28.3.2019   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 86/1


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2019/521 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 27ης Μαρτίου 2019

για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1272/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ταξινόμηση, την επισήμανση και τη συσκευασία των ουσιών και των μειγμάτων, με σκοπό την προσαρμογή του στην τεχνική και επιστημονική πρόοδο

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1272/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2008, για την ταξινόμηση, την επισήμανση και τη συσκευασία των ουσιών και των μειγμάτων, την τροποποίηση και την κατάργηση των οδηγιών 67/548/ΕΟΚ και 1999/45/ΕΚ και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 (1), και ιδίως το άρθρο 53 παράγραφος 1,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1272/2008 εναρμονίζει τις διατάξεις και τα κριτήρια για την ταξινόμηση, την επισήμανση και τη συσκευασία των ουσιών, των μειγμάτων και ορισμένων συγκεκριμένων αντικειμένων εντός της Ένωσης.

(2)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1272/2008 λαμβάνει υπόψη το Παγκόσμια Εναρμονισμένο Σύστημα Ταξινόμησης και Επισήμανσης των Χημικών Ουσιών (Globally Harmonised System of Classification and Labelling of Chemicals – GHS) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

(3)

Τα κριτήρια ταξινόμησης και οι κανόνες επισήμανσης του GHS αναθεωρούνται περιοδικά σε επίπεδο ΟΗΕ. Η 6η και η 7η αναθεωρημένη έκδοση του GHS προέκυψαν από αλλαγές που εγκρίθηκαν το 2014 και το 2016 αντίστοιχα από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών για τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων και για το Παγκόσμια Εναρμονισμένο Σύστημα Ταξινόμησης και Επισήμανσης των Χημικών Ουσιών.

(4)

Η 6η και η 7η αναθεωρημένη έκδοση του GHS επιβάλλουν την τροποποίηση ορισμένων διατάξεων περί ταξινόμησης, επισήμανσης και συσκευασίας στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1272/2008. Συγκεκριμένα, αυτές οι εξελίξεις στο GHS εισάγουν μια νέα τάξη κινδύνου για τα απευαισθητοποιημένα εκρηκτικά και μια νέα κατηγορία κινδύνου για τα πυροφορικά αέρια, εντός της τάξης κινδύνου των εύφλεκτων αερίων. Άλλες αλλαγές αφορούν προσαρμογές στα εξής: τα κριτήρια για τις ουσίες και τα μείγματα που εκλύουν εύφλεκτα αέρια όταν έρχονται σε επαφή με το νερό, τις γενικές τιμές διαχωρισμού, τις γενικές διατάξεις για την ταξινόμηση των αερολυματικών μορφών των μειγμάτων, και τις λεπτομέρειες για τους ορισμούς και τα κριτήρια ταξινόμησης, κατά περίπτωση, για τις παρακάτω τάξεις κινδύνου: εκρηκτικά, εύφλεκτα αέρια, εύφλεκτα υγρά, εύφλεκτα στερεά, οξεία τοξικότητα, διάβρωση/ερεθισμός του δέρματος, σοβαρή οφθαλμική βλάβη/ερεθισμός των οφθαλμών, ευαισθητοποίηση του αναπνευστικού συστήματος και του δέρματος, μεταλλαξιγένεση γεννητικών κυττάρων, καρκινογένεση, τοξικότητα στην αναπαραγωγή, ειδική τοξικότητα σε όργανα-στόχους και κίνδυνος από αναρρόφηση. Πραγματοποιήθηκαν επίσης τροποποιήσεις σε ορισμένες δηλώσεις κινδύνου και προφύλαξης. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να προσαρμοστούν ορισμένες τεχνικές προβλέψεις και κριτήρια στα παραρτήματα I, II, III, IV, V και VI του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1272/2008 προκειμένου να ληφθούν υπόψη η 6η και η 7η αναθεωρημένη έκδοση του GHS.

(5)

Συνεπώς, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1272/2008 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(6)

Προκειμένου να δοθεί χρόνος στους προμηθευτές ουσιών και μειγμάτων για να προσαρμοστούν στις νέες διατάξεις ταξινόμησης, επισήμανσης και συσκευασίας, η εφαρμογή του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να αναβληθεί.

(7)

Σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1272/2008, οι οποίες επιτρέπουν την εφαρμογή των νέων διατάξεων πιο νωρίς, σε οικειοθελή βάση, οι προμηθευτές θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν τις νέες διατάξεις ταξινόμησης, επισήμανσης και συσκευασίας, σε οικειοθελή βάση, πριν από την ημερομηνία εφαρμογής του παρόντος κανονισμού.

(8)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής που έχει συσταθεί δυνάμει του άρθρου 133 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2),

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1272/2008 τροποποιείται ως εξής:

1)

Το παράρτημα I τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα I του παρόντος κανονισμού.

2)

Το παράρτημα II τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα II του παρόντος κανονισμού.

3)

Το παράρτημα III τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα III του παρόντος κανονισμού.

4)

Το παράρτημα IV τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα IV του παρόντος κανονισμού.

5)

Το παράρτημα V τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα V του παρόντος κανονισμού.

6)

Το παράρτημα VI τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα VI του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από τη 17η Οκτωβρίου 2020.

Κατά παρέκκλιση από το δεύτερο εδάφιο, επιτρέπεται η ταξινόμηση, η επισήμανση και η συσκευασία ουσιών και μειγμάτων όπως ορίζεται στον παρόντα κανονισμό πριν από τη 17η Οκτωβρίου 2020.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 27 Μαρτίου 2019.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Jean-Claude JUNCKER


(1)  ΕΕ L 353 της 31.12.2008, σ. 1.

(2)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2006, για την καταχώριση, την αξιολόγηση, την αδειοδότηση και τους περιορισμούς των χημικών προϊόντων (REACH) και για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων καθώς και για την τροποποίηση της οδηγίας 1999/45/ΕΚ και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 793/93 του Συμβουλίου και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1488/94 της Επιτροπής καθώς και της οδηγίας 76/769/ΕΟΚ του Συμβουλίου και των οδηγιών της Επιτροπής 91/155/ΕΟΚ, 93/67/ΕΟΚ, 93/105/ΕΚ και 2000/21/ΕΚ (ΕΕ L 396 της 30.12.2006, σ. 1).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Το παράρτημα I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1272/2008 τροποποιείται ως εξής:

1.

Το μέρος 1 τροποποιείται ως εξής:

α)

στο τμήμα 1.1.2.2.2, ο πίνακας 1.1 αντικαθίσταται από τον ακόλουθο πίνακα:

«Πίνακας 1.1

Γενικές τιμές διαχωρισμού

Τάξη κινδύνου

Γενικές τιμές διαχωρισμού που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη

Οξεία τοξικότητα:

Κατηγορία 1-3

0,1 %

Κατηγορία 4

1 %

Διάβρωση/ερεθισμός του δέρματος

1 % (1)

Σοβαρή οφθαλμική βλάβη/ερεθισμός των οφθαλμών

1 % (2)

Ειδική τοξικότητα στα όργανα-στόχους, μία εφάπαξ έκθεση, κατηγορίας 3

1 % (3)

Τοξικότητα από αναρρόφηση

1 %

Επικίνδυνο για το υδάτινο περιβάλλον

Οξεία κατηγορία 1

0,1 % (4)

Χρόνια κατηγορία 1

0,1 % (4)

Χρόνια κατηγορία 2-4

1 %»

β)

το τμήμα 1.1.3.7. αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.1.3.7.   Αερολύματα

Στην περίπτωση ταξινόμησης μειγμάτων που καλύπτονται από τα τμήματα 3.1, 3.2, 3.3, 3.4, 3.8 και 3.9, μια αερολυματική μορφή ενός μείγματος ταξινομείται στην ίδια κατηγορία κινδύνου με τη δοκιμασμένη μη αερολυματική μορφή του μείγματος, υπό την προϋπόθεση ότι το προστεθέν προωθητικό μέσο δεν επηρεάζει τις επικίνδυνες ιδιότητες του μείγματος κατά τον ψεκασμό.»

γ)

το τμήμα 1.3.2.1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.3.2.1.

Εάν προπάνιο, βουτάνιο και υγραέριο ή μείγμα το οποίο περιέχει τις εν λόγω ουσίες, ταξινομημένο σύμφωνα με τα κριτήρια του παρόντος παραρτήματος, διατεθεί στην αγορά σε κλειστές επαναπληρώσιμες φιάλες αερίων ή σε μη επαναπληρώσιμα φιαλίδια μιας χρήσης κατά το πρότυπο EN 417 ως καύσιμο αέριο το οποίο απελευθερώνεται μόνο για καύση (ισχύουσα έκδοση του προτύπου ΕΝ 417 “Μη επαναπληρώσιμα μεταλλικά φιαλίδια για υγραέρια, με ή χωρίς βαλβίδα, για χρήση σε φορητές συσκευές – Κατασκευή, έλεγχος, δοκιμή και σήμανση”), οι φιάλες ή τα φιαλίδια αυτά αρκεί να επισημαίνονται μόνο με το κατάλληλο εικονόγραμμα και τις δηλώσεις επικινδυνότητας και προφύλαξης σχετικά με την ευφλεκτότητα.»

2.

Το μέρος 2 τροποποιείται ως εξής:

α)

στο τμήμα 2.1.1.1., το στοιχείο γ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«γ)

Ουσίες, μείγματα και αντικείμενα που δεν αναφέρονται στα στοιχεία α) και β) ανωτέρω, τα οποία παρασκευάζονται με σκοπό την παραγωγή πρακτικού εκρηκτικού ή πυροτεχνικού αποτελέσματος.»

β)

στο τμήμα 2.1.2.2., το στοιχείο στ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«στ)

Υποδιαίρεση 1.6 Εξαιρετικά αδρανή αντικείμενα που δεν ενέχουν κινδύνους μαζικής έκρηξης:

αντικείμενα τα οποία περιέχουν κυρίως εξαιρετικά αδρανείς ουσίες ή μείγματα·

και τα οποία παρουσιάζουν αμελητέα πιθανότητα συμπτωματικής έναρξης ή διάδοσης έκρηξης.»

γ)

στο τμήμα 2.1.4.1., το τρίτο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Ορισμένες εκρηκτικές ουσίες και μείγματα εμποτίζονται με νερό ή αλκοόλες, αραιώνονται με άλλες ουσίες ή διαλύονται ή εναιωρούνται σε νερό ή άλλες υγρές ουσίες για να καταστέλλονται ή να μειώνονται οι εκρηκτικές τους ιδιότητες. Μπορεί να είναι υποψήφιες να ταξινομηθούν ως απευαισθητοποιημένα εκρηκτικά (βλέπε τμήμα 2.17).»

δ)

στο τμήμα 2.1.4.1., το διάγραμμα 2.1.3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο διάγραμμα:

«Διάγραμμα 2.1.3

Διαδικασία ένταξης σε υποδιαίρεση στην τάξη των εκρηκτικών υλών (τάξη 1 για μεταφορά)

Image 1

ΥΠΟΔ. 1.5

ΥΠΟΔ. 1.6

ΥΠΟΔ. 1.1

ΥΠΟΔ. 1.2

ΥΠΟΔ. 1.3

Είναι το αντικε-ίμενο υποψήφιο για ταξινό-μηση στην υποδιαίρεση 1.6;

Το αποτέλεσμα είναι μαζική έκρηξη;

Το προϊόν εξαιρείται εξ ορισμού; [βλ. 2.1.1.1 στοιχείο β)]

Προκαλούνται επικίνδυνες επιπτώσεις εκτός της συσκευασίας;

Ο κίνδυνος θα εμπόδιζε την πυρόσβεση γύρω από το σημείο;

Ο μείζων κίνδυνος προκύπτει από ακτινοβολούμενη θερμότητα και/ή βίαιη καύση χωρίς όμως επικί-νδυνη έκρηξη ή κίνδυνο εκτόξευσης;

Είναι πολύ αδρανής εκρηκτική ουσία/μείγμα που ενέχει κίνδυνο μαζικής έκρηξης;

Είναι η ουσία / το μείγμα υποψήφια/-ο για ταξινόμηση στην υποδ. 1.5;

ΥΠΟΔΙΑΙΡΕΣΗ 1.4

Ομάδες συμβατότητας εκτός της S

ΥΠΟΔ. 1.4

Ομάδα συμβατότητας S

Η ουσία / το μείγμα ή το αντικείμενο κατασκευάζεται με σκοπό την παραγωγή πρακτικού εκρηκτικού ή πυροτεχνικού αποτελέσματος;

Εφαρμόζεται η ειδική διάταξη 347; (1)

Ο μείζων κίνδυνος προκύπτει από επικίνδυνες εκτοξεύσεις;

Είναι εξαιρετικά αδρανές αντικείμενο;

ΣΕΙΡΑ ΔΟΚΙΜΩΝ 5

ΣΕΙΡΑ ΔΟΚΙΜΩΝ 6

Συσκευάστε την ουσία / το μείγμα

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Ή ΟΥΣΙΑ/ΜΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΑΞΗ

(από το διάγραμμα 2.1.2)

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ

ΣΕΙΡΑ ΔΟΚΙΜΩΝ 7

Ναι

Ναι

Ναι

Ναι

Ναι

Ναι

Ναι

Ναι

Ναι

Ναι

Ναι

Ναι

Όχι

Όχι

Όχι

Όχι

Όχι

Όχι

Όχι

Όχι

Όχι

Όχι

Όχι

(1)

Για λεπτομέρειες, βλέπε κεφάλαιο 3.3 των RTDG του ΟΗΕ, Πρότυποι Κανονισμοί.»

ε)

το τμήμα 2.1.4.3. τροποποιείται ως εξής:

i)

η εισαγωγική φράση αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2.1.4.3.

Η διαδικασία αποδοχής για την τάξη κινδύνου “εκρηκτικά” δεν χρειάζεται να εφαρμοστεί όταν:»

ii)

το στοιχείο γ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«γ)

Προκειμένου για οργανική ουσία ή ομοιογενές μείγμα οργανικών ουσιών που περιέχει/-ουν χημική ομάδα ή ομάδες συνδεόμενες με εκρηκτικές ιδιότητες:

η ενέργεια εξώθερμης αποσύνθεσης είναι μικρότερη από 500 J/g, ή

η θερμοκρασία έναρξης της εξώθερμης αποσύνθεσης είναι 500 °C ή μεγαλύτερη

όπως εμφανίζεται στον πίνακα 2.1.3.»

iii)

στο τμήμα 2.1.4.3 στοιχείο γ) προστίθεται ο πίνακας 2.1.3:

«Πίνακας 2.1.3

Απόφαση εφαρμογής της διαδικασίας αποδοχής για την ταξινόμηση οργανικής ουσίας ή ομοιογενούς μείγματος οργανικών ουσιών στην τάξη κινδύνου “Εκρηκτικά”

Ενέργεια αποσύνθεσης

(J/g)

Θερμοκρασία έναρξης αποσύνθεσης

(°C)

Εφαρμογή της διαδικασίας αποδοχής;

(ναι/όχι)

< 500

< 500

Όχι

< 500

≥ 500

Όχι

≥ 500

< 500

Ναι

≥ 500

≥ 500

Όχι

Η ενέργεια εξώθερμης αποσύνθεσης μπορεί να προσδιοριστεί με τη χρήση κατάλληλης θερμιδομετρικής τεχνικής (βλέπε τμήμα 20.3.3.3 των RTDG του ΟΗΕ, Εγχειρίδιο δοκιμών και κριτηρίων).»

στ)

στο τμήμα 2.2, ο τίτλος αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2.2.   Εύφλεκτα αέρια»

ζ)

το τμήμα 2.2.1. αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2.2.1.   Ορισμοί

2.2.1.1.

Ως εύφλεκτο αέριο νοείται αέριο ή μείγμα αερίων που έχει εύρος ανάφλεξης με τον αέρα στους 20 °C και κανονική πίεση 101,3 kPa.

2.2.1.2.

Ως πυροφορικό αέριο νοείται εύφλεκτο αέριο το οποίο μπορεί να αναφλεγεί αυθόρμητα στον αέρα σε θερμοκρασία 54 °C ή χαμηλότερη.

2.2.1.3.

Ως χημικά ασταθές αέριο νοείται εύφλεκτο αέριο που δύναται να εκραγεί ακόμη και απουσία αέρος ή οξυγόνου.»

η)

τα τμήματα 2.2.2.1. και 2.2.2.2. αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«2.2.2.1.

Ένα εύφλεκτο αέριο ταξινομείται στην κατηγορία 1Α, 1Β ή 2 σύμφωνα με τον πίνακα 2.2.1. Εύφλεκτα αέρια τα οποία είναι πυροφορικά και/ή χημικά ασταθή ταξινομούνται πάντοτε στην κατηγορία 1Α.

Πίνακας 2.2.1

Κριτήρια κατηγοριοποίησης εύφλεκτων αερίων

Κατηγορία

Κριτήρια

1A

Εύφλεκτο αέριο

Αέρια τα οποία σε θερμοκρασία 20 °C και κανονική πίεση 101,3 kPa:

α)

είναι αναφλέξιμα σε μείγμα με αέρα 13 % κατ' όγκο ή λιγότερο· ή

β)

έχουν εύρος ανάφλεξης στον αέρα τουλάχιστον 12 εκατοστιαίες μονάδες ανεξάρτητα από το κατώτερο όριο αναφλεξιμότητας

εκτός εάν υπάρχουν δεδομένα που καταδεικνύουν ότι πληρούνται τα κριτήρια για ταξινόμηση την κατηγορία 1Β

Πυροφορικό αέριο

Εύφλεκτα αέρια τα οποία αναφλέγονται αυθόρμητα στον αέρα σε θερμοκρασία 54 °C ή χαμηλότερη

Χημικά ασταθές αέριο

A

Εύφλεκτα αέρια που είναι χημικά ασταθή σε θερμοκρασία 20 °C και κανονική πίεση 101,3 kPa

B

Εύφλεκτα αέρια που είναι χημικά ασταθή σε θερμοκρασία υψηλότερη των 20 °C και/ή πίεση μεγαλύτερη από 101,3 kPa

1B

Εύφλεκτο αέριο

Αέρια που πληρούν τα κριτήρια ευφλεκτότητας για την κατηγορία 1Α αλλά δεν είναι πυροφορικά ή χημικά ασταθή και τα οποία έχουν κατ' ελάχιστον είτε:

α)

κατώτερο όριο αναφλεξιμότητας άνω του 6 % κατ' όγκο στον αέρα· ή

β)

θεμελιώδη ταχύτητα καύσης κάτω των 10 cm/s

2

Εύφλεκτο αέριο

Αέρια, πλην εκείνων της κατηγορίας 1Α ή 1Β, τα οποία, σε θερμοκρασία 20 °C και κανονική πίεση 101,3 kPa, έχουν εύρος ανάφλεξης σε μείγμα με αέρα

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1:

Τα αερολύματα δεν ταξινομούνται ως εύφλεκτα αέρια. Βλέπε τμήμα 2.3.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2:

Εάν δεν υπάρχουν δεδομένα τα οποία να επιτρέπουν την ταξινόμηση στην κατηγορία 1Β, ένα εύφλεκτο αέριο το οποίο πληροί τα κριτήρια για την κατηγορία 1Α ταξινομείται αυτομάτως στην κατηγορία 1Α.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 3:

Η αυθόρμητη ανάφλεξη πυροφορικών αερίων δεν σημειώνεται πάντοτε αμέσως και ενδέχεται να υπάρχει κάποια καθυστέρηση.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 4:

Ελλείψει δεδομένων σχετικά με την πυροφορικότητά του, ένα εύφλεκτο μείγμα αερίων ταξινομείται ως πυροφορικό αέριο εάν περιέχει πυροφορικό συστατικό (ή συστατικά) άνω του 1 % κατ' όγκο.»

θ)

στο τμήμα 2.2.3., ο πίνακας 2.2.3 αντικαθίσταται από τον ακόλουθο πίνακα:

«Πίνακας 2.2.2

Στοιχεία επισήμανσης για εύφλεκτα αέρια

 

Κατηγορία 1A

Αέρια που ταξινομούνται στην κατηγορία 1Α και πληρούν τα κριτήρια για τα πυροφορικά ή ασταθή αέρια κατηγορίας Α/Β

Κατηγορία 1B

Κατηγορία 2

 

Πυροφορικό αέριο

Χημικά ασταθές αέριο

 

 

Κατηγορία Α

Κατηγορία Β

Εικονόγραμμα GHS

Image 2

Image 3

Image 4

Image 5

Image 6

Δεν υπάρχει εικονόγραμμα

Προειδοποιητική λέξη

Κίνδυνος

Κίνδυνος

Κίνδυνος

Κίνδυνος

Κίνδυνος

Προσοχή

Δήλωση επικινδυνότητας

H220: Εξαιρετικά εύφλεκτο αέριο

H220: Εξαιρετικά εύφλεκτο αέριο.

H232: Ενδέχεται να αυτοαναφλεγεί εάν εκτεθεί στον αέρα

H220: Εξαιρετικά εύφλεκτο αέριο.

H230: Δύναται να εκραγεί ακόμη και απουσία αέρος

H220: Εξαιρετικά εύφλεκτο αέριο.

H231: Δύναται να εκραγεί ακόμη και απουσία αέρος σε αυξημένη πίεση ή/και θερμοκρασία

H221: Εύφλεκτο αέριο

H221: Εύφλεκτο αέριο

Δήλωση προφύλαξης Πρόληψη

P210

P210

P222

P280

P202

P210

P202

P210

P210

P210

Δήλωση προφύλαξης Αντίδραση

P377

P381

P377

P381

P377

P381

P377

P381

P377

P381

P377

P381

Δήλωση προφύλαξης Αποθήκευση

P403

P403

P403

P403

P403

P403

Δήλωση προφύλαξης Απόρριψη

 

 

 

 

 

 

Η διαδικασία ταξινόμησης περιγράφεται στο ακόλουθο λογικό διάγραμμα απόφασης (βλέπε διάγραμμα 2.2.1).»

ι)

στο τμήμα 2.2.3., μετά τον πίνακα 2.2.2 προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος:

«Εάν εύφλεκτο αέριο ή μείγμα αερίων ταξινομείται ως πυροφορικό και/ή χημικά ασταθές, τότε όλες οι σχετικές ταξινομήσεις κοινοποιούνται στο δελτίο δεδομένων ασφάλειας, όπως ορίζεται στο παράρτημα II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006, και τα σχετικά στοιχεία κοινοποίησης κινδύνου περιλαμβάνονται στην επισήμανση.»

ια)

στο τμήμα 2.2.3., το διάγραμμα 2.2.1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο διάγραμμα:

«Διάγραμμα 2.2.1

Εύφλεκτα αέρια

Image 7

Κατηγορία 1A

Χημικά ασταθές αέριο A

Κατηγορία 1A

Πυροφορικό αέριο

Κατηγορία 1A

Πυροφορικό αέριο και χημικά ασταθές αέριο Β

Κίνδυνος

Κίνδυνος

Κίνδυνος

Κίνδυνος

Κατηγορία 1A

Πυροφορικό αέριο και χημικά ασταθές αέριο Α

Είναι χημικά ασταθές στους 20 °C και κανονική πίεση 101,3 kPa;

Είναι χημικά ασταθές σε θερμοκρασία υψηλότερη των 20 °C και/ή πίεση μεγαλύτερη από 101,3 kPa;

Είναι χημικά ασταθές στους 20 °C και κανονική πίεση 101,3 kPa;

Αναφλέγεται αυθόρμητα με τον αέρα σε θερμοκρασία 54 °C ή χαμηλότερη; (1)

Δεν ταξινομείται ως εύφλεκτο αέριο

Έχει εύρος ανάφλεξης με τον αέρα στους 20 °C και κανονική πίεση 101,3 kPa;

Ναι

Όχι

Όχι

Όχι

Ναι

Ναι

Όχι

Όχι

Ναι

Ναι

Η ουσία / το μείγμα είναι αέριο

(1)

Ελλείψει δεδομένων σχετικά με την πυροφορικότητά του, ένα εύφλεκτο μείγμα αερίων ταξινομείται ως πυροφορικό αέριο εάν περιέχει πυροφορικό συστατικό (ή συστατικά) άνω του 1 % (κατ' όγκο).
Image 8

Κατηγορία 2

Δεν υπάρχει εικονόγραμμα

Προσοχή

Έχει κατώτερο όριο αναφλεξιμότητας &gt; 6 % κατ’ όγκο σε μείγμα με τον αέρα και/ή έχει θεμελιώδη ταχύτητα καύσης &lt; 10 cm/s;

Στους 20 °C και κανονική πίεση 101,3 kPa:

α) αναφλέγεται σε μείγμα με αέρα 13 % κατ’ όγκο ή λιγότερο; ή

β) έχει εύρος ανάφλεξης σε μείγμα με τον αέρα τουλάχιστον 12 εκατο-στιαίες μονάδες ανεξάρτητα από το κατώτερο όριο αναφλεξιμότητας;

Είναι χημικά ασταθές σε θερμοκρασία υψηλότερη των 20 °C και/ή πίεση μεγαλύτερη από 101,3 kPa;

Όχι ή άγνωστο

Ναι

Ναι

Ναι

Όχι

Όχι

Κατηγορία 1B

Κατηγορία 1A

Κίνδυνος

Κίνδυνος

Κίνδυνος

Κατηγορία 1A

Χημικά ασταθές αέριο B

»

ιβ)

στο τμήμα 2.2.3., το διάγραμμα 2.2.2 διαγράφεται.

ιγ)

το τμήμα 2.2.4. τροποποιείται ως εξής:

Το τμήμα 2.2.4.1. αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2.2.4.1.

Η ευφλεκτότητα καθορίζεται με δοκιμές ή, για μείγματα για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα επαρκή δεδομένα, με υπολογισμό σύμφωνα με τις εγκεκριμένες κατά ISO μεθόδους (βλέπε ISO 10156 όπως τροποποιήθηκε, “Αέρια και μείγματα αερίου — Προσδιορισμός του κινδύνου φωτιάς και της ικανότητας οξείδωσης για την επιλογή των εξόδων βαλβίδων των φιαλών” και, εάν χρησιμοποιείται η θεμελιώδης ταχύτητα καύσης για την κατηγορία 1Β, βλέπε ISO 817 όπως τροποποιήθηκε “Ψυκτικά μέσα — Προσδιορισμός και ταξινόμηση ασφάλειας, παράρτημα Γ: Μέθοδος δοκιμών για τη μέτρηση της ταχύτητας καύσης εύφλεκτων αερίων”). Αντί του εξοπλισμού δοκιμών κατά το πρότυπο ISO 10156 όπως τροποποιήθηκε, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο εξοπλισμός δοκιμών για τη μέθοδο του σωλήνα σύμφωνα με το σημείο 4.2 του προτύπου EN 1839 όπως τροποποιήθηκε (Προσδιορισμός των ορίων έκρηξης για αέρια και ατμούς).»

Παρεμβάλλονται τα ακόλουθα τμήματα 2.2.4.2. και 2.2.4.3.:

«2.2.4.2.

Η πυροφορικότητα προσδιορίζεται στους 54 °C σύμφωνα είτε με το πρότυπο IEC 60079-20-1 εκδ. 1.0 (2010-01) “Εκρήξιμες ατμόσφαιρες — Μέρος 20-1: Χαρακτηριστικά υλικών για την ταξινόμηση αερίων και ατμών — Μέθοδοι και δεδομένα δοκιμών” είτε με το DIN 51794 “Προσδιορισμός της θερμοκρασίας ανάφλεξης προϊόντων πετρελαίου”.

2.2.4.3.

Η διαδικασία ταξινόμησης για πυροφορικά αέρια δεν χρειάζεται να εφαρμόζεται όταν η εμπειρία από την παραγωγή ή τη διακίνηση δείχνει ότι η ουσία δεν αναφλέγεται αυθόρμητα όταν έρθει σε επαφή με αέρα σε θερμοκρασία 54 °C ή χαμηλότερη. Τα εύφλεκτα μείγματα αερίων τα οποία δεν έχουν υποβληθεί σε δοκιμή πυροφορικότητας και περιέχουν πυροφορικά συστατικά σε ποσοστό άνω του 1 % ταξινομούνται ως πυροφορικά αέρια. Κατά την εκτίμηση της ανάγκης ταξινόμησης εύφλεκτων μειγμάτων αερίων που περιέχουν πυροφορικά συστατικά σε ποσοστό 1 % ή μικρότερο, χρησιμοποιείται η κρίση εμπειρογνωμόνων σχετικά με τις ιδιότητες και τους φυσικούς κινδύνους των πυροφορικών αερίων και των μειγμάτων τους. Στην περίπτωση αυτή, η διενέργεια δοκιμών πρέπει να εξετάζεται μόνον εφόσον η κρίση των εμπειρογνωμόνων υποδεικνύει ότι απαιτούνται πρόσθετα δεδομένα για την υποστήριξη της διαδικασίας ταξινόμησης.»

ιδ)

το τμήμα 2.2.4.2. λαμβάνει νέα αρίθμηση ως εξής:

«2.2.4.4.»

ιε)

στο τμήμα 2.6.4.2., το κείμενο που προηγείται των στοιχείων α) έως δ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2.6.4.2.

Στην περίπτωση μειγμάτων (5) που περιέχουν γνωστά εύφλεκτα υγρά σε καθορισμένες συγκεντρώσεις, μολονότι ενδέχεται να περιέχουν μη πτητικά συστατικά όπως πολυμερή ή πρόσθετες ουσίες, το σημείο ανάφλεξης δεν χρειάζεται να προσδιοριστεί πειραματικά εάν το υπολογιζόμενο σημείο ανάφλεξης του μείγματος, με τη χρήση της μεθόδου που παρατίθεται στο τμήμα 2.6.4.3. κατωτέρω, είναι τουλάχιστον 5 °C (6) υψηλότερο από το σχετικό κριτήριο ταξινόμησης και με την προϋπόθεση ότι:

(5)  Μέχρι στιγμής, η μέθοδος υπολογισμού έχει επικυρωθεί για μείγματα που περιέχουν έως και 6 πτητικά συστατικά. Τα συστατικά αυτά μπορεί να είναι εύφλεκτα υγρά όπως υδρογονάνθρακες, αιθέρες, αλκοόλες, εστέρες (εκτός των ακρυλικών ενώσεων) και νερό. Δεν έχει, ωστόσο, επικυρωθεί ως τώρα για μείγματα που περιέχουν αλογονωμένες, θειούχες και/ή φωσφορικές ενώσεις, καθώς και δραστικές ακρυλικές ενώσεις."

(6)  Εάν το υπολογιζόμενο σημείο ανάφλεξης δεν υπερβαίνει κατά περισσότερο από 5 °C το σχετικό κριτήριο ταξινόμησης, μπορεί να μη χρησιμοποιηθεί η μέθοδος υπολογισμού και το σημείο ανάφλεξης προσδιορίζεται πειραματικά.»"

ιστ)

το τμήμα 2.7.2.2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2.7.2.2.

Οι σκόνες μετάλλων ή κραμάτων μετάλλων ταξινομούνται ως εύφλεκτα στερεά όταν μπορούν να αναφλεγούν και η αντίδραση διαδίδεται σε όλο το μήκος του δείγματος (100 mm) μέσα σε 10 λεπτά ή λιγότερο.»

ιζ)

στο τμήμα 2.12.2.1., ο πίνακας 2.12.1 αντικαθίσταται από τον ακόλουθο πίνακα:

«Πίνακας 2.12.1

Κριτήρια για ουσίες και μείγματα τα οποία σε επαφή με το νερό εκλύουν εύφλεκτα αέρια

Κατηγορία

Κριτήρια

1

Κάθε ουσία ή μείγμα που αντιδρά έντονα με νερό σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος και δείχνει γενικά τάση αυθόρμητης ανάφλεξης του αερίου που παράγεται, ή που αντιδρά αμέσως με το νερό σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος έτσι ώστε ο ρυθμός έκλυσης του εύφλεκτου αερίου να είναι ίσος ή μεγαλύτερος από 10 λίτρα ανά χιλιόγραμμο της ουσίας επί ένα οποιοδήποτε διάστημα ενός λεπτού.

2

Κάθε ουσία ή μείγμα που αντιδρά αμέσως με νερό σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος έτσι ώστε ο μέγιστος ρυθμός έκλυσης του εύφλεκτου αερίου να είναι ίσος ή μεγαλύτερος από 20 λίτρα ανά χιλιόγραμμο ουσίας ανά ώρα και που δεν ικανοποιεί τα κριτήρια της κατηγορίας 1.

3

Κάθε ουσία ή μείγμα που αντιδρά αργά με νερό σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος έτσι ώστε ο μέγιστος ρυθμός έκλυσης του εύφλεκτου αερίου να είναι μεγαλύτερος από 1 λίτρο ανά χιλιόγραμμο ουσίας ανά ώρα και που δεν ικανοποιεί τα κριτήρια των κατηγοριών 1 και 2.

Σημείωση:

Η δοκιμή διεξάγεται επί της ουσίας ή του μείγματος στη φυσική της/του μορφή όπως παρουσιάζεται. Εάν, παραδείγματος χάριν, για τους σκοπούς του εφοδιασμού ή της μεταφοράς, η ίδια χημική ουσία πρόκειται να παρουσιαστεί σε φυσική μορφή διαφορετική από εκείνη στην οποία πραγματοποιήθηκε η δοκιμή και πιθανολογείται ότι υπό τη μορφή αυτή θα μεταβάλλονταν ουσιωδώς οι επιδόσεις της ουσίας σε δοκιμή ταξινόμησης, τότε η ουσία θα πρέπει να υποβληθεί σε δοκιμή και υπό τη νέα της μορφή.»

ιη)

προστίθεται το ακόλουθο τμήμα 2.17:

«2.17.   Απευαισθητοποιημένα εκρηκτικά

2.17.1.   Ορισμοί και γενικές παρατηρήσεις

2.17.1.1.   Τα απευαισθητοποιημένα εκρηκτικά είναι εκρηκτικές ουσίες ή μείγματα σε στερεά ή υγρή μορφή τα οποία αδρανοποιούνται με σκοπό την καταστολή των εκρηκτικών τους ιδιοτήτων κατά τρόπο ώστε να αποτρέπεται η μαζική έκρηξη και η ταχεία καύση τους, και τα οποία, ως εκ τούτου, δύνανται να εξαιρούνται από την τάξη κινδύνου “Εκρηκτικά” (βλέπε επίσης τμήμα 2.1.4.1 τρίτο εδάφιο). (7)

2.17.1.2.   Η τάξη κινδύνου των απευαισθητοποιημένων εκρηκτικών περιλαμβάνει:

α)

Στερεά απευαισθητοποιημένα εκρηκτικά: εκρηκτικές ουσίες ή μείγματα που εμποτίζονται με νερό ή αλκοόλες ή αραιώνονται με άλλες ουσίες για να σχηματίσουν ομοιογενές στερεό μείγμα με σκοπό την καταστολή των εκρηκτικών τους ιδιοτήτων.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αυτό περιλαμβάνει την απευαισθητοποίηση που επιτυγχάνεται με τον σχηματισμό ένυδρων ενώσεων των ουσιών.

β)

Υγρά απευαισθητοποιημένα εκρηκτικά: εκρηκτικές ουσίες ή μείγματα που διαλύονται ή εναιωρούνται σε νερό ή άλλες υγρές ουσίες για να σχηματίσουν ομοιογενές υγρό μείγμα με σκοπό την καταστολή των εκρηκτικών τους ιδιοτήτων.

2.17.2.   Κριτήρια ταξινόμησης

2.17.2.1.   Κάθε εκρηκτικό σε απευαισθητοποιημένη κατάσταση θεωρείται ότι ανήκει σε αυτή την τάξη εκτός εάν, στην κατάσταση αυτή:

α)

προορίζεται για την παραγωγή πρακτικού εκρηκτικού ή πυροτεχνικού αποτελέσματος·

β)

παρουσιάζει κίνδυνο μαζικής έκρηξης σύμφωνα με τη σειρά δοκιμών 6 α) ή 6 β) ή ο διορθωμένος ρυθμός καύσης, σύμφωνα με τη δοκιμή ρυθμού καύσης που περιγράφεται στο μέρος V υποτμήμα 51.4 των RTDG του ΟΗΕ, Εγχειρίδιο δοκιμών και κριτηρίων, υπερβαίνει τα 1 200 kg ανά λεπτό· ή

γ)

η ενέργεια εξώθερμης αποσύνθεσης είναι μικρότερη από 300 J/g.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1: Ουσίες ή μείγματα που πληρούν το κριτήριο α) ή β) στην απευαισθητοποιημένη τους κατάσταση ταξινομούνται ως εκρηκτικά (βλέπε τμήμα 2.1.). Ουσίες ή μείγματα που πληρούν το κριτήριο γ) ενδέχεται να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής άλλων τάξεων φυσικού κινδύνου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2: Η ενέργεια εξώθερμης αποσύνθεσης μπορεί να εκτιμηθεί με τη χρήση κατάλληλης θερμιδομετρικής τεχνικής (βλέπε μέρος II, τμήμα 20, υποτμήμα 20.3.3.3 των RTDG του ΟΗΕ, Εγχειρίδιο δοκιμών και κριτηρίων).

2.17.2.2.   Τα απευαισθητοποιημένα εκρηκτικά ταξινομούνται και συσκευάζονται για προμήθεια και χρήση σε μία από τις τέσσερις κατηγορίες αυτής της τάξης ανάλογα με τον διορθωμένο ρυθμό καύσης (Ac) με τη χρήση της δοκιμής ρυθμού καύσης (εξωτερικό πυρ) που περιγράφεται στο μέρος V υποτμήμα 51.4 των RTDG του ΟΗΕ, Εγχειρίδιο δοκιμών και κριτηρίων, σύμφωνα με τον πίνακα 2.17.1:

Πίνακας 2.17.1.

Κριτήρια για απευαισθητοποιημένα εκρηκτικά

Κατηγορία

Κριτήρια

1

Απευαισθητοποιημένα εκρηκτικά με διορθωμένο ρυθμό καύσης (AC) ίσο ή μεγαλύτερο από 300 kg ανά λεπτό αλλά όχι μεγαλύτερο από 1 200 kg ανά λεπτό

2

Απευαισθητοποιημένα εκρηκτικά με διορθωμένο ρυθμό καύσης (AC) ίσο ή μεγαλύτερο από 140 kg ανά λεπτό αλλά μικρότερο από 300 kg ανά λεπτό

3

Απευαισθητοποιημένα εκρηκτικά με διορθωμένο ρυθμό καύσης (AC) ίσο ή μεγαλύτερο από 60 kg ανά λεπτό αλλά μικρότερο από 140 kg ανά λεπτό

4

Απευαισθητοποιημένα εκρηκτικά με διορθωμένο ρυθμό καύσης (AC) μικρότερο από 60 kg ανά λεπτό

Σημείωση 1: Τα απευαισθητοποιημένα εκρηκτικά παρασκευάζονται κατά τρόπο ώστε να παραμένουν ομοιογενή και να μη διαχωρίζονται υπό κανονικές συνθήκες αποθήκευσης και χειρισμού, ιδίως εάν η απευαισθητοποίηση έχει πραγματοποιηθεί με εμποτισμό. Ο παραγωγός/προμηθευτής παρέχει στο δελτίο δεδομένων ασφάλειας πληροφορίες σχετικά με τη διάρκεια ζωής καθώς και οδηγίες για την επαλήθευση της απευαισθητοποίησης. Υπό ορισμένες συνθήκες, η περιεκτικότητα σε παράγοντα απευαισθητοποίησης (π.χ. παράγοντας αδρανοποίησης, παράγοντας εμποτισμού ή κατεργασία εμποτισμού) μπορεί να μειωθεί κατά τη διάρκεια της προμήθειας και της χρήσης και, ως εκ τούτου, ενδέχεται να αυξηθεί η επικινδυνότητα του απευαισθητοποιημένου εκρηκτικού. Επιπλέον, το δελτίο δεδομένων ασφάλειας περιλαμβάνει συμβουλές για την αποφυγή αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς, ανατίναξης ή εκτόξευσης όταν η ουσία ή το μείγμα δεν είναι επαρκώς απευαισθητοποιημένα.

Σημείωση 2: Οι εκρηκτικές ιδιότητες των απευαισθητοποιημένων εκρηκτικών προσδιορίζονται με τη σειρά δοκιμών 2 των RTDG του ΟΗΕ, Εγχειρίδιο δοκιμών και κριτηρίων, και δηλώνονται στο δελτίο δεδομένων ασφάλειας.

Σημείωση 3: Για σκοπούς αποθήκευσης, προμήθειας και χρήσης, τα απευαισθητοποιημένα εκρηκτικά δεν εμπίπτουν επιπλέον στο πεδίο εφαρμογής των τμημάτων 2.1. (εκρηκτικά), 2.6. (εύφλεκτα υγρά) και 2.7. (εύφλεκτα στερεά).

2.17.3.   Κοινοποίηση κινδύνου

Στοιχεία επισήμανσης χρησιμοποιούνται για υγρές ή στερεές ουσίες ή μείγματα που πληρούν τα κριτήρια ταξινόμησης σε αυτή την τάξη κινδύνου σύμφωνα με τον πίνακα 2.17.2.

Πίνακας 2.17.2.

Στοιχεία επισήμανσης για απευαισθητοποιημένα εκρηκτικά

 

Κατηγορία 1

Κατηγορία 2

Κατηγορία 3

Κατηγορία 4

Εικονόγραμμα GHS

Image 9

Image 10

Image 11

Image 12

Προειδοποιητική λέξη

Κίνδυνος

Κίνδυνος

Προσοχή

Προσοχή

Δήλωση επικινδυνότητας

H206 Κίνδυνος πυρκαγιάς, ανατίναξης ή εκτόξευσης· αυξημένος κίνδυνος έκρηξης εάν μειωθεί ο παράγοντας απευαισθητοποίησης

H207 Κίνδυνος πυρκαγιάς ή εκτόξευσης· αυξημένος κίνδυνος έκρηξης εάν μειωθεί ο παράγοντας απευαισθητοποίησης

H207 Κίνδυνος πυρκαγιάς ή εκτόξευσης· αυξημένος κίνδυνος έκρηξης εάν μειωθεί ο παράγοντας απευαισθητοποίησης

H208: Κίνδυνος πυρκαγιάς· αυξημένος κίνδυνος έκρηξης εάν μειωθεί ο παράγοντας απευαισθητοποίησης

Δήλωση προφύλαξης Πρόληψη

P210

P212

P230

P233

P280

P210

P212

P230

P233

P280

P210

P212

P230

P233

P280

P210

P212

P230

P233

P280

Δήλωση προφύλαξης Αντίδραση

P370 +

P380+

P375

P370 +

P380+

P375

P370 +

P380+

P375

P371 +

P380 +

P375

Δήλωση προφύλαξης Αποθήκευση

P401

P401

P401

P401

Δήλωση προφύλαξης Απόρριψη

P501

P501

P501

P501

2.17.4.   Πρόσθετες παρατηρήσεις σχετικά με την ταξινόμηση

Διάγραμμα 2.17.1

Απευαισθητοποιημένα εκρηκτικά

Image 13

Εκρηκτικό

Υποδιαίρεση 1.1

Εκρηκτικό

Υποδιαίρεση 1.1

Τάξη κινδύνου «Εκρηκτικά» (βλ. κριτήρια στο τμήμα 2.1)

Ναι

Όχι

Δεν ταξινομείται ως απευαισθητοποιημένο εκρηκτικό

Μπορεί να εμπίπτει σε άλλες τάξεις φυσικού κινδύνου

Ναι

Ναι

Κίνδυνος

Κίνδυνος

Ναι

Το αποτέλεσμα είναι μαζική έκρηξη;

Δοκιμή 6 α), 6 β)

Η ενέργεια εξώθερμης αποσύνθεσης είναι μικρότερη από 300 J/g;

Περιέχει εκρηκτική ουσία ή μείγμα που αδρανοποιείται με σκοπό την καταστολή των εκρηκτικών ιδιοτήτων;

Η ουσία/το μείγμα είναι στερεό ή υγρό;

Όχι

Όχι

Ναι

Όχι

AC &gt; 1 200 kg/min;

Το αποτέλεσμα είναι μαζική έκρηξη;

Δοκιμή ρυθμού καύσης

(μέρος V υποτμήμα 51.4)

Image 14

AC ≥ 60 kg/min αλλά &lt; 140 kg/min;

Κατηγορία 4

Κατηγορία 3

Κατηγορία 2

AC &lt; 60 kg/min;

Προσοχή

Ναι

Όχι

AC ≥ 140 kg/min αλλά &lt; 300 kg/min;

Όχι

Προσοχή

Κίνδυνος

Κίνδυνος

Κατηγορία 1

Ναι

Ναι

Ναι

AC ≥ 300 kg/min αλλά &lt; 1 200 kg/min;

Όχι

Όχι

2.17.4.1.   Η διαδικασία ταξινόμησης των απευαισθητοποιημένων εκρηκτικών δεν εφαρμόζεται εάν:

α)

οι ουσίες ή τα μείγματα δεν περιέχουν εκρηκτικά σύμφωνα με τα κριτήρια του τμήματος 2.1· ή

β)

η ενέργεια εξώθερμης αποσύνθεσης είναι μικρότερη από 300 J/g.

2.17.4.2.   Η ενέργεια εξώθερμης αποσύνθεσης προσδιορίζεται με χρήση του εκρηκτικού ήδη απευαισθητοποιημένου (δηλαδή του ομοιογενούς υγρού ή στερεού μείγματος που σχηματίζεται από το εκρηκτικό και την ουσία ή τις ουσίες που χρησιμοποιούνται με σκοπό την καταστολή των εκρηκτικών του ιδιοτήτων). Η ενέργεια εξώθερμης αποσύνθεσης μπορεί να εκτιμηθεί με τη χρήση κατάλληλης θερμιδομετρικής τεχνικής (βλέπε μέρος II τμήμα 20 υποτμήμα 20.3.3.3 των RTDG του ΟΗΕ, Εγχειρίδιο δοκιμών και κριτηρίων).»

3.

Το μέρος 3 τροποποιείται ως εξής:

α)

το τμήμα 3.1.1.1. αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«3.1.1.1.

Ως οξεία τοξικότητα νοούνται οι σοβαρές δυσμενείς επιδράσεις στην υγεία (δηλαδή θανατηφόρος δράση) οι οποίες εμφανίζονται ύστερα από μία εφάπαξ ή βραχυχρόνια από του στόματος, διά του δέρματος ή διά της εισπνοής έκθεση σε ουσία ή μείγμα.»

β)

στο τμήμα 3.1.2.1., η εισαγωγική παράγραφος αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«3.1.2.1.

Οι ουσίες μπορούν να ταξινομηθούν σε μία από τις τέσσερις κατηγορίες κινδύνου με βάση την οξεία τοξικότητα από του στόματος, διά του δέρματος ή διά της εισπνοής σύμφωνα με τα αριθμητικά κριτήρια διαχωρισμού που παρουσιάζονται στον ακόλουθο πίνακα. Οι τιμές οξείας τοξικότητας εκφράζονται ως (κατά προσέγγιση) τιμές LD50 (από του στόματος, διά του δέρματος) ή LC50 (διά της εισπνοής), ή ως εκτιμήσεις οξείας τοξικότητας (acute toxicity estimates — ΑΤΕ). Ενώ ορισμένες μέθοδοι in vivo προσδιορίζουν απευθείας τις τιμές LD50/LC50, άλλες νεότερες μέθοδοι in vivo (π.χ. μέθοδοι που χρησιμοποιούν λιγότερα ζώα) εξετάζουν άλλους δείκτες οξείας τοξικότητας, όπως σημαντικές κλινικές ενδείξεις τοξικότητας, που χρησιμοποιούνται ως βάση για την ταξινόμηση σε κατηγορία κινδύνου. Μετά τον πίνακα 3.1.1 παρατίθενται επεξηγηματικές σημειώσεις.»

γ)

στο τμήμα 3.1.2.1., ο τίτλος του πίνακα 3.1.1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Πίνακας 3.1.1

Τιμές εκτίμησης οξείας τοξικότητας (ATE) και κριτήρια ταξινόμησης στις κατηγορίες κινδύνου οξείας τοξικότητας»

δ)

το τμήμα 3.2.1.1. αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«3.2.1.1.

Διάβρωση του δέρματος είναι η πρόκληση μη αναστρέψιμων βλαβών του δέρματος· συγκεκριμένα δε, η ορατή νέκρωση από την επιδερμίδα έως και το χόριο, η οποία εμφανίζεται ύστερα από έκθεση σε ουσία ή μείγμα.

Ερεθισμός του δέρματος είναι η πρόκληση αναστρέψιμων βλαβών του δέρματος ύστερα από έκθεση σε ουσία ή μείγμα.»

ε)

το τμήμα 3.3.1.1. αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«3.3.1.1.

Σοβαρή οφθαλμική βλάβη είναι η πρόκληση βλάβης στους ιστούς των οφθαλμών ή η σοβαρή φυσική υποβάθμιση της όρασης, η οποία δεν είναι πλήρως αναστρέψιμη και εμφανίζεται ύστερα από έκθεση του οφθαλμού σε ουσία ή μείγμα.

Ερεθισμός των οφθαλμών είναι η πρόκληση αλλοιώσεων του οφθαλμού, οι οποίες είναι πλήρως αναστρέψιμες και εμφανίζονται ύστερα από έκθεση του οφθαλμού σε ουσία ή μείγμα.»

στ)

το τμήμα 3.4.1.1. αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«3.4.1.1.

Ευαισθητοποίηση του αναπνευστικού συστήματος είναι η υπερευαισθησία των αναπνευστικών οδών η οποία εμφανίζεται ύστερα από εισπνοή ουσίας ή μείγματος.»

ζ)

το τμήμα 3.4.1.2. αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«3.4.1.2.

Ευαισθητοποίηση του δέρματος είναι μια αλλεργική αντίδραση η οποία εμφανίζεται ύστερα από επαφή του δέρματος με ουσία ή μείγμα.»

η)

το τμήμα 3.4.2.1.3.1. αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«3.4.2.1.3.1.

Τα στοιχεία από κατάλληλες μελέτες σε ζώα (8) τα οποία μπορεί να είναι ενδεικτικά της ικανότητας μιας ουσίας να προκαλεί ευαισθητοποίηση στον άνθρωπο διά της εισπνοής (9) περιλαμβάνουν:

α)

μετρήσεις της ανοσοσφαιρίνης E (IgE) και άλλων ειδικών ανοσολογικών παραμέτρων, για παράδειγμα σε ποντικούς·

β)

ειδικές πνευμονικές αντιδράσεις σε ινδικά χοιρίδια.

(8)  Επί του παρόντος δεν υπάρχουν αναγνωρισμένα και επικυρωμένα μοντέλα δοκιμής σε ζώα για τη δοκιμή αναπνευστικής υπερευαισθησίας. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, τα στοιχεία από μελέτες σε ζώα μπορεί να παράσχουν πολύτιμες πληροφορίες σε μια αξιολόγηση του βάρους των αποδεικτικών στοιχείων."

(9)  Οι μηχανισμοί με τους οποίους οι ουσίες προκαλούν συμπτώματα άσθματος δεν είναι ακόμη απόλυτα γνωστοί. Για τους σκοπούς της λήψης μέτρων πρόληψης, οι ουσίες αυτές θεωρούνται ευαισθητοποιητικά του αναπνευστικού. Αν, όμως, με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία είναι δυνατό να καταδειχθεί ότι οι ουσίες αυτές προκαλούν συμπτώματα άσθματος μέσω ερεθισμού μόνο στα άτομα με υπεραντιδραστικότητα των βρόγχων, δεν θεωρούνται ευαισθητοποιητικά του αναπνευστικού.»"

θ)

στο τμήμα 3.4.3.3.2., στον πίνακα 3.4.6 η σημείωση 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Σημείωση 1:

Το εν λόγω όριο συγκέντρωσης για πρόκληση αντίδρασης χρησιμοποιείται για την εφαρμογή των ειδικών απαιτήσεων επισήμανσης του τμήματος 2.8 του παραρτήματος II για την προστασία των ήδη ευαισθητοποιημένων ατόμων. Για τα μείγματα που περιέχουν ένα συστατικό σε συγκέντρωση μεγαλύτερη ή ίση της εν λόγω συγκέντρωσης απαιτείται δελτίο δεδομένων ασφάλειας. Για ευαισθητοποιητικές ουσίες με ειδικό όριο συγκέντρωσης, το όριο συγκέντρωσης για πρόκληση αντίδρασης ορίζεται στο ένα δέκατο του ειδικού ορίου συγκέντρωσης.»

ι)

το τμήμα 3.5.1.1. αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«3.5.1.1.

Ως μεταλλαξιγένεση των γεννητικών κυττάρων νοούνται κληρονομήσιμες μεταλλάξεις γονιδίων, συμπεριλαμβανομένων κληρονομήσιμων δομικών και αριθμητικών χρωμοσωμικών ανωμαλιών στα γεννητικά κύτταρα, οι οποίες εμφανίζονται ύστερα από έκθεση σε ουσία ή μείγμα.»

ια)

το τμήμα 3.5.1.1. λαμβάνει νέα αρίθμηση ως εξής:

«3.5.1.2.

Μετάλλαξη είναι η μόνιμη μεταβολή στην ποσότητα ή τη δομή του γενετικού υλικού ενός κυττάρου. Ο όρος “μετάλλαξη” καλύπτει τόσο τις κληρονομήσιμες γενετικές αλλαγές που μπορεί να εκδηλωθούν σε επίπεδο φαινοτύπου όσο και τις σχετικές τροποποιήσεις του DNA, όταν είναι γνωστές (συμπεριλαμβανομένων ειδικών αλλαγών ζευγών βάσεων και χρωμοσωμικών μετατοπίσεων). Οι όροι “μεταλλαξιγόνο” και “μεταλλαξιγόνος παράγοντας” χρησιμοποιούνται για παράγοντες που προκαλούν αυξημένη στατιστική εμφάνιση μεταλλάξεων σε πληθυσμούς κυττάρων και/ή οργανισμών.»

ιβ)

το τμήμα 3.5.1.2 λαμβάνει νέα αρίθμηση ως εξής:

«3.5.1.3.

Οι γενικότεροι όροι “γονιδιοτοξικό” και “γονιδιοτοξικότητα” καλύπτουν παράγοντες ή διαδικασίες που μεταβάλλουν τη δομή, τις περιεχόμενες πληροφορίες ή τον διαχωρισμό του DNA, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούν βλάβη του DNA λόγω παρέμβασης στις κανονικές διαδικασίες αντιγραφής, ή εκείνων που μεταβάλλουν την αντιγραφή κατά μη φυσιολογικό τρόπο (προσωρινά). Τα αποτελέσματα των δοκιμών γονιδιοτοξικότητας συνήθως χρησιμοποιούνται ως δείκτες μεταλλαξιγόνων επιδράσεων.»

ιγ)

το τμήμα 3.5.2.3.5. αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«3.5.2.3.5.

In vivo δοκιμές μεταλλαξιγένεσης σε σωματικά κύτταρα όπως:

δοκιμή χρωμοσωμικής ανωμαλίας μυελού των οστών θηλαστικών·

δοκιμή μικροπυρήνων ερυθροκυττάρων θηλαστικών»

ιδ)

το τμήμα 3.6.1.1. αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«3.6.1.1.

Καρκινογένεση ονομάζεται η πρόκληση καρκίνου ή η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου ύστερα από έκθεση σε ουσία ή μείγμα. Οι ουσίες και τα μείγματα που έχουν προκαλέσει καλοήθεις και κακοήθεις όγκους κατά τη διάρκεια ορθώς εκτελεσμένων πειραματικών μελετών σε ζώα θεωρούνται τεκμαιρόμενες/-α ή πιθανολογούμενες/-α καρκινογόνες/-α και για τον άνθρωπο, εκτός αν υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο μηχανισμός της ογκογένεσης δεν αφορά τον άνθρωπο.

Η ταξινόμηση μιας ουσίας ή ενός μείγματος σε κατηγορία κινδύνου καρκινογένεσης βασίζεται στις εγγενείς ιδιότητες της ουσίας ή του μείγματος και δεν παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον βαθμό κινδύνου πρόκλησης καρκίνου στον άνθρωπο από τη χρήση της ουσίας ή του μείγματος.»

ιε)

το τμήμα 3.7.1.1. αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«3.7.1.1.

Τοξικότητα στην αναπαραγωγή ονομάζονται οι δυσμενείς επιδράσεις στη σεξουαλική λειτουργία και τη γονιμότητα σε ενήλικους άνδρες και γυναίκες, καθώς και η τοξικότητα στην ανάπτυξη των απογόνων, ύστερα από έκθεση σε ουσία ή μείγμα. Οι ορισμοί που παρουσιάζονται στη συνέχεια αποτελούν προσαρμογή των εγκεκριμένων πρακτικών ορισμών του εγγράφου IPCS/EHC αριθ. 225 με τίτλο “Principles for Evaluating Health Risks to Reproduction Associated with Exposure to Chemicals” (Αρχές αξιολόγησης των κινδύνων υγείας για την αναπαραγωγή έπειτα από έκθεση σε χημικές ουσίες). Για σκοπούς ταξινόμησης, η γνωστή πρόκληση κληρονομήσιμων επιδράσεων γενετικής βάσης στους απογόνους εξετάζεται στο τμήμα 3.5 σχετικά με τη μεταλλαξιγένεση γεννητικών κυττάρων, δεδομένου ότι στο παρόν σύστημα ταξινόμησης θεωρείται σκοπιμότερο οι εν λόγω επιδράσεις να εμπίπτουν στη χωριστή τάξη κινδύνου της μεταλλαξιγένεσης γεννητικών κυττάρων.

Στο παρόν σύστημα ταξινόμησης, η τοξικότητα στην αναπαραγωγή υποδιαιρείται σε δύο κατηγορίες:

α)

δυσμενείς επιδράσεις στη σεξουαλική λειτουργία και τη γονιμότητα·

β)

δυσμενείς επιδράσεις στην ανάπτυξη των απογόνων.

Για ορισμένες τοξικές στην αναπαραγωγή επιδράσεις δεν είναι εύκολο να καθοριστεί με σαφήνεια αν θα πρέπει να ταξινομηθούν στην εξασθένιση της σεξουαλικής λειτουργίας και της γονιμότητας ή στην τοξικότητα στην ανάπτυξη. Ωστόσο, οι ουσίες και τα μείγματα που προκαλούν τέτοιες επιδράσεις ταξινομούνται ως τοξικές για την αναπαραγωγή με γενική δήλωση επικινδυνότητας.»

ιστ)

το τμήμα 3.7.2.5.1. αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«3.7.2.5.1.

Διατίθενται αρκετές διεθνώς αποδεκτές μέθοδοι δοκιμής· σε αυτές περιλαμβάνονται μέθοδοι για τη δοκιμή της τοξικότητας στην ανάπτυξη (π.χ. κατευθυντήρια γραμμή δοκιμής ΟΟΣΑ 414) και μέθοδοι δοκιμής μίας ή δύο γενεών (π.χ. κατευθυντήριες γραμμές δοκιμής ΟΟΣΑ 415, 416, 443).»

ιζ)

το τμήμα 3.8.1.1. αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«3.8.1.1.

Ως ειδική τοξικότητα στα όργανα-στόχους – μία εφάπαξ έκθεση νοούνται οι ειδικές, μη θανατηφόρες τοξικές επιδράσεις στα όργανα-στόχους, οι οποίες εμφανίζονται ύστερα από μία εφάπαξ έκθεση σε ουσία ή μείγμα. Περιλαμβάνονται όλες οι σημαντικές επιδράσεις στην υγεία οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη σε λειτουργίες, τόσο αναστρέψιμες όσο και μη αναστρέψιμες, άμεσες και/ή μεταγενέστερες, και οι οποίες δεν καλύπτονται συγκεκριμένα στα τμήματα 3.1 έως 3.7 και 3.10 (βλέπε επίσης τμήμα 3.8.1.6).»

ιη)

το τμήμα 3.8.3.4.1. αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«3.8.3.4.1.

Όταν για το ίδιο το μείγμα δεν υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις ή δεδομένα δοκιμής και δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι αρχές παρεκβολής για να πραγματοποιηθεί ταξινόμηση, τότε η ταξινόμηση του μείγματος βασίζεται στην ταξινόμηση των συστατικών ουσιών. Σε αυτή την περίπτωση, το μείγμα ταξινομείται ως ειδικής τοξικότητας στα όργανα-στόχους (με προσδιορισμό του συγκεκριμένου οργάνου), ύστερα από μία εφάπαξ έκθεση, όταν τουλάχιστον ένα συστατικό έχει ταξινομηθεί ως ειδικής τοξικότητας στα όργανα-στόχους (μία εφάπαξ έκθεση) κατηγορίας 1 ή 2 και περιέχεται σε επίπεδο ίσο ή ανώτερο του κατάλληλου γενικού ορίου συγκέντρωσης σύμφωνα με τον πίνακα 3.8.3 για τις κατηγορίες 1 και 2 αντίστοιχα.»

ιθ)

στο τμήμα 3.8.3.4. προστίθεται το τμήμα 3.8.3.4.6.:

«3.8.3.4.6.

Στις περιπτώσεις όπου χρησιμοποιείται η προσέγγιση της προσθετικότητας για τα συστατικά της κατηγορίας 3, τα “σχετικά συστατικά” ενός μείγματος είναι τα συστατικά που είναι παρόντα σε συγκεντρώσεις ≥ 1 % (κατά βάρος για τα στερεά, τα υγρά, τις σκόνες, τις συγκεντρώσεις σταγονιδίων και τους ατμούς και κατ' όγκο για τα αέρια), εκτός αν υπάρχουν υπόνοιες ότι ένα συστατικό που είναι παρόν σε συγκέντρωση < 1 % επηρεάζει ωστόσο την ταξινόμηση του μείγματος ως προς τον ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και τη ναρκωτική δράση.»

κ)

το τμήμα 3.9.1.1. αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«3.9.1.1.

Ως ειδική τοξικότητα στα όργανα-στόχους – επαναλαμβανόμενη έκθεση νοούνται οι ειδικές τοξικές επιδράσεις στα όργανα-στόχους, οι οποίες εμφανίζονται ύστερα από επανειλημμένη έκθεση σε ουσία ή μείγμα. Περιλαμβάνονται όλες οι σημαντικές επιδράσεις στην υγεία που μπορούν να επηρεάσουν τις λειτουργίες, τόσο με αναστρέψιμο όσο και με μη αναστρέψιμο τρόπο, άμεσα και/ή καθυστερημένα. Ωστόσο, στο παρόν τμήμα δεν περιλαμβάνονται άλλες ειδικές τοξικές επιδράσεις που καλύπτονται συγκεκριμένα στα τμήματα 3.1 έως 3.8 και 3.10.»

κα)

το τμήμα 3.9.3.4.1. αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«3.9.3.4.1.

Όταν για το ίδιο το μείγμα δεν υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις ή δεδομένα δοκιμής και δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι αρχές παρεκβολής για να πραγματοποιηθεί ταξινόμηση, τότε η ταξινόμηση του μείγματος βασίζεται στην ταξινόμηση των συστατικών ουσιών. Σε αυτή την περίπτωση, το μείγμα ταξινομείται ως ειδικής τοξικότητας στα όργανα-στόχους (με καθορισμό του συγκεκριμένου οργάνου), ύστερα από επανειλημμένη έκθεση, όταν τουλάχιστον ένα συστατικό έχει ταξινομηθεί ως ειδικής τοξικότητας στα όργανα-στόχους (επαναλαμβανόμενη έκθεση) κατηγορίας 1 ή 2 και περιέχεται σε επίπεδο ίσο ή ανώτερο του κατάλληλου γενικού ορίου συγκέντρωσης σύμφωνα με τον πίνακα 3.9.4 για τις κατηγορίες 1 και 2 αντίστοιχα.»

κβ)

το τμήμα 3.10.1.3. αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«3.10.1.3.

Ως κίνδυνος από αναρρόφηση νοούνται σοβαρές οξείες επιδράσεις, όπως η χημική πνευμονία, ο πνευμονικός τραυματισμός ή ο θάνατος ύστερα από αναρρόφηση ουσίας ή μείγματος.»

κγ)

στο τμήμα 3.10.3.3. προστίθεται νέο τμήμα:

«3.10.3.3.1.1.

Τα “σχετικά συστατικά” ενός μείγματος είναι εκείνα που είναι παρόντα σε συγκεντρώσεις ≥ 1 %.»

κδ)

το τμήμα 3.10.3.3.1.1. λαμβάνει νέα αρίθμηση και αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«3.10.3.3.1.2.

Ένα μείγμα ταξινομείται στην κατηγορία 1 όταν το άθροισμα των συγκεντρώσεων συστατικών της κατηγορίας 1 είναι ≥ 10 % και το μείγμα έχει κινηματικό ιξώδες ≤ 20,5 mm2/s στους 40 °C.»

κε)

το τμήμα 3.10.3.3.1.2. λαμβάνει νέα αρίθμηση και αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«3.10.3.3.1.3.

Στην περίπτωση μείγματος που χωρίζεται σε δύο ή περισσότερα διακριτά στρώματα, ολόκληρο το μείγμα ταξινομείται στην κατηγορία 1 εάν σε οποιοδήποτε διακριτό στρώμα το άθροισμα των συγκεντρώσεων συστατικών της κατηγορίας 1 είναι ≥ 10 % και έχει κινηματικό ιξώδες ≤ 20,5 mm2/s στους 40 °C.»

4.

Το μέρος 4 τροποποιείται ως εξής:

Το τμήμα 4.1.3.5.5.3.1. αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«4.1.3.5.5.3.1.

Πρώτον, εξετάζονται όλα τα συστατικά που ταξινομούνται στην κατηγορία οξείας τοξικότητας 1 (Acute 1). Εάν το άθροισμα των συγκεντρώσεων (ως %) των εν λόγω συστατικών πολλαπλασιαζόμενο με τους αντίστοιχους συντελεστές Μ είναι ≥ 25 %, ολόκληρο το μείγμα ταξινομείται στην κατηγορία οξείας τοξικότητας 1.»

(5)  Μέχρι στιγμής, η μέθοδος υπολογισμού έχει επικυρωθεί για μείγματα που περιέχουν έως και 6 πτητικά συστατικά. Τα συστατικά αυτά μπορεί να είναι εύφλεκτα υγρά όπως υδρογονάνθρακες, αιθέρες, αλκοόλες, εστέρες (εκτός των ακρυλικών ενώσεων) και νερό. Δεν έχει, ωστόσο, επικυρωθεί ως τώρα για μείγματα που περιέχουν αλογονωμένες, θειούχες και/ή φωσφορικές ενώσεις, καθώς και δραστικές ακρυλικές ενώσεις.

(6)  Εάν το υπολογιζόμενο σημείο ανάφλεξης δεν υπερβαίνει κατά περισσότερο από 5 °C το σχετικό κριτήριο ταξινόμησης, μπορεί να μη χρησιμοποιηθεί η μέθοδος υπολογισμού και το σημείο ανάφλεξης προσδιορίζεται πειραματικά.»

(8)  Επί του παρόντος δεν υπάρχουν αναγνωρισμένα και επικυρωμένα μοντέλα δοκιμής σε ζώα για τη δοκιμή αναπνευστικής υπερευαισθησίας. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, τα στοιχεία από μελέτες σε ζώα μπορεί να παράσχουν πολύτιμες πληροφορίες σε μια αξιολόγηση του βάρους των αποδεικτικών στοιχείων.

(9)  Οι μηχανισμοί με τους οποίους οι ουσίες προκαλούν συμπτώματα άσθματος δεν είναι ακόμη απόλυτα γνωστοί. Για τους σκοπούς της λήψης μέτρων πρόληψης, οι ουσίες αυτές θεωρούνται ευαισθητοποιητικά του αναπνευστικού. Αν, όμως, με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία είναι δυνατό να καταδειχθεί ότι οι ουσίες αυτές προκαλούν συμπτώματα άσθματος μέσω ερεθισμού μόνο στα άτομα με υπεραντιδραστικότητα των βρόγχων, δεν θεωρούνται ευαισθητοποιητικά του αναπνευστικού.»»


(1)  Ή < 1 % στις σχετικές περιπτώσεις, βλέπε 3.2.3.3.1.

(2)  Ή < 1 % στις σχετικές περιπτώσεις, βλέπε 3.3.3.3.1.

(3)  Ή < 1 % στις σχετικές περιπτώσεις, βλέπε 3.8.3.4.6.

(4)  Ή < 0,1 % στις σχετικές περιπτώσεις, βλέπε 4.1.3.1.

(7)  Τα ασταθή εκρηκτικά, όπως ορίζονται στο τμήμα 2.1., μπορούν επίσης να σταθεροποιηθούν με απευαισθητοποίηση και να ταξινομηθούν συνεπώς ως απευαισθητοποιημένα εκρηκτικά, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται όλα τα κριτήρια του τμήματος 2.17. Σε αυτή την περίπτωση το απευαισθητοποιημένο εκρηκτικό υποβάλλεται σε δοκιμή σύμφωνα με τη σειρά δοκιμών 3 (Μέρος I των RTDG του ΟΗΕ, Εγχειρίδιο δοκιμών και κριτηρίων) διότι οι πληροφορίες σχετικά με την ευαισθησία του πιθανόν να είναι σημαντικές για τον προσδιορισμό των συνθηκών ασφαλούς χειρισμού και χρήσης. Τα αποτελέσματα δηλώνονται στο δελτίο δεδομένων ασφάλειας.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Το παράρτημα II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1272/2008 τροποποιείται ως εξής:

1.

Το μέρος I τροποποιείται ως εξής:

α)

διαγράφεται η ακόλουθη καταχώριση:

«1.1.1.   EUH001 — “Εκρηκτικό σε ξηρή κατάσταση”

Για εκρηκτικές ουσίες και μείγματα, όπως αναφέρονται στο τμήμα 2.1 του παραρτήματος I, τα οποία διατίθενται στην αγορά εμποτισμένα με νερό ή αλκοόλη ή διαλυμένα με άλλες ουσίες για να καταστέλλονται οι εκρηκτικές τους ιδιότητες.»

β)

το τμήμα 1.1.3 λαμβάνει νέα αρίθμηση ως εξής:

«1.1.1»

γ)

το τμήμα 1.1.4 λαμβάνει νέα αρίθμηση ως εξής:

«1.1.2»

δ)

το τμήμα 1.1.5 λαμβάνει νέα αρίθμηση ως εξής:

«1.1.3»

ε)

το τμήμα 1.1.6 λαμβάνει νέα αρίθμηση ως εξής:

«1.1.4»

2.

Το μέρος II τροποποιείται ως εξής:

στο τμήμα 2.10, η τρίτη περίπτωση αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«—

≥ του ενός δέκατου του ειδικού ορίου συγκέντρωσης για ουσία που ταξινομείται ως ευαισθητοποιητική του δέρματος ή ευαισθητοποιητική της αναπνευστικής οδού με ειδικό όριο συγκέντρωσης, ή».


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

Το παράρτημα III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1272/2008 τροποποιείται ως εξής:

1.

Το μέρος 1 τροποποιείται ως εξής:

α)

στον πίνακα 1.1 προστίθενται οι ακόλουθες δηλώσεις επικινδυνότητας:

«H206

Γλώσσα

2.17 – Απευαισθητοποιημένα εκρηκτικά, κατηγορία κινδύνου 1

 

BG

Опасност от пожар или разпръскване; повишен риск от експлозия при понижено съдържание на десенсибилизиращ агент.

 

ES

Peligro de incendio, onda expansiva o proyección; mayor riesgo de explosión si se reduce el agente insensibilizante.

 

CS

Nebezpečí požáru, tlakové vlny nebo zasažení částicemi; zvýšené nebezpečí výbuchu, sníží-li se objem znecitlivujícího prostředku.

 

DA

Fare for brand, eksplosion eller udslyngning af fragmenter; øget risiko for eksplosion, hvis det desensibiliserende middel reduceres.

 

DE

Gefahr durch Feuer, Druckstoß oder Sprengstücke; erhöhte Explosionsgefahr wenn das Desensibilisierungsmittel reduziert wird.

 

ET

Süttimis-, plahvatus- või laialipaiskumisoht, desensibilisaatori vähenemise korral suurenenud plahvatusoht.

 

EL

Κίνδυνος πυρκαγιάς, ανατίναξης ή εκτόξευσης· αυξημένος κίνδυνος έκρηξης εάν μειωθεί ο παράγοντας απευαισθητοποίησης.

 

EN

Fire, blast or projection hazard; increased risk of explosion if desensitising agent is reduced.

 

FR

Danger d'incendie, d'effet de souffle ou de projection; risque accru d'explosion si la quantité d'agent désensibilisateur est réduite.

 

GA

Guais dóiteáin, phléasctha nó teilgin; baol méadaithe pléasctha má laghdaítear an dí-íogróir.

 

HR

Opasnost od vatre, udarnog vala ili rasprskavanja; povećan rizik od eksplozije ako je smanjen udio desenzitirajućeg agensa.

 

IT

Pericolo d'incendio, di spostamento d'aria o di proiezione; maggior rischio di esplosione se l'agente desensibilizzante è ridotto.

 

LV

Ugunsbīstamība, triecienviļņbīstamība vai izmetbīstamība; ja desensibilizācijas līdzekļa daudzums samazinājies, palielinās eksplozijas risks.

 

LT

Gaisro, sprogimo arba išsvaidymo pavojus; sumažėjus desensibilizacijos veiksnio poveikiui kyla didesnė sprogimo rizika.

 

HU

Tűz, robbanás vagy kivetés veszélye; fokozott robbanásveszély a deszenzibilizáló szer csökkenésével.

 

MT

Periklu ta' nar, blast jew projjezzjoni; riskju ikbar ta' splużjoni jekk l-aġent disensitizzanti jitnaqqas.

 

NL

Gevaar voor brand, luchtdrukwerking of scherfwerking; toegenomen ontploffingsgevaar als de ongevoeligheidsagens wordt verminderd.

 

PL

Zagrożenie pożarem, wybuchem lub rozrzutem; zwiększone ryzyko wybuchu jeśli zawartość środka odczulającego została zmniejszona.

 

PT

Perigo de incêndio, sopro ou projeções; risco acrescido de explosão se houver redução do agente dessensibilizante.

 

RO

Pericol de incendiu, detonare sau proiectare; risc sporit de explozie dacă se reduce agentul de desensibilizare.

 

SK

Nebezpečenstvo požiaru, výbuchu alebo rozletenia úlomkov; zvýšené riziko výbuchu, ak sa zníži obsah desenzibilizačného činidla.

 

SL

Nevarnost za nastanek požara, udarnega vala ali drobcev; povečana nevarnost eksplozije, če se zmanjša vsebnost desenzibilizatorja.

 

FI

Palo-, räjähdys- tai sirpalevaara; suurentunut, jos flegmatointitekijää vähennetään.

 

SV

Fara för brand, tryckvåg eller splitter och kaststycken, ökad explosionsrisk om det okänsliggörande ämnet minskas.»

«H207

Γλώσσα

2.17 – Απευαισθητοποιημένα εκρηκτικά, κατηγορία κινδύνου 2, 3

 

BG

Опасност от пожар или разпръскване; повишен риск от експлозия при понижено съдържание на десенсибилизиращ агент.

 

ES

Peligro de incendio o proyección; mayor riesgo de explosión si se reduce el agente insensibilizante.

 

CS

Nebezpečí požáru nebo zasažení částicemi; zvýšené nebezpečí výbuchu, sníží-li se objem znecitlivujícího prostředku.

 

DA

Fare for brand eller udslyngning af fragmenter; øget risiko for eksplosion, hvis det desensibiliserende middel reduceres.

 

DE

Gefahr durch Feuer oder Sprengstücke; erhöhte Explosionsgefahr wenn das Desensibilisierungsmittel reduziert wird.

 

ET

Süttimis- või laialipaiskumisoht, desensibilisaatori vähenemise korral suurenenud plahvatusoht.

 

EL

Κίνδυνος πυρκαγιάς ή εκτόξευσης· αυξημένος κίνδυνος έκρηξης εάν μειωθεί ο παράγοντας απευαισθητοποίησης.

 

EN

Fire or projection hazard; increased risk of explosion if desensitising agent is reduced.

 

FR

Danger d'incendie ou de projection; risque accru d'explosion si la quantité d'agent désensibilisateur est réduite.

 

GA

Guais dóiteáin nó teilgin; baol méadaithe pléasctha má laghdaítear an dí-íogróir.

 

HR

Opasnost od vatre ili rasprskavanja; povećan rizik od eksplozije ako je smanjen udio desenzitirajućeg agensa.

 

IT

Pericolo d'incendio o di proiezione; maggior rischio di esplosione se l'agente desensibilizzante è ridotto.

 

LV

Ugunsbīstamība vai izmetbīstamība; ja desensibilizācijas līdzekļa daudzums samazinājies, palielinās eksplozijas risks.

 

LT

Gaisro arba išsvaidymo pavojus; sumažėjus desensibilizacijos veiksnio poveikiui kyla didesnė sprogimo rizika.

 

HU

Tűz vagy kivetés veszélye; fokozott robbanásveszély a deszenzibilizáló szer csökkenésével.

 

MT

Periklu ta' nar jew projezzjoni; riskju ikbar ta' splużjoni jekk l-aġent disensitizzanti jitnaqqas.

 

NL

Gevaar voor brand of scherfwerking; toegenomen ontploffingsgevaar als de ongevoeligheidsagens wordt verminderd.

 

PL

Zagrożenie pożarem lub rozrzutem; zwiększone ryzyko wybuchu jeśli zawartość środka odczulającego została zmniejszona.

 

PT

Perigo de incêndio ou projeções; risco acrescido de explosão se houver redução do agente dessensibilizante.

 

RO

Pericol de incendiu sau proiectare; risc sporit de explozie dacă se reduce agentul de desensibilizare.

 

SK

Nebezpečenstvo požiaru alebo rozletenia úlomkov; zvýšené riziko výbuchu, ak sa zníži obsah desenzibilizačného činidla.

 

SL

Nevarnost za nastanek požara ali drobcev; povečana nevarnost eksplozije, če se zmanjša vsebnost desenzibilizatorja.

 

FI

Palo- tai sirpalevaara; suurentunut, jos flegmatointitekijää vähennetään.

 

SV

Fara för brand eller splitter och kaststycken. ökad explosionsrisk om det okänsliggörande ämnet minskas.»

«H208

Γλώσσα

2.17 – Απευαισθητοποιημένα εκρηκτικά, κατηγορία κινδύνου 4

 

BG

Опасност от пожар; повишен риск от експлозия при понижено съдържание на десенсибилизиращ агент.

 

ES

Peligro de incendio; mayor riesgo de explosión si se reduce el agente insensibilizante.

 

CS

Nebezpečí požáru; zvýšené nebezpečí výbuchu, sníží-li se objem znecitlivujícího prostředku.

 

DA

Brandfare; øget risiko for eksplosion, hvis det desensibiliserende middel reduceres.

 

DE

Gefahr durch Feuer; erhöhte Explosionsgefahr wenn das Desensibilisierungsmittel reduziert wird.

 

ET

Süttimisoht; desensibilisaatori vähenemise korral suurenenud plahvatusoht.

 

EL

Κίνδυνος πυρκαγιάς· αυξημένος κίνδυνος έκρηξης εάν μειωθεί ο παράγοντας απευαισθητοποίησης.

 

EN

Fire hazard; increased risk of explosion if desensitising agent is reduced.

 

FR

Danger d'incendie; risque accru d'explosion si la quantité d'agent désensibilisateur est réduite.

 

GA

Guais dóiteáin; baol méadaithe pléasctha má laghdaítear an dí-íogróir.

 

HR

Opasnost od vatre; povećan rizik od eksplozije ako je smanjen udio desenzitirajućeg agensa.

 

IT

Pericolo d'incendio; maggior rischio di esplosione se l'agente desensibilizzante è ridotto.

 

LV

Ugunsbīstamība; ja desensibilizācijas līdzekļa daudzums samazinājies, palielinās eksplozijas risks.

 

LT

Gaisro pavojus; sumažėjus desensibilizacijos veiksnio poveikiui kyla didesnė sprogimo rizika.

 

HU

Tűz veszélye; fokozott robbanásveszély a deszenzibilizáló szer csökkenésével.

 

MT

Periklu ta' nar; riskju ikbar ta' splużjoni jekk l-aġent disensitizzanti jitnaqqas.

 

NL

Gevaar voor brand; toegenomen ontploffingsgevaar als de ongevoeligheidsagens wordt verminderd.

 

PL

Zagrożenie pożarem; zwiększone ryzyko wybuchu jeśli zawartość środka odczulającego została zmniejszona.

 

PT

Perigo de incêndio; risco acrescido de explosão se houver redução do agente dessensibilizante.

 

RO

Pericol de incendiu; risc sporit de explozie dacă se reduce agentul de desensibilizare.

 

SK

Nebezpečenstvo požiaru; zvýšené riziko výbuchu, ak sa zníži obsah desenzibilizačného činidla.

 

SL

Nevarnost za nastanek požara; povečana nevarnost eksplozije, če se zmanjša vsebnost desenzibilizatorja.

 

FI

Palovaara; suurentunut, jos flegmatointitekijää vähennetään.

 

SV

Fara för brand, ökad explosionsrisk om det okänsliggörande ämnet minskas.»

«H232

Γλώσσα

2.2 – Εύφλεκτα αέρια, κατηγορία κινδύνου 1A, πυροφορικό αέριο

 

BG

Може да се запали спонтанно при контакт с въздух.

 

ES

Puede inflamarse espontáneamente en contacto con el aire.

 

CS

Při styku se vzduchem se může samovolně vznítit.

 

DA

Kan selvantænde ved kontakt med luft.

 

DE

Kann sich bei Kontakt mit Luft spontan entzünden.

 

ET

Kokkupuutel õhuga võib süttida iseenesest.

 

EL

Ενδέχεται να αυτοαναφλεγεί εάν εκτεθεί στον αέρα.

 

EN

May ignite spontaneously if exposed to air.

 

FR

Peut s'enflammer spontanément au contact de l'air.

 

GA

D'fhéadfadh an ní uathadhaint i gcás nochtadh don aer.

 

HR

Može se spontano zapaliti u dodiru sa zrakom.

 

IT

Spontaneamente infiammabile all'aria.

 

LV

Saskarē ar gaisu var spontāni aizdegties.

 

LT

Ore gali užsidegti savaime.

 

HU

Levegővel érintkezve öngyulladásra hajlamos.

 

MT

Jista' jieħu n-nar spontanjament jekk ikun espost għall-arja.

 

NL

Kan spontaan ontbranden bij blootstelling aan lucht.

 

PL

Może ulegać samozapaleniu w przypadku wystawienia na działanie powietrza.

 

PT

Pode inflamar-se espontaneamente em contacto com o ar.

 

RO

Se poate aprinde spontan dacă intră în contact cu aerul.

 

SK

Pri kontakte so vzduchom sa môže spontánne vznietit.

 

SL

V stiku z zrakom lahko pride do samodejnega vžiga.

 

FI

Voi syttyä itsestään palamaan joutuessaan kosketuksiin ilman kanssa.

 

SV

Kan spontanantända vid kontakt med luft.»

β)

ο πίνακας 1.1 τροποποιείται ως εξής:

i)

η πρώτη σειρά της καταχώρισης που αφορά τη δήλωση H220 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«H220

Γλώσσα

2.2 – Εύφλεκτα αέρια, κατηγορία κινδύνου 1Α»

ii)

η πρώτη σειρά της καταχώρισης που αφορά τη δήλωση H221 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«H221

Γλώσσα

2.2 – Εύφλεκτα αέρια, κατηγορία κινδύνου 1B, 2»

iii)

η πρώτη σειρά της καταχώρισης που αφορά τη δήλωση H230 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«H230

Γλώσσα

2.2 – Εύφλεκτα αέρια, κατηγορία κινδύνου 1A, χημικά ασταθές αέριο Α»

iv)

η πρώτη σειρά της καταχώρισης που αφορά τη δήλωση H231 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«H231

Γλώσσα

2.2 – Εύφλεκτα αέρια, κατηγορία κινδύνου 1A, χημικά ασταθές αέριο B»

γ)

Η 10η σειρά της καταχώρισης που αφορά τη δήλωση H314 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

 

«FR

Provoque de graves brûlures de la peau et de graves lésions des yeux.»

2.

Το μέρος 2 τροποποιείται ως εξής:

α)

στον πίνακα 2.1, η καταχώριση για τον κωδικό EUH 001 διαγράφεται.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

Το παράρτημα IV του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1272/2008 τροποποιείται ως εξής:

1)

το πρώτο εισαγωγικό εδάφιο του παραρτήματος IV αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Το παρόν παράρτημα περιλαμβάνει ένα σύστημα στο οποίο παρατίθενται οι συνιστώμενες δηλώσεις προφύλαξης για κάθε τάξη κινδύνου και κατηγορία κινδύνου ανά τύπο δήλωσης προφύλαξης. Το σύστημα παρέχει καθοδήγηση για την επιλογή κατάλληλων δηλώσεων προφύλαξης. και περιλαμβάνει στοιχεία για όλες τις κατηγορίες μέτρων προφύλαξης. Πρέπει να χρησιμοποιούνται όλα τα ειδικά στοιχεία που αφορούν μια συγκεκριμένη τάξη κινδύνου. Επιπλέον, κατά περίπτωση, πρέπει να χρησιμοποιούνται γενικές δηλώσεις προφύλαξης που δεν συνδέονται με συγκεκριμένη τάξη ή κατηγορία κινδύνου.

Προκειμένου να παρέχεται ευελιξία κατά τη χρήση των φράσεων προφύλαξης, ενθαρρύνεται ο συνδυασμός ή η ενοποίηση δηλώσεων προφύλαξης ώστε να εξοικονομείται χώρος και να γίνεται πιο ευανάγνωστη η ετικέτα. Το σύστημα και οι πίνακες στο μέρος 1 του παρόντος παραρτήματος περιλαμβάνουν σειρά συνδυαστικών δηλώσεων προφύλαξης. Αυτές ωστόσο παρέχονται μόνο ως παραδείγματα και οι προμηθευτές μπορούν να συνδυάσουν και να ενοποιήσουν περαιτέρω φράσεις όταν αυτό συμβάλλει στη σαφήνεια και στην καλύτερη κατανόηση των πληροφοριών της ετικέτας σύμφωνα με το άρθρο 22 και το άρθρο 28 παράγραφος 3.

Παρά τις διατάξεις του άρθρου 22, οι δηλώσεις προφύλαξης που εμφανίζονται στις ετικέτες ή στα δελτία δεδομένων ασφάλειας μπορούν να περιλαμβάνουν ήσσονος σημασίας παραλλαγές διατύπωσης σε σχέση τις δηλώσεις που ορίζονται στο παρόν παράρτημα όταν οι εν λόγω παραλλαγές βοηθούν στην κοινοποίηση πληροφοριών ασφάλειας και οι συμβουλές ασφάλειας δεν αλλοιώνονται ούτε υποβαθμίζονται. Σε αυτές μπορούν να περιλαμβάνονται παραλλαγές ορθογραφίας, συνώνυμα ή άλλοι ισοδύναμοι όροι κατάλληλοι για την περιοχή στην οποία πραγματοποιείται η προμήθεια και η χρήση του προϊόντος.»

2)

ο πίνακας 6.1 τροποποιείται ως εξής:

η καταχώριση που αφορά τον κωδικό P103 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«P103

Διαβάστε προσεκτικά και ακολουθήστε όλες τις οδηγίες

κατά περίπτωση

 

Καταναλωτικά προϊόντα – παραλείπεται όταν χρησιμοποιείται ο κωδικός P202»

3)

ο πίνακας 6.2 τροποποιείται ως εξής:

α)

οι καταχωρίσεις που αφορούν τους κωδικούς P201 και P202 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«P201

Εφοδιαστείτε με τις ειδικές οδηγίες πριν από τη χρήση.

Εκρηκτικά (τμήμα 2.1)

Ασταθές εκρηκτικό

 

Μεταλλαξιγένεση γεννητικών κυττάρων (τμήμα 3.5)

1A, 1B, 2

Καταναλωτικά προϊόντα – παραλείπεται όταν χρησιμοποιείται ο κωδικός P202»

Καρκινογένεση (τμήμα 3.6)

1A, 1B, 2

Τοξικότητα στην αναπαραγωγή (τμήμα 3.7)

1A, 1B, 2

Τοξικότητα στην αναπαραγωγή — επιδράσεις στη γαλουχία ή μέσω της γαλουχίας (τμήμα 3.7)

Επιπρόσθετη κατηγορία

P202

Μην το χρησιμοποιήσετε πριν διαβάσετε και κατανοήσετε όλες τις οδηγίες προφύλαξης.

Εύφλεκτα αέρια (τμήμα 2.2)

Α, B (χημικά ασταθή αέρια)

 

Μεταλλαξιγένεση γεννητικών κυττάρων (τμήμα 3.5)

1A, 1B, 2

 

Καρκινογένεση (τμήμα 3.6)

1A, 1B, 2

 

Τοξικότητα στην αναπαραγωγή (τμήμα 3.7)

1A, 1B, 2

 

Τοξικότητα στην αναπαραγωγή, επιδράσεις στη γαλουχία ή μέσω της γαλουχίας (τμήμα 3.7)

Επιπρόσθετη κατηγορία

 

β)

η καταχώριση που αφορά τον κωδικό P210 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«P210

Μακριά από θερμότητα, θερμές επιφάνειες, σπινθήρες, γυμνή φλόγα και άλλες πηγές ανάφλεξης. Μην καπνίζετε.

Εκρηκτικά (τμήμα 2.1)

Υποδιαιρέσεις 1.1, 1.2, 1.3, 1.4, 1.5

 

Εύφλεκτα αέρια (τμήμα 2.2)

1A, 1B, 2

 

Αερολύματα (τμήμα 2.3)

1, 2, 3

Εύφλεκτα υγρά (τμήμα 2.6)

1, 2, 3

Εύφλεκτα στερεά (τμήμα 2.7)

1, 2

Αυτοαντιδρώσες ουσίες και μείγματα (τμήμα 2.8)

Τύποι Α, Β, Γ, Δ, E, ΣΤ

Πυροφορικά υγρά (τμήμα 2.9)

1

Πυροφορικά στερεά (τμήμα 2.10)

1

Οξειδωτικά υγρά (τμήμα 2.13)

1, 2, 3

 

Οξειδωτικά στερεά (τμήμα 2.14)

1, 2, 3

 

Οργανικά υπεροξείδια (τμήμα 2.15)

Τύποι Α, Β, Γ, Δ, E, ΣΤ

 

Απευαισθητοποιημένα εκρηκτικά (τμήμα 2.17)

1, 2, 3, 4»

 

γ)

παρεμβάλλεται η καταχώριση που αφορά τον κωδικό P212:

«P212

Να αποφεύγεται η θέρμανση σε περιορισμένο χώρο και η μείωση του παράγοντα απευαισθητοποίησης.

Απευαισθητοποιημένα εκρηκτικά (τμήμα 2.17)

1, 2, 3, 4»

 

δ)

η καταχώριση που αφορά τον κωδικό P222 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«P222

Να μην έρθει σε επαφή με τον αέρα.

Εύφλεκτα αέρια (τμήμα 2.2)

Πυροφορικό αέριο

εάν θεωρείται απαραίτητη η έμφαση στη δήλωση επικινδυνότητας.»

Πυροφορικά υγρά (τμήμα 2.9)

1

Πυροφορικά στερεά (τμήμα 2.10)

1

ε)

η καταχώριση που αφορά τον κωδικό P230 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«P230

Να διατηρείται υγρό με …

Εκρηκτικά (τμήμα 2.1)

Υποδιαιρέσεις 1.1, 1.2, 1.3, 1.5

Ο παραγωγός/προμηθευτής καθορίζει το κατάλληλο υλικό για ουσίες

και μείγματα που εμποτίζονται, αραιώνονται, διαλύονται ή εναιωρούνται με παράγοντα αδρανοποίησης για να καταστέλλονται οι εκρηκτικές τους ιδιότητες

Απευαισθητοποιημένα εκρηκτικά (τμήμα 2.17)

1, 2, 3, 4

Ο παραγωγός/προμηθευτής καθορίζει το κατάλληλο υλικό»

στ)

η καταχώριση που αφορά τον κωδικό P233 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«P233

Ο περιέκτης διατηρείται ερμητικά κλειστός.

Εύφλεκτα υγρά (τμήμα 2.6)

1, 2, 3

εφόσον το υγρό είναι πτητικό και μπορεί να δημιουργήσει εκρηκτική ατμόσφαιρα

Πυροφορικά υγρά (τμήμα 2.9)

1

 

Πυροφορικά στερεά (τμήμα 2.10)

1

 

Απευαισθητοποιημένα εκρηκτικά (τμήμα 2.17)

1, 2, 3, 4

 

Οξεία τοξικότητα – διά της εισπνοής (τμήμα 3.1)

1, 2, 3

εφόσον η χημική ουσία είναι πτητική και μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνη ατμόσφαιρα»

Ειδική τοξικότητα στα όργανα-στόχους – μία εφάπαξ έκθεση· ερεθισμός της αναπνευστικής οδού (τμήμα 3.8)

3

Ειδική τοξικότητα στα όργανα-στόχους – μία εφάπαξ έκθεση· ναρκωτική δράση (τμήμα 3.8)

3

ζ)

η καταχώριση που αφορά τον κωδικό P280 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«P280

Να φοράτε προστατευτικά γάντια/προστατευτικά ενδύματα/μέσα ατομικής προστασίας για τα μάτια/το πρόσωπο/τα αυτιά/…

Εκρηκτικά (τμήμα 2.1)

Ασταθή εκρηκτικά και υποδιαιρέσεις 1.1, 1.2, 1.3, 1.4, 1.5

Ο παραγωγός/προμηθευτής καθορίζει το κατάλληλο είδος μέσων ατομικής προστασίας.

Εύφλεκτα αέρια (τμήμα 2.2)

Πυροφορικό αέριο

Εύφλεκτα υγρά (τμήμα 2.6)

1, 2, 3

Εύφλεκτα στερεά (τμήμα 2.7)

1, 2

Αυτοαντιδρώσες ουσίες και μείγματα (τμήμα 2.8)

Τύποι Α, Β, Γ, Δ, E, ΣΤ

Πυροφορικά υγρά (τμήμα 2.9)

1

Πυροφορικά στερεά (τμήμα 2.10)

1

Αυτοθερμαινόμενες ουσίες και μείγματα (τμήμα 2.11)

1, 2

Ουσίες και μείγματα που όταν έρθουν σε επαφή με το νερό εκλύουν εύφλεκτα αέρια (τμήμα 2.12)

1, 2, 3

Οξειδωτικά υγρά (τμήμα 2.13)

1, 2, 3

Οξειδωτικά στερεά (τμήμα 2.14)

1, 2, 3

Οργανικά υπεροξείδια (τμήμα 2.15)

Τύποι Α, Β, Γ, Δ, E, ΣΤ

Απευαισθητοποιημένα εκρηκτικά (τμήμα 2.17)

1, 2, 3, 4

Οξεία τοξικότητα – διά του δέρματος (τμήμα 3.1)

1, 2, 3, 4

Να προσδιορίζονται τα προστατευτικά γάντια/ενδύματα.

Ο παραγωγός/προμηθευτής μπορεί να καθορίζει περαιτέρω το είδος του εξοπλισμού κατά περίπτωση.

Διάβρωση του δέρματος (τμήμα 3.2)

1A, 1B, 1Γ

Να προσδιορίζονται τα προστατευτικά γάντια/ενδύματα και μέσα ατομικής προστασίας για τα μάτια/το πρόσωπο.

Ο παραγωγός/προμηθευτής μπορεί να καθορίζει περαιτέρω το είδος του εξοπλισμού κατά περίπτωση.

Ερεθισμός του δέρματος (τμήμα 3.2)

2

Να προσδιορίζονται τα προστατευτικά γάντια.

Ο παραγωγός/προμηθευτής μπορεί να καθορίζει περαιτέρω το είδος του εξοπλισμού κατά περίπτωση.

Ευαισθητοποίηση του δέρματος (τμήμα 3.4)

1, 1A, 1B

Σοβαρή οφθαλμική βλάβη (τμήμα 3.3)

1

Να προσδιορίζονται τα μέσα ατομικής προστασίας για τα μάτια/το πρόσωπο.

Ο παραγωγός/προμηθευτής μπορεί να καθορίζει περαιτέρω το είδος του εξοπλισμού κατά περίπτωση.

Ερεθισμός των οφθαλμών (τμήμα 3.3)

2

Μεταλλαξιγένεση γεννητικών κυττάρων (τμήμα 3.5)

1A, 1B, 2

Ο παραγωγός/προμηθευτής καθορίζει το κατάλληλο είδος μέσων ατομικής προστασίας.»

Καρκινογένεση (τμήμα 3.6)

1A, 1B, 2

Τοξικότητα στην αναπαραγωγή (τμήμα 3.7)

1A, 1B, 2

4)

ο πίνακας 6.3 τροποποιείται ως εξής:

α)

οι καταχωρίσεις που αφορούν τους κωδικούς P301 και P302 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«P301

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΤΑΠΟΣΗΣ:

Οξεία τοξικότητα – από του στόματος (τμήμα 3.1)

1, 2, 3, 4

 

Διάβρωση του δέρματος (τμήμα 3.2)

1, 1A, 1B, 1Γ

Κίνδυνος από αναρρόφηση (τμήμα 3.10)

1

P302

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΠΑΦΗΣ ΜΕ ΤΟ ΔΕΡΜΑ:

Πυροφορικά υγρά (τμήμα 2.9)

1

 

Πυροφορικά στερεά (τμήμα 2.10)

1

Ουσίες και μείγματα που όταν έρθουν σε επαφή με το νερό εκλύουν εύφλεκτα αέρια (τμήμα 2.12)

1, 2

Οξεία τοξικότητα – διά του δέρματος (τμήμα 3.1)

1, 2, 3, 4

Ερεθισμός του δέρματος (τμήμα 3.2)

2

Ευαισθητοποίηση του δέρματος (τμήμα 3.4)

1, 1A, 1B»

β)

η καταχώριση που αφορά τον κωδικό P332 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«P332

Εάν παρατηρηθεί ερεθισμός του δέρματος:

Ερεθισμός του δέρματος (τμήμα 3.2)

2

μπορεί να παραλείπεται, εάν ο κωδικός P333 αναγράφεται στην ετικέτα.»

γ)

οι καταχωρίσεις που αφορούν τους κωδικούς P370 και P371 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«P370

Σε περίπτωση πυρκαγιάς:

Εκρηκτικά (τμήμα 2.1)

Ασταθή εκρηκτικά και υποδιαιρέσεις 1.1, 1.2, 1.3, 1.4, 1.5

 

Οξειδωτικά αέρια (τμήμα 2.4)

1

Εύφλεκτα υγρά (τμήμα 2.6)

1, 2, 3

Εύφλεκτα στερεά (τμήμα 2.7)

1, 2

Αυτοαντιδρώσες ουσίες και μείγματα (τμήμα 2.8)

Τύποι Α, Β, Γ, Δ, E, ΣΤ

Πυροφορικά υγρά (τμήμα 2.9)

1

Πυροφορικά στερεά (τμήμα 2.10)

1

Ουσίες και μείγματα που όταν έρθουν σε επαφή με το νερό εκλύουν εύφλεκτα αέρια (τμήμα 2.12)

1, 2, 3

Οξειδωτικά υγρά (τμήμα 2.13)

1, 2, 3

Οξειδωτικά στερεά (τμήμα 2.14)

1, 2, 3

Οργανικά υπεροξείδια (τμήμα 2.15)

Τύποι Α, Β, Γ, Δ, E, ΣΤ

Απευαισθητοποιημένα εκρηκτικά (τμήμα 2.17)

1, 2, 3

 

P371

Σε περίπτωση σοβαρής πυρκαγιάς και εάν πρόκειται για μεγάλες ποσότητες:

Οξειδωτικά υγρά (τμήμα 2.13)

1

 

Οξειδωτικά στερεά (τμήμα 2.14)

1

 

Απευαισθητοποιημένα εκρηκτικά (τμήμα 2.17)

 

δ)

η καταχώριση που αφορά τον κωδικό P375 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«P375

Προσπαθήστε να σβήσετε την πυρκαγιά από απόσταση, επειδή υπάρχει κίνδυνος έκρηξης.

Εκρηκτικά (τμήμα 2.1)

Υποδιαίρεση 1.4

για εκρηκτικά της υποδιαίρεσης 1.4 (ομάδα συμβατότητας S) σε συσκευασία μεταφοράς.»

Αυτοαντιδρώσες ουσίες και μείγματα (τμήμα 2.8)

Τύπος B

 

Οξειδωτικά υγρά (τμήμα 2.13)

1

Οξειδωτικά στερεά (τμήμα 2.14)

1

Οργανικά υπεροξείδια (τμήμα 2.15)

Τύπος B

Απευαισθητοποιημένα εκρηκτικά (τμήμα 2.17)

1, 2, 3, 4

ε)

η καταχώριση που αφορά τον κωδικό P377 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«P377

Διαρροή φλεγόμενου αερίου: Μην την κατασβέσετε, εκτός εάν μπορείτε να σταματήσετε τη διαρροή χωρίς κίνδυνο.

Εύφλεκτα αέρια (τμήμα 2.2)

1A, 1B, 2»

 

στ)

η καταχώριση που αφορά τον κωδικό P380 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«P380

Εκκενώστε την περιοχή.

Εκρηκτικά (τμήμα 2.1)

Ασταθή εκρηκτικά και υποδιαιρέσεις 1.1, 1.2, 1.3, 1.4, 1.5

 

Αυτοαντιδρώσες ουσίες και μείγματα (τμήμα 2.8)

Τύποι Α, Β

 

Οξειδωτικά υγρά (τμήμα 2.13)

1

 

Οξειδωτικά στερεά (τμήμα 2.14)

1

 

Οργανικά υπεροξείδια (τμήμα 2.15)

Τύποι Α, Β

 

Απευαισθητοποιημένα εκρηκτικά (τμήμα 2.17)

1, 2, 3, 4»

 

ζ)

η καταχώριση που αφορά τον κωδικό P381 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«P381

Σε περίπτωση διαρροής, εξαλείψτε όλες τις πηγές ανάφλεξης

Εύφλεκτα αέρια (τμήμα 2.2)

1A, 1B, 2»

 

η)

η καταχώριση που αφορά τον κωδικό P301 + P312 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«P301 + P312

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΤΑΠΟΣΗΣ: Καλέστε το ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΩΝ/γιατρό/… εάν αισθανθείτε αδιαθεσία

Οξεία τοξικότητα – από του στόματος (τμήμα 3.1)

4

…Ο παραγωγός/προμηθευτής καθορίζει την κατάλληλη πηγή επείγουσας ιατρικής συμβουλής.»

θ)

οι καταχωρίσεις που αφορούν τους κωδικούς P370 + P380 + P375 και P371 + P380 + P375 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«P370 + P380 + P375

Σε περίπτωση πυρκαγιάς: Εκκενώστε την περιοχή. Προσπαθήστε να σβήσετε την πυρκαγιά από απόσταση, επειδή υπάρχει κίνδυνος έκρηξης.

Εκρηκτικά (τμήμα 2.1)

Υποδιαίρεση 1.4

για εκρηκτικά της υποδιαίρεσης 1.4 (ομάδα συμβατότητας S) σε συσκευασία μεταφοράς»

Απευαισθητοποιημένα εκρηκτικά (τμήμα 2.17)

1, 2, 3

 

P371 + P380 + P375

Σε περίπτωση σοβαρής πυρκαγιάς και εάν πρόκειται για μεγάλες ποσότητες: Εκκενώστε την περιοχή. Προσπαθήστε να σβήσετε την πυρκαγιά από απόσταση, επειδή υπάρχει κίνδυνος έκρηξης.

Οξειδωτικά υγρά (τμήμα 2.13)

1

 

Οξειδωτικά στερεά (τμήμα 2.14)

1

Απευαισθητοποιημένα εκρηκτικά (τμήμα 2.17)

4

5)

ο πίνακας 6.4 τροποποιείται ως εξής:

α)

η καταχώριση που αφορά τον κωδικό P401 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«P401

Αποθηκεύεται σύμφωνα με …

Εκρηκτικά (τμήμα 2.1)

Ασταθή εκρηκτικά και υποδιαιρέσεις 1.1, 1.2, 1.3, 1.4, 1.5

… Ο παραγωγός/προμηθευτής καθορίζει τοπικούς/περιφερειακούς/εθνικούς/διεθνείς κανονισμούς, όπως ενδείκνυται.»

Απευαισθητοποιημένα εκρηκτικά (τμήμα 2.17)

1, 2, 3, 4

β)

η καταχώριση που αφορά τον κωδικό P403 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«P403

Αποθηκεύεται σε καλά αεριζόμενο χώρο.

Εύφλεκτα αέρια (τμήμα 2.2)

1A, 1B, 2

 

Οξειδωτικά αέρια (τμήμα 2.4)

1

Αέρια υπό πίεση (τμήμα 2.5)

Πεπιεσμένα αέρια

Υγροποιημένα αέρια

Υγροποιημένα αέρια υπό ψύξη

Διαλυμένα αέρια

Εύφλεκτα υγρά (τμήμα 2.6)

1, 2, 3

για εύφλεκτα υγρά κατηγορίας 1 και άλλα εύφλεκτα υγρά που είναι πτητικά και μπορεί να προκαλέσουν εκρηκτική ατμόσφαιρα.

Αυτοαντιδρώσες ουσίες και μείγματα (τμήμα 2.8)

Τύποι Α, Β, Γ, Δ, E, ΣΤ

εξαιρούνται αυτοαντιδρώσες ουσίες και μείγματα ελεγχόμενης θερμοκρασίας ή οργανικά υπεροξείδια, διότι ενδέχεται να προκληθεί συμπύκνωση και επακόλουθη κατάψυξη.

Οργανικά υπεροξείδια (τμήμα 2.15)

Οξεία τοξικότητα – διά της εισπνοής (τμήμα 3.1)

1, 2, 3

εάν η ουσία ή το μείγμα είναι πτητική/-ο και μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνη ατμόσφαιρα.»

Ειδική τοξικότητα στα όργανα-στόχους – μία εφάπαξ έκθεση· ερεθισμός της αναπνευστικής οδού (τμήμα 3.8)

3

Ειδική τοξικότητα στα όργανα-στόχους – μία εφάπαξ έκθεση· ναρκωτική δράση (τμήμα 3.8)

3

6)

ο πίνακας 6.5 τροποποιείται ως εξής:

α)

η καταχώριση που αφορά τον κωδικό P501 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«P501

Διάθεση του περιεχομένου/περιέκτη σε …

Εύφλεκτα υγρά (τμήμα 2.6)

1, 2, 3

… σύμφωνα με τους τοπικούς/περιφερειακούς/εθνικούς/διεθνείς κανονισμούς (να καθοριστεί).

Ο παραγωγός/προμηθευτής καθορίζει αν οι απαιτήσεις απόρριψης ισχύουν για το περιεχόμενο, τον περιέκτη ή και τα δύο.»

Αυτοαντιδρώσες ουσίες και μείγματα (τμήμα 2.8)

Τύποι Α, Β, Γ, Δ, E, ΣΤ

Ουσίες και μείγματα που όταν έρθουν σε επαφή με το νερό εκλύουν εύφλεκτα αέρια (τμήμα 2.12)

1, 2, 3

Οξειδωτικά υγρά (τμήμα 2.13)

1, 2, 3

Οξειδωτικά στερεά (τμήμα 2.14)

1, 2, 3

Οργανικά υπεροξείδια (τμήμα 2.15)

Τύποι Α, Β, Γ, Δ, E, ΣΤ

Απευαισθητοποιημένα εκρηκτικά (τμήμα 2.17)

1, 2, 3, 4

Οξεία τοξικότητα – από του στόματος (τμήμα 3.1)

1, 2, 3, 4

Οξεία τοξικότητα – διά του δέρματος (τμήμα 3.1)

1, 2, 3, 4

Οξεία τοξικότητα – διά της εισπνοής (τμήμα 3.1)

1, 2, 3

Διάβρωση του δέρματος (τμήμα 3.2)

1, 1A, 1B, 1Γ

Ευαισθητοποίηση του αναπνευστικού (τμήμα 3.4)

1, 1A, 1B

Ευαισθητοποίηση του δέρματος (τμήμα 3.4)

1, 1A, 1B

Μεταλλαξιγένεση γεννητικών κυττάρων (τμήμα 3.5)

1A, 1B, 2

Καρκινογένεση (τμήμα 3.6)

1A, 1B, 2

Τοξικότητα στην αναπαραγωγή (τμήμα 3.7)

1A, 1B, 2

Ειδική τοξικότητα στα όργανα-στόχους – μία εφάπαξ έκθεση (τμήμα 3.8)

1, 2

Ειδική τοξικότητα στα όργανα-στόχους – μία εφάπαξ έκθεση· ερεθισμός της αναπνευστικής οδού (τμήμα 3.8)

3

Ειδική τοξικότητα στα όργανα-στόχους – μία εφάπαξ έκθεση· ναρκωτική δράση (τμήμα 3.8)

3

Ειδική τοξικότητα στα όργανα-στόχους – επανειλημμένη έκθεση (τμήμα 3.9)

1, 2

Κίνδυνος από αναρρόφηση (τμήμα 3.10)

1

Επικίνδυνο για το υδάτινο περιβάλλον – οξύς κίνδυνος για το υδάτινο περιβάλλον (τμήμα 4.1)

1

Επικίνδυνο για το υδάτινο περιβάλλον – χρόνιος κίνδυνος για το υδάτινο περιβάλλον (τμήμα 4.1)

1, 2, 3, 4

β)

Μετά τον κωδικό P502 παρεμβάλλεται η ακόλουθη νέα καταχώριση:

«P503

Συμβουλευτείτε τον παραγωγό/προμηθευτή/… για πληροφορίες όσον αφορά την απόρριψη/ανάκτηση/ανακύκλωση

Εκρηκτικά (τμήμα 2.1)

Ασταθή εκρηκτικά και υποδιαιρέσεις 1.1, 1.2, 1.3, 1.4, 1.5

… Ο παραγωγός/προμηθευτής καθορίζει την κατάλληλη πηγή πληροφοριών σύμφωνα με τους τοπικούς/περιφερειακούς/εθνικούς/διεθνείς κανονισμούς, όπως ενδείκνυται.»

7)

ο πίνακας 1.2 τροποποιείται ως εξής:

α)

παρεμβάλλεται η ακόλουθη νέα καταχώριση:

«P212

Γλώσσα

 

 

BG

Да се избягва нагряване в затворено пространство или понижаване на съдържанието на десенсибилизиращия агент.

 

ES

Evitar el calentamiento en condiciones de aislamiento o la reducción del agente insensibilizante.

 

CS

Zamezte zahřívání v uzavřeném obalu nebo snížení objemu znecitlivujícího prostředku.

 

DA

Undgå opvarmning under indeslutning eller reduktion af det desensibiliserende middel.

 

DE

Erhitzen unter Einschluss und Reduzierung des Desensibilisierungsmittels vermeiden.

 

ET

Vältida suletuna kuumutamist ja desensibilisaatori vähenemist.

 

EL

Να αποφεύγεται η θέρμανση σε περιορισμένο χώρο και η μείωση του παράγοντα απευαισθητοποίησης.

 

EN

Avoid heating under confinement or reduction of the desensitising agent.

 

FR

Éviter d'échauffer en milieu confiné ou en cas de diminution de la quantité d'agent désensibilisateur.

 

GA

Seachain an téamh i limistéar iata nó i gcás laghdú ar an dí-íogróir.

 

HR

Izbjegavati zagrijavanje u zatvorenom prostoru ili smanjenje udjela desenzitirajućeg agensa.

 

IT

Evitare di riscaldare sotto confinamento o di ridurre l'agente desensibilizzante.

 

LV

Nepieļaut karsēšanu slēgtā vidē vai desensibilizējošā aģenta daudzuma samazināšanos.

 

LT

Vengti kaitimo uždaroje talpykloje arba desensibilizacijos veiksnio poveikio sumažėjimo.

 

HU

Kerülje a hevítést zárt térben vagy a deszenzibilizáló szer mennyiségének csökkenése esetén.

 

MT

Evita t-tisħin fil-magħluq jew it-tnaqqis tal-aġenti disensitizzanti.

 

NL

Vermijd verwarming onder opsluiting of vermindering van de ongevoeligheidsagens.

 

PL

Unikać ogrzewania pod zamknięciem lub w sytuacji zmniejszonej zawartości środka odczulającego.

 

PT

Evitar o aquecimento em ambiente fechado ou a redução do agente dessensibilizado.

 

RO

A se evita încălzirea în mediu confinat sau în caz de scădere a agentului de desensibilizare.

 

SK

Zabráňte zahrievaniu v ohraničenom priestore alebo zníženiu obsahu desenzibilizačného činidla.

 

SL

Izogibati se segrevanju v zaprtem prostoru ali zmanjšanju vsebnosti desenzibilizatorja.

 

FI

Vältettävä kuumentamista suljetussa astiassa tai flegmatointiaineen vähentämistä.

 

SV

Undvik uppvärmning i sluten behållare eller reducering av det okänsliggörande ämnet.»


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V

Το μέρος 1 τμήμα 1.2 του παραρτήματος V του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1272/2008 τροποποιείται ως εξής:

α)

στη στήλη 2, η φράση «Εύφλεκτα αέρια, κατηγορία κινδύνου 1» αντικαθίσταται από τη φράση «Εύφλεκτα αέρια, κατηγορίες κινδύνου 1A, 1B»·

β)

στη στήλη 2, μετά την τελευταία καταχώριση προστίθεται η φράση «Τμήμα 2.17 Απευαισθητοποιημένα εκρηκτικά, κατηγορίες κινδύνου 1, 2, 3, 4».


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI

Στο παράρτημα VI του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1272/2008, το μέρος 1 τροποποιείται ως εξής:

α)

στον πίνακα 1.1, η σειρά που αφορά τα εύφλεκτα αέρια αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Εύφλεκτα αέρια

Flam. Gas 1A

Flam. Gas 1B

Flam. Gas 2

Pyr. Gas

Chem. Unst. Gas A

Chem. Unst. Gas B»

β)

στον πίνακα 1.1, μετά τη σειρά «Ουσία ή μείγμα που διαβρώνει τα μέταλλα», προστίθεται η ακόλουθη σειρά:

«Απευαισθητοποιημένα εκρηκτικά

Desen. Expl. 1

Desen. Expl. 2

Desen. Expl. 3

Desen. Expl. 4»