52006DC0648

Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Ευρωπαϊκή Ένωση, Χονγκ Κονγκ και Μακάο: δυνατότητες συνεργασίας 2007-2013 /* COM/2006/0648 τελικό */


[pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ |

Βρυξέλλες, 26.10.2006

COM(2006) 648 τελικό

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Ευρωπαϊκή Ένωση, Χονγκ Κονγκ και Μακάο: δυνατότητες συνεργασίας 2007-2013

Περίληψη

Οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις Ειδικές Διοικητικές Περιοχές (ΕΔΠ) του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο εξακολούθησαν να αναπτύσσονται μετά την επιστροφή τους στην κινεζική κυριαρχία.

Η ΕΕ ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη συνέχιση της αυτονομίας και των ελευθεριών των οποίων απολαύουν οι δύο ΕΔΠ και υποστηρίζει την έγκαιρη και ουσιαστική τους πρόοδο προς την καθολική ψηφοφορία. Η Επιτροπή έχει εκδώσει ετήσιες εκθέσεις για τις συνταγματικές, πολιτικές, εμπορικές, οικονομικές και διμερείς εξελίξεις στις δύο ΕΔΠ και θα συνεχίσει να το πράττει.

Οι σχέσεις με τις δύο αυτές περιοχές είναι κυρίως πρακτικής φύσεως και βασίζονται στο αμοιβαίο συμφέρον. Η συνεργασία, άμεση και έμμεση, είναι ουσιαστική και αναπτύσσεται, δεδομένου ότι το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο εξακολουθούν να παρέχουν το πεδίο για εμβάθυνση της συνεργασίας με την ηπειρωτική Κίνα.

Η ΕΕ πρέπει να εξακολουθήσει να στηρίζεται στη σταθερή αυτή βάση συνεργασίας και διαλόγου. Πρέπει να αναπτυχθεί διαρθρωμένος διάλογος μεταξύ της Επιτροπής και της ΕΔΠ του Χονγκ Κονγκ επί θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων του και πρέπει να συνεχιστούν οι ετήσιες συνεδριάσεις της Μικτής Επιτροπής μεταξύ της Επιτροπής και της ΕΔΠ του Μακάο.

Μετά τη συμφωνία σχετικά με νέο χρηματοδοτικό μέσο για τις εκβιομηχανισμένες χώρες, είναι σκόπιμο να αναθεωρηθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών και να καθοριστούν νέες προτεραιότητες. Η παρούσα ανακοίνωση καθορίζει ορισμένους φιλόδοξους στόχους για την προώθηση της συνεργασίας σε επτά βασικούς τομείς: το εμπόριο και τα τελωνεία, τη χρηματοδότηση, τις διαπροσωπικές σχέσεις (ιδίως σε ακαδημαϊκό επίπεδο), τις μεταφορές, το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια τροφίμων.

Ευρωπαϊκή Ενωση, Χονγκ Κονγκ και Μακάο: δυνατότητες συνεργασίας ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 2007-2013

Η πολιτική της Επιτροπής έναντι της Ειδικής Διοικητικής Περιοχής (ΕΔΠ) του Χονγκ Κονγκ καθορίστηκε σε ανακοίνωσή της του 1997 προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η εν λόγω ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε στο πλαίσιο της μεταβίβασης της κυριαρχίας του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα, υπογραμμίζει τη σημασία της ομαλής εφαρμογής της αρχής "μία χώρα, δύο συστήματα" και καθορίζει τρόπους συμβολής της ΕΕ στην πολιτική και οικονομική ανάπτυξη του Χονγκ Κονγκ. Η Επιτροπή στη συνέχεια εξέδωσε ετήσιες εκθέσεις για τις εξελίξεις στην ΕΔΠ του Χονγκ Κονγκ, με τελευταία την όγδοη ετήσια έκθεση του 2005. Επιπλέον, η Επιτροπή ανέλαβε με την κυβέρνηση της ΕΔΠ τη διεξαγωγή διαλόγου σε θέματα πολιτικής, ειδικότερα εμπορικής και οικονομικής πολιτικής, υπέγραψε σημαντικές διμερείς συμφωνίες σε τομείς όπως η τελωνειακή συνεργασία και η επανεισδοχή των παράνομων μεταναστών και, όταν χρειάστηκε, προέβη σε δηλώσεις για τις πολιτικές εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ.

Η πολιτική έναντι της Εδικής Διοικητικής Περιοχής του Μακάο καθορίστηκε σε ανακοίνωση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 1999. Η Επιτροπή εκδίδει ετήσιες εκθέσεις για τις εξελίξεις στην ΕΔΠ του Μακάο και διοργανώνει κάθε χρόνο συνεδρίαση της Μικτής Επιτροπής με τις αρχές της ΕΔΠ.

Οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο εξελίχθηκαν σημαντικά μετά την επιστροφή τους στην κινεζική κυριαρχία. Κατά την επίσκεψή του στο Μακάο και στο Χονγκ Κονγκ στις 18 Ιουλίου 2005, ο Πρόεδρος Barroso συμφώνησε με τους επικεφαλής των κυβερνήσεων των ΕΔΠ ότι "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αναπτύξει, να διευρύνει και να εμβαθύνει τη συνεργασία" με τις δύο Ειδικές Διοικητικές Περιοχές σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Συνεπώς, η παρούσα ανακοίνωση αξιολογεί τις τρέχουσες σχέσεις και υποβάλλει συστάσεις για τη βελτίωση και την εμβάθυνση της συνεργασίας της ΕΕ με τις δύο ΕΔΠ.

1. ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Μετά την παράδοση του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο στην Κίνα, η διακυβέρνηση αμφότερων των Ειδικών Διοικητικών Περιοχών γινόταν με βάση την αρχή "μία χώρα, δύο συστήματα", όπως καθορίζεται λεπτομερώς σε χωριστό Βασικό Νόμο για κάθε μία.

Γενικά, η αρχή "μία χώρα δύο συστήματα" τηρήθηκε και είχε λειτουργεί ικανοποιητικά για το λαό του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο. Η ΕΕ υποστηρίζει την αρχή αυτή και ειδικότερα τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών που περιέχονται στο Βασικό Νόμο και που πρέπει να ισχύουν για τους πολίτες και των δύο ΕΔΠ. Αμφότερες οι κυβερνήσεις των ΕΔΠ εξακολουθούν να χαίρουν μεγάλης αυτονομίας σε οικονομικά, εμπορικά, φορολογικά, χρηματοδοτικά και κανονιστικά θέματα και οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο έχουν το δικό τους νομικό σύστημα, ανεξάρτητο κράτος δικαίου, δικαιώματα ατομικής ιδιοκτησίας, ελευθερία του λόγου και οικονομικά συστήματα αγοράς.

Και στις δύο ΕΔΠ, τα ειδικά συνταγματικά αναπτυξιακά μέτρα που προβλέπονται στο Βασικό Νόμο έχουν εφαρμοστεί πλήρως και εντός του χρονοδιαγράμματος.

Ωστόσο, στο Βασικό Νόμο του Χονγκ Κονγκ αναφέρεται ότι απώτερος στόχος είναι η εκλογή του Διοικητή με καθολική ψηφοφορία κατόπιν συγκροτήσεως μιας ευρέως αντιπροσωπευτικής επιτροπής ορισμού σύμφωνα με δημοκρατικές διαδικασίες[1]. (Δεν υπάρχει ανάλογο άρθρο στο Βασικό Νόμο του Μακάο[2].) Ούτε το Χονγκ Κονγκ ούτε το Μακάο δεν έχουν ακόμη επιτύχει την καθολική ψηφοφορία ούτε έχουν καθορίσει χάρτη πορείας προς τον πλήρη εκδημοκρατισμό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει τη δημοκρατία ανά τον κόσμο ως τον καλύτερο τρόπο για το σχηματισμό νόμιμης, σταθερής, υπεύθυνης και διαφανούς κυβέρνησης, που προστατεύει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες και μεριμνά για το σεβασμό του κράτους δικαίου. Η ΕΕ υποστηρίζει την ταχεία και ουσιαστική πρόοδο προς την καθολική ψηφοφορία που είναι και ο τελικός στόχος σύμφωνα με τον Βασικό Νόμο του Xονγκ Κονγκ, και με τις επιθυμίες του λαού του Xονγκ Κονγκ και του Μακάο.

Η Επιτροπή έχει αναφερθεί εκτενώς στη συνταγματική ανάπτυξη του Χονγκ Κονγκ και στις ερμηνείες από το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο του Βασικού Νόμου της ΕΔΠ στις προηγούμενες ετήσιες εκθέσεις της (βλ. ιδίως ετήσια έκθεση 2004 και 2005)[3]. Αναφέρθηκε επίσης στις εξελίξεις στο Μακάο στις προηγούμενες ετήσιες εκθέσεις της για τη ΕΔΠ του Μακάο[4].

Σε διεθνές επίπεδο, οι κυβερνήσεις των ΕΔΠ του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο έγιναν γρήγορα αποδεκτές ως αυτόνομοι διεθνείς εταίροι στον τομέα της οικονομίας, των συναλλαγών, της φορολογίας, των οικονομικών, του αθλητισμού, της έρευνας, της εκπαίδευσης του πολιτισμού και των διαπροσωπικών σχέσεων που συνεχίζουν να εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους δυνάμει του Βασικού Νόμου. Εξακολουθούν να είναι ενεργά μέλη διεθνών οργανισμών όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) και η Παγκόσμια Οργάνωση Τελωνείων, και μέρη διεθνών συνθηκών. Τον Δεκέμβριο του 2005, το Χονγκ Κονγκ φιλοξένησε με επιτυχία την έκτη υπουργική διάσκεψη του ΠΟΕ και, τον ίδιο μήνα, το Μακάο φιλοξένησε τους Αγώνες της Ανατολικής Ασίας 2005.

2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Η ταχεία ανάπτυξη και η αύξηση της οικονομικής ευημερίας στην ηπειρωτική Κίνα δημιούργησε νέες ευκαιρίες για το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο. Οι στενές σχέσεις των ΕΔΠ με τη νότιο Κίνα και ειδικότερα την επαρχία Guangdong υπήρξαν καθοριστικές για την οικονομική τους ανάπτυξη. Το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο επωφελούνται ως φιλελεύθερες, ανοικτές πύλες επικοινωνίας προς και από την Κίνα. Οι ρυθμίσεις για στενότερη εταιρική σχέση με την ηπειρωτική Κίνα και τα ατομικά καθεστώτα επισκέψεων, που συνεπάγονται χαλαρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους κατοίκους της ηπειρωτικής χώρας που επιθυμούν να επισκεφτούν τις περιοχές αυτές, έχουν συμβάλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη.

Χονγκ Κονγκ

Κατά το διάστημα αμέσως μετά την παράδοση, η κυβέρνηση της ΕΔΠ του Χονγκ Κονγκ αντιμετώπισε προκλήσεις χωρίς προηγούμενο σε θέματα χρηματοδοτικής, οικονομικής και δημοσιονομικής διαχείρισης. Χάρη στην κυβέρνηση της ΕΔΠ, το Χονγκ Κονγκ έχει σήμερα ανακάμψει από την ύφεση που ακολούθησε τις αρνητικές οικονομικές συνέπειες της ασιατικής οικονομικής κρίσης των ετών 1997-1998 και την εκδήλωση του SARS (σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο) το 2003.

Οι οικονομικοί και χρηματοδοτικοί δείκτες του Χονγκ Κονγκ για το 2005 βρίσκονται και πάλι στα επίπεδα του 1997. Το ΑΕΠ αυξήθηκε στο 7,3% (και η κυβέρνηση προβλέπει αύξηση για το 2006 κατά 4 έως 5%). Τον Δεκέμβριο του 2005 η ανεργία ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα των τεσσάρων τελευταίων ετών, στο 5,2%. Η δημοσιονομική ισορροπία αποκαταστάθηκε το διάστημα 2005-2006, για πρώτη φορά σε οκτώ χρόνια μετά την παράδοση, χάρη στην οικονομική ανάκαμψη και στη συρρίκνωση των δημοσίων δαπανών.

Υποστηριζόμενο από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της ηπειρωτικής Κίνας, το Χονγκ Κονγκ εδραιώνει τη θέση του ως διεθνούς χρηματοοικονομικού κέντρου για την ανατολική Ασία. Οι επιχειρήσεις της ηπειρωτικής Κίνας χρησιμοποιούν το Χονγκ Κονγκ ως κέντρο χρηματοδοτήσεων και επενδύσεων, γεγονός που δημιουργεί όλο και μεγαλύτερη ζήτηση για τις χρηματοπιστωτικές, νομικές και επιχειρηματικές υπηρεσίες του. Πάνω από το 80% των αντληθέντων κεφαλαίων στο Χονγκ Κονγκ κατά τις εισαγωγές στο χρηματιστήριο προέρχονται από επιχειρήσεις που συνδέονται με την Κίνα, και συνεπώς το Χονγκ Κονγκ τοποθετείται στην τέταρτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τη συγκέντρωση κεφαλαίων το 2005 και εδραιώνεται η σημαντική θέση του στη διεθνή σκηνή ως κέντρου διαχείρισης και διαπραγμάτευσης στοιχείων ενεργητικού. Η επιτυχία του Χονγκ Κονγκ ως διεθνούς οικονομικού κέντρου συνδέεται με την ικανότητά του να διαδραματίζει, όλο και περισσότερο, το ρόλο του οικονομικού διαμεσολαβητή για τη σημαντική εσωτερική αποταμίευση της ηπειρωτικής Κίνας. Δεδομένου του ανταγωνισμού που ασκείται από άλλα περιφερειακά οικονομικά κέντρα, το Χονγκ Κονγκ πρέπει να εξακολουθήσει να ενισχύει την ανταγωνιστικότητά του μεριμνώντας να διατηρεί ευέλικτες αγορές προϊόντων και εργασίας, καθώς και σταθερούς θεσμούς και υγιείς μακροοικονομικές πολιτικές.

Εξάλλου, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες του Χονγκ Κονγκ επέδειξαν αξιοσημείωτη ικανότητα προσαρμογής στον ανταγωνισμό και τις εξωτερικές προκλήσεις. Κατάφεραν να ανέλθουν στην αξιακή αλυσίδα σε δραστηριότητες με υψηλότερα περιθώρια κέρδους στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, των υπηρεσιών σε επιχειρήσεις, του εμπορίου, της κατασκευαστικής βιομηχανίας μεγάλης προστιθέμενης αξίας, του τουρισμού, της λιανικής πώλησης και άλλων υπηρεσιών. Όμως, το Χονγκ Κονγκ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αυξανόμενους περιορισμούς σε θέματα κόστους και προσφοράς, εξαιτίας προβλημάτων που απορρέουν από την κυκλοφοριακή συμφόρηση και την περιβαλλοντική ρύπανση. Η φιλοδοξία του να παραμείνει "Asia’s World City" (η διεθνής πόλη της Ασίας) θα εξαρτηθεί από την ικανότητά του να ανταποκριθεί σ’ αυτές τις προκλήσεις.

Μακάο

Η θεαματική άνθηση από το 2000, της μικρής, ανοικτής οικονομίας του Μακάο οφείλεται κυρίως στον τομέα του τουρισμού και των τυχερών παιχνιδιών. Το 2002, ο τομέας των τυχερών παιχνιδιών ελευθερώθηκε και καταργήθηκε το 40ετές μονοπώλιο για τα καζίνο. Χάρη στην ελευθέρωση αυτή και στην εισαγωγή του καθεστώτος "Individual Visit Scheme" που προορίζονταν για τους κατοίκους της ηπειρωτικής Κίνας, ο αριθμός των επισκεπτών αυξήθηκε, γεγονός που οδήγησε στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης. Με την αύξηση της ζήτησης, το Μακάο αναμένεται να αναπτυχθεί με ταχείς ρυθμούς, αν και η ανάπτυξή του είναι δυνατόν να επιβραδυνθεί σε περίπτωση που το μονοπώλιο που έχει από την Κίνα όσον αφορά τον τομέα των παιχνιδιών συναντήσει προβλήματα ή αμφισβητηθεί.

Το Μακάο είναι ένα μικρό αλλά δυναμικό αστικό κέντρο, που φιλοδοξεί να γίνει στρατηγικό σημείο παροχής υπηρεσιών στο Δέλτα του ποταμού Περλ. Η κυβέρνηση της ΕΔΠ του Μακάο, βασιζόμενη στους δύο βασικούς οικονομικούς πυλώνες του, τα τυχερά παιχνίδια και τον τουρισμό, προτίθεται να διαφοροποιήσει τις δραστηριότητες του Μακάο και να το καταστήσει ένα περιφερειακό ψυχαγωγικό, εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο. Αλλά ο ανταγωνισμός θα είναι σκληρός, μεταξύ της ιδιαίτερα ανεπτυγμένης οικονομίας υπηρεσιών του Χονγκ Κονγκ και των χαμηλών μισθών της ηπειρωτικής Κίνας. Οι κυριότερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει το Μακάο θα είναι: η ενίσχυση του νομικού και χρηματοδοτικού πλαισίου του με στόχο την υποστήριξη της ανάπτυξης και την αποφυγή των κινδύνων που απειλούν την ακεραιότητα των χρηματοπιστωτικών και κοινωνικών συστημάτων του και η κατάλληλη κατάρτιση του τοπικού εργατικού δυναμικού (ή η εισαγωγή και η ενσωμάτωση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού).

3. ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ

Χονγκ Κονγκ

Η ΕΕ έχει σημαντικά συμφέροντα στο Χονγκ Κονγκ. Πράγματι, το Χονγκ Κονγκ είναι, από πλευράς όγκου συναλλαγών, ο δέκατος έκτος εμπορικός εταίρος της ΕΕ - ο έκτος κατά σειρά εταίρος αν ληφθούν υπόψη οι τεράστιες ροές συναλλαγών προς την Κίνα μέσω της ΕΔΠ του Χονγκ Κονγκ. Οι διμερείς συναλλαγές, αν και σημειώνουν μικρή μείωση τα τελευταία χρόνια (κυρίως λόγω της μετεγκατάστασης ορισμένων βιομηχανιών του Χονγκ Κονγκ στην ηπειρωτική Κίνα) εξακολουθούν να προσεγγίζουν τα 30 δισ. ευρώ. Το Χονγκ Κονγκ εξακολουθεί να λειτουργεί ως "πύλη" για ορισμένους νεοφερμένους Ευρωπαίους που αναζητούν πρόσβαση στην αγορά της ηπειρωτικής Κίνας. Όλο και περισσότερο, οι επιχειρήσεις της ηπειρωτικής Κίνας χρησιμοποιούν το Χονγκ Κονγκ ως βάση και πηγή γνώσεων, γεγονός που πολλαπλασιάζει τις εμπορικές διεξόδους για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Η ΕΕ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής του Χονγκ Κονγκ, μετά την ηπειρωτική Κίνα και την Ιαπωνία, και ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής.

Χιλιάδες είναι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που διατηρούν την έδρα τους ή περιφερειακά γραφεία στην ΕΔΠ και οι Ευρωπαίοι πολίτες που κατοικούν εκεί υπερβαίνουν τις 45.000. Τα ιδρύματα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της ΕΕ εξακολουθούν να έχουν σημαντικά συμφέροντα στο Χονγκ Κονγκ. Το 2005, 34 από τις 132 εγκεκριμένες τράπεζες του Χονγκ Κονγκ ιδρύθηκαν στην ΕΕ· και από τις 175 ασφαλιστικές εταιρείες που μπορούν να ασκούν δραστηριότητες στο Χονγκ Κονγκ, οι 30 ιδρύθηκαν στην ΕΕ, γεγονός που τις τοποθετεί στην πρώτη θέση των ξένων ασφαλιστικών εταιρειών που δρουν στο Χονγκ Κονγκ.

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δρουν στο Χονγκ Κονγκ αποτελούν τη σημαντικότερη ξένη μη κινεζική παρουσία. Είναι οι πλέον πολυάριθμες μεταξύ των ξένων επιχειρήσεων που διατηρούν τοπικά γραφεία και έδρα στο Χονγκ Κονγκ (1083 ή 28% του συνόλου, τον Ιούνιο του 2005). Εκτός από το ευρωπαϊκό εμπορικό επιμελητήριο, στο Χονγκ Κονγκ έχουν συσταθεί 14 διμερή εμπορικά επιμελητήρια από κράτη μέλη της ΕΕ. Το συμβούλιο επιχειρήσεων ΕΕ/Χονγκ Κονγκ που συνέρχεται μία φορά το χρόνο, αποτελεί το πλαίσιο στρατηγικού διαλόγου μεταξύ του Χονγκ Κονγκ και των επικεφαλής των επιχειρήσεων της ΕΕ.

Για τους εμπόρους, τους παροχείς υπηρεσιών και τα φυσικά πρόσωπα της ΕΕ, το Χονγκ Κονγκ είναι κομβικό σημείο στην ανατολική Ασία. Οι λιμενικές εγκαταστάσεις του Χονγκ Κονγκ για τα εμπορευματοκιβώτια είναι οι μεγαλύτερες στον κόσμο από πλευράς αριθμού διερχόμενων εμπορευματοκιβωτίων. Επίσης, η ΕΕ διατηρεί στενές σχέσεις με το Χονγκ Κονγκ στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας δεδομένου ότι τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν συνάψει με το Χονγκ Κονγκ διμερείς συμφωνίες αεροπορικών μεταφορών. Ο αερολιμένας του Χονγκ Κονγκ είναι σημαντικότατος κόμβος για τη μεταφορά επιβατών και φορτίων προς την ευρύτερη περιοχή Ασίας-Ειρηνικού καθώς και σημαντικό σημείο πρόσβασης στην ηπειρωτική Κίνα. Επιπλέον, το Χονγκ Κονγκ προσφέρει ένα ανοικτό αγγλόφωνο περιβάλλον που το καθιστά προνομιακό τουριστικό, εκπαιδευτικό και συνεδριακό προορισμό.

Γενικά, η διμερής σχέση μας με το Χονγκ Κονγκ είναι ικανοποιητική, και στα δυνατά της σημεία περιλαμβάνονται τα εξής:

- η ύπαρξη στέρεων εμπορικών σχέσεων και κοινών προτεραιοτήτων για πολυμερείς εμπορικές δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο της διαδικασίας του ΠΟΕ·

- η συμφωνία μας για την τελωνειακή συνεργασία, που υπεγράφη το 1999, με στόχο τη διευκόλυνση της συνεργασίας για την καταπολέμηση της απάτης, της πειρατείας και άλλων μορφών παράνομης δραστηριότητας, καθώς και την ανταλλαγή πληροφοριών και τον συντονισμό μεταξύ των τελωνειακών αρχών του Χονγκ Κονγκ και των κρατών μελών της ΕΕ.

- η συμφωνία μας για την επανεισδοχή ατόμων που διαμένουν παράνομα, η οποία άρχισε να ισχύει το 2004, και αποτελεί καλή βάση για την προώθηση της συνεργασίας σε γενικότερα θέματα μετανάστευσης.

Υπάρχουν ωστόσο τομείς στους οποίους θα επιθυμούσαμε να δούμε κάποια πρόοδο. Οι δύο κυριότεροι είναι οι εξής:

- η πολιτική ανταγωνισμού: οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εκφράζουν συχνά τη δυσαρέσκειά τους για την απουσία θεμιτών όρων ανταγωνισμού σε ορισμένους ζωτικούς τομείς·

- η παραβίαση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας: παρά τις επίμονες προσπάθειές του τα τελευταία χρόνια, στο Χονγκ Κονγκ σημειώνεται το 8% περίπου των παραβιάσεων που καταγράφονται σε επίπεδο ΕΕ.

Από το 1993, η ΕΕ διατηρεί μόνιμο γραφείο στο Χονγκ Κονγκ (διαπιστευμένο στο Χονγκ Κονγκ και στο Μακάο). Το γραφείο, η διαχείριση και το προσωπικό του οποίου εξασφαλίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς και επικεντρώνεται σε οικονομικά και εμπορικά θέματα. Δεκαέξι κράτη μέλη της ΕΕ αντιπροσωπεύονται με μόνιμες αποστολές διαπιστευμένες στο Χονγκ Κονγκ και στο Μακάο (η αποστολή της Πορτογαλίας βρίσκεται στο Μακάο, οι λοιπές αποστολές στο Χονγκ Κονγκ).

Τον Φεβρουάριο του 2006, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ πρότεινε να ενισχύσει τα γραφεία της αντιπροσωπείας της στην Ευρώπη και άνοιξε νέο γραφείο για εμπορικά θέματα στο Βερολίνο το οποίο εξυπηρετεί τη Γερμανία και τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης, μέλη της ΕΕ. Το γραφείο του Χονγκ Κονγκ στις Βρυξέλλες θα αναβαθμιστεί και θα καταστεί η έδρα του για την Ευρώπη, θα είναι δε αρμόδιο για τα γραφεία του Λονδίνου και του Βερολίνου.

Μακάο

Η ΕΕ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Μακάο. Μολονότι οι επιχειρήσεις της ΕΕ στο Μακάο είναι πολύ λίγες, όσες δραστηριοποιούνται εκεί είναι ικανοποιημένες με την υποδομή και τις επικοινωνίες.

Το Μακάο διατηρεί στενούς δεσμούς με τον πορτογαλικό πολιτισμό και η πορτογαλική γλώσσα είναι μια από τις επίσημες γλώσσες. Το γεγονός αυτό συμβάλλει στην ενίσχυση των σχέσεων της ΕΕ με το Μακάο και στην ελκυστικότητά του ως τουριστικού, εκπαιδευτικού και συνεδριακού προορισμού.

Το 1992, η ΕΕ προέβη στη σύναψη συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας με το Μακάο και η Μικτή Επιτροπή ΕΚ-Μακάο, που συστάθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας, συνέρχεται ανά έτος. Από την υπογραφή της συμφωνίας, η ΕΕ έχει χρηματοδοτήσει έργα συνεργασίας με το Μακάο ύψους περίπου 1 εκατ. ευρώ ετησίως. Τα έργα αυτά περιλαμβάνουν πρόγραμμα κατάρτισης για την τουριστική βιομηχανία (1999-2001), πρόγραμμα ευρωπαϊκών σπουδών (1999-2001), πρόγραμμα ανάπτυξης του τομέα των υπηρεσιών (1999-2001) που παρέχει κατευθύνσεις για τη βελτίωση του τομέα υπηρεσιών του Μακάο και το πρόγραμμα Asia-Invest (2001 και 2002). Το πρόγραμμα νομικής συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και του Μακάο (2001-2005) είναι σε εξέλιξη και προβλέπει κατάρτιση, εργαστήρια και σεμινάρια για την ανάπτυξη του νομικού συστήματος του Μακάο και την προώθηση του κράτους δικαίου στην ΕΔΠ. Η υπηρεσία διερμηνείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (SCIC) παρέχει το 2006 κατάρτιση στη μετάφραση και τη διερμηνεία, χρηματοδοτούμενη από την κυβέρνηση του Μακάο.

Η συμφωνία επανεισδοχής που υπεγράφη το 2002 μεταξύ της ΕΕ και του Μακάο λειτουργεί ικανοποιητικά και διοργανώνονται εποικοδομητικές ετήσιες διμερείς συνεδριάσεις για την επανεξέταση της προόδου.

Ο αντιπρόσωπος του Μακάο στην Ευρώπη, με βάση τη Λισαβόνα, τη Γενεύη και τις Βρυξέλλες, διαδραματίζει πολύ χρήσιμο και θετικό ρόλο στις σχέσεις ΕΕ-Μακάο.

4. ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΣΤΕΝΟΤΕΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΣΤΟΧΟΙ

Ο διάλογος και η συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των ΕΔΠ του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο σε τομείς πολιτικής και κανονιστικών ρυθμίσεων αποτελούν εξαιρετική βάση αμοιβαίων σχέσεων. Για την περαιτέρω πρόοδο των σχέσεων, η βάση αυτή πρέπει να υποστηριχθεί και να ενισχυθεί και παράλληλα να διευρυνθεί για να συμπεριλάβει άλλους τομείς και να λάβει υπόψη την πολύ σημαντικότερη συνεργασία της ΕΕ με την ηπειρωτική Κίνα. Το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο αποτελούν πράγματι προγεφυρώματα για την εμβάθυνση της συνεργασίας με την ηπειρωτική Κίνα. Η ΕΕ πρέπει τώρα να διευρύνει και να εμβαθύνει το πεδίο που θα της επιτρέψει να εμπλακεί περισσότερο στην τριμερή συνεργασία μεταξύ του Χονγκ Κονγκ, του Μακάο και της ηπειρωτικής Κίνας.

Συνεπώς, το παρόν κεφάλαιο καθορίζει ορισμένους νέους στόχους για την προώθηση της συνεργασίας σε επτά βασικούς τομείς: το εμπόριο και τα τελωνεία, τη χρηματοδότηση, τις διαπροσωπικές σχέσεις (περιλαμβανομένων των ακαδημαϊκών φορέων), τις μεταφορές, το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια τροφίμων.

Εμπορική και τελωνειακή συνεργασία

Η συνεργασία στον εμπορικό και στον τελωνειακό τομέα παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος των σταθερών διμερών σχέσεων της ΕΕ με τους δύο εταίρους. Τα στοιχεία στα οποία πρέπει να βασιστεί είναι τα εξής:

- η βελτίωση της άτυπης διαβούλευσης και του συντονισμού για τις εμπορικές και οικονομικές ρυθμίσεις, ιδίως στο πλαίσιο του ΠΟΕ όταν κρίνεται σκόπιμο·

- η συνέχιση των στενών διαβουλεύσεων σε διμερή εμπορικά θέματα, ιδίως σε θέματα διευκόλυνσης των συναλλαγών και ενίσχυσης της τελωνειακής συνεργασίας στον τομέα των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Η ΕΕ πρέπει να εξετάσει την εφαρμογή προγραμμάτων διάδοσης και επεξήγησης των κανονιστικών ρυθμίσεων, των προτύπων, των τελωνειακών διαδικασιών, των φυτοϋγειονομικών απαιτήσεων και άλλων ρυθμίσεων που ενδέχεται να πλήξουν το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ της ΕΕ, του Χονγκ Κονγκ, του Μακάο και της Κίνας·

- με βάση το πλαίσιο της συμφωνίας τελωνειακής συνεργασίας, η ενίσχυση της καταπολέμησης των παραβιάσεων των συγγραφικών δικαιωμάτων· η πάταξη της διακρατικής λαθρεμπορίας τσιγάρων που αποτελούν αντικείμενο παραποίησης ή απομίμησης με την ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων· και η επιδίωξη ενός ασφαλέστερου συστήματος διεθνών ναυτιλιακών μεταφορών με την καθιέρωση του ηλεκτρονικού ελέγχου των εμπορευματοκιβωτίων, χωρίς να επιβραδύνεται η ροή των διεθνών συναλλαγών.

- η ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών σε θέματα πολιτικής ανταγωνισμού και δημοσίων συμβάσεων, όπου κρίνεται απαραίτητο·

- η αύξηση της στήριξης των επιχειρήσεων (ιδίως των ΜΜΕ), ιδίως με την παροχή πληροφοριών για τις αγορές της μεγάλης Κίνας. Τα ευρωπαϊκά εμπορικά επιμελητήρια στο Χονγκ Κονγκ και τα γραφεία του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο στην Ευρώπη θα μπορούσαν να εμπλακούν σε αυτό το εγχείρημα και να συμμετάσχουν πιο ενεργά στις εργασίες των επιτροπών συνεργασίας στο πλαίσιο του Συμβουλίου Επιχειρήσεων ΕΕ-Χονγκ Κονγκ·

- η ενθάρρυνση των πανεπιστημίων και των εμπορικών σχολών της ΕΕ, του Χονγκ Κονγκ, του Μακάο και της ηπειρωτικής Κίνας να συνεργαστούν στην εκπαίδευση και την κατάρτιση σε θέματα διοίκησης επιχειρήσεων.

Μετά τη σύναψη των συμφωνιών στενότερης οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο ΕΔΠ και της Κίνας από τον Ιούλιο 2003, οι επιχειρήσεις στις ΕΔΠ επωφελούνται από την ευρύτερη πρόσβαση στην αγορά της ηπειρωτικής Κίνας. Πρόκειται για θετική βέβαια εξέλιξη, αλλά η ΕΕ θα εξακολουθήσει να ελέγχει τη συμμόρφωση αυτών των συμφωνιών με τον ΠΟΕ καθώς και κάθε αρνητική συνέπεια που έχουν στις ξένες επενδυτικές εταιρείες.

Χρηματοδοτική συνεργασία

Η χρηματοδοτική, τραπεζική και επενδυτική σχέση μεταξύ της ΕΕ και των ΕΔΠ είναι ήδη ισχυρή αλλά υπάρχει πάντα περιθώριο για:

- Βελτίωση του διαλόγου και της σύγκλισης των κανόνων σε χρηματοοικονομικά θέματα, ιδίως όσον αφορά τη νομοθεσία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την εφαρμογή της, τους κανόνες για τις εταιρείες επενδύσεων, το εταιρικό δίκαιο και τη διοίκηση επιχειρήσεων, καθώς και τα λογιστικά πρότυπα και τους κανόνες χρηματοοικονομικής πληροφόρησης.

- Βελτίωση του διαλόγου, της συνεργασίας και της σύγκλισης σε θέματα χρηστής διακυβέρνησης στον φορολογικό τομέα, λαμβάνοντας υπόψη τη φορολογική αυτονομία των ΕΔΠ του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο εντός της κιζενικής κυριαρχίας. Η Επιτροπή, σύμφωνα με την δηλωμένη φορολογική πολιτική της που συνίσταται στην κατά το δυνατόν μεγαλύτερη προώθηση των διεθνώς αναγνωρισμένων αρχών της χρηστής διακυβέρνησης, προτείνει να καταβληθούν προσπάθειες με αμφότερες τις ΕΔΠ για τη βελτίωση της διαφάνειας και της ανταλλαγής πληροφοριών, την ενίσχυση των μέτρων επιβολής για την πρόληψη της φοροαποφυγής ή της φοροδιαφυγής και, ιδίως, τη διασφάλιση της εφαρμογής μέτρων ισοδύναμων με τα μέτρα που εφαρμόζονται στην ΕΕ για τη φορολογία των καταθέσεων. Επιπλέον, η Επιτροπή θα ενθαρρύνει και τις δύο ΕΔΠ να υιοθετήσουν τις αρχές του κώδικα δεοντολογίας για τη φορολογία επιχειρήσεων που αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός φορολογικού κλίματος το οποίο θα χαρακτηρίζεται από δικαιοσύνη, διαφάνεια και συνεργασία και θα ευνοεί την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση και στις δύο πλευρές.

Διαπροσωπικοί και ακαδημαϊκοί δεσμοί

- Οι τομείς της εκπαίδευσης και της έρευνας παρέχουν γόνιμο έδαφος για ενδεχόμενη συνεργασία ΕΕ-Χονγκ Κονγκ και ΕΕ-Μακάο. Η Επιτροπή πρέπει να εξετάσει τη δυνατότητα βελτίωσης των σχέσεων με τη δημιουργία επαφών μεταξύ ομάδων προβληματισμού και δημοσιογράφων, με κοινοβουλευτικές ανταλλαγές, ανταλλαγές φοιτητών και καθηγητών, προγράμματα θεσμικής αδελφοποίησης, κοινές δράσεις έρευνας και δημόσιας συζήτησης για τη δημόσια τάξη, πολιτιστικές ανταλλαγές και γλωσσική κατάρτιση (με βάση την παροχή στήριξης εκ μέρους της Επιτροπής για την ενίσχυση της ικανότητας διερμηνείας μεταξύ πορτογαλικής και κινεζικής γλώσσας στο Μακάο). Η ΕΕ πρέπει επίσης να εξακολουθήσει να ενθαρρύνει την κοινωνία των πολιτών και τη μη κυβερνητική δημόσια συζήτηση και τον διάλογο.

- Οι υποτροφίες για ανταλλαγές του προγράμματος Erasmus και το πρόγραμμα Jean Monnet αποτελούν δύο ενδιαφέροντα μέσα που θα έπρεπε να γίνουν προσιτά·

- Θα έπρεπε να αναπτυχθεί ένα πιο φιλόδοξο πρόγραμμα επισκεπτών με βάση το υφιστάμενο πρόγραμμα επισκεπτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο λειτουργεί με επιτυχία αλλά έχει περιορισμένο πεδίο·

- Πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα στο Χονγκ Κονγκ και στο Μακάο προσπαθούν σήμερα να επιτύχουν μαζί με άλλα θεσμικά όργανα, πρόσβαση σε χρηματοδότηση, στο πλαίσιο των προγραμμάτων πλαισίων έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης της ΕΕ. Πρέπει να θεσπιστούν μέτρα για να ενισχύσουν αυτήν την τάση και παράλληλα να ενθαρρύνουν τη συνεργασία – πιθανώς μέσω συμφωνιών αδελφοποίησης και συνεργασίας (και πιθανότατα συμπεριλαμβάνοντας τους θεσμούς της ηπειρωτικής Κίνας) – για να επιτρέψουν την ανταλλαγή πληροφοριών και τη δημιουργία διαδραστικών δικτύων·

- Η συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης πρέπει να συνεχιστεί. Η ΕΕ, το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο διατηρούν τακτικό διάλογο μέσω της Μικτής Επιτροπής Επανεισδοχής ΕΚ-Χονγκ Κονγκ, η οποία συνήλθε την τελευταία φορά τον Ιανουάριο του 2005 στο Χονγκ Κονγκ. Ο διάλογος αυτός αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για περισσότερη συνεργασία σε γενικότερα θέματα που συνδέονται με τη μετανάστευση·

- Η σημερινή νομική συνεργασία και το έργο κατάρτισης στο Μακάο αποτελούν εξαιρετικά παραδείγματα τα οποία μπορεί να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης· τα διεθνή διασυνοριακά ζητήματα νομικής φύσεως μπορούν να αποτελέσουν ενδιαφέροντα τομέα συνεργασίας σε θέματα κράτους δικαίου, χρηστής διακυβέρνησης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αστικού και εμπορικού δικαίου·

- Η προβολή της ΕΕ πρέπει να αυξηθεί στο Χονγκ Κονγκ και στο Μακάο. Αυτό πρέπει να γίνει κυρίως με συγκεκριμένες δράσεις, όπως η δυνατότητα ίδρυσης "Ευρωπαϊκού κέντρου" ή "Οίκου της Ευρώπης". Αλλά η προβολή της ΕΕ πρέπει να ενισχυθεί με πιο γενικό και άμεσο τρόπο. Είναι σκόπιμο να εκπονηθεί μια συντονισμένη στρατηγική δημόσιας διπλωματίας για την ΕΕ στο Χονγκ Κονγκ και το Μακάο καθώς και για την ευρύτερη περιοχή.

Συνεργασία στον τομέα των μεταφορών

- Υπάρχει σημαντική κοινή τεχνογνωσία στον τομέα της ασφάλειας και των κανονιστικών ρυθμίσεων για τις θαλάσσιες μεταφορές, και αυτό θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω συνεργασία. Το υπό εξέλιξη έργο για την ασφάλεια των εμπορευματοκιβωτίων θαλάσσιων μεταφορών, στο οποίο συμμετέχει η Επιτροπή και οι λιμένες του Felixstowe (Ηνωμένο Βασίλειο), του Rotterdam (Κάτω Χώρες), της Σαγκάης και του Χονγκ Κονγκ, αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα.

- Επίσης, η ΕΕ διατηρεί στενές σχέσεις με το Χονγκ Κονγκ στον τομέα των εναέριων μεταφορών. Τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν συνάψει με την ΕΔΠ διμερείς συμφωνίες αεροπορικών μεταφορών. Το Χονγκ Κονγκ είναι σημαντικότατος κόμβος στην Ασία για τη μεταφορά επιβατών και φορτίων προς την ευρύτερη περιοχή Ασίας-Ειρηνικού καθώς και σημαντικό σημείο πρόσβασης στην ηπειρωτική Κίνα. Η ΕΕ επιθυμεί να ενισχύσει τις σχέσεις με το Χονγκ Κονγκ στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών όπως και με το Μακάο, δεδομένου ότι είναι οι βασικοί εταίροι της περιοχής για την ευρωπαϊκή αεροπορική βιομηχανία.

- Καταβάλλονται κοινές προσπάθειες, οι οποίες πρέπει να ενισχυθούν, για τη σύναψη οριζόντιων συμφωνιών σε κοινοτικό επίπεδο με το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, οι οποίες αναμένεται να αποκαταστήσουν την ασφάλεια δικαίου σχετικά με τους αερομεταφορείς και των δύο πλευρών στο πλαίσιο των υφιστάμενων διμερών συμφωνιών. Αυτό θα ήταν ένα σημαντικό πρώτο στάδιο προς την ανάπτυξη στενότερης συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ, αφενός, και του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, αφετέρου, στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας. Πρέπει επίσης να εξεταστεί η πιθανή επέκταση του πεδίου συνεργασίας, που θα περιλαμβάνει την τεχνική, βιομηχανική και κανονιστική συνεργασία σε τομείς όπως η διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας, η ασφάλεια πτήσεων και η αεροπορική ασφάλεια, καθώς και σε άλλους τομείς.

Υγεία και ασφάλεια τροφίμων και προϊόντων

Η ΕΕ, αφενός, και το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, αφετέρου, έχουν κοινά συμφέροντα επί διεθνών θεμάτων όσον αφορά την υγεία και την ασφάλεια τροφίμων και προϊόντων.

- Όσον αφορά τις διεθνώς μεταδοτικές νόσους, άρχισαν ήδη τον Ιανουάριο του 2006 οι άτυπες διαβουλεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Χονγκ Κονγκ οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση μελλοντικών συνομιλιών και ενδεχόμενης συνεργασίας και με τις δύο ΕΔΠ.

- Τα δύο μέρη πρέπει να εξετάσουν τη δυνατότητα ενίσχυσης της συνεργασίας τους όσον αφορά το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές.

- Λαμβάνοντας υπόψη τον ρόλο του Χονγκ Κονγκ ως εξαγωγέα καταναλωτικών προϊόντων και τη σπουδαιότητα της καταπολέμησης των ιδιαίτερα επικίνδυνων καταναλωτικών προϊόντων, τα δύο μέρη πρέπει να συνεργαστούν στενά για να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα που παράγονται ή διέρχονται από το Χονγκ Κονγκ είναι ασφαλή και ελέγχονται βάσει των προτύπων ασφαλείας της ΕΕ.

Περιβαλλοντική συνεργασία

- Η Επιτροπή χαιρετίζει την εμβάθυνση του διαλόγου της ΕΕ με την ηπειρωτική Κίνα στον τομέα του περιβάλλοντος και των κλιματικών αλλαγών. Ακόμη, η Επιτροπή πρέπει να εξετάσει με το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο το πεδίο συνεργασίας στον τομέα της ρύπανσης του αέρα και των υδάτων, καθώς και της βιομηχανικής ρύπανσης, ώστε να βοηθήσει τις δύο ΕΔΠ να υλοποιήσουν τις στρατηγικές τους για τον έλεγχο της ρύπανσης, να συνυπολογίζουν και να χειρίζονται διασυνοριακά θέματα και να επεξεργάζονται ενδεχομένως λύσεις σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.

- Στόχος της πολιτικής αυτής θα είναι μεταξύ άλλων η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των ΜΜΕ και υπέρ αυτών, καθώς και του διαλόγου σχετικά με τη ρύπανση του αέρα και των υδάτων και με τις βιομηχανικές εκπομπές. Τα πανεπιστήμια του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, οι ενώσεις επιχειρήσεων και οι μονάδες κατάρτισης μπορούν ενδεχομένως να αποτελέσουν το πεδίο για ανάληψη δεσμεύσεων επί των ανωτέρω θεμάτων.

5. ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

Διαβουλεύσεις και διαφάνεια

Τον Ιούλιο του 2005, ο Πρόεδρος Barroso και οι Διοικητές του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο — Donald Tsang και Edmund Ho — συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να υπάρχει τακτικός διαρθρωμένος διάλογος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των δύο ΕΔΠ για θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των δύο κυβερνήσεων όπως προβλέπεται στον Βασικό Νόμο κάθε ΕΔΠ.

Όσο αφορά το Χονγκ Κονγκ, ο στόχος αυτός θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη διοργάνωση τακτικών διαβουλεύσεων, οι λεπτομέρειες των οποίων καθορίζονται ως εξής: α) οι συνεδριάσεις πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση, β) πρέπει να υπάρχει κατάλληλο επίπεδο εκπροσώπησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ και γ) η ημερησία διάταξη κάθε συνεδρίασης, η οποία καταρτίζεται εκ των προτέρων με συμφωνία όλων των μερών, πρέπει να καλύπτει όλα τα πρακτικά θέματα που χαρακτηρίζουν τη συνεργασία. Οι εν λόγω ρυθμίσεις, οι οποίες πρέπει να συμπληρώνουν και όχι να αντικαθιστούν των υφιστάμενο διάλογο για τομεακά θέματα, είναι σκόπιμο να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατό, με πραγματοποίηση των πρώτων ετήσιων διαβουλεύσεων πριν από το τέλος του 2006.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι ο μηχανισμός της Μικτής Επιτροπής ΕΚ-Μακάο λειτουργεί ικανοποιητικά και πρέπει να διατηρηθεί, και ότι η θετική πείρα που αποκομίσθηκε από τον μηχανισμό αυτό μπορεί χρησιμεύσει ως βάση για την καθιέρωση διαβουλεύσεων με το Χονγκ Κονγκ.

Οι ετήσιες διαβουλεύσεις και η συνεργασία πρέπει να χαρακτηρίζονται από διαφάνεια και να δημοσιεύονται, στο πλαίσιο κοινών δηλώσεων και του υφιστάμενου μηχανισμού ετήσιων εκθέσεων της Επιτροπής.

Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να βελτιστοποιεί τον πολιτικό συντονισμό με όλους τους εταίρους της ΕΕ (τόσο με τα κράτη μέλη όσο και με τους ευρωπαϊκούς επιχειρηματικούς κύκλους) στο Χονγκ Κονγκ, το Μακάο και την Ευρώπη και, ενδεχομένως, στην ηπειρωτική Κίνα. Από τη στιγμή που οι πρωτοβουλίες για τη μελλοντική συνεργασία αποτελέσουν αντικείμενο προσβάσιμων πληροφοριών και ανοικτής επικοινωνίας, αναμένεται να συμπληρώσουν και να υποστηρίξουν τις στρατηγικές των κρατών μελών της ΕΕ, των κυβερνήσεων του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, καθώς και των ιδιωτικών φορέων και των ιδιωτών.

Ήδη το 2005 και στις αρχές του 2006, διοργανώθηκε από το γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Χονγκ Κονγκ και στο Μακάο μια σειρά συμβουλευτικών άτυπων, ανοικτών σεμιναρίων ανταλλαγής ιδεών, στα οποία συμμετείχαν πάνω από 200 εκπρόσωποι διαφόρων τομέων της κοινωνίας του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, προκειμένου να εξετάσουν και να διερευνήσουν το περιεχόμενο και τις μεθόδους εμβάθυνσης, ανάπτυξης και διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ, του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Οι συμμετέχοντες ήσαν εμπορικοί και οικονομικοί φορείς, επικεφαλής αποστολών ΕΕ, επαγγελματίες του τομέα περιβάλλοντος και υγείας, καθώς και αντιπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, ΜΚΟ, ακαδημαϊκών κύκλων και της ερευνητικής κοινότητας. Τον Νοέμβριο του 2005 διοργανώθηκε στο Μακάο έκτο σεμινάριο με τη συμμετοχή εκπροσώπων διαφόρων τομέων της κοινωνίας του Μακάο.

Συνεργασία σε θέματα χρηματοδότησης

Το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο είναι σημαντικοί εταίροι που έχουν πολλές κοινές αξίες και θεσμικές δομές με τη ΕΕ στον οικονομικό, ρυθμιστικό, κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα.

Συνεπώς, ο διάλογος και η συνεργασία πρέπει στο εξής να υποστηρίζεται και να ενισχύεται με ένα μέσο κοινοτικής χρηματοδότησης, όπως το νέο μέσο για τις εκβιομηχανισμένες χώρες στο πλαίσιο των μελλοντικών δημοσιονομικών προοπτικών της ΕΕ. Το μέσο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση συνεδριάσεων, συνεδρίων και άλλων δράσεων που ευνοούν τη δημιουργία οικονομικών εταιρικών σχέσεων, την συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων και στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας, καθώς και τις διαπροσωπικές ανταλλαγές και την ανάπτυξη πολιτικού διαλόγου στους τομείς που αναφέρθηκαν λεπτομερώς στην παρούσα ανακοίνωση. Ο γενικός στόχος αυτής της δράσης είναι να προωθήσει μια καλύτερη αμοιβαία κατανόηση και συνεργασία και να συμβάλει στην ενίσχυση των διμερών συναλλαγών, των επενδυτικών ροών και της τελωνειακής συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των δύο ΕΔΠ εταίρων. Η Επιτροπή πρέπει να εξετάσει το αποτέλεσμα ενδεχόμενων συνεργειών για την τριμερή συνεργασία με την ηπειρωτική Κίνα, ειδικότερα στο πλαίσιο του μέσου αναπτυξιακής συνεργασίας.

[1] Άρθρο 45.

[2] Όσον αφορά το Μακάο, ο Βασικός Νόμος ορίζει ότι εάν χρειαστεί να αλλάξει η μέθοδος σχηματισμού της Νομοθετικής Συνέλευσης της ΕΔΠ του Μακάο το 2009 και στη συνέχεια, οι σχετικές τροποποιήσεις πρέπει να γίνουν με την υποστήριξη της πλειοψηφίας των δύο τρίτων όλων των μελών της Συνέλευσης και τη συναίνεση του Διοικητή, ενώ δεν αναφέρεται πουθενά η καθολική ψηφοφορία.

[3] Οι ετήσιες εκθέσεις της Επιτροπής για το Χονγκ Κονγκ διατίθενται στο Διαδίκτυο στη διεύθυνση: http://www.delhkg.cec.eu.int/en/index.htm και επισυνάπτονται στο παράρτημα της παρούσας ανακοίνωσης.

[4] Οι ετήσιες εκθέσεις της Επιτροπής για το Μακάο διατίθενται στο Διαδίκτυο στη διεύθυνση: http://www.delhkg.cec.eu.int/en/index.htm και επισυνάπτονται στο παράρτημα της παρούσας ανακοίνωσης.