30.4.2004   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 110/135


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής σχετικά με την Πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά και συναφείς δραστηριότητες και για την τροποποίηση των οδηγιών 64/432/ΕΟΚ και 93/119/ΕΚ

[COM(2003) 425 τελικό — 2003/0171 (CNS)]

(2004/C 110/23)

Στις 17 Σεπτεμβρίου 2003, και σύμφωνα με το άρθρο 37 της συνθήκης περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, το Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την ανωτέρω πρόταση.

Το ειδικευμένο τμήμα «Γεωργία, ανάπτυξη της υπαίθρου και περιβάλλον», στο οποίο ανατέθηκε η προετοιμασία των σχετικών εργασιών, υιοθέτησε τη γνωμοδότησή του στις 5 Φεβρουαρίου 2004 με βάση εισηγητική έκθεση του κ. Kallio.

Κατά την 406η σύνοδο ολομέλειάς της 25ης και 26ης Φεβρουαρίου 2004 (συνεδρίαση της 26ης Φεβρουαρίου 2004), η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε ομόφωνα την ακόλουθη γνωμοδότηση.

1.   Εισαγωγή

1.1

Η μεταφορά είναι ένα από τα πλέον επίμαχα σημεία του θέματος της καλής μεταχείρισης των ζώων και τα τελευταία χρόνια αποτελεί ολοένα και περισσότερο σημείο εστίασης του ενδιαφέροντος των πολιτικών αλλά και της πολιτικής της ΕΕ:

α)

Τον Δεκέμβριο του 2000 η Επιτροπή δημοσίευσε έκθεση (1) προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την εμπειρία των κρατών μελών από τη θέση σε εφαρμογή της οδηγίας 95/29/EΚ.

β)

Η έκθεση υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Γεωργίας, το οποίο τον Ιούνιο του 2001 ενέκρινε τα συμπεράσματα υπό τη μορφή ειδικού ψηφίσματος (2). Τον Νοέμβριο του 2001 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα (3) σχετικά με την έκθεση αυτή.

γ)

Στις 11 Μαρτίου 2002, η επιστημονική επιτροπή για την υγεία και την ορθή μεταχείριση των ζώων διατύπωσε γνώμη για την καλή μεταχείριση των ζώων κατά τη μεταφορά. Στην επιστημονική γνώμη διατυπώνονται ιδιαίτερες συστάσεις σχετικά με την καταλληλότητα των ζώων προς μεταφορά, την κατάρτιση του προσωπικού που ασχολείται με αυτήν, τη διακίνηση των ζώων, την αυξημένη απαίτηση χώρου και τον περιορισμό της διάρκειας των ταξιδιών.

1.2

Με τις οδικές μεταφορές διεκπεραιώνεται από 90 έως και 99 % του συνολικού εμπορίου ζώντων ζώων στην ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι αποτελεί σημαντικό μέρος της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας που σχετίζεται με τη μεταφορά ζώων για εμπορικούς σκοπούς. Έτσι, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη. Χάρη στην ευελιξία τους, οι οδικές μεταφορές χρησιμοποιούνται για πάρα πολλές δραστηριότητες και από πάρα πολλές εταιρείες. Το μέσο ετήσιο εμπόριο ζώντων ζώων, στο οποίο συμμετέχουν κράτη της ΕΕ, ανέρχεται σε 2 εκατομμύρια τόνους για την περίοδο 1996-2000 εκ των οποίων το 80 % αφορούσε ενδοκοινοτικές συναλλαγές. Οι εξαγωγές σε τρίτες χώρες αντιστοιχούσαν περίπου στο 10 % των ετήσιων μεταφορών ζώντων ζώων, ενώ οι μεταφορές ζώων για μεγάλες αποστάσεις αντιστοιχούν μόλις στο 1,5 % του συνόλου των ζώων που μεταφέρθηκαν στην ΕΕ.

1.3

Το πρωτόκολλο για την προστασία και την καλή μεταχείριση των ζώων, που είναι προσαρτημένο στη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, απαιτεί από την Κοινότητα και τα κράτη μέλη να σέβονται πλήρως τις ανάγκες καλής μεταχείρισης των ζώων κατά τη διαμόρφωση και την υλοποίηση των πολιτικών τους για τη γεωργία και τις μεταφορές.

2.   Κύρια σημεία της πρότασης

Η πρόταση περιλαμβάνει μια σειρά μεταρρυθμίσεων και ειδικών διατάξεων:

α)

Στόχος είναι να εναρμονιστούν οι κανόνες που ισχύουν για τα οχήματα που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ζώων, για τη εκπαίδευση των οδηγών και τον έλεγχο και την εφαρμογή τους από τις αρχές. Προτείνονται, επίσης, βελτιώσεις όσον αφορά στα ελεγκτικά μέσα και την επιβολή της νομοθεσίας.

β)

Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται για τη μεταφορά ζώντων σπονδυλωτών ζώων η οποία πραγματοποιείται για εμπορικούς σκοπούς στην Κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών ελέγχων που πρέπει να διενεργούνται από τους υπαλλήλους στις αποστολές που εισέρχονται ή εξέρχονται από την τελωνειακή επικράτεια της Κοινότητας. Ο παρών κανονισμός δεν εφαρμόζεται για τη μεταφορά ενός μόνο ζώου που συνοδεύεται από το πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για το ζώο κατά τη μεταφορά του.

γ)

Για τη μεταφορά ζώων θα συνεχίσει να είναι απαιτείται άδεια. Στην πρόταση εισάγονται δύο είδη άδειας, ένα για μεταφορές μεγάλων αποστάσεων και μια άλλη για μεταφορές μικρών αποστάσεων, μαζί με χωριστές προϋποθέσεις και για τη χορήγηση αδείας για τους οδηγούς. Υπάρχει επίσης μια ειδική διαδικασία έγκρισης για τα οχήματα που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ζώων για μεγάλες αποστάσεις.

δ)

Καθιερώνονται εναρμονισμένες προϋποθέσεις για την εκπαίδευση των οδηγών και του προσωπικού που ασχολούνται με ζώα.

ε)

Στον κανονισμό που προτείνεται περιλαμβάνονται λεπτομέρειες ορισμένων ζώων που είναι ακατάλληλα για μεταφορά και καταργείται η μεταφορά πολύ νεαρών ζωών.

στ)

Με την πρόταση αναβαθμίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές για τα οχήματα που χρησιμοποιούνται για τις οδικές μεταφορές ζώων καθώς και οι απαιτήσεις που ισχύουν για τα οχήματα που χρησιμοποιούνται για μεταφορές μεγάλων αποστάσεων.

ζ)

Καθιερώνονται λεπτομερέστεροι κανόνες για τις πλωτές και τις σιδηροδρομικές μεταφορές και μια ξεχωριστή διαδικασία έγκρισης για τα πλοία που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ζώων.

η)

Στην πρόταση περιλαμβάνονται λεπτομερέστερες διατάξεις για την φορτοεκφόρτωση ζώων, την μεταχείρισή τους κατά τη μεταφορά και τις εγκαταστάσεις διακίνησης.

θ)

Εισάγονται μέγιστα χρονικά όρια για τη μεταφορά ζώων εκτροφής και αυστηρότεροι κανόνες για τη μεταφορά αλόγων.

ι)

Στην πρόταση προβλέπεται για αύξηση του χώρου που διαθέτουν τα ζώα κατά τη μεταφορά τους, τόσο για μικρές όσο και για μεγάλες αποστάσεις.

ια)

Το ημερολόγιο ταξιδιού αποτελείται από τα εξής τμήματα: προγραμματισμός, τόπος αναχώρησης, τόπος προορισμού, υπόδειγμα έκθεσης ανωμαλιών.

ιβ)

Τα έγγραφα που απαιτούνται για τη μεταφορά ζώων θα εναρμονιστούν, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η εφαρμογή των διατάξεων και η ανταλλαγή πληροφοριών.

ιγ)

Ο προτεινόμενος κανονισμός επιδιώκει να διευκολύνει τον έλεγχο της τήρησης και την επιβολή των διατάξεων εκ μέρους των αρχών και να προαγάγει τη συνεργασία μεταξύ των εκτελεστικών σωμάτων.

ιδ)

Επίσης, λαμβάνει υπόψη την ανάγκη να προληφθεί η διάδοση μεταδοτικών επιζωοτιών.

3.   Γενικές Παρατηρήσεις

3.1

Η ΕΟΚΕ επιδοκιμάζει την προσέγγιση και τις βασικές αρχές που ακολουθούνται στην πρόταση και θεωρεί ότι είναι σημαντικό να βελτιωθεί η μεταχείριση των ζώων κατά τη μεταφορά. Επίσης, πιστεύει ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι ηθικές πτυχές που αφορούν την καλή μεταχείριση των ζώων. Η ΕΟΚΕ φρονεί ότι οι φροντίδες που πρέπει να παρέχονται κατά τη μεταφορά των ζώων πρέπει να ανταποκρίνονται στις ορθές πρακτικές της κτηνοτροφίας οι οποίες παρέχονται από τους κτηνιάτρους που είναι οι πλέον αρμόδιοι λόγω της εμπειρίας τους με αυτά.

3.2

Διάφορες αποκαλύψεις και σχετικά με τα προβλήματα που αφορούν την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά προκάλεσαν πολλές συζητήσεις και προσέλκυσαν τη δημοσιότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, η ένταση της πίεσης που ασκείται από την κοινή γνώμη διαφέρει από το ένα κράτος μέλος στο άλλο. Οι αλλαγές και οι διατάξεις που έχουν σχέση με την καλή μεταχείριση των ζώων κατά τη μεταφορά στην ενιαία αγορά πρέπει να ισχύουν κατά τον ίδιο τρόπο σε όλα τα κράτη μέλη.

3.3

Η ΕΟΚΕ επικροτεί το γεγονός ότι το νομικό μέσο που επελέγη έχει τη μορφή κανονισμού, επειδή αυτό σημαίνει ότι οι διατάξεις του πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως στη νομοθεσία κάθε κράτους μέλους. Η επιλογή αυτή συνάδει με την πολιτική της εναρμόνισης των κανόνων και της εφαρμογής αυτών σε όλα τα κράτη μέλη.

3.4

Η πρόταση προσφέρει μια γενική αναθεώρηση του συνόλου της υφιστάμενης νομοθεσίας για τη μεταφορά ζώων και τροποποιεί τις οδηγίες 64/432/ΕΟΚ και 93/119/ΕΟΚ με βάση τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν από την επιστημονική επιτροπή και τα σχόλια που προέκυψαν από τις διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν με τους ενδιαφερόμενους. Πρόκειται για μια εκτεταμένη μεταρρύθμιση κατά την εφαρμογή της οποίας θα πρέπει να συνεκτιμηθούν μια σειρά από πρακτικά και οικονομικά δεδομένα, καθώς και οι διάφορες συνθήκες που επικρατούν — η εφαρμογή της «διαδικασίας επιτροπής» που αναφέρεται στην πρόταση θα είναι χρήσιμη για την εκπλήρωση αυτού του σημαντικού καθήκοντος.

3.5

Η ΕΟΚΕ επιθυμεί να τονίσει ότι οι διατάξεις και οι αλλαγές που περιλαμβάνονται στην πρόταση πρέπει να στηρίζονται στα πλέον πρόσφατα επιστημονικά πορίσματα για την βελτίωση της καλής μεταχείρισης των ζώων. Επίσης, πρέπει να γίνει μια ρεαλιστική εκτίμηση του κόστους των μέτρων που προτείνονται, τόσο σε σχέση με τις επενδύσεις που θα απαιτηθούν σε νέο εξοπλισμό και υποδομές, όσο και σε σχέση με τον κοινωνικό αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν τα μέτρα αυτά, ιδιαιτέρως σε περιοχές που είναι απομακρυσμένες ή βρίσκονται σε οικονομική παρακμή.

3.6

Κατά την αξιολόγηση της πρότασης, δεν πρέπει να λησμονείται ότι η καλή μεταχείριση των ζώων είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς παραγόντων. Η συζήτηση συγκεκριμένων ορίων και συστάσεων, σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσε να αποφέρει λύσεις οι οποίες είναι ακόμη χειρότερες από τις σημερινές από την άποψη της καλής μεταχείρισης των ζώων ή/και οικονομικά ανέφικτες. Πρέπει να μπορεί να διασφαλιστεί η διακριτική ευχέρεια των υπευθύνων στις περιπτώσεις που αυτό αιτιολογείται και υποστηρίζεται από αρμόδιο κτηνιατρικό φορέα. Έτσι θα εξασφαλιστεί η δέουσα ευελιξία χωρίς να υπονομευθεί η καλή μεταχείριση των ζώων κατά τη μεταφορά.

3.7

Πρέπει να θεσπιστούν καθολικοί κανόνες για τη μεταφορά ζώων. Το γεγονός ότι για τη μεταφορά ζώων τα οποία εισάγονται από τρίτες χώρες ισχύουν άλλοι κανόνες επιφέρει στρεβλώσεις στο εμπόριο και μειώνει την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τρίτες χώρες, δεδομένου ότι η βελτίωση της καλής μεταχείρισης των ζώων ισοδυναμεί με αύξηση του κόστους μεταφοράς. Γι' αυτό, ο απώτερος στόχος της θέσπισης ευρωπαϊκών κανόνων πρέπει να θεωρηθεί ότι είναι η θέσπιση κανόνων καθολικής ισχύος. Όντως, η Διεθνής Οργάνωση Επιζωοτιών (ΔΟΕ) συμπεριέλαβε στις προτεραιότητες του προγράμματος της την καλή μεταχείριση των ζώων, ανοίγοντας το δρόμο για τη διαπραγμάτευση κοινών κανόνων σε ευρύτερη κλίμακα απ' ότι προηγουμένως.

3.8

Η καλή μεταχείριση των ζώων πρέπει να καταλάβει σημαντικότερη θέση στη δέσμη των πολιτικών που έχουν σχέση με τη γεωργία και το εμπόριο, παρά την πρόοδο που έχει ήδη σημειωθεί τα τελευταία χρόνια — για παράδειγμα, όπως προτάθηκε από την ΕΕ στις διαπραγματεύσεις του ΠΟΕ. Συνεπώς, η καλή μεταχείριση των ζώων πρέπει να καταστεί σημαντικότερο στοιχείο του «Πράσινου Κουτιού» της παγκόσμιας εμπορικής πολιτικής.

3.9

Μαζί με τους οικονομικούς παράγοντες, η καλή μεταχείριση των ζώων πρέπει να θεωρηθεί ότι αποτελεί κριτήριο προγραμματισμού της βιώσιμης κτηνοτροφίας. Στο μέλλον, η μεταφορά σφαγίων και προϊόντων κρέατος θα μπορούσε να προσφέρει μια εναλλακτική δυνατότητα για τον περιορισμό των διασυνοριακών μεταφορών ζώων για μεγάλες αποστάσεις.

3.10

Στην πρότασή της, η Επιτροπή εφιστά την προσοχή στο θέμα της πρόληψης της διάδοσης μεταδοτικών επιζωοτιών, το οποίο είναι στην πραγματικότητα σημαντικό στοιχείο της καλής μεταχείρισης των ζώων. Οι επιδημίες που παρουσιάστηκαν τα τελευταία χρόνια στα ζώα και τα μέτρα που θεσπίστηκαν για την αντιμετώπισή τους προκάλεσαν σημαντικές οικονομικές ζημίες και προβλήθηκαν αρνητικά στη δημοσιότητα. Ο μακροσκοπικός, αειφόρος προγραμματισμός έχει ουσιαστική σημασία για τον γεωργικό κλάδο.

3.11

Η ΕΟΚΕ επιδοκιμάζει το γεγονός ότι, για τον προγραμματισμό της μεταφοράς ζώων, συνεκτιμάται η νομοθεσία για το χρόνο εργασίας των οδηγών. Η νομοθεσία για την καλή μεταχείριση των ζώων και για το χρόνο εργασίας πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ταυτόχρονα, για παράδειγμα, με την καθιέρωση ανώτατου ορίου για το χρόνο οδήγησης. Ωστόσο, η νομοθεσία πρέπει να είναι σαφής, έτσι ώστε να μην συγχέονται οι κανόνες που ισχύουν για τη μεταφορά ζώων με τους κανόνες που ισχύουν για το χρόνο εργασίας.

3.12

Η ΕΟΚΕ παρατηρεί ότι στην πρόταση δεν γίνεται αναφορά στη σημασία που έχει για την ανθρώπινη υγεία η ασφαλής μεταφορά ζώων και πιστεύει ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να ενσωματωθεί στην προσέγγιση που έχει υιοθετηθεί στην πρόταση.

4.   Ειδικές παρατηρήσεις

4.1

Κεφάλαιο Ι, άρθρο 1,παράγραφος 1. Πρέπει να οριστεί η έννοια «μεταφορά για εμπορικούς σκοπούς», δεδομένου ότι καθορίζει το εύρος του κανονισμού, λαμβανομένου υπόψη ότι η καθημερινή μεταφορά ζώων από μια εκμετάλλευση σε άλλη πρέπει να αποκλειστεί από το πεδίο εφαρμογής της νομοθεσίας (4) και ότι η μεταφορά ζώντων ζώων για μεγάλες αποστάσεις έχει σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις εμπορικό χαρακτήρα. Κατά την κατάρτιση νέων κανόνων σχετικά με την μεταφορά ζώων, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ειδικές ανάγκες των ζώων εκτροφής.

4.2

Κεφάλαιο Ι, άρθρο 2, περίπτωση η). Παρά το γεγονός ότι η φόρτωση και η εκφόρτωση μπορεί να θεωρηθούν μέρος της διάρκειας του ταξιδιού, δεδομένου ότι τα ζώα μετακινούνται και σ' αυτά τα στάδια του ταξιδιού, η πρακτική μέτρηση της διάρκειας του ταξιδιού μπορεί να γίνει μόνο με τη χρήση του ταχογράφου. Για το λόγο αυτό, η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι το ταξίδι μπορεί να υπολογιστεί μόνο από την πραγματική στιγμή αναχώρησης έως την άφιξη στο τέρμα.

4.3

Κεφάλαιο III, άρθρο16. Πως μπορεί να εναρμονιστεί η εκπαίδευση των οδηγών που απασχολούνται ήδη στον κλάδο; Ένας τρόπος θα ήταν να υποβληθούν σε εξετάσεις, ανεξάρτητα από τον τόπο στον οποίο έχουν εκπαιδευτεί.

4.4

Κεφάλαιο IV, άρθρο 28. Οι οδηγοί καλής πρακτικής πρέπει να εναρμονιστούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

4.5

Παράρτημα I, Κεφάλαιο I — Ικανότητα προς μεταφορά 2, περίπτωση ε). Υπάρχουν κράτη μέλη τα οποία επιτρέπουν τη μεταφορά μόσχων όταν είναι 10 ημερών, εφόσον έχει στεγνώσει ο ομφαλός τους. Εάν το κατώτατο όριο ηλικίας που απαιτείται για τη μεταφορά νεαρών μόσχων μπορεί να αυξηθεί σε δύο εβδομάδες, θα προκύψουν ορισμένες πρακτικές δυσκολίες στις καθημερινές γεωργικές δραστηριότητες. Το κατώτατο όριο για τη μεταφορά των χοίρων πρέπει να οριστεί σε τρεις εβδομάδες. Συνεπώς, η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι η Επιτροπή πρέπει να συνεκτιμήσει πλήρως το θέμα αυτό κατά την αξιολόγηση του συνολικού αντίκτυπου της πρότασης.

4.6

Παράρτημα I, Κεφάλαιο III, Χειρισμός 1.8, περίπτωση ε). Η χρήση ηλεκτρικών μαστιγίων πρέπει να αποφεύγεται όσο το δυνατόν περισσότερο. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι απαραίτητη από άποψη επαγγελματικής ασφάλειας, για παράδειγμα, λόγω του μεγάλου μεγέθους των ζώων. Στο σημείο αυτό, υπάρχει ανάγκη εναρμόνισης με τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο βαθμό που αυτές συνάδουν με τους στόχους της παρούσας πρότασης.

4.7

Παράρτημα I, Κεφάλαιο V — Χρόνοι ταξιδιού. Πρέπει να διευκρινιστούν οι ορισμοί των εννοιών «περίοδος ανάπαυσης» και «χρόνος μετακίνησης». Όσον αφορά τους μέγιστους χρόνους ταξιδιού, πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία για τη μεταφορά των ζώων στον προορισμό τους χωρίς καθυστερήσεις. Το μέγιστο όριο των 9 ωρών οδήγησης είναι ένας συμβιβασμός μελετών διαφόρων ειδών ζώων και της νομοθεσίας για το ωράριο εργασίας. Στην περίπτωση των βοοειδών, από μελέτες προκύπτει ότι ο χειρισμός του οχήματος και των ζώων έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην καλή μεταχείριση των ζώων απ ότι μόνο (5) ο χρόνος ταξιδιού. Ένα ανώτατο όριο χρόνου μετακίνησης της τάξης των 12–14 ωρών θα μπορούσατε να προσφέρει μια κατάλληλη εναλλακτική για τις μεταφορές για μεγάλες αποστάσεις, όταν τα ζώα μεταφέρονται κατευθείαν στον τελικό τους προορισμό.

4.7.1

Εάν εφαρμοστεί η πρόταση για την δωδεκάωρη περίοδο ανάπαυσης σε σταθμευμένα οχήματα, θα πρέπει να τεθεί ανώτατο όριο για τη συχνότητα επανάληψης των χρόνων μετακίνησης και των περιόδων ανάπαυσης σε ένα ταξίδι. Επιπλέον, για γεωγραφικούς λόγους, πρέπει να επιτραπεί μια κάποια ευελιξία όσον αφορά το μέγιστο χρόνο ταξιδιού, αφ ης στιγμής οι δωδεκάωρες περίοδοι ανάπαυσης σε σταθμευμένο όχημα κάτω από ακραίες συνθήκες (- 30o ή + 30o) θα μπορούσε στην ουσία να υποβιβάσει την καλή μεταχείριση των ζώων, για παράδειγμα, με την χειροτέρευση της ποιότητας του αέρα ή την παράλογη επιμήκυνση του χρόνου ταξιδιού. Κάτω από συνθήκες ψύχους, μπορεί να είναι αδύνατο να εξασφαλιστούν η επαρκής θέρμανση και ο αερισμός ενός οχήματος που είναι σταθμευμένο για μεγάλο διάστημα. Μπορεί να παγώσει το αυτόματο σύστημα παροχής πόσιμου νερού κτλ. Εάν ένα ταξίδι μπορεί να πραγματοποιηθεί με 9 ώρες χρόνο μετακίνησης + 12 ώρες ανάπαυση + 3 ώρες χρόνο μετακίνησης ή σε 12 ώρες χωρίς διακοπή, ποια επιλογή θα ήταν καλύτερη από την άποψη των ζώων;

4.8

Παράρτημα I, Κεφάλαιο 7 — Χώροι. Η αύξηση του ελάχιστου εμβαδού και ύψους του διαμερίσματος έχει άμεσο αντίκτυπο στο κόστος μεταφοράς. Προκειμένου να βρεθεί το ιδανικό εμβαδόν, χρειάζεται να συνεχιστούν οι σχετικές μελέτες. Σε περίπτωση που τα ζώα που μεταφέρονται σε έναν ορισμένο χώρο είναι πολύ λίγα, υπάρχει το ενδεχόμενο να αρχίσουν να μάχονται μεταξύ τους ή να είναι ευάλωτα σε απότομες μετατοπίσεις που οφείλονται στην κίνηση του οχήματος, με συνέπεια την αύξηση του κινδύνου τραυματισμού τους και τον υποβιβασμό της ποιότητας των σφαγίων. Θα πρέπει να προβλεφθούν ως εξής οι ελάχιστες επιφάνειες εδάφους που θεσπίζονται στους πίνακες 1 έως 3 (Παράρτημα Ι, Κεφάλαιο VII, παράγραφος 1.1. περιπτώσεις α και β): α) Επιφάνειες Α1 για όλες τις μεταφορές ιπποειδών, βοοειδών, αιγοπροβάτων, χοίρων.

4.9

Η διάταξη για τα σημεία στάσης δεν πρέπει να καταργηθεί εντελώς. Κατά τη διάρκεια μεγάλων ταξιδιών, τα ζώα μπορούν να αναπαύονται στα σημεία στάσης με την προϋπόθεση ότι έχουν ληφθεί όλα τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη της διάδοσης μεταδοτικών επιζωοτιών.

5.   Συμπεράσματα

5.1

Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι ο κανονισμός που προτείνεται θα βελτιώσει τη μεταχείριση των ζώων κατά τη μεταφορά και θα επιτρέψει την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των κανόνων, οδηγώντας όμως σε αύξηση του κόστους μεταφοράς, πράγμα που μπορεί με τη σειρά του να επηρεάσει την συνολική αλυσίδα παραγωγής τροφίμων και τους εμπλεκόμενους οικονομικούς παράγοντες. Πριν τεθεί σε εφαρμογή, πρέπει να γίνει μια εμπεριστατωμένη εκτίμηση του κόστους ανάντη και κατάντη που συνεπάγεται η συμμόρφωση προς τις νέες απαιτήσεις, καθώς και των πιθανών κοινωνικών συνεπειών της μεταρρύθμισης.

5.2

Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι σκοπός του κανονισμού πρέπει να είναι να διασφαλιστεί ότι τα ζώα θα μεταφέρονται στον τόπο προορισμού τους χωρίς καθυστερήσεις και από ειδικευμένο προσωπικό. Η καλή μεταχείριση των ζώων είναι το προϊόν πολλών παραγόντων και πρέπει να θεωρηθεί με σφαιρικό τρόπο.

5.3

Θεωρείται σκόπιμο να αυξηθούν οι έλεγχοι και η επίβλεψη της εφαρμογής των διατάξεων, ενώ οι αρχές πρέπει να διαθέτουν τις εξουσίες που είναι απαραίτητες για να αντιμετωπίζουν με ενιαίο τρόπο τις ελλείψεις που παρουσιάζονται στα κράτη μέλη.

5.4

Η ΕΟΚΕ επιθυμεί να τονίσει ότι οι διατάξεις και οι αλλαγές που περιλαμβάνονται στην πρόταση πρέπει να στηρίζονται στα πλέον πρόσφατα επιστημονικά πορίσματα για την βελτίωση της καλής μεταχείρισης των ζώων. Πρέπει να γίνει μια ρεαλιστική εκτίμηση του οικονομικού αντίκτυπου που έχουν τα μέτρα. Ιδιαίτερα προβληματικές είναι οι περιπτώσεις στις οποίες οι αλλαγές οδηγούν σε άμεση αύξηση του κόστους μεταφοράς, αλλά οι επιστημονικές αποδείξεις σχετικά με το όφελος που προκύπτει για την καλή μεταχείριση των ζώων είναι αντιφατικές ή ανεπαρκείς. Θα πρέπει να αλλάξουν οι ισχύοντες κανόνες στις περιπτώσεις αυτές ή θα πρέπει πρώτα να συγκεντρωθούν περισσότερες πληροφορίες και να προσαρμοστεί η νομοθεσία μόνο όταν τα επιστημονικά στοιχεία που υπάρχουν είναι σαφή και ολοκληρωμένα;

5.5

Διαφορές που υπάρχουν μεταξύ χωρών ως προς τις γεωγραφικές και τις κλιματολογικές συνθήκες ενδέχεται να εμποδίσουν την εφαρμογή των κανόνων. Στη περίπτωση που οι αλλαγές που προτείνονται θα μπορούσαν, όπως έχουν, να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση της ανταγωνιστικότητας της κτηνοτροφίας σε μια ορισμένη περιοχή, λόγω της αύξησης του κόστους μεταφοράς, θα πρέπει να τα λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής. Υπάρχει περίπτωση ακόμη και να πάψει εντελώς η παραγωγή, πράγμα το οποίο θα οδηγούσε σε αύξηση της ήδη υψηλής πιθανότητας απερήμωσης των περιοχών αυτών. Οι κανόνες πρέπει να είναι αρκετά ευέλικτοι για να εξασφαλίζουν την κτηνοτροφία εκτός περιοχών εντατικής εκτροφής και τη μεταφορά των ζώων στις αντίστοιχες αγορές.

5.6

Πρέπει να αρχίσουν σύντομα συζητήσεις, προκειμένου να συναφθούν συγκεκριμένες συμφωνίες σχετικά με την εφαρμογή των διεθνών κανόνων μεταφοράς σε παγκόσμια κλίμακα.

Βρυξέλλες, 26 Φεβρουαρίου 2004.

Ο Πρόεδρος

της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Roger BRIESCH


(1)  COM(2000) 89 τελικό της 6ης Δεκεμβρίου 2000.

(2)  Ψήφισμα του Συμβουλίου της 19ης Ιουνίου 2001, για την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά (ΕΕ C 273 της 28.9.2001 σ. 1).

(3)  Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την έκθεση της Επιτροπής σχετικά με την πείρα που έχουν αποκτήσει τα κράτη μέλη μετά τη θέση σε εφαρμογή της οδηγίας 95/29/EΚ του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 91/628/ΕΟΚ σχετικά με την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά [COM(2000) 809 — C5-0189/2001 — 2001/2085 (COS)] — A5-0347/2001.

(4)  Επίσης, πρέπει να εξαιρεθούν οι εποχιακές μετακινήσεις κοπαδιών (από και προς αλπικούς βοσκότοπους).

(5)  Βλέπε τα ευρήματα του σχεδίου «CATRA» (μεταφορά ζώων) που χρηματοδοτείται από την Επιτροπή Πρβλ. Commission IP 03/854, 17 Ιουνίου 2003.