2.8.2021   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 277/141


ΚΑΤ’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΟΔΗΓΙΑ (EE) 2021/1270 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 21ης Απριλίου 2021

για την τροποποίηση της οδηγίας 2010/43/ΕΕ όσον αφορά τους κινδύνους βιωσιμότητας και τους παράγοντες βιωσιμότητας που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για τους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ)

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη την οδηγία 2009/65/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Ιουλίου 2009, για τον συντονισμό των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων σχετικά με ορισμένους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ) (1), και ιδίως το άρθρο 12 παράγραφος 3, το άρθρο 14 παράγραφος 2 και το άρθρο 51 παράγραφος 4,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη, αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων και κυκλική οικονομία χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, σύμφωνα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, είναι καίριας σημασίας ώστε να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της Ένωσης. Το 2016 η Ένωση συνήψε τη συμφωνία του Παρισιού (2). Το άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχείο γ) της Συμφωνίας του Παρισιού θέτει ως στόχο την ενίσχυση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, μεταξύ άλλων, με το να καθιστά τις χρηματοδοτικές ροές συμβατές με την πορεία προς την επίτευξη χαμηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την ανθεκτική στις κλιματικές μεταβολές ανάπτυξη.

(2)

Αναγνωρίζοντας την πρόκληση αυτή, η Επιτροπή παρουσίασε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (3) τον Δεκέμβριο του 2019. Η Πράσινη Συμφωνία συνιστά μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική που αποσκοπεί στον μετασχηματισμό της Ένωσης σε μια δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία με οικονομία σύγχρονη, ανταγωνιστική και αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων, στην οποία από το 2050 και μετά, θα έχουν μηδενιστεί οι καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και στην οποία η οικονομική ανάπτυξη θα έχει αποσυνδεθεί από τη χρήση των πόρων. Ο στόχος αυτός απαιτεί να δίδονται σαφή μηνύματα στους επενδυτές όσον αφορά τις επενδύσεις τους, προς αποφυγή μη αξιοποιήσιμων στοιχείων ενεργητικού και αύξηση της βιώσιμης χρηματοδότησης.

(3)

Τον Μάρτιο του 2018, η Επιτροπή δημοσίευσε σχέδιο δράσης με τίτλο «Χρηματοδότηση της αειφόρου ανάπτυξης» (4) για τη χάραξη μιας φιλόδοξης και ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη βιώσιμη χρηματοδότηση. Ένας από τους στόχους που καθορίζονται στο σχέδιο δράσης είναι ο αναπροσανατολισμός των ροών κεφαλαίων προς βιώσιμες επενδύσεις προκειμένου να επιτευχθεί βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Η εκτίμηση επιπτώσεων στην οποία στηρίζονται οι μεταγενέστερες νομοθετικές πρωτοβουλίες που δημοσιοποιήθηκαν τον Μάιο του 2018 (5) κατέδειξε την ανάγκη να διευκρινιστεί ότι οι εταιρείες διαχείρισης, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών τους έναντι των επενδυτών, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη παράγοντες βιωσιμότητας. Οι εταιρείες διαχείρισης, συνεπώς, θα πρέπει να αξιολογούν συνεχώς, όχι μόνον όλους τους σχετικούς χρηματοοικονομικούς κινδύνους, αλλά και όλους τους σχετικούς κινδύνους βιωσιμότητας, κατά τα οριζόμενα στον κανονισμό (ΕΕ) 2019/2088 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6), οι οποίοι, όταν ανακύπτουν, ενδέχεται να έχουν σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην αξία μιας επένδυσης. Η οδηγία 2010/43/ΕΕ της Επιτροπής (7) δεν αναφέρεται ρητά σε κινδύνους βιωσιμότητας. Για τον λόγο αυτό και για να εξασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή και τήρηση των εσωτερικών διαδικασιών και των οργανωτικών ρυθμίσεων, είναι αναγκαίο να αποσαφηνιστεί ότι οι διαδικασίες, τα συστήματα και οι εσωτερικοί έλεγχοι των εταιρειών διαχείρισης αποτυπώνουν τους κινδύνους βιωσιμότητας και ότι απαιτούνται τεχνικοί πόροι και εμπειρογνωμοσύνη για την ανάλυση των εν λόγω κινδύνων.

(4)

Προκειμένου να αποφευχθούν οι άνισοι όροι ανταγωνισμού για τις εταιρείες διαχείρισης, και τις εταιρείες επενδύσεων που δεν έχουν ορίσει εταιρεία διαχείρισης, και για να αποφευχθεί ο σχετικός κατακερματισμός, η ασυνέπεια και η έλλειψη προβλεψιμότητας όσον αφορά τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, οι κανόνες σχετικά με την ενσωμάτωση των κινδύνων βιωσιμότητας θα πρέπει να ισχύουν και για τις εταιρείες επενδύσεων, λαμβάνοντας υπόψη την αρχή της αναλογικότητας.

(5)

Προκειμένου να διατηρηθούν υψηλά πρότυπα προστασίας των επενδυτών, οι εταιρείες διαχείρισης θα πρέπει, όταν προσδιορίζουν τα είδη σύγκρουσης συμφερόντων των οποίων η ύπαρξη ενδέχεται να βλάψει τα συμφέροντα ενός ΟΣΕΚΑ, να περιλαμβάνουν και τις συγκρούσεις συμφερόντων που ενδέχεται να προκύψουν ως αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης κινδύνων βιωσιμότητας, στις διαδικασίες, τα συστήματα και τους εσωτερικούς ελέγχους τους. Σε αυτές μπορούν να συγκαταλέγονται συγκρούσεις συμφερόντων που πηγάζουν από αμοιβές ή προσωπικές συναλλαγές του προσωπικού, συγκρούσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ψευδεπίγραφη οικολογική ταυτότητα, καταχρηστική πώληση ή ανακριβή παρουσίαση επενδυτικών στρατηγικών και συγκρούσεις μεταξύ διαφόρων ΟΣΕΚΑ τους οποίους διαχειρίζεται η ίδια εταιρεία διαχείρισης.

(6)

Δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) 2019/2088, οι εταιρείες διαχείρισης ή επενδύσεων που, είτε εθελοντικά είτε υποχρεωτικά, λαμβάνουν υπόψη τις κύριες δυσμενείς επιπτώσεις των επενδυτικών αποφάσεων στους παράγοντες βιωσιμότητας, υποχρεούνται να δημοσιοποιούν τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικές δέουσας επιμέλειας που εφαρμόζουν λαμβάνουν υπόψη τις εν λόγω κύριες δυσμενείς επιπτώσεις. Για λόγους συνοχής μεταξύ του κανονισμού (ΕΕ) 2019/2088 και της οδηγίας 2010/43/ΕΕ, η εν λόγω υποχρέωση θα πρέπει να αποτυπώνεται στην οδηγία 2010/43/ΕΕ.

(7)

Συνεπώς, η οδηγία 2010/43/ΕΕ θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

Άρθρο 1

Τροποποιήσεις της οδηγίας 2010/43/ΕΕ

Η οδηγία 2010/43/ΕΕ τροποποιείται ως εξής:

1)

Στο άρθρο 3, προστίθενται τα ακόλουθα σημεία 11 και 12:

«11)

ως “κίνδυνος βιωσιμότητας” νοείται ο κίνδυνος βιωσιμότητας κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 2 σημείο 22) του κανονισμού (ΕΕ) 2019/2088 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (*1)·

12)

ως “παράγοντες βιωσιμότητας” νοούνται οι παράγοντες αειφορίας κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 2 σημείο 24) του κανονισμού (ΕΕ) 2019/2088.

(*1)  Κανονισμός (ΕΕ) 2019/2088 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Νοεμβρίου 2019, περί γνωστοποιήσεων αειφορίας στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (ΕΕ L 317 της 9.12.2019, σ. 1).»·"

2)

Στο άρθρο 4 παράγραφος 1, προστίθεται το εξής εδάφιο:

«Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε οι εταιρείες διαχείρισης να λαμβάνουν υπόψη κινδύνους βιωσιμότητας, όταν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις που ορίζονται στο πρώτο εδάφιο.»·

3)

Στο άρθρο 5, προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 5:

«5.   Για τους σκοπούς που ορίζονται στις παραγράφους 1, 2 και 3, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι εταιρείες διαχείρισης διατηρούν τους πόρους και την εμπειρογνωμοσύνη που απαιτούνται για την αποτελεσματική ενσωμάτωση κινδύνων βιωσιμότητας.»·

4)

Παρεμβάλλεται το ακόλουθο άρθρο 5α:

«Άρθρο 5α

Υποχρέωση των εταιρειών επενδύσεων να ενσωματώνουν κινδύνους βιωσιμότητας στη διαχείριση των ΟΣΕΚΑ

Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι εταιρείες επενδύσεων ενσωματώνουν κινδύνους βιωσιμότητας στη διαχείριση των ΟΣΕΚΑ, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση, την κλίμακα και την πολυπλοκότητα των δραστηριοτήτων των εταιρειών επενδύσεων.»·

5)

Στο άρθρο 9 παράγραφος 2, προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο ζ):

«ζ)

είναι υπεύθυνα για την ενσωμάτωση κινδύνων βιωσιμότητας στις δραστηριότητες που αναφέρονται στα στοιχεία α) έως στ).»·

6)

Στο άρθρο 17, προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 3:

«3.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι, όταν οι εταιρείες διαχείρισης προσδιορίζουν τα είδη σύγκρουσης συμφερόντων των οποίων η ύπαρξη ενδέχεται να βλάψει τα συμφέροντα ενός ΟΣΕΚΑ, οι εν λόγω εταιρείες διαχείρισης περιλαμβάνουν τα είδη σύγκρουσης συμφερόντων εκείνα, που ενδέχεται να προκύψουν ως αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης κινδύνων βιωσιμότητας, στις διαδικασίες, τα συστήματα και τους εσωτερικούς ελέγχους τους.»·

7)

Στο άρθρο 23, προστίθενται οι ακόλουθες παράγραφοι 5 και 6:

«5.   Τα κράτη μέλη απαιτούν από τις εταιρείες διαχείρισης, όταν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις που ορίζονται στις παραγράφους 1 έως 4, να λαμβάνουν υπόψη κινδύνους βιωσιμότητας.

6.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι, όταν οι εταιρείες διαχείρισης ή, κατά περίπτωση, οι εταιρείες επενδύσεων, λαμβάνουν υπόψη τις κύριες δυσμενείς επιπτώσεις των επενδυτικών αποφάσεων στους παράγοντες αειφορίας, όπως περιγράφεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) 2019/2088, ή όπως απαιτείται από το άρθρο 4 παράγραφος 3 ή παράγραφος 4 του εν λόγω κανονισμού, οι εν λόγω εταιρείες διαχείρισης ή εταιρείες επενδύσεων λαμβάνουν υπόψη τις εν λόγω κύριες δυσμενείς επιπτώσεις όταν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις που ορίζονται στις παραγράφους 1 έως 4 του παρόντος άρθρου.»·

8)

Στο άρθρο 38 παράγραφος 1, το δεύτερο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Η πολιτική διαχείρισης κινδύνου περιλαμβάνει διαδικασίες οι οποίες είναι απαραίτητες προκειμένου η εταιρεία διαχείρισης να αξιολογεί την έκθεση του κάθε ΟΣΕΚΑ που διαχειρίζεται στους κινδύνους αγοράς, ρευστότητας, βιωσιμότητας και αντισυμβαλλομένου, καθώς και την έκθεση του ΟΣΕΚΑ σε όλους τους άλλους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των λειτουργικών κινδύνων, που μπορεί να είναι ουσιαστικοί για κάθε ΟΣΕΚΑ που διαχειρίζεται.».

Άρθρο 2

Μεταφορά στο εθνικό δίκαιο

1.   Τα κράτη μέλη θεσπίζουν και δημοσιεύουν το αργότερο έως τις 31 Ιουλίου 2022 τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις που απαιτούνται για να συμμορφωθούν με την παρούσα οδηγία. Ανακοινώνουν αμέσως στην Επιτροπή το κείμενο των εν λόγω διατάξεων.

Εφαρμόζουν τα μέτρα αυτά από την 1η Αυγούστου 2022.

Οι διατάξεις αυτές, όταν θεσπίζονται από τα κράτη μέλη, αναφέρονται στην παρούσα οδηγία ή συνοδεύονται από παρόμοια αναφορά κατά την επίσημη δημοσίευσή τους. Ο τρόπος της αναφοράς αποφασίζεται από τα κράτη μέλη.

2.   Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή το κείμενο των ουσιωδών διατάξεων εσωτερικού δικαίου τις οποίες θεσπίζουν στον τομέα που διέπεται από την παρούσα οδηγία.

Άρθρο 3

Έναρξη ισχύος

Η παρούσα οδηγία αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 4

Αποδέκτες

Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες, 21 Απριλίου 2021.

Για την Επιτροπή

Η Πρόεδρος

Ursula VON DER LEYEN


(1)  ΕΕ L 302 της 17.11.2009, σ. 32.

(2)  Απόφαση (ΕΕ) 2016/1841 του Συμβουλίου, της 5ης Οκτωβρίου 2016, για τη σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της συμφωνίας του Παρισιού που εγκρίθηκε στο πλαίσιο της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (ΕΕ L 282 της 19.10.2016, σ. 1).

(3)  COM(2019) 640 final.

(4)  COM(2018) 97 final.

(5)  SWD(2018) 264 final.

(6)  Κανονισμός (ΕΕ) 2019/2088 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Νοεμβρίου 2019, περί γνωστοποιήσεων αειφορίας στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (ΕΕ L 317 της 9.12.2019, σ. 1).

(7)  Οδηγία 2010/43/ΕΕ της Επιτροπής, της 1ης Ιουλίου 2010, για την εφαρμογή της οδηγίας 2009/65/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις οργανωτικές απαιτήσεις, τις συγκρούσεις συμφερόντων, την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, τη διαχείριση κινδύνου και το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ ενός θεματοφύλακα και μιας εταιρείας διαχείρισης (ΕΕ L 176 της 10.7.2010, σ. 42).