15.6.2004   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 158/3


ΓΝΏΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉΣ ΚΕΝΤΡΙΚΉΣ ΤΡΆΠΕΖΑΣ

της 24ης Μαΐου 2004

κατόπιν αιτήματος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί τροποποιήσεως του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1165/98 του Συμβουλίου περί βραχυπρόθεσμων στατιστικών

[COM(2003) 823 τελικό]

(CON/2004/19)

(2004/C 158/03)

1.

Στις 30 Απριλίου 2004 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έλαβε αίτημα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διατυπώσει τη γνώμη της αναφορικά με πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί τροποποίησης του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1165/98 του Συμβουλίου περί βραχυπρόθεσμων στατιστικών (εφεξής «προτεινόμενος κανονισμός»).

2.

Η αρμοδιότητα της ΕΚΤ να διατυπώνει τη γνώμη της βασίζεται στο άρθρο 105 παράγραφος 4 πρώτη περίπτωση, της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. H παρούσα γνώμη εκδόθηκε από το διοικητικό συμβούλιο, σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 5 πρώτη περίοδος, του εσωτερικού κανονισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

3.

Στόχος του προτεινόμενου κανονισμού είναι η βελτίωση των βραχυπρόθεσμων στατιστικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τις επιχειρήσεις. Ειδικότερα, ο προτεινόμενος κανονισμός απαιτεί την κατάρτιση ενός δείκτη τιμών κατά την εισαγωγή για τα βιομηχανικά προϊόντα και ενός δείκτη τιμών παραγωγού για τις υπηρεσίες. Απαιτεί επίσης ορισμένοι σημαντικοί οικονομικοί δείκτες να καταρτίζονται με υψηλότερη συχνότητα και να διαβιβάζονται με πιο σύντομες προθεσμίες.

A.

Γενικές παρατηρήσεις

4.

Η ΕΚΤ έχει καθορίσει τις βραχυπρόθεσμες στατιστικές που απαιτεί για τους σκοπούς της άσκησης νομισματικής πολιτικής (1). Ο προτεινόμενος κανονισμός απορρέει από το σχέδιο δράσης για τις στατιστικές απαιτήσεις στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) (εφεξής «σχέδιο δράσης ΟΝΕ»), το οποίο εκπονήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Eurostat) σε στενή συνεργασία με την ΕΚΤ, κατόπιν αιτήματος του Συμβουλίου Ecofin. Στο σχέδιο δράσης ΟΝΕ ζητήθηκε η βελτίωση των στατιστικών που καλύπτει ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1165/98. Σημαντικός είναι επίσης ο προτεινόμενος κανονισμός και όσον αφορά τους Κύριους Ευρωπαϊκούς Οικονομικούς Δείκτες (ΚΕΟΔ), που υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο Ecofin στις 18 Φεβρουαρίου 2003 και στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οκτώ από τους δείκτες που περιλαμβάνει ο προτεινόμενος κανονισμός. Η ΕΚΤ χαιρετίζει την υφιστάμενη «συμφωνία κυρίων» μεταξύ των εθνικών στατιστικών υπηρεσιών και της Eurostat, που στόχο έχει να διασφαλίσει ότι οι ΚΕΟΔ που περιλαμβάνονται στον προτεινόμενο κανονισμό θα δημοσιεύονται σύμφωνα με τους στόχους που έχουν καθορισθεί για τους ΚΕΟΔ, ανεξάρτητα από την ημερομηνία έκδοσης του προτεινόμενου κανονισμού.

5.

Η ΕΚΤ επικροτεί πλήρως τον προτεινόμενο κανονισμό, ο οποίος περιλαμβάνει δείκτες υψίστης σημασίας για την αξιολόγηση του οικονομικού κύκλου και την άσκηση της νομισματικής πολιτικής. Ακόμη, αποτελεί σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της εκπόνησης ουσιωδών μηνιαίων και τριμηνιαίων στατιστικών για τον κύκλο εργασιών και τις τιμές παραγωγού στον τομέα των υπηρεσιών. Ο προτεινόμενος κανονισμός αντανακλά τις κοινές προτάσεις της επιτροπής στατιστικού προγράμματος και της επιτροπής στατιστικών σε θέματα νομισματικά, χρηματοπιστωτικά και ισοζυγίου πληρωμών, το Φεβρουάριο του 2003.

6.

Η ΕΚΤ επιδοκιμάζει ιδιαίτερα την υψηλότερη συχνότητα και τις πιο σύντομες προθεσμίες για τη διαβίβαση πολλών δεικτών. Για την αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης από την ΕΚΤ, οι επίκαιροι συγκεντρωτικοί δείκτες είναι πιο σημαντικοί από τις λεπτομερείς αναλύσεις.

7.

H ΕΚΤ τάσσεται, επίσης, υπέρ της εισαγωγής στον προτεινόμενο κανονισμό ανάλυσης των νέων παραγγελιών και των τιμών όσον αφορά την προέλευσή τους, δηλαδή εντός ή εκτός της ζώνης του ευρώ. Η ΕΚΤ χρειάζεται τα στοιχεία αυτά, διότι της επιτρέπουν να κάνει διάκριση μεταξύ οικονομικών εξελίξεων εντός της ζώνης του ευρώ και οικονομικών εξελίξεων εκτός της ζώνης του ευρώ. Η ΕΚΤ συμφωνεί ότι η ανάλυση αυτή θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνον από τα κράτη μέλη που έχουν υιοθετήσει το ευρώ. Ωστόσο, είναι σημαντικό τα κράτη μέλη που θα υιοθετήσουν το ευρώ στο μέλλον να είναι επίσης ικανά, κατά το χρόνο εκείνο, να παρέχουν αρκετά εκτεταμένες αναδρομικές σειρές.

8.

Η ΕΚΤ χαιρετίζει, επίσης, την προβλεπόμενη στον προτεινόμενο κανονισμό δυνατότητα κατάρτισης ορισμένων δεικτών της ζώνης του ευρώ διά των ονομαζόμενων «ευρωπαϊκών δειγματοληπτικών συστημάτων». Λαμβανομένων υπόψη των περιορισμένων πόρων και της ανάγκης να τεθούν προτεραιότητες, η δυνατότητα αυτή εξυπηρετεί τη βελτίωση των στατιστικών της ζώνης του ευρώ και, συγχρόνως, ενδέχεται να μειώσει τους απαιτούμενους πόρους σε εθνικό επίπεδο. Για τον ίδιο λόγο, η ΕΚΤ επιδοκιμάζει το γεγονός ότι ο προτεινόμενος κανονισμός μειώνει σημαντικά τις απαιτήσεις διαβίβασης για τις μικρές χώρες της ΕΕ, επιτρέποντάς τους να επικεντρωθούν στην κατάρτιση των κύριων συγκεντρωτικών μεγεθών.

9.

Απαιτείται να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες για τη βελτίωση της συγκρισιμότητας των υφιστάμενων στατιστικών, που καλύπτει ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1165/98. Ενώ επιτεύχθηκε μεγάλη πρόοδος από το 1998, υπάρχουν ποικίλοι παράγοντες που δρουν ακόμη αρνητικά όσον αφορά στην ποιότητα των συγκεντρωτικών μεγεθών της ζώνης του ευρώ και τη συγκρισιμότητα των εθνικών στοιχείων (όπως οι διαφορετικές εθνικές πρακτικές όσον αφορά στις διορθώσεις ως προς τον αριθμό εργασίμων ημερών, τις εποχικές διορθώσεις και τις αναθεωρήσεις).

B.

Ειδικές παρατηρήσεις

10.

Η ΕΚΤ τάσσεται υπέρ της κατάρτισης από το 2005 της νέας μεταβλητής «τιμές κατά την εισαγωγή» (παράρτημα, μέρος A) και της προβλεπόμενης προθεσμίας για τη διαβίβασή της. Η μεταβλητή αυτή θα προσφέρει σημαντικές πρόσθετες πληροφορίες για την ανάλυση των τιμών στη ζώνη του ευρώ. Η ΕΚΤ απαιτεί την εν λόγω μεταβλητή, προκειμένου να προσδιορίσει τις τιμές των βιομηχανικών εισαγωγών στο σύνολο της ζώνης του ευρώ από χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ.

11.

Όσον αφορά τα στοιχεία σχετικά με την απασχόληση, τις εργασθείσες ώρες και τους μεικτούς μισθούς και ημερομίσθια, ο προτεινόμενος κανονισμός απαιτεί τριμηνιαία στοιχεία, με προθεσμία διαβίβασης τριών μηνών (δύο μηνών για τα στοιχεία σχετικά με την απασχόληση). Για τους σκοπούς της ΕΚΤ, η τριμηνιαία αυτή συχνότητα, σε συνδυασμό με τις μεγάλες προθεσμίες διαβίβασης, δεν είναι ικανοποιητική. Για τα κύρια συγκεντρωτικά μεγέθη της ζώνης του ευρώ, τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να καθίστανται διαθέσιμα με μηνιαία συχνότητα και προθεσμία διαβίβασης το πολύ ενός μηνός.

12.

Η ΕΚΤ σημειώνει με ευχαρίστηση τη συντομευμένη προθεσμία διαβίβασης, καθώς και τη μετακίνηση από την τριμηνιαία στη μηνιαία συχνότητα, όσον αφορά τις στατιστικές σχετικά με την παραγωγή στον κατασκευαστικό τομέα (παράρτημα, μέρος B).

13.

Η ΕΚΤ χαιρετίζει την προβλεπόμενη μελέτη σκοπιμότητας σχετικά με την κατάρτιση μίας μεταβλητής τιμών παραγωγού στον κατασκευαστικό τομέα. Η μεταβλητή αυτή θα πρέπει να συμπληρώνει την υφιστάμενη μεταβλητή κατασκευαστικού κόστους —η οποία αποτελεί δείκτη τιμών εισροών— καθώς ο δείκτης τιμών παραγωγού είναι πιο κατάλληλος για την ανάλυση των τιμών.

14.

Η ΕΚΤ χαιρετίζει τις σημαντικές βελτιώσεις που προβλέπονται όσον αφορά τις στατιστικές σχετικά με τις υπηρεσίες, ιδιαίτερα δε την εισαγωγή ενός δείκτη τιμών παραγωγού. Ο δείκτης αυτός θα αποτελεί πολύτιμη συνιστώσα για την ανάλυση των τιμών της ζώνης ευρώ, ενώ θα βοηθήσει και στη βελτίωση της ποιότητας των εκτιμήσεων περί ανάπτυξης στο πλαίσιο των εθνικών λογαριασμών. Δεδομένου ότι ο στόχος για τη δημοσίευση των ΚΕΟΔ, σε ό,τι αφορά το δείκτη τιμών παραγωγού, δεν ξεπερνά τους δύο μήνες από το τρίμηνο αναφοράς, η ΕΚΤ προτείνει την ευθυγράμμιση της απαιτούμενης στον προτεινόμενο κανονισμό (τρίμηνης) προθεσμίας διαβίβασης με το στόχο που έχει τεθεί για τη δημοσίευση των ΚΕΟΔ, που είναι πιο κατάλληλος. Επίσης, ο προτεινόμενος κανονισμός θα καθορίζει ημερομηνία έως την οποία θα είναι δυνατή η τροποποίηση του καταλόγου των δραστηριοτήτων παροχής υπηρεσιών που καλύπτονται από τις στατιστικές που αφορούν τις τιμές παραγωγού (παράρτημα, μέρος Δ). Καθώς αναπτύσσονται εντελώς νέες στατιστικές, ο περιορισμός αυτός μπορεί να καταστεί αντιπαραγωγικός. Το πεδίο κάλυψης των στατιστικών που αφορούν τις τιμές παραγωγού στον τομέα των υπηρεσιών θα πρέπει να μπορεί να μεταβληθεί, όταν καθίσταται ανάγκη, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των μεταβαλλόμενων πληροφοριών. Η ΕΚΤ θα πρότεινε, επομένως, τη διαγραφή της προθεσμίας.

15.

Όσον αφορά τη μεταβλητή κύκλου εργασιών στον τομέα των υπηρεσιών, ο προτεινόμενος κανονισμός μειώνει την προθεσμία διαβίβασης από τρεις σε δύο μήνες, το οποίο είναι επιδοκιμαστέο. Η ΕΚΤ επιδοκιμάζει, επίσης, τις προβλεπόμενες μελέτες σκοπιμότητας όσον αφορά την κατάρτιση, με μηνιαία συχνότητα, των μεταβλητών κύκλου εργασιών στον τομέα των υπηρεσιών.

Φρανκφούρτη, 24 Μαΐου 2004.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ

Jean-Claude TRICHET


(1)  Απαιτήσεις παροχής γενικών οικονομικών στοιχείων, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Αύγουστος 2000. Βλέπε επίσης τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος αναφορικά με πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες στατιστικές (CON/97/19).