52004PC0756

Γνωμη της Επιτροπησ σχετικά με το σχέδιο Εσωτερικού Κανονισμού της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Ασφάλεια και την Υγεία στο Χώρο Εργασίας /* COM/2004/0756 τελικό */


Βρυξέλλες, 17.11.2004

COM(2004)756 τελικό

ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

σχετικά με το σχέδιο Εσωτερικού Κανονισμού της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Ασφάλεια και την Υγεία στο Χώρο Εργασίας

ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

σχετικά με το σχέδιο Εσωτερικού Κανονισμού της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Ασφάλεια και την Υγεία στο Χώρο Εργασίας

Η απόφαση 2003/C 218/01 του Συμβουλίου, της 22ας Ιουλίου 2003, για την ίδρυση Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Ασφάλεια και την Υγεία στο Χώρο Εργασίας[1] ορίζει στο άρθρο 8 ότι:

«Αφού λάβει τη γνώμη της Επιτροπής, η επιτροπή θεσπίζει τον εσωτερικό της κανονισμό, στον οποίο καθορίζονται οι πρακτικοί όροι λειτουργίας της (…) Ο εσωτερικός κανονισμός διαβιβάζεται προς ενημέρωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο. Το τελευταίο έχει επίσης δικαίωμα ανάκλησης.»

Η Επιτροπή, κατ’εφαρμογή της παραπάνω διάταξης και βάσει του σχεδίου που συνέταξε η γραμματεία σε συνεργασία με το προεδρείο της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Ασφάλεια και την Υγεία στο Χώρο Εργασίας, κλήθηκε να διατυπώσει τη γνώμη της σχετικά με το συνημμένο σχέδιο Εσωτερικού Κανονισμού (έγγραφο αριθ. 858/4/04).

Το εν λόγω έγγραφο αντικατοπτρίζει πλήρως το πνεύμα και το περιεχόμενο της απόφασης 2003/C 218/01 του Συμβουλίου, καθώς λαμβάνει υπόψη την ανάγκη εξορθολογισμού του τρόπου λειτουργίας του συμβουλευτικού αυτού οργάνου με σκοπό τη ενίσχυση της ευελιξίας, της λογοδοσίας καθώς και των γενικότερων επιδόσεων και της αποτελεσματικότητάς του.

Συγκεκριμένα, θεσπίζει διαδικασίες ταχείας λήψης αποφάσεων και συνεργασίας με άλλες επιτροπές αρμόδιες για την ασφάλεια και την υγεία στο χώρο εργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο σύμφωνα με το άρθρο 8 της απόφασης 2003/C 218/01 του Συμβουλίου.

Επίσης, καθορίζει τους πρακτικούς όρους λειτουργίας σχετικά με την εσωτερική οργάνωση της Συμβουλευτικής Επιτροπής, όσον αφορά ιδίως τις δραστηριότητες των ομάδων συμφερόντων, του προεδρείου, των ομάδων εργασίας και της μόνιμης ομάδας εργασίας για τα ορυχεία και τις άλλες εξορυκτικές βιομηχανίες, όπως καθορίζονται στα άρθρα 5 και 6 της απόφασης 2003/C 218/01 του Συμβουλίου.

Με βάση τα παραπάνω η Επιτροπή διατυπώνει θετική γνώμη σχετικά με το επισυναπτόμενο σχέδιο Εσωτερικού Κανονισμού της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Ασφάλεια και την Υγεία στο Χώρο Εργασίας και επιτρέπει τη διαβίβαση της παρούσας γνώμης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο προς ενημέρωση

Σχέδιο

Εσωτερικός κανονισμός της συμβουλευτικής επιτροπής για την ασφάλεια και την υγεία στο χώρο εργασίας

Η ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,

έχοντας υπόψη την απόφαση του Συμβουλίου 2003/C 218/01 της 22ας Ιουλίου 2003 για την ίδρυση συμβουλευτικής επιτροπής για την ασφάλεια και την υγεία στο χώρο εργασίας, και ιδίως το άρθρο 8

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

I. Συνεδριάσεις της επιτροπής

Σύγκληση σε συνεδρίαση

Άρθρο 1

Ο πρόεδρος συγκαλεί όλα τα τακτικά μέλη τουλάχιστον τρεις εβδομάδες πριν από την ορισθείσα για τη συνεδρίαση ημερομηνία. Συγχρόνως, ο πρόεδρος θέτει το σχέδιο ημερήσιας διάταξης που περιλαμβάνει τα θέματα που θα εξεταστούν καθώς και τα προπαρασκευαστικά έγγραφα στη διάθεση των τακτικών και των αναπληρωματικών μελών της επιτροπής.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ο πρόεδρος μπορεί να περιορίσει την προθεσμία των τριών εβδομάδων που αναφέρεται στην παράγραφο 1, χωρίς όμως η προθεσμία αυτή να είναι μικρότερη των 10 ημερών. Σε περίπτωση μη έγκαιρης διάθεσης ενός εγγράφου, η επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποσύρει το σχετικό θέμα από την ημερήσια διάταξη.

Εάν τουλάχιστον το ένα τρίτο των μελών της επιτροπής ζητήσει τη σύγκληση συνεδρίασης, ο πρόεδρος ικανοποιεί το αίτημα αυτό εντός περιόδου που δεν υπερβαίνει τους δύο μήνες και σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που καθορίζονται στην παράγραφο 1.

Ημερήσια διάταξη

Άρθρο 2

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, η επιτροπή εγκρίνει την ημερήσια διάταξη που αποτελείται από τα θέματα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο ημερήσιας διάταξης που αναφέρεται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 και οποιαδήποτε άλλα θέματα τα οποία εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της επιτροπής, ύστερα από πρόταση του προέδρου, του εκπροσώπου ομάδας συμφερόντων ή οποιουδήποτε άλλου μέλους.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης, κάθε μέλος μπορεί να προτείνει την εγγραφή ενός θέματος στην ημερήσια διάταξη για την επόμενη συνεδρίαση.

Συμμετοχή στις συνεδριάσεις

Άρθρο 3

Στις συνεδριάσεις της επιτροπής παρευρίσκονται μόνο τα μέλη, οι συντονιστές των ομάδων συμφερόντων, οι παρατηρητές και οι εμπειρογνώμονες που έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν.

Τα τακτικά μέλη ενημερώνουν τον πρόεδρο κατά πόσο προτίθενται να συμμετάσχουν σε συνεδρίαση προσωπικά ή θα εκπροσωπηθούν από αναπληρωματικά μέλη. Το αναπληρωματικό μέλος δεν συμμετέχει στις συνεδριάσεις της επιτροπής παρά μόνον σε περίπτωση κωλύματος του τακτικού μέλους το οποίο αναπληρώνει.

Κάθε ομάδα συμφερόντων μπορεί να συνοδεύεται από δύο εμπειρογνώμονες. Οι εμπειρογνώμονες αυτοί μπορούν να συμμετάσχουν μόνο εάν ο πρόεδρος έχει ενημερωθεί τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν από τη συνεδρίαση.

Το προεδρείο μπορεί να προτείνει στον πρόεδρο την πρόσκληση του αντιπροέδρου και του εισηγητή στη συνεδρίαση, όταν συζητούνται έγγραφα ή γνώμες που αφορούν την ομάδα εργασίας τους.

Πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής

Άρθρο 4

Τα πρακτικά συντάσσονται από τη γραμματεία για κάθε συνεδρίαση της επιτροπής.

Τα πρακτικά περιλαμβάνουν:

α) κατάλογο παρόντων,

β) συνοπτική παρουσίαση της συζήτησης,

γ) τις γνωμοδοτήσεις που εξέδωσε η επιτροπή και αναφορά των αποτελεσμάτων κάθε ψηφοφορίας,

δ) πληροφορίες γενικού χαρακτήρα από την Επιτροπή.

Η επιτροπή εγκρίνει τα πρακτικά.

Τα πρακτικά υποβάλλονται για έγκριση από την επιτροπή μόνο εάν έχει διατεθεί στα τακτικά ή αναπληρωματικά μέλη ένα σχέδιο, τουλάχιστον στις γλώσσες EN, DE και FR, το αργότερο 10 ημέρες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία της συνεδρίασης. Εάν το έγγραφο αυτό δεν διατεθεί εγκαίρως, η έγκριση αναβάλλεται έως την επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής.

Οι πρoτάσεις τρoπoπoίησης τoυ σχεδίoυ πρακτικών υπoβάλλoνται, κατά προτίμηση γραπτώς, πριν από ή κατά τη συνεδρίαση κατά την οποία πρόκειται να εγκριθούν.

II. Διαδικασίες λήψης αποφάσεων

Γνώμες

Άρθρο 5

Η επιτροπή εκδίδει τις γνώμες της στις συνεδριάσεις, σύμφωνα με το άρθρο 7 της απόφασης 2003/C 218/01 του Συμβουλίου.

Οι λευκές ψήφοι και οι αποχές θεωρούνται έγκυρες ψήφοι.

Άρθρο 6

Για κάθε γνώμη που πρόκειται να εκδοθεί, ο πρόεδρος καλεί αρχικά τον εκπρόσωπο κάθε ομάδας συμφερόντων να εκφράσει την άποψή του εξ ονόματος των μελών της επιτροπής τα οποία εκπροσωπεί.

Η γνώμη εγκρίνεται ομόφωνα όταν ο πρόεδρος διαπιστώνει ότι υπάρχει πλήρης συμφωνία επί της ουσίας του θέματος ή εάν οι προταθείσες τροποποιήσεις γίνουν ομόφωνα αποδεκτές από τους τρεις εκπροσώπους και κανένα μέλος δεν προβάλει αντίρρηση. Σε αντίθετη περίπτωση πραγματοποιείται ψηφοφορία.

Ψηφοφορία πραγματοποιείται με ανάταση της χειρός ή με ονομαστική κλήση.

Εάν το αποτέλεσμα μιας ψηφοφορίας με ανάταση της χειρός αμφισβητείται, ο πρόεδρος καλεί τα μέλη να ψηφίσουν με ονομαστική κλήση.

Όταν μια πρόταση τίθεται σε ψηφοφορία, ο πρόεδρος δίνει άδεια σε κάθε μέλος που το ζητήσει να εξηγήσει συνοπτικά τη ψήφο του.

Άρθρο 7

Προτάσεις για μη έκδοση γνώμης της επιτροπής επί ενός θέματος ή για αναβολή της εξέτασης ενός θέματος τίθενται σε ψηφοφορία πριν από οποιαδήποτε πρόταση επί της ουσίας του θέματος.

Στην περίπτωση τροποποιήσεων, πραγματοποιείται πρώτα ψηφοφορία για την τροποποίηση εκείνη που απομακρύνεται περισσότερο από το βασικό κείμενο. Στην περίπτωση τροπολογιών επί τροποποιήσεων, πραγματοποιείται πρώτα ψηφοφορία επί εκείνων που αφορούν την τροποποίηση που απομακρύνεται περισσότερο από το βασικό κείμενο, αρχής γενομένης με την πιο ουσιαστική τροπολογία επί τροποποίησης.

Η τελική ψηφοφορία πραγματοποιείται επί του κειμένου ως έχει μετά την προηγούμενη ψηφοφορία.

Άρθρο 8

Ο πρόεδρoς μπoρεί να ζητήσει την περάτωση της συζήτησης όταν κρίνει ότι όλα τα μέλη είχαν τη δυνατότητα να εκφράσoυν τις απόψεις τoυς. Τα μέλη μπoρoύν επίσης να ζητήσoυν την περάτωση της συζήτησης.

Δίνεται πρoτεραιότητα σε μέλoς πoυ ζητά τo λόγo για να πρoτείνει την περάτωση της συζήτησης.

Κάθε πρόταση για περάτωση της συζήτησης υπoβάλλεται σε ψηφoφoρία.

Άρθρο 9

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας αναφέρονται σε κάθε γνώμη που εκδίδει η επιτροπή.

Οι γνώμες απευθύνονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τίθενται στη διάθεση των τακτικών και αναπληρωματικών μελών της επιτροπής.

Αποφάσεις πλην των γνωμών

Άρθρο 10

Οι κανόνες που προβλέπονται στα άρθρα 5 έως 9 ισχύουν, mutatis mutandis, για κάθε απόφαση που λαμβάνει η επιτροπή και για την έγκριση τυχόν άλλων εγγράφων.

Συνοπτική διαδικασία λήψης αποφάσεων

Άρθρο 11

Εκτός από τις γνώμες και τις αποφάσεις που λαμβάνονται βάσει των διατάξεων των άρθρων 5 έως 10, εφόσον είναι απαραίτητο και αιτιολογημένο, η επιτροπή ή ο πρόεδρος μπορεί να αναθέσει τη σύνταξη γνώμης ή την εκπόνηση σχεδίου απόφασης στο προεδρείο. Το εν λόγω σχέδιο γνώμης ή απόφασης υποβάλλεται στην επιτροπή προς έγκριση με γραπτή διαδικασία.

Για το σκοπό αυτό, η γραμματεία διανέμει στα τακτικά μέλη της επιτροπής το σχέδιο εγγράφου που εκπονήθηκε από το προεδρείο και επί του οποίου ζητείται η γνώμη της επιτροπής, καθώς επίσης και επεξηγηματικό σημείωμα με το οποίο ζητείται η πραγματοποίηση της ψηφοφορίας και προσδιορίζεται η προθεσμία απάντησης. Η προθεσμία αυτή δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 14 ημερολογιακών ημερών.

Σε αιτιολογημένες περιπτώσεις, αναπληρωματικό μέλος μπορεί να αναπληρώσει τακτικό μέλος εφόσον το τακτικό μέλος δεν μπορεί να συμμετάσχει στη ψηφοφορία και έχει ενημερώσει τη γραμματεία της επιτροπής σχετικά με την αναπλήρωσή αυτή τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν από την ορισθείσα προθεσμία για την ολοκλήρωση της γραπτής διαδικασίας. Σε αυτήν την περίπτωση, το τακτικό μέλος φροντίζει να παράσχει στο αναπληρωματικό του μέλος όλες τις σχετικές πληροφορίες για την εξέλιξη της γραπτής διαδικασίας.

Κάθε μέλος της επιτροπής που δεν εξέφρασε την αντίθεσή του ή την επιθυμία του να απόσχει από την ψηφοφορία σχετικά με το σχέδιο εγγράφου εντός της προθεσμίας που αναφέρεται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου θεωρείται ότι συμφωνεί σιωπηρά με την πρόταση.

Η πρόταση εγκρίνεται έγκυρα εφόσον λάβει την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων. Η γραμματεία ενημερώνει χωρίς καθυστέρηση την επιτροπή σχετικά με το αποτέλεσμα της διαβούλευσης.

Ωστόσο, εάν η γραπτή διαδικασία έχει κινηθεί από τον πρόεδρο, το προεδρείο μπορεί να ζητήσει το σχετικό θέμα να εξεταστεί περαιτέρω σε συνεδρίαση της επιτροπής. Σε αυτήν την περίπτωση, η συνοπτική διαδικασία λήψης αποφάσεων ολοκληρώνεται χωρίς αποτέλεσμα και ο πρόεδρος εγγράφει το θέμα στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης της επιτροπής.

III. Εσωτερική οργάνωση

Ομάδες συμφερόντων

Άρθρο 12

Τα μέλη της επιτροπής που εκπροσωπούν εθνικές κυβερνήσεις, συνδικάτα και οργανώσεις εργοδοτών οργανώνονται σε τρεις ξεχωριστές ομάδες συμφερόντων. Κάθε ομάδα συμφερόντων υποδεικνύει τον εκπρόσωπο και το συντονιστή της.

Οι ομάδες συμφερόντων πραγματοποιούν χωριστές προπαρασκευαστικές συνεδριάσεις πριν από τις συνεδριάσεις της επιτροπής. Επιπλέον, συνεδριάζουν τουλάχιστον δύο φορές ετησίως.

Οι κανόνες που καθορίζονται στο άρθρο 3 ισχύουν, mutatis mutandis, για τις συνεδριάσεις των ομάδων συμφερόντων.

Προεδρείο

Άρθρο 13

Καθήκοντα προέδρου του προεδρείου, το οποίο συγκροτείται σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 4 της απόφασης 2003/C 218/01 του Συμβουλίου, ασκεί ένας από τους εκπροσώπους των ομάδων συμφερόντων.

Για να δοθεί σε κάθε ομάδα συμφερόντων η δυνατότητα να ασκεί καθήκοντα προέδρου σε τακτική βάση, ο πρόεδρος του προεδρείου ορίζεται βάσει ενός συστήματος ετήσιας εναλλαγής. Συγχρόνως, διορίζεται αντιπρόεδρος και εισηγητής.

Το προεδρείο συνεδριάζει τουλάχιστον τρεις εβδομάδες πριν από τη συνεδρίαση της επιτροπής προκειμένου να συζητήσει και να προετοιμάσει την ημερήσια διάταξη. Πραγματοποιούνται συμπληρωματικές συνεδριάσεις σε τακτική βάση για την καλύτερη οργάνωση των δραστηριοτήτων της επιτροπής. Τα πρακτικά κάθε συνεδρίασης συντάσσονται από τη γραμματεία της επιτροπής.

Σε περίπτωση κωλύματος του προέδρου, τα καθήκοντά του κατά τις συνεδριάσεις του προεδρείου ασκεί ο αντιπρόεδρος.

Το προεδρείο μπορεί να αναθέτει συγκεκριμένα καθήκοντα σε ένα ή περισσότερα μέλη του.

Ομάδες εργασίας

Άρθρο 14

Σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 4 δεύτερο εδάφιο της απόφασης 2003/C 218/01 του Συμβουλίου, η επιτροπή μπορεί να συστήσει ομάδες εργασίας για την εξέταση ιδιαίτερων θεμάτων.

Η επιτροπή αποφασίζει για ποιους συγκεκριμένους τομείς πρέπει να συσταθούν ομάδες εργασίας.

Η επιτροπή καθορίζει εγγράφως τις αρμοδιότητές τους, όπου διευκρινίζονται τα καθήκοντά τους και αναφέρεται, όπου χρειάζεται, η διάρκεια της θητείας. Οι αρμοδιότητες μιας ομάδας εργασίας μπορούν οποτεδήποτε να τροποποιηθούν από την επιτροπή.

Η επιτροπή μπορεί να διαλύσει ομάδα εργασίας εφόσον το κρίνει αναγκαίο, εκτός της μόνιμης ομάδας για τα ορυχεία και τις άλλες εξορυκτικές βιομηχανίες.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις διαδικασίες των ομάδων εργασίας δεν υπόκεινται σε ψηφοφορία.

Άρθρο 15

Έπειτα από πρόταση του προεδρείου, η επιτροπή διορίζει μεταξύ των τακτικών και αναπληρωματικών μελών της έναν πρόεδρο κάθε ομάδας εργασίας. Κάθε ομάδα εργασίας διορίζει, μεταξύ των μελών της, έναν αντιπρόεδρο και έναν εισηγητή που είναι αρμόδιος για τη σύνταξη των πρακτικών των συνεδριάσεων της ομάδας εργασίας και των σχεδίων γνωμών που πρόκειται να υποβληθούν προς έγκριση στην επιτροπή.

Κατά το διορισμό των προέδρων, η επιτροπή προσπαθεί να εξασφαλίσει ότι, στο σύνολο των ομάδων εργασίας, τα καθήκοντα αυτά κατανέμονται ισότιμα μεταξύ των εκπροσώπων κυβερνήσεων, συνδικάτων και οργανώσεων εργοδοτών.

Ο πρόεδρος υποβάλλει έκθεση στην επιτροπή εκ μέρους της ομάδας εργασίας.

Σε περίπτωση κωλύματος, ο πρόεδρος αναπληρώνεται από τον αντιπρόεδρο.

Άρθρο 16

Με την επιφύλαξη του άρθρου 15 παράγραφος 1, τα μέλη των ομάδων εργασίας διορίζονται και απαλλάσσονται των καθηκόντων τους από τις αντίστοιχες ομάδες συμφερόντων.

Κάθε ομάδα συμφερόντων μπορεί να διορίσει ένα αναπληρωματικό μέλος στην ομάδα εργασίας που συμμετέχει στις συνεδριάσεις στην περίπτωση κωλύματος τακτικού μέλους της ομάδας εργασίας. Η γραμματεία ενημερώνεται τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν από τη συνεδρίαση για την αλλαγή αυτή.

Η ομάδα εργασίας μπορεί να αναθέτει συγκεκριμένα καθήκοντα σε ένα ή περισσότερα μέλη της.

Κάθε ομάδα εργασίας επικουρείται από τουλάχιστον έναν εκπρόσωπο της Επιτροπής.

Συνεδριάσεις των ομάδων εργασίας

Άρθρο 17

Η γραμματεία, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της ομάδας εργασίας, ειδοποιεί όλα τα μέλη της ομάδας εργασίας τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από την ημερομηνία που έχει οριστεί η συνεδρίαση. Συγχρόνως, η γραμματεία θέτει στη διάθεση όλων των μελών της ομάδας εργασίας και των συντονιστών των ομάδων συμφερόντων το σχέδιο ημερήσιας διάταξης που περιλαμβάνει τα θέματα που πρόκειται να εξεταστούν, καθώς και τα προπαρασκευαστικά έγγραφα.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, η ομάδα εργασίας εγκρίνει την ημερήσια διάταξη και τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης, με τροποποιήσεις εφόσον χρειάζονται. Ο πρόεδρος διευθύνει τις συζητήσεις.

Στη συνεδρίαση συμμετέχουν μόνο τα διορισμένα μέλη, οι εκπρόσωποι της Επιτροπής και, εφόσον χρειάζεται, τυχόν εμπειρογνώμονες.

Μόνιμη ομάδα εργασίας

Άρθρο 18

Σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 4 δεύτερο εδάφιο της απόφασης του Συμβουλίου 2003/C 218/01, συγκροτείται στο πλαίσιο της επιτροπής μόνιμη ομάδα εργασίας για τα ορυχεία και τις άλλες εξορυκτικές βιομηχανίες.

Η μόνιμη ομάδα εργασίας ασχολείται σε τακτική βάση με τα θέματα που έχουν σχέση με την ασφάλεια και την υγεία στα ορυχεία και τις άλλες εξορυκτικές βιομηχανίες. Έχοντας υπόψη το άρθρο 2 παράγραφος 2 της απόφασης του Συμβουλίου 2003/C 218/01, η μόνιμη ομάδα εργασίας:

α) συμβουλεύει και επικουρεί την επιτροπή κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της όσον αφορά τα ορυχεία και τις άλλες εξορυκτικές βιομηχανίες·

β) υποβάλλει σχέδια γνωμών για έγκριση από την επιτροπή σχετικά με μελλοντικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επηρεάζουν την ασφάλεια και την υγεία στα ορυχεία και τις άλλες εξορυκτικές βιομηχανίες.

Άρθρο 19

Μετά από πρόταση του προεδρείου, η επιτροπή ορίζει, μεταξύ των τακτικών και αναπληρωματικών μελών της, έναν πρόεδρο, έναν αντιπρόεδρο και έναν εισηγητή της μόνιμης ομάδας εργασίας. Η θητεία τους είναι τριετής. Καθιερώνεται κατάλληλο σύστημα εναλλαγής καθηκόντων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε ομάδα συμφερόντων να εκπροσωπείται σε κάθε αξίωμα.

Η επιτροπή διορίζει τα μέλη της μόνιμης ομάδας εργασίας βάσει καταλόγου εμπειρογνωμόνων που υποβάλλουν οι ομάδες συμφερόντων. Οι διορισμοί αυτοί υπόκεινται σε ετήσια επανεξέταση, ανάλογα με τις προτεραιότητες που καθορίζονται στο ετήσιο πρόγραμμα εργασιών της μόνιμης ομάδας εργασίας, όπως προβλέπεται στο άρθρο 21 παράγραφος 3.

Κατά το διορισμό των μελών αυτών, η επιτροπή προσπαθήσει να εξασφαλίσει ότι η σύνθεση της μόνιμης ομάδας εργασίας αντικατοπτρίζει πλήρως τους διάφορους εμπλεκόμενους οικονομικούς τομείς, τη γεωγραφική κατανομή και την εκπροσώπηση των διαφορετικών κλάδων της εξορυκτικής βιομηχανίας.

Ο πρόεδρος, ή εφόσον αυτός αδυνατεί να παρευρεθεί, ο αντιπρόεδρος ή ο εισηγητής υποβάλλει έκθεση στην επιτροπή για τη μόνιμη ομάδα εργασίας.

Άρθρο 20

Το άρθρο 14 παράγραφοι 3 και 5, το άρθρο 16 παράγραφοι 2 έως 4 και το άρθρο 17 ισχύουν, mutatis mutandis, για τις δραστηριότητες της μόνιμης ομάδας εργασίας.

IV. Πρόγραμμα εργασιών της επιτροπής

Ετήσιο πρόγραμμα εργασιών

Άρθρο 21

Η επιτροπή εκπληρώνει τα καθήκοντά της βάσει ετήσιου προγράμματος εργασιών που καταρτίζει το προεδρείο και εγκρίνει η επιτροπή κατά την τελευταία συνεδρίαση της ολομέλειας κάθε έτος.

Το ετήσιο πρόγραμμα εργασιών λαμβάνει υπόψη την πρόοδο των δραστηριοτήτων που έχουν προγραμματιστεί και τα νέα σχέδια τόσο για το επόμενο όσο και για τα προσεχή έτη, τα οποία προκύπτουν από την εφαρμογή των κοινοτικών προγραμμάτων για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία και από την προορατική πρωτοβουλία της επιτροπής.

Υπό την επιφύλαξη του άρθρου 21 παράγραφοι 1 και 2, το σχέδιο του ετήσιου προγράμματος εργασιών της μόνιμης ομάδας εργασίας για τα ορυχεία και τις άλλες εξορυκτικές βιομηχανίες εγκρίνεται από την επιτροπή στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος εργασιών της.

Το προεδρείο, σε συνεργασία με τη γραμματεία, καθορίζει το χρονοδιάγραμμα των συνεδριάσεων για το επόμενο έτος και το αναθεωρεί τακτικά, ανάλογα με την πρόοδο της εφαρμογής του προγράμματος εργασιών.

Ετήσια έκθεση

Άρθρο 22

Η επιτροπή υποβάλλει ετήσια έκθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις δραστηριότητές της. Η εν λόγω έκθεση διαβιβάζεται από τη γραμματεία, προς ενημέρωσή τους, στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, στο Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, στην Επιτροπή των Ανώτερων Επιθεωρητών Εργασίας και στην Επιστημονική Επιτροπή για τα όρια επαγγελματικής έκθεσης σε χημικές ουσίες.

Η ετήσια έκθεση της επιτροπής αναφέρεται στο ημερολογιακό έτος.

V. Πρακτικές ρυθμίσεις

Γραμματεία

Άρθρο 23

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει γραμματειακή υποστήριξη στην επιτροπή, το προεδρείο και τις ομάδες εργασίας σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 5 της απόφασης του Συμβουλίου 2003/C 218/01. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διορίζει έναν από τους υπαλλήλους της ως γραμματέα της επιτροπής.

Η αλληλογραφία που αφορά την επιτροπή απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπόψη του γραμματέα της επιτροπής.

Συνεργασία

Άρθρο 24

Για να βελτιωθεί η συνοχή και η συμπληρωματικότητα των δραστηριοτήτων της συμβουλευτικής επιτροπής με τις δραστηριότητες άλλων οργανισμών που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα της υγείας και της ασφάλειας κατά την εργασία, αναπτύσσεται μόνιμη συνεργασία ιδίως με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, την Επιτροπή των Ανώτερων Επιθεωρητών Εργασίας και την Επιστημονική Επιτροπή για τα όρια επαγγελματικής έκθεσης σε χημικές ουσίες.

Η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανταλλαγή πληροφοριών για τα προγράμματα εργασίας και τις εκθέσεις δραστηριοτήτων, τη συμμετοχή παρατηρητών στις συνεδριάσεις ολομέλειας της συμβουλευτικής επιτροπής και την ανάληψη - όταν χρειάζεται – κοινών πρωτοβουλιών στον τομέα της υγείας και της ασφάλειας κατά την εργασία.

Διαφάνεια

Άρθρο 25

Για την πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα της επιτροπής εφαρμόζονται οι αρχές και οι όροι που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) 1049/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφαίνεται επί των αιτήσεων σχετικά με την πρόσβαση στα έγγραφα της επιτροπής.

Οι εργασίες της επιτροπής έχουν εμπιστευτικό χαρακτήρα.

Αναθεώρηση του εσωτερικού κανονισμού

Άρθρο 26

Η επιτροπή, αφού λάβει σχετική γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εγκρίνει με απόλυτη πλειοψηφία των μελών της κάθε αναθεώρηση του εσωτερικού κανονισμού της.

Η αναθεώρηση του εσωτερικού κανονισμού διαβιβάζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο προς ενημέρωσή τους.

Η αναθεώρηση τίθεται σε ισχύ εφόσον το Συμβούλιο, αφού ενημερωθεί σχετικά, δεν ασκήσει το δικαίωμα ανάκλησης.

[1] ΕΕ C 218, 13.9.2003, σ. 1.