42002X0223(01)

Ψήφισμα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου της 14ης Φεβρουαρίου 2002 σχετικά με την προστιθέμενη αξία της εθελοντικής δραστηριότητας των νέων στο πλαίσιο της ανάπτυξης της κοινοτικής δράσης για τη νεολαία

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 050 της 23/02/2002 σ. 0003 - 0005


Ψήφισμα

του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου

της 14ης Φεβρουαρίου 2002

σχετικά με την προστιθέμενη αξία της εθελοντικής δραστηριότητας των νέων στο πλαίσιο της ανάπτυξης της κοινοτικής δράσης για τη νεολαία

(2002/C 50/02)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ, ΣΥΝΕΛΘΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1) Η συνθήκη προβλέπει ότι η δράση της Κοινότητας έχει ως στόχο να ευνοεί την ανάπτυξη προγραμμάτων ανταλλαγής νέων και διοργανωτών δραστηριοτήτων για νέους.

(2) Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο υιοθέτησαν, με την απόφαση αριθ. 1031/2000/ΕΚ(1), το πρόγραμμα κοινοτικής δράσης "Νεολαία". Το πρόγραμμα αυτό, που γνωρίζει αυξανόμενη επιτυχία σε όλα τα κράτη μέλη, περιλαμβάνει σημαντική πτυχή αφιερωμένη στην "Ευρωπαϊκή εθελοντική υπηρεσία", στην οποία ορίζεται σαφώς η διεθνική εθελοντική δραστηριότητα.

(3) Στις συστάσεις που προέκυψαν από τη Διάσκεψη σχετικά με τη "Θέση των νέων στην Ευρώπη", που διοργάνωσαν η σουηδική προεδρία και η Επιτροπή στην Umeå από τις 16 έως τις 18 Μαρτίου 2001, τονίζεται ότι είναι σημαντικό να προσδιορισθεί σαφώς η θέση της εθελοντικής δραστηριότητας των νέων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

(4) Τα Ηνωμένα Έθνη κήρυξαν το έτος 2001 ως "Διεθνές έτος εθελοντών".

(5) Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Λισσαβώνας, της 23ης και 24ης Μαρτίου 2000, ορίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί μια συνολική στρατηγική με στόχο την προετοιμασία της μετάβασης σε μια οικονομία και μια κοινωνία βασισμένες στη γνώση και ότι, επομένως, πρέπει να προσαρμοσθούν τα υφιστάμενα πρότυπα μάθησης και εργασίας.

(6) Το υπόμνημα της Επιτροπής σχετικά με τη δια βίου μάθηση, της 30ής Οκτωβρίου 2000, και οι προπαρασκευαστικές εργασίες της Επιτροπής ενόψει της ανακοίνωσής της με θέμα τη δια βίου μάθηση, έχουν ιδιαίτερη σημασία. Από τις συζητήσεις που διεξήχθησαν σχετικά με την πρόοδο κατά τα τελευταία εξάμηνα, έγινε προφανής η προστιθέμενη αξία της ανεπίσημης και άτυπης μάθησης που προκύπτει από την εθελοντική δραστηριότητα.

(7) Το ψήφισμα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, της 14ης Δεκεμβρίου 2000, σχετικά με την κοινωνική ένταξη των νέων(2), καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη, στο πλαίσιο των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων τους, να μελετήσουν τις προοπτικές κοινής εργασίας προκειμένου να αναπτυχθούν για όλους τους νέους που διαμένουν νομίμως σε κράτος μέλος, συνθήκες πλήρους συμμετοχής στην οικονομική και κοινωνική ζωή.

(8) Στο σχέδιο δράσης σχετικά με την κινητικότητα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Νίκαιας, καθώς και στη σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 10ης Ιουλίου 2001, για την ενδοκοινοτική κινητικότητα των σπουδαστών, των επιμορφωνομένων ατόμων, των εθελοντών, των εκπαιδευτικών και των εκπαιδευτών(3), περιλαμβάνεται σειρά μέτρων για την προώθηση της κινητικότητας. Ιδίως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο αναφέρουν στη σύσταση σχετικά με την κινητικότητα σειρά μέτρων τα οποία κρίνονται κατάλληλα από τα κράτη μέλη προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια στην κινητικότητα των εθελοντών.

(9) Το ψήφισμα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, της 28ης Ιουνίου 2001, για την "προαγωγή της πρωτοβουλίας, του επιχειρηματικού πνεύματος και της δημιουργικότητας των νέων: από τον αποκλεισμό στη χειραφέτηση"(4), υπογραμμίζει τη σημασία του δημιουργικού περιβάλλοντος ως πολύτιμης πηγής στήριξης.

(10) Η δήλωση 38 για τις εθελοντικές δραστηριότητες, η οποία επισυνάπτεται στην Τελική Πράξη της συνθήκης του Άμστερνταμ, αναγνωρίζει ότι οι δραστηριότητες της εθελοντικής υπηρεσίας συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλεγγύης και ορίζει ότι η Κοινότητα θα ενθαρρύνει την ευρωπαϊκή διάσταση των οργανώσεων εθελοντικής παροχής υπηρεσιών, εξαίροντας ιδιαίτερα την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών, καθώς και τη συμμετοχή των νέων και των ηλικιωμένων στις εθελοντικές δραστηριότητες,

ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ:

1. Σε όλα τα κράτη μέλη, πολλοί νέοι συμμετέχουν σε διαφόρων μορφών εθελοντικές δραστηριότητες. Παρά τις διαφορές ανάμεσα στα κράτη μέλη, οι νέοι αποτελούν παντού σημαντικό τμήμα του συνόλου των εθελοντών στην Κοινότητα που συμμετέχουν ενεργά σε πρωτοβουλίες, σχέδια και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις κοινωνικού και ανθρωπιστικού κυρίως χαρακτήρα και για την προαγωγή μιας δημοκρατικής κοινωνίας και βιώσιμης ανάπτυξης.

2. Οι διάφορες μορφές εθελοντικής δραστηριότητας των νέων, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τίτλο "Ευρωπαϊκή εθελοντική υπηρεσία", το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα δράσης "Νεολαία", έχουν κοινωνική προστιθέμενη αξία δεδομένου ότι:

α) μεταδίδουν οικουμενικές αξίες όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, τον αντιρατσισμό και την αλληλεγγύη, και τη βιώσιμη ανάπτυξη·

β) προάγουν την κοινωνική συμμετοχή, την εθελοντική κοινωνική στράτευση και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών και ενισχύουν την κοινωνία των πολιτών σε όλα τα επίπεδα·

γ) προωθούν την κοινωνική ένταξη των νέων, συμβάλλουν στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας, του επιχειρηματικού πνεύματος και της κοινωνικής καινοτομίας των νέων.

3. Η εθελοντική δραστηριότητα των νέων προσφέρει στους νέους μια ευκαιρία να αναπτύξουν ορισμένες προσωπικές και επαγγελματικές δεξιότητες, και, ως εκ τούτου, συμβάλλει στην μεγαλύτερη απασχολησιμότητα και στην κοινωνική συμμετοχή τους γενικότερα.

4. Οι οργανώσεις και τα σχέδια νέων έχουν ένα σημαντικό δυναμικό ως άτυπο και ανεπίσημο περιβάλλον μάθησης νέων, και συμβάλλουν, μεταξύ άλλων λόγω της ποικιλομορφίας τους, στην υλοποίησης της πολύμορφης δια βίου μάθησης που καλύπτει όλες τις πτυχές της.

5. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι ενώσεις νέων και όλες οι άλλες οργανώσεις που δρουν στον τομέα της εθελοντικής δραστηριότητας των νέων, διαδραματίζουν ειδικό ρόλο ως κοινωνικό πλαίσιο για την υλοποίηση των εθελοντικών δραστηριοτήτων των νέων, σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

6. Οι ίδιοι οι νέοι εθελοντές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την εφαρμογή σχεδίων στο πλαίσιο διαφόρων δράσεων του κοινοτικού προγράμματος δράσης "Νεολαία".

ΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ:

Να λαμβάνουν τα μέτρα που κρίνουν κατάλληλα για την εξάλειψη των νομικών και διοικητικών εμποδίων, προκειμένου να παρέχεται κάθε δυνατότητα για την εθελοντική δραστηριότητα των νέων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Να φροντίζουν ώστε η εθελοντική δραστηριότητα των νέων να μην περιορίζει ή υποκαθιστά τη δυνητική ή υφιστάμενη αμειβόμενη απασχόληση.

ΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ:

1. Να λαμβάνουν μέτρα για την ενίσχυση και την περαιτέρω ανάπτυξη του ρόλου της εθελοντικής δραστηριότητας των νέων, με οδηγό, οσάκις ενδείκνυται, τους στρατηγικούς στόχους που διατυπώθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους Εθελοντών.

2. Να επεξεργαστούν μια πολιτική σχετικά με την εθελοντική δραστηριότητα των νέων και να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα αυτό, χρησιμοποιώντας τα εξής στοιχεία τα οποία απορρέουν από τους στρατηγικούς στόχους του ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών με το οποίο ανακηρύσσεται το έτος 2001 ως Διεθνές Έτος Εθελοντών:

α) πρόσβαση και προώθηση της πληροφόρησης σχετικά με την εθελοντική δραστηριότητα, ώστε να ενισχύεται η διαμόρφωση θετικής εικόνας·

β) αναγνώριση και υποστήριξη της εθελοντικής δραστηριότητας, μεταξύ άλλων από τις αρχές σε όλα τα επίπεδα, την κοινή γνώμη, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το εμπόριο, την εργοδοσία και την κοινωνία των πολιτών·

γ) υποστήριξη της εθελοντικής δραστηριότητας μέσα από κίνητρα και την κατάρτιση εθελοντών, των εκπαιδευτών τους και των συλλόγων τους·

δ) συγκρότηση δικτύου μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων φορέων, με ιδιίτερη προσοχή για την προοπτική των ίδιων των νέων·

ε) φροντίδα για την ποιότητα της εθελοντικής δραστηριότητας των νέων, συμπεριλαμβανομένων των πτυχών της υγείας και της ασφάλειας.

3. Να αναγνωρίσουν τη σημασία των εμπειριών που αποκτώνται στο πλαίσιο της εθελοντικής δραστηριότητας των νέων και να φροντίζουν για τη συγκέντρωση και την ανταλλαγή ορθών πρακτικών σχετικά με την εθελοντική δραστηριότητα των νέων.

4. Να υποστηρίζουν όλους τους συμμετέχοντες φορείς στην υλοποίηση της εθελοντικής δραστηριότητας των νέων.

5. Να βελτιώσουν τη δυνατότητα πρόσβασης των νέων στην εθελοντική δραστηριότητα και να αποφεύγουν κάθε μορφή κοινωνικού αποκλεισμού ή διακρίσεων.

6. Να προωθούν και να υποστηρίζουν την έρευνα γύρω από την εθελοντική δραστηριότητα των νέων μέσω της τακτικής παρακολούθησης των εξελίξεων στον τομέα αυτό και με τις κατάλληλες πολιτικές αποφάσεις.

7. Να ενθαρρύνουν τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τις οργανώσεις νέων και όλες τις λοιπές οργανώσεις που ασχολούνται με τον τομέα της εθελοντικής δραστηριότητας νέων, καθώς και τους ίδιους τους νέους εθελοντές, να συμμετέχουν στην κατάρτιση και την εφαρμογή της πολιτικής για την υποστήριξη της εθελοντικής δραστηριότητας των νέων, σε πνεύμα συμμετοχής και χρησιμοποιώντας την πείρα των εθελοντών και των ενώσεών τους.

8. Να εντάξουν αυτούς τους στόχους πολιτικής ή μέτρα στην ανασκόπηση που, ενδεχομένως, θα προκύψει από την Ευρωπαϊκή "Λευκή Βίβλο για τη Νεολαία", η οποία δημοσιεύτηκε από την Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

ΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

1. Να επιδιώκει συνεργίες μεταξύ των πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, του Συμβουλίου της Ευρώπης και των πρωτοβουλιών άλλων διεθνών οργανισμών, τόσο σε στρατηγικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

2. Να λαμβάνει υπόψη τη σημαντική συνεισφορά νέων εθελοντών στις δραστηριότητες του προγράμματος "Νεολαία" και να εξετάζει, κατά την αξιολόγηση και την περαιτέρω ανάπτυξη του προγράμματος, πώς μπορεί να ενθαρρυνθεί περαιτέρω η εθελοντική δραστηριότητα των νέων.

ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ:

Το παρόν ψήφισμα να συμβάλει στην ανάπτυξη της πολιτικής για τη συνεργασία στον τομέα της νεολαίας, τηρουμένης της αρχής της επικουρικότητας, ιδίως μέσω της αναγνώρισης της προστιθέμενης αξίας της εθελοντικής δραστηριότητας με και από τους νέους.

(1) ΕΕ L 117 της 18.5.2000, σ. 1.

(2) ΕΕ C 374 της 28.12.2000, σ. 5.

(3) ΕΕ L 215 της 9.8.2001, σ. 30.

(4) ΕΕ C 196 της 12.7.2001, σ. 2.