14.6.2014   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 183/5


Ψήφισμα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνερχομένων στα πλαίσια του Συμβουλίου, της 20ής Μαΐου 2014, σχετικά με πρόγραμμα εργασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νεολαία για την περίοδο 2014-2015

2014/C 183/02

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ,

I.   ΕΙΣΑΓΩΓΗ

1.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ότι, μετά την έγκριση του ψηφίσματος για το Ανανεωμένο Πλαίσιο Ευρωπαϊκής Συνεργασίας στον τομέα της Νεολαίας 2010-2018, η κρίση δημιούργησε νέες προκλήσεις για την πολιτική σε θέματα νεολαίας και χρειάζεται ενισχυμένη συνεργασία στο εν λόγω πεδίο σε επίπεδο ΕΕ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών.

2.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΝ ότι στην κοινή έκθεση της ΕΕ του 2012 για τη νεολαία ζητήθηκε η ενίσχυση της σχέσης και μεγαλύτερη συνοχή μεταξύ του Ανανεωμένου Πλαισίου Ευρωπαϊκής Συνεργασίας στον τομέα της Νεολαίας 2010-2018 και της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

3.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΝ τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 16ης Μαΐου 2013 σχετικά με τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του δυναμικού της πολιτικής για τη νεολαία στην υλοποίηση των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» (1), στα οποία το Συμβούλιο συμφώνησε να αναπτυχθεί, εντός του Ανανεωμένου Πλαισίου Ευρωπαϊκής Συνεργασίας στον τομέα της Νεολαίας 2010-2018, μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα εργασιών που θα καθοδηγεί την πολιτική για τη νεολαία και τις εργασίες πολιτικής σχετικά με την νεολαία ως απάντηση στα σύγχρονα θέματα και τις τάσεις που αφορούν ή σχετίζονται με τη νεολαία και θα τονίζει συναφείς τομείς συντονισμού και συνεργασίας με τις πολιτικές εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης με στόχο να εξασφαλιστεί η τροφοδότηση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου με στοιχεία που αφορούν την πολιτική για τη νεολαία.

4.

Ως εκ τούτου, ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ να δημιουργήσουν 18μηνο πρόγραμμα εργασιών της ΕΕ για τη Νεολαία, με στόχο την ανάληψη δράσης από τα κράτη μέλη και την Επιτροπή, για την περίοδο 1 Ιουλίου 2014 έως 31 Δεκεμβρίου 2015, ως πιλοτική φάση και ως συνεισφορά στην εφαρμογή του Ανανεωμένου Πλαισίου Ευρωπαϊκής Συνεργασίας στον τομέα της Νεολαίας (2010-2018).

ΙΙ.   ΑΡΧΕΣ

5.

ΦΡΟΝΟΥΝ ότι το πρόγραμμα εργασιών της ΕΕ θα πρέπει να διέπεται από τις ακόλουθες κατευθυντήριες αρχές:

παροχή κατάλληλης ώθησης και προβολής στις εργασίες στον τομέα της νεολαίας σε επίπεδο ΕΕ.

εξασφάλιση, μέσω διατομεακής συνεργασίας, ότι υπάρχει πλήρης ενημέρωση σε άλλα πεδία πολιτικής της ΕΕ (π.χ. απασχόληση, εκπαίδευση, κοινωνικές υποθέσεις, υγεία) επί των συγκεκριμένων ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι νέοι.

συμβολή στις κυρίαρχες προτεραιότητες του θεματολογίου οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της ΕΕ, ιδίως δε στη στρατηγική «Ευρώπη 2020» και τους εφαρμοστικούς μηχανισμούς της.

κατεύθυνση των εργασιών προς μια στοιχειοθετημένη και βασισμένη στη γνώση πολιτική για τη νεολαία.

διατήρησή του ως ευέλικτου πλαισίου, ικανού να ανταποκρίνεται, κατά περίπτωση, στις τρέχουσες εξελίξεις.

προαγωγή μιας συνεργατικής και συντονισμένης προσέγγισης μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής για να παραχθεί προστιθέμενη αξία στα θέματα προτεραιότητας που παρατίθενται στην παράγραφο 6 κατωτέρω.

ενσωμάτωση των υφιστάμενων άτυπων δομών, όπου αρμόζει, στις δομές που καθιερώνονται με το παρόν πρόγραμμα εργασίας.

πλήρης αξιοποίηση των συμβουλευτικών διαδικασιών που καθιερώνονται από τον διαρθρωμένο διάλογο ώστε να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα εργασιών πραγματεύεται τα ζητήματα τα οποία αφορούν τους νέους.

6.

ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ότι, με τα δεδομένα της σημερινής κρίσης, τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στα ακόλουθα θέματα, στη συνεργασία τους σε επίπεδο ΕΕ, για την περίοδο που καλύπτει το παρόν πρόγραμμα εργασιών μέχρι το τέλος του 2015:

Ανάπτυξη των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους και της μη τυπικής και άτυπης μάθησης και η συνεισφορά της στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης για τους νέους,

Ενισχυμένη διατομεακή συνεργασία εντός του πλαισίου των στρατηγικών της ΕΕ,

Ανάληψη ευθυνών, με έμφαση στην πρόσβαση στα δικαιώματα, την αυτονομία, τη συμμετοχή και την ενεργό συμμετοχή του πολίτη στα κοινά εντός και εκτός της ΕΕ.

Συμφωνούν ότι το πρόγραμμα εργασιών μπορεί να αναθεωρείται από το Συμβούλιο συναρτήσει των αποτελεσμάτων που έχουν επιτευχθεί και των εξελίξεων της πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ.

7.

ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ για κατάλογο συγκεκριμένων δράσεων σύμφωνα με αυτά τα θέματα προτεραιότητας και για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους, όπως παρατίθεται στο Παράρτημα Ι.

III.   ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΟΜΕΣ

8.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΝ ότι:

Χρειάζεται να ενισχυθεί η συνεκτίμηση της παραμέτρου «νεολαία» και η διατομεακή συνεργασία εντός του Συμβουλίου, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η χάραξη πολιτικής λαμβάνει υπόψη την κατάσταση και τις ανάγκες των νέων.

9.

ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ότι

Το πρόγραμμα εργασιών θα υποστηρίζεται από μεθόδους εργασίας που συμφωνούνται εντός του Ανανεωμένου Πλαισίου Ευρωπαϊκής Συνεργασίας στον τομέα της Νεολαίας, καθώς και από περιορισμένο αριθμό άτυπων ομάδων εμπειρογνωμόνων και ευέλικτο πλαίσιο δραστηριοτήτων αλληλοδιδαχής ομολόγων.

Οι ομάδες εμπειρογνωμόνων θα κληθούν να επικεντρώσουν τις εργασίες τους στα θέματα προτεραιότητας που περιγράφονται στο Τμήμα ΙΙ παράγραφος 6 και στις δράσεις και τις ημερομηνίες-στόχους που αναφέρονται στο Παράρτημα Ι. Οι δράσεις του Παραρτήματος Ι μπορούν να αναθεωρούνται από το Συμβούλιο και τους αντιπροσώπους των κυβερνήσεων των κρατών μελών που συνέρχονται στο πλαίσιο του Συμβουλίου συναρτήσει των αποτελεσμάτων που έχουν επιτευχθεί και των εξελίξεων της πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ.

Οι αρχές που αφορούν τη συμμετοχή και τη λειτουργία των ομάδων εμπειρογνωμόνων ορίζονται στο Παράρτημα II.

Όσον αφορά το δικαίωμα των νέων να συμμετέχουν στην διαμόρφωση των πολιτικών που τους αφορούν, ο διαρθρωμένος διάλογος θα αποτελέσει το μέσον με το οποίο οι νέοι λαμβάνουν μέρος στην αντιμετώπιση των θεμάτων προτεραιότητας του προγράμματος εργασιών.

Στις άτυπες συνεδριάσεις των Γενικών Διευθυντών για θέματα νεολαίας εξετάζονται στρατηγικά ζητήματα σε σχέση με το εν λόγω πρόγραμμα εργασιών, καθώς και εκείνα που σχετίζονται γενικότερα με την πολιτική της ΕΕ για τη νεολαία.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2015, η εφαρμογή του παρόντος προγράμματος εργασιών θα αξιολογηθεί από το Συμβούλιο βάσει αποτίμησης της εφαρμογής του στο πλαίσιο της γενικής επισκόπησης του τομέα της νεολαίας που περιέχεται στην έκθεση της ΕΕ για τη νεολαία, και θα εκπονήσει η Επιτροπή έως τον Ιούλιο του 2015.

10.

ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ, ΚΑΛΟΥΝ

τα κράτη μέλη και την Επιτροπή να συστήσουν ή να διατηρήσουν ομάδες εμπειρογνωμόνων σχετικά με τα ακόλουθα θέματα, για όσο χρόνο διαρκεί το τρέχον πρόγραμμα εργασιών:

Συστήματα ποιότητας των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους στα κράτη μέλη και ο ρόλος των κοινών δεικτών ή πλαισίων.

Προσδιορισμός της συνεισφοράς των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους και της μη τυπικής και άτυπης μάθησης στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της νεολαίας, ιδίως όσον αφορά τη μετάβαση από την εκπαίδευση στην απασχόληση.

Δραστηριότητες αλληλοδιδαχής μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής, με σκοπό να οριστούν οι βέλτιστες πρακτικές και συστάσεις για τη διατομεακή χάραξη πολιτικής για τους νέους σε επίπεδο ΕΕ και κρατών μελών.

IV.   ΔΡΑΣΕΙΣ

11.

ΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ:

να εργαστούν από κοινού, με την υποστήριξη της Επιτροπής, και με τη χρήση των μεθόδων εργασίας του Ανανεωμένου Πλαισίου που προσδιορίζονται στο παρόν ψήφισμα.

σε συνέχεια των συμπερασμάτων του Συμβουλίου σχετικά με τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του δυναμικού της πολιτικής για τη νεολαία στην υλοποίηση των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», να συνεχίσουν να προωθούν την ενεργό συμπερίληψη των προοπτικών για τη νεολαία στις εθνικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε σχέση με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» και το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.

τηρώντας την αρχή της επικουρικότητας, να λάβουν δεόντως υπ' όψιν το Ανανεωμένο Πλαίσιο για την Ευρωπαϊκή Συνεργασία στον τομέα της Νεολαίας 2010-2018 και το παρόν πρόγραμμα εργασιών κατά τη χάραξη πολιτικών σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

να ενημερώνουν τους νέους και τις οργανώσεις τους, όπου αρμόζει, σχετικά με την πρόοδο που σημειώνεται όσον αφορά την εφαρμογή του προγράμματος εργασιών της ΕΕ, ώστε να διασφαλίζεται η καταλληλότητα και η προβολή των δραστηριοτήτων.

12.

ΚΑΛΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ:

να λαμβάνουν υπόψη, στο πλαίσιο της ομαδικής Προεδρίας, τα θέματα προτεραιότητας του προγράμματος εργασιών της ΕΕ κατά την κατάρτιση του προγράμματός τους.

στο τέλος των 18 μηνών που καλύπτει το παρόν ψήφισμα, και βάσει αξιολόγησης που θα ενσωματωθεί στην έκθεση της ΕΕ για τη νεολαία που θα εκπονήσει η Επιτροπή βάσει εθελοντικών συνεισφορών των κρατών μελών, να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προτείνουν νέο πρόγραμμα εργασιών για την επόμενη περίοδο.

να προτείνουν στους Γενικούς Διευθυντές για τη νεολαία, κατά τη συνήθη άτυπη συνεδρίαση, να συζητήσουν και να λάβουν υπόψη τα αποτελέσματα του προγράμματος εργασίας, να οργανώσουν έκτακτες κοινές διατομεακές συνεδριάσεις Γενικών Διευθυντών, όπου αρμόζει, και να κοινοποιούν ευρέως τα αποτελέσματα.

13.

ΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

να συνεργαστεί με τα κράτη μέλη για την εφαρμογή του παρόντος προγράμματος εργασιών, ιδίως δε των κύριων δράσεων που περιγράφονται στο Παράρτημα.

να ενημερώνει τα κράτη μέλη σχετικά με τις τρέχουσες ή προγραμματιζόμενες πρωτοβουλίες στον τομέα της πολιτικής της ΕΕ για τη νεολαία και σε άλλους σχετικούς τομείς που έχουν αντίκτυπο στη νεολαία, καθώς και όσον αφορά τις σχετικές εξελίξεις στην Επιτροπή.

να εξετάζει μέσα για να διευκολύνει την κατά το δυνατόν ευρύτερη συμμετοχή των κρατών μελών στις συνεδριάσεις των ομάδων εμπειρογνωμόνων.

να περιλάβει, έως τον Ιούλιο του 2015, στην πρόταση για την έκθεση της ΕΕ για τη νεολαία και με βάση προαιρετικές συνεισφορές των κρατών μελών, μία αποτίμηση σχετικά με την εφαρμογή και την καταλληλότητα του προγράμματος εργασιών. Η έκθεση αυτή θα αποτελέσει τη βάση για την εκπόνηση οιουδήποτε μεταγενέστερου προγράμματος εργασιών του Συμβουλίου κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

να επιδιώξει τη συνοχή ανάμεσα σε αυτό το πρόγραμμα εργασιών και το πρόγραμμα εργασιών της Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης με το Συμβούλιο της Ευρώπης στον τομέα της νεολαίας.

να προτείνει ευέλικτο πλαίσιο δραστηριοτήτων αλληλοδιδαχής μεταξύ των κρατών μελών.

14.

ΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΤΟΜΕΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΡΟΥΜΕΝΗΣ ΔΕΟΝΤΩΣ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑΣ:

να εξακολουθήσουν να συνεργάζονται στενά σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με τα Παραρτήματα Ι και ΙΙ του παρόντος ψηφίσματος.

να παροτρύνουν άλλους τομείς να λαμβάνουν υπόψη τους τη διάσταση «νεολαία» κατά τη διαμόρφωση, υλοποίηση και αξιολόγηση πολιτικών και δράσεων σε άλλους τομείς πολιτικής, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στη διασφάλιση της έγκαιρης και αποτελεσματικής ενσωμάτωσης της διάστασης αυτής στη διαδικασία χάραξης πολιτικής.

να προάγουν τη μεγαλύτερη αναγνώριση της συμβολής της πολιτικής για τη νεολαία στην επίτευξη των γενικών στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», δεδομένης της μεγάλης δυνατότητας συμβολής του συγκεκριμένου τομέα στην έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, και να λαμβάνουν υπόψη τον θετικό αντίκτυπό του στην απασχόληση, την κοινωνική ένταξη, την εκπαίδευση και την κατάρτιση, καθώς και στην δημόσια υγεία και την ευημερία.


(1)  ΕΕ C 224 της 3.8.2013, σ. 2.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

Δράσεις βάσει θεμάτων προτεραιότητας

Δράση

Μέθοδος εργασίας / Μέσα

Αποτέλεσμα και ημερομηνία-στόχος

Ανάπτυξη των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους και της μη τυπικής και άτυπης μάθησης και η συνεισφορά της στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης για τους νέους

Ανάπτυξη των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους στην Ευρώπη

Διαμόρφωση στοιχειοθετημένης πολιτικής:

Μελέτη «Εργασία με τους νέους: η αξία των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

2ο εξάμηνο του 2015: (ενδεχ.) Ανταλλαγή απόψεων στο Συμβούλιο και καθορισμός των επόμενων ενεργειών μετά την ανταλλαγή απόψεων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων για τα συστήματα ποιότητας των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους στα κράτη μέλη της ΕΕ και ο ρόλος των κοινών δεικτών ή πλαισίων

1ο εξάμηνο του 2015: Κάθε ομάδα εμπειρογνωμόνων ορίζει δείκτες και πλαίσια που περιγράφουν την ποιότητα στα συστήματα κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους.

2ο εξάμηνο του 2015 (ενδεχ.) Συμπεράσματα του Συμβουλίου

Προώθηση της συνεισφοράς της πολιτικής για τη νεολαία στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της Ευρώπης

Ομάδα εμπειρογνωμόνων για τον ορισμό της ειδικής συνεισφοράς των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της νεολαίας, ιδίως όσον αφορά τη μετάβαση από την εκπαίδευση στην απασχόληση.

1ο εξάμηνο του 2015: (ενδεχ.) Συμπεράσματα του Συμβουλίου για τον τρόπο με τον οποίον η πολιτική για τη νεολαία και τη διατομεακή συνεργασία μπορεί να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των κύριων προκλήσεων της Ε.Ε., ιδίως όσον αφορά τη νεολαία.

Διαμόρφωση στοιχειοθετημένης πολιτικής: Ευρωπαϊκό Κέντρο Γνώσης για τις Πολιτικές στον τομέα της Νεολαίας (EKCYP)

1ο εξάμηνο του 2015: Έκθεση για τις βέλτιστες πρακτικές συνεργασίας μεταξύ άτυπης και μη τυπικής εκπαίδευσης, η οποία θα περιλαμβάνει και συστάσεις πολιτικής μεταξύ άλλων

Ενισχυμένη διατομεακή συνεργασία εντός του πλαισίου των στρατηγικών της ΕΕ

Ενίσχυση της διατομεακής διαμόρφωσης πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ

Το Συμβούλιο και τα προπαρασκευαστικά του όργανα (Ομάδα «Νεολαία»)

1ο εξάμηνο του 2015: Πιθανή σύσταση για τη συνεισφορά του τομέα της νεολαίας στα σημαντικά βήματα του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, με επίκεντρο την πολιτική.

Ενίσχυση της διατομεακής διαμόρφωσης πολιτικής σε εθνικό επίπεδο

Άσκηση αλληλοδιδαχής μεταξύ κρατών μελών

2ο εξάμηνο του 2015: Ενδιάμεση έκθεση για τις βέλτιστες πρακτικές και συστάσεις για τη διατομεακή χάραξη πολιτικής για τους νέους σε εθνικό επίπεδο.

Ανάληψη ευθυνών, με έμφαση στην πρόσβαση στα δικαιώματα, την αυτονομία, τη συμμετοχή και την ενεργό συμμετοχή του πολίτη στα κοινά εντός και εκτός της ΕΕ

Ανάληψη ευθυνών εκ μέρους των νέων, με έμφαση στην πρόσβαση στα δικαιώματα, προκειμένου να επιτευχθεί αυτονομία και συμμετοχή στην κοινωνική ζωή

Διαρθρωμένος διάλογος με τους νέους

2ο εξάμηνο του 2014 (ενδεχ.) Συμπεράσματα του Συμβουλίου για την πρόσβαση των νέων στα δικαιώματα, προκειμένου να επιτευχθεί αυτονομία και συμμετοχή στην κοινωνική ζωή.

Ανάληψη ευθυνών για την πολιτική συμμετοχή των νέων στη δημοκρατική ζωή στην Ευρώπη

Αποτελέσματα του διαρθρωμένου διαλόγου με τους νέους

 

Διαμόρφωση στοιχειοθετημένης πολιτικής:

The London School of Economics and Political Science: Συμμετοχή των νέων στη δημοκρατική ζωή

Flash Eurobarometer 375 - Ευρωπαϊκή Νεολαία: Συμμετοχή των νέων στη δημοκρατική ζωή

Εκτελεστικός Οργανισμός Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού - Πολιτική συμμετοχή και ενεργός εμπλοκή στα κοινά της ΕΕ: Αντιλήψεις και συμπεριφορές των νέων

2ο εξάμηνο του 2015: (ενδεχ.) Συμπεράσματα του Συμβουλίου


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ

Αρχές που διέπουν τη συμμετοχή και τη λειτουργία των ομάδων εμπειρογνωμόνων που συστήνουν τα κράτη μέλη και η Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος εργασιών της ΕΕ για τη Νεολαία (1η Ιουλίου 2014-31 Δεκεμβρίου 2015)

Συμμετοχή

Η συμμετοχή των κρατών μελών στις εργασίες των ομάδων είναι εθελοντική και τα κράτη μέλη μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ανά πάσα στιγμή.

Τα κράτη μέλη που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις εργασίες των ομάδων θα ορίζουν εμπειρογνώμονες ως μέλη των αντίστοιχων ομάδων. Τα κράτη μέλη θα μεριμνούν ώστε οι ορισθέντες εμπειρογνώμονες να διαθέτουν εμπειρία στον σχετικό τομέα σε εθνικό επίπεδο και θα εξασφαλίζουν την αποτελεσματική επικοινωνία με τις αρμόδιες εθνικές αρχές. Η Επιτροπή θα συντονίζει τους ορισμούς.

Κάθε ομάδα εμπειρογνωμόνων μπορεί να αποφασίσει να ζητήσει να συμμετάσχουν και άλλοι φορείς: ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες, εκπρόσωποι οργανώσεων νεολαίας και λοιποί ενδιαφερόμενοι, καθώς και αντιπρόσωποι ευρωπαϊκών τρίτων χωρών.

Διαδικασίες εργασιών

Οι ομάδες εμπειρογνωμόνων θα επικεντρώνονται στην παραγωγή ολίγων, συγκεκριμένων και αξιοποιήσιμων αποτελεσμάτων σχετικά με το αντικείμενό τους.

Για την υλοποίηση του προγράμματος εργασιών, κάθε ομάδα εμπειρογνωμόνων θα είναι υπεύθυνη για τον ορισμό του προέδρου ή των συμπροέδρων της κατά την πρώτη συνεδρίαση μετά την έγκριση του προγράμματος εργασιών. Κάθε ομάδα εμπειρογνωμόνων θα συντάσσει χρονοδιάγραμμα εργασιών σύμφωνα με το εν λόγω πρόγραμμα εργασιών.

Τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να καθοδηγούν τις ομάδες εμπειρογνωμόνων, ώστε να εξασφαλίζονται τα επιθυμητά αποτελέσματα και να τηρείται το χρονοδιάγραμμα, καθώς και ο συντονισμός των εργασιών των ομάδων.

Το Συμβούλιο και οι αντιπρόσωποι των κυβερνήσεων των κρατών μελών, που συνέρχονται στα πλαίσια του Συμβουλίου, θα αποφασίζουν εάν είναι σκόπιμο να προτείνουν νέες δράσεις για τις ομάδες εμπειρογνωμόνων.

Η Επιτροπή θα παρέχει εμπειρογνωσία καθώς και υλικοτεχνική και γραμματειακή υποστήριξη στις εργασίες των ομάδων. Θα παρέχει, στο μέτρο του δυνατού, υποστήριξη στις ομάδες με άλλα κατάλληλα μέσα (μεταξύ των οποίων μελέτες που αφορούν τον τομέα εργασίας τους).

Οι ομάδες εμπειρογνωμόνων θα συνέρχονται κατά κανόνα στις Βρυξέλλες, αλλά μπορούν να διοργανώνουν συνεδριάσεις εκτός Βρυξελλών, όταν καλούνται από κάποιο κράτος μέλος.

Οι ομάδες εμπειρογνωμόνων θα συνέρχονται κατά κανόνα δύο φορές το χρόνο, εάν όμως απαιτείται, μπορούν να υιοθετούν διαφορετικό χρονοδιάγραμμα.

Υποβολή εκθέσεων και ενημέρωση

Οι πρόεδροι των ομάδων εμπειρογνωμόνων θα υποβάλλουν στην Ομάδα «Νεολαία» εκθέσεις σχετικά με την πρόοδο των εργασιών των αντίστοιχων ομάδων εμπειρογνωμόνων, καθώς και συστάσεις για πιθανές μελλοντικές δράσεις.

Οι ημερήσιες διατάξεις και τα πρακτικά των συνεδριάσεων όλων των ομάδων θα διατίθενται σε όλα τα κράτη μέλη, ανεξάρτητα από το βαθμό συμμετοχής τους σε συγκεκριμένο τομέα. Τα πρακτικά των ομάδων θα δημοσιεύονται.

Οι εκθέσεις των ομάδων εμπειρογνωμόνων θα τροφοδοτούν την αποτίμηση της Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος εργασιών.