 24/4/2002, σ. 21.