30.7.2019   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 201/40


EΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2019/1283 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 29ης Ιουλίου 2019

για την αναγνώριση του νομοθετικού και εποπτικού πλαισίου της Ιαπωνίας ως ισοδύναμου προς τις απαιτήσεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Σεπτεμβρίου 2009, για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας (1) και ιδίως το άρθρο 5 παράγραφος 6,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Δυνάμει του άρθρου 5 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να εκδώσει απόφαση ισοδυναμίας δια της οποίας αναγνωρίζει ότι το νομοθετικό και εποπτικό πλαίσιο τρίτης χώρας εξασφαλίζει ότι οι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας («ΟΑΠΙ») που είναι εγκεκριμένοι ή εγγεγραμμένοι στην εν λόγω τρίτη χώρα συμμορφώνονται προς νομικά δεσμευτικές απαιτήσεις που απορρέουν από τον εν λόγω κανονισμό και υπόκεινται σε αποτελεσματική εποπτεία και επιβολή στην εν λόγω τρίτη χώρα.

(2)

Ο σκοπός της εν λόγω απόφασης ισοδυναμίας είναι να επιτρέψει στους ΟΑΠΙ από την Ιαπωνία, εφόσον δεν είναι συστημικά σημαντικοί για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ή την ακεραιότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών ενός ή περισσότερων κρατών μελών, να καταθέτουν αίτηση για πιστοποίηση στην Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών («ESMA»). Η εν λόγω απόφαση ισοδυναμίας παρέχει τη δυνατότητα στην ESMA να αξιολογεί τους προαναφερόμενους ΟΑΠΙ κατά περίπτωση και να χορηγεί εξαίρεση από ορισμένες οργανωτικές απαιτήσεις για τους ΟΑΠΙ που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης φυσικής παρουσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

(3)

Για να θεωρηθεί ισοδύναμο το νομοθετικό και εποπτικό πλαίσιο τρίτης χώρας, πρέπει να πληροί τουλάχιστον τις τρεις προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθρο 5 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1060/2009.

(4)

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2010, η Επιτροπή εξέδωσε την απόφαση 2010/578/ΕΕ (2), σημειώνοντας ότι οι τρεις αυτές προϋποθέσεις πληρούνται και θεωρώντας το νομοθετικό και εποπτικό πλαίσιο της Ιαπωνίας για τους ΟΑΠΙ ως ισοδύναμο με τις απαιτήσεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 που ίσχυε τότε.

(5)

Σύμφωνα με την πρώτη προϋπόθεση που ορίζεται στο άρθρο 5 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1060/2009, οι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας σε τρίτη χώρα πρέπει να υπόκεινται σε έγκριση ή εγγραφή και πρέπει να υπόκεινται επίσης σε αποτελεσματική εποπτεία και επιβολή του νόμου σε συνεχή βάση. Το νομοθετικό και εποπτικό πλαίσιο της Ιαπωνίας ορίζει ότι οι ΟΑΠΙ πρέπει να καταχωρίζονται στην Αρχή Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας της Ιαπωνίας («JFSA») ώστε η αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας να μπορεί να χρησιμοποιείται για ρυθμιστικούς σκοπούς στην Ιαπωνία. Η JFSA επιβάλλει νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις στους ΟΑΠΙ και τους εποπτεύει σε συνεχή βάση. Η JFSA διαθέτει ένα ευρύ και συνεκτικό φάσμα εξουσιών και μπορεί να λάβει ορισμένα μέτρα καθώς και κυρώσεις έναντι των ΟΑΠΙ για παραβίαση των διατάξεων του νόμου περί των χρηματοπιστωτικών μέσων και της κεφαλαιαγοράς όσον αφορά τη ρύθμιση για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

(6)

Σύμφωνα με τη δεύτερη προϋπόθεση που ορίζεται στο άρθρο 5 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1060/2009, οι ΟΑΠΙ σε τρίτη χώρα πρέπει να υπόκεινται σε νομικά δεσμευτικούς κανόνες οι οποίοι είναι ισοδύναμοι με τους κανόνες που θεσπίζονται στα άρθρα 6 έως 12 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 και στο παράρτημα I του εν λόγω κανονισμού. Το νομοθετικό και εποπτικό πλαίσιο της Ιαπωνίας βασίζεται στην υποχρέωση καλόπιστης συνεργασίας. Οι ΟΑΠΙ οφείλουν να θεσπίζουν λειτουργικά συστήματα ελέγχου για τη διασφάλιση της ισότιμης και κατάλληλης λειτουργίας του τομέα της αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας μέσω ενός μεγάλου αριθμού λεπτομερών και δεσμευτικών απαιτήσεων, με αναλυτικές διατάξεις για την αποφυγή, τη διαχείριση και την κοινοποίηση συγκρούσεων συμφερόντων, και το καθήκον να καταγράφουν και να κοινοποιούν πληροφορίες στην JFSA και στο κοινό. Το νομοθετικό και εποπτικό πλαίσιο της Ιαπωνίας θεωρείται ισοδύναμο με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 όσον αφορά τη διαχείριση των περιπτώσεων σύγκρουσης συμφερόντων, τις οργανωτικές απαιτήσεις, τις διασφαλίσεις που εγγυώνται την ποιότητα των αξιολογήσεων και των μεθόδων αξιολόγησης, την υποχρέωση κοινοποίησης των αξιολογήσεων της πιστοληπτικής ικανότητας και την υποχρέωση γενικής και τακτικής κοινοποίησης των δραστηριοτήτων αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας. Ως εκ τούτου, το νομοθετικό και εποπτικό πλαίσιο της Ιαπωνίας προβλέπει ισότιμη προστασία όσον αφορά την ακεραιότητα, τη διαφάνεια, τη χρηστή διακυβέρνηση των ΟΑΠΙ και την αξιοπιστία των δραστηριοτήτων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

(7)

Σύμφωνα με την τρίτη προϋπόθεση που ορίζεται στο άρθρο 5 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1060/2009, το κανονιστικό καθεστώς τρίτης χώρας πρέπει να εμποδίζει την επέμβαση εποπτικών ή άλλων δημόσιων αρχών της τρίτης χώρας στο περιεχόμενο και στις μεθόδους των αξιολογήσεων της πιστοληπτικής ικανότητας. Ως προς αυτό, ο νόμος απαγορεύει στην JFSA να παρεμβαίνει ουσιωδώς στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας και στις μεθόδους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

(8)

Το νομοθετικό και εποπτικό πλαίσιο της Ιαπωνίας εξακολουθεί να πληροί τις τρεις προϋποθέσεις που προβλέπονταν αρχικά στο άρθρο 5 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1060/2009. Ωστόσο, ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 462/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3) εισήγαγε πρόσθετες απαιτήσεις για τους ΟΑΠΙ που είναι εγγεγραμμένοι στην Ένωση, με αποτέλεσμα να καταστεί αυστηρότερο το νομικό και εποπτικό καθεστώς για τους εν λόγω ΟΑΠΙ. Αυτές οι πρόσθετες απαιτήσεις περιλαμβάνουν κανόνες για τις προοπτικές αξιολόγησης, τη διαχείριση συγκρούσεων συμφερόντων, τις απαιτήσεις εμπιστευτικότητας, την ποιότητα των μεθοδολογιών αξιολόγησης, καθώς και την παρουσίαση και κοινοποίηση των αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας.

(9)

Σύμφωνα με το άρθρο 2 δεύτερο εδάφιο περίπτωση 1) στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 462/2013, οι πρόσθετες απαιτήσεις ισχύουν για τους σκοπούς της αξιολόγησης της ισοδυναμίας των νομικών και εποπτικών πλαισίων τρίτων χωρών από την 1η Ιουνίου 2018.

(10)

Στο πλαίσιο αυτό, στις 13 Ιουλίου 2017, η Επιτροπή ζήτησε τη συμβουλή της ESMA σχετικά με την ισοδυναμία του νομοθετικού και εποπτικού πλαισίου της Ιαπωνίας, μεταξύ άλλων, με τις πρόσθετες αυτές απαιτήσεις που θεσπίστηκαν με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 462/2013 και την απόφασή της σχετικά με το ουσιώδες τυχόν διαφορών.

(11)

Στην τεχνική συμβουλή της, που δημοσιεύθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2017, η ESMA ανέφερε ότι το νομοθετικό και εποπτικό πλαίσιο της Ιαπωνίας σχετικά με τους ΟΑΠΙ περιλαμβάνει επαρκείς διατάξεις που να μπορούν να ανταποκριθούν στους στόχους των πρόσθετων απαιτήσεων που θέσπισε ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 462/2013.

(12)

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 462/2013 εισάγει, ως σημείο κγ), έναν ορισμό της προοπτικής αξιολόγησης στο άρθρο 3 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1060/2009, ο οποίος πλέον επεκτείνει ορισμένες απαιτήσεις που ισχύουν για τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας στις προοπτικές αξιολόγησης. Το νομοθετικό και εποπτικό πλαίσιο της Ιαπωνίας αναγνωρίζει ευρέως τις προοπτικές αξιολόγησης. Θεωρεί την προοπτική αξιολόγησης ως μέρος της αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και εξουσιοδοτεί την JFSA να παρακολουθεί την καταλληλότητα των προοπτικών αξιολόγησης σε συνδυασμό με τις αντιστοιχούσες προς αυτές αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας.

(13)

Προκειμένου να ενισχυθεί η αντίληψη περί ανεξαρτησίας των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας έναντι των αξιολογούμενων οντοτήτων, ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 462/2013 επεκτείνει στο άρθρο 6 παράγραφος 4 και στα άρθρα 6α και 6β του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 τους κανόνες σχετικά με τις συγκρούσεις συμφερόντων στις συγκρούσεις συμφερόντων που προκαλούνται στις περιπτώσεις μετόχων ή μελών που κατέχουν σημαντική θέση εντός του ΟΑΠΙ. Το νομοθετικό και εποπτικό πλαίσιο της Ιαπωνίας απαιτεί από τους ΟΑΠΙ να λαμβάνουν μέτρα ούτως ώστε να διασφαλίζεται ότι ο ΟΑΠΙ δεν βλάπτει τα συμφέροντα των επενδυτών κατά τη διαδικασία προσδιορισμού της αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, ιδίως δε όταν η αξιολογούμενη οντότητα κατέχει 5 % ή περισσότερο των μετοχών του ΟΑΠΙ. Επιπλέον, απαγορεύεται αυστηρά στους ΟΑΠΙ να προβαίνουν σε αξιολόγηση εάν έχουν συμφέρον στην αξιολογούμενη οντότητα.

(14)

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 462/2013 εισάγει νέες διατάξεις για να διασφαλιστεί ότι οι εμπιστευτικές πληροφορίες χρησιμοποιούνται μόνο για σκοπούς που σχετίζονται με δραστηριότητες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και προστατεύονται από απάτη, κλοπή ή κατάχρηση. Για τον σκοπό αυτό, το άρθρο 10 παράγραφος 2α του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 απαιτεί από τους ΟΑΠΙ να αντιμετωπίζουν όλες τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας, τις προοπτικές αξιολόγησης και τις σχετικές πληροφορίες ως εμπιστευτικές πληροφορίες μέχρις ότου κοινοποιηθούν στο κοινό. Το νομοθετικό και εποπτικό πλαίσιο της Ιαπωνίας προβλέπει λεπτομερείς απαιτήσεις σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν οι ΟΑΠΙ για την προστασία των εμπιστευτικών πληροφοριών που αφορούν τους εκδότες. Εφαρμόζεται επομένως αξιόπιστο πλαίσιο για την προστασία κατά της κατάχρησης εμπιστευτικών πληροφοριών.

(15)

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 462/2013 αποσκοπεί στην αύξηση του επιπέδου διαφάνειας και ποιότητας των μεθοδολογιών αξιολόγησης. Εισάγει στο παράρτημα Ι ενότητα Δ υποενότητα Ι παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 υποχρέωση για τους ΟΑΠΙ να παρέχουν στην αξιολογούμενη οντότητα δυνατότητα να επισημαίνει τυχόν αντικειμενικά λάθη πριν από τη δημοσίευση της αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας ή της προοπτικής αξιολόγησης. Το νομοθετικό και εποπτικό πλαίσιο της Ιαπωνίας απαιτεί από τους ΟΑΠΙ να θεσπίζουν πολιτική αξιολόγησης η οποία να καθορίζει τη μεθοδολογία προσδιορισμού και κοινοποίησης των αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας στις οποίες προβαίνουν. Η πολιτική αξιολόγησης θα πρέπει να παρέχει κατευθυντήριες γραμμές και μεθόδους ούτως ώστε η εκάστοτε αξιολογούμενη οντότητα να μπορεί να ελέγχει εάν υπάρχουν εσφαλμένες πραγματικές πληροφορίες στην εκάστοτε αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας πριν από τη δημοσίευσή της και να διατυπώνει τη γνώμη της για την αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.

(16)

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 462/2013 εισάγει διασφαλίσεις στο άρθρο 8 παράγραφος 5α, παράγραφος 6 περιπτώσεις αα) και αβ) και παράγραφος 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε τροποποίηση των μεθοδολογιών αξιολόγησης δεν θα έχει ως αποτέλεσμα λιγότερο αυστηρές μεθοδολογίες. Ομοίως, το νομοθετικό και εποπτικό πλαίσιο της Ιαπωνίας απαιτεί από τους ΟΑΠΙ να λαμβάνουν μέτρα ούτως ώστε να διασφαλίζεται ότι η ποιότητα των πληροφοριών που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό μιας αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας είναι επαρκής και ότι οι μεθοδολογίες αξιολόγησης είναι αυστηρές και συστηματικές.

(17)

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 462/2013 ενισχύει τις απαιτήσεις σχετικά με την παρουσίαση και κοινοποίηση των αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας. Σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 2 και το παράρτημα Ι ενότητα Δ υποενότητα Ι παράγραφος 2α του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1060/2009, οι ΟΑΠΙ συνοδεύουν την κοινοποίηση των μεθοδολογιών, των προτύπων και των βασικών παραδοχών αξιολόγησης με σαφείς και ευχερώς κατανοητές κατευθυντήριες γραμμές, που επεξηγούν τις παραδοχές, τις παραμέτρους, τα όρια και τις αβεβαιότητες που περιβάλλουν τα πρότυπα και τις μεθόδους αξιολόγησης που εφαρμόζονται σε αυτού του είδους τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας. Το νομοθετικό και εποπτικό πλαίσιο της Ιαπωνίας περιλαμβάνει απαιτήσεις που διασφαλίζουν ότι οι ΟΑΠΙ παρέχουν επαρκείς κατευθυντήριες γραμμές για την κατανόηση των αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας από τους χρήστες τους. Επιπλέον, προβλέπονται απαιτήσεις οι οποίες διασφαλίζουν ότι οι ΟΑΠΙ διατηρούν την ακρίβεια των κοινοποιήσεων τους προς τους ενδιαφερόμενους.

(18)

Προκειμένου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να περιοριστούν οι πιθανότητες σύγκρουσης συμφερόντων στον τομέα των ΟΑΠΙ, ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 462/2013 θεσπίζει μια απαίτηση στο παράρτημα Ι ενότητα Ε υποενότητα ΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1060/2009, σύμφωνα με την οποία η αμοιβή που χρεώνει ο ΟΑΠΙ για την παροχή υπηρεσιών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και βοηθητικών υπηρεσιών θα πρέπει να μην εισάγει διακρίσεις και να βασίζεται στο πραγματικό κόστος. Ο κανονισμός απαιτεί από τους ΟΑΠΙ να κοινοποιούν ορισμένες χρηματοοικονομικές πληροφορίες. Όσον αφορά την προστασία των πελατών των ΟΑΠΙ και την απαίτηση η αμοιβή να βασίζεται στο κόστος και να μην εισάγει διακρίσεις, το νομοθετικό και εποπτικό πλαίσιο της Ιαπωνίας περιλαμβάνει παρόμοιες απαιτήσεις οι οποίες διασφαλίζουν ότι οι ΟΑΠΙ ασκούν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες με δίκαιο και ακριβή τρόπο. Το πλαίσιο ορίζει ότι, κάθε εταιρική χρήση, οι ΟΑΠΙ συντάσσουν έκθεση πεπραγμένων προς υποβολή στην εποπτική αρχή η οποία περιέχει τα ονόματα των 20 σημαντικότερων πελατών και την αμοιβή που κατέβαλε ο καθένας εξ αυτών κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους, και εξουσιοδοτεί την εποπτική αρχή να ζητά σχετικές πληροφορίες που αφορούν τις πολιτικές τιμολόγησης των ΟΑΠΙ και συγκεκριμένες αμοιβές που χρεώθηκαν.

(19)

Κατά την αξιολόγηση του κανονιστικού καθεστώτος τρίτης χώρας, η Επιτροπή έχει ως οδηγό την αρχή της αναλογικότητας και μια προσέγγιση με βάση τον κίνδυνο. Λαμβανομένων υπόψη των παραγόντων που εξετάστηκαν, το νομοθετικό και εποπτικό πλαίσιο της Ιαπωνίας για τους ΟΑΠΙ πληροί τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 5 παράγραφος 6 δεύτερο εδάφιο του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 και θα πρέπει να συνεχίσει να θεωρείται ισοδύναμο με το νομοθετικό και εποπτικό πλαίσιο που καθιερώθηκε με τον εν λόγω κανονισμό.

(20)

Για λόγους ασφάλειας δικαίου, θα πρέπει να εκδοθεί νέα εκτελεστική απόφαση και ως εκ τούτου, η απόφαση 2010/578/ΕΕ θα πρέπει να καταργηθεί.

(21)

Η Επιτροπή, συνεπικουρούμενη από την ESMA, θα πρέπει να συνεχίσει να παρακολουθεί τακτικά την εξέλιξη των νομοθετικών και εποπτικών ρυθμίσεων που ισχύουν για τους ΟΑΠΙ, τις εξελίξεις στην αγορά και την αποτελεσματικότητα της εποπτικής συνεργασίας στους τομείς της παρακολούθησης και της επιβολής στην Ιαπωνία με γνώμονα τη διασφάλιση της διαρκούς συμμόρφωσης.

(22)

Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κινητών Αξιών,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Για τους σκοπούς του άρθρου 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1060/2009, το ιαπωνικό νομοθετικό και εποπτικό πλαίσιο για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας θεωρείται ισοδύναμο προς τις απαιτήσεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1060/2009.

Άρθρο 2

Η απόφαση 2010/578/ΕΕ καταργείται.

Άρθρο 3

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βρυξέλλες, 29 Ιουλίου 2019.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Jean-Claude JUNCKER


(1)  ΕΕ L 302 της 17.11.2009, σ. 1.

(2)  Απόφαση 2010/578/ΕΕ της Επιτροπής, της 28ης Σεπτεμβρίου 2010, για την αναγνώριση του νομοθετικού και εποπτικού πλαισίου της Ιαπωνίας ως ισοδύναμου προς τις απαιτήσεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας (ΕΕ L 254 της 29.9.2010, σ. 46).

(3)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 462/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Μαΐου 2013, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας (ΕΕ L 146 της 31.5.2013, σ. 1).