52002XG0522(01)

Συμπεράσματα του Συμβουλίου για τη συνέχεια που πρέπει να δοθεί στη Λευκή Βίβλο της Επιτροπής "Μια νέα πνοή για την ευρωπαϊκή νεολαία"

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 119 της 22/05/2002 σ. 0006 - 0006


Συμπεράσματα του Συμβουλίου

για τη συνέχεια που πρέπει να δοθεί στη Λευκή Βίβλο της Επιτροπής "Μια νέα πνοή για την ευρωπαϊκή νεολαία"

(2002/C 119/04)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1) Η Λευκή Βίβλος της Επιτροπής "Μια νέα πνοή για την ευρωπαϊκή νεολαία" είναι το αποτέλεσμα μιας ευρείας διαβούλευσης που είχε αρχίσει από τα τέλη του 1999. Η πρωτοβουλία αυτή, την οποία υποστήριξαν ανεπιφύλακτα τα κράτη μέλη, οι διαδοχικές προεδρίες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προτείνει ένα νέο πλαίσιο ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας.

(2) Το Συμβούλιο (Εκπαίδευση και νεολαία) της 29ης Νοεμβρίου 2001, υπό τη βελγική προεδρία, υποδέχτηκε με μεγάλο ενδιαφέρον τη δημοσίευση της Λευκής Βίβλου και τις προτάσεις που περιέχει, πρότεινε δε τη συνέχιση και την εμβάθυνση της συζήτησης προκειμένου να καθοριστεί το πλαίσιο της μελλοντικής συνεργασίας.

(3) Η Λευκή Βίβλος παρουσιάστηκε στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Γάνδη από τις 26 έως τις 28 Νοεμβρίου 2001 όπου επισημάνθηκε, ιδίως εκ μέρους των νέων, η σημασία της Λευκής Βίβλου ως πρώτου σταδίου μιας διαδικασίας για τη θέσπιση μιας πολιτικής για τους νέους η οποία να είναι περισσότερο ολοκληρωμένη, να έχει περισσότερη συνοχή και να είναι περισσότερο διατομεακή.

(4) Κατά τη συνεδρίαση των γενικών διευθυντών της 10ης Δεκεμβρίου 2001, προχώρησαν κατά ένα περαιτέρω στάδιο οι συζητήσεις για τις προτεραιότητες και τη μεθοδολογία που προτείνει η Λευκή Βίβλος, για τη διαβούλευση με τους νέους και για την επιθυμία να συμμετάσχουν στη συζήτηση και οι υποψήφιες χώρες, και παράλληλα τονίστηκε η ανάγκη να καθοριστούν θέσεις και να ληφθούν αποφάσεις, κατά το δυνατόν, σύμφωνα με τη διαδικασία των εσωτερικών διαβουλεύσεων κάθε κράτους μέλους,

ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ τις απαντήσεις των κρατών μελών στο ερωτηματολόγιο της προεδρίας για τα βασικά ζητήματα της Λευκής Βίβλου:

1. ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ότι η Λευκή Βίβλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "Μια νέα πνοή για την ευρωπαϊκή νεολαία", η οποία συντάχθηκε κατόπιν ευρείας ανταλλαγής απόψεων με όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα της νεολαίας παράγοντες και έγινε δεκτή με ικανοποίηση από το Συμβούλιο (Εκπαίδευση και νεολαία) της 29ης Νοεμβρίου 2001, συνεπάγεται τη δημιουργία μιας νέας ευρωπαϊκής συνεργασίας σε θέματα νεολαίας και παρέχει τη βάση προκειμένου να τεθεί ένα πλαίσιο στον τομέα αυτό.

2. ΘΕΩΡΕΙ ότι η προτεινόμενη από την Επιτροπή προσέγγιση, και συγκεκριμένα η συνεργασία στον τομέα της νεολαίας η οποία θα χρησιμοποιεί την ανοικτή μέθοδο συντονισμού με τρόπο ο οποίος θα είναι προσαρμοσμένος στις ιδιαιτερότητες του τομέα αυτού και θα λαμβάνει υπόψη τη διάσταση της νεολαίας στην πολιτική που ακολουθείται σε άλλους τομείς, είναι και κατάλληλη και εφικτή, προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των κρατών και να καταστεί η διάσταση της νεολαίας εμφανέστερη και διαφανέστερη στους νέους ολόκληρης της Ευρώπης.

3. ΣΥΜΦΩΝΕΙ με τη σπουδαιότητα των προτεραιοτήτων που προτείνονται στη Λευκή Βίβλο στο συγκεκριμένο τομέα της νεολαίας: συμμετοχή, εθελοντική εργασία, ενημέρωση και έρευνα.

4. ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ την προσαρμογή, στον τομέα της νεολαίας, της ανοικτής μεθόδου συντονισμού που προτείνει η Λευκή Βίβλος, η εφαρμογή της οποίας πρόκειται να καθοριστεί από το Συμβούλιο σε πλαίσια απόλυτου σεβασμού της αρμοδιότητας των κρατών μελών και σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, προκειμένου να ενισχυθεί η πολιτική συνεργασίας σε θέματα νεολαίας με χρησιμοποίηση μιας ευέλικτης προσέγγισης.

5. ΤΟΝΙΖΕΙ την ανάγκη να συμπεριληφθεί η διάσταση της νεολαίας σε κατά τομείς πολιτικές και προγράμματα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με τις προτεραιότητες που καθορίζονται στη Λευκή Βίβλο, καθώς και την ανάγκη να διερευνηθεί περαιτέρω η έννοια της αυτονομίας των νέων, προκειμένου να θεσπιστούν τα κατάλληλα μέτρα.

6. ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ τη σημασία του ρόλου της συμμετοχής των νέων στη διαδικασία της συνεργασίας τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

7. ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ επιπλέον ότι οι υποψήφιες χώρες θα συμπεριληφθούν, ενδεχομένως, στη διαδικασία συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας, που προτείνεται στη Λευκή Βίβλο.

8. ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ να συνεχίσει τις εργασίες για την κατάρτιση πλαισίου (κοινοί στόχοι, χρονοδιάγραμμα, μέθοδοι εργασίας και παρακολούθηση των τεκταινομένων) συνεργασίας σε θέματα νεολαίας, προκειμένου να εγκριθεί στο προσεχές Συμβούλιο (Εκπαίδευση και νεολαία) στις 30 Μαΐου 2002.