52001DC0231

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Οικοδόμηση μιας αποτελεσματικής εταιρικής σχέσης με τα Ηνωμένα Έθνη στους τομείς της ανάπτυξης και των ανθρωπιστικών υποθέσεων /* COM/2001/0231 τελικό */


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Οικοδόμηση μιας αποτελεσματικής εταιρικής σχέσης με τα Ηνωμένα Έθνη στους τομείς της ανάπτυξης και των ανθρωπιστικών υποθέσεων

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών [1] και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αναπτυχθεί με την πάροδο των ετών σε ένα πλούσιο και ποικίλο δίκτυο συνεργασίας και επαφών. Οι σχέσεις είναι ισχυρές και σύνθετες και καλύπτουν σήμερα ουσιαστικά όλους τους τομείς των εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ, και περιλαμβάνουν ολόκληρο το πεδίο δράσεων του Χάρτη των ΗΕ από την ειρήνη, την ασφάλεια, τα δικαιώματα του ανθρώπου μέχρι τις κοινωνικές και οικονομικές υποθέσεις, καθώς και την ανάπτυξη, τις ανθρωπιστικές δραστηριότητες και την πολιτική εμπορίου.

[1] Για τους σκοπούς της παρούσας ανακοίνωσης, με τον όρο «Ηνωμένα Έθνη» νοούνται οι φορείς των ΗΕ που απαριθμούνται στο παράρτημα I. Ο ορισμός αυτός αποκλείει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα και τον ΠΟΕ.

Η ενίσχυση της συνεργασίας με τα ΗΕ αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την ΕΕ, τα κράτη μέλη της και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο Διάγγελμα για τη Νέα Χιλιετία των Ηνωμένων Εθνών [2], επαναβεβαιώθηκε ο ρόλος του ΟΗΕ και τονίστηκε η υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας να καταστήσει τα ΗΕ ένα αποτελεσματικότερο όργανο για τη συνέχιση της υλοποίησης πολλών προτεραιοτήτων, μεταξύ των οποίων και ο αγώνας για την ανάπτυξη. Μετά από τις συναντήσεις μεταξύ του Γενικού Γραμματέα Annan και του Προέδρου Prodi, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων με τα ΗΕ και βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της συνοχής στη συνεργασία.

[2] A/res/55/2, 8 Σεπτεμβρίου 2000.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι η ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της ανάπτυξης και των ανθρωπιστικών υποθέσεων θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση μιας αποτελεσματικότερης εταιρικής σχέσης με τα ΗΕ. Κατά τα τελευταία έτη επετεύχθη συναίνεση όσον αφορά τους θεμελιώδεις στόχους και τις στρατηγικές αναπτυξιακής συνεργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που επέτρεψε στη διεθνή κοινότητα να μετέχει ενεργά στις συζητήσεις για τις δυνατότητες μιας συνεκτικότερης δράσης μεταξύ των διαφόρων οργανώσεων και χορηγών βοήθειας. Η Επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι η ποιότητα και ο αντίκτυπος της πολιτικής και των δραστηριοτήτων της ΕΚ στους τομείς της ανάπτυξης και των ανθρωπιστικών υποθέσεων μπορούν να βελτιωθούν διευκρινίζοντας σαφέστερα το ρόλο που πρέπει να διαδραματίζει η Κοινότητα στο πλαίσιο των ΗΕ και τις προτάσεις της για τη συνεισφορά της στο πολυμερές σύστημα. Ο θετικός αυτός αντίκτυπος μπορεί να επιτευχθεί ωστόσο μόνο εάν η Επιτροπή διευκρινίζει αφετέρου τις προσδοκίες της από τους εταίρους στα Ηνωμένα Έθνη.

Η νέα στρατηγική ενίσχυσης της συνεργασίας με τα Ηνωμένα Έθνη βασίζεται και επωφελείται από την τρέχουσα αναθεώρηση των μεθόδων εργασίας της Επιτροπής στον τομέα των εξωτερικών δράσεων (ενίσχυση της διαδικασίας προγραμματισμού, αποσυγκέντρωσης και αποκέντρωσης, προσέγγιση βασιζόμενη στα αποτελέσματα). Προϋποθέτει έναν αυξημένο συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής, ιδίως στα διεθνή φόρα και στις χώρες εταίρους. Τέλος, βασίζεται στην έννοια μιας μεγαλύτερης συμπληρωματικότητας τόσο μεταξύ της Κοινότητας και των κρατών μελών της όσο και μεταξύ της Κοινότητας και των Ηνωμένων Εθνών.

Οι κύριοι στόχοι της προταθείσας στρατηγικής είναι η ενίσχυση της συμμετοχής της ΕΚ στον ανάντη πολιτικό διάλογο και η ανάπτυξη μιας διαφανέστερης, οικονομικά προβλέψιμης και ευκολότερης να ελεγχθεί εταιρικής σχέσης με οργανώσεις, ταμεία και προγράμματα επιλεγμένα από τα ΗΕ. Οι οντότητες αυτές πρέπει να επιλεγούν βάσει των ικανοτήτων τους να υλοποιήσουν τους στόχους της ΕΚ και να συνεισφέρουν αξιόπιστα και αποτελεσματικά στην παροχή βοήθειας επείγουσας ανάγκης στα θύματα των ανθρωπιστικών κρίσεων όπως αναφέρεται στον κανονισμό σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια [3] και στην εφαρμογή των κοινοτικών προτεραιοτήτων ανάπτυξης όπως παρατίθενται στη δήλωση του Συμβουλίου και της Επιτροπής της 10ης Νοεμβρίου 2000 με τίτλο «Η αναπτυξιακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Κοινότητας».

[3] Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1257/96 του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 1996.

Η παρούσα ανακοίνωση δεν θίγει τα θέματα της διατήρησης της ασφάλειας και της ειρήνης, παρά τη στενή τους σύνδεση με την ανάπτυξη και τις ανθρωπιστικές υποθέσεις. Η Επιτροπή προτίθεται να επανέλθει στις γενικές σχέσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΕ και στη στενότερη συνεργασία στους τομείς πρόληψης των συρράξεων και διαχείρισης των κρίσεων σε μεταγενέστερη ανακοίνωση, που θα περιλαμβάνει τα συμπεράσματα από το σημερινό προβληματισμό σχετικά με τη συνεργασία της ΕΕ και των ΗΕ στους τομείς της ανάπτυξης και των ανθρωπιστικών υποθέσεων.

1. ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΗΕ: ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Οι δραστηριότητες των Ηνωμένων Εθνών αφορούν ένα ευρύ φάσμα τομέων και θεμάτων. Ο αναγνωρισμένος ρόλος των ΗΕ παγκοσμίως σε θέματα ειρήνης και ασφάλειας είχε ως αποτέλεσμα να τους ανατεθούν από τη διεθνή κοινότητα σύνθετες αρμοδιότητες: ευρείες αρμοδιότητες όπως εκείνες της αποστολής των ΗΕ για την προσωρινή διοίκηση του Κοσσυφοπεδίου (UNMIK) και της προσωρινής διοίκησης του ΟΗΕ για το Ανατολικό Τιμόρ (UNTAET) ενσωματώνουν ανθρωπιστικές πτυχές και πτυχές ασφαλείας μαζί με την αποκατάσταση και την ανάπτυξη.

Η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε θύματα συρράξεων και φυσικών καταστροφών καθώς και η στήριξη των προσπαθειών των λαών να επιτύχουν την αειφόρο ανάπτυξη βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο των αρμοδιοτήτων και των δραστηριοτήτων των Ηνωμένων Εθνών. Άλλοι τομείς, οι οποίοι βρίσκονται επίσης στο κέντρο των δραστηριοτήτων των ΗΕ, όπως οι οικονομικές και κοινωνικές υποθέσεις, η ειρήνη και η ασφάλεια και τα δικαιώματα του ανθρώπου λόγω του διατομεακού τους χαρακτήρα έχουν αντίκτυπο ιδίως στην πολιτική ανάπτυξης και στην ανθρωπιστική βοήθεια. Με την πάροδο των ετών τα Ηνωμένα Έθνη οικοδόμησαν ένα σημαντικό δίκτυο οργανώσεων, ταμείων και προγραμμάτων που παρέχουν ένα μοναδικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών παγκοσμίως. Διαθέτουν ισχυρή διεθνή νομιμότητα και αναμφισβήτητες, μολονότι άνισες, επιχειρησιακές ικανότητες.

Η υπανάπτυξη και η φτώχεια στις ποικίλες μορφές τους αποτελούν τη ρίζα πολλών συγκρούσεων και απαιτούν την ανάληψη αρμοδιοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Για την από κοινού αντιμετώπιση των ελλείψεων στον τομέα της ανάπτυξης και των ανθρωπιστικών κρίσεων είναι επομένως σημαντικό να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ της ΕΚ και των ΗΕ. Πρόκειται για τομείς στους οποίους οι δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας έχουν μακρά παράδοση και είναι παγιωμένες και για τους οποίους τα ΗΕ έχουν μια συγκεκριμένη εντολή, σημαντικές ικανότητες και δυνατότητες (ειδικές γνώσεις, τεχνογνωσία, συστήματα δεδομένων και πληροφοριών) και διαθέτουν υψηλό βαθμό αξιοπιστίας, ιδίως σε σχέση με τις αναπτυσσόμενες χώρες, δεδομένου ότι συνιστούν φόρουμ πολιτικών συζητήσεων και, σε ορισμένους τομείς, παρέχουν τεχνική βοήθεια. Η δυνατότητα απόκτησης σημαντικών συνεργιών και αμοιβαίων πλεονεκτημάτων σε θέματα συντονισμού και συμπληρωματικότητας παρακίνησαν την ΕΕ να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην πρώτη αυτή ανακοίνωση σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ της ΕΚ και των ΗΕ όσον αφορά την ανάπτυξη και τις ανθρωπιστικές υποθέσεις.

Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα αναλαμβάνει από κοινού με τα κράτη μέλη της την ευθύνη να μετέχει ενεργά στις εργασίες των ΗΕ σε σχέση με την εφαρμογή των αποτελεσμάτων των σημαντικών διεθνών συναντήσεων. Οι κύριες παγκόσμιες διασκέψεις της δεκαετίας του '90 όπως η διάσκεψη του Ρίο (αειφόρος ανάπτυξη), του Πεκίνου (ρόλος των γυναικών), του Καΐρου (πληθυσμός), της Κοπεγχάγης (κοινωνική ανάπτυξη) και της Ρώμης (διάσκεψη κορυφής για την παγκόσμια διατροφή) συνέβαλαν να καθοριστεί μια σειρά διεθνών αναπτυξιακών στόχων, στους οποίους δόθηκε εκ νέου έμφαση στο Διάγγελμα για τη Νέα Χιλιετία που εγκρίθηκε από τη Συνέλευση της Χιλιετίας, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2000.

Η "Παγκόσμια σύνοδος κορυφής για την αειφόρο ανάπτυξη" που θα πραγματοποιηθεί στο Γιοχάνεσμπουργκ, Νότια Αφρική, το 2002 θα αποτελέσει μια άλλη ευκαιρία για την περαιτέρω ανάπτυξη της ημερήσιας διάταξης για τη διεθνή ανάπτυξη.

Στους τομείς της ανάπτυξης και της ανθρωπιστικής βοήθειας, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα συνεργάζεται με τα ΗΕ σε δύο κύρια επίπεδα:

- σε πολιτικό επίπεδο/πολιτικό επίπεδο λήψης αποφάσεων (ο ρόλος της Κοινότητας στα όργανα λήψης αποφάσεων των φορέων των ΗΕ και στα κανονιστικά φόρα των ΗΕ όσον αφορά κοινωνικά, οικονομικά, ανθρωπιστικά και αναπτυξιακά θέματα) και

- σε επιχειρησιακό επίπεδο (ο συντονισμός, η στήριξη και η συνεργασία της Κοινότητας για έργα και δραστηριότητες που εκτελούνται από δεδομένη οργάνωση των ΗΕ σε εθνικό ή σε περιφερειακό επίπεδο στον τομέα της ανάπτυξης και της ανθρωπιστικής βοήθειας).

Στο πολιτικό επίπεδο/πολιτικό επίπεδο λήψης αποφάσεων, τέσσερεις περιορισμοί θίγουν τις συνέπειες, την αποτελεσματικότητα και την προβολή του έργου της Κοινότητας:

- Το ασθενές καθεστώς της Κοινότητας στις περισσότερες οργανώσεις των ΗΕ (εκτός από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), όπου η ΕΚ έχει το καθεστώς του πλήρους μέλους, και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP), όπου έχει το καθεστώς του «προνομιούχου παρατηρητή»), το οποίο περιορίζει τις δυνατότητες της Επιτροπής να παρέχει στους διευθύνοντες φορείς άμεση συνεισφορά στον τομέα των πολιτικών.

- Ο ανεπαρκής συντονισμός της ΕΕ στα πολιτικά και επιχειρησιακά θέματα των Ηνωμένων Εθνών στους τομείς της ανάπτυξης και των ανθρωπιστικών υποθέσεων, σε αντίθεση με τον ενισχυμένο συντονισμό της ΕΕ σε θέματα που αφορούν τη Γενική Συνέλευση.

- Η έλλειψη κοινοτικής συνεισφοράς στο γενικό προϋπολογισμό των οντοτήτων των ΗΕ. Αυτό σημαίνει ότι η Κοινότητα διαδραματίζει κανονικά έναν πολύ περιορισμένο ρόλο στη χάραξη πολιτικών κατευθυντήριων γραμμών και την κατάρτιση σχεδίων εργασίας και προϋπολογισμών. Παρά τις σημαντικές κοινοτικές συνεισφορές σε έργα σε πολλούς τομείς και τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν όσον αφορά συγκεκριμένα προβλήματα, η άμεση επιρροή της Κοινότητας στις οργανωτικές δομές και το σχεδιασμό είναι περιορισμένη.

- Η έλλειψη κατάλληλων ανθρωπίνων πόρων που θα επιτρέψουν στην Επιτροπή να διασφαλίσει την παρουσία της στους φορείς των ΗΕ και να είναι σε θέση να ελέγχει τις κατευθύνσεις και τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο πλαίσιο αυτό.

Μολονότι το επίσημο καθεστώς του παρατηρητή της Κοινότητας περιορίζει τις δυνατότητές της να εισακουστεί, είναι σκόπιμο να σημειωθεί ότι ως προς αυτό διαθέτει κάποιο περιθώριο ελιγμών. Όσο πιο λειτουργική και συγκεκριμένη είναι η συζήτηση, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν για την Επιτροπή να μπορέσει πράγματι να διαδραματίσει έναν ενεργό ρόλο.

Λόγω των προφανών περιορισμών στον τομέα των ανθρωπίνων πόρων, οι μακρές και πολύπλοκες συζητήσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο των ΗΕ, περιορίζουν τη δυνατότητα για τις υπηρεσίες της Επιτροπής στις Βρυξέλλες καθώς και για τις αντιπροσωπείες να συμμετέχουν κανονικά και ενεργά στη διαμόρφωση πολιτικών. Μολονότι ο άτυπος πολιτικός διάλογος και ο συντονισμός με τους εταίρους συνέβαλαν στην άμβλυνση των συνεπειών των υφιστάμενων δυσχερειών, ωστόσο δεν αντικαθιστούν μια πραγματική και κανονική συμμετοχή στα πιο επίσημα φόρα.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η Κοινότητα είναι ένας σημαντικός χορηγός βοήθειας: από το 1997 έως το 1999, οι συνεισφορές της ΕΚ σε δραστηριότητες που υλοποίησαν οι οργανώσεις των ΗΕ ανήλθαν συνολικά σε 1.061 εκατομμύρια EUR (κατά μέσο όρο 354 εκατομμύρια EUR ετησίως). Οι κύριοι δικαιούχοι είναι: το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) (578 εκατομμύρια EUR), η Ύπατη Αρμοστεία των ΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) (197 εκατομμύρια EUR), το Πρόγραμμα των ΗΕ για την Ανάπτυξη (UNDP) (118 εκατομμύρια EUR), ο Οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων (FAO) (55 εκατομμύρια EUR) και η UNICEF (54 εκατομμύρια EUR). Από το συνολικό αυτό ποσό των 1.061 εκατομμυρίων EUR, 347 εκατομμύρια διαχειρίζεται η Υπηρεσία Ανθρωπιστικής Βοήθειας της ΕΚ (ECHO) και το υπόλοιπο άλλες υπηρεσίες της Επιτροπής (κυρίως η ΓΔ Ανάπτυξης και η ΓΔ Εξωτερικών Σχέσεων). Το 1999, η ΕΚ ήταν ένας από τους κύριους χορηγούς βοήθειας σε ειδικευμένες οργανώσεις, ταμεία και προγράμματα όπως το WFP (2ο) και η UNHCR (3ο).

Η ΕΚ συνεργάζεται με τα Ηνωμένα Έθνη σε πολλά επίπεδα και χρησιμοποιεί τις υπάρχουσες ικανότητες των διαφόρων μονάδων του συστήματος των ΗΕ για την εκτέλεση έργων και προγραμμάτων. Πολλές οργανώσεις, ταμεία και προγράμματα των ΗΕ διαθέτουν αποθέματα επαγγελματικών προσόντων και τεχνογνωσίας καθώς και μια ευρεία βάση συστημάτων πληροφοριών και δεδομένων, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι υπηρεσίες της Επιτροπής προκειμένου να υλοποιήσουν τους στόχους τους στον τομέα της αναπτυξιακής συνεργασίας και της ανθρωπιστικής βοήθειας. Η προοπτική παροχής άμεσης στήριξης για τη διατήρηση, την ανάπτυξη και/ή την επέκταση των στοιχείων αυτών θα καταστήσει αναγκαίο για την Επιτροπή να εντατικοποιήσει τη συνεργασία της με τα Ηνωμένα Έθνη.

Η επιχειρησιακή συνεργασία της ΕΚ με τις οργανώσεις, τα ταμεία και τα προγράμματα των ΗΕ εκφράζεται τελευταία με τη σύναψη πολλών χρηματοδοτικών συμφωνιών κατά περίπτωση. Μέχρι σήμερα πολλές δυσχέρειες παρεμπόδισαν την ανάπτυξη μιας προσανατολισμένης στα προγράμματα μακροπρόθεσμης συνεργασίας μεταξύ της Κοινότητας και των ΗΕ και ευνόησαν την ανάπτυξη μιας εναλλακτικής προσέγγισης της κατά περίπτωση χρηματοδότησης:

- Η έλλειψη σαφούς συνολικής προσέγγισης της συνεργασίας με τα Ηνωμένα Έθνη και μιας γενικής αξιολόγησης αυτής της συνεργασίας.

- Η ανεπαρκής ανάλυση του συγκεκριμένου χαρακτήρα και της αποστολής των οντοτήτων των ΗΕ που απαιτούν μια συγκεκριμένη θεσμική προσέγγιση.

- Οι αυστηροί περιορισμοί που επιβάλλουν οι υφιστάμενες διατάξεις του δημοσιονομικού κανονισμού.

- Η δυσκολία να επιτευχθεί συμφωνία όσον αφορά, μεταξύ άλλων, τις αρχές σε θέματα δημοσιονομικού ελέγχου, λογιστικού ελέγχου και ανάθεσης συμβάσεων. Οι δυσχέρειες αυτές βασίζονται κυρίως σε διαδικαστικές ασυμβατότητες που οφείλονται στις διαφορετικές διοικητικές αντιλήψεις και απαιτήσεις.

- Ο πολύπλοκος χαρακτήρας και ο ανεπαρκής συντονισμός μεταξύ των οργανώσεων των Ηνωμένων Εθνών (Γενική Γραμματεία και οργανώσεις, ταμεία και προγράμματα με διαφορετικούς βαθμούς αυτονομίας και αλληλοκαλυπτόμενες εντολές).

- Οι ανεπαρκείς αναφορές των οντοτήτων των ΗΕ σχετικά με την εκτέλεση, τόσο όσον αφορά την ουσία όσο και το χρονοδιάγραμμα.

- Αρνητική εικόνα των επιδόσεων των ΗΕ σε διάφορες περιπτώσεις.

- Διαπίστωση ορισμένων αδυναμιών σχετικά με προβλήματα ασφάλειας των ΗΕ όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο ανθρωπιστικές ενέργειες αποτέλεσαν αντικείμενο διαχείρισης σε διάφορες κρίσεις.

- Έλλειψη προβολής κοινοτικής χρηματοδότησης ενεργειών που πραγματοποίησαν τα ΗΕ.

Η αποσπασματική αυτή προσέγγιση της συνεργασίας με τα ΗΕ δημιούργησε επίσης μια ρευστή κατάσταση δεδομένου ότι οι συνεισφορές της ΕΚ σε ορισμένα όργανα των Ηνωμένων Εθνών ποικίλουν σε μεγάλο βαθμό από έτος σε έτος. Κατ' αυτόν τον τρόπο αποκλείστηκε μια συστηματική, θεματική, προβλέψιμη και λειτουργική σταθερότητα της συνεργασίας μεταξύ της ΕΚ και των ΗΕ. Τα προβλήματα αυτά παρεμπόδισαν επομένως την Επιτροπή να συνεργαστεί συστηματικότερα με τα ταμεία, τα προγράμματα και τις οργανώσεις των ΗΕ στη χρηματοδότηση και την εκτέλεση έργων, γεγονός που οδηγεί επίσης σε ορισμένες ασυμφωνίες μεταξύ των πολιτικών θέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τη συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη ως τέτοια και των δραστηριοτήτων που ανέπτυξε πραγματικά η Επιτροπή.

Από την ανάλυση αυτή προκύπτει σαφώς ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν κατάφερε να αντλήσει το μέγιστο όφελος από την υπάρχουσα συνεργασία. Η κατάσταση αυτή οφείλεται μεταξύ άλλων σε έναν ανεπαρκή εσωτερικό συντονισμό και από τις δυο πλευρές, σε διαφορετικές διοικητικές αντιλήψεις καθώς και σε θεσμικές και κανονιστικές δυσχέρειες.

2. ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΕΚ ΚΑΙ ΤΩΝ ΗΕ

Η Επιτροπή δεσμεύεται ενεργά να δημιουργήσει ένα ευνοϊκότερο γενικό πλαίσιο για τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ της ΕΚ και των ΗΕ. Παρόμοια δέσμευση απαιτείται επίσης από την πλευρά των ΗΕ για την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων. Η Επιτροπή από την πλευρά της έχει ήδη καταβάλει αντίστοιχες προσπάθειες και προτίθεται να συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση υπό τον όρο ότι θα τηρηθούν ορισμένες προϋποθέσεις. Μεταξύ των διαφόρων μέτρων για την υλοποίηση του εν λόγω στόχου, είναι σκόπιμο να τονιστούν τα ακόλουθα:

- Επί του παρόντος τα Έγγραφα Εθνικής Στρατηγικής είναι τα κύρια μέσα για τον προσανατολισμό, τη διαχείριση και την επανεξέταση των κοινοτικών προγραμμάτων παροχής βοήθειας. Τα πολυετή αυτά μέσα θα διασφαλίσουν μεγαλύτερη προβλεψιμότητα και συνοχή στο σχεδιασμό της ΕΚ. Κατά την κατάρτιση των Εγγράφων Εθνικής Στρατηγικής, η Επιτροπή θα μελετήσει τη σκοπιμότητα μιας συνεργασίας με τις οντότητες των ΗΕ καθώς και με τα ιδρύματα της συμφωνίας του Bretton Woods και άλλους χορηγούς. Επομένως, η διαδικασία του προγραμματισμού καθίσταται μια κρίσιμη διαδικασία κατά την οποία λαμβάνονται υπόψη όλες οι δυνατότητες μιας ενισχυμένης συνεργασίας με τους εταίρους των ΗΕ, που θα επιτρέψει στην ΕΚ να ανταποκρίνεται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά στις απαιτήσεις των χωρών εταίρων των ΗΕ.

- Σε σχέση με την παρούσα ανασύνταξη του δημοσιονομικού κανονισμού, η πρόταση της Επιτροπής θα καθιστούσε δυνατή μια μεγαλύτερη ευελιξία κατά τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων των ΗΕ, όπως στην προκειμένη περίπτωση με συνεισφορές στη χρηματοδότηση προγραμμάτων [4]. Η πρόταση για την ανασύνταξη του δημοσιονομικού κανονισμού (άρθρα 53 και 149) [5] θα παράσχει τη δυνατότητα στην Επιτροπή να αναγνωρίσει - λαμβάνοντας υπόψη διεθνείς αναγνωρισμένους κανόνες - την ισοδυναμία διαδικασιών λογιστικού ελέγχου και λογαριασμών καθώς και των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων διεθνών οργανισμών με τους δικούς της κανόνες. Οι τροποποιήσεις αυτές θα επιτρέψουν στην Επιτροπή να χρηματοδοτήσει μεγαλύτερα προγράμματα που έχουν καθοριστεί από κοινού με μια δεδομένη οντότητα των ΗΕ και να συγχρηματοδοτήσει με άλλους χορηγούς τέτοιου είδους προγράμματα που διαχειρίζεται μια οντότητα των ΗΕ.

[4] Χρηματοδότηση προγράμματος με την έννοια του καθορισμού συγκεκριμένων στόχων και προτεραιοτήτων.

[5] Πρόταση Κανονισμού (ΕΚ/ΕΚΑΧ/Ευρατόμ) του Συμβουλίου για τη θέσπιση του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στον γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (COM) 2000 461 τελικό της 17.10.2000.

- Μια συμφωνία πλαίσιο μεταξύ της ΕΚ και των ΗΕ σχετικά με τις αρχές της χρηματοδότησης ή της συγχρηματοδότησης προγραμμάτων και έργων που διαχειρίζονται τα ΗΕ υπογράφηκε στο πλαίσιο συμφωνηθείσας ανταλλαγής επιστολών τον Αύγουστο του 1999. Η συμφωνία αυτή ολοκληρώθηκε και ενημερώθηκε από μια δεύτερη ανταλλαγή επιστολών (Οκτώβριος 2000). Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει μια αντικειμενική λύση σε πολλά διαδικαστικά προβλήματα μεταξύ των δύο συστημάτων και πρέπει να επανεξεταστεί πριν από τον Αύγουστο του 2001. Στη συνέχεια, η Επιτροπή ανέπτυξε μια «τυποποιημένη συμφωνία επιδοτήσεων με διεθνείς οργανισμούς» (Δεκέμβριος 2000), η οποία εκφράζει σε όρους συμβατικούς και επιχειρησιακούς τις ρήτρες και τις αρχές που περιέχονται στη συμφωνία. Η τυποποιημένη αυτή συμφωνία επιδοτήσεων εφαρμόζεται επί του παρόντος ευρέως για ενέργειες που χρηματοδοτήθηκαν από την Κοινότητα και εκτελέστηκαν από οντότητες των ΗΕ. Προς ικανοποίηση διαφόρων οντοτήτων των ΗΕ, η συμφωνία αυτή έχει ήδη απλοποιήσει ουσιαστικά και επισπεύσει την προετοιμασία και τη σύναψη συγκεκριμένων συμφωνιών επιδοτήσεων για τις υπό εξέταση ενέργειες.

- Στο πλαίσιο της επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας πλαισίου, η προσέγγιση της Επιτροπής θα επιτρέψει να μπορούν να διατίθενται τα κοινοτικά κεφάλαια σε μια σφαιρική βάση στις οργανώσεις, τα ταμεία και τα προγράμματα των ΗΕ και η ΕΚ να υιοθετήσει μια προσέγγιση προσανατολισμένη στα αποτελέσματα παρά στα μέσα, υπό την προϋπόθεση ότι τα ΗΕ παρέχουν στην Επιτροπή μια συγκεκριμένη μορφή μόνιμης αντιπροσωπείας στα όργανα προγραμματισμού και διαχείρισης των οργανώσεών τους και στους εξωτερικούς μηχανισμούς λογιστικού ελέγχου. Την προσέγγιση αυτή υποστηρίζει επίσης το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο πρότεινε να τεθούν οι σχέσεις της ΕΚ και των ΗΕ σε μια σφαιρική βάση. Με τον τρόπο αυτό καθίσταται δυνατό για την Επιτροπή να αποκτήσει μια ικανοποιητική εποπτεία των προγραμμάτων στα οποία συμμετέχει χωρίς να παραβιάζει την επιχειρησιακή αυτονομία και την πολυμερή αποστολή των ΗΕ. Η Επιτροπή σημείωσε εντωμεταξύ, από την πλευρά της, ήδη ουσιαστική πρόοδο δίνοντας έμφαση κατά τη συγχρηματοδότηση ενεργειών στα αποτελέσματα της ενέργειας στο σύνολο της, εγκαταλείποντας την κατάρτιση προϋπολογισμού για τις ενέργειες με βάση τις εισροές. Η διαδικασία αυτή δεν πρέπει να αποκλείει τη στοχοθετημένη χρηματοδότηση κατά την έννοια του καθορισμού συγκεκριμένων στόχων και προτεραιοτήτων που πρέπει να επιτευχθούν σε μια προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα προσέγγιση.

- Το Δεκέμβριο του 1994 συνήφθη συμφωνία για την εφαρμογή της «ρήτρας επαλήθευσης» της ΕΚ για περίοδο ενός έτους η οποία παρατάθηκε. Το ζήτημα της επαλήθευσης είναι φυσικά σημαντικό και μπορεί να καταστεί ακόμη σημαντικότερο, εάν η Επιτροπή εφαρμόσει την προσανατολισμένη στα προγράμματα προσέγγιση για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων των ΗΕ, που υποστηρίζεται στην παρούσα ανακοίνωση. Δεδομένου ότι ανέκυψαν πρακτικά προβλήματα, η ΕΚ ενέκρινε το 1997 μια πρώτη σειρά κατευθυντηρίων γραμμών για την εφαρμογή της εν λόγω ρήτρας (χωρίς να υπάρχει αρνητική αντίδραση εκ μέρους των ΗΕ), τις αναθεώρησε (1999) και κάλεσε τα ΗΕ να συζητήσουν επί του θέματος. Μολονότι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (UNHCR, WFP) χορηγήθηκε πρόσφατα σε ελεγκτές της ΕΚ κατάλληλη πρόσβαση, ωστόσο από τον Ιούνιο του 2000 έως τον Μάρτιο του 2001, τα ΗΕ δεν παρακολούθησαν το εν λόγω θέμα όταν άρχισαν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις. Από την πλευρά της, η Επιτροπή ευελπιστεί να συνάψει με τα ΗΕ μια παρόμοια συμφωνία με εκείνη που ολοκληρώθηκε με την Παγκόσμια Τράπεζα για το θέμα αυτό. Παράλληλα κατέστη σαφές στα Ηνωμένα Έθνη ότι η Επιτροπή προτίθεται να μειώσει ή και να διακόψει ακόμη τη στήριξή της σε εταίρους των ΗΕ που δεν πληρούν αποδεκτά πρότυπα. Η Ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης ήρθε σε επαφή με τις υπηρεσίες διεξαγωγής ερευνών για την καταπολέμηση της απάτης πολλών φορέων των ΗΕ. Οι επαφές αυτές οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της δεύτερης διάσκεψης για την καταπολέμηση της απάτης των Ηνωμένων Εθνών και των πολυμερών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων τον Ιούνιο του 2000, έθεσαν τις βάσεις για μια περαιτέρω συνεργασία στον τομέα της πρόληψης και της καταπολέμησης της απάτης.

Η Επιτροπή έχει ήδη αρχίσει συζητήσεις με τη Γραμματεία των ΗΕ - καθώς και με ορισμένες ειδικευμένες οργανώσεις των ΗΕ - για την αναθεώρηση των υφιστάμενων συμφωνιών. Στο πλαίσιο των ισχυόντων κοινοτικών κανόνων, η Επιτροπή άρχισε και θα συνεχίσει κατά τη διάρκεια των συνομιλιών:

- να αναγνωρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των ΗΕ και να παρακολουθεί τις διαδικασίες του, οι οποίες ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις άλλων χορηγών, με την προϋπόθεση ότι δεν αντιβαίνει στις απαιτήσεις της κοινοτικής νομοθεσίας όπως η επαλήθευση και η τήρηση των κανόνων για τις οικονομικές εκθέσεις.

- να ευνοεί μια προσανατολισμένη προς τα αποτελέσματα προσέγγιση παρά μια προσέγγιση που επικεντρώνεται στα μέσα (όπως η απλοποίηση όσον αφορά τον ορισμό των επιλέξιμων δαπανών. ρητές διατάξεις οι οποίες προβλέπουν ότι για τη σύναψη συμβάσεων πρέπει να καθοριστούν σαφείς στόχοι, των οποίων η υλοποίηση μπορεί να αποδειχτεί με την κατάρτιση κατάλληλης έκθεσης. οι τελικές πληρωμές και η χρηματοδότηση νέων ενεργειών εξαρτώνται από την ικανοποιητική εκτέλεσή τους).

- υπό τις προϋποθέσεις που αναφέρονται ανωτέρω να ανοίγει το δρόμο για τη συνεχή χρηματοδότηση μεγαλύτερων προγραμμάτων, που έχουν καθοριστεί από κοινού με μια δεδομένη οντότητα των ΗΕ. Τα προγράμματα αυτά θα μπορούσαν να καλύπτουν είτε μια ευρεία γεωγραφική περιοχή σ' έναν συγκεκριμένο τομέα είτε έναν ολόκληρο τομέα χωρίς γεωγραφικό περιορισμό. θα μπορούσε επίσης να προβλεφθεί η συγχρηματοδότηση με διάφορους άλλους χορηγούς μεγάλων έργων/προγραμμάτων που διαχειρίζεται μία οντότητα των ΗΕ.

3. ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΗΕ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΚ

Στη δήλωση του Νοεμβρίου 2000 σχετικά με την «Αναπτυξιακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Κοινότητας», το Συμβούλιο και η Επιτροπή τόνισαν τη σημασία του συντονισμού και της συμπληρωματικότητας για τη διασφάλιση μιας αποτελεσματικότερης αναπτυξιακής συνεργασίας της ΕΚ. Ζήτησαν μεγαλύτερο συντονισμό στο εσωτερικό της Ένωσης με καλύτερη αμοιβαία ανταλλαγή πληροφοριών (σημείο 30) και βελτιωμένο διάλογο με άλλους χορηγούς, «ιδίως με τις (...) οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών» (σημείο 32). Τόνισαν επίσης την ανάγκη μιας μεγαλύτερης συνοχής στις δηλώσεις της Ένωσης («στο μέτρο του δυνατού να υπάρχει μια φωνή στα διεθνή φόρα, προκειμένου να τονισθεί η σημασία της αναπτυξιακής πολιτικής της και να ασκηθεί μεγαλύτερη επιρροή στην επίτευξη διεθνούς συναίνεσης στον τομέα αυτό») (σημείο 33). Εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι τα μέτρα που λήφθηκαν στο πλαίσιο αυτό θα καταστήσουν την ευρωπαϊκή βοήθεια περισσότερο ορατή και θα συμβάλουν στην υλοποίηση των στόχων τους (σημείο 34). Όσον αφορά τη συμπληρωματικότητα, το Συμβούλιο και η Επιτροπή επιβεβαίωσαν τη σημασία των σχέσεων με τις οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών (και άλλους χορηγούς) και κάλεσαν τους χρηματοδότες να ανταλλάξουν εμπειρίες και αναλύσεις, ιδίως κατά την εφαρμογή των τομεακών προσεγγίσεων (σημείο 36) ως βάση για μια προσέγγιση με «συγκριτικό πλεονέκτημα».

Η ενίσχυση της συνεργασίας με τα Ηνωμένα Έθνη θα διέπεται από δυο σημαντικές αρχές:

- Καταμερισμός εργασίας μεταξύ των χορηγών βοήθειας και προστιθέμενη αξία/συγκριτικό πλεονέκτημα των δραστηριοτήτων των ΗΕ. και

- Εκ νέου προσανατολισμός των αναπτυξιακών δραστηριοτήτων της Κοινότητας σε μια σειρά τομέων που έχουν επιλεγεί λόγω της σχέσης τους με την καταπολέμηση της φτώχειας και την προστιθέμενη αξία για την Κοινότητα.

Η Επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι ο ενισχυμένος διάλογος και η οικοδόμηση μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης με επιλεγμένους εταίρους των ΗΕ θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της αναπτυξιακής και ανθρωπιστικής βοήθειάς της καθώς και την ποιότητα των παρεμβάσεων των ΗΕ, σε σχέση με τους συμφωνηθέντες στόχους. Θεωρεί ότι ο συντονισμός μεταξύ των χορηγών θα είναι αποτελεσματικότερος, ιδίως με την Ομάδα ανάπτυξης των ΗΕ και ότι θα αυξηθεί η συμπληρωματικότητα με τις δραστηριότητες των κρατών μελών. Κατά συνέπεια, θα ενισχυθούν οι προσπάθειες παγκοσμίως για την επίτευξη των διεθνών αναπτυξιακών στόχων.

Το πρώτο βήμα για την Επιτροπή για τη δημιουργία των προϋποθέσεων μιας αποτελεσματικότερης εταιρικής σχέσης είναι η εκπόνηση και η συμμετοχή των κρατών μελών σε μια ανάλυση των εντολών και των ικανοτήτων των εταίρων των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να καθοριστεί πώς μπορούν να προσαρμοστούν οι βασικές ικανότητές τους στις πολιτικές προτεραιότητες της ΕΚ. Βάσει αυτής της ανάλυσης, επιλεγμένοι εταίροι των Ηνωμένων Εθνών θα επιχειρήσουν να ελέγξουν τη χρηματοδότηση θεματικών προγραμμάτων από την Κοινότητα. Η συνεργασία με άλλες οντότητες θα συνεχιστεί σε ad hoc βάση, ανάλογα με την ανταγωνιστικότητά τους για ένα συγκεκριμένο έργο.

Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να διατυπωθούν σαφείς κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη συνεργασία που μπορούν να παρέχουν οι επιλεγέντες εταίροι των ΗΕ.

Είναι ευνόητο ότι όσον αφορά τους τομείς δραστηριοτήτων και με την επιφύλαξη της δυναμικής της συνεργασίας μεταξύ ΕΚ και ΗΕ ή της αναπτυξιακής διαδικασίας στις ενδιαφερόμενες χώρες, η συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη θα πραγματοποιηθεί κατά κύριο λόγο με εταίρους που παρουσιάζουν συγκριτικά πλεονεκτήματα περιλαμβανομένων των δραστηριοτήτων σε έναν ή περισσότερους από τους έξι τομείς που τονίζονται στην προαναφερόμενη δήλωση του Συμβουλίου και της Επιτροπής:

* εμπόριο και ανάπτυξη.

* περιφερειακή ολοκλήρωση και συνεργασία.

* μακροοικονομικές πολιτικές. και στήριξη κοινωνικού τομέα.

* μεταφορές.

* επισιτιστική ασφάλεια και αειφόρος αγροτική ανάπτυξη.

* ενίσχυση των θεσμικών ικανοτήτων

* μαζί με οριζόντιες (εγκάρσιες) και άλλες πτυχές.

Η επιλογή των ενδεχόμενων εταίρων των ΗΕ πρέπει να στηρίζεται σε μια λεπτομερή ανάλυση, η οποία θα λαμβάνει υπόψη, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα κριτήρια:

- Την αντιστοιχία της συγκεκριμένης αποστολής της οργάνωσης με τους στόχους και τις προτεραιότητες της Κοινότητας.

- Τη συμφωνία μεταξύ της αξιολόγησης των αναγκών και των συγκεκριμένων προτεραιοτήτων όπως καθορίστηκαν σε εθνικό επίπεδο από την Κοινότητα και από την οντότητα των ΗΕ αντίστοιχα.

- Την εμπειρία στο εσωτερικό της οργάνωσης, τις επιχειρησιακές ικανότητες, και τις υλοποιήσεις των εταίρων των ΗΕ με επίκεντρο τα ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους.

- Τα αποτελέσματα όσον αφορά τη γενική διαχείριση, την αποτελεσματικότητα, την απόδοση και την υπευθυνότητα συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας των παρεχομένων πληροφοριών σχετικά με τα συγκεκριμένα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων τους.

Μια προκαταρκτική απογραφή των οντοτήτων των ΗΕ που είναι επιφορτισμένες με την ανάπτυξη και τις ανθρωπιστικές υποθέσεις περιέχεται στους πίνακες που επισυνάπτονται στο παράρτημα II. Τα στοιχεία που περιέχονται στο παράρτημα II αφορούν μόνο τα θέματα σχετικά με την προηγούμενη και την τρέχουσα συνεργασία μεταξύ της Επιτροπής και ορισμένων οργανώσεων, προγραμμάτων και ταμείων των ΗΕ. Δεν λαμβάνουν δεόντως υπόψη τις πολυάριθμες πολιτικές συζητήσεις στις οποίες λαμβάνουν μέρος οι υπηρεσίες της Επιτροπής στο πλαίσιο των ΗΕ.

Αναπτύσσοντας αυτή την ανάλυση, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι απαιτείται μια διαφοροποιημένη προσέγγιση η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες τόσο της ανάπτυξης όσο και των ανθρωπιστικών υποθέσεων, καθώς και άλλα θέματα που σχετίζονται με την προσέγγιση μιας χώρας ή περιοχής, όπως για παράδειγμα, οι δυνατότητες συνεργασίας στη χάραξη στρατηγικών για την πρόληψη των συρράξεων σε σχέση με προσπάθειες που καταβάλλονται στον τομέα της ανάπτυξης.

Στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, η Επιτροπή θα μπορούσε να κερδίσει σε προστιθέμενη αξία, ενισχύοντας ουσιαστικά τη συνεργασία της με ορισμένους φορείς των ΗΕ και ιδίως σε πολιτικό επίπεδο. Σε ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που αφορά την «Αξιολόγηση και το μέλλον των κοινοτικών ανθρωπιστικών δραστηριοτήτων» (COM (1999) 486 τελικό, 26 Νοεμβρίου 1999) η Επιτροπή δήλωσε την πρόθεσή της «να παγιώσει περισσότερο την εταιρική της σχέση με βασικούς πολυμερείς οργανισμούς όπως είναι τα ΗΕ και ο Ερυθρός Σταυρός παρέχοντας σε όσους ενδιαφέρονται, εκτός από τη λειτουργική χρηματοδότηση, προγραμματισμένη στήριξη για δραστηριότητες αμοιβαίου ενδιαφέροντος...».

Βάσει αυτής της δέσμευσης, η ECHO δρομολόγησε το 2000 έναν διάλογο στρατηγικής προγραμματισμού με τους κύριους εταίρους, και καταρχάς με την UNHCR και το WFP στο πλαίσιο των ΗΕ. Ο διάλογος αυτός έχει ως στόχο να προσδιοριστούν κοινοί τομείς συνεργασίας στις περιπτώσεις κατά τις οποίες συμπίπτουν οι "γεωγραφικές" ή οι "θεματικές" στρατηγικές, για την οικοδόμηση μιας περισσότερο προβλέψιμης αλλά και περισσότερο απαιτητικής εταιρικής σχέσης. Η εταιρική αυτή σχέση θα διασφαλίσει ένα βαθμό χρηματοδοτικής προβλεψιμότητας που επιθυμούν οι εταίροι των ΗΕ συμβάλλοντας παράλληλα στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών σε όσους έχουν ανάγκη και επιτρέποντας μια καλύτερη παρακολούθηση της χρησιμοποίησης των κεφαλαίων.

Ένας τέτοιος συντονισμός των ενοποιημένων προσφυγών στα ΗΕ με τις στρατηγικές της Επιτροπής θα απαιτούσε μια πολύ στενότερη διοργανική διαβούλευση από τη σημερινή και θα ενίσχυε την επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα από το πολύ αρχικό στάδιο της στρατηγικής προγραμματισμού. Ιδίως κατά την κατάρτιση των ενοποιημένων προσφυγών θα ήταν σκόπιμο να ενισχυθεί ο συντονισμός επιτόπου μέσω μιας μεγαλύτερης συμμετοχής των ΜΚΟ, να περιληφθούν μέτρα για την προστασία των συνεργατών των χορηγών ανθρωπιστικής βοήθειας, να καταβληθούν εκ νέου προσπάθειες, προκειμένου να καλυφθεί το χάσμα μεταξύ της βοήθειας και της ανάπτυξης, και να διευθετηθούν οι κρίσεις κατά έναν πιο σφαιρικό και στρατηγικό τρόπο (με την ύστατη φιλοδοξία ότι οι ενοποιημένες προσφυγές για ορισμένες χώρες θα οδηγήσουν σε μια γνήσια κοινή στρατηγική προγραμματισμού) [6].

[6] Περιλαμβανομένων, για παράδειγμα, των στρατηγικών πλαισίων των ΗΕ.

Ο επιδιωκόμενος στόχος συνίσταται στο ότι η χρηματοδότηση από την ECHO των μέτρων που εκτελούν τα ΗΕ θα επικεντρώνεται στις δραστηριότητες εκείνες για τις οποίες τα ΗΕ είτε προσφέρουν εξαιρετικές υπηρεσίες είτε έχουν πράγματι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για την παροχή συγκεκριμένης ανθρωπιστικής βοήθειας (π.χ. WFP).

Στον τομέα της αναπτυξιακής συνεργασίας, η Επιτροπή θεωρεί ότι η συνεργασία θα μπορούσε να βελτιωθεί ουσιαστικά χάρη στην επιλογή «στρατηγικών εταίρων των ΗΕ» επιφορτισμένων με εντολές σύμφωνες με τις προτεραιότητες της Κοινότητας και χάρη στη δυνατότητα να αυξηθεί η χρηματοδότηση προγραμμάτων και να προβλεφθεί για τους εν λόγω εταίρους ομαδική χρηματοδότηση. Στις περιπτώσεις αυτές, η Επιτροπή θα επιδίωκε τη σύναψη πραγματικών εταιρικών σχέσεων για τη χάραξη της στρατηγικής και του κοινού προγραμματισμού. Εφόσον δημιουργηθεί ένα κατάλληλο ευνοϊκό περιβάλλον, η Επιτροπή προτίθεται να αρχίσει στρατηγικό διάλογο με τους επιλεγμένους εταίρους των ΗΕ, που θα διασφαλίζει μια ικανοποιητική σύγκλιση απόψεων, στόχων και πρακτικών διαχείρισης, προκειμένου να τους διατεθούν τα προβλεπόμενα κοινοτικά κεφάλαια.

Η λεπτομερής ανάλυση που θα επιχειρήσει η Επιτροπή θα επιτρέψει να προσδιοριστεί εάν η συνεργασία θα μπορούσε να ενισχυθεί τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, με ορισμένες οντότητες των ΗΕ ή εάν σε άλλες περιπτώσεις, η συνεργασία με τους φορείς των ΗΕ πρέπει να επικεντρωθεί κατά κύριο λόγο στον πολιτικό τομέα. Τα ακόλουθα παραδείγματα απεικονίζουν - με την επιφύλαξη κάθε επιλογής πολιτικής - ενδεχόμενους τομείς στους οποίους θα μπορούσαν να επιλεγούν στρατηγικοί εταίροι. Η επικέντρωση του UNDP στη χρηστή διακυβέρνηση ως πολιτική προτεραιότητα θα μπορούσε να αποτελέσει καλή βάση για μια στενότερη συνεργασία στον τομέα του προγραμματισμού, συνταιριάζοντας τους σημαντικούς χρηματοδοτικούς πόρους της Κοινότητας με τις εξειδικευμένες γνώσεις και τους ανθρώπινους πόρους του UNDP, ιδίως επιτόπου. Στο πλαίσιο της συνεργασίας με το IFAD, τα προγράμματα για τον περιορισμό του χρέους, οι στρατηγικές καταπολέμησης της φτώχειας, η χρηματοδότηση μικρής κλίμακας ως μέσο στήριξης για τη μείωση της φτώχειας, και η ανάπτυξη και η επισιτιστική ασφάλεια των νοικοκυριών ως εργαλεία ανάπτυξης θα μπορούσαν να εξεταστούν περαιτέρω. Η συνεργασία με νέες και καινοτόμες δομές όπως το πρόγραμμα UNAIDS πρέπει επίσης να ενισχυθεί.

Ο διάλογος με ουσιαστικά κανονιστικούς και πολιτικά προσανατολισμένους φορείς στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα, όπως η UNCTAD, η ILO και η UNIDO, πρέπει να αφορά βασικά την ενσωμάτωση των αναπτυσσόμενων χωρών στην παγκόσμια οικονομία και στα πρότυπα εργασίας. Η συνεργασία ιδίως με την UNCTAD πρέπει να στοχεύει στη συμπλήρωση άλλων πολιτικών μέσων και στην υποστήριξη της ενσωμάτωσης του εμπορίου στην πολιτική ανάπτυξης. Πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη οι αναπτυξιακές πτυχές της πολυμερούς εμπορικής πολιτικής της Κοινότητας, περιλαμβανομένης της παροχής τεχνικής συνδρομής όσον αφορά τις συναλλαγές στο πλαίσιο του ΠΟΕ και της συνεργασίας μεταξύ ΠΟΕ και UNCTAD στο εσωτερικό του ITC. Οι επιχειρησιακές δραστηριότητες πρέπει να τηρούν τις κατευθυντήριες γραμμές που έχουν καθοριστεί μέσω του διαλόγου. Με την προοπτική περαιτέρω δραστηριοτήτων στο πλαίσιο περιφερειακών οικονομικών συμφωνιών εταιρικής σχέσης πρέπει να ληφθεί δεόντως υπόψη η ενδεχόμενη συμμετοχή οντοτήτων όπως η UNCTAD, η FAO και η ILO. Επιπλέον, πρέπει να εξεταστούν περαιτέρω δυνατότητες για μια στενότερη συνεργασία με άλλους κανονιστικούς και πολιτικά προσανατολισμένους φορείς, όπως η ΙΤU, ο IMO και το UNEP. Η συνεργασία αυτή θα μπορούσε να δώσει προστιθέμενη αξία σε τομείς που συνδέονται με την ανάπτυξη όπως οι μεταφορές, η κοινωνία των πληροφοριών, οι τηλεπικοινωνίες και το περιβάλλον.

Μολονότι το πλεονέκτημα μιας προβλεπόμενης χρηματοδότησης είναι προφανές και για τις δύο πλευρές, πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι η προβλεψιμότητα της χρηματοδότησης δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση εγγύηση κοινοτικής χρηματοδότησης ορισμένου ύψους. Αντίθετα, αυτό απαιτεί ότι η Κοινότητα θέτει σαφώς τις προτεραιότητές της και εγγυάται ένα μεγαλύτερο βαθμό συνοχής με άλλες κοινοτικές πολιτικές, έτσι ώστε οι οργανώσεις, τα ταμεία και τα προγράμματα των ΗΕ να λαμβάνουν καλύτερα υπόψη τις προτεραιότητες της ΕΚ κατά την εκπόνηση έργων και να γνωρίζουν καλύτερα ποιοί είναι οι διατιθέμενοι πόροι. Βάσει των Εθνικών Εγγράφων Στρατηγικής, ο προγραμματισμός θα είναι επομένως πολυετής.

Είναι επίσης σκόπιμο να τονιστεί ότι η Επιτροπή, στο παρόν στάδιο, δεν προτίθεται να προβεί σε συνεισφορές (συνεισφορές στον κύριο προϋπολογισμό) στις δραστηριότητες των οργανώσεων, των προγραμμάτων και των ταμείων των ΗΕ. Όπως αναφέρθηκε ανωτέρω, η κοινοτική αναπτυξιακή πολιτική που παρατίθεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου και της Επιτροπής στηρίζεται σε μια ανάλυση της προστιθέμενης κοινοτικής αξίας έναντι των κρατών μελών. Η αρχή αυτή ισχύει επίσης για τις σχέσεις της Κοινότητας με τα ΗΕ. Η κατάλληλη χρηματοδότηση των προϋπολογισμών των εν λόγω οργανώσεων των ΗΕ εξακολουθεί να εμπίπτει στις αρμοδιότητες των κρατών μελών των ΗΕ, και δεν θα υπήρχε προστιθέμενη αξία εάν αναλάμβανε η ΕΚ την αποστολή αυτή και αν μετέφερε στις οργανώσεις των ΗΕ ως "κύρια συνεισφορά" τους πόρους που της είχαν ανατεθεί από τα κράτη μέλη της.

4. ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

Προκειμένου να εφαρμοστούν στην πράξη οι αλλαγές που επισημάνθηκαν στην παρούσα ανακοίνωση, απαιτείται να συνεχιστούν οι σημερινές προσπάθειες μεταρρύθμισης στον τομέα της αναπτυξιακής συνεργασίας και της γενικής χρηματοδοτικής διαχείρισης της ΕΚ και των ΗΕ. Ο επιδιωκόμενος στόχος της παρούσας ανακοίνωσης είναι να διασφαλιστεί μια καλύτερη σύνδεση μεταξύ των πολιτικών υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, της ανάπτυξης πολιτικών στρατηγικών καθώς και του προγραμματισμού, της προετοιμασίας και της εφαρμογής των δραστηριοτήτων έργων. Η πλήρης υποστήριξη των κρατών μελών στο πλαίσιο αυτό είναι επίσης πολύ σημαντική. Οι κάτωθι τομείς περιέχουν τα συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την Επιτροπή, τα κράτη μέλη της ΕΕ και τα ΗΕ προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που ορίζονται στην παρούσα ανακοίνωση.

α) Σε πολιτικό επίπεδο -έκφραση με μία μόνο φωνή στο μέτρο του δυνατού

Από τα ανωτέρω είναι σαφές ότι η δυνατότητα της ΕΚ να παρέχει μια συγκεκριμένη και ορατή συνεισφορά στις πολιτικές συζητήσεις σε πολλά από τα παγκόσμια φόρα των Ηνωμένων Εθνών εξαρτάται από μια συντονισμένη και συνεκτική προσέγγιση της ΕΕ. Η προσέγγιση αυτή πρέπει να περιλαμβάνει το ρόλο της Κοινότητας στις παγκόσμιες συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο, έναν ενισχυμένο συντονισμό στον πολιτικό τομέα και έναν εις βάθος διάλογο με τους σχετικούς εταίρους του συστήματος. επιπλέον πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα το συντονισμό των δραστηριοτήτων και προγραμμάτων επιτόπου. Οι πολιτικές και οι δραστηριότητες της Κοινότητας πρέπει να έχουν συνοχή και οι προτάσεις που υποβάλλονται στα παγκόσμια φόρα πρέπει να στηρίζονται με χρηματοοικονομικές ροές εφόσον συντρέχει λόγος.

Τα συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να λάβει η Επιτροπή περιέχουν τα ακόλουθα:

- Ενισχυμένες προσπάθειες για την παρουσίαση, εξήγηση και σχεδιασμό των πολιτικών προτεραιοτήτων της Κοινότητας στο πλαίσιο των ΗΕ.

- Ενίσχυση της παρουσίας και της συνεισφοράς της Κοινότητας στους διάφορους διευθυντικούς φορείς των οντοτήτων των ΗΕ καθώς και στους φορείς πολιτικού και νομικού χαρακτήρα των ΗΕ και πιο ενεργή συμμετοχή στις πολιτικές συζητήσεις στα εν λόγω φόρα.

- Προσαρμογή των απαιτήσεων στον τομέα των ανθρωπίνων πόρων, ιδίως στις αντιπροσωπείες της ΕΚ στις σχετικές έδρες των ΗΕ, που απορρέουν από τη βούληση για τη διασφάλιση μιας πλήρους και ενεργού συμμετοχής στις εργασίες των φορέων των ΗΕ και της ενίσχυσης της συνεργασίας επιτόπου.

Η υλοποίηση των στόχων αυτών απαιτεί ενισχυμένο συντονισμό στο εσωτερικό της Ένωσης και μεγαλύτερη συνοχή των θέσεων που εκπροσωπούν η ΕΚ και τα κράτη μέλη στα διεθνή φόρα όπως προβλέπεται στο άρθρο 180 της συνθήκης ΕΚ. Η παρούσα ανακοίνωση αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα είναι σημαντικό να διασφαλιστεί μια μεγαλύτερη συνοχή μεταξύ των θέσεων που υιοθετούνται στις πρωτεύουσες, στις Βρυξέλλες και στα διεθνή φόρα. Προκειμένου να ενισχυθούν η αξιοπιστία και η επιρροή της Ένωσης στους τομείς της ανάπτυξης και της ανθρωπιστικής βοήθειας, πρέπει να βελτιωθεί ο ανάντη πολιτικός συντονισμός στο Συμβούλιο και στα κράτη μέλη και τα ΗΕ να στηρίξουν την ενισχυμένη συμμετοχή της Επιτροπής στις εργασίες των φορέων τους.

β) Σε επιχειρησιακό επίπεδο - προσαρμογή των εντολών και καθορισμός των τομέων κοινού ενδιαφέροντος

Επιδιώκεται μια πιο ενεργή δραστηριοποίηση έναντι των Ηνωμένων Εθνών. Η Επιτροπή θα εγκαταλείψει τη χρηματοδότηση κατά περίπτωση υπέρ της χρηματοδότησης προγραμμάτων. Η μεταβολή αυτή θα μπορούσε να επιτευχθεί είτε με την επιλογή τμημάτων των προγραμμάτων των ΗΕ, που ανταποκρίνονται στις στρατηγικές παρέμβασης της ΕΚ και/ή με τη χάραξη σαφών γενικών πολιτικών κατευθυντήριων γραμμών για τη συνεργασία με συγκεκριμένες οντότητες. Αυτό πρέπει να πραγματοποιηθεί σε τομεακή βάση.

Η Επιτροπή θα εξετάσει επίσης τη δυνατότητα χρηματοδότησης των ταμείων και των προγραμμάτων των ΗΕ, που θα τους επιτρέψουν να δώσουν έμφαση στην ενίσχυση και την παγιοποίηση εκείνων των ουσιαστικών ικανοτήτων, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ΕΚ.

Τα συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να λάβει η Επιτροπή περιέχουν τα ακόλουθα:

- Ανάλυση των εντολών, των ισχυρών σημείων και των αδυναμιών των εταίρων των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να ανταποκρίνονται οι βασικές ικανότητές τους στις προτεραιότητες της κοινοτικής πολιτικής, επιλέγοντας έτσι τους «στρατηγικούς εταίρους των ΗΕ» και κατά συνέπεια εξέταση της δυνατότητας υποστήριξης των βασικών ικανοτήτων των «στρατηγικών εταίρων των ΗΕ» και ενίσχυση της χρηματοδότησης προγραμμάτων υπέρ αυτών των φορέων.

- Ενίσχυση του διαλόγου με τους «στρατηγικούς εταίρους των ΗΕ» σχετικά με τον προγραμματισμό και την χάραξη πολιτικής (περιλαμβανομένης ιδίως της συμμετοχής στις δραστηριότητες των διευθυντικών φορέων ως ενεργοί παρατηρητές και σε σχετικές συναντήσεις των ομάδων χορηγών βοήθειας).

- Διασφάλιση μιας κατάλληλης κατανομής της χρηματοδότησης προγραμμάτων και της ομαδικής χρηματοδότησης σε σχέση με τις στρατηγικές που παρατίθενται στα Εθνικά Στρατηγικά Έγγραφα και ενσωμάτωση των χρηματοδοτικών μέσων σε πολυετείς διαδικασίες προϋπολογισμού για τη διασφάλιση της προβλεψιμότητας και της σταθερότητας. Ενσωμάτωση της εφαρμογής των εν λόγω κατευθυντήριων γραμμών στη διαδικασία του ενισχυμένου συντονισμού και της συμπληρωματικότητας με τα κράτη μέλη της ΕΕ, άλλους χορηγούς βοήθειας και πολυμερείς οργανώσεις.

- Κατάρτιση σαφών γενικών κατευθυντήριων γραμμών πολιτικής για τη συνεργασία με συγκεκριμένες οντότητες των ΗΕ.

- Βελτίωση των γενικών επιχειρησιακών κατευθυντήριων γραμμών που περιέχονται στη συμφωνία πλαίσιο για τη συνεργασία με οντότητες των ΗΕ και παρότρυνση όλων των οντοτήτων των ΗΕ να προσχωρήσουν στην εν λόγω συμφωνία

- Στήριξη της Ευρωπαϊκής υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης στην ανάπτυξη στενότερων επιχειρησιακών σχέσεων μεταξύ της υπηρεσίας αυτής και των εταίρων των ΗΕ για την πρόληψη και τον εντοπισμό της απάτης που πλήττει την κοινοτική χρηματοδότηση καθώς και διασφάλιση μιας κατάλληλης παρακολούθησης περιπτώσεων απάτης.

- Συνέχιση της χρηματοδότησης έργων, ενδεχομένως, άλλων εταίρων των ΗΕ.

Η συμβολή των κρατών μελών για μια ενισχυμένη αποτελεσματικότητα της επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ της ΕΚ και των ΗΕ στον τομέα της ανάπτυξης και της ανθρωπιστικής βοήθειας είναι ιδιαίτερα σημαντική: η υποστήριξή τους είναι πρωταρχικής σημασίας στη δημιουργία ενός ευνοϊκού νομικού και χρηματοδοτικού πλαισίου (ιδίως με την υποχρέωσή τους να καταρτίσουν έναν περισσότερο ευέλικτο δημοσιονομικό κανονισμό), καθώς και η αποφασιστικότητά τους να βελτιώσουν την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις πολιτικές και την εφαρμογή τους στο εσωτερικό της Ένωσης.

Τέλος, η νέα προσέγγιση της Επιτροπής μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν το όργανο μπορεί να στηριχθεί στην ενεργό συνεργασία των Ηνωμένων Εθνών. Στην πράξη, η βελτίωση της πολιτικής και επιχειρησιακής συνεργασίας στον τομέα της ανάπτυξης και της ανθρωπιστικής βοήθειας εξαρτάται από την ενίσχυση του εσωτερικού συντονισμού στα ΗΕ, καθώς και από την επικέντρωση του ενδιαφέροντος στη θεματική ενίσχυση του συντονισμού, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα διαδικασία μεταρρύθμισης και την υποχρέωση διεξαγωγής διαπραγματεύσεων για το πλαίσιο της νομικής και χρηματοδοτικής συνεργασίας. Αυτό συνεπάγεται την επείγουσα και εποικοδομητική έναρξη ενός διαλόγου με την Κοινότητα για την αναθεώρηση της συμφωνίας πλαισίου και την εξέταση των θεμάτων σχετικά με τη ρήτρα επαλήθευσης και τις οικονομικές εκθέσεις.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1

1. Γραμματεία των ΗΕ και φορεισ νομικου χαρακτηρα

- Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών (UN) - Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

- Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (UNGA) και Επιτροπές - Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

- Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο (ECOSOC) - Νέα Υόρκη, ΗΠΑ και Γενεύη, Ελβετία, και λειτουργικές Επιτροπές

- Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη (UNOG) - Γενεύη, Ελβετία

- Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Δνθρώπου (UNHCR) - Γενεύη, Ελβετία

- Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στο Ναϊρόμπι (UNON) - Ναϊρόμπι, Κένυα

- Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στη Βιέννη (UNOV) - Βιέννη, Αυστρία

- Γραφείο Διαστημικών Υποθέσεων (ΟΟΣΑ) - Βιέννη, Αυστρία

- Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για το Διεθνές Δμπορικό Δίκαιο (UNCITRAL) - Βιέννη, Αυστρία

- Γραφείο Υπηρεσιών Σχεδιασμού Έργων των Ηνωμένων Εθνών (UNOPS) - Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

- Οικονομική Επιτροπή για την Αφρική (ECA) - Αντίς Αμπέμπα, Αιθιοπία

- Οικονομική Επιτροπή για την Ευρώπη (ECE) - Γενεύη, Ελβετία

- Οικονομική Επιτροπή για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (ECLAC) - Σαντιάγκο, Χιλή

- Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή για την Ασία και τον Ειρηνικό (ESCAP) - Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη

- Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή για τη Δυτική Ασία (ESCWA) - Βηρυτός, Λίβανο

2. Ταμεια και προγραμματα

- Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) - Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

- Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ενάπτυξη (UNCTAD) - Γενεύη, Ελβετία

- Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) - Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

- Ταμείο Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για τη Γυναίκα (UNIFEM) - Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

- Εθελοντές των Ηνωμένων Εθνών (UNV) - Βόννη, Γερμανία

- Περιβαλλοντικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) - Ναϊρόμπι, Κένυα

- Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τη Δημογραφία (UNFPA) - Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

- Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών (UNDCP) - Βιέννη, Αυστρία

- Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) - Ρώμη, Ιταλία

- Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες της Παλαιστίνης στη Μέση Ανατολή (UNRWA) - Γάζα, Λωρίδα της Γάζας & Αμάν, Ιορδανία

- Κέντρο των Ηνωμένων Εθνών για τους Οικισμούς (UNCHS (Habitat)) - Ναϊρόμπι, Κένυα

- Γραφείο Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) - Γενεύη, Ελβετία

- Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Εθνών (UNU) - Τόκιο, Ιαπωνία

- Διεθνής Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης για την Προώθηση της Γυναίκας (INSTRAW) - Σάντο Ντομίνγκο, Δομινικανή Δημοκρατία

- Ινστιτούτο των Ηνωμένων Εθνών για την Έρευνα στον τομέα των Αφοπλισμών (UNIDIR) - Γενεύη, Ελβετία

- Ινστιτούτο των Ηνωμένων Εθνών για την Κατάρτιση και την Έρευνα (UNITAR) - Γενεύη, Ελβετία

- Διεθνές Ιστιτούτο για τη Γήρανση (INIA) - Βαλέτα, Μάλτα

- Ινστιτούτο Ερευνών των Ηνωμένων Εθνών για την Κοινωνική Ανάπτυξη (UNRISD) - Γενεύη, Ελβετία

- Διαπεριφερειακό Ινστιτούτο Ερευνών των Ηνωμένων Εθνών για το Έγκλημα και τη Δικαιοσύνη (UNICRI) - Ρώμη, Ιταλία

- Κέντρο Διεθνούς Εμπορίου (UNCTAD/WTO) - Γενεύη, Ελβετία

3. ειδικευμενες οργανωσεισ

- Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) - Γενεύη, Ελβετία

- Διεθνές Κέντρο Κατάρτισης (ILO/ITC) - Τορίνο, Ιταλία

- Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τη Διατροφή και τη Γεωργία (FAO) - Ρώμη, Ιταλία

- Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) - Παρίσι, Γαλλία

- Διεθνές Γραφείο Εκπαίδευσης (IBE) - Γενεύη, Ελβετία

- Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) - Μόντρεαλ, Καναδάς

- Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) - Γενεύη, Ελβετία

- Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση (UPU) - Βέρνη, Ελβετία

- Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) - Γενεύη, Ελβετία

- Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) - Γενεύη, Ελβετία

- Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) - Λονδίνο, ΗΒ

- Παγκόσμια Οργάνωση Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO) - Γενεύη, Ελβετία

- Διεθνές Ταμείο Γεωργικής Ανάπτυξης (IFAD) - Ρώμη, Ιταλία

- Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιομηχανική Ανάπτυξη (UNIDO) - Βιέννη, Αυστρία

- Διεθνές Κέντρο Επιστήμης και Υψηλής Τεχνολογίας (ICS) - Τεργέστη, Ιταλία

4. Αυτονομοι οργανισμοι

- Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (IAEA) - Βιέννη, Αυστρία

- Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού - Μαδρίτη, Ισπανία

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2: Προκαταρκτική απογραφή της προηγούμενης και της σημερινής συνεργασίας με τις οντότητες των ΗΕ που είναι επιφορτισμένες με την ανάπτυξη και τις ανθρωπιστικές υποθέσεις

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

(1) - : Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία